2021. június 12., szombat

TÁRSADALMI VITÁRA KÉSZ AZ ELLENZÉK PROGRAMJA

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.06.12.


A hat párt politikai alapvetése kiindulópontként szolgál majd az őszre ígért közös kormányprogramhoz.


A hat ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – tegnap közzétette az ellenzéki szövetség közös alapvetését, amely iránymutatóként szolgál majd az őszre elkészülő közös kormányprogramhoz, s már most megfogalmazza: milyen Magyarországot kínál az ellenzék a választóknak a 2022-es parlamenti választásokon. A dokumentumot – amely a kozosalap.hu honlapon olvasható – alább vázlatosan ismertetjük...

CSILLOGÓ ARANYLÁNC, AMELY FOJTOGAT

KLUBRÁDIÓ / ÚTSZÉLEN
Szerző: JÓZSA MÁRTA
2021.06.10.


Csillogó aranylánc, amely addig fojtogat, ameddig belepusztulsz – ilyennek látja egy vajdasági tudós a Magyarországról érkező támogatásokat. Mátyás király délszláv szemmel az Útszélen adásában.


„Mátyás király horvát volt” – legalábbis a horvát történetírás szerint. Létezik olyan szempont, amely ezt igazolhatja is? Hogyan látja a délszláv történetírás a közös múltunkat, és miért nem ismerjük az ő nézőpontjaikat is? Sem a politikai elit, sem a tudomány sem vette a fáradtságot ahhoz, hogy megismerje azt a történelmi és politikai közeget, amelyben a határon túli magyarok élnek...

ITT HALLGATHATÓ MEG

NEM KELL MESSZIRE MENNI, HA A KÖZKIADÁSOK MINŐSÉGÉN JAVÍTÓ ORSZÁGRA KERESÜNK PÉLDÁT

G7.HU
Szerző-. STUBNYA BENCE
2021.06.11.


Nem igaz az az állítás, hogy csak azért, mert transzparencia van Magyarországon, ez alapvetően csökkentené a korrupciós kockázatokat, vagy erősítené a korrupció kontrollját – mondta Fazekas Mihály, a Government Transparency Institute tudományos igazgatója és a CEU adjunktusa az e heti G7 Podcastban.

Fazekas nemrég megjelent tanulmányában 4 millió uniós közbeszerzés adatai alapján számszerűsítette egy újonnan létrehozott indikátor alapján, hogy milyen eltérések vannak az EU-ban a közkiadások minőségében régiós szinten. Ez alapján az derült ki, hogy a transzparencia az, amiben a legjobban teljesít Magyarország. Úgy tűnik, hogy azok az adatstruktúrák, a közbeszerzési, publikációs rendszer, amit az EU-csatlakozás környékén alakítottak ki, továbbra is jól funkcionálnak. Lényegesen jobban, mint akár több nyugat- vagy észak-európai országban, például mint Svédországban vagy Németországban...

FUDAN HUNGARY – UTÓREZGÉSEK (KÖZBEVETETT VILLÁMINTERJÚ ÁNGYÁN JÓZSEFFEL) NO4 – SZAPPAN-OPERITA NO17

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DARVAS BÉLA
2021.06.12.


Előszó: Az olvasó egy négyrészes cikksorozat befejező részét olvassa most, amelynek mindegyikéhez egy-egy írásbeli villáminterjú csatlakozik. Részei hetente szombatonként jelentek meg. A megszólalók sorrendben: Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Pálinkás József voltak. Palkovics László számára továbbra is szabad a pálya, az előző részek villáminterjúi szerint. A négy cikk linkjét mindenesetre megküldöm neki, személyesen válaszol majd, ha akar. Beosztottjainak írását, köszönettel nem fogadom el.

