2018. július 24., kedd

COSA NOSTRA & GULASCH . "ÚGY ÉGJEN A LELKEM A POKOL TÜZÉBEN, AHOGY EZ A KÁRTYA ÉG, HA MEGSZEGEM AZ ESKÜMET"

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.07.24."Létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a „felforgatók” majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket." (Schöpflin György)

Tiszta, világos, valódi kelet-eurepéer beszéd egy talán jobb sorsra érdemes (?), valaha a Glasgowi Egyetemen végzett, brit, magyar állampolgárságú történésztől. A tiszteletreméltó Lucky Luciano is hasonlóan kezdte sikeres pályafutását, Schöpflin pedig valahogy így fejezi majd be. „Cosa Nostra”, „A Mi Ügyünk”, azaz nemzeti szuverenitás ahogy azt mi szeretjük.

Tehát magyarán mondva, politikai korrektség nélkül ez így hangzik:

– Ha nem fizettek számunkra elegendő védelmi pénzt, vagy ha esetleg megsértitek a mi érdekeltségi területünket, rendkívül csúnya dolgok következhetnek be. Ha úgy adódik kirobbanthatunk egy látványos bandaháborút. Amíg ti a fehér asztalnál tárgyalgattok és turkálgattok a jogszabályok között, addig mi bükkfából készült, csúcskategóriás baseball ütőkkel – amit a ti pénzetekből vásároltunk – szétverünk néhány intézményt és magunkkal viszünk mindent, amit csak tudunk. Én elkerülném ezeket a következményeket.

Ezek valószínűleg nem a kiöregedett maffiózó, Schöpflin consigliere saját gondolatai, hanem magának a Capo di tutti Capinak fenyegető üzenete. Csak így van súlya és értelme a zsarolásnak. Az mindenki számára világos, hogy a Család fejének beleegyezése nélkül nem születhet ilyen nyíltan fenyegető, otromba nyilatkozat.

Magyarországon már pompásan működik a szicíliai franchise tökéletesített változata. Az Európai Unió állandóan halogató, bizonytalan, zsarolásnak engedő magatartásának súlyos következményei lehetnek. Uniós biztos helyett esetleg kapnak majd egy dörzsölt, tapasztalt Keresztapát...


MARCHING BAND


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.24.


Szünet. Zenéljünk. Egy huszonhat éves felvétel most került föl a netre (legalábbis én eddig nem láttam, pedig kerestem), ezt látniuk, hallaniuk kell.
Minden idők legnagyobb, legjobb, leg leg leg - az így kezdődő mondatokon vagy mosolygok vagy bosszankodom, idegállapot kérdése. De tudok mondani valamit, ami így kezdődik és mégis nehéz vitatkozni vele. A Gramophone című londoni, klasszikus zenei folyóirat készített egy felmérést, 100 karmesternek küldték el a kérdőívet, azt kérték, jelöljék meg, ki volt szerintük minden idők három legnagyobb karmestere. Hans von Bülow-tól napjainkig lehetett válogatni első, második, harmadikat. Mind a száz kérdőív beérkezett a szerkesztőségbe. Mind a száz kérdőíven első helyen Carlos Kleiber neve szerepelt. Van kérdés?
Az alanti felvételen a Bécsi Filharmonikusok 1992-es Újévi Koncertjének hagyományos záró "ráadásszáma" van, Carlos Kleiber vezényel. Idősb Johann Strauss szerzeményét értelemszerűen mindenki elvezényelte már, aki valaha dirigálta ezt a koncertet. De így soha senki. Megpróbálom elmagyarázni, miért állítom ezt:...

ORBÁN GÁSPÁR FELHÁZÁT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGÉNEK ÁLCÁZZÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.24.


Eddig is rejtély volt, hogy Orbán Viktor fiának sehol be nem jegyzett “Felház” nevű egyháza milyen pénzből működik. Az ugyanis minden kétséget kizáróan megállapítható tény, hogy a Felház vallási tevékenységet folytat. Összejövetelei – “dicsőítő alkalmaik” – istentiszteletek, ahol a természetfölötti Istent dicsőítik, a cél pedig a Jézus Krisztussal való találkozás.

Ezt evangélizációnak nevezik. Ez az evangélium hirdetése abból a célból, hogy a megjelent fiatalok személyesen találkozzanak Jézus Krisztussal és megtérjenek Istenhez. Mondjanak bármit, ez hitéleti tevékenység. A Biblia szerint ezt a munkát Jézus Krisztus egyháza végzi. Amikor szervezői a Felház egyház voltát letagadják, az közönséges hazugság, és paradox módon a megváltójukat és a Bibliát tagadják meg.

Magyarországon egyházat működtetni kétféle formában lehet: vagy bevett egyházként, vagy Orbán Gáspár apjának a felekezeti jogegyenlőséget és a vallásszabadságot sértő törvénye miatt egyesületi formában. Egyházi tevékenységet csak abban a formában nem lehet folytatni, ahogyan azt Orbán Gáspár Felháza teszi, hogy semmilyen jogi formában nincs bejegyezve. Ez sok egyéb mellett a pénzkezelés törvényességének kérdését veti fel.

Orbán Gáspár egyháza az apja által biztosított hátszélnek köszönhetően egy országos hálózattal rendelkezik. Néhány hónap alatt nagyobb hálózatot hozott létre, mint az azonos karizmatikus irányzatba tartozó Hit Gyülekezete harminc év alatt. Orbán Gáspár nem csak saját egyházi szervezetet épít, hanem “felekezetek fölötti” jelszóval ernyőszervezetet hoz létre a legkülönfélébb egyházak, felekezetek és gyülekezetek fölött. Ennek a törekvésnek kevesen mernek ellenállni, mert az Orbán-gyerek mögött a korlátlan hatalommal bíró apja áll.

Mindezt úgy teszi, hogy a Felház sem egyházként, sem egyesületként, sem más társadalmi szervezetként nincs bejegyezve. Nem véletlenül, hiszen ebben az esetben éppen a gyerek egyháza bizonyítaná, hogy Orbán egyházi törvénye diszkriminatív és sérti a lelkiismereti és vallásszabadságot. A Felház ugyanis minden tekintetben megfelel az egyházakkal szemben támasztható szellemi követelményeknek, s az államnak nem lenne joga megtagadni tőle az egyházi státuszt.

Csakhogy Orbán Gáspár, aki nem kisebb célt tűzött maga elé, mint Magyarország (“egész Európa”) szellemi megújítását (ez pedig összhangban áll apja nagyravágyó terveivel), olyan Mózes, aki a Fáraó palotájából akarja megszabadítani az “ő népét”. Élvezi a Fáraó pénzét, a vagyonát és hatalmát, és a Fáraó palotájából akarja kivezetni az ördög rabszolgáit az Isten szabadságába, az ígéret földjére. Minden további hamisság, csalás, hazugság ebből fakad. A gyerek az eke szarvára tette a kezét, mégis hátratekint. Emiatt ő nem alkalmas az Isten országára, ahogy Jézus megmondta. De alkalmas a NER szolgálatára. S ezt megértette...

TÖMEGES KIRÚGÁSOK A KÖZSZFÉRÁBAN - ERRE KÉSZÜL A KORMÁNY

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ DÁNIEL
2018.07.24. 


Egy szakszervezet szerint a hazai munkaerőhiány enyhítését a közszféra dolgozói létszámának leépítésével lehetne megoldani. Varga Mihály pénzügyminiszter nincs az ötlet ellen, viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem így kell nekiállni az ügynek.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint százezer embert kellene a közszférából leépíteni, és ezzel a létszámmal a versenyszféra munkaerőhiányát csökkenteni, a Nemzeti Versenyképességi Tanács július eleji ülése után tartott sajtótájékoztatón pedig Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el a felvetéstől...

A LEGROSSZABB, HA VAN IGAZSÁG ABBAN, AMIT ÍRTÁL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2018.07.24.


