2023. április 9., vasárnap

B24 BESZÉLGETÉSEK: RÁCZ ANDRÁS AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚRÓL

BORSOD24
Szerző: B24
2023.04.07.Éppen 400 napja kezdődött az orosz-ukrán háború, amikor a Borsod24.hu meghívására Miskolcra érkezett előadást tartott a téma egyik legavatottabb hazai szakértője, Rácz András. Az este folyamásn sok szó esett a konfliktus jelenlegi helyzetéről, az előzményekről, illetve arról, meg tudja-e nyerni ezt a küzdelmet bármelyik fél.

Az itt látható anyag egy több mint háromórás esemény első része, amelynek minden percét nem volt szándékünk rögzíteni. Aki szeretné a hasonló előadásokon az összes mozzanatot figyelemmel kísérni, szerencsés, ha személyesen vesz részt a rendezvényeinken.

A 2023. március 31-i rendezvény rögzítéséért köszönetet mondunk a Miskolci TV-nek, a moderátori feladatok ellátásáért Boda Árpád történésznek, a helyszínért pedig a MAB székházának.

NEM ROSSZ MAGYARORSZÁG 57. HELYE A LEGGAZDAGABB ORSZÁGOK RANGSORÁBAN, DE AZÉRT EZ TÖBB SEBBŐL IS VÉRZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.04.09.


Meglehetősen jól hangzik, hogy Magyarország a világ 57. leggazdagabb országa, ami nem is rossz helyezés, de ez a rangsor torz, több oknál fogva sem pontos mérőszámon alapul – mondja Felcsuti Péter. A Bankszövetség korábbi elnökét a Nemzetközi Valutaalap által az idei évre prognosztizált – az egy főre jutó GDP alapján készített rangsorban elfoglalt – helyünkről kérdeztük. A közgazdász, aki az utóbbi években már főleg a szegénységben élőket célzó jótékonysági munkájára koncentrál, a Hírklikknek részletesen meg is indokolta, miért tartja torznak a rangsort. Ugyanakkor a tevékenysége, az országjárása közben szerzett tapasztalatait nem tartja észszerűnek összevetni ezzel listával, mondván: az olyan lenne, mintha az almát akarnánk összehasonlítani a körtével.


Magyarország a világ 190 országa közül az 57. leggazdagabb az IMF által, az idén egy főre jutó várható gazdasági teljesítmény, azaz GDP/fő alapján készített rangsor szerint – szúrta ki az Index, kiemelve egyebek között azt, hogy e mutató alapján Románia, Lengyelország és Horvátország mögöttünk van, megelőz viszont minket Szlovénia és Szlovákia.

A Valutaalap által készített rangsorból (ami itt található), illetve a részletes magyar adatokból (ami itt) kiderül, hogy szemben a listavezető Luxemburggal, ahol az egy főre jutó bruttó hozzáadott érték az idén csaknem 129 ezer dollár lesz, az 57. Magyarországon éppen csak meghaladja a 20 ezer dollárt. Az egy főre jutó GDP alapján Írország a világ második leggazdagabb országa 107 ezer dollárral, majd Svájc követi majdnem 94 ezer dollárral. Nem meglepő módon a leggazdagabb országok többsége Európában és Észak-Amerikában található, miközben az emberek Afrikában a legszegényebbek...

VÉRPROFI MARSI-GÖNCZI, KORDONBONTÓ MOMENTUM, A NER VIVALDIJA❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2023.04.08.Vérprofi Marsi-Gönczi, kordonbontó Momentum, a ner Vivaldija..


AZ NER AZ ÚJ NSZK? EZT ÜZENJÜK NACSA OLIVÉRNEK! || DKSZUBJEKTÍV#19

DK TV / DK SZUBJEKTÍV
Szerző: DK
2023.04.07.Nagypénteken is DK Szubjektív, a stúdióban ismét egy korábbi miniszterelnök-jelölt, a Horn-kormány pénzügyminisztere, Bokros Lajos! 

Hogyan előzi kanyarból a román GDP a magyart? 
Miért tartja Bokros Lajos a Nemzeti Szégyen Kormányának az Orbán-kormányt? Mit üzenhetett Kálmán Olga Nacsa Olivérnek, amit a NER kedvenc udvari bohóca biztosan nem tesz zsebre?

ORBÁN TÉVEDHETETLEN, VAGY HIBÁT HIBÁRA HALMOZ?

HÁROMHARMAD / 24.HU
Műsorvezető: NAGY JÓZSEF
2023.04.07.Ismét közönség előtt, a Katona Sufnijában háromharmadoztunk, ezúttal Bita Dániel, Pető Péter, valamint Nagy József beszélgetett. Témánk a negyedik kétharmad első esztendeje. Kezdtük onnan, hogy mennyiben más ez a kétharmad, mint a korábbiak voltak, hajtogattunk papírrepülőt, esett szó ellenzéki politikusok nárcizmusáról és Orbán Viktor integrátorképességéről, az inflációs ziccer kihasználatlanságáról, a műsor végén pedig az a kérdés is elhangzott, hogy Márki-Zay négymilliárdjából vajon hány rénszarvast tudna kilőni Svédországban Semjén Zsolt.
00:00:00 Kezdés 00:00:15 Mennyiben más a negyedik orbáni kétharmad, mint a korábbi három volt? 00:06:35 Mit jelentene ma a jó kormányzás? 00:14:05 Mérhető-e a kormányzati teljesítmény? 00:22:29 Az ellenzék ma nem tud alternatívát nyújtani. Ők a hibásak, vagy maga az Orbán-rendszer? 00:27:05 Orbán leválthatatlanabb, mint Erdogan? 00:32:34 Politikai nárcizmus az ellenzékben vs. Orbán, a Fidesz-tábor integrátora 00:43:03 A Fidesz szélsőséges hatalomgyakorlásának stratégiái 00:50:45 Hány magyar választót érdekel a NATO-paláver? 00:55:33 Kérdez a közönség: tematizálhatja-e valódi és fontos ügyekkel az ellenzék a politikát?

ORBÁNNAK A HÚSVÉT IS DISZNÓZABÁLÁST JELENT, DE MÉG MINDIG JOBB, MINT AMIKOR A TEMPLOMBÓL JÖN KI ÉPPEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.09.


Bepillanthatunk az Orbán-család világába és Orbán Viktor gondolkodásába. A “keresztény Magyarország” vezetőjének a húsvét a szokásos nagy disznózabálást jelenti, hatalmas sonkákat, rengeteg füstölt kolbászt. De most legalább önmagát adja és nem képmutatóskodik. Ez az ember egy hót materialista, kőkemény bunkó, akinek a kereszténység annyit jelent, hogy nem vagy buzi, lehet enni, inni, pálinkázni, disznót zabálni, böfögni. Undorító bunkó ember, de legalább önmaga. Ez még mindig jobb, mint amikor összekulcsolt kézzel és képmutató ájtatos pofával jön ki a templomból.

A Facebookra feltöltött újabb videó szerint a lopott kenyér és kalács után Orbán az unokáival elment sonkáért és kolbászért. A szokásos disznóvágáskor használt ruhájában, épp csak a gumicsizma hiányzik a lábáról, a kapa lóg a szájából. Kislány unokájával kóstoltatja a nehéz, zsíros kolbászt, ami infarktusba kergetne egy gasztroenterológust, ha látná. Erre tanítja Orbán az unokákat, ez neki a húsvét. Ennyi a keresztáldozat, a megváltás, a feltámadás és az örök élet. Ennyi ennek az embernek a szellemi élete. Meg a kovászos uborka a karmelita kolostor ablakában.

Jó látni ezt az embert igazi valójában. Ennyi és nem több. Ehhez jön még a “ne mi kapjuk a legtöbbet” helyett, a “minden a mienk legyen”, oszt jónapot. Akit ennyire a hasa, a gyomra érdekel, azon nincs mit csodálkozni, hogy egy anyagias, pénzéhes, kapzsi ember, akit csak a földi javak, a szerzés, a gazdagság, a pénz és a hatalom érdekel. Egy oltári nagy suttyó. Nyoma sincs benne semmiféle finomságnak, érzékenységnek, transzcendens, szellemi, természetfölötti nyitottságnak és érdeklődésnek. Ezek neki csak arra valók, és annyit érnek, amennyiben pénzre és hatalomra lehet váltani.

Ha van két egymással tökéletesen szembenálló karakter, az Jézus Krisztus és Orbán Viktor. Jézus az önmegtartóztató, az odafelvalókat kereső, a szellemi értékeket közvetítő, önfeláldozó megváltó, szemben a két pofára zabáló, a földi testi örömöknek élő, önző, harácsoló és képmutató, anyagias bunkó, akinek még a húsvét is csak azt jelenti, hogy a szokásosnál is még többet lehet zabálni. Az a tied, amit megeszel. Nem látja a Messiást, azt sem tudja, mire való, a kereszténypropagandán kívül...

LEFÚJTÁK AZ ELSŐ VÁSÁRHELYI LMBTQ-BULIT; LETILTOTTA A DEKÁN AZ AKKUGYÁRAS ELŐADÁST - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ORSZÁGSZERTE / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2023.04.08.


Szegeder.hu: Lefújták az első vásárhelyi LMBTQ-bulit, a szervezők szerint a város erre még nem áll készen


Zártkörű LMBTQ-bulit szerettek volna rendezni az egyik hódmezővásárhelyi szórakozóhelyen, ami kisebb felháborodást váltott ki a városban. Az esemény ellen a Mi Hazánk helyi szervezete is tiltakozott, az önkormányzatot vádolták azzal, hogy teret enged az LMBTQ-lobbinak. A Szegeder információi szerint a bulit végül lemondták, a főszervező szerint Vásárhely egyelőre nem alkalmas egy ilyen esemény elfogadására.

Debreciner.hu: Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektora, Fábián István vegyészprofesszor előadását az akkumulátorgyártásról

„Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri?” címmel tartott volna intézeti szemináriumot a Debreceni Egyetemen Fábián István vegyészprofesszor, az intézmény volt rektora április 11-én. Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) dékánja azonban megtiltotta az esemény megrendezését – írja a Debreciner. Kun szerint ugyanis az intézmény hatályos működési rendje nem ad helyet a területén „aktuálpolitikai kérdések” megvitatásának.

Nyugat.hu: Továbbra sem működik az iskolatej program Szombathely környékén


A Nyugat.hu cikke szerint a szombathelyi és Szombathely környéki iskolások nem heti négyszer, hanem csak egyszer kapnak iskolatejet (kakaót, joghurtot, sajtot stb.). A tankerület az mondta a lapnak, hogy a teljesítés megszakadásának okairól a cég tud nyilatkozni. A céget azonban többször is hiába kereste a Nyugat.hu.

Kecsup.hu: A Nemzeti Park elmagyarázta, miért nem volt cél magas kilátók építése

Egy nagyon alacsony, Kunszentmiklós határában, teljesen sík terület mellett álló kilátóról terjedt el fotó a Facebookon. A KecsUP.hu az építtető Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságától megtudta, összesen öt ilyen van a Felső-kiskunsági pusztán, de ezek nem kilátók, hanem madárlesek, és szándékosan tervezték alacsonyra. Az építésük egy határon átnyúló, 75 százalékban uniós, 25 százalékban hazai finanszírozású, úgynevezett LIFE-projekten belül történt. Arra a kérdésre, hogy a kilátópontok mennyibe kerültek, a lap nem kapott választ.

Veszprémkukac.hu: Tegyünk a menstruációs szegénység visszaszorításáért!

A magyar nők 20-30 százalékát érintheti az úgynevezett menstruációs szegénység. Emiatt havi két-három napra kamaszlányok maradnak ki az iskolából, felnőtt nők pedig a munkából. Veszprémben most azért küzd az LMP, hogy a város vásároljon egészségügyi betéteket (központilag) önkormányzati forrásból. A kőbányai önkormányzat már elindított egy ilyen programot, amely ott évente kétmillió forintból megvalósítható.

HOGY KERÜL A SONKA AZ ASZTALRA?

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2023.04.09.


A görögök és a rómaiak is sonkáztak, a kínaiak is sonkáztak, egy ideje a fél világ sonkázik, húsvétkor pedig még az is sonkázik, aki nem akar. De miért éppen a sonka, és miért nem nyúl, bárány vagy tengerimalac?

Retek, tojás, torma, újhagyma, sonka: erről már a hülye is rájöhet, hogy Jézus Krisztus feltámadását ünnepli a keresztény világ, vagy legalábbis az ehhez a kultúrkörhöz tartozó országok. A tojás szimbolikáját már sokszor és sokan körbejárták: ezt már a rómaiak is a tavaszünnep kellékeként, Kübelé anyaistennő tiszteletére használták, és azóta is termékenységi szimbólumnak számít. A torma a zsidó széderünnep fontos kellékének számított, a gyógyhatásáról nem is beszélve, ráadásul egyes feltételezések szerint a gyökér magyar gyökerű. Az újhagyma ilyenkor hozzáférhető, nem csoda, hogy az emberek ették is, ha már volt. De ez mind csak a köret: mi a helyzet a húsvéti asztal valódi headlinerével, a sonkával?

Sonkázott-e Jézus?

Az ember talán naivan azt feltételezné, hogy a sonkafogyasztásnak bibliai okai vannak, ha már ennyire elterjedt: a tormáról már kiderült, hogy akár a szédervacsorán is fontos szerepet kaphatott a koriander, a kesernyés saláta, a csalán és az orvosi pemetefű mellett (bár mások szerint az, amit egyes gasztrotörténészek tormaként azonosítottak Jézus utolsó vacsoráján, valójában leginkább vadretek lehetett). A torma mindenesetre mostanára már bevett eleme a szédertálnak...

ÍGY LÁTJÁK AZ ORBÁN-KORMÁNY SZEREPÉT BRÜSSZELBEN – TRÓJAI FALÓ VAGY CSAK HINTALÓ?

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2023.04.08.


Trójai faló helyett hintalóhoz hasonlították a magyar kormány ukrajnai háborúban vállalt szerepét a Szabad Európának nyilatkozó brüsszeli euroatlanti források. Bár Orbán Viktor sok borsot tör európai partnerei orra alá, a szankciók elengedésével nem lépte át a képzeletbeli vörös vonalat.

A Szabad Európa az elmúlt hetekben több mint egy tucat, Brüsszelben dolgozó illetékest kérdezett meg, mit gondol arról a gyakran elhangzó állításról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin trójai falova. Bár egyesek szerint ez nyilvánvaló, a többség úgy véli, hogy a számos más kérdésben is külön utakon járó magyar kormányfő nem a nyugati világban mára páriastátuszba került orosz államfőnek, hanem valójában saját magának dolgozik. Ha mindenáron ragaszkodni akarunk a lovas párhuzamhoz, akkor trójai faló helyett inkább hintaló, aki hosszú ideje a hintapolitikából, a Nyugat és a Kelet közötti manőverezésből próbál hasznot húzni.

Háborúban nehéz egy fenékkel két lovat megülni


„Orbán az Európai Tanács ülésein az Oroszországgal kapcsolatos hozzászólásaiban nem kelt olyan benyomást, mintha Putyin trójai falova lenne. Egyedül ő tudja, hogy tényleg az-e, vagy sem. De senki sem naiv, mindenki tudja, hogy milyen játékot űz” – jegyezte meg lapunknak egy nevének mellőzését kérő EU-forrás.

A nyilatkozó szerint Orbán kettős játékának célja az lehet, hogy megőrizze mozgásszabadságát a Magyarország energiaellátásában kulcsszerepet játszó Oroszország irányában is. A Karmelita kolostor lakója néhány éve még nem volt egyedül, rajta kívül Németország, Ausztria, Olaszország, Bulgária és más országok is igyekeztek gazdasági érdekből jó kapcsolatokat ápolni Moszkvával. „Rengeteg trójai faló van az EU-ban. A leginkább oroszbarát vezető például Angela Merkel volt” – vélekedik egy tagállami diplomata arra célozva, hogy a korábbi kancellár a Krím 2014-es elcsatolásának dacára tovább növelte Németország függőségét az orosz energiaszállításoktól.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió azonban teljesen új helyzetet teremtett, alaposan megnehezítve, ha nem egyenesen ellehetetlenítve a békeidőbeli hintapolitika folytatását. A háború eszkalációja miatt többé már nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Lapunknak nyilatkozó uniós források szerint tetszik, nem tetszik, a magyar vezetőnek is előbb-utóbb választania kell.

Nem hiszem, hogy térden kellene csúszni Putyin előtt. Hosszú távon ez nem megoldás. Választanod kell a barátaid és az ellenségeid közül. Nem ez az idő a Putyinnal való barátkozásra, aki megtámadott egy békés európai országot és egyértelmű fenyegetést jelent a biztonságunkra” – szögezte le a Szabad Európának egy korábbi interjúban Frans Timmermans, az Európai Bizottság második embere.

Mások szerint Orbán egyszerűen rossz lóra tett, amikor a Moszkvával fenntartott kapcsolatokban megpróbál úgy tenni, mintha mi sem történt volna tavaly február 24., Ukrajna lerohanása óta. „Nem veszi észre, hogy egy lúzerrel paktál le. Putyin már elvesztette ezt a háborút – jegyezte meg egy EU-diplomata. – Vajon miért áll a vesztes oldalára. Mi ebben a logika?” – értetlenkedett egy másik tagállami diplomata, aki el sem tudja képzelni, hogy a Kreml megnyerje a háborút...

EGYRE INKÁBB TÁVOLODNAK AZ UNIÓS FORRÁSOK MAGYARORSZÁGTÓL

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.04.08.


A Fidesz vezető politikusai már célozgatnak rá, de ki még nem mondták, hogy az uniós források az idén biztosan nem lesznek elérhetők a kormány számára. Még azokban a viszonylag könnyen teljesíthető kérésekben sem sikerült egyezségre jutni az EU illetékeseivel, melyek az alapítványokba kiszervezett egyetemek kuratóriumaira vonatkoznak, nemhogy ennél lényegesebb kérdésekben jutottak volna kompromisszumra. A tét nem kisebb, minthogy külső nyomásra megteszi-e az Orbán-kormány az első lépéseket az autokrata rendszer lebontása felé, vagy ragaszkodik az illiberális berendezkedéshez, így viszont elveszíti azokat a forrásokat, melyek fontosak lennének a NER oligarchái további gazdagodásához.


A napokban Navracsics Tibor és Gulyás Gergely is burkoltan beismerte, hogy elég messze még a megegyezés a kormány és az Európai Unió között a helyreállítási alap és a kohéziós források ügyében. Az EU ugyanis komoly feltételeket szabott a magyar fél számára ahhoz, hogy hozzáférhetővé tegye azokat a százmilliárdokat, melyek jelentős részét a többi tagország már le is hívta, sőt, el is költötte. Minden hónap késlekedés komoly problémát okoz Magyarország számára nem csak azért, mert ezekkel a forrásokkal számolt a költségvetés, hanem azért is, mert a kormányhoz kötődő oligarchák pénzelése nagyban függ ezektől a pénzügyi alapoktól.

Az EU pont ez utóbbi okok miatt jegeli közel egy éve ezeket a forrásokat, ugyanis az Orbán-adminisztráció az elmúlt 13 évben egyértelművé tette, hogy nem jó gazdája az uniós adófizetők által összedobott támogatási forrásoknak. A korrupció kézzel fogható ugyanis, és ezt csak egy olyan átfogó jogi szabályozással lehetne megváltoztatni, amit láthatóan vonakodva akar megalkotni a magyar fél. A magyar jogállamisággal rengeteg a probléma, és ha az EU nem kap garanciákat arra, hogy ez megváltozik a közeljövőben, az ingyen pénz úgy köddé válik, mintha soha nem lett volna.

A mindig oly magabiztos kormánypárti politikusok most azért maszatolnak látványosan ebben az ügyben, mert saját szavazóik sem szívesen hallanák, hogy az autokratikus rendszer védelme érdekében a Fidesz hajlandó feláldozni azt a rengeteg pénzt, ami fontos lenne az ország gazdasági felzárkózása érdekében. A kormányhoz húzó magyar polgároknak ugyanis éppen az imponált az utóbbi évek orbáni pávatáncában, hogy egyszerre lehetett keménykedni az EU-val, és szórni az onnan érkező milliárdokat. Ennek a világnak befellegzett, valami mást kell kitalálnia Orbán Viktor kormányának.

Az EU jó érzékkel választotta ki ezt a területet annak felmérésére, mennyire vehető komolyan a kormánynak az az ígérete, hogy együttműködik az uniós szervekkel a szükséges törvényi módosítások véghezvitelében...

ÚJABB OKTATÁSI TÖRVÉNYTERVEZETTEL KÉSZÜL A KORMÁNY - CÉL: A TOTÁLIS MEGFÉLEMLÍTÉS - KLUBRÁDIÓ HETES STÚDIÓ

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.04.08.A Hetes Stúdió 2023. április 8-i adásában Dési János Bolgár Györggyel, Józsa Mártával, valamint Váradi Júliával beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

A HOMOSZEXUÁLISOK ELLENI GYŰLÖLETKELTÉS NEM GYERMEKVÉDELEM, HANEM GYERMEKVESZÉLYEZTETÉS ÉS KÉPMUTATÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.08.


Az orbáni újbeszél nyelvben a homofóbia, a homoszexuálisok elleni gyűlöletpropaganda a “gyermekvédelem” nevet kapta, ahogy a lopásnak nemzeti tulajdonbavétel, a fasizmusnak kereszténység, Orbán Viktornak “Magyarország és magyar nép” a neve. A melegek pedofíliával való azonosítása azonban a legdurvább és a legveszélyesebb csúsztatás, mert egy ártalmatlan társadalmi csoportot a legaljasabb és legvisszataszítóbb bűncselekménnyel azonosít. A homofóbia nekik azért azonos a gyermekvédelemmel, mert a homoszexuálisokat a pedofilokkal azonosítják.

Tudatos, szándékos bűnbakképzésről van szó, amely struktúráját tekintve azonos a zsidósággal szembeni diszkriminációval és gyűlöletkeltéssel, a kettő pedig valahol össze is ér. Egyértelműen náci propagandáról és uszításról van szó, amely nem csupán jogaiban korlátozza, emberi szabadságában és méltóságában sérti a szexuális kisebbségeket (és nem mellesleg magyar uniós polgárokat), hanem fizikailag is veszélyezteti őket, mert a verbális erőszakot mindig fizikai erőszak követi. Ez színtiszta nácizmus, amely a magyar fajt védi a melegektől, és rekeszti ki őket a társadalomból.

Mindennek egyetlen célja a szavazatszerzés és a hamis “keresztény” identitás igazolása, miközben ez a gyűlöletkeltés, hazug uszítás mindennek az ellentéte, mint amit a kereszténység jelent. Nem kell mondani, hogy a statisztikai adatok szerint – a nagy számok törvénye alapján – a legtöbb pedofil bántalmazást “keresztény” heteroszexuális családi környezetben családtagok és rokonok követik el. A pedofília nem genderspecifikus és nem szexuális identitás kérdése, független attól, hogy kinek milyen szexuális orientációja van.

A családon kívüli, legtöbb gyermekek ellen irányuló szexuális bántalmazás a katolikus egyházban a katolikus papok részéről éri a gyerekeket a világ minden részén, így Magyarországon is. Pedofil papoktól azonban nem védik meg a gyerekeket, hanem kifejezetten kiteszi őket a szexuális bántalmazásnak az Orbán-kormány azzal, hogy felszámolják a világnézetileg semleges iskolákat, és majd minden iskolát egyházi kézbe juttatnak. A gyerekek tömegesen szabad prédái a papi nőtlenségre kényszerített pedofil papoknak, akiknek egy része ezért választja ezt a hivatást.

Azzal, hogy 18 év alatti gyerekek nem hallhatnak a szexualitásnak erről a létező típusáról, nem megvédi, hanem veszélyezteti a gyerekeket, mert egyrészt védtelenné teszi őket a katolikus papok és más egyházi személyek támadásaival szemben, másrészt azokat a gyerekeket, tizenéveseket, akik maguk is ezzel az identitással rendelkeznek, megbélyegzi, kirekesztésnek, támadásnak teszi ki, és nem nyújt számukra segítséget. Orbán Viktor pedig tudhatja, hogy még egy olyan bunkó, macsó vadállatnak is lehet meleg gyereke, mint amilyen ő, és azt nem az iskolai oktatásban tanulta.

Magyarország a világ szégyene, amikor nemzetközi tudományos szervezetekből marad ki, mert megjelenik a “sokszínűség” kifejezés, amely magában foglalja a származástól, vallástól, bőrszíntől és szexuális irányultságtól független elfogadást és befogadást, egyenlő jogokat és feltételeket biztosítva minden embernek, mindenféle megkülönböztetés nélkül. Elmebetegek, hogy ugranak a gender és a “sokszínű” szavakra, elhitetve sokakkal, hogy a sokszínűség és az emberi jogok veszélyeztetnek bármit. Éppen ellenkezőleg.

Miközben a világ sokszínű, és akkor is az marad, ha erről nem vesz tudomást a fasiszta és náci magyar állam, legfeljebb üldözi, megbélyegzi és elnyomja azokat, akik nem olyanok, mint Orbán Viktor, Kövér László és Németh Szilárd. De normális ember soha nem akar sem Orbán Viktor, sem Kövér László, sem Németh Szilárd lenni, mert nem szeretnének kökorszaki bunkók lenni. Varga Judit, aki maga is szembenézett a homofóbok mocskolódásával, nem mutat éppen vonzó példát a keresztény heteroszexuális családról a válásával, miközben hazudik a “gyermekvédelemről”...

HERCZOG LÁSZLÓ: MINDEN ÁLLAM ERKÖLCSI, POLITIKAI KÖTELESSÉGE, HOGY GONDOSKODJON POLGÁRAIRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.09.


Minden olyan válságos helyzetben, mint amilyet most az energiaválság jelent, elsősorban azoknak kell támogatásokat adni, akiknek az alapvető szükségleteik kielégítésére sincs módjuk, tehát a legszegényebbeknek, legelesettebbeknek – véli Herczog László. A korábbi szociális és munkaügyi miniszter úgy látja, ha valamiért karakteres az Orbán-kormány szociálpolitikája, akkor az éppen az, hogy a legalacsonyabb jövedelműekre nem fordít megkülönböztetett figyelmet. Amíg a társadalom tűri, meg is teheti.Mára több idősotthon működése is veszélybe került a megnőtt rezsiköltségek miatt, az intézmények kiadása többszörösére, akár tízszeresére emelkedett. Van, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra nőtt. A bentlakók nyugdíja sem elég a díjaik kiegészítéséhez, és sokaknak még a családja sem tud segíteni. Mi lesz ezeknek az intézményeknek a sorsa?

Azt gondolom, hogy azokat, akiknek kifejezetten alacsony a nyugdíjuk, valamilyen egyszeri kifizetéssel segíthetné a kormány. Ezt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) számtalan esetben kérte a kormánytól. Az igazi segítség azonban az lenne, ha a szociális otthonoknál a költségvetés kompenzálná a rezsiköltségek megugrását. Egyszerűbb is lenne, és nem az ottlakók térítését kellene emelni...

MATATÁS A TÉSZTÁBAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.09.


Orbán Viktor pékségbe vitte a kisonokákat. Mészáros gázos azon pékségébe Felcsúton, amely jórészt európai pénzből épült és szépült, ilyképp azt nem tudjuk, hová vitte volna a nemzetvezető az örökösöket, ha megállítja az EU-t. Maximum sétálni a budi mellé. Orbán egyébként már ripacsnak is rossz, meglehetősen unalmasak azon közlései, amelyek a stratégiában azt a szerepet játsszák, hogy egy vagyok közületek, s bármi hihetetlen, nekem is van luk a seggemen. Bár ez utóbbit már önmaga sem hiszi teljesen, később majd kiderül.

Egyébiránt másnap kalbászt is vett ugyanaz a kis csapat, vezetőjük pedig, a tekintetes nagyméltóságú elégedetten állapította meg a kisonokákról, hogy parasztgyomruk van. Ilyképp ez a bukolikus idill beleillik a helloröfivel megkezdett vonulatba, onoka, disznó, egyre megy, mindannyian csak szereplők Orbán bábszínházában, amelynek ez a darabja az egyközületek sorozatba tartozik azzal a nehézséggel, hogy a magyar talpasjobbágy nem visz haza kosárszán kenyeret, kalácsot, sonkát és húst, míg azonban az istenük igen.

Hiába, nagy a család, bő a rokonság, még szerencse, hogy mindahány a saját lábán áll. A kisonokák még nem, de ők e két nap alatt bejárhatták a birtok egy szeletkéjét, később majd megismerik a földeket, kastélyokat, egyebeket is. Mindemellett ez ma már nagyon sajnálatosan egészen természetesnek tűnik, és a színjátszás e fejezete nem is ezért érdekes, hanem, ahogyan a csipet csapat betódult a pékségbe, s amiként ott viselkedett az ott dolgozók bárgyú mosolygása közepette, holott ki kellett volna hajítaniuk a látogatókat.

Nem tették, hogyan is tették volna, hiszen a nagyságos úr tért be, s ha Mészárosé az üzem, akkor az övé is, ennek megfelelően pedig azt csinál ott, amit csak akar. Mint ahogyan az egész országgal is. Amit tehát a pékségben kicsiben látunk, az mindennek a képe, Orbán uralma maga. A képen, amit van szerencsénk látni, a méltóságos úr a munkás zöld dzsekijében födetlen fővel, a kisonokák szintén mindennapi cuccban, ráadásul a nyers tésztán matatnak, mintha a nagyi konyhájában volnának, holott jól láthatóan nincsenek ott...

ATOMERŐMŰ IS ÉPÜLHET A NÉPLIGETBEN? – AKKUGYÁRAK, 2. RÉSZ

ZÖLD VÁLASZ PODCAST
Szerző: ZÖLD VÁLASZ
2023.04.03.


Jelenleg gond nélkül születhetne jogszabály a Planetárium helyén felépítendő atomerőműről, csupán nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá kellene minősíteni a tervet – amit a kormány pillanatok alatt megtehet. Ezzel a példával érzékelteti Litkai Gergely, milyen módon tudtak megtelepedni az akkumulátorgyárak Magyarországon – akár környezetvédelmi engedélyek hiányában is. Itt a témával foglalkozó ZöldVálasz második része.

Az akkumulátorgyárakkal foglalkozó ZöldVálasz második részében Litkai Gergely a gyárak környezeti hatásait járja körül vendégeivel. Ők ezúttal: Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület aktivistája, nem mellesleg az Átlátszó újságírója, valamint Kiss Csaba környezetvédelmi szakjogász, az EMLA Egyesület ügyvédje. Míg az előző részben azt járta körbe a ZöldVálasz, hogy mit hozhat Magyarország számára az akkunagyhatalom álma (mert hozhat is), most a helyiek szempontjai kerülnek előtérbe a zajszennyezéstől a Duna szennyezéséig – valamint a magyar állam hozzáállása, ami mindig a gyár érdekeit helyezi előtérbe a lakókéval szemben.

A gödi gyárat például környezetvédelmi engedély nélkül létesíthették. Hogyan lehetséges ez? Válaszok podcastadásunkban.

Ha a beszélgetésben említett kérdésekbe el szeretne mélyedni, íme számos rendkívül alapos cikk:


- Ha már akkumulátorgyárat építünk, mégis hogyan csináljuk?

- Környezetvédelmi aggályok egy cikkben összeszedve

 - Az Átlátszó összeállítása az akkumulátorgyártás engedélyezési és ellenőrzési problémáiról

- A beszélgetésben említett bátonyterenyei akkumulátorhulladék-feldolgozóval kapcsolatos ügy részletei

- Dr. Kiss Csaba munkahelye

ITT HALLGATHATÓ, ITT OLVASHATÓ