2021. december 27., hétfő

RÁADÁS: VIRTUÁLIS IDŐUTAZÁS - BUDAPEST 1963-1967

YOUTUBE
Szerző: Tugyi József
?A Budapest régi képeken Facebook csoport tagjai által feltett fotók felhasználásával készült összeállítás.

RÁADÁS: OTHONÜLŐKNEK - KARÁCSONYI ZENE ÉS HAVAS TÁJKÉPEK

YOUTUBE
Szerző: Piano Relaxing
2021.Téli drónfelvételek, karácsonyi dallamok...

RÁADÁS: OTTHONÜLŐKNEK - VIRTUÁLIS TÉLI UTAZÁS VONATTAL ÉS AUTÓVAL

YOUTUBE
Szerző: lorirocks777, Grischabike
2021Chur - Arosa (Svájc)


Chur - Arosa (Svájc)


RÁADÁS: OTTHONÜLŐKNEK - VIRTUÁLIS UTAZÁS (MATTERHORN-EXPRES)

YOUTUBE
Szerző: Simon Rees
2020.Zermatt - Klein Matterhorn

Visszaút itt nézhető meg: : https://youtu.be/wfgdRM7yLys

RÁADÁS: MR. BEAN - KARÁCSONY

YOUTUBE
Szerző: Mr.Bean (Rowan Atkinson)
?Mr. Bean karácsonya...

REJTETT PRIVATIZÁCIÓ: AZ ELMÚLT ÉVBEN TÖBB EZERMILLIÁRDOS VAGYON KERÜLT AZ ÁLLAMTÓL A KORMÁNYPÁRT ÁLTAL URALT ALAPÍTVÁNYOKHOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.12.24.


2021-ben a rendszerváltáskori privatizációhoz mérhető nemzeti vagyont adott ki az állam kezéből az Orbán-kormány. A több ezermilliárdos összértékűre becsülhető vagyontárgyakat ingyen kapták meg nagyrészt Fidesz-közeli figurák által vezetett vagyonkezelő alapítványok, amelyek ettől kezdve rendelkezhetnek a magyar egyetemek mintegy 70 százalékával, a legfontosabb országos kulturális intézményekkel, prémium ingatlanokkal, kastélyokkal, valamint milliárdos vállalati részvényekkel. A kétharmados törvénymódosítással a kormány-közeli hálózat befolyását a korábbi állami vagyon felett egy jövő évi ellenzéki győzelem esetén is biztosították.


A szélesebb magyar közvélemény 2021 tavaszán ismerhette meg a „közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány” (KEKVA) fogalmát. Az új szervezetek létrehozásának lényegében a 2019-es, az egyetemek alapítványi működéséről szóló törvény ágyazott meg, amelynek célpontja lett többek között a Corvinus Egyetem és az SZFE...

NEMZETBIZTONSÁGI VESZÉLY MIATT LE KELL MONDANI ORBÁN SZARAJEVÓI ÚTJÁT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.12.27.


Szarajevóban felvetették: nem lenne ildomos Orbánnak lemondania az egy hónap múlva esedékes szarajevói vizitjét nemzetbiztonsági okokból? Amerikában beolvastak Orbánnak: „Sz…r kormányod van”, de addig nem tudsz változtatni ezen, ha nem ismered fel a problémát, nevezetesen azt, hogy te vagy a hibás azért, hogy kivándorolnak a saját állampolgáraid. A globális klímaváltozás migrációjának vesztese lehet Magyarország is. A német-magyar fegyverbiznisz magyarázatot ad a merkeli kompromisszumokra.

A migráció évről évre erősödő válságjelenség. Ahogy változik a klíma, úgy érint majd egyre több országot, mivel a szélsőséges időjárást elszenvedő területekről beindul a népvándorlás – állapította meg Mark Leonard, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának vezető elemzője a ’Világ 30 percben’ podcastjában, ahol Parag Khanna washingtoni külpolitikai elemzővel beszélgetett. A bevándorlásnál – mint mondják - nem kisebb súllyal esik latba a kivándorlás is, és ebbe a felsorolásba Romániával, Bulgáriával együtt Magyarországot is belevették, pozitív megközelítésben agyelszívásnak nevezték.

Parag Khanna viszont külön kiemelte Orbán Viktort: „Sz…r kormányod van”, de addig nem tudsz változtatni ezen, ha nem ismered fel a problémát, nevezetesen azt, hogy te vagy a hibás azért, hogy kivándorolnak a saját állampolgáraid. Mert be kellene ismerni, hogy ezt megszívtad – már elnézést, hogy szép amerikai stílusban fogalmazok – jellemezte kifejezetten indulatosan a helyzetet Parag Khanna.

Továbbra sem ült el a vihar Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatóján elhangzottak körül, miután a magyar kormányfő a 2 millió bosnyák muszlimot Európa nemzetbiztonságát jelentő fenyegetésnek minősítette. Amire az érintett hivatali szervek és vallási vezetők Orbánt rasszizmussal és idegengyűlölettel vádolták meg, és a 2. világháborúhoz vezető helyzettel is párhuzamot vontak, számba véve állítása esetleges következményeit.

