2021. február 19., péntek

ELKÉPESZTŐ, AMI EGY HÁZIORVOSSAL TÖRTÉNIK!

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2021.02.19.


Egy háziorvos megdöbbentő levelet írt már nyugalomba vonult kollégájának, ebből a leveléből osztott meg részleteket a Facebookon Felvidéki Judit Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró.


Felvidéki Judit Facebook oldalán ezek a részletek olvashatók:

A szokásos utolsó pillanatban péntek este, munka után kapunk egy levelet a netre, hogy hétfőn 17 óráig szedjek össze 16 idős oltandót, jelentsem le a nevüket az oltási központnak, és értesítsem ki őket, hogy jöjjenek be péntekre oltásra. (Mint az előző emailból kiderült, szerencsétlen kolléganőm buzgó módon még ma értesítette is a betegeit, hogy péntekre jelenjenek meg. Lejelentette a budapesti oltóközpontnak a behívottak nevét, ahonnan visszaírtak, hogy fogalmuk sincs lesz-e oltóanyag, meg egyáltalán gőzük sincs, hogy mi lesz, hol lesz. Ezt már a levél megírása után most tudtam meg, de nem akarom átírni, késő van, meg már a méreg miatt bekaptam egy altatót, mindjárt olyan kába leszek, mint az oltási terv, tehát vedd úgy, hogy még nem tudom.) Egy ampulla, 10 adagos oltóanyagért menjek Csepelre, de még nem tudják biztosan, lehet, hogy máshova, és kérdés hogy tényleg ott lesz-e az oltóanyag. Ha egy vagy két beteg nem jön be, én leszek a felelős, a vakcina kibontva, csak hat óráig bírja, ezért mind a tíz benne levő adagot e hat óra alatt be kell adni, utána ki lehet dobni, de azt nem lehet. A mínusz hetven fokon tartandó másik vakcina miatt hat idősnek szervezzem meg a mentőszállítását a megyei oltóközpontba, de hogy pontosan hova és mikorra, az nem derül ki a levélből, valamint, hogy a mentőnek lesz-e hirtelen az összes budapesti háziorvos hat-hat betegének (ez öt-hatezer beteg) azonnali szállítási kapacitása, ezt a jó ég tudja, de ha nem érnek oda, vagy ha egy meggondolja magát, a fejemet veszik...

INGYENES LAPOT INDÍT A KESMA VIDÉKEN, KÓSA LAJOS SVÁJCBAN TALÁLKOZGATOTT A CSENGERI ÖRÖKÖSNŐVEL - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.02.19.


Telex: Kanyargós út vezetett Rogán Barbara földvásárlási tervének elkaszálásáig


Tíz nap hallgatás után különös fordulat zárta le a Rogán Barbara tervezett földvásárlásából kinőtt ügyet: a kabinetminiszter a kormányközeli sajtóban a szerződés jóváhagyását elutasító határozattal igyekezett cáfolni azt, hogy bárki is akart volna földeket venni, és bőszen hazugozta az esetet megszellőztető sajtót. A lap úgy értesült, hogy az eset a miniszterelnök szintjén is nemtetszést váltott ki, a Karmelitában szorgalmazták a folyamat leállítását.

Magyar Narancs: Ingyenes lapokkal veszi be Mediaworks a Fidesz által elbukott városokat


A lap értesülése szerint heteken belül országosan több százezer példányban fognak eljutni a postaládákba a Mediaworks Zrt. hetilapjai azokban a nagyvárosokban (Tatabányán, Hódmezővásárhelyen, Szombathelyen, Szekszárdon, Salgótarjánban, Egerben, Miskolcon, Pécsett, Dunaújvárosban, Nagykanizsán), ahol Fidesz veszített a 2019-es önkormányzati választáson. A “City” nevű lapcsalád indítása arra utal, a kormánypárt a 2022-es országgyűlési választások előtt egy évvel nem tartja elégségesnek, hogy a propaganda csak a Mediaworks megyei fizetős lapjaiban jelenjen meg.

24.hu: Sörfőzdére kapott pénzt a kormánytól az agyontámogatott topolyai futballklub tulajdonosának cégeA vajdasági egyesület bő 8 milliárd forinthoz jutott már hozzá, de Zsemberi János telekommunikációs cége most a sörfőzésbe is beszáll. Szerdán hozta nyilvánosságra a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy nyolc vállalat 25 milliárd forint értékben ruház be külföldön, ehhez pedig 13 milliárd forintnyi állami támogatást kapnak. A Sat-Trakt Kft. Szabadkán fog sörfőzdét építeni.

Hvg.hu: Jelenetek egy vallomásból: Svájci bankokba is elment Kósa Lajos az “örökösnővel”


Négyszer is találkozott Svájcban Kósa Lajos azzal a csengeri örökösnővel, akiről azt hitte, hogy mesés örökség birtokosa. Egy alkalommal Zürichben két bankban és egy ügyvédnél is jártak közösen, hogy a fideszes politikus rendelkezhessen a nő állítólagos svájci bankszámlája felett.

G7: A fideszes települések közel 500-szor több turisztikai támogatást kaptak, mint az ellenzékiek

Az MTÜ támogatási listája alapján 2020-ban a megítélt támogatások jelentős része, mintegy 38 milliárd forint került közvetlenül önkormányzatokhoz. A megítélt támogatások döntő többsége olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármester választottak 2019-ben. A legtöbb pénzt, 6,3 milliárd forintot Balatonfüred kapta – új kulturális negyed kialakítására, kemping- és strandfejlesztésre -, Debrecen több mint ötmilliárd forintot kapott – többek között fürdőre és babamúzeumra -, Esztergom pedig ötmilliárdot.

A PFIZER/BIONTECH RÁJÖTT, HOGY MÉGSEM KELL - 80 FOKON TÁROLNI A VAKCINÁJÁT

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2021.02.19.


A BioNTech és a Pfizer pénteken új mérési adatokat nyújtott be az amerikai egészségügyi hatóságnak, ezek szerint az oltóanyagukat még sem kell feltétlenül ultrahideg fagyasztóban tárolni. A vakcina elosztásában eddig éppen az okozta a legnagyobb nehézséget, hogy a jelenlegi előírások szerint -80 Celsius fokos hűtést igényel, és csak zárt hűtőláncokon keresztül juttathatók el az oltópontokra, ahol az ampullák normál hűtőben 5 napig tarthatók el. Most azt várják, hogy az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) lazítson az előírásokon.

A most benyújtott adatok szerint elég lenne -25 vagy -15 Celsius fok tárolni két héten keresztül, hogy stabil maradjon, ami már jóval könnyebben kivitelezhető...

KIJÖTT A KÍNAI VAKCINA ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁSA, AMIBŐL KIDERÜL, MILYEN MELLÉKHATÁSAI LEHETNEK AZ OLTÁSNAK

444.HU
Szerző: haszanz
2021.02.19.


...megjelent az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet honlapján, az orvosok mellett azoknak is szóló tájékoztatóval, akiket beoltanak.

Saját vizsgálatok hiján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki, annak is a december 30-i verzióját. (Ez egyébként jóval alaposabb, mint a hasonló jellegű útmutató az orosz vakcináról.)

Az a szövegből kiderül, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatoknál elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”. Hogy pontosan milyen hatékonyságú, arról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”.

A szöveg szerint a vakcina a 60 évesnél idősebb személyeknél is alkalmazható, de „a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak”.

Müller Cecília délelőtt már bejelentette, hogy a kínai vakcinával oltani fognak idősebbeket is, de Müller szerint a krónikus betegeket csak akkor, ha megfelelően kezeltek. Az oltóorvos feladata lesz dönteni erről. (Elég változatos most az, hogy melyik vakcinát kinek adják be. Az AstraZenecát megkaphatják krónikus beteg is, de 60 év felettiek egyelőre nem. A Szputnyikot adják időseknek is, de krónikus betegeknek nem. A Pfizernél és a Modernánál ilyen megkötések nincsenek.)...

A MEGRENDELT VAKCINÁK 5 SZÁZALÉKÁT KAPTUK MEG, ÉS BŐ EGYHARMADÁT SIKERÜLT BEADNI

TELEX
Szerzők: JOÓB SÁNDOR, BAKRÓ-NAGY FERENC
2021.02.19.


A Magyarország által a nyugati és a keleti gyógyszercégeknél lekötött 26,7 millió adag vakcinából eddig 1,4 millió érkezett meg hozzánk, és ezekből 544 ezer adagot adtak be – derül ki a Telex összesítéséből.

Infografikánkon azt nézheti meg, hogy a Magyarország által megrendelt készletekből eddig mennyi érkezett meg a különböző gyártóktól, és ebből hány adagot adtak be. Mivel a teljes védettséghez a nálunk használt oltóanyagokból kettőt kell beadni, valóban beoltottnak csak az a 152 432 ember tekinthető, aki már megkapta a 2. dózist. (A megrendelt tételek közül egyedül a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen vakcinája lesz egydózisú, de ez még nem kapta meg engedélyt az EU-ban)...


SZIJJÁRTÓ CIPÉSZ ÚRNAK JOGSZABÁLY ÍRJA ELŐ, HOGY MARADJON A KAPTAFÁNÁL

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2021.02.18.


A koronavírus elleni vakcinák egyre bőségesebb kínálatából válogathatunk. Pontosabban a választék ugyan valóban folyamatosan bővül, de – ellentétben az első információkkal – a választás lehetősége nem. A vakcinák sokféleségét a legutóbb – január 28-án hozott és 29-e óta hatályos – módosító kormányrendelet teremtette meg. Sajnos, nekem erről az a közismert mondás jutott eszembe, hogy a tehénszar is nyilván ízletes, hiszen egymillió légy nem tévedhet.

Gondolom, kitalálták, ezúttal arról a jogszabályról lesz szó, amely szerint

a gyógyszerészeti államigazgatási szervnek (OGYÉI) a koronavírus feltételezett vagy igazolt terjedésének megakadályozása érdekében ki kell adnia az engedélyt a gyógyszer behozatalára és alkalmazására (…), ha a gyógyszert legalább egymillió személynél már alkalmazták. Ezen feltétel teljesülését a külpolitikáért felelős miniszter állapítja meg.

Persze feltétel az is, hogy hol alkalmazták már a kérdéses oltóanyagot. Elég annyi, hogy akár csak egy európai uniós tagjelölt ország legyen a minta. Ez a szabályozás éppen olyan, mint a Fidesztől már megszokott személyre szabott jogalkotás, csak most a személyt egyetlen ország, nevezetesen Szerbia képviseli, mert ott oltanak már az egyik kínai vakcinával. (De persze jöhet még Montenegró vagy akár Törökország is, hiszen ők is EU-tagjelöltek.)

Vizsgáljuk meg, hogyan sikerült a kormánynak a jogalkotás e valóban alacsony szintjére leküzdenie magát?
...

HOGYAN SZABÁLYOZHATÓ A PORNÓ AZ „ELMÚLTAM 18 ÉVES”-RE KATTINTÁSON TÚL?

MÉRCE
Szerző: MÓRA MENTA
2021.02.19.


A Nők Egymásért Mozgalom (NEM!) szeptemberben indult, „A pornó nem szex. A pornó erőszak” kampányának keretein belül több cikk is megjelent, melyek a pornó problematikusságát tárgyalják. Szó esett már a háttérben meghúzódó emberkereskedelemről, a videókban megjelenő erőszakról, a szexista és rasszista sztereotípiák bemutatásáról, azok szexuális életre gyakorolt káros hatásáról, illetve az intimitás áruba bocsátásáról is. Bár baloldali körökben egyre ismertebbé válik a pornó rendszerkritikus feminista kritikája, ritkán kerül terítékre az a kérdés, hogy milyen konkrét közpolitikai eszközökkel is lehetne szabályozni azt. Ennek egyik terepe a kiskorúak pornóhoz való hozzáférésének korlátozása.

Jelenleg kiskorúak is könnyedén nézhetnek pornót az interneten, ugyanakkor nem csak fogyasztóként érintettek: az utóbbi időben egyre több médiavisszhangot kapott, hogy a Pornhubon – melynek tulajdonosa a szexipar legbefolyásosabb cége, a Mindgeek – számos kiskorúakat ábrázoló videó is elérhető.

A Pornhub ellen már kampány is indult. A Traffickinghub nevű kezdeményezés keretében több mint kétmillió aláírás gyűlt össze az oldal azonnali leállításáért és felelősségre vonásáért az emberkereskedelemben és a szexuális kihasználásban játszott szerepéért. Ez is mutatja, hogy egyre többen igyekeznek felhívni a figyelmet a szexipar jelentette problémákra, miközben változást elérő szabályozásához kevés eszközünk és ismeretünk van.

Bár a pornó szabályozására állami szinten is vannak lehetőségek, ugyanakkor ez az internetes pornó elterjedésével egyre nagyobb kihívást jelent. Az eChildhood szerint, mely egy, a pornó gyermekekre gyakorolt hatásával foglalkozó szervezet, átlagosan 10-ből 6-7 fiú lát pornót 13 éves korára, ezek egy része pedig akaratlanul történik. Mivel sokan innen kapnak mintát a szexuális viselkedésről, a pornó nagy hatást gyakorol a későbbi szexuális életükre. Ez különösen káros, hiszen

a pornó rendszerint nők elleni erőszakot, nemek közti hierarchikus viszonyokat, kizsákmányolást ábrázol.

A pornót fogyasztó fiatalok esetében annak is nagyobb az esélye, hogy később maguk is szexuális tartalmú videók készítésében vegyenek részt. Probléma az is, hogy a gyakorlatban egyáltalán nem ellenőrzik körültekintően a fogyasztók életkorát, hiszen csupán egy kattintásba kerül, hogy az oldalra ellátogatók 18 éven felülinek vallják magukat...

FELESÉGE NEM KÉRT AZ AJÁNDÉKBÓL, KÓSA MÉGIS RÁTUKMÁLTA

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.02.18.Kósa Lajos maga is sok milliárd forint értékben fogadott el ajándékot a csengeri örökösnőtől, de még olyanokra is százmilliókat tukmált, akik egyáltalán nem kértek belőle. Sőt, ellenezték. Ilyen volt például a felesége is. 

Ez derül ki a rendőrségi tanúvallomásból, és ezt nézheted meg itt.

Meg itt.

BABALÁZ, HARCOS GÉN, TEHETSÉG... | HOGY ÁLL AZ ÖRÖKLÉS VS. KÖRNYEZET VITA?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.02.18.Milyen arányban határoz meg bennünket a genetika, illetve a környezeti hatások? A tesztoszteron tényleg a “férfiasság” hormonja? Léteznek született tehetségek vagy minden tanulható? Mennyire hasonlítunk a főemlősökre, és eredendően erőszakos-e az emberi faj? Megtalálták végül a homoszexualitásért felelős gént? És kinek ütött már a biológiai órája? Egyáltalán mit kezdjünk ezekkel az információkkal? 

Az emberi természet biológiai meghatározottságát bizonyító kutatások legalább olyan meggyőzőnek tűnnek, mint a társas kondicionálás hatásait vizsgálók. A determinista és a behaviorista irányzat is hozzájárult a köztudatban máig erősen élő hiedelmek kialakulásához, függetlenül attól, hogy sok korai felfedezést a tudomány maga is felülírt az idők során. A mai adásban a nature-nurture, magyarul az öröklés-környezet meccs mai állását nézzük meg tudományon innen, közhelyeken túl...

"BARÁTSÁGOS BALOLDALT ÉPÍTENI" | INTERJÚ A BELÉPÉSI KÜSZÖB ALKOTÓIVAL | SCHULTZ NÓRA, CSEPREGI DÁVID

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.02.18.Belépési Küszöb címmel indult el a Partizán podcast műsora 2020 novemberében, melynek most szombaton már a hetedik részét hallgathatod a Spotify-on. A mai Markoló adás vendégei a műsor kitalálói-szerkesztői-műsorvezetői Schultz Nóra és Csepregi Dávid, két fiatal társadalomtudós és aktivista, akik korábban külön-külön már többször is szerepeltek a csatornán. Nórával és Dáviddal arról beszélgetünk, hogy kik ők és mi a szándékuk a kéthetente megjelenő podcast sorozattal?


AZ ORBÁN-KORMÁNY VÁLSÁGKEZELÉSÉNEK LAKOSSÁGI ÉRTÉKELÉSE: STABIL KETTES

IDEA INTÉZET
Szerző: Idea Intézet
2021.02.


Az IDEA Intézet 2021. január 22. és január 26. között készített reprezentatív közvélemény-kutatást az Orbán-kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járvány- és válságkezelő intézkedéseinek társadalmi megítéléséről.

Az adatfelvétel eredményei szerint a véleményeket a pártos polarizáció rendezi mintázatokba. Míg a fideszesek alapvetően jóra értékelik a kormány intézkedéseit, addig az ellenzékiek rendkívül, még a szokásosnál is elégedetlenebbek azokkal.

Mindent egybe vetve a magyar társadalom stabil kettesre (2,4 átlagpont), a kormánypártiak jóra (4,1 pont), az ismeretlen preferenciájúak pedig kettes alára (1,8 pont) osztályozzák a kormányzati teljesítményt. Egy választói csoport, mégpedig az ellenzékiek, megbuktatják az Orbán-kormányt a válságkezelés terén tett intézkedéseit értékelve (1,4 átlagpont).

A koronavírusjárvány a 2020-as év legfontosabb történése, amely befolyásolta az emberek hétköznapjait éppúgy, mint a politikai napirendet. 2020 tavaszán a magyar társadalom nagyfokú fegyelmezettsége és a viszonylag korán meghozott korlátozó intézkedések hatására megfékezett járvány lokálisan, szociális és egészségügyi intézményekben terjedt. A szó hétköznapi értelmében vett járványhelyzet (nagyon sok ember betegszik meg, a betegséget egymástól kapják el, a kontaktok egy idő után lekövethetetlenek) 2020 tavaszán nem volt Magyarországon. A járvány és az annak hatására kibontakozó gazdasági és szociális válság kezelésére a kormány rendkívüli felhatalmazást kapott. A veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetése közjogi értelemben minden jogot és ezzel együtt minden felelősséget a kormánynak adott át. Ha jól kezeli a válságot az az ő dicsősége, ha rosszul, akkor minden kétséget kizárólag az ő felelőssége.

A 2020 nyári, járvány szempontból csendes időszak lehetőséget adott a minden virológus, járványügyi szakember által világosan előre jelzett második koronavírus-járványhullámra való felkészülésre. Járványtani szempontból 2020. szeptemberétől a vírus elkezdett teljesen másképpen viselkedni, mint 2020. tavaszán. Már szeptember első napjaiban több fertőzött volt, mint 2020 első felében a legkritikusabb napon, oly módon, hogy az aktív koronavírus-esetek száma szeptember 17-én átlépte a 10 000 főt, míg a tavaszi időszakban a maximum 2054 fő voltA kormányzat azonban több mint két hónapig alig-alig vett tudomást a járvány megállíthatatlannak tűnő belföldi, közösségi szintű terjedéséről. Amikorra 2020. november 10-én az Országgyűlés elfogadta a második felhatalmazási törvényt, addigra naponta 4000 új esetet jelentettek, az aktív esetek száma naponta 3500 fővel növekedett. A naponta elhalálozottak száma megközelítette, sőt november 6-án átlépte a 100 főt. Ennek következtében november elején már több mint 2000 magyar ember hunyt el a koronavírus-járvány közvetlen orvosi következményeibe...

ITT OLVASHATÓ

A CSALÁD AZ CSALÁD? HODÁSZ ANDRÁS KATOLIKUS PAP ÉS AZ LMBT-KAMPÁNYARC MÉSZÁROS GYÖRGY TÖRTÉNELMI VITÁJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.02.19.


A tavalyi alkotmánymódosítás és az örökbefogadást megnehezítő törvény elfogadása után indult A család az család-kampány egyik arca Mészáros György. A neveléstudománnyal foglalkozó kutató, aki meleg egyedülállóként fogadta örökbe és neveli kisfiát, korábban szerzetes volt. Hodász András ismert katolikus pap, aki maga is hozzászólt már a családvitához: videóban magyarázta nemrég, miért védi az egyház férfi és nő kapcsolatát minden más fölött. A Válasz Online most egy asztalhoz ültette a feleket, hogy szemtől-szemben fejthessék ki és védhessék meg álláspontjukat homoszexualitásról, örökbefogadásról, Isten akaratáról és az állam családügyi szerepéről. Noha a véleménykülönbségek nem oldódtak fel, egyedülálló, az önkritikát egyik fél részéről sem nélkülöző párbeszéd lett az eredmény – fényévekkel a szokványos, kultúrharcos színvonal fölött...

ÁLKONZULTÁCIÓVAL HÁRÍTJA ORBÁN A FELELŐSSÉGET A LAKOSSÁGRA SZAKMAI KÉRDÉSEKBEN - EGY LAIKUS ÁTLAGEMBER NEM TUD A MOSTANI KÉRDÉSEKRE SEM MEGALAPOZOTT ÉS FELELŐS VÁLASZT ADNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava Online
2021.02.18.


A “nemzeti konzultációnak” nevezett színjáték eddig sem arra volt kíváncsi, mit gondolnak az emberek, hanem sugalmazott kérdések formájában manipulálták az embereket hogy rájuk hivatkozhassanak. A járványról, illetve a korlátozások feloldásáról rendezett újabb “konzultáció” célja is az, hogy egyértelműen szakmai kérdésekben a lakosságra hárítsa Orbán a felelősséget. Azt, hogy mikor, hogyan és mennyire lehet egy országot kinyitni, a szigorításokat feloldani, kizárólag szakemberek mondhatják meg. Ezért Orbánnak szakembereket kellene megkérdeznie, ha a közelében lennének ilyenek, nem a laikusokat.

De Orbán meg orvosbiológiai és gyógyszerészeti ügyekben sem a szakembereket kérdezi meg és nem az erre hivatott intézmények hoznak döntéseket, hanem ő maga és a hétmérföldes cipőjében világjáró zseni, a mindenhez is értő Szijjártó Péter. Saját bejelentésük szerint most indult el a járvány harmadik hulláma, miközben a második sem ért véget, de ezzel egyidőben “nemzeti konzultációt” indítanak arról, hogy feloldják-e a szigorításokat. Ennek oka az, hogy Orbán megrémült a gazdasági eredményektől és az embereket ért veszteségektől, s mindenképp ki akarja nyitni az országot. Ehhez kell hivatkozási alap...

MUTATJUK, MILYEN DURVÁN BÜNTETI A NYUGDÍJASOKAT AZ ÉLELMISZEREK DRÁGULÁSA

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2021.02.18.


A társadalom legidősebb rétege által legtöbbet és legnagyobb mennyiségben vásárolt termékek valami elképesztő mértékű áremelkedésen estek át. Ez az állítás nemcsak az elmúlt egy évre igaz, hanem az elmúlt öt év egészére. Arra pedig esély nincs, hogy ezt a törvénynek megfelelő mértékű nyugdíjemelések elbírják.


Több alkalommal, több oldalról is megközelítettük már a nyugdíjemelések és az infláció kérdéskörét, mindegyik esetben egy következtetést lehetett levonni: olyan mértékű a drágulás az ő fogyasztói kosaruk összetétele alapján, amit az évente a törvénynek megfelelően végrehajtott emelések - illetve szükség esetén a kiegészítő emelések - nem képesek azt fedezni. A nyugdíjasok fogyasztói kosarában az általános indexnél számoltnál nagyobb súllyal szerepelnek az élelmiszerek, szolgáltatások, valamint a háztartási energia, ellenben tartós fogyasztási cikkekre már alig-alig költenek. Éppen ezért a Háztartások életszínvonala kiadvány segítségével legyűjtöttük a legnagyobb mennyiségben vásárolt alapélelmiszereket, majd ezekhez hozzárendeltük az inflációs statisztikában rögzített legfrissebb átlagos árakat...

MÉGISCSAK LEHET EBBŐL KÜLFÖLDI NYARALÁS IDÉN

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.02.19.


Bár a nemrég végzett felmérésünk szerint a magyar lakosság többsége egyáltalán nem tartja reálisnak, hogy idén külföldi nyaralást tervezzen, egyre inkább úgy tűnik, hogy erre mégiscsak nyílhat majd lehetősége. A helyzet ugyanis nagyon gyorsan változik, és az oltások felpörgetésébe vetett bizakodást meglovagolva különösen a görögök aktivizálták magukat, hogy megmentsék a nyarat.

Görögországra azért érdemes most figyelni, mert elemi érdeke, hogy minél hamarabb minél többen utazzanak be a területére, így minden elképzelhető intézkedést meghoz a cél érdekében. Járványmentes években a görög GDP 20 százaléka származik a turizmusból, és tavaly ennek a 75-80 százaléka kiesett. Bár ez valószínűleg nem vezet majd az ebből elméletileg következő 16 százalékos GDP-zuhanáshoz*, de ha idén is ugyanolyan kevés turista érkezne, mint tavaly, az már nagyon komoly hatással lenne az egész országra. Ezért mindenképpen megpróbálják elérni, hogy a tavalyi bevételnek legalább a kétszerese meglegyen 2021-ben, vagyis ne essen ki a normál éves forgalomnak több mint a fele.

A görögök látványosan megragadják azokat a lehetőségeket, amelyeket az oltások hozhatnak. Február 8-án Izraellel megkötöttek egy szerződést, amely kölcsönösen megkönnyíti azoknak a turistáknak a beutazását egymás országába, akik be vannak oltva. (Jelenleg csak 72 óránál nem régebbi negatív pcr-teszttel lehet belépni Görögországba, illetve a határon is végeznek gyorstesztet, magyar állampolgárok pedig alapesetben csak 10 napos karantén vállalásával térhetnek haza külföldről, így például Görögországból is.)...

LANTOS GABRIELLA: A KORMÁNY MEGINT ELVESZTETTE A KONTROLLT A VÍRUS FÖLÖTT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.02.19.


Amikor még jobbak voltak a fertőzöttségi mutatók, az Új Világ Néppárt a Robert Koch Intézet szempontjai alapján kidolgozott egy, a megyénkénti fertőzöttségi számokra alapozott, az országot piros, sárga és zöld zónára osztó, nagyon szabályozott intézkedési tervet. Azért, hogyha kell, lehessen majd mihez nyúlni. Mert a járvány elleni védekezésben előre kell gondolkodni. Minthogy azonban most fölfelé mennek a fertőzöttségi számok, és néhány megye kivételével, az egész ország a piros, vagyis a nagyon fertőzött zónába tartozik, nincs itt a nyitás ideje. A járványt viszont addig lehet szűréssel, kontakt-kutatással és szigorú izolációval jól kézben tartani, ameddig egy terület a zöld zónában van. A kormány viszont nem építette ki sem a tömeges és ingyenes tesztelést, sem a fertőzöttek arányával arányos kontakt-kutatást, és azt a néhány rendőrt leszámítva, semmilyen izolációs ellenőrző szervezete nincs. Így megint elvesztette a vírus fölött a kontrollt, és feltett kézzel áll.


Elérkezett a nyitás ideje?

– Nem. Én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy amikor majd eljön a nyitás ideje, akkor az legyen nagyon szabályozott, és függjön a fertőzöttségi számoktól. Az Új Világ Néppárt elkészített a Robert Koch Intézet szempontjai alapján egy kicsit (zöld zóna), közepesen (sárga zóna), és nagyon fertőzött (piros zóna) állapotot figyelembe vevő szabályozást, és azt mondtuk, ezekhez rendeljenek intézkedéseket arról, hogy mi lehet nyitva és mi lehet zárva. Három héten keresztül figyeljék, hogy csökken, vagy növekszik a fertőzöttek száma. Csak három hét stabil csökkenés után kezdjék el a nyitást. Most, sajnos, ez a helyzet nem áll fönn, mert nem, hogy három hétig stabilan csökkenne, hanem szép, lassan emelkedik a fertőzöttek száma...

KISEBB KAMATTAL AKAR MÉG TÖBB PÉNZT AZ ÁLLAM - DÖBBENETES ÖSSZEG, 14 EZERMILLIÁRD FORINTUNK HEVER PARLAGON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.19.


Tavaly több mint ezermilliárd forintot adtunk az államnak, de a legtöbb frissen spórolt pénzt bankbetétbe tettük. A harmadik legnépszerűbb megtakarítás a készpénz volt. A bankban szinte minden vagyonunkat folyószámlán tartjuk, így a készpénzállománnyal együtt 14,3 ezermilliárd forintunk hever parlagon.

Első ránézésre boldog békeidőket idéző számokat láthatunk az MNB-nek a háztartások pénzügyi vagyonát bemutató 2020. év végi statisztikáit áttekintve. A bruttó vagyon 66 ezermilliárd forintra nőtt egy év alatt a 4113 milliárd forint plusz megtakarításnak és az 1331 milliárd forint átértékelődésnek köszönhetően. A nettó vagyon pedig (hitelekkel csökkentett bruttó vagyon) 54544 milliárd forint lett. (2846 milliárd forint a tranzakcióknak, közel 1300 milliárd forint az átértékelődésnek köszönhető).

Ha csak a számokkal játszunk, elmondhatjuk, hogy átlagosan mindenkinek 6,6 millió forint, hitelek nélkül pedig 5,4 millió forint megtakarítása van ebben az országban,. De tudjuk, hogy a valóság nem ez. Valójában egy végletesen szétszakított országban élünk, ahol a jövedelmi különbségek még a legjobb esetben is csak konzerválódtak az elmúlt tíz évben. A jövedelmek negyedével a felső 10 százalék rendelkezik. (A Magyar Nemzeti Bank egy korábbi felmérése szerint a háztartások legvagyonosabb 10 százaléka a pénzügyi eszközök értékének közel 70 százalékát tudhatja magáénak.)...

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/7. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.02.19.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: A három Kósa

Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester virtuóz adriai kalandja után másfél évvel és Szájer József korábbi fideszes uniós képviselő halmazatos kihágása után három hónappal most Kósa Lajos, a párt másik meghatározó politikusa került a közéleti érdeklődés homlokterébe. Nem kevésbé vidám történet ez sem. Azt kellene elmagyaráznia a veterán politikusnak, hogyan fogadhatta el a csengeri Sz. Gáborné (P. Mária) ajándékaként a francia Credit Industriel et Commercial pénzintézet 24,09 százalékát. A Blikk információi szerint Kósa el is fogadta az ajánlatot. Nem sokkal később kiderült, hogy a nő egy svájci repülőcég osztalékjövedelmének öt százalékát is Kósának ajándékozta, öt évig. A politikus azt is köszönettel elfogadta, mígnem ezt követően az egyik ellenzéki párt mindannyiunk megvédésének érdekében indítványozta Kósa Lajos IQ-tesztjének elkészítését.

Kósa Lajos korábbi rendőrségi vallomásában nem emlékezett a két ajándékozási szerződés megkötésének körülményeire. Azt mondta, P. Máriával kapcsolatban mindvégig tartotta magát ahhoz, hogy tőle semmit nem fogad el, sem pénzt, sem ajándékot. Szerinte a két szerződés az aláíráskor is semmis volt, hiszen az ajándéktárgyak nem voltak az ajándékozó tulajdonában...

Révész Sándor: Európaiságteljesítmény

Dobrovits Mihály: Néhány szó az ujgurokról


Miközben hazánk diplomáciája kitartóan próbál egyensúlyozni euroatlanti elkötelezettségünk mellett Oroszország, a Kínai Népköztársaság, valamint Közép-Ázsia között, a hivatalos magyar politika tartósan hallgat a hszincsiangi ujgurok helyzetéről. Holott ez a történet már a valós keleti ügyekben általában lassan mozduló magyar közvéleményt is elérte...

Váncsa István: Miért van kormányunk?

Bánlaki György: Biden Amerikája

Radnóti Sándor: A végső kétségbeesés írója

Bodor Ádám – hihetetlen – 85

Molnár Erzsébet: A választás szabadsága

Gadó Gábor: Mindazonáltal


F E U I L L E T O N

Babiczky Tibor: Szapphó-paradigma

I N T E R J Ú

J. Győri László: „Sose andalogjunk édesen Bachhal a szívünkben”
Interjú Krasznahorkai Lászlóval

V I S S Z H A N G

Beck Zoltán: A szív vége
Válasz Jászberényi Sándornak

Lévai Júlia: Remény

Koppány Zsolt: Legyen Apponyi!

Lázár György: Piszkos háború, piszkos intrika

P Á R A T L A N

(Közreadja: Szilágyi Ákos): ELVONÁSOK
Posztpetőfi Sándor néhai vándorszínész

Sz. Biró Zoltán: BIZALOMNÖVEKEDÉS

GÁLÁ: MÍNUSZ

Haskó László: MUTASSA, MŰVÉSZKÉM

ICs: LAPPFÖLD MESSZE VAN

Huszár Ágnes: HA LEESIK...

-y -n: MEGFELELNI

aha: ÁMEN!

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/7. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.02.19.


K R I T I K A 

György Péter: Néma város

(Standby szabadtéri kiállítás)

Kőrösi Boglárka: Kettős lépték

(Magyar Földrajzi Múzeum, Érd)

Stőhr Lóránt: A jóslat

(Amjad Abu Alala: Húszévesen meghalsz. Forgalmazó: HBO)

A Húszévesen meghalsz a Velencei Filmfesztiválon debütált 2019-ben, és az idei Oscar-díjra nominálták, ám a nemzetközi program szűkített listájára már nem jutott be. Az 1989-es katonai puccs után az iszlamista kormányzat betiltott szudáni mozi hosszú évek után első nagyjátékfilmjében Alala tudatosan reflektál a vetítések varázsára és a szudáni film múltjára: egyik főhőse egy nagyvilágot látott öregúr, aki az élet nagy kalandjai után tért haza szülőfalujába, akárcsak A fákról beszélgetni főszereplői, a filmek szerelmeseként régi celluloidszalagokkal lázít a fennálló rend ellen...

Csengery Kristóf: Ezüstkori (?) kavalkád

(Danyiil Trifonov: Silver Age. Deutsche Grammophon)

De szálljunk le az ezüstkori lóról, hiszen a művelt és érzékeny Trifonovot nem azért szereti a közönség, mert nagy gondolkodó, hanem mert páratlan zongoraművész. A lemez műsora kétségkívül szeszélyes (az egyetlen igazi összekötő kapocs a darabok között, hogy valamennyi orosz) – de mit számít mindez, ha meghalljuk, hogyan játssza a kompozíciókat Trifonov!...

Molnár Zsófia: Embert tolláról
Jean-Claude Carrière (1931–2021)

Jean-Claude Carrière a hetvenes évek elején csatlakozott Peter Brookhoz, akinek párizsi színháza, vagyis inkább kísérleti műhelye, a Bouffes du Nord 1974-ben nyitott. A negyvenes és a hatvanas évek között Brook gyakorlatilag végigrendezte London patinás és kevésbé patinás kőszínházait, rendszeresen dolgozott a Royal Shakespeare Companyval, vagyis végigcsinálta a klasszikus iskolát. De mást akart. Szóval áttette a székhelyét Párizsba, és az Athéni Timon adaptációja után Carrière-rel együtt – akinek ez csupán a második színházi munkája volt, miután Jean-Louis Barrault rátalált – belekezdenek a „színpadi elbeszélések” sorozatába, amely 1985-ben az avignoni fesztivál legizgalmasabb, a boulboni kőfejtő eleve valamiféle spiritualitást sugalló helyszínén bemutatott, mintegy kilencórás Mahábháratában csúcsosodott ki (az előadásból 1989-ben készült film)...

Fáy Miklós: Egy próbát megért

(Gyöngyösi: A Mester és Margarita – online premier, február 13.)

A Mester és Margarita ugyan nem a parasztság helyzetével bajlódik, a történet időnként mégis ellenáll, és, meglepő módon, a Jézus-vonal bírja a slágerhangot, Margarita viszont nem. Jön és elénekel valami édesen búsat, és az ember azt mondaná: na, ne vicceljél már. Pedig nem viccnek van szánva...

Grecsó Krisztián: Malom a pokolban

(„SZFE” – Facebook videó, „Nézz körül az SZFE induló képzései között!”, február 10.)

Az „új felvétel” az úgynevezett megújult SZFE-t hirdeti a fiataloknak. Mint régen a papírgyárat reklámozták, éppen úgy. A képsoron a reménybeli osztályfőnök ellök egy billiárdgolyót, megvárja, amíg a csont csattan, leteszi a dákót, elindul a kamera felé, és mond néhány sort Vörösmarty Mihály verséből. Mi zokog mint malom a pokolban. Minden rossz, ami látszik, és minden, ami hallatszik. A verset mondó ember, ezzel kezdtem, és ezzel is fejezném be, levetkőzik, kiadja magát, S annyi bűn, szenny s ábrándok dühétől...

Rákai Zsuzsanna: Bizarr képtár

(Budapesti Fesztiválzenekar, Elisabeth Kulman, Fischer Iván – Művészetek Palotája, február 13.)

Az a zárkózottan koncentrált figyelem, amely olyan jellemző Fischer Iván Mahler-produkcióira, és amely a katartikus végkicsengés ellenére sem a végső drámai tetőpontot avatja feledhetetlenné elsősorban, hanem a groteszk magasztossá nemesedésének élményét...

Károlyi Csaba: Negyven lélegzetvétel

Podmaniczky Szilárd: A másik ember megértésének diadala. PMA, Balatonboglár, 2020, 165 oldal, 2990 Ft

A könyvtárgy minden eleme azt erősíti, hogy legyünk megértőek, és figyeljünk egymásra. Illetve azt sugallja: ha magunkra vagy a másikra figyelünk, az ugyanaz. A borítón Szűcs Attila Fehér gömbön plankingelő című festménye látható, alatta, ugye, azt olvassuk, hogy: A másik ember megértésének diadala. A másik ember a plankingelő. A másik ember mi vagyunk. A másik ember a szerző, aki elénk teszi ezt a művet. A másik ember az, aki elkezd nekünk az első fejezetben beszélni: a menekülő Tamás. (...)

A lényeg talán az, amit a cím ígér. Ám hol itt a diadal? Diadal azért szerintem nincs. Remény sincs, csak a csillagos ég a hatodik oldalon...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Hegedűs Claudia: Ex libris

J. S. Margot: Mazel tov
Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van
Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben
Simon Stranger: Fény és sötétség lexikona

Zsembery Borbála: A termékeny gyász

Tamás Zsuzsa: Tövismozaik. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 151 oldal, 2999 Ft

A Tövismozaik sok dologra vállalkozik: egyszerre mutatja be egy meghatározó szerelem történetét, a szülői minták működését és hatását egy szenvedélybeteg anyán keresztül, a felnőtté válás gyötrelmeit és az alkotni képes művész születését, aki a gyászból táplálkozva tud újat teremteni. Tamás Zsuzsa magabiztos kézzel fogja össze ezeket a szálakat, és vezeti rajtuk végig az olvasót, aki minden bizonnyal magára fog ismerni a történet valamely pontján...

Farkas Balázs: Panelházi rekviem

Böszörményi Márton: Meixner Józsefné apoteózisa. Napkút Kiadó, Budapest, 2020, 110 oldal, 2990 Ft

A rövid fejezetekre tagolt, két szálon futó történet hétköznapi szereplőket mutat be, akik csak élik nyomorult életüket egy meg nem nevezett, Dunához közeli városban. Meixner Józsefné nem mozdul ki a lakásból, ugyanazokat a pótcselekvéseket végzi, ugyanazok a díszletek ismétlődnek körülötte (sütés-főzés, a mikró digitális kijelzője, a tévé). Lánya, Andika viszont alig akar otthon maradni, dolgozik, felfedez, olykor két barátja, Zsolesz és Taszi várja őt. Bizonyos értelemben mindkét szereplő a saját kisszerű életének rabja, még egymást sem bírják elviselni. Hamarosan mindkettőjük létbörtönének falait a misztikum kezdi szétfeszegetni...

Purosz Leonidasz: Nevezzük betegségnek

Biró Krisztián: Eldorádó ostroma. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2020, 56 oldal, 1699 Ft

Biró Krisztián jó arányérzékkel uralja az anyagot, amelynek metaszinten fontos része az elbeszélő nyelvhez való viszonya, mégsem válik öncélú mesterség-mutogatássá. Nehéz témákról képes sallangmentesen és hatásosan írni, és van humora ahhoz, hogy meglepjen egy-egy kiállással. „Gyereket nevelni, amíg / ide nem ér a busz, összekulcsolt kezekkel / bámulni a plafont: / a nyár tehát várakozás is, persze, / de nem azért, mert nyár, / hanem azért, mert Borsodból jön.” (32.)...

Deczki Sarolta: Kokain a Kárpátok alatt

Dezső András: Magyar kóla. A kokain útja Magyarországon. 21. Század Kiadó, Budapest, 2020, 381 oldal, 3990 Ft

Rengeteg információ olvasható a könyvben a kokain termeléséről, ennek gazdasági-politikai környezetéről, előállításáról, a nemzetközi kereskedelemről, csak éppen szétszórva, nincs strukturálva. Óriási anyag van egybegyúrva: nyomozati anyagok, interjúk, a kábítószerek előállításának, kereskedelmének története a múltban és a jelenben, számos egyéni esettanulmánnyal illusztrálva. Talán megkönnyítette volna az olvasó dolgát, ha ezeket nem egyben, ömlesztve kapjuk, hanem áttekinthetőbben.

Külön erénye a könyvnek, hogy nem ment el bulváros, szenzációhajhász irányba, éppen csak előkerül néhány, a sajtóból ismerős név...

Urbán Bálint: Egy fordító színeváltozása

Csuday Csaba: Jelen, máshol, sehol. Versek, versfordítások (2020–1962). Magyar Napló Kiadó, Budapest, 2020, 216 oldal, 2800 Ft

Csuday azonban nemcsak kiváló fordító és irodalmár, hanem elsőrangú költő is egyben, amit a Jelen, máshol, sehol című kötet egyértelműen bizonyít. A közel kétszázhúsz oldalas mű voltaképpen nem más, mint a szerző költői pályájának nagyívű összefoglalása. Csuday költői színrelépése azonban korántsem olyan váratlan, amilyennek tűnik, hiszen a kötet egy része korábban már megjelent különböző fórumokon. Könyve mégis revelatív értékű, mivel a már publikált versek mellett megtalálták helyüket az évek, évtizedek óta a fiókban pihenő művek is. A Jelen, máshol, sehol így, paradox módon, Csuday első verseskötete és egyben összes versek kötete...

Radnai Dániel Szabolcs: Írások a hely szelleméről


A genius loci. Irodalom és építészet. Szerkesztette Kollár Árpád és Tamáska Máté. Martin Opitz Kiadó, Budapest, 2019, 231 oldal, 2900 Ft

A kétfajta diskurzus (és tudományos mező) közelítésének korlátaival az irodalmár–építészetszociológus szerkesztőpáros (Kollár Árpád, Tamáska Máté) tökéletesen tisztában van, ebből adódik a kötet koncepciójának talán leginkább stabil eleme (vagy ütközőpontja): a szociológia. Az az általános társadalomtörténeti, szociográfiai érdeklődés, amely a kulturális produktumok elemzésében-értelmezésében leginkább azok társadalmi beágyazottságára, illetve valóság- és struktúratükröztető erejére nyitott, s többé-kevésbé valamennyi tanulmányban érvényesül.

I R O D A L O M

Áfra János: Légsötét

Áfra János: Az építés kudarcáról

Tőzsér Árpád: Struktúrák

Gergely Ágnes: Kőműves Kelemen

Változat népballadára

Szív Ernő: Árvaság, sebek


Mennyi mindenre van szüksége egy családnak. Úgy értem, egy ágas-bogas, sokágú családnak. Egy afféle hagyományos nagycsaládnak, hol van ónkristály, térdzokni, tengerészsapka, karimás nagykalap. Az ilyen emberi formáció kielégíthetetlen vágyakkal, akarásokkal és kívánalmakkal bír, kisgömböc. Mindenre szüksége van, ami emberi.

Kell neki rendszeres összejövetel, újra és újra elővezetett ünnep, terített asztal, egy hiányzó szék, megbillenő, majd vérfoltot hagyó borospohár, elcsattanó tányér, kellenek sebek, árulások, kellenek titkok és rejtélyek, elhallgatások, ordítások, kell pénz, nyilvános pénz, eldugott pénz, perelt, lopott, letagadott pénz, szegénység, halál, születés, közös áhítat, közös éneklés és ima, kell rendbontás, kell renitens, feketebárány. Fölemelt ököl. Megtagadás. Gyilkosság. Sebkötöző gyakorlat, türelem, türelmetlenség, elfogultság, korrektség, reális és szürreális, misztika...

Nagy Zsuka: Az apám és a férfiak

Az apám olyan szőrös, mint Korda György. Nagyon régen láttam egy klipben. Nem szeretem a Korda-szőrös férfiakat, de azért egy kicsi kell. Bár manapság már alig van szőr a férfiakon. És már jó ideje van annak, hogy a fanszőrt a fiúk is borotválják. Ennek ellenére a szakáll divat.

Tegnap találkoztam egy fiúval. Egy délután alatt többet tanultam a világról és magamból, mint évek alatt. Ez a fiú egy zseni és mániákus depressziós. Egyszerre volt felemelő, nyomasztó, kalandos, szép, megejtő, sűrű, súlyos és kimerítő.

Csontsovány teste és érzéki, duzzadt ajkai voltak. Olyan szépen mondta oroszul az Anyám tyúkját, hogy félig beleszerettem. Aztán Lermontovot szavalt a villamoson, mert az Anyám tyúkját a HÉV-en mondta el. Aztán valami zsoltárt énekelt latinul, aztán pedig angolul a Napfivér, Holdnővér filmzenéit. Szép, öblös, férfiús hangja volt. Ez akkor is átjött, mikor Süsüt énekelt a Duna-parton, egy lombtalanításon szerzett piros pléddel a hátán...

Szántó T. Gábor: Homály

A folyosó túlsó felén az öregek még asztalnál ültek tányérjaik fölött, és ettek, vagy csak a távolból néztek némán, vastag szemüvegeik mögül. Beléptek a vakító napsütésből az épület földszinti folyosójára, és hirtelen semmit nem látott a sötétben. Itt is kellemetlen szag csapta meg, de nem annyira keltett benne undort, mint az a másik, az udvaron. Ajtók álltak egymás mellett és egymással szemben, és meg kellett várni, míg egy öregember járókerettel elaraszol mellettük, aztán balra fordultak. Megálltak egy ajtó előtt, kopogtak, és bár nem hallott választ, beléptek.

A szobában is büdös csapta meg. Más, mint az udvar, és más, mint a folyosó szaga, de jellegzetes, állott szag, amit a fiú csak az öregséggel tudott összekötni. Befelé menet, a szekrény közelében még jobban érezte. Az apróra töpörödött, fekete ruhát, főkötőt viselő asszony félig ült, félig feküdt az ágyon. Kisebb volt, mint a fiú. Amikor hangosan köszöntek, feléjük fordította a fejét, leengedte a lábát, és feltápászkodott...

Spindler Zsolt: Dek(oron)ameron

Füzi elbambult egy pillanatra. Eszébe jutott, hogy ez itt egy síközpont, más szóval síparadicsom, és hogy milyen fura, hogy még meg sem halt, de máris a paradicsomban lehet. Még ha csak síparadicsomban is. Hiába, se purgatórium, se semmi, elég jó időben a jó helyen lenni. Ez kicsit vicces volt, magában el is mosolyodott, amit az Írónő rosszalló fejcsóválással nyugtázott. Mind a hatan magyarok voltak: a Katona, aki katona volt, a feleségével, aki katonafeleség volt, az Írónő, aki írónő volt, és Füzi, aki egyedül volt, ők mind magányosan érkeztek síelni. A Szakács, aki szakács volt, és a Szobalány, aki egyetemista volt. A hegyek között megbúvó kis apartmanház – egy a több száz hasonlóból – légkábelen kapta az áramot, de a kábelt előző nap elszakította egy szerencsétlenül dőlő fenyő. Mindenkit megnyugtattak, hogy hamarosan jön szerelő, de az egy nap pont elég volt az okostelefonok lemerüléséhez. Kimenni nem volt tanácsos, az emberek kénytelenek voltak egymással beszélgetni...

Erdei L. Tamás: Hey

Ősi kelta női sírokra gondolsz, amiket a nyáron tártak fel Miskolc mellett. Az ásatáson előtted bontották ki őket a betonkeményre tömörült sárga agyagból. Szikrázott rajta a csákány, beletört az ásó. Miskolc forever, bazmegye. A sírok oldala tele volt kaparászások nyomaival, ujjak vájta vékony árkok, némelyikben benne ragadt a köröm, beleszakadt itt-ott egy-egy ujjperc is. Fiatal, előkelő nők sírjai az Avason. Élve temették el őket, szabadulni próbáltak, két méterrel a föld alatt, egyiknek sem sikerült. Egy sír harang alakú, boltozatos, vájt forma. A kecses, nyúlánk csontváz elcsavarodott, félig ülő helyzetben, jobb karja a hosszúkás koponya fölött kinyújtva, balja a törzs mögött, ujjai begörbültek, évezredes földet markolnak. A rétegvizsgálatok alapján mindössze húsz centire állt meg a felszíntől. Már majdnem kijutott, amikor feladta. Talán a levegő fogyott el, talán az energia a húsból, a hit a szívből, hogy sikerülhet.

MIUTÁN MINDENT FELFALTAK, KI IS PUKKADHATNAK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.02.19.


A mesebeli kisgömböchöz hasonlította a nemzeti együttműködés rendszerét az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke. Majtényi László szerint miután mindent felfaltak – vagyis a maguk képére alakítottak –, akár ki is pukkadhatnak, jövőre, a parlamenti választáson. A jogtudós történelmi példákat is felidézve, kommentálta a Hírklikknek a kormány legújabb próbálkozását, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szerezzen magának még többet mindenből.


Ön szerint indokolt, hogy a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva, még mindig igényt tart a különleges felhatalmazásra?

– A helyzet tényleg eléggé veszedelmes. Egy olyan autoriter állam épül ki – valóban diktatórikus vonásokkal – amely kihasználja a pandémiát arra, hogy megerősítse a hatalmát, illetőleg arra is készül, hogy visszafordíthatatlanná tegye ezt a weimarizálódást. Amikor tavaly márciusban először kihirdették a különleges jogrendet, az Eötvös Károly Intézet sorra vette a szabadságot és az autonómiát korlátozó intézkedéseket, s megállapította, hogy a szükséges teendők a jogrendben már meglévő felhatalmazások alapján is meghozhatók, a kormány viszont nem igazolta a súlyos szabadságelvonásokat lehetővé tevő különleges jogrend bevezetését. Ráadásul itt már azt sem tudhatjuk, melyik intézkedés esetében melyik rendkívüli jogrendről beszélünk. Kihirdették a veszélyhelyzetet, bár nem történt ipari katasztrófa, vagy természeti csapás, hiszen a járvány egyiknek sem tekinthető, így ennek jogszerűsége eleve vitatható. Az egészségügyi és a katasztrófavédelmi törvény pedig minden felhatalmazást megadna a végrehajtó hatalomnak a szükséges intézkedésekre, így viszont hol törvényeket hoz, hol pedig törvényerejű rendeleteket. Közben egészségügyi válsághelyzet is van, meg nyílt törvénysértéssel érvényben a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet is, noha illegális határátlépők nálunk hosszú ideje gyakorlatilag nincsenek. Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi kormány végtelenül kreatívan, az alkotmányos és jogi szigorhoz nem kötötten használja ezeket a felhatalmazásokat...

A FIDESZES TELEPÜLÉSEK KÖZEL 500-SZOR TÖBB TURISZTIKAI TÁMOGATÁST KAPTAK, MINT AZ ELLENZÉKIEK

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.02.19.


Az állami turisztikai ügynökség tavaly mintegy 32 milliárd forint támogatást osztott szét fideszes önkormányzatok között, az ellenzékiek 68 milliót kaptak.

A tavaszi járványkezelés egyik sajátos mozzanata volt, amikor nyilvánosságra került, hogy a turizmus összeomlása idején kik között oszt szét 85 milliárd forint támogatást a magyar állam. Ez volt az a pályázat, amelyet három hónap helyett három hét után felfüggesztettek, a keretösszegét indoklás nélkül 20 milliárd forintról 85 milliárdra emelték, és máig nem lehet tudni, hogy kik és mi alapján döntöttek a támogatások szétosztásáról.

Ahogy akkor írtuk, a pályázat nemcsak azért volt kirívó, mert a turizmus bezuhanása miatt állásukat elvesztő tízezrek helyett a politikai elittel szoros kapcsolatot ápoló, kiemelkedően gazdag vállalkozókat támogatta adófizetői pénzből. Újszerűségét inkább az adta, hogy milyen áttetszően transzformálódnak közpénz-tízmilliárdok a politikával szoros kapcsolatot ápoló gazdasági elit magántermészetű gazdagodására.

Ez volt az a pályázat, amelyen

- a 31 éves tiszakécskei Sáfrány Tamás pár nappal korábban megalapított első cége nyolcmilliárd forint támogatást nyert három hotel fejlesztésére;

- a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 17,7 milliárd forint támogatást kapott, majd közel ezer embert épített le;

- az egyaránt Magyarország leggazdagabb emberei közé tartozó Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt közös tihanyi hotelprojektje több mint nyolcmilliárd forint támogatást kapott, szobánként 77 millió forintot;

- ötmilliárd forintot kapott egy füredi kikötő, amely körül szédületes tempóban cserélődtek a kormánypárthoz közel álló üzletemberek;

- ezek mellett több olyan cég is milliárdos támogatást kapott, amelyek lényegében üresek voltak, vagy hotelprojektjeikről nem igazán lehetett nyilvános információt találni.

A 85 milliárd szétosztása a Kisfaludy néven futó támogatási programnak csak egy része volt, mivel összesen 300 milliárd forintot terveztek kiosztani 2030-ig. Az állami turisztikai ügynökség honlapján szereplő táblázat szerint ebből 2020-ban több mint 200 milliárd forint támogatást ítéltek meg...

A MAGYAROKNAK NINCS ELEGENDŐ ADATUK AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINÁKRÓL A CSEH KORMÁNY SZERINT

VILÁGTÉRKÉP BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2021.02.18.


Nem áll Magyarország és Szerbia rendelkezésére megfelelő dokumentáció az orosz és a kínai vakcinákról. Többek között ez derült ki a cseh kormányfő budapesti és belgrádi útja után. A csehek gondolkoztak korábban orosz vakcina beszerzésén, de a budapesti út után rövidre zárták a témát: ha nincs dokumentum, nincs jóváhagyás sem. Sem Csehországban, sem az Európai Unióban.


Nem találkozott sem Magyarországon, sem Szerbiában Roman Prymula epidemiológus és a cseh miniszterelnök tanácsadója elegendő adattal ahhoz, hogy Csehország jóváhagyja az orosz Sputnik V oltóanyagot.

„A cseh SÚKL-nak és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) mindenképp jóvá kellene hagyni az oltóanyagot, de egyszerűen egy ilyen döntéshez adatokra van szükségünk. Ez a döntő momentum. Aztán, hogy azok a adatok rendben vannak vagy nincsenek rendben, már el fogjuk tudni dönteni, de logikusan nézve, ha nem állnak rendelkezésre adatok, akkor azt a vakcinát nem használhatjuk,” szögezte le a cseh miniszterelnök tanácsadója kedden a CNN Prima News hírtévé műsorában.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy akkor minek utaztak az elmúlt napokban Budapestre és Belgrádba, a cseh kormányfő tanácsadója kijelentette: pont ezeket a döntő adatokat akarták megnézni. „A magyaroknak és a szerbeknek valamennyi adata van, de az EMA értékeléséhez szükséges adatok még nem állnak a rendelkezésükre és ez számomra probléma, ami azt jelenti, hogy ezek nélkül az adatok nélkül a vakcina nem használható,” jelezte Prymula.

Hozzátette: Csehországban senki nem akarja, hogy olyan vakcinát használjanak, amiről semmit nem tudnak. Amennyiben nem kap később sem adatot a Sputnikhoz, akkor az kiesik a játékból, ami pedig a kínai vakcinát illeti, annak jóváhagyási folyamata már elindult.

Prymula szavait erősítette meg Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi kijelentése, hogy a szállítmánnyal kapcsolatos „dokumentáció tegnap érkezett meg a vakcinákkal együtt.” Néhány órával később Szijjártó Péter hivatalosan külügyminiszternek kinevezett, újabb virológiai feladatokat is ellátó kormánytag cáfolta a tisztifőorvost: csak a dokumentáció egy része érkezett meg, és az is még decemberben...

EZEKKEL A SZÖVEGEKKEL MEGY NEKI A NER ANNAK, AMI NEM AZ ÖVÉ

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2021.02.19.


A felsőoktatási intézmények NER-es megszállásának hivatalos keretezése az úgynevezett „modellváltás”. De a Színház- és Filmművészeti Egyetem esete is megmutatta, hogy ez sem az, aminek nevezik, hanem az, aminek látszik. Sok helyen jellemzően a vita lehetőségét is elvették az átalakítandó egyetemektől, Szegeden úgy szavaztak az egyetem szenátorai erről, hogy nem tudhatták, miről döntenek.

Nem sok kétséget hagy a „modellváltás” természete felől Orbánék, szigorúan pártustasításra működő médiájának hangneme: „szutykos odúban” meglapuló, „bűzös pincében” tanuló, büdös, ótvaros szektaként emlegették a szíművészeti tiltakozó diákjait, miközben mutogatták a modellváltott, új SZFE kifestett falú, új épületeit, hogy lám, a kormány csak ezt akarja.

Orbánék minden hasonló hatalmi térfoglalásnál ezt a kommunikációs játékot játsszák: találnak valami, a nyugati demokratikus keretek között is értelmes kifejezést, amögé bújtatják a nyers hatalmi nyomulást. A cél sokszor nem is a befolyás növelése vagy a további központosítás, hiszen régen nincs már olyan erő az országban, ami eséllyel állhatna ellen, hanem egyszerűen csak az, hogy mozgásban és harcra készen tartsa saját szervezetét, illetve a médiában tálalható konfliktusokat provokáljon, esetleg más folyamatokat elfedendő...

HOGYAN FORDULHAT ELŐ, HOGY A 41 ÉVES MEGKAPTA AZ OLTÁST, A 86 ÉVES MÉG NEM?

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2021.02.19.


Sorrendről már nehéz beszélni, de összefoglaljuk, hogyan zajlik a vakcinálás Magyarországon.


Az oltási sorrend addig volt tartható, amíg az egészségügyi dolgozókat, majd második körben a szociális ellátásban dolgozókat és a szociális intézményben élőket oltották. Mindkét csoportnál a Pfizer és a Moderna vakcináját használták, mivel ezek érkeztek meg elsőként, és a két gyártó oltóanyaga 18 éves kortól igazoltan biztonságos és hatékony. Azonban továbbra is kevés áll belőlük rendelkezésre, a Pfizerét pedig, mivel extrém hűtést igényel, többnyire csak kórházi oltóközpontokban tudják beadni, ezért a háziorvosi rendelők, amelyek február elején kapcsolódtak be a vakcinálásba, főként Modernával és most már AstraZenecával gazdálkodhatnak. Utóbbival, az oxfordiként elhíresült vakcinával azonban csak a 18 és 60 közötti korosztály oltható, közülük egyelőre a krónikus betegek vannak soron. A nyilvánosságra ugyan nem hozott, de kiszivárgott oltási terv alapján 470 928 ember tartozik ebbe a körbe. Megérkezett már az orosz Szputnyik V is, amit a 75 évesnél fiatalabbaknak szánnak, de krónikus betegek nem kaphatják, és csak néhány kórházi oltóponton használatos.

Borult a menetrend

Az oltási rend nem sokkal a legidősebb regisztráltak február eleji oltásának megkezdése után felborult, miután kiderült, hogy nem tartható a sorrend. Sok 80 feletti idős van jelenleg is, aki még mindig nem kapta meg a koronavírus-védőoltást, sőt jelzést sem a háziorvostól arra, hogy mikor kerülhet sorra, miközben a negyvenes-ötvenes éveikben járók közül jó néhányan túl vannak már a vakcina első dózisán...

SZABAD SZEMMEL: AZ EU KEZDI ELVESZTENI A TÜRELMÉT MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.19.


Politico


A portál által látott legújabb változat ellentmond annak az értesülésnek, hogy a jövőben az eddiginél könnyebb lesz kizárni az Európai Néppárt frakciójából a renitens tagpártok EP-képviselőit, sőt, pont az ellenkezőjére kell felkészülni. Merthogy látszatra ugyan elősegíti a szankciók kimondását, ám valójában megemeli a jóváhagyáshoz szükséges küszöböt. Ugyanis az összes tag abszolút többségét irányozza elő, amit várhatóan nehezebb lesz elérni, mint a jelenleg megkívánt kétharmadot – a leadott voksok alapján.

A jelentés, amely szappanoperának minősíti a Fidesz és az EPP viszonyát, hozzáteszi, hogy ily módon még inkább meghatározó lesz, amit a nagy nemzeti pártok, elsősorban a németek akarnak. Ám emiatt nagy vita várható a tervezet jövő heti vitája során. A végszavazás a jövő hónapban esedékes.

A részletekről szólva a beszámoló kiemeli, hogy nem lehet majd felfüggeszteni egy egész delegációt. Majd gunyorosan megkérdezi, hogy minek is keménykedni a régi cimborákkal, csupán csak azért, mert mostanában egy kicsit furcsán viselkednek és megsértették saját néppárti vezetésüket. Elég az, ha jegelik a jogaikat. Azaz nem vehetnek részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhatnak a belső fórumokon, nem szólalhatnak fel a kereszténydemokraták nevében a plenáris üléseken és tisztségeket sem vállalhatnak annak megbízásából.

Egyetlen esetben viszont nagyon is kellenek: amikor a frakciók tagjainak a számát összesítik, mert a létszámtól függ, hogy mennyi támogatás jár és mennyit lehet beszélni a közgyűlésben. Azaz a Néppárt megint afelé tart, hogy ne határolja el magát érdemben a Fidesztől.

Washington Post/AP

A Bizottság alelnöke azzal indokolta a kilátásba helyezett újabb kötelezettségi szegési eljárást Magyarország ellen – ezúttal a civil törvény ügyében –, hogy Brüsszel határozottan érvényt kíván szerezni az Európai Bíróság tavalyi ítéletének. A civil szervezetek ugyanis a demokratikus rendszerek kulcselemét képezik, ezért támogatni kell őket, nem pedig harcolni ellenük.

Az Amnesty International európai igazgatója ugyanakkor úgy értékelte a döntést, hogy a magyar kormány már túl hosszú ideje gyalázatos módon zaklatja a civil társadalmat. Brüsszel azonban most fontos lépést tett, hogy számon kérje a magyar hatóságokon a viselkedésüket. A Fidesznek azonnal módosítani kell a jogszabályt, beszüntetve a rágalomhadjáratot az NGO-k ellen.

A hírügynökség magyarázatként rámutat, hogy a Lex Soros hivatalosan a nagyobb átláthatóságot szolgálja a civil szférában és hivatkozik a pénzmosás elleni küzdelemre, valamint a terrorellenes harcra is, ám az egyik érintett, az Amnesty szerint igazából gyalázatos támadást jelent a civilek ellen. A bíráló hangokat igyekszik elfojtani. Kormányzati források ugyanakkor azt hangoztatták, hogy a szabályozás révén kiderül, kik kapnak pénzt Soros György alapítványától. Orbán szerint a milliárdos megpróbálja befolyásolni a magyar politikát, illetve a választásokat.

Közben a magyar kormány azt közölte, hogy változtat a jogszabályon és mindent megtesz, hogy az előírás megfeleljen az EUB döntésének.

Süddeutsche Zeitung

Ha a jobboldali-nemzeti Orbán-kabinet nem adja be a derekát a Bizottság mostani fellépése nyomán, akkor jelentős pénzbüntetésre számíthat, mivel a brüsszeli lépés azt jelzi, hogy az EU kezdi elveszteni türelmét az országgal szemben. Az unió az eltelt években többször is sikerrel fordult a magyar kormánnyal szemben az Európai Bírósághoz, gyakorta a menedékpolitika miatt.

Ami a szóban forgó törvényt illeti, bírálók szerint azt Soros ellen hozták. A lap kiemeli, hogy a miniszterelnök évek óta kampány folytat a magyar származású holokauszt-túlélő ellen, és közben antiszemita közhelyeket vet be.

Ugyanakkor sok NGO megtagadja, hogy a jogszabálynak megfelelően feltüntesse, kitől kap külföldről nagyobb anyagi támogatásokat, mert úgy ítéli meg, hogy a törvény alkotmányellenes. Idáig egyiküket sem büntették meg érte. Viszont van rá példa, hogy egy civil szervezet azért nem jutott uniós támogatáshoz, mert éppen az EUB verdiktjére hivatkozva nem volt hajlandó nyilatkozatot tenni, mármint hogy a kérdéses szabályozás hatálya alá esik-e.

Bloomberg

Orbán Viktor egyre kihívóbb, amikor olyan EUB-határozatokról van szó, amelyek keresztezik hadjáratát a liberális értékek ellen. A Frontex már felfüggesztette közreműködését a déli határ ellenőrzésében, mert úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem hajtotta végre a luxemburgi testület előírását és nem változtatott a menedékkérelmek benyújtásának rendszerén.

Azon felül az EU vizsgálatot indított a magyar jogállam helyzete miatt is. A kormányfő több hatalmat összpontosít a kezében, mint bármelyik elődje a rendszerváltás óta. Azon felül az unió afelé halad, hogy befagyassza az anyagi támogatásokat, ha valamely tagország figyelmen kívül hagyja a demokratikus értékeket. A mechanizmus ellen Magyarország éppen az Európai Bírósághoz kíván fordulni.

EUobserver

A visegrádi „bajkeverők” együtt ünnepelték a szövetség 30. évfordulóját, de a krakkói eseményről szóló tudósításokból rendre kimaradt a sajtótájékoztatón lezajlott kulturális összecsapás az Európai Tanács elnökével, de az is, hogy jelentős törésvonalak mutatkoznak a szervezeten belül. Michel ugyan nem említette a magyar és lengyel jogállami gondokat, ám azt azért kihangsúlyozta, hogy a négyes csoportnak az alapvető demokratikus értékekre kell építenie együttműködését.

Orbán idáig képes volt mozgósítani a többieket saját politikája mellett, például amikor a menekültválság csúcspontján megtagadták a közös migrációs törekvéseket. De feszültséget kelt az is, hogy a régió gazdaságilag ugyan gyorsan nő, csakhogy ez nem csapódik le nagyobb jövedelmekben, ami csalódottságot vált ki. Azon kívül a sikerek titkát az uniós pénzek, az alacsony bérek és a német beruházások jelentik, ám ezek a tényezők sebezhetővé teszik mindnyájukat. További gond a tömeges kivándorlás nyugatra.

Viszont újabban a szlovákok többször is különvéleményt hangoztattak a keményvonalas magyar és lengyel megnyilatkozások, valamint a demokratikus normák megszegése ügyében. Olyannyira, hogy a két nappal ezelőtti találkozón Pozsony nevében Matovics kormányfő kifejtette: az álláspontok egyeztetése még nem jelenti azt, hogy minden kérdésben egyet kell érteni. Orbán alig leplezetten neki beszélt, amikor rámutatott, milyen nagy jelentőségű, hogy a négyek összetartsanak, továbbra is egységesek legyenek.

Reuters

Az egyik kisebbik szlovák koalíciós párt ellenállásán megbukott, hogy az ország orosz vakcinát vegyen. Pedig Matovics kormányfő lelkesen támogatta, hogy kezdjenek tárgyalásokat Moszkvával a Szputnyik V-ről, akár úgy is, hogy annak forgalomba hozatalát, csupán a nemzeti hatóság hagyja jóvá, az Európai Gyógyszerügynökség nem. A Za Ludi, vagyis az Emberekért elnevezésű formáció éppen azért utasította vissza az ötletet, mert Moszkva még csak nem is folyamodott uniós engedélyért.

Le Monde

A Moszkvában elszenvedett külpolitikai fiaskó után a kommentár azt kérdezi, hogy ki akar igazából európai diplomáciát? Merthogy hiányzik a politikai akarat és a stratégiai elképzelés az Oroszország és Kína elleni közös fellépéshez. Navalnij ügye is jól mutatta, hogy szavakban nincs hiány, az ellenzéki vezető bebörtönzését egyöntetűen elítélték a tagok, de hogyantovábbot illetően már nagy a megosztottság.

Párizs kifogásolja Moszkva eljárását, de fenn kívánja tartani a párbeszédet. A németek szintén tiltakoznak az ellenzéki politikus miatt, viszont ragaszkodnak az Északi Áramlat 2-höz. A lengyelek radikális lépéseket sürgetnek, Magyarország viszont a Borrell által kapott pofon után öt nappal az orosz fővárosban meneszti külügyminiszterét, aki ott szerződést ír alá a Szputnyik V megvásárlásáról, de egy szóval sem említi Navalnijt.

Az eltérő kereskedelmi, energetikai vagy egészségügyi érdekek mellett az orosz kapcsolatot az befolyásolja alapvetően, hogy az egyes országok szögesen ellentétesen ítéli meg a Kreml jelentette veszélyt. Ennélfogva az európai diplomácia számára nemigen van más lehetőség, mint hogy olyan szankciókat javasoljon, amelyeket mindenki el tud fogadni Moszkva ellen a jövő hétfőn. Más eszköze valójában nincs is.

Ugyanakkor az európai partnerek nem árulják el, miként gondolják megerősíteni a külpolitikai főmegbízott pozícióit, miközben Oroszország, Kína és Trump Amerikája megkérdőjelezte a fennálló világrendet. A saját érdekeiket részesítik előnyben és úgy ítélik meg, hogy a kétoldalú kapcsolatok a legfontosabbak. A másik oldal viszont kiaknázza az EU megosztottságát.

A közös diplomácia hanyatlását magyarázza az is, hogy egyre halványodik az együttműködő és a nemzeteket meghaladó földrész eredeti terve. Igaz, az alapító atyák részben azért erőltették az egységet, hogy feledtessék a kettős kudarcot, mármint hogy Európa nem tudott saját erőből megszabadulni a náciktól és a kommunizmus féken tartásához sem nélkülözhette az amerikai közreműködést.

Ez az emlék fokozottan feledésbe merült, ahogy a szovjet birodalom szétesett, az Egyesült Államok pedig visszavonult saját sáncai mögé. Úgy látszott, mintha érvényesülne az európai modell. Ám a helyzetet alighanem a történész, Nicole Gnesotto ragadta meg jól, amikor azt írta, hogy Európa át akarja alakítani a külvilágot, ám éppen az destabilizálja és a lehető legrosszabb módon változtatja meg a földrészt.