2020. január 17., péntek

A BELÜGY MÉG MINDIG TITKOLJA, HOGY TÖRTÉNT-E VÁLASZTÁSI CSALÁS 2018-BAN

MÉRCE
Szerző: VARGA ZSÓFIA
2020.01.17.Továbbra sem teszi közzé a Belügyminisztérium a TASZ által 2019 márciusában első-, novemberben aztán másodfokú perrel elnyert adatokat azt illetően, hogy hányan voltak a 2018-as országgyűlési választáskor olyanok, akik magyarországi lakcím létesítésével jutottak választójoghoz. Bár a bíróság kimondta, hogy az erre vonatkozó adatok a nyilvánosságra tartoznak, a TASZ azóta hiába várja az ítélet teljesítését.

A Belügyminisztérium időközben a Kúriához fordult az ítélet felülvizsgálatáért, és az a kérésükre fel is függesztette az ítélet végrehajtását. Így a végleges döntésig nem kell kiadniuk az adatokat.

A TASZ szerint a BM ugyanazt a két érvet hozta fel, amivel az eddigi perekben eljáró bíróságokat sem sikerült meggyőzniük, a Belügyminisztérium érveit és a TASZ vonatkozó válaszait egymás alatt közöljük:
nem lenne könnyű kinyerni a kért adatokat a lakcímnyilvántartási rendszerből

- „ez lehet, hogy így van, de attól még alapjogról van szó: az államnak elsőrendű kötelessége a saját működéséről a polgárainak számot adni, akkor is, ha ez néha idő- és munkaigényes”
- a TASZ nem is közérdekű adatot kér, ezért nem is a közérdekű adatokról szóló törvény alapján kell eljárni az ügyben.

„ha egy jog alapjog, hiába van más jogszabály is, amit esetleg alkalmazni lehetne, mindig az alapjognak kell előbb érvényesülnie. (…) amiket kértünk, azok nem a nyilvántartási törvény szerinti adatok, senkinek nem személyes adatai, és nem is statisztika. Ezek egy állami adatbázisból egyszerű elemzéssel kinyerhető számok”

A márciusi és november perek eredményei mutatják, hogy a bíróságok sem gondolják, hogy az ügyben személyes adatokról lenne szó, ezért a TASZ szerint végső soron a Kúria sem juthat más következtetésre.

A TASZ egy politikai és egy jogi tanulságot is azonosít az ügyet illetően: írásuk szerint a Belügyminisztérium politikai szempontból szeretné minél inkább húzni az időt és az adatok kiadását. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez azért van-e, mert van takargatni valójuk, vagy mert nincs erre elegendő munkaerő, de a TASZ szerint egy dolog biztos:

állam most sem teljesíti azt, ami a legfontosabb kötelessége lenne: a polgárok alapjogainak érvényesülését.”...


ITT OLVASHATÓ

SOHA NEM LESZ VÉGE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.01.17.


Soha nem fogjuk tudni megtanulni azt, hogy együtt élünk másmilyen emberekkel is, mint amilyenek mi magunk vagyunk? Más vallásúakkal, más kultúrájúakkal, más bőrszínűekkel? Akik pont olyan magyarok, mint azok, akik eredeti (???) nagyon magyaroknak hangoztatják magukat, kipcsak vér folyik az ereikben, seggükön piros pötty van, illetve Attila barbár vagy hun eredetű nagy nemzetének leszármazottai. Vagy kun. Vagy szittya. Vagy a kínai hegyekben elveszett, a gyökereit büszkén kereső nemzet elfajzott képviselői próbálják naponta a fejekbe verni a nagymagyarság nem létező eszméjét.

Nem voltam képes végigolvasni azt az írást, aminek a címe az, hogy „Várják már a büdös romák a pénzt”. (Gyöngyöspata, természetesen.) Ez a pár szó is elég volt ahhoz, hogy magamba szálljak, és végiggondoljam a saját, romákkal kapcsolatos tapasztalataimat.

Az egyik gyerekemet fényes nappal, buszra várva, az akkori Felszabadulás téren megszabadították az iskolatáskájától. Romák voltak. Nem tudom, miben bíztak, mi lehet egy tizenéves srác cuccában, amit el tudnak adni, de a könyveken kívül semmi máshoz nem jutottak. Tény, ahhoz elég volt, hogy a kamasz gyerekem később igyekezett nem egyedül kóricálni, még fényes nappal sem.

Zuglóban élő ismerősöm családi háza megüresedett, mert meghaltak a szülei. Állítólag többször betörtek oda, holott a kopasz falakon kívül semmi nem maradt ott – az örökösök mindent széthordtak. Cigányok voltak a betörők, tuti – mondta az ismerősöm, aki soha egyik „elkövetőt” sem látta.

Évekig laktam a budapesti nyolcadik kerület Népszínház utcából nyíló kis utcácskájában, rengeteg roma szomszéddal. Soha semmi konfliktusunk nem volt – egymás között vitatkoztak, kiabáltak az utcán, éltek, ahogy tudtak. A körfolyosós házban, ahol éltem, csak a gangra tudtam kirakni a biciklimet, amit elloptak, pár évvel azután, hogy odaköltöztem. A sors fintora, hogy az utca végében volt egy térfigyelő kamera, és annak felvételén tisztán látszott, hogy a tolvaj egy a házunkban lakó magyar család drogos fia volt – több hasonló lopás miatt nyomozott a rendőrség, és tanúként kerestek meg. Nem tetszett nekik, mármint a rendőrségnek, és ez teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem roma az elkövető...

EMBERÉLETEKBE KERÜL, HA BUDAPESTET KIVÉREZTETIK – INTERJÚ DOROSZ DÁVIDDAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÖVESDI PÉTER
2020.01.17.


A fővárosban továbbra is pocsék a levegő. Hivatalosan nincs nagy baj, hiszen a jelenleg érvényes határértékek alapján csak a szmogriadó „tájékoztatási fokozatát” kellett elrendelni, de Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint rosszak a szabályzók.

Budapesten egyre rosszabb a helyzet, az ember sokszor az orráig sem lát, a levegő minősége – főként a belső kerületekben és a főutak mentén – katasztrofális. Erre kell számítani hosszú távon? 


Most valóban elhúzódóan rossz a helyzet, amit több tényező is befolyásol. Az időjárás nem kedvez, szinte alig van szél. A téli időszakban ráadásul a szilárd tüzelőanyagok égetése felel az összes légszennyezés egyharmadáért. A másik kétharmadot az ipari létesítmények és a közlekedés adják. Érdekes tény, hogy az autógumik kopása is növeli a szálló por (PM 10) mennyiségét. Elmondható ugyanakkor, hogy a főváros levegőminőségét nem lehet önmagában mérni: fontos az agglomeráció hatása, és sokszor külföldi eredetű szennyező anyagok is kimutathatók a levegőben. 

Előreláthatólag meddig tart a jelenlegi helyzet? 

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát egészen addig érvényben tartjuk, ameddig nem tapasztalunk tartós javulást. Ezzel is szeretnénk kifejezni az új városvezetésnek azt az álláspontját, hogy a levegőszennyezés valódi probléma. Ezért kommunikáltuk már akkor a szennyezés szintjét, amikor az átlépte a WHO által ajánlott határértéket, de még nem érte el a magyarországi tájékoztatási küszöböt. Úgy gondoljuk, felelős városvezetőként legalább kommunikációs szinten lépni kell. Ez azt jelenti, hogy nincs valódi mozgástere a főváros vezetésének ebben a kérdésben? A jelenlegi jogszabályi környezet kifejezetten korlátozza a főváros vezetését annak megítélésében, hogy mikor lehet különféle intézkedéseket életbe léptetni. Ha a jogszabályi környezet nem változik, akkor ez ügyben nem sokat tehetünk...

ITT OLVASHATÓ

NEM A BEVÁNDORLÁS MIATT INDULT A 7-ES CIKKELY SZERINTI ELJÁRÁS - ORBÁNT NEM AZÉRT VIZSGÁLJÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN, MERT IDEGENGYŰLÖLŐ BEVÁNDORLÁSELLENES, HANEM AZÉRT, MERT ILLIBERÁLIS FASISZTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava 
2020.01.17.


Orbán Viktor mellébeszél, hazudik, szokása szerint félrevezeti és becsapja a magyar embereket, amikor szüntelenül arról beszél, hogy az Európai Unióban a bevándorláspárti erők a bevándorlásellenessége miatt támadják őt. Az Európai Parlamentben most szavazták meg nagy többséggel, hogy folytatódjon Magyarország ellen az uniós jogok és a jogállamiság megsértése miatt indult 7-es cikkely szerinti eljárás, mire Orbán a szokásos pénteki rádióműsorában azt mondta, hogy „bevándorláspárti többsége ellenünk szavaz, mert gyűlölnek bennünket a bevándorlásellenes álláspontunk miatt”.

