2022. április 16., szombat

AKKOR HÁT ÖSSZEGEZZÜNK!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.16.


Akkor hát összegezzünk: van egy alak, aki holocaust-tagadó anyagokkal bizniszel éveken át, aki a legkülönfélébb pártállami csatornákon jól tartott, megfelelően edukált és hibátlan pedigrét felmutatni képes kollégái körében szakmányban ekézi az ellenzéket, és csak az ellenzéket, az ördögöket, a Sátán gyermekeit, a moslékkoalíciósokat, a „szar alakokat”, azokat, akiknél ők „erkölcsileg is emelkedettebbek”, ám az övéit sosem, még véletlenül sem, hiszen ők köztudottan hibátlanok, makulátlanok, tiszták, mint a „Montblanc örök hava”, Isten államának földi vándorai mind, s ezen szeánszok egyikén sem tűnik fel neki, hogy minden alkalommal csak és kizárólag vele egyívású agitproposok társaságában adja elő az „amonnan föntről’ elvárt és a legkülönfélébb módokon elegánsan dotált apokaliptikus ócsárlást, soha nem hiányzott neki senki sem, valaki más, aki nem azonos velük, aki talán még ellentmondani is képes lett volna neki meg a falkájának, esetleg vitázni velük, horribile dictu, netán érvek mentén triumfálni, aki olyik-olyik alkalommal világossá tehette volna, hogy a stúdiók foteljeiben (az összes stúdió összes foteljében) otthonosan terpeszkedők füllentenek, Uram bocsá, hazudoznak, hogy tisztességtelenek, hogy felkészületlenek, hogy nem gondolkodók, hanem kisstílű, elvakult szektatagok, szóval remekül elvoltak egymás között, nem hiányzott nekik senki sem, őneki sem, egyiküknek sem, így ment ez négy meg nyolc meg tizenkét éven át, ám most, az ő aktív közreműködésével is ellehetetlenített és meggyalázott környezetben szétcsalt választást követően ez a derék lelkület azt mondja, hogy jé, meg nahát, hát csak most látom, de nem akarok hinni a szememnek, szóval tényleg igaz lenne, hogy mindig én ültem a szattyánbőr seggemen azokban a stúdiókban, meg mindig mi ültünk azokban a stúdiókban, bármelyikben, mindegyikben, hát nem is gondoltam, nem is vettem észre, nahát meg jé, meg azt a kutyafáját, úgyhogy én most egy rövid időre felajánlom a saját fotelomat a moslékkoalíciós tetőtől talpig „szar alakoknak”, hadd lássa a világ, hogy ha valahol, hát ebben az országban van demokrácia, mi az, hogy van, egyenest most szökken csak igazán szárba, tombol, virul, prosperál.
És a moslékkoalíció „szar alakjai” nárcisztikus hevületükben máris szaporázzák lépteiket, mert hát a fotelok, milyen ragyogó, pompás fotelok, de hiszen most nekem is odaadták, hát rohanok, mert moslék vagyok ugyan, „szar alak” vagyok ugyan, „erkölcsileg alacsonyabbrendű”, de legfeljebb majd féregtelenítik és fertőtlenítik utánam azt a fotelt, hogy a szattyánbőr seggűek is beleülhessenek majd én utánam. Megy a politikus, megy az ország pszichológusa, megy a moslékcsorda, mennek a „szar alakok”, kitörő lelkesedéssel, hálásan, lelkesen, gigantikus örömmel, legalább jó lesz a vélemény „odakint” (fejbiccentés Hegyeshalom irányába) rólunk, az emberközpontú, plurális szemléletű, médiasokszínű Fidesz-virágoskertecskéről.
De én még valamit hozzátennék, ha már így „megadódott”, hogy (még) írhatok. Azt, hogy karcsú véleményem szerint nem is ezekkel a közszolgálatilag pártszolgálativá átbuherált tévékkel és rádiókkal van igazán a baj, ezek egyértelműek, pontos önmaguk, nem mások, nem hivalgó cifra pávák, ők mindenekfölött hűek önmagukhoz, sokkal inkább azzal a fórummal van baj, amelyről a nagyközönség mind a mai napig hajlamos azt gondolni, hogy hát, de hiszen az a fórum ellenzéki, holott, de hiszen, egy frászt ellenzéki az a bizonyos fórum (tévé is, meg újabban már rádió is), valójában a leghálásabb (van is miért hálásnak lennie), legszolgálatkészebb (van is miért szolgálatkésznek lennie) és legmanipuláltabb (van is miért „legeslegmanipuláltabbnak lennie”), legrejtőzködőbb módon legátlátszóbban rendszerhű, a választások előtti propagandagépezete is precízen csúcsra volt járatva, szóval bemegy ide az emitt is nárcizmusába beletekeredett-belecsavarodott ellenzéki, hogy legalább ellenzékivé tegye a hithű kormánypártiságot, hangulatpiktorként ellenzéki színt kever a fideszes alapszínhez, hadd örüljön a buborék, s hadd állapítsa meg, hogy (lásd mint fent) de hiszen ez ellenzéki, hiszen itt volt ma is a fényeskedő stúdióban az X meg a Z, következésképp tényleg nagy gáz lehet ezzel az ellenzékkel, ha egy másik műsorban, meg harmadikban, meg negyedikben ellenzékiek szidalmazzák orrba-szájba az ellenzéket, vagyis önmagukat, miközben az orrba-szájba szidalmazók épp annyira ellenzékiek, mint – teszem azt – Győzike vagy Kis Grófo, csak hát emitt pont ez a lényeg, s így leginkább az ellenzék van könnyed brutalitással átverve, hülyére véve, lópikulát mutatva nekik.
Szóval szofisztikált érvelés ide, meg oda, az én szememben sokkal tisztességesebb az elkötelezett pártszolgálat, ami épp az, ami (ahogy pártfőtitkárilag egykor meg lett mondva, hogy a krumplis tészta legyen krumplis tészta), még akkor is, ha néhányan már előre somolyognak a nagy ígérettől, hogy ők is egy pindurkát belesüppedhetnek azokba a fotelekbe, mint az a másik, ahol évek óta úgy piktorkodnak és viktorkodnak, ahogy azt teszik: megvezetve, átverve a nagyérdeműt.
Amúgy kóser pészáhot, boldog húsvétot!

