2016. június 13., hétfő

NYOMORULT, TETVES EGY ORSZÁG AZ, AHOL A MAGATEHETETLEN EMBEREKEN SPÓROL A KORMÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Egar
2016.06.13.
 
 

 

ALULMARADTAM AZ ASSZONNYAL SZEMBEN

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: TÜNDE
2016.06.13.


Minden ostrom így vagy úgy végződik, ez tény. Vagy az ostromlottak nyernek vagy az ostromlók, ez általában idő kérdése. Jelen esetben a kitartó aknamunka, a készletek apadása és nem utolsósorban a szövetségesek folyamatos elszivárgása előzte meg azt, hogy 2015. január 23-án 17 óra 47 perckor a hősies védők maradéka egy Budapest melletti kisvárosban elveik fenntartása mellett megadták magukat az ostromló erőknek! A világtörténelembe valószínűleg ez a hősies ellenállás nem fog bevonulni, pedig a védők több hónapon keresztül tartották magukat, dacolva minden eszközzel, amit az „ellenfél” nem átállott felhasználni.
 
Hősünknek nem maradt más lehetősége, mint megemlékezni tetteiről, mint ama letűnt idők krónikásai, akik a történelem nagyjainak dicsőségeit örökítették meg...
 

TUDOD, HOGY MITŐL LENNE NEKED JOBB?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.06.13.


Ki mire gondol a cím olvasásakor?

Már ez is sokat jelenthet, sokat elmondhat rólad, aktuális helyzetedről. Ki mit olvas ki egy ilyen egyszerű mondatból, kérdésből. Ez olyan, mint a tükörbenézés. Persze, ha nem nézünk soha a tükörbe, nem fogjuk tudni...

Aki esetleg szexuális tanácsokban reménykedett, az most csalódni fog. De valószínűleg az sem véletlen, ha nála ez jött elő elsőnek...

Megkérdeztem több ismerőst, kit mi tenne elégedettebbé, boldogabbá aktuálisan.
Ilyeneket mondtak:

ITT OLVASHATÓ

AZ APRÓPÉNZÉRT IS LEHAJOLTAK MATOLCS SPANJAI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.13.


Ezekről ne maradj le!

Rászálltak a hatóságok Spéder érdekeltségeire
(Origo, 444, 24)
Csak biztosítást fizetett Pákh Imre az államtól kölcsönzött képekért (Átlátszó)
A kis pénzek is a haverokhoz kerültek az MNB alapítványainál (444)

Ha van 3 perced:
 
Csak biztosítást fizetett Pákh Imre az államtól kölcsönzött képekért
Pákh Imre milliárdos műgyűjtő, akinek a Nemzeti Galéria még 2004-ben adott kölcsön négy Munkácsy képet öt évre, úgy, hogy csak a biztosítást kellett fizetnie. Akkori jó viszonya az állammal mára megkophatott, ő a tulajdonosa ugyanis a Golgota című festménynek, amit az állam értéken alul akart visszavásárolni tőle. Mikor ebbe nem ment bele védetté nyilvánították a képet, ezzel megakadályozva, hogy kivihesse az országból.(Átlátszó)

Rászálltak a hatóságok Spéder érdekeltségeire
A médiahadjárattal és egyes jogszabályok átszabásával párhuzamosan a hatóságok is megjelentek Spéder érdekeltségeinél. Előbb az FHB Banknál volt házkutatás és a Postához is kiszálltak a rendőrök, aztán az Indexnél jelent meg a NAV. A MNB gyorsan cáfolta, hogy a feljelentés a jegybanktól jött volna, majd a kormányszóvívő beszélt a vizsgálódás pártatlanságáról. Spéder bírósághoz fordul a még a hét elején kapott bírság miatt. (Origo, 444, 24)

A kis pénzek is a haverokhoz kerültek az MNB alapítványainálAz Együtt megszerezte a jegybank alapítványainak 5 millió forint alatti kifizetéseinek listáját. Felbukkan a listában a Matolcsy unokatestvérének érdekeltségébe tartozó, Száraz István vezette tanácsadó cég, illetve a New Wave Media is. Az Együtt további adatigénylést ad be, hogy kiderüljön milyen teljesítések voltak a kifizetések mögött. (444)

Rendszerszintűek a problémák az uniós támogatások felhasználásában
Alig volt olyan uniós támogatási program a 2007-2013-as programozási időszakban, ahol nem találtak szabálytalanságokat. Jávor Benedek EP képviselő kérdésére válaszolva a bizottság regionális főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy számos operatív programban kellett felfüggeszteni a kifizetést. A legnagyobb baj egyrészt az volt, hogy nem arra költöttük a pénzt, amire kaptuk, a másik, hogy túlárazottak voltak a projektek. (NOL)

Pörög a műemlékbiznisz, gyanúsan sok a kormányközeli figura
Az utóbbi időben felpörögött a műemlék biznisz: több kormányközeli szereplő is bevásárolt kastélyból. Ráadásul nemrég fogadták el a törvényt,ami hatalmas adókedvezményt ad a műemlékek felújítóinak. A műemlékvédelemnek nincs jól kitalált támogatási rendszere és bár most ömlenek bele milliárdok, kérdés mi lesz a több száz kastéllyal ami nem illik a kirakatprogramba.  (Index)

ITT OLVASHATÓ

PROXYK HIÉNASZEREPBEN - MEGINDULTAZ ERDŐ SPÉDER ZOLTÁN ELLEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.06.13.


Nem a múlt heti házkutatás-sorozat volt az utolsó hatósági cselekmény az FHB Bank körül – nem kockáztat nagyot, aki erre a lehetőségre fogad. Az FHB frontembere, nemrég még Orbán Viktor bankügyi megmondója, Spéder Zoltán ellen kora középkori tanulmányainkat idéző, könyörtelen leszámolás folyik, a Simicska-féle G-nap ehhez képest lányregény...

“A förgeteg egyetlen hópihéje sem gondolhatja, hogy ő maga a vihar”

– idézte forrásunk Orbán Viktor állítólagos mondását, amit a miniszterelnök még a Simicska-affér idején ejtett el, legalábbis őrá hivatkozva terjed a kormány-közeli szcénában. Ugyanitt, mármint Orbán környezetében elérkezettnek érzik az időt az orbáni plebejus bölcsesség aktualizálására: Spéder Zoltán az FHB Bank-csoport és a CEMP médiabirodalom tulajdonosa túl nagyra nőtt, és túl önjáró lett – veszte intés minden feltörekvő oligarchának.

Az üzenet kétségtelenül ütős – a
G-nappal megszűnt a barátság, mint politikai szempontból értelmezhető kötődés, csak alá-fölérendeltség van, bárki bármikor pótolható és páriává tehető.

Ha Spéder messze nem is volt akkora befolyással a pártügyekre, mint az egyébiránt pártonkívüli Simicska, már az OTP Bankban, amelynek 2007-ig vezérigazgató-helyettes alelnöke volt, a „fideszes” alelnöknek nevezték. Ellentétben azonban Simicskával, Spédernek volt formális kötődése is a Fideszhez: az 1994-es országgyűlési választásokon az országos pártlista – mandátumszerzés szempontjából kb. esélytelen – 165. helyén szerepelt.

Ez az a lista egyébként, amelyen a 17. képviselőjelöltet Polt Péternek hívták
...
 
 

ÚJ TÍPUSÚ TANÁRI SZEREPEK...

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: matelencse
2016.06.13.


Korunk új kihívásai a nevelés örök feladata, vagyis az értékközvetítés mellett arra ösztönzik a pedagógusokat, hogy régi-új tartalmakat új módszerekkel adjanak át az ifjú nemzedéknek. A nevelés, amely önmagában is kulturális értékközvetítés, e tartalmak átadása során új szerepek felé sodorja a pedagógusokat. A kipróbálás, bár kétségtelenül munkaigényes, mégis megéri, lehetőség a pedagógus szakmai gyarapodására és személyiségének továbbfejlődésére...

ITT OLVASHATÓ

BOTRÁNY A MAI "PARLAMENTI" ZÜLLÉSNAPON

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.06.13.


Kósa Lajos a tegnapi orlandoi merénylet ürügyén a hazai „liberálbaloldalt” rágalmazta („Úgy tűnik nem volt elég halott, hogy a trendi liberálbaloldali megközelítés megváltozzon.”), elmarasztalva – „nem az a megoldás” – azokat is, akik a tengerből menekülteket segítenek az olasz földre. Dömötör ehhez a gyalázathoz készségesen asszisztált. Az orlandoi tragédia is jó alkalom volt számukra ocsmány embertelenségükkel való hencegésre, mocskos migráncsozós népszavazási kezdeményezésük reklámozására.
 
Az elnöklő Jakab István türelmesen végighallgatta  a két gazembert – 10:40-től hallható –, s a jelenlévő képviselők sem fojtották beléjük a szót. Dehogy fojtották! – még meg is tapsolták őket. Nincs hír arról, hogy közülük bárkinek is kifordult volna a bele!
 
Pedig Jakab István kivezethette volna Kósát (akár Dömötört is), vagy legalább orvost hívhatott volna hozzá… (Schiffer búcsúképpen előadott zagyválkodása már-már felüdülés volt…)
 
Nem szakadt rájuk a mennyezet, nem nyílt meg alattuk a föld…
 

EGYSZERRE A VILÁG VÉGÉN ÉS TETEJÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ági
2016.06.13.


Újabb állomásához érkezett Ági dél-amerikai körútja (és még mindig nem irigykedem, nem, egyáltalán), ő pedig ígéretéhez híven erről is küldött beszámolót. Egyelőre maradunk Argentínában, és egészen elképesztő helyekre látogatunk el, lesz itt gleccser és igazán extrém kalandok egyaránt. Vágjunk is neki!

