2021. január 7., csütörtök

A NAP, AMIKOR A NYÁRSPOLGÁRI KONZERVATIVIZMUST VÉGLEG FELVÁLTOTTA A FASISZTA NORMASZEGÉS

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2021.01.07.


Valóban megbuktatta Trump a „nárcisztikus populizmust”, ahogy Gyurcsány Ferenc állítja Facebook-posztjában? Egyáltalán: valóban elbukott Trump?

Az világos, hogy a választásokat elbukta, de négy éves elnöksége alatt valósággal letarolta a republikánus pártot – nemcsak azért, mert a legtöbb republikánus szavazó azt szeretné, ha Donald Trump indulna újra az elnökségért, de emlékezzünk vissza arra is, hogy Trump 2016-ban a pártelit ellenében nyerte meg az előválasztásokat (pedig az amerikai előválasztásokon általában az szokott nyerni, aki mögé a pártapparátus is beáll).

Trump tehát személy szerint valóban elbukott, de a trumpizmus győzött a jobboldalon.

Ahogy Mike Davis írja a New Left Review-ben: az Igaz Trumpisták ma váltak Amerika de facto harmadik pártjává egy kétpárti rendszerben.

A Republikánus Párt trumpizálódáshoz való viszonyát jól reprezentálja milyen utat járt be az elmúlt négy évben Lindsey Graham, Dél-Karolina szenátora, befolyásos republikánus politikus. 2016-ban arra kérdésre, hogy Trumpot vagy Ted Cruzt preferálja -e, mint elnökjelölt, azt válaszolta – „Ez olyan mintha a lelövés és a mérgezés között kellene választani. Mit számít?” Az elnöki ciklusa alatt mégis hű szövetségese volt Trump elnöknek, még abban is támogatta őt, hogy a republikánus párt megtámadja a választás eredményét. A Capitolium ostroma utána viszont betelt nála a pohár – „ami elég, az elég„, fogalmazott szenátusi beszédében...

KÜLFÖLDÖN TANULNA A GYEREK? NAGY ÁTRENDEZŐDÉSRE KELL SZÁMÍTANI! - HAT A COVID, DE KÜLÖNÖSEN A BREXIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.07.


A Brexit sok magyar szülő és diák angliai továbbtanulási álmainak vetett véget. Akár háromszorosára nőhet ugyanis a brit felsőoktatás költsége, amihez hozzájön még a kedvezményes diákhitel lehetőségének elvesztése.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hazai felsőoktatási intézményekben 247 ezer magyar hallgató folytatott tanulmányokat a 2019/2020-as tanévben. Közben a külföldi felsőoktatási intézményekben körülbelül 15 ezer magyar diák tanult. Az Engame Akadémia oktatási szakértői szerint a külföldi felsőoktatásba jelentkezők számának további növekedése lehet az egyik oka annak, hogy 2020-ban – az elmúlt 19 év negatív rekordját elérve – mintegy 20 ezerrel kevesebben felvételiztek a hazai felsőoktatási intézményekbe, mint egy évvel azelőtt.

A 13-19 éves diákok kiegészítő képzésére (aminek része a külföldi felvételikre felkészítés) szakosodott intézmény felmérést készített arról, hogy a britek távozása az Unióból és a koronavírus miként hathat a magyar diákok külföldi továbbtanulására. Mint kiderült, igazán komoly átrendeződést a Brexit hozhat. Ez különösen annak tükrében lehet fájó, hogy az Egyesült Királyságba jelentkező magyar diákok száma 2011-2020 között töretlenül növekedett, összesen mintegy 268 százalékkal...

SZABAD SZEMMEL - LIDÉRCNYOMÁSSZERŰEN ÉR VÉGET TRUMP ELNÖKSÉGE, ÉS NEM TUDNI, MIRE KÉSZÜL MÉG - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.07.


FT


Lidércnyomásszerűen ér véget Trump elnöksége, de nagyok az aggodalmak, hogy mire készül még a hátralévő két hétben. A törvényhozás megrohamozása előtt másfél órával a politikus teljesen egyértelmű üzenetet küldött híveinek, akik azután behatoltak a Capitoliumba. Arról beszélt, hogy az ország nem lehet gyengeséggel visszaszerezni, erőt kell mutatni. Ügyvédje, Guiliani szintén arra szólította fel a tömeget, hogy próbálkozzon meg a harccal.

Ezek után nyomult be a csőcselék, benne a „Tegyük ismét naggyá Amerikát” és más szélsőjobbos csoportok tiltakozóival. Megszentségtelenítették a parlamentet. Trump megkapta, amit akart: a képek, amint részben felfegyverkezett lázadók végig rohannak a Kongresszuson, az amerikai demokrácia történetének legsötétebb oldalaira kerül.

Az elnök miatt nagyon sokan azt hiszik, hogy elcsalták a választást. Ezek után nem csoda, hogy közülük többen készek voltak az ostromra is, miközben odabent éppen Biden győzelmét kellett igazolni. Inkább csak az a meglepő, hogy csupán ennyien voltak. De a Pentagon magas rangú vezetői már jó ideje arról tárgyalnak, mitévők legyenek, ha Trump kihirdeti a szükségállapotot. Idevág, hogy a politikus lánya először hazafiaknak nevezte a támadókat, bár később törölte a Twitter-bejegyzést.

A tömeg azért tudta ilyen könnyen áttörni a kordont, mert a rendőrök közül sokan rokonszenveztek az akcióval. Nem egy biztonsági ember szelfit készített a behatolókkal az épületen belül. Amikor júniusban meg kellett tisztítani a közeli Lafayette teret a feketék egyenjogúsága mellett tüntető tömegtől, hogy az elnök fényképezkedhessen, egészen másként jártak el.

Nagy dilemma, hogy a republikánusok mennyire tartanak ki Trump nézete mellett, mármint hogy a demokraták ellopták a választásokat. A roham előtt nem sokkal McConnell, a szenátusi többség vezetője szembefordult az elnökkel, de bírálók szerint elkésett, arról nem beszélve, hogy idáig nem nagyon igyekezett kifejteni ellenvéleményét. A párt képviselői közül most a csőcselékhez kötötték sorsukat mindazok, akit beálltak a Fehér Ház lakója mögé. Ám lehet, hogy nem számítottak ilyen rettenetes fordulatra, de hát hazardíroztak. Egykor John Kennedy mondta beiktatási beszédében: Akik őrült módon megpróbáltak erővel a tigrisen lovagolni, azok a gyomrában végezték.

Spiegel

Pence alelnök elítélte a tömegmegmozdulást, kiemelve, hogy mindenkinek joga békésen tüntetni, ám nem lehet eltűrni a Capitolium elleni támadást, és akik részt vesznek benne, azokra a törvény teljes szigorával kell lesújtani. Obama, az előző elnök azt üzente, hogy a történelembe hatalmas szégyenként vonulnak be az erőszakos jelenetek.

A német külügyminiszter felszólította Trumpot, hogy végre fogadja el az amerikai szavazópolgárok döntését és ne tapossa lábbal a demokráciát. Mert drámai következményei vannak, amikor semmibe veszik a jogállami intézményeket. Norbert Röttgen, a Bundestag Külügyi Bizottságának CDU-s elnöke úgy látja, hogy Amerika döntő útelágazáshoz érkezett: itt az utolsó pillanat, amikor a republikánusok még választhatnak a demokrácia, illetve Trump között, miután az elnök a jogállami intézmények ellen uszított.

A francia diplomácia vezetője azt írta, hogy az erőszakcselekmények súlyos támadást jelentenek a demokrácia ellen. Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy az erőszak nem fér össze a politikai és demokratikus szabadságjogok gyakorlásával. Brit kollégája úgy fogalmazott, hogy szégyenletes, ami a Kongresszusban történt. Az USA az egész világon a demokráciát jelenti és elengedhetetlen, hogy a hatalomátadás békésen, rendezetten menjen végbe.