Egy bágyadtan forró, diktatórikus napon, jeles kollégám, Tollász Pál, Lovagkereszttel ékesített újságíró úgy érezte, eljött az ideje, hogy valami bátrat írjon. Olyan igazat, ami alatt beszakad az asztal.

Sorosozni éppen nem is volt kedve, különben is, azt a pártrovathoz tartozók írják. A napi migráncsos cikkén már túl volt – általában azokat péntek délután, szép nyugodtan, előre legyártotta, mind a hatot a hétre. Szombatra ugyanis nem írt soha se buzizós, se libsibolsizós, se migráncsozós cikket, sőt, a nagymamája kifejezett kérésére még az olyan nyelvi fordulatoktól is megtartóztatta magát, hogy az „ajvékoló libsikék”, meg a ”görbe orrok”, vagy az „ezek sem indén sültek le”. Pedig ezekért a szép, míves megjegyzésekért, szerkezetekért több dicséretet is kapott már úgy közvetlen felettesétől – akit a politikai rendőrségről helyeztek az újsághoz, és majdnem az összes nagybetűt ismerte –, mint a pártelittől. Egyszer, állítólag még maga az ötös számú tagvágóhíd tulajdonosa is megjegyezte, hogy ez a Tollász, ez tud valamit.

Szóval, meleg, nyár – már az is megvolt, hogy virágzik kankalin a Mecsek déli lejtőjén, valamint, hogy van üveges sör elegendő a Balaton déli partján is, ráadásul megírta már, hogy a terv – de milyen terv – sokkal jobban teljesült, hála a kis vezető gondos iránymutatásának.

De valami mégiscsak kellene. Valami ütős, igazi, kritikus.

Így aztán Tollász összeszedte minden bátorságát és megírta – igen óvatosan, de mégiscsak –, hogy a Magyar Posta eleinte csak az ajánlott leveit, a pénzesutalványait nem hordta ki zuglói lakhelyére, de most már a hétköznapi kiadványok is elvesznek, és ebben valami aljas ármány is lehet, mert az ellenség keze mindenhová beteszi ugye ürgebőrbe varrt, szőrös, láncos kutyáját. És a legutóbbi nemzeti konzultációs íve is elveszett - s alig tudott pótlást kérni a kerületi körzetvezetőtől, nehogy már a rovancsnál pont ő hiányozzon.

A posta ugyan valóban Zuglóban akkoriban nem vitte ki sem az ajánlott leveleket, sem a pénzesutalványokat, sőt gyakran már a számlákat sem, de a posta érzékeny lelkű urának ez az írás nagyon rosszul esett. Ráadásul a konzultáció miatt félt, hogy a bokáját is megüti – volt ugyan egy 800 milliós, meglehetősen rendezetlen beruházási ügye is, de abba az utolsó pillanatban sikeresen bevette Mészáros Lőrinc szobalányát – ezzel a nagyságrenddel ő foglalkozott a Családban – és így az elsimult, attól nem kellett tartania hát.

De hogy elvesznének a levelek a Volán pályaudvaról a postáról menet? Nem, nem, soha!
...

GULYÁS GERGELY SZERINT NEM ELVÁRHATÓ, HOGY A FIDESZESEK ROKONAI NE NYERJENEK ÁLLAMI PÉNZEKET

VÁROSI KURÍR / KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: Városi Kurír 
2018.07.24.


A keddi kormányinfón Gulyás Gergelynél rákérdeztek a legutóbbi panziófejlesztési pályázatra, amin az Index cikke szerint Szatmáry Kristóf fideszes képviselőn, Daher Pierre korábbi fideszes képviselő felesége és Fazekas Sándor rokonán kívül még egy féltucatnyi Fidesz-közeli pályázó nyert több tízmillió forintot panzióépítésre. 

Nem méltányos?!

Ahogy várható volt, a miniszter nem látja különösebben problémásnak, hogy a Fideszhez szorosan köthető pályázók is jól szerepeltek, szerinte a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, és „egy évekkel ezelőtt leköszönt volt képviselőt nem lenne méltányos kizárni egy ilyen jellegű pályázatból”.

Öt év múlva már családi ház lehet az uniós pénzből épült panzió

Hozzátette, hogy senki előnyt vagy hátrányt nem szenvedhet azért, mert országgyűlési képviselőként tevékenykedett vagy tevékenykedik.

Egyébként ilyen pályázatok érdekessége, hogy korábban sokan csak magánlakásnak használták az uniós pénzből felépített épületeket, mint például az izsáki polgármester is. A panziót pedig csak papíron üzemeltették. De ha a mostani nyertesek várnak öt évet, már teljesen legálisan zárhatják be a boltot, és használhatják családi házként az ingatlanokat. Gulyás itt is elmondta, hogy ez a szabályozás mindenkire egyformán vonatkozik. Bár azt nem tudja megmondani, hogy ez a szabályozás jó-e...

ÍGY VÁLTAK A POLITIKUSOK A VÁLASZTÓK HELYETT AZ ÚJSÁGÍRÓK RABSZOLGÁIVÁ

MÉRCE
Szerző: SZAKÁCS ANDRÁS
2018.07.24.


Eredetileg azt terveztem, hogy arról írok egy posztot, sőt nem is – 2 év után, visszatérve az alapokhoz – elemzést, hogy mit szúrt el, és mit tehetett volna helyette az ellenzék a képviselői fizetések kapcsán. Nem megmondós és beszólós jelleggel, hogy kerüljem a mostanában elharapódzó véleménycikkezést, hanem tépelődő hozzáállással: mit lehetett volna másképp csinálni. Már csak azért is, mert osztom azok véleményét, akik szerint nem csak a politikusoknak, de mindenkinek, aki felületet kap a médiában, felelőssége van, legyen akár blogger, elemző vagy éppen újságíró.

De aztán meggondoltam magam, no nem azért, mert Dezső András lelőtte a poént a „Csak egyetlen példa, amiből látszik, mennyire töketlen az ellenzék” című cikkében, hanem ahogy lelőtte. „Tanácsának” minősége egy sokkal fontosabb jelenségre irányítja rá a figyelmünket: az ellenzék „van rajta sapka, nincs rajta sapka„ helyzetére. Arra, hogy nem tudósításokban, hanem véleménycikkekben, vagy tudósításba álcázott véleménycikkekben jelenik meg a pártok politikai cselekvése.

Erre persze lehet az az érv, hogy az emberek a véleményt keresik, és kell a kattintás, a legjobb megoldás, ha már a címben olyat szólunk be, ami miatt kattint az olvasó. Csakhogy mindegy, hogy már a címben, vagy „csak” a szövegben fogalmaznak meg véleményt az újságírók. Mindegyik gyakorlattal szétbombázzák a pártok működését. A pártok ugyanis innentől kezdve két szűrővel kell, hogy megbirkózzanak, az újságíróval és a választóval.
A tudomány jelenlegi állása szerint a média sokkal inkább azt határozza meg, hogy miről gondolkodunk, nem pedig azt, hogy mit gondoljunk. Utóbbira a média helyett sokkal inkább a propaganda tesz kísérletet.

Több újságíró is azonban, talán tudtán kívül, a propaganda területére tévedt. Aminek az ő szempontjukból megvan az a negatív következménye, hogy könnyebbé vált a megbélyegzésük, bizonyíthatóvá vált a véleménnyel teli tudósításoknak köszönhetően, hogy lám, nincs is független média, mindenki választ oldalt, ami aztán írásaival támogat...

HEIKO KRETSCHMER: "HA ORBÁN BUKIK, AZ TRENDFORDULÓ LESZ EURÓPÁBAN IS"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.07.23.


2016-ban még kifoghatta volna az unió a szelet Orbán Viktor vitorlájából – állítja Heiko Kretschmer a hvg.hu-nak adott interjúban. A választási kampányban az MSZP-nek dolgozó német kampánygurunak furcsa, hogy miközben az unió – sokszor jogosan – állandóan kikelt Orbán ellen, senki sem gondolkodott el azon, hogyan segíthetné, hogy Magyarországon egy másfajta politizálás kerekedjen felül.

hvg.hu: Mikor volt az utolsó kapcsolata Magyarországgal?

