2017. szeptember 4., hétfő

HIVATALOS: SZÉL BERNADETT AZ LMP MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2017.09.04.


Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be Szél Bernadett, hogy ő lesz az LMP miniszterelnök-jelöltje a jövő évi választásokon. A párt társelnöke elmondta, hogy az országos elnökség támogatja a miniszterelnök-jelöltségét, hogy a végleges döntést a kongresszus fogja meghozni.

Azt korábban már tudni lehetett, hogy az LMP saját jelöltekkel és listával indul a 2018-as választásokon, a miniszterelnök-jelöltjük személyéről azonban ez idáig nem nyilatkoztak. Demcsák Zsuzsa azon kérdésére, hogy mit szól a döntéshez a férje, Szél úgy válaszolt, hogy „ahogy eddig is – most is mindenben támogat, mert ő is változást és rendet szeretne.”

Az LMP kormányfőjelöltje szerint a 2018-as választás még nincs lefutva, ezért vitára hívja a többi párt jelöltjét.

"Akár ebben a stúdióban, hozzunk ide székeket, nem füstös szobákban kell ezeket a dolgokat megbeszélni,” - jelentette ki. Demcsák Zsuzsa amúgy ezzel az adással debütált az ATV-ben
.

HALLGASS A SZÍVEDRE, SZARJÁL A FIDESZRE!

AMERIKA NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.09.04.


...Nem hiába, na, a dinasztia épül és szépül. Egy ideje már úgy is csak annyit lehet mondani az országról, hogy stadion meg kerítés. Még ha csak közvetve, de legalább ezt is elismerték. Máskülönben meg Orbán Viktor a legjobb gyógyír minden bajra. Normális országban ezért mondjuk kiröhögnék, de hát már régóta tudjuk, hogy ez egy jó ideje már nem normális ország. Innentől minden bizonnyal majd jönnek az alaposan felépített és aprólékosan kidolgozott “dokumentarista” stílusú videók is a Fidesz Facebook oldalán. Tudják azok, amikor a narancs király meglátogatja egy-egy idősebb rajongóját valahol a messzi vidéken és a “Helló Röfi” mellett, kb. ilyen párbeszédekre számíthatunk:

– Mama, mitől gyógyult meg ilyen gyorsan?
– Hát a kerítéstől.
– Nyugdíja van elég?
– Mióta van kerítés, azóta igen.
– Van már körzeti orvos a faluban vagy megbízható kórház a közelben?
– Minek, hiszen van kerítés.

Kétségtelen, hogy a “Folytatjuk” után, ez már egy sokkal részletesebb képet fest az ország jövőjéről, ami nem más, mint a kerítés. Tetszik vagy sem, egy út maradt a magyarok számára, mégpedig az, hogy éljen a nemzeti kerítés és a futballakadémikus király! Máskülönben elvesztünk és talán örökre.

Erről viszont nekünk, ugyan kicsit korrigálva és napra készen, de eszünkbe jutott a régi Fidesz szlogen is, amit örömmel megosztunk, miszerint: “Hallgass a szívedre, szarjál a Fideszre!” Hátha vannak még emberek, akik meghallják az egyszerű üzeneteket! Állítólag ezeknek van erejük. Így mi is teszünk azért, hogy a dolgok méltó helyükre kerülhessenek.

Közben reménykedünk, hogy az ellenzék is veszi a lapot és azzal kezd el kampányolni, hogy ők meg meghosszabbítják a kerítést egészen Felcsútig és méltányosságból körbe is kerítik azt, különösen akkor amikor a Fidesz nagyjai éppen arra tartanak egy dzsemborit...

SZIJJÁRTÓ VOLTAKÉPPEN BEISMERTE, HOGY A FIDESZ KORMÁNY FELELŐS A 2015-ÖS MENEKÜLTVÁLSÁGÉRT - A KÜLÜGYMNISZTER ELSZÓLTA MAGÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.09.04.


Miután már a német választási kampányban is kiemelt téma lett a magyar kormány magatartása a két évvel ezelőtti menekültválságban, Orbán Viktor nemzetközi szóvivőjekülügyminisztere sajtótájékoztatót volt kénytelen tartani, hogy válaszoljon a vádakra. De az általa Európa legerősebb országának nevezett németekkel a diplomáciai kapcsolatokat nem szakította meg.

Merkel korábban egy interjúban, majd a Schulzcal folytatott tévévitájában is az állította, hogy Orbánék megtévesztették, átverték a menekülteket, amikor hagyták nekik megvenni a vonatjegyeket, de nem engedték őket felszállni a vonatokra. A német kancellár szerint ezért humanitárius katasztrófa fenyegetett.

Szijjártó ezzel kapcsolatban két dolgot állított:

1. 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és a schengeni szabályoknak megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

2. A határkerítésre azért van szükség, mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem, ami másképpen nem megoldható.

Az első állításából - miszerint Orbán csak a válság csúcspontján utasította a minisztereit - az következik, hogy addig egyáltalán nem törődött azzal, ki hagyja el az országot nyugati irányban. Azaz ő maga ömlesztette a migránsokat Nyugat-Európára.

Sőt, ami ennél is több: Orbán és kormánya szállította át őket a határon. Itt kalkuláltuk ki, hogy az akkori (és jelenlegi) magyar kormány 400 ezer közel-keleti migránst szállított át a határon. Szeptemberben, a válság csúcspontján egy hónap alatt majdnem 200 ezret.

Szijjártó mondataiból az is tisztán látszik, hogy ha schengeni rendszer előírása a határvédelem, továbbá annak nélkülözhetetlen eszköze a kerítés, akkor
az Orbán-kormány 5 éven át semmit nem tett a határok megvédéséért...

"VALÓJÁBAN SOK TERRORCSELEKMÉNY CSAK AKKOR LEHETSÉGES, HA A TITKOSSZOLGÁLATOK MINIMUM TÁMOGATJÁK AZOKAT"

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.04.

...A terrorcselekményeket belpolitikai célokra is használhatják!
Az európai válságelemzések tanúsága szerint, amikor a terrorizmussal összefüggő válság, megjelenik, többségében erősödik a polgároknak az államhatalmi szervezetek iránti szolidaritása.
"Valójában sok terrorcselekmény csak akkor lehetséges, ha a titkosszolgálatok minimum támogatják azokat”.
Vajon a nemzetközi terrorizmus, mint a társadalmi válsághelyzetek egyik szélsőséges tünete, a társadalmi, gazdasági viszonyok kormányozhatatlanságára vagy éppen a kormányok korlátozott kormányzó képességére vezethető vissza?
A gazdasági-társadalmi válságnak a terrorcselekményeknél vannak kevésbé „szélsőséges” megnyilvánulásai is. Azonban a terrorizmust, mint válságjelenséget, hasonlóan a világméretű gazdasági válságokhoz, az állampolgárok sorscsapást kénytelenek megélni.
Jóformán esélyük sincs az állampolgároknak, a megelőzésre vagy a védekezésre. Az államhatalom nem képes minden esetben az önvédelemre, amit az Egyesült Államok elleni terrortámadás is bizonyít. A társadalmi, gazdasági válságok és a törvényes társadalmi rend stabilitása, a jogrend, a jogbiztonság kiszolgáltatottsága a terrorcselekményeknekkölcsönhatásban vannak, befolyásolják egymást.
Válsághelyzetben egy kormány számára a napi politikai feladatok egyre bonyolultabbá, áttekinthetetlenebbé válnak. A társadalmi, politikai helyzet nehezebb áttekinthetősége, bonyolultságának erősödése mérsékli az ésszerű és célszerű állami, kormányzati beavatkozás esélyeit. Minél több nem előrelátható és kiszámíthatatlan változóval kell a kormányzati hatalomnak a társadalom irányításában számolnia, annál bizonytalanabbá válnak a gazdasági, politikai előrejelzések, annál jobban növekszik a döntésekben, az államhatalmi akaratérvényesítésben a "hibák" elkövetésének kockázata. Nehezebbé válik a társadalmi, politikai folyamatok tervezhetősége, a kormányzati intézmények érdekeket kiegyensúlyozó, társadalmi közmegegyezést teremtő képessége. 
A kormányzati intézmények, amennyiben nem tudják a válságok okozta veszélyeztetettséget mérsékelni, megpróbálják a bonyolult helyzet értelmezését a közvélemény és önmaguk számára is egyszerűsíteni, gyakran „banalizálni” a válságtünetek, problémák, feszültségek súlyának alábecsülésével. Ezzel a propagandisztikus technikával kísérelik meg a helyzet kormányozhatóságának látszatát kelteni, az állampolgárok nyugalom iránti igényének követelményére való hivatkozással...

