2021. január 16., szombat

NYUGDÍJRA GYŰJT? MUTATJUK, HOL JÁRT A LEGJOBBAN - KISZÁMOLTUK A KASSZÁK 2020-AS HOZAMAIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.01.15.


Tavaly – számolta ki az Azénpénzem.hu – akadt olyan önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, ami több mint 26 százalékot hozott. A másik véglet az igen-igen karcsú, 0,15 százalékos hozam lett, legalábbis a nettó eszközértékek alapján, és azokat a pénztárakat nézve, amelyek egyáltalán közzétesznek adatokat.


A magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többsége 10 év alatt megduplázta a nyugdíj-megtakarítását, miközben az infláció ez idő alatt 25 százalék volt. A tavalyi hozam 0,57 és 4,63 százalék között szóródott. Egy átlagos tagnak jelenleg mintegy 4,75 millió forint van a számláján. Az Azénpénzem.hu számítása szerint ebből 1,5 millió és 1,9 millió forint közötti összeg a reálhozam...

POSZTINDUSZTRIÁLIS APOKALIPSZIS? - A COVID ÉS A SZOLGÁLTATÁSALAPÚ TÁRSADALOM

MÉRCE
Szerző: SZABÓ IMRE GERGELY
2021.01.15.


Ha valaki szeretne emlékezni a Covid lecsapása előtti időkre a mi féltekénken, felidézheti 2020 februárjának nemzetközi kulturális szenzációját. Első nem angol nyelvű alkotásként ekkor nyerte el a dél-koreai Parazita a legjobb filmnek járó Oscart. Ez a zseniális film a pincelakásban élő, alkalmi munkákból tengődő Kim családról szól, akik a szupergazdag Parkék bizalmába férkőznek, jobb munkalehetőségek reményében. Kegyetlen trükkök árán- valahogy meg kell szabadulni a korábbi személyzettől – a család valamennyi tagjának jut munka: a fiú házi angoltanárrá avanzsál, a lány egyéni művészetterápiát tart Parkék kisfiának, a mama házvezetőnő lesz, a papa pedig sofőr. Ez már önmagában előrelépésnek tűnik Kimék korábbi egyetlen pénzkereseti lehetőségéhez, a pizzásdoboz-hajtogatáshoz képest. Viszont aki azt hiszi, hogy a film a tisztes szegénységben élők lépésenkénti előrehaladásról szól, az téved.

A gazdagok kegyeihez ezeknek az új proletároknak egymás eltaposásán keresztül vezet az útjuk, és a kegyként osztott munkák csak még több kiszolgáltatottságot és megalázottságot hoznak.

Én úgy érzem, a film világszintű sikerének magyarázata, hogy egy globális jelenségre világított rá: a szolgáltatótársadalomba, mint a jövő társadalmába vetett bizalom kifulladására. A film díjazása óta eltelt lassan egy év, és a Covid nyomán immáron nem csak a bizalom kifulladásáról, hanem annak teljes összeomlásáról beszélhetünk. A koronavírus lecsapása előtt a fejlett gazdaságokban a szolgáltatások teremtették a legtöbb munkahelyet: az oktatás, az egészségügy, az idős- és gyermekgondozás, a vendéglátás és a turizmus, az informatika és kommunikáció, a kereskedelem, logisztika és szállítás. Valami viszont már a járvány előtt sem volt rendben ezeknek az új munkahelyeknek a minőségével és a hozzájuk kapcsolódó hatalmi viszonyokkal. A Covid pedig a végletekig feszítette ezeket az ellentmondásokat, hiszen rengeteg, személyes kontaktusra épülő szolgáltató munkahelyet egyik napról a másikra elsöpört. De hogyan jutottunk ide, és melyek a szolgáltatótársadalom politikai következményei?

