2020. szeptember 16., szerda

A 168 ÓRA SZEPTEMBER 16-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.09.15.


Az új jelszó: megőrizni a működőképességet. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot. Csakhogy nehéz összeegyeztetni a karanténból szabadulás vágyát és a valós járványügyi helyzetet. Erre még a politikusok sem képesek. Így történhetett, hogy – Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos megfogalmazása szerint – augusztusban a vírus szabadon grasszált, el is kezdett a maga törvényei szerint működni, élni és fertőzni. A jelek szerint csak a tesztelés, a karantén, az adatgyűjtés is meghaladja jelenleg a magyar állam képességeit. Hatásos vakcinára még jó ideig várnunk kell. Marad az unalomig ismert, ám kézenfekvő recept: maszk, távolságtartás, kézmosás..
.

Hullám hátán hullám

Tombolt a nyár, pezsgett a Balaton, látszólag helyreállt az élet rendje. A miniszterelnöki invitálás alapjában optimista volt: muszáj látni néha a tengert, de kivételesen „kevesebb Adria, több Balaton”. Szavait alig választotta el pár hét a másik világmagyarázattól: „ajtónkon kopogtat a járvány második fordulója”. És valóban. Szeptember elején a görbe felmenő szárán jártunk. Egyben minden megkérdezett szakértő egyetért: a gazdaság áprilisi lefagyasztásához, a bezárkózáshoz hasonló önkorlátozást nem visel el a társadalom. A nagyobb szabadság nagyobb felelősség. A döntések felelősségét (és kockázatát) a kormány a közigazgatás alsóbb szintjeire terheli.

Újhullámosok

Mindenki mondta, mindenki várta, most mégis nagy a döbbenet. A járvány második hulláma a korábbinál meredekebb ívet írva átcsap a fejünk felett. Vártuk-e, és ha vártuk, milyennek látjuk? Miben lanyhultunk el a nyári fegyverszünet szép napjaiban? Maradtak-e a társadalomnak türelmi tartalékai? Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost kérdeztük.

Nincs fideszes vagy ellenzéki kátyú

Székesfehérvár polgármestere szerint a járvány elleni védekezést segítené, ha a városvezetőket tájékoztatnák, hogyan alakul a fertőzöttek száma a településükön. Cser-Palkovics András kitart egy korábbi cikkünkben bírált álláspontja mellett: a polgármesterek tartózkodjanak a pártpolitikától. Úgy gondolja, hogy ma már a városvezetőké az egyetlen olyan politikai szerep, amely betöltőinek egyáltalán van esélyük arra, hogy ne ássák, hanem betemessék az árkokat, az embereket ne szétválasszák, hanem összekössék. A helyi közéletet szerinte meg kell óvni attól, hogy lesüllyedjen az országos politikai közbeszéd színvonalára.

Miért hülyeség, hogy a munka önérték?

Úgy kilencven éve még 15 órás munkahetet vizionáltak, ma mindenki kihajtja a belét, keccsöl – miért van ez? David Graeber 2013-as tanulmánya a bullshit munkákról rengeteg ma is aktuális kérdést tesz fel, de az anarchista gondolkodó eszméit a NER valószínűleg a legnagyobb eretnekségek közé sorolná.

Elnémulhat a Klubrádió

Ismét egymásnak feszül a hírközlési hatóság és a Klubrádió. A tét, mint korábban is: a frekvencia. Orbánista elnyomás, a sajtószabadság megfojtása kontra a törvények betartásának elvárása. Az első körben a hatóság vesztett – de most nekik állhat a zászló.

Ebből baj lesz…


Bár a legtöbb oktatási intézményben már elkezdődött a tanítás, a pedagógusok továbbra sem érezhetik magukat teljes biztonságban. A koronavírus második hulláma ugyanis ma mindent körbeleng, ráadásul a közoktatásban dolgozók majdnem fele a veszélyeztetett kor közelében van. Az ő kiesésük az oktatásból komoly veszélyt jelent, amit a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelnie kellene. Félő azonban, hogy egy szabálymódosítás már nem lesz elég.

Háború a terror ellen

Egy esztendő híján két évtizede történt, hogy a CNN által hirtelen beadott közelképen valamilyen felhőkarcoló valahányadik emeletén füst gomolygott. A kamera totálra nyitott, és kiderült, hogy a New York-i World Trade Center ikertornyát látom.

Újra durvul a karhatalom

Egyre brutálisabban lépnek fel a minszki rezsim erőszakszervezetei a tiltakozó belarusz (fehérorosz) ellenzékiekkel szemben, de az egymást követő hétvégi tömegmegmozdulásokon részt vevők száma nem csökken, ami arra utalhat, hogy már nem hatékony a hatalom megfélemlítő magatartása. Lukasenka Putyinnal egyeztetett Moszkvában.