Az EU külpolitikai főmegbízottja kijelentette, hogy az amerikai demokrácia ellen irányult a roham, láthatatlan támadás érte annak intézményeit, a jogállamot. Az Európai Tanács elnöke úgy értékelte, hogy sokkoló fényképek érkeztek Washingtonból. Az EP vezetője pedig úgy foglalt állást, hogy tiszteletben kell tartani a demokratikus választások kimenetelét.

Tagesspiegel

Bár a napokban Manfred Weber és Vera Jourová is jelezte, hogy elég volt a magyar kormány módszeres jogsértéseiből, Orbán Viktor a jelek szerint nemigen izgatja magát. Barlai Meláni, az Andrássy-egyetem politológusa szerint a hatalom ezúttal is szabadságharcnak állítja be, hogy szembemegy Brüsszellel. Merthogy a miniszterelnök szívesen csatázik az EU-val. Így természetesen a pénzügyi csomag ügyében elért kompromisszumot is saját győzelmeként tünteti fel. Miközben más országokkal együtt következetesen próbálja aláásni az uniót, ami tökéletesen ellenkezik a szervezet megalakításakor meghirdetett tervekkel.

A szakértő szerint Orbán most időt nyert a választás előtt, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy időben megszületik az Európai Bíróság döntése a jogállami mechanizmus törvényességéről. Úgy hogy bizonytalan, élhet-e addig Brüsszel a pénzmegvonás eszközével. De a magyar közvéleményt egyébként sem nagyon befolyásolja, hogy mi van az EU-ban. A korrupciót sokan bocsánatos bűnnek tekintik, ezért az új szabályozásnak aligha lesz jelentős következménye a belpolitikában.

Példa rá a Szájer-ügy, hiszen a Fidesz törzsszavazóinak csakis az számít, amit a hatalom üzen: erős a pártvezetés és egyszerűen nem tűr el olyan kilengést, amelyen egyik alapító tagját rajtakapták. Itt összesen 2-2,5 millió emberről van szó, és közülük főként azok a fontosak, akik vidéken élnek.

Barlai egy civil szervezettel együtt két éve kutatja a választási csalásokat és több mint ezer választási biztos megkérdezése alapján arra jutott, hogy a visszaélések meghatározott mintát követnek: voksokat vásárolnak, buszokkal viszik szavazni az embereket, meghamisítják a jogosultak névsorát és manipulálják a voksokat az idős otthonokban. Minden eszköz megengedett, főleg vidéken, ahol erősek a függőségi viszonyok. 

Project Syndicate

A volt német külügyminiszter szerint Európa viszonylag sértetlenül vészelte át a múlt évet, hála Merkelnek. A szociáldemokrata Sigmar Gabriel, aki jelenleg a transz-atlanti viszony, illetve a német-amerikai együttműködés előmozdítására hivatott Atlanti Híd nevű civil szervezet elnöke, úgy véli, hogy a német uniós elnökség nagy sikertörténet. Hiszen az EU jelentős szolidaritást tanúsított a járvány kapcsán. Tető alá hozta a Brexit-megállapodást, részben, mert Johnson nem akart teljesen magára maradni, részben pedig mivel az unió tudta, hogy nem tanácsos teljesen szakítania a szigetországgal, figyelembe véve annak geostratégiai jelentőségét, valamint gazdasági, katonai és egyéb súlyát.

A szervezet azonban megosztott a közös gazdaságpolitika, a jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása kapcsán. Ráadásul a németek és a franciák véleménye ütközik a Macron által szorgalmazott stratégiai autonómia ügyében. A francia elnök joggal gondolja úgy, hogy Európának többet kell tennie a saját biztonsága érdekében, mert Amerikára már nem számíthat úgy, mint korábban.