Sarajevo Times ennek kapcsán hosszas elemzésben veti fel a maró kérdést: nem lenne érdemes lemondani Orbán január 25-re tervezett szarajevói vizitjét nemzetbiztonsági okokból? Épp a látogatás előtt milyen céllal beszélt így az uniós integráció kapcsán a muszlimokról? Felvonták szemöldöküket elemzők és politikusok akkor is, amikor Orbán támogatásáról ismételten biztosította Milorad Dodikot. A magyar kormányfő szerb nacionalisták narratíváját erősíti ezzel, és gyengítette a bosnyákok uniós aspirációját is.

A brit Telegraph cikke arról, hogy Jaroslaw Kaczynski szerint Németország „Negyedik Birodalommá” akarja tenni az Európai Uniót – különös illusztrációval indul. A düsseldorfi karneválon Orbán Viktor és Kaczynski óriás lufit visz a tömeg, és a kezükben sarló-kalapácsot tartanak, amin a felirat: igazi diktátorok vagyunk. A Jog és Igazságosság pártjának a vezetője ugyanis a szélsőjobboldali GPC lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy Berlin az Európai Bíróságot arra használja, hogy föderalista eszméinek érvényt szerezzen. Hozzátette, ha ebbe belemennének a lengyelek, akkor az az uniós hatalomnak való modernkori behódolás lenne, és további sérelmeket szenvednének el.

Az Európai Bíróság korábban ismét figyelmeztette a lengyel kormányt, amennyiben a lengyel jogot továbbra is előbbre valónak tekinti a taláros testület, az nemcsak önmagában baj, de rámutat arra is: nem független a lengyel igazságszolgáltatás, ezért további bírság kiszabása várható a közeljövőben.

A szerkesztőségi cikk attól tart, ez a retorika valójában a Polexit, az Unióból való kilépés előkészítése, noha a lengyelek többsége, nem kétséges, uniópárti. Erre egyébként ráerősített a lengyel kormányfő is, ugyanis Olaf Scholz nemrégiben tett varsói látogatása során Mateusz Morawiecki azt mondta, hogy a német kormány utópisztikus, sőt veszélyes vizekre evez, amikor támogatja az EU föderalista törekvéseit.

A pakisztáni UrduPoint számol be arról, hogy Angela Merkel kancellársága utolsó napjaiban 5,6 milliárd dolláros fegyveraledást ütött nyélbe, ezzel 10 milliárdra nőtt az éves forgalom. Scholz beiktatása előtti napon kötötte meg például Kairóval az utolsó üzletet. A cikk ezenkívül csak a magyar fegyvereladási bizniszt emeli ki. Pontosabban olyan összefüggésben, hogy 2019-ben Magyarország vett a legtöbb fegyvert a németektől, és csak utánunk következett Egyiptom és az Egyesült Államok.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MIT KAPOTT KARÁCSONYRA HOPPÁL PÉTER? – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.12.27.


Saját parlamenti beszédeit díszkötésben


Kövér László előszavával…


Pócs János fideszes képviselő pofija virít a jászapáti népkonyha műanyag ebédhordóján

Az önkormányzati népkonyha véletlenül pont Pócs fiának cégétől bérli az épületet…

Egyre több a gyerekes család az ételosztásokon

„Ez nem a te szégyened, hanem ezé az országé!”

Szenteste 342 milliárd forintot költött el a kormány

500 millió forintot kap a Veritas Történetkutató…

Karácsonyi pénzeső a katolikus és a református egyháznak

A kormány egy december 24-ei keltezésű rendeletében vállalta, hogy 2027-ig évi 33-38 milliárd közti összeggel növeli a katolikus egyház finanszírozását, 33 milliárddal jövőre, 38,7 milliárddal pedig 2027-ben. A reformátusok 16 milliárddal kapnak többet jövőre és 19-cel többet majd 2027-ben.

Durva áremelkedésekre készülhetünk 2022-ben

A KSH által vizsgált termékek és szolgáltatások 80 százalékának emelkedett az ára tavaly novemberhez képest, és majdnem 60 százalékuknak jobban, mint amekkora a jegybank által 2021-re várt infláció mértéke. Ha a jövő évre nézünk előre, akkor azt látjuk, hogy hasonló áremelkedésekre számíthatunk számos területen.

Elbocsátásokat hoz a béremelés

A választások évében történő jelentős béremelés kigazdálkodásához a munkáltatók 4 százalékos járulékcsökkentést kaptak a kormánytól, ám ez még mindig csak töredéke annak, amennyivel meg kell növelniük a fizetéseket…

„Az orbáni ember süketnek és vaknak tetteti magát a rendszerszerű rablás láttán”

A zsákutcás Orbán-rendszer elpazarolta és ellopta a központosított magyarországi mellett azokat a bőven folyó európai forrásokat is, amelyekkel a fejlett világhoz való társadalmi felzárkózás – a digitalizáció, a tiszta környezet, az átlátható és jól működő közigazgatás, a hatékony és humánus egészségügy, a távlatot nyitó oktatás – megvalósítható, a Pannónia és Hunnia közötti egyenlőtlenség csökkenthető lett volna.

Egész Európa sorsát befolyásolják a közelgő magyar választások

Az amerikai jobboldal márciusban Budapesten tartja kongresszusát, a miniszterelnök támogatására, s Orbán győzelmében érdekelt Oroszország és Kína is.

Január első felére meglehet az ellenzéki referendumokhoz szükséges aláírás-mennyiség

A jelek szerint a választásra készülő Orbán-kormány adminisztratív időhúzással próbálja ellehetetleníteni az ellenzék akcióját.

Anarchizmus és szeretet

Zoe Baker írásának varázsát az egyszerűsége adja. Nem tesz mást, mint hogy az anarchizmus első fénykorszakából kiszemel egy mozgalmárt, Errico Malatestát, aki ráadásul életének egy szakaszában a tett propagandájának híve volt.

Mégsem állt le a Fertő-tó beépítése

A visszavont gyorsított közbeszerzés után újra meghirdette a Fertő tavi vízitelep fejlesztésének második ütemét a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

Évek óta szennyezett víz folyik a Tisza-tóba

És ez egy darabig még így is lesz…

Parádés magyarázat jelent meg a Nemzeti Sportban arról, hogy a kormány lefújta a pécsi stadionépítést

A Magyar Közlönyben december 24-én jelent meg, hogy visszavonják a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló kormányhatározatot.

Mást akar a közgyűlés és mást a város Szegeden?

Mivel Szegeden összevonják a kulturális intézményeket – ahogyan a színházat a szabadtérivel –, és a város hét, eddig önálló művelődési háza beolvad az Agórába, az új vezető Szeged kulturális életének meghatározó szereplőjévé válik.

Rátóti Zoltán lehet az SZFE új rektora

Ellenfél nélkül biztos győztes vagy…


SZABAD SZEMMEL: EGÉSZ EURÓPA SORSÁT BEFOLYÁSOLJÁK A KÖZELGŐ MAGYAR VÁLASZTÁSOK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.27.


A Fortune cikke szerint az uniós illetékesek ujjonganának, ha a jelenlegi miniszterelnök kipenderülne a hatalomból
.

Fortune

2022 beharangozójában a magazin azt írja, hogy egész Európa sorsát befolyásolják a tavaszi magyar választások, a kampány késhegyig megy a szélsőjobbos-nacionalista Orbán és a konzervatív, kisvárosi polgármester, Márki-Zay között. Az uniós illetékesek ujjonganának, ha a miniszterelnök kipenderülne a hatalomból. A külföldi beavatkozás azonban, ideértve Trump szövetségeseit a tengerentúlról, előnyhöz juttatná a politikust.

Az amerikai jobboldal márciusban Budapesten tartja kongresszusát, a miniszterelnök támogatására. Azonkívül Paks bővítése, illetve a Belgrád-Budapest közti vasútvonal felújítása miatt – mindkettő hitelből megy – Orbán győzelmében teszi érdekeltté Oroszországot és Kínát is.

Rácz András, a Német Külkapcsolati Tanács elemzője azt mondja, hogy habár Moszkva és Peking általában nem játszik szerepet a kis közép-európai országok választásain, Magyarország ezúttal kivételt képezhet. Hogy a megmérettetés szabad és tisztességes legyen, az kulcsfontosságú a földrész és a nemzetközi rend számára – teszi hozzá.

Európa jövője a tét a francia elnökválasztáson is, mert ha Macron nyer, akkor Draghival együtt segíthet betölteni azt az űrt, amit Merkel távozása hagyott maga után. Az államfő jelenleg jól áll a felmérésekben, ám az utolsó pillanatban még jöhet bármi, ami felborítja az erőviszonyokat. A jelenlegi olasz miniszterelnökkel pedig az a gond, hogy ha megpályázza az elnöki palotát, akkor összeomolhat a kormány. Viszont új tisztségében, a Párizs-Róma-tengely stabilizálhatja a kontinenst.

The Times

Nem kizárt, hogy leáldozik Le Pen csillaga és így véget ér az apja által alapított politikai dinasztia, bár azért még korai volna leírni a Nemzeti Tömörülés 53 éves vezetőjét. De ettől még tény, hogy a túlélésért küzd, mivel erős kihívója akadt az iszlám-ellenes debattőr, Zemmour személyében. A vetélytárs áttöréshez segítheti Valérie Pécresse-t, aki váratlanul lett a Köztársasági Párt jelöltje.

Le Pen és Pécresse fej-fej mellett áll a közvélemény kutatásokban, de Zemmour nincs sokkal lemaradva tőlük. A favorit változatlanul Macron. Ha a szélsőjobb eddigi vezére nem jut be a 2-ik fordulóba, akkor az nagy valószínűséggel a végleges búcsút jelenti számára. Ám egyelőre nem enged a 48-ból: a populizmus védőszárnyait kínálja továbbra is, és nem hajlandó áttévedni Zemmour harci terepére, mert az mérgező. Azt mondja, ellenfelének különös tehetsége van, hogy izgalomba hozza az embereket, erre szolgál nála a radikális retorika, amely a határokat kóstolgatja. De kétséges, hogy kitart-e a lendülete egészen áprilisig.

Le Pen munkatársai úgy vélik, hogy nyílt rasszizmusával Zemmour nagy szolgálatokat tesz a főnöküknek a párbajban, mert ily módon a másik nagyon is józan választásnak tűnik. Jean-Yves Camus, a neves elemző viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy Nemzeti Tömörülés elnök asszonya már lejáratott névnek számít a választásonm hiszen legutóbb nagyon kikapott. Riválisának ugyanakkor még bizonyítania kell, hogy más is van a tarsolyában, mint a reakciós szöveg Franciaország hanyatlásáról, ami idegengyűlölő felhangokkal keveredik nála.

Guardian

Az Európa-erődben nem tapasztalni részvétet az idegenek iránt, odaveszni látszik az az erkölcsi ösztönző erő, aminek köszönhetően 1951-ben létrejött a Genfi menekültügyi konvenció, ám ezt nem szabad annyiban hagyni. Erre figyelmeztet a vezércikk, hozzátéve, hogy a keresztények számára Jézus megszületésének körülményei, majd a Szent Család menekülése eleve kijelölik: Krisztus a sebezhető, földönfutó, bajban lévő emberekkel van. A nem hívők számára pedig a nemzetközi jog az irányadó.

A már említett megállapodás a háború után abból a felismerésből született, miután milliók vesztették el a fedelet a fejük fölül, hogy tanulni kell az önkényuralom szörnyűségeiből, a két világháborúból, a holokausztból. A menedékjog az új, liberális jogrend szerves részét alkotta. Ám 70 évvel később egyre több a kerítés Európában a határokon. Már nem egyértelmű, hogy bárki folyamodhat menekültstátuszért. Ezt igazolja, hogy a lengyel hatóságok vízágyűkkal és gumibotokkal fordítják vissza a Belarusz által csőbe húzott migránsokat. A senki földjén már legalább 21-en haltak meg.

Európa pedig megfeledkezik az erkölcsről és inkább bedeszkázza a bejáratot. Pedig Merkel 6 éve még azt mondta a menekültinvázió láttán: megoldjuk! Akkoriban Orbánt széles körben elítélték, amiért szögesdrótot húzott ki a déli határon, ám az akkor volt. A populistákat felhozta a 2015-ös válság és ez kihat a földrész vezetőinek gondolkodásmódjára. A kvótajavaslat kudarca pedig megint csak drákói irányba tereli a politikát.

Azaz elfogadottá válik a közöny a rászorulók szenvedéseivel szemben. Ezt pedig azok sínylik meg, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Európa megkeményíti a szívét, látványosan ridegen bánik a migránsokkal, hogy senki se próbálkozzon meg bejutni a földrészre. Pedig a nélkülöző idegenek esetében az egyetlen etikus válasz az, hogy élelmet, innivalót, melegséget és részvétet kell adni nekik és meg kell hallgatni, miken mentek keresztül. Európa 70 éve még tudta, mi a teendő, de félő, hogy mára elfelejti.

FAZ


A kommentár úgy látja, hogy Európában dől el a klímaváltozás elleni harc és a Bizottság ki is dolgozta az ehhez szükséges programot, csak éppen még le kell gyűrni a belső ellenállást, amely főként lengyel részről jelentkezik. Ha viszont sikerül elérni a célt, azaz az évtized végéig 55 %-kal csökken a széndioxid kibocsátás, akkor lesznek követők másutt is, ám csak ez esetben lehet megállítani a felmelegedést.

Nem véletlen, hogy az EU kidolgozta kvótakereskedelmet, mert ha fizetni kell a légszennyezésért, akkor ez jobb belátásra bírja a gyárakat, a lakások és autók tulajdonosait. Az iparban ily módon máris jelentősen csökkent a kibocsátott széndioxid mennyisége. Ám mivel a lakosság hozzászokott, hogy ingyen rongálhatja a környezetet, a politika próbálja kivonni a szabályozás hatálya alól. Lengyelországgal persze még el lehetne bánni, mert itt nincs lehetőség a vétóra, de igyekszik elkerülni a kockázatot Spanyolország, Magyarország, Csehország is, de főként Macron a választás előtt. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy Brüsszel sikeres lesz a maga elképzelésével.

Ha kudarcot vall, az jóvátehetetlen károkkal jár. Európa ezen a területen irányt mutat az egész világ számára. A meggyőzéshez fel lehet használni a kvótakereskedelemből befolyó milliárdokat. Minél többen kapnak vissza a pénzből, amelyet a benzinért és a fűtőolajért kell fizetniük, annál inkább elfogadják az erőfeszítéseket az éghajlatváltozás megakadályozására.

Die Presse

Ausztria jó pár nyugati államhoz képest még jól áll, de a látszat csal, mert az omikron variáns pillanatokon belül végig fog söpörni az országon. Ráadásul ez a variáns sokkal fertőzőbb, mint a delta, és igencsak képes kijátszani a szervezet immunrendszerét. Nagy-Britanniában, Olaszországban, Portugáliában és Dániában gyakorlatilag akadálytalanul terjed, a megbetegedések számát tekintve rekordot rekordra dönt. Szakértők szerint már a jövő hónapban osztrák földön is egyeduralkodóvá válik.

Naponta 15 ezer új esetre kell felkészülni, lehet, hogy már január elején. Erre utal az ütem más országokban. Ausztriában a járvány idáig 13 634 áldozatot követelt, de hogy mi várható, arra támpontul szolgál Franciország, ahol legutóbb több mint 104 ezer új beteget jelentettek, ez abszolút csúcs. Ám csehül állnak a norvégok, a spanyolok, az írek, a belgák és a hollandok is.

HENDE CSABA ÚJRÁZHAT SZOMBATHELYEN, NEM ADJÁK KI A TELEPÜLÉSI OLTÁSI ADATOKAT HAJDÚ-BIHARBAN - VIDÉKI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.12.26.


Debreciner.hu: Melyik településen mennyi embert oltottak be? – Az NNK után a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal sem tudja megmondani


A Debreciner október 26-a óta próbálja megszerezni a Hajdú-Bihar megyei települések koronavírus elleni átoltottságára vonatkozó információkat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt válaszolta, hogy nem minősül adatkezelőnek. Ezután a lap a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz fordult, ahonnan először az a válasz érkezett, hogy 15 helyett csak 45 napos határidővel tudnak válaszolni, majd december 23-án közölték, hogy a kormányhivatal a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos oltottsági adatok vonatkozásában nem minősül adatkezelőnek.

Nyugat.hu: Úgy tűnik, tényleg Hende Csaba lesz a Fidesz képviselőjelöltje Szombathelyen

Miközben az ősz eleji előválasztáson kiderült, kik lesznek az összefogásban szereplő ellenzéki pártok közös képviselőjelöltjei, a Fidesz egyelőre hivatalosan nem jelentett be egyetlen jelöltet sem. Egy 2022-es kártyanaptáron azonban karácsonyi és újévi jókívánságok mellett szerepel Hende Csaba portréja, alatta pedig az aláírás: „Hende Csaba, az Ön képviselőjelöltje”. Vagyis a döntés vélhetően már megszületett – írja a lap.

Szegeder.hu: Százezer forintot ad a makói önkormányzat a Continentaltól elbocsátott dolgozóknak

A makói önkormányzat egyszeri százezer forinttal segíti a Continental gyártól július elseje óta elbocsátott dolgozókat; a Makói Gumiipari Szakszervezet számára pedig négymillió forintos keretet biztosít a dolgozók jogi képviseletének támogatására – döntött a makói képviselő-testület. A százezer forintos támogatásért az önkormányzatnál kell jelentkezni december 31-ig, a jogosultságot a szakszervezettel közösen bírálják el januárban. Karácsonyig 23 egykori dolgozó jelentkezett – olvasható a cikkben.

Északhírnök.com: Jutalmazza dolgozóit a Miskolc Holding is, amelyet sokan azonnal becsuknának

Jövedelemszinthez kötve tíz vagy hét napi bruttó személyi alapbérnek megfelelő összegű karácsonyi jutalmat kapnak a Miskolc Holdingban és tagvállalataiban dolgozók – erről döntött legutóbbi igazgatósági ülésén az önkormányzati vagyonkezelő. A cég közleménye szerint a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatainak több ezer munkavállalója a koronavírus-világjárvány miatt az év nagy részében nehezített környezetben végezte munkáját, ezért döntöttek úgy, hogy a karácsonyi juttatással mondanak köszönetet, hogy ezekben a hónapokban is végezték munkájukat, így biztosították a város működését. Az Igazgatóság döntését követően Dukai Zoltán vezérigazgató közölte, mindezt a Holding nehéz anyagi helyzete ellenére teszik meg.

7300.hu: Másodszorra sem jelent meg a tárgyalásán a 200 milliót sikkasztó komlói közös képviselő

December közepén kezdődött volna a jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztással vádolt Sz. Rudolfné büntetőpere a Komlói Járásbíróságon, azonban a nő nem jelent meg a tárgyaláson. A 2012 és 2017 között 59 komlói társasház vagyonkezelését végző nő ellen még 2019-ben emeltek vádat, mert a vádirat szerint a társasházak számláiról rendszeresen saját céljaira vett fel készpénzt, de előfordult, hogy jogosulatlan utalásokat teljesített saját lakossági folyószámlájára. Ezzel több, mint 200 millió forint kárt okozott a lakóközösségeknek. Hogy mire költötte az összeget, azt a nyomozás nem tudta megállapítani, Sz. Rudolfné ugyanis a vizsgálat során nem tett vallomást – írta meg a 7300.hu a Népszava információira hivatkozva.

„ATTÓL MÉG NEM ŐRÜLT, HOGY HANGOKAT HALL” – ÉHEZŐ BETEGEKEN IS SEGÍT AZ ORSZÁG LEGKÜLÖNÖSEBB PSZICHIÁTRIAI INTÉZMÉNYE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.12.27.


Netcelebek nyomait követve olyan intézménybe jutottunk, ahol éhező pszichiátriai betegekkel is foglalkoznak. Igen, itthon, Magyarországon. Rendhagyó történet arról, mi történik azokkal, akik egyszer csak összeomlanak és elveszthetnek mindent, ha nem kapnak segítséget. Szerencsére kapnak, éppen így jutottunk el hozzájuk. Emberek, akik egész évben azért küzdenek, 

hogy ne a karácsony legyen az év legnehezebb néhány napja. Riport.

Az egész úgy kezdődött, hogy alapítottunk egy újságíró iskolát, és az interjúkészítésről szóló napunkra alanyt is hívtunk Osváth Zsolt személyében. Hallgatóink egy órán keresztül bosszanthatták mindenféle kérdésekkel a hajléktalan meleg fiúból a VV Zsoltiságon át a Zshow Time kanapéján ellenzéki politikusok faggatásáig jutó férfit. Aki közben elmondta azt is: nem szokott a fellépéseiért pénzt elfogadni, a honoráriumát jótékony célra fordítja, így törleszt azért, hogy amikor éhezett, őt is megetették.

Mosolyogtunk, meg hümmögtünk. Láttunk mi már karón varjút.

De nem most. Osváth pénz helyett ráadásul konzerveket kért az óra után, és adott egy telefonszámot. Ott majd megmondják, hova vigyük...

ERŐS BÁSTYA A MI HAZÁNK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.12.27.


Tetszenek tudni ki az a Cem Özdemir? Ő a német szövetségi kormány mezőgazdasági minisztere, a deutsch Nagy István, aki ahelyett, hogy mindenféle német műtrágyagyárosokat fenyegetne, hazájabéli Bigéket, a fiatalokat arra inti, hogy „senkinek nem kell szétszívnia az agyát”. Mindemellett annak örvendezik, hogy „a német mezőgazdaság is termeszteni fogja ezt a haszonnövényt, és ezt nem tilthatja meg többé a Kereszténydemokrata Unió (CDU)”. – A kenderről beszél, a kannabiszról, amelynek fogyasztását az új német kormány engedélyzeni óhajtja az ottani fiataloknak, akik ettől minden bizonnyal el fognak kárhozni, mert ők nem ismerik a szabad pálinkafőzés boldogságát.

Németország Neria számára elveszik teljesen. Most, hogy ilyen libernyákok uralma alá került, aki fajtát amúgy a kedves vezető a hátán szokott cipelni a csatatéren, de most nincs ott, hogy fölkapja ezt az Özdemirt. Ez is, hogy Özdemir. Már a nevéből is kitetszik, hogy migráncs a miniszter, valami török turbános, és lám, itt is van az eredménye, nekilátott lerombolni a kereszténységet, elveszejti a német fiatalokat, az az ország már most maga a fertő, pedig alig is kerültek hatalomra ezek az újak. Nekik egyébként Varga igazságügyis, mint Orbán előre tolt helyőrsége már üzent, miszerint „Németország tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását”, mintha ez az Özdemir a magyar keresztény fiatalok szájába tuszkolná a dzsointot.

Nem erről van szó persze. Varga sem így gondolta, mert nem kellett gondolnia sehogyan sem, mivelhogy Németország az ég egy világon semmit nem akar kies hazánkra kényszeríteni, lévén az az Unió. Ő a kényszerítő, erőszakoló, nemzeti identitásunkba gyalogló bankár, aki azt szeretné, ha a pénze kell, akkor a kirakatot ne verje be a magyar pusztai horda, ámde beveri. Mint ahogyan Magyarország szuverenitását a németektől nem most kell óvni, hanem ezt a Fidesz által bálványozott Horthynak kellett volna megtenni annak idején, de esze ágában sem volt. Ez ugyan történelem, de máig ható folyományai vannak, szellemi táptalajt adnak fideszéknek, onnan bimbózik a mocskos lelkük nekik, a nem Bige-féle műtrágyától.

Ez az Özdemir egyébként – hogy visszatérjünk kiindulópontunkhoz – egészen normálisan, hogy úgy ne mondjuk, pragmatikusan viszonyul a kannabiszhoz, dzsointhoz, ugyanis kifejtette: „A legalizálás így erősíti a fiatalok és a fogyasztók védelmét, és tehermentesíti a rendőrségünket, amely a kemény drogok feketepiacára összpontosíthat”. Minden érzelemtől mentesen igaznak tűnik a német miniszter gondolatmenete, és nincs ezzel így a világban. Nem a vesztébe induló germánok ez elsők a legalizálással, de itt elbúcsúzunk a német minisztertől, mert témánk – bár olybá tűnhet – egyáltalán nem a fű és az ahhoz való viszony, hanem sokkal inkább az ontológia, és itt úszik be a képbe Svájc.

Az ország, ahol Ráhel hercegnő magániskolában tanult, ahová a Fidesz potentátjai gyakorta bankolni utaznak, a magyar krém kapcsolata tehát az alpesiekkel szoros. És arra kíváncsi az ember, aki kaján, hogy most meg mi lesz. Mert és ugyanis januártól Svájc maga Szodoma, keresztény ember oda az új évben be nem teszi a lábát, ott az anya nem nő, az apa nem férfi, ott vége lesz a világnak teljesen, a fiúknak nem lesz kukijuk és a lányoknak sem puncijuk. Őrület. És épp a szent karácsonykor voltak képesek bejelenteni, hogy januártól csak úgy minden svájci besétálhat egy hivatalba, és megváltoztathatja a nemét, a nevét, meg minden. Pláne tizenhat éves kortól, és hormonterápia, orvosi kezelés, egyebek nélkül, csak a hasára ütve...

MINDEN HOGY BEZÁRULT

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.12.25.


1989 körül az ember hitt a jövőben. Megkockáztatom, hogy egy szabadabb, egyenlőbb és testvériesebb jövőben. Sőt, elő is akarta idézni a jövőt. A rendszereknek, embereknek és dolgoknak meg kell változniuk. Nem élhetünk úgy, mint eddig. Sorsunk a kezünkben. Tetszik, nem tetszik az ember elsősorban ember volt, s csak másodsorban egyik vagy másik állam, vallás, osztály, rend és csoport tagja, hitte, hogy az egész világ megújul, nemcsak az ő kicsiny, szűkre szabott egyéni élete. Hinni kezdett a haladásban. Megint hitt az észszerűségben, sőt, a tudományban. Hinni kezdett a társadalmi felemelkedésben, az együttérzésben: az ember és ember közötti szolidaritásban.

Út a reménytől a reménytelenségbe

2021 fordulóján az ember elvesztette hitét a jövőben. Azt érzi, hogy minden történelmi lehetőséggel rendelkezett, de kiengedte a kezéből, s többé nem rendelkezik sorsa felett. Elveszett a hite a másik emberben és önmagában. Szomorú reménytelenséggel úgy képzeli, hogy minden rosszabb, kevésbé szabad, egyenlőtlenebb és ellenségesebb lesz. Az emberek – államok, nemzetek, fajok, vallások, osztályok, kasztok, családok, nemzedékek, barátok – egymás ellen fordultak, a természetet idegenné és ellenségünkké tettük. Élőkből túlélőkké lettünk. Vezetőink halálunkig „tévedhetetlenek velünk”. Az apokalipszis-várás életprogrammá vált: következő járvány, következő gazdasági válság, következő környezeti katasztrófa, következő háború és tömeges menekülthalál. Itt vagy „Gulliverként halálod Lilliputjában”. A reményvesztés első hulláma a 2001. szeptember 11-i terrortámadással és az arra adott amerikai válasszal következett. A Bush-Cheney-világ valamennyi területen – egypólusú hatalmaskodásában, két felesleges és drága háborújában, fegyver- és olaj-üzletelésében, gazdaságpolitikájában, a klímakatasztrófa kockázatának elutasításában – a szolidaritás, a társadalmi esélyegyenlőség ellen vette fel a harcot. Elpazarolta a világidőt, vagyis a glóbusz környezeti és társadalmi egyenlőtlenségi katasztrófájának elhárításához szükséges időt. Elvesztegette a világforrásokat, azokat a pénzeket, amelyeket a konfliktusok békés megoldására használhatott volna. Elkezdte szétzúzni a második világháború után létrehozott liberális demokrata világrendszert, amelyet egypólusú irányítása mellett meg kellett volna reformálnia. A reményvesztés második hulláma a 2010-es évek közepén jött el, amikor a globális válságok hatására megjöttek a szuverenista-populisták, akik a globális világot erős nemzetállami rendszerekbe igyekeztek szervezni a nemzeti, faji, vallási szolidaritás eszméjével: America First, Brexit, a Krím Oroszországé, él még Lengyelország, magyar, merj nagynak lenni! Ez a baisse-re játszás, a nulla összegű játék, a "vagy ők vagy mi" politikája. A baloldali progresszív prófécia újra felfedezte a világméretű osztályharcot. A jobboldali prófécia pedig a nemzetállamok és a globális/regionális intézmények közötti, illetve a nemzetek és fajok közti háborút. Ami a mi kárunk, az az ő hasznuk: az amerikaiak kára a kínaiak haszna; az angolok – magyarok, lengyelek, olaszok stb. – bőrére megy az Európai Unió; ha Amerika győz, Oroszország veszít. Ha a migráns bejön, a munkádnak vége, mert az ő munkája a te munkanélküliséged. Légy szolidáris a nemzeteddel! Dehogy minden ember testvér, csak a keresztény, csak a fehér, csak a magyar, csak a családodhoz tartozó! Jólétünk magunktól függ és attól, hogy mások nem részesülnek belőle: először mindig magadra és családodra gondolj! „Szögesdrót-eső. / A magasság is hozzánk / alacsonyodott” – írta Kányádi Sándor még Ceauşescu Romániájában...

MATOLCSY GYÖRGY: HITELESEK ÉS KISZÁMÍTHATÓK A JEGYBANK LÉPÉSEI

MAGYAR NEMZET
Szerző: FELLEGI TAMÁS PÉTER
2021.12.27.


A történelemben egyedülálló módon vészelt át a világ egy súlyos válságot, azonban elkerülhetetlenül megjelent a magas infláció – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a lapunknak adott interjúban. Beszélt arról is, hogy a kamatemelési ciklus 2022-ben is folytatódik. Kiemelte: az energiatermelés fenntartható alapokra helyezésével és a digitális gazdaság széles körű kiterjesztésével köszönthet be újból egy olyan korszak, ahol az alacsony infláció ismét tartósan alacsony kamatokkal párosul.


Nagy fordulat következett be idén a sok évig tartó alacsony inflációs környezet után: berobbant az infláció. A Magyar Nemzeti Bank az elsők közt reagált erre, és megkezdte a monetáris szigorítást. A sokáig tétovázó nagy jegybankok vajon nem maradtak le végzetesen?

– A koronavírus-járvány száz éve nem látott válsághelyzetet okozott. A krízis utáni gazdasági helyreállás is egészen egyedinek mondható. A tartóssá váló szállítási nehézségek, a termelési láncok töredezettségei, az energiaválság egyik pillanatról a másikra hozta felszínre a korábbi, globális gazdasági modell gyenge pontjait. A gazdaságpolitikusok a legutóbbi, 2008/2009-es pénzügyi válság tanulságait levonva aktuálisan két területre fókuszáltak kiemelten: a munka- és a hitelpiacokra. A történelemben egyedülálló módon úgy vészelt át a világ egy súlyos válságot, hogy a munkanélküliek aránya egy átmeneti megugrást követően gyorsan csökkent, a megtakarítások – leginkább a lezárások kényszere miatt – növekedtek, miközben a hitelpiac is aktív maradt. Ennek ugyanakkor jelentős ára volt. A fejlett világ országaiban az államadósság mértéke a 2019-es száz százalék körüli GDP-arányos szintet követően 2021 végére várhatóan meghaladja a 120 százalékos értéket, miközben a világ jegybankjai korábban nem látott pénzbőséget teremtettek. Innen egyenesen következett az infláció gyors emelkedése.

Az infláció – ha nem kezelik – könnyen öngerjesztővé válik. E tekintetben kulcsszerepe van a központi bankok fellépésének. Megfelelő időzítés, határozottság és kiszámíthatóság kell a sikeres terápiához. Féléves késéssel, de a nagy jegybankok is kezdik felismerni ezt. A Fed már váltott: 2022 az Amerikai Egyesült Államokban már a monetáris normalizáció éve lesz. Az Európai Központi Bank (EKB) azonban története legnagyobb dilemmájával szembesül. Miközben az infláció a gyorsan növekvő balti országokban a nyolc-kilenc százalékot is meghaladja, és már Németországban is hat százalék, Dél-Európában mindössze két–négy százalék. Úgy kellene az eurózónában irányt váltani, hogy a magas adósságú déli gazdaságok finanszírozásában se következzen be törés. Az EKB egyelőre kivár, és bízik az infláció átmenetiségében. 2022-ben választ kapunk arra, hogy ez indokolt volt-e, vagy egy újabb európai stresszidőszakkal kell majd szembenéznünk.

Mi, magyarok a korán ébredők közé tartoztunk: már idén tavasszal, az elsők között hívtuk fel a figyelmet arra, hogy nem szabad alábecsülni a tartós infláció kockázatát, az elsők között kezdtük meg a szigorítási ciklusunkat és a válságkezelő eszközök kivezetésében is az élen haladtunk. Erősen hisszük, hogy ezzel kapcsolatban is tartja magát a mondás: ki korán kel, aranyat lel...

„BERENDEZKEDTÜNK EGY KOMFORTSZOLIDARITÁSRA”

NÉPSZAVA
Szerző: HOMPOLA KRISZTINA
2021.12.25.


Bódis Kriszta író, filmrendező, Feuer Yvette színésznő, társulatvezető és Horgas Péter látványtervező nem helyettünk dolgozik hátrányos helyzetűekért és helyzetűekkel. Szerintük azzal nem ússza meg senki a cselekvést, hogy bátorítja őket. Szolidaritásról, a szó kiüresedéséről és valódi jelentéséről, személyes „bekattanásokról” is szó esett a beszélgetésben.

- A szolidaritáshoz sokszor érzelmeket társítunk. Nekem inkább cselekvést jelent. Fontos, hogy ez minél tudatosabb legyen, és nem kerül ellentmondásba a szeretet szóval, hiszen a szeretet is cselekvés – beszél a szolidaritás szó jelentéséről Bódis Kriszta. – Ózdon van egy táblánk, amelynek közepére kiírjuk, hogy van helyed. Megkérjük a gyerekeket, hogy fessék, rajzolják, írják rá, hogy nekik mit jelent nekik a Van Helyed Stúdió. És ők leírnak egy csomó szót: segítség, baráti társaság, támogatás. Azt, hogy együtt érző vagyok a másik emberrel, azokkal, akik problémái az enyéimen kívül esnek. – Amikor a földre eső emberhez odamegyek és segítek neki – egészíti ki Feuer Yvette. - A van helyed, az ide tartozunk érzése a szolidaritás, a méltóság. Amikor nincs bennem elszámolnivaló – fűzi hozzá Horgas Péter, aki a kirekesztettek hozzáállásáról is beszél. – 2015-ben Tarnabodon főztünk, és a kék, menekültellenes plakátokat látva a tarnabodi gyerekek migránsozni kezdtek. Szívbemarkoló volt. És ott volt a kérdés: hogyan magyarázod meg a szolidaritást? Nagyon mélyről, messziről kellett indulni. De sikerült. És a hosszú folyamat közben az ember magából, a saját előítéleteiből is sok mindent megértett...