2016. június 4., szombat

ÖSSZETARTOZÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.04.


Kilencvenhat éve írta alá Horthy Miklós delegációja a trianoni békeszerződést, talán hálából, hogy az antant jóváhagyásával és a Budapestre látogató román csapatok lószarát taposva, Stromfeld elrekvirált lovának hátán Horthy bemasírozhatott Budapestre és a hatalomba.
Erről nemigen esik szó, mint ahogy arról sem, hogy egyedül Lenin emelte fel szavát Trianon ellen, mikor így írt: "Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és mészárosok békéje... hallatlan béke, rabló béke... ez nem béke, ezek olyan feltételek, amelyeket útonállók késsel a kezükben diktálnak a védtelen áldozatoknak."
Arról sem beszélünk sokat, hogy a háborút, mely Trianonhoz vezetett tulajdonképpen mi indítottuk, miután őfelsége I. Ferenc József mindent meggondolt és mindent megfontolt - de ezek szerint talán mégsem mindent.

AZ EGYHARMADA NEM ÉRTI, AZ EGYHARMADA LESZARJA, A MARADÉK MEG MÁR NEM EBBEN AZ ORSZÁGBAN LAKIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.04.
 
 


 


 

ORBÁNNAL JÓBAN LENNI SZÁZMILLIÓKAT HOZHAT ÉS PÁR LUXUSSZÁLLODÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG - MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondó
2016.06.04.


Heti Top 5 – Átlátszó:
 
Mészáros megint hatalmas osztalékot vett ki cégeiből

Lezáratlan eljárások a Simon-ügyben érintett Welsz Tamás körül

Megint milliárdokat vett ki cégéből a Orbán kedvenc felcsúti polgármestere

Minek kell egy „jótékonysági szervezetnek” ennyi ingatlan?

Kifejezetten kedvező a klíma Uruguayban a magyar oligarcháknak

Innen letöltheted a cikkeket egyben!

ITT OLVASHATÓK

KISSÉ MEGKÉSETT KÖSZÖNTŐ

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor
2016.06.04.


Drága miniszterelnök úr, csak most látom, hogy Önnek a napokban volt a születésnapja, én meg sajnálatos módon megfeledkeztem erről. De remélem még nem késtem el nagyon, az ilyesmi a mi féltve őrzött európai keresztény kultúrkörünk szokásai szerint általában a jeles esemény után még egy hétig érvényes.

Engedje meg hát, hogy először is egy kis versikével köszöntsem!
(Megjegyzem, azon azért kissé meglepődtem, hogy az Ön Facebook profilján ebből az alkalomból közzétett – kissé zavaros – fotón veretes magyar nyelvű köszöntés helyett a Happy BirthDay, liberálkapitalista fílingű, felirat fogadja a látogatót.)

Én viszont egy szép ősi hazai népi mondókát választottam, kissé az aktualizálva, remélem tetszeni fog Önnek, bár úgy tudom, a szöveg nem székely eredetű sajnos.
Íme:

Drága Orbán Viktor úr,
Az Isten éltesse sokáig,
Amíg a felcsúti kisvasút
Le nem ér Tatáig!

ITT OLVASHATÓ

TRIANONRÓL 96 ÉV UTÁN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.04.


Az első világháború győztes nagyhatalmai, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia - ma van 96 éve - 1920. június 4-én, 16 óra 30 perckor íratták alá a trianoni békeszerződést. A trianoni békeszerződést a Magyar Királyság nevében a Horthy Miklós által kinevezett Simonyi-Semadam-kormány képviseletében és felhatalmazásával Benárd Ágost, (képünkön cilinderrel a kezében) a magyar kormány népjóléti és munkaügyi minisztere, a küldöttség vezetője és Drasche-Lázár Alfréd (fedetlen fővel) rendkívüli követ és államtitkár írta alá. (A választás azért esett rájuk, mivel a rangos és közismert politikusok egyike sem akarta magát kompromittálni a hazánkra nézve végzetes és máig is meghatározó trianoni békeszerződés aláírásával)

A diktátum aláírása után elkeseredés, tehetetlen düh járta át a magyarságot vallásra, társadalmi állásra és lakóhelyre való tekintet nélkül.

