2016. március 15., kedd

1848. MÁRCIUS 15. - ÍGY INDUL EGY MOZGALOM

ÁTLÁTSZÓ - SLEJM
Szerző: slejmshow
2016.03.15.

1848. március 15. – a magyar emberek első alulról induló, modern demokratikus élménye és eseménye: a nap, amikor Magyarország politikailag felnőtté vált. Ennek megfelelően az elmúlt 160 évben a rá való emlékezést is mindig erősen áthatotta a politika – ez nem is lehetne máshogy. Hisz március 15-ének az a szerepe a magyar kulturális emlékezetben, hogy évről évre meg tudjuk fogalmazni a hatalommal szemben a vágyainkat, az igényeinket, a dühünket – a saját, aktuális 12 pontunkat.


ITT OLVASHATÓ

DÁVID A TETTES: MEGÜTÖTT EGY ISMERŐS ARCOT A KOKÁRDÁJÁÉRT TATABÁNYÁN

MAGYAR NARANCS: FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2016.03.15.


A Jobbikot teljesen kiborította a nemzeti rock nagyágyúi elleni merénylet.
Tegnap tette közzé az Ismerős Arcok együttes Facebook-oldalán az alábbi közleményt: „MEGÜTÖTTÉK AZ ISMERŐS ARCOK ZENEKAR VAK SZAXOFONOSÁT – TÁNCZOS ISTVÁNT – A KOKÁRDA VISELÉSE MIATT! A mai tatabányai koncerthelyszínre történő megérkezés után 3 személy inzultálta és megütötte a zenekar technikusait és a zenekar szaxofonosát, majd az incidens után azonnal távoztak. Amit tudunk: fehér 5 ajtós Ford Focus személygépkocsi, a rendszám első betűje: L, az egyikük neve Dávid. A történtekről hangfelvétel készült. Szégyen, hogy ez megtörténhet 2016-ban Magyarországon.”
Mi is így gondoljuk.
ITT OLVASHATÓ


HÁTTÉRHATALOM AZ ESŐBEN

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.03.15.


Kérem tisztelettel, aki azt hiszi, hogy ma Orbán Viktor politikai beszédet mondott a Múzeumkertben, az nagyot téved. Az a helyzet inkább, hogy a magyar miniszterelnök eltévedt, és azt mondta el a közönségnek, amit a pszichoanalitikusának díványán szándékozott megosztani a jó lélekdoktorral, a március 15-i beszédét meg vélhetőleg majd az analitikai szeánszon osztja meg orvosával.
Csak ezt tudom elképzelni.

Épelméjű ember ugyanis ennyi szamárságot nem beszél nagy nyilvánosság előtt, itt összekeveredhetett a két dolog.

De nem volt tanulság nélkül való, az már biztos. Betekintést nyerhettünk a főminiszteri alsótudatba, és olyan lovecrafti mélységekbe pillantottunk, hogy ezeknek peremén még Jung és Freud is összekapaszkodott volna, nehogy leszédüljön. A gondolatfolyamot a teljesség igénye nélkül kell elemeznünk, ugyanis a szöveg egésze sem a kormany.hu-n, sem az MTI-nél nem hozzáférhető írott formában, igaz, a felvételét megtalálhatjuk a YouTube-on...

ITT OLVASHATÓ

HA MINDEN NAP ÜNNEP, AKKOR EGYIK SEM AZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Fáber Ágoston
2016.03.15.


Március 12-én szokásos futóköreimet róttam egy parkban, amikor egy érdekes jelenségre lettem figyelmes: egy férfit láttam futóruhában, kezében térképpel, szíve fölött kokárdával. A férfi cikkcakkmozgása, a park fáin elhelyezett jelzések és a térkép világossá tették, hogy itt tájfutó versenyről van szó. De vajon hogy kerül a csizma az asztalra, akarom mondani, a kokárda március 12-én a futóruhára?

Nemzeti ünnepek közeledtével rendszerint felélénkül a vita akörül, hogy hogyan is lenne méltóképpen egyik vagy másik ünnepünket megtartani. Ezzel összefüggésben pedig az ünnepekhez kapcsolódó szimbólumok szerepére, használatára is rá szoktunk kérdezni. Talán az olvasók közül sokan emlékeznek még arra, amikor 2002. március 15-én a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérte a Fidesz híveit, hogy az országgyűlési választásokig továbbra is hordják a kokárdát.

Sokan ezt örömmel megtették, mások pedig a felvetéssel szembeni ellenérzésüknek adtak hangot, arra hivatkozva, hogy a kokárda a nemzeti összetartozás szimbóluma, nemzeti jelkép, amelyet egyetlen politikai párt hívei sem sajátíthatnak ki maguknak.

A következőkben a nemzeti és ünnepi jelképek értelmére fogunk rákérdezni, és azt vizsgáljuk majd meg, hogy milyen következményekkel jár az ünnepi szimbólumok ünnepeken kívüli használata.

Ehhez egy kicsit messzebbről érdemes nekirugaszkodnunk...

ITT OLVASHATÓ

TÜNTETTEK A SAUL FIA KÉSZÍTŐI

BÁDOG BLOG
Szerző: Bayer Zsolt
2016.03.15.ITT OLVASHATÓ

GAZDAÁLLAT DÖGROVÁSON

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.15.


Érdekes ünnep volt ez a mai, jóllehet nemzeti ünnepnek nevezni nem nélkülözi a bátorságot.
Mondjuk inkább úgy, hogy egy olyan munkaszüneti napról volt szó, melyen ismét megmutatkozhatott a nemzet kétsége, minimálisan is.
Orbán ma, mint a Nemzetek Nagy Tanítója szerepelt.
A címet hajdan Sztálin birtokolta, az ambiciózus utód egyes hízelgő vélemények szerint úgy aránylik hozzá, mint a hajdani Szovjetúnió területe aránylik Magyarország területéhez.
A mai tanítás két tárgykör köré csoportosult, egyik a magyarországi forradalmak értékelése volt, melynek során kiderült, hogy már középiskolai tankönyveivel is hadilábon állt, ami nem is csoda, hiszen azokat nem baráti nyomda nyomtatta, és egy fillér nem sok, de annyi se csurgott a megfelelő zsebekbe.
Ennek során hangzott el, hogy a baloldal - szerencsétlenségére - itt áll gazdaállat nélkül, és bár tovább nem cizellálta, de büszkén kihúzta magát, elnézve lengyel barátaink feje felett.
Ebből érzékelni lehetett, hogy a jobboldal szerencsésebb, nekik van gazdaállatuk, melynek véréből a sol bögöly mértékkel ugyan, de legelészhet.
Ha megunja zaklatásukat, csak csap egyet legendás, ötgyerekes farkával és véget vet a mulatságnak.


A gazdaállat mindazonáltal gyengélkedik, erre Pukli igazgató úr többször rá is mutatott, mikor a délutáni esernyős tüntetésen a pedagógusok támogatottságáról beszélt.
A másik tárgykör Európa megmentése volt, melynek letéteményese szerény személye.
Európát elsősorban Európától kell megmenteni, mert minden igyekezete dacára még mindig nem lőttek bele géppuskával a migránsok tömegébe, akikről menet közben kiderült, hogy dehogy is menekültek azok, dehogy is a bombák és lövedékek, zsoldosok és fanatikusok elől menekülnek, hanem népvándorolnak...ITT OLVASHATÓ

MÁRCIUS 15, A TANÁROK NAPJA

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS
Szerző: CD
2016.03.15.


Március 15-én, délután 3 órára hatalmas tüntetést szerveztek a pedagógusok. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezéséhez több mint 70 civil szervezet illetve szakszervezet csatlakozott. Az eső és a hideg szél ellenére a rendőrség tájékoztatása szerint közel 30 ezer ember vonult végig a Hősök terétől egészen a Kossuth térig, hogy így tiltakozzanak a közoktatásban uralkodó áldatlan állapotok miatt. A tüntetés azonban nem csak az oktatásról szólt, hanem az egészségügyről is. A fekete ruhás nővérként elhíresült Sándor Mária beszédében a magyar ápolók és egészségügyi dolgozók kilátástalan helyzetére hívta fel a jelenlévők figyelmét.
A tüntetés jelképe egyértelműen a kockás minta volt. Klinghammer István emlékezetes megszólalásában a tanárok megjelenését szidalmazva fogalmazott úgy hogy “pipa” ha a tévében azt látja, hogy “borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál.”
Szinte mindenkin láttunk valamit, ami kockás. A leleményesebbek az időjáráshoz alkalmazkodva még kockás esernyőt is kerítettek a tüntetésre.


ITT OLVASHATÓ

A DÍJ

HÍR24 - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2016.03.15.


Babérkoszorú, édes faszom, hogy csiklandozza a fülem tövit.

Nem értem, minek minden évben újra és újra azon idegeskedni, hogy pár sutyerák jogász, ilyen vagy olyan oldal, mindegy, egykutya, úgynevezett díjakat osztogat, és hogy kinek, és egyáltalán, nem értem, minek ennyit foglalkozni ezekkel a díjakkal, a díjakkal, úgy általában, nem értem, miért gerjed az ember ennyire a díjakra, miért termel annyi vörösvérsejtet az emberekben, ha meghallják, hogy díj, Kossuth-díj, franciakrémes olvad a szájban, Babérkoszorú, édes faszom, hogy csiklandozza a fülem tövit, Nobel-díj, ó, a büszke, tehetséges nemzet, Oscar-díj, uram isten, micsoda szőnyeg, micsoda briliáns, Cameron Diaz Eviannal mossa az arcát, mert Los Angelesben a víz kemény, Győrben is kemény egyébként, és ki tudja, lehet, hogy Fenyő Iván Parádi vízzel mossa a haját, szaporán ver a szív és alig kap levegőt a nép, ha díjat és díjazottat lát, a díj az valami, úristen, valami fényes, és csak neki van, és nagyon megérdemelte már, tényleg nagyon, ő egy díjas egyébként, ő nem akárki, elismerés, munkája elismeréseként, mondják, pedig a díj csak arra jó, hogy az alkotó embert teljesen elbizonytalanítsa vagy vakvágányra terelje és elbassza az életét, nagyobb csapást egy díjnál elképzelni sem lehet, hát nézzék meg, hogyan reagál egy értelmes ember egy díjra, kínjában vigyorog és legszívesebben elásná magát ott helyben, abban a csilláros pokolban, ahol azokkal kénytelen pezsgőzni, éppen azokkal, akiket a legjobban megvet, és akiknek kiszolgáltatottja lett, a díjat pedig a fiókba vágja...

ITT OLVASHATÓ

10 TUDÓS ÉS FELTALÁLÓ A SZABADSÁGHARC OLDALÁN

MONSOON INFO BLOG
Szerző: MonsoonInfo
2016.03.15.


Nemcsak a 20. században történt események hatottak negatívan a magyar tudományos életre, hanem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc utáni megtorlás időszaka is. Fizikusok, matematikusok, csillagászok, statisztikusok, kémikusok, feltalálók, orvosok is beálltak katonának, akár tanulmányaik megszakításával is, de a távolmaradók sem feltétlenül úszták meg a meghurcolást. A Magyar Tudós Társaság (az akkori MTA) működése leállt, és 1858-ig is eltartott, mire újra tagot választhattak és nagygyűlést tarthattak. Majd a Bach-korszak germanizálási kísérlete kezdődött, de nem sikerült: a közoktatás továbbra is magyar nyelven folyt, az egyetemeken sokan továbbra is magyarul tanítottak – például Jedlik Ányos -, és legfeljebb a jobb osztrák tankönyveket használták, magyarra fordítva. Az alábbiakban azok következnek, akik valamilyen módon megszenvedték a szabadságharc eseményeit.

ITT OLVASHATÓ

SÁSKAJÁRÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.03.15.


Gondolkoztam ezen a csúti rendőrhistórián. Tudják, a drónigazoltatáson. Nem tudom, mi a fenének foglalkozom ezzel a nyavalyás rablóbandával, de valami oka bizonyára van. Talán az, hogy idegesít, ha nem értek valamit. Próbálok "hangosan" gondolkodni.
A jelenséget régen ismerjük, legalább 18 éve. A lényege az, hogy bárki bármilyen hazugságra vagy köztörvényes disznóságra rákérdez, ennek a pártnak nevezett bűnszövetségnek minden egyes tagja vigyorog, és azt mondja: igen, és? Tetszik érteni? Nem talál ki újabb hazugságot, még magyarázkodni sem kezd, különösen nem mentegetődzik, csak rád néz pimasz és fensőbbséges értetlenséget mímelve, és azt mondja, igen, és? Azaz úgy van, ahogy mondtad, csaltam, loptam, gyilkoltam - és? Van hozzá valami közöd?
 
Ez minimum 18 éve működik (különben valószínűleg régebben is így volt, csak akkor még nem kapott ekkora nyilvánosságot).
 
Az nem magyarázat, hogy ezzel a birka néppel bármit meg lehet tenni, amíg nem kérnek tőle olyat, ami közreműködést kíván - bármilyen cselekvést a köz nevében vagy az egyén fejlődésének érdekében.
 
Az arcátlanságnak az a foka, ahogyan például egy miniszterelnöki beosztásban rabló közszolga az ember szemébe néz, és azt üzeni, lopok nagy tételben és teszem tönkre évtizedekre az országot és benne minden lakójának az életét, az nem pusztán egy végtelenül unintelligens, neveletlen, rossz modorú, nagyon buta ember megnyilvánulása, ennek a folyamatos és súlyos törvényszegésnek kell hogy legyen egy olyan motívuma, amit nem veszek észre. Az szinte kizárható, hogy megterveztek és véghezvisznek valamit, amit nem látok, ahhoz azért legalább profi bűnözőnek kell lenni, egyáltalán, bármiben profinak, de ez a tömörülés engem egyetlen olyan jelenségre emlékeztet, ami élőlényektől látható.
Sáskajárásnak hívják, a leírások szerint a rovarok milliószámra lepik el a vetést és néhány perc alatt tarolják le. Ösztöncselekvés, egy sáskától nem várható el, hogy a következményekkel törődjék, a rovar agyberendezése alkalmatlan a következtetésre, ami szerint hosszú időre elpusztított mindent, minek következtében az emberek valószínűleg éhen halnak, ez persze még nem figyelembe veendő szempont, de neki sem lesz mire rájárnia, mert a pusztítás gyors, a rendbehozatal meg lassú...
 

MINT ŐRÜLT, KI LETÉPTE LÁNCÁT...

NOL HU JEHU BLOG
Szerző: jehu
2016.03.15.


Ismét eszelős beszédet tartott a maffiaállam feje – kiforgatva az ünnepet annak minden valós hagyományából. Utoljára ilyen durva hamisításra talán csak a FIN (Forradalmi Ifjúsági Napok) meghirdetésekor volt példa. 
Európa-ellenes, demokráciaellenes, hőzöngő és eszelős beszédet tartott Orbán – talán már a délutáni tüntetésre szánt reakcióként.
Egységbe hívja nem csupán „a magyar embereket" és „a lengyeleket" (Lovas Zoltán Facebook-bejegyzése: „Bem apó közéjük lövetne"), hanem egész Európát: Európa ellen, „Brüsszel megfékezéséért".
Mintha beszédének egészét, de különösen a „bevándorlásra" vonatkozó részét a két lovag, Bencsik András és Tóth Gy. László, valamint Bogár László és Szaniszló Ferenc sugallta volna.

ITT OLVASHATÓ

MOST? MOST! KÉT HÉT VAN HÁTRA A SZTRÁJKIG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.15.


Egy órás sztrájk, normális sztrájktörvény hiányában polgári engedetlenség, amennyiben Orbán Viktor nem kér bocsánatot, no meg Áder János, bár ez lényegtelen is. Minden valószínűség szerint március 30-án 1 órás sztrájkba lép az ország. Hogy mi lesz? Hogy sikeres lesz-e a sztrájk? Nem tudjuk, és hogy utána mi lesz, arról is csak annyit, hogy a ha kormány nem teljesíti a tiltakozók követeléseit akkor 2 órás, majd 3 órás sztrájk jöhet, és így tovább.

A követelések pedig nem bonyolultak. 21. századi oktatást, egészségügyet, több tiszteletet a népnek.

50-80 ezres tömeg vonult végig a városon az eső ellenére: az Oktogon és a Bajza utca között - volt olyan pillanat, amikor kb. ez volt a tömeg terjedelme - 54 000 négyzetméter van; a Kossuth tér, amelyet majdnem megtöltött a tüntető tömeg, kicsit nagyobb ennél; és a Vértanúk terén szinte mindenhol, illetve az Alkotmány utcában a Honvéd utcáig álltak elég tömören az emberek. Magyarország jövőjéért vonultak, a közoktatás, az egészségügyi rendszerben található anomáliák, a társadalmi igazságtalanságok ellen...

ITT OLVASHATÓ

EZT A TANÁROK NAGYON ELNÉZTÉK... ORBÁNOK MÁR AKKOR RENDSZERT BONTOTTAK,AMIKOR...

IFL, ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.03.15.


Szerintem életemben nem vártam annyira március 15.-ét, mint most. Pukli István "vezette" kockás inges forradalom csúcsrajáratását vártam. Várakozásaimat csak feltüzelte a bejelentés, miszerint valami olyat jelentenek be a tanárok, ami megváltoztat majd mindent. A bejelentés után hiába vártuk a forradalmi füstfelhőt. Helyette pöfékelt valami és kínomban elnevettem magam: "Gyerekek! Orbánék már akkor rendszert bontottak, amikor ti még a kanyarban nem voltatok. Ma megnyerték a kockás inges forradalmat. Még nem verték le, de megnyerték..."

A magyar társadalom könnyen menedzselhető, megvezethető és marketingelhető. Elég egy tökös kampányt vagy bejelentést tennünk valamelyik nemzeti ünnepünk (amiből van kétezer) színpadján, ami tartalmazza a hívószavakat és a nép máris mellénk áll, máris autókat borogat. Ilyen hívószavak az "elnyomás ellen", "gyerekeink jövőjéért", "harcolunk és küzdünk", "vér és verejték az igazságért". Na pont ez nem történt meg, pedig nehezen hiszem el, hogy egyetlen történelemtanár sem volt Pukli Istvánék közelében, aki emélkeztetett volna, hogyan zajlanak a fülke forradalmak.
Pedig én velük vagyok még mindig.
 
De ez egy mocskos játék mocsok résztvevőkkel. A tanárok meg úriemberek akarnak lenni. Itt bukták el!
 

PETŐFIVEL BRÜSSZEL ELLEN

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.03.15.


A nép maradjon ott, ahol van! Ez a Petőfi nem lehet a mi Petőfink! Miniszterelnöki instrukciók a 2016. március 15-ei ünnepi beszéd elkészítéséhez.

TUDÓSÍTÁS: 2016. március 15-én, a Nemzeti Múzeum előtt vérbeli politikushoz méltó beszédet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Híveinek több ezres, hálás serege tapssal, egyetértő bekiáltásokkal, olykor ujjongással, sőt az ellenfeleket gúnyoló kacagással jutalmazta teljesítményét. A neki hátat fordító ellentüntetők Diktátor!-t kiáltó kórusának hangjai kifejezetten lelkesítették és a mellette való kiállásra sarkallták saját táborát.

BEVEZETŐ: A szónoklatot immár bárki meghallgathatja az interneten. Viszont a Bekiáltáshoz jutott az a szöveg, amelyben a miniszterelnök előzetes instrukciói szerepelnek. Ez sok mindent érthetőbb összefüggésbe helyez, ezért adjuk közre.

A BESZÉD KONCEPCIÓJA: Mindenekelőtt egy már-már vallásosan áhítatos Petőfi Sándor képével kell átszőni a március 15-ei, a Nemzeti Múzeum előtt elmondott beszéd kezdő részét. A katolikus és ortodox rózsafüzér ima első szavai adják meg az alaphangot: „Üdvöz légy születésed napján, magyar szabadság!” Az ima szavait eredetileg Petőfi parafrazálta a Naplójában. Félre hát az Akasszátok föl a királyokat! Petőfi Sándorával!

Amikor a jakobinus hagyományokat követők veszélyeztetnek bennünket, akkor mi nem idézhetjük meg 1848 decemberének poétáját! Még hogy „Lamberg szívében kés, Latour nyakán / kötél, s utánok több is jön talán, / Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!” Mindenki beláthatja: ezek a szavak itt és most nem aktuálisak. A nép maradjon ott, ahol van! Ez a Petőfi nem lehet a mi Petőfink! Most azt kell elmagyarázni: "a velejéig magyar ember olyan fajta, akit a józanság, a célszerűség, a mértéktartás jellemez, nem a lincselés, nem a vérfürdő"...

ITT OLVASHATÓ


AMERIKAI KORMÁNYFŐT NEVEZNEK KI UKRAJNA ÉLÉRE

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2016.03.15.


Natalia Jaresko ukrajnai pénzügyminiszter lett Petro Porosenko egyik jelöltje a kormányfői posztra; ezzel alig két évvel a nyugatbarát kormány hatalomra juttatása után egy amerikait állítanak Ukrajna élére. Jaresko csak azt követően kapott ukrán állampolgárságot, hogy külföldiként kinevezték a pénzügyminisztérium élére.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat bejelentése szerint a kormányfői poszt várományosai Natalia Jaresko, Ukrajna jelenleg pénzügyminisztere, és Andrij Szadovij, Lviv város polgármestere. A közlemény szerint az elnök jelenleg találkozik a frakciók vezetőivel, hogy közös megoldást találjanak a politikai válságra, mert az mostanra mindenki számára egyértelmű, hogy új koalícióra van szükség. Eszerint több forgatókönyv is lehetséges: “technokrata” kormány Natalia Jaresko vezetésével, az összes nyugatbarát (megfogalmazásuk szerint “Európa-párti”) párt támogatásával, vagy egy politikai kormányzat Andrij Szadovij vezetésével, ami “elsősorban a reformokra összpontosítana”. Az elnök sajtófőnöke egy harmadik opciót is említett; eszerint akinek nem teszik az első két alternatíva, az nevezzen meg egy harmadik jelöltet, és keressen hozzá a parlamentben 226 szavazatot.
ITT OLVASHATÓ

NÉHÁNY SZÓ A HŐZÖNGŐK VÉDELMÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.03.14.


Szeretném kedves magyarországi barátaim figyelmét felhívni egy fontos jelenségre. Sokan “hőzöngőknek” nevezik azokat, akik elvszerűséget és bátor kiállást várnak el a magyar néptől. A március 15-i tüntetés főszervezője a fideszes sajtóban előre megüzente a hatalomnak, hogy még csak kormányt sem akarnak váltani, nemhogy rendszert. Nem kell félni, a március 15-i tüntetésnek nincs rendszerellenes indítéka, s ennek bizonyítására le is cserélték a 12 pontot olyan követelésekre, amelyek teljesítése esetén sem változik a rendszer természete.
Ezt a magatartást joggal érte kritika. Magyarországon azonban ezt nem fogadják el. Olyanokat mondanak a pedagógustüntetés szervezőiről, hogy ezek az emberek “vásárra viszik a bőrüket, vállalják a kockázatot”. Ezt nem nagyon értjük, mert arra még nem volt példa, hogy az Orbán-rendszerben bárki bőrét lenyúzták volna, ha 1848 szellemében a szabadságjogokat meri emlegetni, tanárember létére. A “bőrlehúzás” ez esetben azt jelenti, hogy elveszíthetik az állásukat. Nagyjából ennyit kockáztatnának, de nem kockáztatnak. Mégis hősökként kell tekintenünk rájuk.

ITT OLVASHATÓ

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: VAKMAJOM
2013.03.15.

Az egyetemi oktatás erőssége egy ország gazdasági erejét is mutatja egyúttal, hiszen egyre nagyobb, szinte kielégíthetetlen globális kereslet van magasan képzett emberfőkre (illetve túlkínálat alacsonyan képzettekből) és ahol ilyenből minőségi a kibocsátás, ott nyilván fokozottabb tudásipar megtelepülés várható és áttételekkel nagyobb prosperitás.
Nem lehet eléggé túlbecsülni az oktatás jelentőségét a tudásalapú gazdaságként leírható 21. században, kvázi nincs az a jó minőségű oktatásra való költés, ami sokszorosan, egyénnek és köznek is irgalmatlan hozammal ne térülne meg. 

ITT OLVASHATÓ

A GYÁVA MAGYAR NEM TÖBB MINT MEGVÁSÁROLT RABSZOLGA

24 HU POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2016.03.15.


Kedves ünneplő Magyarok!

Tartsuk magunkat ahhoz, amit pár napja a 600 államtitkár egyike mondott: „Mindent meg kell tennünk a március 15-i ünnep végrehajtásáért!” Szép, ugye? Hát akkor hajtsuk végre az ünnepet!
A legfőbb kérdés, barátaim: radikális változást akarunk?

Annak idején, amikor Antall József az MDF alapító atyáival is szembe került, számon kérték tőle, hogy nem elég radikális a változás. Elhíresült válasza ennyi volt: „Tetszettek volna forradalmat csinálni” … amivel arra utalt, és ezt tessék megjegyezni: a „teljes gazdasági-, politikai- és média elitváltás csak forradalom útján lehetséges.”

Hogy ezt miért citáltam ide? Erről szeretnék beszélni. Meg a bátorságról és a gyávaságról.
Az az igazi szégyen, hogy erről egyáltalán beszélnünk kell. Az, hogy 27 évvel a kommunista diktatúra megszűnése után egy tüntetésre tartó értelmiséginek azzal kell hencegnie, hogy ő bátor, mert demonstráción vesz részt, vagy hogy ott fog szónokolni. Ez az igazi szégyen, sőt, ez maga a rettenet.

Ha ennek a csodálatos kis országnak a polgárai annak ellenére félelemben élnek, hogy itt demokrácia van, akkor vagy csupa buta, beszari ember él itt, vagy nem demokrácia van, hanem egy torzszülött társadalmi forma, amit naponta öntögetnek le a demokrácia mázával, hogy a máz alatt virágozhasson egy illiberálisnak nevezett puha diktatúra. Hogy ne mondjam, a személyi kultusz éledt újra.
Ez a másik szégyen, a másik rettenet.

Vajon mi okozza a félelmet? Mitől félnek és mit féltenek az emberek? Az állásukat? A megélhetésüket? Ha így van, akkor ők nem fizetésért dolgoznak.

A gyáva magyar nem több mint megvásárolt rabszolga. Nyugodtan mondhatja a felcsúti CSOK-király: megvettelek benneteket, mostantól kuss van nektek. Aki fél, azt fogva tartják, zsebre vágják, örökre rabszolga marad.

Nézzük, kitől és mitől fél, aki gyáva? Egy olyan miniszterelnöktől, aki még egy korrekt, valódi népszavazástól is fél. Olyan kormányfőtől, aki valódi népszavazást nem akar, de olyat igen, mellyel a saját mániájára mondat igent. Nem arra kíváncsi, hogy mit gondol a nép, pontosabban: arra nem kíváncsi. Neki elég az az egymillió fanatikus, aki ugyanazt gondolja, amit ő gondol. Erősítőkre van szüksége, olyanokra, akik bátorságra váltják a gyávaságát. Neki támogatók, mankóemberek, szolgálók, kiszolgálók és tányérnyalók kellenek, olyan éhesek, akik megértik: "csak akkor lesz tele a tányér előttük, ha őt támogatják szájától a végbélnyílásáig. Olyanok, akik ingyen kapják a nyalókát, melyet nem elszopogatni kell, hanem egy az egyben benyalni."

ITT OLVASHATÓ

LETÉPTÉK JUHÁSZÉK PLAKÁTJAIT - "ERRE BESZÉL PUTYIN PINCSIJE"

NOL VIDEÓ
Szerző: NolVideó
2016.03.15.


A Múzeum körúton, az Orbán-beszéd helyszínéhez közel helyezett el plakátokat az Együtt kora reggel. Juhász Péter és néhány aktivista "Erre beszél Putyin pincsije" és "Ma megtudjuk, ki Habony Árpád?" feliratú papírokat erősített a körút fáira, ahogy a párt alelnöke fogalmazott, hogy tájékoztassák azokat, akik Orbán Viktort jönnek meghallgatni, hogy a miniszterelnök Európából akarja kivezetni az országot. A plakátokat egy percen belül letépte a rendezvényt biztosító védelmi cég két munkatársa mondván, a rendezvény szervezőinek joga eldönteni, milyen dekorációt raknak ki...

ITT NÉZHETŐ MEG


HABOND, A KELET-EURÓPAI KÉM?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.03.15.


Nem szeretnék Ian Fleming brit író babérjaira törni, de egy híres/hírhedt nem közszereplő kapcsán merült fel baráti körben a minap, hogy őfelsége és udvartartása kinek a kapcsán teheti meg azt, hogy teljesen legálisan hazudhat egy személy kormányzati kapcsolatai vonatkozásában és teljesen legálisan juttatthat fedett számlákon pénzt az embernek? Ki az, aki lenyomozhatatlan rendszámú furgonnal furikázhat és úgy lehet ott bármilyen hivatalos és védett helyszínen tartott eseményen, hogy nincsen hivatalos udvari státusza? Hát, bizony, nem tűnik teljesen hollywoodi mesének az, hogy ez a valaki "Őfelsége titkosszolgálatában" lehet "magányos ügynök", sőt, ebben a társaságban valakinek eszébe jutott az egyik legrégebbi Fleming-alkotás címe, az "Oroszországból szeretettel" is, majd valamiért a "Casino Royale" című film is szóba került, de még ezek értelmezése nélkül is érdekes sztori ez, ugye?

Történt egyszer, hogy megkérdezték őfelségét milyen kapcsolat fűzi a regényekbe illően titokzatos főszereplőnkhöz, aki azt mondta, hogy nem szerepel az állam fizetési listáján, és az általa vezetett államnak megvannak a maga szabályai, kapcsolatokat szerződés alapján lehet létrehozni. 

Aztán egyszer megkérdezték őfelsége propagandaminiszterét is, aki csak annyit mondott titokzatos emberünkről, hogy minden politikus számára vannak olyan emberek, akik segítik tanácsokkal észrevételekkel, és nem titok az sem, hogy főhősünk nem csak őfelségének, de az udvartartásnak is szokott tanácsokat adni.

Őfelsége kancellárja csak annyit mondott, hogy Ismeretségi alapon szokott főhősünkkel konzultálni.

Őfelsége polgármestere is mesélt erről a titokzatos zseniről, aki azt találta mondani, hogy ő évente kétszer hallgatja meg nagyszerű tanácsait, és aki nem fogyatékos, az már felismerhette a tényt, hogy őfelsége és az ő körülötte szerveződött közösség ismeri főhősünket.

Ennek ellenére a napokban őfelsége udvarának nyolc minisztere is cáfolta, hogy köze lenne a mi kelet-európai duplanullahetesünkhöz...

ITT OLVASHATÓ

MI A HELYZET A HATÁRÁTKELŐK SZEMÉLYIJÉVEL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Dorotka
2016.03.15.


Az utóbbi hetekben elég sok téveszme keringett a neten az új személyi igazolvánnyal kapcsolatban, én több helyen is olvastam, hogy a „külföldi cím” feliratot viselő (értelemszerűen a határátkelők esetében elterjedt) változat nem teljes értékű darab, például az EU-n belüli utazásra. (Erről már korábban volt is szó itt.) A mai poszt még ennél is többről szól, hiszen Dorotka a végleges csehországi letelepedés mellett döntött, amihez el kellett intéznie pár ügyet, tapasztalatait pedig szerencsére meg is írta.

Mivel lassan három és fél éve élek Csehországban, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a távoli jövőt tekintve is így marad, ezért idén januárban a „végleges külföldi letelepedés” opció mellett döntöttem, így volt egy-két köröm az illetékes hivataloknál.

Az írásom a kijelentkezéssel kapcsolatos tapasztalataimról fog szólni, előrebocsátom azonban, hogy nem útmutatót készülök írni, „elintézendő ügyeink külföldre költözés előtt” témában; egyrészt ehhez nincs sem elegendő információm, sem tapasztalatom, másrészt pedig azt hiszem, a külföldre költözők között meglehetősen speciális eset az enyém, így általánosításra sem kifejezetten alkalmas.

Két oka van annak, hogy megírtam ezt a posztot: az egyik, hogy Határátkelő megkért rá :), a másik pedig, hogy korábban megígértem, hogy utánanézek, mi a helyzet most, 2016-ban a külföldön élő magyar állampolgárok és a személyi igazolványok kérdését illetően...

ITT OLVASHATÓ

"ÍRÓ CSAK AZ ANYANYELV LÉGKÖRÉN BELÜL ÉLHET ÉS DOLGOZHAT, S ANYANYELVEM MAGYAR VOLT"

KÖNYVTACSKÓ BLOG
Szerző: Szabolcs282
2016.03.15.


Márai Sándor (1900-1989) a nemzetközileg legismertebb és legnépszerűbb XX. századi magyar író. Írásait több tucatnyi nyelvre lefordították, milliós példányszámban eladták; a hazai és külföldi kritikusok, irodalomtörténészek nem győzték magasztalni. Tapasztalatból tudom, hogy nincs olyan magára valamit adó könyvesbolt, vagy könyvtár se Német-, se Olaszországban, ahol ne lenne Márai-kötet a polcokon. Néhány önmagáért beszélő szám: műveit a rendszerváltás óta 215 alkalommal fordították le és jelentették meg külföldön; csak a német nyelvterületen 23 kötete került piacra, amelyekből több mint egymillió darabot értékesítettek; „A gyertyák csonkig égnek” csak Itáliában több mint 100.000 példányban kelt el; nem mellesleg a Márairól szóló Wikipédia szócikk 36 nyelven érhető el. Hasonló nemzetközi ismertséggel csak az egyetlen Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre büszkélkedhet...

ITT OLVASHATÓ

GYALÁZÓPACSIRTÁK

B-IRODALOM BLOG
Szerző: szepessy.vivien
2016.03.15.


Őshonos fajta. A rendszerváltás előtti ~k populációját szigorú korlátok között szabályozták, ám azóta felszabadult a frusztráció. Amikor minden oroszok bábja kormányzott, kötelező volt az elfogultság, ma pedig muszáj. Ez alól kevesen vonhatják ki magukat, álljanak bárhol. Nyilván nincsenek tisztában vele, esztétikusabb, ha az élvezettől torzul el az arcuk, nem a gyűlölettől. 

Néha úgy érezzük nincs olyan zuga az országnak, ahova ne érne el a kezük. A helyzet reménytelen, de nem szabad komolyan venni. A geg babája az okoskodás. Kifogyhatatlan humorforrást jelentenek ők a XXI. század gegmenjeinek. S már azt hittük, a Főbáb halálával meghalt a kabaré! Ugyan már, hisz még a cenzúra is feltámadt!
De vajon honnan jöttek ők? Amikor ezt kutatjuk, rá kell jönnünk, a rájuk vonatkozó eredetmonda valahogy nem maradt fenn. Nem kerülünk közelebb hozzájuk a múltat tanulmányozva sem, hisz mára kiviláglott, akkoriban mindenki ifjú volt és bohó. Legfeljebb az új demokrácia genezisénél matathatunk. Abban az időszakban egymillió pici krisztus osztotta az igazságot. S hogy ne sértsünk meg senkit, az Anarchista Újság számaiból idézünk. Így egészen biztosan nem ismer senki magára, sem a stílust, sem a mondanivalót illetően...
 

EZER SZÁLLAL JÓZSEF NÁDORHOZ

KÉNYSZERBAGOLY BLOGJA
Szerző: Kényszerbagoly
2016.03.15.


Nem azért mondom, de büszke vagyok magunkra. Az ok; megtaláltuk Kávé titkos példaképét József nádor személyében. Persze a legmagyarabb Habsburg csak bizonyos szegmensekben érintheti meg  a mi miniszterelnökünk lelkét. Átlagosan úgy 50%-ban. A téma ugyanaz, az előjel rendszerint ellentétes. Amiben mégis 100%-ban követni szeretné: a nagy előd 50 évig vezette az országot. Amiben nempéldakép: a nádori méltósága fölött még ott trónolt a király. Amiben igen: Kávé hangyaszorgalommal gyűjti be a főrend tulajdonában/használatában volt ingatlanokat, úgymint: Buda vára, Hatvanpuszta, Alcsúti arborétum, Magyarország.  Amiben nem: a főherceg az alkotmányosság éber őre volt tűzön-vízen át, és átgondolt reformokkal segítette hazánk fejlődését. Mindkettőjüket élénken érdekelték/lik a műkincsek, csak míg József nádor adott (pl. a Nemzeti Múzeumnak festményeket, az Országos Széchenyi Könyvtárnak ritkaságokat) addig Viktor a közösből különít el 1milliárd forintot a magának kiszemelt Karmelita kolostor méltó feldíszítésére.

A nádor támogatott és felkarolt számos haladó polgári kezdeményezést, így alakulhatott meg a Magyar Gazdasági Egylet, a Kisfaludy Társaság, a Tudós Társaság, a Természettudományi Társaság és a Vakok Intézete is. Ő maga jegyezte az újonnan alakult Kereskedelmi Bank első részvényeit. Kávé ellenben kiütést kap minden civil kezdeményezéstől. Kivéve a "szigorúan" civil támogatásokból élő CÖF-öt.  A Habsburg-Lotaringiai házból való József Antal kegyelmet kért és kapott a börtönre ítélt magyar jakobinusoknak, többek között Kazinczy Ferencnek. Kávé ellenfelei képzeletbelinek bizonyult Nokiás dobozok miatt töltenek éveket börtönben.  Amaz jelentős szerepet vállalt a Városliget, a Margitsziget, és a Pest és Vác közötti vasút létrehozásában. Emez beépíti a Pest tüdejének számító gyönyörű parkot, és kisvasútat épít háztól-házig. Az utolsó előtti nádor -Széchenyi mellett- az  MTA egyik meghatározó alapítója, Kávénak egyre több kérdésben gyűlik meg a baja az MTA tudósaival. Sorolhatnánk ellentétpárként a Magyar Ludovika Akadémiát és a Navracsics-féle Közszolgálati Egyetemet etc. De kell egy kis házi feladat Önöknek is...

ITT OLVASHATÓ

LOPAKODÓ NÁCIZMUS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.14.Ha tudnám, mennyibe kerül a marhahús kilója, akkor lehet, meg tudnám azt is saccolni, hogy mennyiért vette meg Orbán a neves biztonságpolitikai szakértőt, egyetemi tanárt, aki azt nyilatkozta, hogy a migránsok akár súlyos fertőzéseket is hozhatnak Európába.
Kétségtelen, hogy a nép ijesztgetése kellemes feladat, de a neves szakértőnek elég lenne az utcán, sötét éjszaka, különféle kapualjakból, HUHHHH! HUHHHH! kiáltásokat hallatva előugrani, látván kedves arcát a várandós kismamák talán el is vetélnének a félelemtől.
A neves szakértő éjt-nappallá téve nyilatkozik, felvonultatva a menekültellenes propaganda teljes készletét, nem is csoda, ha a foglalkoztatása kedves a Kedves Vezetőnek és az ő médiaguruinak.
Ő is gondosan vigyáz arra, hogy kerülje a "menekült" kifejezést, helyette a migráns, lájtosabb esetekben a bevándorló kerülhet még szóba, jóllehet, aki egyetemen tanít, annak illene pontosan megkülönböztetni a fogalmakat.
Egymásközt, ez már az elsőéves hallgatókkal szemben is követelmény.
Meglehet, abban igaza van, hogy a legutóbbi tartományi választások eredményeinek fényében Angela Merkelnek módosítania kell a migrációs politikáján, propagandáján, de abban nem hiszek, hogy ez azzal járna, hogy a német állam megtagadná a segítséget a háborúk borzalmai elől menekülőktől.

Nem kétséges, hogy a menekültkérdés kriminalizálása és az európai lakosság ijesztgetése európai szinten és szervezetten folyik, már csak azt kellene kideríteni, hogy kinek dolgoznak a neves külpolitikaik szakértő és társai.
Kinek, kiknek áll érdekében, hogy Európa polgárai Hitler bukása után hetvenegy évvel ismét olyanokká váljanak, mint amilyenné a Harmadik Birodalom polgárai váltak, mikor felkínálták nekik a gyűlölet és kirekesztés, az erőszak és a felsőbbrendűség egyszerű, könnyen érthető politikáját, mint államszervező eszményt.
Akkor a szögesdrótok mögé zárták azokat, akiket prédának dobtak a náci eszméknek, most magunkat zártnák szögesdrótok közé azok, akik ugyanolyan fajelméleti síkon közelítik meg a kérdést, mint anno tették azt a nácik, csak a mai zsidókat elővigyázatossági okokból szíreknek és afgánoknak, mohamedánoknak hívják.
A módszerek ugyanazok, annyival bővítve, hogy itt az áldozatoktól nem boltról-boltra járva szedik el a vagyont és teszik szó szerint földönfutóvá őket, hanem az országaikat fosztják ki, ők pedig országról-országra vánszorognak családjaikkal, gyermekeikkel..
.

ITT OLVASHATÓ