Berlin számára viszont közeledik az igazság pillanata, mert az EU nem lehet hiteles világpolitikai tényező, ha Németország nem veti latba teljes gazdasági, politikai, és – igen! – katonai erejét. Vagyis a labda a németek térfelén pattog. Fel kell adniuk eddigi, tartózkodó álláspontjukat. Gabriel hozzáteszi, hogy a francia politikus joggal tart igényt vezető szerepre Európában a britek távozása, illetve a német habozás miatt. Egyedül azonban nem boldogul. A német kormány azt hangsúlyozza, hogy a stratégiai autonómia csak akkor lehetséges, ha az kiegészíti és megerősíti, és nem veszélyezteti a transz-atlanti partnerséget.

A kancellár ugyanakkor legalább akkor közbe szokott lépni, amikor az unió egysége a tét. Ezt megmutatta, amikor összehozta a megegyezést Magyarországgal és Lengyelországgal, miután mindkettő vétóval fenyegetőzött a jogállami mechanizmus megakadályozására.

ÍGY NÉZNE KI EGY NER-KOMPATIBILIS OLTÁSI TERV

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.01.07.


...Miután a fentiekből az következik, hogy lócitrom van itt, nem oltási terv, így szívesen adok a kormány számára néhány NER kompatibilis gondolatot,hogy hogyan lehetne a legrövidebb és leggyorsabb módon átoltani a lakosságot.

Első problémaként az merül fel, hogy van-e kit átoltani, ugyanis mind a járványkezelés, mind a kormányzati kommunikáció hiányosságai miatt a lakosságban komoly bizalmi válság lépett fel a kormánnyal és annak szerveivel kapcsolatban.

Éppen ezért valahogy meg kellene győzni azembereket arról, hogy legyenek szívesek és - szakmai szavakkal - vegyék fel az oltást, vagy - tisztifőorvosiasan - ótakozzanak.

Ehhez két dologra volna szükség, megfelelő kommunikációra és tájékoztatóra. A kommunikáció keretösszege nyilván rendelkezésre áll, pusztán át kellene csoportosítania a Soros-Brüsszel-migráns vonalról. Persze fordíthatták volna a pacman képi világát idéző pozsonyi csata keretköltségeit is néhány közérdekű, a járvánnyal kapcsolatos információt bemutatására is. Hiszen ezekből, valamint a lakosságban felmerülő csippelés és berakják a vírust a DNS-embe közkeletű, de rettenesen ostoba rémhírekkel valamit mégiscsak kellene kezdeni.

Másik égető kérdés a vonakodók meggyőzése, amit semmiképpen nem javasolnék úgy megtenni, ahogyan azt a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke képzelte, vagyis zsarolással és fenyegetéssel, amiről így vélekdett: „Én azt gondolom, hogyha valaki vállalja a kockázatot, hogy nem oltatja be magát, akkor vegye számításba azt, hogy esetleg egy ilyen 2-3 hetes intenzív osztályos kezelést saját zsebből fog kelleni megfinanszíroznia, ami akár 14-21 millió forintra is rúghat.”

Sokkal inkább motivációval lehetne célt érni, amin nem a választási krumpli intézményét értem,hanem annak megértetését, hogy a társadalom átoltottsága mind az egyénre, mind a közösségre nézve miért rendkívül fontos kérdés.

Lényeges lenne megoldani, megszervezni és leprogramozni egy olyan online oltási regisztrációt, ahol azok, akik szeretnének védőoltást kapni, jelentkezhetnek. Persze itt nem rogáni adatgyűjtésről lenne szó, hanem egy olyan kérdéssorról, amelyben a jelentkező egészségügyi állapotára is fény derül. Igen, érzem már a hörgést, hogy ezen érzékeny adatokat senki nem szívesen adja meg a kormány számára, csakhogy ezek nagy részével már így is pontosan tisztában vannak, az EESZT-ben, népszerűbb nevén a Felhőben már ott vannak az adataink. Nyilván megfelelő garanciákkal, akár csak ezen adatok ideiglenes tárolásával, majd megsemmisítésével, korlátozott hozzáféréssel ez a kérdés megoldható.