Érthetetlen volt a szigor, és kibeszéletlensége okán ma is az. Trianon szélsőségeket szít és vitákat gerjeszt, a trauma feldolgozásához először is meg kellene érteni, mi vezetett ide?
Trianon 96. évfordulóján a 24.hu igyekezett választ adni arra, hogy
  • miképp reprezentálta magát Magyarország a háború előtt,
  • milyen információk alapján, milyen politikai, katonai stratégia mentén alakította ki álláspontját hazánkkal szemben Nagy-Britannia,
  • Franciaország,
  • az USA és Olaszország?
Zeidler Miklós történésszel, az ELTE egyetemi docensével, a téma szakértőjével beszélgettünk:

ITT OLVASHATÓ

GYERMEKEK A HARMADIK ÉVEZREDBEN

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Rácz Péter
2016.06.03.


2001 szeptemberében az ENSZ közgyűlése rendkívüli ülésszakot tartott, amelynek témája a világ gyermekeinek helyzete volt az elmúlt tíz évben. Visszatekintve az elmúlt másfél évtizedre megállapítható, hogy A gyermek jogairól szóló egyezményben vállalt kötelezettségeknek köszönhetően fiatal életek milliói menekülhettek meg, az iskolás gyerekek száma soha nem tapasztalt mértékben növekedett meg, s fontos – a gyermekek kizsákmányolását megakadályozni hivatott – szerződések léptek életbe. Ugyanakkor a mindenki számára elérhető jobb jövő csalóka ígéretnek bizonyult, s ma is gyermekek százezrei halnak meg éhínség, háború, vagy betegség következtében, s gyermekek milliói élnek emberhez méltatlan körülmények között. Nem kevesebb, mint 1,2 milliárd ember –akiknek fele gyermek – küzd a túlélésért kevesebb, mint napi egy dollárból, s minden évben több mint 10 millió öt év alatti gyermek hal meg, legnagyobb részük megelőzhető betegségek és hiányos táplálkozás miatt. Az 1990-es évek során több mint kétmillió gyermek vesztette életét fegyveres konfliktus következtében. Több mint háromszor ennyi gyermek szenvedett tartós károsodást vagy komoly sebesüléseket.

Magyarországon jobb a helyzet, nem halnak meg gyerekek, de tennivaló azért itt is akad bőven. A mai tanácskozás apropóján érdemes leltárt készíteni arról, hogy milyen volt, s milyen ma gyermeknek lenni Magyarországon...


ITT OLVASHATÓ

JÓL MEGVÉDENEK MINKET

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.06.04.


Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő saját erőből és ingyen készített egy kisfilmet arról, hogy terrortámadás esetén mit kell tenni az egyszerű halandónak, akinek nincs saját magánhadserege. Kitette a facebookra, és egy nap alatt már hétszázan osztották meg. Persze az ilyen típusú felvilágosítás állami feladat lenne, de az Orbán-kormánynak erre nincs ideje, mert sok elfoglaltságot ad, hogy megvédjen minket Brüsszeltől, terrorista csecsemőktől és a menekültpárti pápát irányító Soros Györgytől. Pénze sincs ilyenre az Orbán-kormánynak, mert a védelmünkre elkülönített pénzt fölemészti  a sok óriásplakát, amellyel elmesélik nekünk, hogy mennyire védenek minket...

ITT OLVASHATÓ

AZ AMERIKANIZÁLÓDÁS APRÓ JELEI - AMIKET MI MAGUNK IS ÉSZREVESZÜNK

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: PrehryFarkas
2016.06.04.


“De megváltoztál! A gyerekek tiszta kis jenkik lettek! Látszik, hogy már egy ideje kint vagytok! Ezt meg mióta csináljátok? Na, ezt sem itthon tanultátok! “ Ilyen és ezekhez hasonló – általában azonban jóhiszemű – megjegyzéseket, kérdéseket egyre többet kapok illetve kapunk nyaranta, amikor a család hazalátogat. Van amikor egyértelmű, hogy a magyarországi rokonok és barátok mire gondolnak, de van amikor észre sem veszem furcsálkodásuk tárgyát. Hát igen, idestova 10 éve élünk Amerikában és ez az idő nem múlik el nyomtalanul.

Ugyan mértéke és gyorsasága egyénenként változik, az emberek általában idővel hozzászoknak új környezetükhöz, új országukhoz és hol tudatosan, hol tudat alatt, de elsajátítják a helyi szokásokat, felveszik az idegen tempót, életstílust, nyelvhasználatot, akcentust, stb. Egyszóval adaptálódnak. A mi esetünkben amerikanizálódnak. De vajon milyen jelei vannak az amerikanizálódásnak? Egész pontosan, milyen apró változásokat veszünk észre mi magunk mindennapi amerikai életünkben és miket vesznek észre magyar ismerőseink, vagy éppen milyen dolgok keltenek furcsaságot környezetünkben, ha Magyarországra látogatunk.
 
Kezdjük először hét apró amerikanizálódásra utaló jellel, amiket amerikai életünkben fedeztem fel az elmúlt tíz év alatt...
 

KÉT MAGYAR A VILÁG KÖRÜL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.6.04.


Már amikor először felmerült, hogy poszt születhet törzskommentelőnk, Montroyal (és felesége) világ körüli útjából, elhatároztam, hogy nem leszek irigy. Nos, csúnyán elbuktam, hiszen ki ne álmodozna egy olyan útról, ami 115 napig tart, 24 országot és 41 kikötőt érint? Mint posztja végén írja is, ez egy életre szóló élmény, és ők, a feleségével megcsinálták. Mi pedig most hála neki(k), kis kóstolót kapunk belőle, rengeteg képpel...

ITT OLVASHATÓ

A PETŐFI LEGYILKOLÁSA: NAGYON FIDESZ

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.06.04.


A Petőfi rádió kinyírása rettenetesen magyar történet és ijesztően élesen mutatja a hatalom lealjasodását. Az, hogy a politika, a hatalom szükségét érzi, hogy beleavatkozzon a zenei csatorna életébe, nonszensz és ijesztő. Én sem szeretek nyugati példákon rugózni, de megnézném, hogy mi lenne, ha valaki megpróbálna politikai faszságokat tukmálni a BBC2-ra.
 
A Petőfi zenei adóvá válása, illetve az, amilyen minőséget az első években közvetített, az egyik legjobb dolog volt, ami a magyar közszolgálati rádiózásban történt a rendszerváltozás óta. Előtte néhány budapesti rétegadón lehetett csak minőségi zenét hallgatni, a Radiocafé, vagy a Tilos azonban sose jutott volna el tömegekhez. Igazi nagybetűs közszolgálat volt az, hogy ha a végletesen elbaszott magyar közízlést piaci alapon csak tucatpopzenét, vagy retrószart kínáló rádiók tudják kiszolgálni, akkor a minőséget az állami adónak kell eljuttatnia a néphez...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NEM BUKIK MEG ORBÁN VIKTOR?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.06.04.


Ha a polgári eredetű egyeduralkodó nem gyalázat vagy más tűrhetetlen kegyetlenség árán, hanem polgártársai akaratából lesz hazájában fejedelem, az ilyet polgári egyeduralomnak nevezhetjük, s az odajutáshoz nem pusztán virtus és nem pusztán szerencse kell, hanem inkább szerencsével párosult ravaszság; azt mondom ezért, hogy ezt a fajta egyeduralmat a nép és az előkelők kegyével lehet elérni.” (Niccolò Machiavelli: A fejedelem)

Orbán Viktor nem nagyon foglakozik olyasmivel, mint a „megbukás művészete, sőt még a kósza gondolatát is elveti ennek a számára oly kellemetlennek tűnő eseménynek. Ha nem így lenne, akkor kevésbé lenne magabiztos és legalább egy kicsit ügyelne a látszatra valamint a törvényességre. A Machiavelli által említett polgártársaink jóvoltából azonban gyakorlatilag azt csinál, amit csak akar. És ő nem kevesebbet akar, mint mindent. Gátlásokról, empátiáról az ő esetében nem nagyon érdemes beszélni, mivel ezekkel a tulajdonságokkal egyáltalán nem rendelkezik.

Nyilvánvalóan végighazudta az elmúlt pár évet. Teljesen világos, hogy amit mond, az nem igaz.” Ezzel a tevékenységgel Magyarországon sokáig hatalmon lehet maradni, csak egy pillanatra sem szabad abbahagyni. Gyurcsány Ferenc szomorú sorsából a jelenlegi miniszterelnök levonta a számára legfontosabb tanulságot, mégpedig azt, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szabad elismernie azt, ha nem mond igazat. Ha egy hazugsága nyilvánvalóvá válik, az számára egyáltalán nem jelent tragédiát. Ha kiderül, mindössze le kell tagadnia, esetleg rá kell fognia másra, meg kell magyaráznia, ha pedig máshogy nem tud megszabadulni a valóságtól, még nagyobbat kell hazudnia. Ehhez megvan benne a szándék, az akarat és a tehetség. Van hozzá pénze, hatalma és legfőképpen jelentős többségben vannak azok a polgártársak, akik hisznek neki.