FORRÓ ŐSZRE KÉSZÜL A FIDESZ?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.09.04.


Szeretném  hinni,  tévedek, mikor azt feltételezem, hogy a Fidesz valamire készül. Természetesen a háttérben, ahogyan azt már megszokhattuk. Az utcai zavargások legyűréséhez erős kezű vezető kell. Ki is lenne más alkalmasabb, mint aki eddig is megvédte „mindenkitől” az országot? Halkan jegyzem meg, talán leginkább saját magától kellene bennünket megvédenie, s akkor végre nyugalom lenne hazánkban.

A Fidesz vezetői a nyáron több alkalommal is arról beszéltek, elképzelhető, hogy forró ősz vár az országra. Persze rögtön kiderült, hogy nem meteorológiai előrejelzésről van szó. Elmondásuk szerint, arra számítanak, hogy a Soros „vezényelte” ellenzék, civil szervezetek, akár utcai zavargások szervezésével is megpróbálják a kedves vezető hatalmát gyengíteni. Pedig láttuk: tegnap este igencsak letört volt a foci vereség után.

Tudjuk jól, a Fidesz urai nem szoktak a vakvilágba beszélni, főleg, ha a pénzről és hatalomról van szó. Így érdemes komolyan venni, amit mondtak. Nem valószínű, hogy csak véletlenül beszélnek többen ugyanarról, ugyanúgy. De erre még visszatérek.
Most még először nézzünk be a kötcsei piknikre. Ugyan nem voltunk hivatalosak az Orbán-hűbéresek  találkozójára, de sok minden kiszivárgott arról, ami ott történt. Ugye, először is jó volt a hangulat, önbizalomtól telve fogyott – a képek tanúsága szerint – a sör és a csorba leves.
Az övéi körében Orbán sok mindenről beszélt, elmélkedett, feladatot osztott...

VAJDA MIHÁLY AKADÉMIKUS LEMONDOTT A DEBRECENI PROFESSZOR EMERITUSI CÍMÉRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.09.04.


Vajda Mihály, az egyik legnevesebb kortárs filozófus, lemondott a debreceni professzor emeritusi címéről, miután a debreceni egyetem díszpolgári címet adományozott Putyin orosz elnöknek.

Vannak még bátor emberek Magyarországon, csak nyolcvankét évesek.

UPDATE: ( a teljes szöveg)


Debrecen
Egyetem-tér 1.
4032

Igen Tisztelt Rektor Úr!

Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Tisztelettel

Vajda Mihály
Debrecen
Egyetem-tér 1.
4032

GENDERTELENÜL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.04.


Beindult a politikai sárdagasztás, Orbán Kötcsén nem mondott semmit, Gyurcsány Pesten, Botka meg sehol sem.
Napersze, egymásnak üzentek azért ezt-azt, de ez kívül esik a választó érdeklődésén, némelyik üzenet jelentőségét - például, hogy a DK nem köt különalkukat senkivel és sehol - nem is igen értik a polgárok, aztán majd természetesen felül is írják itt-ott a helyi okosok, ahogy ez már lenni szokott.
Már két Kövér van a Fideszben, ugyanis Orbán is kövér és enervált, aggódik, hogy nem unják-e meg a pofájukat a választók, én meg megnyugtatnám: ez képtelenség, hiszen alaptulajdonságuk a pofátlanság.
Egyre fokozódó mértékben, olyan nyíltan és szégyentelenül harácsolnak és lopnak, mintha vesztüket éreznék.
Márpedig, ha vesztenek, cudar világ jön, éppen ezért, mielőtt ez bekövetkezne, Rogán Tóni zavargásokat vízionál és valószínűleg szervez is...

Közben szomorúan tapasztalom, hogy a Nőszövetség javaslata egy választási párt létrahozására úgy elszállt a levegőben, mint vándorlibák az égen.
Még akik olvasták, azok is csak azt jegyezték meg belőle, hogy a spinkók már megint nyomulnak, jóllehet a javaslat lényege a pártérdekek átmeneti háttérbe szorításáról szólt, a kis diktátor világgákergetése érdekében.
Azt feltételezné, hogy a pártok ezidáig listás helyen megválasztott képviselői személyes kockázatot vállalnak, ami persze illúzió, ilyesmire politikusok nem, csak államférfiak lennének képesek.
Ilyenből pedig kevés akad, egy kézen meg lehet számlálni őket.
Ami a Nőszövetség javaslatát illeti, tartalmazza a nők létszámának emelését a Parlamentben (is), ez egy teljesen jogos követelés, ami persze sérti a padsorokban elterpeszkedő férfiak aktuális érdekeit, és sérti persze a pártvezérek érdekeit is, de sérti a társadalom több, mint felét kitevő nők érdekeit is, Apu mégse az Isten?...


ITT OLVASHATÓ

AZ OROSZ MÉSZÁROS LŐRINC KIVÁLÓAN TELJESÍT

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.09.04.A múlt héten összeszaladt a világsajtó képrögzítéssel foglalkozó része, mert a helyére emelték a Kercsi-szoros fölött épülő híd leglátványosabb elemét:
A sikeres illesztés mellett azzal a jó hírrel is szolgált az építkező cég, hogy 2018 decemberében az autóknak szánt kétszer kétsávos autópályahíd már készen lesz, és 2019-ben a mellettük párhuzamosan épülő kétvágányos vasúti hidat is átadják.

Ez lesz Oroszország leghosszabb hídja (19 kilométer), de ennél is fontosabb a világpolitikai jelentősége: ez a híd köti majd össze Oroszországot a 2014 tavaszán elfoglalt Krím-félszigettel. A Krím Oroszországhoz csatolását a világ legtöbb országa nem ismerte el, az USA és az EU szankciókkal bünteti miatta Oroszországot. Megépítése azt üzeni, hogy a Kreml sohasem adja fel hódítását, hiszen elképesztő pénzért még hidat is építenek hozzá.

A híd annyira fontos Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy tavaly tavasszal az építkezésnél tett látogatásán felszólította a beruházás vezetőit, hogy jelöljék ki a határidő betartásáért felelős embert, hogy ha csúszás lenne, akkor legyen kit felakasztania.

Két éve építészek és közgazdászok közül még Oroszországban is sokan azt mondták, hogy irreális a 2015 májusában elkezdődött építkezés befejezése 2018 decemberéig. Most úgy tűnik, hogy mégis megcsinálják. Igaz, ehhez hatalmas áldozatok kellettek: tavaly óta például minden jelentős útépítést leállítottak egész Oroszországban, hogy minden gép, ember és pénz ide összpontosulhasson...

IDIOTIZMUS, VAGY SIKERES KORMÁNYPROPAGANDA?

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Herczeg Ármin
2017.09.04.


Olvasom, hogy ma kezdik meg üdülésüket azok a menekültek, akiknek a Migration Aid nevű szervezett hozott össze pár napos pihenést Esztergályhorvátiban.

