2023. augusztus 24., csütörtök

GULYÁS GERGELYNEK SEM KÍVÁNHATUNK MÁST, EGYSZER PRÓBÁLJA KI, ÉLJE TÚL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYET - KÜLTAGKÉNT A BELOSZTÁLYON

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2023.08.20.


A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „az egészségügyben még nagyobb fejlődés történt, mint az oktatásban (…), soha ennyi kórházat nem újítottak fel (…), a kórházakat is nem bezártuk, hanem éppen hogy a legújabb gépek beszerzésével fejlesztettük”. Ez talán igaz lehet arra az alternatív egészségügyi ellátórendszerre, amelyet a kormányzati elit 2010 óta a saját maga számára létrehozott. Hogy nekünk, többieknek mit szánnak; hogy amit mi kapunk, az milyen mélységekben van még a 10-20 évvel ezelőtti színvonalhoz képest is, csak az tudja, aki a saját (vagy valamely közeli hozzátartozója) bőrén tapasztalta meg. Nekünk most volt alkalmunk alaposan kiismerni.

(Triázs) Láttuk nemrég Spanyolországban, hogyan működik ott, ahol működik: bementünk a sürgősségi ügyeletre egy akut panasszal, tíz percen belül orvos elé kerültünk, aki elirányított a megfelelő szobába, felmérve egyúttal az eset sürgősségét is, további két óra múlva már a szakorvos írta a receptet. Ugyanez idehaza egy viszonylag jó nevű budapesti kórházban: magas láz, erős fájdalom, akut szívproblémák – mindez egy közelmúltbeli súlyos műtét után, pacemakerrel a testben, 80 pluszos életkorban valószínűleg semmilyen szakmai protokoll szerint nem a félvállról vehető kategória –,

délután 4-kor érkezünk, beállunk (képletesen, mert fekvőbetegről van szó) egy hosszú sor végére, doktorral először este 11-kor találkozunk.

Ha a páciens közben sokkot kap/begörcsöl/perforál/elájul/meghal, akkor így járt: hogy mikor látja orvos, alapvetően az határozza meg, hogy hány orvos van, és bármennyi is a súlyos eset, nem lesz több.

(A szoba) Hat ágy, de nincs köztük két egyforma. A szivacsmatracok (szintén ahány, annyiféle) kifeküdtek és kissé húgyszagúak: bizonyos illatanyagokat a szivacsból nem lehet eltávolítani. Elvileg motorizált, állítható ágyakról van szó, de a valóságban a hat bútordarabra egyetlen működő távirányító jut. Az ágy fölött az elektromos egység, amelyben a lámpa, a telefontöltésre alkalmas konnektor és a nővérhívó is van, egy leszakadt redőnytokra hasonlít. Egy csavar tartja, a faltól elállva lifeg, nem merünk hozzányúlni. Az asztallal kombinált éjjeliszekrény olyan praktikus, hogy nem lennénk meglepve, ha Matolcsy Ádám bútorgyárából származna: az asztalka felnyitásához, illetve lecsukásához minimum három erős kéz kell (kettővel a két speciális fém alkatrészt kell mozgatni, a harmadikkal az asztallapot), ezért a betegek csak akkor tudnak változtatni a fellelt státuszán, ha jó karban lévő látogató érkezik hozzájuk. Ha nyitva van az asztal, akkor nem lehet kikelni tőle az ágyból, ha viszont le van csukva, akkor nincs hol enni – minden apróságra nem gondolhattak, akik tervezték. És a miénk még elmegy valahogy – a szomszéd ágynál lévőt akkor is szégyellném, ha lomtalanításkor lenne a házunk elé kidobva. Tenyérnyi részeken hullik belőle a farost, tisztán tartani lehetetlen; mondjuk nem is próbálkozik ilyesmivel senki. Apropó, higiénia: a falat valamikor fehér csempe borította, a lehulló kerámiát változatos színű és méretű utódokkal pótolták, majd az egészet többször lefestették – most zöld, de ez is hámlik, a felhólyagzó festék alatt lehetetlen takarítani. Az osztálynak ismert rezidens kórokozói vannak: egy folyós hasmenést indukáló vírus, ami lassanként mindenkin körbemegy, meg egy szuperbaktérium, amelyet csak a Magyarországon adható legdurvább, többek között vérképző szervi rendellenességeket okozó antibiotikummal lehet valamennyire kordában tartani...

AZ ORBÁN-KORMÁNY 45 MILLIÁRD FORINTOT AD DODIKNAK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.08.24.


 Ezért már érdemes volt eljönnie Budapestre

Dodik szerdán Banja Lukában arról számolt be, hogy a magyarországi látogatása során sikerült elintéznie, hogy a magyar kormány összesen 118 millió eurót (~ 45 milliárd forint) fektessen be a boszniai Szerb Köztársaságban.

A magyar kormány egyszer már ugyanekkora összeggel segítette ki az uniós támogatásoktól már elzárt, önálló hadseregre vágyó boszniai szerb vezetést.

Vádat emeltek Milorad Dodik ellen

Kitüntette Putyint a Putyin-barát boszniai Szerb Köztársaság elnöke

54 milliárd forintos támogatásra számít az Orbán-kormánytól az Ácson katódgyárat építő kínai cég

Az engedélyezési eljárás fél év múlva indulhat, a termelés 2026-ban kezdődne. Addig kell összeverbuválni a 900 fős dolgozói gárdát.

Mindeközben:

Egy gyömrői iskolában két osztálynak tanterme sincs

A konténeriskola nem készült el. Mi nem tud elkészülni egy konténeren?

Nagyon lassan érkeznek a konténerkazánok az iskolákba

A korábban emlegetett 400 darab mobilkazán töredékét szerelték eddig fel az iskolákban.

Van, aki el sem kezdi az egyetemi tanulmányait az elszálló albérletárak és a kevés kollégiumi férőhely miatt

Egy 2017-es kutatás is azt mutatta, hogy a kollégiumokba országosan 130-140 százalékos volt a túljelentkezés, és nagyjából 10 ezer új kapacitásra lenne szükség Budapesten ahhoz, hogy kicsit javuljon a helyzet. Erre érkezett válaszként a Diákváros projekt, a Nagyvásártelep területén tervezett kollégiumi beruházást azonban leállította a kormány.

Orbán töri az inflációt, mint a kukoricát

És a Kánaán is közeleg. Párhuzamos valóság.ű

Korántsem indul meg Paks 2 építése, hiába próbálják elhitetni

A nyilatkozatok nem utalnak semminemű érdemi, új fejleményekre.

Az Átlátszó már a kiírás pillanatában irányítottnak látszó tenderekbe botlott

Rövid a szállítási határidő? Egyes közbeszerzéseken pontosan ezzel tarol a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft.