2019. február 22., péntek

MÁR KAMASZ LENNE A TATÁRSZENTGYÖRGYÖN MEGGYILKOLT KISFIÚ

INDEX
Szerző: -DA-
2019.02.22.


Nagyszabású megemlékezést tartanak szombaton a tíz évvel ezelőtt elkövetett tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság évfordulóján, hogy az áldozatokra, köztük az akkor lelőtt öt éves Robikára emlékezzenek. Elkészült egy applikáció is, valamint egy Facebook-oldal, ahol a romákat sorozatban gyilkoló bűnözők egyik túlélője is megszólalt.


"Jóska, gyertek gyorsan, kiirtják a családomat!"


– mondta kétségbeesetten a telefonban 2009. február 23-ra virradó éjszaka idősebb Csorba Csaba a dabasi rendőrkapitánynak Tatárszentgyörgyről. Az idősebb Csorba szomszédságában lakott a fia és az unokája, ekkor már mindketten halottak voltak, a házuk pedig lángokban állt. A kiérkező rendőrök botrányos helyszínelést végeztek: a hóban fellelhető nyomokat összejárkálták, levizelték, s egy cseppet sem zavarta őket, hogy mellettük halottak hevernek.

A gyilkosok hidegvérrel végeztek a 27 éves Csorba Csabával és ötéves gyermekével, Robival. A támadást túlélte Csorba Csaba felesége és kislányuk, a helyszínelő rendőrök őket győzködték arról, hogy biztos valami baleset miatt haltak meg a szeretteik, nem pedig a sörétektől. Aztán kiderült, hogy itt bizony szörnyű gyilkosság történt.

EGY GYEREK ÉS AZ ÉDESAPJA ÉRTELMETLEN HALÁLA KELLETT AHHOZ, HOGY AZ EMBEREKET EGYÁLTALÁN ÉRDEKELNI KEZDJÉK AZOK A SZÖRNYŰSÉGEK, AMIK EKKOR MÁR EGY IDEJE JAVÁBAN ZAJLOTTAK.

Ezeknek a sorozatgyilkosságoknak az áldozatai egytől egyig cigányok voltak, az elkövetők pedig a tatárszentgyörgyi támadás előtt már legalább nyolc helyszínen csaptak le. Ennek ellenére a nyomozók nem rakták össze a mozaikokat, nem gondoltak arra, hogy sorozatgyilkosokkal van dolguk. A tatárszentgyörgyi tragédia után még Tiszalökön és Kislétán gyilkoltak az elkövetők, akiket végül 2009 augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogtak el a nyomozók.

Idősebb Csorba Csaba néhány évvel ezelőtt, 51 éves korában hunyt el, de unokájára és fiára a mai napig megemlékezéseket tartanak. Így lesz ez most is, a gyilkosság tizedik évfordulóján.

A szomorú évfordulóra egy külön Facebook-oldalt is létrehoztak roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták. Céljuk, hogy közösen állítsanak "méltó emléket Csorba Robikának és a romák elleni sorozatgyilkosság összes áldozatának". Az oldalon tragédiasorozatra emlékező bejegyzések mellett a tíz éves évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényekkel kapcsolatos információkat osztanak meg...

VAJDA MIHÁLY AKADÉMIKUS A PALKOVICS-TERVRŐL: MIÉRT KELL EZT IS HATALMI SZÓVAL "MEGOLDANI"?

MAGYAR NARANCS
Szerző: VAJDA MIHÁLY
2019.02.22.


"Nagyon nehéz pillanatban vállaltam el, hogy írok a Tudományos Akadémia körüli botrányról. Az az érzésem ugyanis, hogy jelenleg józanul megközelíthetetlen a dolog."

"Hogy mindenfajta józanság – akármilyen abszurdan hangozzék is – a kormányzat pimasz terveinek segít. Ha te is látod, te Soros-ügynök – mondhatnák a Soros pénzén felnőtt politikusok –, hogy van mit végiggondolni a kutatóhelyeket illetően, akkor mi a bajod?

Hát megmondom: az a bajom, hogy a kutatás problémáit is – ahogy mindent ebben az országban – a kormányzat hatalmi szóval „oldja meg”. Azaz egy hatalom­éhes kis klikk elgondolásai, érdekei szerint. A józan végiggondolás pillanata csak akkor jöhet – jöhetne – el, ha az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémiát illető terveit és elképzeléseit teljes egészében visszavonná. Pontosabban: ha ez az egész minisztérium, melyet – úgy nézem – arra találtak ki, hogy a tudomány helyé­re a technológiai újításokat tegye, eltűnne. Amire Orbán Viktor Magyarországában csekély esélyt adok" – írja a Magyar Narancs legfrissebb számában a Széchenyi-díjas Vajda Mihály filozófus...

A MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM HIVATÁSA

MAGYAR HANG
Szerző: ELEK ISTVÁN
2019.02.22.


Az Orbán-rendszer politikai ellenfeleinek kevés csak kormányváltásban gondolkodniuk. Az igazi feladat a rendszerváltás

Harminc évvel a ’89-’90-es rendszerváltást, a demokrácia hazai meghonosítását előkészítő politikai mozgalmak, pártok színre lépése után új, rendszerváltó mozgalom létrehozását kezdeményezzük.

Politikai mozgalomét az Orbán-rendszer felszámolásáért. A magyar politikai nemzet és a magyar demokrácia újjáépítéséért.

A demokratikus nyilvánosság, parlament, kormány, önkormányzati rendszer és a független nemzeti intézmények újraalapozásáért. A civil társadalom újraélesztéséért. A demokratikus politikai kultúra újrateremtéséért.

Az egyéni és közszabadság megőrzését garantáló új, alkotmányos jogállamért. Amely a 2010 előttivel ellentétben képes lesz megvédeni magát a megsemmisítésére törő erőkkel szemben. Mert már rendelkezik az ehhez szükséges intézményi és eljárásjogi garanciákkal és már bizton számíthat az alkotmányos jogállamot a sajátjának tekintő erős politikai közösség támogatására is.

Megszabadulni az új önkényuralomtól

Ha azt mondja a kedves olvasó, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket, igaza van. De kisebbel kezdeni nem érdemes. Az elmúlt hat-hét év ellenzéki válaszkísérleteinek ez a legfontosabb tanulsága.

Harminc évvel ezelőtt a magát szocialista demokráciának nevező puha diktatúrától, a Kádár-rendszertől akartunk megszabadulni. Egy olyan rendszertől, amelyben az egyeduralkodó állampárt nyíltan és öntudatosan birtokolta a politikai, gazdasági és médiahatalom teljességét.

Ma a magát illiberálisnak nevező „demokrácia” hazai változatától, az Orbán-rendszertől akarunk megszabadulni. Amely valójában leplezetten, őszintétlenül épített új önkényuralom...

BEVEZETÉS A NÉPI KÖZGAZDASÁGTANBA ( = A SZEGÉNYSÉGBE)

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2019.02.22.


Van itt ez a klassz képsor, amelyet boldogan lájkol az internet aparaja-nagyja. Ez a haza körülmények között úgy fordítódik le, hogy az állam "ingyenessé tette" a közétkeztetést, "ingyen" tűzifát osztogat, "ingyen" képez informatikusokat, "ingyenesen" biztosít nyelvtanfolyamokat, miegymás.

Még mindig túl sokaknak, meglepően magas formális képzettség mellett is meg kell magyarázni, hogy semmisincs ingyen. Nem akarom ezt a keményvonalas piaci gondolkodás "botrányos" kijelentéseinek fényében értelmezni, miszerint még a szeretetnek meg a barátságnak is ára van, mivel nem vagyok keményvonalas piaci gondolkodó. Korlátozódjunk itt a munkára, valamint az árunak és szolgáltatásnak nevezhető dolgokra, amelyeket valakiknek létre kell hozniuk és azért meg kell őket fizetni (vagy az előállítótól a fogyasztóig terjedő láncban valahol veszteségként le kell írni és onnantól lehet "ingyen adni"). Aki azt hiszi, hogy Dániában ingyenes az egészségügy és nem a világ egyik legmegterhelőbb adórendszere működteti (nyilván viszonylag jól, de nem ez a kérdés) és hogy Magyarországon ingyenes bármi, amit a közpénzen eltartott kormány közpénzből fizet, az pont azt mulasztja el, hogy fájjon neki minden peták, amit a kormány haszontalanul, netán korrupt módon költ el.