A látszat fenntartása nem olcsó mulatság, de aki egy ország teljes bruttó nemzeti jövedelmével és hatalmas magánvagyonnal rendelkezik, annak számára ez nem okoz semmiféle nehézséget. Vehet magának közszolgálati tévét, médiabirodalmat, szállodákat, földet, akár még operaházat, csónakázótavat is, ha arra támad kedve. Nem tudja megakadályozni ebben senki és semmi...

ITT OLVASHATÓ

"DISZNÓBŐRBE KELL ŐKET CSOMAGOLNI" - A JOBBOLDALI ÉRTELMISÉG DISZKRÉT BÁJA CIKLUSBÓL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.06.04.


A komolyabb tudományos munkásságtól magát eddig távol tartó Maróth akadémikusnak sült el ismét a szája: a muszlimok disznóbőrbe csomagolását javasolta egy pénzmosodai gyűlésen. Érdemes az egészet végighallgatni, a kis magyar Pegidát. A jobboldali értelmiség krémjét tetszik látni.

ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST FŐPOLGÁRMESTERÉNEK

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.06.04.

 
Majd' elfelejtettem. Május 30-án közvetített a Classica egy koncertet Amszterdamból, most tudtam csak megnézni a felvételemet. A Concertgebouw-t Fischer Iván vezényelte, műsoron Mahler 4. szimfóniája.
 
Namármost. A Concertgebouw az egyetlen zenekar, amelyiknek az utóbbi időben sikerült legyőznie a Grammophone listáján a bécsieket és a berlinieket. Abba az amszterdami koncertterembe nem hívnak meg akárkit, csak a legnagyobbakat. Mahler szimfóniát meg a legnagyobbak közül is csak a legkiválóbbak vezényelhetnek abban az épületben.
 
Eszembe jutott ez a Tarlós nevű, úgy megkérdeztem volna, hogy mi van prücsök, jó volna fellátni Fischer bokájáig, mi?
 

SZÜRET EXTRA: SEMMI KORRUPCIÓ, CSAKIS "SZAKMAI TELJESÍTMÉNY"

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.04.


Talán még az ország határain túl is hallották a röhögést, amellyel Szemerey Tamás, Matolcsy sok közpénzzel megkínált unokatestvére válaszolt a kormánylapnak.

Az egyik szóban forgó jegybankos alapítványnak éppen Szemerey Gabriella, az ön felesége az igazgatója. Ő emellett több alapítványi cégben is felbukkan, de sajtóhírek szerint olyan vállalkozások is őt jelölik meg kapcsolattartóként, amelyekben semmiféle tisztsége nincs...

...A Magyar Idők korszakos interjúja itt olvasható.

ITT OLVASHATÓ

REPKEDETT, MINT PILLANGÓ, SZURKÁLT, MINT A MÉH... - BÚCSÚ MUHAMMAD ALITÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.04.


1974.október 31, valamikor a hajnali órákban. A helyszín Hódmezővásárhely, Szántó Kovács Kollégium. Mindenki alszik, kivéve egy tucatnyi srácot. Egyikük beállított egy ébresztőórát, aztán elindult a riadólánc. Lábujjhegyen lopóztak fel az egyik első emeleti tanulószobába, ahol a tévé volt. Halkan bekapcsolták, beállították a jugoszláv egyes csatornát, majd önmagukhoz képest csendesen szurkolták végig a meccset, és mintha mi sem történt volna, visszaosontak szobáikba, és aludtak tovább – már amennyire tudtak e felejthetetlen élmény után.

E sorok írója is ott volt e tucatnyi magyar kamasz között, akik az éj leple alatt megnézték Muhammad Ali és George Foreman Kinhasában rendezett nehézsúlyú bokszvilágbajnoki döntőjét, amellyel Ali visszaszerezte hét évvel korábban politikai okokból elveszített világelsőségét.

Soha nem voltam rajongója a boksznak, ez volt az egyetlen profi bunyómeccs, amit élőben néztem végig. Kizárólag Ali kedvéért. Mert ő nemcsak a „Legnagyobb” volt, ahogyan ezt ő maga is nem győzte hangsúlyozni élete végéig, az a bokszoló, aki nemcsak harcnak, hanem játéknak és művészetnek is tekintette ezt az ősi sportot, hanem egy nemzedék ikonja: az amerikai feketék önbecsülésének, identitásának, bátorságának jelképe, a vietnami háború elleni mozgalom hőse, aki megtagadta a katonai szolgálatot, mert a vietnamiak sosem hívták őt „koszos niggernek”, majd példát mutatott abban is, hogy miként kell végtelen kitartással talpra állni, és újra csúcsra jutni abban a sportban, amely sok kegyetlen bukást és emberi tragédiát látott már korábban és azóta is. És egyfajta elődnek tekinthetik Alit a rapperek is, hiszen az elsők között volt, aki a nagyvárosi fekete negyedek bandáinak „dumáját” bevitte a köztudatba – és a ringbe: úgy froclizta ellenfeleit, ahogyan az utcagyerekek körében szokás. Egy évvel a kinshasai győzelem után slágert is ihletett, John Wakelin és a Kinshasa Band énekelte meg történetét, beleszőve híressé vált szavait. Ő volt az, aki repkedett, mint pillangó és szurkált, mint a méh”.  (Egy évvel később Wakelin még egy nagy diszkókedvencet készített az "évszázad bokszmeccséből" In Zaire címmel)...
 

TRIANON ÉS A MÁSODSZORI MEGCSONKÍTTATÁS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.06.04.


Az elmúlt egy hetemet egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei középiskola tinédzsereivel töltöttem Székelyföldön, azon ezernyi kirándulások egyikén, amelyek Magyarországról indulva évente behálózzák Erdélyt és a Kárpát-medencét. Bejártuk Székelyföld néhány nevezetességét, aztán nélkülem tértek vissza Magyrországra, mert én még beiktattam egy kis megállót szüleimnél, a valamikori Monarchia keleti határától alig húsz kilométerre. És amikor visszamegyek Budapestre, érzékelni fogom, hogy ők egy más országban élnek, már csak a hétköznapi kapcsolattartás roaming-díjai miatt is.
 
Trianon a magyarokkal él, a magyarok tartják ugyanis életben. Trianon mint emlék, mint érzés és gondolat úgy marad fenn és öröklődik tovább, hogy cselekvéssé tesszük, „beleéljük” a világba. Elmesélt történetekkel, továbbadott érzelmekkel, megtanított iskolai tananyaggal, kirándulással, törvénnyel, verssel, stb. – egyszóval szöveggel és tettel, vagy ha úgy tetszik, szóval, cselekedettel és mulasztással.
 
Trianont ezért nem lehetne / kellene / szabadna kiírnunk annak az egymást személyesen nem ismerő embereknek a közösségéből, amelyet a magyar nemzetnek hívunk. Trianon egy olyan történelmi viszonyítási pont, amely nélkül ma a magyar identitás, az, hogy valaki magyarnak vallja magát, értelmezhetetlen lenne.
 
És amennyiben ez így van, úgy felelősséggel tartozunk Trianonért. És itt most nem a közel száz évvel ezelőtti békeszerződéssel és az azt megelőző eseményekkel, folyamatokkal kapcsolatos felelősségről beszélek, hanem arról, hogy hogyan éljük bele kortárs hétköznapi valóságunkba, társadalmi és politikai életünkbe. A Trianonért viselt felelősségünk ilyen értelemben ugyanis a magyar politikai közösségért és végső soron saját egyéni életeinkért viselt felelősséget jelenti.

És ezért tartozunk pár dologgal Trianonnak:

ITT OLVASHATÓ

VIRÁGORSZÁG - A TRIANON-EMLÉKEZET EMLÉKEZETE

MANDINER BLOG
Szerző: rajcsányi.gellért (ergé)
2016.06.04.


Kilencvenhat éve, a trianoni békeszerződés végleg felszámolta a történelmi Magyarországot. A nemzeti tragédiának nagyon rövid időn belül emléket is állított az I. világháborúból és folyományaiból épp hogy csak feléledt Budapest népe.

1920. június 4-én írták alá Franciaországban a trianoni békeszerződést, amely végleg megszüntette a történelmi Nagy-Magyarországot. A szerződésen talán még meg sem száradt a tinta, az új határok két oldalán talán még fel sem fogták a változások tartósságát, amikor már megindult a gyalázatos békeszerződésre való emlékezet ápolása...

