2015. december 25., péntek

EMBERNEK MARADNI - BEST OF 2015

FILMVILÁG BLOG
Szerző: teszár
2015.12.25.


 
Russell Brand az egyik legizgalmasabb közéleti személyiség jelenleg a világon: egykor drog- és alkoholfüggő, aztán befutott, de meglehetősen felszínes képviselője a stand-up comedy műfajának, később filmszínész, Katy Perry férje, majd megtért, messiás-komplexusos figura, aki elkezd politizálni, könyvet ír (Revolution) és elindítja a masszívan establishment-ellenes YouTube-csatornáját The Trews („true news”) címen. Ebből 366 epizódot csinált, jelenleg pedig az új stand-up estjével (Trew World Order) turnézik Ausztráliában és Új-Zélandon, ahol elementárisan vicces interjúkat is ad. Ondi Timoner a bekategorizálhatatlan, apadhatatlan kreatív energiákkal rendelkező Brand-jelenséget járja körül, és ezt meglehetős alapossággal teszi meg. A szüleiről/szüleivel együtt forgatott anyagok különösen értékesek a nárcisztikus magamutogatás és a ténylegesen szubverzív paradigmarombolás között egyensúlyozó brit művész személyiségének megértése szempontjából. Timoner valószínűleg túl sokat mutatott, ugyanis Brand nem ment el a dokumentumfilm premierjére. [trailer]
 
 
Céline Sciamma filmjének tanúbizonysága szerint a női erő nemcsak az új Star Wars-epizódban ébred: a Csajkor (Girlhood) kamaszlány főhőse kapaszkodók nélkül, családi támogatás és anyagi lehetőségek hiányában, a lehúzó erők ellenében is derűsen és emelt fővel igyekszik megteremteni a független, felelős felnőtt léthez szükséges feltételeket. A szűkös keretek között egy kaméleon ügyességével helyezkedik bele az elfogadott (tanuló), a megtűrt (csajbandatag) és a tilalmazott (szerető) női szerepekbe, a Vic-et alakító Karidja Touré pedig rendkívül hitelesen jeleníti meg a kényszerű álarcok viseléséből adódó érzelmek kaleidoszkópszerű sokszínűségét. A Csajkor csupa szív és életszeretet, ugyanakkor nem szirupos; leheletfinom, de nem mesterkélt, és még akkor is optimista tud maradni, amikor már az emberi méltóság forog kockán. [trailer]...
 

RADNÓTI SZÍNHÁZ - "POLGÁRI KAMARASZÍNHÁZ" - A GLEMBAY HÁZ - LEONE: PÁL ANDRÁS 2015.12.18 (FŐPRÓBA)

MEZEI NÉZŐ BLOG
Szerző: MakkZs
2015.12.25.


Pénteken este jártam a Radnóti főpróbáján és meg is volt bennem az azonnali blogíráshoz szükséges kellő lendület, de gondoltam, még előbb belenézegetek az eredeti darabba is futólag. Dudás Kálmán fordítása a gyűjteményes Krleza kötetben benne is volt és a nézegetésből az lett, hogy elkezdtem a darabot elejétől kezdve olvasni. Ez a folyamat aztán két napon át így ment, a mindenféle házi teendők, kijavítandó dolgozatkötegek és a megtekintendő egyéb előadások (a hatodik Don Giovanni) késleltették a befejezés elkezdését, de vasárnap már éreztem az idő sürgetését, így magammal vittem a könyvet még a Sirály bemutatóra is a Katonába, gondolván, hogy majd a szünetben is előrehaladok vele. Ott viszont letettem valahova, és elhagytam. Most itt vagyok, kedden este, négy nap csúszással, az elhagyott kötet miatt kissé nyugtalankodva - néhány olyan benyomással, amelynek a megalapozottságát egyelőre nem fogom tudni ellenőrizni. Ilyen malőrök is megesnek és ez nyomja rá a bélyegét az idei legutolsó színházi élményről beszámoló bejegyzésemre, mely után már csak néhány napi ajánlót fogok posztolni.

Az első világháború után írt, de még a háború előtt játszódó színdarab egy hirtelen (ámbár már két generációval korábban) meggazdagodott horvát nagypolgári család sötét ügyeiről szól, először a családi portrék kapcsán csak sejtetéseket hallunk, de az előadás végére minden ilyen irányú gyanúnk beigazolódik. Társalgási darab ez, egészen beleillik a színház leghagyományosabb vonalába, amely még 1989-ben a Nórával kezdődött és azóta is jellemzően hosszabb szériákat érnek meg ezek a polgári kamaradrámák. A Radnóti Szín-lapján a színház hamarosan leköszönő igazgatója, Bálint András a harminc évet összegezve szintén megemlíti ezt a gondolatot, amely nekem tőle függetlenül még a második felvonás környékén az eszembe jutott. A viszonylag kis színpaddal, intim nézőtérrel és kifejezetten erős társulattal felvértezett színháznak azok az előadások sikerültek a legjobban, amikor a dráma beszélgetéseken keresztül érvényesül...

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR ELLENZÉKI SZAVAZÓ MENETELÉSE A SEMMIBE, ÉS A SAJTÓ FELELŐSSÉGE

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2015.12.25.


Széky János, kollégám a nyilvánosságban, akivel alapvető értékek is összekötnek, egy érdekes cikkben utasítja el a budapesti és a varsói "események" analógiás megközelítését, magyarán azt, hogy Lengyelország hazánk sorsára jutna az autokráciának való behódolásban. "A fő különbség,"  írja, hogy "Lengyelországban egy egészséges politikai közösség, pontosabban a választásokat eldöntő „bizonytalan” része, elkövetett egy hibát, amit ki lehet javítani. Magyarországon a politikai közösség beteg, és nem tudható, hogy ki, mi, hogyan fogja meggyógyítani."

A fő különbséget egyebek mellett az alapozza meg Széky szerint, hogy "míg Lengyelországban ez szabad, gazdaságilag is független, plurális és nem utolsó sorban felkészült (...), Magyarországon jórészt a kormányzati kegy és oligarchák függvénye. Ha éppen nem kormánypárti, akkor is hajlamos rá, hogy az államhívő-kollektivista alapnyelvet beszélje (legföljebb baloldali változatban), a kormányzat által adagolt információkból éljen, és ha nem is a Fidesz szócsöve, mindig a Fidesz cselekedeteire adjon válaszokat, tehát az ő fogalmai szerint gondolkodjék. (...) Úgyhogy annak, aki nem az alapnyelven beszél, minimális esélye van, hogy szóhoz jusson a „nagy” (elektronikus) médiában."