Heiko Kretschmer: Utoljára április 8-án voltam az országban. Azóta csak a hírekből figyelem, mik a fejlemények.

hvg.hu: Sokkot kapott?

H. K.: A megbízatásom véget ért. De természetesen az az este sokaknak volt elkeserítő. A vártnál magasabb részvétel és a Budapesten érzékelhető hangulat olyan várakozásokat generált, amelyek irracionálisak voltak. A választások estéje ilyen téren mindenkit visszahozott a realitás talajára.

hvg.hu: Azt már meg tudja mondani, mi volt az eredmény szempontjából a döntő jelentőségű?

H. K.: Túl lassú volt az ellenzéki témakeresés, amellyel a Fidesz narratívájából ki lehet szakadni, és ezzel párhuzamosan túl sokáig tartott az alkudozás a választási indulás technikai részleteiről. Ezért csak az utolsó hetekre állt össze egy olyan hangulat, hogy mi állunk itt a másik oldal ellen, és ez az ajánlatunk a választóknak. Így viszont a mobilizáció sem sikerült. Ezen túl hiába talált meg az ellenzék szociális kérdésekben vagy a kivándorlás témájában olyan területeket, amelyen többségi támogatásra számíthat a társadalmon belül, ezeket a kérdéseket a Fidesz el tudta nyomni a civilizációk harcáról szóló történetével. A menekültválságot úgy mutatta be a kormánypárt, mint egy Magyarország ellen zajló támadást, amellyel szemben védekezni kell. Ebben a helyzetben fontosabb a Fideszt választani, mint más témák kapcsán új esélyt adni az országnak. Végül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a nagyvárosokon túl nincs kritikus nyilvánosság, nincs sem professzionális sajtó, sem ezt pótló blogvilág, amely pártatlanul tájékoztatna. A választás eredményének földrajzi eloszlásán ez meg is látszik.
..

ITT OLVASHATÓ

AHOL EGY KORRUPT GYŰLÖLETPÁRT AZ ÖSSZES ENYVES KEZÉVEL 42 SZÁZALÉKON HASÍT AHELYETT, HOGY A PARLAMENTI KÜSZÖBBE VERDESNÉ A FEJÉT, OTT NINCS MIT TENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT.
2018.07.24.


Mi tagadás, április 8-ai keserves érzések kerülgetnek.

Mészáros Lölö vállalkozózseni az istenverte választás óta eltelt minden egyes kibaszott munkanapon zsebrerakott egy milliárdos munkát. A Fidesz kétharmados diadala óta 74 napot dolgoztunk, ha átlagolunk, Mészárosék minden nyomorúságos munkanapon behúztak egy több mint 1,2 milliárd forintos állami megbízást.

Közben csendben, sunyiban, ahogy szokták, megtolták a kommunikációnak nevezett állami propagandára elkölthető alapot. Ez azt jelenti, hogy az eddig megszokott 25 helyett 30 milliárdos keretszerződést írt alá még június közepén a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH). A keretösszeg kétszer feltölthető, tehát ha véletlenül idő előtt elköltené a hivatal a 30 milliárdot, akkor idén még kétszer elkölthet ennyit, azaz végső soron akár 90 milliárdot is. (Legutóbb éltek is ezzel az elvtársak, az eredetileg 25 milliárdos keretből 75 milliárd lett.)

Közben Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, akinek vállalkozása Polt Péter legfőbb elsikálóművész szerint összesen 973 millió (közel 1 milliárd) forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének, köszöni, jól van. A kárt mai napig senki nem térítette meg, ám a Simonka becsődölt cégét érintő büntetőeljárás ellenére, annak vagyona már vissza is vándorolt a kormánypárti bűnözőgyanús egyén pereputtyához. Az okozott károk enyhítése helyett inkább úgy döntöttek, nem hagyják csak úgy elkótyavetyélni korábbi tulajdonukat. Megtehetik? Meg?

Közben Tiborcz István ingatlanfejlesztő, megélhetésileg miniszterelnöki vő a BDPST nevű botrányos, az időközben elhunyt, az FBI által körözött szaúdi milliárdossal, Gaith Pharaonnal üzleti kapcsolatban álló cége áttette a székhelyét a Kelenhegyi út 27. szám alatti villaépületbe. Az ingatlant tulajdonló cégcsoport három befolyásos üzletember érdekeltsége: az építőiparban és a labdarúgásban is érdekelt Garancsi Istváné, a Mol olajvállalatot irányító Hernádi Zsolté és Csányi Sándor OTP-vezéré. Az üzenet: az Orbán família egyre szorosabb kapcsolatot ápol az ország gazdasági elitjével, kéz kezet mos, a vezér politikai befolyáságának és mindenhatóságának árnyékában zsírosodik a gazdasági oligarchia...

MSZP GO TUSVÁNYOS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG 
Szerző: Andrew_s.
2018.07.24.


Valahol az orrom elé keveredett egy hír, ami arról szólt, hogy az MSZP szeretne elmenni a fideszes agymosásra. Aztán azt is láttam, hogy a hír közel egy hetes. Nem nagyon dobogtatott meg semmit. Még az asztallapot sem. Egyszerűen azért, mert kiválóan belesimul abba a kirakósba, ami Botkától Szélig bontakozik ki. Szegélymintaként a képviselői fizetésemelés megemelésével. Amit azért csak sikerült a magát ellenzéknek emlegető politikai alakulatok jó részének is megszavazni.

Tudom, tudom. Az ezt érintő hírek többsége sem friss. Tényleg nem az. Ahogy az amerikai rabszolgatartás sem lenne mai történet. A következményei azonban máig hatnak. A hazai politika azért nem olyan nagy ívű. Inkább földhözragadt. A posványba tapadva ott vannak a sokak által megtiport, lenyomott korábbi gondolatok is. Arról, hogy a Fidesznek nem előnyös egy összefogó ellenzék. Így pénzt, paripát, illetve szólamokat nem kímélve próbálta megosztani az ellene indulókat. Valószínűleg a vártnál nagyobb sikerrel. Az LMP belső cirkusza a legékesebb példa erre. Azzal, hogy jószerével mindenkit bűnösnek kiáltottak ki, aki szóba mert állni bárki mással. De azért tényleg nincsenek egyedül.

Ugye még emlékszünk az ellenzék soraiból felhangzó, programhelyettesítő gyurcsányozásokra. Tudomásul véve azt, hogy Orbán Viktor, okkal, vagy ok nélkül, de Gyurcsányt tekinti valós kihívójának. Így évek óta próbálja a DK-elnök vélt vagy valós erejét annullálni. Látható módon, szinte bármi áron. Amikor az MSZP jelöltje, miután Szegeden beszélt a vezérrel, teli tüdőből akarta leváltani a DK elnökét, azért egy kicsit gyanússá vált a háttér-egyeztetések lehetősége. Ahogy az LMP prominensei úgy mentek el tárgyalni a DK-hoz, hogy valószínűleg előre eldöntötték: nem tárgyalnak. Az csak hab volt a tortán, hogy utána elmentek egy benzinkúthoz, hogy megpróbálják a lehetetlent. Szalonképesnek eladni, amint felszopják a Jobbikot. Összességében azért szépen rakosgatták a kirakós darabjait az asztalra. Azt a kirakóst, ami az egykori NDK többpárt-rendszerére emlékeztető parlamenti párt-színkőrt ábrázolja. Amiről lehet azt mondani, hogy nem olyan. Mondani lehet. De attól még az...

AKÁRMI LESZ A TRUMP ELLENI VIZSGÁLAT VÉGE, ABBA BELEREMEG AMERIKA

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.07.24. 


Donald Trump tegnap is azzal foglalatoskodott a Twitteren, hogy az általa következetesen „Mueller Boszorkányüldözéseként” emlegetett oroszügyi vizsgálat leállítását követelte, immár sokadjára, és egyébként most is hamis állításokra alapozva. Annak ellenére, hogy - akármennyire felfoghatatlan ez magyar fejjel - az oroszokkal való összejátszás után nyomozó különleges ügyészt, 

Robert Muellert a saját minisztériuma kérte fel és ruházta fel széles jogkörökkel.

Ennek megfelelően Trump saját igazságügyi miniszterhelyettese, Rod Rosenstein tartotta azt a sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették: vádat emelnek 12 orosz hírszerző tiszt ellen. (Az már Trump sajátos vezetési módszereiről és a kormányon belüli káoszról árul el sokat, hogy az általa kinevezett Rosenstein menesztését is fontolóra vette korábban.)

Ritkán kerül nyilvánosságra ilyesmi

A 29 oldalas vádiratot bárki elolvashatja, és kivételesen érdemes is belenézni az eredetibe. Ez ugyanis az egyik legaprólékosabb leírása az orosz kiberhadviselésnek. A titkosügynökök munkájának ugyebár meglehetősen fontos feltétele, hogy titkos legyen, ehhez képest itt

az orosz katonai hírszerzés, a GRU tisztjeiről név szerint, pontosan leírják, hogy melyik egységnél és milyen rangban szolgáltak, milyen álneveket használtak,

sokszor percre pontosan megadva, hogy mikor mit csináltak, és azt is, hogy ezzel milyen bűncselekményt követtek el. De még azt is közzé teszik, hogy melyik utca hány szám alatt történt a munkavégzés...

MÁR KÉRLELI A KORMÁNY HELSINKIT, HOGY NE KELLJEN ELISMERNIE HAZUGSÁGAIT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2018.07.24.


Ilyen is van: arra kéri a kormány a Helsinkit, ne kérjen végrehajtást a jogerős, kormányra nézve kínos ítéletére, hanem várja meg, hogy a Kúria dönt a felülvizsgálatról. Amikor fordítva történt ugyanez, a kormány nem tett gesztust az általa sorosista álcivilnek tekintett szervezetnek.

Egyre elképesztőbb fordulatai vannak a Magyar Helsinki Bizottság és a kormány közötti ügynek. A civileknek jogerős ítéletük van arról, hogy a kormánynak a kormany.hu-n főoldalon 30 napon át kint kell tartani egy bejegyzést, amely rögzíti tényt, hogy a 2017 őszi nemzeti konzultációban a kormány valótlanságot állított akkor, amikor leírta: a Helsinki Bizottság a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat védi, és ezzel pártolja a törvénytelenséget. Ez tehát nem igaz, de a kormány ahelyett, hogy kitette volna a számára nyilván óriási blamát jelentő szöveget, a Kúriához fordult felülvizsgálatért. A kormany.hu pedig továbbra is tele van migrációellenes, sorosozós posztokkal.

Ráadásul egy olyan, ideiglenes intézkedés irántikérelmet is benyújtott a kormány, hogy a felülvizsgálat lefolytatásáig ideiglenes intézkedésként ne kelljen kiraknia a szöveget. De ettől még a Helsinki kezdeményezhetné a bíróságnál (a határidők túllépése miatt) a jogerős ítélet végrehajtását - ebben az esetben két ellentétes szándék feszülne egymásnak, ami további jogi értelmezési vitát kavarna. Ezért a kormány ügyvédjei megkérték a Helsinkit, ugyan, legyen már olyan gáláns és nagyvonalú, hogy eltekint a végrehajtás kezdeményezésétől.

Kéri ezt az a kormány, amely minden volt a Helsinkivel és a kormánykritikus civilekkel, csak nagyvonalú és gáláns nem - például a kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas matricázással bélyegezte meg a szervezetet...

LÁZÁR JÁNOS A NÉP GYERMEKE

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.07.24.


Amikor Lázár János április végén nyilvánosan lemondott a Miniszterelnökséget vezető miniszteri posztjáról és bejelentette, hogy a továbbiakban kizárólag a választókerületére kíván koncentrálni, sokan meglepődtek. Mi az, hogy a Fidesz kvázi második embere, Orbán Viktor jobbkeze nem kíván kormányzati tisztséget vállalni a következő kormányban? – kérdezték.

Nos, akármi is állt a kívülről nézve furcsa döntés hátterében, a jelek szerint Lázár nem bánta meg, hogy sutba vágta a kormányzati karriert, és helyette „mezei” képviselőként kizárólag a hódmezővásárhelyi választók kegyeit keresi. Olyannyira, hogy az elmúlt időszakról tegnap egy videót is posztolt a Facebook-oldalára.

Afféle best of összeállítás ez, amelynek középpontjában természetesen Lázár, a politikus áll, ám nem úgy, ahogy az elmúlt években tőle megszokhattuk, azaz a miniszteri rangkórságtól megszabadulva, a kisemberek képviselőjeként jelenik meg. A videón valóban úgy fest, hogy ő a nép gyermeke, a jóravaló fiatalember, akit bármikor le lehet szólítani az utcán, de néhanapján egy-egy kupica pálinka is le-lecsúszik a torkán, és persze ízes Gyurcsányozás is ki tud szaladni a száján...

ORBÁN SZÁNDÉKAIVAL SZEMBEN EURÓPÁN BELÜL, MÉGHOZZÁ FEJENKÉNT HATEZER EURÓS TÁMOGATÁSÉRT HELYEZIK MAJD EL A MENEKÜLTEKET

168 ÓRA ONLINE
Szerző:  B.M.
2018.07.24. ű


Az Európai Bizottság anyagi segítséget kínál az Európai Unió azon tagországainak, amelyek hajlandóak ellenőrzött – saját döntésük alapján nyitott vagy zárt – központokat létrehozni a területükön. A terv régi, ám most meg is valósulhat, de nem éppen úgy, ahogyan Orbán Viktor gondolta.

Szerdán, július 25-én várhatóan már tárgyalnak is az EU-s nagykövetek és döntéshozók az ellenőrzött menekültbefogadó központoknak a létrehozásáról az EU-ban, továbbá annak lehetőségéről, hogy minél gyorsabban osszák szét a nemrégiben tengerből kimentett menekülthajókról partra szállókat.

Menekülőnként hatezer euró összegű pénzügyi támogatást nyújtana az Európai Unió az úgynevezett ellenőrzött központok létesítését vállaló tagországok számára, ezen felül pedig teljes mértékben fedezné e központok infrastrukturális és működési költségeit is – derül ki az Európai Bizottságnak a migrációs válság kezelését célzó, kedden közzétett javaslataiból.

Az állam- és kormányfők június 28-29-i csúcstalálkozóján elfogadott megállapodásban felkérték az Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a menekült-átvevőpontok létrehozásának lehetőségét, méghozzá az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Nemzetközi migrációs Szervezet (IOM), továbbá az érintett átvevő országok bevonásával.

A tanács felszólította a bizottságot, hogy tegyen javaslatot „ellenőrzött központok létrehozására az Európai Unió területén, továbbá egy új megközelítés alapján közös uniós erőfeszítések előkészítésére ahhoz, hogy azok a személyek, akiket a tengerről kimentettek, s az Európai Unió területén léptek partra, kezelhetőek legyenek.

Mindez azért furcsa, mert Orbán Viktor egyáltalán nem számolt be arról, hogy Magyarországot képviselve hozzájárult e megállapodáshoz az uniós csúcson, sőt, még azt követően is – miközben tiszteletét fejezte ki az új olasz kormány irányában – azt állította, Magyarország nem vesz át menekülteket. Nagy kérdés, a kormányfő miben állapodott meg vezetőtársaival.