ITT OLVASHATÓ

MARAKODÁS

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.06.04.


Holnap Dunaújvároson időközi önkormányzati képviselőválasztás lesz, ami egy újabb Mohács lesz a baloldal számára nem a végeredményt nézve, hanem a régen áhított összefogás tekintetében. Az időközi választás oka az, hogy Gál Roland Fideszes képviselőt gyilkossággal gyanúsították meg, ami miatt önként lemondott képviselői mandátumáról. Ez az új választás pedig ismét felszínre hozta a baloldali pártok közötti rivalizálásból adódó ellentéteket. Történt ugyanis, hogy a DK a 2014-es megállapodás alapján, amikor ott ebben a körzetben a DK-nak volt joga jelöltet állítani, nos, úgy gondolta, hogy most is áll ez a megállapodás és neki van joga ismét jelöltet állítani. Ám ezt az MSZP nem ismerte el, aminek volt is alapja, mert újabb ilyen jellegű megállapodás nem született a két párt között. Sőt, ezt még egy ottani felmérésből származó eredménnyel tetézték, amely szerint az MSZP jelöltje nagyobb támogatottsággal rendelkezik, mint a DK jelöltje. Ebből a félreértésből, vagy inkább félremagyarázásból virágzott ki az a szópárbaj, ami a két párt között a nyílt színen megjelent, és mindketten a másikat vádolták meg a tisztességtelen magatartásuk miatt. Ennek pedig nyilvánvaló következménye volt az, hogy a két párt külön-külön indított jelöltet, ami csak a Fidesz jelöltjének fog kedvezni. Ezzel a húzással gyakorlatilag elrendezték a választás kimenetelét, mert kevés a valószínűsége annak, hogy nem a Fidesz fog győzni...

ITT OLVASHATÓ

AZ LMP-T AKARTA SOROSOZNI, DE A FIDESZT SIKERÜLT CIONISTÁZNIA A MAGYAR IDŐKNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.04.


Csütörtök reggel a Magyar Idők egy zseniális cikket hozott le. Nyilván olvasónk kitalálja, hogy valakit sorosoztak, ez a valaki pedig nem más, mint Szél Bernadett, az LMP társelnöke. A nem túl bonyolult cikk szerint Szél azért Soros-bérenc, azaz hazaáruló, mert tagja volt a Humanista Mozgalomnak 2008-ban, amely a Magyar Idők szerint Soros György érdekköréhez kapcsolódó szervezet volt. Csak hát, ha visszabontjuk a szálakat, végül mindkét esetben maximum az derülhet ki, hogy a Fidesz is Soros-bérenc...

ITT OLVASHATÓ

ÁKOS A MUTYIBIRODALOMBAN

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.06.04.


...Nem tudom ezek mellett az árak mellett mennyire számít arcpirító pofátlanságnak Ákos borpatikájának 113153 + áfás ára havonta. De azt tudom, hogy én nem félek kimondani: elég már bassza meg! Kurvára elegem van abból, hogy mutyisztánban a csókosok töredékáron jutnak hozzá bármihez, és a néplélek egy része sajnálkozik ha Illés bácsikra is vonatkoznak egészségügyi előírások, meg hogy mi lesz a csodakrémessel ha a Ruszwurm is piaci áron bérli a helyet.

ITT OLVASHATÓ

NEGYVEN ÉV LATINOVITS ZOLTÁN NÉLKÜL - ÉS VELE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.04.


„Talán mindenütt voltam, bálban és temetésen, erdőben és vízparton, bűnben és erényben. Sokat utaztam, most elfáradtam.”

1975 augusztusa volt, forró nyári délután. Első gyakornoki hónapomat töltöttem a Magyar Távirati Irodában, hogy – az érettségi és a katonaság között – belekóstoljak választott hivatásomba. Délután 2-ig tartott a munkaidőm, és már előre elterveztem, hogy utána lemegyek az Alkotás moziba, ahol fél 3-tól adják Huszárik Zoltán Szindbádját. Bár a filmet már négy évvel korábban bemutatták, 18 éves korhatárt kapott, feltehetően azért, mert látható benne néhány álomszép meztelen női test, és akkortájt a mozik többségében még komolyabban vették a kiskorúak lelki fejlődésének megóvását. Most azonban itt várt a ragyogó alkalom, hogy feltöltsem magam az élménnyel, Latinovits Zoltánt és Dayka Margitot már korábban is szerettem, ráadásul a film zeneszerzője egykori tanárom, Jeney Zoltán volt.