Amennyiben megvan az online forma és az ehhez szükséges informatikai rendszer is, úgy az oltásra jelentkezőket három csoportra lehet választani:

- a betegségeik, vagy egyéb körülmények miatt biztosan nem olthatókra,

- a problémásokra, akik olthatóságát esetleg további vizsgálatokkal, vagy egyéb szakmai kérdésekkel kell kiegészíteni,

- és végül ott lesz a legnagyobb létszámban a probléma nélkül olthatók csoportja.

Innen már sima az út, ugyanis alapvetően az oltások beadása nem orvosi feladat, ezeket ápolók, de akár erre képzett katonák is meg tudják oldani. (Igen, elég sok katona kapott már arra speciális képzést, hogy harci helyzetben a társainak elsősegélyt legyen képes nyújtani, ebbe beleértve az intarmusculárisan, azaz az izomszövetbe adandó fájdalomcsillapítót is.)

A felmerülő azonnali szövődmények legrettegettebb fajtája, a szerencsére nagyon ritkán előforduló anafilaxiás sokk. Ezt azonban egy képzett mentőtiszt sokszor sokkal profibb módon képes elhárítani, mint egy a sürgősségi eljárásban nem képzett orvos. Így mentőtisztek igénybevételével ennek a csoportnak az oltása problémamenetesen megoldható, maximum egy oltó orvos telefonos ügyeletére lehet szükség az esetlegesen felmerülő kérdések tisztázásában, ő azonban értelemszerűen több oltóközpontot is ki tud szolgálni. A problémás esetek oltására valóban ennél komolyabb készültséggel kell felkészíteni az oltóközpontokat. Azonban ez a "problémás" jelző itt maximum arra utal csak, hogy ahhoz, hogy az egyént a betegségei, vagy állapota mellett beoltsuk, orvosi döntésre van szükség.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol lehet ennyi embert beoltani, a miniszterelnök erre számítógépes végpontokat jelölt meg, amelyek valójában az informatikában nem jártasak számára iskolákat jelentenek.

Ez sem ördögtől való gondolat, főképpen, ha figyelembe vesszük, hogy az egyetemek, a főiskolák és a középiskolák még most sem tartanak offline órákat. Itt egy záró fertőtlenítéssel a kérdés megoldható, azonban nekem egy ennél is sokkal jobb javaslatom lenne.

Végre értelemet nyerhetnek a megépített stadionjaink, sportcsarnokaink.

Persze itt is a fedett részben, de a félórás oltás utáni várakozás, akár a fűtött műgyepen is megtörténhet.

Remélem megfelelő segítséget tudtam nyújtani egy NER kompatibilis oltási terv részleteinek elkészítéséhez.

Most már csak elegendő vakcina kellene, és olyan, amit az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyott. De az nagyon.

TEGNAP CSAK TETŐZÖTT TRUMP KÉTHÓNAPOS ÁMOKFUTÁSA – EZEK A LÉPÉSEI VEZETTEK IDE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.01.07.


A világ egyik legrégebbi demokráciája súlyos válságban van, mivel az elnök olyasmit csinált, amivel nagyon régóta egyetlen elődje sem próbálkozott: nem ismerte el a választási vereségét, és nem hajlandó civilizált módon átadni a hatalmat utódjának. Márpedig ez a biztonságosan működő demokrácia lényege. Sorra vesszük, hogy minek kellett volna történnie a választás óta, mit parancsolt a jog és a szokásjog, és melyik ponton lépte Donald Trump azt a vörös vonalat, amit soha nem lett volna szabad. (Frissítés: 10 után érkezett a hír, hogy Trump tudomásul vette a választás eredményét.)


Tegnap példátlan jelenetek szemtanúja lehetett a világ, amikor trumpista tüntetők betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, megszállták a tanácskozótermeket, és megakadályozták az elnökválasztás eredményének hitelesítését. Mike Pence alelnököt közben egy hátsó ajtón kellett kimenekíteni, négy ember meghalt, és a Nemzeti Gárdának kellett az épületet visszafoglalnia. A „példátlan jelenet” többnyire olcsó zsurnalizmus, de most valóban ez a helyzet: emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy Amerikában békés és civilizált hatalomátadás helyett káosz és erőszak uralkodjon. Donald Trump sok tekintetben szokatlan elnök volt, bár november 3-ig, az elveszített választás napjáig ez inkább stíluskérdés maradt.