A Mucsi

Mucsi Zoltánról, akiről most jelent meg könyv, és a minap kapott életműdíjat a Vidor Fesztiválon, sokan azt gondolják, hogy civilben is hasonló, mint a szerepei jelentős részében. Hogy gyakran kiabál, sűrűn van felpaprikázott hangulatban, totálisan kiakadva. Az egész ország Kapa becenéven szereti.


NAGYOBB A VÍRUSROBBANÁS, MINT AMEKKORÁNAK LÁTSZIK – A SZÁMOK MÖGÉ NÉZTÜNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.09.14.


Sosem látott magasságokba emelkedett Magyarországon a fertőzöttek száma, és sosem végzett még a magyar egészségügy ennyi tesztet. Ám ha nem a mellbe vágó napi adatokat, például a hétfői 844 új fertőzöttet, hanem az egész hetet vetjük egybe a korábbiakkal, azt látjuk: az elmúlt hét napban 60 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az előző héthez viszonyítva, miközben korábban heteken keresztül triplázódott ez a szám. Több pozitív eset kimutatásához több tesztre lenne szükség, a vizsgálatok számának növekedése viszont nem állja a versenyt a vírus terjedési ütemével. De ha a kormány járványügyi szakértőitől is azt halljuk, hogy az új védekezés alapja a tesztelés, miért nem voltak nagyobb tartalékaink? Egyáltalán, hogyan lett a drága, körülményes PCR-vizsgálat a tömegtesztelés módszere?

MÉLYÜL A KÁOSZ – AZ ISKOLAIGAZGATÓK SEM TUDJÁK, MIT KELL TENNIÜK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.09.16.


Napi szinten jelennek meg hírek iskolabezárásokról, tantermen kívüli oktatás elrendeléséről. Egyre jobban látszik: az eljárásrendek nem egységesek.


Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni iskolai védekezést, a pedagógusok, de sokszor még az intézményvezetők sem tudják, a fertőzés megjelenése esetén mi egyebet kell tenniük azon kívül, hogy jeleznek a tankerületnek – nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, Nagy Erzsébet, miután az utóbbi két hétben napi szinten jelennek meg hírek iskolabezárásokról, tantermen kívüli oktatás elrendeléséről. Egyre jobban látszik: az eljárásrendek nem egységesek. 

Legutóbb például a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola esetében derült ki, hogy pedagógusok kapták el a koronavírust, s bár a kontaktlistákat múlt pénteken leadták a tankerületnek és a megyei népegészségügynek, de az iskola közleménye szerint – amit a 444.hu szúrt ki – hétfőig semmilyen utasítást nem kaptak. Így nem tudni azt sem, az érintett osztályok tanulóinak karanténba kell-e vonulniuk. Ezzel szemben például a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – ahol a hvg.hu információi szerint múlt héten tíz diákról derült ki, hogy fertőzöttek – nyolc osztályban már elrendelte a tantermen kívüli oktatást az operatív törzs. 

– Mi is folyamatosan küldjük a jelzéseket a Klebelsberg Központnak, de semmilyen érdemi tájékoztatást nem kapunk. Csak azt látjuk, hogy egyre nagyobb a fejetlenség – fogalmazott Nagy Erzsébet. Mint mondta, a PDSZ tud olyan középiskoláról, ahol az egyik tanuló pozitív koronavírus-tesztje után az osztálytársakat karanténba küldték, de az érintett diákot tanító pedagógusokat már nem tekintették „szoros kontaktnak”, így velük nem történt semmi. De a legtöbb esetben a karanténba küldött diákokat sem tesztelik, csak akkor, ha kezdenek rosszul lenni...

ÉVEKEN ÁT VISSZAÉLTEK BETEG GYEREKEKNEK GYŰJTÖTT PÉNZZEL, MÉGIS ÁRAMLANAK HOZZÁJUK A SZÁZMILLIÓK

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.09.14.


...Legnagyobb mértékben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány támogatottsága nőtt, amely az Országos Mentőszolgálat központi alapítványa. Közel kétszer annyi támogatás érkezett hozzájuk, mint egy évvel ezelőtt, ezzel ők gyűjtötték be a legnagyobb összeget. A tavalyi első Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak több mint húszmillió forinttal nőtt a támogatása. A harmadik Bátor Tábor Alapítványhoz négymillió forinttal kevesebb felajánlás érkezett.

Az egykori listavezető, a támogatásokkal szintén visszaélő Gyermekrák Alapítvány idén 38 millió forintot gyűjtött. Ez az az alapítvány, amelynek a vezetőjéről az Index írta meg, hogy „gyermekmentő” feliratú Mercedesével furikázott otthona és a belváros között.

