2017. április 2., vasárnap

NAVRACSICS IS KIÁLLT A CEU MELLETT

INDEX - EUROLOGUS BLOG
Szerző: KUGYELA tAMÁS
2017.04.02.


Közép-európai Egyetem egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek nemcsak Magyarországon, de az egész európai felsőoktatási térségben, mondta az uniós biztos.


Kedden délután interjút adott nekünk Navracsics Tibor EU-biztos. Még azelőtt beszélgettünk, hogy nyilvánossá vált volna a törvényjavaslat, ami ha életbe lép, ellehetetleníti a budapesti székhelyű amerikai-magyar Közép-európai Egyetem (CEU) működését, így ez a téma nem került szóba. Miután hallgatók, tanárok, tudósok, diplomaták és politikusok sora emelt szót a lépés ellen, nem szerettük volna úgy kiadni az interjút, hogy az oktatásért felelős magyar európai uniós biztos nem szól hozzá az ügyhöz.

Szerdán már beszéltek a törvényjavaslatról az Európai Bizottság politikai vezetőinek, a biztosoknak az értekezletén. Navracsics akkor annyit mondott: „egyelőre tájékozódunk” az ügyben. Vasárnap délelőtt írásban ezt tette hozzá:

"A Közép-európai Egyetem egyike a legfontosabb felsőoktatási intézményeknek nemcsak Magyarországon, de az egész európai felsőoktatási térségben. Ezért tartom fontosnak, hogy az esetleges szabálytalanságok korrekciója után zavartalanul folytathassa működését Budapesten."

Kelet-Európa rob
bantotta ki a botrányt az EU-ban

Olvasson tovább, mondott még érdekeseket Navracsics Tibor:
  • Lehet, hogy korábban arról szólt a biztosi munka, hogy havonta megkeresték egy kisautó árát és eljártak kirándulni, de mostanra, hogy naponta az Európai Unió halálhírét keltik, bedurvult a rendszer.
  • Az oktatásnak az kell, hogy legyen a célja, hogy megtartsa az európai közösség stabilitását, és erre egyre többen jönnek rá.
  • Mindegyik országban az a cél, hogy gyakorlatibb oktatás legyen, de senki nem áll vele túl jól.
  • Míg a magyar kormány az Európai Bizottság sunyi módszereit szidja, amivel rá akarják erőltetni az akaratukat az uniós országokra, az Európai Bizottságban arra panaszkodnak, hogy a kormányok beleegyeznek valamibe, nem hajtják végre, és aztán amikor a Bizottság eljárást indít ellenük, brüsszeli támadást kiáltanak.
  • Mondhatjuk, hogy válságban van az Európai Unió, de ez nem párját ritkító az EU történetében. Sőt, éppen a válság vezethet oda, hogy létrejön egy európai politikai tér, amit sokan hiányolnak. A következő EP-választáson egy európai téma már biztosan lesz: a bevándorlás.
  • A menekültválság már évek óta zajlik, de amíg nem érte el Kelet-Európát, nem lett belőle botrány. A kelet-európaiak olyan sokkal reagáltak rá, amire nem számítottak Brüsszelben, és azóta vitatkoznak Európa jövőjéről...

BESZÉLJ RÓLA! - GYERMEKKORI SZEXUÁLIS ABÚZUS

AZ ANONI MARA TÁRSASÁG BLOGJA
Szerző: beszeljrola.hu
2017.04.02.


A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent. Sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig, de az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza. A gyermekkori szexuális abúzus súlyos és tartós károkat okoz, ezek közül a leggyakoribbak: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés, egyéb pszichés zavarok.

Az elkövető gyakran közeli hozzátartozó (szülő, nevelőszülő, azonos vagy ellenkező nemű rokon) vagy közeli ismerős (például szomszéd, családi jó barát), akiben a gyermek megbízik. Mivel a felnőttnek hatalma van a gyermek felett, beleegyezésről akkor sem lehet beszélni, ha a gyermek nem fizikai kényszer alatt cselekszik. Az áldozat naivitásával és kiszolgáltatottságával él vissza egy nála idősebb (nem mindig nagykorú), nagyobb tudással rendelkező elkövető. Innen ered a gyermekkori szexuális abúzus komplexitása: a gyermek úgy érzi, hogy beleegyezett a történtekbe, ezért cinkosnak érzi magát, és bűntudat gyötri. A bűntudat akkor is megmarad, amikor az áldozat már – legalábbis időben – eltávolodott a történtektől.

„Éppen ez a legnehezebb az abúzusban: a hallgatás csapdája. Az ember elmulasztja az első pillanatot, amikor még lehetne szólni, lehetne panaszkodni, és utána már minden késő, cinkossá válik. Az abúzus által egy életre összeköti magát a lelkiismeret-furdalással, a szennyel, a selejtesség érzésével, és olyan szoros szálak fűzik az elkövetőhöz, hogy ebből sosem szabadul. Már nem is gondol rá, honnan jön az érzés, de bűnös lesz örökre, és nincs feloldozás.” (Anoni Mara: Bűn vagy bűnhődés)

Készültek ugyan statisztikák arról, milyen arányban szenvednek el kiskorúak szexuális abúzust, de a számadatok sosem lesznek mérvadóak. Nagy a látencia, azaz sok olyan eset van, amely nem jelenik meg a felmérésekben. Az esetek többségét nem jelentik, mert az áldozat fél, szégyelli magát, és/vagy az elkövető manipulálja őt. A hatóságok gyakorta kétségbe vonják vagy elutasítják a vádakat, és az áldozatot hibáztatják. Amerikai tanulmányok szerint tizennyolc éves koruk előtt a lányok egynegyedét-egyharmadát, illetve a fiúk egynyolcadát-egyhatodát éri valamilyen szexuális abúzus.

FUTBALL-NAGYKÖVET

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.04.02.


Áder János rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét.
Akinek ezidáig kétségei voltak, hogy Magyarország Megboldogítója zakkant, annak ez kell legyen az ultima ratio, a végső érv, és ha ez után is épelméjűnek képzeli a pocakos tábornokot, akkor maga is jobban teszi, ha felkeresi orvosát, gyógyszerészét.
Isten lássa lelkem, semmi bajom nincs a megtisztelt főszerkesztővel, egymás közt szólva hülye lenne tiltakozni az ellen, hogy tünetté nevezzék ki, van az a pénz, ugye, mitől korpás lesz az ember haja, habár, ha az életrajzát elolvassa az érdeklődő, támad olyan gyanúja, hogy saját jogon is szalajt kicsit.
De hát a karrier az karrier, és aki a Puskás Akadémia kommunikációs vezetője volt, kétségkívül a magyar sport élvonalában ténykedik, felvirágoztatva hazánkat.

Hogy mit szólna Puskás Öcsi reinkarnációjának lassan szindrómává érő tünetegyüttesének újabb összetevőjéhez a neves labdarúgó, ha élne, ki tudja, de életútja ismeretében feltehetőleg a nevezetes pocakot csapkodná a röhögéstől, ő ugyanis normális volt.
És pragmatikus is, tehát nem ítélné el a skriblert, aki az Aranycsapat farvizén igyekszik az örökkévalóságba, vélhetőleg hátbaveregetné és kedélyesen felszólítaná, hogy hívja meg egy Puskás-fröccsre, ami tudvalevőleg három sorbakapcsolt nagyfröccsből áll, így adja ki a 6:3 arányt - már deciliterben mérve.
Puskás világsztár volt, és - mai ésszel - nem lehet felróni neki, hogy megpróbálta tehetségét nem aprópénzre váltani, ő aztán igazán értette a labdarúgás és a pénz összefüggéseit - kis pénz - kis foci, ugye.
Nagy kár, hogy ez az igazság is megkopott az idők folyamán, ma a nagy pénz - kis foci igazsága kétségbevonhatatlan.
De vissza a diplomáciához!

NAGY BANDÓ ANDRÁS: MÉG LÉTEZEM

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.04.02.


Valahol Magyarországon találkoztam Bandóval, az örökifjúval, az örök nyughatatlannal, hogy gyors számvetést készítsünk, jelenről, múltról és jövőről.

- Utolsó önálló estjét közel harminc éve adta le az MTV. Egy rozsdás vasakkal teli műhelyben, egy rozoga biciklin pedálozott, kőkemény poénokkal tűzdelve beszélt az életünkről.

- Érdekes volt végignézni a youtube-on, bevallom, sok poénomra nem is emlékeztem, néha föl is nevettem, az életbe, nem is volt ez rossz műsor! Azt hiszem, okkal mondhatom: az új önálló estem méltó folytatása az akkorinak. A pécsi premier és a második előadás is igazolta: jó műsort tettem ki a pódiumra, fölállva tapsoltak, megható ünneplésben részesültem, bevallom, elérzékenyültem.

- Úgy látom, most is, ahogy fölidézi.

- Hát persze, és a tetejébe másnap vált fix hírré, hogy elkészült A kis herceg visszatért című könyvem japán fordítása, és ha minden a tervek szerint megy, ősszel meg is jelenik Japánban. Ez volt a bónusz volt az új est bemutatója mellé.

- Ezzel a műsorral sokakat meglepett. Háromórás önálló estet még senki sem produkált. Címének több jelentése is van: Két óra múlt hetvennel. Milyen apropónak köszönhetjük ezt a visszatérést?


- Egyrészt jelezni akartam, hogy még létezem, és hogy vannak még terveim a humor világában. Másrészt követni akartam az ugyancsak hetvenig araszolt előadó kollegáimat, akik ugyancsak együtt ünneplik a születésnapjukat a rajongóikkal és tisztelőikkel, azokkal, akiknek a sikereiket, és a siker hozadékát is köszönhetik.

Harmadrészt bizonyítani akartam az ifjú stand up-osoknak, hogy 40 percnél többet is képes csinálni, aki akar adni valamit a közönségnek. Én 30-40 évesen, amikor ötven perces volt egy önálló est, másfél óránál nem adtam alább, és mindezt tettem az ORI által kiszabott mini gázsiért. Negyedikként még annyit: túl sok mindent őröltem már magamban, ki kellett beszélnem mindent, ami bosszantott. Mindent, ami a szótlanul tűrő kisembereket foglalkoztatja és dühíti...

HOGYAN LEHET ORBÁN EURÓPA URA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.02.


Orbán nemcsak a pénz miatt nem távozik az EU-ból. Abban bízik, hogy megvalósítható a kereszténydemokrata alapító atyák terve, a “keresztény Európa” álma. Ez a felvilágosodás, a liberális demokrácia felszámolása lenne, visszatérés a jogfosztó katolikus Európába.

A “keresztény Európa” csak a nevében keresztény. A “keresztény Európa” jogfosztás, az egyéni jogok elsőbbségének, az emberi jogoknak a felszámolása, egy ideológiai elnyomó állam alá rendelése. Hétköznapi értelemben ezt szoktuk “keresztényfasizmusnak” nevezni. Az Európai Unió a Vatikán (II. János Pál) és a német kereszténydemokraták találmánya volt, amelynek lényege az, hogy a “keresztény gyökerekre” való hivatkozással a Európai Unió a felvilágosodás előtti Európa újraegyesítése lett volna, a pápa szellemi fősége alatt.

Ez meghiúsult, amikor az Unió alapszerződéséből kimaradt a “keresztény gyökerekre” való hivatkozás, s a felvilágosodás szellemében, jogállami, liberális demokratikus Európai Unió jött létre. A politikai katolicizmus az első perctől kezdve ennek felszámolását tűzte ki célul. A rekatolizált “keresztény Európa” első megvalósult mintaállam a Nemzeti Együttműködés rendszere, amely az alaptörvény preambulumában olvasható keresztény alapokra épül. A nemzetet újra a katolikus vallással (Szent István), az államot az egyházzal (Szent Korona) azonosítja. Ebből vezették le Orbán autokratikus, fasiszta rendszerét, amely a katolikus vallási államokhoz hasonlóan totális rendszerré, diktatúrává növi ki magát.

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan lehet ebből “keresztényfasiszta Európa”, szólnunk kell arról, hogy milyen szellemi, vallási háttere van ennek a folyamatnak. Ezzel akkor is tisztában kell lenni, ha valaki nem hívő, nem vallásos, ha ateista, mert enélkül nem érti meg, mi zajlik le körülötte. Akik ezeket a folyamatokat mozgatják, azok ezeket a szempontokat követik.

A felvilágosodás lyukat ütött a katolikus Európán, amely az Isten országát az egyház világi uralmában látta megvalósítandónak. Ennek érdekében fonódott össze az állammal. Mindez ellentétes a Bibliával: ami létrejött, az nem az “Isten országa”, és nem is a kereszténység. A világ azonban csak nehezen mert szembeszállni ezzel, mert az Istennel való fenyegetés a nem hívőkre is hatott. Emellett voltak evilági meggyőző érvek is, mint a máglya.

A felvilágosodás a Biblia szellemében szétválasztotta Isten országát a földi világtól, ahogy Jézus mondta, hogy “az én országom nem evilágból való”. Szétválasztotta az egyházat államtól, és az államot a világi jogra, nem a valláserkölcsre alapította. Ez azt jelentette, amit Jézus mond a konkoly és a búza példázatában: a búza és a konkoly, a jó és a rossz együtt nő. Nem kell a konkolyt kiszaggatni, mert azzal a búzát is kiszaggatnák. Ez nem az állam dolga.

A liberalizmus ezért nem avatkozik be az emberek erkölcseibe, nem kényszeríti az egyház erkölcseit a megtéretlen, egyházon kívüli emberekre. Nem szaggatja a konkolyt. A liberális államfelfogás tökéletesen egyezik Jézus Krisztus példabeszédével. A politikai katolicizmus azonban, amely az egyház és az állam szétválasztása után felvette a felvilágosodás elleni küzdelmet, magát a búzával, a liberalizmust a konkollyal azonosította.

Azt állította, hogy a kereszténység erkölcs, a liberalizmus erkölcstelenség. Egyik sem igaz, mert a kereszténység nem erkölcs, hanem újjászületés, a liberalizmus pedig nem erkölcs, hanem jog: erkölcsös és erkölcstelen élethez való egyenlő jogot jelenti. A kereszténység nevében azonban úgy állítják be, mintha az egyháznak az erkölcs megőrzése lenne a dolga a világban, és ennek a liberalizmus erkölcstelensége állja az útját.

Holott a liberalizmus mindössze azt akadályozza meg, hogy az állam az egyházi erkölcsöt kényszerítse az emberekre, és a felvilágosodás előtti sötétséget és elnyomást hozza vissza. Ez mindig jogsértéssel jár, az alapvető emberi jogokat tagadja. Így lett a köztudatban a “kereszténység” és a “liberalizmus” egymás ellentéte, a keresztény vallás nevében fellépő szélsőjobboldal így tette a liberalizmust szitokszóvá...

KI LETT JELÖLVE AZ ÚJABB ELLENSÉG - 13. HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓNK

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: Kis György Márk
2017.04.02.


A kormányzati gőzhenger lecsapott a CEU-ra, a hallgatók és szimpatizánsok vasárnap délután tüntetnek. 13. heti hírösszefoglalónk

E heti hírösszefoglalónk témája a CEU vegzálása lesz, és ennek hatására a kedd este óta eltelt eseményeket kívánjuk bemutatni és időrendbe szerkeszteni, rendhagyó módon. A CEU-val szimpatizálók vasárnap délután fejezhetik ki nemtetszésüket a Corvinus Egyetemtől a Kossuth térre vonuló tüntetésen.

Március 28.


Balog Zoltán a kormány nevében benyújtott egy törvényjavaslatot, melyben a felsőoktatási törvényt változtatná meg olyan módon, hogy annak egyetlen sértettje a Central European University, Magyarország és a régió legsikeresebb egyeteme. A módosítás olyan új feltételeket teremtene, melyek gyökeresen szembe mennek a CEU jelenlegi struktúrájával. A kormány és a Fidesz megszólalói később megerősítették, hogy a javaslat célpontja a CEU.

Március 29.

A magyar és nemzetközi szféra felbolydult a hír hatására. Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, az Európai Bizottság pedig közölte, hogy monitorozza a helyzetet. A CEU-n rendkívüli közösségi fórumot tartottak, melynek során Michael Ignatieff rektor kifejtette, hogy nincs kompromisszum, a javaslatot vissza kell vonni, és kijelölte az irányt: mozgósítás. Palkovics államtitkárral folytatott esti megbeszélése után kiderült, hogy a kormány nem tervezi visszavonni a javaslatot.

Március 30.


Számtalan szervezet és csoport fejezte ki tiltakozását. Közös közleményt adott ki nyolc szakkollégium (akikhez azóta még egyszer ennyi csatlakozott), és a nemzetközi médiában szinte mindenhol vezető anyagként hozták le a híreket.

Március 31.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elismerte, hogy valóban a CEU ellen szól a javaslat, de a csalás mindenhol csalás. Amit nem fejtett ki, hogy a CEU jelenleg minden törvényességi kritériumnak megfelel, vagy pótolja hiányosságait, amikre a miniszterelnök utalt, azok nem léteznek, csak a javaslatban. A javaslattól még jobboldali orgánumok is elzárkóztak, jelenleg az egyetértők között csak olyan neveket találunk, mint Toroczkai László szélsőjobboldali politikus, vagy a plágiumot támogató Debreceni Egyetem. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma is óva intette a kormányt a javaslat elfogadásától, továbbá 14 Nobel-díjas, és száznál is több neves közgazdász emelte fel a szavát.

Április 1.

A Washington Post szerkesztőségi cikkben hasonlította a kormány politikáját az orosz és kínai modellekhez, a CEU elleni támadás apropóján. Hasonlóan levelet fogalmazott, csak más célból, Mezey Barna rektor, az ELTE vezetője. Ő a dékánokat kérte, hogy ne nyilatkozzanak a témában addig, amíg a Rektori Konferencia nem foglal állást.

Április 2.

Tüntetést tartanak délután a CEU szimpatizánsai...

A NÉP JÓ EMBERE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: Grecsó Krisztián
2017.03.31.


(Egyenesen – Lefüggönyözve, Kálmán Olga műsora, Hír Tv, március 27.)

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szakszervezetének volt vezetője Kálmán Olga új műsorában mondta el a maga igazságát. Az Egyenesen másik csatornán fut, egy jobb híján független és dacból demokratikus helyen, ahol a „G-nap” óta egyszerre minden átértelmezhető és nézhető a másik oldalról, ami azért, hiába múlik az idő, még mindig inkább a rendszer abszurditását mutatja meg (ad notam: „Mi, demokraták”, Borókai Gábor, Heti Válasz), mint szól bármiféle ellenzékiségről, de ami tény, az tény: a pikszisből való kikerülés óta minden valamihez képest van.

A bennünk élő Gaskó Istvánnal kéne valamit kezdeni. De sajnos a magyar génekben ott van a szakszervezetibizalmi-kód. A házmester-kromoszóma. Az élet lényege ez minálunk. A fotoszintézis folyamatában a napfény: ez a lopás. Lopni elemi tradíció, ezerféle szintje, módja van, a lopás a nevelődés reciproka. A személyiség fejlődése nagyjából azt jelenti, hogy az ego idővel, elvileg, kordában tartható, visszaszorul, de a magyar egóban – amint a nevelődés megérinti, és ez a trauma krízist okoz szegénynek – mindjárt felszabadul az évezredes kompenzációs rutin. „De legalább elvehetem a másét!” A lopás mindig önigazolás, ezért nem jár érte büntetés, közpénzt költeni, ingyen utazni, pályázati pénzből csinosodni nálunk boldogsághormont szabadít fel, mint az erőspaprika vagy a csokoládé. Az ingyen ebéd eufória, a gépi tarjáért tülekedő svédasztalnál fotózni kéne a népet, és aztán boldog szégyenkezéssel nézegetni a kópiákat, hogy lám, milyen évszázados beidegződéseket szabadít fel az olcsó mustár savanyú szaga.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szakszervezetének volt vezetője Kálmán Olga új műsorában mondta el a maga igazságát. Az Egyenesen másik csatornán fut, egy jobb híján független és dacból demokratikus helyen, ahol a „G-nap” óta egyszerre minden átértelmezhető és nézhető a másik oldalról, ami azért, hiába múlik az idő, még mindig inkább a rendszer abszurditását mutatja meg (ad notam: „Mi, demokraták”, Borókai Gábor, Heti Válasz), mint szól bármiféle ellenzékiségről, de ami tény, az tény: a pikszisből való kikerülés óta minden valamihez képest van.

Gaskó úr igazságai, nem tagadhatjuk, ebben az interjúban univerzális igazságok voltak. És még csak nem is a kíméletlenül sok önellentmondás okán, noha az is sokat segített együtt éreznünk a nép jó emberével. De a zagyva beszéd, a kicsit kásás hang, a meggyötört magyar nyelv még többet adott: ezek így mind felépítettek egy hiteles valóságot. Kósa Lajos legalább tíz éve ezzel a módszerrel dolgozik, és valahogy nem is lehet nem szeretni. Ilyen Gaskó István is, a profivá, közepes nagykutyává lett szaki, aki – és a „kósaság” és „gaskóság” itt most csak metafora, nem konkrétan róla, róluk van szó – nem egyenként károsít meg nyomorult kisembereket, mondjuk kéménybélelés vagy gázvezetéktervrajz ürügyén, hanem nagy egészben gondolkodik. Tagdíjakban, adóban, járulékban. Érti, hogy Szabó bácsit személy szerint meglopni nagy fáradság...

ÍGY LESZ BÖRTÖN MAGYARORSZÁGBÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.04.02.


Érzi úgy bárki, hogy Magyarország háborúban áll? És az feltűnt, hogy a kormánypártiak élükön Orbán Viktorral mégis folyamatosan úgy beszélnek, mintha ez igaz lenne, és egyedül ők lennének a béke és a biztonság letéteményesei? Sok cikk kezdődött így az elmúlt években és mind arról szólt, hogy ennek a stratégiának milyen hatalomtechnikai okai és céljai vannak, hogy váltják majd ezt szavazatokra 2018-ban. Azonban van emögött valami sokkal súlyosabb, amiről nem esik szó, pedig veszélyesebb újabb négy év Fidesznél.

A biztonság megeszi a szabadságot


2001. szeptember 11-én nagy adag csodálkozással és kis félelemmel bámultam a füstölgő tornyokat a tévében és tizenkét éves fejjel is éreztem, hogy valami egészen új kezdődik: a hidegháború megnyerése után elégedetten hátradőlő nyugati világ tíz év viszonylagos nyugalom után a terror és a paranoia korába lépett.

Kilenc nappal a New York-i támadás után George W. Bush elmondta ma már történelminek nevezhető beszédét, amelyben bejelentette, hogy az USA háborút hirdet a terrorizmussal szemben. Azóta kiderült, hogy ez a háború nem két napig fog tartani, sőt, amellett is szólnak érvek, hogy nyerhetetlen, mert épp az USA dominálta világrend a bölcsője.

A nyugati világ kénytelen, kelletlen elkezdett berendezkedni erre a furcsa háborúra, pedig a lakói már úgy megszokták, hogy csak távoli, egzotikus helyeken ölik katonáik a kommunistákat, diktátorokat, terroristákat és civileket, míg ők békében gyarapodnak. Most viszont azzal kell számolniuk, hogy felrobbantják őket a metróban, lelövik a gyerekeiket egy koncerten, vagy elütik őket fagyizás közben.

Nem csoda, hogy a BIZTONSÁG, így csupa nagy betűvel szerepel manapság minden politikus szótárában. Olyan központi ügy lett a (fizikai) biztonság, hogy ennek garantálásáért a magánszféra és a szabadság részleges (?) feladását is simán lenyelte a nyugati világ. Az internetnek és a digitális technológiának hála olyan megfigyelőállamok épülhettek ki, amiről egy III/III-as osztályvezető soha nem is álmodhatott. Illusztrációul érdemes elolvasni ennek a cikknek a 2. részét, ahol az író Ilija Trojanow elmeséli, miért kellett 24 ügynök a lakásuk bemikrofonozásához a hetvenes évek Bulgáriájában.

Ehhez képest már gyerekjáték a megfigyelés: lehallgat a tévé, megfigyel a laptop, de a legtöbben maguktól is kiteregetik az életüket a “social media” minden bugyrában. Az államnak csak ki kell nyújtania a kezét, a társadalom soha nem volt ennyire transzparens. Ez egyszerre vezethet nagyobb biztonsághoz, de kifinomult elnyomáshoz is...

A SÖTÉTSÉG NAGY URA SEM BOLDOGUL A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERÉBEN


MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.04.02.


Felcsúton a rendőrök vitték el Darth Vadert.

A Slejm Darth Vader magyarországi kalandjairól forgatott filmet. "Vader nagyúr menekülni kényszerült a birodalom romjai közül - útján az erő sötét oldalának vonzását követte, és így jutott el a mi galaxisunkba, majd végül Magyarországra! De mit akar itt? És milyen esélyei vannak egy egykori önkényúrnak a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a karrierépítésre?" - írják beharangozójukban, és nem árulunk el titkot, ha elmondjuk: semmilyen. A félórás filmben Darth Vader egyebek mellett a Miniszterelnöki Hivatalban, Felcsúton, és a déli határon próbál szerencsét, s kudarcai nyomán döntő elhatározásra jut...

130 ÉVE ELTŰNT RODIN-SZOBOR ÁRVERÉSEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.02.Auguste Rodin halálának százéves évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a párizsi Grand-Palais-ban. Véletlen egybeesés, hogy 130 évvel megalkotása után most került a szobrász életművének egyik legszebb darabja.