Az elmúlt ötven év világtörténetének legszembeötlőbb gazdasági jelensége a dezindusztrializáció: a gyárak, a gyári munkák és általában az ipari termelés visszaszorulása az értéktöbblet-termelésből és a foglalkoztatásból. A dezindusztrializáció összefügg a globális gazdasági integrációval, de a gyári munkák eltűnésének legfontosabb oka mégsem a globalizáció. Nem csak arról van szó, hogy a gazdag országok kiszervezik ipari termelésüket szegényebb országokba, hanem arról, hogy a technológiai fejlődés (automatizáció és robotizáció) miatt egyre több termék gyártható egyre kevesebb élőmunkával, függetlenül attól, hogy éppen hol folyik a termelés. Tény, hogy hiába árasztják el az egész világot a kínai termékek, ezt Kína úgy tudja elérni, hogy munkaerejének kevesebb mint egyharmadát foglalkoztatja az ipari termelésben.

Mi a helyzet a dezindusztrializációval Magyarországon? 
...

A NAGY TESTVÉR MÁR ITT VAN, DE MÉG CSAK KIS TESTVÉR

TELEX
Szerző: KOROKNAI GERGELY
2021.01.15.


December közepén egészen új szintre helyezte a Föld űrből való megfigyelését egy San Franciscó-i startup: a Capella Space pár fekete-fehér képet közölve mutatta be az augusztus óta üzemben levő rendszerét, ami akár éjszaka, vagy felhőkön át is minden korábbinál élesebb képeket tud készíteni a Föld felszínéről. Sőt, még kisebb épületek falain is átlát a rádióhullámmal pásztázó műhold, ami hamarosan akár a bolygó biztonsági kamerájává is válhat.


A Capella Space-éhez hasonló rendszerek szinte kizárólag kormányzati szervek számára szoktak elérhetők lenni, ám december közepén a cég a bemutatott képek mellett azt is közölte, hogy egy meglehetősen szigorú átvilágítás, és persze jelentősebb összeg ellenében akár magánemberek is megtekinthetik a Capella-2 műhold által rögzített képeket, sőt, akár maguk is megjelölhetnek célpontot, ha még nem készült felvétel a kívánt területről. A pénzükért pedig meglehetősen jó felbontást kapnak, a Capella-2 ugyanis egy 50x50 cm-es területet képez le minden pixelben, figyelembe véve a törvényi korlátokat...


HA VAN ÉSZJÁRÁS, AMI TÚLMEGY MINDEN HATÁRON

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.01.15.


...ez az észjárás így ahogy van, minden határon túlmegy. Megpróbálom lefordítani. Ránézésre ez nem több, mint Krekó Péter szándékosan félremagyarázott szavainak propagandába csomagolt újramelegítése. Vagyis hogy az ellenzék erre játszik: ami a kormánynak rossz, az az országnak is rossz, az ellenzéknek meg jó.

Akkor tehát a kormányt nem lehet bírálni semmiért? Egyáltalán ki a felelős azért, hogy milyen döntések születnek egy válság idején, hiszen a felcsúti észjárás szerint a kormány láthatóan nem felelős? Hát… izé. Úgy tűnik, Orbán ide jutott tizenegy év teljhatalom után, amely 11 év nagy részében kizárólag a saját maga által generált válságo(ka)t kellett kezelnie: nem túl szimpatikus gondolat számára, hogy egy válság idején a kormány felelősségre vonható a döntéseiért, vagyis azért, mert a dolgok szarul mennek. Ebben viszont nem az aggasztó, hogy ha a kormány nem tehet semmiről, akkor valószínűleg az ellenzék tehet mindenről, hanem az, hogy innen már csak egy lépés az, hogy a hülye polgár tehet róla. Hogy megfertőződőtt, hogy meghalt és egymás hegyén-hátán fekszik a halottasházban, hogy nem halt meg, viszont elvesztette a munkáját, hogy nem volt képes új munkahelyet találni, hogy csődbe ment a cége, hogy nem tudja eltartani a családját, és hogy egyáltalán: kurvára nem esik bele abba a körbe, amelynek szárnyalást, fellendülést és tovább zsírosodást hozott a válság.