Összességében jelentősen kevesebben ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát egy alapítványnak, mióta bevezették az online adóbevallást. Idén 1,62 millió ember élt a lehetőséggel, amely 3-400 ezerrel marad el a papíralapú rendszer eltörlése előtti időszaktól. A felajánlott összeg azonban ezzel együtt is jelentősen nőtt: a tavalyi 8,77 milliárd forint után idén 9,6 milliárdot ajánlottak fel.

A civil szervezetek mellett az egyházaknak (vagy a Nemzeti Tehetség Programnak) is felajánlható az szja egy százaléka. A legtöbb pénzt, közel négymilliárd forintot Magyar Katolikus Egyház kapta. A Református Egyház 1,6 milliárdot kapott, az evangélikusok 478 milliót, amellyel alig előzik meg a több mint 70 ezer ember által támogatott Krisna-tudatú Hívők Egyesületét...

HA KÖTELEZŐ A MASZK, LEGALÁBB LEGYEN MEGFIZETHETŐ IS

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.09.15.


Persze, az interneten lehet találni olyan patikát, ahol 79 forint darabja az egyszer használatos, eldobható maszknak.

Mindez a gyakorlatban: nálunk, a belvárosban valahogy mindig már csak pont abból az egyszer használatos maszkból van, amiből 400 forintba kerül egy darab (ez egyébként saját tapasztalat, és nem egyszeri).

A drogériában van 50 darabos háromezerért, amire még rá is van írva, hogy ha nem jól veszed fel, nem sokat ér, meg van olyan is, ami közel tízezer, cserébe hordhatod, amíg le nem kopik az arcodról (ja, mosni persze kell, szóval jó, ha nem csak egy van belőle otthon). És akkor arról ne is beszéljünk, hogy a Fashion Streeten mennyibe kerül a designer darab, jó ütemérzékkel piacra dobott, fancy mintákkal, minden alkalomra.

Hogy miért mondom mindezt?

Mert lehet azon rugózni, hogy piszok drága (értsd: megfizethetetlen) a koronavírusteszt, és legyen inkább hatósági áras, de ez már a sokadik lépés. Míg a nulladik talán inkább az lenne, hogy ha már kötelezővé teszik egy sor helyen a maszkviselést, akkor annak a havi költsége ne legyen megterhelő azok pénztárcájára nézve, akik amúgy sincsenek túl jó helyzetben.

Mert például utazni a legtöbbeknek kell – hiszen nem állhat meg a gazdaság, el kell menni a munkába, aki meg elvesztette a munkáját, vagy csökkentek a bevételei, annak pláne minden fillért jól meg kell számolnia. Hogy a többiekről (nyugdíjasok, diákok, kisgyerekes anyukák és így tovább) ne is beszéljünk.

De persze, én is látom, hogy a bácsinak a buszon az egyszer használatos úgy lóg az állán kinyúlt gumival, mintha nem is július, de inkább március óta ezt az egyet hordaná, vagyis semmit sem ér már a vírus ellen. Ám mégis felteszi, mert kötelező, és ezzel fel is szállhat a buszra, mert a kritériumnak így is megfelel – még ha valójában semmi értelme az egésznek...

HÁTAT FORDÍTOTT A CEU-NAK, ALSÓNADRÁGBAN REPÜLT ORBÁNNAL, ÉS SZOROSABB MAGYAR-AMERIKAI VISZONYT HAGY MAGA UTÁN

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2020.09.16.


A távozó David Cornstein nagykövetnek komoly szerepe van a kapcsolatok javulásában, bár amerikai szempontból messze nem csak sikereket könyvelhetett el.


Kedden lemondott az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein.

Nem sokáig szolgált Budapesten, 2018 közepén nevezte ki a szenátus, ám rövid hivatali ideje alatt az amerikai diplomácia egyik legszínesebb karaktere volt hazánkban. Működése a Trump-korszakhoz mérten sűrű volt és érdekes, budapesti tartózkodása alatt sok dolgot elért és sokat elbukott.

A CEU elüldözése

A most 82 éves politikust többen vádolták azzal, annyira próbál megfelelni a magyar kormánynak, hogy nem is az amerikai érdekek magyar képviselője, hanem a magyar érdekek amerikai lobbistája. Ennek része volt az is, hogy működése alatt az Egyesült Államok a rendszerváltozás utáni legsúlyosabb csapást könyvelhette el Magyarországon.

Ritka az, hogy egy ország nyílt támadást indít egy amerikai intézmény (és alapítója) ellen, és noha ez a támadás sikeres, a diplomáciai kapcsolatok mégsem romlanak meg. A magyar kormány Soros György és a CEU elleni hadjárata esetében ez történt. És rendben van, hogy a magyar származású milliárdos amerikai állampolgár ugyan, de az Egyesült Államok elnöke és a republikánus párt nem rajong érte, így az ellene irányuló, az amerikaiak szerint is az antiszemitizmussal játszó támadásokat könnyebben tolerálta az amerikai politika...