*
Ebben a részben arra keresem a választ, hogy a hazai egyetemi rendszerbe miként illeszkedhet a Fudan Hungary? Úgy tűnik nekem, hogy sanghaji emberünk – Matolcsy György (MNB) és Lánczi András (BCE) vezetésével – ezt az egyetemet valamiféle integráló egyetemként (vezető kekvaként, ahogy Kenesei István csúfolná) képzelte el Budapesten. A Fudan University turisztika szakán végzett Horváth Levente tehát helyzetbe került; rákötötték a gőzt. De a megálmodott egyetemi modell szerintem is alapjaiban téves. Ezért szólítottam meg Ángyán Józsefet, aki szakmai életét megbecsült egyetemi oktatóként élte le a Szent István Egyetemen (ma a MATE része), és hosszú ideig a Fidesz országgyűlési képviselője, majd az agrártárca parlamenti államtitkára volt (hozzá tartozott az agrárkutatás és -oktatás), s aki anélkül, hogy egyetlen pártnak is tagja lett volna, máig minden pártban meg tudta őrizni – a pártkatonák kivételével – a népszerűségét. Igaz, súlyos árat fizetett ezért, hiszen szakmai munkássága alatt felépített egyetemi intézetét Gyuricza Csaba (ma a MATE rektora) lerombolta. Az Ángyán József vezetésével alapított környezetgazdálkodási agrármérnök szakot eltörölte az a párt, amelyet Ángyán a vidéken kivívott megbecsülésével választási győzelemhez segítette, amelynek égisze alatt a vidéki közösségeket, a gazdatársadalmat és a mezőgazdaságot legjobb tudása szerint szolgálni igyekezett. Szerintem máig nincs méltó utódja az agrártárcánál, ahogy Fazekas Sándor egy személyes beszélgetésben ezt nekem maga is elárulta, mikor szakértőjeként kért fel. Kapcsolatunk Fazekassal – bár évekig tartott – mégis eredménytelen maradt, mert ez a tárca egyáltalán nem kívánt szembesülni a mezőgazdasági kutatás jelenével és problémáival. Szakmailag szerintem ez a minisztérium máig az operett műfajában jeleskedik a mezőgazdaság irányításának területén, amelynek kekvája (értsd közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány) mára a multimilliárdos bankár és futballmenedzser Csányi Sándor irányítása alá került.

A Fudan Egyetem kampuszán természettudományi [2021-ben a Fudan kémiában a 23., biológiai tudományokban 64. a QSWUR rangsorában – máshol műszaki szakot olvastam, mi vajon a biztos állítás?], orvostudományi és gazdaságtudományi szakok lesznek elérhetőek, a magyar diákok számára is nyitott lesz” – mondta Fürjes Balázs (mára ezt az ügyet elvették tőle; itt kiszolgált), és azt is hozzátette, hogy az egyetem ideérkezésének megszervezése, a kínaiakkal való megállapodás Palkovics László megkülönböztetett felelősségében (lásd keretes írás a Magyar Közlöny-ből) valósul meg. Ő lesz a budapesti Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Hungary (beindulása esetén ebben a nemzetközi kekvában Baranyi Krisztina értesülése szerint nem lesz magyar többség) részvételével alapítandó magyarországi – a neve szerint sem magyar – felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos. Bocsánat a kacskaringós megfogalmazásért, de ez nem az én szellemi termékem. Azóta tudjuk, hogy egy év tandíja 2,5-3 millió forint lesz (a Stádium 28 kör szakértői szerint ez a BSc-képzés díja; az MSc-képzésen 3,7-4,4 millió Ft/év; az egyetem éves működési költségvetés-hiányát most évi ~30 milliárd forintra becsülik) majd ezen az egyetemen. A Fudan Hungary létrehozását átgondolatlannak tartó mértékadó közgazdászok (pl. Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Győrffy Dóra, Petschnig Mária Zita, Kornai János, Békesi László stb.) viszont – Lánczi András politológussal ellentétben – arra hívják fel a figyelmet, hogy a lehetségesen hozzánk betelepülő kínai egyetem költségvetési hiánya az ITM számításai szerint 20 milliárdról 2027 után évi 15,5 milliárd forintban stabilizálódik. Ki fogja ezt folyamatosan fedezni? A magyar adófizetők vagy adókedvezményért a kekvákat támogató baráti vállalkozások? Palkovics fölé Orbán Viktor Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztost ültette. Kormánybiztos tehát kormánybiztos hátán, vagyis biztos, ami kormánybiztos...

NEM TÉRDELÜNK. NEM FÜTYÜLÜNK - A VÁLASZ ONLINE PUBLICISZTIKÁJA A 2021-ES LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG NYITÓNAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.06.11.


Gumicsontot nem rágunk, olyat nem is kínálunk fel olvasóinknak – a Válasz Online immár két és fél éves története során mindig tartottuk magunkat a „kezdőrúgás” pillanatában tett ígéretünkhöz. Tartjuk most is, amikor mégis ejtünk néhány szót a hét gumicsontjáról, a nemzetközi visszhangot keltő focis térdeplőbotrányról. Aki esetleg nem követte volna: a magyar-ír barátságos mérkőzés elején az írek letérdeltek a mindenféle kirekesztés ellen, a magyarok meg nem térdeltek le, a magyar drukkerek aztán kifütyülték a térdeplő íreket, mire az írek kiakadtak a „döbbenetes rasszizmuson”, hogy végül, ahogy annak lennie kell, a magyar miniszterelnök mondja meg a tutit: a fütyülő drukkereknek volt igazuk, hiszen magyar ember nem térdel. (Kivéve három, a miniszterelnök által pontosan körülírt esetben.)

Nem csupán azért érdemes szót vesztegetni most minderre, mert a történetben sűrűsödik mindaz, ami a hisztérikus progresszívek és a rájuk kihegyezett, szintén hisztérikus reakciósok világszintűvé vált gumicsontmarási küzdelmeiben nevetséges. Hanem épp azért, mert ezzel az egyszerű példával könnyedén szemléltethetjük, hogy bár politikailag nagyon hasznos tud lenni, társadalmilag miért nonszensz ez az egész. Főleg pedig azért, mert kivételesen zsebünkben van a bölcsek köve: bizony lehetséges megtartani önazonosságunkat anélkül is, hogy másét elvitatnánk.

Ez pedig jóval túlmutat a napi hírrágcsán. Kezdjük tehát!
...

EDDIG EGY ÜGYŰ VOLT ORBÁN KAMPÁNYA, A MOSTANIN SOK HÚRON KÉNYSZERÜL JÁTSZANI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.06.11.


„A megelőző választások egy ügyűek voltak, Orbán egy húron játszott, de a mostani kampányban sok a húr, s mindegyiken próbál játszani. Rossz hír a számára, hogy nincs egyetlen egy nagy ügy, ez ugyanis zavart jelez, s azt, hogy nem találta meg az átalakult pártszerkezet ellenszerét” – mondja Szentpéteri Nagy Richard. „Úgy tűnik, belenyugodott abba, hogy egy az egy ellen folyik majd a küzdelem, s úgy van vele, hogy játsszuk le, ám ennek a küzdelemnek a kimenetele kétesélyes” – véli a politológus, alkotmányjogász. Az Orbán által ismét hangzatosan bedobott migránsozás az egyik „húr”, egy másik a gyurcsányozás, de ennek a sikere is kétséges, hiszen már „a Fidesz-választó számára sem Gyurcsány a legnagyobb probléma a Orbán kormányzásának a 11. évében”
.

„Migránsok, migráns hadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján. Tehát dörömbölnek a szárazföldi útvonalat lezáró ajtókon és dörömbölnek a tengeri útvonalat lezáró ajtókon is..” – ezzel vezette fel szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós „interjújában” a migráns-tematikát Orbán Viktor, aki a soha meg nem szűnő, de hosszabb ideje elég lagymatag kormányzati migránsozásnak ezzel új fejezetet nyitott, egyértelműen megmutatva: a választási kampány egyik témájává kívánja azt tenni. Mondott még más „érdekeset” is: például, hogy „én keményíteni is szeretném a magyar álláspontot... azt mondanám, hogy nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem...mondjuk, két évig nemcsak illegális, hanem semmilyen migrációt ne engedjünk”. Majd kifejtette hogy miért „nincs jó migráció, csak rossz migráció van... .”

A jelek szerint Orbánék nagyon ráfordultak a jövő évi választásokra. Csak a héten három érdekes kampányelemet emeltek be a közbeszédbe: először belengették a gyermeket nevelők idei szja-befizetéseinek a jövő év eleji visszafizetését, majd kilátásba helyezték a minimálbér megemelését, ma reggel pedig Orbán megfújta a harci kürtöt a migráns-kérdésben. S közben folyik a soha meg nem szűnő gyucsányozás. Tényleg így akar nyerni Orbán? Tényleg bízik abban, hogy pénzzel megveheti, illetve ráijesztéssel magához kötheti a magyarokat? Működhet-e ez a stratégia? – kérdeztük Szentpéteri Nagy Richardtól...

RIDEG AZ ÚJ HIDEG – CSAKUGYAN IDEOLÓGIAI BEFOLYÁSRA TÖREKSZIK KÍNA BUDAPESTEN?

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.06.12.Csütörtökön este Kína vonzásában? címmel vitaestet tartott a Tabumentes Egyesület szervezet, amelyen Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, közgazdász, Eszterhai Viktor, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Krekó Péter, a Political Capital Institute igazgatója, valamint Matura Tamás politológus, Kína-kutató – a Mérce rendszeres szerzője – fejtette ki a véleményét Kína és Magyarország, Kína és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió és Kína kapcsolatáról, és a kínai berendezkedés jellegéről. A vitának különös jelentőséget kölcsönzött a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusáról szóló polémia.