A belügyi, állampolgári és migrációs EU-biztos, Dimitrisz Avramoplpoulosz szerint „most minden eddiginél jobban szükség van a közös európai megoldások megtalálására a migráció kezelésében. – Mi készek vagyunk támogatni az érintett tagállamokat és az úgynevezett harmadik országokat abban, hogy jobban együttműködjenek a tengerből kimentett partraszállók kezelésében. De ehhez a munkához nemcsak most, hanem hosszú távon együtt kell működnünk. Meg kell, hogy találjuk az idővel fenntartható megoldásokat – fogalmazott a politikus, a bizottsági javaslat pedig azt is világossá teszi, az EU vezetői nem korlátlan és ellenőrizetlen átvételre és befogadásra készülnek, hanem azért kívánják létrehozni az új elosztó állomásokat, hogy javítsák a nemzetközi védelemre szoruló személyek és az illegális bevándorlók közötti megkülönböztetés folyamatát. Azokat ugyanis, akik jog nélkül tartózkodnak az EU területén, gyorsított eljárásban kívánják visszatoloncolni, illetve terelni oda, ahonnan jöttek...

SZINTE BÁRMIT VEHETÜNK MAJD RÉSZLETRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.24.


Új lehetőségek nyílnak meg a kártyabirtokosok előtt a Mastercard részletfizetési szolgáltatásával. Eddig hitelre nem vásárolható árukat és szolgáltatásokat is részletfizetéssel vehetnek meg, ráadásul online vásárlásnál is működik. Kovács Szabolcsot, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetőjét kérdeztük.

Az Én Pénzem: A Mastercard az elsők között Magyarországon teszteli részletfizetési szolgáltatását. Miért döntöttek a bevezetés mellett, és miért nálunk indították el?

Kovács Szabolcs: Néhány évvel ezelőtt Európa-szerte kilenc országra kiterjedő kutatást végzett a Mastercard a pénzügyi szolgáltatásokról. Az egyik váratlan eredmény az volt, hogy a magyarok kiemelkedő érdeklődést mutattak a részletfizetés iránt. Így elkezdtük vizsgálni a piaci környezetet is, ami megfelelőnek bizonyult. Közép-Európa a kártyavilágban amúgy is egy rendkívül fejlett régió: volt rá példa, hogy Nyugat-Európából is ide érkeztek a szakértők, hogy újdonságokat lássanak a piaci bevezetést követően. A magyar piac érett az innovációra, az ügyfelek részéről van rá igény, és a jogi környezet is adott volt ahhoz, hogy sikeres legyen a szolgáltatás. Ezért esett Magyarországra a választás. Bár részletfizetés régóta működik a vásárlásnál, sőt kártyához kapcsolt szolgáltatásként is jelen van több piacon, de ezek a megoldások nem egységesek. A POS terminálokon keresztül az elfogadó bankok csak saját ügyfeleiknek kínálják, így fordulhat elő, hogy például Horvátországban akár 6-8 POS terminál is van a pénztárnál. Létezik részletfizetési megoldás olyan formában is, hogy néhány nappal később dönthet az ügyfél, hogy a megvásárolt terméket részletekben szeretné kifizetni. Ez a szolgáltatás Romániában és Horvátországban erős. Ugyanakkor a kutatásból kiderült, és a való élet is azt mutatja, hogy sokkal nagyobb arányban választják az emberek a részletfizetést a vásárlás pillanatában, mint akkor, ha napokkal később dönthetnek róla. Felmérésünk szerint az egyes országokban a vásárlások 20-30 százaléka is lehetne részletfizetéses, tehát komoly potenciál van benne. Azt gondoltuk, hogy a jelenlegi megoldásoknál tudunk jobbat is kínálni, kihasználva a Mastercard globális hálózatát és szakértelmét...

KERESZTÜL AMERIKÁN: AZ INDULÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.24.


Aki rendszeresen követi a blogot, az talán emlékszik még rá, hogy tavasz végén Zoli írt egy posztot, melyben arról volt szó, hogy hamarosan átszelik Amerikát és akkor azt is megígérte, hogy rendszeresen beszámol a kalandjaikról. Nos, a technika ördöge ennek kissé keresztbe tett, ám most megérkezett az első beszámoló, és ha minden jól megy, a következő hetekben végigkövethetjük, hogyan sikerült a nagy menet. Jöjjön tehát az indulás és az első napok története – keresztül Amerikán.

„A következő posztok a nyári 5 hetes kiruccanásunk butított változatai lesznek. Annyi minden történt velünk, hogy képtelenség mindent leírni. Azért remélem, hogy sikerül valamennyit átadni az utazási élményekből.

Most úgy vélem, hogy az egyes bejegyzések kb. egy-egy hete fognak lefedni, ebből kifolyólag kb. öt írás lesz a mostani poszton túl.

Csapjunk is bele!

MENEKÜLÉS A CSICSKASORSBÓL: "MEGCSÖRRENT AZ ELTITKOLT PÉNZ A ZSEBEMBEN, AGYBA-FŐBE VERTEK"

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.07.24.


Egyedül Szarvas környékén csaknem százötven ember él kiszolgáltatottságban, a pénzüket elveszik, kosztért, kvártélyért cserében dolgoztatják őket. A kényszermunka ugyan 2013 óta bűncselekménynek számít, de nagyon nehéz a felderítése. Szarvason megpróbálják a lehetetlent, ami - mint kiderült - nem is lehetetlen, van kiút, ha nem is könnyű.

"Nem tudom, hogy Krisztike mondta-e magának, de én dadogok, nem tudom, hogy zavarja-e?"

– ül le Balogh Kálmán a priccsre, a szarvasi támogató ház „diszpécser” szobájában. Kálmán éveken át élt Szarvason a tartóinál, majd egy kiadós verés után szabadították ki két és fél éve. Ő az első lakója annak a szenvedélybetegeket támogató háznak, ahol Szarvason a csicskatartásból menekülők is menedéket kaphatnak. Krisztike pedig, akit Kálmán emlegetett, a ház esetfelelőse, aki naponta megbeszéli a házban lakókkal, hogyan is állnak magukkal, teljesítették-e a maguk számára kitűzött célokat. A tizenkét férőhelyes „apartman ház” most is tele van.

Szarvason már másfél évtizede időről-időre kitör egy botrány, amikor kiderül, hogy egy-egy családnál fogva tartottak embereket, ám a hatóságok fellépését szinte lehetetlenné teszi, hogy maguk az érintettek nem csak a tartóiktól, hanem az alkoholtól is függésben vannak, így a maguk feletti önrendelkezésüket is elveszítették már. Többnyire nem a kényszermunka miatt, hanem más bűncselekmény kapcsán derül fény egy-egy esetre, pedig mindenki tud róluk. Akadnak kivételek, egy ilyen esetről mi is beszámoltunk, amelyben a makói gazda ellen indított büntető eljárásban kiderült, hogy a rabszolgaként dolgoztatott emberek egy része a rendőrségi felderítés ellenére még a gazdánál lakik, aki kizsigerelte őket. Szóval, nem könnyű. Tíz évvel ezelőtt Babák Mihály, Szarvas polgármestere is több hatóságot megkeresett, hogy tegyenek lépéseket az ügyben, de semmi nem változott, mint ahogy a kényszermunka Büntető Törvénykönyvbe kerülése sem hozott áttörést...

ORBÁN KOTTÁJÁBÓL BÖFÖGŐ SZÁNALMAS ALAKOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.23.


V-A-K-Á-C-I-Ó ide vagy oda (Netanjahuval olyannyira működött a kémia, hogy megkésve bár, de helyére került az A betű is; ma este meg Montenegróban munkavacsorál a fénylő csillag, úgyhogy hátha pont kerül ennek a fészbukosok szórakoztatását célzó gagyi-debil feladványnak a végére), azért azt senki nem gondolhatta komolyan, hogy megpihen a propaganda. Pedig az Országgyűlés Hivatala által kinyomott közérdekűen parasztvakító médiaanyag szerint ötvennégy törvényjavaslatot és tizenkét parlamenti határozatot fogadott el az Országgyűlés május 8-i megalakulása óta, szóval lenne ok a hirtelen megpihenésre. Emberfeletti vergődés volt ez, lássuk be.