IPI: AZ EURÓPAI UNIÓ KUDARCOT VALLOTT, AZ ORBÁNI PROPAGANDA ELVÁGTA A MAGYAROKAT A VALÓDI DEMOKRÁCIÁTÓL

NÉPSZAVA
Szerző: HARSÁNYI GYÖRGY
2022.04.16.


Nyilatkozatban támogatja a független magyarországi médiát a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor újabb győzelme után minden eddiginél nagyobb szükség van rá. Az IPI emellett ajánlásokat fogalmazott meg az Orbán-kormány és az EU számára, hogy segítsen megállítani a médiapluralizmus erózióját.


Kezdeményezésüket lényegében egy időben tették közzé az amerikai kormány 2021-es emberi jogi jelentésével, amelynek Magyarországra vonatkozó része szintén rámutatott a sajtószabadság leépítésére.

A Fidesz számára negyedik egymást követő kormányzati mandátumot biztosító április 3-i választások óta az IPI ismét kapcsolatba lépett az országban élő vezető szerkesztőkkel, akik – a nyilatkozat szerint - aggodalmuknak adtak hangot a független és közérdekű újságírás magyarországi jövőjével kapcsolatban.

A bécsi központú IPI vezető újságírókból, szerkesztőkből és médiavezetőkből álló globális hálózata emlékeztet rá, hogy az elmúlt 12 évben „a Fidesz-rezsim tégláról téglára számolta fel a médiaszabadságot”, állami forrásokat mozgósítva a hatalmat ellenőrző újságírás kiszorítására és egy óriási kormánypárti propagandagépezet kiépítésére. Gyakorlatilag elszigetelte a nyilvánosság nagy részét a független hírektől és információktól, amelyek nélkül nincs valódi demokrácia. A média foglyul ejtésének és ellenőrzésének ezt a rendszerét nyíltan az Európai Unió szeme láttára építették ki, az Európai Unió fellépésének hiánya, a kudarc lehetővé tette, hogy a Fidesz önkényuralmának modern változata virágozzon és inspirálja a leendő autokratákat az egész régióban – mondta Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese...

BOOKLINE MÁRCIUSI TOP50: SZUJÓ ZOLTÁN ÉS FÁBIÁN JANKA AZ ÉLEN

KÖNYVES MAGAZIN
Szerző: KÖNYVES MAGAZIN
2022.04.15.


A Bookline márciusi sikerlistájára a megújulás és a tavasz hírnökeként is tekintünk, hiszen az ötven legkeresetteb cím között több mint harminc újonnan megjelent művet találunk. Sok olvasó érdeklődött az izgalmas és fordulatos romantikus történetek és krimik, illetve a szépirodalmi művek iránt, de továbbra is népszerűek az önismereti alkotások és a gyerekkönyvek, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve pedig 1205 napja van jelen a sikerlistán. De mely alkotások szerezték meg az első három helyezést?

BÁTORSÁGPRÓBA

KLUBRÁDIÓ / ÚTSZÉLEN
Szerző: JÓZSA MÁRTA
2022.04.16.


"Mert ezek elegánsan győzni sem tudnak, muszáj valakibe beletaposniuk. (...) Mert igaz, hogy semmi jóra nem számíthatnak ezentúl sem az ötleteiket megvalósítani vágyók, az elesettek felé fordulók, de még az autonómiájukat féltő művészek sem. És igaz az is, hogy ott ette meg a fene azt a világot, ahol aránytalanul nagy bátorság kell csupán ahhoz, hogy az ember normálisan viselkedjen, szabadon gondolkodjon és cselekedjen. De a közös célokhoz közös bátorság kell, ami erősebb tud lenni az egyéninél." Józsa Márta jegyzete.

A választások eredményén is tűnődve fel-felbukkan, hogy miért nem hallatszik azoknak a hangja, akik nem törődnek bele a bornírt jelenbe, és valóban tenni is szeretnének valamit. Gyerekkorunk olvasmányaiból biztosan ismerősök a vasárnapi iskolákban és asszonykörökben jótékonykodók, de példa lehet a Pál utcai fiúk egymás mellett kiálló kis csoportja is.

A polgárosodás ismérve, amikor az emberek képesek és hajlandók valamit nem csak önmagukért, hanem a közösségért is tenni. Márpedig az ország feudális beágyazottságát, hatalomhoz való törleszkedését látva mindennél jobban meg kell becsülnünk azokat a közösségeket, amelyek sora jobbá teheti valamennyiünk életét. Figyeljük azt a gyászmunkát, amelyet most azok a tízezrek végeznek, akik például a Nyomtass te is! mozgalomban vagy a szavazókörökben végeztek. Az itt szerzett tudás és energia azonban nem vész el.

Nem véletlen, hogy a régi-új kormány nem késlekedett kiadni a kilövési engedélyt civil szervezetek egész sorára. Például, hogy azonnal büntetést róttak ki azokra a szervezetekre, amelyek az embertelen népszavazás érvényessége ellen kampányoltak. Mert ezek elegánsan győzni sem tudnak, muszáj valakibe beletaposniuk. És azért nem véletlen, mert félnek. Ahogy a Klubrádiótól is. És van is félnivalójuk, hogy őket idézzem: a jövő elkezdődött. Mert igaz, hogy semmi jóra nem számíthatnak ezentúl sem az ötleteiket megvalósítani vágyók, az elesettek felé fordulók, de még az autonómiájukat féltő művészek sem. És igaz az is, hogy ott ette meg a fene azt a világot, ahol aránytalanul nagy bátorság kell csupán ahhoz, hogy az ember normálisan viselkedjen, szabadon gondolkodjon és cselekedjen. De a közös célokhoz közös bátorság kell, ami erősebb tud lenni az egyéninél. Gondoljunk ma erre.

Józsa Márta jegyzete 2022. április 14-én hangzott el a Klubrádióban.

Az Útszélen témái voltak:

A tervezett „Budapest Peremén” rehabilitációs otthon egyszerre szeretne segítséget nyújtani a rászoruló embernek, állatnak, növénynek és a Földnek. Részvételi költségvetésből készülne – ha készülhetne.