A beszélgetés résztvevői különféleképpen értékelték az Egyesült Államok és Kína közt feszülő ellentétet, amelyet Juhász Bence, a beszélgetés moderátora a ridegháború és az új hidegháború fogalmakkal igyekezett megragadni a felvezető beszédében...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN HATALMAS TEHERTÉTEL, CSAK KÉRDÉS, HOGY AZ EU MEDDIG AKARJA MÉG CIPELNI EZT A BALLASZTOT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZIS SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.12.


Jean Asselborn felszólította a nagyobb tagállamokat, hogy vessenek egyszer s mindenkorra véget a magyar miniszterelnök disznóságainak.


Spiegel

A luxemburgi külügyminiszter felháborodottan fogadta, hogy Orbán Viktor két évre le akarja állítani Magyarországon a bevándorlást. Asselborn kijelentette, hogy a kormányfő hatalmas tehertétel, csak kérdés, hogy az EU meddig akarja még cipelni ezt a ballasztot. A magyar vezetés ugyanis tönkreteszi a szolidaritást a földrészen, illetve a schengeni térségben. Továbbá elárulja az uniót és annak értékeit.

A luxemburgi politikus épp ezért felszólította a nagyobb tagállamokat, így Németországot, hogy vessenek egyszer s mindenkorra véget Orbán disznóságainak. Mert semmi értelme a közös európai jövőt taglalni, amikor a szervezet tudomásul veszi ezt a jelent. Miközben a magyarok igencsak haszonélvező voltak, hogy más nemzetek hajlandónak bizonyultak menekülteket befogadni. Így 1956 után, amikor több százezren választottak maguknak új hazát. Ezért Asselborn azt ajánlja a miniszterelnöknek, hogy nézzen csak 10 másodpercre bele egy migránsgyerek szemébe a görögországi Moria fogadótáborában. Rögtön elszégyelné magát.

Azon kívül – folytatódik a nyilatkozat – Orbán migránsseregekről beszél, ám ez cseppet sem igaz. 6 éve 1,8 millióan érkeztek az EU-ba, de tavaly már mindössze 124 ezer volt a számuk. Akkor meg hol vannak a hordák, amelyek állítólag Magyarországot fenyegetik?

A lap magyarázatként hozzáteszi, hogy a világ már hozzászokott a magyar kormányfő kétes kijelentéseihez migráns-ügyben, de Orbán ezúttal még saját magát is túltett. Annál is inkább, mert a hivatalos statisztika szerint a 10 milliós Magyarországon kereken 194 ezer külföldi él. Közülük 57 ezer uniós állampolgár, 32 ezer ukrán, 18 ezer kínai, és 35 ezren jöttek Ázsia más részeiből. (Az orbáni vélemény bejárta az egész világsajtót, de még ennél is nagyobb döbbenetet váltott ki tegnapi rádióinterjújának az a része, hogy a hatalom miként akarja korlátozni a nemi felvilágosítást, mondván, hogy abban nem kaphat helyet a meleg propaganda. A hírről még nevenincs helyi újságok is beszámoltak pl. Amerikában – a szerk. megjegyzése.)

Politico

Egy névtelenséget kérő fideszes forrás azt mondta a hírportálnak, hogy a párt a homoszexuális propaganda visszaszorításának jelszavával meghirdetett módosítást azért akarja keresztülvinni a parlamentben, mert fenn kívánja tartani az ellenzékre nehezedő nyomást. Az ellenoldal szerint ugyanakkor Orbán Viktor időről időre a társadalom más és más csoportjait veszi célba – politikai megfontolásokból. Így már felmerült ellene, hogy muzulmán-ellenes, romaellenes, illetve hogy antiszemita nyilatkozatokat tesz.

A magyar LMBT-közösség azzal vádolja Orbán Viktort, hogy az a közelgő választásokat megcélozva még tovább uszít a nemi kisebbségek ellen, ezért igyekszik elfogadtatni a jövő kedden azt a javaslatot, amely megtiltaná a homoszexualitás reklámozását a kiskorúak körében.

A Háttér Társaság nevében Dudits Luca kijelentette, hogy az indítvány egyértelműen sérti az európai és a nemzetközi jogot. Kádár András a Helsinki Bizottság társelnöke úgy látja: a fejlemény pontosan beleilleszkedik a kormányzó többség részéről évek óta tapasztalható uszításba, gyűlöletkeltésbe, ezek a törekvések azonban ártalmasak, szégyenletesek és szembemennek az alapvető jogokkal.

A kormány részéről nem kívántak nyilatkozni, a portál azonban emlékeztet arra, hogy ugyan Orbán toleránsnak minősítette Magyarországot, csak éppen a kormány tavaly pl. megtiltotta, hogy egynemű párok gyereket fogadjanak örökbe. Azon kívül az Eurobarométer felmérése két éve arra jutott, hogy a társadalom 53 százaléka elutasítja a melegek közti nemi kapcsolatot, 46 százaléka pedig nem ért egyet azzal, hogy a szexuális kisebbségek tagjainak ugyanolyan jogokat kell élvezniük, mint a heteroszexuálisoknak. Ily módon a magyarok ezen a területen valójában a legkevésbé toleránsak közé tartoznak a földrészen.

A beszámoló arra is kitér, hogy a Fidesz, amely nehéz választások elé néz tavasszal, egyre inkább olyan retorikát alkalmaz, amelyet jogvédők homofóbnak minősítenek.

Neue Zürcher Zeitung

Érzékeny vereséget szenvedett Orbán Viktor a kínai egyetem ügyében, így a javaslat egyelőre lekerült az asztalról, de az egész história cseppben a tengerként mutatja a miniszterelnök politikájának legkétesebb elemeit: a csekély átláthatóságot és a nagy korrupciós veszélyt. A campus ellen az utóbbi idők legnagyobb tüntetése zajlott a minap Budapesten. Az első pillantásra ez meglepőnek tűnhet, hiszen a magyarokat úgy könyvelték el, hogy édes mindegy nekik a külpolitika.

A keleti nyitás idáig nem váltott ki éles reakciókat. Több százezren engedelmesen odatartották a karjukat, hogy megkapják a kínai oltást. De kétharmad nem kért Fudanból, így a Fidesz sok támogatója sem. Márpedig ez kockázatot jelent a hatalom számára a választás közeledtével. Főleg, hogy az egyesült ellenzék részéről a legvalószínűbb ellenfél Karácsony Gergely lesz. Márpedig ő a nemzeti szuverenitás kérdéséve tette az ellenállást az egyetemmel szemben. Ezért a kormányfő gyorsan visszakozott, hiába tűnt mindenhatónak.

De hát ő nagy taktikus és felismerte, hogy a téma teher lehet a kampányban. Hiszen az egész történet reflektorfénybe állítja a politika gyenge pontjait. A költségek többre rúgnak, mint amennyit a krónikusan alulfinanszírozott felsőoktatás egész évben kap. Ráadásul kínai kölcsönből menne, ami kockázatos függőséget eredményezne Pekinggel szemben. Továbbá megint csak azt bizonyítaná, hogy a Fidesz autoriter rendszerek felé fordul, miközben egyre jobban távolodik a jogállami elvek mellett kardoskodó EU-tól.

A körülmények felvetik a veszélyét, hogy itt újfent arat a korrupció, ami a kormánypárt Achilles-sarka. Az pedig egész cinikus, amire a hatalom hivatkozik, hogy ti. Fudan betelepedésével felértékelődik a magyar egyetemi képzés, hiszen csak három éve kényszerült távozni a CEU.

Az ellenzék szemszögéből Orbán meghátrálása jelentős siker. Azt mutatja, hogy a politikusnak van félnivalója a választás miatt. Hiszen az utóbbi években legfeljebb csak elvétve engedett. De hogy végképp ad acta kerüljön Fudan terve, ahhoz Karácsonynak jövő tavasszal győznie kell. Máskülönben kiderülhet, hogy Orbán csupán taktikázott és a népszavazás ötlete épp oly gyorsan feledésbe merül, amilyen sebesen bejelentették.

Economist

Berzenkednek az osztrák kancellár hívei, amikor Kurzot bárki Orbán Viktorhoz hasonlítja, hiszen a magyar vezető a kétharmad birtokában azt csinál, amit csak akar – még az alaptörvényt is megváltoztathatta. Ezzel szemben ausztriai kollégája csupán ingatag koalícióra támaszkodik. Országa kellemes, bejáratott demokrácia, az intézmények szilárdak. Ám a két politikusban közös, hogy mindketten meg vannak győződve arról: a rendszer ellenük dolgozik. A paranoia azonban, akár őszinte, akár cinikus, nem egészséges vonás egy vezetőnél.

De Kurzot mostanság sokszor egy lapon emlegetik az izraeli miniszterelnökkel, akivel furcsa párt alkotnak, az biztos. Ám az osztrák kormányfő bizonyosan örülne, ha ő is sorozatosan tudna választásokat nyerni, miközben kemény vádak érik és a politikában káosz uralkodik. De ő inkább abban bízik, hogy az emberek fokozatosan belefáradnak a botrányokba és a végén már a szemük sem rebben, amikor megint kirobban valami. Most ugyan éppen nem áll jól a szénája, de mivel változatlanul népszerű, megúszhatja a hamis vallomás vádját.

Mindenesetre amikor a hatalomról van szó, nála nem számít sem elv, sem politika. Kereszténydemokratasága nem sok kereszténységet mutat, hiszen még az osztrák katolikus egyház is szót emelt, amikor kirohant a menedékkérők ellen. De ha jól csinálja, akkor egész nemzedéknyi időre megszabhatja országa sorsát. Ha nem, akkor viszont hosszú visszavonultság vár rá. Mindenesetre Schulz, a német szociáldemokraták volt elnöke úgy látja: Kurz sokkal veszedelmesebb Európára nézve, mint a másik Duna-menti bajkeverő, aki 250 kilométerrel lejjebb néz le a folyóra.

Politico

Lehet, hogy szerencséjük lesz a fideszes EP-képviselőknek és hamarosan újból tisztségeket vállalhatnak a különféle bizottságoknak, miután fel kellett adniuk eddigi megbízatásaikat, amelyeket a néppárti frakció tagjaként kaptak. Mint emlékezetes, a magyar kormánypárt hátat fordított az EPP-nek, így 12 strasbourgi embere jelenleg csupán függetlenként vehet részt a jogalkotói munkában. Ám az EU jogi szolgálata úgy foglalt állást, hogy az új felállás miatt módosítani lehet a bizottságokban a helyek felosztását, hiszen a kereszténydemokraták tucatnyi mandátumot vesztettek.

A szakvélemény lehetségesnek nevezi, hogy az egyes csoportok megállapodnak, de tehetnek akár egyoldalú gesztust is. Azaz a Néppárt lemondhatna az őt megillető posztok egy részéről. De az is elképzelhető, hogy növelik a bizottsági helyek számát.

AMIKOR KIFOGYUNK MAJD A JÓ TANÁROKBÓL, AKKOR LESZ VÉGE A MAGYAR MATEMATIKAI ISKOLÁNAK

QUBIT
Szerző: UJ PÉTER
2021.06.11.


Strukturálatlan beszélgetés matematikáról Pach Jánossal, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Geoscape kutatócsoportjának vezetőjével a magyar matematika több mint száz éve tartó nagy korszakáról. Hogyan indult a XIX. század végén Budapestről egy olyan iskola, ami a mai napig érvényes, sőt meghatározó tudott maradni a tudományos világban, és amely Riesz Frigyestől (1880-1956) az Ábel-díjas Lovász Lászlóig világhírű matematikusok tucatjait adta? Hogyan alakította Erdős Pál munkássága a magyar matematikát? De szóba kerül a hagyományos levelezés előnye az emaillel szemben, a Courant Intézet robotikai kutatása, geometriai algoritmusok, az új hidegháború tudományos hatása, és sok minden egyéb...

MEGNÉZTÜK, MI IGAZ ABBÓL, AMIT A HIRTELEN KÖZLÉKENNYÉ VÁLÓ MÉSZÁROS LŐRINC ÁLLÍT

HVG
Szerző: OROSZI BABETT
2021.06.11.


Mészáros Lőrinc megszólalt az Indexnek. Az élő beszédre – különösen Mészáros élő beszédére – egyáltalán nem emlékeztető interjúban pedig több olyan kijelentést is tett, amellyel megpróbálja megmagyarázni, miért is van rendben az, hogy 10 év alatt a semmiből ő, Orbán Viktor földije lett a leggazdagabb magyar. Az interjúban több olyan állítás is elhangzott, amely egyfajta érv arra, miért nincs igazuk azoknak, akik Mészárost "támadják". Sok ebből csak hosszas kutatás után cáfolható vagy árnyalható, néhány azonban azonnal – ezekből szemezgettünk.