ITT OLVASHATÓ

KEZDŐDIK A MAGYAROKNAK AZ EURÓPABAJNOKSÁG - VÉGE IS A PARLAMENTI ÜLÉSSZAKNAK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.06.13.


Orbán Viktor ott lesz a magyar válogatott első franciaországi mérkőzésén június 14-én. Azt azonban cáfolni igyekezett, hogy az Eb miatt rendelték el a szokásosnál hamarabb a parlamenti nyári szünetet. Mint ahogy fogalmazott: „Szezont a fazonnal nem szabad összekeverni, előbb a munka, aztán a szórakozás” .
 
Bármit is mond a miniszterelnök, az több mint feltűnő, hogy a parlamenti munka pont egy nappal az osztrák-magyar meccs előtt fejeződött be, miközben az elmúlt években a tavaszi ülésszak egészen július közepéig is eltarthatott.
 
A jelek azt mutatják, hogy a honatyáknak sokkal fontosabb a foci, mint az ország vezetése. Ezt az is jól mutatja, hogy a tervek szerint a következő években 32 stadiont építtet a kormány országszerte, illetve, hogy több mint 215 milliárd forintot emészt fel az összes 2020-ig tervezett beruházás...

ITT OLVASHATÓ

SCAMPIA ASSZONYAI A CAMORRA ELLEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.06.13.


Látszólagos közömbösség és szürreális aura fogadja az idegent, aki átlépi a határt a jómódú Nápoly és a Scampia negyed között, amelyet magára hagyott a város.  Az emberek gyanakvóak, figyelnek, tudni akarják, hogy ki vagy.

Ha a gyanakvás eloszlik, az ott lakók megnyílnak, hisz alig várják, hogy beszéljenek, hogy elpanaszolják gettósításukat, hogy a camorra annyira rájuk telepedett, hogy a negyedet immár- Roberto Saviano regénye nyomán – Gomorrának nevezik – írja a Panorama magazin...

ITT OLVASHATÓ

ORLANDO UTÁN A FUNDAMENTALISTA USZÍTÁSRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.13.


Az orlandói melegbárban végrehajtott terrortámadás után érdemes önvizsgálatot tartani mindazoknak, akik menekültek, melegek, bármilyen kisebbségek ellen uszítanak. Nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is. Mindenfajta felekezeti uszításnak, dehumanizáló gyűlöletkeltésnek ez a vége. Hogy ez Amerikában történt és nem Magyarországon vagy máshol, az csak a véletlen műve. A nagy számok törvényéből fakad.

Tévedésben vannak azok a neoprotestáns gyülekezetek, amelyek azt képzelik, hogy a bűnök közül a homoszexualitást kiemelve, társadalmilag üldözhetik bármilyen kisebbség tagjait az erkölcseik miatt. A Biblia nem jogosít fel egyetlen keresztény egyházat sem arra, hogy egyházon kívüli emberek erkölcseivel foglalkozzon. Pál apostol kifejezetten megtiltotta, hogy az egyház kívülállók erkölcseit megítélje. Azt mondta, hogy magatok közül vessétek ki a gonoszt, a kívülállókat majd az Isten ítéli meg. Szodomát Isten ítéli meg és pusztítja el, nem az ember. Ábrahám, Isten szolgája, nem uszított ellenük, hanem könyörgött értük, hogy ha van tíz igaz ember, akkor Isten ne pusztítsa el. Isten Jónást azért küldte Ninivébe, hogy megtérjen a város, és ne kelljen elpusztítani. Isten még az állatokat, a barmokat is sajnálta, nemhogy az embereket.

Milyen egyházak és lelkészek azok, akik gyűlölik a bűnöst, utálatot gerjesztenek az emberrel, Isten megalázott képmásával szemben? Nincs bibliai alapja a melegek elleni uszításnak. Isten ráadásul nem gyűlöli őket, hanem az életét adta értük. Jézus evett a paráznákkal. Senki nem tudja, hogy azok milyen paráznak voltak, volt-e köztük homoszexuális. Akkor sem volt kevesebb homoszexuális, mint most....

ITT OLVASHATÓ

AZ ORLANDÓI MÉSZÁRLÁS: EMLÉKEZTETŐ A VESZÉLYEKRE, MELYEK NAPONTA FENYEGETIK A MELEGEKET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2016.06.13.

 
Egy héttel korábban törvényesen fegyvert vásárolt, majd vasárnap hajnalban 200 kilométert vezetett a Florida állambéli Orlandóig, bement a város egyik meleg szórakozóhelyére, és elkezdett lövöldözni. Modern történetének egyik legnagyobb tömegmészárlását gyászolja az Egyesült Államok, amelyben eddig 50 ember - túlnyomórészt meleg fiatal - vesztette életét és másik 53 súlyosan megsérült.
 