GREGOR BERNADETT ÁLLÓ MELLBIMBÓJA…

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.09.16.Nincs mese: akit egyszer a rendszer megvásárolt, annak szolgálnia kell. Úgy van ez, mint a Tanúban Pelikánnal; egyszer majd kérnek tőle egy szívességet. Biztosak lehetünk benne: mindenkire sor kerül, attól függően, hogy melyik társadalmi csoport, szakma mikor tiltakozik, próbál némi ellenállást kifejteni a hatalom túlkapásaival szemben
.

Bő egy hónapja, hogy először foglalkoztunk a színművészetisek tiltakozásával, mégpedig annak a reménynek is hangot adva, hogy nem maradnak magukra, vagyis csatlakozni fognak hozzájuk más egyetemek hallgatói, oktatói is. Mi tagadás: akkor azt hittük, az SZFE ellenállása mozgalommá fog szélesülni, olyan erőssé, hogy a kormány kénytelen lesz meghátrálni, vagy ha erre nem hajlandó, akkor radikalizálódhat a tömeg. A tiltakozás azóta is tart, de nagy vihart nem kavart, legalábbis akkorát nem, mint amilyenről mi akkoriban írtunk. Mellesleg nyugodtan hozzátehetem: mint amekkorát reméltünk, mert igen: azt az önkényt, azt a diktatórikus kormányzást, amelyet az Orbán-rezsim produkál, meg kell állítani, és másként nem lehet megállítani. Egyetemista tömegek nem vonultak az utcára, kétségkívül többen is kifejezték szolidaritásukat, de ennél tovább nem léptek, meglehet: az SZFE hallgatói nem is akarták. Szerencsére végtelen bölcsességgel kezelik az ügyet; jogilag nem lehet beléjük kötni, ugyanakkor rengeteg – ráadásul minden agresszivitást nélkülöző – ötlettel demonstrálnak nap, mint nap, egyre több ember szimpátiáját kiváltva ezzel.

De: ez lehetőséget ad a hatalomnak arra, hogy szép módszeresen felkészüljön az akció letörésére, egyre több olyan panelt bevetve, amilyeneket már korábban is alkalmaztak. A legfontosabb a látszólagos türelem mímelése: a kormány maga vagy nem is vesz tudomást a történésekről, vagy megengedő mosollyal és szelíd megjegyzéssel kíséri az ifjú művészek performanszait. A feladatok láthatóan ki vannak osztva: Gulyás Gergelynek jutott a jó rendőr szerepe, míg Vidnyánszky és a többiek játsszák a rossz rendőrt. Nekik jut a lehető legdurvább politikai támadás előadása, Lenin-fiúzás, és persze a nyilatkozattétel, lehetőleg olyan médiában is, amit ma az ellenzék oldalára sorolnak. Pontosan az történik, mint a főváros esetében: megvannak a verőemberek, és megvannak a joviális rendpártiak. És…

SZABAD SZEMMEL: MIKÖZBEN AZ EU MIGRÁCIÓS POLITIKÁJA KIMÚLT, ORBÁN A SZÉLSŐJOBBAL EGYÜTT TAPSOL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.16.


A koronavírustól egyre inkább elgyengül a magyar gazdaság és a kormányzati reakció már megint a bűnbak-keresés.


CNN

A HírTV sem tudja, miért válik meg hivatalától az Egyesült Államok budapesti nagykövete, de az biztos, hogy Trump személyes jó barátja november 1-én, tehát közvetlenül a választás előtt távozik. A korábbi üzletembernek nem volt semmiféle diplomáciai tapasztalata, amikor a Fehér Ház gazdája két éve Budapestre küldte. Az eltelt időben udvarolt Orbánnak, az ország szélsőjobbos erős emberének, aki elnyomja a civil társadalmat és kemény bevándorlás ellenes politikát valósított meg, noha az EU rosszallja azt. A Freedom House a tavasszal közzétett jelentésben azt írja, hogy a magyar kormány immár a látszatra sem ügyel, mármint hogy tiszteletben tartja a demokratikus intézményeket. Ezért az országot többé nem lehet jogállamnak tekinteni.

Cornstein volt az, aki tető alá hozta Orbán és Trump washingtoni tárgyalását tavaly májusban. Mint emlékezetes, a találkozó után a házigazda méltatta a magyar politikus teljesítményét. A jelentés hozzáteszi, hogy hazatér az USA pekingi nagykövete is, de a volt iowai kormányzóról az a hír járja, hogy azért, mert az elnök azt akarja, hogy segítsen neki a választási hadjáratban.