Ez az orbáni gondolkodásmód és észjárás. Se logika, se bármilyen erkölcsi alapvetés nem szorult bele, a lényege viszont a síkhülyék számára is érthető: bármit mond, vagy tesz, vagy nem tesz a kormány, az jó az országnak; bármit mond, vagy tesz, vagy nem tesz az ellenzék, az rossz. És igen, a logika vége mindig ugyanaz: a kormányt nem lehet bírálni. Ez pontosan ugyanaz a dogma, minthogy Isten nem tévedhet. Mert csak. Ha kétségbe vonod Isten tévedhetetlenségét, azzal megdöntöd a dogmát, mert Isten ezek szerint tévedett akkor, amikor téged teremtett, vagy amikor megengedte, hogy kétségbe vond a tévedhetetlenségét. És akkor megszűnik létezni a világ. Azaz ha kiderül, hogy Orbán valóban az, aminek Simicska bélyegezte, akkor mindmeghalunk.

Kurvajó. Ennél csak az a jobb, hogy amikor történetesen nincs válság, akkor ugyanez a sajátos, valóban minden határon túlmenő felcsúti gondolkodásmód, logika és észjárás érvényes.

EX-JEGYBANKELNÖK: "AZ ORBÁN-KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK VANNAK TÉNYEZŐI, AMELYEKKEL EGYETÉRTEK"

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.01.15.Simor András 2007 és 2013 között volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke: a Fidesz hatalomra kerülése után nagy nyomás helyezett rá a kormánypárt a lemondása érdekében, ő mégis kitartott ciklusa végéig. Mit gondol a magát jobboldalinak valló közgazdász Orbán Viktor rendszeréről, az egykulcsos adóról, Matolcsy "unortodox" gazdaságpolitikájáról, az egyéni felelelősségről és az állam feladatairól vagy a jegybank szerepéről a devizahitel válságban, illetve milyen szerepet játszott a karrierjét a Kádár-rendszer alatt a jegybank londoni fiókbankjában kezdő, Margaret Thatcher neoliberális politikái által lenyűgözött pénzügyi szakember a rendszerváltásban, a privatizációban és a magyar gazdaság szabadpiaci kapitizmusra való átállásában?

ITT NÉZHETŐ MEG

VAKCINA, MAKOVECZ, KÉNYES ÜGYEK – EXKLUZÍV INTERJÚNK ERDŐ PÉTER BÍBOROSSAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.01.13.


Ha egy vakcinától nyelvtudást lehetne szerezni, sorba állnék érte a hidegben is! – utal a neten az orosz oltóanyagról terjedő viccre és az összeesküvés-elméletek tarthatatlanságára Erdő Péter. A bíboros, prímás maga is jelentkezett oltásra, hiszen „ez a felelős magatartás”. Az esztergom-budapesti érsek ennél meglepőbbeket is megfogalmaz: köszönetet mond például annak a férfinak, akinek bejelentése nyomán molesztálási ügy került napvilágra, így az egyházi vizsgálat végén megválhattak az elkövető paptól. Mindez egy beszélgetésben, amelyet azért kezdeményeztünk, hogy a sajtószerte tárgyalt monumentális Makovecz-templomról faggassuk a főpásztort...

TIBORCZ ISTVÁN UNIÓS TÁMOGATÁST KAPOTT, EGY SZLOVÁK OLIGARCHA 19 ÉV BÖRTÖNT - MUTYIMONDÓ / HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.01.15.