Az elmúlt két hónap azonban valóban új minőséget jelent – mégpedig szégyenleteset – az elnökség történetében. Minden demokrácia stabilitásának leglényegesebb biztosítéka a választást követő zökkenőmentes hatalomátadás, az az elvárás, hogy a vesztes vezető adja át a hatalmat utódjának cirkusz, erőszak és trükközés nélkül. Olyan országokban szokott ez az elv sérülni, amiket maga Trump nevezett kegyetlen szókimondással „shithole countries”-nak: a harmadik világ botladozó demokráciáiban, de semmiképpen sem a megszakítatlan demokratikus hagyományára joggal büszke Egyesült Államokban.

2021 elején Washington klasszikusan fenséges középületeiben olyasmi zajlik, ami kísértetiesen emlékeztet afrikai és dél-amerikai államok zaklatott vezetőváltásaira.


Nézzük, mi csúszott félre az elmúlt hetekben a hatalomátadási folyamatban, és hogyan jutott el Trump odáig, hogy már nemcsak a demokrata érzelmű publicisták vádolhatják diktatórikus ösztönökkel, mint az előző négy évben, hanem kijelenthető: az elnök megszegte az alapvető demokratikus normákat...

EGY LEVÉL SZERINT MÉG CSAK MOST MÉRIK FEL A HÁZIORVOSI RENDELŐKET, ALKALMASAK-E OLTÓPONTNAK

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.01.07.


Levelet kapott a háziorvosok egy része a kormányhivataltól, amiből kiderül, hogy a kormány ötezer háziorvosi rendelőt jelölne ki oltópontnak. Az egyik ilyen levelet, amit a budapesti, II. kerületi kormányhival vezetőjének megbízásából küldtek ki, Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő tette közzé... 

A levél szerint az egészségügyi államtitkárság azt szeretné felmérni, rendelkeznek-e a háziorvosi rendelők az 1998-ban rendeletben előírt, tömeges oltások elvégzéséhez szükséges feltételekkel. Az orvosokat arra kérik, igennel vagy nemmel válaszoljanak...

TRUMP, ASZTALRA VETETT LÁB, MASKARÁK, FEGYVEREK – KÉPEKEN A CAPITOLIUM OSTROMA

24.HU
Szerző: SOPRONYI GYULA
2021.01.07.


Galériánkban megmutatjuk az Egyesült Államok törvényhozóinak otthonát ért támadás ikonikus képeit. Donald Trump híveinek akcióját összefoglaló cikkünkben az ügy minden részletét el is olvashatják: írunk az ostrom előzményeiről, a republikánus politikusok és korábbi elnökök reakcióiról, miként arról is, hogy a Trump-stáb több tagja felmondott, miután végignézte az eseményeket...

DONALD TRUMP MEGHACKELTE A SZAVAKAT – ÉS EZZEL A VALÓSÁGOT

HVG
Szerző: VÁNDOR ÉVA
2021.01.07.


Az ember, aki politikai szlogent csinált a „fake news”-ból, a szavaival egy egész fake univerzumot hozott létre, amely most olyan erővel tör be a valóságba, mint a trumpista zavargók a Capitoliumba.


Donald Trumpra több mint 74 millióan szavaztak a tavaly novemberi elnökválasztáson. Joggal feltételezhetjük, hogy jó részük azért, mert elhitte az elnöknek, amit mondott és amit ígért. Közülük nagyon sokan még most is elhiszik az elnöknek, amit mond és amit ígér. Márpedig Donald Trump még az utolsó pillanatokban is – amíg a Twitter és a Facebook engedte – azt mondta, hogy nyert, hogy a választást elcsalták, az országot pedig ellopták „tőlünk”, amiből sokan óhatatlanul azt a következtetést vonták le, hogy az országot vissza kell venni, a hazafiság pedig megkívánja, hogy a választás „elcsalását” – most már az elektori szavazatok nagyrészt ceremoniális összeszámlálását és Joe Biden megválasztásának a szentesítését – meg kell akadályozni. Azok az emberek, akik betörtek a Capitoliumba, és akiket a CNN tüntetőből zavargóvá, lázadóvá címkézett át szerda este, Donald Trump szavainak az univerzumában hazafinak érezhették magukat.