Guardian

Már csak a diákok állnak ellen Orbánnak, aki egyre több hatalmat igyekszik a kezében összpontosítani – írja George Szirtes, a magyar származású angol költő, az angolszász kultúra tekintélyes alakja, akit nyugodtan lehet a magyar irodalom nem hivatalos nagykövetének tekinteni a szigetországban, hiszen műfordítói munkássága is hatalmas. Mint rámutat, a kormányfőnek alighanem már csupán az SZFE hiányzik a gyűjteményéből, de ha annak a skalpját is megszerzi, akkor nem marad számottevő független intézmény az országban.

Hozzáteszi, hogy a Fidesz uralma megingathatatlannak látszik, már szinte nincs olyan kulcsterület, ahová ne terjesztette volna ki a csápjait. De még többet és többet akar. A színi egyetemnek azt rója fel, hogy az balliberális és ez meg is pecsételi az iskola sorsát. A kormánypárt a már jól bevált metódust veti be: az általa kijelölt kuratórium zárja vagy nyitja a pénzcsapot, aszerint hogy az adott intézmény hajlandó-e parírozni. A magyar társadalom történelmi okokból nem ismeri a szervezett ellenállást, az embereknek nemigen akaródzik, hogy szembeszálljanak a mindenkori urakkal, nehogy mondjuk, kipenderítsék őket az utcára, ezért kilátástalan az érdemi szolidaritás.

Vidnyánszky megtestesíti a hazafias lelkesedést, egyúttal névlegesen keresztény, tehát kiválóan alkalmas a hatalom számára a munka elvégzésére a színházi életben. Ma már jóformán mindenben ő dönt. Úgy gondolja, hogy ő az a kívülálló, aki levezényli a megtorlást, miután gyűlöli a színházi világ más jeles személyiségeit. Elsősorban azokat, akik a Vas utcában oktatnak, noha onnan rengeteg nagy színész és rendező került ki az elmúlt 100 évben.

Ráadásul a kormánypárt a SZFE elleni rajtaütéssel párhuzamosan megkísérli lehúzni a rolót a Klubrádiónál. Szolidaritás jóformán nem mutatkozik és az eset példát teremthet. Pedig nem szabadna, hogy a Fidesz besöpörje a csatornát saját, mind jobban terjeszkedő szőnyege alá.

Die Zeit

A Színművészeti Egyetem két hallgatója cáfolja, hogy az ideológia idáig bármilyen formában is jelen lett volna az iskolában. A 24 éves Gabnay Máté szerint a hatalom hiába állítja, hogy a diákok politikai agymosáson esnek keresztül a baloldali tanárok részéről, ez egyszerűen nem igaz. Hiszen ők technikákkal ismerkednek, és nem lehet az operatőri, színészi vagy éppen vágói szakmát ideológiával nyakon önteni.

A 21 éves Molnár Dorottya ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az új kuratóriumban kizárólag a hatalom emberei ülnek, így aligha felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az átszervezéssel erősödik az intézmény autonómiája. Gabnay ezt azzal toldja meg, hogy ő már 10 éve próbálja megérteni a politikát, de csak arra jutott, hogy az mindenre ki akarja terjeszteni a befolyását, így a művészetekre is. Ám ha ez sikerül, akkor onnantól kezdve nem szabad a társadalom. Még rosszabb, ha ez anyagi nyomással párosul és csak olyan programokat támogatnak, amelyek simogatják a hatalmat. Ily módon ugyanis a társadalom elveszti az alkotóképességét és a sokszínűségét.

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a diákok egyre elszántabbak, mivel mind több kedvező visszajelzést, illetve támogatást kapnak. Ebben nagyon fontos, hogy külföldről is megnyilvánul a szolidaritás.

Euronews

EP-képviselők sürgetik, hogy az EU a jövőben csak akkor adjon anyagi támogatást a jogállamiság szempontjából kifogásolható országoknak, ha azok tartják magukat a demokratikus normákhoz. Daniel Freund a német zöldektől azt mondja, ha valahol összeomlik egy rendszer, illetve olyan csoport kerül uralomra, amely a saját zsebébe csatornázza be a szubvenciókat, akkor az unió hirtelen azt közli, hogy nincsenek eszközei a pénzek útjának ellenőrzéséhez. Azaz nem tudja megakadályozni, hogy ellopják a nyugati adófizetők pénzét.

Márpedig ezen változtatni kell, ezért kell bevezetni a jogállami feltételeket, mind a következő hosszú távú költségvetés, mind a gazdasági újjáépítési terv kapcsán. Meg kell követelni a korrupció visszaszorítását és a játékszabályok betartását. Cseh Katalin arról beszélt, hogy mindez csak a politikai elhatározás kérdése, és remélhetőleg a Bizottság a továbbiakban nem csupán szövegel, hanem konkrét tervet is letesz az asztalra. Bízik abban, hogy Brüsszel sikerrel veszi az akadályt.

