2019. május 30., csütörtök

EGYETLEN ÉV ALATT DÖBBENETESEN ROMLOTT AZ ESÉLYE, HOGY VALAKI KITÖRJÖN A SZEGÉNYSÉGBŐL MAGYARORSZÁGON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.05.30.


...A szegénységi küszöb 16,7 százalékról 24,1-re nőtt egyetlen év alatt.

A szegénység ugyan a hétköznapi ember számára relatív fogalom, de a statisztikában az számít szegénynek, akinek a jövedelme nem éri el a teljes népesség medián jövedelmének 60 százalékát, ezt nevezzük szegénységi küszöbnek. A KSH a medián jövedelemről nem közül részletes adatot, de a küszöbértékre vonatkozóan legutoljára 2017-ben azt mutatták ki, hogy

- egy egyfős háztartás akkor szegény, ha nettó jövedelme nem éri el az évi 1 006 249 forintot;
- két felnőttből és két gyermekből álló háztartás nettó jövedelme nem éri el az évi 2 113 122 forintot.

A szegény családok leszakadását jól érzékelteti a 18 év alattiakra vonatkozó szegénységi küszöb kiugró növekedése:

Egyetlen év alatt a 18 év alatti szegény gyermekek leszakadása 14,2 százalékról 36,9 százalékra nőtt.

Minél fiatalabbakat vizsgálunk a statisztikában, annál rosszabb ez az érték: 16 év alatt 37,1 százalék, 6-11 év közöttieknél 42,6 százalék. A 6 év alattiaknál azért „csak” 36,9 százalék a leszakadás, mert ott a családok még nagyobb eséllyel részesülnek valamilyen állami juttatásban.

A gyerekek lehetőségei önálló kereset hiányában értelemszerűen a szüleik jövedelmi viszonyaitól függnek. Ahogyan a szülők jövedelme lemaradt az alsó-középosztálytól, ez hatványozottan hatott a gyermekeik lemaradására.

Kevesebb a szegény, de ők nagyon szegények...

ORBÁN PRÓBÁLJA “VISSZANYALNI” MAGÁT A NÉPPÁRTBA - A VÁLASZTÁS ORBÁNRÓL IS SZÓLT - EURÓPA NEMET MONDOTT ORBÁNRA - EURÓPA NEM FASISZTA, ORBÁN PEDIG NEM ERŐS EMBER, HANEM EGY SZÉLSŐJOBBOLDALI BAJKEVERŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.30.


Kevés ízléstelenebb jelenetet és embert láthat az európai és a magyar publikum, mint a magyar pávatáncos talpnyalását, ahogy az európai parlamenti választási eredmények és saját számításainak kudarca után sompolyog vissza az Európai Néppártba, s úgy mosolyog, mint Farkas Flórián a Balog Zoltánra, mintha mi sem történt volna.

Orbán teljesen úgy tesz, mintha soha semmiben nem mondott volna ellent a Néppártnak, s mint aki világ életében a liberális demokrácia híveként őrizte volna a néppárti értékeket és az uniós támogatásokat tartalmazó láda kulcsát.

"Orbán elkezdett visszatáncolni a Néppártba, gazsulálva mosolyog, kezel, mint aki mindig is ide tartozott, fel sem merült, hogy ezt a Néppártot le akarta váltani, mert nem képviseli az európai kereszténységet, Soros György kottájából látszik, és feladta a kereszténydemokráciát. Kiválasztotta a legkisebb veszteséggel járó kompromisszumot, határozatlan időre (amíg nem stabilizálódik a helyzete) elhalasztja a közigazgatási bíróság bevezetését."

Ez a döntés nem jár semmiféle gyakorlati és ideológiai következménnyel, egyébként is csak addig tart, amíg Orbán újra homokot szór az Európai Bizottság, s főleg az Európai Néppárt szemébe. Semmit nem veszít, ha a tervet ősszel veszik elő újra, ha addigra sikerül a felfüggesztett tagságát helyreállítania a Néppártban. Ha az Európai Néppárt megeszi ezt az újabb trükköt, és hagyja, hogy a képmutató, gerinctelen Orbán bolondot csináljon belőlük, akkor megint felélesztik a fasizálódás veszélyét és lehetőségét Európában, amit ez az európai parlamenti választás átmenetileg visszaszorított.

Az látható, hogy Európa nem Orbánra, nem Orbán fasisztáira szavazott. A győztes pártok azzal kampányoltak, hogy nem szövetkeznek a “brüsszelező”, Európa-ellenes, antiliberális populistákkal. Orbántól el kellett határolódnia mindenkinek, aki nem akart bukni ezen a választáson. Ezek után a pincsikutyaként pitiző, nyalizó Orbánt visszafogadni nemcsak öngyilkos stratégia, hanem az európai választók akaratának semmibe vétele is. Akkor becsapták az európai választókat. Márpedig nem kizárt, hogy a konfliktusokat kerülő, emberséges, megbocsátó európai demokraták örömmel fogadják vissza, hátha megoldódik ez a sötét ügy és ez a probléma. A választás Orbánról is szólt. Európa nemet mondott Orbánra. Európa nem fasiszta, Orbán pedig nem erős ember, hanem egy szélsőjobboldali bajkeverő...

AZOKTÓL FÜGG MOST A FIDESZ, AKIKET NÉHÁNY NAPJA MÉG KÍMÉLETLENÜL TÁMADOTT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.30.


Eléggé egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor eltaktikázta magát akkor, amikor nyíltan néppárti szövetségesei ellen fordult az uniós választás kampányában. Miután az EPP felfüggesztette tagságát, a magyar kormány arra játszott, hogy a szélsőségesek előre törnek a választáson, és megkerülhetetlen erővé válnak a bizottsági posztokért folytatott küzdelemben. Ehelyett a populisták a partvonalon túl ragadtak, a kissé meggyengült kereszténydemokraták és szociáldemokraták pedig a liberálisokkal készülnek szövetségre lépni. Ennél rosszabbul nem is alakulhatott volna egy illiberális politikus számára a helyzet, de Orbán Viktort nem abból a fából faragták, hogy most feltegye a kezét.

Utólag mindkét fél számára megfelelő megoldásnak tűnik a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése. A kereszténydemokrata politikusok most rövid pórázon tarthatják a finoman szólva is elkanászodott Orbán Viktort és pártját, ugyanakkor a Fidesz számára még mindig adott a lehetőség, hogy kissé meghunyászkodva bár, de visszatérjen a nyájba.

A bibi viszont az, hogy attól az Emmanuel Macrontól függ most elsősorban Orbán Viktor politikai jövője, akit finoman szólva is leszólt az utóbbi hónapokban. A francia kormányfő ugyanis annak a liberális frakciónak a vezető politikusa, amelynek támogatásától függ, hogy megválasztják-e a néppártiak jelöltjét a bizottsági elnöki posztra. Macron pártjának képviselői korábban jelezték, hogy nem óhajtanak segítő kezet nyújtani olyan pártszövetségnek, melyben ott található a Fidesz.

Azért a szavak súlyát nem elsősorban abban kell mérni a politikában, mi valósul meg belőlük. Elképzelhető ugyanis, hogy a franciák, illetve a liberálisok kihasználják az alkalmat arra, hogy komoly engedményekre kényszerítsék Orbán Viktort. Az első puhatolózó megbeszéléseken valószínűleg már kapott is egy kívánságlistát a magyar kormányfő, amelynek teljesítése a belépő most a nagyfiúk pókerjátszmájába...

NEM ENGEDHETEM MEG MAGAMNAK AZT A LUXUST, HOGY TANÁRKÉNT DOLGOZZAK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.05.30.


A pályakezdő pedagógusok nettó 135 ezer forintos bérével nem nehéz versenyezni, tanárszakos hallgatókat kérdeztünk meg arról, hogy ez az összeg elég-e, ahhoz hogy a tanári pályán maradjanak. Van aki bár tiszta szívből szeretne tanár lenni, anyagi okokból inkább villamosvezetőket fog oktatni. Több nyelvszakos inkább magániskolákban, multiknál, vagy külföldön látja a jövőjét.

Eddig is sokat lehetett hallani a pályakezdő, diplomás tanárok nettó 135 ezer forintos fizetéséről. A pedagógushiány létezése egyre nyilvánvalóbbá válik, miközben a szakma is elöregedett, ötven százalékuk ötven év felett jár, egyre nagyobb szükség lenne az utánpótlásra. A tanárszakosok azonban rendkívül magas számban hagyják el a pedagógiai pályát, erre a Nemzeti Pedagóguskar 2018-ban hívta fel a figyelmet: a 2013-ban végzettek harmada öt évvel később már nem tanárként dolgozott. Nemrég látott napvilágot a 20on.hu, A fiatal felnőttek lapja felmérése, amit 243 osztatlan tanárszakos diák töltött ki, 127-en budapesti, 116-an pedig vidéki egyetemekről. A nem reprezentatív kutatásból kiderült, hogy mindössze csak a kitöltők harmada szeretne biztosan tanár lenni. A válaszadók kétharmada kifejezetten bizonytalan a jövőt illetően, vannak, akik az alacsony fizetés miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy tanárok legyenek, mások pedig csak részmunkaidőben terveznek a pályán maradni, mert valahonnan pénzt is kell, hogy keressenek.

Arról azonban keveset tudunk, hogy ezek mögött a tendenciák mögött milyen személyes motivációk állnak. A cikkünkhöz felkerestünk öt hallgatót, akik budapesti egyetemeken tanulnak osztatlan tanárképzésben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi motiválta őket, hogy tanárszakra jelentkezzenek, mikor tájékozódtak arról, hogy mennyi lesz pontosan a kezdő fizetésük, ez az összeg befolyásolja-e valamilyen irányba a pályaválasztásukat. Rákérdeztünk, hogy a bérezésen kívül milyen más tényezők játszanak szerepet a döntésükben. Beszéltünk olyan hallgatóval, aki bár tiszta szívből szeretne tanár lenni, anyagi okokból inkább villamosvezetőket fog oktatni. Több nyelvszakos inkább magániskolákban, multiknál vagy külföldön látja a jövőjét. Arra is fény derült, hogy az anyagiakon túl a pedagógusok túlterheltsége és társadalmi alábecsültsége sem vonzó a fiatalok számára. Vannak, akik úgy érzik, egyre inkább megkötnék a kezüket a közoktatásban, például a szabad tankönyvválasztás hiányával, és a hazafias nevelés sulykolásával. Viszont találtunk csillogó szemű tanárjelölteket is, akik minden nehézség ellenére ezt a hivatást szeretnék űzni, egy kis plusz pénzre pedig magánórákból tennének szert...

HADHÁZY FELJELENTÉST TESZ A HUMÁNSZOLGÁLTATÁS-FEJLESZTÉS FEDŐNEVŰ UNIÓSPÉNZ-LENYÚLÁS MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.05.30.


Az Elios-botrány kulcsszereplője, a Tender Network bedolgozott a Hadházy Ákos által régóta szemmel tartott „Humánszolgáltatások fejlesztése” elnevezésű uniós projektbe is. A sztártanácsadó ezúttal Rákócziújfalunak segített, de más tanulságok is kiderültek a képviselőnek küldött válaszokból.

Baba-mama klub, önismeretfejlesztő tréning hátrányos helyzetűeknek – efféle hasznosságokra költötte Rákócziújfalu és térsége az Humánerőforrás fejlesztése címen kapott 250 millió forint uniós pénzt. A település Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott válaszában azt is elárulta, a pályázat részeként benyújtott „helyi emberi erőforrás fejlesztési terv előkészítését” régi ismerősünk, a Tender Network Zrt. (korábban kft.) végezte.

A szekszárdi illetőségű Bánsági Zsófia érdekeltségébe tartozó Tender Networkről az OLAF is megemlékezett,miszerint az Elios-féle közvilágítás-tendereken nem kevesebb, mint 13 alkalommal volt közreműködő – előkészítői vagy projektmenedzseri szerepekben.

Az eszerint a miniszterelnök családjáig érő kapcsolatrendszerrel rendelkező cég Rákócziújfalutól 4,8 milliót húzott az előkészítő munkákért.

Kalocsa válaszában úgyszintén régi kuncsaft neve bukkant fel. A város és térsége csaknem 400 millió EFOP-pénzt nyert, a „humán emberi” (igen, így) erőforrás fejlesztési tervet az Agenda Pályázatház Kft. dolgozta ki. Márpedig az Agenda Pályázatház – mint Hadházy emlékeztetett – annak a DFT-csoportnak a „kistestvére”, amely méltán unióspénz-szivattyú bullshitgenerátorként vonul be a mutyitörténelembe.

A DFT ügyeit cikksorozatban mutattuk be:...

TOTÁLIS POLITIKAI VERESÉGET SZENVEDETT A FIDESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.30.


„A közigazgatási bírósági rendszer határidő nélküli elhalasztása az Orbán-kormány totális politikai vereségének a bejelentése” – reagált velősen a ma bejelentettekre Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint a halasztás azt mutatja, hogy nagyon nagy bajban van Orbán, aki ezt azért lépte meg, mert vissza akar somfordálni az Európai Néppártba. A lépés egyben kapkodást is tükröz, hiszen már meg is kezdődött az új szervezet kialakítása, sok bíró már át is jelentkezett.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. Mint a 444.hu írja: az erről szóló törvényjavaslatot még csütörtökön benyújtják a parlamentnek. Bár a kormány szerint az erről elfogadott jogszabály megfelel a jogállamiság követelményeinek, de azt látják, hogy az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg. Közölte, hogy amíg megnyugtatóan nem zárhatók le ezek a viták, addig elhalasztják a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. A köztársasági elnököt pedig arra kérik, ne jelöljön elnököt a Közigazgatási Felsőbíróság élére.

„Orbán gesztust akar tenni az Európai Néppártnak, megpróbál oda visszasomfordálni, kérdés, hogy az EPP ezt hogyan fogadja: ha a szimbolikus gesztust elfogadja, akkor az a Néppártról állít ki bizonyítványt” – szögezte le Fleck Zoltán. Portálunknak kifejtette: „ezzel a lépéssel ugyanis mit sem változik a rendszer természete, semmit nem old meg ez a halasztás, hiszen a közigazgatási bíróságok nem az egyetlen jogállamisággal összefüggő problémát jelentik ma Magyarországon, csupán az összetett rendszer egy elemét adják”. Számos más elem is van még, elég ha megnézzük akár a Tavares-, akár a Sargentini-, de akár a korábbi Velencei Bizottsági jelentéseket...

JEROEN OLYSLAEGERS: MINDANNYIAN KETTŐS ÉLETET ÉLÜNK

KÖNYVESBLOG
Szerző: FORGÁCS KINGA
2019.05.29. 


Jeroen Olyslaegers szerint a második világháború morális szempontból az egyik legrosszabb dolog, amely valaha megtörtént, ezért is hívja elő mindannyiunkban azt a kérdést, hogy mi mit tettünk volna, ha akkor élünk, vajon képesek lettünk volna-e erkölcsileg helyes döntéseket hozni. A kortárs flamand irodalom egyik legnépszerűbb szerzője új regényében ezt a felvetést gondolta tovább. A Védőr főhőse egy húszéves fiú, aki nap mint nap ilyen döntési helyzetek sűrűjében találja magát. Wilfried kényszerből áll be dolgozni a rendőrséghez, nem sokkal azután, hogy Belgiumot megszállták a németek. Az események azonban egyre inkább eldurvulnak a városban és rendőrként olyan akciókban is részt kell vennie, amelyek morálisan megkérdőjelezhetők. Miközben barátja, Lode lázadni kezd az új rend ellen és titokban zsidókat ment, addig ő tanácstalanul sodródik az árral, és hol erre, hol arra az oldalra áll. Olyslaegers olyan kérdéseket feszeget regényében, mint hogy hol húzódik a határ a bűn passzív tanúja és a résztvevője között, vagy hogy lehet-e egyáltalán létjogosultsága a pártatlanságnak. Az íróval, aki a napokban Magyarországon járt, a múlt és a jelen közti párhuzamokról, a világ skizofréniájáról, és a ma emberének felelősségéről beszélgettünk, de azt is elárulta, miért tart attól, hogy a második világháború és a Soá nem fog sokáig élni a fiatal generációk emlékezetében.

A regény alapötletét egy 1942-es antwerpeni rendőrségi jelentés adta, amely a zsidóság deportálásáról szólt. Hogyan került a kezébe ez a jelentés és mi állt benne pontosan?

Egy történész ismerősöm meghívott engem és egy másik írót az előadására, amelyen különböző területekről érkező hallgatók is részt vettek. Fogalmunk sem volt, hogy miről fog beszélni, de aztán előállt ezekkel a rendőrségi jelentésekkel. A lenyűgöző dokumentumok egy antwerpeni razziát írnak le rendőrnyelven, egy olyan rendőr nézőpontjából, aki maga is belekeveredett az eseményekbe. Az ismerősöm először felolvasta a jelentést, aztán órákon át beszélgettünk róla. A fő kérdés természetesen az volt számunkra, hogy miért tenne ilyet bárki is, miért venne részt valaki egy ilyen akcióban? Ez a történész barátom, aki azóta már írt egy könyvet is erről a témáról, vagy tíz évet töltött el az antwerpeni rendőrségi archívumban, hogy megfejtse, mi történt pontosan azokban az években a városban. A konkrét rendőrségi jelentésben egyébként meg volt említve az utca is, ahol élek. Ott történt, hogy amikor a razzia során bekopogtak egy zsidó családhoz, ajtót nyitott egy férfi, majd rögtön elvágta a torkát egy borotvával. Bent a házban pedig egy teljes családot találtak megmérgezve, holtan fekve az étkező asztalnál. Ez történt az utcában, ahol élek. Ez is közrejátszott abban, hogy amikor hazatértem az előadásról, egyből eldöntöttem, hogy írni fogok egy könyvet erről.

A háborús irodalomhoz tartozó művek gyakran két csoportra osztják a társadalmat: áldozatokra és bűnösökre. A regényének elbeszélője viszont egy olyan ember, aki megpróbál pártatlan maradni, ennek következtében azonban egyfajta kettős ügynök lesz belőle. Azért választotta ezt a nézőpontot, hogy megtörje a hagyományos háborús diskurzust?

Természetesen meg akartam változtatni a diskurzust, be akartam hozni egy kis realizmust a második világháború irodalmába. Szerintem a legtöbb európai országban, amely megszállás alatt állt, a mai napig feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi mit tettünk volna azokban a szituációkban. A lenyűgöző az, hogy ezeket a kérdéseket csak a második világháború hívja elő, míg az első például nem. Ez azért van így, mert morális nézőpontból a legrosszabb dolgok egyike volt, amely valaha megtörtént. Hogy valószerűen tudjam ezt bemutatni, ahhoz várnom kellett a megfelelő elbeszélői hangra. Kicsit úgy, mintha egy régifajta rádiót tekergetnék, próbáltam befogni a hangot a saját mentális rádiómon. Aztán egyszer csak ott volt, megszületett Wilfried Wils. Az első húsz oldalt gyakorlatilag egy lendülettel írtam meg. Ez volt a legtöbb, amit valaha írtam egyszerre, de hirtelen annyira megszállott és boldog lettem, hogy sikerült meghallanom őt. Mert számomra Wilfried Wils nagyon is valóságos és eleven. Ami azt illeti, miután befejeztem a regényt, még mindig hallottam a fejemben őt, ezért el kellett végeznem egyfajta wodoo szertartást, hogy meg tudjak szabadulni tőle. Írtam neki egy levelet, és megkértem, hogy hagyjon egyedül. Aztán eltűnt. Ennyire élő és eleven tud lenni valami, amit a képzelet hoz létre. Majdnem három évig együtt éltem vele, ezért nehéz volt elengedni...

A MAGYAROK JOGOSAN RETTEGNEK A DAGANATOS BETEGSÉGEKTŐL - A TÁJÉKOZOTTSÁG IS SOKAT SEGÍTHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.30.


Az Unióban egyes magyar régiókban halnak meg legtöbben rákos megbetegedések következtében. Az országban évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, a túlélési arány pedig nem éri el az 50 százalékot. Egy tanulmány a betegek tapasztalatai alapján vázolta fel egy „kórképet”.

A magyar onkológiai ellátást vizsgálta meg a betegek szemén keresztül az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Mint leírták: a daganatos megbetegedések száma világszerte emelkedik, Magyarországon évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, és 33 ezren halnak meg a betegség következtében. A magyar betegek túlélési rátája 50 százalék alatt van, a vastagbélrák előfordulását tekintve világelsők vagyunk, az Eurostat adatai szerint pedig egyes magyar régiókban halnak meg legtöbben rákos megbetegedések következtében az EU-n belül.

Ilyen körülmények között különösen fontos, hogy mindenki legalább saját hatáskörben megtegyen mindent azért, hogy legalább ő ne rontsa, hanem kifejezetten javítsa a statisztikákat. Ami azért, lássuk be, a mai magyar viszonyok között nem könnyű...

CSALIAUTÓ ÉS ISKOLAI TEHENEK KANADÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Birdie
2019.05.30.


Pár hete már olvashattátok itt, a blogon Birdie és családja kezdeti kanadai tapasztalatait, pontosabban azt, miként terjesztik a fair play szellemét a gyerekek között az iskolában. Most két rövidebb, de szerintem nagyon érdekes írás következik tőle, az egyik főszereplői (a gyerekek mellett) a tehenek, a másik pedig egy kifejezetten érdekes kezdeményezés.

Tehén a suliban

Azaz, a 2 hetes tavaszi szünet után, hogyan rázzuk vissza a gyerekeket a suliba. :-D

A tartományi tejszövetség BC Dairy Association meghirdetett egy programot. Helyi farmerek egy tehénnel, valamikor bocival együtt, járják a tartomány iskoláit és bemutatót tartanak...

MEGVAN A TRÜKK – ÍGY JUTHATOTT BE AZ RMDSZ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LUKÁCS CSABA
2019.05.29. 


Fejlődő Erdélyt! – ez volt a központi kampányüzenete az RMDSZ-nek, erre vasárnap behúzott 35 ezer román szavazatot a Kárpátokon túlról. Pont annyit, amennyi kellett az öt százalékos európai parlamenti küszöb megugrásához. Végleges eredménye ugyan még nincs a vasárnapi romániai EP-választásoknak, ám a Code România párhuzamos szavazatszámlálása szerint az RMDSZ 5,26 százalékot ért el a rá leadott 476 681 szavazattal. Kis számolás, és kiderül: a küszöbátlépés 23 562 szavazaton múlt. 

Egy fejlett Erdélybe vágyik a 35 ezer regáti román, vagy valami trükk van a dologban? Jó pár órát bogarásztunk a választási iroda honlapján és összeállt a kép.

Ám előtte egy kis kitérő: keddi cikkünk komoly vihart kavart Romániában, szinte az összes nagy bukaresti lap és több televízió is átvette. Akadnak kivételek: a helyi magyar sajtó jókora késéssel, nagyon szőrmentén foglalkozott vele, és a Magyar Távirati Iroda, amely csütörtök reggeltől délután négyig tíz hírt adott ki Romániáról, egyetlen sort sem írt róla. És persze a hazai kormánypropagandának sem releváns információ az, ha a romániai magyar párt gyanús körülmények között szerez voksokat egy választáson...

MEGJELENT A NYOMTASS TE IS! 97. SZÁMA

NYOMTASS TE IS!
Szerző: Nyomtass Te Is!
2019.05.29.


Európában és Magyarországon is alaposan átrendeződött a pártok sorrendje az uniós választások eredményei alapján. A Fidesz ugyan győzött itthon, de célját, a kétharmados győzelmet nem érte el. A szavazói nagy részét pedig ismét csak hazudozással és félelemkeltéssel tudta aktivizálni...

KUDARCOS GYŐZELEM – AJÁNLÓ A 168 ÓRA 2019. MÁJUS 30-I SZÁMÁBÓL

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.05.29.


Orbán Viktor ismét nagyot nyert, de a magyar miniszterelnök mégis kudarcot szenvedett. A hétvégi EP-választás eredményeként 13 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a Fidesz–KDNP-pártszövetség – vagyis az irdatlan kampány ellenére Orbánék mindössze eggyel voltak képesek növelni képviselőik számát, és így nem érték el a remélt és elvárt kétharmados sikert...

Kudarcos győzelem

Orbán Viktor ismét nagyot nyert, de a magyar miniszterelnök mégis kudarcot szenvedett. A hétvégi EP-választás eredményeként 13 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a Fidesz–KDNP-pártszövetség – vagyis az irdatlan kampány ellenére Orbánék mindössze eggyel voltak képesek növelni képviselőik számát, és így nem érték el a remélt és elvárt kétharmados sikert –, ugyanakkor a szélsőjobboldali erők általa vizionált nagy előretörése nem valósult meg. Valójában csak annyi történt, hogy az euroszkeptikus frakciók a korábbi 21 százalék helyett most 23 százalékot tudhatnak magukénak. Ugyanakkor valóban várható egyfajta átrendeződés, csak nem olyan, mint amilyenre a magyar miniszterelnök számított: mivel a Néppárt és a szocialisták frakciója közösen sincs többségben, balra, vagyis

a liberálisok és a zöldek között kell újabb szövetségeseket keresni, akik jóval inkább megizmosodtak az öt évvel ezelőtti eredményükhöz képest, mint a szélsőjobboldali erők. Orbán Viktornak nincs jó döntése: ha képviselőit átviszi a szélsőjobbhoz, akkor Magyarország nagyon nehéz helyzetbe kerül az új költségvetési szakaszról szóló tárgyalások során, ha visszakuncsorogja magát a Néppártba, akkor ott a sarokba ültetik. Ugyanakkor legalábbis gondolkodásra kell késztetnie Orbán Viktort annak is, hogy ellenzéke jól érzékelhető belső átrendeződésen megy keresztül – nagyon megerősödött a Dobrev Klárával kampányoló DK, politikai tényező lett a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az LMP viszont óriásit bukott. Összeállításunkban Lakner Zoltán és Tóth Ákos a kialakult helyzetet veszi górcső alá, Pungor András a Momentum listavezetőjével, Cseh Katalinnal beszélgetett, Barát József pedig több uniós szakértőt megszólaltatva elemzi, mire számíthatunk most Európában. Nem sok jóra...

NEM GYŐZÖTT, CSAK NYERT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2019.05.29.


Mottó: A demokrácia alappillérei: konfliktus, kompromisszum, konszenzus, disszenzus.

A Fidesz nyert, de nem a győzött, csak választást nyert. Ismét nyert. A választók jelentős része (47,6%) ellene volt A Fidesz ellen szavazó most másként szavazott, mint korábban, de most sem az ellenzék ellen, hanem az ellenzék megújításáért. Megújításáért! Nem az ellenzék szétveréséért, hanem MEGÚJÍTÁSÁÉRT.

Óriási változás. Ma a két ellenzéki „nagy” (a néhánynapja még kicsi) a DK és a Momentum. Politikájukban -sok különbség mellett- két közös dolgot fedezek fel: az európaiságot és az érzelemgazdagságot. Mindkettő nagyon fontos, ezért a korábbi ellenzéki élvonal (MSZP, Jobbik) racionális, praktikus gondolkodását alá kell rendelni (nem elvetni, alárendelni) a pozitív érzelmeknek és az uniós alapértékek követésének. Igen!!! Pozitív érzelmekre, akár fátyolos szemekre , lelkesedésre van szükség. Pontosabban szólva, nem lelkesíteni kell, hanem lelkesedni. A lelkesedés majd magával ragadja, tettre sarkallja a kiábrándultakat, és felébreszti az elkábítottakat.

Lelkesednünk kell nekünk, és a különböző értékrendű pártok képviselőinek, valamint pártjaiknak is lelkesedni kell, jól megfogalmazható közös célokért; az unióért és a demokráciáért. A demokratikus pártoknak bizonyitaniok kell előttünk, hogy együttműködve -és nem egymást legyőzve- képesek eltakarítani a NERT, és sokszínűségükkel garantálni a demokrácia helyreállítását , fennmaradását és sikerét.

Nekünk nem pártok kellenek, hanem a demokrácia. Hinnünk kell, hogy a demokrácia demokratikusan egymást tisztelő pártokkal megteremthető, aztán ha nem hiszünk, bennük (a pártokban) akkor nincs szükségünk rájuk, akkor a NER díszletei lesznek; lobognak a magasban, mint hazaáruló kezében a nemzeti zászló...

HA EL AKARJÁK VENNI A MOSLÉKOS DÉZSÁT, AKKOR NAGYON CSÚNYÁN TUD MOROGNI ŐKELME

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.05.30.


Jó reggelt! Aki nem tud úszni, az sürgősen tanuljon meg, esetleg kezdjen hajót ácsolni. Ahogy nézem, lesz rá igény hamarosan. Kell a víz a növényeknek, na de nem ennyi. Nálunk már esőerdő kezd növekedni, én pedig penészedésnek indultam. Nézzük, másokkal mi a helyzet.

G. Fodor Gábor becses felesége, akit mostantól Fodor-Horváth Zsófiaként tisztelhet mindenki, aki képes válogatás nélkül bárkit tisztelni, akkora irományt rittyentett az ellenségről, hogy leszakadt a plafon. Sajnos nem a kellő fejre, mert felénk a kórházban a betegekre, az óvodákban a kicsikre és az iskolákban a nagyobbakra szokása rászakadni a plafonnak. Nincs igazság.

Úgy tűnik, miközben rettentőennagyondepláne nyert a Fidesz, képtelenek elviselni, hogy voltak, akik nem rájuk szavaztak. G. Fodorné nagysága abba a körbe tartozik, amelyik nem tudja kiheverni a győzelmet. Hogy mi a bánata valójában, azt én meg nem tudom mondani. Lehet, hogy őt is kirúgja a párt? Szar ügy, de majdcsak csurran némi háztartásra költhető forint. Amúgy is itt az ideje szülni, rendes honleánynak ez kötelessége. Ha meg valaki már kezd kicsúszni a szaporodóképes korból, pláne bele kell húznia. Nem pedig baromságokat irkálni.

"A Momentum szemrebbenés nélkül képes olyan iskolás szintű utópisztikus ígérgetésekre, mint például a „Véget vetünk a szegénységnek!” szlogenek, de talán ennél is aljasabb a DK időseket megtévesztő „egységes európai nyugdíj” hazugsága. Nyilvánvalóan egyik sem lehetséges, de a szavazók naivitását, kétségbeesését vagy Orbán Viktor iránti gyűlöletét ideiglenesen be lehet csatornázni ilyen mézesmadzagokkal."

Akkor ezt rágjuk át kicsit. Mik is az érvek a szegénység felszámolása ellen? Aki nem akarja, hogy legyenek szegények – jelzem, nem arról van szó, hogy vannak jómódúak és kevésbé jómódúak, hanem arról, hogy emberek éheznek, fáznak, nem telik gyógyszerre. Tehát kurvára alapvető dolgokat értünk szegénység alatt, nem azt, hogy nincs lapostévé – az naiv. Ha nem naiv, akkor kétségbeesett. Aztán mitől lehet kétségbeesett az a szegény DK-Momentum szavazó, drágaszép Géfodorné? Nem attól esetleg, hogy bár mindent megtesz, nem issza el, nem szórja el a pénzt, mégis nyomorog? Netán azért, mert öreg, beteg, munkaképtelen és nem kap segítséget? Mert Orbán Viktor volt kedves felszámolni az alapszintű szociális felelősségvállalását is az államnak? És miért gyűlöli valaki Orbán Viktort, azt a szent embert? Netán azért, mert milliárdokat tol az egyháznak, külföldre önti a pénzt, stadionokat építtet, miközben egész falvak vannak munka nélkül, a magyar lakosság harmada – 3,3 millió emberről beszélünk – él létminimum alatt? Sőt, a magyar lakosság 53 százaléka (több mint fele) él társadalmi minimum alatt. Társadalmi minimum alatt azt értjük, hogy szűkösen és szigorú beosztással, de az étel és a fűtés mellett néha belefér egy új ruha, egy mozi, egy könyv. Az ország lakosságának több mint felénél nem fér bele. Nem gáz ez? Miért is kellene szeretni azt a gecit, aki felelős ezért? Nem tetszene szíves elhúzni már a picsába?Köszönöm...

GYURCSÁNY FERENC: POKOLI ÉVEKEN VAGYUNK TÚL, DE MEGÉRTE

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL, PETŐ PÉTER
2019.05.29.Noha a párt EP-választási listáját a felesége, Dobrev Klára vezette 16 százalékos eredményre, Gyurcsány Ferenc azt mondja: a politikailag belátható időben ő marad a Demokratikus Koalíció vezetője. Dobrev szerinte a következő öt évben bizonyíthatja, hogy nemcsak megnyerő személyiség, de jó politikus is. A DK még nem döntött arról, hogy a liberális vagy a szociáldemokrata frakcióba ül be az Európai Parlamentben, és a döntésben az is szerepet játszik majd, hogy ki támogatna egy Orbán pártcsaládjából érkező bizottsági elnököt. Arról is beszélgettünk a volt miniszterelnökkel, hogy érez-e elégtételt...

„AZOK AZ EMBEREK, AKIK INKÁBB ELUTASÍTJÁK A BEVÁNDORLÁST, AZ ÁTLAGNÁL BOLDOGTALANABBNAK VALLJÁK MAGUKAT”

MAGYAR NARANCS
Szerző: CSENDES-ERDEI EMESE
2019.05.29.


Messing Vera és Ságvári Bence szociológusok a magyarok bevándorlásellenességéről.

A magyar társadalom mindig is elutasító volt a bevándorlókkal szemben, de mára baloldali szavazóink is lekörözték idegenellenességben Európa szélsőjobboldalának szimpatizánsait. Az e heti Magyar Narancsban az okokról az MTA TK kutatóit, Messing Verát és Ságvári Bencét kérdeztük.

Részlet az interjúból:

MN: Mitől függ egy adott társadalom viszonya a bevándorláshoz?

Messing Vera: Egy korábbi tanulmányunkban arra a következtetésre jutottunk, hogy van néhány olyan tényező, amely összefüggésben áll a migrációval kapcsolatos attitűdökkel egyéni és országos szinten is. Az egyik ilyen a bizalom szintje: hogy az emberek mennyire bíznak egymásban, illetve saját államuk intézményeiben, kormányukban. A másik a szolidaritás és az elfogadás, továbbá a biztonságérzet. Azok az emberek hajlamosak elutasítóak lenni a bevándorlókkal szemben, akik bizalmatlanok, fenyegetve érzik saját fizikai és egzisztenciális biztonságukat, illetve alacsony az iskolai végzettségük.

Ságvári Bence: Az iskolai végzettség egy klasszikus demográfiai változó, amely az attitűdöket több áttételen keresztül befolyásolja. Akinek magasabb az iskolai végzettsége, annak valószínűleg magasabb a fizetése, így kisebb a valószínűsége annak, hogy anyagi gondjai lesznek, inkább beszél idegen nyelveket, több forrásból tud tájékozódni, és erősebb a kapcsolati hálója, többféle embert ismer, és krízishelyzetben is nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen több irányból számíthat segítségre...

NAVRACSICS: „MANFRED WEBER ALKALMAS JELÖLT”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2019.05.28.


A vasárnapi eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Matteo Salvini-féle alakulat felé, és az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel – mondja Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság magyar biztosa egy egri konferencia szünetében állt a Válasz Online rendelkezésére, hogy értékelje az EP-választást.

Meglepte a vasárnapi eredmény?

– Nem. Ez a választás legfeljebb tagállami szinten hozott meglepetéseket, európai szinten nem, mert világos volt, hogy a két gyűjtőpárt, a jobbközép Európai Néppárt és a balközép Európai Szociáldemokraták Pártja támogatottsága csökkenni fog ugyan, de a többségük a liberálisokkal kiegészülve megőrizhető. Az előzetes számításnál kevésbé teljesítettek rosszul a szocialisták, a liberálisok eredménye pedig a vártnál jobb lett. Az eredmény összességében megfelel a várakozásoknak.

Attól függ, melyik várakozást vesszük. Sokan reméltek „jobboldali-populista” gátszakadást, de ez nem következett be, sőt például a holland Geert Wilders vezette bevándorlásellenes Szabadságpárt nem is kapott mandátumot egyáltalán. A zöldek viszont Finnországtól Németországig jobb eredményt hoztak, mint ami a prognózisokban szerepelt.

– Valóban sokan beszéltek arról, hogy a radikális jobboldali erők meg fognak erősödni, de nem igaz, hogy a „gátszakadás” benne volt a levegőben. Vagyis az, hogy ezek a pártok megtörik a centrumkoalíció többségét, valószínűtlen volt. A legtöbb kalkuláció arról szólt, hogy a jobbközép–balközép tandem meggyengül ugyan, de a liberálisokkal kiegészülve megőrizhető a parlamenti többség. A zöldek második helyét Németországban jó ideje kész tényként kezelik.

Ne mondja, hogy nem vártak többet az új-jobboldali üstökös, Matteo Salvini körül csoportosuló erőktől! Orbán Viktor miniszterelnök sem azért kezdte bontogatni a néppárti egységet, és az olasz vagy osztrák „szuverenisták” felé tájékozódni, mert arra gondolt, hogy a végén úgyis a liberálisok képezik majd a mérleg nyelvét. A publicisztikai várakozás is a „népek tavaszáról”, „új Európáról” szólt.

– Biztos volt olyan, aki komolyan vette ezeket, de én nem számoltam azzal, hogy döntő pozícióba kerül a radikális jobboldal.

Persze az is kérdés, hogy kit sorolunk oda, hiszen olyan pártokról beszélünk, amelyek egymással sem mindig állnak szívesen szóba. A lengyel Jog és Igazságosságból (PiS), az olasz Legaból, a francia Nemzeti Gyűlésből (RN) és az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) álló tömb papíron leírható ugyan, de igen heterogén társaság.

Negyven éve fennálló status quo borult meg most azzal, hogy 50 százalék alá esett a jobbközép-balközép koalíció, ön viszont arról beszél, hogy minden várható volt, nincs itt semmi látnivaló. Azért ennél többről van szó, nem? Azoknak van igaza, akik valami teljesen új kezdetéről beszélnek?

– Nincs kizárva, de ez részben „élettani” folyamat is. Annak a nemzedéknek a hátralépése, amelyet sokszor pongyolán csak ’68-as generációnak hívunk, már csak életkori okokból is kultúraváltást fog hozni. Jean-Claude Juncker 1974 óta volt aktív politikus, mostantól pedig nem valószínű, hogy az lesz. Más időszakban, más korszakban szocializálódott emberek jönnek. Ezzel együtt én is úgy gondolom, hogy ez a választás nem egy történet vége, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a viták nyugvópontra jutnak, sőt több front csak most nyílik meg igazán. Az új parlament polarizáltabb lesz ahhoz képest, amit megszoktunk, mert a szélek erősebben, nagyobb hanggal lesznek jelen. A centrumkoalíció működni fog, de karcsúbban, több kompromisszummal...

BUDAHÁZY: LÁSSUK BE, HOGY A FIDESZ SEGÍTI A MI HAZÁNK MOZGALMAT

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.05.29.


Meglepő nyíltsággal beszélt Budaházy György szélsőjobboldali mozgalmár május elején a kormány kedvenc ellenzéki pártjának, a Mi Hazánk Mozgalmának és a Fidesznek a viszonyáról. Tette mindezt ráadásul a Mi Hazánk kapuvári fórumának vendégeként: 

Azt gondolom, hogy ami hibát elkövet a Mi Hazánk, hogy kvázi a Fidesz forgatókönyve szerint működik és jött létre és funkcionál. Tehát a Fidesznek az az érdeke, hogy valaki ellenőrizze a nemzetieknek a radikálisabb részét.

Szerinte egy időben erre a szerepre a Jobbik is jó lett volna annak idején, csak túlnyerte magát, vagyis túl nagyra nőtt, ennek következményeként pedig Vona Gábor azt hitte, hogy a határ a csillagos ég, és eltaktikázta magát a néppártosodással...

HONT: HOL VANNAK MÉG ELLENZÉKI SZAVAZÓK? AKI A SAJÁT VÁGYAIT SZERETNÉ VISZONTLÁTNI, VÉLETLENÜL SE OLVASSA EL EZT A CIKKET

HVG ONLINE
Szerző: HONT ANDRÁS
2019.05.29.


Nem, ismét csak nem lehet mechanikusan összeadni a szavazatokat, nem, nem szűnt meg a centrális erőtér, és nem, csöppet sincsenek könnyű helyzetben azok, akik valóban eredményt akarnak elérni, és nem csak imitálni az ellenzékiséget.

Mutatok még valamit a hétvégi választásról, miután megint kitört a „na, akkor most már tényleg fogjanak össze”, meg „vége a finnyáskodásnak, tessék elfogadni X-et is meg Y-t is, azután előre”, továbbá „mi következik ebből az őszi önkormányzati választásra” (semmi). Számokat fogok sorolni, úgyhogy aki szerint az újságíróknak, meg az elemzőknek nem az akadékoskodás, a szőrszálhasogatás a dolga, hanem szépeket mondani az egyikről és csúnyákat a másikról, az nyugodtan ugorja át. Szóval, hol vannak még hiányzó szavazatok? (Már amennyiben ezen múlna a rendszer sorsa. Nem ezen múlik, de valami miatt ennek az országnak az lett a hobbija, hogy választási kalkulációval pótolja a megoldandó feladatokkal való szembenézést. Mindegy, a számok is beszédesek.)

Az EP-választáson az ellenzék egymillió-százhetvenötezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint tavaly áprilisban, ami önmagában nem csoda, hiszen a részvétel is csökkent. Hatvan százaléka volt az egy évvel ezelőttinek a voksok száma összesen, és az ellenzék ezen belül még egy kicsit rosszabbul teljesített: ötvennyolc százalékát szerezte meg tavalyi teljes támogatottságának. Viszont az egyes pártok, blokkok részvételi hajlandósága már egészen eltérő képet mutat. A Fidesz például a tavalyi szavazóinak hetven százalékát elvitte, és okkal reménykedett abban – mivel támogatóinak megjelenése az urnáknál nem az általános választási kedven, a hangulaton, az aktuális döntés lényegességének össztársadalmi megítélésén múlik, hanem a közvetlen elérésen és egyéb technikákon –, hogy ez az arány magasabb lehet, elérheti a nyolcvan százalékot is, és akkor lehettek volna elégedettek...

TOVÁBB NŐ A PUSKÁS ARÉNA SZÁMLÁJA

NAPI.HU
Szerző: DOMOKOS ERIKA
2019.05.29.


Az épülő Puskás aréna környezetének rendezésére, a 2020-as foci Eb megrendezéséhez szükséges kiegészítő munkákra újabb, több milliárd forintos megrendelést kapnak a stadion fővállalkozói, a Magyar Építő és a ZÁÉV. A régi stadion bontásával, az új tervezésével és építésével, valamint a Puskás kiállítási központtal együtt a kiadás már meghaladja a 160 milliárd forintot. A stadion nyitómérkőzése november 15-én lehet...

KEDVES, DE LEROBBANT MAGYARORSZÁG

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS 
Szerző: KLUBRÁDIÓ / FALUSI MARIANN, LANG GYÖRGYI
2019.05.29. 


Mindig is készültek rossz fotók, a lényeg a válogatás – vallja a Fortepan egyik alapítója. A gyűjteménybe akár családi fotókat is várnak.

Tízéves a Fortepan, Európa legnagyobb szabad felhasználású fotóarchívuma, amelynek gyűjteményébe már százhúszezer képet sikerült digitalizálni, az 1990. előtti időkből. A Magyar Nemzeti Galériában most ebből az anyagból látható egy válogatás.

Tamási Miklós, az egyik alapító beszélt az Ötösben a Fortepanról, amely szerinte egy picit torz képet mutat Magyarországról, hiszen az emberek a számukra kedves emlékeket őrizték meg. Elmondta: tévhit az, hogy azóta készülnek vacak képek, amióta digitális kamerákkal, telefonokkal fotóznak. Korábban is készültek rossz képek, a lényeg a válogatás. A mai fotósoknak is azt javasolja, hogy legalább évente egyszer nézzék át a képeiket, válogassák ki a legjobbakat, sőt amelyiket érdemesnek tartják, azt nyomtassák is ki, mert egész más egy papírképet látni. Mellesleg a selejt képekből is készült gyűjtemény.

A másik, ami nem igaz, hogy az idők folyamán egyre jobb lett a fototechnika. Egykor még 18 x 24-es üveglemezre fényképeztek, aztán 6 x 6-osra, és ahogy csökkent a nyersanyag mérete, úgy romlott a minőség is. A digitális világra persze igaz, hogy egyre nő a pixelszám, vagyis jobb lesz a kép.

A Fortepan alapvetően negatívokat gyűjt, de dolgoznak papírképekkel is, amit nem tudnak fogadni, az a turistadia, mert annak tényleg rossz a minősége, hosszadalmas a digitalizálása és kétes értékű a tartalma. A tíz év alatt mintegy 600 családdal dolgoztak együtt, akik küldtek képeket, és mintegy tucatnyi hivatásos fotóssal. Külön vadászterep a lomtalanítás, számos értékes képre bukkantak a szemétben.

Szinte minden témában fogadnak képeket, családi fotókat, utcaképeket, portrékat, régebben még nem voltak annyira érzékenyek az emberek arra, hogy fotózzák őket, mint manapság. Feldolgoztak rendőrségi fotókat is, amelyeket helyszínelések alkalmával készítettek. Van azért néhány kényes téma, például temetés, alkoholista munkásőr, láncra vert kutya.

A Fortepan most is szívesen fogad képeket, bár több tízezer kocka vár feldolgozásra.

Tamási Miklós szerint fényképekbe fektetni műgyűjtőknek is érdemes, de csak papírképekbe, ilyenből ugyanis kevés maradt fenn. A negatívok szinte értéktelenek.

TRUMP BŰNCSELEKMÉNYT KÖVETETT EL, CSAK MUELLER NEM EMELHETETT VÁDAT ELLENE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.29.


Megelégelte Robert Mueller különleges ügyész, hogy a Trumpot (és nem az alkotmányosságot) védelmező William Barr igazságügyi miniszter meghamisította a jelentése lényegét. Úgy döntött, hogy inkább nyugdíjba vonul, és kiáll a nyilvánosság elé, hogy egyértelművé tegye a helyzetet. A Mueller-jelentés nyilvánosságra kerülése óta ugyanis az amerikai közélet egyik véget nem érő vitája, hogyan értelmezzék a jelentést.

"Mueller tiszta vizet öntött a pohárba: Trump nem ártatlan, hanem bűnös, csak azért nem emelhetett vádat ellene, mert az igazságügyi miniszter szerint hivatalban levő elnök ellen nem emelhet vádat. Nm azért nem kerül Trump a börtönbe, mert ártatlan, hanem azért, mert a pozíciója megvédi. Alkotmányos krízis ez Amerikában."

Robert Mueller drámaian beszélt arról, hogy az oroszok milyen szisztematikusan és milyen durván beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, és azt mondta, hogy ez minden amerikait nagy aggodalommal kell, hogy eltöltsön. Szavaiból egyértelműen arra lehetett következtetni, hogy nem az nyerte az elnökválasztást, akire az amerikaiak szavazni akartak. Trump az oroszok beavatkozása foltán lett elnök. Mueller azonban megismételte, hogy büntetőjogilag nem bizonyítható az összejátszás az oroszokkal, annak ellenére, hogy Trump kampánya és családja erre teljesen nyitott volt.

Viszont az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményét Trump egyértelműen elkövette. Mueller úgy fogalmazott, hogy ha Trump ártatlan lett volna, akkor azt kimondták volna. De nem mondták ki. Azért nem emeltek vádat Trump ellen, mert Barr igazságügyi miniszter, aki Mueller főnöke volt, amíg ő most a távozását be nem jelentette, úgy foglalt állást, hogy hivatalban levő elnök ellen nem lehet vádat emelni. Erre mondják a demokraták, hogy erre való az impeachment, a bírósági eljáráson kívüli alkotmányos vádemelés, és a Mueller nyilatkozat után nem is tehetne mást a demokrata párt, mint ezt.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke azonban még mindig ellenzi azt, hogy elindítsák a procedúrát, mert csak bizonyított tények esetén támogatja az eljárást. Pelosi attól tart, hogy a republikánus szenátus nem szavazza meg Trump eltávolítását, ha nincs feketén-fehéren bizonyítva a bűncselekményt. Néhány hete 800 volt amerikai szövetségi ügyész írta alá azt a levelet, hogy a Mueller-jelentés alapján, ha Trump nem lesz elnök, azonnal vádat lehet emelni ellene, mert abban bizonyított a bűncselekmény. De mindez nem elég egy politikai döntéshez, miután a republikánusok azonnal buknák a következő elnökválasztást, ha Trumpot meneszteni kellene...

SEMJÉN ZSOLT TALÁLKOZÁSA AZ ÖRDÖGGEL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.05.30.


Azt ígérték nekünk nagy tanácstalanságunkban és magányunkban, hogy kedden rohadt nagy bejelentést tesz Orbán Viktor Mihály. Szinte mutatták is a kiéhezett lelkünknek, mekkora lesz az a bejelentés, mint a pecások, széttárva karjukat a végtelenbe. Teltek aztán a percek, múltak az órák, a nemzet bejelentés nélkül reszketett magában, mint a heroinista, aki nem kapta meg a napi löketet, így már a végén a legkisebb bejelentéssel is beértük volna, akármivel. Ha egyetlenünk azt mondta volna, bakfitty, már ünnep költözött volna belénk, de elment ő, mégpedig úgy, hogy itt hagyott magunkra.

Mit ér az ember élete bejelentés nélkül? El se mondható. Ezért volt olyan nagy az örömünk, amikor legalább annyit megtudtunk tegnap, hogy Orbán Viktor Mihály, a hit őrizője, a kereszténység bástyája, árvák gyámolítója és szüzek oszlopa nem megy el Ferenc pápa csíksomlyói miséjére, mert csak. Ezzel valamit mondani akart a költő, leginkább azt – rossz nyelvek szerint -, hogy a labdarúgó BL döntő inkább érdekli, mint a hit dolgai, és még inkább a diplomáciai etikett. De ez majd a nem is kormánygép aznapi útvonalából kiderül. Azt viszont már tegnap megtudtuk, izgulnunk nincs mit, hiszen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes viszont ott lesz teljes valójában.

Azt csak reményeljük, hogy nem lóháton üget be vagy helikopter zsinórján lógva érkezik, mint sok sebből vérző szarvasok. Érkezése mindenesetre hivatalos lesz, de, hogy szívből való-e, az momentán el nem dönthető. Zavart érzek ugyanis Semjén Zsolt hitbéli dolgaiban, mert az meg ezzel párhuzamosan derült ki, hogy a pápa előtt Semjén elvtárs a Párt új erős bástyáját, Németh Sándor hitgyülis vezért látogatta meg, és még csak nem is a szektavezér két szép szeméért, hanem, mert nála találkozhatott Benny Hinnel. Nem elírás, nem a feltámadt angol komikusról beszélünk, aki, ugye Benny Hill. Semjén elvtárs Benny Hinnel parolázott, aki viszont kanadai csodatévő kókler, egy csaló, szemfényvesztő alak...

MEGTALÁLTÁK AZ ELSÜLLYEDT HAJÓ RONCSÁT A MARGIT-HÍD KÖZVETLEN KÖZELÉBEN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2019.05.30.


Megtalálták a szerda esti dunai hajóbalesetben elsüllyedt hajó roncsát - értesült az M1 aktuális csatorna. A tudósító szerint a roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. 

A körülmények eddig is igen nehezek voltak a Duna magas vízállása, nagy sodrása és zavarossága miatt, ráadásul éppen ma indul egy újabb árhullám.

Az elsüllyedt, kisebbik hajón koreai turisták utaztak, 33-an, kéttagú magyar személyzettel. Az MTI szerint Mun Dzse In dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a bajba jutottak és családjuk megsegítésére. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Magáról a balesetről csütörtökön reggel annyit tudni nagy valószínűséggel, hogy egy nagy, 130 méternél hosszabb tusirtahajóval ütközött az elvileg 60 fő befogadására képes, BKK-hajó méretű Hableány, olyan sebességnél, hogy a nagyobbik hajó azonnal maga alá gyűrte és elsüllyesztette a kisebbiket. Eszerint a Hableány kerülhetett valahogyan - műszaki hiba, lerobbanás vagy felelőtlen manőver miatt - a szállodahajó útjába.

Az erőteljes ütközés és a gyors süllyedés miatt könnyen lehet, hogy az áldozatok egy része a roncsba szorult...

KÉT HAJÓ ÜTKÖZÖTT A PARLAMENTNÉL, HETEN MEGHALTAK, TÖBB EMBERT MÉG KERESNEK


HVG ONLINE
Szerző: hvg / MTI
2019.05.30.


Hét halálos áldozata biztosan van annak a hajóbalesetnek, amely szerda este történt Budapesten, a Parlament előtt. A hajón 35 ember utazott, két fős magyar személyzet mellett dél-koreai utasok voltak a fedélzeten. A hajó egy ütközés következtében, másodpercek süllyedhetett el. Huszonegy embert még keresnek. A baleset másik részeséhez, egy nagyméretű hajóhoz rendőrök szálltak ki az éjjel.

Hét ember vesztette életét, és huszonegyen eltűntek, miután felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este negyed 10 körül. A halálos áldozatok számát Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője jelentette be hajnal fél 1-kor. A hajón 33 koreai állampolgár (köztük két idegenvezető) és kétfős hazai személyzet utazott.

Győrfi Pál azt mondta, hét embert tudtak kimenteni, őket kórházba szállították kihűlés miatt, stabil állapotban vannak. A többi huszonegy ember hollétéről nincs információ. Az M1 arról tudósított, hogy gyermekmentőt is küldtek azonnal helyszínre, később a dél-koreai nagykövetség munkatársára hivatkozva megerősítették, hogy gyerek is volt a hajón...

ELSÜLLYEDT EGY HAJÓ A PARLAMENTNÉL, HETEN MEGHALTAK, TÖBB EMBERT MÉG KERESNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2019.05.29.


Összesen harmincöten voltak a fedélzeten. A mentést nehezíti az erős sodrású, magas vízállású Dunán az eső és a sötétség.

- Szállodahajóval ütközött, felborult és elsüllyedt a Hableány nevű hajó Budapesten, a Parlamentnél.
- A hajón 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet tartózkodott.
- Hét ember meghalt, heten kórházban vannak, több embert még keresnek.
- A hajóroncsot éjjel megtalálták a Margit-hídnál.
Felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. A baleset a Parlament és az Erzsébet híd között történt, amelynek következtében több ember is a vízbe esett. Az M1 úgy értesült, hogy egy óriási lakóhajó sodorta el a városnéző hajót. 

A katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a rendőrség éjfél után rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Győrfi Pál elmondta: a balesetben hét ember meghalt, hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba...