2016. október 2., vasárnap

ÁLLJ KI AZ ERŐSZAKMENTES MAGYARORSZÁGÉRT! - ELÉG A FÉLELEMKELTÉSBŐL, AZ ÚSZÍTÁSBÓL ÉS A GYŰLÖLETBŐL!

FACEBOOK
Szerző: Karácsony Gergely, Szabó Tímea - Párbeszéd Magyarországért
2016.10.02.

 
A Fidesz gyűlöletkampányának tetőpontján, október másodikán – amely egyben Mahatma Gandhi születésnapja és az Erőszakmentesség világnapja – a Párbeszéd Magyarországért tüntetést szervez Budapesten, a Kossuth térre.

Politikusok előszeretettel beszélnek a szembenállás, a kirekesztés és az erőszak nyelvén. Mániákusan csak azzal foglalkozik, hogy kik ellen kell harcolni, kikkel szemben kell védekezni, kiket kell mindenáron legyőzni. A félelmek gerjesztése, az ellenségképek gyártása, az idegenek elleni uszítás központi pillére a kormány politikájának.

Azonban ma Magyarországon leginkább attól lehet félni, hogy a Fidesz-kormány teljesen magára hagyja a rászoruló és már-már reménytelen helyzetben lévő polgártársainkat. A szívtelenségtől, a szociális érzéketlenségtől, a mindent ellepő korrupciótól, az elitek gátlástalan önzésétől és kapzsiságától lehet tartani.

A Párbeszéd Magyarországért és mindazok, akik nem akarnak egy erőszak által meghatározott világban élni, október 2-át arra használjuk, hogy egyértelművé tegyük ország-világ előtt: nem kérünk az erőszakból, nem kérünk a kirekesztésből. Békében, nyugalomban akarunk élni egy szolidáris Európa szívében, ahol tiszteljük egymást, és megvédjük mindenki méltóságát és lehetőségét egy jobb életre.

Felszólal:

Bálint György (Bálint gazda) - kertészmérnök
Ifj. Bibó István - művészettörténész
Kálovics Enikő - egyetemista
Karácsony Gergely - a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere
Kaltenbach Jenő - jogtudós, volt ombudsman
Szabó Tímea - a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

Zene:
Papp Réka Kinga + Darvas Kristóf

Az október másodikai tüntetésen, mutassuk meg az Orbán-kormánynak, hogy nem vagyunk vakok, nem tudnak megvezetni, látjuk Magyarország valódi problémáit!

Igazold vissza az eseményt, oszd és hívd meg rá a barátaidat!
De ami a legfontosabb: gyere el.
 
2016. október 2., 16:0018:00
Kossuth Lajos tér
 
 

MEGLESZ-E AZ ÉRVÉNYESSÉG? MEGÉRTE-E A SOK GYŰLÖLET? - KVÓTANÉPOSZAVAZÁS PERCRŐL PERVRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.02.


Népszavazást tartanak ma Magyarországon az úgynevezett kötelező betelepítési kvóta kérdésében. Az elmúlt hónapokban azokat a kérdéseket próbáltuk a Kettős Mércén megválaszolni, hogy egyáltalán napirenden van-e még Európában a kötelező kvóta kérdése? Bojkottáljunk vagy szavazzunk érvénytelenül? A mai nap fő kérdése minden bizonnyal az, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, vagyis összejön-e a Fidesznek az 50%-nyi érvényes szavazat, győztesen tudnak-e kijönni a népszavazásból. A Kettős Mérce percről percre közvetíti a nap eseményeit, és elemzi a beérkező eredményeket:

ITT OLVASHATÓ

A CIVIL PÓLUS JÖVŐJE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REBUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.10.02.


A népszavazás után kiderülhet, mérhető lesz-e a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szavazói bázisa.
A vasárnapi népszavazás kapcsán kevés szó esik róla, de az érvénytelen szavazás leadása körül kialakult egy határozott civil pozíció. Az eredetileg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) által kezdeményezett és a kampányukban (nemigen) határozottan képviselt érvénytelen szavazáshoz csatlakozott a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság is. Később a baloldali-aktivista Kettős Mércén is megjelent olyan érvelés, miszerint az érvénytelen szavazat leadása biztosítja azt, hogy a kormány ne tudjon az üres szavazólapok kitöltésével és a szavazáson megjelentek névjegyzékének meghamisításával csalni a választáson. Külön felháborodást keltett, hogy egy olyan dokumentum került ki a Nemzeti Választási Irodától, ami sokak szerint az érvénytelen szavazatok érvényesítésére jogosítja fel az elfogultnak vélt szavazatszámlálókat. Ennek okán külön útmutatók is megjelentek az érvénytelen szavazat leadásának módjáról. Mindeközben megjelentek kreatív érvénytelen szavazatok, azaz dekorált szavazólapok is az ilyen tartalom megosztására különösen alkalmas közösségi médiában. Az érvénytelen szavazás, mint politikai állásfoglalás nem ismeretlen műfaj. A 2008-as orosz elnökválasztáson elsősorban a fiatal választók dekorálták ki a szavazólapot és osztották meg az interneten, így tiltakozva az egyenlőtlen indulási feltételek miatt. Várható, hogy vasárnap a magyar Facebookon is megjelennek majd a hasonló alkotások...
 

KEDVES JÖVENDŐ NYUGDÍJASOK! ÉHEN FOGTOK DÖGLENI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.10.02.


...Miután Orbánék kirúgták a nyugdíjrendszer egyik pillérét – pontosabban nem is kirúgták, hanem ellopták – most a magánkasszákat is bőven megsarcolják. Jövőre jóval magasabb adóterhet raknak a megtakarításokra, mint amit az Erzsébet-utalvány vagy a Szép-kártya után beszednek. Ezen túlmenően már készülnek a háttérszámítások arról, hogy változatlan, tízszázalékos nyugdíjjárulék mellett hogyan lehetne megkurtítani az időskori járandóságok összegét.

Tehát: a 3000 milliárd nyugdíjmegtakarítást elvették, elköltötték. A magánnyugdíj megtakarításokat megsarcolják. A bérek nem igazán emelkednek (nem egyszer kiszámoltuk itt is, hogy egy egyedülálló minimálbéres több ezer forinttal kevesebbet visz haza most, mint 6 évvel ezelőtt). A foglalkoztatási adatok és egyéb orbitális hazugságok a tényeken semennyit sem változtatnak. A valóságban egyre kevesebb befizetésből egyre több nyugdíjat kellene kifizetni. Ugyanis a külföldön dolgozók nem a magyar államkasszába fizetnek, hiába varázsolja bele a statisztikába a KSH őket. A minimálbéresek, közmunkások nagyon alacsony nyugdíjbefizetéseivel nem lehet fedezni a növekvő kiadásokat.

Ezért ügyeskedik a kormány az idősellátás forrásainak folyamatos megcsapolásával, a szülőtartás törvénybe iktatásával, a nyugdíjak összegének csökkentésével (a jelenlegi rendszer szerint a nyugdíj a fizetés 80-85 százalékának felel meg, a háttérmunka azért zajlik, hogy ezt leszorítsák 50-55 százalékra) és hasonló aljas húzásokkal. Mert kevesebbel nem hajlandóak beérni korrupték, nekik jár a szétdobható milliárdos bónusz. Így viszont az lesz, hogy a többmillió éhező idős ember országa leszünk hamarosan. Abban a korban, amikor a megérdemelt pihenést kellene élvezniük azoknak az embereknek, akik végigdolgozták az életüket, akkor fognak szembesülni vele, hogy a nyomor, éhezés és ellátatlanság vár rájuk. Akkor, amikor már nem képesek kiegészíteni sem a jövedelmüket.

Lehet borzasztóan szeretni Orbán Viktort és elhinni minden sóhajtását, ahogy lehet támogatni a kormány minden döntését és gyűlölni mindenkit, aki nem így tesz. Ettől még a tények mit sem változnak és ha tovább haladunk ezen az úton, akkor hamarosan azzal fogunk szembesülni, hogy nem csak a gyermekeink jövőjét tapsolták el fideszék, hanem a szüleink és a mi emberi élethez és nyugodt idős korhoz való jogunkat és lehetőségünket is.

Azt értem, hogy a jelenlegi nyugdíjasok egy része nem aggódik és inkább a migránsok, liberálisok és gyurcsányok elleni honvédőset játszik, de ha az Unió csupán néhány hónapra befagyasztaná a fejlesztési források kifizetését, akkor bizony ők sem kapnának nyugdíjat. Ugyanis a nyugdíjkassza lényegében üres, a promt befizetésekből fedezi a kincstár a promt kifizetéseket. Ha nincs fejlesztési forrás, leáll a gazdaság. Ha leáll a gazdaság, nincsenek bérek. Ha nincsenek bérek, nincsenek befizetések. Ha nincsenek befizetések, nincs nyugdíj sem.

Semmi nincs, csak Mészáros Lőrinc luxusvillái, Orbán Ráhel saját lába és Orbán Viktor széles vigyora. Csókolom.


ITT OLVASHATÓ

ERŐ ÉS SZÉPSÉG - ANNIE LEIBOVITZ ÚJ PORTRÉI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.02.


Milánóban szeptember 9 és október 2 között látható a Leibovitz: New Portraits című kiállítás, amely 37 női arccal egészíti ki a legendás fotográfus életművet. Az új sorozattal Annie Leibovitz azt kívánja illusztrálni, hogyan változnak a nők.

„Az erejüket, nem szépségüket akarom megmutatni” – mondta az amerikai fotoművész a Corriere della Serának. Így került be a sorozatba Denise és Limandia Manong dél-afrikai gyerekorvos és lánya, akik évek óta harcolnak az AIDS ellen, Katie Ledecky, a riói olimpia amerikai úszóhőse, Jane Goodall primatológus, a Béke-Nobel-díjas mianmari Aung San Suu Kyi…

„Persze, hogy változnak. Gondoljunk arra, hogy néhány évvel ezelőtt Hillary Clintont még csak mint First Lady-t fényképeztem, és most majd az Egyesült Államok elnökéről készíthetek személyében portrét. Már van is vele randevú-időpontom az Ovális Irodában. Azért választottam éppen ezt a 37 nőt, mert saját területükön kiemelkedő eredményeket értek el”.

A nők nagyon megváltoztak 1999 óta, amikor Susan Sontag, akivel Leibovitz 15 évig élt együtt, kitalálta ezt a programot.

„A nők sokkal függetlenebbek lettek és sok új dologra lettek érzékenyek” – mondja.

Édesanyja volt Annie kedvenc modellje. „Mindig szerettem őt fényképezni, mert ő nem a fotóst, hanem a lányát látta bennem. És számomra az arca olyan volt, mint Mona Lisáé, tele rejtett jelekkel, és érzésekkel, amelyeket talán csak én értettem. Susan Sontag jelenlétét még mindig magam mellett érzem. Arra tanított engem, meggyőződéses amerikait, hogy mennyire fontos az európai kultúra Párizstól Nápolyig. Ő tanított arra is, hogy bízzam magamban. Nagy vagy – mondta- de még nagyobb is lehetsz.”

Egy megosztott élet, ahogy Leibovitz írta önéletrajzában, az A Photographer’s Life-ban, amely „munkából, szeretetből, családi életből, betegségből, halálból és születésből állt.”
...
ITT OLVASHATÓ

ÜNNEPLŐBEN A FOTELBEN

POLDI BÁCSI MEGMONDJA BLOG
Szerző: Poldi bá
2016.10.02.


Szórakoztató volt nézni az elmúlt napokban Orbán Viktor szánalmas vergődését. Magyarország megválasztott miniszterelnöke korábban pökhendi módon "elvárta", hogy a mai népszavazás érvényes és eredményes legyen, majd szép lassan behergelte teljes adminisztrációját, a kormánytól csak kicsit is függő állampolgárokat, az államapparátust, a választás függetlenségét garantálni hivatott szerveket, a normális esetben szintén pártsemleges működésű önkormányzatokat.

A gondolkodást minden ilyen esetben - szokás szerint - elutasító Fidesz-hívők átvették a hivatalos retorikát: gyerekeinket el akarjuk engedni egyedül az iskolába, nem szeretnénk mecseteket a katolikus templomok mellett, aki nem megy el, az átengedi a döntés jogát másnak, stb.

Bizony, kicsit túlhajtották ezt a dolgot. Nagyon sok ember kifordult magából, s olyan megnyilatkozással "állt az egység mögé", amit egyszer majd valószínűleg nagyon fog szégyellni.

A látszatot is félredobták, még a Kúria is kénytelen volt - valószínűleg örök szégyenére - úgy állást foglalni, hogy az önkormányzatoknak nem kell semlegesnek lenniük ilyen kérdésben.

És lám, az utolsó napokban már maga a vezénylő tábornok sem bízott a sikerben - mert ugye, ő maga mondta korábban, hogy csak az érvényes népszavazás a siker, olyan egységes kiállást kér, amivel aztán ő Brüsszelben megfélemlíthet mindenkit. (Hahaha.)

Nem válogattak az eszközökben, éltek a megfélemlítéssel, a zsarolással, elpazaroltak több mint 10 milliárd forintot (ennek nagy része persze baráti kezekhez került, hiszen mindig jó dolog összekötni a kellemest a hasznossal)...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN MEGGYENGÜLT, MI LESZ A NÉPSZAVAZÁS UTÁN?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.02.


A magyar nacionalizmus a társadalom legalább 85%-ára van hatással. Ez a legerősebb fegyvere az országban a "jobboldalnak", ennek van a legnagyobb mozgósító ereje, ez képes a leginkább szenvedélyekkel helyettesíteni az értelmet a politikai cselekvésben, amire a kormányzatnak a képességei és eredményei miatt nagyon is szüksége van. Ehhez képest a mai népszavazáson a fenyegetettség és a gyűlölet kettős szorításában csak az 50%-os érvényességi küszöbre sikerült a részvételt felnyomni, ami azt jelenti, hogy legfeljebb az összes szavazó felét érdekelheti annak kifejezése, aminek a legnagyobb értéket tulajdonítjuk a közösség szempontjából. (A ma reggeli adatok alapján megkockáztatom, nem lesz meg az érvényesség sem.)

Még érdekesebb ennél, hogy mindezt egy minimum 20, de inkább 30 milliárdos kampány után, "kedvező" külpolitikai helyzetben sikerült elérni, amikor a migráció objektív problémákat jelent Magyarországon és az Unióban is, és meggyengültek a centrista pártok. Magyarul, a politikai mozgósítás maximumát érte el Orbán -- és az elért eredmény kapcsán csak csalódott lehet. Röviden, a nacionalista jobboldal - Fidesz és Jobbik -- elérte a teljesítőképessége határát, a propagandája már visszaüt rá, minden egyes megszólalásával csak ront a helyzetén.

Orbán kudarcot vallott, és már el is kezdődött ennek retorikai semlegesítése. Elvált, hogy van magyar nacionalizmus, a magyar nacionalizmus továbbra is erős, de a Fidesz-Jobbik-nacionalizmus már nem fedi és nem fogja át ezt. Sok ember a nacionalizmusnak és nemzeti érzelemnek más irányt szeretne szabni, mint az arrogáns, korrupt, megosztó, versenyképtelen Fidesz-rezsimé, olyan irányt, amelyik konstruktívabb és jóval eredményesebben képviseli a nemzet valós érdekeit. Orbán erre láthatóan képtelen.
Orbán kudarca szemmel látható már a szavazók olyan kritikus tömege számára, amely adott esetben kiszoríthatja a Fideszt a hatalomból. Orbán már egyszerre a Fidesz ballasztja és motorja, és pontosan abba a pozícióba küzdötte le magát, mint Gyurcsány a maga kisebb homokozójában...

ITT OLVASHATÓ

HISZEM, HOGY LEHETÜNK ÚJRA BIZALOMTELI ORSZÁG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Bolba Márta
2016.10.01.


A népszavazás előtt két héttel dr. Kocsis Máté polgármester úr összehívta a Józsefvárosi Egyházügyi Tanácsot, és két órán keresztül beszélgetett a helyi klérussal a népszavazásról. Arra kérte a megjelenteket, hogy a híveiket arra biztassák, hogy vegyenek részt a népszavazáson. A találkozó egyik legkínosabb pontja az volt, amikor megkértem a megjelenteket arra, hogy segítsenek nekem befejezni a mondatot… nem jutott eszembe ugyanis pontosan a népszavazásra feltett kérdés. Kiderült, hogy senki nem tudja a kérdést. A Fidesz kommunikációs igazgatója, aki 11 megyében kampányolt az ügyben, szintén nem tudta, hogy mi is a kérdés. Arra sem tudott válaszolni jogászként, hogy milyen jogi következményekkel járna az igen vagy a nem válasz. Akkor mi a kérdés? Mit is akar a magyar nép?

A népszavazásra feltett kérdés: Akarja-e, hogy az Európai Unió  az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is  előírhassa nem magyar állampolgárok  Magyarországra történő kötelező betelepítését?
 
Először is, nem akarom, hogy manipulatív kérdéseket tegyenek fel nekem. Ez a népszavazási kérdés több szempontból is álságos. Maga a kérdés egyrészt azt sugallja, hogy az EU ellenséges velünk szemben, másrészt pedig azt, hogy Magyarország képtelen lenne kötelességeinek ellátására idegenekkel szemben. Nem akarom, hogy ez a gondolat még mélyebbre eressze a gyökerét! Azt akarom, hogy az Országgyűlés járuljon hozzá egy közös európai humanitárius feladat közös megoldásához. Azt akarom, hogy ne legyen kérdés hazámban az, hogy bízunk-e abban a nemzetközi közösségben, amihez önként csatlakoztunk, és számtalan előnyét élvezzük.

A menekültekkel kapcsolatos kötelességeinket a szeretetre való szabadságként élem meg, és nem a szabadságom korlátozásaként.

Azt akarom, hogy az Európai Unió polgáraként, magyar állampolgárként vállaljunk felelősséget az okozott nemzetközi humanitárius katasztrófa áldozatainak megsegítéséért. Arányosnak tartom a befogadandó menekültek számát, sőt úgy gondolom, hogy ennél sokkal több embert is képes lenne befogadni ez az ország.

Hiszem, hogy Magyarország egy vendégszerető ország, amely képes arra, hogy szociális munkásainak és mértékadó szellemi vezetőinek szakértelmét latba vetve, a lakosság segítő szándékát csatornázva, az önkéntesek munkáját jól koordinálva szakszerűen elbírálja 1290 ember menedékkérelmét, és szeretettel fogadja az oltalmazottakat. Mert erről beszélünk. Ezt a feladatot akarná az EU ránk bízni. Ehhez nem járul hozzá az Országgyűlés?

ITT OLVASHATÓ

A PITIÁNER, SZERVILIS GÖRÉNYSÉG MINŐSÍTETT ESETE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.10.01.


Igen. A pitiáner, szánalmas, földhözragadt görénység minősített esetével kacérkodik a nagy valószínűséggel eredménytelenségbe fulladó kamunépszavazás kampányának utolsó méterein a kormány végbélnyílásából kikandikáló, Dr. Patyi András jogász imitátor által elnökölt Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Nézzük szépen sorban:
  • Az NVB szerint „súlyosan jogsértő” a Kétfarkú Kutya Párt választási mobilalkalmazása, amely érvénytelen szavazásra buzdít, meg arra, hogy az érvénytelenül leadott szavazólapjukat fényképezzék le, és posztolják az emberek. Jogászelvtárs szerint az alkalmazás már túlmegy azon a határon, amit még viccként lehet értelmezni, és a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni, ezért büntetőfeljelentés is lesz az ügyben.
  • Az NVB szerint választási gyűlésnek minősül a Civil Ellenzéki Kerekasztal Felcsúti videós séta a gyűlölet ellen! című kezdeményezése, ami arra hívja a polgárokat, hogy október 2-án szavazás helyett inkább menjenek Felcsútra és fotózkodjanak a kisvasúton meg a lassan Disneyland címre pályázó híres és neves településen.
  • Az NVB szerint a kormány által a magyar adófizetők pénzéből fizetett „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” kampány nem politikai üzenet, hanem társadalmi célú hirdetés, tehát a választás nagy napján is lehet nyomni orrvérzésig.
  • Az NVB szerint semmi gond nincs azzal, hogy Kocsis Nembuzeráns Máté – aki szerint közalkalmazottakkal munkaidőben kampányolni, és szavazásra buzdítani az ország lakosságát, teljesen rendben van – idézem a reggeli posztunkból – plakátokat küld a közös képviselőknek, hogy kalapálják ki a lépcsőházban. Hátha valaki még nem értesült róla, hogy a migránsok megeszik a Gellért-hegyet, amennyiben nem rohanunk szavazni.
Nos, bár mérget még nem vehetünk rá, mert a választási csalás nagy úr, azért van rá némi esély, hogy Orbán Viktor elveszíthet egy olyan versenyfutást, amin egyedül indult, és aminek elbukását már előre meg is magyarázta. Ezért aztán látni kell, és a fenti példákon tökéletesen látható is, hogy a magyar kormány és leigázott intézményei a civileket gyilkolják a kampányhajrában. Ide jutottak, ennyire futja már csak az elkeseredésből. Újabb apró lépései ezek a diktatúra konszolidációjának, de hatalmas lépések a fideszbérenc választási bizottságnak, amelynek szintén létkérdés, hogy hatalmasék hatalomban maradjanak. Rettegnek az urak és minden nyomorúságos intézkedésükön ez látszik.

A ránézésre is elképesztő indoklások láttán az ember kínjában nem tudja, ezen röhögni, vagy sírni volna indokolt. Pedig. Mekkora szánalom már egy marginális Facebook-csoport felhívása kapcsán ilyen korszakalkotóan kretén döntést hozni. Másfelől: a totálisan kihasználatlan játékvasúton való utazást és fotózkodást megtiltani, amikor végre esély kínálkozik arra, hogy legalább egy napra fellendüljön a kisvasút-turizmus? Most akkor nem lehet október 2-án jegyet venni a felcsúti csodára? És ha egyenként megy oda az a 330 ember, aki jelezte, hogy részt kíván venni az eseményen? Akkor sem szabad? De ha jó idő lesz, lehet a kertben bográcsozni? Úgy is, ha többen vagyunk? Mert azt is szavazás helyett terveznénk, csak érdeklődöm. És ha véletlenül mind kopaszok lesznek és ismerik Erdösinét, akkor leb*szkodják őket a vonatról? Megígéred, Patyi? De ha esetleg holnap Orbán Viktort dicsőítő és hálaadó vidám vasárnapot szerveznénk Felcsútra, azt lehet? Hát persze...

ITT OLVASHATÓ


ÚJ FELVÉTELEK KERÜLTEK KI A TERÉZ KÖRÚTI ROBBANTÓRÓL

INDEX.HU
Szerző: Index
2016.10.02.


A Központi Nyomozó Főügyészség új felvételeket tett közzé arról az emberről, akit a múlt szombati Teréz körúti robbantással gyanúsítanak. Az ügyészség „előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen”.

A halászkalapjáról elhíresült feltételezett elkövetőről már kerültek ki felvételek, a rendőrség pedig 10 millió forintos nyomravezetői jutalmat is ajánlott, de egyelőre nem vezetett eredményre a keresés.

Az ügyészség továbbra is a lakosság segítségét kéri...

ITT OLVASHATÓ

AMÍG NEM MUSZÁJ LŐNÜNK, NE LŐJÜNK

24.HU
Szerző: Huszonnégy Huba
2016.10.02.


Percről percre követjük az október másodikai kvótareferendum történéseit. Ha érdekeset látott, megosztana velünk valamit, ide küldje: info@24.hu.

Igen.
Nem.
 
Az igenek-nemek aránya most másodlagos lesz, inkább azt kell majd figyelni, érvényessé válik-e a kvótareferendum. Ehhez a szavazóképes állampolgárok legalább felének kellene (pontosan 4 136 313 embernek) érvényesen szavazni. A Publicus legutóbbi felmérése szerint várhatóan nem lesz meg az a szám. Ha valóban, az nagy vereséget jelent majd a minden fronton, minden lehetséges eszközzel, (köz)pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve kampányoló kormánypártnak. Ha pedig bukik a referendum, megtörténhet, hogy Vona Gábor vagy Gyurcsány Ferenc hétfőn kiáll és felszólítja Orbán Viktort a lemondásra...

ITT OLVASHATÓ

DAMASZKUSZI BAROMÉTER

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.01.


Ha valaki elég idős, és emlékszik a régi idők ifjúsági mozgalmaira, az emlékezhet arra is, hogy a politikai művészet szinte önálló irányzatot alkotott. A könnyedebb zenék környékén annyira, hogy kiérdemelte a pol-beat megnevezést, mint megkülönböztetést. Miközben persze a nagyobb zenekarok sem okvetlenül tagadtak meg némi kompromisszumot a hatalomtól.

Még talán rosszallni sem lehet teljes szívből. A rendszerváltás után, vagy az éppen aktuális visszaváltás során inkább csak azért kezd ez zavarossá, olykor pedig zavaróvá válni, mert némelyek erőteljesen próbálnak úgy csinálni, mintha az akkori létük nem is létezett volna. Különösen zavaró pedig akkor lehet, ha egy előadó kiáll, és megpróbálja elhitetni a nagyvilággal: csak önzetlenségből, és igaz meggyőződésből vállal politikai szerepet. Melyet különben szintén nem lehet elvitatni senkitől. Csak legfeljebb nehéz, néhány esetben, őszintének elhinni. Igaz, ez nem csak az előadókra, hanem a politika szereplőire is vonatkoztatható. Ahogy valószínűleg még Tölgyessy Péter sem döntötte el, hogy éppen hol tart a „
damaszkuszi úton”. Mely úton a patkányok sűrűsége összefüggést szokott mutatni a regnáló hatalom kedvezményező képességével, illetve erejével.

Tölgyessy, majd Kokó elindulása a nyár előtt valószínűleg egy lokális mélypontot jelzett. A nyáron elhíresült
Omega-koncert pedig talán az ellenkezőjét. Nem feledve persze azt a magyarázatot sem, hogy azért Felcsúton, mert az közelebb van Budapesthez, mint Budapest. Egészen magasra emelve a hiteltelenség lécét. Amit átugrani már szinte művészet lehet. Ugyanakkor nosztalgiát ébresztve az egykori pol-beat előadói iránt. Az utóbbiak esetében ugyanis tudható volt, hogy megjelennek a tábortűz körül egy gitárral és politikailag exponált előadás fog következni. Nem kellett megmagyarázni, mert mindenki tudta. Sem előtte, sem utána nem várta el senki, hogy hosszas indoklások következzenek. Valamint pontosan azt a célt szolgálta a fellépés, amit sejteni lehetett. Erősíteni a közösség öntudatát és pallérozni a szocialista világképet. Akár a látszólagos szókimondás, a kétségtelen kétségek rímek közé terelése útján. Mert a rímek közt jobb helyét látták, mint az utcán.

Ezzel szemben a jelen hatalom láthatóan árnyaltabban tapossa meg az előadók még nyomokban fellelhető hitelességét. Alig valószínű ugyanis, hogy az Omega-koncert kapcsán Benkő magától ment volna bele egy teljesen zavaros magyarázkodásba. Ha igen, akkor sajnálom. De az még kevésbé valószínű, hogy Nagy Feró Lokálnak nyilatkozás heveny vágyával ébredt volna. Valószínűbb, hogy a Lokál nevű Habony-laptól kereshették meg azzal az egyedülálló lehetőséggel, hogy mondjon már valamit a népszavazásról. Mondott is. Kihirdetve a Lokál hű olvasóinak, illetve a saját jelenében őt még bármiért is tisztelő sokaságnak, hogy nemmel fog szavazni, akárki meglássa. Az, hogy eközben nyilvánvaló
ostobaságokat is kifejtett, az valószínűleg nem nagyon zavarta meg ebben. Ahogy Ákos tradicionális, kormányhű, kiállását sem nagyon zavarják a tények...

ITT OLVASHATÓ

MINT KÁDÁR A HÍRES BESZÉDÉBEN: A VÁRTNÁL IS LAPOSABB FRÁZISOK, TÖKÉLETESEN ÉRTELMETLEN MONDATOK, MEGJELENT ORBÁN VIKTOR VÉGSŐ NAGY SZÓZATA

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016. 10.01.


Eddig azt hittük, hogy csak kampányfogás a hirtelen jött majré, hogy mozgósítsák a lustálkodásra hajló híveket, de most mégis úgy tűnik, szarban a haza a Fidesznél.

Orbán Viktor cikket írt.

De sajnos nem jutott eszébe semmi a haza bölcsének.

Következzenek a Habony Árpád legrosszabb napjait idéző fordulatok, s jelentkezzen dús jutalomért az, aki még nem hallotta őket kismilliószor:..ITT OLVASHATÓ

10 TIPP, HOGY MEGTANULJ HELYESEN E-MAILT ÍRNI

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.09.29.2016-ban az e-mail megkerülhetetlen kommunikációs eszköze a tköznapjainknak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mellette szól,  
  • hogy nem ér minket váratlanul,
  • mi választhatjuk meg, hogy mikor válaszolunk 
  • fel tudunk készülni a válaszra 
  • +1 nagyon sokan egyszerűen nem szeretnek és nem is tudnak telefonon megfelelően kommunikálni
Mivel napi szinten több tucat e-mailt kapok ügyfelektől, érdeklődőktől, ezért viszonylag mély merítésben van a tipikus hibákból. Az alábbi sorokban pedig alapvető praktikákat, tippeket írok meg neked, amit használva biztosan fejlődni fog az e-mail kommunikációd, jobb lesz olvasni a leveleidet és javul a megítélésed. Ugyanis az emberek az e-mail-jeinkből is komoly következtetéseket szeretnek levonni!
 

MAGYARNAK LENNI NEM ÉRDEM, DE LASSAN MÁR NEM IS LEHETŐSÉG

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.01.


Nagy baj, hogy a nacionalizmus a legnagyobb politikai erő idehaza. Még nagyobb baj, hogy ez egy etnikai típusú nacionalizmus, azaz a vélt (senki által nem definiált, ideologikus) "igazi" magyarság megőrzését tartja az ország legfőbb erejének, érdemtől, tényektől, a világ alakulásától függetlenül. Kellő romantikus pátosszal előadva ez embermilliókkal tudja elhitetni magáról, hogy a fennmaradásunk és a boldogságunk záloga. Pedig a sírásója. A magyar nemzet integritása és fennmaradása (ami azt az eleve eltúlzott veszélyt idézi fel, mintha el is pusztulhatna) teljesen hibás alapokon nyugszik már kétszáz éve, mióta magyar nacionalizmus egyáltalán van, és ebben bűnösek a nagyjaink, még Széchenyi is, de leginkább Kölcsey, Vörösmarty stb. a maguk "kozmikus nemzethalál" víziójával. Mégis a nyilvánvaló hibát azok követték el, akik a reformkori nacionalizmust szembefordították a liberalizmussal, a nyugati civilizációval és bármiféle érdemelvűséggel, ami a kapitalizmus intézményrendszerén keresztül az országot szolgálta. Trianon óta pedig végképp bekerült a "jobboldali" kánonba, hogy magyarnak lenni önmagában is érdem, és ennek elismerésével tartozik minden szomszédos és távoli nép akkor is, ha egyébként semmi okuk nem volna  rá.

De van még egy sokkal nagyobb baj: hogy ez a nacionalizmus a múltra és azon belül valamiféle igazságtételre irányul (olyan "bűnökkel" szemben, amiket állítólag ellenünk követtek el a Mindenkik). A magyarok a folyamatos sértettség állapotában sorvasztják magukat, ahelyett -- hogyha már ilyen erejű -- a nacionalizmusuknak produktív formát adnának és a jövő felé fordítanák. Ez a sértett nacionalizmus egy az átlagnál aljasabb politikai csoport markába kerülve aztán jelentősen rontja az ország versenyképességét, életlehetőségeit, a magyarok boldogulását és boldogságát. Ma ott tartunk, hogy magyarnak lenni csak a magyarok (jelentős része) szerint érdem, valójában pedig már nem is lehetőség: aki e nemzet tagjának születik, az egyre nagyobb hátrányból indul neki az életnek. Nézzük meg a legújabb versenyképességi adatokat, menjünk végig a magyar utcákon (ne azon az egy-kettőn minden városban, amit az állami kéz súlyos korrupcióval tett rendbe), kukkantsunk be egy magyar iskolába, egy átlagos magyar vállalat kerítései mögé stb. Magyarnak lenni, ahogy a mai nacionalisták elvárják, teljességgel irracionális: téves alapokon téves elvekkel hibás célokért való küzdelem.

Egy nappal egy borzasztóan kártékony népszavazási kampány vége előtt, ami kihozta a kormányzati érdekekből a legaljasabbat, a véleményformálókból a legrosszabbat, az emberekből pedig félelmeket, bosszúvágyat, a hozzá nem értéssel keveredő agressziót, újabb választóvonalat húztunk -- az eredménytől függetlenül -- a civilizáció (a polgári viselkedés univerzuma) és magunk közé. A kormány és a liberális demokráciák aláásásában vele együtt dolgozó balos véleményformálók, konferencia-celebek és a szimpla műveletlenek nem fogják fel, hogy a középosztályok boldogulására, a kereskedésre és a kapitalizmusra jellemző kultúrára és erkölcsi erényekre épülő Nyugatnál csak rosszabb világot, esetekben sokkal rosszabb világot lehet teremteni, és ennek semmi köze a panglossizmushoz, ez szociológiai tény. Összekeverik az (érthető) sikertelenségünket ebben a rendszerben a rendszer érdemtelenségével, ami tévedés körülbelül a legsúlyosabb, amit értelmiségi elkövethet. Nálunk ez a tévedés a mérce, az axióma, minden egyebet ezzel szemben kell tudni igazolni. Óriási szellemi káoszban élünk...

ITT OLVASHATÓ

MIT IS JELENT AZ ÉRVÉNYTELEN SZAVAZAT A NÉPSZAVAZÁSON?

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.06.29.


A kormány a népszavazást nem az alkotmányos rendeltetésének megfelelően, hanem egy szégyenletes politikai kampány eszközéül használja. Ez a kampány a társadalom legalantasabb érzéseire, az idegengyűlöletre, a védelemre szorulók elutasítására alapoz. Ennek eredményeként 2016 elejére – a közvélemény-kutatások szerint is – minden korábbinál nagyobb mértékű lett az idegenellenesség Magyarországon.

A népszavazásra feltett kérdés nem tisztázza, kinek és mire is adna felhatalmazást a nem szavazatok győzelme. Ez jogi nonszensz. Arra kényszeríti az állampolgárt, hogy szavazatával egy jogszerűtlen és értelmetlen kérdésre adjon választ. Nem hisszük, hogy rossz kérdésre lehet jó választ adni.

Mi nem a népszavazás ellen kampányolunk, hanem arra hívjuk fel a figyelmet: ez most nem igazi népszavazás. Nem kérdőjelezzük meg a polgárok józan ítélőképességét, hanem arra kérjük őket: használják azt. Nyilvánítsák ki a véleményüket, és üzenjék meg a kormánynak: nem értenek egyet a gyűlöletre építő kampánnyal, és nem hagyják, hogy a kormány visszaéljen a népszavazás intézményével. A Helsinki Bizottság számára ez az érvénytelen szavazat jelentése.

Érvénytelenül szavazni nem jogszabálysértő. Ez a politikai véleménynyilvánítás legitim formája. Amennyiben valaki aktívan akarja elutasítani a mostani szavazás hamis alternatíváit, az érvénytelen szavazattal, két X-szel teheti meg a leghatásosabban.

Az emberi jogokat alapvető értéknek tartó szervezetként és emberekként valljuk, hogy a háború, terror, kínzás és üldözés elől menekülőknek védelmet kell nyújtanunk, nem pedig fokozni a szenvedésüket.

Ezzel szemben az elmúlt egy év alatt a kormányzat kiüresítette a menekültek védelmének rendszerét Magyarországon, szinte teljesen megtagadja a védelmet a menekültektől.

A déli határon a szögesdrótkerítés előtt embertelen körülmények között várnak hetekig kisgyerekes családok arra, hogy a magyar hatóságok elé juthassanak. A tranzitzónákban naponta csak 30 embert engednek be az országba, így szinte lehetetlenné vált Magyarországon hozzáférni a menekültügyi eljáráshoz.

A szögesdrótkerítésen át az országba bejövőket a magyar rendőrök lényegében mindenféle eljárás nélkül visszakényszerítik a kerítés túloldalára. Civil szervezetek rendszeresen kapnak hiteles beszámolókat arról, hogy eközben sokakat brutálisan bántalmaznak a határon. Az embertelen bánásmódot és a bántalmazást utasíthatja el az, aki két X-szel szavaz.

Az év első nyolc hónapjában a menedéket kérők többsége (66%-a) háborús vagy terror sújtotta övezetből érkezett: 16%-uk Szíriából, 37%-uk Afganisztánból, 11%-uk Irakból és 1%-uk Szomáliából.

A menedékkérelmeket érdemben mégsem vizsgálják meg. Ehelyett csak arról döntenek, melyik másik országnak kellene foglalkoznia az üggyel. Miközben Szerbiában 5000 migráns és menekült tartózkodik a táborokban, Magyarországon alig vannak 650-en a bevándorlási hivatal intézményeiben (a menekülttáborokban és menekültügyi fogdákon). Sok éve működő táborokat zárnak be, és csak rövidtávú tartózkodásra alkalmas sátortáborokat, konténertáborokat nyitnak meg. Ha valaki nagy ritkán védelmet kap és engedélyt, hogy itt maradhasson (idén kb. 300 ember), az állam annyira kevés segítséget nyújt a beilleszkedéshez, hogy a menekülteket a hajléktalanság fenyegeti. Így még azok is tovább kényszerülnek menni nyugatra, akik védelmet kaptak és – ha kapnának lehetőséget – itt próbálnának meg új életet kezdeni.

Nem a menekültválság megoldásához, hanem annak elmélyítéséhez vezet, ha a kormányzat csak más országokra hárítja a felelősséget. Másoktól elvárja a gondoskodást, miközben saját maga megtagadja azt. Aki érvénytelenül szavaz, az ezzel is kifejezheti, hogy erre a globális problémára az együttműködésen, szolidaritáson és az emberségen alapuló megoldásokat tartja helyesnek...


ITT OLVASHATÓ

MA MINDENKI MARADJON OTTHON!

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú - 168 Óra
2016.10.02.


Az Orbán-kormány a mai napra népszavazást tűzött ki a következő kérdéssel: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? A népszavazással kapcsolatban szerkesztőségünk álláspontja a következő:

1. A képviseleti demokrácia hívei vagyunk, ezért úgy véljük, hogy népszavazást csakis rendkívül indokolt esetben, leginkább szimbolikus ügyekben kell kiírni. Ez azt jelenti, hogy a nemzet sorsát hosszú távon alapvetően meghatározó, ezért széles nemzeti konszenzust igénylő kérdésekben, amikor a képviseleti demokrácia intézményei már megszülték a megoldást, amit népszavazással is szentesítenek. Ilyen volt Magyarország csatlakozása a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, így kellett volna a rendszerváltás után elfogadtatni az alkotmányt, amely legalábbis megnehezítette volna az új, egyetlen pártszövetséghez kötődő Alaptörvény keresztülverését – ebből következően ilyen szimbolikus ügy lehetett volna az Alap­­törvényről szóló népszavazás is. A Fidesz–KDNP azonban ettől a lépéstől, feltehetően jó okkal, ódzkodott, s a mai rendszer alkotmányos alapjai hagynak is kívánnivalót maguk után.

2. A menekültválság akár még lehetne szimbolikus ügy is, de az biztos, hogy nem köthető egyetlen kérdéshez. Lehet, hogy volt olyan időpont, amikor a kötelező kvóta problémája kulcsfontosságú volt, de ma nem az, hiszen általános elvként azt ma senki sem képviseli. Éppen az ügyet érintő változások tempója mutatja, hogy az ilyen szakpolitikai kérdések nem válhatnak a nehézkes népszavazások tárgyává. Az persze mindenkinek fontos, hogy Európa képes lesz-e önmaga értékei­­nek megőrzése mellett egységesen kezelni azt a rendkívül súlyos társadalmi-kulturális és egyben környezeti problémát, hogy eltérő kultúrájú emberek sokasága kelt és kel útra a kontinens felé. A népszavazásra feltett kérdés azonban alkalmatlan, okafogyott, leegyszerűsítő, semmiféle szimbolikus jelentősége nincs. És nincs jogi ereje sem: még ha érvényes és eredményes lenne is a nem szavazatok győzelmével, az sem kötelezné semmire az Európai Uniót.

3. A népszavazásnak csakis belpolitikai jelentősége van, soha nem is volt más: a célja az, hogy megszilárdítsa Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP-szövetség hatalmát, amelyet a kormány maga ásott alá csapnivaló tevékenységével, az oktatás, az egészségügy és a gazdaság terén hozott egyre nyilvánvalóbban katasztrofális lépéseivel, a mindent átszövő korrupcióval. Orbán Viktor most pártok feletti ügyként kínálja föl e népszavazással a menekültválságot, magát a hagyományos európai keresztény-zsidó értékrend fölkent védelmezőjeként állítva be, miközben – ellentmondva az ebből az értékrendből fakadó követelményeknek – minden idők egyik leghazugabb, legsötétebb kampányát vezeti.

4. A kampány során Orbán Viktor és társai kendőzetlenül gyűlölködő hangnemben beszéltek embertársaikról, ez esetben a menekültekről, s a legsötétebb emberi indulatokat korbácsolták fel. A közvélemény-kutatások adatai szerint az egyébként is erős idegenellenesség ennek következményeként tovább nőtt. Miközben nihilistának minősítették mindazokat, akik hisznek a felvilágosodás eszméiben, addig az aljas, acsarkodó, nyílt hazugságokat használó kampányra – amely szerint például a menekültek miatt kevesebb pénz jutna a honi cigányságnak, a menekültek hajóit egyszerűen csak ki kéne lőni, az EU menekülteket telepít majd a baloldali városokba – nem sajnálta az adófizetők pénzét. Egyes becslések szerint a kampányköltés eléri a 30 milliárd forintot, ami körülbelül az ezerszerese annak, amit az ellenzék e célra tud fordítani.

5. A leghatározottabban elutasítjuk a nem szavazatot.

6.  Orbán Viktor számára a legfontosabb tét, hogy érvényes legyen a népszavazás. Ez pedig csakis a részvétel arányán múlik, tehát még az is, aki igennel szavaz, Orbán Viktor kottájából játszik. Két megoldás marad: érvénytelen szavazatot leadni, illetve bojkottálni a népszavazást. Csakhogy nehéz érvénytelenül szavazni: érdemes fölkeresni a választási iroda honlapját, ahol számos minta van arra, mi számít érvényesnek és mely szavazatok számítanak érvénytelennek. A legtisztább megoldás azonban az – és ezt képviseli a 168 Óra szerkesztősége is –, hogy aki nem akarja Orbán Viktor rendszerét erősíteni, aki nem ért egyet azzal, ami ebben az országban folyik, akit fölháborít az, hogy ezekben a hónapokban sikerül végképp élhetetlenné tenni ezt az országot, akinek elege van abból, hogy eredendő szövetségeseink és barátaink már csak legyintenek ránk és semmibe vesznek bennünket, maradjon otthon...

ITT OLVASHATÓ

A GYŰLÖLET ERŐSEBB A SZERETETNÉL?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Gépnarancs
2016.10.01.


Csütörtökön délelőtt baloldali értékek iránt elkötelezett  lányok, asszonyok gyülekeztek Debrecenben a Kossuth téren, szemben a Nagytemplommal. Kossuth Lajos a szabadság őrvárosának nevezte Debrecent, a Nagytemplom a vallási tolerancia, a béke és a szeretet jelképe. Persze ma már a város másról is híres. Ha bárki hallja a Mr. 20 százalékot,akkor valószínűleg a cívis város, és egy név ugrik be szinte mindenkinek. De „büszkélkedhet” a város az egyik leggazdagabb emberének szállodájával is, ahol huszármentében parádéznak Debrecen nagyjai. Itt áll – 2009 óta üresen és félig befejezetten – egy eddig közel 5 milliárdba került torzó, ami egyszer – ha addig nem lesz végleg az enyészeté – majd színház lesz.

A villámcsődület a szeretetről, az emberségről akart üzenni a magyar embereknek, a családoknak. A békésnek indult  demonstrációt a Fidelitas aktivistái zavarták meg, „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”. Röpködtek a nyomdafestéket nem tűrő kifejezések. Az ellentüntetők a rendezvény alatt tisztességüket,  emberségüket alpári kifejezésekkel megkérdőjelezve szidalmazták a demonstrálókat.

A kis, de annál harciasabb  csoport vezéralakja egy ideig megakadályozta azt is, hogy a  kitelepülő pulthoz hozzáférjenek az érdeklődők. A feszültség kitapintható volt, csoda, hogy nem tört ki verekedés. Valamelyik Fidesz brosúrában olvastam: „Most meg kell védenünk közösségeinket, kultúránkat....”. Mit védtek ezek az aktivisták? Milyen kultúra az, amelyet eltorzult arccal, artikulátlanul ordítva kell megvédeni? Valószínűleg a Kubatov-féle felkészítőkön arról nem volt szó, hogy  nem biztos, hogy annak van igaza, aki a leghangosabb. De még van idejük a fiúknak fejlődni. Talán egyszer, ha a tükörbe néznek, szégyellni fogják, hogy úgy viselkedtek, mintha egy falusi ívóban fitogtatták volna erejüket, próbálgatták volna sípjukat. A fütyülőjüket talán hasznosabban, netán kellemesebb célra is használhatnák. Hiszen jó nagy… .hangzavart keltettek vele. Olvassanak utána, ha még nem tudnák: a  magas tesztoszteron szintet ebben a korban a fiatalemberek máshogyan szokták csökkenteni.

Sokat gondolkodtam azon, ha vajon baloldali tüntetők hasonlóan erőszakos módon  zavarnák meg a legnagyobb kormánypárt rendezvényét, mit tenne a hatóság, mivel lenne tele a Fidesz lakájmédiája? Valószínűleg az összes ellentüntetőt vezetőszíjon vitte volna el  buzgó hatóság, rövid időn belül szétzavarta volna a tiltakozókat. Most intézkedésre, az esemény idején – úgy tudom, a szervezők többszöri kérése ellenére – nem került sor. A szerv emberei tétlenül nézték, mi történik tőlük úgy 20 méterre, látszólag nem izgatta őket, hogy bármelyik pillanatban kitörhetett volna a verekedés. Arra nem is merek gondolni, hogy esetleg ez volt a céljuk az Orbán elvárásainak megfelelni akaró rendőri vezetőknek...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARHUNGARIAN KOLUMBIÁTÓL KÍNÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.10.02.


...A magyarhungarian

Aki követi Liping kalandjait Kínában, az a Szecsuan blogról napi szinten értesülhet a különböző kalandokról, melyek közül most egy kis ügyintézést emeltem ki nektek, már csak azért is, mert meglehetősen vicces történet.

„Ma voltunk a rendőrségen lakcímet bejelenteni. Egyelőre még csak a férjemét, mivel nekem a jövő héten új vízumom lesz, s emiatt újra meg kéne ismételni a műveletet.
Még a rendőrségi vizit előtt a lakásunk portáján lévő irodába is vissza kellett menni, mivel tegnap nem vettem észre, hogy a papírokon férjem nevét sikerült elírni. Az útlevélből egész pontosan ezt nyerték ki: magyarhungarian. Van ilyen.

A rendőrségen minden simán, gördülékenyen ment, s a procedúra legfeljebb 10 percig tartott, amiből a mi részünk csak annyiban állt, hogy átadtuk a bérleti szerződést meg az útlevelet, majd vártunk.

Kisebb kalamajka azért annyiban akadt, hogy kissé nehezen találtunk oda, bár ez nem a hatóság hibája, hanem az egyre inkább intelligenciaproblémákkal küzdőnek tűnő ügynöké, aki 400 yuan díjazás fejében a kecót szerezte.

Mellékelt ügyesen tegnap egy térképet is a rendőrség épületének helyével, csak épp sikerült egy pár száz méterrel arrébb, ellentétes oldalon, más utcákban elhelyezni a célpontot jelző pöttyöt.”

A teljes posztot itt találjátok, de mondom, érdemes a blogot rendszeresen olvasni!

ITT OLVASHATÓ

EZEK VOLTAK A NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNY LEGJOBB PLAKÁTJAI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.10.01.


A teljesség igénye nélkül tárjuk önök elé szubjektív válogatásunkat a betelepítési kvóta ügyében kiírt népszavazás kampánytermékeiből. Hála a kampányplakát-generálók új nemzedékének most már teljesen nyílttá vált ez a versengés, hiszen a kormányszlogenek szegényes kínálatát bárki felturbózhatta a maga politikai ízlése és kreativitása szerint. Kemény kampányon vagyunk túl, aminek azonban volt egy vitathatatlanul pozitív hozadéka: A magyarok ismét bebizonyították, hogy igen jó humorérzékkel rendelkeznek, ezért nem lehet őket teljesen hülyének nézni. Íme, az alábbiakban adjuk közre a Szegedi Kattintós által kiválasztott plakátokat, melyek bemutatási sora nem tükrözi az erősorrendet. Ez utóbbiról önök is szavazhatnak.

ITT OLVASHATÓ

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA VII. - VONÚTTUNKA FICSAKKAL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.02.


Aszonta azibojnéni a tennap, hogynagy naplessz avasárnapmer, szavazunkis a migráncsokró. Éneszt má nagyonrégen tudommer a zanyu is aszontahogy szommbatonmeg sétáni megyünka a ficsakka amigráncsok ellen.

Énnem, tudomhogy miaza ficsak, megis kérdesztem a pityutó hogy őtuggyaje, aszonta, hogybisztos a filmesekmer, hogy vanojan hogy ficsak kibeszél. Télleg, emlékszekrá, vótaza babaaki összevisza beszétafilmbe, akkójó, leszha eszt nézzüka sétta közbe.

Denem tuttam, hogylehet sétánimeg közbefilmet isnézni. A kisböskétis kérdesztem, demost is csakaszt tutta válaszóni, hogyott adnake szendvicset ottan, közbemeg méga füleis levesesvót. Mindigcsaka zevés jára fejibe, mindig ijen, őse tutta miaza ficsak.

Montam asztá azibojnéninek, hogyő tuggyae hova megyekén sétáni a zanyuva szombatona a ficsakka. Örütt azibojnéni, hogyaz nagyon széplessz, böcsüjjem megmagamat, asztá hétfőn meséjjekel nekimindent, hogy mivót ott. Izgulokmost nagyon.

Szombatregge má sokka korábbanföl ébrettem, mint a zanyu, éppenmint karácsonykó, mer aszittemhogy, megin a kerittéshöz megyünk migráncsot nézni a ficsakka, mintrégen azibojnénive, aznagyon érdekes vót. Denem. A zanyu amikó főkett, aszontahogy csakdélután megyünk, denem is a kerittéshöz csakide a városba, amikómeg szomoru lettemezé, aszonta a zanyu, hogyde lesz lufiis...

ITT OLVASHATÓ

A TÍZ LEGDURVÁBB TÖRTÉNET A KVÓTAREFERENDUM-KAMPÁNYBÓL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: M. Tóth Balázs
2016.10.01.
 

Gyakorlatilag nincs nap az utóbbi hetekben, hogy ne derülne fény valamilyen jogsértésre és/vagy bűncselekményre, de legalábbis tisztességtelen akcióra a népszavazási kampány során. Sok minden más mellett ez is kiváló látlelet a magyar demokrácia állapotáról. Összeállítottunk egy szubjektív sorrendet a tíz szerintünk legsúlyosabb esetről:

ITT OLVASHATÓ

HÉTFŐ REGGEL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Szűcs Balázs református lelkész
2016.10.01.


Az én fiatalkoromban úgy beszéltünk a «magyar glóbusról», mintha egészen külön darabja volna a világnak,  biztos elszigeteltségben, a monarchia Védőburka mögött.  Rettenetesen megbűnhődtünk ezért.”
(Babits Mihály: A mai Vörösmarty- ünnepi beszéd, 1935)
 
Nem a bevándorlás, a migráció vagy az integráció összetett kérdéseihez szeretnék hozzászólni. Hanem ahhoz a „keresztény kártyához”, amit a kormány elővett és használt a kampány során.

Mindenekelőtt kifejezetten furcsa volt és a kereszténység nem éppen a leghitelesebb időszakait idézték azok a kijelentések, amikor az ország vezető politikusai vagy éppen az Országgyűlés elnöke Magyarország keresztény gyökereiért aggódtak.

Sokkal inkább itt lenne az ideje, hogy kimondjuk: a keresztyénségből a továbbiakban ne csináljon senki ideológiát. Ideológiákkal tele a padlás. Cselekvés kellene. Látható lépéseket tenni például a gyermekszegénység és a nők elnyomása ellen, emberhez méltó munkát és lakhatást biztosítani, emberként viselkedni roma embertársainkkal és még sorolhatnánk.

Ez persze kényelmetlenséggel és szembenézéssel járna, ahol bizony fény derülne gyávaságainkra, mulasztásainkra, sikertelenségeinkre. Éppen itt kezdődne el a lényeg, amit hitnek nevezünk és itt érne véget az ideológia, amit legyártottak nekünk.

Egészen megdöbbentő volt, ahogy a kereszténységet egyesek eszközként használták fel „Európa megvédésére” és saját politikájuk igazolására. A kereszténység nagy lehetősége és ajándéka éppen a változás. Hogy Istennel való kapcsolatunkon keresztül (újra és újra) megújul az életünk és végre pont azok akarunk lenni és azok leszünk, akik vagyunk: emberek. Se többek, se kevesebbek.

Megéljük, hogy a különbözőség nem fenyegetés, hanem lehetőség. És nem az számít, hogy ki honnan jött (hogy milyen a bőre vagy a nemzetisége, származása), hanem, hogy mit csinál az életében. Mire jutott és hogyan jutott el odáig. Onnantól már nem kell, hogy megmondják, hogy kiről mit kell gondolni.

Hiszen elég csak megnézni a Biblia főbb alakjainak a történetét, de Európa és benne Magyarország története is a folyamatos változások története. Ami nem változik, az nem él. Miért akarnánk egy népszavazással elhitetni magunkkal, hogy sikerült megállítani az időt, megvédtük az országot és igazságosan döntöttünk két tollvonással emberek sorsáról?

Ugyanis itt emberek sorsáról van szó. És hiába akarja mindenáron a „rábeszélőgép” a szánkba adni a legújabb szöveget: nekem ezek az emberek akkor is emberek maradnak és nem migránsok lesznek. Bajba jutottak, akik segítséget kérnek. És van köztük mindenféle: szomorú, reménykedő, gazember és becsületes is. Ahogy köztünk magyarok között is vannak szomorú, reménykedő, gazember és becsületes emberek.

Az iszlám világban igencsak meglepő dolgokat találnánk, ha elkezdenénk végre őszintén beszélni. Például kiderülne, hogy ilyen, hogy iszlám vagy kereszténység nem létezik. Iszlámok és kereszténységek vannak, különféle hagyományokkal, nézőpontokkal, értelmezésekkel, irányzatokkal és akkor még szót sem ejtetünk az egyes emberek egyéni meggyőződéseiről. Persze lelkészként megértem, hogy szeretnénk eligazodni a világban és ehhez kapaszkodók kellenek.

Kényelmes lenne, ha minden fekete vagy fehér lenne, könnyű lenne a döntés, ahogy ez a hazug népszavazás hazug kérdése sugallja. Ha őszinték vagyunk magunkhoz tudjuk: a világ nagyon bonyolult, összetett és változó.

Ezért maradok otthon és nem megyek el szavazni...

ITT OLVASHATÓ

LELKIISMERET, CENZÚRÁZVA: MIT MOND AZ EGYHÁZAK SZABADSÁGÁRÓL A MENEKÜLTELLENES NÉPSZAVAZÁS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Mráz Attila
2016.10.01.


...A szabadság hiánya a jogfosztott és privilegizált egyházakat egyaránt sújtja
Az egyházi jogállás politikai kontrollja lehetetlenné teszi, hogy a szabályozás vesztesei – az egyházi státuszoktól megfosztott szervezetek – szabadon gyakorolhassák egyesülési jogukat, vallásszabadságukat; ez pedig a jogfosztott szerveződések hátrányos megkülönböztetését eredményezi. Az állam befurakodása az egyházi szektorba körülírja az utóbbi határait, és egyeseket indokolatlanul kirekeszt a szektorból, az egyházi jogállással járó jogokból és kiváltságokból.

Az egyházak kitartó hallgatása, széleskörű kihátrálása a népszavazási kérdés körüli lelkiismereti vitákból, vagy egyenesen a kormány által ontott, zengzetes "NEM" mögé történő széleskörű beállása azonban intő jelei annak, hogy az egyháztörvény nem csak az új szabályozás veszteseit, hanem – sokkal kevésbé közvetlen és nyilvánvaló módon – a nyerteseket is korlátozza.


Ahol ugyanis az egyházi státusz politikai kegy, ott az e kegyben részesülő egyházak sem élhetik meg lelkiismereti, vallási meggyőződéseiket teljes szabadsággal.

A nyertesek korlátai elsőre nem nyilvánvalóak. Elvégre ők azok, akiknek a befolyása a közoktatásban egyre csak
növekszik, és akik a bőkezű állami egyháztámogatások és egyházi adókedvezmények mellett még az SZJA egyházi 1%-ára is számíthatnak. De – ismét a sajtó példájából – tudjuk, hogy ahová az állam beteszi a lábát, ott beindul az öncenzúra lassú, lépésenként alig látható, a távlatból visszatekintve azonban már világosan kirajzolódó folyamata. Ez a folyamat sajnos akkor is beindul és halad a maga útján, ha olyan szerveződéseket érint, amelyek tagjai jóhiszeműen, legjobb tudásuk és elköteleződésük mellett, őszinte hitbeli meggyőződésükre támaszkodva végzik munkájukat egy közösség érdekében. Az öncenzúra működési mechanizmusa ugyanis alattomos: nem elsősorban az egyén, hanem az intézmény szintjén fejti ki hatását. Ahogy az öncenzúra a sajtó esetében is a szerkesztőségek működését, a felelősségi viszonyokat, az intézményi döntések és körülöttük kibontakozó belső konfliktusok tárgyát, súlyát, irányultságát változtatja meg, úgy a meggyőződések és vélemények formálására, megélésére, terjesztésére rendeltetett más intézményekben is hasonló utakon mérgezi a meggyőződés és vélemény szabad formálását, kinyilvánítását.

A bevett egyházaknak ezért korlátokat szab a menekültellenes népszavazással kapcsolatos álláspontjuk szabad kialakításában és hirdetésében, hogy ők a kormány kegyelméből egyházak. Ezzel párhuzamosan a jogfosztott egyházak pedig kétszeresen nehéz helyzetben vannak, hiszen kegyvesztett státuszuk mellett közéleti álláspontjuk kialakításában is – önhibájukon kívül – nehezebb hiteles álláspontot képviselniük a jogfosztás miatt érzett, a kormányzattal szembeni neheztelésük miatt.

A menekültellenes népszavazás ma Magyarország egyik legfontosabb közéleti kérdése, amely a TASZ meggyőződése szerint alapvető erkölcsi kérdéseket feszeget. A feltett kérdés népszavazásra bocsátásaés a kormány gyűlöletkeltő kampánya álláspontunk szerint az egyenlő emberi méltósággal összeegyeztethetetlen. Ez utóbbi olyan alapvető érték, amelyet az alkotmányosság hívei feltétlenül osztanak, de nem feltétlenül csak ők. Egy olyan országban, ahol az egyház szabad, ez a népszavazás bizonyára számos különböző, de egyaránt valamilyen hitbeli meggyőződésen alapuló válaszra sarkallta volna az egyházakat. Minden bizonnyal számos egyház tenné le voksát a NEM mellett – és támogatná ezzel a kormány menekültellenes politikáját – egy olyan országban is, ahol nem sérül az egyházak szabadsága.


De egy olyan Magyarországon, ahol szabad az egyház, minden bizonnyal szép számmal akadnának olyan egyházközösségek és egyházi méltóságok is, akik az alkotmányosság elveitől független hitbeli meggyőződésük támaszán is arra buzdítanák híveiket, amire mi a választópolgárokat: utasítsák el a népszavazás embertelen üzenetét, és szavazzanak érvénytelenül. Ahol a lelkiismeret sok-sok hangjának egyikeként a lelkiismeretnek ez a hangja nem vagy
csak elvétve szólal meg, ott van okunk kételkedni az egyház szabadságában.

ITT OLVASHATÓ