Engedelmükkel most nem azokat fogom minősíteni, akik szerint a mocsok migránsok, mi az anyjukat akarnak pihenni. De nem is azokat, akik szerint szegényeknek ez a lehetőség igenis jár. Ezt a szócsatát a két oldal már levívta. Engem most az érdekel, ahogyan a faluban fogadták a hírt.
Esztergályhorvátiról (én vétkem, én igen nagy vétkem) soha életemben nem hallottam. Kénytelen voltam megnézni a lexikonban, hogy mit is érdemes róla tudni. Zala megyében van, közel a Kis-Balatonhoz. 2015-ben 429-en lakták.

Na, az Index cikke szerint ennek a településnek a polgármestere, bizonyos Rékasi Csabáné nem nagyon örül a migránsok érkezésének. Úgy véli ugyanis, hogy ez a hét-nyolc menekült megzavarhatja a falu életét. Meg is magyarázta, hogy miért gondolja ezt. Azért, mert a helyiek hétköznapjait már az is felkavarta, amikor egy külföldi, átutazóban járt a faluban. Vesézzük ki kissé ezt a mondatot:...

UNDORÍTÓ EZ AZ EGÉSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.04....Látom én is és mindenki látja, aki akarja, hogy mire megy ki ez az egész. A kormány átjátssza az oktatást, benne az iskolákat, különféle vagyontárgyakat, épületeket az egyháznak, cserében a papok agitációs tevékenységéért.

Felháborítónak tartom, hogy a magyar kormány nem a magyar emberekre, a magyar polgárokra óhajt támaszkodni, hanem az egyházakra. Vérlázítónak találom, hogy beemeli az egyházat a hatalmi ágak közé, miközben a civil társadalmat oly mértékben kiszorítja a hatalomgyakorlásból, amire nem volt példa az elmúlt időszakban és amire nincs példa egész Európában.

Tűrhetetlennek tartom, hogy már szégyenkeznie kell annak, aki nem vallásos és sok településen választása sincs sem a szülőnek, sem a gyermeknek, mert csak egyházi iskola működik.

Kikérem magamnak, hogy az én adómból vásárolja meg – áttételesen – a kormány a vallásos emberek szavazatát és végtelenül veszélyes folyamatnak érzem azt, hogy az egyházi iskolák eltiképzőkké fognak válni pár éven belül, miközben az állami iskolákból, főleg az elmaradott térségekben lévő állami iskolákból a gyermekeknek esélyük sem lesz a továbbtanulásra.

Mi az, hogy a kormány a közösség pénzéből pénzeli az egyházat, ingyen kapott telekre épületeket húz fel, amelyek az egyház tulajdonába kerülnek? És mi az, hogy eközben az egyház iskolákba járó gyermekek háromszor annyi állami támogatásban részesülnek, mint az állami iskolába járó gyermekek?

Hol van a vallási- és lelkiismereti szabadság? Miért kell eltűrnünk, hogy az egyház súlyosan nyomasztó árnyéka ismét rávetüljön az országra? Aki vallásos, az az ő dolga, az ő magánügye. Ahogy az is mindenki magánügye, hogy nem vallásos, vagy másban hisz.

Hol van az egyház rohadtul nagy hite, reménye, szeretete és Európát megtartó humanizmusa akkor, amikor nincsteleneken, hajléktalanokon kell segíteni. A templomok kapui zárva maradnak akkor, amikor hívő és nem hívő családok nyitják meg a szívüket, hogy fagyhaláltól, éhhaláltól mentsék társaikat.

Én tisztelem mindenki hitét, de magamra nézve nem tartom kötelezőnek senki hitét. Sem miniszterét, sem miniszterelnökét, de még a pápáét sem. És őrületesen teli van a hócipőm a szenteskedő álkeresztényekkel, akik úgy marakodnak a koncon, mint a kóbor kutyák, miközben tiszteletet követelnek.

Nincs mit tisztelni sem a magyarországi keresztény egyházon, sem a magyar kormányon. Az egyik éppen olyan, mint a másik és ezt úgy állítom, hogy pontosan tudom, van néhány nagyon becsületes, valóban keresztény pap és sok, valóban emberséges hívő. De őket úgy támadja meg a saját egyházuk, mint egy hiénafalka.

Undorító ez az egész. Az egyház ki fogja harcolni, hogy amikor ez a banda bukik – mert bukni fog – buknak vele ők is. Nagyon sok munkája lesz annak, aki majd ismét fel akarja építeni ebben az országban az egyházba vetett bizalmat. Mert azt most rombolják le. Jézus nevében a pénzért, vagyonért, kiváltságokért, hatalomért. Szánalmas banda.


RÉGI RÁDIÓSOKAT LEHETETLENÍTENEK EL VAJNA KEDVÉÉRT

24.HU
Szerző: Szalay Dániel
2017.09.04.


Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán. A kormánybiztos a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett hátterű cégét, a Radio Plus Kft.-t ki kellett volna zárni a helyi rádiós pályázatból. A régi Rádió 1 Békéscsaba – ahol annak idején Rákóczi Ferenc, a Vajna-féle Rádió 1 jelenlegi munkatársa is kezdte a pályafutását – hamarosan akár elnémulhat, hacsak a bíróság nem ad neki igazat.

Írtunk már arról, milyen körülmények között terjeszkedik a TV2 jelenlegi, illetve a Bors és két megyei lap leendő tulajdonosaként ismert Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, illetve a tulajdonában lévő, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. a rádiós piacon. Ha Vajna érdekei úgy kívánják, egy ügyvédjei nevére bejegyzett cég (az LB Rádió Kft.) kapar ki helyi frekvenciákat (mint történt a Hajdúságban), máskor az MTI volt elnöke, Belénessy Csaba passzol neki tovább egy Velencén megnyert hullámsávon műsoridőt. (Belénessy épp most jut hozzá még egy frekvenciához Dunaújvárosban.) Olykor a kormánybiztos megvásárolja az adott helyi rádiós frekvencia használóját, ez történt Mosonmagyaróváron és Székesfehérváron, ahol Vajna a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett hátterű Lucky Ventures Kft.-je megvette a Hold Reklám Kft.-t, az említett frekvenciák pályázati győztesét.

Hozzánk kiszivárgott több száz oldalnyi dokumentum alapján a kormánybiztos békéscsabai terjeszkedése során súlyos dolgok történhettek az NMHH Médiatanácsánál. A Fidesz-közeli tagok többségi irányítása alatt lévő testület időnként a médiatörvény alapvetéseiről, illetve a saját pályázati kiírásának feltételeiről is hajlamos volt megfeledkezni, történetében egyébként nem először. Jelen esetben ráadásul a leggazdagabb magyarok toplistáján szereplő filmügyi kormánybiztos érdekeltsége az egyik pályázó, ami már csak azért is érdekes, mert felvetődhet, hogy Vajna kormányzati szerepköréből és kapcsolataiból fakadóan nincs-e eleve erőfölényben a többi pályázóval, mondjuk egy olyan családi vállalkozással szemben, amelynek politikai kapcsolatai és pénze nincs, vagy alig van, rádiós piaci tapasztalata annál inkább...

MAGYARORSZÁG KIKERÜL AZ ÚJ EURÓPÁBÓL ÉS BÜSZKE LESZ RÁ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.03.

Orbán primitív terve, hogy az illiberális fasiszta diktatúráját a Visegrádi 4-ek mögé rejtse, megbukott. A négyből ketten dezertáltak, a szlovákok és a csehek bekerülnek az EU belső körébe, Orbán Magyarországa és a lengyelek kikerülnek onnan, és gyakorlatilag akkor is elveszítik igazi EU-s tagságukat, ha a “kétsebességes Európában” papíron megmaradnak.

Most már nyílt titok, hogy Visegrád szétesett, Macron a német választásokra vár. Merkel győzelmével azonnal megkezdik az EU régóta várt átalakítását. Ha nem Merkel nyerne, hanem Schultz, az Orbánnak még rosszabb. Ma már Trumpnak és az orosz beavatkozások lelepleződésének köszönhetően fel sem merül, ami egy éve még riadalom volt, hogy még Németországban is a fasiszták nyernek. Most a rosszabbik esetnek látszik, ha Merkel nyer, mert ő nem elég határozott, és Orbán is miatta tarthat fenn egy diktatúrát az EU-ban. De remélhetőleg Macron nem lesz hozzá hasonlóan gyenge kezű.

Macron megválasztása megnyitotta az utat az EU megerősítése felé. Okosnak látszik, hogy Magyarországtól, Lengyelországtól és az uniós normákat tagadó államoktól úgy váljanak meg, hogy ne kelljen őket látványosan kirúgni. Ha ez jelentős pénzmegvonással is járhat, akkor Orbán maga kivezeti Magyarországot az Unióból. Erről szól az összes nyugatellenes beszéd, a Brüsszel elleni propagandahadjárat és uszítás.

Öszszekapcsolhatja a menekültkérdést, Sorost s az antiliberalizmust, kikiáltva a keresztény Európát Magyarországnak, és szabadságharca végső állomásaként kilépteti egy “nemzeti konzultációval” Magyarországot az Európai Unióból. Lezárja a határokat, és megkezdődik az észak-koreai rendszerhez hasonló elzárkózás a világtól. A lengyelek, akiknek a németek a “zsidóik”, mindenről a németek tehetnek, majd követik Orbánt, ha a lengyel nép hagyja.

A magyar nép miatt nem kell aggódni, mert a magyar virtus és szabadságszeretet újabb nagy győzelmének fogják tulajdonítani a korábbiakhoz hasonló újabb öngyilkos butaságot, és büszkék lesznek a vezérre, aki megvédte Magyarországot a barátaitól, a jóakaróitál, a pénzügyi támogatóitól, a fejlett, modern világtól és a szabadságtól. És aki ezzel szemben odalökte őket a KGB-s népirtó tömeggyilkos és gyarmatosító oroszoknak őket...

ORBÁN VIKTOR LEBONTÁSA ÉS KERÍTÉS MÖGÉ ZÁRÁSA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.09.04.


Kötcse! Vagy Polgári Piknik. Vagy a Fidesz rabló hordájának éves közgyűlése. Vagy a hatalom találkozója egy nagy zabálásra, meg sok hazugságra. Lehet választani, csak nem érdemes.

Egyik sem arról szól, mitől folytatódik a Soros György által megtámadott, menekültek által lerohant, civilektől bűzlő, közpénz jellegét elveszítő, stadionokkal kövezett, vizes vébé kerékpáros hídja körül elterülő tündérországban a nagy kék szar plakátokon hirdetett jobban teljesítés. Egy dologról szólt az örsi találkozó. Ha nem marad Orbán Viktor a hatalomban, akkor bizony oda az eddig méltatlanul összehordott vagyon nyújtotta kényelem, következik az elszámolás, és az nehéz éveket jelent talpig vasban, közmunkás kenyéren.

Hát akkor gyorsan ki kell adni a jelszót a saját tábornak, akik a hatalomban tartják az Orbán Viktor körül összeverődött politikai csőcseléket.

Tartsátok meg Viktort a hatalomban, különben nekünk annyi! Ezek majd lebontják a kerítést a határról, és nekünk építenek egyet, ami mögé bezárva tengethetjük tovább az életünket. Ezt ne hagyjátok. Itt van nektek a félelem a menekültektől akik még nincsenek itt, de legyen elég ha csak ezt mondjuk nektek.

Ez nem bonyolult dolog, ezt még az egyszerű szavazó is megérti. Nem kell ide Soros György, nem kell ide Európa, nem kell a dolgokat feleslegesen bonyolítani. A menekültek elleni hisztéria keltette gyűlölet egyszer már szárba szökkent az országban, hát akkor ezt most csak meg kell ismételni. És akkor minden rendben lesz továbbra is, a hatalom szűk köre tovább gazdagodik, az ország nagy része viszont egy helyben topog, a megosztottság továbbra is fennmarad. És ez az állapot megfelel Orbán Viktornak.

Közpénz elnyelésétől habzó szájak, adófizetők pénzén terebélyesedő derekak. Saját lábon álló családok, feleségek, gyerekek nevére íratott vagyonok. Kéz kezet mos tisztátlansága, uram bátyám hátba veregetése. Megy a nagy elégedettség látszata az eddig érdemtelenül megszerzett vagyonok nyújtotta jólét nyugtalanságában. Mert mi van ha kinyílnak a szemek, felébred az értelem, győz a józan ész? Nem nem, ezt nem szabad hagyni, ezt meg kell előzni. Mindent be kell vetni. A zöld inges személy minden tekintélyét, a rezsi tábornok teljes iskolázatlanságát, a lelkész túltolt biciklijét, a letelepedési kötvénytől táguló lakásos gyávaságát, a roma felzárkóztatás rombolóját, a bajszos házmester gránátvetőjét, a kis nyálas Gergő szemüveges pofátlanságát. De ha ez nem elég, akkor ezeken túl a határ másik oldalán élőket kell segítségül hívni, az állampolgárságért cserébe pofázzanak bele a honiak életbe.

Zárt kör ez, de most a félelem látszik rajta eluralkodni. Hiába igyekszik a magabiztosság látszatát kelteni ez az új elitnek nevezett véglény halmaz, akik a politikai hatalmat készpénzre váltva szándékosan tették, és teszik tönkre az országot, közben jól felépített hazugságokkal igyekeznek eltakarni a valóságot a maguk érdekében. Egyre jobban látszik dicstelen munkásságuk országra nézve hátrányos eredménye. Az egészségügy vegetál, nincs orvos, CT, ellátás. Az oktatásban a gyerek az áldozat, aki használhatatlan tudással kitömve készül a közmunka értelmetlenségébe. A melós megszakad, az adós utcára kerül. Az ország nagy része az út szélén álldogál, de sokan már az árokban vannak, rajtuk a hét év kormányzásának minden nyomora, kilátástalansága.De a kerítésnek állnia kell!...

HÁROM BESZÉLGETÉS MACRON KÖZÉP-EURÓPAI KÖRÚTJÁRÓL

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: Soós Eszter Petronella
2017.09.04.


Nagyon nagy az érdeklődés Macron közép-európai körútjával kapcsolatban, egyrészt mert Magyarországot és Lengyelországot kihagyta, másrészt meg mert mintha sikerült volna éket vernie a V4-ek közé. Valóban ez történt?
A múlt héten több sajtóorgánum is megkérdezett erről, a főbb megállapítások mindenhol ugyanazok voltak (még jó 🙂  ).

Interjú a HetiTV-ben (ezt be is szúrom), mert videó

VAJDA MIHÁLY FILOZÓFUS VISSZAADTA A PROFESSOR EMERITUS CÍMÉT A DEBRECENI EGYETEMNEK, AMIÉRT DÍSZPOLGÁRRÁ AVATTÁK PUTYINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.04.


Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének korábbi vezetője, Lukács-tanítvány, akit 1973-ban politikai nézetei miatt tiltottak el az egyetemi oktatástól, a facebookon jelentette be, Putyin díszpolgári címe miatt visszaadja professor emeritus címét a Debreceni Egyetemnek.

A professor emeritus címet egyetemi oktatóknak adományozzák a nyugdíjazás mellett, ez akkár pénzbeli illetménnyel is járhat, illetve a professzor nyugdíjazás után is taníthat, illetve részt vehet az egyetem döntéseiben, mint állományban lévő tanártársai is.

Vajda Mihály a kortárs magyar filozófia és a magyar filozófiatörténet fontos alakja, a totalitárius rendszerek egyik legfontosabb kutatója. 1990-től, rehabilitációja után lett a Debreceni Egyetem Filozófia Tanszékének vezetője, amit 2009-ig vezetett. 2000-ben a Tudományos Akadémia Filozófiai bizottságának elnökévé választották, 2005 és 2009 között az akadémia Filozófiai Kutatóintézetét vezette. 2007 óta a Tudományos Akadémia rendes tagja.

1998-ban megkapta a Széchényi-díjat a magyar tudomány egyik legfontosabb kitüntetését.

Vajda 2010-ben célpontja volt a kormánypárt médiája által filozófusok ellen indított lejárató kampánynak.

Mai facebook-posztjában azzal indokolja a cím visszaadását, hogy nem akar fenntartani egy olyan egyetemmel, aki Putyint kitünteti.

Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.“

A KERÍTÉS LEBONTÁSA

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.09.04.


...Mármost, azt mondja nekünk ez a – szerintem túlképzett, de mindenképpen túlfizetett – szóvivő, hogy a 2018-as választás tétje az lesz, hogy „Orbán vagy a kerítés lebontása”.

Természetesen jól elő lett ez a dolog is készítve. Soros, Brüsszel, Európa védelme a magyar végeken, az EU adjon pénzt, fizesse ki a kerítés felét, és megint csak az Unió védelme a menekülthordák fenyegető rémétől. Hidvégi 60 milliós migrációs hullám készülődéséről értekezik. Nem tudhatjuk, milyen forrásból származik a becslés, hiszen az Unió és a NATO hírszerző szervei már régen nem osztanak meg adatokat magyar kollégáikkal, az oroszok meg senkivel sem. Hogy a magyar hírszerzésnek bármiféle információi lennének az ügyben, azt meg azért tartom kizártnak, mert az egyetlen ügyeletes hírszerzési szakértőjük folyamatosan hülyeségeket vizionál. Nem Bakondi határőrről beszélek.

Bakondit persze még meg is értem. Határőrként ő a Kádár-rendszerben szocializálódott, határsávot akkor is csak az S100-as határvédelmi kerítésrendszer innenső oldaláról látott. Megszokta a pléhkutya ugatását és a jelzőrakéták röppenését, az éji cserkelést, az elfogások izgalmát. Volt persze egy apró difi. Akkoriban kevesebben akartak bejönni, a kerítés a szabad világ elől zárta el a népeket. Ide most sem akar senki bejönni, holott a mai kerítés a befelé irányuló határsértők visszatartására irányul. Ugyanakkor egyre többen mennek kifelé. Sőt! Azok a menekültek is, akik valamilyen úton-módon átlépték befelé a határt, azonmód igyekeznek átlépni azt kifelé is. Hogy ne mondjam, a szabad világ felé. Teszik, míg tehetik.

Mi is tesszük, míg tehetjük.

Eközben ez a kerítés sok hívet szerzett nekünk szövetségeseink körében is, akik a menekültekkel való foglalkozás terheit a magyar kerítés elterelő hatása miatt kénytelenek átvállalni. Ámbár lehet, hogy ezek az arcok Ausztriában, Horvátországban, Olaszországban, és a többi befogadó államban nem is a mosolytól oly rózsásak, amikor az a magyar kerítés szóba kerül. Szóvá is teszik, ahelyett, hogy szépen kipengetnék a fele költséget (hogy ebből mennyit loptak el kik, azt most még nem tudjuk megmondani). Szóvá is teszik, néha meglehetős érdességgel a hangjukban. De sebaj, mert erre mi tartunk egy jól fésült, szakképzett, felkészült diplomatát, aki majd elküldi őket a jó édes anyukájukba.

Itt van hát nekünk ez a szlogen: Orbán vagy a kerítés lebontása.


Mit kezdjünk vele?

Az teljesen világos, hogy a választék mindkét alternatívája komoly fenyegetéseket hordoz. Kinek-kinek a magáét. A felkészült kormánypárti azonban tudja, hiszen a tisztatekintetű, Kossuth-díjas Eperjes Károly, és a tisztánlátásáról nem kevésbé híres, Kossuth díjas Reviczky Gábor művész úr is megmondta, hogy Orbán és kormánya nélkül az ország már régen ebek harmincadjára került volna.

Vagyis a Fidesz szavazóinak nem is lehet kérdéses, hogy ha Orbánra szavaznak, akkor a kerítés állni fog mindörökké, sőt meg lesz hosszabbítva egészen Moszkváig, aztán meg Novoszibirszkig.

Az épeszűeknek, akiknek viszont nem Orbánra esne 2018-ban a választása, annak valóban első és legfontosabb dolga lenne-e a kerítés lebontása? Talán meglepően hangzik, ha azt mondom: NEM! Orbán leváltása nem a kerítés fennmaradása vagy lebontása miatt fontos. Ez egyáltalán nem egy égető, azonnali megoldásra váró, kardinális probléma. Orbán leváltása után más, sokkal fontosabb feladatokat kell majd megoldani: az alkotmányosság, a jogállam, a Köztársaság és ezek működőképes intézményeinek helyreállítása, a korrupt politikai elit elszámoltatása és kirekesztése a közéletből, az elsíbolt nemzeti vagyon visszavétele. Utána jöhetnek a hosszabb távú feladatok: az egészségügy, az oktatás, az Európai Unió bizalmának helyreállítása, a valós társadalmi problémák megoldása a propaganda-hadjáratok helyett.

Hogy mi lesz a kerítéssel a déli végeken? Ezt a kérdést majd az idő megoldja, ahogyan annak idején a vasfüggöny vagy a berlini fal ügye is eldőlt. A hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezete lassan 30 éve Európát választotta. Talán az elmúlt nyolc év után végre újra lesz annyi esze, hogy Európa, és ne Orbán legyen a nyerő alternatíva.

ÚJABB KÉT BORÁSZATOT SZERZETT MEG A FELCSÚTI POLGÁRMESTER CSALÁDI CÉGE, MEGINT DEMJÁN SÁNDORTÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.09.04.


A zánkai Tihanyi Borászati Kft. és a Tihany-Vin volt most a célpont. A borászatok a közelmúltig Demján Sándor érdekeltségébe tartoztak. Két hete is Demjántól szerzett Mészáros.

Két veszteséges Veszprém megyei borászcéget vett át Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti polgármester családi érdekeltsége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft.

A Tihanyi Borászati Kft. és résztulajdonosa, a Tihany-Vin Kft. inkább presztízs-befektetésnek tűnik: mindkét cég évek óta veszteséges. A Tihany-Vin-ről ugyanakkor ezt írja a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület honlapja, hogy az úgynevezett apátsági pincéje a félsziget talán legszebb természeti környezetében, a Belső-tó partján helyezkedik el.

A Tihanyi Borászati Kft.-ben március végéig volt érdekelt a ciprusi Lapoma Company Ltd., amely számos Demján-érdekeltség tagjegyzékében feltűnt/feltűnik. A Lapoma kiszállása után egészen a közeli napokig a Tihany-Vin volt a kft egyetlen tulajdonosa, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. július végén lépett be társtulajdonosnak. A Tihany-Vin pedig májusig volt Demján és üzleti köre érdekeltsége. Ekkor ők kiszálltak, és a magyar állam maradt az egyedüli tag.

A magyar állam örökösként jutott az üzletrészhez, miután „Bartha Ferenc ismeretlen örökösei” kiszálltak a cégből. A törvényes örökösök – a családtagok – elutasították ugyanis az örökséget Bartha Ferenc volt jegybankelnök után...