"Távolodjon el" – Mészáros Lőrinc utoljára a hvg.hu-nak szólalt meg olyan interjúhelyzetben, amely nem írásban történt, tehát mind a stílusáról, mind kommunikációs képességeiről pontos képet kaphattak az olvasók, hallgatók. A hvg.hu kérdései óta a leggazdagabb magyar nem beszélt élőben sem újságnak, sem tévének, írásos interjút viszont az utóbbi időben gyors egymásutánban kettőt is adott: egyet a Nemzeti Sportnak, egyet pedig most az Indexnek. Ezekben egy egészen új Mészáros Lőrincet ismerhetünk meg.

Az Index interjúja péntek reggel jelent meg, benne több olyan ténnyel, amellyel az elmúlt évtized különböző ügyeire reagál az üzletember. Ilyen részletességgel és érveléssel még egyszer sem próbálta meggyőzni az olvasókat, nézőket, az interjúban számos olyan témakör előkerült, amelyre eddig Mészáros vagy nem mondott semmit, vagy amit mondott, azt nem lehetett értelmezni...

ANTAL ATTILA: ITT A FUDANNÁL NAGYOBB DOLGOKRÓL VAN SZÓ 1.

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.12.


Az orbáni politika megtalálta a rést a pajzson. Ez nem csak Orbán Viktor önérdeke, vagy politikai tehetsége, hanem a német politikának, az EU helyzetének is sajátossága. A magyar miniszterelnök – felhasználva az uniós helyzeti előnyét, ugyanazt ajánlja fel Putyin, illetve Oroszország és Kína számára: egy európai hídfőállást, az EU-s politikai irányok meggyengítését. Tulajdonképpen unión belüli képviseletére, disztributolására próbál szerződni Kínával. Ám a miniszterelnök nem biztos, hogy számolt azzal, az ellenzék európai és hazai színtéren is egy ellenkultúrharc színpadára tudja emelni a Fudan Egyetem ügyét. De, hogy ez a mostani tüntetés megfúrta volna azt a projektet, amit az orbáni politika megteremtett, vagy esetleg más formában lesz megvalósítva, most még nem látjuk. Nyilván nagyon fontos szempont, hogy mi lesz 2022-ben. Bármilyen adminisztráció, kormány is lesz, Kínával és Oroszországgal épp úgy számolnia kell, mintha az Orbán-rendszer marad. Annál is inkább, mert maradnak elvarratlan szálak. Antal Attila politológussal beszélgettünk.


Az alapkérdés az lenne, hogy kihátrál-e – amúgy fideszesen – a Fidesz és Orbán a Fudanból, de mégis egy kicsit korábbról szeretném kezdeni, Oroszország és Magyarország viszonyával. Amikor Orbán hatalomra kerülésekor 2010-ben szembesült azzal, hogy az EU számos kérdésben kritizálja, akkor jutott arra, hogy a Putyinnal való barátkozás erősítheti az EU-n belüli alkupozícióját. Ő pedig hatalmon akart maradni. Ön szerint Orbán és Putyin ilyen szempontból „használja” a másikat?

– Egy-egy politikus nyilvánvalóan önérdekkövető, a hatalmi játszmáikhoz felhasználják egymást. De, ha megnézzük a Putyin-Orbán „viszonyrendszert”, azért itt van egy másik fontos szereplő, az Európai Unió. Ezért az EU és Oroszország közötti kapcsolatrendszer keretében is érdemes értelmezni az Orbán-Putyin játszmákat. Méghozzá abból az aspektusból, hogy az EU-nak lenne szüksége arra, hogy egy, minden tekintetben transzparens tagállami viszonyrendszert alakítson ki az orosz hatalmi centrummal. Hiszen azt látjuk, hogy – legalábbis Németország – azért elég régóta az orbáni politikához hasonló kettős játékot űz...

LOVÁSZ LÁSZLÓ: TUDOMÁNYELLENESSÉGNEK IS TEKINTHETŐ, AMIT A KORMÁNY TESZ

NÉPSZAVA
Szerzők: JUHÁSZ DÁNIEL, ZOLTAI ÁKOS
2021.06.12.


Jobb lenne, ha a magyar egyetemekre fordítanák a kínai Fudan Egyetemre szánt pénzt és energiát - mondta lapunknak Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.Hat évig volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Nem hiányzik?
Nem nagyon. Persze néha azért az embernek eszébe jut, hogy voltak elképzelései, miket szeretne még véghez vinni az elnökség alatt, de két dolog is keményen keresztbe tett, először az egész intézethálózattal kapcsolatos hercehurca, aztán a világjárvány. Több minden még most is takaréklángon van. 

Az Akadémia új elnökével, Freund Tamással tartja a kapcsolatot? 
Szokott öntől tanácsokat kérni? Viszonylag ritkán, de nem is ambicionálom, hogy mindenképp az én elképzeléseimet valósítsák meg. Van min javítani, van hova fejlődni, de jelenleg nem látok gyökeres fordulatot abban, ahogyan az Akadémia működik. Vannak óriási problémák, a székházat fel kellene újítani, ez most nyilván lassan halad, pedig mindjárt itt az Akadémia kétszáz éves alapításának évfordulója. 

Említette, a járvány és az akadémiai kutatóhálózat kiszervezése is keresztbe tett az elképzeléseinek. A kutatóintézetek most az állami alapítású Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban működnek. Kutatóként milyen tapasztalatai vannak? 
Úgy látom, semmiféle kiemelkedő feszültség nincsen. Egyelőre nem hallottam arról, hogy bárkinek megmondták volna, mit kutasson vagy mit nem szabad kutatnia. Az intézethálózat költségvetését eléggé megemelték, ami jó hír. Az intézetek ilyen szempontból most jobban állnak. 

Ezek szerint a korábbi aggályok, amelyek például arról szóltak, hogy felülről vezérelt kutatások lesznek, nem igazolódtak be? 
Egyelőre nem. Mindig vannak olyan lépések, amelyek kiváltanak felháborodást, de igazán komoly intézkedések, amelyek veszélyeztetnék a független munkát, eddig nem történtek, legalábbis nem tudok róla. Nincs szoros kapcsolatom például a Bölcsészettudományi Kutatóközponttal, de ha lett volna bármilyen kirívó eset, biztosan értesültem volna róla. 

Nemrég jelentős kitüntetést kapott, az Abel-díjat, amit a matematikusok Nobel-díjaként is emlegetnek. A kormány, illetve Palkovics László innovációs miniszter, akivel sok vitája volt a kutatóhálózatok miatt, gratulált Önnek? 
Hogyne. Orbán Viktor miniszterelnök írt egy személyes levelet, Palkovics László pedig egy videóüzenetet is küldött az átadóünnepségre...

ÁTVÁLTOZÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.12.


Mészáros Lőrinc tegnap arra ébredt, hogy karcsú és okos. Hasa leapadt, tokája eltűnt, ráncai kisimultak, a frizurája sem volt kevésbé felcsúti, és ami a legfeltűnőbb, legszokatlanabb, hogy úgy ne mondjuk, szinte csodaszerű, összefüggő mondatokban beszélt, amelyeknek volt eleje, közepe, vége, sőt veleje is. Ezen úgyannyira elámult mindenki, hogy hinni sem akarták. Fekete-Győr, az egyik hitetlen például egyenesen szópárbajra hívta, egy élő beszélgetésre, csak úgy barátilag kávé mellett, hogy hallhassuk is, amit leírva látunk, hogy Mészáros Lőrinc tud beszélni bizonyosan, mégpedig értelmesen.

Az Index, amely orgánum lassan, de biztosan halad az elorigósodás felé, interjút közölt a gázszerelővel de bevallva azt, hogy írásban diskuráltak. Ez annyit tesz, megküldték a kérdéseiket, majd írásban megkapták a válaszokat, így semmi bizonyság nincs arra nézvést, hogy a gázszerelő nem puskázott, urambocsá, hogy más írta helyette a dolgozatot. Mert emlékszünk még a saját kútfőből előadott buzdítására, miszerint „legyetek bátorak”. Nyelvtanárok, mint magam is voltam egykoron, az ilyen hibákból sok mindenre tudnak következtetni, akárha a pszichiáterek, de most inkább nem írom le a diagnózist, mert anélkül is tudjuk.

Egyébiránt mindenki csodálkozott Mészáros szellemének hirtelen kivirágzásától, a HVG például egymás mellé tette a hajdani és a mostani teljesítményét, hogy ámuljunk, és ámultunk is erősen. Nem is oly rég a gázszerelőnek ilyenekre futotta: „Mindenki a maga sikere kovács, ez bárki legyen, azt gondolom, tehát mindenki, mindenki, tehát kell hozzá, hogy valamire vigye, vagy valamire ne vigye, ahhoz is kell ám nagyon sok minden, tehát ez lehet pozitív vagy negatív.” Ez nagyon ott van a szeren, úgy nagyjából Kósa kupakjainak szintjén, és ebben a közegben, mintegy a Kósából fakadva nem is csodálkozott senki, mert ezt várta. Mi mást várhatott volna...