Hányan mondhatjuk el, hogy nincs olyan meleg ismerősünk, akit élete során ne ért volna valamilyen erőszak? Én nem. Több olyan barátom és ismerősöm is van, akit nyílt utcán bántottak, vertek meg, csak azért, mert melegnek gondolták őt. Olyan ismerősöm is van, akinek orvosok rakták újra össze az arcát, és olyan is, akinek lakhelyét nyomozták le, és otthona előtt vertek össze.
 
Ha máshonnan nem, a médiából már bizonyára értesülhettünk olyan Pride-résztvevőkről, akiket a felvonulásról hazafele tartva inzultáltak, bántalmaztak, megütöttek. Vagy épp olyan meleg párról, akit baseballütővel üldözött el ajtaja elől egy dohányboltos. Az egyének ellen elkövetett bűncselekmények mellett a rendezvényeket és szórakozóhelyeket sem kerülték el az ilyen esetek. A Pride-hét egyik rendezvényének helyet adó Művész Mozira támadó szélsőjobboldali bandától, a főváros egyik legnépszerűbb meleg szórakozóhelyén történt bombariadóig a példák ismertek.
 
Még ennél is tragikusabbak azok az esetek, amelyek soha nem látnak napvilágot. Vidéken elkövetett erőszakos bűncselekmények védtelen emberek ellen, akiket szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt vesznek célba, és akik sosem beszélhetnek erről. Akiknek talán még homofób rendőrök általi megaláztatást is végig kellene szenvedniük, ha esetleg feljelentést tennének.
 
Leszbikusok, melegek és transzneműek, akiket saját családjuk bántalmaz vagy lök utcára, ahol az osztályrészük éhezés, nyomor és további bántalmazás. Ezekről a tragédiákról semmit nem tudunk, mert a társadalom bűnrészességével zajlanak, és a törvényességet fenntartó állam nem tekinti feladatának, hogy minden polgárát válogatás nélkül megvédje...

ITT OLVASHATÓ

NEM A FEGYVER A HIBÁS...AVAGY AZ ELFOLYTOTT INDULATOK KULTÚRÁJA

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.06.13.


Nem a fegyver a hibás. Persze korszerű fegyverek nélkül nehezebb 50 embert megölni. De a lincselések sorozata bizonyítja a gyűlöletből való gyilkossághoz elég a kötél is. A sorozatgyilkosságok kapcsán a gyűlölet kifejezésének az eszköze sokszor konyhakés, és míg az ámokfutásnak egy nap alatt vége, addig a sorozatgyilkosság ki tudja mennyi ideig szedi az áldozatokat. De a fegyverek feltalálást visszacsinálni már úgysincs lehetőségünk. A szabad fegyvertartás pedig abszolút nem visszatartó erő.Aki gyilkolni készül azt nem tartja vissza az, ha illegálisan kell fegyvert vásárolnia. Ettől ugyanis nem bukik le nagyobb eséllyel, a büntetése sem lesz keményebb. És nem is nehéz megtennie.

Ha nem lenne illegális fegyverkereskedelem, akkor barkácsolna magának valamit. És egy IED (barkácsolt bomba) is elég lenne a tömegmészárláshoz. Ez nem a fegyvertartáson múlik. Franciaországban nincs USAra jellemző stílusú szabad fegyvertartás, mégis volt ott is tömegmészárlás. De a pogromok, lincselések sokasága sem jár mindig együtt a szabad fegyvertartással. A probléma a gyűlölettel van. Aki azt gondolná, most mindenkit szidni fogok akit homofóbnak bélyegeznek, az téved. Hiszen a gyűlölet kapcsán pont annyira célpont a homofóbnak bélyegzett, amennyire a meleg is az. 
 
És a problémának a gyökere éppen itt van. A társadalomban természetesek az érdek-ellentétek. És bizony fontos beszélni a véradás biztonságáról is. A merénylet sérültjei kapcsán halljuk, a meleg közösség vért adna. De azt is halljuk, a véradásból továbbra is kizártak. A vita borítékolható. Van akiket sért ez a kizárás, mások viszont a véradás biztonságáról beszélnek. Azt hiszem a társadalmi párbeszédre szükség lenne. De hamar előkerül az a probléma, hogy ez a párbeszéd ellehetetlenül...
 
 

KÓSA LAJOS A MAGYAR "LIBERÁLBALOLDALT" VONJA FELELŐSSÉGRE AZ ORLANDÓI MÉSZÁRLÁS KAPCSÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.13.


Régóta hallgatok parlamenti felszólalásokat, de olyan ocsmány, részvétlen és undorító felszólalást, mint amelyet Kósa Lajos ma megeresztett a Parlamentben, még nem hallottam. A Fidesz frakcióvezetője a magyar baloldalt tette felelőssé az orlandói tragédiáért, hibának nevezte, hogy az olasz parti őrség kimenti a menekülteket a tengerből, és nem sikerült kimondania, hogy kik voltak a szombat éjszakai ámokfutás áldozatai, hogy melegek, leszbikusok voltak...

