2017. március 20., hétfő

ELINDULT AZ ELSŐ FELÚJÍTOTT OROSZ METRÓKOCSI BUDAPESTEN

INDEX.HU
Szerző: TENCZER GÁBOR-SZÉMANN TAMÁS
2017.03.20.


Tarlós István főpolgármester hétfő délelőtt útnak indította az első felújított orosz metrószerelvényt a 3-as metró vonalán. Mi is elmentünk, kipróbáltuk.

Figyelj már, ez tök ugyanolyan, mint a régi, csak le van festve!

– kommentálta első blikkre egy tévés kolléganő a felújított metrókocsikat a BKV Kőér utcai telephelyén, ahol a főpolgármester hétfő délelőtt útnak indította az első régi-új orosz szerelvényt.

Az első hatkocsis szerelvény 2017 januárjában kapta meg a típusengedélyt a magyar hatóságoktól, mára pedig lefutotta a próbaköreit. Nem dobják egyből a mély vízbe: hétfőn csak hat kört megy délután, aztán visszamegy a remízbe. Két héten belül a következő két szerelvény is forgalomba áll.

Hétfőig összesen öt metrószerelvény érkezett meg Moszkva melletti Mityiscsiből, ahol korábbi helyszíni riportunk szerint komótosan, oroszos tempóval folyik a felújítás. Az utolsó, 222. felújított metrókocsi várhatóan 2018. tavasz végére érkezik meg Budapestre...


CIVILEK NÉLKÜL NEM MEGY: MAGYARORSZÁGNAK SZÜKSÉGE VAN RÁNK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: átlátszó
2017.03.20.


Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében: az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. Lehetővé tesszük, hogy az állampolgárok csoportjai közösen képviselhessék érdekeiket, részt vegyenek a közéletben és ellenőrizzék a politikai hatalom mindenkori gyakorlóit.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

Magyarországnak szüksége van civilekre

Az Országgyűlés 2017. első félévi jogalkotási terve szerint a közeljövőben napirendre kerül a civil szervezetek működését meghatározó törvények módosítása. Egy 2017. március 14-én tartott sajtótájékoztatóból úgy tudjuk, hogy a Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a „külföldről támogatott” szervezeteket érintő törvénytervezetről. A kormány erről „nemzeti konzultációt” is kíván kezdeményezni, egyelőre ismeretlen tartalommal. Egyes politikusok azonban odáig mentek, hogy egyes civil szervezetek „eltakarításának” lehetőségét is felvetették, míg mások idegen ügynököknek nevezték őket.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek határozottan tiltakozunk az egyesülési szabadságot sértő szabályozás ellen. Ugyanígy elutasítjuk a civil szervezetek és ügyfeleik, szimpatizánsaik, támogatóik megbélyegzését. Ez nemcsak az egyes szervezetek munkáját és megítélését befolyásolja, de általában is korlátozza a demokratikus véleménynyilvánítás, a közügyekben való állampolgári részvétel lehetőségét. Az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján a tervezett jogszabály ellentétes lehet a Magyarország által is aláírt, vonatkozó nemzetközi egyezményekkel és kérdéses, hogy egyáltalán kiállná-e az alkotmányosság próbáját.

A „nemzeti konzultációt” pedig alkalmatlannak tartjuk arra, hogy az állampolgárok valódi, tényeken alapuló véleményt alkossanak, és fejtsenek ki. Az eddigi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy ez nem helyettesítheti a valós társadalmi vitát.

A civil szektor hatályos magyarországi szabályozása megfelelő keretet és kellő biztosítékokat ad ahhoz, hogy a civil szervezetek jogszerűen, átláthatóan és elszámoltathatóan csinálják azt, amire létrejöttek. Gazdálkodásának átláthatósága ma is kielégítően szabályozott terület, a sajtónyilatkozatokban emlegetett adatok bárki által megismerhetőek.

Ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az új jogalkotási elképzelésekről és a “nemzeti konzultációról” csak a sajtóból értesüljünk, hogy egyes politikusok nyilatkozataikban megpróbálják a civileket lejáratni és megosztani. Elvárjuk, hogy az új törvény(módosítás) az érintettek bevonásával, szakmai vitában nyerje el végső formáját, ahogy az egy demokratikus jogállamban elvárható, és ahogy azt Magyarországon is jogszabályok írják elő.

Követeljük, hogy a civil szektor, a civil szervezetek működésének szabályozása az átláthatóság, a támogatások és a tevékenységek szempontjából egységes, a nemzetközi és európai normáknak megfelelő legyen, és biztosítsa az állampolgárok jogát ahhoz, hogy szabadon szerveződjenek és keressenek forrásokat tevékenységükhöz.

A kezdeményező civil szervezetek folyamatosan frissülő listája:


AZ EGYIK LEGNAGYOBB BIKAPIAC KULLOG EL CSENDESEN MELLETTÜNK

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2017.03.20.


Az utóbbi években különösen jó szériát tudhattak maguk mögött a világ részvénypiacai, hiszen sok részvényindex emelkedett óriásit vagy került mindenkori csúcsára. Egyértelműen történelmi jelentőségű bikapiacot élünk éppen át, ami már lassan 8 éve tart, és ha az MSCI World indexet nézzük mintegy 110% közeli hozamot eredményezett. A mostani részvénypiaci boom minden bizonnyal bekerül a legnagyobb emelkedések közé, azonban a lefelé mutató kockázatok egyre inkább szaporodnak.

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB BIKAPIACÁT ÉLJÜK ÁT?


Minden befektető a lehető legjobban szeretne időzíteni a piaci beszállással, azonban ez a tapasztalatok alapján kevésbé sikerül. Viszont aki 2009-ben a részvénypiacra szállt be, igazán jól járt, hiszen azóta sok részvényindex mindenkori csúcsát érte el.

A részvénypiacok kisebb megszakításokkal már 7 éve emelkedőben vannak úgy, hogy a legtöbb ország fő részvényindexe növekedést tudott elkönyvelni. Az MSCI World index, vagyis a világ részvénypiacainak változását tükröző indexe közel 110%-kal került feljebb 2009 eleji értékéhez képest, ami mintegy 10%-os átlagos éves növekedést jelent. Ez a növekedési ütem pedig már bőven kimeríti azt, amit a bikapiac definíciója magában foglal. Ráadásul azon országok aránya, ahol évek óta folyamatosan emelkedik a részvénypiac, 50 százalék közelébe kúszott 2017 elejére...

DOKIK HELYETT STEMPLIZETT NEM DOKIK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.03.20.


Újabb húzása a kormánynak: bizonyos szakmákban az orvosok helyett egyetemet végzett ápolók dolgoznának. Ez nem tetszik az orvosok sokaságának. Mit old meg az újabb rohamötlet a gyalázatos helyzetben lévő egészségügyben? Az egyetemi stempli lenne a gyógyszer?
Itt kellene helyt állniuk a diplomás ápolóknak:
  • alapellátás,
  • sürgősségi,
  • aneszteziológia,
  • intenzív terápiás
  • geriátriai,
  • műtétek.
Megmondom mi a bajom ezzel.

Nem kellett volna évtizedek alatt lezülleszteni az egészségügyet, az orvosi hivatást. Talán a legszebb, legérdekesebb szakma. Mindig irigykedem, mert azt gondolom, a dokik nagyon okos emberek, rengeteget tanultak. Jól meg kellene fizetni az orvosokat és pedagógusokat. Nem ímmel-ámmal csorgatni a bukszájukba. Az egészséges élet és a tudás egyenlő a méltó európai, szabad léttel.