Az Andromédát ábrázoló gyönyörű márványszobor egy sziklán ülő, majdnem teljesen ráboruló nőt ábrázol. 1888-ban Carlos Zymch de Morla, Párizsban dolgozó chilei diplomata megkérte barátját, Rodint, hogy alkossa meg felesége mellszobrát. A művet, amely hűen ábrázolja a nő szépségét, még ugyanabban az évben kiállította a Salon National des Beaux-Arts és olyan sikert aratott, hogy a francia állam meg akarta vásárolni. De Morla cserébe az Andromédát kérte. Míg a diplomata felesége szobrának sorsa ismert – jelenleg az Orsay-múzeum őrzi – az Androméda eltűnt.

Most azonban a remekmű előkerült és május 30-án árverezi el az Arturial. A szobor becsült ára 800 ezer és 1,2 millió euró között van.

Az Andromédának ezen kívül még négy változata ismert. Egy a philadelphiai múzeumban, egy a Rodin-múzeumban, egy Buenos Aires-ben, míg a negyedik a Gabriel Hanotaux-gyűjteményben. Ezt 2006-ban árverezték el 3 millió dollárért New York-ban.

MEGOSZTÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.04.02.


...Megint a szokásos maszatolás. Lustaságból vagy gyávaságból. Megosztó személyiség. Azaz erkölcsi nulla, kártékony nyüzsgönc, fertőző góc, aki abból él, hogy marhaságokat beszél, a lényeg a nyilvánosságban való folyamatos jelenlét. Megosztó személyiség.
Minden vidéki ripacsnak megvan a maga rajongótábora, tessék csak Magyarország miniszterelnökére gondolni, mennyien imádják. A vidéki ripacs ezek szerint megosztó személyiség? Milyen Polonius az x színház előadásában Kovács Tihamér? Megosztó személyiség.

Milyen ember az, aki stadionokat épít meg új miniszterelnökséget a Várban, külföldi sportolókat töm pénzzel, miközben Magyarországon gyerekek százezrei éheznek, hat év alatt visszasüllyedtünk a középkorba, a civilizált világban undorral ejtik ki azt a szót, hogy magyar - na milyen ember?

Megosztó személyiség.

Ünnepi ebéd közben a fehér abroszra nagydolgozott, aztán az egészet szétkente, mert végre vége a politikai korrektségnek.

Megosztó személyiség.

A szegedi tejbetök összevissza dödög arról, hová mennek a közmilliárdok, majd vitézül nekitámad egykori társának, akivel annak idején együtt hazudozott, csak az egykori társsal szemben ő ezt a mai napig nem ismerte be, de annak most neki lehet menni, mert veszélytelen, nincs hatalma.

Ő is megosztó személyiség? Vagy még nincs eléggé jelen a rendes napi bulvárban?

El fogjuk felejteni ám, hogy voltak szavaink az emberi tulajdonságok leírására. Marad a megosztó.

ITT OLVASHATÓ

TRUMP MINDEN REKORDOT MEGDÖNT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017,04.02.

A Gallup legfrissebb felmérése szerint Trump megdöntött minden eddigi népszerűtlenségi rekordot. Az amerikai felnőtt népesség 38 százaléka fogadja el mindössze Trumpot, és 56 százalék elutasítja az eddig végzett munkáját, s számára elfogadhatatlan elnöknek tartja. Ez a Watergate-ügy szintje, pedig még nincs is Watergate.

Összehasonlításként: Ronald Reagan és Barack Obama egy év után ment le 50 százalék alá. Trump ezt elérte egy hét alatt, és azóta sem jött 50 százalék fölé. Trump még belül van a két hónapon, amely minden elnök esetében a “mézeshetek” időszaka. Trumpnak egyetlen perce nem volt, amit “mézesheteknek” lehetne nevezni, annak ellenére, hogy semmi olyan rendkívüli dolog nem történt ami ezt indokolná. Minden krízist kizárólag maga okozott.

Trump már megválasztott és be nem iktatott elnökként padlót fogott, amikor kiderült, hogy az oroszoknak zsarolásra alkalmas szexvideói vannak róla. Ehhez tudni kell, hogy Trump az evangéliumi keresztény szavazók 81 százalékának szavazataival lett elnök, akik a szexuális szabadosság elleni küzdelem jegyében választották meg, amit a melegjogokra korlátoznak.

Az utóbbi évtizedek legkevésbé elfogadott elnöke George W. Bush ebben az időszakában 53 százalékon állt, és nem is ment 40 százalék alá soha, míg a Katrina hurrikán ügyében nem intézkedett időben. A Trump által “katasztrofálisnak” nevezett Obama 61 százalékon állt az elnöksége 68. napján. Obama 40 százalékra egyszer esett az elnöksége 950. napján, de a 40 százalékos határ alá soha nem ment a nyolc év alatt. Trump nem is tud 40 százalék fölé emelkedni elnöksége első száz napjában sem.

Bill Clinton a harmadik hónapban is 52 százalékon állt, és a Monica Lewinski-ügy előtt nem is ment ez alá. Amikor Bill Clinton hamisan tanúskodott a Lewinski-ügyben, és legnagyobb volt az elutasítottsága, akkor is magasabban állt (39 százalékon), mint Trump az első héttől kezdve. George W. Bush mélypontja Trumphoz közelített, amikor az iraki vegyi fegyverek ügyében nem találtak bizonytékot, de amikor leköszönt az elnökségről 56 százalékon állt...

MIÉRT NEM JÓ ÖTLET A MULTITASKING?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2017.04.01.


A városi legenda szerint a nők több dologra is képesek egyszerre koncentrálni és sokan úgy érzik, prímán tudnak tanulni vagy dolgozni tévé mellett, meg valójában csak jól megérdemelt pihenő az "5 percre ránézek a fészbúkra" munka közben (amiből fél óra lesz). Mi az igazság az egyszerre több mindent csinálásról, azaz a multitaskingról?

Röviden: az igazság az, hogy nem működik. Sem a nőknél, sem a férfiaknál. Pontosabban: 1. természetesen lehetnek kivételes koncentrálóképességű emberek, akiknél rövid időszakokra jól működhet 2. vészhelyzetben agyunk átkapcsolhat megoldó üzemmódba és a túlélés érdekében képesek vagyunk rá 3. olyan tevékenységek közben, amelyek teljesen automatikusak és berögződöttek (pl. sétálás), tudunk más dologgal is érdemben foglalkozni, mondjuk telefonálni, gondolkodni vagy tervezni.

De ezt leszámítva, a hétköznapi feladatmegoldásokban, legyen akár szó munkahelyi kötelezettségekről vagy otthoni háztartási munkáról, a legtöbbünkre igaz az, hogy nem működik a párhuzamos feladatvégzés. Mi a baj vele? Az, hogy nem elég hatékony. A csapda az, hogy szubjektíven úgy tűnik, mi megteszünk mindent (sőt, még többet is), hiszen lám, nem lustálkodunk: több feladaton is dolgozunk egyszerre, nálunk jobb, szorgalmasabb munkaerő nem is létezik. A nagyobb baj az, hogy a normatív munkafelfogás szerint, ami szinte az összes munkahelyen érezhető elvárás: így kell végezni a munkánkat, a hatékonynak és sikeresnek tartott munkatárs vagy vezető egyszerre válaszol meg e-maileket, kezeli az ügyfél bejövő telefonhívását és tervezi meg a következő meeting anyagát...

A HÉT LEGGYAKORIBB TÉVHIT A CEU-RÓL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Facebook
2017.04.02.


Molnár András, a CEU volt hallgatója osztotta meg a Facebookon a szerinte hét leggyakoribb CEU-hoz kötődő tévhitet, és azoknak a cáfolatát...:

1. A CEU egy egyetemnek álcázott politikai szervezet, amelynek legfőbb célja Magyarország kormányának megbuktatása. HAMIS. A CEU egy politikailag független, autonóm intézmény, amelynek elsődleges funkciója az oktatás/kutatás. Ezt egyértelműen alátámasztja számtalan nemzetközi statisztika és rangsor, amelyek alapján a CEU rendre az ország, sőt a közép-európai régió egyik legrangosabb intézménye. Ezen felül számos tudományos területen világszínvonalú kutatásnak ad otthont.

2. A CEU-t Soros György irányítja, és meghatározza az ottani tudományos diskurzust. HAMIS. Soros György már a CEU alapításakor is világosan leszögezte, hogy semmilyen módon nem kívánja befolyásolni vagy meghatározni a CEU-n folyó szakmai munkát, ezzel teljesen szabad kezet adva a tanszékeknek és kutatási központoknak. A tanszékek programjainak többsége semmilyen módon nem kötődik az aktuálpolitikához.

3. A CEU élősködik a magyar államon és állampolgárokon. HAMIS. A CEU egyetlen forint állami támogatást sem kap, tehát működése nem von el forrást más felsőoktatási intézményektől. Ezzel szemben, a CEU minden évben több százmillió forintnyi adót és járulékot fizet be, ezzel is támogatva a költségvetést. Továbbá, a CEU több, mint 1200 embert foglalkoztat (ebből több, mint 800 fő nem oktató, hanem adminisztratív és egyéb feladatokat ellátó személyzet), akiknek jelentős része magyar állampolgár.

4. A CEU működése / pénzügyi helyzete átláthatatlan. HAMIS. A CEU minden naptári évről beszámolót készít, és azt nyilvánossá teszi. A 2015-ös például itt érhető el.

5. A CEU-n folyó képzések nem akkreditáltak / nincs működési engedélyük. HAMIS. A CEU érvényes, határozatlan időre szóló működési engedéllyel rendelkezik, képzései pedig akkreditáltak.

6. A CEU egy zárt, elit csoport. HAMIS. A CEU egyik kiemelt célja a nyitott társadalom erősítése, amely a közhiedelemmel ellentétben nem a vadkapitalizmus és/vagy liberalizmus szinonimája, hanem a párbeszéd-alapú társadalmi együttműködésé, valamint a szakmai vita alapú, átlátható döntéshozásé. Olyan kiemeleten fontos társadalmi témákkal foglalkoznak, mint a környezetvédelem és fenntarthatóság, kisebbségek helyzete és integrációja, vagy a korrupció tanulmányozása és visszaszorítása.

7. A CEU egy elszigetelt jelenség a fővárosban, és nincs hatással a hazai felősoktatásra / kutatásra. HAMIS. A CEU számos magyar egyetemmel és tudományos műhellyel együttműködik. Sok magyar állami egyetemen kifejezetten bátorítják az alapképzéses hallgatókat arra, hogy a CEU-n folytassák doktori (vagy mesterfokú) tanulmányaikat, hiszen a CEU-n világszínvonalú képzésekben vehetnek részt. A CEU megszűnése (elköltözése) katasztrofális következményekkel járna a teljes magyar felsőoktatás és tudományos élet számára: a CEU megszűnése milliárdos nagyságrendű EU-s kutatási forrásokat vonna ki az országból, valamint számos tehetséges magyar hallgatót kényszerítene külföldi továbbtanulásra.

KÜLFÖLDRE KÖLTÖZNI SZÍVÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.02.


Minek menjen az ember külföldre azért, hogy falakba ütközzön, egyedül legyen és szenvedjen a lakáskereséssel? – teszi fel a kérdést a mai válogatás egyik szerzője. Ha már: a másik két posztban az ingatlan lesz a középpontban, egyrészt házat vásárolunk Hollandiában, másrészt befejezzük a felújítást Angliában.

Miért jó felszámolni az egész életünket, akár hetek-napok alatt egy új, ismeretlen és ismeretlen kimenetelű dologért? Miért jó beleerőszakolni magunkat egy lehetetlen helyzetbe, amivel visszalépünk a kis létránkon, hiszen egyszer valahol már mindezt sikerült meglépni? Minek kell még több szenvedés? Ezekkel a kérdésekkel indít Natussshka, aki Prágába költözött pár hete.

„Külföldre költözni nem könnyű. Mindent kezdhetünk a nulláról. Munka? Lehet, hogy már volt zsebben egy szerződés. Lakás? Nem lesz egyszerű, ne is merjünk nagy álmokkal odaülni a lakáskereső oldalakhoz, hogy majd nagy szobát akarunk, fehéret meg minimalistát, atomjó konyhával, pörfíkt elhelyezkedéssel a város központjától kellemes távolságban.

Ne akarjuk, hogy minden könnyen mennyen, süppedjünk csak magunka sok-sok napig-hétig, mert barátokat sem fogunk pikk-pakk találni, hiszen azért sokat kell dolgozni. Végre lesz egy saját magunkra szabott szenvedésünk, amit lényegében komfortzóna-elhagyásnak hívnak.

Nem most hagytam el először kis országunkat, és azt sem mondhatom, hogy először költöztem el. De ez valamiért mégis más. Ennek nincs hivatalos vége jelenleg. (...)

Külföldre költözni nehéz. Ha mázlija van az embernek, akkor a másik felével indul útnak, vagy valakivel, aki egy biztos pont lesz. Egyedül jönni megterhelő, hiszen túl sok ideje lesz az embernek.

Nincsenek bejáratott baráti találkák, amit eddig a délutáni kávézásokra fordítottuk, most abba kell beleölnünk, hogy találjunk valami tetőt a fejünk fölé, legyen munka, legyen egy lassan, de biztosan kialakuló napirendünk, aztán valahol a sorban itt következik a szociális élet kialakítása is. Hiszen a Facebook mégsem ugyanaz, az internet az más, még ha nagy segítség is.

Munka miatt jöttem, a szárazföldet választottam a kikötőből kikötőbe járás helyett. Kikötöttem hosszabb időre, mert nagyon hiányzott már az egyhelyben levés; hiányoztak a hétvégék, a saját időbeosztásom, amit nem tudtam gyakorolni se a hajón, se az utána következett utazgatós hónapokban.

Nagyon nehéz döntés volt meghozni, hogy nem szeretnék sok pénzt keresni és folyamatosan utazni. Az előző évben ez volt a fő irányvonala az életemnek, amit az év elejével meghatároztam. Összejött.

Voltak millióim, el is tűntek, de a legtöbbet mégis tudom emlékekhez kötni, egy tucat országban jártam, megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor kurvára nem számít a pénz.

Sokan kérdezhetik, hogy meghülyültem-e, mindenki pénzt akar, nem? Persze. Csak van egy olyan pont, amikor az ember tényleg nem érzékeli, hogy mennyit költ.

Mert nem kell nézni, hogy mit vettünk, vagy hogy hol. Nem kell nézni, hogy olcsóbb repjegyért küzdöttünk, megteszi bármelyik. Kiruccanás Európa bármelyik fővárosába? Done. Hiperszuper technikai kütyü 200 rugóért? Done.

És ez az, ami után elgondolkodtam. Hiszen kifizethetek százezreket, mert ugyan megdolgoztam érte, de nem érzem nagy összegnek. És a saját magam példájánál maradva tudom azt is, hogy undorítóan sok pénzt lehet elkölteni hülyeségekre. Mert nem számít. Mert van.

Mindeközben volt egy hosszú periódus, amíg nem is lehettem igazán önmagam, hiszen csak egy droid voltam a sok közül. A hajós munka ezzel jár. Sok pénzzel, de kevés személyiséggel. Hiányzott a saját magamra fordított idő, hiszen napi 4 óra szabadidőbe nem tudom belezsúfolni a kapcsolattartást, világjárást és a me-time-ot. (...)

Munka miatt érkeztem Prágába és szerencsére szállásom is volt az elejétől kezdve. Persze a homokóra már pörgött a fejem felett, miszerint ideje albérletet nézni.

Az ideköltözésem nagy kérdése volt a hollakás, mert hiába a munka, ha a híd alatt töltöm a maradék időmet. Igazából már erre vártam, hogy elköltözzek otthonról ténylegesen, és ne tartsam fenn bázisnak a kis városkámat.

Lassan három hete vagyok itt, és már most rengeteg tanultam a saját hülyeségeimből. Szerencsére pont ennyire is voltam elővigyázatos is, és kezdtem neki az albérlet - esetemben szoba- - keresésnek.

Külföldiként nem könnyű érvényesülni, pláne, hogy a csehvel sehogy sem állok és persze a külföldieknek hirdetett szobák messze a csillagos égen keresendők.

De. És ez egy nagy DE. Keresni kell, időben, pláne, hogy saját magam lelkibazdmegolását is én magam okoztam ezzel, de mondhatni ahogy a nagykönyvben meg volt írva, úgy találtam meg a következő hónapjaim fő helyszínét.

Minden paraméter egyezik, kaptam városközponti lakást szép konyhával, fürdővel, nagy ágyas szobával. A szociális életem is ennek függvényében változott, hiszen amikor az ember rágódik valamin, stresszel, akkor elveszi az idejét minden mástól. Nem volt meglepő, hogy az első hétvégén csak a boltig dugtam ki az orromat és egyáltalán nem volt kedvem várost nézni.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el...

NE MARADJUNK CSENDBEN, MERT ÖRÖKRE ELNÉMÍTANAK BENNÜNKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.04.01.


A helyzet egyre rosszabb, elszomorít amit látok. Lassan már nincs semmi, ami miatt boldog lehetnék hazámmal kapcsolatban. Egyszerűen képtelenség jó hírekkel találkozni, csak azt látom amit épp tönkretettek, vagy tönkre fognak tenni. A demokrácia lassan már nyomokban sem fellelhető Magyarországon, nem marad már semmi. Mi pedig csak tűrünk és tűrünk, félve attól, ha kinyitjuk a szánkat, csak rontunk a helyzeten. Nem merünk Facebookon kommentelni, félve főnökünk, munkatársunk terrorjától. Véleményünket már ki sem fejtjük, félve a következményektől.

Gyávák lettünk, otthon a négy fal között, némán aggódunk a jövőnkért. Mi lesz a családommal? Mi lesz a gyermekeimmel? El kell hagynom hazámat, hogy később külföldön neveljem fel gyermekeimet? Fognak a gyerekeim beszélni magyarul? Meg fogják érteni a magyar hagyományokat, vagy idegen lesz számukra? Van még miért maradni, van még jövő?

Sokunkban ez a kérdés vetődött fel évekkel ezelőtt is, és ki a maradás, ki az ország elhagyása mellett döntött. Sokan hagytuk el Magyarországot egy jobb élet reményében. Annak reményében, hogy egy új életet építhetünk fel, valahol máshol. Munkát találunk, otthont találunk, végre biztonsággal alapíthatunk családot. Ezt a lehetőséget az Európai Unió adta nekünk, a sokat emlegetett mocskos Brüsszel.

Emlékszem, 2004 májusában családommal a szlovák határ menti kisvárosban, több ezer ember társaságában a határhoz zarándokoltunk. Ugyanis a hónap első napján beléptünk az Európai Unióba. Emlékszem amikor felcsendült az örömóda, emberek ezrei tapsoltak, és üdvözölték a jövőt. Akkor még csak annyit tudtam, hogy megnyíltak a határok, egyesültünk Európával.

Ezt azonban csak évekkel később, 2013-ban kamatoztattam igazán, amikor is több ezer sorstársammal együtt egy új életet kezdtünk valahol a mára már nem létező határ túloldalán. Legyen az a közeli Ausztria, vagy netán Anglia, esetleg Olaszország. Mindannyiunkat egy cél vezetett, egy új, szebb jövő lehetősége. Tudtuk hogy az út nem lesz zökkenőmentes, de tudtuk, hogy a lehetőségeink megvannak. Olyan lehetőségek, melyeket otthon soha nem kaptunk volna meg.

Most, évekkel később, már biztosan állíthatom, nem volt hiba, amit akkor azon a hideg, esős szeptemberi napon tettem. Úgy éreztem, nem volt más kiutam. Évek alatt megtanultam angolul, azóta pedig már egy újabb nyelvet tanulok. Különböző kultúrákat megismerve, kinyílt a szemem a világra. Megtanultam tisztelni más nemzetek kultúráját. Természetessé vált, hogy indiaiakkal, angolokkal, olaszokkal, németekkel kommunikálok napi szinten, bármiféle probléma nélkül. Olyan dolgokat tudtam és tanultam meg ez alatt a pár év alatt, amiket soha nem is gondoltam volna. Olyan dolgokat, melyeket az Európai Unió nélkül soha nem tehettem volna meg. Nem csak munkát, és esélyt adott számomra, de megmutatta azt is, mennyire színes, és befogadó az öreg kontinens...


VADER NAGYÚR LETELEPEDNE - (SLEJMSHOW)


SLEJM
Szerző: slejmshow
2017.04.


Vader nagyúr menekülni kényszerült a birodalom romjai közül – útján az erő sötét oldalának vonzását követte, és így jutott el a mi galaxisunkba, majd végül Magyarországra! De mit akar itt? És milyen esélyei vannak egy egykori önkényúrnak a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a karrierépítésre? Katt és kiderül!

HAJÓS ANDRÁS ELEGÁNSAN, DE HATÁROZOTTAN KÜLDTE EL GÖNZIT A PICSÁBA...

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk / Hajó András
2017.04.01.


Hajós András a Facebookon reagált Gönczi Gábor válaszára a TV2 undorítóságának tárgykörében. Az előzményekről azt kell tudni, hogy Hajós azt mondta a Blikknek, hogy hánynia kell a Tényektől, mire Gönczi visszakommentelt neki, miszerint Hajós olyan, mint azok, "akik beülnek egy drága étterembe, majd miután végig ették az öt fogást, az utolsóba beleköpnek egyet, és visszaküldik, hogy pocsék az étel." Hajós sem hagyta szó nélkül. Itt a válasza:

"Kedves Gábor!

Valóban durva szavakat használtam, megértem, hogy sértve érzed magadat. Sajnálom, és köszönöm, hogy a mai szokásoktól eltérően, még sértettségedben is emberi hangon reagáltál. Ugyanabban a szakmában dolgozunk, csak más-más ágon. Te szerkesztett szöveget mondasz be, én meg a saját improvizált gondolataimat. Ez utóbbiba óhatatlanul becsúszik időnként egy-egy durvább megfogalmazás, amiért állnom kell(szoktam is) a sarat.

Viszont, miközben sajnálom, hogy bánt Téged és kollégáidat, de nekem ez a véleményem. Sietek hozzáfűzni, hogy miközben ez a véleményem, nem gondolom, hogy a Tények c. műsort be kéne tiltani, nem gondolom, hogy akik ott dolgoznak, azok árulók, sőt, számomra nem felfoghatatlan, hogy vannak olyanok, akik hisznek abban, amit ott csináltok, és még azt is teljességgel el tudom fogadni, hogy sok nézőnek mindez tetszik...

PLAKÁTHALÁL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.02. 


Özv. H. J.-né, miután a rigók napkelte előtt egy órával fölkeltették álmai gőzeiből, oldalra nyúlt, a pállott vízből kiemelte fogsorát, konyharuhával kicsit megdörgölte, és aszott ínyére helyezte a rágást szolgáló műanyagot. Mindezek után a sarokban lévő lavórhoz csoszogott, megpaskolta vízzel ráncos arcát, lafogó mellei tövét meg hónalját, így felfrissülvén pedig magára öltötte szakadt otthonkáját meg a mamuszt, és nekilátott túlélni ezt a napot is.
Tegnapról maradt még egy kis cikóriás teje, cukorral, csakis cukorral, abba belemorzsolt egy fél száraz zsömlét, megvárta, míg gusztustalan, alaktalan péppé alakul át az egész massza, és kiskanállal majszolgatni kezdte az életben maradás ocsmány moslékát, és még mindig sötét volt, de a rigók egyre hangosabbak voltak, majd beszakadt ordításuktól az ablak. Bekapcsolta hát az urától rá maradt Sokol típusú hangtéglát, ahol híreket mondtak, örökké csak híreket.
Özv. H. J.-né ilyenkor szokott meghasonlani, ami minden egyes elcseszett napját teljesen tönkretette már kora hajnalban, mert amit ott hallott, sehogyan sem passzolt azzal, amit pápaszemes szemeivel látott, pláne nem, amit saját, lehangoló életében tapasztalt, de úgy hitte, benne van a hiba, hiszen nem dolgozott már keményen, mint a többi kisember. Bár egész életében ezt tette a gyárban, aztán, amikor azt bezárták, a bölcsőde konyhájában, de ez olyan régen volt, hogy már alig is emlékezett rá.
Kitartottnak, az állam ribancának érezte magát, és tán épp emiatt, mintegy törlesztésként hallgatta minden reggel a híreket, amelyekből semmit sem értett, csupán szavak maradtak meg a fejében, hogy Brüsszel, migránsok, terrorizmus, kommunisták, ilyenek. Ettől mindig megkeseredett a túlcukrozott cikória a protézise alatt, és elkezdett a szíve kalapálni, mert az nagyon gyenge volt szegénynek, összevissza, kihagyásokkal verte a tamtamot a melle alatt, ilyenkor lila lett a szája, mintha kirúzsozta volna...

HETILAPSZEMLE: CSOTROGÁNYBAN JOBBAN TELJESÍT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: átlátszó
2017.04.02.
Minden nagyon szép, minden nagyon jó, különösen jobboldali írópalántának lenni – derül ki heti lapszemlénkből, ha megfelelő szemüvegen át nézzük a történéseket.


Az eddig ismertnél 300 millió forinttal többet, idén összesen 700 milliót költhet Orbán János Dénes íróakadémiája a jövő íróinak kiképzésére – derítette ki a Magyar Narancs. Az állami tulajdonú Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. keretein belül működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia már tavaly is is 150 milliót költhetett a kormány szerint nyilván kiegyensúlyozatlan magyar irodalom kiegyensúlyozására, de az igazi balhét az váltotta ki, amikor a kormány a híres december 20-i pénzosztáskor további 400 millió forinttal tolta meg az intézményt.

Ekkor a magyar irodalom több jeles intézménye és személyisége bojkottra szólított az akadémia ellen, mert kiakadtak azon, hogy a 400 millió tízszerese például az Írószövetség támogatásának, sőt, a teljes magyar irodalmi élet nem kap ekkora közvetlen költségvetési támogatást, összesen. A lottóadóból kultúrát támogató Nemzeti Kulturális Alap pédául 370 milliót szán a szépirodalomra. Az Átlátszóhoz hasonlóan a Magyar Narancs is kiszúrta ugyanis, hogy tehetséggondozó kft még egy 300 milliós támogatási szerződést is aláírt december 22-én a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel. A cég működése nem meglepő módon kevéssé átlátható, egyelőre az is csak nagyjából tudható, mire költöttek tavaly 150 milliót, az meg egyáltalán nem, mire fognak idén elkölteni 700-at...

ELKÚRTAD

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.02.Minden jóérzésű emberben kibacta a biztosítékot Gyurcsány tegnapi önérdekű akciója. Én szóltam előre. Nembaj, van azért haszna is.

A CEU kifejezett kérése ellenére tüntetést szervezni: nem vall ép elmére. Díjazták is az akciót a demokraták. Voltak 30-an a tegnapi mélyostoba önégetésen, annak a fele is a DK pártelnöksége. Nincs ezen mit szépíteni. Ekkorát még magát demokrata ellenzékinek, és országos pártnak mesélő banda nem bukott. 30, mondom HARMINC ember ment ki Ferinek csápolni. Hát akkor erről ennyit, meg arról is, hogy vajon kinek volt igaza. Nekem, aki megírta előre, hogy ez vérciki - és persze a neten rohangáló Kékzombiktól meg is kaptam ezért a magamét -, vagy az akaratát a minimáltisztességgel és józan ésszel szemben csakazértis érvényesítő Gyurcsánynak. Segítek: nekem.

De mint a címsorban jeleztem, lesz azért ennek haszna is. Mivel a harmincfős műtünci lejáratta a CEU ügyét, lehetőséget adva a Fideszsajtónak, hogy azt hazudja: csak ennyien állnak a CEU mellett, ezért ma ezt a tévedést a civilek eloszlatják. Sokezres tüntetés készül, természetesen magam is csatlakozom Csapatommal. Gyurcsánynak van mozgósító ereje a demokrata oldalon. Ha nem is úgy, ahogy szeretné, de van. Ha Ő belevág valami hülyeségbe, akkor ott senki nem lesz, de sok embert tud utcára vinni, akik helyre akarják hozni, amit elkúrt. Javaslom e jó szokást a 2018-as választásra is megtartani. Ha mondjuk Gyurcsány a választás előtti napon bejelenti: nem indul, tömegek fognak megindulni a szavazóurnákhoz...

TE CSAK JÁRJAD, JÁRJAD A BOLONDJÁT! - ÁPRILIS ELSEJÉK ANNO, BÉKÉBEN ÉS HÁBORÚBAN

HÍREK ANNO... BLOG
Szerző: rózsabors
2017.04.01. 


...Hogy mi történt ezen a napon és hogyan miképp kapcsolódott április elseje a bolondok napjához, a korabeli lapok arra is megpróbálnak választ adni.

"A bolondok napja.

Magára vigyázzon mindenki, hogy tréfát ne üzzenek belőle, mert a könnyenhivőt igen könnyen rászedhetik a furfangos emberek. Levelet kapsz, melyben nagyurakhoz hivnak ebédre, ugyan megjárod, ha eltalálsz menni, mert nem vártak, tovább kell menned, szemedbe mosolyognak, s ha leülsz, az egész asztal alatt nevetnek rajtad, mint április bolondján. Ha eszményképed találkát ad, s régohajtott vágyaid valósitását igéri, kötve higyje levélnek április elsején, mert valami barátod szed rá, s van óriási hahota, ha történetesen elfeledted a naptárból megnézni e veszedelmesen nevetséges napot. Ez a tréfák szabadalmazott ideje. Történik, hogy a postán érkezik valami nagyértékü csomag, elmégysz agad, nem akarod másra bizni. Szivdobogás közt viszed haza a drága küldeményt. Fölbontod, s találsz benne, egy pár rongyos fejkötőt, s mellé egy sor irást, mely csak ennyit tartalmaz »Április bolondja.«

Mindig szerettük a régi szokások eredetét tanulmányozni, s e lap több izben közlött ilynemü ismertetéseket. Bizton hiszszük tehát, hogy nem leend egészen érdektelen, ha alkalomszerüleg a bolondok napjáról megemlékezünk, s annak eredetét a régi hagyományokból fölkutatni igyekezünk.

Tagadhatatlan, hogy az áprilisi bolonddá tevés a régi korból származik; nem szándékunk döntő itéletet hozni, legyen elég a származtatási adatokat röviden elősorolni. Némelyek azt állitják, hogy, mivel az év ezen szakaszában kezdődik el Krisztus szenvedése, s a zsidók ekkor küldözgették az ember fiát gunyolva és korbácsolva Annástól Kajafáshoz, innen Pilátushoz, Pilátustól Heródeshez, ettől megint Pilátushoz: ennek jelképezése gyanánt eredt volna ama nevetséges s megrovandó szokás, hogy ápril elsején egyik helyről a másikra küldözgetik azokat, kiket rászedni lehet.

Azonban hihetőbb, hogy ez a tavaszi éj egyenlőség ünnepének maradványa, mely indusok közt maiglan is divik. Ilyenkor tájban mindenfelé ünnepély van, s a mulatság egyik neme az, hogy az elbolonditott emberen jó izüen nevetnek. Vannak, kik az áprilisi bolondmulatságot Nóé bárkájából származtatják. Nóé ugyanis a hó első napján – a mi számitásunk szerint ápril 1-jén küldte ki a galambot. S hogy a szabadulás ezen emléke megörökitessék, szokásba jött, azokat, kik ezt elfeledték – ily posta gyanánt küldözni el, tudva levén, hogy a reájok bizott hirrel nem jönnek vissza.

Tudnivaló, hogy az első keresztyének sokat engedtek isteni tiszteletök egyszerüségéből azért, hogy a külszertatásokhoz ragaszkodó pogányokat magukhoz édesgessék, s ünnepeiket keresztyén értelemben elsajátitották. Igy a pogány vallás saturnaliáiból eredtek a farsangi napok, s a Festum fatuorum (bolondok napja) is innen szárazhatott, mikor aztán minden szentséget kigunyoltak, szamarakat öltöztettek föl papi ornátusba; s az ilyen szokás megöröködése könnyen kibékitette a pogányokat, többet hóditott meg, mint a tüz és kard.

E szokás fennmaradt korunkig, átszivárgott mindenhová, s nincs ország, hol sok bolonddal ne járatnák április elsejét."

(Vasárnapi Ujság. 17. évfolyam, 14. szám. 1870. április 3. 171. oldal)

WASHINGTONBA MENNE ORBÁN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.04.01. 


Örökös lépéshátrányban vagyunk Orbán Viktor és csapatának észjárásával szemben. Jól példázza ezt a budapesti Közép-európai Egyetem (Central European University - CEU) körüli polémia. Azt követően, hogy március 28-án, kedden a kormány módosító javaslatot nyújtott be a felsőoktatási törvényhez, sokan azt vizionálták, hogy a Soros György által alapított intézmény, s annak szellemisége ellen indult támadás. Némelyek szerint az lenne a cél, hogy sóval hintsék be még a helyét is sok Fideszes alma materének, amely amúgy – amiként én látom –, mint intézmény eléggé távol tartja magát a magyarországi hétköznapoktól. De a hétvégére kiderült, hogy olyan összefüggésről is szó lehet, amire eddig nem gondoltunk.

Magam abban a keretben ábrázoltam a történetet, hogy térségünk, ezen belül is Magyarország, mindinkább az eurázsiai erőforrásokért folyó küzdelem terepévé válik. Ennek részeként az események hátterében, az amerikaiak mellett, a lehetséges orosz érdekekkel, Vlagyimir Putyin államfő és Orbán Viktor miniszterelnök korántsem egyenrangú kapcsolatával hozakodtam elő a március 31-én hajnalban a Bekiáltás blogra feltöltött cikkemben. Azt írtam némi iróniával a CEU általam vélt küldetéséről: „begyűjteni a posztszovjet térség országaiból a fiatalok válogatott csoportjait, hogy aztán visszaküldjék őket, nyilvánvalóan nemes megbízatásokkal”. Ennek kézenfekvő velejárójaként vetettem fel azt a lehetőséget, hogy a tényleges spionázs utánpótlásának biztosításához is használhatják az intézményt a titkosszolgálatok. Ezt fejezte ki a poszt címe: Kémek is válhatnak belőlük.

Meglepetésemre, néhány órával később – persze a kicsi James Bondok nélkül – hasonlóval állt elő az egykori pénzügyminiszter, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom Párt elnöke, nem mellesleg a CEU tanára. Csakhogy, amit én egyfajta konteóként, konspirációs teóriaként, szarkazmussal, feltételesen, s legalább egy mozzanat erejéig geopolitikai összefüggésre is utalva adtam elő, azt ő mindössze egyetlen okra vezette vissza, ám annál eltökéltebben. Azt állította a Hír Tv-ben:

"Lényegében bizonyítottnak vehető, hogy „Putyin miatt zárnák be a CEU-t", az orosz államfő instruálta Orbánt a CEU-ellenes lépésre."

Ugyan bizonyítani semmit nem bizonyított, de közelebbről meg nem nevezett orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt mondta: a februári budapesti látogatásakor „Putyin orosz elnök felsorolta a magyar miniszterelnöknek, hogy itt van egy intézmény Budapesten, amely túl sok ellenállót, szabad gondolkodót nevel. Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában tele vannak a különböző szakintézmények, netán kormányzati elemek olyan emberekkel, akik valamikor a CEU-n tanultak. Nem kellene az ellenállásnak a fészkét netán bezárni?”

A liberális értelmiség tagjainak többségéhez hasonlóan, a Bokros mondataiban általában is tetten érhető leplezetlen Putyinozás, mint a világ szinte összes jelenségének magyarázata fölött most nem időznék el. Azt sem fejtegetném itt, miért tartja magától értetődőnek ez a réteg, hogy – Soros György nyílt társadalom koncepciója jegyében – a Föld minden szegletében terjeszteni kell Amerika értékrendjét, akár akarják az ott élők, akár nem, akár beleillik ez történelmi-kulturális örökségükbe, akár nem. A kettős mércének azon bámulatos megnyilvánulásán sem tamáskodnék ezúttal, hogy milyen megértő ez a küldetéstudatos értelmiség, ha nyers gazdasági céljai érdekében indít az USA százezrek pusztulásával, milliók földön futóvá válásával járó háborúkat, illetve készít elő véres hatalomváltásokat, ellenben más hatalmak vezetőit jóval kisebb horderejű esetekben is azonnal háborús bűnökkel vádolja...

A CEU-ÜGY: A KORMÁNY RÁNK ZÁRJA A PINCEAJTÓT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2017.04.01.


Lázár János politikai hisztériának nevezte a CEU-ügyet, és ebben mintha lenne is valami. Tényleg, mit problémázunk azon, hogy a kormány önkényesen be akarja záratni Magyarország legjobb egyetemét? Elvégre ez egy magánegyetem, ahová különben is nagyrészt külföldiek járnak. Érthető persze, hogy az oktatók féltik az állásukat, a hallgatók a diplomájukat, a hazai tudományos élet a külföldi összeköttetéseit, amit a CEU biztosít, de aki sem nem tudós, sem nem hallgató, annak mi köze az egészhez? Úgy tűnhet, a CEU-ügy egyáltalán nem a mi ügyünk. Pedig dehogynem.

Igaz ugyan, hogy az efféle önkényes törvénykezés az egész magyar felsőoktatás autonómiáját és jogbiztonságát fenyegeti – ma lex CEU, holnap, lex ELTE? De az egyetemi autonómiára nem ez lesz az első, és alighanem nem is az utolsó csapás; a kancellári rendszer és az államnak való végtelen kiszolgáltatottság így is csaknem a földdel tette egyenlővé a felsőoktatás függetlenségét. A CEU esete csepp a tengerben. Ennek az egyetemnek az ügye elsősorban mégis másért kell, hogy érdekeljen minket.

A kormány hosszú ideje azon dolgozik, hogy úgyszólván “ránk csukja” az országot. Egy olyan furcsa, elhagyatott hellyé akarja alakítani, amely nem csak az olcsó repjegy és alkohol miatt idelátogató külföldiek, de az itt élők számára is idegen és megérthetetlen. Különös, folyton változó szabályok szerint működik, amelyek szinte senki érdekeit nem szolgálják egy nagyon szűk csoporton kívül - egy hely, amely egyre kevésbé a miénk, és amelyre kevésbé lehetünk büszkék.

Egy olyan hellyé akarja alakítani, ahol teljesen rendben van, hogy a jegybankelnök képtelen letenni egy középfokú szakmai nyelvvizsgát – egy olyan feladat ez, amelyben nem egy huszonéves alapdiplomás remekelni szokott. Egy olyan hellyé, ahol senki nem lepődik meg, hogy a miniszter nem ismeri a “liberal arts college” kifejezést – amely természetesen nem liberális egyetem, hanem humán- és társadalomtudományi főiskola, hát van ilyen...

NÉMETORSZÁGBAN ÉLJENZIK A MENEKÜLTEK TÖMEGES BEFOGADÁSÁT, NÁLUNK A MIGRÁNSOK ELLEN USZÍTANAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.02.


Die Welt

A konzervatív német lap azt sürgeti, hogy az unió lépjen fel határozottan a demokráciát leromboló Magyarország ellen. A kommentár rámutat, hogy Orbán Viktor számára Soros György az elsőszámú közellenség és a kormányfő most azt akarja, hogy bezárjon az utolsó független egyetem, az üzletember által alapított CEU. Vagyis a miniszterelnök halad a maga illiberális útján. Orbán részben éppen az egykori Soros-ösztöndíjnak köszönheti képzettségét, most mégis nekiesik a Közép-Európai Egyetemnek, amely idáig ki tudta vonni magát a magyar rezsim tekintélyuralmi terjeszkedése alól. Az orosz és török mintára formálódó illiberális államban azonban nincs helye egy kozmopolita tanintézménynek. A kormányfő már régóta botránynak tartotta az CEU-t, ám idáig nem tudta azt létében fenyegetni. Jól előkészített sajtókampány után azonban most beterjesztették a törvényjavaslatot, amelynek az egyetem nem tud eleget tenni. De persze előre lehetett látni, hogy ez így lesz. A magyar vezető hosszú távú elképzeléseiben központi szerepet játszik az oktatás. A nemzetközi kutató intézetekben, akárcsak sok civil szervezetben „külföldi ügynököket” gyanít, akik szerinte ártanak a nemzeti érdekeknek.

2010 óta drámai változás ment végbe Magyarországon, ahol a jogosultak egyharmada kétharmados többséghez segítette a Fideszt. Azóta Orbán egyeduralkodó módjára ellenőrzése alá vonja az országot. A demokráciából tekintélyuralom lett. A Parlament már csupán szavazógépezetként működik. A törvények futószalagon születnek. Az államfő immár csupán a kormány érdekeit képviseli. Ugyanilyen engedelmes az államügyész is. Az Alkotmánybíróság jogkörét oly mértékben megnyirbálták, hogy az már nem tudja adott esetben felelősségre vonni a kormányt. A közintézmények dolgozói félnek, hogy elvesztik az állásukat, ha nem elég hűek a kormánypárthoz. A hatalmi ágak megosztásáról már nem lehet beszélni. Orbán elismerte, hogy a Fidesz legalább 20 évig hatalmon akar maradni.

A CEU most azt várja, hogy a német kancellár hatalmi szóval segít, ám ez illúzió. A menekültválság óta Merkel állandóan ellentmondásra ingerli Orbánt, itt csak az unió közbeavatkozása lenne hatásos. Brüsszel azonban nem találja a magyar miniszterelnök jogászkodó trükkjeinek az ellenszerét. Az EU-ban tudomásul veszik a demokratikus hiányosságokat. Nem igen izgatják magukat, amiért Magyarországon egyre jobban leépül a demokrácia. Az autokrata kormányfőt csak félénken emlékeztetik az Európát állítólag összetartó értékekre. Ám ennek véget kellene vetni. Nem érnek semmit az olyan értékek, amelyekért csak szólamokban küzdenek. 

Der Standard

Sugallják a válaszokat a most kezdődött nemzeti konzultáció kérdései. Az akciót azért indították, mert a kormány szerint az unió az ország függetlenségét fenyegeti. Ennek megfelelően a jelszó az, hogy „Állítsátok meg Brüsszelt!”, és a súlypontot a bevándorlásra, illetve a menekültekre helyezik. Tuzson Bende államtitkár szerint az ország nagy harcok előtt áll, amelyekből csak az egész lakosság támogatásával tud győztesen kikerülni. Amúgy az egyik kérdés teljesen értelmetlen, mert a múlt kedd óta minden menedékkérőt bezárnak, tehát többé szó sincs arról, hogy szabadon mozoghatnának. A belügyi tárca azt közölte, hogy a migrációval együtt járó veszélyeket kívánják ily módon csökkenteni. Egy másik kérdés a civil szervezetekre vonatkozik, miután a hatalom már régóta célba vette azokat. Azt veti a szemükre, hogy támogatják az illegális bevándorlókat, illetve hogy beleavatkoznak a politikába. Két éve már lezajlott egy hasonló kampány, akkor hivatalosan a terrorizmus és a migránsok miatt. Az ENSZ azonban úgy vélte, a cél igazából az volt, hogy az embereket mozgósítsák a külföldiek ellen és idegenellenességet szítsanak...