24.hu: Orbán Viktor veje ezúttal erdősítésre kapott uniós támogatást


Jelentős összegű, 215 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz István – derült ki a kormányzati pályázati portál nyilvántartásából. Az adatok szerint Orbán Viktor miniszterelnök veje ezúttal erdősítés támogatására kap pénzt. A projektleírás alapján a beruházást Brüsszel teljes egészében finanszírozza, tehát Tiborcznak nem szükséges önrészt fizetnie.

Telex: Börtönre ítélték a szlovák újságírógyilkosság perében felmentett oligarchát

Váltóhamisítási ügyben 19 év szabadságvesztésre ítélte a szlovák legfelsőbb bíróság Marián Kocner oligarchát, akit Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának perében tavaly szeptemberben felmentettek a felbujtás vádja alól. A vád szerint Kocner két társával együtt összesen négy hamis váltót készített, amelyek alapján 69 millió eurónak megfelelő összeget szereztek a Markíza televíziótól.

Index: 20 milliárdos nyereséget ért el tavaly a Duna Aszfalt

A Duna Aszfalt a 2019-es 24,35 milliárd forint adózott eredménye után tavaly 19,8 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el 2020 első kilenc hónapjában – derült ki a BÉT honlapjára feltöltött dokumentumból. Azért csak az első három negyedévről kellett beszámolót készítenie a Szíjj László 100 százalékos tulajdonában lévő útépítésekkel foglalkozó cégnek, mert 2020 októberétől már zártkörűen működő részvénytársaságként működik tovább. A Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató Szíjj fő cége 2020 első 9 hónapjában 132 milliárd forint árbevételt ért el.

G7: Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Sokáig úgy tűnt, hogy három és fél évvel a budapesti vizes vb után megszűnik az eseményt szervező Bp2017 Kft., a vállalat azonban a saját végelszámolását is túlélte. A társaság megszüntetését még 2019 decemberében kezdeményezte a tulajdonosi jogokat gyakorló Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere azonban szinte napra pontosan egy évvel a végelszámolás elrendelése után az eljárás megszüntetéséről rendelkezett. Mindez újabb több százmillió forint közpénzt emésztett fel.

444: Patinás épületeket kap, keres és venne a kormány kedvenc elitképzője

2020 nagy év volt a Mathias Corvinus Collegiumnak, a Fideszhez és a kormányhoz rengeteg szálon kötődő, szakkollégiumból egyfajta országos elitképzővé átalakuló szervezetnek. A kormány ugyanis olyan ajándékokkal halmozta el az MCC-t, amellyel szinte semmilyen más szervezetet korábban: számos értékes ingatlant kapott az államtól, kapott a Richter és a MOL 10-10 százalékos tulajdonrészének megfelelő részvénycsomagot, majd közel 100 milliárd forint támogatást, és aztán még az alaptörvényt is átírták, hogy az alapítványnak juttatott közpénz elveszítse közpénzjellegét.

ORBÁN JOBBAN TUDJA MENEDZSELNI AZ ORSZÁGOT – DOPEMAN A MANDINERNEK

MANDINER
Szerző: KACSOH DÁNIEL
2021.01.15.


Karácsony opportunista, Gyurcsány nagy túlélő, Orbán pedig nagyon jól lát a pályán – véli Pityinger Dopeman László, akit a napokban fideszesezett le a DK-közeli Nyugati Fény. Ha a kormány bedurrantja a gazdaságot, állítja, rájuk fog szavazni, az ellenzék terve viszont kizárólag a zsákmányszerzés. A zenészt, influenszert kérdeztük a járványról, a buddhizmusról és arról is, megbánta-e a hírhedt szoborfejrúgást. Interjúnk...


EZ A HÁROM FÉRFI AKAR ANGELA MERKEL CIPŐJÉBE LÉPNI

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2021.01.15.