A tudósítás hozzáteszi, hogy a Bizottság tavaly nyáron azzal indította munkáját, hogy bejelentette: fellép a demokrácia visszaszorítása ellen. Több strasbourgi képviselő most úgy véli: itt az idő az ígéret beváltására. Ennek egyik eszköze pedig az, hogy tagadják meg a segítséget azoktól a kormányoktól, amelyeknek kétes a jogállami mérlege. Ugyanakkor az euroszkeptikus román Cristian Terhes úgy gondolja, hogy a vitát nem lehet politikai eszközként használni konzervatív kabinetek ellen. Ha bármi kifogás felmerül, akkor megvan a jogi út az ellentétek rendezésére – fűzte hozzá.

Der Standard

Magyarországon szigorodik a sajtóra nehezedő nyomás. Így látja a helyzetet szokások keddi kommentárjában Paul Lendvai. Az uniós intézmények és nemzetközi szakmai szervezetek jó ideje kifogásolják a jogállam lebontását, ezen belül kezdettől fogva előtérben volt a médiaszabadságért vívott küzdelem. De a Riporterek Határok Nélkül éves jelentései arról árulkodtak, hogy ez a harc már jó ideje vereséggel zárult. Az ország a nemzetközi értékelésben 10 év alatt a 23-ről a 89. helyre esett vissza a sajtó függetlenségét tekintve.

Most pedig a megbízható Fidesz-hívekkel teletömött mindenható Médiahatóság, élén az Orbán-család régi ügyvédjével, teljesen átlátszó indokkal ugyan, de bejelentette, hogy megvonja a frekvenciát a Klubrádiótól. A csatornát évek óta már csak Budapesten lehet fogni. A 250 ezer hallgató adományokkal tartotta életben a rádiót, miután kormánykritikus orgánumok magánhirdetésekre sem számíthatnak.

Az újabb csapás beleillik a hatalomnak abba a törekvésébe, hogy egységes, nemzeti irányítás alá kerüljön a kultúra, a tudomány és a média, a „nemzet, haza és kereszténység” jegyében. A Magyar Bálint által posztkommunista maffiaállamnak nevezett Magyarországon csak nagyon kevés független újság, illetve hírportál működhet, erősen korlátozott példányszámmal, illetve hatókörrel. Ezért lázadt fel az Index szerkesztősége, amikor a hivatalos vonalra akarták ráállítani.

Hogy zajlik a tisztogatás a médiában, arra bizonyíték a 168 óra főszerkesztőjének azonnali hatállyal kimondott elbocsátása is. A háttérben az van, hogy a csekély haszid közösség rabbija, Köves Slomó társtulajdonosaként irányváltást akar elérni a kormánykritikus a lapnál. A kormány közben anyagilag kedvező alkut kötött Németh Sándorral, az ATV szellemi atyjával. Azóta bulvárosodnak a műsorok, tompul a hatalomellenes él.

A Fidesz által kézből etetett médiánál tabutéma a burjánzó korrupció, főleg az Orbán-família és a haverok gazdagodása. Viszont költséges kampány indul nyugaton, hogy fényezze a kormány kissé megfakult képét.

Time

Szakértők szerint Közép-Európa ugyan viszonylag szerencsésen átvészelte a járvány első hullámát, de most azért lobbant be a fertőzés, mert ezek az országok túl korán és gyorsan nyitottak. Enyhítettek a korlátozásokon, és engedélyezték az utazásokat. Persze a tavasz végén egész Európában újra működhettek a bárok, vendéglők és éjszakai klubok, továbbá megélénkült a turistaforgalom.

Egy brit elemző úgy véli, a térség közepének államai túlságosan is optimistán ítélték meg a helyzetet, ám ez azután augusztus közepére visszaütött. Pedig a ragályt tavasszal csupán a szigornak köszönhetően sikerült visszaszorítani. Úgy hogy amikor enyhítettek a szabályokon, a Covid-19 azonnal nekilódult. Az érintett kormányok azonban óvakodnak az újabb országos zárlattól, mert nem szeretnék, ha az további veszteségeket okozna az amúgy is zsugorodó gazdaságoknak. Ezért Magyarország beutazási tilalmat rendelt el és ismét előírta a szociális távolságtartást. Merthogy a nagy rendezvények, a zárt térben összegyűlő nagy tömegek erősen hozzájárultak a megbetegedések számának megugrásához. És utána a baj továbbgyűrűzik.

A kórokozó különösen azokra az országokra mért nagy csapást, amelyek gazdaságában jelentős az idegenforgalom szerepe. Magyarország számára ez évre 7 százalékos visszaesést jósolnak, de a cseh kilátások még rosszabbak.