Csakhogy volt egy bökkenő: olyan sok munkám akadt, hogy nem maradt időm ebédelni. Annyi baj legyen, gondoltam, majd a film után otthon eszem, kivételesen kihagyom az ebédem.

Így néztem végig a Szindbádot, és a megismételhetetlen csoda mellett a kínok kínját álltam ki. Persze a csoda azóta sokszor megismétlődött, hiszen számomra ez a film olyan, mint egy hozzám tartozó könyv, amit bármikor levehetek a polcról. És számomra Krúdy időm és téren kívüli hőse nem is lehet más, csak Latinovits Zoltán, ha a kezembe veszem valamelyik Szindbád-novellát, az ő messzetűnő gordonkahangján szólalnak meg. Amikor sok-sok év után eljutottam a Kéhli-vendéglőbe, megpróbáltam olyan eleganciával kendővel kiütni a remegő velőt a csontból, ahogyan ő tette. Persze hogy is kelhettem versenyre egy Gundel-leszármazottal…Filmbeli első szavairól, amelyet a történet szerint már odaátról szólnak, évek óta úgy érzem, hogy rólam is szólnak. Amikor egyszer egy Nő „Szindbádnak” nevezett, majdnem elhittem neki. De csak majdnem, ezért vagyok még életben...

ITT OLVASHATÓ

ISKOLAI KUDARCOK, SZÜLŐI KIHÍVÁSOK: HOGYAN NEVELJÜNK GONDOLKODÓ GYEREKET?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Jantek Gyöngyvér
2016.06.03.


A matekórán oly butuska gyerek a szünetben éretten és intelligensen viselkedik - mi történik vele becsöngetés után? Vagy hogy a kezdetekhez térjünk vissza: hová tűnik el az 1-2 éves gyerek érdeklődése, tettvágya, tanulni akarása és kreativitása?

Ezekre a kérdésekre keres választ John Holt az Iskolai kudarcok című írásában. Könyve naplójellegű olvasmány, még csak nem is mai darab (eredetileg 1964-ben adták ki), a mondanivalója azonban 2016-ban is aktuális. John Holt, a szerző egy éven keresztül, szinte antropológusként figyelte életközelből a gyerekeket az órán. Rájött, mennyire más ilyen szemszögből nézni őket, mint a tanár pozíciójából (egyébként maga is gyakorló pedagógus). 

Holt velős kritikát fogalmaz meg a mai (vagyis akkori, de amint mondtam, a kritika ma is megállja a helyét) iskolarendszerrel szemben. Könyve nem a tehetségtelennek kikiáltott gyerekek kisegítőiskolában megélt kudarcairól szól, hanem elit vagy átlagos iskolák átlagos, vagy átlag feletti intelligenciájú gyerekeinek sikertelenségéről. A sikert a szerző nem a jegyekben vagy a felvételi eredményekben méri, hanem a valódi megértésben, integrált tudásban, szintézisben...

...Ha szeretnénk gondolkodni és elmélyülni képes gyerekeket nevelni, sokszor a nehezebb utat kell választanunk. Nekünk magunknak is képesek kell lennünk arra, hogy elmélyüljünk dolgokban. Arra, hogy a figyelmünket osztatlanul a gyerekünkre irányítsuk. Hogy beszélgessünk a beszélgetés öröméért. Hogy meséljünk és meghallgassunk, kérdezzünk és válaszoljunk. Hogy olyan szűkebb és tágabb környeztet biztosítsunk a gyermekünk számára, ami nem oltja ki a kíváncsiságát. Még ha az iskolák többsége ilyen téren nincs is a helyén (enyhén szólva), vannak jó pedagógusok. Vannak szakkörök, edzők, olyan helyzetek, melyek egészséges kihívást jelentenek a gyermek számára. Ne a puszta produkciót dicsérjük, jutalmazzuk. Van, hogy egy rosszabb jegy mögött nagyobb szellemi teljesítmény áll, mint egy tankönyvet visszamondó magolás mögött...

ITT OLVASHATÓ

A SEGGEK VÁLTOZNAK, A NYELV MARAD

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.03.
 
 


 

 

HIÁBA IGÉRGETETT KOCSIS MÁTÉ KERÜLETE - SÚLYOS BETEG ANYA ÉS CSALÁDJA KERÜLT AZ UTCÁRA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PÓSFAI ORSI
2016.06.03.