Ez a fájdalom hiányzik a magyar nép nagy részéből. Pedig ha bárki -- a legegyszerűbb tesztet elvégezve -- a kezébe kapná a teljes fizetését és abból neki kellene adóznia havonta, nem pedig eleve a nettó fizetését látná csak, rögtön érezné, mennyire sokba kerül neki ez a megalkuvás. Ha pl. a munkáltatónak 400 ezer forintba került egy alkalmazott, akkor az állam abból majdnem 200 ezret elvisz adóban. Azáltal, hogy az alkalmazott csak valamivel több mint 200 ezret lát a számláján, rendre elfelejt a 400 ezerben gondolkodni és vigyázni arra, hogy mi történik az elvitt összeggel. (Persze a helyzet még sokkal rosszabb, mert a maradék kétszázezerből is irdatlan mennyiség megy el további közterhekre: forgalmi adóra, illetékekre, a NER tolvaj gépezetének finanszírozására.)...

AZ EU ELŐTT A "KGST-BANK" ÜGYE

FÜHÜ
Szerző: BAK MIHÁLY
2019.02.22.


A „KGST-bank” Budapestre költözésével kapcsolatos biztonsági kockázatok miatt az Európai Bizottsághoz fordult Niedermüller Péter EP-képviselő. Legalábbis szokatlan a teljes diplomáciai mentesség és a személyek korlátlan beutazásának joga uniós területre

„A Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költözésével az Orbán-kormány ismét jelzett: a demokráciát és gazdasági stabilitást jelentő Európai Unió helyett a velejéig korrupt Oroszországot választja. A Fidesz-oligarchák bizonyára örülnek annak, hogy a kétes ügyleteiket ezentúl OLAF-vizsgálatok nélkül finanszírozhatják, de az NBB működésének körülményei komoly kockázatot jelenthetnek az egész Európai Unió számára” – fogalmazott levelében Niedermüller Péter (DK) európai parlamenti képviselő.

A politikus hivatalos megkereséssel fordult az Európai Bizottsághoz arról, az elfogadhatónak tartja-e, hogy az unión belül létrejöjjön egy nyíltan orosz befolyás alatt álló bank, amely nemzetközi intézményként mentességet élvez az uniós bankfelügyeleti szabályozás alól, illetve jogi kiskaput jelenthet az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók kikerüléséhez. Mindemellett a bank nem magyar dolgozói diplomáciai mentességben részesülhetnek, és meghívott vendégeik bármilyen ellenőrzés nélkül kaphatnak beutazási engedélyt az EU-ba.

Az egykori, csaknem 50 éve alapított KGST-bank utódja a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB), amely tavalyi előzetes megállapodás, majd idén februári szerződés alapján
Budapestre költözik még ebben az évben.

Az ennek kihirdetéséről szóló törvényjavaslat szinte végtelenségig sorolja a különféle kedvezményeket. Mindjárt nem megszokott gesztus, hogy a kormány az adófizetők pénzéből állja az NBB székhelyéül szolgáló telket és épületet (ha igénylik, fel is újítja), és a bankelnök rezidenciáját...

A MAGYAR KORMÁNY SUTTYOMBAN FOGAD BE MENEKÜLTEKET - EZ VESZÉLYES!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.02.22.


Szokásához híven bort iszik és vizet prédikál az Orbán-kormány menekültügyben. Korábban titokban úgy teljesítette az unió által előírt menekültkvótát, hogy közben milliárdokból hirdette, hogy Magyarország nem fogad be migránsokat. Ma már szinte meg sem lepődünk azon, hogy olyan venezuelai menekültek befogadását titkolta eddig a kormány, akik állítólag azért nem migránsok, mert magyar származásúak. Felvetődik a kérdés: talán Nikola Gruevszki is magyar felmenőkkel rendelkezik?

Borzasztó kínos helyzetekbe navigálja magát a magyar kormány azzal, hogy lényegében az egész politikai kommunikációját az idegenellenességre alapozza. Korábban egyiptomi kopt keresztények befogadásának hírével próbálták árnyalni azt a minden menedékkérőt elutasító politikát, ami nem volt kompatibilis az EU-ban, ám Semjén Zsolton kívül senki sem találkozott azóta sem ezekkel a derék afrikai emberekkel. Most, hogy Venezuelából 300 embert befogadtunk, az a magyarázat, hogy ők magyar származásúak.

Ezt igen nehéz lenne ellenőrizni, ugyanis még ha a vezetékneve néhánynak magyar csengésű is, nem igazán beszélik a nyelvünket. Szóval, nagy valószínűséggel a hasra ütés tipikus esete forog fenn a delikvensek kiválasztásánál, ugyanakkor hol van az leírva, hogy ha valakinek a nagymamája magyar, nem lehet venezuelai kém, vagy netán az ISIS alvó ügynöke? Valahogy az az ember érzése, hogy Orbán Viktor és csapata mindig igyekszik eltitkolni előlünk, hogy a kormány áldásos tevékenységének köszönhetően kik is lépnek be nagy titokban az ország területére...

A KÖZPONTI PÁRTLAPBAN KÜLDTÉK EL A SELYEMZSINÓRT PALKOVICSNAK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.02.22.


A szovjet-orosz rendszereket jól ismerő kremlinológusok jól tudják, hogy ha a Párt ökle, a központi pártlap valakit kritikával illet, akkor az az illető szakmai, vagy politikai jövője szempontjából semmi jót nem jelent. Az ilyen ember előbb hivatalosan meghűléssel kezd bajlódni, majd jönnek a szövődmények, végül egy nap azt olvassa önmagáról a pártlapban, hogy megrendült egészségi állapota miatt, érdemei elismerése mellett, más fontos beosztásba helyezték. Ebből a bejelentésből még a kevésbé tájékozott olvasók is kiolvassák a lényeget, vagyis, hogy az illető személyt nem kívánja tovább használni a rendszer, ezért rövid úton megszabadultak tőle.

Most Palkovics Lászlónak üzenték meg a hatalom urai, hogy kissé túltolta a biciklit. A Magyar Tudományos Akadémia átszervezésén – más megfogalmazás szerint szétverésén, lenyúlásán – munkálkodó miniszter tevékenységéről jelent meg egy cikk a Magyar Időket a párt ökle funkcióban felváltó Magyar Nemzetben. A Tudománypolitikai hátraarc című írás szerzője az a Körösényi András, aki 2012 és 2015 között az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója volt.

A Palkovics-terv hátraarcot jelent az Orbán-kormány eddigi tudománypolitikájától, de rossz irányba.” – írja Körösényi, majd így folytatja: „Cikkemben először a miniszter téves helyzetértékeléséről, másodszor az utat tévesztett mintakövetésről, végül az akadémiai kutatás tágabb fejlesztéspolitikai környezetéről fogok írni.”...

VÉGRE DOBREV KLÁRA A POLITIKÁBAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.02.22.


Éppen itt volt már az ideje, hogy a politika előterébe lépjen. 
Sőt, már régen itt lett volna az ideje, talán jobb is lett volna kicsit korábban, erre lett volna ezer ok, mód és alkalom, de mégsem.
Talán azért, mert az embernek - még a legjobbaknak, legokosabbaknak is - idő kell ahhoz hogy tudomásul vegye átmeneti vereségét, belássa, hogy a szokott módon nem lehet folytatnia útját, belássa, hogy vannak dolgok, melyeket elrontott, leszámoljon illúzióival és hátrébb lépjen egyet.
De legalábbis, utat nyisson legtehetségesebb szövetségesének, mégha ő a felesége is.

Természetesen Gyurcsány döntése szokás szerint kissé felemásra sikerült, hiszen egy európai parlamenti képviselő nincs a belpolitika első vonalában, de arra tökéletes, hogy arcot adjon egy kezdő politikusnak, aki persze csak ebben a minőségében kezdő, hiszen a politika világát belülről ismeri, meg merem kockáztatni, legalább olyan szinten, mint Gyurcsány.
És nő.
Ez a magyar belpolitikában nem egyértelmű előny, főként akkor nem, ha a nő tudja magáról, hogy tehetséges és okos, és nem hajlandó magát alacsonyabb rendűnek tekinteni senkinél, ha van tartása és öntudata.
Dobrev Klára pedig - annak alapján, amit eddig megismerhettünk róla - ilyennek tűnik. És mindenképpen friss erő az áporodott magyar belpolitikában, melyben a hatalom lábszagú szolgáit vak komondorokon hátraszaltózó engedelmes háziasszonyok szolgálják, az ellenzék kékharisnyái pedig a tartalmat sokszor a külsőségekkel helyettesítik.
A magyar választó szeret számára komolynak tűnő emberekre szavazni, ezzel pedig nem fér össze a parlamenti széksorokon való harisnyás ugrabugrálás.

Olyan tekintetben is újdonság lesz Dobrev Klára, hogy politikus létére érteni fog ahhoz, amit csinál.
Azt mondják: aki tudja - csinálja, aki nem, az tanítja.
Ő nem csak tanulta és tanította a közgazdaságtant, hanem napi munkájából adódólag a magyar és nemzetközi gazdaság dzsungelében éli életét, a kormányzati döntések munkáját közvetlenül érintik, el tudja helyezni azokat a magyar maffiaállam térképén.
Őt nem lehet majd lerázni ócska lózungokkal, ő tudja mit beszél, viszont csak akkor beszél, ha beszélni is akar, ellentétben Gyurcsánnyal, akit sokszor vitt már türelmetlensége jégre.
Gyurcsány az elmélet embere, és az elmélet megenged mindenféle gondolatkísérleteket.
Dobrev Klára két lábbal áll a földön, pontosan tudja, hogy mi a különbség vágyak és lehetőségek között, és nemigen enged a csábításnak.
Emellett, mint háziasszony pontosan tudja, hogy nem elég az, ha az ételhez rendelkezésre állnak az alapanyagok, azokat megfelelő arányban kell adagolni, megfelelő ideig kell főzni vagy sütni, pontosan kell fűszerezni - és az sem mindegy, hogy kinek készül az ebéd, hiszen nem mindenki szereti a pacalt vagy a halat, vannak, akiknek mással kell kedveskedni...

MENEKÜLNEK A LAKÓK A BULINEGYEDBŐL, KÖZBEN VANDÁLBIZTOS KUKÁKKAÉ ÉS ZAJKOMMANDÓKKAL FOLYIK A REMÉNYTELEN HARC A PARTIZÓKKAL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD
2019.02.22. 


Nem sok lehetőség maradt a civilizált megoldásra, ha el akarják kerülni az éjféli zárórát Erzsébetvárosban. Ám ez a Fidesz-közeli üzleti köröket szíven ütné.

Azok közül, aki valaha már laktak huzamosabb ideig Budapest VII. kerületének bulinegyedként emlegetett utcáiban (egész pontosan a Király utca - Károly körút - Rákóczi út - Erzsébet körút által határolt területen, magában foglalva az egykori zsidónegyedet), sokakat nehéz meggyőzni arról, hogy lehetséges normális (értsd: nappali munkavégzéshez, esti pihenéshez, éjszakai alváshoz kötött) életritmust kialakítani ott. Ezen a zsebkendőnyi területen jelenleg több mint 400 szórakozóhely üzemel, ahol szó szerint reggelig ihat és partizhat bárki, aki bírja.

Akik pedig hajnalhasadtáig önkontroll nélkül isznak, drogoznak és táncolnak (tetszőleges variációban), azok egy része szükségszerűen ordítozni, hányni, vizelni fog az utcán, amíg egy rendőr be nem viszi a fogdára vagy el nem ájul. Ez az emberi természetből fakad, szóval nehéz bármit is tenni ellene.

Amikor 2018. február 18-án azonban érvénytelenség miatt elbukott az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete által kiírt helyi népszavazás, mert azon csak a kerület választópolgárainak alig 15,9 százaléka vett részt, teljes joggal mondhatták a bulinegyed működésének változatlan fenntartásában érdekeltek (kocsma- és étteremtulajdonosok, szállótulajdonosok, lakás és üzlethelyiség kiadásából élő ingatlantulajdonsok, illetve maguk a bulizók és kocsmabarátok), hogy a lakosság többsége ezt akarja, szóval vége a történetnek.

Vagyis változatlan formában fennmaradhatott Erzsébetváros kizárólag a bulinegyedre specializált önkormányzati rendelete.

A jogszabályt 2013-ban fogadta el a fideszes többségű kerületi képviselőtestület, Vattamány Zsolt polgármester aláírásával. Ez alapján a VII. kerületben csak a bulinegyed területén nem kell bezárniuk éjféltől reggel 6 óráig az alkoholt is árusító vendéglátóhelyeknek, a kerület többi részén viszont muszáj lehúzni a rolót éjszakára. Ahogy Budapest minden más részén is muszáj...

AZ NB I-BEN MÉG AZ UTOLSÓK IS MEGENGEDHETIK MAGUKNAK, HOGY VÁLOGATOTT FOCISTÁKAT VEGYENEK KÜLFÖLDRŐL

444.HU
Szerző: haszanz
2019.02.22.


Saláta Kornél 40-szeres szlovák válogatott, Galin Ivanov négyszer játszott a bolgár válogatottban. Mindketten most télen szerződtek az NBI tökutolsó helyezettjéhez, a szombathelyi Haladáshoz. 

Jó, Saláta már 34 éves, 2017-ben volt utoljára szlovák válogatott, de a 30 éves Ivanov tavaly ősszel a Nemzetek Ligája meccsein végig a bolgár keretben volt, háromszor pályára is lépett a bolgár válogatottban, a szlovénoknak gólt lőtt. Ivanovot hívta a bolgár bajnokság harmadik helyén álló Levszki Szófia is, de a támadó szerint a Haladástól jobb ajánlatot kapott. Bolgár hírek szerint 160 millió forintot kereshet Szombathelyen másfél év alatt...

SZÉP ÚJ VILÁG?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SZENT-IVÁNYI  ISTVÁN
2019.02.22.


Aki a veszélyes időkben a senkiföldjén ténfereg, az könnyen találhatja magát a barát és ellenség kereszttüzében.

A hidegháború végén és a liberális demokráciák látványos előretörése nyomán a nyugati elemzők többségét határtalan optimizmussal töltötte el az a tény, hogy az emberiség megszabadult az “overkill”, a nukleáris Armageddon veszélyétől. Az újhegeliánusok a “történelem végét”, az újkantiánusok az “örök béke” beköszöntét ünnepelték. Ma már tudjuk, hogy a történelem nem ért véget, csak rövid ideig szabadságra ment, és ma újra itt van velünk a geopolitikával együtt.

A hidegháború végén jött létre az új, úgynevezett egypólusú világrend, amelynek fenntartója és hegemón hatalma az Egyesült Államok. Ez a világrend azoknak az értékeknek a szupremáciáját képviseli, amelyek a modern nyugati civilizáció alapjait jelentik. Az általa szorgalmazott politikai modell a liberális demokrácia, a gazdasági pedig a szabadkereskedelmen alapuló piacgazdaság.

Ennek az új világrendnek az aranykora nagyon rövid ideig tartott, ma már minden eresztékében recseg-ropog, egyszerre erodálják külső és belső tényezők. Belülről az első nagy sebet a 2008-as pénzügyi válság ejtette rajta, amikor kiderült, hogy a modell gazdasági alapjai sérülékenyek, öndestruktívak, a korrekciós mechanizmusok rosszul működnek. Még a világrend kedvezményezett országaiban is felerősödtek a kételyek a modern kapitalizmus mindenhatóságáról és felsőbbrendűségéről.

Mindez muníciót szolgáltatott a rend belső bírálóinak: populistáknak, antiglobalistáknak, nacionalistáknak. Ennek a trendnek a látványos jele volt a Brexit győzelme és Trump elnök megválasztása. Mindkét eseménynek, de különösen utóbbinak fontos szerep jutott a belső válság elmélyülésében. Trump elnök elsősorban nem is a tényleges tetteivel, hanem a kijelentéseivel és tweetjeivel keltett bizonytalanságot a világrend fenntartásáért viselt amerikai elkötelezettséget illetően. Márpedig az a kivül-belül támadott rend csak addig marad fenn, amíg a hegemón hatalom vállalja a fenntartásért viselt felelősséget...

ORBÁN VALÓBAN ÉRTI A MAGYAROK LELKÉT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.02.22.


Tölgyessy Péter jogász, politológus és nem utolsó sorban politikus elemzett a minap az Eötvös Csoport Beteljesületlen reménység – 1989 csodája, majd kudarcba fordulása című előadásán. Az erről szóló beszámoló az Indexen főoldalas hírként jelent meg, ami azt sejteti, hogy itt egy komoly elemzőről lehet szó, akinek fontos meghallgatni a mondandóját. Nos én ezt megtettem, mégis a cikk végére érve olyan ideges lettem, hogy azt nehéz lenne szavakba foglalni. Tölgyessy ugyanis úgy próbálja meg beállítani egykori jóbarátja, Orbán Viktor művét, mint egy jól működő, sok tartalékkal és meglepetéssel rendelkező rendszert, amely akár még csodákra is képes lehet. A gond nem azzal van, hogy ezt kimondta, hanem azzal, hogy szerintem ez egy ritka nagy hazugság.

Tölgyessyvel sem elsősorban az a gond, hogy maszatol, hanem az, hogy a szerintem vitatható, alighanem téves állításait gyakran igaz mondatok közé csempészi. Mondandójában ugyanis sok igazság van, és még csak azt sem lehet mondani, hogy ne látna jól bizonyos eseményeket, amelyeket ő maga is megélt, előbb az SZDSZ, majd pedig a Fidesz képviselőjeként. Pontosan ezért olyan veszélyes az, amit művel, hiszen képes lehet azt a látszatot kelteni, hogy van logika abban, amit mond, beleértve ebbe az Orbán politikáját és kormányát jellemző állításait. De hogy pontosabban megértsük, miről is van szó, lássunk egy részletet az előadáson készült beszámolóból:

Tölgyessy biztos volt benne, amikor a Fidesz elfogadta az alkotmányát, azaz alaptörvényét, hogy az csak a kezdete a „csodálatos forradalomnak”, ami ugye a szavazófülkékben ment végbe. Orbán Viktor a nem leváltható, irányított demokráciák klasszikus nyugatellenességét ugyan felmutatja, ám ennek a rendszernek azonban sajátos jellemvonásai, és ezzel együtt elképesztő tartalékai vannak: érti a magyarok lelkét, és elkezdett kísérletezni a magyar gazdasággal – sok kísérlete telibe talált már és ki tudja, hol ennek a vége, mondta az elemző.

Kezdjük az elején, mondjuk ott, hogy mégis milyen elképesztő tartalékai vannak ennek a kormánynak? A külföldi számlákra kimenekített, időközben közpénz jellegét elvesztett milliárdok ugyanis nem minősülnek tartaléknak, azokat nagy valószínűsággel a büdös életben nem fogjuk viszontlátni. Mint ahogy azokat az EU-tól érkező ezer milliárd forintokat sem, amelyből valóban csodát lehetett volna tenni ezzel az országgal. Ettől a történelmi lehetőségtől azonban megfosztott mindannyiunkat Orbán Viktor és maffiakormánya akkor, amikor hatalomra kerülésüket követően egymás között osztották el az EU-tól érkező pénzeket, túlárazott stadionok, hidak, úthálózatok és épületek formájában. A manyup-pénzeket egyszerűen ellopták, a gazdasági teljesítménynek köszönhetően megtermelt javakat pedig szétosztják a hazai egyházaknak, valamint a határon túli szervezeteknek.

Tölgyessy véleménye szerint Orbán nem elég, hogy elképesztő tartalékokkal rendelkezik, még a magyarok lelkét is érti. És igen, az valóban igaz, hogy megtalálta az utat a magyarok manipulálására, azonban ez nem azt jelenti – véleményem szerint –, hogy a lelküket értette meg, hanem rájött arra, hogy mivel manipulálhatóak. Kidolgoz(tat)ott egy olyan hazugságokra épülő kormányzati propaganadát, amely elhiteti az emberekkel, hogy a kormány megvédi őket minden ellenséggel szemben. Ezt az ellenséget pedig ők maguk nevezik meg időről-időre, amely ellenség lehet Soros György, a migránsok, a CEU, vagy épp a hazai civil szervezetek többsége. Manipulálja és hülyének nézi a saját választóit, mivel tudja, hogy ezzel választásokat lehet nyerni. Noha már évek óta alig érkeznek menekültek az országba, mégis fenntartja annak látszatát, hogy a mai napig ostrom alatt állunk, hogy a határkerítés túloldalán milliók várakoznak arra, hogy végre leigázhassák a keresztény Magyarországot. Hogy ezt jelentené-e a magyarok lelkének megértését? Nem vagyok ebben olyan biztos...

POLITIKUSELLENŐRZŐ APPLIKÁCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.02.22.


Úgy tűnik, eltévedtem az időben. Valamiért azt képzeltem, hogy a XXI-ik században élünk.

Élvezem a műszaki csodákat – okos telefonok, e-book olvasók, 250 km/h sebességgel száguldó vonatok, a repülésről már nem is beszélve. Talán még a Marsra induló menetrend szerinti űrvalamire is válthatok jegyet egyszer. Na jó, majd az unokáim.

És a minap egy újabb fantasztikus találmányról olvastam. Nem akarom leírni a nevét – véletlenül sem szeretnék ingyen reklámot biztosítani ennek a borzalomnak.

Az egyik leggazdagabb arab országban a kormány támogatásával – vagy megrendelésére? – megalkottak egy okos telefon-alkalmazást, és ma ingyenesen letölthető sok helyről. Ez a “segédeszköz” arra hivatott, hogy üzenetet küldjön a férfi embernek, hogyha bármelyik, a fennhatósága alá tartozó hölgy – feleség, testvér, bárki – csinál valamit. Mondjuk, autót vezet. Vagy találkozója van valakivel. Vagy, ne adj’ Isten, a határon akar átkelni. Embere azonnal megtud mindent, és egy gombnyomással letilthatja az adott tevékenységet.

Rengeteg támadás érte ezt a fejlesztést, az emberi jogoktól kezdve olyan sok mindennel nem egyeztethető össze, hogy nincs elég tinta a felsoroláshoz. Az arab férfiak üdvözölték a találmányt, mondván, számos órát tudnak megtakarítani roppant elfoglaltságaik között ennek a használatával. Mindenkinek lelke rajta – aki használja, és aki engedi, hogy használni lehessen.

Nekem tetszik. Na, nem ez a verzió, de ha kicsit tovább lehetne fejleszteni, azt szívesen használnám. Például politikusok esetében. Ha nem tetszik, ahogy a képviselőm cselekszik, letiltanám. Ha olyan törvényre szavaz, amelyik tönkre teszi az életemet, a szavazógépet tiltanám le. Ha a nagyhatalmú vezetőim olyan országokba akarnak utazni hivatalból, ahová semmi értelme, de jó sokba kerül a mi adóforintjainkból, leállítanám egy sms-el a motort vagy hajtóművet. A nyaralásukba nem szólnék bele, ha saját pénzből finanszírozzák, csak akkor, ha az enyémből. De akkor is nyomnék egy stop-gombot, amikor teljesen felesleges beruházásokra, kampányokra, mindenféle baromságokra akarnák költeni a pénzünket...

KÖZELGŐ EP-VÁLASZTÁSOK - VAJON MI JÓT FORGATNAK FEJÜKBEN AZ OROSZ HACKEREK?

ÁTLÁTSZÓ / VAGESZBLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.02.22.


Hogy 2016-ban beavatkoztak a Brexit népszavazásba és az amerikai elnökválasztásba, az tudott. Hogy április 8-án tavaly Magyarországon mit csináltak este nyolc és tizenegy között, azt nem tudjuk. Hogy májusban az Európai Unió mind a 27 államában választás lesz, és ebben is van orosz érdek, azt is tudjuk. Mi az, amit nem tudunk?

Seattle-ben, a központban jelentette be a Microsoft, hogy észleléseik szerint az amerikai elnökválasztás idején, a Demokrata Párt konvenciójának környékén már megismert Fancy Bear nevű, szakértői vélemények szerint titkosszolgálati kötődésű orosz hackercsoport európai civilszervezeteket támadott meg a májusi választásra készülve. A támadás szakértők szerint szélesebb körű online attak melynek célja, hogy az orosz elnök, V.V. Putyin európai ellenfeleit lehetetlenítse el. Tom Burt, a Microsoft alelnöke blogposztjában arról ír, hogy több, mint 100 mailcímet megtámadtak. A Politico szerint a májusi lesz Európa leginkább hackelhető, és orosz szempontból hackelendő választása.

Mint ismeretes, az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló Mueller-bizottság munkássága nyomán tavaly vádat emeltek 12 orosz ügynök ellen, akik a Clinton-kampányt hackelték. Utóbbit az oroszok tagadták, a 12 vádlottat nem adták ki. Ugyancsak a Fancy Bear orosz cyberbanditái álltak az amerikai republikánus agytrösztök elleni támadások mögött, mely intézetek Trump időközi választás előtti magatartását kritizálták, főként a tavaly nyári helsinki csúcson előadott performanszát Putyinnal.

A támadott republikánus személyiségek között volt a néhai John McCain szenátor, Mitt Romney volt elnökjelölt és még H.R. McMaster tábornok, akkori nemzetbiztonsági főtanácsadó is. A Microsoft közleménye szerint a fenyegetések felderítésén dolgozó MSTIC és a digitális bűnügyi csoportjuk, a DCU figyelt fel a gyanús mozgásokra. A most észlelten megtámadott civilszervezetek között volt a German Marshall Fund of the United States, az Aspen Institute, és a Külügyi Kapcsolatok Német Tanácsa.

Az eszköz: spear phishing (adathalászat), a Microsoft szerint ugyanis szeptember és december között 104 email-fiókot törtek fel az orosz hackerek a már ismert módszereikkel – vagyis kamu bejelentkezőoldalakra terelt felhasználóktól megszerzett hozzáférési kódokkal. Ez egy “folyamatban lévő támadás” része, ezért a Microsoft úgy döntött, hogy egyelőre 12 európai ország, akik megfelelő technológiával rendelkeznek az általuk fejlesztett AccountGuard használatához, üstöllést megkapják a programot.

Nyilvánvalóan az Unió magállamairól van szó, Magyarország nincs benne, és ha Microsoft lennénk, nem is adnánk, mert a magyar kormánytól nyilvánvalóan minden kiszivárog az oroszokhoz...

MÁRKI-ZAY PÉTERÉK NEM TARTJÁK FELELŐSNEK MAGUKAT A CÉGÜKNÉL SZÜLETETT KISBABA HALÁLA MIATT

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2019.02.22.


Több mint egy éve zajlik a felkavaró büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken: egy diósdi házaspárt gyermekük megölésével vádolnak. A vádirat szerint a 8 hetes L. Endre azért halt meg agyvérzésben, mert nem kapta meg a véralvadást elősegítő K-vitamin kötelezően előírt adagjait. A vádhatóság szerint a szülők oltásellenesek; a vádirat azt állítja, mikor a gyerek rosszul lett, nem hívtak orvost, majd akadályozták az ellátást. A januári tárgyaláson tanúként hallgatták meg az A Te Szülésed Kft.-nél dolgozó felelős személyt, Márki-Zayné Vincze Felíciát és munkatársait, valamint a család gyermekorvosát, Mile Gabriellát. A bíró a tanúk büntetőjogi felelősségét is firtatta, mivel szerinte – a kormányrendelet és a szakmai irányelvek alapján – a születést követően a babának K-vitamint kellett volna adniuk. A szülésznő azzal érvelt, hogy a szabályozás hiányosságai miatt erre nem volt lehetősége. Elhangzott, hogy ez időszakban a cég ügyvezetője Márki-Zay Péter volt. A nyilvános tárgyalásról részletesen beszámoltunk. Még aznap megkíséreltük szóra bírni Márki-Zayné Vincze Felíciát, aki politikai okokra hivatkozva megtagadta a nyilatkozatot. Másnap viszont Márki-Zay Péter azzal vádolta meg lapunkat, hogy szerinte súlyos tévedések vannak a tudósításban, ami alkalmas az ő lejáratására, erről szintén beszámoltunk. Ezen előzmények után készítettünk interjút Márk-Zay Péterrel és feleségével...

ÚJ TÖRVÉNY JÖHET, REPÜLHET, AKI A MUNKAHELYI GÉPÉN FACEBOOKOZIK, LETÖLTÖGET, FILMET NÉZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.02.22.


A munkahelyi számítógépet a dolgozó csak munkára használhatja - mondja ki egy új jogszabály, amely a céges számítógépek és telefonok használatáról szól, és az uniós adatvédelmi rendhez, a GDPR-hoz kötődik. Összeszedtük a törvénycsomag főbb megállapításait.

Tilos lesz a munkahelyi számítógépeken magánügyeket intézni – erről is rendelkezik az a salátatörvény-tervezet, amelyet Trócsányi László igazságügyi miniszter jegyez, és amely már az Országgyűlés előtt van. A csomag nyolcvannál is több jogszabályt, köztük sarkalatos törvényeket is módosít az európai uniós adatvédelmi rend, a GDPR szellemiségének megfelelően. A munkahelyi számítógépekre vonatkozó szabályozás az új Munka törvénykönyvébe kerül majd bele.

Ami a céges számítógépek használatát illeti, a szabályozás eddig úgy szólt, hogy
- ha nem tiltotta senki, a munkavállaló szabadon használhatta a cégtől kapott számítástechnikai eszközöket,
- a munkáltató korábban is ellenőrizhette a munkavállalót bizonyos keretek között.

Ezentúl, hacsak másként nem állapodnak meg erről a felek, akkor
- a forgalom és a gép is ellenőrizhető,
- a munkavállaló felelőssége, hogy a magáncélú felhasználás esetén milyen adatokat ad meg, rögzít a gépén.

A törvénytervezet kimondja: „a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja”. Magyarul a munkavállaló munkaidőben dolgozzon, ne pedig facebookozzon.

Nem ördögtől való ez a szabályozás

– mondta a hvg.hu-nak Ormós Zoltán internetjogász, akinek praxisában előfordult, hogy egy munkavállaló a teljes munkaidejében a Facebookon csetelt, míg egy másik 4 órát pókerezett egyhuzamban. A szakértő szerint ilyen esetekben joggal kérdezi a munkáltató, hogy mit dolgozott aznap a beosztottja, és mennyire volt hatékony. Az, hogy szükség van a szabályozásra, szerinte egyértelmű, a lényeg azonban – ahogyan mondani szokták – a részletekben rejlik.

Ezért 13+1 pontban szedtük össze, mire kell számítani, ha életbe lép az új törvény:...

DŐLNEK A DOMINÓK: SORRA BUKNAK EL A NAGYOK EURÓPA LEGNAGYOBB PÉNZMOSÁSI BOTRÁNYÁBAN

PORTFOLIO
Szerző: HUSZÁK DÁNIEL
2019.02.22. 


Egyre több bankot ránt magával Európa történelmének valaha volt legnagyobb pénzmosási botránya: most épp a Swedbank került a célkeresztbe. A befektetők 20%-kal verték lejjebb a bank papírjainak árfolyamát szűk két nap alatt, előtte elintézték a potenciális érintett, a Nordea és a főkolompos Danske Bank papírjait is. Közel kilenc éven át működött pénzmosodaként a korábban Európa legmegbízhatóbb bankjaként is emlegetett Danske Bank észt fióktelepe, 200 milliárd eurónyi gyanús pénzt mostak tisztára gyanús hátterű kiraktatcégeinek és ki tudja, még hány pénzügyi intézmény segített nekik a séma üzemeltetésében. A mostani botrány csak a jéghegy csúcsa a dán bank besúgóvá vált felsővezetője szerint. Megnéztük, mit kell eddig tudni Európa legnagyobb pénzmosási botrányáról, amelynek messze még a vége.

Így zajlott Európa legnagyobb pénzmosási botránya


A Danske Bankot sokáig Európa egyik legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb pénzintézetének tartották, tavaly azonban hivatalosan is elismerte a cég vezetése, hogy észt fióktelepén mintegy 200 milliárd eurónyi, pénzmosás-gyanús külföldi tőke folyt át 2007 és 2015 között. A gyanú szerint ellenőrizhetetlen brit, ciprusi és új-zélandi bejegyzésű kirakatcégeken keresztül mostak pénzt orosz, azeri és ukrán üzletemberek, politikusok és titkosszolgálatok.

A pénzmosoda úgy hízhatott ekkorára, hogy:

- Az észt fióktelep más balti érdekeltségekkel nem ugyanazon az IT-platformon működött, mint a koppenhágai csoport többi része, így a pénzmosási ellenőrzőrendszerük is különbözött.
- A Danske-csoportnak egészen 2014-ig nem volt pénzmosás-kiszűrésért felelős vezetője, hiába várta ezt el a dán törvény.
- Miután a menedzsment értesült a visszaélésekről, a szőnyeg alá söpörték a problémát, hiszen számottevő bevételt hozott a dán pénzintézetnek a pénzmosoda...