De nem. A propaganda nem pihen. Azon kívül, hogy az egyik főállású propagandanéni leleplező cikket írt arról, hogy az ENSZ nem/sem független (hogy mik nem vannak!) és lerántotta a leplet a háttérből irányító nemzetközi elitisták igazi céljairól (édesanyám, borogass!), odatolták a lopott pénzből működő Magyar Idők mikrofonállványa elé a Miniszterelnöki Kabinetiroda (szevasz, Rogán!) parlamenti államtitkárát, bizonyos Dömötör Csabát, hogy adja elő az obligát agymosó műsort, ami konkrétan semmit nem változott április 8-a óta. Nehogy az uborkafa árnyékában a rajongói klub kiessen a ritmusból és elfelejtse a miheztartást.

Mi tagadás, az interjú minden morzsája – kérdésestül, válaszostul – a kötelező olvasmányok közé sorolandó, de nincs nekem annyi életem, hogy soronként szedjem szét Csabika egydimenziós eszméinek futását arról, hogy hiába győztünk, egy percre nem lehet hátradőlni, fenekednek ránk a sorosok. Az alákérdezősdi fénypontját azért kiemelném, mert ehhez viszont van némi hozzáfűznivalóm...

KORÁN HALUNK ÉS BETEGEN - MIT LÉP AZ ÁLLAM?

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2018.07.23.


A demográfiai trendek alapján bizonyosan állítható, hogy a fejlett országokban megállíthatatlanul növekszik az időskorú népesség aránya[1]. Az „elöregedő társadalmak” (ageing societies) számos gazdasági, szociális, politikai és kulturális kérdést vetnek fel, amelyekre sürgősen megnyugtató válaszokat kell találnunk a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságától kezdve az időskori életminőség megőrzésén keresztül az időskorú népesség politikai aktivitásának (és súlyának) növekedéséig bezárólag.

Az elöregedő társadalom jelensége által okozott vagy felerősített társadalmi-gazdasági folyamatok/problémák Magyarországot is érintik. Hangzatos kormányzati tervek ide vagy oda, a magyar társadalom is elöregedő társadalom és az is marad, akár tetszik, akár nem. A téma kapcsán számos kérdéskör bontható ki, a következő hetekben szándékomban áll több vonatkozást, következményt tárgyalni. Jelen írásban (részben) az időskori várható egészséges életévekről és a megjelenő képességhiányok előfordulásáról szeretnék néhány vonatkozó adatsort bemutatni.

Az időskor kezdetét meglehetősen nehéz definiálni, ugyanis nem tudományos kategóriáról van szó. Hogy ki számít idős korúnak, az koronként és társadalmanként, de akár osztályonként is eltérő. A KSH időskorú népesség jellemzőit ismertető tanulmányában (A népesség gyarapodó rétege – Az időskorúak jellemzői, KSH 2014) egyébként 60 éves kortól tekinti időskorúnak az egyéneket. A vonatkozó adatok fényében az elöregedő társadalom jelenséget maga a vonatkozó kiadvány így ragadja meg:

A 60 év felettiek népességen belüli aránya a népszámlálások által nyomon követett 140 évben folyamatosan emelkedett. Míg 1870-ben a népességnek csupán huszada, addig 2001-ben már ötöde, a legutóbbi népszámlálás alkalmával pedig közel negyede számított idősnek.”

A következő ábrán láthatjuk, hogy a trend akkor is látszik, ha a 65 évnél idősebb népességrészt különítjük el. A születéskor várható élettartam növekedése, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés növekedése és egyéb életmódhoz és a növekvő életszínvonalhoz (egy főre jutó GDP) kapcsolódó tényezőköz túl az is egyértelmű, hogy az időskorú népesség arányának növekedése nem csak az idősebb korúak számának növekedése, hanem a fiatal korú népességrész számának csökkenése miatt következett be. Az elöregedő társadalom tehát egyszerre jelenti az idős korúak számának és arányának növekedését és a fiatal korú népesség számának és arányának csökkenését...

HOSSZÚ ÚT A SZEGÉNYHÁZIG AVAGY HOGYAN LETT OROSHÁZÁNAK 75 HÉTKÖZNAPI HŐSE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SCIPIADES ERZSÉBET
2018.07.20.A furgon Pestről, a Dankó utcából indult, s belül pont úgy nézett ki, akár egy utazó szatócsbolt. Volt benne minden. Hűtő, mosógép, krumpli, olaj, tej, liszt, tojás, cukor, konzerv, kávé, szappan, mosópor, füstölt és nyers húsok. Délre tartott, a városba, melyet lakói máig úgy emlegetnek, ez Magyarország legnagyobb faluja. A sokemeletes, zöldre festett épület már a vasútállomásról látszott. Azt írták rá óriás betűkkel: Garzonbérlők Háza, de itt, Orosházán mindenki csak úgy hívja, szegényház. A rossz nyelvek szerint a városi szegényház az uzsorások paradicsoma: állítólag ők törték be időnként a bejárati ajtót, feszítették fel a postaládákat, s lopták el a leveleket.

Erősíteni az ősi lelkületet

A város szegényházáról mindenkinek van véleménye. A Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) például kijelentette: „Nem engedünk, ameddig nem lesz rend Orosházán!” És a mozgalom, mely magáról azt hirdeti, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság felemelkedéséhez szeretne hozzájárulni, fölajánlotta, hogy hazafias irányultságú orosházi tagjai önkéntes portaszolgálatot látnának el a nap huszonnégy órájában térítésmentesen, mert „meg kell védeni a magyar nemzeti életterületet és értékrendet”. S mert egy garzonházban is „erősíteni kell az ősi és harcos lelkületet”, szemben azzal, amit a város vezetése tesz: „messziről érkező összeférhetetlen jövevényeket támogat a valóban rászoruló, jóérzésű helyi lakosokkal szemben”.

A szegényház lakói a szociális garzonokat az önkormányzattól bérlik, az épület az államé, a Magyar Önvédelmi Mozgalom mégis bejárást szervezhetett. Az apropó az volt, hogy az egyik látássérült lakót úgy leütötték, hogy ráesett Tüttőre, saját vakvezető kutyájára. A MÖM szerint a támadók cigányok lehettek, a Garzonbérlők Házában pedig „központilag vezényelt gettósítás” folyik. Az írásban is dokumentált 2016-os bejáráson megjelent László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom országos vezetője, Benkő Attila orosházi gárdista bajtárs, valamint dr. Szabó Ervin, Orosháza önkormányzatának jobbikos képviselője. Az eseményre a jobboldali szélsőséges hírportál, a kuruc.info tudósítót küldött. Tudósításuk szerint (Orosházi gettósztrori, 2016. január 4.) „cigányok leptek el egy orosházi önkormányzati bérlakást. (...) Nagy meglepetés nem ért bennünket, mikor megláttuk, hogy a lépcsőházban életvitelszerűen tartózkodó nők, férfiak, gyerekek mind egy szálig a cigányság soraiból kerültek be. (...) A szociális alapú lakásoknak több mint a felét már ők „lakják” (le)... Magyarországot sajnos a benne élőktől is meg kell védeni!”

A szegényház ügye eljutott az önkormányzatig. A Jobbik képviselője több önkormányzati ülésen is a portaszolgálat mielőbbi visszaállítását sürgette. Válaszul a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. igazgatója kiszámolta, hogy ez évi 7 millió forintba kerülne, s arra jutott, hogy hetente négyszer inkább járőrözzenek rendőrök a Garzonbérlők Házában.

A városi szegényházban jobbára tizenhét-tizennyolc négyzetméteres garzonok találhatók. A bérlőkről a Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága dönt; az önkormányzat egyik szerve. A házban ma annyian élnek, mint egy kisebb faluban, körülbelül százan. Egy részük korábban hajléktalan volt, egy részük közmunkás, a nők között sok a bántalmazott, az otthonról elmenekült. A Garzonbérlők Házában még sincsenek segítő emberek, szociális munkások.