ITT OLVASHATÓ

MARGINÁLIS SZELLEMEK: CHE GUEVARA MA VIKTOR-PÓLÓT HORDANA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.04.Ha régebben valaki a kutatási igazgató címet viselte, annak kijárt ismeretlenül is az autoritás iránti tisztelet. Ez még azelőtt volt, hogy Schmidt Mária volt a Terror Háza főigazgatója és Békés Márton a kutatási igazgató. Az utóbbi nemrég interjút adott a valaha tudósnak indult G. Fodor Gábornak, aki ma egy heccportált jegyez, hogy fáklyát dobjon a gondolkodása kútjába. "Mi" (én) belenéztünk ebbe a kútba és nem akartunk volna a fáklya lenni.

Az interjú vezértémája Békés gerillaként való önmeghatározása -- miközben az establishment legeslegközepében ül, ami pontosan mutatja az interjú egészének értelmét: úgy gerilla ő, ahogy forradalom van, és ahogy a riporter és interjúalany közös főnöke, Orbán, megvédi "a magyar embereket". Persze "győzött a forradalom", jegyzik meg pajtáskodva, innen a gerillák keserű sorsa, hogy ti. az establishment részévé válnak, de mivel se forradalom nincs valójában, se Békés nem volt soha gerilla, nemcsak az establishment legeslegközepébe enged bepillantást a bedobott fáklya, hanem a rezsim gondolkodásának közepébe is: a szavaknak semmi értelmük, csak a hatalom számít.

Elhangoznak kultikus nevek, Nietzsche, Cioran, Che Guevara és Mao, az egész létet láthatóan a forradalmiság (nem túl míves) romantikája lengi be, nem számít, melyik "hősünk" honnan jön, hova megy, hogy az egyik valóban valaki (bár a megértése éppen nem szavatolt a 888. hu és a Terror Háza köreiben), a másik bevallottan lelkes "hitlerista", a Vasgárda szellemi patrónusa, a harmadikat -- végre egy valódi gyilkost -- pechére közvetetten a kommunista establishment tette el láb alól, a negyedik pedig a történelem Top 5 tömeggyilkosának egyike -- a lényeg a konfúzus Ersatz romantika: a beismerten feltartóztathatatlan liberális világrenddel szembeni harc. Ebből a perspektívából érthető, hogy "Che Guevera ma Viktor-pólót" hordana, hiszen -- ahogy Cioran mondta a "hosszú kések éjszakája" nevű náci belharcot kommentálva: "vajon mit vesztett az emberiség azzal, hogy néhány őrültet elvittek" -- nyilván megéri az a veszteség is, amit Orbán országlása jelent életekben, sorsokban, perspektívákban, ha közben "megvédi" a magyarságot. Az emberek az ügyért, "a mozgalom minden, a végcél semmi" -- nem ismeretlen ez a logika az utóbbi kétszáz-ötven év kollektivista praxisából. Mi is ebben a "konzervatív", bár szubkultúrának szubkultúra (nagyon szub-)? A fecsegő urak természetesen nincsenek tisztában a saját pedigréjükkel, ami egyszerűen etno-nacionalista. Igaz, hogy a konzervatívval összekeverni ezt az európai félperifériák kedvenc aránytévesztése, de hát hát azért mi hadd húzzuk meg itt a világos határvonalat a jobboldali csőcselék "kultúrája" és az európai civilizáció védelme között. Elég nehéz ez utóbbi is önmagában...


ROGÁN VAJON FELJELENTI, HA ISMERI, A PROVOKÁTOROKAT?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.03.


A menekültekkel kapcsolatos legújabb gazdasági lózung-irány az EU által nem kért kerítés költségeinek ellejmolása az EU-tól. A kormánypárti kommunikáció szerint legalább a felének. Amit Orbán legalább annyira komolyan szeretne vetetni a híveivel, hogy a kötsei szövegelésbe is belevette. Amiből egy valami egészen nyilvánvaló. Semmire sem tartja a híveit.

Ami nem újdonság. Mert a Fidesz pannon géniusza már annyiszor tekintette egy jó képességű amőbával egyen-szellemiségűnek a híveit, hogy azoknak talán már fel sem tűnik egy újabb eset. Vagy eddig is azért tehette meg, mert valóban azon a morális és szellemi színvonalon vannak. Mert lehet ugyan azt mondani, hogy a „rendszerváltást” követő kormányok között a hülyének nézés fokában volt legfeljebb eltérés. Mármint a támogatóik felé való megnyilvánulásuk során. De ezen a téren Orbán valószínűleg rekorder. A kerítés kapcsán több szempontból is. Azért is, mert az EU valójában sosem kérte annak felállítását. Legalább is 2015-ből nem rémlik olyan publikussá tett uniós direktíva, megrendelés, kötelezettség, ami a kerítés felállítására adott volna fel megrendelést.

A mostani költségbenyújtás kapcsán különben érdekelne a kerítésépítést minden fórumon népszerűsítő, illetve pártoló figurák reakciója arra, ha valaki az ő költségükre építene valamit, amit köszönettel nem kértek. Alighanem tiltakoznának. Mármint akkor, ha nem az ő házi szentjük, Orbán próbálná ezt megtenni. Mert akkor még a maltert is hurcolnák. A saját pénzükön. Mert a híveknek minden pénzt megér az ország zsenijének minden egyes szusszanása. Így aztán az is érdekelne, hogy milyen reakciókat szülne, ha a kerítés költségét Orbán szavazóinak kellene összedobni. Elvégre egy hitvilágot tápláló médium hóbortjait fizessék a hívei. A kerítés után rögtön elkezdhetnék a stadionok költségeit is összedobni. Az egészségügy és az oktatás valószínűleg egész jól járna az így összegyűlt pénzzel...

MOMENTUM-VÁLASZ NAGY BANDÓNAK: ÖSSZEFOGNI ANNYI, MINT ELBUKNI

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Prinz Dániel
2017.09.03.


Mióta a januári NOlimpia-kampánnyal megjelentünk a hazai nyilvánosságban, folyamatos a nyomás a Momentumon, hogy fogjon össze más ellenzéki pártokkal.

Ez a nyomás azóta is csak nő. Néhány hete a Momentum küldöttgyűlése nagy többséggel fogadott el határozatot arról, hogy az országgyűlési választásokon minden választókerületben saját jelöltet indítunk, saját listánk és saját miniszterelnök-jelöltünk lesz. Tehát a mai politikai szóhasználattal élve: nem veszünk részt az összefogásban.

Nagy-Bandó András 24.hu-n megjelent cikke, amelyben a francba küldi a Momentumot, ezeknek a nyomásgyakorló hangoknak a sorába illeszkedik. Nagy-Bandó teljesen érthetően tele van indulattal; a magyar közélet egyre inkább indulatokkal teli. A Fidesz „forró őszről” beszél, a baloldal „utolsó szabad választásokról”.

A demokrácia egyik legszebb része, hogy a különböző nézetű pártok összefoghatnak egymással egy közös cél érdekében. De sajnos ebben az esetben az összefogás nem tudná elérni azt a célt ami miatt létrehoznák. És ez bosszantó.

Az összefogás egy kártyavár. Lehet belőle építkezni, de az első fuvallat szétfújja.

A baloldali blokk technikailag nem lesz elég a kormányváltáshoz, csak akkor ha a Jobbikkal összeáll. A baloldali összefogásban gondolkodó pártok tehát kormányváltásra nem készülhetnek, viszont elég kényelmesen juthatnak a parlamentbe. Négy éve láttunk már erre példát. Mi egy másik, nehezebb úton indultunk el...

HATÁRÁTKELŐKET A PARLAMENTBE!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.04.


Rengeteg adat kering arról, vajon hány magyar él és dolgozik külföldön, pontos számot nem nagyon tudott még eddig senki mondani, és nem is úgy néz ki, hogy a közeljövőben mondani tud. Ám legyen szó 300 ezer vagy 570 ezer emberről, mégiscsak elég nagy szám ez, hogy felmerüljön a kérdés: ki képviseli az érdekeiket a magyar parlamentben? Majd következik még egy kérdés: hogyan lehetne intézményesíteni ennyi ember érdekképviseletét? 
Jöjjön egy szerény ötlet, elsősorban vitaindítónak.

Kezdjük azzal, hogy vajon hányan is lehetnek a külföldön élő magyarok? Pontos számot elsősorban azért nem lehet mondani, mert nagyon sokan nem jelentik be, hogy külföldre mentek élni vagy dolgozni, illetve az Európai Unión belüli szabad mozgás is nehezíti a nyilvántartást.

Számok persze röpködnek, mindenki a saját jól felfogott érdekei mentén mond sokat vagy keveset. Legutóbb a Portfolio állt neki a számlálásnak, nekik 2016-os számok alapján egy közel 570 ezres szám jött ki Európára vonatkoztatva.

„A legtöbben hivatalosan Németországban élnek, de még Dániában is van több mint ötezer magyar. Jórészt a tagállamok által megadott adatokból igyekeztünk dolgozni, és menetközben egy sor érdekességre is bukkantunk” – írta a gazdasági portál.

Az elemzés elsőre azt adta ki, hogy legtöbben Németországban élnek, ezen nem is lehet megütközni. Az ezüstéremért azonban Franciaország jelentkezett be, ami valljuk be, meglepő adat.

Aztán jött csak Nagy-Britannia, ott viszont a 90 ezres adat tűnt irreálisan alacsonynak. Utóbbi esetben a 200-300 ezres adat sokkal reálisabb lehet, így a korrigált modellben 250 ezer fő jött ki.

A lényeg, hogy végül azzal számoltak, hogy az Egyesült Királyságban 250 ezer, Németországban 192 ezer, míg Ausztriában 72 ezer magyar él, majd jön egy nagy szakadék, hogy Svédországgal (17 ezer), Hollandiával (14 ezer), Spanyolországgal (9 ezer), Írországgal (8600) folytatódjon a sor.

Ezek az emberek magyar állampolgárként természetesen szavazhatnak a parlamenti választáson, és most a levélben-személyesen vitába nem mennék bele. (Azért sem, mert ebben erősen torzít a magyar média jó része, hiszen aki kijelentkezik Magyarországról, az ugyanúgy levélben szavazhat, és csak listára, mint például az erdélyi magyarok, azok érzik magukat becsapva, akik nem jelentkeztek ki, mert nekik bizony utazniuk kell.)

Szóval mindenki szavazhat, de szerintem elég furcsa, hogy egy mondjuk Berlinben vagy Manchesterben élő magyar voksoljon arra, ki legyen például Sátoraljaújhely egyéni képviselője, miközben az adott politikus az ő speciális érdekeit, problémáit nyilvánvalóan nem fogja képviselni a magyar Országgyűlésben.

A pártok közül persze több is kampánytémaként használja a határátkelők ügyét, legutóbb éppen az MSZP dobta fel az új konzulátusok kapcsán, hogy mennyire méltatlan, ahogyan a külföldön élő magyarokkal „packáznak” a hatóságok, de a magam részéről semmilyen átfogó koncepciót nem érzek egyetlen pártnál sem.

Talán nem túlzás: se kiköpni, se lenyelni nem képesek az egész helyzetet...


"KULTÚRÁT AKARUNK, NEM CIÁNT!" - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Csenyánszky Judit
2017.09.04.


Magyarországi interjúra hivatkozva ír a Kárpát Hír arról, hogy Ljubov Nepop Ukrajna magyarországi nagykövete megígérte, tovább küzd azért, hogy visszavonják Vlagyimir Putyin díszpolgári címét, amelyet a Debreceni Egyetemtől kap az orosz elnök.

Szerinte a kitüntetés visszavétele nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. A diplomata kijelentette, hogy a Krím félsziget orosz bekebelezése előtt nem lehet szemet hunyni. 10 ezer halott 1,6 millió a menekült. Ezt az egészet nem lehet csak úgy szó nélkül hagyni” – fogalmazott Ljobov Nepop.

Az orosz Vesztyi TV és portálja színes riportban számol be Putyin elnök budapesti útjáról, a helyiek véleményét bőven citálva. Egy étterem tulajdonost, Zoltánt is megszólítják, aki azt mondja, Brüsszel Magyarország belügyeibe avatkozik be, méghozzá úgy, hogy” nem tudják, mi hogyan élünk”. S nemcsak a migránsokról van szó, hanem például arról, hogy hitelt sem engednek felvenni. A tudósító Pakson is megszólított padon ülő néniket, akik elmondták, hogy amikor a paksi erőműben dolgoztak, csak jó véleménnyel voltak az oroszokról. Sőt a szimbolikusan nem véletlenül Arbatnak nevezett boltból is kapunk ízelítőt, ahol a sok közül a híres orosz csokis nápolyikat promótálják. Süli János Paks-ügyi miniszter pedig arról a nemtelen támadásokról beszél, amelyek az energia diverzifikációjára vonatkoznak. Szerinte épp e paksi erőművel fogják a magyar energiaszektor függetlenségét és több lábon állását biztosítani. A debreceni egyetemen pedig bemutatja Szilvássy Zoltán rektor ünnepi díszbe öltözve az interjú kedvéért a Putyinnak szánt emléklapot, amit következő útja során fog átvenni az orosz elnök. Sőt megtudjuk azt is, hogy a paksi beruházásnak köszönhetően is népszerű az orosz nyelv a Kossuth Lajos Tudományegyetemen...

MI OTT ÁLLUNK KIVONT LÁZÁRJÁNOSSAL ÉS VÉDJÜK A NYÜVES KERÍTÉST

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.04.


Jó reggelt! Kicsit hűvös és szomorkás az idő, de állítólag hamarosan elhúz ez a hidegfront és visszatér – ha a kánikula nem is szerencsére – de a kellemes nyárutó. Addig meg ki lehet bírni ezt is.

Orbán Viktor biztosan büszke magára, mert ő is szóba került a német választások előtt zajló vitában. Angela Merkel most is azt mondta, amit két éve már sokszor elmondott: nem volt választása 2015-ben, amikor beengedte a menekülteket. Azt mondta, miután Orbán Viktor nem akart semmit tenni ezeknek az embereknek az érdekében, neki nem volt választása, be kellett fogadnia őket, ha nem akart katasztrófát. Azt is mondta, hogy változatlanul úgy hiszi, hogy jól döntött akkor és most sem döntene máshogyan.

Az Index azt írja, hogy kiderült, hol szándékozik nyaraltatni a menekülteket a Migration Aid. Esztergályhorvátiban, a Kis-Balaton mellett. A polgármester igyekszik csitítani a kedélyeket, de ezt mondja, a falu lakói már attól is pánikba estek, amikor egyszer egy külföldi átutazott a falun. És félnek nagyon, mert most meg 7-8 idegent akarnak oda vinni. Egyszer majd ezzel is el kell számolnia a kormánynak és valahol az első vádpontok között kell lennie annak, hogy rettegő, bezárkózó, ellenséges országgá tette ezt a helyet.

Ha valaki meg akarja venni azt a luxusjachtot, amelynek fedélzetén Mészáros Lölö és lánya pihenkélt és amely a tragikus hirtelenséggel, teljes titokban, ám a legjobbkor elhunyt Pharaon jachtja mellett ringatózott, amikor Orbán Viktor jó szokása szerint ismeretlen helyen tartózkodott, az kapja elő a párnacihába rejtett pénzét, mert most eladó. Mármint a jacht. A Zoom információi szerint alig 5 millió euróért már lehet is vinni. Csak fürgén, nehogy Lölö megvegye a családnak és felállítsa a kert végébe...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN RETTEG A CEU-TÜNTETÉSEK ÓTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.09.03.