HÁZIKEDVENCEK, TI DRÁGÁK! - SOK SZOLGÁLTATÓ ÉLHET NAGYON JÓL A GAZDIK SZERETETÉBŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.02.22.


Az egyik legstabilabb vállalkozás az állatorvosi praxis. A rendelők között azonban az árak terén igen nagyok az eltérések. Ahogy az Azzénpénzem.hu számba vette: kétszeres, sőt majdnem háromszoros különbségek is akadnak. Érdemes tehát baj esetén alaposabban körülnézni.

Annak, aki állatra vágyik, igencsak a zsebébe kell nyúlnia. Már az adminisztráció is pénzbe kerül: 2015 óta elvben minden kutyának csippel kell rendelkeznie. Az állatorvosi rendelők 3500-6000 forint körüli áron vállalják a beültetést, és a hozzá tartozó regisztrációt. Útlevél kiállításáért, ami szükséges ahhoz, hogy például egy nyaralásra is magunkkal vigyük kedvencünket, 6000-10000 forint közötti összeget kérnek el a rendelőkben.

Egy szakértő szerint egy közepes testű kutya tartása havonta minimum 20 000-30000 forintba kerül. Az állateledelt gyártó cégek – gyakran nem olcsó – termékeik hirdetéseivel bombázzák a kutya- és macskatulajdonosokat. Az etetés költségeit – noha sokan nem pártolják – jelentősen csökkent­hetik némi időráfordítással, akik maguk főznek állataiknak – szerencsés esetben jól megválogatott háztartási maradékok felhasználásával...

AZ AU PAIR-LÉT ELŐNYEI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.02.22.


Minap a házi ápolás kapcsán a cselédség vagy önmegvalósítás volt a téma, ekkor felmerült az au pairség is, mint egy meglehetősen hasonló munka. Úgyhogy arra gondoltam, beszélgethetnénk arról, milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha valaki egy családnál gyermekekre vigyázva tölt el hosszabb-rövidebb időt. Ezúttal nem csak az ily módon határátkelésre vállalkozók, de a fogadó családok szemszögéből is megnézzük a leggyakoribb kérdőjeleket.

Első (és második) pillantásra is az au pair-lét vonzónak tűnhet, hiszen biztos a megélhetés, miközben az ember bepillanthat egy másik ország hétköznapjaiba, kipróbálhatja a kultúráját és nem utolsósorban nyelvet tanulhat.

Csakhogy az au pairségnek azért komoly árnyoldalai is vannak és még ha az ember meg is próbál felkészülni, lesznek olyan dolgok, amelyekre adott esetben nem feltétlenül gondolt előre – hívta fel a figyelmet Angie az oldalán.

Ő 7 hónapig élt és dolgozott egy nagyszerű családnál és noha ilyen szempontból szerencséje volt, még így is akadt jó pár dolog, ami nem pontosan úgy sült el, ahogyan előzetesen várta.

Mielőtt megnéznénk az ő mellette-ellene listáját, érdemes leszögezni, hogy az au pairség nem való mindenkinek, tehát a legfontosabb, hogy mielőtt belevágunk, tegyük fel magunknak a kérdést (és őszintén válaszoljuk meg!), tényleg képesek leszünk-e végigcsinálni és akarjuk-e igazán.

Hat érv az au pairség mellett…

Olcsó

Ennél olcsóbban és kisebb anyagi kockázattal aligha lehet külföldre menni, hiszen nem kell aggódni a rezsi miatt (kivéve mondjuk a mobilozás költségeit). Jár fizetés/zsebpénz is (amelyik szimpatikusabb), ami ugyan általában nem sok, de a kiadásaink is minimálisak lesznek.

Fontos, hogy a kötelezően adandó zsebpénz összege országonként eltérhet, tehát mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódni. Az viszont jó hír, hogy még ha nem is nagy összegről van szó, azt magunkra költhetjük.

Nyelvtanulás

A legtöbben nyilván a nyelvtanulás miatt vágnak bele, ám érdemes vigyázni, mert én speciel hallottam már olyat, hogy valaki kiment au pairnek Angliába, csak éppen nem angol családhoz került, így pont az angolt nem tudta rendesen használni.

Angie Németországban vigyázott egy család gyermekeire és nagyon sokat fejlődött a nyelvtudása, hiszen mindenhonnan a német ömlött rá: a tévéből, az utcán, a buszon, a boltban…

ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 8. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.02.22.


K R I T I K A

Csuhai István: Pompásan szabadítunk


James Baldwin: Ha a Beale ut­ca mesélni tudna. Fordította Mes­ter­házi Mónika. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 197 oldal, 3499 Ft


James Baldwin eredetileg 1974-es könyvének mostani kiadásával a Magvető egy csapásra legalább két legyet üt. Egyrészt a most közreadott új fordítás, Mesterházi Mónika munkája érdekesen színezi az újrafordítás kérdését, ezt az elmúlt tíz–tizenöt évben főként angol nyelvű regényeket érintő, azok új megjelenése révén előtérbe kerülő ügyet, sokak által kiválóan művelt nagyobb, generális vállalkozást. Másrészt majdnem negyven év után most, a 2010-es évek végén Baldwin műve igen karakteres hozzájárulás az amerikai prózában újabban megszólaltatott afro-amerikai szabadságproblémához, a feketék jogainak témaköréhez, amelynek néhány fontos darabja az elmúlt két-három évben magyarul is hozzáférhetővé vált.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Branczeiz Anna: Ex libris

Bárdos László: A zárójel bezárul
Nyerges Gábor Ádám: Berendezkedés
Vasadi Péter: Tenger mögötte. „Új versek 2016. IV.–”
Vihar Béla: A korsó és a kő

Pető Péter: Ítéletidő

Schiffer András: Zöld jelzés. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 432 oldal, 4500 Ft


A schifferi világkép – a másfél évtized legjobb szövegeiből készített válogatás tanulsága szerint – a zöld, baloldali, radikális demokrata eszme minden oldalát befogja. Gondolkodásának középpontjában mindig a politikai közösség demokratizálása áll, ezért háborodik fel a viselhetetlen egyenlőtlenségeken, kel ki az oligarchák rendszere ellen, figyelmeztet az óriásvállalatok jelentette „antidemokratikus” veszélyre.

Az erős gyűjtésbe ugyanakkor fölösleges önismétlések is keveredtek, a „gondolatmásolások” mintha önigazolásba fordulnának. Emellett zavaróak azok a cikkek is, amelyek válaszként születtek egy-egy hírlapi vitában. Ezek ugyanis reakciók, amelyek így szükségszerűen „romlottabbak”, mivel automatikusan vetnek fel végül nyitva hagyott kérdéseket az előzményekről.

Szilágyi Ákos. Kis politikai füveskönyv


Lengyel László: Kis politikai erkölcstan. Helikon Kiadó, Budapest, 2018, 342 oldal, 3699 Ft

A kis politikai erkölcstan szerzője azonban nem a politikát, hanem a politikát felzabáló populista szörnyeket jött temetni, jóllehet ma talán egyedül ők örvendenek viruló egészségnek. Csakhogy nem a polgári demokrácia bomlásából életre kelő populista rémek végeztek a politikával, hanem a technikai haladás teremtette szép új eszközökben rejlő rémséges lehetőségek életre kelése. A rossz mindig lépéselőnyben van a jóval szemben, és ez az előny végzetessé is válhat. Ám ugyanezekben az eszközökben egy egészen másfajta politika lehetősége is benne rejlik: a közvetlen demokrácia, az e-demokrácia, a társadalmi kontroll alá helyezett és teljesen transzparens hatalom lehetősége is.

L. Balogh Béni: Budai srácok

Eörsi László: A „budai srácok”, 1956. Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, 2018, 295 oldal, 3200 Ft

Budán távolról sem bontakozott ki a pestihez hasonló méretű fegyveres ellenállás a szovjet intervenciós csapatokkal szemben; ezt jelzi az is, hogy a Pesten elesettek száma mintegy 15-szöröse a budai áldozatokénak. A sokkal nagyobb ellenállás miatt a szovjet haderő elsősorban a pesti célpontok elfoglalására törekedett, a Duna jobb partján pedig Budavár bevételét jelölte meg fontos katonai célként. A szerző ezzel kapcsolatban kitér az Országos Levéltár (mai nevén: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) Bécsi kapu téri neoromán stílusú épületének november 6-i lövetésére is.

Beck Zoltán: Nemtudtokróluk

Blénesi Éva: Cigánynak lenni, költőnek lenni. Közelítések Bari Károly alkotói világához. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 236 oldal, 3000 F
t

Az a reflektált viszony, amelyet a monográfia szerzője szinte mindvégig tartani képes a kötetben – ez jelentős, a saját szövegére vonatkozó alkotói szigorúságot feltételez –, önmagában hiteles nézőpontot állít elő. A személyes kötődés élményét, amelyet a bevezetőben éppen az Elfelejtett tüzek kötet kapcsán ír meg Blénesi, aki kimerevíti azt az élmény-pillanatot, amelyet tinédzserként a számára jelentett a könyv, vagy azt a metafora-készletet, amely inkább esszéisztikus, értelmező továbbírása a Bari-univerzumnak, nem kívánja elleplezni. Mert a hivatásos olvasó éppen attól válik azzá, hogy képes mit kezdeni érintettségével, úgy is mondhatnám, szöveggé képes formálni a szöveghez való sokféle viszonyulását. Blénesi eddigi életművét egyébként is ez a fajta érdeklődés jellemzi: a szövegek benneállása a nem-szöveg-valóságban, a műalkotás identitása és az általuk megtermelt identitások, a köznapi tapasztalatok irodalommá írása.

A Bari-monográfia pontosan tagolt: fejezetről fejezetre laza kronológiai rendben halad, ami ennek a fél évszázadnyi, egy esztétikai tapasztalatból induló, de több művészeti ágban (és tudományterületen) is megmutatkozó életműnek az átlátását segíti.


Murányi András: A Nép­sza­bad­ság kivégzése. Az utolsó főszerkesztő vallomása. Corvina Kiadó, Budapest, 2017, 264 oldal, 2990 Ft

A könyv központi motívuma a lap történetének utolsó (2015 augusztusától kezdődő) szakasza az akkori főszerkesztő szemszögéből. Murányi András mindenek előtt tisztázza a hogyan lettem főszerkesztő – drámai fordulatoktól szintén nem mentes – kérdését és a korábbi Népszabadsághoz való személyes kötődését. Visszaemlékezik a szellemi műhelyre, ahol majdnem kezdő újságíróként legendák mellett nevelkedett, hivatást tanult, s az emlékezetébe véste egyebek között Zalai István intelmét: „Murányikám, itt emberek dolgoznak”. A tárgyalt jelen időre térve beavató részletességgel beszél első főszerkesztői intézkedéseiről: kezdeti kirúgások és leigazolások, egyes rovatok, tartalom és forma átalakítása, a szerkesztőségi munkarend átformálása, a későbbi kényszerű „karcsúsítások” levezénylése. Beszél szakmai hibákról, zökkenőkről, bakikról (például: fontos téma kimaradt a lapból, a versenytársaknál vezető hír volt; az online felület hiányosságai), és nem hallgat megkötött kompromisszumokról sem (miként változik meg a vezető anyag címe, hogyan cserélődik le a címlapkép egyszer csak, az ekkor még nem sejthető végjáték részeként immár). Beszél a túlélés – 2011-től folyamatosan jelen lévő – pénzügyi nehézségeiről, s a főszerkesztői működése alatt elért sikerekről.

Cserhalmi Luca: Pimasz játék

(Szinyova Gergő No Abracadabra című kiállítása a Trafó Galériában március 14‑ig tekinthető meg.)

Ruff Borbála: Nevelhetetlenek

(Karinthy Ferenc: A bicikliző tigris. Szacsvay László előadásában. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2019)

Miután Karinthy Ferenc galád próbatételként Déryt saját, korábban elhangzott szavaival szembesíti, Déry megjegyzi: „Milyen szép gondolatok jutnak az eszedbe! Miért írsz te ilyen gyönge dolgokat?”, de Nagy László, Heltai, Tersánszky, Füst, Kassák, Veres, Szabó Lőrinc is feltűnik mint az elbeszélő felolvasóestjének állítólagos résztvevője. És a csattanóban egy közel sem kortárs neve is elhangzik: „Vörösmarty nem volt ott?”, kérdezi bosszúsan Z. Z., a költő.

Stőhr Lóránt: Hályog


(Małgorzata Szumowska: Arc)

A lengyel filmművészet legújabb alkotásai csak szórványosan érnek el a magyar mozikba, ám a véletlen úgy hozta, hogy amire a bátor és szellemes, bár időnként meg-megakadó Arc nagyjából lefutott a magyar mozikból, addigra került forgalmazásba az egész világon agyonsztárolt romantikus giccs, az Európai Filmakadémia díjai között érdemtelenül nagyot tarolt, Oscarra jelölt Hidegháború. Az egyik sötét abszurdként láttatja az életet a mai vidéki Lengyelországban, a másik fekete-fehér romantikus drámaként árusítja ki a szenvedéssel teli európai történelmet. Az utóbbira láttunk magyar példákat a közelmúltból – az előbbire csak szeretnénk.

Csengery Kristóf: Egy „kaméleon” színváltásai

(A Budapesti Fesztiválzenekar Stravinsky-műsora, vezényelt Fischer Iván. Müpa, február 17.)

Fischer karmesteri invenciója Stravinskyhoz méltón tele van leleménnyel, új iránti fogékonysággal, kombinatorikus képességgel és humorral. Apróság, hogy a műsort indító Négy norvég kép csupán koncertmesteri intésre, karmester nélkül indul, s maga a dirigens is csak az Intrada első ütemeire masíroz be a színpadra, mosolyogva véve át a már elkezdődött mű irányítását – apróság, de üzenetet hordoz: a szabad kísérletező szellem, a nonkonformizmus üdvözletét. Hogyan is lehetne másképp játszani Stravinskyt, mint nonkonform módon?

Herczog Noémi: Mikorjösszmárédesanyám

(Ördög Tamás: Árvácska, Trafó)

Bár Kulkát a néző most óhatatlanul mint afáziást látja, azonban – akár csak Trier vénembere – ő sem áldozatként tért vissza. Ezért az Árvácska az évad legkibírhatatlanabb előadása. Mert benne az áldozatok nem „jók”. Hanem azok, akiknek már csak a legnyomorultabbak kizsákmányolása maradt, hogy legalább valakivel szemben ők válhassanak elnyomóvá.

Fáy Miklós: Visszafelé több értelme van

(A Gürzenich Zenekar hangversenye – Müpa, február 15.)

Szóval lehet, hogy ismeretlen hegedűsnél nem veszi mindezt olyan készségesen észre az ember, de Isabelle Fausttól nekem jólesett. És mintha az egész előadás voltaképpen a ráadásból indult volna ki, Kurtág Dolorosójából, hogy ez a bánat benne van a versenyműben is, csak ott nem szokás meghallani. Tudom, hogy Mahler szerint az érdekes könnyű, a szép a nehéz, és ez a Hegedűverseny inkább érdekes volt, mint szép, de gazdagok vagyunk, szépet hallhatunk máskor is.

Králl Csaba: Rákmenet

(Budapest Táncfesztivál / Győri Balett: PianoPlays és Passage – Nemzeti Táncszínház, február 16.)

Ha a Győri Balett mostani kétrészes estjéből szeretnénk bármiféle következtetésre jutni, akkor igen rosszul járunk, mert a sugallt kép roppant elszomorító a Nemzeti Táncszínház jövőjére nézve. Azt erősíti ugyanis, hogy itt az ég adta világon semmi nem fog változni, az új épület dacára sem, hanem marad az NT az, ami volt: a lobbierős „nemzeti táncszakma” (alias Magyar Táncművészek Szövetsége tagjainak) játszóhelye, vele pedig jórészt kort és célt tévesztett táncesztétikák múzeuma, a népfrontos műsorpolitika fellegvára, a közönségbarátság temploma – a békesség kedvéért néhány (dísz)kortárssal felpántlikázva.

Siba Antal: Bálint gazda

(Bálint gazda és a televíziózás)

Istenem, hol élünk? Bálint gazdáról lesz szó, és azért teszem föl a kérdést a televízió rovatban, mert ő volt egyike azoknak, akik kilépve szűkebb szakmai környezetükből a hetvenes években részesei voltak egy olyan televíziós kultúra megteremtésének, ami miatt érdemes lett a képernyő elé ülni. Az Ablak című műsorról van szó, és általában is, a szolgáltató jellegű televíziózásról.

I R O D A L O M

Mán-Várhegyi Réka: Szempontok és adalékok
Spiró György: Haljavaslat
(szocionutrimentális felmérés)

A fenti mérési eredmények ismeretében a döntéshozónak azt javasoljuk, hogy a pisztrángfogyasztást a szálkával együtt való evés irányába igyekezzék eltolni, akár a kötelezővé tételét is megkockáztatva. A kötelezővé tétel előtt ajánlatos, ha a magyar embereket a szőröstül-bőröstül-szálkástul való evésre felkészítik, vagyis trenírozzák. Az oktatást nem árt iskoláskorban elkezdeni. Minthogy az általános és középiskolai étkeztetésben a pisztráng a viszonylagos drágasága miatt nem szerepel, oktatófilmek készítése és vetítése, internetre való feltöltése, valamint rágógumival való szemléltetése és gyakoroltatása jöhet szóba. Ahol a diákok 20%-nál kisebb arányban rendelkeznek okostelefonnal vagy tablettel, a rágógumis megoldást érdemes előnyben részesíteni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a rágógumiba kevert fogpiszkáló a megfelelő evési technológia elsajátításához kifejezetten ellenjavalt. A rágógumit a diákok otthonról is magukkal hozhatják. A három napja rágott gumi még elfogadható.

Hartay Csaba: Repülő a börtönben

Ez nem igazi börtön. Itt csak mi vagyunk, fiatalok. Srácok. Azt hittem, sokkal rosszabb lesz. De el lehet viselni. Elviselhetetlen is tud lenni. Zsolti, az egyik zárkatársam elmesélte, hogyan lehet karácsonyfát nyelni. Egy ilyen fém, drótos izé, tudod, cérnával betekerve, és a gyomorsav majd lemarja a cérnát, és akkor kinyílik odabent, utána irány a gyengusz, mert olyan fájdalmaid vannak gyomorban. Ha egyszer kikerülök innét, esküszöm, valami nőt megismerek, és elmondom neki, hogy nézd, hát ez van, ha engemet így is meg tudsz szeretni, akkor én nagyon boldoggá teszlek.

Németh Ákos: A vallomás

A gyász tompa hetei után – mikor úgy érezte, mély kútba zuhan, és élete a behúzott függönyök mögött növényi vegetálásra csökkent, nem mozdult ki, alig evett-ivott, telefont nem vett fel, és ő se hívott senkit – Icuka lassan megváltozott. Maga se tudta, szerette-e a férjét (néha gyűlölte, legyünk pontosak), bár a hiánya beteggé tette, de ez a hiány mostanra önsajnálattá torzult, és valami még rosszabbá, mikor meglátta a másik nőn a fekete kosztümöt.

– Na, most! Na, most mindjárt bevallja – gondolta Icuka, ahogy a zokogó Katalint nézte. Katalin, nem ám Kati, pláne Katika. – Na, te se leszel már fiatalabb, nézte dühvel az ötvenkét éves Icuka, aki már sok éve azt a fonnyadt, korán őszült, sápadt alakot mutatta, amit ma. Tudta persze pontosan, hány éves Katalin (negyvenhárom), még a születésnapját is tudta (július tizennyolc), sok évig okozott neki gyötrődést ez a nyárközepi nap, mert látta, hogy milyen titkos izgalmakat okoz, milyen rosszul leplezett készülődést valaki életében, akinek gondolnia sem lett volna szabad a szép Katalinra.

Turi Tímea: A legrövidebb út

Turi Tímea: A hírfolyam

Turi Tímea: Otthon, édes

Lanczkor Gábor: ZEN


ÉLET ÉS IRODALOM LXIII. ÉVFOLYAM 8. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.02.22.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Polt nem utazik

A múlt hét végén megjelent egy közlemény, amelyben négy egykori igazságügyi miniszter arra hívja fel Palkovics László innovációs és technológiai miniszter figyelmét, hogy Akadémia-átalakítási buzgalmában törvénysértést követ el, ha a hatályos központi költségvetési törvény előírása ellenére visszatartja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek a támogatását (2018. évi L. törvény 1. melléklet XVII. fejezet), és nem biztosítja az intézetek folyamatos működéséhez nélkülözhetetlen költségvetési finanszírozást. Emellett felvetődhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az Akadémia kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl – írják a szerzők, majd azzal folytatják, hogy a jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészületnek minősülnek, amelyek nem büntetendők. Ezzel szemben a pénzeszközök eltérő felhasználásának megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik. A kísérletet a törvény a befejezett bűncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti. Tekintettel arra, hogy a támogatásoknak a jóváhagyott céltól eltérő felhasználása csak több személy szoros együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés – ilyen például a bűnszövetségi alakzat – miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabadságvesztéssel büntetendő – zárják közleményüket a szerzők, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre, Vastagh Pál.

Várhegyi Éva: Szerencsés csillagzat alatt

Matolcsy György jegybankelnöki ciklusa

Jókor lenni jó helyen – sok sikernek ez a kulcsa. A 2013–2019 közötti hat év kellemes időszak lehetett a magyar jegybankelnök számára, különösen a válságokkal terhelt megelőző évekkel összevetve. Matolcsy György sikerét a magyar miniszterelnök is elismerte, amikor úgy döntött: március elején lejáró mandátumát újabb hat évvel meghosszabbítja. Az első ciklus vége így is alkalmat teremt rá, hogy értékeljük eddigi elnöki tevékenységét: a vezetése alatt folytatott monetáris politikát, valamint egyéb, a jegybanki feladatokhoz nem kötődő, ám közérdekű megnyilvánulásait.

Sík Endre: Etűdök hatékonyságra

Szilágyi Adrienn: Generációk közössége

Margócsy István:„Maradandóság a változásban”
Búcsú Tandori Dezsőtől
Csillag István: Viktor, az okos lány

Mikoła Rjabcsuk: Hogyan és miért maradtam „csehszlovák”

Utószó egy bizonyos, 2008-ban készült esszéhez

Hanák András: Rövid Magyarország

Soós Eszter Petronella: Lehet-e Pétainre emlékezni?
Emlékezetpolitikai esettanulmány Franciaországból

Gyakran és sokak által hangoztatott közhely, hogy a magyar társadalom nem dolgozta fel a XX. századi nagy traumáit, nincs egységes történelmi tudata, aminek részben az az oka, hogy nem volt ideje és lehetősége elvégezni a munkát, hiszen trauma rakódott traumára, diktatúra diktatúrára. A diktatúrát 1945 után már elkerülő franciák talán kicsit jobban haladnak a múlt feldolgozásával, mint mi, magyarok. Ugyanakkor a francia út sem volt buktatóktól mentes. Ez az út ugyanis hasznos, de alapvetően hamis politikai mítoszokkal, heves vitákkal és elnöki gesztusokkal volt kikövezve. És e buktatók mentén jutottunk el oda, hogy 2018 novemberében Emmanuel Macron mintegy váratlanul belecsúszott a „Pétain-csapdába”. Olyan történelmi csapdába, amely még Nicolas Sarkozy elnöksége idején sem számított igazán annak. A sárga mellényes mozgalom kitörése és annak érdekessége miatt nem igazán volt idő és lehetőség e téma részletes átbeszélésére még a külpolitika iránt érdeklődők között sem. Pedig igen sokat tanulhatunk belőle.

Váncsa István: A harmincharmadikon

A legbolondabb gyászinduló, amit valaha komponáltak”
Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényének német nyelvű recenzióiból
Molnár Erzsébet: Ananász

Balázs Péter: Látlelet Magyarországról

I N T E R J Ú

Beszélgetés Jeremy King amerikai történésszel

F E U I L L E T O N

Tábor Ádám: Az egységes értékelésért
Szabó Lajos szellemi-mozgalmi életútja a II. világháború előtt

V I S S Z H A N G

K. Z.: Helyesbítés

Szőnyei Tamás: „Itt nem lesz...”
– második menet
Haskó László: Visszhang

Pelle János: Hősi sors és emlékezetpolitika

Radó Ákos: Hillbilly elégia

P Á R A T L A N

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Huszár Ágnes: JELENTSÜK FEL!

A. G. úr: CSALÁ(R)D

-hg-: IZGALMAS

kler: HORROR A HÁZBAN

Lázár György: MESÜGE

K. Zs. K.: APOLLO 13

msz: LE

nyirán: MIKULÁS

-átkai: BOLDOGSÁG-KERESŐBEN

 -n: MI, AZ ÉLEN

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS