2022. április 3., vasárnap

VÁLASZTÁS ‘22 - ÉLŐ EREDMÉNYVÁRÓ MŰSOR | FRONTVONAL

FRONTVONAL 
Szerző: PARTIZÁN, 24.HU
2022.04.03.Ma dönt Magyarország arról, hogy Orbán Viktor vagy Márki-Zay Péter legyen a következő négy évben hazánk miniszterelnöke. A Partizán és a 24.hu közös élő eredményváró műsorában politikusokkal, politikai szakértőkkel és közéleti személyiségekkel követjük végig a választás estéjét, a stúdióban Gulyás Márton, Pásztory Dóra és Krizsó Szilvia vár benneteket.

TISZTA SZAVAZÁS PONT HU

TISZTA SZAVAZÁS
Szerző: tisztaszavazas.hu
2022.04.03.Számtalan választási visszaélés létezik, ezek között vannak bűncselekmények (például a szavazatvásárlás), vagy a választási törvény megsértése (például önkormányzati erőforrások felhasználása egy országgyűlési képviselőjelölt kampányában). Tudj meg többet!

MI SZÁMÍT VÁLASZTÁSI VISSZAÉLÉSNEK?

A választási visszaélések egy része bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár. Ilyen például a szavazatvásárlás, vagy a nyílt szavazásra kényszerítés. Számos választási visszaélés viszont nem bűncselekmény, de sérti a választási jogszabályokat.

A legelterjedtebb befolyásolási formák Magyarországon:

 • Személyes adatokkal való visszaélés, pl. ajánlások másolása
 • Fenyegetés
 • Nyílt szavaztatás (mások szeme láttára kell behúzni az ikszet)
 • Mások helyett szavazás 
 • Láncszavazás
 • Szavazólap lefényképeztetése és bemutatása
 • Szavazatvásárlás pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel
 • Szavazók szállítása, utaztatása
 • Akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése

Lehetséges, kirívóan durva csalási forma továbbá egyes szavazatok megsemmisítése, meg nem számolása, meghamisítása is.

MINDEN VÁLASZTÓI BEFOLYÁSOLÁS TÖRVÉNYELLENES?

A választók befolyásolásának legális formája egy jogszerű választási kampány, amivel alapvetően semmi gond nem lenne.

Ugyanakkor arra is felhívjuk a figyelmet, hogy lejt a pálya, nem egyenlő esélyekkel indulnak a jelöltek a választásokon a kormánypárt média- és reklámipari erőforrásai, a hivatalos kormánykommunikációnak nevezett pártos kampányok és a választási térkép nekik kedvező átrajzolása miatt. 

Sok visszaélési formát a jelenlegi kormánypártok legitimáltak az elmúlt években, ami nem segíti a választások tisztaságát és egyenlőségét. 

A választókat a jogszerű kampány is befolyásolja, és ezzel nincs is semmi probléma. A mi célunk a jogellenes befolyásolás elleni fellépés, ami sok módon megtörténhet. Léteznek bűncselekmények és választási jogszabályt sértő cselekmények is – közös bennük, hogy ezek egyike sem jogszerű eszköz, és az, hogy a polgárok tehetnek ellenük.

MAGYARORSZÁG DEMOKRÁCIA, MIÉRT KELL EZZEL FOGLALKOZNI?

Sajnos Magyarországon több ezer embert befolyásolnak a szavazati joguk gyakorlásában. Ez veszélyezteti a választások tisztaságát, ezzel Magyarország demokratikus berendezkedését.

Korábbi tapasztalataink alapján hisszük, hogy csak a civilek részvételével lehetnek visszaélésektől mentes és tisztességes országgyűlési választások Magyarországon.

A mi célunk, hogy a választópolgárok tisztában legyenek azzal, mi sérti a választások tisztaságát, és hogyan tudnak fellépni ellene. Jogi támogatást is nyújtunk a választási visszaélések elleni törvényes fellépéshez. 

Azért dolgozunk, hogy a választók felismerjék, ha csalással vagy visszaéléssel találkoznak, és tegyenek is azért, hogy minél tisztább versenyben dönthessenek az ország jövőjéről. 

Videók, cikkek tipikus esetekről:

HOGY TEHETEK BEJELENTÉST, HA VISSZAÉLÉST TAPASZTALOK?

Kérd jogász segítségét, ha visszaélést tapasztaltál, ha megpróbálnak megfélemlíteni, befolyásolni. 

A TASZ telefonos és elektronikus forródrótján anonim módon is segítenek bejelentést tenni.

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) jogászai áttekintik a bejelentésedet, megnézik, hogy minden szükséges adatot megadtál-e. Ezután segítenek, hogy megfelelő hivatalos bejelentést tudj tenni a választási bizottságnál vagy a Rendőrségen. 

A TASZ jogászai bizonyos esetekben képviseletet is vállalnak.  

Figyelem! A TASZ jogászai nem hatósági személyek, nem ők vizsgálják ki hivatalosan az eseteket. Ők abban segítenek, hogy szakszerű bejelentést tehess, amit ne lehessen könnyen lesöpörni az asztalról.

MIT TEHETEK MÉG A VÁLASZTÁSOK TISZTASÁGÁÉRT?

Az online képzéseink már véget értek, most az alábbi módokon tudsz segíteni:

 • Jelentkezz önkéntesnek! Oszd szórólapjainkat, terjeszd plakátjainkat, legyél őrszem a választás napján!

Itt jelentkezhetsz önkéntes terjesztőnek, vagy őrszemnek a választás napján.

 • Letölthető szóróanyagok:

Nincs időd pultozni? Nyomtass magadnak fekete-fehér, kétoldalas szórólapot vagy plakátot, és terjeszd a saját környezetedben!


BÖDŐCS: RUSZKIK, HAZA, CSALÁD

BÖDŐCS TIBOR
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2022.03.25.A felvétel március 25-én készült Budapesten.

DRUZSBA KÖTVE TÁNCEVATY

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2022.04.01.


Kedves fajtársak, fajtársnők, daragíje drúzja!


Ha nem mü, akkor ők, ha nem ja, akkor más, ha szivódnya lehet valamit, csak úgy licencija, pjecsét nélkül, akkor závtra mjident lehet, búgyet káosz, búgyet transzdzsender, nye búgyet rjezsicsökkentés, bozsemój, nye búgyet körmöspacal csak zsidóvegetarián köleskolbasza.

Szvoboda az jó, csak nem jó. Mert szvobodosság lesz belőle, mjindenki szkázalja a mjagájét, sok hangú, sok pofázású nyép gyjenge nyép, férfinép, szép heteronormjatív fehérturáni fajnép, egységes hanggal, erős nép, ezt már Pervij Sztyepán a nagyvenger király és protopópa is megmondta Alekszij kisfejedelemnek, hogy bugyet miheztartás.

A nagy venger poettel Alexandr Petroviccsal szólva: Rabok legyünk! Nemszabadok! Mert azt egyrészt megszoktuk, másrészt meg tyíse, én govorít, te kussolsz, málenkij megosztása a rabótnak. Valakinek ki kell adni az ukázt valakinek? Ja búgyet valaki, tü búgyes valaki, van ennél nagyobb egyenlőség? Na, ugye.

Európa érti a hangunk, mi tjámogatjuk az ukrjanciket, ha mírt akarnak, mert mírt akarnának háborút, nem? Szépen leteszik a fegyvert, nekije adják a Ráhelkának a Zakarpacka Oblasztyot, aztán mehetnek isten hírével vagont rakodni Düsseldorfba. Mü nem tjámogatjuk Putyin elvtársat, mert fél méter mélyen a sjeggében, kak mü tudnánk tjámogatni, kurvára elesne. Mü tolka hótyim mira, de kraszívaján hangzik bazmeg, Hollikkám pisaty fel a noteszbe, ezt elsütöm a trafikátadáson Középcsútdobozon, ez annyira a nép nyelve. Szeretem a nép nyelvét, főleg ha meleg.

Mi demokrácia vagyunk, és mivel a démosz én vagyok, te meg örülsz ha ljuk van a sjeggeden, gyorsan posztolsz egyet a fjészbukra, hogy tolka fjigyesz, tolja vengrija, tolka Putyin, az utóbbit csak a zárt csoportnak, mert még félreértenék. Vaszkriszenje elmész szépen, szavazol arra, hogy a gyerekednek jobb legyen Birminghamben, én még maradok húsz évig, mert kik vagytok ti nélkülem drúzja? Kik vagytok ti nélkülem?

VÁLASZTANI FOG AZ ORSZÁG. VÁLASZTANI ÚGY, HOGY EGYETLEN VITA VAGY PÁRBESZÉD SEM TETTE NYILVÁNVALÓVÁ, „MI” MIT AKARUNK, S „TI” MIT AKARTOK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.03.


Jó hír, hogy Hieronymus Bosch Bolondok hajója című festménye hamarosan látható lesz a Szépművészeti Múzeumban. Kevésbé jó hír, hogy már hosszú ideje ezen a hajón utazik a magyar népesség jelentős része.

Választani fog az ország. Választani úgy, hogy egyetlen vita vagy párbeszéd sem tette nyilvánvalóvá, „mi” mit akarunk, s „ti” mit akartok. Ohne párbeszéd, ohne tévés vita, ohne szakpolitikusok polémiája, ohne racionális érvelés, csak nehogy véletlenül az igazán lényeges és fontos dolgokról szó essék!

Tessék választani!

Vannak viszont tettlegességig felkorbácsolt indulatok, zsigeri reakciók, árad és ömlik a megválaszolhatatlanná tett, arcpirító hazugság, minden agyonmanipulálva, agyonhazudva és már a választások előtt szétcsalva, a Birodalmi Média másfél percenként ad teret az egyik, de csak az egyik félnek, ő löki a maszlagot, blöff és koholmány, a másiknak még válaszra sincs lehetősége, s a Bolondok hajójának utasai pont erre vágyódnak, mert erre van igény, semmi egyébre. Ők az utasok, visszhangjai az abszurd valótlanságoknak, repetitív boldogság, s az utcai plakátokon a Bolondok hajójának vezérkara nem önmagát hirdeti (persze nincs is mit), hanem az ellenfelet torzítja nevetséges véglényekké, gonosz törpékké csúfítva mindet, undok, egyúttal elviselhetetlen és komikus torzszülötteknek láttatva a kisnövésű embertársakat, s naná, hogy mindezt elementáris gonoszságból, gyűlölködésből, hisz az egykori Stürmer grafikusainak boszorkányos kézügyességét megörökölve törpévé csúfítják és szégyenítik a gyűlölt vetélytársakat. Szóval a törpeség az ő tudatukban a gonoszság szinonímája és az aljasság indítéka, s mindez roppant mód tetszik a Bolondok hajóján utazóknak.

Még a gátlástalan reklámvilág is tiltja, hogy az egekbe dicsért saját termék mellett a másikét pocskondiázzák. Látott már valaki olyan Mercedes-reklámot, ahol a Mercedest széteső, úton-útfélen lerobbanó, kanyarban kicsúszó, pillanatok alatt rozsdásodó, túlfogyasztásos, hibás fékekkel és kényelmetlen ülésekkel felszerelt Audikkal reklámoznák?

Engem például roppant mód érdekelt volna egy disputa arról, mit gondol az egyik és mit a másik fél a XXI. században bandukolva az oktatásról. Két fiam még gimnazista, én felsőoktatásban dolgozom, a családomban akad rajtam kívül még tanár, szóval személyes érintettség okán is fontos lett volna egy efféle beszélgetés. No meg azért, mert egészen egyszerűen ezen múlik az ország jövője, s akinek nincs vagy akinek hibás elképzelése van az oktatásról, az egyszerűen az ország lebontásán, tönkretételén, szétverésén fáradozik, hiába minden nemzeti-keresztény hanta és szószaporítás. Azt gondolnánk, hogy egy ilyen vita az egész országot érdekelte volna, hisz majd’ minden családban akadnak tanulók, s a szülőknek, nagyszülőknek, nagybácsiknak és nagynéniknek korántsem mindegy a gyermek helyzete és kilátása. De a Bolondok hajójának utasait ez sem érdekli, így aztán erre a párbeszédre sem került sor. Helyette a nagyérdemű publikum kicsattanó örömére Orbán állt egy széken, hogy a Bolondok hajójának önfeledt utazóközönségével tudassa, az ellenzék háborúpárti, s ha ők nyernének, hétfőn már nem lenne fűtés.

A Bolondok hajója pedig komótosan siklik tova az egyre zavarosabb vizeken, szépen, lassan, sejtelmesen, nyugi-nyugi, nincs ok a sebesség növelésére, az utazási időt itt évszázadokban mérik.

A SZEXUÁLTERAPEUTA SZAKMAI VÁLASZA A NÉPSZAVAZÁS KÉRDÉSEIRE

FACEBOOK
Szerző: VÁRHEGYI ANNA
2022.03.31.


A NÉPSZAVAZÁS kérdéseiről az én személyes és szakmai válaszaim:
1. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

1. válasz: Jelenleg az iskolákban szexualitás fejlődésről szóló foglalkozást csak az iskola tanárai, védőnők és állami szerveken kívül más nem tarthat. Ja de… majdnem elfelejtettem, minden személy vagy szervezet, akit a jogszabályban kijelölt szerv (elvileg EMMI) nyilvántartásba vesz. Csak van egy kis bökkenő: ilyen nyilvántartás MA Magyarországon nem létezik. Tehát SENKI HOZZÁÉRTŐ, SZAKMABELI: szexuálterapeuta, szexuálpszichológus, mentális nevelő, civil szervezet stb. NEM JUT EL A TANULÓKHOZ, sem szülői hozzájárulással, sem anélkül. És mióta is? Amióta a „pedofiltörvénynek” csúfolt törvény beélesedett, 2021 júliusától. Tehát ebben a tanévben nem hallottak a fiatalok szexuális irányultságról (sem), ahogy kapcsolatokról, szerelemről, intimitásról, érzésekről, drogprevencióról sem. ☹

Egyébként pedig nem találkoztam még olyan szexedukátorral, aki ne kért volna szülői hozzájárulást, és ne tájékoztatta volna a szülőket bármilyen felvilágosító programról.
Ennek tükrében nem értem a népszavazás első kérdését, ezért érvénytelenül fogok erre szavazni.

2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

2. válasz: Sokszor kellett elolvasnom ezt a kérdést, mert nem igazán értem, hogy ki népszerűsít és mit. És vajon mit értünk „kezelésen” és „népszerűsítésen”?
De ha jóhiszemű vagyok, és megpróbálok rá szakmai oldalról válaszolni, akkor bevallom, hogy 12 év biológia tanítás és 5 évnyi felvilágosító program tartása után végig futtattam az emlékeimben, hogy a gyerekek hányszor kérdeztek engem a nemi átalakító kezelésekről. Háááát, elárulom. A szexedukációs foglalkozáson eddig még NEM érdeklődtek erről. NEM KÖZPONTI KÉRDÉS a fiatalok többségénél. Annyi más, fontosabb, hozzájuk kapcsolódó, őket érdeklő kérdésről beszélünk, hogy ez nem szokott felmerülni. Amúgy pedig miért baj, ha bárki beszélne erről? És hol kezdődik a népszerűsítés?
Ennek tükrében a második kérdés sem értelmes számomra, ezért erre is érvénytelenül fogok szavazni.
3. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
3. válasz: Nana, ez a legálságosabb kérdés, amelyet feltehetnek (bár szoros a verseny a többivel).

Írjuk be a Google keresőbe azt a szót, hogy „szex”, vagy azt, hogy „pornó”! Nézzük meg milyen képeket mutat a kereső…és gondoljuk végig, hogy az 5 éves kisgyerekek ezeket a képeket látják.

Ma a fiúk nem tudják mi az, hogy spontán magömlés, mert ivarérés előtt kezdenek el maszturbálni felnőttfilmekre. Napjainkban a GYEREKEK 9-11 ÉVES KOR között találkoznak először PORNÓVAL, és 16-17 évesen a fiúk 100%-a pornó fogyasztóvá válik.
Visszatérve a 3. kérdéshez: vajon kik mutatnak be, és milyen méditartalmakat?
Két kattintás, és már tudja, és szembesült is a 7 évesünk mi a BDSM, és mi az anál szex.
Ezért, és sok más okból kifolyólag is értelmetlen, álszent a kérdés és érvénytelenül fogok szavazni erre is.
4. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
4. válasz: Sajnos ezt a kérdést sem sikerült megértenem. Se alanya, se értelme. Ki? Mikor? Hol? Miért csinálna ilyesmit?
Úgy tűnik, hogy a kérdésgyártóknak becsípődött a „nem megváltoztatás” kifejezés.
Tudjuk, ha NEM akarunk gondolni valamire, akkor nagyon is AZON JÁR AZ ESZÜNK, mint most a törvényhozóknak, akik betegesen féltik és óvják gyermekinket még a nemváltoztatás gondolatától is, nemhogy képi megjelenítésétől.
Ahogy a klasszikus vicc szól két matrózról, akik barkochbáznak:
- Szőrös?
- Nem.
- Akkor rum.
Vajon mi lehet jelen esetben a „szőrös” és mi a „rum”? Bátran kereshetünk ide illő szavakat a népszavazási kérdésekből, vagy a pedofil törvényből! (Pl:-Szexuális irányultság? -Nem.-Akkor nemváltás.)
Úgyhogy a negyedik értelmetlen népszavazási kérdésre is érvénytelenül fogok szavazni.
Ha Te is csatlakozol hozzám, az igeneket és nemeket és ikszeld be! És rajzolhatsz is hozzá valamit a szavazólapra. Mire gondolok? Virágra, boldog emberekre, napsütésre, szivárványra, békegalambra. Mert ezek fontosok. A népszavazás kérdései pedig nem.


NYUGATON ÁTOPERÁLJÁK A GYEREKEKET? 18 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A NEMVÁLTÓ KISKORÚAKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.07.26.


„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?” – így hangzik a „gyermekvédelmi népszavazás” harmadik kérdése. Az, amelyik talán a leginkább kézzelfogható és konkrét problémára kérdez rá. A kormányközeli sajtó szinte naponta riogat a nemüket váltó gyerekekről szóló, néha valóban aggasztó fejleményekről, míg a liberális médiumokban alig jelenik meg problémaként a téma. Most 18 kérdésben és válaszban nézzük meg, hogy van-e a népszavazásnak tétje Magyarországon – az alapoktól kezdve. Elöljáróban annyit azért elárulunk: a gyerekek nemátalakító kezeléseinek jelenlegi módját Nyugaton is egyre többen kérdőjelezik meg...

A KORMÁNY A NEMVÁLTÓ MŰTÉTTŐL FÉLTI A GYEREKEKET, PEDIG AZ ABORTUSZTÓL KELLENE

TELEXIKON / TELEX
Szerzők: FILLÉR MÁTÉ, JANECSKÓ KATA
2022.03.27.A kormány arról tart népszavazást, hogy lehet-e a nemváltoztatást vagy a homoszexualitást népszerűsíteni a gyerekeknek, miközben alapfogalmakkal nincsenek tisztában a mai fiatalok – akik viszont már jócskán élnek szexuális életet. Telexikon a szexuális felvilágosítás magyarországi helyzetéről.

A VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYÉT AKKOR KÖZLIK MAJD, HA A FIDESZ FÖLKÉSZÜLT A KOMMUNIKÁCIÓRA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.03.


„Az országgyűlési választás legizgalmasabb pontja az eredmény kihirdetése. Vasárnap éjjel 10 és 11 óra között a Fidesz már tudja, hogy mi a végeredmény. A közvélemény akkor még nem tud semmit. Eredményt akkor fognak közölni, amikor a Fidesz fölkészült a kommunikációra” – nyilatkozta Tóth Zoltán, választási szakértő. A Nemzeti Választási Iroda volt vezetője hozzátette: arra sem számít, hogy részadatokat közzé fognak tenni.


Így volt ez három választáson keresztül. Már 2010-ben – pedig még nem is a Fidesz volt hatalmon – elintézték, hogy nem volt eredményközlés, csak 11-kor. 2014-ben féltizenegykor, 2018-ban 10-kor adtak ki eredményt.

A választási iroda volt vezetője azt mondja: „ha belelátnék a szavazatösszesítési rendszerbe – ahogy nem látok bele –, akkor én tíz százaléknál már megmondanám az eredményt. Ennek csak az a feltétele, hogy minden településtípusról – kisközség, középközség, nagyközség, kisváros, nagyváros, Budapest – legyen benn tíz százaléknyi szavazat. Ha mindenhonnan van tíz százaléknyi szavazat, az a végeredményt mutatja.”...

VÁLASZTÁSI VISSZAÉLÉSEK, ÉLŐ KÖZVETÍTÉS – CHICAGÓBAN AZ MKKP MEGFIGYELŐJE SZABÁLYTALANSÁGOKAT TAPASZTALT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2022.04.03.


Ebben a közvetítésben az Átlátszó tudomására jutott választási visszaélésekről számolunk be, cikkünk folyamatosan frissül. Várjuk olvasóink jelzéseit az esetleges választási visszaélésekről Magyarországon az info@atlatszo.hu, Erdélyben az erdely@atlatszo.ro címen. Forrásainkat megvédjük, személyes adataikat nem adjuk ki senkinek az ő beleegyezésük nélkül...

ÖSSZEGYŰJTÖTTÜNK NÉHÁNY UTCÁT, TERET ÉS KÖZSÉGET, AHOL ELDŐLHET A VÁLASZTÁS

G7
Szerzők: HAJDU MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2022.04.03.


A vasárnapi országgyűlési választás kimenetele jelentős részben azon múlik, hogy a billegő körzetekben milyen eredmény születik. A 199 mandátumból 106-ot egyéni választókerületekben osztanak ki: ezekben annak a pártnak, vagy szövetségnek a jelöltje nyeri el a parlamenti helyet, aki a legtöbb szavazatot kapja. Akkor is, ha csak egy szavazattal szerez többet versenytársánál.

A billegő körzetek azok, ahol az egyéni választókerületi jelöltek között nagyon szoros eredmény várható. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott körzeten belül minden településen, minden szavazókörben szoros a verseny, sőt sok esetben nagyon éles különbségek alakulnak ki. Ebben a cikkben azokat a szavazóköröket gyűjtjük össze, amelyek billegő körzetekben vannak, de eredményük 2018-ban nagyon eltért a teljes választókerület eredményétől, és a Fidesz-KDNP vagy nagyon felül- vagy nagyon alulteljesített a listás választáson (a gyűjtésből ugyanakkor kihagytuk az átjelentkezők számára szavazási lehetőséget biztosító szavazóköröket).

Ezekre a szavazókörökre vasárnap két okból lehet érdemes figyelni. Napközben a részvételi adatok lehetnek érdekesek, hiszen ha nem változott az elmúlt négy évben a pártpreferencia az adott területen, akkor a nagyobb számú szavazó a 2018-ban jobban teljesítő politikai csoportosulásnak kedvezhet, és ha néhány száz szavazat dönt, akkor ez akár a mérleg nyelve is lehet. Ha viszont hirtelen fordulat következett be a helyi partpreferenciában, akkor ezért lehetnek meghatározóak az ilyen szavazókörök a végkimenetel szempontjából, igaz ez utóbbi majd csak az eredmények közlésével derül majd ki.

Ha valaki azt gondolná, hogy egy-egy településen vagy választókörben nem lehet radikálisan nagy változás négy év alatt, akkor téved: a Borsod megyei Csenyétén 2018-ban a négy évvel korábbi 9-ről 79 százalékra növelte támogatottságát a Fidesz, de a szintén borsodi Büttösön és a baranyai Hiricsen is bő 40 százalékpontot ugrott a kormánypártra leadott szavazatok aránya..
.

ITT OLVASHATÓ

„VAGY ÖRÖM VAGY BÁNAT, DE PEZSGŐBONTÁS LESZ”

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.hu
2022.04.03..Bizakodó hangulat az ellenzék kampányzáróján.

MAGYARORSZÁG ELDÖNTI, MARADJON-E A NER VAGY SEM – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2022.04.03.


2022 április harmadikán vasárnap, azaz ma, népszavazást és országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Az utóbbi eredményeként eldől, hogy az elkövetkezendő négy évben kiknek a feladata legyen a nép képviselete a parlamentben.

Az elmúlt tucatnyi év után a Nemzeti Együttműködés Rendszere stabilnak tűnik, ugyanakkor az ellenzék számottevő erői idén először próbálnak meg szoros szövetségben fellépni ellene.

Ahogy az elmúlt években megszokhattuk, mindkét oldal sorsdöntőként írja le a vetélkedést, valamint a számos kisebb formáció is a létért folytatott küzdelemként hivatkozik rá.

Apokaliptikus víziók helyett mi ebben a percről percre tudósításban azt mutatjuk be, hogyan zajlik a választás napja, mi történik Budapesten és országszerte. Terveink szerint több helyszínről jelentkezünk információkkal, videókkal és képekkel, várhatók továbbá elemzések, beszámolók és a választáshoz kapcsolódó érdekességek, néhány körzetet pedig kiemelt módon fogunk követni.

Mostantól az éjszakába nyúlóan beszámolunk arról, hogy mi történik, érdemes hát velünk tartani és együtt kivárni, hogy marad-e a NER, vagy esélyt kap az ellenzéki összefogás, esetleg a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lesz az elkövetkezendő években a mérleg nyelve...

ORBÁN: EZ EGY TISZTESSÉGES ÉS FAIR VÁLASZTÁS – MÁRKI-ZAY: SZAVAZZUNK MA EGY JOBB VILÁGRA!

TELEX
Szerző: Telex
2022.04.03.


Kinyitottak a szavazóhelyiségek, elindult a 2022-es országgyűlési választás folyamata. Egész nap tudósítunk az ország, sőt a világ számos pontjáról, gyorsan és pontosan közöljük a részvételi adatokat, majd pedig az esti eredményeket...


MAGYARORSZÁG 2022: MIKÉNT MANIPULÁLJÁK ÉS PRÓBÁLJÁK ELCSALNI A VÁLASZTÁST?

CEU DEMOKRÁCIA INTÉZET
Szerzők: MAGYAR BÁLINT - MADLOVICS BÁLINT
2022.03.30.


Tartalom 

Bevezetés

1. A választás előzetes kiüresítése 
 
1.1. Feles parlamenti többséggel meghozható   
       szabályozások kétharmadossá tétele
1.2. A jelenlegi kormány mandátumán túlmutató  
       kinevezések 
1.3. Állami eszközök kiszervezése lojalisták által felügyelt 
       alapítványokhoz

2. A választói akarat érvényesülésének elszabotálása 

2.1. A választási rendszer egyoldalú átírása
2.2. A választás utólagos felülírása: az önkormányzati 
       választások példája 

3. Az államhatalom törvényes és törvénytelen bevetése a rezsim oldalán

3.1. Az állami kommunikációs csatornák törvénysértő pártossága 
3.2. Az állami források diszkrecionális elosztása
3.3. Az ügyészség politikailag szelektív, kampányérdekekhez igazított gyakorlata 

4. Klasszikus választási csalások lehetőségének szisztematikus megteremtése

4.1. A levélszavazás anomáliái
4.2. Voksturizmus
4.3. A szavazatszámlálás befolyásolása
4.4. Anyagilag kiszolgáltatott szavazók megzsarolása

Függelék 

F11 Feles szabályok kétharmadossá tétele
F12 A jelenlegi kormány mandátumán túlmutató kinevezések.
F13 Állami eszközök kiszervezése lojalisták által vezetett alapítványokhoz
F21 A választási rendszer egyoldalú átírása 
F22 A választás utólagos felülírása: az önkormányzati választás példája 
F41. A levélszavazás anomáliái80 NAP ALATT A NER KÖRÜL: JACHTOZGATTAK A KOVID ALATT, MÍG MI OTTHON ROHADTUNK

EZ A LÉNYEG
Szerző: EZ A LÉNYEG
2022.03.31.


Bort iszik, vizet prédikál. Ez Orbán egész pályafutására elmondható. A koronavírus-járvány alatt azonban ez minden eddiginél szembetűnőbbé vált. Míg magyarok millióit intettek óvatosságra, otthonmaradásra, addig ők össze-vissza utazgattak és szórták a pénzünket...

FIDESZES TURBÓMOZGÓSÍTÁS: EZEKRE A SZAVAZÓKÖRÖKRE ÉRDEMES FIGYELNI VASÁRNAP

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ
2022.04.01.


Egy a közelmúltban az Átlátszó birtokába került fideszes munkaanyag alapján példátlan mértékű mozgósításra készül a kormánypárt egy borsodi választókerületben. Ez eléggé összecseng az általunk pár héttel ezelőtt közölt vizsgálattal, amelynek egyik legnagyobb vihart kavart állítása szerint a Fidesz még mindig képes növekedésre, új választók megszerzésére. 2018. április 8-án, a magas napközbeni részvételi adatok kapcsán bizakodott az akkori ellenzék, majd hatalmas pofonba szaladt bele. Megmutatjuk, miért. Azt is, hogy hol tudott már 2018-ban is jelentősen mozgósítani a Fidesz. Egy biztos: ezekre a szavazókörökre nagyon figyelnie kell majd az ellenzéknek április 3-án. A Választási földrajz Válasz Online számára készített elemzése.


A választások napjának a részvétel napközbeni alakulása szempontjából van egy kialakult ritmusa. A 2002-es országgyűlési választások óta például mindig a reggel 9 és 11 óra közötti idősávban mennek el a legtöbben szavazni, de az is visszatérő motívum, hogy Budapest, valamint a megyeszékhelyek polgárai pár órával később eszmélnek és keresik fel a szavazóhelyiségeket, mint a vidék Magyarországa. Hazánk több mint 10 ezer szavazókörének napközbeni részvételi adataiból rekonstruálni tudjuk, hogy az urnák előtt melyik napszakban milyen forgalom zajlott, a névjegyzék hány százaléka szavazott le, milyen ütemben érkeztek a választók.

Ez az információ önmagában sem teljesen értéktelen, hiszen maguk a pártok is rajta tartják a szemüket, amióta az informatika ezt lehetővé teszi a számukra. Szavazóköri szinten profiloznak. A rendelkezésre álló humán erőforrás és felépített támogatói adatbázisok függvényében képesek megfigyelő vagy reagáló stratégiával viszonyulni ahhoz, ha a számukra kedvező szavazókörök tömegeiből érkeznek jelzések nem várt mértékű választói passzivitásról. Érdemes felidézni például a kormányfő nagyon visszafogottnak tűnő, az önkormányzati választások reggelén, az egyik budai szavazóhelyiség elhagyása közben tett nyilatkozatát 2019. október 13-án, 09:45-kor. Itt már azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választás a helyi ügyekről szól elsősorban. A vájtabb fülű szakértők máris úgy értékelték; Orbán Viktor egy esetlegesen relatíve rossz eredményt próbál meg eltolni a személyétől. Mint kiderült, ez a vélekedés nem volt megalapozatlan.

Számottevő erőforrásokkal rendelkező pártok napközben még időben reagálhatnak, mozgósíthatnak, kopogtathatnak, felkereshetik azokat, akikről tudják, hogy még nem vették fel a szavazólapokat.

(Ugye mennyire nem mindegy, melyik párt delegáltja ül a legközelebb a névjegyzék-füzethez annál a bizonyos asztalnál?) A szavazóköri szintű választói részvételi mozgások ismerete a voksolás napján tehát ma már inkább a kötelező minimum kategóriája. Ahogy már mondtuk, a választások napjának van egy 20 éve kialakult menete, de megfigyeltük, hogy bizonyos szavazókörökben, az országos, de akár településtípus szerinti átlagtól is meredeken eltérő ütemben jelennek meg a választók a szavazóhelyiségekben. Egyszerre, nagyobb tömegekben szavaznak. 2018-ban ugrásszerűen. Mivel arra gyanakodtunk, hogy az adott területen valamilyen mozgósítás történhetett, újabb indikátorokat vontunk be a vizsgálatba, ezekkel is szűkítve azt a listát, amelyen végül, az általunk mozgósítási szempontból gyanúsnak tartott szavazóköröket soroltuk. Fontos rögzíteni, hogy „mozgósítás” alatt jelen esetben azt a tevékenységet értjük, mikor helyismerettel rendelkező szereplők, koordinátorok tömegével vesznek rá olyan lakosokat a voksolásra, akik abszolút nem gyakorlott szavazók, többnyire nem rendelkeznek semmilyen választói, vagy egyéb állampolgári ismerettel, a társadalomtól dezintegráltan élnek. Ezt a vizsgálati szempontot is érvényesítve az alábbi változók segítségével válogattuk át a számunkra érdekeseket a több mint 10 ezer szavazókörből:

- A szavazókörök 2 óránként kötelesek jelenteni az aktuális részvételi adatot a központnak reggel 7-től. Ezt jellemzően a névjegyzék-könyvben, a már megjelentek neve mellé, a margóra behúzott strigulával segítik, de vannak más módszerek is. Azokat a szavazóköröket válogattuk le, ahol az országostól eltérő, nagyon kiugró részvételnövekedést tapasztaltunk, tehát egy adott idősávban váratlanul sokan szavaztak le.

- Mivel azt feltételezzük, hogy egyik vagy másik politikai szereplő érdekében végzik ezt a mozgósítást, kritériumként adtuk meg azt, hogy adott szavazókörben az egyéni jelölt az adott OEVK-ban elért eredményéhez képest 20 százalékkal jobban szerepeljen. Mivel az összes többi felsorolt indikátor együttállása csak akkor maradt fent, ha a FIDESZ–KDNP egyéni indulójára számítottuk a modellt, ezért kizárólag velük kellett, hogy folytassuk a vizsgálódást. Magyarán, 2018-ban egyetlen olyan szavazókör sem létezett Magyarországon, ahol akár az MSZP, a DK vagy a Jobbik jelöltje a saját maga kerületi eredményéhez képest 20 százalékkal jobban szerepelt volna napközbeni részvételben tapasztalható „ütemtévesztések” mellett, valamint az alábbi feltételek is teljesültek volna.

- Az egyéni jelölt több szavazatot kap, mint az őt indító párt listája. Ez azért fontos indikátor, mert a terepről érkező visszajelzések alapján a nem túl gyakorlott választóknak az egyéni jelölt nevét sulykolják, a pártlistás szavazat már másodlagos, bár nem elhanyagolható preferencia.

- Az országos átlagnál magasabb a rontott szavazatok, valamint a hiányzó szavazólapok aránya. Előbbi megint csak arra utal, hogy tömegével jelennek meg rutinosnak semmi esetre sem nevezhető szavazók, utóbbi pedig az úgynevezett „láncszavazás” klasszikus jele.

Mivel a fenti jellemzők egyenként sok olyan kistelepülésen teljesülhetnek, ahol a szervezett szavaztatás nem volt jellemző, fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy ebbe a vizsgálatba kizárólag azokat a szavazóköröket vontuk be, amelyekben ezek a mutatók együttesen teljesülnek. A Szabolcs megye 3-as, Kisvárda központú választókerületében például Seszták Miklós még a Fidesz pártlistát is megverte 5 százalékponttal 2018-ban, ebből azonban nem következik az, hogy valami turpisság történt az adott választókerületben (habár hét gyanús szavazókört itt is találtunk). Itt sokkal inkább a jelölt személyes márkaneve az, ami felhúzta az egyéni szereplését. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nemzetiségi listára szavazók nem szavaznak pártlistára, így minimális torzító hatása ennek is lehet, például a német nemzetiség által sűrűbben lakott térségekben (Baranya és Tolna megye).

A Fidesz támogatottsága és a rontott szavazatok aránya fordított arányban áll a település lélekszámával; minél kisebb településre megyünk, annál nagyobb valószínűséggel találkozunk kormánypárti szavazóval és annál magasabb a rontott szavazatok aránya is. Az egészen törpetelepüléseket a vizsgálat elején kizártuk, két okból. A nagyon alacsony elemszám (választók száma) miatt torzító hatása lehet annak, ha egy 30 fős falu tagjai egyszerre szavaznak le, egyfajta közösségi élményteremtő aktusként, vagy adott esetben valamilyen közös társadalmi esemény (családi ebéd, vasárnapi mise/istentisztelet) után keresik fel a szavazóhelyiséget. A politológiából ismert szomszédsági hatás okán ráadásul nem ritka, hogy ezek a voksok amúgy is egy irányba mennek egy ilyen mikroközösségben. Éppen ezért a vizsgálatba bevonható szavazókörök lélekszámát 200 főben minimalizáltuk. Ez azok szempontjából is logikusnak tűnhet, akik a választások napján agitálnak ezeken a településeken, hiszen nem feltétlenül hatékony, ha a legapróbb zsákfalvakban töltik az értékes időt a „koordinátorok” egy átlagos városi lépcsőháznyi ember mozgósítása érdekében...

OV 88-22 – EGY DICSŐSÉGGEL INDULÓ, DE DICSTELENÜL ZÁRÓDÓ PÁLYAFUTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: NÉMETH PÉTER
2022.04.03.


A jelenlegi magyar miniszterelnök messze kitöltötte azt az időt, ami rá szabatott, sőt, annál jóval többet is. Amennyire lehet, annyira meg is mérgezte ezt az országot, amennyire lehet, annyira meg is osztotta ezt a társadalmat, és amennyire lehet, annyira be is oltotta a gyűlölködés szérumával...