Az orvos csak akkor tud lelkiismeretes, alapos munkát végezni, ha ehhez adottak a feltételek. Ma már a modern orvostudomány nem ismeri a határokat – nálunk azonban igen. Attól nem lesz magasabb színvonalú az orvoslás, ha most képezünk plusz, nem orvos fiatalokat. A sok helyen egészen elképesztő, ramaty állami egészségügyi intézményekből persze, hogy elmenekülnek a doktorok – vagy, ha van nagyon sok pénzük van, összefogva nyitnak magánklinikát. Ettől milliónyi ember nem lesz boldogabb, mert megfizethetetlen.

Vannak országok, ahol működik az úgynevezett non-doktori rendszer, de nem kellene pótcselekvésként, ilyen áldatlan körülmények között, majmolni senkit. Le a kalappal az egészségügyben robotoló nem diplomások előtt! Nem az egyetemi pecsétes papírtól lesz jobb életük, életünk.

A jó orvos pótolhatatlan...

MANIPULÁLTÁK AZ OLAF JELENTÉST? LEVÉLBEN FORDULTUNK A HATÓSÁGOKHOZ

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Wirth
2017.03.20.


...A jelentés ténymegállapításainak 95 százalékánál egy 2010-ben született KeHi-jelentésre (Magyarország Kormányzati Ellenőrzési Hivatalának 32/18/18/2010 számú ellenőrzési jelentése) hivatkozik.

Ugyanígy a ténymegállapításoknál hivatkoznak számtalanszor az Állami Számvevőszék 1023/2010 számú ellenőrzési jelentésére, amely a KeHi-jelentéssel ellentétben a nyilvánosság számára is elérhető. Ebben maga az ekkor már Domokos László vezette ÁSZ is kiemeli, hogy a pénzügyi szabályszerűségi kontroll az állami ellenőrző szervezeteken - KeHi, ÁSZ - keresztül folyamatos volt. Az ÁSZ-jelentés 119. oldalán azt is olvashatjuk, hogy az 1059/2005 kormányhatározat 9. pontja alapján a KEHI 2005 óta minden évben ellenőrizte a költségvetési támogatás terhére történő elszámolások megalapozottságát és szabályszerű felhasználását.

Tehát a KeHi minden évben ellenőrizte a beruházást, de láthatóan az OLAF csak a 2010-es kormányváltás után keletkezett KeHi jelentésből idéz, a korábbi évek jelentései mintha meg sem történtek volna.. Sehol egy 2009, 2008, vagy akár egy 2005-ös KeHi ténymegállapítás sem.

Azt tudjuk, hogy a jelentés elkészítésében részt vevő öt személy közül négy magyar volt.


Tételezzük fel, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala megfelelő szakembereket alkalmaz. Tételezzük fel, hogy az OLAF a jelentéseihez minden anyagot bekér a magyar hatóságoktól. Ha ez így történt, akkor mind a négy magyarnak látni kellett a 2005-óta keletkezett összes jelentést, nyomozati anyagot, vagy hivatalos adatot a beruházással kapcsolatban. Akkor viszont hogy lehet az, hogy csak a 2010-es kormányváltás után keletkezett, kormányzati szervek által megküldött anyagokból idéznek? Nem kapták meg az előző évi jelentéseket, vagy megkapták, csak nem akartak tudomást venni róla?

Szerkesztőségünk ennek az égető kérdésnek a tisztázására levélben fordult az OLAF-hoz, válaszukat várjuk. Addig is megkérjük kedves olvasóinkat, hogy ha bárkinek is van információja korábbi KeHi jelentésekről, az abban foglalt megállapításokról, küldje el nekünk. Mi komolyan szeretnénk megvizsgálni az egész problémakört, ehhez pedig az olvasóinkra is szükségünk van!

VIRÁGESŐ HITLERRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Jáger Tamás
2017.03.20.


...Hitler folyamatosan és merészen alkalmazta a megtévesztés, a „kettős beszéd” taktikáját. „Ne azt nézék mit mondok, hanem, hogy mit teszek!” Minden hallgatósága előtt azt mondta, amit az illető közegben hallani akartak. Nemzetközi téren ez úgy valósult meg, hogy időröl-időre nagy beszédeket tartott. Az 1936-ban 2024-ben megrendezett berlini budapesti olimpiát Hitler jó alkalomnak tekintette tartotta volna eszméi nemzetközi propagálására. A Beobachter Momentum Mozgalom a legélesebb hangú cikkekben követelte a zsidó és a néger sportolók kitiltását a rendezvényről népszavazás döntsön. Amikor azonban emiatt több állam bojkottal aláírásgyűjtéssel fenyegette meg Berlint, Hitler visszakozott, sőt „jóakarata jeléül” engedélyezte visszalépett az olimpia rendezésétől egy zsidó apától származó német sportolónő indulását is. Később, amikor Speer az ő megrendelésére, Berlin Budapest leendő átépítésének keretében elkészítette egy óriási stadion tervét, Hitler megjegyezte: „az 1940-es olimpia még Tokióban lesz, de utána minden olimpiát Berlinben rendeznek majd meg.”

Hitler azonban átlépte a nyugati hatalmak tűréshatárát. Azt hitte, hogy sikerült bebizonyítania: a liberális demokráciák ideje lejárt, és tehetetlenek vele szemben, holott ellenkezőleg: 1939. március 15-én 2015-ben Tusványoson világossá vált mindenki számára, hogy Németország nem a versailles-i békerendszer hibáinak békés revíziójára Európai integrációra törekszik, hanem hódító háborúra autonóm, illiberális, autokratikus, önkényuralom bevezetésére, és Hitlernek egyetlen ígéretét sem lehet komolyan venni. Ezzel akarata ellenére mozgósította ellenfeleit Merkel, Juncker a végsőkig folytatandó harcra.

Eközben teljes gőzzel dolgozott a párt fő propagandistája Joseph Goebbels Habony Árpád, aki pontosan tudta, hogyan kell annyit túlozni, hogy egy hírből szenzáció legyen, hogyan lehet valakit a sajtóban karaktergyilkosságokkal tönkretenni anélkül, hogy a rágalmazás vádját magára vonná, hogyan lehet emberfeletti imázst teremteni Hitler számára.

„Fogok majd propagandisztikus indokot adni a háború kitöréséhez, mindegy, hogy hihető lesz-e. A győztest nem kérdezik meg, hogy vajon igazat mondott-e vagy nem. A háború elkezdésénél és vezetésénél nem a jogról van szó, hanem a győzelemről.”  – Hitler a lengyelországi támadás megindítása előtt.

A sajtó, a rádió, a film, a színház, a zene a televízió és a képzőművészet teljes ellenőrzése révén a náci párt újra meg újra eljuttatta a tömegekhez legfontosabb üzeneteit. Németországában majdnem lehetetlen volt elolvasni egy könyvet vagy újságot, megnézni egy filmet tévéműsort vagy végighallgatni egy rádióműsort anélkül, hogy kapcsolatba ne került volna az ember a náci világképpel.

„Mindeddig sikerült eltitkolnunk az ellenség Brüsszel előtt Németország valódi céljait, amint 1932 előtt hazai ellenségeink magyar nép sem tudták soha, merre tartunk, és hogy a törvényességre tett eskünk is csak trükk volt… Letartóztathattak volna néhányunkat 1925-ben 2006-ban, és ezzel végünk lett volna. De nem, átengedtek bennünket a kritikus ponton.” – Goebbels titkos tájékoztatója 1940 áprilisában, Norvégia lerohanásának éjszakáján.

Hitler soha nem vitatkozott ellenfeleivel nyilvánosan. Tudta, hogy nyílt vitában ellenfelei szembe állíthatnák hazugságaival, melyeket látszatintézkedések és statisztikai manipulációk árán tudott csak leplezni. Csak a propaganda médián keresztül és ünnepi beszédek során üzent népének, ellenfeleinek, így biztosítva eszméinek, valamint hatalmának kikezdhetetlenségét. Szerette a művészetet, az építészetet. Albert Speer birodalmi főépítész segédletével grandiózus terveket hoztak létre a harmadik birodalom nagyságának, erejének dicsőítésére. Berlinben sugárutakat, diadalíveket, stadionokat építettek volna. A munkálatokat meg is kezdték, azonban a terv a háborús költségvetés miatt, soha nem valósulhatott meg. Bár Hitler irodája szigorúan puritán volt, a kancellária karmelita kolostor épületét műkincsek százai díszítették.

Hitler pályafutása során gyakran köszönhette sikereit annak, hogy ellenfelei lebecsülték képességeit. Képzetlensége miatt katonai téren is ez történt, a világ az ország azonban kemény és keserű leckét kapott az „osztrák mázolótól”. Hitler tehetségének egyik titka abban rejlett, hogy ösztönösen megérezte ellenfelei gyengeségeit, és különös pontossággal felismerte, hogy azok milyen lépések megtételétől viszolyogtak. Későbbi kudarcai is abból fakadtak, hogy túlbecsülte ellenfelei gyengeségeit, azaz alábecsülte képességeiket.

AZ ÚTTÖRŐ-KORSZAK UTÁN MEGINT AGYMOSÁS JÖN A GYEREKEKNEK ZÁNKÁN, CSAK MOST A PAPSÁG TARTJA

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.03.20.


Természetesen állami pénzből.

Sikereinktől volt hangos ma reggel az Orbán TV. Rétvári Bence azzal dicsekedett, hogy immár kétszer annyi gyereket vár a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-gyerektábor, mint korábban. „A táborokban jövőben még nagyobb hangsúlyt helyeznek a gyerekek nevelésére – ideértve a hazafias nevelést és a konkrétabban körül nem írt hagyományőrzést is” – idézi a Magyar Nemzet az államtitkárt.

E csodálatos kilátások attól kapnak teljes értelmet, amit éppen a magyarnarancs.hu vett észre először: idén egymilliárd forintot, jövőre 8,55 milliárd forintot, míg 2019-ben csaknem 16,5 milliárdot fordít az állam a táborokra. A támogatást a táborhelyek tulajdonosa, a szeged-csanádi egyházmegyéhez köthető Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kaphatja, amely kiváló kapcsolatot ápol a kormánnyal, továbbá az államtól már ingyen megkapta a 17 milliárd (!) forint értékű táborokat – erről részletesen ugyancsak a Magyar Narancs írt először...

HATÁRON TÚLI TÁMOGATÁSOK 2.: AZ ÁLLANDÓ TÉTELEK ÉS A LEGJOBB BARÁTOK

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.03.20.


A 2016-ban 60 milliárd forintot szétosztó Bethlen Gábor Alap a határon túli szervezetek legfontosabb támogatási forrása. Erdélyi szervezetek közül a Sapientia Alapítvány és az Erdélyi Refomátus Egyházkerület a legnagyobb kedvezményezettek, de milliárdos nagyságrendű összegek mennek a csíkszeredai fociklubra, és a székelyföldi hokiakadémiára is.

Mennyit költött a magyar kormány nemzetpolitikára 2010 és 2016 között? Hogyan néz ki ma a határon túli támogatási rendszer? Milyen projektekre pontosan mennyi támogatást kapnak a határon túli magyar szervezetek?

Ezeknek a kérdéseknek próbálunk utánajárni sorozatunkban, melynek első részében a költségvetési zárszámadások alapján összegyűjtöttük, hogy a magyar államháztartás mely alrendszereiből nagyjából mennyi pénzt folyósítanak nemzetpolitikai célra.

Határon túli támogatások 1.: a jobb kéz nem tudja, mit támogat a bal

Legfontosabb következtetésünk, hogy a támogatási rendszer annyira átláthatatlan, szétaprózott és ötletszerű, hogy – bár közpénzekről, tehát nyilvános adatokról van szó – közel lehetetlen az összes kifizetést nyomon követni.

A sorozat második részében a legfontosabb, határon túli magyarság számára támogatásokat nyújtó elkülönített állami pénzalap, a Bethlen Gábor Alap (BGA) döntéseit vesszük szemügyre a bgazrt.hu honlapra feltöltött határozatok, valamint féltucatnyi, a támogatási rendszert jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk segítségével. A BGA-tól nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Fő megállapításaink:

– a BGA által folyósított támogatások minden évben nőnek, 2016-ban a hatszorosára rúgtak a 2011-es szintnek;

– az évi 4,4 milliárdos oktatási-nevelési támogatás értelme megkérdőjelezhető;

– az „Egyéb támogatások” keret az évek során látványosan megnőtt, itt informálisan előre leegyeztetett összegekre pályáznak;

– minden ötletszerűen történik, nem létezik támogatási stratégia;

– a Sapientia Alapítvány és az Erdélyi Református Egyházkerület a legnagyobb kedvezményezettek;

– 2016 decemberében két nap alatt 36.7 milliárd forintot osztottak ki, nagyrészt ingatlanberuházásokra....

PUSZTÍTÓK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.20.Olvasom ezt a gyalázatot a szombathelyi színházról.

Az ember azt hinné, vannak bizonyos teljesítményből fakadó értékek, amik csodálatot és tiszteletet váltanak ki az emberi fajhoz tartozó egyedekből, amikkel kapcsolatban fel sem merülhet más reakció. És akkor egy önkormányzati képviselő, az avatatlan lelkiismeret múló és színehagyott látszata, a féreglétet alulról vágyakozva szemlélő lény beavatkozik. Csak azért nem mondom, hogy bemegy az elefánt a porcelánboltba, mert az elefánt az illetőhöz képest egy magas intellektust mutató állat, a törés meg, amit az üzletben véghez visz, össze sem hasonlítható az önkormányzati kártevéssel...


VÉGE A KÉPMUTATÁSNAK, VÉGRE ŐSZINTÉN GYILKOLJÁK EGYMÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.20.


Csak üdvözölni lehet, hogy az MSZP és a DK befejezte a képmutató mellébeszélést, mikor úgy tett, mintha egymásnak szövetségesei, ami még borzasztóbb, barátai lennének. Végre a képmutatásnak vége, befejezték a hazudozást, ez csak jó lehet. Még akkor is, ha egyik vagy másik kivégzi egymást.

Félreértés ne essék, nem Orbánnak szurkolunk, és nem azért örülünk a harcnak, mert azt szeretnénk, hogy ezzel Orbánnak könnyebb dolga legyen. Ez Orbán helyzetét nem érinti. Orbánnak a választási törvényben bebetonozott kétharmada van, amihez az ellenzéki pártoknak közük nincs. Ők a maradékon osztozhatnak, és vagy felosztják egymás között vagy megharcolnak érte.

Ez a nyílt harc kifejezetten használ a jövő szempontjából, Az eddigi képmutató ellenzéki mézes-mázaskodás, “összefogás” hazudozás, teljesen kompatibilis volt Orbán hazug rendszerével. Demokráciában a pártok őszintén és nyíltan vitáznak, elmondják egymás programjáról a véleményüket. Az Orbán-rendszer ugyan nem demokrácia, de magukat demokratának nevező pártok viselkedhetnek demokrataként. Ez az első normális megnyilvánulásuk és életjelük 2010 óta...

"HIRDETTÉK A VAD KERESZTÉNYSÉGET, MIKÖZBEN EMBEREK SZÁZEZREIT KÜLDTÉK A HALÁLBA"


SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: hvg.hu
2017.03.20.


A Passió XXI. című darab Alföldi Róbert rendezésében mindössze egyetlen alakommal, április 9-én lesz látható az Arénában. Szerzője Jézus emberi oldalát akarja megmutatni, és hangsúlyozza, nem akar senkit megbántani a bibliai történet újszerű feldolgozásával.

"Azt gondolom, hogy egy vallás valójában akkor éri el a célját, ha nem csupán a hívőkhöz tud szólni, hanem minden emberre érvényes tanításai vannak. Éppen ezért ebben a történetben is azokat a pontokat próbáltam megkeresni, amelyek a nem keresztényeket is ugyanúgy képesek megérinteni" - magyarázta Székely Csaba a Pószékfoglalónak adott interjúban, amelyet a hvg.hu foglalt össze.

Az író úgy véli, ha lehámozzuk a mítoszt Jézus történetéről, akkor egy nagyon tragikus és rendkívül emberi történet marad, amivel viszonylag gyakran találkozhatunk a hétköznapokban, csak éppen nem vesszük észre. "Ha van valaki, akiben elég energia és akaraterő dolgozik ahhoz, hogy jó irányba mozdítsa el a dolgokat, akkor szinte reflexszerű reakció az, hogy ellehetetlenítik az életét, kigúnyolják és karaktergyilkosságot követnek el ellene. Ha nem is végzik ki konkrétan, szimbolikusan mindenképpen meghal."...

UGYE, MI JÓ BARÁTOK VAGYUNK?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.03.20.


Tényleg úgy gondolod? Ellenőrizted mostanság ennek az állításnak az igazságtartalmát? Ezt a közismert dalból származó kérdést ugyanis nem sűrűn szoktuk feltenni. Valahogy magától értetődőnek vesszük, hogy a barátságnak gondolt kapcsolataink egyértelműen és mindkét oldalról egyenlően azok, holott sokszor egyáltalán nem ez a helyzet. Csak hát, ha én már meggyőztem magam, hogy te több vagy számomra, mint a többiek, akkor innentől gyakorta csal kicsit a szemem a te javadra, nagyobb valószínűséggel lát meg olyan „bizonyítékokat”, amik ezt az elképzelésemet támasztják alá.

Felnőtt életünkben viszonylag ritkán kötünk új és tartósnak bizonyuló barátságokat. Ha szerencsések vagyunk, akkor sikerülhet megőriznünk néhány kedves és gyengéd viszonyulást a gyermekkorunkból. Talán a minket az ifjonti társainkhoz fűző szimpátia szálak közül is megmarad egy pár, ami néha, legalább egy kis időre visszaránt minket az útközben megszépült csikókori emlékeink közé.

Ha most gyorsan lerázzuk a merítőhálónkon eddig fennakadt kapcsolatok közül azokat, amiket nem egymás lényének és jellemének megismerésére építettünk, hát nem valami sok marad. Pár emberrel vannak olyan közös emlékeink, amiket a találkozókon emlegetni ildomos (és esetleg pár olyan ügylet is felmerülhet bennünk, amit nem), de mit tudunk magáról az emberről, ha leszámítjuk a 10-20-30-sok évvel ezelőtt megfigyelt viselkedését vagy szokásait, amikről szintén nem tudhatjuk, hogy az megvan-e még neki. Miért érdekes ez? Mert egymás alapos megismerése nélkül nem jöhet létre köztünk valódi szeretet kapcsolat, ami pedig a barátság alapját képezi. Ettől persze még lehetünk egymás számára jó ismerősök, érdekes beszélgető partnerek, kellemes társaság, jó cimborák, pajtások, haverok, kollégák, kartársak, bajtársak, munkatársak, elvtársak...

HÍVŐ, KERESZTÉNY, NAGYCSALÁDOS SZÖRNYETEGEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.19.


Szerintem írhatjuk B. Krisztiánnak Bene helyett, a személyiségi jogaira hivatkozva kitakarhatjuk a pofáját tetszőleges címlapon, a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója, a Mikola-család rokona akkor is egy szadista barom, ha a közpénztelevízió hívő, nagycsaládos, sikeres orvosként felcímkézve állítja a nyilvánosság elé, akinek lehetőséget biztosít arra, hogy könnyes szemmel áldozatnak tekinthesse magát. Keresem a megfelelő szavakat erre a gyalázatra, de még nem találtam meg őket...

ITT OLVASHATÓ

ÖT KÉRDÉS, MIELŐTT AU PAIRNEK MENNÉL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamara
2017.03.20.


Sokan vannak, akiknek első külföldi tapasztalata az au pairséghez köthető, ami nem csoda, hiszen szakképzettség nélkül megoldható, ráadásul a szállás és az étkezés is biztosított. Persze lehet rémtörténeteket olvasni, de azért gyakoribb a pozitív tapasztalat – ez derül ki Tamara történetéből, aki óvodapedagógusi végzettséggel már több, mint egy éve él egy madridi andalúz (ennek még jelentősége lesz) családnál. 
Sztorija a Kultúrtapas segítségével jutott el ide.

„Az egész úgy kezdődött, hogy regisztráltam egy oldalra, ahol egyből kapcsolatba léptek velem a családok. Az elsők között jelentkezett egy nagyon szimpatikus família, akikkel felvettem a kapcsolatot és nagyon megtetszettek.

Rendkívül részletesen leírták, hogy miről lenne szó, először telefonon beszéltünk, aztán volt egy Skype-interjú. Körülbelül augusztus elején derült ki, hogy engem választottak, szeptemberben pedig már utaztam.

A család andalúz, ami szerintem elég árulkodó, hétvégéken például nagyon finomakat szoktak főzni. Azt nagyon szeretem, hogy a közös főzések általában sörözéssel kezdődnek, jön egy kis tapas, kirakjuk a sonkát, olívabogyót, ilyesmiket – ez az ebéd felvezetése.

Egy ilyen ebéd (pláne egy andalúz családdal) laza két óra, beszélgetéssel, sörözéssel – ezek nagyon jók szoktak lenni.
.."

ITT OLVASHATÓ

LÁZÁR SZERINT, AKI MSZMP-TAG VOLT, AZ CSAK AKADÁLYOZTA A MAGYAROK SZABADSÁGÁT - VAJON PÁRTTÁRSAINAK SZÓLT ERRŐL?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.20.


A miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen elhangzott beszédét teljesen hiteltelenné teszi, hogy miközben az Alaptörvénybe foglalták az MSZMP bűnösségét, a régi volt MSZMP-nek és csatolt részeinek fejesei ott ólálkodnak a Fidesz körül. A kormánypárt tele van volt MSZMP-és tagokkal sőt, még képesek voltak anno egy III/II-es tisztet rendészeti államtitkárnak is kinevezni. Az pedig, hogy a rendszerváltás előtti sötét ügyek még mindig nem tisztázódtak, az bőven a Fidesz sara: már 7 éve ők vannak hatalmon, és ahol csak lehetett, akadályozták a múlttal való szembenézést.

Lázár az Emlékpont „Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen 1957-1989” című kiállításának megnyitóján beszélt arról, hogy szerinte álvita folyik az ügynökkérdésről, mivel nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés. Azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották. A miniszter arra is emlékeztetett beszédében, hogy néhány hónapja Budapest utcáin, óriásplakátokon kikerült 1956 hőseinek a neve, így reményét fejezte ki, hogy egyszer a gyilkosok neve is felkerül a falakra.
A „reményét fejezi ki” elég érdekes szavak annak fényében, hogy már 7 éve ők vannak hatalmon, és ebben a témában mindig is megvolt-meglenne a kétharmados többségük, hogy a tisztázásra kerüljenek a rendszerváltás előtti sötét ügyek. Lázár szerint álvita ide, vagy oda, de az tény, hogy ahol csak lehetett, pártja idáig csak akadályozta a múlttal való szembenézést. A rendszerváltás óta mindig is közbeszéd tárgyát képezte az ügynökakták esetleges nyilvánosságra hozatala. A keleti térségben lévő országokban sem oldották meg teljesen az ügynökmúlttal való szembenézést, hozzánk képest azonban mindenhol sokkal előrébb járnakJelenleg mi ott tartunk, hogy a Fidesz az egyetlen parlamenti párt, amely látványosan elzárkózik az ügynökakták nyilvánosságra hozatalától...

ORBÁN MEGÁLLÍTHATATLAN - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.03.20.


Nem állítja meg Orbánt Viktort a kerítésépítésben sem az ENSZ, sem az Emberi Jogok Európai Bírósága. Pedig utóbbiak ebben reménykedtek – írja a brit The Guardian. Orbán Viktor ellenben megállítja a menekülteket. Áder János aláírta az új menekültügyi törvényt, amely a rendőrségnek is szabad kezet ad a menekültek Szerbiába történő kitoloncolására.

Panaszkodik a szerb határőrség parancsnoka, hogy hétezren akarnak Nyugat-Európába utazni, és befogadó állomásaik beteltek, sőt a megengedettnél többen tartózkodnak ott, mert Magyarország naponta csak öt menekültet fogad. Egy kétgyerekes, terhes anyuka nyolc hónapja vár a határátlépésre. A fogékony gyerekek némelyike pedig már megtanult szerbül is. Az anya elmondja, úgy tudják, más táborokban sokan öngyilkosok lettek. A gyerekek nem járnak iskolába, nem tudják, mi vár rájuk. És amikor meghallották, hogy új törvényt fogadtak el Magyarországon, elsírták magukat. Elfogy a pénzük és a végén Magyarországon rekednek. Egy fiatalember azt mesélte el, hogy amikor átvágva a kerítést sikerült átjutnia a határon, egyenruhások meztelenre vetkőztették és megverték. A Pew Center tavalyi felmérése szerint a magyarok a legkevésbé toleránsak a menekültekkel szemben Európában. A Helsinki Bizottság tagjai továbbra is jogi segítséget nyújtanak, és Strasbourghoz fordulnak az embertelen bánásmód miatt.

A Fox News az AP amerikai hírügynökséget idézve ehhez még hozzáteszi, hogy a kormány fellebbezést nyújtott be Strasbourghoz, amit Bakondi György közölt – idézi őt a Washington Post is.

Az egykor Orbánnak tanácsot osztogatott, majd polgármester-jelöltként megbukott Gorka Sebestyén ismét az amerikai média célkeresztjébe került, miután kiderült, hogy állítólag hűségesküt tett a magyar Vitézi Rendnek. Utóbbit az amerikai külügyminisztérium a náci Németországgal kollaboráló szervezetként tart számon. Ha Gorka Sebestyén ezt elhallgatta amerikai állampolgárságát kérve, akkor törvényt szegett. Három demokrata képviselő a hétvégén felszólította a Fehér Házban Trump nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozó Gorkát, hogy azonnal mondjon le tisztségéről – számol be többek között a Newsweek. New York állam képviselője pedig arra kérte Donald Trumpot, hogy Gorka állampolgársági papírjait küldjék meg a kongresszus jogi bizottságának ellenőrzésre. A brit The Telegraph megszólaltatta Gorka Sebestyént, aki tagadta a hűségesküt. A Vitézi Rend jelvényét pedig apja emlékére viseli. Akiről elmondja, hogy az MI6-nek gyűjtött információkat a kommunista rendszerről, elkapták, bebörtönözték, de sikerült 56 után Angliába menekülnie. Neki pedig, miután 1970-ben született, semmi köze a Vitézi Rendhez. Az apjára pedig roppant büszke...

MÉG NAGYON VERIK A FÉRFIAK A NŐKET

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.03.19.


Szütymögtem egy kicsit a névsorral. Tudtam az eredményt. Nem változott semmi, még mindig verik a férfiak a nőket. Nagyon. Ebben is. Megnéztem a március 15-e alkalmából átadott állami kitüntetések sorát. Semmi meglepetés, férfi uralom van.

Tavaly és az idén is férfi kapta a Kossuth Nagydíjat. A 13 Kossuth-díjas között 6 nő van, ez több, mint az előző évben, akkor 3-an vehették át a rangos elismerést.

Széchenyi Nagydíjat eddig öt alkalommal adományoztak, nő még soha nem kapta meg a magas állami kitüntetést. Az idén egyetlen nő van a 16 Széchenyi-díjazott között, tavaly 2, tavalyelőtt szintén 1 volt.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést 34 kapták. Mindösssze 8 hölgy.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést 41-en vették át. Kiváló munkásságáért 9 nőnek adományozták ezt a kitüntetést.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést 44-en érdemelték ki. Örömömre köztük van Bognár Istvánné, Jutka néni, a Tatabányai Árpád Gimnázium nyugalmazott pedagógusa, a Tatai Református Gimnázium alapító tanára. Remek ember. Rajta kívül még 11-en örülhettek az elismerésnek.

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést 17-en kaptak, de csak 5 nő.

Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést 14-en vettek át, ebből mindössze 4 nőnek ítélték oda...

BAJ-E, HA GYURCSÁNY SOK ADÓT FIZET?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.19.


Lehet azon vitatkozni, hogy a blogok mennyire részei a médiának, és mennyire nem. Most minden esetre a Kettősmércén felbukkant egy írás arról, hogy szerintük Gyurcsány az öntökön-rúgás sportjának hódolt egy, az ATV-n tett kijelentéssel. Ami alapján Gyurcsány több adót fizetett be, mint Botka leendő fizetése.

Most tekintsünk el attól, hogy a szövegkörnyezetből kiragadott mondatok a kiragadót is hátsón billenthetik. Ahogy attól is, hogy hány napos késedelemmel érezték elemzésre méltónak az adott mondatot. Tudomásul vehetjük azt is, hogy Gyurcsány sokaknak csípi a szemét. Orbánnak szinte szabályos Gyurcsány-fóbiája is lehet. Az ellenzékinek nevezett egyletcsoportban sem ő a legnépszerűbb. Ennek olykor hangot is adnak. Ahogy emlékezhetünk arra, amikor Juhász Péter ennek „örömére” hosszú ideig meggátolta a közös ellenzéki fellépést a beköszönésekor előadott zsigeri ellenérzésével. Alkalmasint ez az ex-millás politikus totális politikai analfabetizmusát is jelenthette, de ettől még joga volt, és természetesen maradt is, nem szeretni a DK elnökét. Ahogy mindenki másnak is adott ez a joga. Még egy blog szerzőjének is...

A LÁBA KÖRÉ TEKERTÉK A SZÖGESDRÓTOT - GYŰLNEK A BIZONYÍTÉKOK A MENEKÜLTEK ELLENI RENDŐRI BRUTALITÁSRŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.03.20.


A Helsinki Bizottság munkatársai február végén jártak a szerb-magyar határon, ahol a menekültek többsége arról számolt be nekik, hogy a magyar rendőrök bántalmazták őket. A történetekben felbukkan verés, megalázás, levetkőztetés, paprikaspray, és kutyaharapás egyaránt.

Az Átlátszó már 2016 augusztusában írt arról, hogy Magyarországon és Szerbiában dolgozó humanitárius szervezetek egybehangzóan állítják: az általuk ellátott menekültek rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a határ magyar oldalán egyenruhások bántalmazzák őket, és szemmel látható külsérelmi nyomok vannak rajtuk. A rendőrség akkor felháborodottan cáfolt.

Kék egyenruhás rendőrök kutyákkal, ököllel és gázsprével verik vissza a menekülteket a szerb-magyar határon

Veréssel, sokkolóval, kutyákkal fogadják a kerítést megmászó menekülteket, aljas dolgok történnek a déli határon

A Human Rights Watch is szót emelt a menekültek ellen irányuló rendőri túlkapások miatt

Rendőri túlkapások menekültek ellen a szerb-magyar határon: négy ügyben nyomoz az ügyészség

„Míg vert, mosolygott” – a Röszkénél bántalmazott újságírók a TEK akciójáról

A külföldi sajtó 2017. március elején kapta fel a témát. Először a brit Indepent írt arról, hogy a magyar határőrök a megvert menekültekkel szelfiznek, majd a svéd Aftonbladet készített egy belgrádi riportot, melyben a magyar hatóságok brutalitására panaszkodó menekültek mellett az Orvosok Határok Nélkül munkatársát is megszólaltatták. A segítő szervezet koordinátora azt nyilatkozta, hogy

“Nem tudjuk megerősíteni, hogy mi történt pontosan. De azt látjuk, hogy a sérülések ökölcsapásoktól, gumibotoktól és kutyaharapásokból származnak.”...

BESÉTÁLT A JOBBIK CSAPDÁJÁBA A MOMENTUM


KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.20.


...A lecsúszók potenciális szegények, és pont a lakhatás kérdése az, amiben ez leginkább át tud billenni. Ma több millióan élnek úgy Magyarországon, hogy hitelek, rezsitartozások miatt potenciálisan elveszíthetik a lakhatásukat. Emellett szintén milliók élnek úgy, hogy nincs pénzük egy esetleges hűtő, mosógép vagy drágább eszköz elromlásakor újat vásárolni. Illetve csak a nagyobb fogyasztású, és így nagyobb rezsit termelő eszközöket tudnak megvenni (legtipikusabb a villannyal melegítő hősugárzó, amellyel az olcsóbb gázfűtést kompenzálják, de óriási villanyszámlát kapnak).

Pár példa a lakhatási szegénységre


A magyarországi lakosok 41,1 százaléka, a szegények 62 százaléka él túlzsúfolt lakásban. 2015-ben körülbelül 91 ezer gyermek élt fürdőszoba, 92 600 gyermek élt WC nélküli lakásban, körülbelül 500 ezer gyermek élt beázó, vizes, potenciálisan egészségkárosító lakásban, és több mint egymillió gyermek él túlzsúfolt lakásban. A lakásállomány 70 százaléka energetikai felújításra szorul - derül ki a Habitat for Humanity tanulmányból.

És a lecsúszók mellett ott vannak a legszegényebbek, akik közül sokan dohos, beázott penészes, vagy WC, esetleg fürdőszoba nélküli lakásban, összezsúfolva élnek. Vagy a kilakoltatás vagy a lakás elvesztése után, rokonoknál élnek, a komfort minden fokozata nélkül. Vagy már nem is lakásban, hanem az utcán, szállón, vagy olyan kunyhókban, amelyek össze sem vethetők egy lakással.

Nyilvánvalóan a két csoport gondjai nem ugyanazok, és másként kell kezelni őket (még ha egyébként van is átcsúszás a két csoport között). Az első, a lecsúszó csoport még menthető a teljes elszegényedéstől. Támogatással, lakásfelújítással, korszerűsítéssel, a hiteleik és tartozásaik elengedésével vagy átütemezésével, normális fizetéssel, munkával megoldhatók a problémáik.

Míg a második csoportnál, a szegényeknél, már célzott támogatások, nagy lökések kellenek ahhoz, hogy ki tudjanak evickélni ebből a helyzetből. És az elmúlt 27 évben leginkább azt láttuk, hogy lefelé vezet az út, a lecsúszókból a szegények felé, nem fölfelé.

De ez nem etnikai kérdés! Az elmúlt években számtalan kilakoltatáson vettem részt, számtalan szegény családdal találkoztam Budapesten és vidéken is. A magyarországi cigányságnál pont ez a lecsúszó státusz az, ami maximum elérhető volt, kemény munkával, a rossz oktatást, a borzasztó szociális hálót kikerülve, a legtöbbször igénybe venni se tudott egészségügyi rendszert túlélve jutottak a bizonytalan, de mégsem teljes szegénység státuszába. És pont a cigányságnak ezen rétege az, amely most leginkább visszacsúszik, a nem cigány középosztállyal együtt.

Nem igaz, hogy a devizahitelezés vagy a lecsúszás ne érintené a magyarországi cigányságot, és az is csak etnicista önáltatás, hogy a mélyszegénységben élők között ne lennének nem cigányok...

EGY FIDESZES KÉPVISELŐ-FELESÉG LOVARDÁJA INGYEN KAPOTT TELKET A MOHÁCSI ÖNKORMÁNYZATTÓL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.03.20.


A Pintér bemártását állítólag megkísérlő Jakubinyi jóban volt a belüggyel; Bánki Erik feleségének lovardája ingyen használja az önkormányzati telket; már bűncselekmény gyanúja sem kellene a lehallgatáshoz.

Ezekről ne maradj le!

Nem lenne logikus a maffiózó Jakubinyitől, ha betámadná Pintért (Átlátszó)

Hiába volt elég pénz a dzsúdóközpontra, nem hallgatták meg az egyesületet (Index)

Óriási ingatlanbirodalmat épített ki Medvegyev strómanjain keresztül (Átlátszó Videó)

Ha van 3 perced:


Nem lenne logikus a maffiózó Jakubinyitől, ha betámadná Pintért
Jakubinyi Róbert bűnöző, akinek azonban több évtizedes jó kapcsolata volt a belüggyel. Miután egy ügyvédi irodában fenyegetőzve állítólag azt próbálta elérni, hogy Tanyi György nyugalmazott maffiózó mondjon kellemetlen dolgokat Pintér Sándorról, kezdeményezték előzetes letartóztatását. A történet teljesen logikátlan, de egy biztos: szereplői a 90-es években is kapcsolatba kerültek az igazságszolgáltatással és Pintérrel. (Átlátszó)

Hiába volt elég pénz a dzsúdóközpontra, nem hallgatták meg az egyesületet

A ceglédiek 450 milliós állami támogatást kaptak dzsúdóközpontra, amiből a szövetség kapásból levett 50 milliót. A maradékból sikerült építeni egy csarnokot, ami kétszer akkora mint kellene, viszont ránézésre is életveszélyes. A sportolók így nem kezdték el használni, hiszen az azonnal szükséges javítások kifizetésébe csődbe menne az egyesület. (Index)

Óriási ingatlanbirodalmat épített ki Medvegyev strómanjain keresztül

Elképesztő micsoda ingatlanbirodalmat épített magának Dimitrij Medvegyev Ororszország korábbi elnöke és egyben jelenlegi miniszterelnöke. Természetesen a luxusingatlanok legtöbbször egy-egy alapítványhoz tartoznak, amit Medvegyev egy korábbi osztálytársa vagy rokona vezet. Vagyonának feltérképezésében sokat segített, hogy szeret az interneten vásárolni és használni az Instagramot. (Átlátszó Videó)

A közétkeztetés is a haverok kezébe kerülhet

Egyre több helyen szervezi ki az állam a közétkeztetést. Most Miskolc a soros, ahol az egyetlen érvényesen pályázó cég a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. volt. A cég a Bihari család kezében van, akik nemrég vásárolták meg Mészáros Lőrinctől a Bakonyhús Kft.-t, amihez jelentős tőkeemelésre volt szükség. Persze ha sorra nyerik majd a közbeszerzéseket, nem kell aggódniuk. (Népszava)

Könnyen hagyta magát kijátszani a BÁH Pharaon ügyben

Nemrég kiderült, Ghaith Pharaon eleve úgy kapta meg vízumát, hogy jelezték a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, hogy az üzletember Orbán Viktorral találkozna. A tartózkodási engedély meghosszabbításakor pedig simán elfogadták, hogy az egyébként Magyarországon is jelentős ingatlanokat szerző, pénzmosásssal gyanúsított befektetőt Zaid Naffa tiszteletbeli konzul tartja el. Így aztán nem kellett holmi jövedelemigazolással vesződni. (Index)

Ha van még két perced:

Kiss Szilárd gründolt volna egy üzletet Garancsi cége és egy orosz partner között,
eximbankos hitelből. Az üzlet végül meghiúsult, de a kormány nem árul el részleteket. (MNO)

Bánki Erik, a dél-dunántúli fideszes erős ember feleségének lovas klubja
tíz évig ingyenesen használhatja a mohácsi önkormányzat 5,5 hektáros telkét. A használatért vállalták a romos épületek felújítását. (Átlátszó)

Az állam 2008-ban adta el legnagyobb külföldi ingatlanát Moszkvában
. Az ügyleten milliárdokat buktunk. A hűtlen kezeléssel vádolt volt nagykövetet és a további hat vádlottat felmentették. (Index)

Bár a horvát kormány hiányos jelentésekkel próbál szépíteni,
az országból a háború kezdete óta érkeznek fegyverek nagy mennyiségben Szíriába, Szaúd-Arábia közbenjárásával. (OCCRP)

Az Igazságügyi Minisztérium javaslata alapján már nem lenne szükség bűncselekmény gyanújához a lehallgatáshoz. Az indoklás szerint ez épp a gyanú megállapításában vagy kizárásban segítene.(MNO)

A tao bevezetésekor hosszasan kellett győzködni az Európai Bizottságot
, hogy nem burkolt állami támogatásról van szó. Nagy szüksége van a kormánynak az újabb engedélyre. (24)

Az LMP szerint az Európai Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia a Paks2-vel kapcsolatos döntéseket és tisztázni, hogy miért is érkezett az uniós biztos hazánkba egy orosz lobbista magángépén. (Magyar Narancs)

Tanulmány mutat rá, hogy a letelepedési kötvényprogram a törvényesített korrupció mintapéldánya
: a konstrukcióval a kötvényeket forgalmazó offshore cégek járnak jól. (Napi)

Három éve még a magyar gazdaság növekedésének szempontjából kiemelten fontos volt
az együttműködés a vörös csillagot természetesen már akkor is használó Heinekennel. (Vastagbőr)

Szarvas polgármestere bravúrosan, majdnem három helyet elfoglalva parkolt le a bevásárláshoz. (444)

Litvánia a legújabb ország, ahol az Alstomot érintő korrupciós ügyben nyomoznak. A cég két éve már kapott egy hatalmas pénzbüntetést a legkülönbözőbb országokban átadott kenőpénzek miatt. (OCCRP)

KIÁLTÁS A KEMPINGBŐL

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.19.


Mikor számbavették, hogy ki nem rúgott még Gyurcsányba, kiderült, hogy Szabó Gábor Tuareg valamilyen félreértés folytán most kimaradt a sorból.
Azonnal pótolni kellett.
Nem mondom én, hogy a neves ellenálló máskor nem rúgott egyet-egyet a langaléta pártelnökbe, de most szükségét érezte, hogy nyílt levélben forduljon az egyes számú közellenséghez, és ebben valami egészen újszerű, egyedi tanáccsal lássa el.
Sokan vannak Gyurcsány tanácsadói, egyel több, vagy kevesebb meg se kottyan neki.
Nem gondolom, hogy most kapálgat a kertjében, közben felváltva a majdani remek ételekre és Tuareg tanácsára gondol: "Ha elmegyek méltósággal, ahogy a neves forradalmár tanácsolta, hát olyan libasültet rittyentek, halványvörös káposztával hogy még magának Orbán Viktornak is összefut a nyál a szájában, habár ez rám nézve felettébb kockázatos..."
Hogy mitől tört rá ez az ötlet éppen most a neves forradalmárra, nem lehet pontosan tudni, de az nyilvánvaló, hogy a szavalókórus most is az "Orbán vágya" című örökbecsűt adja elő.
A kórus megadja az alaphangot, mint hajdan az irodalmi színpadok szereplői - időnként előugrik egy Jóskapista és mellét kidüllesztve harsogja: Gyurcsány monnyon le!
Most éppen a forradalmár, kinek lánglelkét lehugyozta hálátlan népe.

Tulajdonképpen értem én a lelki mozgatórugókat, a pénisz-irigységtől az intelligencia-deficiten keresztül a huszonharmadik alabárdos irigységéig a bonviván láttán, mégis, piszkosul zavar ez a kisszerűség, de még jobban az, hogy a kóristák és szólisták mennyire nem értik a demokráciát.
Gyurcsány egy bejegyzett párt elnöke, mint ez többször is kiderült, vannak emberek, akik benne látják a kiutat a demokrácia válságából.
Hogy igazuk van, vagy nincs, ez lényegtelen is, hiszen állásfoglalásuk egyéni ismeretek, élettapasztalat, rokon vagy ellenszenv kérdése, viszont a döntés minden magyar állampolgárnak elidegeníthetetlen joga.
Nem ő az, akinek kapcsán megkérik az állampolgárt, hogy aki rá szavaz, emelje fel a bal kezét, aki meg nem rá szavaz, az emelje fel a másik kezét is, hiszen megkérdőjelezhetetlenül és sokszor a doktrinerségig demokrata, néha még saját rovására is.
Tuaregnek, Botkának meg az összes többinek is joga van ahhoz, hogy másra szavazzon, de ahhoz nincs joga, hogy el akarja távolítani a közéletből azt, akivel kapcsolatban eszi a sárga irigység.
Annyi jobboldali, annyi neonáci, újnyilas, zavaros fejű idióta szerepelt már a magyar közéletben, mégsem lépett fel ellene a baloldalról ilyen durván és egy bulldog szívósságával senki.
Itt vonulászhatott nyíltan a neonyilas Gárda, mégsem váltak a baloldal közellenségeivé, hiszen az már van: Gyurcsány Ferencnek hívják.
Akinek egyébként tenger hibája van, merthogy ezekhez is joga van, viszont dolgozik és odafigyel rá a társadalom, míg támadói hibázhatnak annyit, amennyit csak akarnak, a kutya sem figyel rájuk..
.

ITT OLVASHATÓ


HÁROM JAVASLAT, HOGY ELTŰNJENEK AZ IDIÓTÁK A MAGYAR UTAKRÓL

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.03.19.


Újabb szörnyű baleset világított rá a hétvégén, hogy ami a magyar utakon folyik, az tarthatatlan. Egészen elképesztő, hogy kurva nagy technológiai fejlesztéseket képesek elvégezni a nélkül, hogy a fő problémákat orvosolni próbálnák. Mert mi van most? Ugyanaz, mint már sok éve, nagyjából a következő.Az autósok kábé háromnegyede normálisan vezet. Kisebb szabálysértések persze náluk is vannak, belecsúsznak a pirosba, kis távolságon basznak bekapcsolni az övet, ilyesmi. De nem tőlük kell tartani. A negyed viszont vagy túl lassú, vagy túl gyors, vagy agresszív. A legtaplóbb típusokat egy éve már összeszedtük, most csak a legveszélyesebbek, a legproblémásabbak. Vannak a részegen, vagy narkózva vezetők, a gyorshajtók, az összevissza cikázók, a kézből telefonálva vezetők, valamint a középső és belső sávban szüttyögők. Sokan ezek közül többet is sikerrel űznek.

Mi erre a reakció a szervek részéről? Egy kurva drága trafirendszer, ami állítólag mindent lát, ami alapján büntetni lehetne azt is, aki telefonál, meg nincs bekötve. Ehhez képest lapítanak mint szar a fűben, amikor megkérdezték, mennyi büntit szedtek be gyorshajtáson túl, azt mondták, azt bonyolult lenne kiszámolni. Magyarul szartak bele, semmit, baleset meg tavaly is több lett, mint tavalyelőtt. Marad a bokor mögöttről fotózás, direkt kinn felejtett 30-as táblánál 45-tel száguldók levadászása, a veszélytelenek agyonbüntetése.

Tényleg nem értem, mi akadálya van kiszűrni az idiótákat és a közveszélyeseket. Óriási társadalmi támogatottsága lenne, mert sokan félnek. Igen, bármikor beléd jöhet egy állat 130-cal hátulról, vagy egy cikázó oldalról. Köztudott, hogy gyorsulási versenypályaként használják a Szentendrei utat, meg még az Andrássyt is, amire nulla a rendőrségi reakció.

Pedig nem olyan bonyolult az, amit tenni kellene. Általában nem vagyok híve a szigorú büntetéseknek, de a közlekedésben most csak ez segítene, kiegészítve az odafigyeléssel és a kontroll áthelyezésével...

MÁR CSAK TRUMPBAN BÍZHATUNK! MINDEGY, HOGY SCHULZ, SCHÄUBLE, VAGY GABRIEL, NÉMETORSZÁG TELJESEN MÁSKÉNT GONDOLJA EURÓPA JÖVŐJÉT, MINT MAGYARORSZÁG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.20.


DIE ZEIT

Az újság úgy mutatja be a 444.hu-t, hogy az 4 éve bírálja a kormányt és sikeres. Vicceket gyárt Orbán Viktorról, egyben leleplezi a korrupciót és a kábítószermaffiát. Miközben a Riporterek Határok Nélkül rangsorában Magyarország a sajtószabadságot tekintve visszacsúszott a 67. helyre, Malawi és Bosznia közé. A jelentés kiemeli, hogy Orbán Viktor ellenőrzése alá vonta a médiát, a legtöbb orgánumot cenzúrázzák, illetve a szerkesztőség az öncenzúrát választotta. A nagy hirdetők bojkottálják az ellenzéki sajtót, így a 444-et is. Ám az népszerű, főleg a fiatalok körében. Naponta 300 ezer látogatójuk van, akik méltányolják a humort és az iróniát.

A lényeg a sok tényfeltáró anyag a kormány, a gazdaság és a jól szervezett bűnözés összefonódásáról. A munkatársak mégsem félnek attól, hogy Orbán Trump példáját követi és háborút indít a média ellen, annál is kevésbé, mivel a legtöbb újság, rádió, tévé, online-termék a hivatalos álláspontot szajkózza. Az állami tévé pl. leginkább a migránsokkal foglalkozik, noha azok nem jönnek. Rengeteg időt tart fenn azután Orbán és a miniszterek beszédeinek, azok kedvenc témája Merkel és az ő muzulmánjai. A baráti sajtóban nagyjából ugyanez a kép. Kritikus jelentéseket, vagy hogy rákérdeznének bizonyos döntésekre az illetékeseknél, a legtöbbször reménytelen tőlük várni. A 444.hu újságíróit viszont jó 4 hónapja kitiltották a Parlamentből, mert kérdezni merészeltek, éspedig ott, ahol nem szabad. De hát más úton-módon hiába próbálkoztak.

Die Presse

1. A német Alkotmánybíróság elnöke aggasztónak tartja a Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban zajló folyamatokat. Voßkuhle a magyarok és a lengyelek kapcsán úgy gondolja, erősen kérdéses, hogy mennyire független még e két államban az Alkotmánybíróság. Kifejtette, hogy a Velencei Bizottság teljesen egyértelmű ez ügyben. A szakember egyúttal felveti, hogy pl. a lengyelek esetében túl nehézkes a 7-es paragrafus alkalmazása, tehát hogy felfüggesszék a szavazati jogot. Épp ezért nem kellene-e más jogi lehetőségeket teremteni az adott helyzet megvitatására és szükség esetén szankciók alkalmazására. Annál is inkább, mivel a közös értékek nélkül Európának nincs jövője. Pl. az ellenzéket nem lehet megfosztani attól az esélytől, hogy idővel hatalomra kerüljön. Ehhez olyan jogok kellenek, mint a vélemény-, a gyülekezési és sajtószabadság. Továbbá egy sor intézmény és mechanizmus, amely szavatolja a nyílt politikai folyamatokat. De azt is látni kell, tette hozzá a német Alkotmánybíróság első embere, hogy a globalizált versenyben csakis az egységes és erős Európa képes megvédeni a közös normákat, a kultúrát és jólétet. Ha nem akarunk más hatalmak gyarmata lenni, akkor a tagállamoknak szorosan együtt kell dolgozniuk.

2. A lap megállapítja, hogy egyre inkább az elszigeteltségbe manőverezi magát a lengyel kormány, és ami különösen kínos Kaczynski számára: a legutóbbi uniós csúcson legjobb barátja, Orbán Viktor is Tusk megbízatásának meghosszabbítására voksolt. Akárcsak a másik két visegrádi állam vezetői. De hát Varsó a keleti partnerekkel, az litvánokkal, fehéroroszokkal és ukránokkal fenntartandó jó viszony helyett a lengyelséget forszírozza, amit az említett szomszédok az ottani lengyel kisebbség miatt nem vesznek jó néven. Egy szlovák elemző pedig az mutatta ki, hogy rengeteg törésvonal húzódik a V4-ek között is. A csehek és a szlovákok borúlátóak a magyarok és a lengyelek által meghirdetett kulturális ellenforradalom ügyében és ugyanígy vélekednek a németellenes varsói külpolitikáról. A nacionalista jelszavak miatt újra feltámadtak az ellenérzések a magyarok és a szlovákok, illetve a csehek és a lengyelek között. Mindehhez jön még, hogy Putyin kapcsán Kaczynski és Orbán szögesen eltérő nézeteket vall. Vagyis lehet, hogy bizonyos kérdésekben jó az együttműködés a négyek között, de a nagy külpolitikai témákban egyre messzebb sodródnak egymástól. Kivéve a menekültek elutasítását...