2022. november 16., szerda

ITT A VISSZAESÉS, AMIT LEPLEZNI IGYEKSZIK A KORMÁNY - AZ MNB AZT MUTATTA KI, HOGY JAVULT A VERSENYKÉPESSÉGÜNK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.11.16.


A friss statisztikai adatok szerint a harmadik negyedévben az előzőhöz képest a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. A román GDP ugyanekkor 1,3 százalékkal nőtt, de az unióban sem volt visszaesés. A pénzügyminiszter a magyar adatot várakozás felettinek minősítette, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig arról tájékoztatott, hogy a versenyképességünk javult.


„Jó hír érkezett” – kezdte közösségi videóposztját (ez látható a képen úgy, ahogy közzétette) a pénzügyminiszter. Mint Varga Mihály elmondta: a szakértői várakozások felett, 4,1 százalékkal erősödött a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, így az első 9 hónapban 6,1 százalékos lett a növekedés. Hozzátette még, hogy ez az egyik legkedvezőbb adat az uniós országok között.

A pénzügyminiszter azonban mintha annyira nem tudott volna őszintén mosolyogni.

Kissé részletesebben vizsgálva ugyanis az adatokat kiderül, hogy a harmadik negyedévben az előzőhöz képest a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint bár végérvényesen csak az utolsó negyedéves adatok ismeretében jelenthető ki, de minden bizonnyal technikai recesszióba süllyedt a hazai gazdaság az idei év második felében. A következő negyedévek a gazdasági aktivitás további lassulását hozhatják, a mélypont a jövő év elején jöhet el...

VÁROSVEZETŐK ATTÓL TARTANAK, HOGY KOMOLY MEGSZORÍTÁST KÉSZÍT ELŐ A KORMÁNY A SZOCIÁLIS TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁVAL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2022.11.16.


Már jelenleg is nagyjából csak a tényleges kiadások felét fedezi a központi támogatás az önkormányzatok szociális kiadásainak, de a szociális törvény módosításával még jobban kivonulhat a szférából az állam – ettől tart több, általunk megkérdezett polgármester is. A kormány úgy cáfolt lapunknak, hogy elismerte: jövőre reálértéken csökkenek a szociális kiadások.


„Arra számítok, hogy többletfeladatok hárulnak majd az önkormányzatokra. Azt persze még nem tudjuk, hogy pontosan mik, mivel nem konzultált velünk senki előzettesen” – így kommentálta egy kormánypárti polgármester a Szabad Európának a szociális törvény módosítását.

Mint ismert, a jogszabály hierarchiába rendezi a felelősséget az egyén szociális jólétéért. E szerint az első helyen mindenki önmagáért felelős, ha valaki saját ellátására képtelen, akkor a család következik a második szinten, ha a család sem tud valaki számára megfelelő életminőséget biztosítani, akkor a területileg illetékes önkormányzatra hárul elvben a feladat, ha ez sem képes rá, akkor egy civil vagy karitatív szervezet jön a képbe, míg az állam csak a lista végén, az ötödik helyen szerepel...

FORRÓ PILLANATBAN CSAPÓDOTT RAKÉTA A NATO TERÜLETÉRE – VAN EGY NAGYON NAGY TANULSÁGA A TÖRTÉNTEKNEK

PORTFOLIO
Szerző: KISS CSABA
2022.11.16.


Rakéta találta el az ukrán határhoz közeli lengyel falut, Przewodóvot, két ember életét vesztette. Az eset régóta nem látott feszültséget eredményezett a nemzetközi helyzetben, hiszen ha orosz rakétáról lett volna szó, azzal Oroszország – ha csak szándékolatlanul is – de NATO-területet támadott volna. Az előzetes vizsgálatok azonban azt mutatták, az ukrán csapatok lőhették ki a rakétát, amellyel egy orosz rakétát akartak volna eltalálni, ami nem sikerült, így a kilőtt eszköz célt tévesztett. Joe Biden amerikai elnök is arra utalt, hogy a rakéta röppályája alapján valószínűtlen, hogy azt orosz területről lőtték volna ki. Az incidens rávilágít, hogy a nyugati országok, kiemelten az Egyesült Államok józanságot mutattak, és sikerült megelőzni a helyzet eszkalálódását. Mit tudunk, és mire számíthatunk?

TITKOS TULAJDONOSOK, RENGETEG PÉNZ - ÉPÜL ORBÁNÉK ÚJ GIGABANKJA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.11.15.A Magyar Bankholding jövőre összeáll, már csak az a kérdés, mire mennek vele. Tényleg létrejöhet az ellen-OTP? Mennyi esély van arra, hogy a NER beelőzi Csányi Sándort? Mit keres Száraz István a tulajdonosok között, és ez mekkora baj? Mai adásunkban Magyarország leendő második legnagyobb bankjának történetét járjuk körbe.