És egy ember, akinek több mint harminc évig lett volna nagy szüksége egy ilyen otthonra. Mára kiszabadult a nyomasztó hajléktalanságból, és azokért dolgozik, akiknek még csak álom a fedél a fejük fölé.

A HÁBORÚ AZ EGÉSZ VILÁGOT FENYEGETI

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2022.04.16.


Érzékeny csapás lehetett a Moszkva cirkáló elvesztése, mert az oroszok újból az ukrán nagyvárosokat támadják. Kijevben és Lembergben is robbanások voltak. Az orosz vezetés közben arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy súlyos következményei lesznek, ha folytatják a fegyverszállításokat Ukrajnába. A fenyegetőzés az ukrán elnök szerint akár még atomfegyverek bevetését is jelentheti. A harcok ugyanakkor változatlan könyörtelenséggel dúlnak Kelet-Ukrajnában, miközben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a körülzárt településeken éhen halhatnak a civilek.

Bosszú a Moszkva cirkálóért?


Robbanások rázták meg Kijev dél-keleti, Darnyickij nevű kerületét. A hírt az ukrán főváros polgármestere jelentettet be. Vitalij Klicsko szerint a robbanásoknak áldozatai is vannak. Tegnap az oroszok leromboltak egy fegyvergyárat Kijevben. Az üzemben olyan rakétákat készítettek, mint amilyenekkel állítólag, az ukránok elsüllyesztették az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót...

ITT OLVASHATÓ

KINCSES GYULA: MÁR NEM ELÉG A „FOLYTATJUK”, KELLENE EGY KORMÁNYZATI MESTERTERV IS

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.04.16.

Látjuk, hogy az egészségügy rendszerszinten nem hozza azt az eredményt, ami egyébként a fejlettsége alapján várhatnánk tőle, ezért hozzá kell látni a szerkezetének és működésének jelentős átalakításához – mondta a lapunknak adott interjúban Kincses Gyula, a MOK elnöke
.

Lehangolt vagy feldobott a választási eredmény megismerése óta?

Egyik sem. Egy köztestületnek a szakmaiság erősítése a feladata. Az, hogy igazságosságpárti, piacpárti, vagy szolidaritás elvű legyen-e egy egészségügyi ellátórendszer – az politikai kompetencia. Nekünk ezzel kapcsolatban az egészséghatások elemzése lehet a dolgunk. Annak viszont, hogy milyen terápiás protokollokra, betegutakra van szükség, milyen szakmai szabályok szerint kell az egészségügynek működnie – szerintünk - már nem szabad politikafüggőnek lennie. A MOK arra törekszik, hogy például a szakmai protokollok fejlesztésében visszaszerezze a szakmai kontrollt. A dolgunk az, hogy minél hamarabb elmondjuk, hogy mire van szüksége az orvostársadalomnak, az egészségügynek...

MIT LÁTUNK A TÖRTÉNELEMBŐL, HA A MAGYAR CSEPPEN KERESZTÜL NÉZZÜK A VILÁG TENGERÉT?

G7.HU / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.04.16.


Magyarország és a világtörténelem viszonya kicsit olyan, mint a csepp a tengerben. Tehát mi azt állítjuk ebben a kötetben, hogy Magyarország egy csepp. A világ a tenger, és mi ezen a magyar cseppen keresztül meg tudjuk vizsgálni ezt a hatalmas víztömeget – mondta Laczó Ferenc az e heti G7 Podcastban.


Április 25-én jelenik meg a Magyarország globális története című kötet, ami a magyar történelem elmúlt 150 évét újszerű módon, az ország és lakosainak határokon átívelő kapcsolatai és globális beágyazódottsága felől megközelítve mutatja be.

A könyv fejezeteinek mindegyike egy konkrét évhez köthető eseményből indul ki, és a kötet összesen 82 szerzője ezekből kiindulva tárgyal bizonyos témákat részletesebben.

Az e heti G7 Podcastban a könyv szerkesztőivel, Laczó Ferenccel, a Maastrichti Egyetem docensével és Varga Bálinttal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kutatojával beszélgettünk.

A magyar történelemmel foglalkozó könyvek az esetek általában belső eseményekből indulnak ki. A történelem nemzetközpontú felfogásában az adott nemzet képezi a tárgyat és a keretet, és a külvilág csak függelékként jelenik meg.

Például a világháborúknál szükség van a nagyvilágra, de jellemzően a magyar történelem politikai tagolása alapján következnek egymás után a fejezetek...

ROBBANÁSOK TÖRTÉNTEK KIJEVNÉL ÉS LVIVNÉL, HÚSVÉTKOR IS DÚL A HÁBORÚ A SZOMSZÉDUNKBAN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.04.16.


Robbanások hallatszottak szombatra virradóra Kijev északi és Lviv nyugati részén Ukrajnában azután, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajója feltehetően két ukrán rakéta becsapódása nyomán elsüllyedt és az oroszok más hajókról indított rakétákkal torolják meg a veszteséget. Az ukrán elnök közben azt ismerte el egy interjúban, hogy legalább 2500-3000 ukrán katona vesztette már életét a háború eddigi hét hete alatt, az orosz veszteségeket viszont 19-20 ezer főre tette és további mintegy tízezer ukrán sebesült katonát említett, a civil áldozatokról és sebesültek számáról visz6ont nem mondott összesítést. Idehaza a rendőrség szombat reggel azt közölte, hogy tegnap 7045 fő lépett be Magyarország területére az ukrán határszakasz felől, illetve további 5251 fő a román határszakasz felől. Friss híreink percről-percre szombaton az orosz-ukrán háború fejleményeiről...

NOVÁK, BALOG, KOSSUTH, KISNYÚL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.16.


Nem szeretném, ha olybá tűnne, hogy pikkelek Novák Katalinra – pedig de, mert bűnei számosak, hatalmasak és feledhetetlenek –, és foglalkozna vele a fene, ha nem tolnák az ember képibe a magasztos maszlagot, a celofánba csomagolt és masnival átkötött pátoszt. Interjút adott a Kossuth rádióban leendő köztársasági elnökünk, kérdezője pedig Balog püspök volt, Orbán régebbi minisztere, amiből kitetszik, ezek semmit nem bíznak a véletlenre. Újságíró már annyira sem kell, mint Orbán rendszeres felszopója – bár ő szakmabélinek nehezen nevezhető, de legalább a nevét adja a színházhoz –, megoldják okosba’, maguk között a dolgokat.

Szóval diskuráltak ezek ketten, a hangszóróból pedig csöpögött a mézédes takony. Leírtam már párszor, és ím, itt a bizonyság is reá, hogy Novák már rég elemelkedett az anyaföldtől, ha így folytatja, hamarosan teljesen legyőzi a gravitációt, és elszáguld a végtelen űr mélyibe. Ennyit a körülményekről és a hangulatról, amely mindemellett rózsás volt. Azt mondta leendő köztársasági elnökünk nekünk, hogy neki hivatása, valami mély, zsigeri késztetése a nemzeti egység kifejezése, hogy felülemelkedjen az úgymond törésvonalakon, ami csudás egy idea volna, ha nem játszott volna óriási szerepet ezek kialakulásában.

Úgy tűnik, Novák azt hiszi – képes beszéddel élve –, hogy földhöz vágja a poharat, ami apró darabokra robban, majd pediglen fölötte lebegve rámutat, hogy az mégis egyben van. Ezek már krisztusi magasságok, de olyannyira, hogy mi, halandók nem is értjük igazán. Ez ilyen Saulus Paulus dilemma és dichotómia, mert, hogy Novák mikor tért meg, azt nem tudjuk, viszont sejtjük. Mert a csöpögős, mézédes, pátoszos takonyból az is kiderült: „felnőtt fejjel ébredtem rá arra, hogy mennyire fontos szerepet játszik Isten és az Istenbe vetett hit az életemben”. Ez a szint a Tóth Gabi szintje, aki fél éve világosodott meg némi apróért.

Novák korábban és többért. Másért, mert ennek a megvilágosodásnak a hozadéka, hogy Balog püspökkel köztársasági elnökként a Kossuthon fullba nyomathatják a kretént. Balogé is egy szép, Orbánnal kikövezett életút, de Novákéhoz képest még az övé is kutyafasza. Mert visszatérve Novák hitére – ami nagy valószínűséggel nincsen neki -, hogy felnőtt fejjel talált rá, ez arra datálható, onnan eredeztethető, amikor Orbán az ikszedik irányváltásával meghirdette a keresztényi Magyarországot, miután fölsegítette a térdre, imához parancsolt csuhásokat. Leginkább ilyen viszonyrendszerek között érdemes nézni, amikor, a’la Marquez, Novák seggéből fújnak a böjti szelek...

A HÚSVÉT ÜZENETE IVÁNYI GÁBORTÓL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2022.04.15."Ez az ünnep a mi nagykorúságunkról, a mi Istentől kapott méltóságunkról szól. Ha mindannyian akarjuk, a szabadság eljön, és kiléphetünk az ajtón, amin rajta van a szabadok jele." - Iványi Gábor

HADHÁZY ÁKOS: SEMMIT NEM VESZÍTÜNK AZZAL, HA A PARLAMENTI SZÍNJÁTÉKOT OTTHAGYJUK

MAGYAR NARANCS
Szerző: KRUSOVSKY DÉNES
2022.04.16.


Az utóbbi napokban a választásokon elszenvedett súlyos ellenzéki vereség okait taglaló viták mellett a folytatás lehetséges formáiról is beszéltek egyes politikusok. Hadházy Ákos, Zugló új országgyűlési képviselője radikálisabb ellenállásra buzdít. Ennek a lehetséges formáiról kérdeztük.


magyarnarancs.hu: A választás másnapján írt egy Facebook-bejegyzést, amiben három dolgot említ, mint amelyekre szükség lett volna a választási sikerhez: összefogás, megújulás, ellenállás. Ebből az összefogás, ahogy írja, részben sikerült, a megújulás nem, és az ellenállás sem az elvárt módon alakult. Azóta többször is beszélt már erről az ellenállásról, de mi is ez pontosan, hogyan kell elképzelnünk?

Hadházy Ákos: Írtam egy részletesebb javaslatot is erről az ellenzéki pártok számára, és ezt követően kiderült, hogy a Momentum egyetért azzal, hogy feltételekhez kell kötni a parlament nyitó ülésén való részvételt, és ha a Fidesz nem hajlandó ezekről tárgyalni, illetve ezeket elfogadni, akkor nagyon fontos szimbolikus lépéssel kell az új ciklust indítani. Azzal, hogy a nyitó ülésen nem szabad megjelenni. De amikor erről van szó, mindig igyekszem leszögezni, hogy ez csak egy első lépés az új ellenzéki politizálásban; ahhoz, hogy a következő választásra tisztességesebb feltételeket küzdjünk ki, még nem elég, hiszen ahhoz az emberek támogatása is szükséges. Ugyanakkor az emberek támogatását csak úgy nyerhetjük el, ha látják, hogy eltökéltek vagyunk...„PASSZÍV SZEMLÉLŐK” – AVAGY HOGY TÖRTÉNHETETT MEG A HOLOKAUSZT?

TELEX
Szerző: KLACSMANN BORBÁLA
2022.04.16.


1944. április 16-ától kezdődően a hatóságok a magyar zsidók túlnyomó többségét gettókba zárták – ezen a napon emlékezünk meg a magyar holokauszt áldozatairól. A deportáláshoz és a zsidók legyilkolásához azonban egy jóval hosszabb folyamat vezetett, amelynek a gettósítás csupán az egyik lépcsőfoka volt: 1920-ban a Teleki-kormány meghozta a „numerus clausus” törvényt, amely korlátozta a zsidó fiatalok jelenlétét a felsőoktatásban, majd az 1930-as évek végétől a magyar kormány fokozatosan vonta el a zsidók jogait, hogy végül a német megszállás után átadja őket a náciknak.

Hogy történhetett meg?

A holokauszt kapcsán sokszor felmerül a kérdés: „hogy történhetett meg ez?” Történészek évtizedek óta foglalkoznak azzal, hogy választ találjanak erre, ami a holokauszt historiográfiájának egyik nagy vitájához vezetett.

Két irányvonal alakult ki: az intencionalisták (például Daniel Goldhagen) azt állították, hogy Hitler és a nácik elhatározása, intenciója, ideológiájának része volt, hogy a zsidókat le kell gyilkolni. A strukturalisták (például Christopher Browning) szerint viszont az alsóbb szinteken működő köztisztviselők, bevetési csoportok, SS-tagok stb. – a feletteseiknek való megfelelési kényszerből, túlbuzgóságból eredő – egyre radikálisabb megoldásai nyomán történt meg a holokauszt. Mára e két nézet keveredett; jóval összetettebb kép alakult ki a holokauszt eredetéről, és arról, milyen tényezők játszottak szerepet abban, hogy a nácik ilyen mértékű pusztítást vihettek végbe az európai zsidóságban.

E kutatásokban egyre nagyobb figyelmet kapnak a megszállt és/vagy kollaboráló társadalmak, és nemcsak azok politikusai, hanem az egyszerű emberek is: köztisztviselők, rendőrök, csendőrök, szomszédok, és így tovább...


CSAK AZTÁN BÍRNI KÖPÖNYEGGEL!

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.04.14.


Ha bekövetkezne az a nem várt és föltétlenül sajnálatos eset, hogy vén fejemmel bevinnének katonának, akkor bevetés előtt egyetlen kérésem lenne a Teremtőhöz: ne Orbán Viktor nyisson a védelmemben fedezőtüzet. Ne benne kelljen bíznom, hogy átérek a túlsó oldalra, mert többnyire nem tartja be a megállapodásokat. Olykor keveri a szövetségest az ellenséggel, az agresszort a megtámadottal, a szegényt a gazdaggal, továbbá a szezont a fazonnal. Így van ezzel az élet minden zugában, ez történik, ha belpolitizál, ha a múltról beszél, oroszok dicsőséges kizavarásáról, oroszok távoltartásáról, bármiről: soha egyetlen egyértelmű mondatot nem ejtett ki a száján, vagy ha igen, később az ellenkezőjét mondta. Itt van legújabban ez a „nem rubelben fizetünk, csak mégis rubelben fizetünk”-féle orbáni kupeckedés. Vlagyimir Putyin rendeletben írta elő, hogy az Oroszországgal „barátságtalan” államok rubelben fizessenek a gázért, másként Moszkva elzárja a gázcsapot. Az Európai Unió nem hozott olyan szankciót, amely kimondottan tiltaná az orosz energiaszámla rubelben történő kiegyenlítését, bár április elején a tagállamok nagyköveteinek brüsszeli ülésén felmerült a téma. A diplomaták tanácskozásán sem született közös álláspont, de a többség egyetértett a bizottsági állásponttal, hogy az ötletet el kell utasítani, és ezt Magyarország sem ellenezte, csak óvatos megközelítést javasolt.

Mi történt utána? Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek néhány nappal későbbi ülésén újságíróknak azt mondta, Magyarország megtalálta a módját annak, hogy a rubelben való fizetéssel ne sértsen semmilyen szankciós intézkedést: az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát fog nyitni a Gazprombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. Magyarország euróban fizet a Gazprombanknak, amely ezt átváltja rubelre, és átutalja a Gazprom leányvállalatának, a Gazprom Exportnak. A fenti megoldással tehát egyszerre lehet kipipálni kommunikációs szinten azt, hogy végső soron rubelben fizetünk az oroszoknak, és közben azt is, hogy valójában semmi sem változik, mert az eredeti szerződésnek megfelelően euróban indítjuk a kifizetéseket...


AZ ÉS 2022/15. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

„NE GYŰLÖLKÖDÉSBE MENJEN ÁT A VÁLASZTÁSOK UTÁNI CSALÓDOTTSÁG” – KENDE ANNA SZOCIÁLPSZICHOLÓGUS

SZABAD EURÓPA / SZELFI
Szerző: KENDE ANNA
2022.04.16.


Nem annak a húszezer szavazatszámlálónak kell megoldania a közoktatás kérdését, aki most szembesült az aluliskolázottság mértékével, ez állami feladat. De ezeket az energiákat lehetne arra fordítani, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra – mondja Kende Anna szociálpszichológus, az ELTE docense.

2021 A MUNKAHELYI BALESETEK FEKETE ÉVE VOLT

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.04.16.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi szakemberei figyelemre méltó adatsort hoztak nyilvánosságra. Kimutatásaik szerint 2021. a munkahelyi szerencsétlenségek fekete éve volt. A statisztika alapján, az 50 embert foglalkoztató munkahelyeken kezelik a leglazábban a munkavégzés biztonságos feltételeit. A halálos kimenetelű balesetek majdnem fele, a súlyos csonkolással járó balesetek több mint fele a legfeljebb kilenc embert foglalkoztató munkahelyeken, negyede pedig a 10–49 munkást alkalmazó cégeknél történt.


Az elmúlt évtizedben a munkahelyi balesetek száma folyamatosan nőtt: 2012-ben több mint tizenhétezer, 2019-ben, a Covid előtti évben, már több mint huszonnégyezer esetet jegyeztek fel. Ezt mérsékelte vélhetően a járvány 2020-ban, de egy év múlva ismét jelentősen megnőtt a számuk. A halálos balesetek harmada az építőiparban történt.

„Szomorú tény, hogy a munkahelyi balesetek száma az ipar minden ágazatában jelentősen nő” – tette hozzá Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Az okok között első helyen említette meg, hogy az elmúlt években a kormány elsorvasztotta a Munkavédelmi Főfelügyeletet, amely korábban egy tekintélyes hivatal volt, mára egy főosztály maradt belőle. A munkahelyi balesetek számának növekedése szorosan összefügg azzal is, hogy az utóbbi években jelentősen több lett a vállalkozás, miközben az ellenőrök száma csökkent. Így jó esetben is egy-egy kisebb céghez harminc évenként juthatnak el az ellenőrök...

EZ A BÉRROBBANÁS: 24 SZÁZALÉKKAL NŐTT TAVALY A FIZETÉS TÁLLAI ANDRÁS FOCICSAPATÁNÁL

MFOR
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2022.04.16.


Megérkezett az első fecske a labdarúgó NBI-ben szereplő csapatok 2021-es évét ismertető beszámolók terén.


Jó évet zárt 2021-ben is a Mezőkövesd-Zsóry focicsapata mögött álló gazdasági társaság, akárcsak 2020-ban. Ez a két év a maguk nemében különlegesek voltak és nagyon érdekes volt látni a beszámolókban, hogy hogyan alakultak a gazdasági folyamatok. 2020-ban a bajnokságokat zömében zárt kapuk mögött tudták lejátszani, míg 2021-ben fordult a helyzet, az oltásoknak köszönhetően a meccsek nagy részét nézők előtt lehetett lejátszani. Értelemszerűen ez a tény nagyban tudja befolyásolni a bevételeket, különösen a jegyek, bérletek értékesítéséből származókat, valamint a szponzori bevételeket.

Az már önmagában is egészen abszurd volt, hogy az NBI-es csapatok többségénél a koronavírussal terhelt 2020 sem okozott nagy nehézséget, sőt! Alig estek vissza a jegybevételek a zárt kapus mérkőzések ellenére, és emelkedtek a szponzori bevételek is. Utóbbit illetően érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon főként érdekalapú szponzoráció jellemző. A csapatok mellett álló szponzorok zömében a tulajdonosokhoz, kormánypárti képviselőkhöz közel álló cégek, piaci vagy szimpátia alapon alig-alig zajlik szponzoráció az NBI-ben. Mindezek alapján pedig joggal fogalmazódik meg a gondolat, miszerint a koronavírussal terhelt problémás évben a szponzorok tartották nyereségesen a klubokat.

Hogy a hazai folyamatok mennyire ellentétesek a piaci logikával, arra jól rávilágított az UEFA benchmark kiadványa is. Eszerint ugyanis miközben 2020-ban a nyugati bajnokságokban - akár jelentősen - csökkent a bevétel, addig a magyar bajnokságban 21 (!) százalékkal több pénz áramlott be, mint a megelőző szezonban...

MI A MÉLYÁLLAM

MÉRCE
Szerző: GREG GRANDIN
2022.04.16.


„Látjuk, hogy Isten kormányzata a világ felett rejtett” – írta Francis Bacon 1605-ben a mélyállam legmélyéről
[1]: az Úr uralmáról felettünk, amelyet Bacon jó modellnek tartott a földi uralomhoz. „Homályos és láthatatlan”– így jellemezte azt a kormányzatot, amely szerinte a legjobban működött, és ebben I. Jakab király egyetértett vele, amikor 1624-ben arra utasította a túl kíváncsi alattvalókat, hogy senki „ne avatkozzon bele semmibe, ami a kormányunkat vagy az állam mély ügyeit (deep Matters of State) érinti”.

Egészen a közelmúltig a „mélyállam” kifejezés többnyire megmaradt a konspirációs deep web gyomrában, de az elmúlt hetekben[2], amióta Donald Trump úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja a hírszerző közösséggel folytatott harcát, figyelemre méltó módon a felszínre került és virágzásnak indult. A „mélyállam” nyilvánvalóan megcélozta Trumpot, legalábbis John Schindler, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt hírszerzési elemzője szerint, aki a Twitteren közölte, hogy az egyik barátja a „hírszerző közösségből” azt mondta neki, hogy Trump „börtönben fog meghalni”...

ITT OLVASHATÓ

MEGOSZTJÁK A MAGYAROKAT AZ OROSZORSZÁG ELLENI SZANKCIÓK

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.04.15.


Igencsak megoszlik a magyar felnőtt lakosság véleménye a háború miatt Oroszország ellen hozott nyugati szankciókról – derül ki a Reacty Digital és a G7 együttműködésében készült felmérésből. Akik ellenzik az intézkedéseket, többnyire annak negatív gazdasági hatásaitól félnek. Az Ukrajnában zajló háború a magyarok nagy részét foglalkoztatja, sokan adományoztak, néhányan pedig tervezik, vagy már meg is kezdték az orosz termékeket bojkottját.

A magyar érdek

Az Ukrajna elleni orosz agresszió egyértelműen a legtöbbeket foglalkoztató kérdés az elmúlt hetekben Magyarországon. A háború a választásokat megelőzően a kampányban is fontos téma volt, és minden bizonnyal az országgyűlési választások kimenetelét is befolyásolta. A különböző politikai oldalak ebben is elég eltérő véleményeket fogalmaztak meg, a legerősebb – főleg a kormánypártok által erőltetett – törésvonal a „magyar érdek” lett, ami láthatóan megosztotta a magyar társadalmat az Oroszország elleni szankciók ügyében is.

Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy mit gondolnak ezekről az intézkedésekről az emberek, illetve általában mennyire tájékozódnak a háborúról, és ők maguk tesznek-e valamit, amiről úgy gondolják, hogy segíthet megállítani a háborút, vagy támogathatják vele a menekülteket. A Reacty Digital ezer fős mintán reprezentatív kutatást végzett a kérdésben, amiből az derült ki, hogy tényleg szinte mindenkit foglalkoztat a kérdés.*

A felmérés során a megkérdezettek mindössze hat százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem tájékozódik a háborúról és további hat százalékuk, hogy inkább nem, a többiek legalább többé-kevésbé, de inkább aktívabban figyelemmel kísérték a fejleményeket...

VIDEÓAJÁNLÓ: A BÖJTÖLÉS NEM ÜRES ÉLETMÓDTREND, HANEM AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉNEK TUDOMÁNYOSAN BIZONYÍTOTT MÓDSZERE

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.04.15.Ki?


Mark Mattson a legrangosabb orvostudományi kutatásokkal foglalkozó amerikai egyetem, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem idegtudomány-professzora, aki sokáig vezette az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet idegtudományi kutatásait is. Legfőbb kutatási témája az időszakos böjtölés (intermittent fasting), amelynek hatásait a kognitív és a fizikai egészségre az elsők között tárta fel.

Mit?

Mióta egyre több betegséget kezelni tud az orvostudomány, és ezért egyre tovább élnek az emberek, sokkal többen érik meg azt az életkort (65–70 év fölött), ahol rohamosan megnő a neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer- vagy Parkinson-kór) kockázata. Állatkísérletek bizonyítják, hogy az egészséges élettartam akár 30–40 százalékkal meghosszabbítható az energiabevitel csökkentésével – ennek egyik módja az étkezések számának csökkentése, vagyis az időszakos böjt.

Szinte minden vallásban találunk böjtre vonatkozó előírást, de Platón, Arisztotelész vagy Szókratész is a jobb fizikai és szellemi teljesítmény céljából böjtölt. A 16. század első felében élt Paracelsus, a modern orvostudomány egyik ősatyja szerint „a böjtölés a legjobb gyógyszer – a belső orvos”, míg Mark Twain egyszer azt mondta: „Egy kis éhezés többet segíthet egy átlagos betegnek, mint amire a legjobb gyógyszerek vagy a legjobb orvosok képesek.”

Az anekdotákon túl persze fontosabb a tudományos magyarázat, amit Mattson alaposan, de érthetően ad át: a böjtölés csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, a napi három étkezés elhagyásával a szervezet átáll a zsírégetésre, és javulnak a kognitív képességek. Az előadásban egyszerre kerülnek elő olyan szakkifejezések, mint az agyi eredetű növekedési faktorok (BDNF) vagy a ketontestek, és fogalmazódnak meg gyakorlati tanácsok, mint például a Mattson által is javasolt 5:2 diéta, amikor a hét 5 napján történő szokásos étkezés mellett 2 napot böjtöl valaki – ez napi legfeljebb 500 kilokalória bevitelét jelenti...MIT ÉRTETT DONÁTH ANNA AZON, HOGY NEM LEGITIMÁLHATJÁK A RENDSZERT AZZAL, HOGY A PARLAMENTBEN ELJÁTSSZÁK A DEMOKRÁCIÁT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.04.15.


Donáth Anna így is tabukat döntöget, de amíg nem beszél egyenesen, míg nem mondja ki, hogy ez a kettő nem megy együtt, el kell dönteni, hogy vagy díszellenzékiség és legitimáció vagy kivonulás a parlamentből, vállalva azt, hogy nem kapnak pénzt, és vállalva az illegális antifasiszta mozgalmat, a rendszeren kívüli alulról szerveződést, addig ez csak homályos beszéd marad. Hiányzik a hit és a meggyőződés, hogy ha ezt meglépik, akkor nem veszítenek el semmit, hanem csak azt, ami eddig is akadályozta őket az igazi rendszerellenes tevékenységben.


Az ellenzék igazi válsága az, hogy nem tud egyenesen és tisztán beszélni sem, mert a magatartásuk belső ellentmondásai megakadályozzák azt. Már azt is nagy dolognak kell tekinteni, hogy 12 év alatt eljutottak annak kimondásáig, hogy “nem legitimálhatják a rendszert azzal, hogy eljátsszák a parlamenti demokráciát”, de azt nem tudják kimondani, hogy ehhez az szükséges, hogy akkor ne üljenek be a parlamentbe, mert ha megteszik, akkor azzal szükségképpen és elkerülhetetlenül legitimálják a rendszert, mert eljátsszák a parlamenti demokráciát.

A DK is próbálkozott már mindenféle csavarral, hogy úgy legyen kint, hogy közben bent is van, és fordítva, de sehogy nem megy az, hogy úgy akarnak kilépni a rendszerből, hogy nincs meg hozzá a politikai bátorság. Most Donáth Anna fogalmazta meg a Momentum 7 pontját, amely több részletében is meglehetősen ködös, homályos, talányos és nem elég konkrét, de mindjárt az első pontban megjelenik az alapvető önellentmondás: a Momentum tudja, hogy ez egy önkényuralom, amely demokráciának álcázza magát, és az első lépés az lenne, hogy ezt az álcát le kellene tépni róla.

Ennek legfőbb akadálya, hogy az ellenzék nem tud lemondani a pártok állami támogatásáról, ami a parlamenti mandátumokhoz és a parlamenti jelenléthez kötődik. Ha kijönnek a parlamentből, és nem kölcsönzik a demokrácia hamis látszatát a diktatúrának, ha nem asszisztálnak diktatórikus törvények megszavazásához, akkor elesnek a pártok működéséhez szükséges pénztől. Ebben az esetben a demokráciákra jellemző pártműködést egészen más alapokra kellene helyezni, ehhez azonban nincs meg a politikai bátorság. Nem mernek alulról építkezve működni.

Szép dolog, hogy Donáth Anna elmondja: “Szerinte a rendszeren kívül kell gondolkodni, és szimbolikusan jelezni: nem lesznek a Fidesz díszellenzéke, a magát demokratikusnak mutató rendszer díszlete, és nem szabad a parlament falain belül eljátszani a ránk osztott szerepeket; egy képviselő ugyanis ezerféleképpen képviselheti a választóit, de ezt elsősorban a törvényalkotáson kívül kell megtennie.” Ez nesze semmi, fogd meg jól. A deklaráció szintjén nem lesznek díszellenzék, de ha bemennek a parlamentbe, márpedig bemennek, akkor mégiscsak azok lesznek.

A te beszéded legyen igen-igen vagy nem-nem, ami azon felül van, az ördögtől való, idézhetné Donáth Annának édesapja az idevágó passzusokat, és ha bemennek a parlamentbe, akkor minden más szöveg felesleges duma, mellébeszélés, az ördögtől való. Mert ha jól próbáljuk megfejteni a fából vaskarikát, akkor ez azt jelentené, hogy ugyan bemennek a parlamentbe díszellenzéknek, de a díszellenzékiségüket azzal palástolják, hogy az ellenzéki és a képviselői munkájuk javát nem a parlamentben, hanem azon kívül végzik el.

Na, ez az, amiből nem lesz semmi. Ha a képviselőknek be kell járniuk a parlamentbe, különben megbüntetik őket és/vagy elveszik a pénzüket, akkor amellett már se idő, se ötlet, se szándék nem marad arra, hogy bármi mást tegyenek. Idő és energia sem lenne rá, emellett beindulnak a politikusi reflexek, a demokratikus rendszerekben szokásos tevékenység, ami ez esetben pótcselekvés és az említett legitimációs tevékenység és díszellenzékiség. Nem csinál ezen kívül már senki semmit...

EZ A MAGYAR LÉT NORMÁLÁLLAPOTA – CSIZMADIA ERVINNEL AZ ÚJABB KÉTHARMADRÓL [HETIVÁLASZ 119]

VÁLASZ ONLINE (PODCAST)
Riporterek: BORBÁS BARNA, STUMPF ANDRÁS
2022.04.14.


Visszatért a magyar történelem évszázados mintázata: a politikai stabilitást egyetlen párt biztosítja, az ellenzék pedig ezzel nem tud mit kezdeni – mondja podcastunkban Csizmadia Ervin politológus. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója mégsem írja le az ellenzéket, mely szerinte „tanulóképes”. Miért fontosabb a történelem ismerete a vidék ismereténél? Miért nem felelt meg Márki-Zay Péter karaktere a fideszes szavazóknak? Műsorunkban erről is szó lesz. Kérdez: Borbás Barna, Stumpf András...

NAGY ERVIN: KÉTDIPLOMÁS CSÁVÓK DOBÁLNAK MINKET SZARRAL A PARLAMENT KÖZEPÉN

TELEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2022.04.16.


„Nincs olyan párt, az még nem született meg”, amelyben szerepet vállalna, az „egy hangulati kijelentés volt”, hogy ha nem nyer az ellenzék, akár aktív politizálásba is belekezdene – mondja Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész Veiszer Alinda legújabb műsorában (a nagyjából egyórás interjút egy jelképes összegért itt tudja megtekinteni). Azért mondta ezt, mert „azt szerettem volna, hogy itt minimum ne kétharmad legyen”. És azért ne, mert szerint olyan túlkapások voltak, hogy az már tarthatatlan, tarthatatlan, hogy politikai alapon embereket ellehetetlenítenek – mondta, és erre példaként említette a Nemzeti Filmalap politikai szimpátiától függő pénzosztásait, vagy az SZFE ügyét.

Nem akar ehhez asszisztálni, kisebb-nagyobb alkukat kötni, „hogy akkor én így majd valahogy elleszek”, később arról is beszél: „van egy küldetéstudatom”. Erre a szerep- és felelősségvállalásra a beszélgetés végén is visszatérnek, amikor azt mondja:

„nekem kutya kötelességem ezt csinálni, gyáva emberként fekszem le, ha ezt nem csinálom; én így élem meg”.

„Az égbekiáltó csalások, nem úgy látom, hogy nagyon sok embert idegessé tennének, akár saját közegemben belül is” – mondja a különböző ügyek miatt meg- vagy lebukott politikusokról. „A kollégáimtól én néha több kurázsit várnék el.” Ez azért lenne fontos, mert szerinte a politika, ha azt érzi, hogy nagyon sok irányból jönnek a támadások, hajlamos behúzni a féket. Azt mondja, a kilencvenes években nagyobb volt az értelmiség felelősségvállalása...


A FIDESZ 4,4, AZ ELLENZÉK 3,5 MILLIÓ SZAVAZATOT KAPOTT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.04.15.


Megvan az április 3-i választás országos listás végeredménye

A Fidesz-KDNP-nek összesen, a töredékszavazatokkal együtt 4 390 962 szavazata volt, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listának 3 526 480, a Mi Hazánk Mozgalomnak 639 551.

Szijjártó Kolozsváron

“Nem a magyar kormány dolga, ha Magyarország által is fizetett európai forrásokból szállítanak fegyvert Ukrajnának.” Akkor most olvassuk ezt a mondatot újra… (Orbán már tett utalásokat arra nézve, hogy az alakuló kormányban is Szijjártó látná el a külügyminiszteri pozíciót.)

A Holdról AZ USA-ból is látszanak az Orbán-kormány jogsértései

Kiadta a jelentést az amerikai külügyminisztérium – Magyarországon korrupció és kivételezés van.

Az EU-ban megelégelték, hogy az uniós támogatások jelentős részét ellopják Magyarországon

“Már kifogásolták a Balaton környéki korrupt ingatlanfejlesztéseket, az egyetemek alapítványokba szervezését, az állami földárveréseket, vagy a Budapest Airport részvényeinek eladási ügyét. Nem tartják megfelelőnek a közbeszerzések lebonyolítását, és – hozzánk hasonlóan – ők is jól látják, hogy jelenleg a Fidesz ügynökségeként működik a Polt Péter által vezetett magyar ügyészség.”

A Mi Hazánk a Bach-rendszer névadójának ötletét melegítené újra

A frissen parlamentbe került szélsőjobboldali párt elnöke évek óta haknizik a szibériai bérrabtartás ötletével.

Nem politikai okok, hanem az NMHH irreális elvárásai okozták a Tilos frekvenciájának elvételét

Naponta nagyjából 300-350 műsorelemmel operál a rádió, ami heti szinten több mint 27 ezer adminisztrálásra váró műsorelemet jelent. Csabai elmondási szerint a rádió jelenlegi kapacitásával ez gyakorlatilag egy „teljesíthetetlen” feladat.

Kinyomozta az amerikai hírügynökség, hogyan terjeszti a propagandát Kína a közösségi oldalakon

A vizsgálat során több tucat olyan felhasználói fiókra bukkantak, akik influenszernek adták ki magukat, valójában azonban kapcsolatban álltak a kínai kormánnyal és a kínai állami médiával.
Egy ilyen konfliktusban a kommunikáció is a háború része

Az igazi kihívás az orosz dezinformációval kapcsolatban az a mennyiség, amivel elárasztják a közösségi médiát.
Lavrov: Az internetes szféra megrendszabályozása nélkül a világ kiberanarchiába zuhan

Oroszországban milliók töltik le a kormány online cenzúráját megkerülő alkalmazásokat.
Napilapból hetilap lesz a Pesti Hírlap

Trencséni Dávid, a Pesti Hírlap kiadójának hírigazgatója csütörtökön azt közölte a Media1.hu-val, hogy tekintettel a drasztikusan emelkedő nyomdai költségekre, ezentúl csak hetente egyszer, péntekenként jelenik meg.

Ipsos: Magyarország a világ egyik legboldogtalanabb országa

A sort a három legboldogtalanabb ország zárja, köztük Magyarország. A legkevésbé boldog lakossággal Törökország bír (42 százalék), Argentína egy fokkal boldogabb (48 százalék), őket Magyarország előzi 51 százékkal.