Június másodikán, közvetlenül a meghosszabbított téli moratóriumi időszak után, végrehajtották az első idei józsefvárosi kilakoltatást. Ahogy ez már csak lenni szokott, most is egy nehéz helyzetben lévő családról van szó, ahol két beteg nagyszülő és három kiskorú gyermek is van az érintettek közt. Egészen tegnap délutánig abban a hitben éltek, hogy a kilakoltatás után az utcára kerülnek. Ráadásul úgy, hogy tavaly ősszel Kocsis Máté polgármester és Sára Botond alpolgármester azt ígérték, hogy jelentős változtatásokat fognak bevezetni a nyolcadik kerület lakhatással kapcsolatos ügykezelésébe.

2014 és 2015 között jelentősen megugrott a józsefvárosi kilakoltatások száma: 454 végrehajtási eljárás és 305 lakáskiürítési eljárás indult a kerület lakosaival szemben, miközben az 500 önkormányzati lakás közül közel 300 üresen áll, és összesen csak 9 százalékukat adják ki szociális alapon. Arról már nem is beszélve, hogy a nyolcadik kerületi önkormányzat már évek óta nem írt ki szociális alapon elbírált lakáspályázatot – 2009 és 2011 között mindössze 9 ilyen lakást pályáztattak meg, amire összesen 1400 pályázat érkezett.

2015 júniusában pedig hatályba lépett a józsefvárosi lakásrendelet módosítása, amely kikötötte, hogy bizonyos emberekkel nem köthet szerződést az önkormányzat. Olyanokkal, akiknek létező tartozása van az önkormányzat felé, vagy akik jogcím nélkül laknak egy lakásban, ezzel sokakat kizárva a szociális alapú lakhatásból.

A helyzetet természetesen a kerület rehabilitálása is súlyosbítja, amely ugyan névleg nem árt az ott lakóknak, azonban a gyakorlatban több „kipucolási” hullámot is megindított a környék házaiból.

Egy ilyen hullámnak esett áldozatul tavaly októberben a súlyosan beteg Andrea és családja, akit Magdolna utcai lakásából lakoltattak ki, A Város Mindenkié élőláncas tiltakozása ellenére. Az esetet azonban nagy felháborodás követte, és fényében (valamint számos józsefvárosi lakos érdekvédelmi erőfeszítéseinek köszönhetően) az önkormányzat hajlandó volt tárgyalásokat folytatni az AVM-mel, amelyek úgy tűnt, hogy pozitív eredményekkel zárultak...

ITT OLVASHATÓ

ILLÉS BÁCSI ORSZÁGA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.03.


Illés bácsi esete kiválóan modellezi a mai magyar közállapotokat.
Van egy szervezet, melyet azért hoztunk létre (ugyanis az állam mi vagyunk...) hogy megakadályozzuk azt, hogy egy fagyi elnyalása után a saját híg fosunkon csússzunk hazáig, de amikor ez a szervezet teszi a dolgát, akkor bánatos pofával és agresszív erőszakossággal próbáljuk ebben megakadályozni.
Már megint nem a tényeket nézzük, hanem az érzelmeink visznek el bennünket, mint minden más ügyben is.
Búsan bőgünk bele a nagy magyar éjszakába Trianon miatt, és eszünkben sincs megérdeklődni a hajdani nemzetiségek véleményét, hónapokon át szórakoztatjuk egymást mindenféle megerőszakolós történetekkel, az ember már azt gondolná sokszor, hogy a magyar nők csak erőszak útján keveredhetnek a szex közelébe, migránsozunk, hazaffyaskodunk, de a tényeket soha nem vizsgáljuk, hanem hirtelen-gyorsan ítélkezünk.
És ilyen esetekben nem számít sem a jog, sem a saját jól felfogott érdekünk sem, ilyenkor csak saját kis lelkünk rezdüléseire figyelünk, hiszen mi alapjában jónak gondoljuk magunkat, pedig leginkább csak bolondok vagyunk.
Jelen esetben is nyugodtan tekinthetjük szerencsének, hogy ezidáig még senkit sem mérgezett meg Illés bácsi, akinek tulajdonképpen a kor vette el szakmai éleslátását, de ez az esetleges halottak szempontjából mindegy is.

Egy biztos: ha én liba lennék, nem itt nyalogatnám a kukorica-fagylaltot.
És te?


ITT OLVASHATÓ