Ez nettó hazugság, mivel a 7-es cikkely szerinti eljárás a civiltörvény, az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése, a sajtószabadság felszámolása, a CEU elüldözése, az MTA felszámolása, az emberi jogok sérelme, mindazon jogállamiságot sértő intézkedések miatt indult, amelyet az Európai Parlament a Sargentini jelentésben megszavazott. Jelenleg semmiféle kötelező előírás nincs migrációs kérdésekben, Magyarországgal szemben nem a bevándorlásellenessége, hanem az Orbán-rendszer fasiszta és diktatórikus jellege miatt indult eljárás. Ennek semmi köze a bevándorláshoz.

Az Európai Néppártból sem azért akarják sokan kirúgni Orbánt, mert bevándorlásellenes, hanem azért, mert illiberális fasiszta, aki nyíltan tagadja a jogállami értékeket, sérti az uniós jogot, az alapszerződésben vállalt kötelezettségeket, az európai demokratikus értékeket. Orbán megfogalmazta a műsorban a frusztráltságát is, miszerint “lenéznek minket, szerintük elmaradott állapotában vagyunk az emberiségnek”, ami teljes mértékben megfelel a valóságnak. A fasiszta kultúraellenesség, tudományellenesség, szabadságellenesség, önkényuralom, a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetése ósdi, ócska, elmaradott, sötét ideológia, amelyekből népirtások származtak. Ezért Orbán joggal érzi a civilizált országok képviselőinek megvetését, ami a legkevesebb, amit egy fasisztának éreznie kell.

Orbán a “keresztény és nem keresztény lakosság keveredésétől” félti Európát, és ettől félti Magyarországot is, ahogy szellemi elődei is ettől féltették a világot, és ugyanezen ideológia elepján lemészráoltak fél millió magyar zsidót. Most nem a zsidók állnak a náci propaganda középpontjában, hanem meghatározatlan idegenek, elsősorban muszlim menekültek, a zsidók csak közvetve, Soros György révén érintettek, mint akik szokásos világ-összeesküvésük részeként szervezik a “keresztény nemzetek” elleni harcukat, aminek eszköze most a bevándorlás, és amely harcot csak rövid időre állított meg a holokauszt...

ORBÁN VIKTOR SOKAT KOMMUNIKÁL, DE A TÁJÉKOZTATÁS NEM TELJES KÖRŰ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.01.17.


A Fidesz kommunikációs gépezete folyamatosan zakatol, ami azt a látszatot kelti, hogy a lakosságot folyamatosan informálják a közélet eseményeiről. A valóság azonban az, hogy csakis erősen megszűrt információk jutnak el a kormányzati médiából tájékozódó polgárokhoz, az állampárt pedig ügyel arra, hogy az üzenetei a lehető legtöbb orgánumon keresztül jusson el hozzánk. Legjobb példa erre Orbán Viktor szokásos péntek reggeli igehintése a Magyar Rádió mikrofonja előtt, amely mindig kijelöli az irányt a kormány támogatói és saját médiája előtt. 

"Az Európai Néppárt (EPP) sok tagja elárulta Magyarországot, a Fidesz egy centire volt attól, hogy kilépjen a pártszövetségből" – mondta többek között legújabb pénteki rádiós monológjában Orbán Viktor miniszterelnök. Ebben az állításban legalább két dolog nem stimmel. Egyrészt az Európai Néppárt soha nem árulta el szövetségesét, a Fideszt, hiszen a pártcsalád értékrendje nem sokat változott az utóbbi 40 évben, másrészt a magyar tagpárt politikája jelentősen változott az utóbbi években. Az a tény tehát, hogy az EPP képviselői rendre az Európai Parlament többségével szavaznak a magyar jogállamiságról folytatott vitákban, egy következetes álláspont továbbvitelét mutatja.

A mondat másik részében emlegetett hajszál híján való kilépés szintén elég nagy csúsztatás, hiszen a magyar fél már egy ideje új szövetségesek után kajtat, amit Novák Katalin, a párt alelnöke is meglebegtetett a napokban. A néppárt és a Fidesz közötti szájkarate amúgy se tesz jót egyik félnek sem, ezért úgy tűnik, hogy a magyar kormánypárt már csak azon ügyködik, hogy saját magát, mint a kilépést kezdeményező felet állítsa be, mert, ha az EPP kizáró határozata előbb születik meg, az rossz fényben tünteti fel az éppen szövetségeseket kereső Orbánékat...

A NAGY HÁZMESTER KILENC ÉVE – KÖVÉR LÁSZLÓ IGAZI SZAKTERÜLETE A MEGELŐZŐ CSAPÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.01.17.


A pálya maratoni hosszúságú. Kövér László (minimum) harmincegy éve mozog a politikai színtéren, és ezzel már Szent István-i időtávokhoz közelít. Magunk sem hittük volna, de Magyarországon meglepően hosszú életűek a feltelepített, represszív rezsimek, százötven, negyven, Ferenc József-i hatvannyolc évben mérhetők, gerontológiai okból roppannak meg. Kövér most mégis mintha megrendülne. Maga sem tudja, miért érzi magát olyan rosszul, mint a hanyatló nyolcvanas évek derekán. Pedig az táguló, bontakozó világ volt. A párhuzam (rossz és új rossz között) megfontolásra érdemes, és Kövér érzelmi észlelései pontosak szoktak lenni.

Kövér esete a parlamenttel korántsem véletlenszerű. Hogy a Fidesz egyes számú tagkönyvének tulajdonosától nem idegenek a depresszív jövőképek, az apokaliptikus víziók, hogy a „népbarát sikerkormány” imázs nehezen egyeztethető össze a házelnök indulatkitöréseivel, legfőképpen a humora (lásd: köteles beszéd) önveszélyes, már az első orbáni ciklusban látható volt. 2000-ben lemondott a titkosszolgálatokat ellenőrző miniszter posztjáról, és nem vállalt többé kormányzati funkciót. Kövér emésztő szenvedélye, a bolsevik összeesküvések sejtése és leleplezése már-már az optimális működést veszélyeztette, felesleges (és vesztes) konfliktusokhoz vezetett. Erről a narkóról később sem tudott lemondani. (Titokgyárak, UDZ Rt., megfigyelési ügyek.) Kövér

igazi szakterülete, belső, lelki igénye a rendcsinálás, a rendcsinálással kombinált „megelőző csapás”.

S mivel a rendcsinálás jól látható helyen, a parlamenti nyilvánosság előtt zajlik, az elnök hangulatváltozásait egyenes adásban láthatjuk.

2010 júliusában, Schmitt Pál elnökké avatása után Kövér László lett az Országgyűlés elnöke. Az alkotmányozás levezénylése mellett a parlamentre akart új formaruhát (arculatot) szabni. Ezt már harmadik ciklusában, nyolc és fél éve gyakorolja. Az állampárti álparlament viharos felbomlása, a rendszerváltás zavaros bája az Országgyűlés működőképességét is próbára tette. A magyar parlament Európa legkevesebbet ülésező, legtunyább parlamentje. A szakmai (tehát lényegi) viták a bizottságokban folynak, ha folynak. Fő műfaja az 1994-ben bevezetett, ordítozással kombinált „azonnali kérdés show”. Valóban lett volna mit tenni. Kövért a téma (egyfajta szoft reform) valóban foglalkoztatta. Balhé lett még a felvetésből is. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a közvélekedés szerint a képviselői kaszt mamelukostól, ellenzékestől alkalmatlan, élveteg társaság...

AZ ÜGYÉSZSÉGEN BELÜLI VEZÉRELV A FELTÉTEL NÉLKÜLI LOJALITÁS LETT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.01.17.


„Az ügyészség szervezete öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen. Az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára az igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett”– nyilatkozza portálunknak a fővárosi főügyészség korábbi vezetője. Ihász Sándor szerint, az ügyészségen általában nincs utólagos érdemi vizsgálat, vagy következményekkel járó és a nyilvánosság számára megismerhető felelősségre vonás akkor sem, ha valakit bűncselekmény hiányában, jogerősen felment a bíróság. Mindezt Ihász közvetlenül azelőtt nyilatkozta szerkesztőségünknek, hogy rövidesen megkezdődik a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, amelynek vádlottja Gyárfás Tamás, de a tárgyalóteremben gyakran elhangzik majd az egykori ügyész, Ihász Sándor neve is. Ihászt a Központi Nyomozó Főügyészség két éve hivatali kötelessége megszegésével, bűnpártolással vádolja, de a vádat mindeddig nem bizonyította. Ihász Sándor exkluzív interjút adott a Hírklikknek.

Rövidesen nagy felhajtással kezdődik majd a Fenyő-gyilkosság tárgyalása, amelynek egyik vádlottja, az ön barátja, Gyárfás Tamás, de áttételesen ön is érintett az ügyben. Ennek köszönhető, hogy nyilatkozik portálunknak?

Nem, egészen más az ok, amiért a nyilvánosságot vállaltam. Az én motivációm az, hogy az ügyemben az elmúlt másfél évben semmilyen eljárási cselekmény sem történt, és valójában már semmilyen nyomozás nem folyik. Jogilag rendkívül egyszerűen eldönthető a szerepem. Egy szakvizsgázó számára is elég lenne három perc, a bizonyítási eljárásra is elég lenne három hónap. A gyors befejezhetőség érdekében, kezdettől fogva, a hatósággal mindenben konstruktívan, együttműködve segítettem a nyomozást. A döntéshez jó ideje minden adat rendelkezésre áll. Ennek ellenére, lassan két éve húzódik az ügy. Döntés pedig nincs, pedig már lehetne. Az ilyen hozzáállás egy törvényesen működő jogállamban szakmai alapon és korrekten eljáró ügyészség részéről elképzelhetetlen, és megengedhetetlen lenne. A minden szakmai alap nélküli, példátlan és vérlázító, szándékos időhúzás miatt – gondolom, érthetően – végleg elfogyott a türelmem...

„VEGYÉTEK KI MINDKÉT PETEVEZETÉKÉT ENNEK A BÜDÖS CIGÁNYNAK, NE SZAPORODJANAK!”

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.01.17.Feltehetően rasszista alapon távolíttatta el egy főorvos egy 26 éves nő petevezetékeit a Borsod-Abaúj–Zemplén Megyei Kórházban - írja a 168 óra a nő beszámolója és a birtokukba került szövettani dokumentumok alapján. A főorvos állítólag teljesen indokolatlanul adta ki a rezidens orvosnak, hogy távolítsák el a nő petevezetékeit azzal a felkiállítással, hogy:

„vegyétek ki mindkét petevezetékét ennek a büdös cigánynak, ne szaporodjanak!"

Pedig a nő nem is roma és három éven keresztül nem is tudott arról, hogy már egyik petevezetéke sincs meg.A főorvosról több kollégája is állította, hogy nyíltan romagyűlölő, de egyelőre még nem bizonyított, hogy valóban rasszizmusból követte-e el tettét. Az eset három évvel ezelőtt történt, de valaki még csak most tett feljelentést, ezért indult el a nyomozás.

A 168 óra információi szerint fiatal nő, Adrienn öt vetélés után egy újabb várandóságot kísérő hasi görcsök miatt kereste fel a kórházat, ahol ultrahanggal rögtön megállapították, hogy méhen kívüli terhességről van szó és a nőt a műtőasztalra fektették. Bár a méhen kívüli terhességnek nyoma sem volt, eltávolították a bal oldali petevezetéket, a jobb oldali petevezetéken pedig cisztát találtak. Ekkor hangozhatott el a főorvos rasszista mondata, miszerint távolítsák el mindkét petevezetéket. Végül a jobb oldalit nem távolították el teljesen, de olyan mértékben csonkolták, hogy már nem töltheti be a funkcióját, ezzel pedig teljesen elvették az esélyt attól, hogy Adriennek természetes úton gyereke születhessen.

„Az orvosi dokumentációkról több független szülész-nőgyógyász szakorvost kérdeztünk meg, akik egyhangúlag azt mondták, hogy a drasztikus beavatkozásnak semmilyen szakmai indoka nem volt" - írja a lap.

Az orvosok szerint, ha felmerül a méhen kívüli terhesség gyanúja, akkor sem szokás ilyen gyors és drasztikus döntést hozni, hanem inkább várnak, hátha spontán felszívódik a magzat. Ami pedig a jobb oldali petevezetéket illeti, egy ciszta miatt sem igazán szoktak ilyen mértékű roncsolást végezni.

Ráadásul valószínűleg a szövettani vizsgálat dokumentációját is meghamisíthatták, mert bár az ultrahang szerint méhen kívüli terhességről volt szó, az első kórszövettanban még a gyanú sem merül fel erre. A második szövettani vizsgálatba viszont belekerült a méhen kívüli terhesség, ezért gyanítható, hogy a leleteket meghamisították, hogy indokolttá tegyék a bal petevezeték eltávolítását...


A NÉP BÖRTÖNBEN - VAN ÚJ ELLENSÉG, VÉGRE. ELSŐ PILLANTÁSRA A BŰNÖZŐK, MÁSODIKRA MAGA A JOGÁLLAM.

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2020.01.17.


A kormányfő döntött, nem fizet az állam azoknak a fogvatartottaknak, akiknek az embertelen körülmények miatt ítélt meg kártérítést a magyar bíróság a hatályos magyar törvények alapján lefolytatott eljárás után jogerősen. Ismétlem: j o g e r ő s e n.

Még szép – bólint a kedves olvasó, vagy legalábbis a kedves olvasóknak az a része, akik a többségi véleménnyel összhangban a börtönt a sajnálatos módon nem alkalmazható kivégzések pótlására létrehozott intézménynek tartják, amely egyedül akkor működik megfelelően, ha annyi szenvedést okoz a raboknak, hogy ők maguk is inkább a kivégzést választanák.

Emberhez méltó körülmények? Hagyjuk a keresztény libsi nyafogást!

Annyit azért érdemes röviden megjegyezni, hogy hiába helyeselné az összes fogvatartott kivégzését a kedves olvasó vagy annak fent körülírt része, mivel erre nem fog sor kerülni, hasznosabb abból kiindulni, hogy – a kisszámú kivételtől eltekintve – az elítéltek egyszer szabadlábra kerülnek, és minden létező tapasztalat szerint a társadalom jobban jár, ha odabent humánusan bántak velük.

Ilyenkor szokott elhangozni az az érv, hogy a jogvédők által embertelennek titulált állapotoknak legalább van visszatartó erejük. A statisztikák nem ezt mutatják. Az elrettentés mértékét nem az növeli, hogy rengeteg rabot zsúfolnak egy parányi cellába, hanem az, hogy a hatóságok az elkövetőket nagy arányban kapják el. Vegyünk egy példát. Elsőként képzeljünk el azt, hogy Németh Szilárddal kell megosztanunk a zárkánkat, aki katatón révületben kiabálja egész nap Soros György nevét. Mérlegeljük viszont azt is, hogy ennek a durva kínzásnak a bekövetkezésére minimális az esély, mert Polt Péter legfőbb ügyész az állam képtelen rendesen megszervezni a bűnüldözést. A második példában szerepeljen egy olyan börtön, amelyet a jogvédők humánusnak minősítenek. Ugyanakkor a hatóságok 10 elkövetőből 8-at elkapnak, mert az állam hatékonyan működik. Melyik esetben gondolnánk meg kétszer is, hogy belépjünk a Fidelitasba?
...
ITT OLVASHATÓ


A FIDESZ SZAVAZTA MEG A BÖRTÖNKÁRTÉRÍTÉSES TÖRVÉNYT, AMI MIATT MOST SÍRNAK

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR BLOG
Szerző: ERIC
2020.01.17.


Egy hete Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy függesszék fel a büntetés-végrehajtásban résztvevő raboknak a fogva tartási körülmények miatti megítélt állami kártérítések kifizetését. Szerdán a felfüggesztés életbe is lépett, és többmilliárd forintot tart így bent az állam. Csakhogy erre a kártalanításra a fogvatartottak pont a Fidesz-kormány által 2016-ban hozott törvény miatt jogosultak.

Mára tízmilliárdos iparággá vált a börtönbiznisz, amelyen bűnözők, dörzsölt ügyvédek és Soros-szervezetek gazdagodnak. Börtönben ülő bűnözők – köztük gyilkosok, gyermekgyilkosok, erőszaktevők, csalók vagy rablók. A dörzsölt ügyvédjeik és a Soros-hálózat segítségével elképesztő összegeket perelnek ki az államból a börtönkörülményekre hivatkozva. Mára 12 ezer ilyen pert indítottak a magyar állam ellen közel tízmilliárd forintos kártérítési összegben. “ – nyilatkozta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője is szerdai budapesti sajtótájékoztatóján és első lendületből nehéz vele vitatkozni.

Hát gyilkosok, gyerekgyilkosok és Soros-szervezetek szipolyozzák az adónkat, és a Fidesz-KDNP lesz az, aki szembeszáll velük?! Tényleg teljesen nonszensz, hogy az elmúlt 3 évben, évi 18 ezres fogvatartotti átlaglétszámra 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen.

Vagy mégsem?
...

MÉSZÁROS DISZNÓI MIATT KELL A SERTÉSEKET NEMZETI ZÁSZLÓVAL MEGJELÖLNI?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.17.


Továbbra is nyitott kérdés, miért kell éppen a sertéshúst megjelölni nemzeti zászlóval, jelezve, honnan származik. A baromfihús sokkal keresettebb, ha a vásárlókat arról akarják tájékoztatni, hogy az állat megbízható körülmények között, magyar követelmények között nevelkedett, az a baromfihús esetében éppen olyan fontos lehet. Orbán rendszerét ismerve a sertések megkülönböztetése mögött is disznóság húzódik, mert ezek az emberek nem tudnak tisztességesen gondolkodni, minden húzásuk mögött valami önös érdek és hátsó szándék áll.

Így kézenfekvőnek ígérkezik a válasz, hogy azért kell nemzeti zászló segítségével a nemzeti érzéssel és a magyar termék iránti bizalom erősítésével támogatni a magyar sertéshús eladását, mert Mészáros Lőrincnek, Orbán Viktor strómanjának sertésbiznisze van, és nem csirkékkel foglalkozik. Komoly érdekeltsége van az ágazatban az MLSZ-vezérként bandatag Csányi Sándornak is, de miatta nem nyújtaná a kisujját Orbán, miután neki – ha közvetett módon is – üzleti ellenfele Csányi, nem a strómanja.

Ez nem jelenti azt, hogy idővel ne szélesítsék a nemzeti zászlócskák kihelyezését más hústermékekre is, ahogy a TAO-t is a felcsúti szörnyakadémia, szörnycsapat és szörnystadion fenntartására találták ki, de azért, hogy elmossák a modell egyértelmű vesztegetési jellegét, leplezzék a bűncselekmény útján finanszírozott felcsúti szörnyprogram kriminális jellegét, kiterjesztették a TAO lehetőségét más csapatokra és más sportágakra is. Ezért elképzelhető, hogy idővel kerülnek zászlócskák a csirkékre és a marhákra is, olyan lesz a hentesbolt, mint egy zászlóbolt. A nemzeti dohánybolt után jön a nemzeti húsbolt.

Ne feledjük, hogy Magyarország Orbán Viktorral azonos. Amit ő szeret, azt szereti a magyar nép. Az ő érzései, gondolatai a magyar nép, a “magyar emberek” érzéseivel és gondolataival azonosak, és fordítva. Ezért már az sem véletlen, hogy a gázszerelő stróman disznótelepet vásárolt és sertéshúsfeldolgozót vett közpénzen, és nem csirkeneveldét, mert Orbán a disznóhúst szereti. A disznóvágás életének legnagyobb eseménye, ahol kiteljesedhet. A kolbásztöltés, a vér sütése, zabálása, az ő világa. Ezért van Mészáros nevén disznótelep, és ezért a sertéshús eladását kell támogatni. Ez az ő biznisze...

MA IS HAT A MIGRÁNSPROPAGANDA, AZZAL TAROLJA LE A FIDESZ A FALVAKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2020.01.17.


Bár sok városban győzött az ellenzék ősszel, a falvakban változatlanul működik a menekültekkel riogató kormányzati kommunikáció, emiatt ott töretlen a Fidesz népszerűsége.

– Orbán megvéd minket a migránsoktól – Csóka Sándor így összegzi, hogy miért népszerű a Fidesz a falujában. A 42 éves férfi a 230 lelkes, dél-baranyai Piskón él, ahol a 2018-as parlamenti választáson a helybéliek 96 százaléka a kormánypárti jelöltekre szavazott. Aztán 2019-es uniós voksoláson résztvevő valamennyi piskói a Fidesz-KDNP listáját ikszelte be. Csóka Sándor magányosan él, egy fakitermelő cégnél dolgozik, alkalmi munkásként napi 9-10 ezer forintot kap kézhez, ami errefelé meglehetős jövedelemnek számít, hisz Piskón az aktív korúak harmadának csak közmunka jut. A piskóiak többségének nincs piacképes szakmája, a környéken alig van munkahely, a közeli városokba busszal bejutni a reggeli munkakezdésig bajos, így sokaknak csak a bizonytalan napszám marad. Amikor arról kérdezem Csóka Sándort, hogy szerinte valóban kell-e itt félni a migránsoktól, akkor ő elbizonytalanodik:

– Nem is tudom. De ugye mit lát az ember a tévében? Azt, hogy a migránsok mindenütt cirkuszolnak, lopnak, gyilkolnak. Erről beszél az M1, a Hírtévé meg a Duna. Biztos van benne valami.

– Maga látott már menekültet? – vetem közbe.

– Még nem, ide nem jönnek. Itt ellopni sincs mit. A férfi a házától kőhajításnyira lévő rejtélyes kinézetű, kicsi dombra mutat. Mint kiderül, az ember magasságú, gazzal benőtt halom egykor ház volt, de 10-15 éve leégett, a romok maguk alá omlottak. A tulajdonos eladta az ingatlant, s az új gazda csak a mögötte levő egyhektáros kertet hasznosítja, tavaly tököt termelt rajta. De a lakott házak állapota is többnyire siralmas, a száz éves, egykor tehetős családoknak otthont adó porták falai átnedvesedtek, megrepedtek, lehullt róluk a vakolat, a repedt üvegű ablakokat leszakadt redőny takarja, sok épület teteje megroppant, ereszcsatornája hiányzik, az ólak dülöngélnek, jószág talán sehol sincs...

EZ IS JÓ BEFEKTETÉS VOLT 2019-BEN - VISSZAJÖTT AZ ELŐZŐ ÉVI VESZTESÉG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.17.


A hosszú kötvényalapokkal szépen kereshettek tavaly a befektetők, bár az év utolsó hónapjaiban nem nekik dolgozott a pénz. A 2018-as masszív mínuszok után 2019-ben 7 százalék körüli hozamot tehettek zsebre a megtakarítók, míg a rövid futamidejű kötvényeket tartó alapokba fektetők 2-3 százalék között kereshettek.

Decemberben csendes kereskedés és emelkedő hozamok jellemezték a hazai állampapírpiacot. A hozamok az egész görbén emelkedtek, az elején néhány bázisponttal, a görbe hosszú végén, a 10–15 éves lejáratok esetében pedig 15–20 bázisponttal. A hazai hozamemelkedés követte a nemzetközi folyamatokat – áll az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében.

A dollár és euró állampapír-hozamgörbék is hasonló mértékben emelkedtek, mivel a legfőbb kockázatok mérséklődésével párhuzamosan javult a globális befektetői hangulat. A Brexit-tárgyalások, az USA-Kína kereskedelmi tárgyalások egyaránt a megoldás irányába mozdultak el, nőtt a befektetők kockázatvállalási kedve. Az MNB decemberi ülésén nem változtatott az irányadó kamatokon és a monetáris politikai eszköztáron sem. A forint árfolyama a novemberi gyengülés után stabilizálódott majd korrigált, és az évet 331 környékén zárta az euróval szemben.

A hazai kötvényalapok árfolyamai decemberben kis mértékben csökkentek, vagyis a hozamok lefelé mozdultak...

„AZT HITTEM, A VILÁG EGYIK LEGFEJLETTEBB ORSZÁGÁBA MEGYEK”

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.01.17.


A korábban négy évig Németországban élő, ám a japán kultúráért rajongó Tshabee-nak sikerült az a bravúr, hogy Magyarországról (!) talált munkát Japánban. A kiköltözéskor mégis érték kisebb-nagyobb meglepetések. Kiderül az is, igazak-e az ázsiai országgal kapcsolatos sztereotípiák.
Amikor leültünk beszélgetni még az év végén Budapest belvárosában, azt kérdeztem Tshabee-tól, hogy miért éppen Japánt választotta.

„A rövid válasz az, hogy hozzám hasonlóan ők sem tudják kimondani az „r” betűt. A hosszabb válasz az, hogy elég gyorsan kiderült, Magyarország nem felel meg az én világképemnek. Azt láttam, hogy sokan az államtól várják a megváltást, ahelyett, hogy maguk alakítanák a sorsukat” – felelte.

Még az egyetem környékén érte el az anime hullám. Elkezdte nézni a tévében feliratosan a sorozatokat, miközben egyre jobban foglalkoztatta, milyen jó lenne érteni, mit mondanak a szereplők.

Beiratkozott egy nyelvtanfolyamra, megvette a szükséges könyveket, munkafüzeteket, aztán egy idő után egyedül folytatta. Kiköltözés előtt három évig tanult, ebben volt mindenféle időszak, volt, amikor sikerült anyanyelvi tanárt találnia és volt olyan is, hogy éppen nem akadt senki.

Kiérkezés után az első 3-4 hónapban nagyon nehéz volt az, hogy egész nap japánul kellett kommunikálnia. „Ebben az időszakban ezzel nagyjából le is merítettem a teljes agyi kapacitásomat. Estére hulla fáradt voltam, fájt a fejem… Kellett néhány hónap, hogy ehhez hosszászokjak és be tudjak kapcsolódni a beszélgetésekbe” – mesélte.

Ami a kultúrsokkot illeti, viszonylag kevés japánnal dolgozik együtt, így a kulturális kérdések annyira nem kerülnek elő..
.