A CEU melletti tüntetések alkalmával Orbán megismerhetett egy olyan tömeget, amelynek a létezéséről addig nem tudott. Legalább tízezer olyan fiatalember vonult az utcákon, akik nem tisztelik sem őt, sem a rendszerét, sem az idióta libafoszöld ingjét, se a Bajszos Szart (egyiket sem), se a futballakadémiákat. De még Mészáros Lőrinc írástudatlan strómant se.

Ezek az emberek eltűntek az utcáról, de nem tűntek el az országból. Ott lappang egy valós tömeg, akiket esetenként kiegészített a gyáva, korrupt, Facebookon hősködő ellenzéki érzelmű tömeg, többnyire Orbán kollaboráns álellenzéki pártjainak szimpatizánsai. Ezektől nem kell tartania, amíg Klubrádió és ATV létezik. Addig ezek “kézben vannak tartva”.

De van a fiatalok mellett még egy tömeg, amely egyelőre nem látszik. Az elégedetlenek tömegei, akik teljes joggal utálják az Orbán pénzére ácsingózó hazaáruló ellenzéki pártok mindegyikét, amelyek nekik választási győzelmet hazudnak. Ezek tűrnek, amíg lehet, és nem avatkoznak semmibe. Amíg megtalálják a kiskapukat és a megélhetést, hallgatnak.

De ha ezek egyszer berágnak, és csatlakoznak a fiatalokhoz, ahogy Orbán szerencséjére ezt nem tették meg a CEU melletti tüntetéseken, mert őket nem érdekli a CEU, kizárólag csak maguk, akkor remeghet a gatya és belilul a libafoszöld ing. Ezekhez jönnek még az említett gyáva, sunyi, korrupt ellenzék tömegei, amelyek saját bénaságukkal sem tudják a valódi ellenállást megtörni. Ebből egyszer zavargások, később rendszerbuktatás lesz...

5 PERC VOLT PUTYIN ÉS ORBÁN HIVATALOS TALÁLKOZÓJA! ORBÁNT FÖLDRE VITTE A VENDÉGE?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Büki Ervin
2017.09.04.


Lapunk informátora azt állítja, hogy 5 percig tartott az nagyon rossz hangulatú hivatalos találkozó, amely Putyin és Orbán között zajlott a Judo Világbajnokságon, a Papp László Aréna egyik különtermében. 

A találkozó után Putyin kitűnő hangulatban beszélgetett a szintén az Arénában tartózkodó mongol vezetővel.

Orbán azonban magába zuhanva, láthatóan a helyét nem találva, enyhén remegő kézzel nézett maga elé és jelentős időbe tellett, mire konszolidálta magát.
Az informátor szerint Putyinnak egyetlen kérdése volt Orbánhoz: miért akart találkozni velem?
A találkozó utáni események hangulata és dinamikája jól mutatja azt, hogy valami nagyon komoly és durva dolog történhetett a találkozón. Orbán pécsi szereplésén jól látszott, hogy a VEZETŐ idegileg nincs rendben. Láthatóan nem tudott mit kezdeni a szétlopott város vezetőjével, az egyetemen elhangzott beszéde tartalmában és előadásmódjában siralmas és nevetséges volt. Arra sem figyelt, hogy egy idegen hatalom által alapított, de korlátozott jogokkal ellátott, néhány év alatt megszűnt intézményt állított példának a nemzetnek és tette a pápai engedély dátumát ünneppé!

CORBYN ÉS A MUNKÁSPÁRT SZEMBEFORDULT A BREXITTEL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2017.09.03.


A Brexit után egy évvel végül igazi hangot kaptak az EU-ban maradásra szavazók, valódi képviseletet a még Nagy-Britanniában maradó, de egyre fogyatkozó számú EU-s munkavállalók. Jeremy Corbyn döntése persze praktikus, de hosszú távon több rejlik mögötte, mint egyszerű számítás. A brit baloldal vezetője ugyanis szeretné a „norvég modellbe” átvezetni országát, és ha a kisebbségi Tory kormány a közeljövőben válságba kerül, erre történelmi lehetősége is nyílhat.

Tétova fordulat

Több, mint egy éves bizonytalankodás és kettős beszéd után Jeremy Corbyn vezetése alatt, és egy erős, de nem győztes választás után a brit Munkáspárt végül eldöntötte: hagyományos szavazói közel kétharmadának van igaza, és az EU-ból való kilépés után sem szabad otthagyni a közös piacot, és felszámolni a szabad mozgást. Az ellenzék technokrata Brexit-felelőse, Keir Starmer ezzel minden bizonnyal döntő csatát nyert Corbyn szélsőbaloldali belső köre és elsősorban John McDonnell árnyék-pénzügyminiszter ellenében.

A lépés várható volt, és a Corbynt 2017-ben tömegesen támogató 35 év alatti új szavazók követeltek is hasonló fordulatot. A Labourrel és demokratikus szocialista vezérével szemben egyenesen kegyetlen angol liberális sajtó most persze ünnepel, a brit baloldal azonban korántsem ígér visszafordulást, csak puha landolást.

A londoni képviselő és Brexit-felelős árnyékminiszter Starmer terve szerint a 2019 márciusi kilépés nem lenne drasztikus, azt egy átmeneti időszak követné Nagy-Britanniában, melynek során a gazdasági közösséget sem hagynák el, és az EU-s állampolgárok szabad mozgását a Brexit előtti állapotban tartanák. Mindez egy 4-5 éves átmeneti időszakot jelentene a Labour hatalomszerzése esetén, amelynek során az ország szinte észrevétlenül hagyná maga mögött a teljes tagságot, kialakulna új kereskedelmi és pénzügyi szerepe, rendeződne az országban az uniós állampolgárok státusza, miközben a drasztikus változásokat, az ír határ vagy akár a Csatorna-alagút hirtelen lezárását és általában a káoszt el lehetne kerülni.

Starmer legújabb cikkében az eddigi kormánypárti stratégiát a „konstruktív kétértelműség” kifejezéssel jellemezte és szerinte David Davis Brexitminiszter és Philip Hammond pénzügyminiszter azzal, hogy elismerték egy a hivatalos kilépés utáni átmeneti politika lehetőségét, miközben még két héttel ezelőtt is tagadták ezt, elérték a konzervatív stratégia végét, és zsákutcába juttatták a tárgyalásokat. Ő most arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a Brexitet a britek úgy akarják megcsinálni, ahogy a nép valójában akarta, a kilépés utáni átmeneti időszakra és problémamentes landolásra lesz szükség, nem érhet tehát véget a közös piaci és vámuniós brit tagság hirtelen, 2019 márciusában.

Sok mindent kockáztat azonban ezzel a Munkáspárt vezetősége: az eurokritikusként ismert Jeremy Corbynnak nem lesz egyszerű eladnia támogatói 30 százalékának, hogy hosszú-hosszú évekig nem történik meg az a Brexit, amire 2016 júliusában ők is szavaztak. Corbyn ráadásul még múlt júniusban is távolított el az ellenzék első padsoraiból olyanokat, akik a Brexittel való szembefordulást kérték tőle. Mindeközben a Munkáspárt balszárnya (mint például az ugyancsak vezető képviselő Barry Gardiner vagy Dennis Skinner) szerint az EU-s közös piaci tagság fenntartása egyszerű „vazallusállami” státuszt jelentene az Egyesült Királyságnak, ha nem tagjai az EU-nak formálisan.

A helyzet egyszerűen az hogy Corbynnak és Theresa May miniszterelnöknek tudomásul kell vennie, szavazóbázisuk 2016 után olyannyira megváltozott, hogy a hagyományos kétpárti osztálypolitikához való visszatérés mindkét nagy párt számára lehetetlenné vált. És ezúttal ő lépett gyorsabban, nem May...

ITT OLVASHATÓ