A nacionalista Orbán Viktor a migránsokat és az idegeneket okolja a nehézségekért. Pár napja arról beszélt, hogy haditerv készül a 2. hullám megfékezésére, de hozzáértők szerint rosszul sülhet el, ha a gazdasági megfontolások fontosabbak, mint a közegészségügy szempontjai. Hiszen engedélyezni lehet az üzletek működését, de amíg magas a fertőzések száma, addig az emberek nem mennek be oda. Ráadásul az látszik, hogy egyre többet kapják meg a vírust ősszel és télen. Ezzel együtt nem valószínű, hogy annyi komoly eset, illetve halálozás lesz, mint tavasszal. De a helyzet akkor sem ígérkezik könnyűnek.

Guardian

A vezércikk sajnálatosnak tartja, hogy az uniónak jelenleg nincs migrációs politikája. Ugyanakkor a leszboszi táborban pusztított tűz éles fényben mutatja meg, hogy évekig nem történt semmi, az EU nemigen foglalkozott a kérdéssel. Úgy hogy nem lehet csodálkozni, amiért jó pár menekült nem hajlandó új helyre költözni a görög szigeten, mert attól tart, hogy ha belemegy az ajánlatba, akkor a világ újból megfeledkezik róluk.

Brüsszel korábban adott valamennyi pénzt a görög kormánynak, de szégyenletes módon magára hagyta azt a problémával. A múlt év végén 200 ezer embert kellett ellátni, míg az utóbbi öt évben az európai szövetségesek csupán 15 ezer menedékkérőt vettek át. A görögök segítőkészsége ennélfogva cinizmusba ment át. Kimondatlanul is azt remélték, hogy a rettenetes körülmények és a végtelenül hosszú várakozási idők elriasztják az utánpótlást.

De a tűzvész és a migránsok tiltakozása megálljt kell, hogy parancsoljon ennek a rettenetes gyakorlatnak. A többi tagállamot meg kell győzni, hogy vegyék komolyan az alapszerződésnek azt a pontját, amely az egyenlő felelősségmegosztást írja elő a migráció kapcsán. De mivel Magyarország és Lengyelország kérlelhetetlenül elutasítja a kvótarendszert, nemigen lehet látni, önkéntes alapon miként lehetne előrelépni. Egyébiránt a belügyekért felelős uniós biztos jól mondta, hogy nincs migrációs válság, de jó pár menedékkérő kritikus helyzetben van. Itt az idő, hogy Brüsszel tegyen valamit értük.

Neue Zürcher Zeitung

A nagyobbik osztrák kormánypárt könyörtelenül elutasítja, hogy bárkit befogadjon a kiégett görög tábor lakói közül, még gyerekeket, illetve fiatalkorúakat sem hajlandó átvenni. Emiatt nagy vita robbant ki a koalíción belül. A Néppárt korábbi hívei is elutasítják, hogy Kurz párhuzamot vonjon az öt évvel ezelőtti helyzettel. A zöldek pedig cinizmust vetnek a szövetséges konzervatívok szemére. De hát a környzetvédők igen liberális bevándorlás politikát képviselnek, míg a miniszterelnök a keménységre épít. Annak idején politikai sztár lett belőle, amikor sikerült lezáratnia a menekülő útvonalakat a Nyugat-Balkánon.

Most azt hangoztatja, hogy megismétlődne a 2015-ös hiba, ha szétosztanák a tagállamok között a Leszboszon lévő fiatalkorúakat. Merthogy szent meggyőződése: ha enyhülnek a katasztrofális állapotok a külső határokon, akkor beindulnak az embercsempészek és az újabb migránsok Európa felé. Ezzel azonban még az egyházak sem értenek egyet, de Kurz aligha enged nekik. Hiszen jönnek a bécsi tartományi választások és az ÖVP a kemény kéz politikával kíván jó eredményt elérni, főként a külföldiek kapcsán. Ettől persze nem fog megbukni a kormány, ahhoz nem elég fontos a kérdés. Ami azonban nem fokozza a zöldek szavahihetőségét. Ugyanakkor Kurzot jelenleg Magyarország és a szélsőjobb tapsolja meg.

Project Syndicate

Amerika számára a legnagyobb reményt Joe Biden jelenti, mert képes egyesíteni a teljesen megosztott lakosságot, miután Trump és a Republikánus Párt négy éven át aláásta az államot és fosztogatta a közpénzeket. Így foglal állást Joseph Stiedlitz, Nobel-díjas közgazdász, a Columbia Egyetem professzora, a Roosevelt Intézet fő közgazdásza és a Világbank korábbi alelnöke.

A szakember siralmasnak nevezi a jelenlegi kormányzat gazdasági-szociális mérlegét. Mert míg a tőzsdei árak az eget verik, addig – ellenkező értelemben – rekordot dönt az állástalanok száma is. Mintegy 30 millióan olyan háztartásban élnek, ahol nem kapnak eleget enni. Azon kívül a republikánusok csökkentették a milliárdosok és a vállalatok adóját, viszont fokozott terheket raknak a középosztály vállaira. Emellett még inkább robbanni fog a koronaválság és az csak növeli az egyenlőtlenségeket. A vírus azokat fenyegeti leginkább, akik egyébként is rossz egészségi állapoban vannak – egy olyan országban, amely továbbra sem tekinti alapjognak az egészségügyi ellátást.

Trump nem csökkentette a kereskedelmi hiányt, hanem három év alatt további 12 %-kal növelte azt, köszönhetően a Kínával zajló szerencsétlen háborúskodásnak. Sok család, kisvállalkozás és alapvető közszolgáltatás kétségbeesetten vár állami támogatást, ám erre a hatalmon lévő párt az mondja, hogy üres a kassza. De hát Amerika élén olyan ember áll, aki csak magával törődik, mindenki mást veszélybe sodor, mivel elutasítja a tudományt és a szakmai tapasztalatot.

Nem véletlen, hogy az USA rettenetesen rosszul áll, amikor a ragályt és annak gazdasági következményeit kell kezelni. Jelenleg havonta háromszor annyi amerikai hal meg, mint a 2. világháborúban Trump a nemzeti nagyság két tényezőjét vette tűz alá: a társadalmi szolidaritást és a közbizalmat. Úgy hogy jöjjön Biden, de az árkok betemetéséhez az amerikaiaknak vállalniuk kell a nemzeti megújulást.

A SZABDSÁG RÉSZEG MÁMORA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.09.16.


Balázs Péter a színészet Nagy Ference. Mert míg utóbbi azt jelentette ki, hogyha az uraság rendel tőle zenét jó pénzért, akkor ezt el kell fogadni, a színész pedig – mint emlékezhetünk – ennek oly jó része lenni lefetyeléssel sündörgött a hatalomhoz. Mindketten feladták a személyiségüket, egy csavar lettek Orbán gépezetében, és innen már nincs megállás. Ha zsebre teszik a júdáspénzt, azt meg is kell szolgálni, s ha esetükben nem lenne röhejes ez a kifejezés, akkor azt mondhatnánk, meg is szolgálják becsülettel az utolsó sestersiusig.

Így csúsznak egyre lejjebb a mocsárban. Ezek ketten saját magukra rakták fel a bilincset – és még mennyi ilyen önkéntes van –, és ugrándoznak a ketrecükben. Hogy jól érezik-e magukat, az egyéni lelkiismereti probléma. Az élni akarás vagy a jól élni akarás erősebb ösztön ezek szerint, mint a morál parancsa, habár esetünkben az látszik, hogy az immorális hatalom normáit teszik magukévá. Hogy ez gúnya vagy meggyőződés, az okozhat még dilemmákat, de olykor már gondolkodni sem kell ezen. Balázs Péter például egyértelműen megnácult.

Lehangoló nézni, hová jutott a nagy ho-ho-horgász, bár karakterszínészként könnyű cserélgetni a személyiségeket, ebben a legutóbbiban azonban, az Orbánéban teljesen megrekedt. Sőt, csúszik egyre mélyebbre. Amikor jól tartja őt a hatalom, és a pénztárhoz járul, már szólni sem kell, hogy egyszer majd kérnek tőle valamit, a szervilizmus fölzabálta azt az organizmust, amelyet Balázs Péterként anyakönyveztek valaha. Önként, dalolva, mondhatni kéjesen felel meg az elvárásoknak, amit mutatott már a hajdani oly jó része lenni elalélás is.

Manapság Vidnyánszkynak van itt az ideje. A mellette való kiállás a ki nem mondott kérés, és igyekeznek is a kis latrok becsülettel vagy becstelenül, ez nézőpont és erkölcsi alapállás kérdése csupán. Balázs Péter minden eddiginél messzebb ment, „bizonyos közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust generálni”, jelentette ki, és máris itt vagyunk a keresztény társadalom testén élősködőkön, ami szóhasználat a nyolcvan évvel ezelőtti zsidózás, És ma is az. Vidnyánszky is zsidózott, a kedves vezető pedig életterezett régebben. Ezek tiszta beszédek, ha sötétek is.

Aki így nyilvánul meg, tisztán beleáll egy eszmerendszerbe, és nem hajtogatja, hogy szabad. Mert érzi talán, hogy aljas eszmék foglya, bár ezt így bevallani soha nem fogja. Vannak viszont a szervilis hülyék is, mint tegnap Benkő Péter, aki ifjú korában oly jámboran és tiszta szívvel küzdött Jumurdzsák ellen. Más érdemeit nem nagyon találni a szakmájában, és ezek is elmúltak már. Benkő Péter ma egy szánni való öregember, aki boldogan ábrándozhatna a régi dicsőséges időkről, ehelyett a rezsim mellett tesz hitvallást ő is, és bár saját érdekében ne tenné...