Többszöri halasztás után szombaton szavaz a CDU 1001 küldöttje a párt következő elnökéről, akinek a szeptemberi német parlamenti választáson vezetnie kell majd Németország legnagyobb pártját. Azt a CDU-t, amelyik a 70-es évek és az ezredforduló kivételével mindig kormányon volt a második világháború óta (19 német kormány alakult 1949 óta, ezek közül 13-ban a CDU adta a kancellárt). 2005 óta különböző koalíciós rendszerekben megszakítás nélkül a CDU a legnagyobb kormánypárt, Angela Merkel vezetésével.

Ám Angela Merkel a 2017-es választás után már csak nagyon nehezen, fél évig tartó alkudozás után tudott kormányt alakítani, és akkor bejelentette, hogy utoljára vállalta a feladatot. Előbb a CDU elnöki posztjáról mondott le, majd azt is kijelentette, hogy a 2021-es választáson már nem kíván indulni.

Ám a CDU 2018-ban megválasztott új elnöke, a Merkel támogatását is élvező Annegret Kramp-Karrenbauer nem tudta megállítani a párt népszerűségvesztését. A 2019-es EP-választáson a párt 28,9 százalékkal ugyan győzött, de a 30 százalék alatti eredmény csalódást okozott. Már akkor felmerült, hogy másik elnökkel kellene felkészülni a 21-es választásra, és amikor 2020 februárjában Thüringiában a helyi CDU titokban összejátszott a szélsőjobboldali AfD-vel a tartományi miniszterelnök megválasztásakor, elérkezett az alkalom, hogy Kramp-Karrenbauer lemondjon. Az utódját azonban a járvány miatt nem tudták megválasztani, kétszer is el kellett halasztani a pártkongresszust, és most is csak online tudják megtartani...

HELIKOPTERPÉNZ KELLHET, ALAPJÖVEDELEM NEM – LÉTELMÉLETI ALAPOKON MOND ÍTÉLETET A SZOCIOLÓGUS-KÖZGAZDÁSZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: NÉMETH GYÖRGY
2021.01.15.


A helikopterpénz lényege, hogy gyorsan és fogyasztásra költsék. Ha tehát a gazdaság monetáris élénkítést kíván, azt hiba volna az eddigi gyakorlat szerint jegybanki kötvényvásárlás formájában megtenni – véli Németh György. Szociológus-közgazdász vendégszerzőnk szerint ugyanakkor az alapjövedelem rossz megoldás: mégpedig keresztény lételméleti alapokon is igazolhatóan az. 

A Karácsony Gergely és Szabó Tímea által a Válasz Online-on indított vita folytatódik...

BÉKESI LÁSZLÓ: ORBÁNÉK A HATALOMÉRT HAJLANDÓAK POLGÁRHÁBORÚS VISZONYOKAT KIALAKÍTANI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.16.


„Ha úgy látják, hogy bajban vannak, hogy van esély arra, hogy egy egységes ellenzék a választásokon megfossza őket a hatalomtól, akkor majd megváltoztatják a választási eljárás szabályait, manipulálják, meghamisítják az eredményeket. Ha mindez nem elég, akkor erőszakkal fognak fellépni. Olyan helyzetet teremtenek, amelyben ki lehet hirdetni, vagy meg lehet hosszabbítani a szükségállapotot, fel lehet függeszteni a még meglévő szabadságjogokat is” – így nyilatkozott Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy a rezsim ezt a válságot nem tudja megúszni, minden lehetőséget elhasznált már.


Nem akarnám méltatlan helyzetbe hozni önt, hogy Matolcsy György szavait értelmezze, ráadásul egyfajta kremlinológiai tudás is kell ahhoz, hogy tudjuk, mit miért mond, de mégiscsak ő a jegybank elnöke. és ebben a minőségében csak számítanak a kijelentései. Nos, Matolcsy most rövid időn belül két ellentétes nyilatkozatot adott a magyar gazdaság helyzetéről, jövőjéről. Az egyik fényes kilátásokról szólt, a másik – a pár nappal ezelőtt – viszont azt ecsetelte, hogy évek kellenek, mire a gazdaságunk kilábal a válságból. Melyik az igaz? Vagy nem is érdekes, egyáltalán nem kell törődnünk azzal, hogy a jegybank elnöke mit mond...

– Szívesen válaszolnám a kérdésre azt, hogy ne törődjünk vele, hiszen a valóságtól elrugaszkodott fantazmagóriákkal szakmai alapon, reménytelen vitatkozni. De, ahogy ez a kérdésben is elhangzott, mégiscsak a legfontosabb gazdasági pozíciók birokosáról, a jegybank elnökéről van szó, akire a gazdaság szereplői, itthon és külföldön egyaránt, figyelnek. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy e funkció birtokosa mit mond, még akkor sem, ha személy szerint Matolcsy tulajdonságait jól megismertük. De, hogy a kérdésre válaszoljak: a két homlokegyenest ellentétes válasz közül nyilvánvalóan a második áll közelebb a valósághoz. Hogy a hirtelen pálfordulásnak mi az oka, azt nem tudom megmondani – feltehetően az, hogy nap, mint nap a jegybank elemzői – és maga Matolcsy is – szembesülnek azokkal a konkrét gazdasági folyamatokkal, determinációkkal, adatokkal, amelyek meghatározzák a magyar gazdaság jelenlegi, és jövőbeni teljesítményét. És ezek közül legalább három dologgal – akár tetszik neki, akár nem – tisztában kell lennie...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNNAL FOGLALKOZIK A NEMZETKÖZI SAJTÓ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.16.


A magyar miniszterelnök nyomást gyakorolt az egészségügyi hatóságra, hogy az mielőbb engedélyezze a vírus kínai ellenszerét, mondván, hogy csak lassan érkeznek a nyugati injekciók.


Bloomberg

A magyar miniszterelnök nyomást gyakorolt az egészségügyi hatóságra, hogy az mielőbb engedélyezze a vírus kínai ellenszerét, mondván, hogy csak lassan érkeznek a nyugati injekciók, amelyek megvételéről az unió tárgyal. A hírügynökség megjegyzi, hogy Orbán igen óvatos ebben a kérdésben, mert miközben népszerűsíti az oltást, igyekszik elkerülni, hogy még nagyobbak legyenek az ellenérzések azzal szemben. Már igen korán odaállt az orosz változat mellé és eredetileg azt közölte, hogy nem mondják meg az embereknek, milyen anyagot kapnak. De azóta már azt is kijelentette, hogy felvilágosítják az érintetteket.

Az EU nem hagyta jóvá az orosz és kínai vakcinákat, amelyek kapcsán nincs annyi információ sem a biztonságosságról, sem a forgalomba hozatalhoz elvégzett vizsgálatokról, mint a nyugati vetélytársak esetében. A tagállamok azonban rendkívüli esetekben megkerülhetik az uniós gyógyszerhatóságot. 

FT

Az Egyesült Államok a vietnami háború óta nem volt ennyire megosztott, illetve nemzetközi tekintélye nem volt ilyen alacsony, ezért a Financial Times vezércikke siralmasnak minősíti a távozó elnök politikai teljesítményét. Úgy értékeli, hogy amit Trump hátrahagy, az javarészt kudarcnak minősíthető. A külpolitikában liberális szövetségesek helyett erős emberekkel bratyizott, kíméletlen protekcionizmust érvényesített, gúnyt űzött a klímaegyezményekből és a nemzetközi szervezetekből. Ilyenformán azonban a nyugatnak nem volt vezetője.

Erre csak ráerősített a ténykedése folytán Amerikában fellépő zűrzavar. Egy ország
nem csupán attól nagyhatalom, hogy mennyi fegyvere van. Igen fontos, hogy társadalmi rendje szilárd és követendő legyen mások számára is.

Főleg a faji törésvonalak persze már több évszázada végighúzódnak Amerikán, ám Trump kiemelkedő volt abban a tekintetben is, hogy példátlan módon kiélezte ezeket az ellentéteket. Akik Vízkeresztkor lerohanták a törvényhozást, azok között nem akadt egyetlen színes bőrű sem, ráadásul déli zászlókat vittek magukkal és náci jelszavakat skandáltak.

Kétségtelen tény mindazonáltal, hogy ha így mennek tovább a dolgok, akkor hamarosan nem a fehérek alkotják az etnikai többséget, az emiatt mutatkozó aggályokat még egy jó szándékú elnök is csak nehezen tudná mérsékelni. Hát még egy olyan, aki önérdekből rájátszott a félelmekre. Nem körmönfontan, egyértelműen a Capitol Hillre füttyentette a szélsőjobbot.

Ezért hatalmas erkölcsi felelősséget visel, akárcsak a republikánusok a kurzus geopolitikai következményeiért. Hiszen ha az Egyesült Államokban lázadás, faji válság van, az ráerősít a moszkvai és pekingi mantrára, mármint hogy a nyugat ingatag, és hogy a demokrácia káoszt eredményez. Emellett Trump szánalmasan próbálta orvosolni a vírusválságot, így ajtót-ablakot kinyitott a kínai propaganda sorozatos sikerei számára.

Az értékelés kiemeli, hogy az elnökben nem volt meg a képesség és jellemvonásai sem tették alkalmassá arra, hogy jól kormányozzon. Ezt bizonyítja a két impeachment, valamint a járvány ügyében tapasztalható kudarc. Ettől azonban még tény, hogy hivatalba lépése előtt pontosan érzékelte: milliók szakadnak le a globalizáció miatt. Annál súlyosabb rá nézve, hogy nemigen mozdította a kisujját sem ezért az emberekért.

Így viszont különösen nyomasztó, hogy a társadalom jelentős része továbbra is támogatja. Ennélfogva bár Biden már készül átvenni a kemény örökséget, tévedés volna azt hinni, hogy egy csapásra véget érnek az Egyesült Államok bajai, csak, mert egy szélhámos elnök kiköltözik a Fehér Házból. 

FAZ

A lap úgy tudja, hogy a horvát kormány hamarosan rendezi a hat év óta tartó vitát az érintett külföldi bankokkal, köztük az OTP-vel, így azok kárpótlást kapnak a svájci hitelek kötelező átváltása miatt, amely csaknem 450 millió eurós veszteséget okozott nekik. (A magyar igény nagyjából 35 millió euró.) A készülő egyezségről egyik érintett sem kívánt nyilatkozni, az viszont tény, hogy a szóban forgó osztrák, olasz és magyar pénzintézetek kérték a washingtoni döntőbíróságot: az év végéig függessze fel keresetük tárgyalását.

Alighanem addig akarnak egyezségre jutni, aminek lényege, hogy ezentúl jóval kevesebbet kellene befizetniük az amúgy is túldimenzionált befektetés védelmi alapba, vagyis is módon kompenzálnák őket. Cserében visszavonnák panaszukat a tengerentúli választott testületnél. A horvát hatóságok annak idején kötelezték a bankokat, hogy euróra konvertálják a bajba jutott hitelesek kölcsöneit, Magyarországon a forint volt a menekülő út.

Zágráb most láthatóan azért enged, mert nagyon úgy néz ki, hogy a felpereseknek áll a zászló Washingtonban. Azon kívül a per rengetegbe kerül. De az is szerepet játszik, hogy Horvátország két év múlva be akarja vezetni az eurót, így viszont nem veszi ki jól magát a nagy bankokkal fennálló jogvita. Ráadásul azokra nagy szükség van a járvány gazdasági következményeinek felszámolásához, ideértve az uniós segélyalap szétosztását. Emellett a formálódó egyezség meglehetősen költségkímélő is a horvát állam szempontjából. 