Ha kétségeik lettek volna, az elnök Twitter-üzeneteiből végig folyamatosan kapták a megerősítést: „Ilyen dolgok és események történnek akkor, amikor egy szent, földcsuszamlásszerű választási győzelemtől ennyire dicstelen és gonosz módon megfosztják a nagyszerű hazafiakat, akikkel olyan sok időn át rosszul és tisztességtelenül bántak” – írta az elnök a legnagyobb káosz közepette, lényegében visszaigazolva az erőszakot és a rombolást.

A trumpizmus nyelvi öröksége robbanásveszélyes helyzetet idézett elő két héttel az új elnök beiktatása előtt...

KÉPEKEN AZ AMERIKAI TÖRVÉNYHOZÁS ÉPÜLETÉNEK OSTROMA

TELEX
Szerzők: AJPEK ORSI, PÁL TAMÁS
2021.01.06.


A washingtoni Capitolium szerdai ostromáról olyan szimbolikus fotók készültek, amelyek tökéletesen bemutatják az Egyesült Államok társadalmának megosztottságát és az amerikai demokrácia általános állapotát. A leköszönő elnök, Donald Trump a novemberi elnökválasztás óta nem ismerte el vereségét, a szerdai beszédétől feltüzelt támogatói pedig megrohanták a törvényhozás épületét. Dulakodtak az útjukat álló szövetségi rendőrökkel, a dulakodás közben legalább egy rendőr megsebesült, egy nőt pedig lövés ért az épületben...


SIMONYI ANDRÁS: SOKAN FÉLNEK ATTÓL, HOGY TRUMP BECSAVARODOTT

KLUBRÁDIÓ
Szerzők: HARDY MIHÁLY, PARA-KOVÁCS ERNŐ
2021.01.07.Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet szerint sokan félnek attól, hogy Donald Trump becsavarodott. Csak a választási vereséggel van elfoglalva, semmi más nem érdekli. Az Egyesült Államok fővárosában tartott szerdai tüntetés után, ahol ő is felszólalt, a demonstrálók egy része betört a Capitoliumba is, a zavargásokban négyen meghaltak.

Erőszakba torkollott Washingtonban a Donald Trump melletti demonstráció – ahol az elnök is felszólalt – szerdán. A tüntetők rendőrökre támadtak és betörtek a Capitoliumba is. A rendőrség lőfegyverrel és barikádokkal védte meg a képviselőház üléstermét, a szenátuséba viszont betörtek a tüntetők, akiket helyi idő szerint éjfél körülre kiszorítottak. A zavargásoknak négy halálos áldozatuk volt.

Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövetet kérdeztük, aki azt mondta: sokkos állapotba került Amerika, és nemcsak néhány órára. Kissé olyan érzése van, mint amilyen 2001. szeptember 11-e után volt, mert valami olyasmi történt, amire nem lehetett számítani. Azzal a különbséggel, hogy ez az akció belső, amerikaiak által elkövetett „terrortámadás” volt. Ez talán ébresztő az amerikaiak számára, hogy talán az ő demokráciájuk se annyira érinthetetlen, mint amilyennek gondolták. Több szenátor is visszavonta a Joe Biden elleni fellépés támogatását, de hogy hosszú távon mi lesz, azt még nem tudni.

Nagyon sokan félnek attól, hogy „használjunk egyszerű szavakat: az elnök becsavarodott”. Trump csak a választási vereségével van elfoglalva, semmi más nem érdekli, és többen úgy látják, előkerülhet az alkotmány 25. kiegészítő cikkelye, amely szerint el kell távolítani az elnököt, ha nem tudja ellátni a feladatát. Erre megvan a mechanizmus, a kormánytagok fele és az alelnök támogatása kell hozzá. Elképzelhető, hogy valamilyen korlátokat állítanak Trump köré az elnökségéből hátralévő alig több mint tíz napra.

A helyiek vágják a centit Joe Biden hivatalba lépéséig, de azt nem tudja megmondani, hogy most milyen hangulat van Washingtonban, mert ottani idő szerint este 6 óta kijárási tilalom lépett érvénybe, és ezt nagyon komolyan veszi a polgármester. Egyre nagyobb számban jelennek meg a különféle szolgálatok emberei a helyszínen. Reméli, hogy elcsitulnak a kedélyek, a tüntetőkről pedig azt mondta: többségük – a kemény magot kivéve – nem őrült, valószínűleg most már óvatosabbak lesznek.

Szerinte az biztos, hogy Donald Trumpnak köszönhetik a republikánusok georgiai vereségüket, ezt az is mutatja, hogy Kelly Loeffler szenátor, aki elvesztette posztját, szerda este megfordította a szavazatát, és nem támogatja Joe Biden győzelmének felülvizsgálatát. Simonyi András szerint Amerika ettől az ütéstől nem gyengülni, hanem erősödni fog.

Donald Trump azóta közleményben jelentette ki, hogy „a legnagyszerűbb első elnöki ciklust” követően január 20-án átadja a hatalmat Bidennek.

OLTAKOZÁS A GYÖPÖN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.07.


Az Olympique Marseille futballklub felkínálta stadionját a francia egészségügyi hatóságoknak a koronavírus-járvány elleni küzdelem céljaira, a csapat vezetésének szerdai közleménye szerint a Stade Velodrome helyiségeiben is elvégezhetők a tömeges oltások. Az OM irányítói azért döntöttek így, mert a vakcina beadása lassú ütemben kezdődött el az országban. Franciaországban persze könnyű, ott a futball nem művészet és vallás, nemzeti identitás meg diktátori hobbi, könnyű volt hát belátni, a stadionokat mostanság nem nagyon használják ki, és elég hülyén néz ki, amikor a bazi nagy ojjektumban huszonkét ember szaladgál, a nézőtéren maximum játékmackók ülnek, és hangszórókból ordít a közönség.

Egy stadion amúgy is nagyon sok mindenre használható. Láttunk benne már kivégzéseket, természeti katasztrófák idején csillagfényes hotel is lehet, vagy szotyolapökködésre kijelölt terület, és olykor meccs is van benne. Máshol, más időkben nézők is, mifelének ritkábban, a Puskás Arénában is leginkább a Mészáros cégei mulatoznak, különben ott áll talpig fényben az ojjektum, hogy még a Holdról is látszik, és üresen. Most, hogy az egész nyüves világ a járványban fuldoklik meg oltakozik a’la Nyunyó, felértékelődött a logisztika tudománya, amely azt tudja, hogy megszervezi a dolgok megfelelő folyását, egymáshoz passzítja, megfelelő sorrendbe állítja az összetevőket, hogy múködjenek anélkül, hogy Fekete Pákó buzdítaná őket erre.

Az oltakozás logisztikája az oltási terv, ami minálunk lehet, hogy van, ámde nem múkodik sehogyan. Már az első lépcsőnél megakadt, amikor az egészségügyiseket kellene szurizni, de nem megy az istennek sem. Igaz ugyan, a kedves vezető nagy pofával kijelentette, hogy két nap alatt beoltja a teljes magyar lakosságot, de tudjuk, hogyan van azokkal a dolgokkal, amiket a kedves vezető harsányan kossuthozik. Hogy vagy már abban a pillanatban sem igazak, amikor elhangzanak, vagy pediglen egy óra múlva állítja a szöges ellentétét ugyanannak. És a hívek mégis fetrengenek a zsenijétől. Innen, énfelőlem nézvést egy oltakozást megszervezni nem tűnik olyan nagy vaszisztdasznak. Kell hozzá az, aki olt, az, amivel olt, akit és ahol olt...