...Kósának sajnos a felszólalás alatt nem sikerült az áldozatokról megemlékeznie, vagy részvétét kifejeznie a családtagok iránt. Úgy tűnik erre már nem maradt ideje a habzószájú felszólalás után.

ITT OLVASHATÓ

NYÍLT LEVÉL SÉRÜLT GYERMEKEK SZÜLEINEK

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: szelesandras
2016.06.13.

 
Ha fogyatékos a fiad vagy a lányod, gyakran irgalmatlan nehéz lehet az életed. Most olyan szülőkhöz szeretnénk szólni, akiknek elegük van abból, hogy a hivatalok parancsára helyezzék gondokság alá a gyermeküket. 
 
Talán még mindig azt kérdezgeted magadtól, hogy miért éppen a te gyermeked sérült meg. De biztosan eleged van a szánakozó pillantásokból és a lesütött szemekből. Torkig lehetsz az iskolákkal és óvodákkal, ahová nem veszik fel, vagy délben már haza kell vinned. A nappali intézménnyel, ahol hetete kétszer elfelejtenek inni adni neki. Fájóan sokat szenvedsz attól, hogy egyre szegényebb vagy, mert minden szolgáltatást magadnak kell megvásárolnod. 
 
De ez mind nem elég. Mert egy sima ügyintézés is tortúrává tud változni. Csak bemész az okmányirodába, és kérsz a lányodnak egy új személyit. Az ügyintéző pedig rádnéz, és kijelenti: “Anyuka, amíg nem helyezi gondnokság alá, semmit nem tehetek. Tessék már ezt elintézni.”
 
Nem érdekli, hogy be kell perelned akit a legjobban szeretsz.
 
A legtöbb dologra, ami téged nyomaszt, nem tudunk megoldást kínálni.
 
De ebben talán segíthetünk...
 

GÖLLNER ANDRÁS VÁLASZA SZIGETVÁRI VIKTORNAK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Göllner András
2016.06.12.


Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, üzenetet küldött Gyurcsány Ferencnek a minap, melynek az volt a lényege, hogy a DK hagyjon fel a gyűlölködéssel, alkalmazkodjon az „élni és élni hagyni alapelvéhez”, ne bántalmazza, sértegesse a nálánál kisebb demokratikus ellenzéki pártokat. Szigetvári Viktor azt állítja, hogy ennek az alapelvnek a tisztelete nélkül nem lesz győzelem 2018-ban. (Lásd KMH 2016. június 11.)
 
Én részben egyetértek Szigetvárival. A demokratikus politizálás alapelve a verseny iránti tisztelet. Amerikában, e tiszteletlenség legjobb példája ma Donald Trump. Magyarországon, ez a kitűntetés egyértelműen Orbán Viktort illeti. Nem véletlen, hogy Orbánnal együtt, Trumpnak drukkol ma az egész Fidesz establishment. Mindkettő, Orbán és Trump, azt bizonyítja, hogy a politikai verseny iránti tiszteletlenek is képesek választásokat nyerni, de arra már alkalmatlanok, hogy a rájuk bízott közösségeknek tartós gazdasági jólétet, igazságosságot, és demokráciát biztosítsanak.
 
Szigetvári Viktor érzékenysége, sértődöttsége a DK-val szemben, érthető. Nagyon fontos taktikai szerepet játszott Gyurcsány 2006-os választási győzelmében. Nem egy óvodás, nem egy amatőr, a magyar politikai palettán, akit egy legyintéssel a sarokba illene zavarni. A Fidesz akár a nagymamáját is feláldozná érte, ha soraiba állna. Kampánystratégiai kérdésekben, a politikai marketing és mozgósítás terepén, Szigetvári Viktor Magyarország egyik legjobb szakembere. Sérelme, rossz érzése hasonló ahhoz a 16 republikánus pártvezéréhez, akik Trump ellen futottak Amerikában az elmúlt év során. Trump riválisai együttesen több szavazatot sepertek be, mint a narancsbőrű rasszista, és lám, mégse ők futnak a demokratákkal szemben ez év, novemberében.
 
Bernie Sanders sérelmei is ugyan úgy érthetőek, mint Szigetvárié. Pedig Sanders-t se Obama, se Clinton nem zavarta le a pályáról, miközben mindkettő tudja, Sandersnek semmi esélye, hogy ringbe szálljon Trump ellen az amerikai országos választásokon. Rá bízták a visszalépést, tiszteletben tartották a demokratikus politikai verseny játékszabályait, mert tudják, hogy Sanders tiszteletben fogja tartani a demokratikus politikai verseny etikai követelményeit. De Clinton és Obama tudnak még valami mást is Bernie Sandersról. Tudják, hogy a vermonti szenátor, a real-politika talaján áll. Sanders, félre fog állni, mert tudja, hogy ha nem, akkor a narancsbőrűé lesz a vár, és övé a lekvár. Ezt a leckét képtelen Szigetvári Viktor, a PM, és a többi kis magyar ellenzéki párt megtanulni...
 

VÉSZFORGATÓKÖNYV

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.13.


Nem érezzük magunkat nagyobb biztonságban most, hogy az Orbán Viktor diktálta alaptörvény immár a terrorvészhelyzetre is fel lett készítve. Egy esetleges támadás esetén az illetékes szerveknek tudásuk maximumát kell hozni, és nem kételkedünk abban, hogy mentőseink vagy rendőreink minden tőlük telhetőt meg is tennének adott helyzetben. Kérdés, hogy eszközeik és infrastruktúrájuk is segíti-e őket ebben. És biztosít-e az ország számukra megfelelő megélhetést és pihenőidőt, hogy a kormány által közvetlennek tartott vész esetén optimális szellemi és testi feltételek mellett reagálhassanak.

Ám az Országgyűlés  nem ezekkel a kérdésekkel törődött. Azt kívánták az alaptörvényben tisztázni, hogy miként dirigálhat nekik extrém szituációban a kormány...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR KORMÁNYZAT EGY KUPLERÁJ

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.06.12.


Most már hivatalos. Ennek az embernek (Varga Mihály) fogalma sincs a szakmájáról: „látványos erősödésre van szükség (sic!) a második fél évben” (sic!) – nyilatkozza. Őszre (sic!) gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot (sic!) ígér, aminek célja „elkerülni az autógyártás és az uniós források kizárólagos hatását, vagy éppen kitettségét [legalább végre megtudtuk, hogy tényleg van ilyen “kitettség”, na de hogy ezt semmi perc alatt “el lehet kerülni”, Teremtőnk!]”. Arról, hogy Orbán Viktor ennél jóval nagyobb, 5 százalék körüli növekedést szeretne (sic!), azt mondta: egyetért azzal (sic!), hogy magasabb növekedés kell (sic!), „szeretnénk még a mi életünkben elérni az átlagos uniós életszínvonalat” (sic!).

Bolondok, sarlatánok, demagógok és professzionális bűnözők uralják a magyar politikát. Még nem döntöttem el, hova soroljam a gazdasági minisztert.

Miután egy-két nappal ezelőtt kiderült, hogy a magyar állam hirtelen nem tekinti feladatának minél jobb életszínvonal biztosítását minden magyarnak (miután éveken át tódították az unortodoxia csodáját és táplálták a hozzá nem értők körében Európa motorjának illúzióját), ellenben előtérbe helyezi a rendet (szoros összefüggésben azzal, hogy bandaháborúk törtek ki a magyar uralkodó rétegen belül a források újraosztásáért)...

ITT OLVASHATÓ

KVÓTADAL

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Tamás Ervin
2016.06.12.


A kormány sokkal fontosabbnak tartja a közvélemény-kutatásokat, mint ahogy azt a nyilvánosság számára mutatja. Nem is annyira a népszerűségi mutatókat, bár azok alakulását is érzékenyen nyomon követi – hanem sok minden mást, amiből politikai hasznot lehet kovácsolni.
 
A párt és a kormány az egyeztetések, szakági meghallgatások és az örökösen hiányolt hatástanulmányok rovására kérdeztet. Sokszor, sok témában. Az eredményeket nem veri nagydobra, sőt kifejezetten belső használatra rendel felméréseket a hozzá közelálló intézetektől, így nem csupán a dolgozatok konklúzióit, de a rájuk költött pénzt is zárt láncban tartja.
 
Amikor valahol egy új témát dob be a miniszterelnök, előfordulhat, hogy csak egy telefonos megkérdezésre reagál. A nép lelkének húrjain tehát a saját megérzésein túl a tudományos alapossággal elé tárt tetszési indexek birtokában játszik Orbán Viktor. Beszédei tartalmában, hangütésében sokszor ott rejtőznek a kérdezőbiztosok felvételei, amelyek akkor erősödnek fel igazán, amikor ezek összeérnek saját véleményével, pontosabban harcálláspontjával. Ilyenkor egész konstruk­ciók születnek, ismétlődnek a legkülönbözőbb hangszerelésben, széles közvetítői és előadói gárdával, kellő leegyszerűsítésekkel, a tények sajátos értelmezésével. A lojalitás aranyérméért versengők képzelete ilyen esetekben szárnyakat kap, és az összeesküvés-elméletek olyan szintjére jut, amely talán még az eredeti alkotókat is meglepi. Az elegy pedig végképp alkalmas rá, hogy amikor igazán kell, összefűzze, mixelje a kormánypárt és a Jobbik bázisát.
 
A Századvégtől bírósági úton nyilvánosságra kényszerített munkákból azonban kiderül, hogy bőven készültek olyan közvélemény-kutatások is, amelyek előre figyelmeztették a kormányt terveik kockázataira, fogadtatásuk veszélyeire. Az ellenoldalon szívesen állítják, hogy Orbán Viktor tesz rájuk, ha szívének, ízlésének kedves, árkon-bokron keresztülviszi szándékát, de ez sincs egészen így. (Lám, beletörődött Felcsút focicsapatának kiesésébe is az élvonalból.) „Egy sima, egy fordított” alapon kötögeti hatalmi hálóját, úgy kalkulál, hogy táborának kohéziós ereje, kommunikációs zsonglőrködése „elviszi a balhét”, s számtalanszor alakult úgy, hogy a történések szintén a malmára hajtották a vizet. Amellett, bár sokat kopott valóságérzéke, néha képes a korrekcióra...
 

HÍREK - HÍRFLOW

HÍRFLOW BLOG
Szerző: hírflow
2016-


Hírek - TOP - Belföld - Külföld - Gazdaság - Sport - Bulvár - Tech - Tudomány - Autó - Kultúra - Gasztro

ITT OLVASHATÓ

A HÁLAPÉNZ CSAK ÖNKÉNTES LEHET, KIKÉNYSZERÍTÉSE BŰNCSELEKMÉNY

ORIGO
Szerző: Dr. Vágány Tamás, D.A.S. Jogszervíz
2016.06.13.


...A fentiekből következően hálapénzt nem lehet előre, sem utólag „kérni”, és attól nem lehet ellátás elvégzését feltételül szabni. Az ilyen módon kért és nyújtott juttatás törvénytelen, és nem hálapénz, hanem jogtalan előny, adott esetben vesztegetés.
 
A Kúria így fogalmaz: „az előre - az egészségügyi ellátás, gyógykezelés megkezdése előtt - adott előny nem hálapénz, és az sem, amelyet a beteg nem saját elhatározásából, nem önként szolgáltat. A kért és ennek eredményeként kapott juttatás tehát nem sorolható a hálapénz kategóriájába. Kérés alatt értendő pedig minden olyan magatartás - így a célozgatás, a szokásokra történő figyelemfelhívás stb. is -, amely az önkéntességet, s ennek folytán a juttatás hálapénz jellegét kizárja.”
 
A hálapénzt tehát nem szabad összemosni a jogtalan előny és a vesztegetés fogalmával – hangsúlyozta dr. Vágány Tamás.
 
Az egészségügyben dolgozók személyes magatartásukkal gyakran adják kiváló példáját az áldozatkészségnek, önzetlenségnek és elhivatottságnak. Aki ezt tapasztalja, saját elhatározása nyomán bármikor kifejezheti köszönetét az érintetteknek, de sohasem előre.
 
Aki pedig ennek ellenkezőjével találkozik, tehát amikor az ellátó személyzet a kiszolgáltatott betegtől, vagy annak hozzátartozójától nyíltan vagy burkoltan „megkéri” az ellátás árát, az tegyen feljelentést, mert ott nem hálapénzről, hanem bűncselekményről van szó – tanácsolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
 

FERGE ZSUZSA: SZÉCHENYI A KÖZTEHERVISELÉSRŐL - "JAJ ANNAK AZ ORSZÁGNAK, MELYBEN A KÖZÖSSÉGI SZELLEM BŰN"

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Ferge Zsuzsa
2016.06.12.


A Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi István halála napjáról minden évben megemlékezik. 2016-ban Ferge Zsuzsa mondott emlékbeszédet, melynek kicsit rövidített szövegét két részletben közöljük. Az első részben Széchenyi közteherviseléssel kapcsolatos gondolataival foglalkozunk, és azzal, hogy mennyiben felel meg Széchenyi elveinek a mai magyar adórendszer, a másodikban az autonóm civil társadalom szerveződésére összpontosítunk. A teljes szöveg minden hivatkozással az Esélyben jelenik meg.

A Széchenyi emlékbeszédre készülvén sok hónapi olvasás után másokhoz hasonlóan én is arra jutottam, hogy Széchenyinek a nagyságát sem tudom felmérni. Mintha több élete lett volna. Naplója és megrendítően sokrétű levelei gazdag és zaklatott magán- és belső életéről adnak valamennyire képet, bár ezekbe is minduntalan beszivárog a közélet. (Előadásom címe is a Naplóból van.) Nyilvánosságnak szánt írásai, meg a mi mindennapi életünket körülvevő számtalan tárgy alkotó géniuszáról, hihetetlenül széleskörű tehetségéről és tudásáról, gyakorlati tevékenységéről, a közügyek tömegének felvállalásáról tanúskodnak.

Valóban egész életét átszövi a törődés a közzel, a nemzettel. Javasol, alapít, tervez, szervez, robbant sziklát és társadalmi közönyt, részt vesz, vezet, kijár, tárgyal, mozgósít, tanul és tanít - felsorolni is sok, az élet hány területén. És mindezt szinte gúzsba kötve. Szakadék van 1848 előtt is a nyilvánosságnak szánt írások, illetve a Napló és egyes levelek között, s különösen az 1848 előtti írások meg a késői döblingiek között. E szakadékok fölött kellett állandóan egyensúlyoznia a cenzúra miatt. Halász Imre írja a Nyugatban 1913-ban: „Széchenyi egészen bizonyosan tudta, hogy sem a ’Hitel’, sem a ’Világ’, sem az e két munkában proklamált eszmék gyakorlati és programszerű kifejtését és megokolását nyújtó ’Stádium’ soha napvilágot látni nem fog, ha bennök mégoly szelíd modorban is a fönnálló kormányrendszer bírálatába bocsátkozni merészelne. Az előtt az alternatíva előtt állt: vagy eleve lemondani minden reformakcióról, vagy mélyen hallgatva a kormány hibáiról, minden bűnt, hibát, mulasztást a nemzet vállaira rakni.” (Halász, 1913) A mély hallgatás a kormányzatról kényszerűség volt, az elfojtások tömege majd a késői döblingi munkák nyomán válik világossá. Ám a kikényszerített egyoldalúság egy jottányit sem érvénytelenít a „nemzet vállaira” rakott kemény bírálatokból. Széchenyi kegyetlen bírálatainak minden szavát ugyanolyan komolyan gondolta, mint a jobbításra irányuló javaslatait. Hisz minden javaslata, még azok sorrendje is logikusan következik a helyzet pontos és könyörtelen felméréséből.

Az ország elmaradottsága tény, amin változtatni kell...

ITT OLVASHATÓ


VAN REMÉNY

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.13.


A hétvégén két tüntetés is volt. A szombatit, a tanárokét az egész ország látta, a vasárnapit csak kevesen. Ezt pótolom most a bloggal, mert jelentőségében túlmutat a méretén.
Írtam előre Pukliék demonstrációjáról, a várható pályán mozog a történet, jó lesz ez, és egyre jobb. Aki ott volt, tudja, hogy keményedik a légkör és tágul a mondanivaló, tízezer ember érezte meg az erőt, úgyhogy továbbra se tessenek temetni azt, ami még csak nemrég született, és szépen fejlődik. Pukli is Törley Kata is jó, hiteles, harcos, megyünk velük, ahogy eddig is, és ezt javaslom, mitöbb: kérem mindenkitől. Megérdemlik a figyelmet, meg is kapják, mert nagyszabású dolgot csinálnak. Erről azonban sok hír, tudósítás volt, úgyhogy áttérek a vasárnapi eseményre, amiről viszont kevés.
 
Kicsit számolgatok. Tízezer ember a 2 milliós Budapesten, az a népesség fél százaléka. Ahol mi vasárnap jártunk, ott a népesség egy százaléka jött el tüntetni a Rezsim ellen. Egy faluban kétszer akkora az aktivitás, mint a Fővárosban. No, ezért adok hírt róla, mert ez maga is reménykeltő. Az ötezres Szentmártonkátán 50 ember tartott velünk, tudva, hogy látják a helyi hatalmasok: velünk tartanak. Ez pedig bátor embereket jelent, sőt, ugyanis a tüntetés az önkormányzat épülete melletti téren volt. Bokros Lajossal, Újhelyi Sándorral voltunk együtt, és bár mesélhetnék bőséggel, de inkább képekre hagyatkozom, azokat max kiegészítem némi okoskodással...
 

JÖVÉS-MENÉS, ELNÖKKERESÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.13.


Nagy a jövés-menés a politikában, két évvel a választások előtt.
Természetes, hogy a politikai pártok kongresszusokat tartanak, hiszen a választásokra való felkészülés során illik lennie egy pontnak, mikor véglegesíteni kell azt a csapatot, mely győzelemre segítheti a szervezetet.
Ezt tette most Vona pártja, amikor kiszorította a vezetésből Novák Elődöt, előrevetítve a párt újrapozicionálását a hazai pártpalettán.
A Piroska és a farkas nagymamájának ruhája meggyőző jelmez lesz-e vajon a pártelnöknek, aki le akarja nyomni Viktort, vagy jön a vadász?


ITT OLVASHATÓ

4 ÉLETHELYZET, AMIKOR JÓT TESZ A PÁRKAPCSOLATOKNAK A HAZUGSÁG!

PLAYFUL MAGAZIN BLOG
Szerző: Mr. Playful
2016.06.12.


Amikor egymás után kimondjuk a hazugság és a párkapcsolat szavakat, a legtöbbünknek automatikusan az ugrik be, hogy az egész kapcsolat működésképtelen ha a felek hazudnak egymásnak. Azonban vannak szituációk, amikor fontos lehet, ha nem az igazság hangzik el. Lássunk 4 ilyen szituációt!
ITT OLVASHATÓ