Die Presse

A volt szlovén külügyminiszter abban bízik, hogy a koalícióban lesznek renegát képviselők, így a jövő héten a ljubljanai parlament megszavazza az Erjavec által tegnap beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A jóváhagyáshoz jelen állás szerint még négy voks kell. A Nyugdíjas Párt Európa-barát elnöke azért akarja megbuktatni Jansa kormányát, mert úgy véli, hogy az rosszul kezelte a vírusválságot, de még ennek is fontosabb, hogy a miniszterelnök – Trump és Orbán nagy barátja – kikezdte a jogállamot, a sajtót és a politikai ellenfeleket.

Úgy értékelte, hogy az országban abnormális állapotok alakultak ki és eltávolodtak a mag-Európától. Ugyanis nem azokkal kell szövetkezni, akiknek gondjaik vannak a jogállammal, amivel Orbán Viktorra utalt. Erjavec hozzátette, hogy a mostani vezetés Szlovénia szétrombolásán dolgozik. A szociáldemokraták vezére pedig úgy nyilatkozott: aggasztó, hogy a mostani hatalom másfél éve után ismét félelmet tapasztalni a társadalomban.

KIRÁNDULÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.01.16.


Marika néni megkapta az oltást. Nagy esemény volt ez neki és a falunak is, ebben az oltásban talált egymásra a kis közösség, amely kijárási tilalomtól és a kocsma bezárásától sújtva, olykor a miséket is nélkülözve úgy élt már jó ideje, mint valami birkanyáj vagy tehéncsapat csendesen kérődzve az idő folyásán és a létezés nagy dolgain, ami az élet volt. Meg a halál, a nyulak fialása és a cefre érése a csűrben. Marika néniben régóta élt az oltakozás óhaja. Úgy vágyott a vakcinára, mint szomjazó alkoholista egy fröccsre, drogos egy belövésre, hogy gondolatait csakis ez töltötte ki, olykor még imádkozni is elfelejtett a nagy epekedésben. Csak ült a stokin, nézett ki a tyúkszaros udvarra merengve, s várta az oltást.

Hogy ez így alakult, abban a tévé volt a ludas. Ceci nénnye és az operációs törzs, a hírek és híradók, az egyperces gyűlöletek, meg az újság, a megyei napilap, amit a halálozási rovat miatt járatott ezideig, de hónapok óta már az oltakozási hírek, vakcinák, fürkészek és portyázók kötötték le a halálon kívüli maradék figyelmét. És a levél, amit kapott. Ennek olyan szaga volt, mint a konzultációs leveleknek, s ahogyan azokat, ezt is kitöltötte, visszaküldte, jelentkezett. Bejelentette az igényét az oltásra, és most várt, mint meséltük is, révedett ki a tyúkszaros udvarra, és már nem is Krisztus, hanem az oltás eljövetelében reménykedett, amivel érkezik a mennyek országa, az orgona, és harsonaszó, virágillat, meg, hogy nem sajog többé a bütyke.

És valóban. Megérkezett, ha nem is fehér lovon királyfi, hanem más módon a hír, hogy lehet menni a városba be, várja Marika nénit a tű, mert koros volt, s mint ilyen, az oltakozási sor elején. Így hát, szüret, örömök. Kirándulás, szendvicsek és ropi csomagolva az útra, menni a városba bele. Csak hát, hogyan, ugye, se busz, se vonat, se géperejű jármű a család berkeiben, Ilonka lányánál, a böszme vejénél, unokáinál és dédunokáinál, semmi sehol. Károly viszont, a falu első embere, úgy is mint polgármester és mindenek hatalmas ura mondta neki, hogy egyet se búsuljon Marika néni drága, viszi majd a falu kisbusza be saját kezűleg, az, amelyik az ebédet is hordja, s olykor ganyés csizmás embereket a szántóra, rétre ki, s mindezért rántott hús és szarszag lengi be a géperejű járművet elegyesen...