A ház előtt parkoló furgonban három szociális munkás ült. Kettő pesti, egy orosházi. A pestiek az Oltalom Karitatív Egyesületben dolgoznak, az orosházi pedig a helyi Wesley-iskolában, ahová olyan gyerekek járnak, akiknek nagyon nehezen megy a tanulás, otthon pedig többnyire szerény körülmények között élnek. A gyógypedagógiai iskolát a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tartja fönn, melynek elnöke Iványi Gábor metodista lelkész.

A furgonból a pesti szociális munkások kiemelték az egyik automata mosógépet, s elindultak vele az első emeletre, Józsefhez, az egykori pesti hajléktalanhoz.

– Ha kinézünk az épületből – topogott József –, akkor rálátunk a valamikori malomra. Én, kérem, még az elnök urat, Iványi Gábort is ismerem. Lehetséges, hogy ő engemet nem, pedig laktam nála, a Dankó utcában, a hajléktalanszállón. Onnan jártam be dolgozni a Parlamentbe, ahol pincér voltam. Az emberek nem egyformák. Úgy kerültem a hajléktalanszállóra, hogy a pesti barátnőmmel nem jöttünk ki. Én, kérem, valamikor a Margitszigeti Nagyszállóban is pincérkedtem, mégis visszakerültem ide, Békés megyébe, ahol születtem. Orosházára, a Szabó Dezső utcába, a hajléktalanszállóba.

A pesti szociális munkások unokatestvérek. Egyikük az Oltalom Karitatív Egyesület elnökének, Iványi Gábornak a legkisebb gyermeke. Iványi Ábel és Tóth Márton az automata mosógéppel fölértek az első emeletre, azután újból a furgonhoz siettek, ennivalót válogattak, Józsefet pedig elöntötte a boldogság.

– Nem gondoltam, hogy ennivalót is kapok. Tessen körülnézni. Tizenhét négyzetméter, négy évet vártam rá. Én, kérem, négy éven át minden hónapban kérvényt írtam a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának, hadd lehessek szociális bérlő. Közben nagyon is vigyáztam magamra, képzéseken vettem részt, s végül sikerült: közmunkás lettem. Kaszálhattam, betonozhattam, járólapokat önthettem. Télen, hatvanegy évesen betettek az idősek otthonába, az Ezüstfenyőbe, ahol meg közmunkás portás lehettem havi 54 ezerért. Ez a 17 négyzetméteres szociális bérlakás havi 17–20 ezer forintomba kerül, ami nyáron fölmehet 25 ezerre is, mert muszáj naponta tusolni... Szerintem lehet hős az, aki fönn tudja magát tartani ennyi pénzből. Én, kérem, nem elleneztem, hogy bemutassanak Bús Kati szociális munkásnak, aki nem kutakodott. Beszélgettünk. Jólesett. Végül azt kérdezte, mire volna szükségem, mire azt feleltem, nekem, kérem, valójában semmim nincs. Mosógépem sincsen. Ekkor lefényképezett. Engedtem, hogy a fotóm fölkerüljön a Facebookra. Azt is mondta, Hétköznapi Hős lettem, s nincs több dolgom, mint hogy várjak...


AZ UTOLSÓ TANGÓ ÁRPIVAL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.24.


A tíz órakor kezdődő leálláskor – szokás szerint – megszólalt a hangszóró az összes irodában, recsegett-ropogott, majd kiszűrődött belőle az “Így kell járni, úgy kell járni” kezdetű dalocska. Ebből a ellaposodott fejű alkalmazottak tudták, hogy szerda van, és este táncklub lesz a társalgóban, ahová ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott elmenni, mert rákerül a kartonra, hogy az alkalmazott milyen elszánással vesz részt a közösségi programokban.

Egy rossz pont, és máris lőttek a nyaralásnak, vagy a gyereket nem veszik föl egyik keresztény iskolába se, ami nélkül továbbtanulásra esélye sincs, és dolgozhat a Mészáros, Mészáros és Mészárosnál. Ez a cég az egész országra kiterjedt, és mindent gyártott, amire szüksége lehet az embernek, a macskatápon át a füldugón keresztül a zenélő játékvonatig. Voltaképp az egész országban csak ez az egy vállalat volt, ez volt a “Cég”.

A Párt és ez határozta meg Neria mindennapjait, amióta a nagy háborúban csapataink legyőzték az egyesült Soros-Migráncs-Európa-ENSZ seregeket Rezsi tábornok vezetésével, de a tudjukki – akinek a nevét azóta ki sem lehetett mondani – eszmei útmutatásával. Amióta a Rákos patakon haditengerészetünk szarrá verte az ellenséges anya hajóit, aki nem szült parancsra, és a kerítés is körbe ért teljesen, azóta béke volt, csak a TEK tankjai cirkáltak, de ezt mindenki megszokta már.

Aranka, aki tizenkilenc éves volt, és még nem szült – biztatta is a csoportvezető erősen, sőt, tréfálkozott, hogy be is segít, ilyenkor hülyén vigyorgott és kacsintott -, szóval Aranka a “Tömegtájékoztatási Szöveggyártó Központi Iroda” alkalmazottja volt, itt az engedélyezett régi regényekből kellett kigyomlálnia a nem megfelelő jelzőket. Most épp a “Szerelem a kolera idején” című alkotáson dolgozott. Ennek zöld utat adtak, mert sok volt benne a toszás, csak nerizálni kellett a szöveget.

Szóval Aranka hallgatta a hangszórót, benne Cser Ágnes sámánasszonyt, aki elmagyarázta, hogy este induljanak táncolni, hogy megelőzzék a csontritkulást. Akinek szükséges, igénybe veheti a nemzeti nagymama-szolgálatot, ez olyan volt, mintha Mikulást bérelne az ember. Zárásként még reklámot adtak, a “Fáj a torka? nincsen gondja, ha a Miatyánkot elmondja. – Imát az imaboltból!” kezdetűt a nemzet csalogánya, Ákos szintetizálásával ötven millióért.

Arankát ez az egész nem érdekelte. Ahogy a hangszóró elhallgatott, csak a táncon járt az esze, már hallotta magában a fiúk évődését, hogy “Lépjen a talpamra kisnaccsád”, ami után táncba vitték, és mindegyikből áradt a “Mészáros No5” kölni illata, szájukból meg a “Mészáros garantáltan házi kisüsti” savanyú szaga. Az igazán menők Habony-porokkal akartak hódítani, a gyengébb lányok ki is mentek velük a WC-re, ahonnan fehérlő orral és szakadt bugyogóval tértek vissza, de a teremfelügyelők ilyenkor félrenéztek, hadd játsszanak a fiatalok legyintéssel...

TIBORCZ INGATLANOS CÉGE BEKÖLTÖZÖTT GARANCSIÉK ELŐKELŐ BUDAI VILLÁJÁBA

444
Szerző: PETHŐ ANDRÁS
2018.07.24.


Büszke helyzetjelentést tett közzé 2017 februárjában a luxusingatlanok forgalmazásával foglalkozó CD Hungary nevű cégcsoport az egyik legimpozánsabb épületéről, egy gellérthegyi villáról.

Szépen haladnak a Kelenhegyi út 27. szám alatti villaépületünk átalakításának és felújításának munkálatai. Ennek keretében egyfelől modernizálunk mind gépészetileg, mind alaprajzi kialakítás tekintetében, másrészt igyekszünk a korábbi értékeket megtartva, rekonstruálva megidézni a villaépület korábbi hangulatát” – írta a cég, hozzátéve, hogy „az emeleti részen kialakítottunk egy kandallót oda, ahol eredetileg is volt”.

A luxusvilla kényelmét mostantól a miniszterelnök veje, Tiborcz István is élvezheti. Orbán Ráhel férjének cége, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BDPST Zrt. ugyanis július elején úgy döntött, hogy ebbe az épületbe teszi át székhelyét korábbi, Andrássy úti irodájából. A cég nem sokkal az után határozott erről, hogy Tiborcz megszerezte a több nagyszabású ingatlanüzletet bonyolító BDPST részvényeinek túlnyomó többségét.

A székhelyváltás újabb jele az Orbán család egyes tagjai és az ország gazdasági elitje közötti szoros viszonynak. A Kelenhegyi úti ingatlant tulajdonló cégcsoport három befolyásos üzletember érdekeltsége: az építőiparban és a labdarúgásban is érdekelt Garancsi Istváné, a Mol olajvállalatot irányító Hernádi Zsolté és Csányi Sándor OTP-vezéré. Mindhárman gyakran fel szoktak tűnni focimeccseken Orbán Viktor társaságában, Garancsi pedig egy korábbi interjúban mesélt arról, hogy még 2009-ben az osztrák hegyekben „kötélbarátságba” került Orbánnal (az interjú szerint a háromnapos túrán ott volt Hernádi is)...

"MEGLEPŐ A SZOLGAI OSTOBASÁG" - ELLENZÉKI LÉT A HARMADIK KÉTHARMADBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.07.23.


Megérte-e beülni a parlamentbe? Milyen szerepet szán a kétharmados többség az Országgyűlésnek? Mi lehet a megoldás az ellenzék számára? Képviselőket kérdeztünk a harmadik kétharmad első ülésszakának tapasztalatairól.

Mennyivel lennénk előrébb, ha azt mondtuk volna, hogy köszönjünk, ezt a platformot is feladjuk? – így reagált egy ellenzéki országgyűlési képviselő, amikor körkérdésünkkel őt is megkerestük: a múlt héten lezárult első ülésszak után hogy látja, megérte-e beülni a parlamentbe a harmadik Fidesz-KDNP kétharmad után? 

Azt Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, Harangozó Tamás az MSZP, Keresztes László Lóránt az LMP, Tordai Bence a Párbeszéd, valamint Vadai Ágnes a DK frakcióvezető-helyettese is elismerte, számítottak arra, hogy amit a hatalom kétharmaddal meg akar szavazni, azt meg is szavazzák...

LESZ 1 MILLIÓ ALÁÍRÁSA KORRUPCIÓ ELLEN?

HUPPA
Szerző:  Huppa
2018.07.23.


Kiderül: Hadházy Ákos megkezdte a szervezők toborzását Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozása érdekében.

Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, mert Orbán Viktor retteg a felelősségre vonástól – írja a közleményben.

Rendszerét az EU-s támogatások tartják fenn, ebből fizeti ki saját embereit és némíttatja el ellenfeleit. Megvan a veszélye ugyanakkor annak, hogy ez a politika előbb-utóbb kivezeti hazánkat az Európai Unióból. Mindezt nem hagyhatjuk, ezért született meg a gondolata az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelő aláírásgyűjtésnek.


Csak közös erőfeszítéssel, széles körű összefogással érhetjük el azt, hogy a hatalmi visszaéléseknek, a kormányzati szintről vezérelt korrupciós cselekményeknek végre Magyarországon is legyen következménye!

Hadházy Ákos weboldala itt!

A FIDESZ MEGMUTATTA AZ ILLIBERÁLIS VILÁGNAK, MIKÉNT KELL LESZÁMOLNI A SZABAD SAJTÓVAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.24.


- A kelet-nyugati ellentétek sokkal inkább fenyegetik az EU-t, mint Putyin bármilyen ármánykodása, az orosz elnök ugyanakkor elégedetten vigyorogva figyeli, milyen ciki helyzetbe hozta az USÁ-t

- Orbán Viktor, mint a cenzúra atyamestere

- Lehet, hogy Steve Bannon nem kap munkavállalási engedélyt Brüsszelben a tervezett illiberális lázadáshoz?

Wall Street Journal

Oroszország csupán mellékhadszíntér, mert Putyin gyenge, miután országa gyenge és elmaradott. Épp ezért Európának erőt kellene mutatnia, ám a veszély a saját soraiból jön. Erre figyelmeztet az elemzés, amely rámutat, hogy a földrész saját magának köszönheti a bajait, Moszkva önmaga nem képes arra, hogy bedöntse az EU-t. Azonban az euró éket vert az északi és a déli tagállamok közé. A migrációs politika humanitárius és politikai katasztrófához vezetett. Az unió bizánci kormánygépezete mind komótosabban működik, és ezzel felkínálja a lehetőséget Putyinnak, illetve Erdogannak. Továbbá felkérés a táncra a tekintélyelvű erőknek a keleti szélen.

Viszont sokan nem látják annak a szintén súlyos következményeit, hogy Brüsszel nem tudta beleilleszteni a közép- és kelet-európai államokat a nyugati jólétbe és intézményi rendszerbe. A világ 10 leggyorsabban zsugorodó népessége a térségben van, beleértve Magyarországot. A vállalkozó kedvű és mobil rétegek már Nyugatra távoztak. Aki marad, annak kemény lehet az élet. A románok és a bolgárok rendkívül szegények. Másutt valamivel jobbak a viszonyok, ám továbbra is óriási a különbség a gazdag országok és pl. a lengyelek között. A korrupció mindenütt vágtat, és az intézmények nem képesek feltartóztatni. Ha a keleti szavazók elvesztik hitüket a Nyugatban, még jobban nő a szakadék a kontinens két fele között. Ugyanakkor ha az EU-t leköti a saját belső megosztottsága, kevésbé képes reagálni az orosz húzásokra.

Európa gyengesége esélyt adott Putyinnak saját hatalma kiterjesztésére, miután sok helyütt populista pártokat támogat és megerősítette a kapcsolatokat olyan vezetőkkel, mint Orbán Viktor. De a Kreml nem tudja érdemben befolyásolni az európai politikát. A világ számára a legfontosabb a Washington és Berlin közötti viszony. Trumpnak igaza van, hogy az EU politikai válságba taszította saját magát, ám az elnök téved, ha azt gondolja, hogy az USA biztonságát és jólétét nem a Németországgal kötendő megállapodás szavatolja leginkább, és hogy itt az oroszoknak bármiféle kulcsszerep jut.

FT

Putyin számára édes a bosszú, elégedetten figyeli, hogy a Helsinki csúcsértekezlettel sikerült zavarba hoznia Amerikát. A washingtoni külpolitika azóta igencsak megalázottnak érzi magát. Hiszen Trump a nemzetközi porondon járatta le magát, miközben orosz kollégája önelégülten vigyorgott mellette. Az ő világképe ugyanis arra épül, hogy a Nyugat évtizedek óta szándékosan meggyengíti és megszégyeníti Oroszországot, ám most itt az ideje megfizetni ezért. Az USÁ-ból és Nagy-Britanniából nézve, az az egyik legriasztóbb a Kremlben, hogy az támogatja az erőszakot, Ukrajnától az Egyesült Királyságig, ám következetesen hazudik róla. És ez utóbbit soha nem fogja elismerni, de úgy gondolja, hogy a felfogása teljes mértékben jogos, mert az a nyugati tisztességtelenség és agresszió elleni hadjárat részét képezi.

A cinizmus és őszinteség kettőssége érvényes a vezetők viselkedésére is. A korrupció az egekig ér, de ez nem jelenti azt, hogy az államfő és tanácsadói ne lennének őszintén nacionalisták. Ennek megfelelően egészen másként értékelik ugyanazokat az eseményeket, mint a Nyugat, legyen szó az ukrajnai beavatkozásról, a maláj polgári repülőgép lelövéséről vagy arról, hogy többeket megmérgeztek brit földön. Moszkva szemében a válaszszankciók azt bizonyítják, hogy a Nyugat megrögzötten oroszellenes. Ám nem lehet azt állítani, hogy Oroszország minden gondját a másik félnek köszönheti. De mostanra már az amerikai demokratikus rendszer is nagy bajban van. Trump úgy kezeli az oroszokat, mint egyenrangú szuperhatalmat és a tengerentúli liberálisok számára nagy kísértés lehet, hogy az elnök által megtestesített lidércnyomásért Moszkvát tegyék felelőssé. Csakhogy mindkét állam esetében igaz: a tényleges problémák hazai keltezésűek...