Mondhatni ezt a magam (és PKP-beli társaim) bőrén is érzem, akik a lényeget tekintve radikálisan más nyelvezettel, értékrenddel, és eltökéltséggel küzdünk a Fidesz-rezsim (és az ennek részét képező) ún. demokratikus ellenzékkel szemben. Miközben számos tekintetben távolról sem képviselünk hírértéket, nyilvánvalóan ütközünk olyan akadályokba, amelyek egy valamire való demokráciában nem léteznének, és a hiányzó képességeinken túl büntetnek minket, illetve nem engedik a képességeink nyilvánosságban való pótlását a potenciális szavazótáborunkhoz való eljutással...

ITT OLVASHATÓ

KARÁCSONYI AJÁNDÉK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
201512.25.


Szép karácsonyi szokás az ajándékozás, a szeretet jele.
Általában egyénileg gyakoroljuk, de nem zárható ki, hogy a nemzet ajándékozzon szeretteinek.
Most éppen az Eximbanknak, ennek a kedves és jóindulatú pénzintézetnek, mely az állam szeretett gyermeke, kinek hibátlan pedigréjéhez kétség sem férhet, hiszen száz százalékos állami tulajdon.
Neki tolt most a Szeretett Vezér húsz milliárdot, feltőkésítésre, mert jól viselkedett az éppen az elmúló évben...
A bank csak eltátotta a száját a nagy meglepetéstől, de rajta kívül a kutya sem törődött az üggyel, hiszen ajándékozni szép, ajándékozni jó, és különben is, - ez az ajándékozás időszaka.
Nem is hallotta meg senki, hiszen mindenki el van foglalva saját csomagocskája bontogatásával, ki a franc foglalkozik ilyesmivel bejglimámorban fetrengve néhány szomorúszemű bloggeren kívül.
Mert adni tudni kell, viszont a megfelelően kiválasztott időpont sok többletörömet hozhat az érintetteknek.


ITT OLVASHATÓ

A BREZSNYEVI PANGÁS ÉS HANYATLÁS SZÁMAI, A LIBERÁLISOK RÁGALMAI A SZOVJET MÚLTRÓL (RÉSZLETEK)

TRANSFORM!
Szerző: kprf.ru
2015.12.25.Brezsnyev – ez a szó minden minősített liberálist ingerel. E név hallatán rögtön nyüzsögni kezd, hazudik, „pangásról” és „hanyatlásról” fecseg. Ha számok szorítják meg a viharos és kétségbevonhatatlan gazdasági növekedésről, azonnal átmegy a demokrácia és az emberi jogok témájára. Ha itt is számokba ütközik arról, hogy a mai Oroszországban a politikai „szélsőséges” cikkelyek alapján több elítélt van, mint szovjetellenes elítélt volt Leonyid Iljics alatt, átugrik a „társadalmi élet pangására” vagy még valahová. Nos, lássuk kicsit a „pangást”...
A Haza történelmének klasszikus „demokratikus” forrása a nem ismeretlen «Просвещение» (Felvilágosodás) internetes iskola. Hazudni úgy, ahogyan ott hazudnak, pimaszul és mosolyogva, csak kevesen mernek.
„Az 1960-as évek második felében – az 1970-es évek elején…a mezőgazdaság és a társadalmi élet a hanyatlás szakaszába lépett.”
A „hanyatlás” szó alatt nyilván a következőket értik: gabonából az Orosz Federációban betakarítottak 1950-ben 46,8 millió tonnát, 1960-ban 72,6 millió tonnát, 1970-ben pedig 107,4 millió tonnát. Ha tehát a számokat nézzük, a hanyatlás a termés növekedése volt tíz év alatt a másfélszeresére, húsz év alatt több mint a kétszeresére (2,3). 1978 – jegyezzék meg azt a dátumot – rekordév volt, a termés Oroszországban minden idők legnagyobbja volt, 127,4 millió tonna, amelyet azóta sem haladtak túl. Hogyan járt együtt a „mezőgazdaság hanyatlása” minden idők rekordtermésével, ezt az iskolások nem tudják, mert a rekordtermésről nekik egy szót sem szóltak. Rekord nem volt.

BÁTORTALAN AZ ÚJ UNIÓS SZERZŐI JOGI SZABÁLYOZÁS TERVEZETE

LUMENS BLOG
Szerző: Grüll Dávid
2015.12.25.


Az Európai Unió Bizottsága nyilvánosságra hozta a részleteket az „Egységes Digitális Piac”-nak elnevezett reformterv kapcsán, melyet májusban adott ki.
 
A dokumentum a jelenleg igen megosztottan szabályozott, távolról sem egységes digitális piacot szeretné a harmonizáció irányába terelni, ami már csak a kontinentális és az angolszász eltérések miatt is igen körülményes folyamat.
 
Vége a digitális tartalmak röghöz kötésének?
 
Bár a dokumentumban sok az olyan, visszafogott kifejezés, mint a „megfontolóra vesszük” vagy az „óvatosan kell kezelni”, a Bizottság öt területről vázol érdemi elképzeléseket:
  • A digitális tartalmak határokon átnyúló hordozhatósága
  • A szerzői jogi kivételek EU-s szintű harmonizálása
  • A kutatási célú szöveg- és adatbányászat engedélyezése
  • Kiegészítő szerzői jog bevezetése a linkekre és hírgyűjtőkre
  • Vázlat-irányelvek a digitális szerződések és tárgyi tartalmak online értékesítésével kapcsolatban
Az új szabályok visszalépést jelentenek az előző javaslathoz képest, melyben általánosítva kimondták a terület alapú hang- és videószolgáltatások blokkolásának tilalmát. Jelenleg az egyes kiadók szabadon határozhatják meg az ár- és tártalomnyújtási politikájukat bármelyik uniós országban, hiszen a digitális javakra nem vonatkozik az egységes piac uniós elve. Korábban a Bizottság úgy nyilatkozott, hogy „lépéseket tesz az igazolatlan geo-blocking felszámolására”.
 
A tiltás helyett azonban egy engedékenyebb szabályozást jelentett be: „a határon túli hordozhatóság engedélyezése lehetővé fogja tenni a fogyasztóknak, hogy az otthoni előfizetésüket használhassák ideiglenes külföldi tartózkodásuk idején. Élvezhetik majd azokat a legális tartalmakat, például filmeket, e-könyveket, zenéket, melyeket megvásároltak vagy kibéreltek” – fogalmaz a dokumentum. A határon túli hordozhatóság koncepciója túlmutat a jelenlegi határokon átnyúló hozzáféréstől, mely azokat a szolgáltatásokat teszi elérhetővé, melyeket a felhasználó anyaországában megvásárolt, és az ideiglenes tartózkodási helyén is elérhető.
 
Ha a szabályt elfogadják, akkor a Netflix nagy-britanniai előfizetőjének magyarországi tartózkodása esetén is elérhetővé kell majd tenni a szolgáltatás elérését. Az „ideiglenes” külföldi tartózkodás mértéke azonban nincsen körülhatárolva: az uniós adójogban ideiglenes tartózkodásnak 183 napnál rövidebb külföldi – nem anyaországbeli – tartózkodás felel meg, lehet, hogy ezt a mértéket fogja alkalmazni a jogalkotó a szerzői jogok esetében is.
 
Mivel a Bizottság rendelettel kívánja előírni az országok közötti hordozhatóságot, ez kötelező lenne a tagországok számára. A szabályozás életbe lépése 2017-ben várható...
 

A VOGUE SZERINT ŐK VOLTAK A LEGJOBBAN ÖLTÖZÖTTEK 2015-BEN

NESZE!SZER BLOG
Szerző: Beautyka
2015.12.25.


A Vogue idén is megválasztotta a 10 legstílusosabb hölgyet, akikre figyelhetünk, figyelhettünk egész évben. Sienna Miller kezdi a sort, aki mindig is egy ikon volt, mert egyszerűen de nagyszerűen öltözködik. Cate Blanchett minden red carpet megjelenése maga a varázslat, nem gondolja túl a dolgokat, mégis odateszi magát rendesen, mondjuk, Proenza Schoulerben. Cara Delevigne az újkori Kate Moss. Annyira cool minden fellépése, hogy csak na. Kis csillogás, glam makeup! Alicia Vikander a maga 27 esztendejével is a divat nagy várományosa, emlékezzünk csak a Cannes-ban viselt futurisztikus összeállítására. Annyira lebilincselő a napcsókolta bőrével, hogy a Louis Vuitton cég sem tud szabadulni a hatása alól. Léa Seydoux és a Prada elválaszthatatlanok, ezt már több filmes díjátadón megcsodálhattuk. Hát ez a sárga tényleg elegáns és szép, semmi csicsa, csak elegancia, ilyen egy Bond lány! Gigi Hadid modell karrierje idén most már megállíthatatlanná vált, nézzük csak ezt a hosszú szoknya és pulóver együttest a combcsizmával? Nem közönséges, sehol egy strassz, vagy más bizbasz (bocsi), tehát jeles! Alexa Chang, aki modelltől-Vogue íróig-tévés személyiségégig minden szerepében kitűnően vizsgázik, stílusból is sokakat leiskolázhatna. Carey Mulligan a nagy masnijával igazán édes, de közben nem negédes. Alexander McQueen, csak ennyit mondanánk! Gondoltuk volna néhány éve, hogy Rihanna egyszer csak a Christian Dior múzsája és képviselője lesz? Nem és nem. Azóta kifinomult, letisztult, de mégis provokál. Kiváló, kiváló! Végül, de nem utolsó sorban egy egyáltalán nem szürke lányt említenénk, Dakota Johnsont, a képen sárgában, fekete szalaggal, talpig Gucciban. A szürke ötven árnyalata, mint film, borzasztó volt, de bemutatott nekünk egy új stílus ikont, Dakotát. 
 
Ez volt a Vogue 10 befutója. A magyar listára kit tennétek fel? Mi Dobó Katát mindenképpen, Pokorny Liát is Pataky Ágit mindenképpen...
 

MI VAN A KÉPESSÉGEINKEN TÚL? - A PÁLYAVÁLASZTÁS MÉLYLÉLEKTANA

PSZICHOBLOG
Szerző: Juhász Dániel
2015.12.25.


Lélektani értelemben a felnőtté válás utolsó lépcsőfoka az identitás, azon belül pedig a szakmai identitás kialakulása, amely ideális esetben fiatal felnőttkorban kristályosodik ki és szilárdul meg. Az ugyanis, hogy milyen szakmát, hivatást vagy munkahelyet választunk nem csak attól függ, hogy milyen képességeink, képzettségünk és vágyaink vannak, hanem attól is, hogy mennyire ismerjük saját magunkat, személyiségünk milyen egyedi jellemzőkkel rendelkezik, és milyen tudattalan folyamatok befolyásolják döntéseinket.


Az identitásképződés egy egész gyermek- és kamaszkorunkat végigkísérő jelenségnek, az úgynevezett individuáció folyamatának eredménye. Ez tulajdonképpen a gyermekkori családunktól független, egyedi, minden értelemben felnőtt személyiségünk kialakulásának utolsó fázisa. Egy olyan bizonytalanságokkal teli időszak minden ember életében, amelyre Erik H. Erikson - a fejlődéspszichológia egyik legmeghatározóbb elméletalkotója - úgy hivatkozik, mint egy lélektani krízisre, amelynek központi kérdése a következő: ki vagyok én, és mi lehet belőlem?
Általában a fiatalok úgy próbálnak megküzdeni a dilemmával, hogy különböző szerepekben próbálják ki magukat, és kísérleteznek azokkal, hiszen muszáj valamilyen saját élményt, tapasztalatot gyűjteniük a különféle, számukra éppen érdekes tevékenységekről. Azt azonban, hogy végül milyen dolgok felé orientálódik és köteleződik el valaki, számos tényező befolyásolja. A folyamatra biztosan hatással vannak a személy korábbi tapasztalatai, önmagáról és képességeiről alkotott képe, önértékelése, a családjában látott minták, környezetének elvárásai, illetve értékrendje, és a számára fontos személyek befolyása is. Mindezek viharában elképesztően nehéz feladat bölcsen, egész életünkre szóló pályaválasztási döntéseket hozni, és arra a bizonyos “belső hangra” figyelni, amely talán a legfontosabb lenne. Nem véletlen a mostanában oly divatos gyakorlat, miszerint sokan ebben az időszakban külföldre mennek egy kis időre világot látni, “lesz, ami lesz” alapon. Ilyenkor nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is olyan utazáson vesznek részt, amely sokat segíthet a megfelelő elhatározások megszületésében az új tapasztalatok megélése mentén...
 

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSRE MINDIG SZÜKSÉG LESZ - UDVARHELYI TESSZÁVAL BESZÉLGETTÜNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kettős Mérce
2015.12.25.


A Közélet Iskolája arra tanítja a társadalom kiszolgáltatott tagjait, hogyan vehetik kezükbe a sorsukat, és hogyan állhatnak ki hatékonyan önmagukért. Egyik alapítójukat, Udvarhelyi Tesszát arról kérdeztük, kell-e harcolni egy jóléti államban, hol tanulta a polgári engedetlenséget Rosa Parks, és mi nőhet ki a jelenlegi szolidaritási hullámból.

Mi az a Közélet Iskolája? Miről szól, és mi értelme van neki?

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, aminek a célja, hogy a magyar társadalom tagjai képessé váljanak arra, hogy valódi demokráciát építsenek fel és működtessenek. Elsősorban olyan emberekkel és csoportokkal dolgozunk, akik valamilyen elnyomást, kirekesztést szenvednek el. Az a tapasztalatunk, hogy ők azok, akiknek a legnagyobb szüksége van arra, hogy megerősödjenek az érdekvédelmi készségeik, megszervezzék magukat, és ki tudjanak állni magukért és a szükségleteikért. Azt gondoljuk, hogy a jóléti állam és a demokrácia kéz a kézben járnak, a kettő egymás nélkül nem lehetséges. Ahhoz, hogy valódi jóléti államban éljünk, mindenkinek ki kell harcolnia a számára fontos dolgokat és erőforrásokat, és ahhoz, hogy valódi demokrácia legyen, azoknak is aktívan részt kell venniük a politikában – a közéletben és az érdekérvényesítésben –, akik valamilyen hiányt szenvednek vagy meg vannak fosztva a méltóságteljes emberi élethez szükséges forrásoktól.

Három területen dolgozunk. Az oktatási tevékenységeink során elméleti és gyakorlati képzéseket szervezünk elsősorban a társadalmi mozgalmak, az érdekérvényesítés és a társadalmi egyenlőtlenségek témaköreiben. A képzéseink során a kritikai pedagógia módszertanát használjuk. A kutatási tevékenységünk a részvételi akciókutatás módszertanára épül, ami azt jelenti, hogy egy-egy társadalmi problémát azok az emberek kutatnak, akiket az közvetlenül érint. Azt gondoljuk ugyanis, hogy az elnyomott embereknek és az őket szervező mozgalmaknak és szervezeteknek ki kell termelniük a saját, alulról jövő tudásaikat és értelmezéseiket a világról, és arról, hogyan tudjuk azt megváltoztatni...

ITT OLVASHATÓ

TÖNKRETETTÉK AZ MTI-T

GÉPNARANCS-BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: nocenz_Ura
2015.12.25.A Centrális erőtér évek óta rombolja a nemzetinek csúfolt hírügynökséget, amelyet profi hírszolgálatból fokozatosan silány propagandaeszközzé alacsonyított. Most éppen egy újabb volt kollégám kirúgása verte ki nálam a biztosítékot. A „bűne" az volt, hogy megpróbált igazi tudósítóként dolgozni.

Kárpáti Jánost nemrég idő előtt hazarendelték Brüsszelből, ahol az MTI tudósítója volt, majd közvetlenül karácsony előtt ki is rúgták. Felmondtak a feleségének is, aki szintén tapasztalt mti-s külpolitikai újságíró. Mindezt természetesen a jól megvédendő keresztény kultúra jegyében…
Bizonyára azért rúgták ki őket, mert Kárpáti János vette magának a bátorságot és igazi tudósítónak képzelve magát, föl mert tenni egy kényelmetlen kérdést Orbán G. Viktornak. Még májusban történt, hogy Strasbourgban – ahol a Kedves Vezető az Európai Parlamentben adta elő aktuális nézeteit – nekiszegezte a kérdést: „miniszterelnök úr, a mostani vitában sok néppárti politikus is bírálta az Ön politikáját. Mit gondol, mi ennek az oka?”

BANDI A PÉNZZIVATARBAN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2015.12.25.


"– Vajon korrupció volt az 1948 utáni kommunista államosítás vagy az 1989 utáni rendszerváltás privatizációja? Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. Ezen azt értem, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban. Például minden külföldit, aki termelő beruházást valósít meg, tárt karokkal várunk. Erre mondják azt, hogy „de hát ez maga a korrupció!”. Ez politikai nézőpont, itt valójában a korrupció szó mitikussá tételéről van szó." (Lánczi András)
Kovács Ákos, Jakupcsek Gabriella, Kövér László személyes tragédiája és gyalázatos meghurcolása elterelte a figyelmet 2015 legcinikusabb, legbutább, legpofátlanabb, vagy ki tudja "legmilyenebb" mondatairól. Ezeket a derék Lánczi András (59)  konzervatív filozófus, politikatudós, egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének vezetője, a Századvég Alapítvány elnöke, a Nézőpont Intézet Alapítvány Kuratóriumának elnöke mondta ki. A neves politikatudós névjegykártyája valószínűleg A4-es papírméretű lehet, hogy minden fontosabb készségét becsületesen fel lehessen tüntetni rajta. Ő az édesapja Lánczi Tamásnak (36) a Századvég Alapítvány vezető elemzőjének, a Politikai Elemzések Központjának igazgatójának. Apa, fia és a jelenlegi kormány között idilli, harmonikus, példaértékű a kapcsolat. Szépen el is éldegélnek így hármasban. Diszkrét tevékenységüket nagy-nagy békesség, nyugalom és egyetértés jellemzi. Tényleg egy rossz szót sem lehet mondani rájuk.
 
Egy konzervatív gondolkodótól azonban a kommunista államosítás könnyed rehabilitációja meglehetősen bizarr állításnak tűnik. A rendszerváltás privatizációját is ez a tiszteletreméltó (Teddy Meldrum) társaság szokta vagyon-átmentésnek nevezni. Akadnak is bőven példák, amelyek alátámasztják ezen állításokat, tehát az az eredetei tőkefelhalmozás sem volt erkölcsileg patyolattisztának mondható tevékenység.
 
A miniszterelnök úr zéró toleranciája korrupció ellen ezek szerint kimerül abban, hogy azt mondja, ez itt, ami nálam van az pont, hogy nem az. Szép kis ország az, amelynek erős pilléreit korrupcióból építik fel. A későbbiekben ennek még rengeteg kockázata és káros mellékhatása lehet. Erről lehetőleg senki se a Lánczi-klántól kérjen hasznos tanácsot. Tele vannak munkával és nagyon drágán adnak felvilágosítást az ilyen ügyekben. A korrupció veszélyeinek megismeréséhez érdemes inkább áttanulmányozni a Giovanni Falcone olasz vizsgálóbíró hősies és bátor küzdelmét az olasz szervezett bűnözés ellen. Bár Falcone és a felesége 1992. május 23-án brutális merénylet áldozata lett, hatalmas csapást mért a Cosa Nostra érdekeltségeire és tagjaira. (Az ember, aki szembeszállt a maffiával – Giovanni Falcone)
 
Azt valószínűleg sem Lánczi papa, sem a szintén rendkívül tehetséges bocsa nem tudná megmondani, hogy egy szépen beindult és jól bejáratott pillér építést (azaz a korrupciót) ki lenne képes szép szóval vagy rimánkodással megállítani. Letartóztatások, bírósági tárgyalások, kemény ítéletek nélkül erre nagyon kicsi az esély. A korrupcióval nemzeti burzsoáziát építeni nem veszélytelen játék, mivel a kedvezményezetteknek nem lehet azt mondani, hogy: - "Uraim, a pillérek szerencsésen elkészültek és tényleg nagyon szépek lettek. Mostantól mindenki viselkedjen tiszteségesen és harcoljon a kíméletlen és kegyetlen szabadverseny szabályai szerint, különben irgalmatlanul bezárjuk egy sötét cellába." A nemzeti pillérek az első igazi súly alatt összeroppannának, mivel képtelenek lennének felvenni a versenyt a zord közgazdasági körülmények között edződött konkurenciával. A korrupcióról nem lehet olyan könnyen leszokni, mint a dohányzásról. Egyesek szerint ráadásul az utóbbi sem könnyű mulatság és sziklaszilárd jellemet kíván...
 