ÉLET ÉS IRODALOM 2020/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2020.1.17.P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Áttűnés

Pár éve hallottam egy volt iskolatársamtól, hogy szülőfalumban tíz megszülető gyerek közül kilenc cigány. Jómagam évtizedek óta nem jártam arrafelé, így a közlés kissé meglepett, noha egyébként nincs benne semmi furcsa. A többségi populáció születésszáma folyamatosan csökken, a cigányságé gyorsuló ütemben növekszik, a következmény nyilvánvaló. Kivált az áldott magyar vidék falvaiban, ahonnan a cigá­nyokon kívül minden mozogni tudó ember elmenekült, csak a legidő­sebbek maradtak, tőlük azonban a magyar családpolitika fennkölt cél­jait illetően a haza már nem sokat követelhet. Hitelesnek tűnő számí­tások szerint tizennégy év múlva országos szinten is több cigány cse­csemő fog gőgicsélni, mint nem cigány, szüleik pedig azok a mostani gye­rekek lesznek, akik jelenleg épp a szegregált oktatás előnyeit él­vezhetik, például a hírekben megint gyakran szereplő Gyöngyös­p­atán.

Kormányzó urunk természetesen nem emiatt tűzte most napi­rendre a gyöngyöspatai ügyet, neki erre jóval fontosabb, alapvetőbb, sőt, ha lehet így mondani, nemzetstratégiaibb oka van. Jelesül az, hogy a Soros-narratíva kezd kifulladni, az effajta szövegekre a célkö­zönség immunissá vált, a neki szánt üzeneteket meg se hallja, ergo ez az egész dolog ma már kontraproduktív. Ha viszont a népesség le­válik a fideszpropaganda emlőjéről, akkor szellemileg megroggyan, összeza­varodik, és az ellenséges agitátorok szabad prédája lesz...

Jorge Carrión: Lateral 25

Magyar Péter: Európa a Brexit után


Az Európai Unió – három és fél éve tartó huzavona, sokszor érthetetlennek rémlő londoni döntésképtelenség után – ezúttal tényleg elveszítette Nagy-Britanniát. Vagy inkább megszabadult tőle? Ez a kérdés...

Kovács Zoltán: Ezek

Csillag István: A szabadság megmarad?

Gadó Gábor: A károsult fizet


Marosán György: Rálátás a halálra
A Maslow-lépcsők tetejéről

Szerbhorváth György: Vallásháború Montenegróban

Benda László: Tajvan holtponton

Nem született meglepetés a múlt hét végén a tajvani parlamenti és elnökválasztáson. A várakozásoknak megfelelően újraválasztották Caj Jing-ven elnök asszonyt. Sőt, pártja, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) megőrizte törvényhozási többségét – ez kevésbé látszott biztosnak. Az viszont biztos, hogy a szigetország 19 millió választójogú polgárának döntése nem nyerte el Peking tetszését...
Schmal Alexandra: Óbudai nyilasok
Egy viceházmesterné kalandjai Budapest ostroma idején

Váradi András: Azok a démonok...

Dr. Vadász Gábor: Méltóságról, szenvedésről
Az eutanáziát elutasító vallási vezetők nyilatkozatáról

Az Izraeli Nemzeti Bioetikai Tanácstól indult vallásközi kezdeményezésre a három nagy, Ábrahámtól eredő, egyistenhívő világvallás képviselői egyhangúan és közösen ítélték el az élet lezárását célzó bármely aktív vagy passzív közreműködést, minden ilyen lépést egyaránt elfogadhatatlannak ítélve. „Az eutanázia és a külső segítséggel lehetővé tett öngyilkosság gyökeresen rossz mind erkölcsi, mind vallási szempontból, és semmilyen körülmények között sem megengedhető.” Az aláírók kifejezték azt az egységes véleményüket, hogy sehol nem szabad engedélyezni a „halálba segítés” semmilyen módját. E dokumentumot a Vatikánban átnyújtották Ferenc pápának, olvasható a Times of Israel közölte írásban...

Gervai András: Don Quijote a Don-kanyarban
Töredékek

V I S S Z H A N G

Kozák Márton: Másként, mint Semmelweis

Kolozsi Pál–Lehmann Kristóf: Lássunk tisztán!

Száday Rezső: Derű és integritás

Jólesz György: Nem válnak általánossá

Kovács Géza: Az alaphiba

Haskó László: 
Bosszú

P Á R A T L A N

jos: PÁVADÁNSZ MACABRE

ba: PÁRHUZAM

Kárpáti Zsuzsa: MEGOLDÁS: MAGÁNORVOS

Valcsicsák Imre: FUTBALL, MIVÉ LETTÉL?

Lantai András: MELLÉKTERMÉK

Gellért A. Andor: NINCS ÚJ A NAP ALATT

Lázár György: KÁRPÁTALJAI FILLÉREK

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2020/3. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2020.01.17.


I N T E R J Ú

Hományi Péter: „Kristálytiszta, egyértelmű szöveg”- Beszélgetés Kálmán Gáborral

F E U I L LE T O N

Láng Zsolt: Cs. Gyímesi Éva hátizsákja

K R I T I K A

Csuhai István: Látatlanban

Afonso Cruz: Festő a mosogató alatt. Fordította Király Szabolcs. Typotex Kiadó, Budapest, 2019, 167 oldal, 2800 Ft

A könyv hátsó borítója és szerzői utószava, az Epilógus is elárulja, hogy a regény cselekménye megtörtént eseményeken alapul. Cruz apai nagyszülei az óceánparti Portugáliában, Figueira da Foz-i házukban a második világháború alatt valóban bújtattak egy Szlovákiából menekült, Amerikába tartó, pontosabban oda visszatérni kívánó zsidó származású férfit, egy Ivan Sors nevű festőt. Egykori jelenlétének emlékét nemcsak a családi legendárium és néhány felidézett pontos dátum, hanem egy-két a lakásban maradt tárgyi emlék és a rejtőzés hónapjai alatt festett pár Sors-festmény is megőrizte (az Epilógusban mindezekről a regény fiktív matériájába bekerülő tárgyakról fényképfelvételek is láthatók). Mert hát a Festő a mosogató alatt végül is Afonso Cruzhoz méltóan vérbeli fikció, az Ivan Sors névből a regényben Jozef Sors lesz, és a szöveg voltaképpen az ő kitalált, regénnyé írt története, ha úgy tetszik, a fejlődésregénye, amelyben a címet adó motívum, a portugáliai bujkálás az első pillantásra várhatónál igazából kisebb akcentust kap...

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Szokács Kinga: Ex libris

Vass Norbert: Indiáncseresznye
Moesko Péter: Megyünk haza
Olga Tokarczuk: Bizarr történetek
Sheila Heti: Változások könyve

Laczó Ferenc: Invenciózus nonkonformizmus

Rajk László: A tér tágassága. Mink András életútinterjúja. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2019, 592 oldal, 4999 Ft
A hatalmi önkényt, a hazugságot, az igazságtalanságot Rajk ugyan zsigerszerűen elutasította, egzisztencialistaként pedig kifejezetten a morál politikába való visszavitelét szorgalmazta, világlátása 1968 előtt – legalábbis saját, némileg meglepő beállítása szerint – csak mérsékelten volt átpolitizált (60.). Ahogy a kötet egy pontján – Mink számos politikai jellegű kérdésének egyikére reagálva – megjegyzi, a politikai klíma alakulása érdekelte ugyan, de szellemi érdeklődését alapvetően más kötötte le. A nyíltan politikai (újbaloldali) művészetet és a politikai üzenetek anno roppant népszerű művészi kódolását ráadásul egyaránt zsákutcának ítélte...

Darida Veronika: Fordítói játékok

Samuel Beckett: Három dráma. Fordította Beke Zsolt, Csímár Pé­ter, Donáti Flóra Lili, Farkas Ma­riann, Filák Szilvia, Forintos Esz­ter, Füzessi Katalin, Gunyecz Lau­ra, Kállay Eszter, Kőszeghy László, Márkos Éva, Márkus Virág, Sors Mi­hály, Szakács Evelyn, Szalai Bianka, Szatmári Zsófia, Tordai Vera. Szakmai vezető Horváth Ágnes. Gondolat Kiadó, Budapest, 2019, 230 oldal, 2500 Ft

Összességében az új fordítás számos ponton felülírja és kijavítja, de teljesen nem helyettesíti a régit. Viszont a választás a két fordítás között mostantól szabad, ám hogy a döntés mennyire nem egyértelmű, azt talán a két Godot-változat első mondatai is érzékeltetik. A régit idézve: „Hiába, nem megy.” – „Magam is azt hiszem. Sokáig nem tudtam beletörődni a gondolatba, légy észnél Vladimir, mondtam, még nem próbáltál meg mindent. És elölről kezdtem a küzdelmet.” Az új fordításban: „Nincs mit tenni.” – „Lassan én is azt hiszem. Sokáig nem akartam elfogadni, mondok magamban, Vladimir, légy eszednél, még nem próbáltál meg mindent. Újra nekiveselkedtem.”

Nincs tökéletes fordítás, de talán ennek a belátásában áll a lényeg, a lehetetlen feladat kihívására született új és újabb fordítói válaszokban, a fel nem adásban, az újrakezdésben...

Pál Sándor Attila: Nincsenek, csak látszanak

Virágvölgyi István (szerk.): Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan. Katalógus. Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2019, 260 oldal, 6500 Ft

A cím (ezen írásé is) Rakovszky Zsuzsáé, akit egy egész, méghozzá hihetetlenül szép és fontos kötetre ihlettek a képek (Fortepan, Magvető, 2015.). A lomtalanításokkor összeszedett képcsomagok, negatívok, örökösök által a működtetőkre hagyományozott képanyagok, hagyatékok elképesztő gazdagsága persze elveszejt, ha nem figyelünk eléggé, s a szabadság, a számtalan út és elágazás térben és időben bénítólag is hathat. A kiállítás, s azután ez a kötet ezt is igyekszik oldani, és remekül teszi...

„A halált meg lehet szégyeníteni”
Oravecz Imre 1972. szeptember című művének olasz fogadtatásából

Imre Oravecz: Settembre 1972. Fordította Vera Gheno. Anfora Kiadó, Milánó, 2019, 132 oldal, 15,50 EUR

Nincs banálisabb dolog a szerelemnél, a maga kiszámítható parabolájával, hallgatólagosan elfogadott szabályainak kegyetlenségével („nem könnyű szeretni, ha szeretnek”), a szeretők örökös érzelmi aszinkróniájával, a megcsalásokkal, a gyerekekkel (…) Nincs a szerelemnél nevetségesebb sem, de ezek a szövegek soha nem banálisak, és nem is nevetségesek. Szélesen áradó körmondatok, soha nem indokolatlan anaforák és felsorolások, megbízhatatlan narrátor, aki szándékos következetlenségekkel hinti tele az elbeszélt történetet – mindezek által Oravecz olyan gyötrelemről vall, amely annyira szemérmetlenül személyes, hogy valamennyiünk történetévé emelkedik, és mindannyiunkhoz szól, mert minket meztelenít le, mindannyiunkat. A mi unalmunkat, amelyet a házasság monotóniája vált ki, és ugyanakkor a görcsös vágyat, amelyet ez iránt az „éltető egyhangúság” iránt érzünk, mert csak a másik ember irántunk érzett szerelme és a mi szerelmünk egy másik ember iránt hitetheti el velünk – különösen, ha tartós érzelemről van szó –, hogy ha legyőzni nem is lehet a halált, de legalább meg lehet szégyeníteni.

(Rosella Postorino: A szerelmi bánat mércéje huszonöt sor, La Stampa TuttoLibri, 2019. május 31.)

Wagner István: Caravaggio & Bernini

(Kunsthistorisches Museum Wien, Caravaggio & Bernini – Die Entdeckung der Gefühle, megtekinthető január 19-ig.)

Végső Zoltán: Huszonöt kerek év

(Trans-Nomád Express – 25 éves a Kerekes Band; Művészetek Palotája, ja­nuár 12.)

Nem is gondolná az ember, milyen remek, vagy hogy az egyik szám címét hívjam segítségül: „szilaj” rockhangszer a furulya, a koboz és a brácsa – bocsánat, a kontra. Évekig úgy tűnt, hogy Fehér Zsombor virtuóz furulyajátéka húzza a Kerekest, tényleg döbbenetes hangszínt talált magának, játsszon a furulya bármely típusán, egészen a térdig érő, hosszú furulyáig bezárólag.

György Péter: Majd száz év magány

(A Kihűlt világ – Farkas István művészete című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériá­ban március 1-jéig látható.)

A nagy művészet keltette nyugtalanság, a nézők zavarba hozása, azaz Farkas munkássága elválaszthatatlan attól a sötét kortól és társadalomtól, amelyben élnie adatott, amelynek kivételezett és kiváltságos tagja volt, s amely végül épp úgy végzett vele is, mint a szegényekkel, névtelenekkel, tehetségtelenekkel, akárkivel...

Stőhr Lóránt: Valahol Kelet-Európában

(Bagota Béla: Valan – Az angyalok völgye)

A Valan nem is a történetszövésével emelkedik ki a magyar bűnügyi filmek sorából, inkább a rendezés színvonala és a műfaji filmben szokatlanul kimunkált társadalomképe avatja élvezetes mozidarabbá. Bagota Béla életszerű karaktereket, szituációkat és helyszíneket teremtett thrilleréhez. A film főszerepét a szuggesztív tekintetű Krisztik Csaba alakítja izzó szenvedéllyel, némi humor, oldottság viszont jócskán árnyalná a főhős erősen tipizált karakterét.

Králl Csaba: Nem babra megy

(IZP-estek: Lukács Levente–Rácz Réka: I don’t have OCD és Dömötör Judit: CHNGNG / MU Színház)

Lukács és Rácz ugyanis nemcsak saját előéletükről, szakmai hezitálásaikról és bukfenceikről, vágyaik és a realitás összehangolásáról ad számot maximálisan személyesre hangolt duettjében, de fellebbenti a fátylat a professzionális táncoktatás árnyoldalairól is: nem másokra mutogatnak, magukban vájkálnak-mélyfúrnak, a saját érzéseiket, élményeiket boncolgatják, még ha ez olykor esetleg kellemetlen is. De ettől, ezért hitelesek.

Herczog Noémi: Pintér Bélák: Premier

(Pintér Béla: Anyaszemefénye. Pintér Béla és Társulata – Katona József Színház. UP Újpesti Rendezvénytér)

De aki az aktuálpolitika felől próbálja nézni az Anyaszemefényét, az akkor is csalódik, ha időnként beleütközik Rogán Antal vagy Kocsis Máté nevébe: az Anyaszemefénye – ha lehántjuk róla e gegeket – nyugodtan játszódhatna a neoliberális világ bármely pontján, még sokkal inkább, mint a NER-ben. Ez törést okoz az előadás aktualitását tekintve, az viszont jó, hogy a szereplők – szemben A démon gyermekeivel, itt nem a fideszes–nem fideszes tengelyen mozognak, a sztori ennél bonyolultabb.

Károlyi Csaba: Az én kocsim”
(Élőben a városból 2.0. Klubrádió, szerdánként 13.05–14.00, ismétlés szombat reggel 8-kor)

A műsor alapvetően az autózással foglalkozik. Hogyan közlekedjünk, milyen KRESZ-szabályokra érdemes figyelni, milyen veszélyes helyzetek adódnak az utakon, hol van rosszul szervezve a közlekedés. A betelefonálók és az SMS-t írók is lelkesek, sok jó kérdésük van. Ezekre pedig jó válaszokat kapnak, nyilván ezért szeretnek betelefonálni.

Fáy Miklós: Kentridge borotvája

(Berg: Wozzeck – élő közvetíts a Metropolitan Operából, január 11.)

Nem szeretnék túl sokat belelátni a rendező Kentridge-be, mert alapvetően azt érzem, hogy az operarendezés számára elsősorban mégis díszlettervezői feladat, nem az egymásnak éneklők foglalkoztatják, hanem amit látunk, az a szörnyű rendetlenségnek ható szörnyű rend, ami a színpadon honol, és ami felszámolhatatlan...

Siba Antal: Börtönbiznisz

(Vége a börtönbiznisznek – Tuzson Bence a Hír Tv-ben)

Mindennek az oka Soros György. Lehetne például az okok között mérlegelni a hazai börtönök valós állapotát, ahol egy közismert statisztikai adat szerint 100 férőhelyen 124 elítélt tölti büntetését, az egy főre jutó négyzetméterek és légköbméterek elégtelenségét, de sokkal egyszerűbb Sorosra mutogatni. Ez történik most is.

I R O D A L O M

Grecsó Krisztián: Világok határa

Ott álltam ifjúságom elpazarolt, matt hétköznapjaiban én is. Márta nagyival az első úszótanfolyamra ingázva, még óvoda utáni nyáron, amikor a szüleim nem hittek nekem, de én éreztem, nem tudok megtanulni úszni, mert az nehéz. Szorongásomban megiszom majd a fél medencét, aztán megkönnyebbülve, boldogan hányok. Ott rostokoltam a második úszótanfolyamra járva is, amikor már nem érdekelt a siklás, annál élénkebben az úszódresszben flangáló Betti, de négy év nagy idő. Közben az Asztalos János szocialista brigád tagjai, társadalmi munkában, három szabadszombatjukat föláldozva megépítettek a Kendergyári megállóhelyre egy csinos hullámlemez bódét. Bevert az eső, és áporodott forróság volt benne, ha sütött a nap, mégsem ezért nem érte meg bemenni, hanem, mert akkor nem állt meg a busz.

A kendergyári megálló a falu szélén van, mögötte a széles, végtelen rónaság, a délibábos láthatár meg a Tüzép-telep drótkerítéssel elzárt gázpalackjai. Ott toporogva vizsgáltam meg lelkiismeretemet, a már új korában is rozsdásszeplős vasoszlopnak támaszkodva képzeltem el, mit kellett volna mondani, tenni – hogy milyen remek ember lennék, ha nem az lennék, aki...

Milbacher Róbert: Zecharja illatáldozatot gyújt az Isten oltárán

A papok kamráját másik két pappal kellett megosztania.

Ez talán egy kissé szokatlannak tűnhet, mert biztosan tudjuk a korabeli templomi rend előírásaiból, hogy az égő áldozathoz, az áldozati kos előkészítéséhez, nyúzásához meg az oltár parazsának fölszításához több áldozattevőre is szükség volt. A Tűz-teremben ezek szerint több kamra is lehetett a vastag sziklafalba vájva, és talán így hármasával tértek nyugovóra szűk és kemény nyoszolyáikon a másnapra rendelt papok. Róluk nem sokat tudunk, pedig ők lehettek azok, akik aztán visszavitték Zecharja magatehetetlen testét a hálókamrába, hogy mégse maradjon ott a Szentély lépcsőjén az Úr szégyenére, és annyi riadt, mégis szemérmetlenül mohón tolakvó pillantásnak kitéve. Csak annyit árultak el később, hogy higgyék el nekik, alig volt súlya. Ők maguk sem értették, hogy szinte egyik pillanatról a másikra hová illant el a teste, hová tűnt a csontjairól a hús, de az tény, hogy szinte olyan volt, mintha csak egy rongycsomó hevert volna a hideg kövön...

Rékai Anett: Sajátos nevelési igényű

Anya, ha bántanak, berongyol az iskolába. Fogja a kezem, úgy úszok a levegőben, mint egy rongybaba. De most este van, ezért csak másnap tudunk berongyolni. Olyan dühös, hogy alig tud beszélni. Holnap bemegyek, elkapom a kis köcsögöt, ígéri. Megrázom, mint Krisztus a vargát. Azt is megbánja, hogy rád nézett. Aztán kicsit lenyugszik. Most már inkább az igazgatót akarja felelősségre vonni. Biztos nem tudja, mik történnek a napköziben.

Anya bevisz magával az irodába, de a lelkemre köti, hogy viselkedjek. A felnőttek majd elintézik. Csöndben maradok, miközben beszélnek. Anya azt ecseteli, mekkorát csalódott az iskolában. Nem érti, hogy történhetnek ilyenek egyáltalán. Az igazgató meg van döbbenve. Mozgatja a rozmárbajszát. Biztos a száját rágja. Azt ígéri anyának, hogy el fog járni az ügyben, de előtte meg kell kérdeznie tőlem is, hogy mi történt. Azt hiszi, hazudok. Azt reméli, az egészet csak kitaláltam, hogy rám figyeljenek. Akkor nem kellene ezzel foglalkoznia...

Puskás Panni: Nem beszél

Csuklom, biztos emleget – gondolom magamban. Nagy levegőt veszek, és benntartom, amíg elmúlik. Aztán úgy döntök, most én fogom emlegetni, hogy neki is kelljen csuklani. Hosszan fogom emlegetni, hogy sokáig kelljen. Elmesélem a pasimnak azt a sztorit, amikor a nagyfater hátrament megetetni a malacokat, aztán a nagymama leghatározottabb kérése ellenére elugrott a kocsmába két kisfröccsre. Hogy a nagymama ne vegye észre, télikabátját egy keresztfára akasztotta, a tetejére biggyesztette a kalapját, messziről olyan volt, mintha a kert végében állna. A probléma csak az volt, hogy nagyon sokáig ácsorgott egy helyben, és ez feltűnt a nagymamának, aki hátrament, meglátta a felöltöztetett keresztfát, és rájött, hogy megint át lett ejtve. Nevetett, de azért rosszul esett neki. A nagymama akkoriban bombabiztos rejtekhelyeken tárolta az ajándékba kapott italokat, hogy idő előtt el ne párologjanak az üvegekből...

Gömöri György: Levél Cz. M. lengyel költőhöz

Gömöri György: Régi és újabb nevekről

Gömöri György: Ó, Caracalla!

Hartay Csaba: Éjtömeg
Marczinka Csaba: Viva la Frida!

Fekete Szilvia: Vízgyűjtő

1993-BAN AMPUTÁLTÁK A LÁBÁT, ALAPOSAN MEGVIZSGÁLTÁK A ROKKANTKÁRTYA MEGÚJÍTÁSÁÉRT, AMIT AZÓTA IS HIÁBA VÁR

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2020.01.17.


Évát levetkőztették, protézissel kellett mankó nélkül járnia, pedig egyértelmű, hogy állapota végleges. Több mint három hónapja hiába vár az új parkolási igazolványára. A hasonlóan megalázó esetek elkerülése érdekében elvileg már megváltozott a szabályozás – csak betartani nem sikerül.

Éva több mint három hónapja nem tudja használni a mozgássérülteknek járó parkolási igazolványát, pedig férjével, Istvánnal gyakran járnak autóval, nagy szükség lenne rá. Az asszony 68 éves, 1993-ban egy orvosi műhiba következtében amputálták a jobb lábát. Igazolványa tavaly október 9-én járt le, de azóta sem kapta kézhez az újat.

Nemcsak az elhúzódó eljárás bosszantó számukra, hanem az is, hogy Évát annak ellenére hívták be felülvizsgálatra, hogy rokkantsága végleges. A vizsgálat során le kellett vetkőznie, és a lábprotézisével bot nélkül kellett járnia.

Nincs jelentősége, de Éva történetét azért ismertem meg, mert ő a nagynéném. Tartós állapota miatt a parkolási igazolványát, másokhoz hasonlóan, öt évre kapta meg korábban, a meghosszabbítását pedig már tavaly júliusban elkezdte intézni.

Nem úgy megy az....

EURÓPAI MINIMÁLBÉRT AKAR AZ EU, DE ÉSZAK ÉS KELET MÁRIS ÖSSZEVITATKOZOTT RAJTA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2020.01.16.


A nemrég felállt új Európai Bizottság már bele is kezdett az egyik új tervének kidolgozásába, aminek a célja valamiféle európai minimálbér elfogadása lenne. A terv hatalmas vihart kavart az északi tagállamokban, miközben a déli és keleti tagállamok alapvetően támogatnák az irányt.

Bár még sok a bizonytalanság a konkrétumokat illetően, az EU északi tagállamaiban már a kezdeti szakaszában elég komoly ellenállásba ütközött a terv, Dánia, Svédország és Finnország is jelezte ugyanis, hogy semmi esetben sem támogat olyan egész unióra vonatkozó szabályozást, ami veszélyezteti az ezekben az országokban hagyományosan elterjedt iparági bérmegegyezésekre alapuló rendszert.

A kelet-európai tagállamok szakszervezetei ezzel szemben inkább támogatják a kezdeményezést, ami szerintük egy lépés lenne az unión belüli jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése irányába.

De pontosan mit lehet eddig tudni arról, hogy mi lenne az Európai Bizottság terve?

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan intézkedésként keretezte a tervet, ami képes megállítani a keleti tagállamokból nyugat felé tartó „agyelszívást”. A célokról eddig annyit árultak el, hogy azt szeretnék, ha 2024-re „az EU összes munkavállalója olyan fizetést kapna, amiből meg lehet élni, függetlenül attól, hogy melyik tagállam állampolgára. A bizottság ígéretet tett rá, hogy nem egy konkrét számot fog megadni, hanem egy olyan megegyezést szeretne, ami kereteket adna, amin belül a kormányok megállapítják a minimálbéreket.

Egész konkrétan az lenne a cél, hogy a tagállamokon belül a minimálbér ne legyen kisebb az adott ország medián bérének 60 százalékánál...


KÁSLER HÁTA MÖGÖTT KÉSZÜLT EGY MÁSIK NAT

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.01.17.


A kormány december 18-án ugyan elfogadta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját, de bizonyos fórumokon egy másik változat terjed, ami sok zavart okoz. Ezt az Emmi köznevelési államtitkársága ollózta össze egy 2012-es változatból és az új NAT-ból. Úgy tudjuk, a "másik NAT" létezése Kásler Miklós minisztert is meglepte, az emiatt kialakult feszültség is késlelteti az anyag közzétételét.

Tavaly decemberben jó nagy volt a kavarodás a készülő Nemzeti alaptanterv (NAT) körül. Gulyás Gergely egy Kormányinfón azt mondta, nem lesz új NAT, csak több ponton módosítják a tantervet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete emiatt bírálta a kormányt, és követelte Kásler lemondását, mire az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy olyan közleményt adott ki, hogy igenis lesz új NAT, ami jelentős változásokat fog hozni 2020. szeptember elsejétől.

Az Emmi dörgedelmes közleménye ugyan úgy fogalmazott, hogy "újabb politikai támadást indított az ellenzék és az ellenzék által előretolt PDSZ-elnök", de információink szerint az Emmiben is tisztában voltak azzal, hogy a probléma náluk, a minisztériumon belül van.

EKKOR DERÜLT KI UGYANIS, HOGY KÉT NAT-VERZIÓ LÉTEZIK. AZ EGYIKET TÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA A KORMÁNY, A MÁSIKAT PEDIG AZ EMMI KÖZNEVELÉSI ÁLLAMTITKÁRSÁGA KÉSZÍTETTE ÉS KÖRÖZTETTE KÜLÖNBÖZŐ FÓRUMOKON.
Nem volt elég nemzeti?

A történet onnan indul, hogy 2017-ben Csépe Valéria akadémikus, pszichológus professzor egy közel száz pedagógiai szakértőből, pszichológusból és gyakorló tanárból álló csapat bevonásával kezdett el kidolgozni egy új alaptantervet. Az első tervezetet 2018 szeptemberében hozták nyilvánosságra, az anyaghoz mindenki hozzászólhatott...

FIDESZ - NÉPPÁRT: EGY HÁZASSÁG VÉGNAPJAI

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.01.17.


A Néppárt legtöbb képviselője is a Fidesz ellen szavazott a csütörtöki vita végén. Orbán Viktor pártja meg is sértődött rendesen, Novák Katalin, a párt alelnöke pedig nem is palástolta csalódottságát. Szerinte ez a szavazás jó érv lehet arra, hogy a Fidesz más szövetségeseket keressen. Ami persze szokás szerint megint csak hazugság: kerestek ők eddig is, találtak is néhány szóba jöhető szélsőségest. Igaz, ennyire nyíltan, mint most Novák Katalin, nem mondták ki, hogy a házasságnak vége. Válás van ágytól és asztaltól, vagyonmegosztás folyamatban..

A Fidesz úgy tesz, mintha nem értené, mi a baj. Szerintük Magyarországon virul a jogállam, a sajtó sokszínű és szabad, a bíróságok függetlenek, és a kormánynak esze ágában sincs nyomást gyakorolni rájuk. Zéró toleranciát hirdettek a korrupció ellen, a tudományos kutatás szabadsága és függetlensége pedig még soha nem volt annyira biztosított, mint most.

Nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább menni...

ÉS ITT A SÜKETEK PÁRBESZÉDÉNEK VÉGE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.01.16....Aki ezeket a fideszes hazugságokat elhiszi, pont olyan hülye, amilyen hülyének nézi a kormánypárt. Az ellenzéki képviselők azt teszik az Európai Parlamentben, amiért oda küldték őket az emberek. Nekik nem az a feladatuk, hogy a NER-huszárok zsebét védjék, nem a lenyúlható uniós pénzek biztosítása az ellenzék célja, hanem a Fidesz kordában tartása, és Magyarország érdekeinek védelme. Márpedig Magyarország érdeke egyáltalán nem az, hogy minden fideszes vezetőnek teljen helikopterezésre, hőre táguló lakásra, földalatti bunkerre, szőlőbirtokra, guccsitatyóra és soha az életben ne lehessen számonkérni őket, hogy miből telik minderre. Magyarország érdeke az, hogy az uniós pénzek maximálisan hasznosuljanak, hogy visszaállítsuk a jogállamiságot, hogy visszaszorítsuk a korrupciót és élhető országot hozzunk létre.
Most érdeklődve várom, Orbán mikor viszi ki a pártját a pártcsaládból és hogyan próbálja meg kiléptetni az országot az Európai Unióból. A véleményem változatlan: a NER széthullása az EP választások napján kezdődött, azóta folyamatosan tart és nem hiszem, hogy meg lehet állítani. Most jön a neheze, mert rúgnak-csípnek-harapnak, de vége lesz ennek belátható időn belül. Jó lenne most téli álomra vonulni és csak akkor felébredni, amikor az Origón főcím lesz: Orbán megbukott. Kár, hogy erre nincsen mód, kénytelenek leszünk végigszenvedni ezt az időszakot is. De mégsem baj, mert valószínűleg jobban meg tudjuk becsülni és meg is tudjuk védeni majd azt, amit kiharcoltunk.

SZABAD SZEMMEL: EGYÉRTELMŰ ÜZENETET KAPOTT A FIDESZ A NÉPPÁRTTÓL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.17.


Politico 

A néppárti képviselők többsége a Fidesz ellen voksolt tegnap az Európai Parlamentben és ez arra utal, hogy egyre nagyobb a szakadék a pártcsalád és Orbán Viktor között. Az ár immár ellene fordul. A kereszténydemokraták soraiból 99-en támogatták az indítványt, ami elmarasztalta az Európai Tanácsot, miután az nem tesz hatékony intézkedéseket a magyar és a lengyel jogállami gondok megoldására. A határozat alapvetően jelképes jelentőségű, de hogy igen sok német és osztrák, valamint holland, ír, román, máltai, portugál és finn EPP-képviselő mellette volt, az jelzi, hogy a magyar párt mind inkább elidegenedik a középjobb frakciótól. Ennélfogva Orbán mostanában már nyíltan azt pedzegeti, hogy más pártcsaládhoz igazol át. De azért még akadnak szövetségesei ezen a táboron belül: összesen 24, nem magyar néppárti politikus elvetette a javaslatot, főleg olaszok, spanyolok és franciák, míg 21 tartózkodott. A finn Petri Sarvamaa arról beszélt, hogy a szavazás megmutatta: a Fidesz immár nem elfogadható a csoport számára, és 75-80 százalék kész ajtót mutatni a magyar pártnak, még akkor is egy részük később mégiscsak hiányolná Orbánt. De a lényeg, hogy egyértelmű többség hajlandó búcsút inteni neki.

Bloomberg 

Szövetségesei magára hagyták a magyar kormányt, amikor az EP elmarasztalta Magyarországot és Lengyelországot a jogállam helyzete miatt, így Orbán Viktor közelebb került ahhoz, hogy kilépjen az Európai Néppártból. Az ugyanis megszavazta a határozatot, amely sürgeti, hogy az unió tegyen határozottabb lépéseket a demokratikus visszalépés feltartóztatására a két államban, mert ami eddig történt, az nem vezetett semmiféle javuláshoz. A képviselők nagy többsége azt is szükségesnek tartja, hogy hozzanak létre új mechanizmust, mivel a jelenlegi eszközök nem elégségesek a tilosba tévedő államok megrendszabályozására. Az EPP pártjainak túlnyomó többsége támogatta az indítványt. A jelentés emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök már tárgyalt Lengyelország erős emberével az esetleges strasbourgi együttműködésről.

Die Welt 

A lap úgy értesült, hogy Brüsszel kettős politikát kíván bevetni a visegrádi csoport kapcsán: von der Leyen egyrészt keménységet ígér a jogállam megsértése ügyében, másrészt jól tagolt párbeszédet tervez a négyekkel, messze túlmenve azokon a témakörökön, amelyek idáig napirenden voltak a két fél között. A cél a kölcsönös tisztelet és az, hogy a két oldal jobban odafigyeljen a másikra. Mert akkor enyhülne a viszony. Ennek megfelelően magas rangú európai politikusok, illetve biztosok az eddiginél többször akarnak ellátogatni az új tagállamokba, továbbá kiegyensúlyozott migrációs és felzárkóztatási politikát irányoznak elő, nehogy azt Keleten sértésnek vegyék. Von der Leyen azonban nem szándékozik engedni a jogállami elvektől, beleértve a szólásszabadságot, valamint az igazságszolgáltatás szuverenitását. Itt nincs kompromisszum. Megy tovább az eljárás a 7-es paragrafus alapján. Brüsszel a héten fordult az Európai Bírósághoz a lengyel bírósági reform miatt. Az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának CSU-s elnök asszonya pedig azt szorgalmazta, hogy maradéktalanul tisztázzák: követett-e el Babis üzleti érdekeltsége visszaéléseket az uniós szubvenciók kapcsán. Vagyis Brüsszel nem kíván lazítani a szorításon, amikor valamely tagállam megsérti a demokratikus normákat. Csak éppen a Bizottság elnöke ésszerűbben és stratégiailag bölcsebben akar eljárni, mint Timmermans. A hangsúlyt inkább az új megfigyelési mechanizmusra helyezné, nem pedig a jogállami eljárásra. Most Ausztria kísérletezik azzal, ami Merkelnek nem sikerült, hogy összebékítse Kelet-Európát és az unió többi részét. Törekvését támogatja a Bizottság elnöke. A német kancellár azért nem jön szóba ennél a szerepkörnél, mert már csak legfeljebb 20 hónapig lesz hivatalban és a keletiek szerint elszúrta a menedékpolitikát. Azon kívül támogatja a kötelező kvótákat. Lehet, hogy Kurz ez ügyben is igyekszik elboronálni a dolgokat. Orbán szerint ugyanakkor nagyon is elképzelhető, hogy modellül szolgál Európa számára a konzervatív-zöld osztrák szövetség. Számára nagy sikert jelentene, ha a Bizottság a migráció kapcsán azt csinálná, amit a visegrádiak is követelnek. Ha így lesz, az nagyot lendítene kompromisszumkészségén olyan témákban, mint a következő költségvetés, az éghajlat politika és a közös európai védelem...