SE BOLT, SE MUNKA, SE ISKOLA – A LEGSZEGÉNYEBB MAGYAR TELEPÜLÉSEN EGY MÁSIK JÖVŐRŐL ÁLMODNAK

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.11.16.


Szinte bármiről kérdezem Hajnit, arról az álmáról beszél, hogy gyerekekkel dolgozhat. A szemembe néz, halkan, de hullámzó ritmusban beszél, mintha a rengeteg mondanivalóját időről időre felduzzasztaná a nyelvi megformálás kényszere, de aztán a felgyűlt gondolatok csak még nagyobb lendülettel áradnak ki belőle. “Örülök, hogy itt gyerekrajzokkal dolgozhatok. Mindig is szerettem festeni, van is hozzá érzékem, de hát nem tanultam… Csak most itt. Elkezdek egy motívumot, és elképzelem, milyen lesz, elképzelem, hogy valakinek a hűtőjét díszíti majd… A gyermekvárosban nőttem fel, többen vagyunk testvérek. Mindig körül voltam véve gyerekekkel… Na, hát ott mindenkinek más a sorsa! Szerintem én ezért is szeretem így a gyerekeket. Nóri néninek mondtam: kezet foghatunk, nekem is a gyerekek a szívügyem.” Körbenéz a kis helyiségben, ahol a bejárat mellett állva beszélgetünk. “Még nincs saját gyerekünk, akit szeressek és viszontszeretne… A párommal gimnáziumban ismerkedtem meg. Megmondom az őszintét, csak azt bánom, hogy nem tanultam tovább, de nem volt hozzá hátterem, rokonaim, és a szerelem az olyan, hogy akkor az ember mindent eldob. Aztán itt ragadtunk. Örülök, hogy van ez a munka helyben… A lekvárfőzés, csak azt nem kedvelem. Kivéve a kökényt… Egy féléves szociális gondozóit elvégezhetnék majd, akkor visszamehetnék dolgozni abba a gyermekotthonba, ahol felnőttem, Komádiban. Nem vagyok már fiatal, de öreg se. Csak nem engedhetem meg magamnak, hogy addig is kiessek a munkából.”

Egy hajdú-bihar-megyei zsákfaluban, a bő 300 lelkes Toldon járunk, a Bihari-sík középső vidékén, a román határtól nem messze, Magyarország egyik legszegényebb és infrastrukturálisan legelmaradottabb településén – se kocsma, se bolt, se iskola, se munka –, a Szuno székhelyén.

A régi parasztház konyhájában négy nő kenyeret és felvágottat eszik. Beszélgetnek. A téma a hiteltartozás, amit a kamatok miatt már nincs esély visszafizetni, hitellel viszont nem lehet hivatalosan dolgozni. Váltás: egyikük férjét megbüntették a rendőrök, mert jogosítvány nélkül vezetett – inkább átvette valakitől, aki egyáltalán nem tudott. A faluból a fuvar kétezer forint a legközelebbi boltba, Biharkeresztesre.

Ebédszünet van a Szuno nevű társadalmi vállalkozás műhelyében, ahol mintegy fél tucat nő dolgozik mindenféle kézműves terméken a hűtőmágnestől a levendulapárnáig...

RÉMISZTŐEN HITELES JÁTÉKFILM MUTATJA MEG, HOGYAN KERÜLNEK A MAGYAR LÁNYOK A GYEREKPROSTITÚCIÓBA

TELEX
Szerző: VINCZE BARBARA
2022.11.16.


Fontos társadalmi témában készített kisjátékfilmet Chilton Flóra operatőr-rendező két hazai civil szervezettel együttműködve, de amilyen fontos a téma, legalább annyira fontos a film keletkezéstörténete is. A Válaszúton című film a gyerekprostitúció és emberkereskedelem működésére hívja fel a figyelmet, részben olyan szereplők közreműködésével, akik maguk is a sérülékeny csoportba tartoznak. Megnéztük a filmet, és beszélgettünk az ötletgazdákkal egyebek mellett arról, hogy miben segíthet egy film a lehetséges áldozatoknak
.

Sok mindennek lehet a szimbóluma egy plüssmackó, és általában kellemes képzettársításokat hív elő. Van persze olyan is, amikor a hátrahagyott gyerekkor szomorkás jelképe. A gyerekek felnőnek, ez az élet rendje, bólogat ilyenkor az ember – csakhogy amikor egy 15 éves kislány kényszerül belépni a felnőttek világába, és annak is a legsötétebb bugyraiba, megszólal a vészcsengő: nem, nem ez az élet rendje, és az sem az élet rendje, ahogyan a mackó tulajdonosa a gyerekkorát élte.

Az anyját 12 évesen elvesztette, az apját sosem látta, testvérei, rokonai nincsenek, intézetben nevelkedik. Mindez persze csak fikció, egy filmet látunk, de már az elején tudni lehet, hogy ez a fikció nagyon, talán túlságosan is közel áll a valósághoz. És nem csak azért, mert a főszereplő lány a forgatás idején családok átmeneti otthonában élt. A Válaszúton című Chilton Flóra-film a gyerekprostitúció és emberkereskedelem működéséről szól, ami nagyon aktuális, nagyon 2022-es, és nagyon magyar probléma.

„Az Európai Unióban azonosított magyar nemzetiségű, szexuális célú emberkereskedelem-áldozatoknak 64% gyerek, ráadásul a gyerek áldozatok 7,4 százaléka 11 évnél fiatalabb. Az összes Európai Unióban regisztrált emberkereskedelem-áldozat közül a legtöbb magyar nemzetiségű.

Mélyszegénység, roma származás, állami gondozás: mindegyik kockázati faktor a gyerekek szexuális kizsákmányolásában” – olvasható az ECPAT és a Hintalovon Alapítvány közös országjelentésében (ezzel cseng egybe a holland rendőrség tapasztalata is, akik nemrég érzékenyítő körutat szerveztek Magyarországon.) A filmben ábrázolt téma – ahogy azt Sebhelyi Viktória szociológus, a téma kutatója és a Terres des Hommes Alapítvány munkatársa a bemutató után elmondta – a harmadik legjövedelmezőbb bűncselekmény a világon a drog- és a fegyverkereskedelem után.

A főszereplő lány (Zsákai Eszmeralda) tehát intézeti barátnőjére hagyja a plüssmackóját, és ami innen történik, arról lehetetlen spoilerezés nélkül írni, ezért lássuk inkább az előzményeket. A Pászik Cristopher által alakított másik főszereplő, Deni, börtönből szabadul, hazamegy az anyjához, ahol nevelőapja egyetlen lehetséges irányban jelöli ki számára a szabad életet: kerítsen egy prostitúcióba kényszeríthető lányt. Kap hozzá két munkaeszközt: egy BMW-t és egy aranyláncot. Egy vidéki diszkóban a Farkas Franciska által alakított pultosnő mutatja meg neki, kik a táncparketten az „otthonosok”, akik közül egy hamar a horgára is akad. Jön a csábítás, a szép szavak, az ígéretek és 3 nap múlva már ott vagyunk a plüssmackós jelenetnél, amikor a 15 éves lány egy sporttáskába gyömöszöli az összes cuccát. Ekkorra a fiú már eléggé megkedvelte...


SZÉLJEGYZET PANKOTAI LILI ISKOLAVÁLTÁSÁHOZ

FACEBOOK
Szerző: KRÉMER BALÁZS
2022.11.16.


Széljegyzet Pankotai Lili iskolaváltásához
Szerintem egy iskolának, egy pedagógusnak felelősnek kell lennie a diákjaiért. Mellettük kell állnia akkor is, ha okosak, meg akkor is, ha hülyék; akkor is, ha ügyesek, meg akkor is, ha ügyetlenek; akkor is ha sikeresek és jól teljesítenek, meg akkor is, amikor kudarcokat élnek meg és elszúrják a dolgaikat. A felelősség, a mellettük és mögöttük állás nem vattába csomagolást jelent, lehet a diákokat szembesíteni az okosságukkal, ügyességükkel, jó teljesítményükkel és sikerességükkel - meg a csacsiságukkal, ügyetlenségükkel kudarcaikkal és elszúrt dolgaikkal is. Sok más mellett ezek a visszajelzések is egy felelős iskola, egy felelős pedagógus dolgai közé tartoznak. Egyszerűen azért, mert azok a diákok "az ő kölkeik".
Amikor egy iskola, egy pedagógus nem azt mondja, hogy "édes komám, szerintem hülyeséget tettél" (amit mondhat, ha így gondolja, no és meg is indokolja...), hanem azt, hogy "elhatárolódik a diákjától", akkor ezzel azt bizonyítja, hogy nem érez felelősséget a diákjával szemben; azt nyilvánítja ki, hogy az a diák "nem az ő kölkük", azaz, hogy nem alkalmas arra, hogy iskolaként vagy pedagógusként viszonyuljon a diákjához. Sőt, ha egyhez nem, akkor a többihez sem nagyon.
Amikor Pankotai Lili másik iskolába tart, akkor ezzel nem tesz mást, mint visszajelzi az iskolának meg a dirijének azt, hogy őérte semmilyen felelősséget nem éreznek, hogy számára (okkal és joggal) nem iskola, és a diri sem pedagógus, hogy ő is, a maga részéről (viszonosan) épp úgy elhatárolódik az iskolájától, ahogyan az elhatárolódott tőle.
Ennek az iskola által elhatárolódott, azaz felszámolt viszonynak a felismerése, a következmények megvonása (más iskolába való átjelentkezés) számomra épp úgy bátor, "tökös" és bölcs lépés tőle, mint az elmondott beszéde. Amely tiszteletreméltóan bátor, becsületes és őszinte volt - még ha én (vagy más) speciel nem is értettem mindennel egyet. 
Ezért részemről gratula, elismerés, kalapom (ha volna) megemelve és lengetve.
Nincs itt semmi látnivaló, a dolog lezárva, lehet továbbhaladni.
Vagy mégsem. Engem megdöbbent, pofán vág, letaglóz az, hogy itt e felületen is sokan még a trágár kifejezéseken rugóznak - és nem azon hörögnek, hogy az a semmirekelő pécsi szentfazék iskola elhatárolótgat, ahelyett, hogy a diákja mellett állna, ahelyett, hogy a saját kölkeként viszonyulna a diákjához, anélkül, hogy bármi felelősséget érezne (vállalna? ne tréfáljunk...) érte. Ahelyett, hogy a diákja egy fontos életeseményéről véleményt nyilvánítana, segítene a prok és kontrák, a tanulságok megvonásában, hogy segítené abban, hogy okos, bölcs és tisztességes döntéseket legyen képes hozni, diákjuk, és még folytathatnám.
És azt hiszem, úgy érzem, hogy ez a felelőtlenség, annak a tagadása, hogy "ők is a mi kölkeink", sőt, ha belegondolunk, akkor a fiatalok mindannyian a mindannyiunk kölkei, akikért jó lenne felelősséget tudnunk vállalni (és nem elhatárolódni tőlük...)- ez nem a pécsi szentfazék gimnázium kiváltsága, ez sokkal általánosabb, sokkal mélyebb. Ha úgy tetszik, az oktatás válságának egy igen döntő, a kormány striciségein túlmutató összetevője. Szerintem...

SOK A TALÁLGATÁS A LENGYELORSZÁGBAN BECSAPÓDOTT RAKÉTA ÜGYÉBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.11.16.


Jaroslaw Wolski katonai szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz rakétát az ukrán légvédelem részéről találat érte, és az végül lengyel területen landolt – írja a Die Welt. A lap megemlíti, hogy a lengyel elnök szerint nincs bizonyíték arra nézve, hogy ki indította a minden valószínűség szerint orosz gyártmányú rakétát.

A lengyel kormány a kemény szóhasználatról ismert – különösen akkor, ha Oroszországról van szó. Az ukrán határ közelében történt halálos kimenetelű eset ügyében azonban Varsó visszafogja magát – írja a Die Welt. A cikk szerzője szerint ez alighanem annak tudható be, hogy tartanak az eszkalációtól. Andrzej Duda elnök éjszakai kijelentése szerint nincs bizonyíték arra nézve, hogy ki indította a rakétát, amely minden valószínűség szerint orosz gyártmányú volt. Kevésbé óvatosak a lengyel szakértők – olvasható a hamburgi lapban. A cikk megszólaltatja Jaroslaw Wolski katonai szakértőt, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz rakétát az ukrán légvédelem részéről találat érte, és végül lengyel területen landolt.

Ukrajna győzelme Lengyelországé is lenne

Még a lengyelországi rakétabecsapódás híre előtt jelent meg a Guardian című baloldali brit lapban egy igen alapos elemzés arról, hogy ha Ukrajnának sikerül győzelmet aratnia az Oroszország elleni háborúban, akkor annak a legnagyobb nyertese Lengyelország lenne, hiszen Ukrajnát tárt karokkal fogadnák az EU-ban, amelynek a súlypontja keletebbre tolódna. A lap szerint a demokráciák összességében Ukrajna mellett állnak ugyan, de nem egyforma mértékben, és nagyjából három csoportba sorolhatók. Az angolszászok – elsősorban az amerikaiak – hatalmas pénzeket áldoznak arra, hogy Kelet-Európát megnyerjék maguknak, és saját befolyásuk növelése érdekében azt is elvárják, hogy európai szövetségeseik egyértelműen sorakozzanak fel Kína ellenében. Ez a második csoportnak, a nyugat-európaiaknak túlságosan nagy árat jelent. Nem úgy a harmadik csoportnak, Kelet-Európának, amely eközben egyértelműen érdekelt Ukrajna teljes győzelmében, a térség fontosságának felértékelődésében. Ez utóbbi csoporthoz azonban a Guardian szerint a térség egyetlen országaként nem tartozik Magyarország.

Trumpot nem hatotta meg a republikánusok ellenérvei

Süket fülekre találtak Donald Trumpnál azok a felszólítások, amelyek az establishment részéről hangzottak el, miszerint távol kellene maradnia: bejelentette, hogy indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson – fogalmaz a nézettségben az utóbbi időben rendkívül gyorsan növekvő, erősen jobboldali retorikát használó Newsmax amerikai kábeles hírcsatorna, amely élőben közvetítette, majd igen nagy terjedelemben ismertette a volt elnök beszédét. Abból most csak egy elemet ragadok ki: Trump szerint Biden külpolitikája gyengeséget mutatott, és nukleáris fenyegetettséghez vezetett. „Távol fogom tartani Amerikát az ostoba és szükségtelen külföldi háborúktól” – ígérte a volt republikánus elnök, és egyúttal azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak újgenerációs rakétavédelmi pajzsra van szüksége.

A központosítás a közoktatás kiüresítésével jár

Az oktatást centralizálják, az oktatói béreket pedig alacsonyan tartják Magyarországon – írja a bécsi Der Standardban az utóbbi időszak pedagógusmegmozdulásainak hátterét felvázoló elemzésében G. Szabó Imre, az osztrák fővárosba átköltözött Közép-európai Egyetem, a CEU vendégprofesszora, akinek kutatási területe a közszolgálat munkaügyi politikája európai összehasonlításban. A szerző egyebek közt felhívja a figyelmet arra, hogy a középiskolai egyes besorolású pedagógusok bére ma a diplomás átlagkereset mindössze 60 százalékát éri el, ami a legalacsonyabb érték az OECD-országok körében. Az oktatásban aggasztó munkaerőhiány lépett fel, 2019-ben a tanerő 45 százaléka 50 évesnél idősebb volt. Az általános iskolai oktatók között 90, a középiskolákban 75 százalék a nők aránya. A centralizáció jegyében előbb az önkormányzatoktól elvették és tankerületi központok alá rendelték az oktatási intézményeket, majd idén májustól a belügyminisztérium illetékességébe sorolták az oktatásügyet, az egészségüggyel és a szociális ellátással együtt – olvasható a cikkben. A szerző kitér arra is, hogy a központosítás kéz a kézben jár az oktatásnak, mint a társadalmi mobilitás eszközének a kiüresítésével. Az egymást követő Orbán-kormányok nehezítik az oktatáshoz való hozzáférést, lerövidítették a tankötelezettséget, korlátozták a felsőoktatásba való bejutás lehetőségét, a beruházásokat pedig az általános képzés kárára a szakképzésre redukálják. A jómódúak számára az állami támogatást élvező egyházi iskolák és a külföldi magánoktatási lehetőségek jelentik a költséges alternatívát az állami iskolarendszerrel szemben. A kormány most EU-pénzekből akarja megoldani az oktatók fizetésének a tartós emelését, ami azt jelenti, hogy az emelés attól függ, sikerül-e a támogatásról megállapodni az Európai Bizottsággal a többéves uniós költségvetési keret terhére, ez a megállapodás pedig a jogállamisággal és a korrupció elleni harccal kapcsolatos viták miatt szenved halasztást. A tanárok tehát egy határon túlnyúló küzdelem túszaivá váltak, és a kormány Brüsszelt teheti felelőssé a bérügyi elmaradásokért – állapítja meg a Der Standard vendégkommentátora.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EGYETLEN KÉRDÉSEM LENNE A PÉCSI CISZTERCI REND NAGY LAJOS GIMNÁZIUMA KERESZTÉNY ÉRTÉKEKRE OLY KÍNOSAN ÜGYELŐ IGAZGATÓJÁHOZ

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.11.26.


Miután Balázs Krémer pontosan megírta azt, amit magam is szerettem volna, egyetlen kérdésem lenne a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma keresztény értékekre oly kínosan ügyelő igazgatójához, aki – emlékezhetünk - elhatárolódott az iskola egyik diákjától, abban a szilárd és ellentmondást nem tűrő meggyőződésében, hogy az iskola tanulója a keresztény értékek ellen vétkezett. Azt kérdezem az igazgató úrtól, hogy az ő bibliaolvasata szerint Jézus is elhatárolódott a bűnösöktől? Elhatárolódott a vámosoktól, a bűnös nőtől, a házasságtörő asszonytól, vagy a jobbján megfeszített latortól? És Jézus vajon helyénvalónak találta volna, ha a vámos Máté-Lévi, a sarcszedő, akit korábban ő szólított el, egy másik közösséghez ment volna át, hogy ott leljen megnyugvásra, mert Jézus környezetében rá továbbra is megvetendő bűnösként tekintettek?
Sokaknak, köztük talán az igazgató úrnak is bonyolult dolgok ezek, pedig valójában igen-igen egyszerűek, feltéve persze, ha képesek felfogni és megérteni, miről is van szó, s nem csak az e világi megfelelési kényszer űzi-hajtja őket.
Krémer Balázs – helyesen – az egész történetet a magyar oktatási rendszer válságaként írja le. Én még hozzáteszem: a politika irányította és vezérelte jelenlegi hazai keresztény kurzus válsága is egyben.

A PARLAMENT ELŐTT AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSA

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.11.16.


Hiába tiltakozott az orvosi kamara, tegnap éjjel Semjén Zsolt benyújtotta a parlamentnek az egészségügy átalakításáról szóló első törvénycsomagot.


Bár a szakmai fórumokon Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár rendre elmondta, hogy „amiben nincs egyetértés, azzal nem megyünk a kormány elé”, kedden éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes valamivel 11 óra után benyújtotta a parlamentnek az egészség átalakításról szóló törvénycsomagot. A Magyar Orvosi Kamara kedden délután közleményében jelezte: nem támogatja a törvénycsomag benyújtását.

A legújabb, a döntéshozók elé kerülő változatban a főváros mégis kimarad az ügyeleti rendszer átalakításából, minden más egyéb pontban megegyezik a tervezet szövege a lapunk által korábban ismertetett változattal.

Azaz a tartós ápolási feladatok, épületek és az ott dolgozók is átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, továbbá átalakítják az alapellátást és az ügyeleti rendszert, valamint a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is megtörténik, azaz megyei kórházak irányítása alá kerülnek, éppúgy, mint a védőnők.

A tervezettel módosítják az önkormányzati törvény az alapellátással összefüggő helyhatósági kötelezettségeivel kapcsolatos részeket. Például az egyes ellátásokat (pl. védőnői ellátás), illetve egyes ellátásokhoz kapcsolódó részfeladatokat (pl. alapellátási körzetek meghatározása) önkormányzati feladatkörből állami feladattá tesz. A jogszabály javaslat szerint jövő év júliusától – a főváros kivételével - az állami mentőszolgálat látja majd el az alapellátási ügyeletet. A feladatra a helyhatóságok nem köthetnek újabb szerződést, és a meglévők is 2024. januárjától hatályukat vesztik. (Az egészségügyi alapellátási ügyeletet jelenleg több mint 200 mikrovállalkozás és néhány nagyobb szolgáltató biztosítja. Ők most nyilván lehúzhatják a rolót.)...

A MAGYAR “JOGÁLLAMBAN” AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG UTÓLAG AZT KIFOGÁSOLHATJA, HA NEM PAPÍROZTAK LE EGY TÖRVÉNYTELENSÉGET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.15.


Miközben Orbán, aki megdöntötte az alkotmányos rendet, megszüntette a hatalmi ágak szétválasztását, eltörölte a fékek és ellensúlyok rendszerét és felszámolta a jogállamot, az Európai Unióban trükkök százaival próbálja elhitetni azt a hazugságot, hogy Magyarország jogállam, a jogállam pillérét jelentő alkotmánybíróság 2017 óta most tartott először nyilvános határozathirdetést. Már azt hittük, nem is létezik. pedig az illiberális fasiszta Orbán-modell lényege az, hogy megtartja a demokrácia külső látszatát (kereteit), de belül a lényege önkényuralom.

Az alkotmánybíróság működése ennek megfelelő, az Orbán által összeállított testület az önkényuralmat szolgálja. Már az is egy vicc, hogy a törvénytelen és illegitim alaptörvénynek való megfelelést vizsgálja a testület, miközben magát az alaptörvényt kellene érvénytelenné nyilvánítania. De azon belül is egy bohózat, amit a taláros testület (csak nevében alkotmánybíróság) művel, miután nem akadályoz meg semmiféle törvénytelenséget, hanem évekkel később mond véleményt, aminek semmi jelentősége nincs, s ügyesen találnak egy jelentéktelenséget, a lényeget pedig megerősítik.

Demokráciákban, a liberális jogállamokban, a legfelsőbb alkotmányossági kontrollt végző bírói testületek nem három év alatt hoznak meg egy ítéletet, mint a magyar “alkotmánybíróság” az MTA ügyében, hanem azonnal, az ítéletét azonnal végre kell hajtani, s amíg nem született legfelsőbb szintű bírói döntés, addig a rendelkezést nem lehet végrehajtani. Csak minden jogorvoslat lezárulása után léphet érvénybe bármi. Ez a jogállam. Magyarországon az Orbán-rezsim bármit megtehet, az érvénybe is léphet, s évek múlva mond valamit az “alkotmánybíróság”, ami semmit nem jelent...

ITT OLVASHATÓ

RÁCZ ANDRÁS: ONNAN LEHET FELISMERNI AZ ÁLHÍRTERJESZTŐT, HOGY AMIKOR LEBUKIK, NEM ÁLL FEL ZAVAR AZ ÁLHÍRCUNAMIBAN

TELEX
Szerző: VILÁGI MÁTÉ
2022.11.15.


A háború kitörése óta (sőt, ez már jóval korábban kezdődött) eszméletlen mennyiségű álhír ömlik az internetezőkre. Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság munkatársa kedd este egy előadásban beszélt ezekről, hogy segítsen kicsit eligazodni a dezinformáció világában. Az eseményt a Szkeptikus Társaság rendezte. (Bár az elején rosszul állt a kamera, ezt hamar megjavítják.)

Rácz szerint sok újdonságról az álhírek területén nem nagyon tudunk beszélni az orosz–ukrán konfliktus kapcsán. Mint a történelem során mindig, most is az a célja, hogy összezavarja az ellenfelet és annak támogatóit. Az ukrajnai konfliktus azért érdekes, mert hiába zajlik a szomszédunkban gyakorlatilag nyolc éve, a magyarok nagyon keveset tudnak Ukrajnáról.

A szakértő azzal magyarázza, hogy itthon (is) termékeny táptalajba hullanak az álhírek, mert a háború előtt alig tudtunk valamit Ukrajnáról. Egy felmérésre hivatkozik, amiben arról kérdezték a magyarokat, hogy mi jut eszükbe Ukrajnáról. A legtöbbeknek a maffia és a bűnözés, korrupció jutott eszébe, idősebbeknek esetleg szovjet fociválogatott tagjai...


HERCZOG MÁRIA: AZ ÁLLAM, HA VAN KEDVE AD, HA NINCS NEM AD

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMET-KÁLLAI SZILVIA
2022.11.16.


A szociális törvény a jelenlegi állás szerint olyan, mint egy fekete doboz, nem lehet tudni, hogy mire gondoltak a szerzők - véli Herczog Mária. A szociológus a Hírklikknek elmondta, annyit látni belőle, hogy a legújabb módosítás meglehetően ijesztő és elnagyolt.


- Mi a feladata egy szociális törvénynek?

- Nem kétséges, a legfontosabb az, hogy mindenki képes legyen magáról gondoskodni, illetve, hogy a család segíthesse azt, akinek szüksége van erre. A szociális törvény egyik sarokpontjának pedig annak kellene lennie, hogy az egyéneket erre képessé tegye, ha szükséges. Ezért nem lehet azt mondani, hogyha valaki nem képes magáról gondoskodni, akkor az nem fog segítséget kapni. Fontos, hogy legyenek olyan szolgáltatások, erőforrások, amelyek segítenek erősíteni az öngondoskodást. Ha ez nem megy valakinek – például betegség miatt -, akkor legyen segítő háttér: szolgáltatás, szakember, pénz.

- Mi a gond a szociális törvény tervezetének fontossági sorrendjével?

- A tervezet szerint az a prioritás, hogy ha baj van, akkor az ember először saját maga segít saját magán, majd, ha neki nem ment, akkor jön a család, ezután következik az önkormányzat, majd segítő és a karitatív szervezetek, amelyek állami támogatást kapnak. Ez viszont azt jelentené, hogy az államnak garanciákat kellene vállalnia például arra, hogy támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek részt vesznek a segítő folyamatban. Az mondjuk nem érthető, hogy miért beszélnek karitatív szervezetekről, hiszen nem csak ők azok, akik segítenek, hanem számtalan más nonprofit szolgáltató és szervezet is. De azok is csak akkor tudnak, ha van megfelelő, kiszámítható finanszírozás...

MÉGIS, KINEK A RAKÉTÁJA? – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPA-VÁLOGATÁS
2022.11.16.Még nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországból lőtték volna ki

Nincs még minden kétséget eloszlató bizonyíték arról, hogy ki lőttek ki a rakétát Lengyelországra – mondta Andrzej Duda lengyel elnök. Joe Biden azt nyilatkozta, a rakéta röppályája olyan volt, amely valószínűtlenebbé teszi azt, hogy Oroszországból lőtték volna ki.

Egy NATO-gép végigkövette a rejtélyes rakéta útját Lengyelországig

A tisztségviselő elmondása szerint a rakéta útját mutató radarképeket átadták Lengyelországnak.

Vajon ebben a helyzetben is elutazik Novákkal Izraelbe Szalay-Bobrovniczky Kristóf?

Ha igen, az világraszóló botrány: turistáskodni háborús válság idején egy honvédelemért felelős miniszternek…

Nyomdaipari cége van a gyakran plakátoló Orbán-kormány honvédelmi miniszterének

A miniszterré avanzsált Szalay-Bobrovniczky megvált egyik-másik érdekeltségétől, kiszállt például a magyar honvédségnek repülőgépet gyártó cégből, az orosz vonatbizniszben utazó vállalkozásaiból, és búcsút intett az állami koncessziós Las Vegas kaszinókban lévő részesedésének. Arról ugyanakkor nem tett említést a miniszter közleménye, hogy lett helyette új cége…

Nem Maróth Gáspár kerül a Miniszterelnök Katonai Irodájának élére

Maróth neve kedden merült fel lehetséges opcióként az iroda élére, miután megjeent Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozata az MTI-ben. Ebben Palkovics László új pozíciója mellett arról is beszélt, hogy miért menesztették azonnali hatállyal hétfő este Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárát.

Ezermilliárd forinttal több pénz folyt ki a tervezettnél Palkovics tárcájából

Be nem tervezett milliárdokat vitt el egyebek mellett a vadászati világkiállítás, a kínai Fudan egyetem, egy szerencsés vizsgálókesztyűgyár.
Átvállalja az állam a decemberi földgáz- és távhődíjat Németországban

Az egyszeri támogatás több mint húszmillió fogyasztónak jár, az ipari nagyfogyasztókon kívül mindenkinek, így a háztartások mellett a cégeknek, és többi között a kórházaknak és az óvodáknak is. Úgy tűnik, mégsem a fingjukkal fűtenek.

Még itt: Rezeda: A tudatmódosítás ára

Szijjártó furcsa amerikai barátai

„Magyarország barátai mind győztek az amerikai félidős választásokon” – örömködött a minap Szijjártó Péter a Facebookon… A külügyminiszter által név szerint kiemelt négy trumpista republikánus az ő és Orbán Viktor barátja, de hogy Magyarországé nem, az is biztos.

A KDNP ÁRVA KERESZTJEI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.11.16.


Országos kezdeményezést indít a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) „Fogadj örökbe egy keresztet!” címmel a települések közterületein, utak mentén álló keresztek megmentésére, felújítására és állaguk megóvására. Cserepes a szánk, emiatt nem nevetünk, és azért sem, mert e hír első olvastakor valami egészen elemi erejű ordítás tört volna fel belőlünk, megérezve benne a morális mélypontot, a taknyos pátoszt és az üres szavakat, a felcicomázott lelki ürességet és mindazt a szellemi nyomort, amit ez a hír tartalmaz. Nem tegnapi, vártam, hogy valaki szól, hogy ezt azért nem kéne, egy útszéli kereszt nem állatkerti árva pingvin ugyanis.

Senki meg sem mukkant az ellenzék köreiből, liberális gondolkodók vagy írástudók sem emlegették, és ebből is kitetszik, Orbán azzal, hogy a kereszténységet bevette a hatalmi buliba, játszmába mint aduászt, olyat húzott, ami ellen senki szólni nem mer. Még mindig mindenkiben él az a hamisság, hogy valakinek a hite valami szent és felsőbbrendű dolog, holott csak magánügy. Úgy menekülnek a hit mögé, ahogyan a katonák húzódnak iskolák menedékébe, hogy oda senki nem lő, egy egész csoportot totemizálnak, aminek a legkiteljesedtebb hazugsága a keresztényüldözés, aminek már államtitkársága is van.

A KDNP-ben az a jó, hogy nevéhez méltóan abban a szövetségen, amellyel a Fidesszel együtt uralja hazánkat, a lelkiismeretet képviseli. Nincsen nehéz dolga, mivel ilyen készsége párthaverjának egyáltalán nincsen, így a legminimálisabb moralitással ő lehet a bajnok a nemes versengésben, amellyel kies hazánk lakóinak jólétéért dolgoznak. Ez a törekvés a mai helyzetben úgy minimalizálódott azonban, hogy lehetőleg minél kevesebben haljanak éhen vagy fagyjanak meg. Idáig jutott az ország uralkodásuk tizenkét éve alatt, és minden külön értesítés helyett ezzel el is mondtuk az összegzést és az ítéletet.

Különleges telünk lesz, aminek a végére csődbe jutott háztartásokkal, cégekkel, önkormányzatokkal, a létezés peremére került lakossággal számolhatunk, aminek az első jelei márt mutatkoznak. De senki nem törődik vele, a KDNP pedig különösen nem. Krisztus mást tanított, mint amilyen szellemben és erkölcsökkel a párt tagjai élnek, az előbb pár szóban felvázolt országhelyzetben egy, a kereszténységet nevében hordó párt legfőbb feladata az volna, hogy az elesetteket gyámolítsa, ehhez képest a KDNP kereszteket fogadtat örökbe, és az adófizetők pénzén építtet aztán üresen kongó templomokat. Ennyi benne a kereszténység.

Ebben a formájában méltatlan arra a feladatra, amire nem választások, hanem Orbán kijelölése révén jutott, jelesül, hogy beleszóljon egy ország irányításába. Még az a minimális kontroll sincs meg bennük, hogy direkt ne ártsanak, ha segíteni nem tudnak, de még ezt sem veszik figyelembe. A KDNP olyan üres, mint egy kotyogó vízfej, s ebbéli kognitív állapotában azt hiszi, ha pátosztól csöpögő szavakat rak egymás mellé, akkor létezése már igazolást nyert, és tizenkét éve senki meg nem kérdezte tőlük, elgondolkoztak-e már egyáltalán, mivégre vannak ezen a kajla világon. Ilyen azonban nem történt...