LÁZÁR ÉS A POLITIKAI SAKKTÁBLA

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2015.12.25.


A miniszter karácsonyi interjúja messze túlmutat az ilyenkor szokásos ünnepi megnyilvánulásokon. A sorok között ugyanis pontosan ugyanannyi kritika húzódik meg, mint amennyi kormánypromóció. Ez pedig szokatlannak tűnhet. Kivéve, ha Lázár János mondja.

Az nem különösebben meglepő, hogy Lázár János a kabineten belül sokszor különutasnak számít, hiszen a bürokráciacsökkentésről vallott nézetei a rendszerváltás óta eltelt 25 év valamennyi kormányának gyakorlatával szembemennek. Ebbe a jelenlegi kurzus is bele tartozik, a felszínen látható ellentétek a mélyben jelentősebb érdekharcokat sejtetnek. Ugyanakkor Lázárnak egyelőre sikerül egyedül is állnia a sarat, hiszen ebben a témában Orbán Viktorral azonos nézeteket vall - legalábbis papíron. Az már más kérdés, hogy a többfrontos küzdelemben ki fárad el először, vagy ki kap mattot. A nehéz esztendőkre célozgató Lázárnak szokatlan lehet a saját katonái közötti konfrontáció, hiszen választókerületében nem ezt tapasztalta.

2002 és 2012 között egy őt fenntartás nélkül elfogadó csapatot irányított, akiknek nem volt kérdéses Lázár politikai és társadalmi legitimációja. Emellett olyan ellenzéke volt, amely sem akkor, sem előtte nem volt képes a hatalom közelébe jutni, gyakorlatilag két és fél évtizedig a legcsekélyebb realitásérzék nélkül működtek, a hódmezővásárhelyi közgyűlés marginális pozícióiért is meg kellett küzdeniük. Abban a közegben Lázárnak nem okozott nehézséget a már akkoriban is megmutatkozó ambícióinak világos láttatása, az országos politikai küzdőtérre kerülése csupán idő kérdése volt...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Ha én egyszer kinyitom a számat

AMÍG TIBORCZ ISTVÁN JÁRNI TUD, MARADUNK AZ EU-BAN, BÁR ZALAEGERSZEGEN ELKÚRTA A MILLIÁRDOS KÖZVILÁGÍTÁST

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2015.12.25.


A járdán nem látnak a gyalogosok, sötétedés után használni a kerékpárutat maga a túlélő túra. Tiborcz cége jó pénzért elsötétítette Zalaegerszeget; villanyszerelőt kellett hívni utánuk.
„Tök sötét lett Zalaegerszeg egyes részein, mióta beüzemelték az új LED-lámpás közvilágítást” –írja az Index, de a kontármunkánál is érdekesebbek a részletek.
Az egymilliárdos beruházás – kell-e mondani? – EU-s pénzből indult áprilisban, s az akkor még vidáman Tiborcz István érdekeltségi körébe tartozó legenda, az Elios végezte. Kábé úgy, mint Mekk mester.

EGY NAPOT KAPOTT A FACEBOOK A GYŰLÖLETKELTŐ POSZTOK TÖRLÉSÉRE

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2015.12.25.


A Facebook, a Twitter és a Google is bejelentette, hogy olyan intézkedéseket fognak bevezetni Németországban, melyek segítségével 24 órán belül törölni tudják majd a gyűlöletkeltő bejegyzéseket és kommenteket. Németországban a menekültválság okozta konfliktusok során újra megerősödtek a szélsőséges és neonáci nézetek, s képviselőik véleményüket a közösségi oldalakon is kifejtették. Bár többen is jelentették ezeket a bejegyzéseket, a Facebook nem távolította el őket az oldalról - ez ellen szólalt fel előbb Heiko Maas német igazságügyi miniszter, majd Angela Merkel is.
 
2015 augusztusában kerültek a német média figyelmének középpontjába a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő bejegyzések és kommentek. A Drezda melletti Heidenau városát tiltakozó szélsőségesek szállták meg, akik meg akarták akadályozni az új menekültszállás megnyitását. A nagyjából hatszáz migráns befogadására alkalmas épületet akkor támadták meg, amikor az első menekültkérők megérkeztek a táborhelyre. Az összecsapásban több mint harminc rendőr is megsérült, de az akció nem járt sikerrel: hétvégére a szálláshely védelmét biztosították, és kétszáz menedékkérő el is foglalhatta ideiglenes otthonát. A támadás nem számított egyedi esetnek: júliusban tiltakozók egy München külvárosában található épületet égettek fel, amikor megtudták, hogy azt menekültek elszállásolására kívánják használni – de korábban is voltak hasonló akciók Hamburgban, Berlinben, Tröglitzben és Sanitz városában is. A Heidenauban tapasztalt mértékű erőszakosságra viszont még nem volt példa, így az egész országban erősebbé vált az aggodalom a neonáci mozgalmak megerősödése miatt. Többen is úgy vélték, a közösségi oldalakon megjelenő gyűlöletkeltő és uszító írások is hozzájárulhattak a tiltakozó akciók nagy számához.
 
Heiko Maas, Németország igazságügyi minisztere augusztus 26-án fordult levélben a Facebook vezetőségéhez, miután tudomására jutott, hogy több gyűlöletkeltő bejegyzést akkor sem töröltek a közösségi oldal moderátorai, amikor azt több felhasználó is jelentette. Maas összevetette a rasszista, idegengyűlölő bejegyzésekkel és kommentekkel kapcsolatban történteket a Facebook szexuális jellegű tartalmakkal való szabályozásával. Nem tartotta helyesnek, hogy míg „bizonyos testrészeket ábrázoló fotókat az oldal azonnal eltávolít”, ugyanezt nem képes megtenni a rasszista, gyűlöletkeltő bejegyzésekkel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad tévesen tolerálni az erőszakosan idegengyűlöletet és rasszizmust hirdető felhasználókat. A Facebook szabályzatában tiltja a gyűlöletbeszédet – azaz az olyan tartalmat, ami direkt támad embereket származásuk, nemzetiségük, vallási hovatartozásuk, szexuális orientáltságuk, vagy nemi identitásuk miatt –, az igazságügyi miniszter szerint azonban az oldal a felhasználók folyamatos panaszai és jelentései ellenére sem távolította el a menekültek ellen irányuló agresszív bejegyzéseket. Maas ezért a Facebook vezetőit szeptemberben egy tárgyalásra invitálta...
 
 
Karácsonyi ráadás:
 
A napfény íze (film)
 


GYOMORSZORÍTÓAN INTENZÍV ÉS DRÁMAI - NEMZETKÖZI VILÁGZENEI TOP 10 - EZ VOLT 2015

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: Rácz Mihály
2015.12.25. 
 
Nem csak magyar, de nemzetközi színtéren is elképesztően erős volt az év, simán összejönne még az alábbiakon túl másik tíz-húsz olyan album, ami legfeljebb csak hajszállal marad el a legnagyobb kedvencektől. Ahogy a magyarnál, itt is csak abc-sorrendben tárgyaljuk a felhozatalt.

ITT HALLGATHATÓ ÉS OLVASHATÓ

HISZTÉRIA URALJA A POLITIKAI DISKURZUST - EURÓPA, AMERIKA, A KAMPÁNY ÉS A MENEKÜLTEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BSIMONKRISZTIAN
2015.12.25.


Az előítéletek sokkal többet árulnak el a gyűlölködőkről, mint a rasszisták által kipécézett arabokról, feketékről vagy zsidókról – állítja Stephen Eric Bronner, a Rutgers Egyetem politológus professzora. Arról kérdeztük, miért lett ennyire előítéletes az amerikai választási kampány, és másképpen gyűlölik-e ma a menekülteket, mint tették azt nyolcvan évvel ezelőtt. A professzor szerint se Amerika, se Európa nem lehet büszke magára.

Az Egyesült Államok kormányzóinak több mint fele azt mondja, nem kér a menekültekből. Ráadásul a muszlim-ellenes vagy menekült-ellenes indulatok az elnök-jelöltségért folyó kampányban is egyre nagyobb szerepet játszanak. Szinte minden republikánus jelölt ellene van annak, hogy az Egyesült Államok szír menekülteket vegyen fel. Donald Trump egyenesen odáig megy, hogy azokat is ki kellene paterolni az államokból, akik már megérkeztek. Mivel lehet ezeket az indulatokat magyarázni?

A menekült-ellenes, illetve bevándorló-ellenes indulatok leginkább a Republikánus Párt irányából jönnek, annak is a szélsőjobboldali szárnya, a Tea Party környékéről. Ez a relatíve pici szervezet hatalmas sikereket ért el több választáson is, főleg helyi és állami szinten, az ország déli, illetve közép-nyugati részén. 2008-ban, miután Barack Obama elnyerte az elnökséget, ez a mozgalom elkezdte ellehetetleníteni a mérsékelt konzervatívokat, és átvette a hatalmat egy országos méretű párt, a Republikánus Párt, felett. A Tea Party stratégiája a kezdetek óta világos: a helyi szinteken szervezi magát a nagyobb siker érdekében. A tagság tisztában van vele, hogy minél lokálisabb egy választás, annál kevesebben mennek el választani, és annál nagyobb az esélye annak, hogy arányaiban nagyobb sikert érjenek el, mint amennyit a támogatottságuk sugallna – pusztán azáltal, hogy ügyesebben mobilizálják az ideológiailag feléjük húzó választókat.

Persze ebben az is segített, hogy jött a pénz az olyan radikális, reakciós szponzoroktól, mint a Koch testvérek. Hogy a Demokrata Párt szavazói, vagy az a több mint 46 százaléknyi választásra jogosult ember, aki távol maradt az urnáktól 2012-ben, vajon egyetért-e a keményen jobboldali, államapparátus-ellenes, a kereszténység tanainak dogmatikus olvasatára építő, menekült-ellenes nézeteikkel, az nem annyira nyilvánvaló, mint amennyire azt a sajtó sugallni próbálja.

Szerintem a republikánus kampány retorikája nagy valószínűséggel változni fog a választási kampány előrehaladtával, amikor képeseknek kell lenniük a republikánusoknak egy nagyobb és sokszínűbb közönséget is megszólítaniuk, már amennyiben labdába akarnak rúgni a demokraták mellett. Az is igaz viszont, hogy minden esélyesebb republikánus jelölt él a menekült-ellenes, bevándorló-ellenes retorika adta lehetőségekkel, legyen szó Donald Trumpról, Ben Carsonról vagy épp Ted Cruzról. Sőt, még a Demokrata párt sem immunis: a párt konzervatív, úgynevezett „kék kutya” szárnya, és annak, az izraeli lobbi hatása alatt álló politikusai ugyanezt a bigott, kizáró retorikát alkalmazzák, bár kicsit szofisztikáltabban fogalmazzák meg a mondandójukat.

Az a baj, hogy nem is nagyon áll érdekükben változtatni, hiszen az Egyesült Államokban élő arabok nagy része nem szavaz, a közösségeik pedig nem annyira jól szervezettek, hogy fel tudjanak ezen retorika ellen lépni. Ezt csak súlyosbítja, hogy az emberek nem sokat tudnak az iszlámról vagy a Közel-Keletről, miközben a hírekből meg folyik a szövegelés a terrorról...

ITT OLVASHATÓ

LASSÚ VÍZ PARTOT MOS

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó Gábor
2015.12.25.


Nakérem, ahogy előző cikkemben ígértem, itt van a mi lesz jövő évben blog. 2015 elég gáz volt, 2016 sem lesz táncdalfesztivál. De az idő nagy úr. Lassan eljutnak egyre többen majd a felismerésig: Utca. Meg Forradalom.


Egy éve is írogattam olyasmikről, hogy mi várható mostanra Sajna pont bejött. Szeretek közismert könyveket, filmeket idézni, nagyrészt azért, mert amit sokan ismernek és szeretnek, annakalapgondolatait el is fogadják. Így aztán elég csak megmutatnom saját helyzetünk kísértetieshasonlóságát az elképzelt történethez, s lőn: nem kell túlmagyaráznom a nyilvánvalót. Mostani példám aVégtelen történetből van. Terjed a Semmi. Ott sincs kifejtve, hogy pontosan mit jelent ez, de mint érzéstökéletesen átjön: szürkülnek a színek, savanyodnak a mindennapok, egyre pocsékabb élni, társadalmi szintre emelkedik a depresszió és létformává válik. Sikerkönyv, megérdemelten, a belőle készült film is hozta a formáját, sokan ismerik, remélem legalábbis. Mert fontos megérteni: a Semmi terjedése nehezenmegfogható és megmutatható. Sok pici puzzleból áll, amik összhatásukban ölik a lelket, a tettvágyat, az életörömöt. És a Szabadságot. Ott is felvállalják végül, hogy szembeszállnak a Semmi Hatalmával, és rengeteg kilátástalannak tűnő stáción keresztül végül győznek is a Jó erői. Itt sem lesz ez másként, és 2016 épp erről szól majd.

MÍTOSZOK, TROLLOK, SZERKIK

HORDÓSZÓNOK - ATLASZ
Szerző: Atlasz
2015.12.25.Sok éve már – akkor észre sem vettem – valaki elhelyezett a blogjában egy egyszerűségében is különös verset. A költemény történetet mondott el Jézussal, Máriával és Istennel – mai nyelven, közönségesen, ahogy beszélünk. Arról, hogy milyenek is vagyunk mi emberek: esendők, megalkuvók és kéjencek. Hétköznapi bűnösök.
Az efféle ábrázolás nem mindenkinek magától értetődő. A világ árvája József Attila illetlen mondatot tett közzé Tiszta szívvel – mert van-e illetlenebb a gyilkosságnál? – s egy botcsinálta ítész megbélyegezte, holott mindenki tudhatta, hogy a költő nem akar embert ölni, sem öletni, hacsak nem önmagát. Horger elhíresült. Másként vált világhírhedtté Tóth László, aki kalapáccsal támadt Michelangelo Pietájára. De nem akadt senki a Vatikánban, aki Horger módjára úgy vélte volna, hogy hazánk fia magára a Szűzanyára emelt kezet.
Ki gondolná azt a Charlie Hebdo gyilkosain kívül, hogy a szobor, a kép, a vers azonos volna azzal, akit ábrázol? Vajon a Sixtus kápolna mennyezetén tartózkodik az Isten, mivel egy ember odafestette? S ha a költő azt írja: Isten tömi Máriát, akkor az Horger módjára szó szerint értelmezendő?! Ugyan! A költő eleve kizárta, hogy azt jelenítse meg, aki tökéletes, aki ábrázolhatatlan és leírhatatlan, mert minden tulajdonsága meghaladja az emberi mértéket.
Voltak-vannak másféle istenek, mítoszok és ábrázolások. Indiában és az ókori Közel-Keleten vallásos tisztelet övezi a szexuális aktust. A görög mitológia pedig olyan, mint az egykori emberi élet. A hellének nemcsak Priaposzt bálványozták, de megértéssel számon tartották Zeusz félrelépéseit is. A zsidó-keresztény erkölcs szerint mindez másként van, de ma mégsem ragadunk kalapácsot, hogy Zeusz és Léda szobrát összetörjük, ollót, hogy Boucher frivol festményét felvagdossuk. A felháborodás inkább az erre hajlamos purifikátorok ellen, a Tóth László-félék ellen irányul.
Az ember nem azonos teremtőjével, de istenképiségében alkot képet, szobrot és verseket.

KISKARÁCSONY

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2015.12.25.


Lopva néz rám, látom-e, hogy mit csinál. Próbálok úgy tenni, mintha nem látnám, miközben persze, hogy látom. És hiába nézek másfelé, látja rajtam, hogy látom. Még magát sem képes becsapni, másokat még kevésbé.

Úgy tesz, mintha nem is érdekelné, hogy mi van a szemetesben. Mint aki halkan belenézett – épp csak annyira nyúl hozzá, amennyi ahhoz kell, hogy felemelje a tetőt és szemrevételezze a tartalmat.

Nem hajléktalan, ez azért látszik rajta. Új lehet a kukázók világában, onnan sejtem, mert szégyenkezik azért, amit csinál. Nem neki kellene szégyenkeznie, ezt is tudja, de akik miatt most mégis szégyenkezik, azok nem szokták szégyellni magukat.


Nem hajléktalan. A hajléktalanokat könnyű megismerni, nem csupán onnan, hogy még a többi magyarnál is rosszabbul öltözöttek, és ápolatlanok, hanem mert reménytelenség van a szemükben, és félelem a tartásukban. Emberünk még nem ilyen. Tiszta, bár viseltes ruha és cipő van rajta, tekintete riadt, de még nem kilátástalan. Csak néhány hete veszíthette el a munkahelyét, a családja még kitart mellette, és valószínűleg a barátai is bíztatják. Ha nagyon akarja, ő maga is elhiszi, hogy van még visszaút.
Ismerkedik a lehetőségekkel, nem vesz ki semmit a szemetesből, nézi a felhozatalt, amely egyszer majd a mindennapjai részévé válik. Még nem gyűjt be semmit, csak a fejében raktározza el a tudást, amely valamikor majd jó lesz valamire.

Próbálok segíteni rajta, arrébb megyek, másfelé nézek. Már késő, mert ő is tudja, hogy láttam, amit nem kellett volna észrevennem. És, hogy mostantól egyikünknek sem lesz jó.
A szégyen aztán majd szépen elmúlik belőle idővel, nagy úr a szükség, megszokja ő is, mint ahogyan megszokták már annyian...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Pacsirta Rádió: "Ezt magyarul úgy hívják, hogy nyomor"

 
A szegénységről három tételben  
 
 
Mélyszegénységben élő család egy napja
 
 
 
Csövesek - csicskák (egy eset több olvasata)  
 
 
Történetek a boldogulásról I.
 
 
Történetek a boldogulásról II.
 
 
Szemembe megy a bánat - Sorrow gets into my eyes (eng sub)
 
 
Cigany törvény (film)
 

SZÜLETÉSÖRÖM, MINDENÜTT

ERRŐL-ARRÓL2.
Szerző: aliz2
2015.12.25.

mindenhonnan ömlik a karácsony... a szeretet, a születés öröme
most valahogy más dimenzióba kerül minden, valóban
elhangzik egy elcsépelt mondat a rádióban: "Az isten emberré lett", és egyszer csak megnyílik mögötte a valóság,
(ami mindig is ott volt! csak nem láttam igazán(?)

egy igazi gyerek születése a közelemben, az unokámé nyitotta fel a szemem (szívem)? rá
hogy tulajdonképen minden gyerek az "isteni" világból jön, hogy milyen magasrendű szellemiséget, szeretetet hordoz, mennyivel tisztább, "istenibb" jelenség, mint a megkérgesedett felnőttek (akik

szintén úgy kezdhették?), még tiszta, még jóságos, még ártatlan, még csupa szeretet, maga a szeretet...  és mennyire ki lesz szolgáltatva az itteni -már eldurvult, gyűlölködő- világnak(?!)...
....
azt mondják még a rádióban,  a karácsonyi prédikációban, hogy jó ilyenkor együtt lenni, azokkal, akikkel összeköt a vér, akik életünk részei.. és hogy keressük meg Jézust, nem vesztettük-e el útközben..jelen van-e életformáló, megújító szeretete, békessége,, vagy mi vesztünk el igazán útközben, a rohanásokban..

nekem most szerencsém van, ránézek az unokámra, és nem tudok mást érezni, mint ezt a szeretetet, ami belőle árad... még a békességet is, (pedig a békétlenség is zúdul rám...., másfelől)

ITT OLVASHATÓ

JOHN LENNON: BOLDOG KARÁCSONYT, VÉGE A HÁBORÚNAK (K.I. FORDÍTÁSA)

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2015.12.25.


BOLDOG KARÁCSONYT
John Lennon szövegét magyarra fordította Kalocsai Imre:

Happy Xmas (War is Over)

Itt van az ünnep,
elmúlt egy év.
A számadás készen,
hogy mit is tettél.
 
Hát itt van az ünnep,
az örömöké.
Élvezze kedves,
ifjú és vén.
 
Boldog Karácsonyt,
s újesztendőt.
Ne kelljen félnünk,
reménykedőn.
 
Most ünnepelhet,
gyenge s erős.
Szegény és gazdag,
nemzet és törzs.
 
Ünnepelhessen
Néger s fehér,
Vörös és sárga
Mert békében él.
 
//: Boldog ünnep, harc nélkül kell ://

AMI ÖSSZETARTJA A CSALÁDOT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2015.12.25.


Az ünnepek nagyon fontosak egy család életében, szerintem kellenek az ilyen alkalmak, mert bár a hétköznapokon dőlnek el az igazán fontos dolgok, az ünnep kicsit mindig más perspektívába helyezi az egész életünket. Ilyenkor van idő elgondolkodni kicsit, beszélgetni, elszakadni a hétköznapoktól. A mai poszt szerzője, Digger szerint a karácsony egyszerre számvetés és a családot összetartó erő.

„Megint eltelt egy év. Rácsodálkozunk a gyerekekre hogy mekkorát nőttek megint öregebbek lettek egy évvel, csak mi fiatalodunk. Egyre gyorsabban szaladnak az évek, mi pedig egyre sűrűbben mondjuk, hogy „már megint itt a karácsony”.

Nem akarom most az ünnep közhelygyűjteményét újraírni. Kihagynám most a meghittség, a békés, az áldott, és egyéb kapcsolódó szavak szövegbe illesztését. Kicsit máshonnan közelíteném meg.
Miért van olyan nagy jelentősége a karácsonynak?

Véleményem szerint ez egyfajta számvetése az évnek. Az amerikaiak kitalálták a hálaadás napját. A mi karácsonyunk a hálaadás ünnepe. Miért jó összejönni és együtt lenni? Ilyenkor számot vet az ember az évvel. Mire jutottunk? Itt van mindenki? Nem, nincs. Bátyánk elment. Pótolhatatlan veszteség. Többen lettünk? Igen. A nővéremnek megszületett a második dédunokája. Együtt van a család? Igen. Van mit enni, van tető a fejünk fölött, éljük a kispolgárok szokásos életét minden nehézséggel dacolva...

ITT OLVASHATÓ

Karácsonyi ráadás:

Szabó Magda: Az ajtó (regény)

Szabó Magda: Az ajtó (film)

JÉZUS, AKI ELLOPTA A KARÁCSONYT

ATEISTA KLUB
Szerző: Csillaghamu
2015.12.25.


Az USA-ban minden évben kitör a háború karácsony körül ilyen dolgokon, hogy szabad-e „kellemes ünnepek”-et kívánni „kellemes karácsony” helyett, vagy hogy szabad-e a „christmas”-t „xmas”-nek rövidíteni, s ezzel kilökni a „Christ” (Krisztus) betűket a szóból, annak ellenére, hogy az xmas „x” betűje a görög „Χριστός” szóból származik, ami Krisztust jelent.
 
Mózes vs. Mikulás 
Talán nem vett részt mindenki ilyen vitában itthon, de arról még országunkban is szó esik olykor, hogy mennyire helyes a télapót belekeverni a karácsonyi ünnepbe.
 
Azon is bizonyára mindenki elgondolkodott már, hogy mennyire helyes összevonni az ajándékozást, az anyagiasságot, a vadkapitalista vásárlási rohamot a karácsonnyal, amit a szeretet és  az emberiség megmentője ünnepének tartunk… De mennyien gondolkodunk el arról, hogy egész pontosan mi köze a kereszténységnek és Jézusnak december végéhez, és hogy van-e bibliai vagy történelmi alapja ennek, vagy más karácsonyos hiedelmünknek.
 
Járjunk utána… de csak miután hajtogattunk a fejünkre egy bazinagy alufólia csákót.
 
Remélem, az olvasók többségének nem meglepetés, hogy a karácsony körüli dolgok jelentős része nem bibliai.
A bibliában szó sincs Jézus születésének dátumáról. Egyes keresztény kutatók bizonyos utalások alapján, mint például a birkapásztorok munkája, úgy hiszik, hogy valószínűleg tavasszal születhetett Jézus, mások őszre következtetnek ezekből az írásokból, de egyik sem kőbe vésett tény. Ami azt illeti, rangos keresztények, például az i. sz. 200 körül író Alexandriai Kelemen, híres keresztény püspök és teológus sem tudta megmondani Jézus születésnapját. Irományaiban több különböző dátumot is hátrahagyott, többségük tavaszra szólt, de nem volt köztük az általunk ismert december 25.
 

Akkor hogyan alakult ki?
Tudniillik az északi féltekén december végén, 21-én vagy 22-én a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal. Ezt hívjuk téli napfordulónak, és szinte minden nép kultúrájában hatalmas ünnepek és grandiózus mitológiai elemek társultak hozzá, hiszen az élet ekkor kezdett ébredezni, a hideg telek ekkor kezdtek el enyhülni.
A római birodalomnak is, ahol a korai keresztények éltek, megvolt a maga i. e. több száz évre visszanyúló tradíciója a téli napforduló körül: a Szaturnusz isten tiszteletére tartott Saturnalia ünnepe. A rómaiak élete ilyenkor teljesen felfordult néhány napra. Óriási lakomákat tartottak, megajándékozták egymást, énekeltek az utcán, fényeket gyújtottak s miegymás.
A 2. évszázad közepe felé elterjedt Sol Invictus (a Halhatatlan Nap istenének) kultusza. 274-ben Aurelianus császár hivatalos államkultusszá is tette az istenség imádatát, aki december 25-én született, és születésnapján (Dies Natalis Solis Invicti) hatalmas ünnepeket tartottak. A keresztény papok féltek a pogány vallások egyes szokásainak népszerűségétől, amelyekben sok keresztény hívő is részt vett, ezért számos ilyet integráltak a kereszténységbe. Így tettek a Saturnaliaval is, illetve a Natalis Solis Invictivel is. E pogány ünnepek eltörlése elképzelhetetlen volt az immár keresztény Római Birodalomban, így a 4. században hivatalosan december 25-e lett a karácsony. 

Oké, valószínűleg megtaláltuk a dátumot, akkor mi a helyzet a többi részlettel? Mondjuk... a három királyokkal?
 
 
Karácsonyi ráadás:
 
Vienna Philharmonic New Year's Concert 2014 Full (HD)