2019. augusztus 27., kedd

A FIDESZ SZÁMÁRA AZ ÜRÜLÉKNEK MÁR NINCS SZAGA?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.27.Úgy tűnik, már nem akarja leállítani a szennyvíziszap importját a kormány. A Fideszhez közel álló lap ugyanis egy új magyar találmánynak kívánja beállítani a hatalmas botrányt kiváltó ürülékimportot.

Valami bűzlik Székesfehérváron. Először azt gondoltuk, hogy a szennyvíziszap. Kétségtelen, amikor az első szállítmány megérkezett Fehérvárra, a város polgármestere, Cser-Palkovics András azonnal felháborodott. Követelte, hogy a szennyező anyag behozatalát engedélyező Pest megyei Kormányhivatal azonnal adjon magyarázatot! Az indoklás persze a mai napig késik.

Később megszólalt a kormánypárt lángszavú szónoka Nacsa Lőrinc. A Fidesz-KDNP frakció szóvivője is felszólította a kormányt, hogy azonnal tiltsa meg a külföldi szennyvíziszap behozatalát. Magyarország ugyanis nem kér más szennyéből! Ezek után lépett színre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, aki szintén kijelentette, hogy valóban nincs szükség külföldi szennyvíziszap behozatalára. S természetesen be is tiltják az ürülék importálását. A fehérváriak örültek az ígéretnek, mert addigra a városban már „harapni” lehetet a bűzt, leginkább a horvát szennyvíziszapot tároló bánya közelében...


LÉTSZÁMHIÁNY: ÍGY LESZ FIZIKATANÁR IS AZ ANGOLOS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.08.27.


Szakszervezeti becslések szerint országos átlagban hetvenen látják el száz pedagógus munkáját. A következő 15 évben ráadásul 60-70 ezren elérik a nyugdíjkorhatárt.

„A zökkenőmentes tanévkezdéshez nagy szeretettel várunk még öt pedagógust: egy matekost, egy németest, egy tesist és két bármilyen szakost, egyet napközis nevelőnek, egyet pedig a könyvtárba (magyar, illetve könyvtár szak természetesen előny). Igen örülnénk még egy karbantartónak is, mert a fű megint kezd nagyon megnőni, hogy mást ne említsünk” - olvasható a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium Facebook-oldalán megjelent álláshirdetésben. 

A problémával nincsenek egyedül: a közigazgatási álláskereső portálon még egy héttel a tanévkezdés előtt, augusztus 26-án is 1055 álláshirdetést lehetett találni a „tanár” szóra rákeresve, és további 696 hirdetés jelent meg a „pedagógus” címszó alatt. Van olyan iskola, ahol csak 1-1 álláshelyet hirdettek meg, de van olyan is, ahol ennél lényegesen többet. Például a Gyömrői Weöres Sándor Általános Iskolában nyolc tanári álláshely betöltésére várnak jelentkezőket. 

Az oktatási kormányzat szerint mindezzel semmi probléma nincsen. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ rendre arra hivatkozik az országban tapasztalható tanárhiányról szóló hírekkel kapcsolatban, hogy a nyári időszakban „természetes” a betöltetlen álláshelyek számának növekedése, sokan ugyanis ilyenkorra időzítik a költözést, munkahelyváltást, az őszre pedig rendeződik a helyzet. 

Hogy pontosan hogyan rendeződik, arról egy Pest megyei iskola tanára, Hajnalka számolt be a blogján. „Az alakuló értekezleteken a verejtékező intézményvezető bejelenti, hogy sajnos nem sikerült 2-4-6-8 kollégát felvenni. A feladat megoldásra vár. A szakosokat (ahol még van) szólítják meg előbb. Még két-három osztály belefér, mi az a 30-32 letanított óra hetente? Azután következnek az önként jelentkező nem szakosok. Így lesz fizikatanár is az angolos, matekos is a tesis, és az elsőt tanító még napközis is” - írta. Szerinte ezzel a megoldással a betöltetlen állások 60-75 százalékát el is lehet tüntetni...

A DIKTÁTOR MÁR CSAK MAGÁNAK ÉPÍTKEZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.27.


Ismét csak kiderült, hogy a felcsúti kisvasút veszteséges. Fennállása immár negyedik évében, és egyre inkább. Bruttó 857 millió forintba került, amelyből az EU 600 millió forintot fizetett. Már akkor, 2015-ben is pontosan lehetett tudni, hogy veszteséges lesz a kisvasút, mégsem lehetett már semmit sem tenni

A megépítést követően maga az EU is küldött szakembereket, hogy megvizsgálják mennyire volt jó befektetés az a 600 millió forint, amit Orbán egyik agyatlan álmára szántak, de noha nem voltak odáig a kisvasúttól, a pénzt nem kérték vissza. 2016. április 30-i indulása óta minden évben veszteséget termelt a kisvasút, vagyis soha az életben nem fogja visszahozni a megépítés költségét sem, és pláne nem fog soha az életben hasznot hozni.

2018. július 1. és 2019. június 30. között a jegyértékesítésből 14,85 millió forint bevétel folyt be, a kisvasút üzemeltetése viszont 20 millió forintba került, azaz az elmúlt évben 5,15 millió forint veszteséget termelt a vasút.

Ezt pontosan lehetett előre tudni, mint ahogy azt is, hogy egyetlen milliárdos hazai stadion sem fogja soha a büdös életben megtermelni még csak az építési költségeket sem. De ez nem számít, ezekbe a dolgokba pont azoknak nincs beleszólásuk, akik egyébként azt fizetik. Mondja meg nekem valaki, mi szükségünk van egy több mint 100 milliárd forintos sportcsarnokra? Ki a büdös francnak hiányzik az? Ahelyett mondjuk foglalkozhatna azzal a kormányzat, hogy tesz valamit azért, hogy megkezdődjön a beígért budai szuperkórház felépítése. Arra ugyanis valóban szükség lenne, hiszen évente több mint 24 ezer ember esik áldozatul ennek a rendszernek...

BÁRTFAI-MAGER ANDREA VOLT FÉRJE IS ÉRINTETT LEHET A NAV EGYIK KORRUPCIÓS ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.08.27.


A FINA budapesti vizes világbajnokságot szervező állami cég, a BP2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter volt férje, Balogh Sándor is érintettje lehet annak az ügynek, amelyben május végén ügyészségi nyomozók elvitték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felderítő osztályának volt vezetőjét. 

Az Index számolt be arról néhány hónapja, hogy egy akció keretében, a munkahelyéről vitték el a NAV-os vezetőt.

Úgy tudjuk, hogy N. Róbert mellett két magánnyomozó is a vesztegetés gyanúja miatt indult eljárás gyanúsítottja lett. Egyikük M. Kálmán, a másikuk pedig K. Lajos – utóbbi az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársaként tevékenykedett magánnyomozóként.

Az Átlátszó értesülése szerint a korrupciógyanú miatt indult ügyben érintett Balogh Sándor, a BP 2017 Nonprofit Kft. gazdasági vezetője is. A G7 tavalyi portrécikke szerint Balogh

“a leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut”

A szerencsi származású vállalkozó több száz vállalatból álló céghálót vezet, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. legfőbb döntéshozója, a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke, a külföldi kereskedőházak ötletgazdája, és hozzá kötődik több alapítvány és egyesület is.

Szintén a G7 írt arról 2018-ban, hogy a miniszter volt férjéhez, Balogh Sándorhoz köthető, az államot százmilliókkal megkárosító cégháló működött Bártfai-Mager budapesti lakására bejegyezve...

NAGYOT NŐTT TAVALYHOZ KÉPEST A FEKETEMUNKA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.08.27.


Nem csökken, hanem nő a bejelentés nélkül foglalkoztatottak aránya, ahogy a munkabalesetek száma is.

A munkaügyi hatóság az ország öt megyéjében – Baranyában, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Veszprém megyében – minden nyár elején ellenőrzött cégnél talált valamilyen foglalkoztatással összefüggő jogi szabálytalanságot. A Pénzügyminisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti oldalára felkerült adatok szerint országosan a vállalkozások 82 százaléka trükközik, de legalábbis hanyag, amikor a dolgozók jogait kellene betartani.

Általában nincs lista a ledolgozott munkaidőről, de változatlanul sok vállalkozás próbálja lenyelni a bérek után befizetendő járulékokat úgy, hogy egyáltalán nem, vagy a ténylegesen ledolgozottnál sokkal kevesebb időre jelenti be alkalmazottját. A feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya nagyot nőtt a tavalyi 28 százalékhoz képest. Idén a vizsgálatokban érintett alkalmazottak 36 százaléka nem volt bejelentve és/vagy nem volt normális munkaszerződése. Az említett térségeken túl nagyon rossz a bejelentési és járulékfizetési fegyelem a fővárosban, Hajdú-Biharban és Borsodban, ugyanakkor javult Vas, Csongrád és Zala megyékben. A legfejlettebb gazdasági térségben, ahol gyakorlatilag nincs szabad munkaerő, s a cégvezetők is tudják, hogy nem mindenre rávehető, kiszolgáltatott dolgozókkal van dolguk, ott csak 25 százalék a szabálytalanságok aránya...

A FIDESZ ÚGY „MENTETTE MEG” A BALATONI VIHARJELZŐ ÁLLOMÁST, HOGY ÉPÍTKEZHETNEK MELLETTE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: FÓNAI IMRE
2019.08.26.


Több évtizednyi meteorológiai mérési adatokat lehet a kukába dobni a siófoki mérőállomás melletti telek beépítése után, mondta a balatoni „főmeteorológus”. Lovász László MTA-elnök is hiába lobbizott korábban Lázár János miniszternél. Ha a NER építkezni akar, nincs akadály.

Mint azt a magyarnarancs.hu két éve megírta, Lovász László MTA-elnök levélben kérte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter segítségét a balatoni viharjelző ügyében. A balatoni meteorológusok pedig ennél is korábban, 2013-ban adtak le először vészjelzést. Ők ugyanis akkor szembesültek azzal, hogy a siófoki viharjelző obszervatóriummal szomszédos telek magánszemély tulajdonosa építkezésbe kezdene a kicsiny, de annál értékesebb vízparti ingatlanon.

A megfigyelő állomás 1956-ban azért épült a Balatonba benyúló siófoki félsziget északnyugati csücskébe, hogy a lehető legkevesebb zavaró körülmény (például épület) befolyásolja a meteorológiai méréseket. Kelet felől azóta beépült az állomás környéke, és a szakemberek nem szeretnék, ha most nyugati irányból is ez történne...

KARAFIÁTH: ORBÁN KÉNYSZERBŐL HAZUDIK

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.08.26.


Lényegében olyan, mint a bigámista haverom...

Egy kedves ismerősömről kiderült, hogy nagy spíler:

évek óta két nővel él, boldogan; persze a nők nem tudják, hogy hősünk duplán élvezi az életet.

Faggattam, hogyan csinálja, azt felelte, ősi módszer segítségével élvezi a kvázibigámiát.

Mi lenne ez a titkos ősi módszer, hajoltam közelebb, hosszú mesére számítva, ám a metódus neve hétköznapi:

hazugság.

Képtelenségnek tűnt az egész, de rájöttem, működhet így bármely rendszer, ám az már nem csupán a hazug fél hibája, hanem az öncsaló, önmagának hazudó, végül a hazugságot igazságnak (ön)szuggeráló másik félé is. Aki hinni akar. Aki nem akar csalódni. Aki vezetésre vár, mert önmagában, saját ösztöneiben rég nem hisz. Inkább hagyatkozik hát az erős(nek hitt) partnerre, vezérre, apukára, pártra, többségi erőre.

Így aztán igazán nem csoda, hogy nincs az a hazugság, ami leverné a biztosítékot – és akkor innen már kizárólag a politikáról beszélünk.

Az utóbbi években eltűntek a határok. Az őszödi beszéd az utolsó, aminek hazugságát máig emlegetik.

A hazug szerepköre örökre betöltetett, az igazság a másik oldalon, ahol minden szó arany, ahol egyetlen állítás valóságtartamához sem férhet kétség. Az igazmondás glóriája ott csillog a vagyonnyilatkozatok és a plakátok és a Fidesz-média fölött.

Minden szó igaz! Bólogat, aki hallja, apu egész biztosan nem hazudik nekem.

Másfél éve jelent meg egy Guardian-cikk arról, amit amúgy tudtunk persze, hogy micsoda ocsmány hazugsággyár a magyar közmédia.

Idén februárban pedig számos médium lehozta a hírt, miszerint bő száz helyreigazítási pert bukott el a „királyi”.

Pár napja egy azóta külföldön dolgozó egykori kormánymédia-munkás pakolt ki. Két napig volt napirenden a téma, de csupán a baloldali sajtóban. Megszoktuk. Azért én érdeklődve figyeltem a baloldal csillapító önhazugságait arról, hogy

lassan vége, már repedezik a fal, és annyira lehullott már a lepel, hogy csak a totál idióta nem veszi észre a meztelen királyt, reménykedhetünk.

Sokan próbálták felmérni a fideszes médiahadjárat hatásait, ellenmondásos eredményekre jutva:...

DRÁMAI A MAGYAR NYUGDÍJHELYZET: EDDIG SOSEM LÁTOTT SZÁMOK A SZOMORÚ VALÓSÁGRÓL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.08.27.


Nem csak kevesen vannak, keveset is tesznek félre nyugdíjas éveikre a magyar fiatalok önkéntes pénztárakban - ez derül ki az MNB frissen publikált pénztári számaiból, amelyek között most új, korcsoportonkénti megoszlásban is bemutatja a jegybank, hogyan tesznek félre nyugdíjra a magyarok. Elkeserítőek a számok.

Azt eddig is tudtuk, hogy folyamatosan csökken az önkéntes pénztárak taglétszáma és a nyugdíjra félretett pénzek sem nagyon nőnek, az MNB új adatsorából viszont most azt is kiderült, mennyire drámai a helyzet a nyugdíjra való megtakarítások tekintetében a fiatalok körében.

Az MNB négy korcsoportra, a 16-29 év közöttiekre, a 30-44 év közöttiekre, a 45-59 év közöttiekre, valamint a 60 év felettiekre lebontva is bemutatja, milyen az önkéntes pénztárak taglétszámának és tagdíjainak megoszlása. A pénztári taglétszámi adatokból kiderül, hogy

- tavaly december végén a fiatalabb, 16-29 év közötti korosztály képviseltette magát a legkevesebb taggal az önkéntes pénztárakban 59 ezer fővel, őket a 60 év felettiek követik 155 ezer taggal. A 30-44 év közöttiek száma 432 ezer fő volt, a legtöbben viszont a 45-59 év közöttiek voltak, összesen 489 ezren.
- Az adatokból jól látszik, hogy a 30 év alattiak aránya alig 5% a teljes taglétszám tekintetében, miközben a nyugdíjhoz közelebb álló, 45-59 éves korosztály már több mint 43%-ot képvisel. Ebből is látszik, hogy a nyugdíjra való öngondoskodás tekintetében az idősebb korosztály sokkal inkább az élen jár, mint a fiatalok, igaz persze az is, hogy érthető módon nagyobb azoknak az aránya, akik a nyugdíjhoz közelebb vannak.
- Sajnos nem segít a fenti trenden az sem, hogy a cafeteria- és ebből adódóan az adóváltozások miatt vélhetően egyre több az olyan munkáltató, amely kevesebbet fizet be munkavállalói után az önkéntes kasszákba, illetve más típusú juttatásokat ad dolgozóinak. Ez pedig javában érinti a frissen a munkaerőpiacra kerülő, illetve csak pár éve dolgozókat.
- Mindezek mellett jól látható, hogy a 30 év alattiak száma évről évre csökken az önkéntes pénztárakban, mint ahogyan 30-44 év közöttiek is. Ezzel szemben viszont a 45 felettiek száma folyamatosan nő, egyre inkább nő tehát a pénztárak átlagéletkora...

ÍGY LOHOLUNK AUSZTRIA UTÁN - SIKERÜLT KIMUTATNI EGYHARMAD HELYETT A MAJDNEM 60 SZÁZALÉKOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.27.


A rendszerváltás óta 30 év telt el, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői ebből az alkalomból értékelték, miként alakult eddig a magyar felzárkózás. Bevetnek néhány olyan módszert, amelyekkel sikerül kimutatni, hogy az idén már elérhetjük az osztrák fejlettség 58 százalékát.

Harminc év távlatából immár kijelenthetjük, hogy a rendszerváltás gazdasági álma sajnos ezidáig nem teljesült – szögezik le az MNB szakértői (a teljes írás itt olvasható). Majd megfogalmazásuk szerint a társadalmi szempontból a jólét változását leginkább megragadó indikátorokat azonosítva felvázolják, hogy a helyzet nem is annyira rossz. A különböző kiegészítésekkel sikerül az Ausztriához mért egyharmados arányt majdnem 60 százalékra feltornázni. Készítettek olyan grafikont is, ami azt mutatja, hogy igazán a Fidesz kormány alatt lendült be felzárkózásunk...

EGY ÍR, AKI BELESZERETETT BUDAPESTBE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.27.


Vajon mi késztet egy 23 éves fiatalembert arra, hogy Budapestre költözzön és utána meg is telepedjen a magyar fővárosban? Milyennek látta a 90-es évek közepén és később a budapesti életet?

Jó negyedszázaddal ezelőtt, a szocializmus bukását követően sok nyugati nagyvállalat érezte úgy, hogy finoman szólva lenne keresnivalója a régióban.

A multik megtelepedésével jöttek a külföldi munkavállalók is, akik persze szomjazták a hazai ízeket és társaságot. Így jelentek meg az első pubok a régióban, Prágában, Varsóban – és persze Budapesten is.

Ennek a folyamatnak az egyik emblematikus budapesti helye a Becketts pub lett, amit az ír Declan O’Callaghan nyitott.

„1995 újév napján érkeztem meg Budapestre. Fagyos hideg volt, mindenhol hó, de az emberek azt mondták: tarts ki nyárig, olyankor nagyszerű az idő” - mesélte az Irish Timesnak.

„Így hát kitartottam, majd a három hónapos próbaidőből hat hónap lett, a félévből három év – most pedig már közel 25 éve élek a magyar fővárosban” - tette hozzá Declan O’Callaghan.

A férfi Dublin egyik déli negyedében nőtt fel, bárokban és hotelekben dolgozott Killiney-ben és Mounttownban, mielőtt munkaadói felajánlották volna az akkor 23 éves fiatalembernek, hogy menjen dolgozni a közös tulajdonukban álló, nemrég nyílt Beckettsbe.

„Budapest sokkolt”

„Fogalmam sem volt, mire számítsak, amikor megérkeztem, sokkolt Budapest. Az iskolában nem sokat tanítottak arról, milyen az élet a Vasfüggöny mögött, azt hittük, nincsenek ételek az üzletekben és buszok az utakon” - emlékezett vissza.

„Aztán amikor megérkeztem, istenem! Láttam, hogy a tömegközlekedés az egyik legjobb a világon, az épületek pedig egyszerűen csodálatosak. A berlini fal 1989-es leomlása után alig öt évvel mindent lehetett kapni… a kapitalizmus hatalmas erővel csapott le” - mondta Declan O’Callaghan.

Persze bőven akadtak nehéz pillanatok, már csak azért is, mert először élt egyedül külföldön (23 évesen, ugye), hiányoztak neki a szülei és a testvérei, de a 90-es évek Budapestjének atmoszférája és a lehetőségek gyorsan elcsábították.

„A város tényleg vissza akart kerülni a térképre a „kelet Párizsaként” és úgy éreztük, ennek mi is a részesei vagyunk. Kiváltságos helyzetben voltunk, mert mindenki nálunk ivott. Minden multinak megvolt a maga külföldiekből álló stábja, akik magyar viszonyokhoz képest elképesztő összeget kerestek – és mi voltunk az otthonuk Budapesten” - mesélte Declan.

Márpedig ezek a külföldiek minden nap munka után egyenesen nekiindultak a városnak, mert nekik annyira olcsó volt minden. „Csak dobálták a pénzt a kasszánál, úgy éltek, mint a királyok” - emlékezett vissza az ír férfi, aki 1997-ben vette át a hely működtetését.

„A pubban élve láttunk embereket felnőni, elveszíteni mindent, megházasodni, gyereket vállalni, elválni… Fantasztikus napok és fantasztikus alakok voltak” - nosztalgiázott Declan...

A „BELGASÁG” MÁSIK ARCA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: PETŐCZ GYÖRGY
2019.08.23.


Az idei tusványosi beszéd volt a NER Kötcséken és Tusványosokon át tartó ideológiai menetelésének csúcspontja és valószínűleg a hanyatlás kezdete. Az idáig vezető utat a túl Jón és Rosszon amorális erkölcse és a hatalom akarása jellemezte: a liberalizmus ellenében, egy nem liberális attitűd és logika jegyében. Az „illiberalizmus” – s a vele járó ellenségképzés, harc és tagadás – volt a NER dinamikus és offenzív korszaka. A fogalom erejét jórészt a korlátozatlan kiterjesztés lehetősége, a meghatározatlanság, az elvi önkorlátozások elvetése és az öntörvényűség felszabadítása adta. A negatív „illiberalizmus” pozitív tételezéssel való felváltásának kényszere s e kényszer érzete viszont már megtorpanást mutat: válságtünet.

A tusványosi beszéd végére biggyesztett „keresztény szabadság” az elmúlt harminc év Fidesz-történetével inkoherens fejlemény, mert az eddig féktelen – s féktelenségénél fogva sodró és más – hatalomakarást belehajtja az önmeghatározás és vitathatóság csapdájába. Tudniillik: miért „keresztény szabadság”, mi az, ki definiálja, s milyen joga, múltja és hitelessége van hozzá? (Tamás Gáspár Miklós A keresztyén szabadság. Helyesbítés című publicisztikájában a kifejezés lutheri eredetét említi, s minden protestáns egyház alapvető jelentőségű mondatai közé sorolja. „Orbán Viktor nyilván erre célzott”, írja. A politikai nyelvezetek tükörlabirintusában azonban egyelőre óvatosabb maradnék a megfejtéssel. A tisztán politikai kontextusban bedobott kifejezés tartalmát a lutheri eredet és a vele kapcsolatos korabeli viták aligha tisztázhatják; s mindenképpen elgondolkodtató a szónok által azonnal megadott angolra fordítás, a Christian Liberty, ami nem lutheri, hanem leginkább mai amerikai vagy hitgyülis asszociációkat kelt az átlagosan művelt – műveletlen – polgárban. Egyszóval, az értelmezést először a kormányoldaltól érdemes várnunk.)

Jelen írás azonban nem a jelennel, hanem a jelenhez vezető múlttal, a kezdetekkel foglalkozik. Azt kívánja bemutatni, hogy az „illiberalizmus” szinte törvényszerűen a Fidesz gyökereiből fakadt. A liberalizmus felől nézve már a kezdet sem volt az „ártatlanság” kora.
*
A „belgaság” volt a megszületőben lévő Fidesz alapeszméje és alapideológiája. 2002-ben, a Csak a narancs volt c. interjúkötet bevezető tanulmányában Bozóki András így fogalmazott: „A Fideszt létrehozó egyetemisták és fiatal értelmiségiek úgy vélték, hogy a rendszerváltás nem csupán politikai változást jelent (…), hanem lehetőséget arra, hogy Magyarország normális, történelmi görcseitől és belső »zsigeri« megosztottságaitól megszabaduló európai demokráciává váljék. A »tiszta lappal« nem csak szlogen volt, hanem komolyan vett lehetőség arra, hogy végre valami teljesen új, sosem látott, sosem tapasztalt jó dolog kezdődjék. Míg a többi rendszerváltó párt a magyar történelmi múltban kereste elődeit és példaképeit, a Fidesz fiataljai számára a múlt a »hatodik koporsót« jelentette, amely a diktatúra és a levert forradalom fiatal áldozatainak jelképes nyugvóhelye volt. A hatodik koporsó lezárásával a szervezet önkéntelenül is a jövő felé fordulva, múltnélküliségét hangsúlyozva, a kommunizmus által »már meg nem fertőzött« nemzedék nevében politizált. (…) Amikor a Fidesz »elvált szülők gyermekének« tekintette magát, ebben az önmeghatározásban nemcsak az volt benne, hogy meg kívánta különböztetni magát az MDF-től és az SZDSZ-től, hanem az is, hogy hangsúlyozni akarta a szülők generációjától való különbözőségét.” Ugyanebben a kötetben Hegedűs István elmondja, hogy „nem tudom, ki találta ki az »elvált szülők gyermeke« szlogent. A Fidesz sokáig azt az álláspontot mondta magáénak, hogy nekünk, az új generáció képviselőinek, mindkét értelmiségi csoportosuláshoz közünk van, vitáikban pedig szívesen vállalunk közvetítő szerepet. Politikai identitásunkat ezért is neveztük »belga« identitásnak. Ez a kifejezés azt a felfogást tükrözte, hogy mi nem vagyunk sem »flamandok«, sem »vallonok«, sem népiesek, sem urbánusok, hiszen minket nem érdekel ez az elavult magyar történelmi-értelmiségi megosztottság.”

Az idézettek két jól informált résztvevő már bizonyos távolságból adott korhű és pontos elemzései, illetve visszaemlékezései. A szóban forgó „belgaság” az ismert viccből származott, és azt jelentette, hogy kettő között: ez is, az is, de sem ez, sem az. S amikor azt mondjuk, hogy ez volt a Fidesz alapideológiája, akkor sajátos ideológiáról beszélünk, amit nem annyira állítások, mint inkább egy pozíció – a közöttiség – definiált...


EMELÉS HELYETT CSAK DÍSZUTALVÁNY – LEMARADTAK A NYUGDÍJAK A BÉREK MÖGÖTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.08.27.


A nyugdíjemelési szabályok 2011-es szigorítása miatt havonta 7500 forinttal kisebb ellátást kapnak az idősek. Ennek fényében már másként fest az egyszeri választási rezsiutalvány.

Az elmúlt évek hatalmas béremelkedéséből a nyugdíjasok semmit sem profitáltak, mivel a nyugdíjak emelkedése immár tizedik éve nem tart lépést a bérek emelkedésével – azt kizárólag az inflációhoz kötik. 2010-2018 közötti kilenc évben a nyugdíjak összesen 29,2 százalékkal emelkedtek, ám az infláció miatt azok vásárlóértéke mindössze 7,6 százalékkal nőtt ez idő alatt, miközben a reálbérek ugyanezen a távon 37,2 százalékkal bővültek – derül ki a KSH adataiból. Így hatalmas szakadék nyílt az (átlag)keresetek és az (átlag)nyugdíjak között az utóbbiak rovására. Ennek fényében már érthető, hogy az önkormányzati választások előtti hetekben a kormány miért osztogat minden nyugdíjasnak 9000 forintnyi rezsiutalványt. Ez a nyílt beismerése annak, hogy a nyugdíjak vásárlóértékével komoly gondok vannak. 

 A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint idén januárban a 2,7 százalékos emelés után havi 134 985 forintra emelkedett az átlagnyugdíj, ám ez az átlag hatalmas sávban szóródik. A minimálnyugdíj bő tíz éve változatlanul 28 500 forint, ilyen ellátást több ezeren kapnak mind a mai napig. Épp a Népszava kérésére adta ki idény nyáron a MÁK a nyugdíjakkal kapcsolatos adatokat: eszerint 21 ezer olyan idős ember él az országban, aki legfeljebb havi 50 ezer forintot kap kézhez, miközben ma már kétmillió forint feletti nyugdíjakat is folyósítanak. A járadékot a 2010 előtti években nemcsak az inflációhoz, hanem a nettó bérek emelkedéshez is kötötték, így fordulhatott elő, hogy egyes években az inflációnál kisebb mértékben nőttek a nyugdíjak, ám a jól menő években ezért komolyabb növekedést kaptak cserébe a nyugdíjasok. 

A nyugdíjemelések bérindexálását 2010-ben a Bajnai-kormány alakította át úgy, hogy a béremeléseket csak azokban az években lehet figyelembe venni, amikor a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Ám 2011-ben ezt a rendelkezést is eltörölte az Orbán-kormány, így azóta kizárólag az inflációhoz láncolják a nyugdíjak emelését. Ez a szabály 2015-től kifejezetten hátrányosan érintette a nyugdíjasokat, ugyanis ha a korábbi rendszer maradt volna érvényben, akkor 2015 és 2018 között plusz 6,5 százalékkal gyorsabban nőttek volna a nyugdíjak. A jelenlegi 135 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez havi 7500 forintos többletellátást jelentene, vagy másként fogalmazva éves szinten egy bő félhavi ellátástól estek el nyugdíjasok a 2011-es szabálymódosítások eredményeként...

MEGFELELŐEN VÉDI A MAGYAR JOGRENDSZER AZ ÁLLATOKAT?

JOG-ÁSZ BLOG / 24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2019.08.26.


„Egy nemzet nagyságát és erkölcsi fejlődését az mutatja hogyan bánik az állatokkal” – vallotta Mahatma Gandhi. Vajon mit gondolna a mi erkölcsi fejlődésünk szintjéről? Megfelelően védi a magyar jogrendszer az állatokat? És ha a jók a törvények, milyen a joggyakorlat? Hogyan érvényesülnek az állatok „jogai” más országokban?

Országszerte felháborodást keltett az a balotaszállási nő, aki azzal büntette a vihar miatt megrémült és elszökött kutyáját, hogy az autójához kötve kilométereken át húzta. Mire az állatvédők intézkedni tudtak volna, a vérző – és a nő szerint már halott – kutyát elásta. A nő nem is értette az állatvédők felháborodását. A Szurkolók az állatkínzás ellen nevű csoport Facebook-oldalán a következőket írta: „felkerekedtünk és úgy döntöttünk, végre a szemébe nézünk. Voltak terveink, hogy miképp veszünk revánsot az asszonytól. Kizárólag olyan emberekkel mentünk, akik bevállalták volna a cselekedetük után kiszabott esetleges büntetést.” Nem csoda hát, hogy az asszony házát rendőrök vigyázzák. Mert a bármilyen kegyetlen állatkínzásra nem az önbíráskodás, az erőszak a megoldás. Az asszonyt azóta gyanúsítottként már kihallgatták.

De, Gandhi gondolatát követve, nézzünk szét egy kicsit más országokban: vajon máshol hogyan bánnak az állatokkal?

Svájcban az állatok alkotmányos védelemben részesülnek. Az alkotmányban írják elő, hogy a kantonokban szabályozni kell az állatvédelmet. Ez a fogalom az állatokkal való bánásmód széles körét öleli fel a tartásuktól, gondozásuktól kezdve az állatkísérleteken és a szállításukon át egészen az érzéstelenítés nélküli leölésük tilalmáig. Tilos az állatok „megalázása”, természetes külsejük megváltoztatása, és így tovább. Németországban 2002, Ausztriában 2004 óta szintén az alkotmány rögzíti az állatvédelmi törvényeik alapját. Indiában is az alkotmány mondja ki, hogy „a népnek morális kötelessége, hogy megóvja az állatokat a szenvedéstől”, emellett kifejezetten tiltja a szarvasmarhák leölését.

Svédország a házi kedvencek tartását is részletes előírásokhoz köti. Egy cicát maximum 12 órára, egy kutyát legfeljebb 5-6 órára szabad egyedül hagyni a lakásban. Számos szabály biztosítja a kint tartott kutyák megfelelő körülményeit is: legyen a kertben árnyékos és napos hely számukra, kellő védelem az eső és a hideg ellen. És talán, ami a legszebb, még csak nem is törvény, hanem egy mezőgazdasági minisztériumi iránymutatás rögzíti mindezt, a gazdák mégis betartják. Az irányelv abból indul ki, hogy az állatoknak biztosítani kell, hogy jól érezzék magukat és a természetüknek megfelelően viselkedhessenek. Még azt is előírják, hogy naponta kétszer foglalkozni kell a házi kedvencekkel, mert azoknak is vannak „szociális igényeik”. Az állatkínzást pedig általában pénzbüntetéssel, de alkalmanként börtönnel is büntetik...

ITT OLVASHATÓ

HA TÉNYLEG AZT AKARJÁK, HOGY A BÁNTALMAZOTT NŐK SEGÍTSÉGET KÉRJENEK, AZT NAGYON MÁSHOGY KÉNE CSINÁLNI

444.HU
Szerző: BOROS JULI
2019.08.27.


- Múlt héten egy budai lakásban egy férfi megölte élettársát és közös gyereküket.

- A rendőrség azóta két közleményt adott ki, az egyikben elismerte, mulasztás történt az ügyben, a másikban arra kéri a lakosságot, ne egyetlen hiba alapján ítéljék meg a munkájukat.
- Magyarországon hetente legalább egy nő meghal családon belüli erőszak következtében, és minden ötödik nőt rendszeresen bántalmazza a partnere.
- A magyar kormány 2014 óta nem ratifikálja a nők és gyerekek jogait védő Isztambuli Egyezményt, ami Varga Judit igazságügyminiszter szerint csak egy „politikai hiszti”, ugyanis a magyar kormány amúgy is fellép a családi erőszak ellen.

Július 24-én lövések dördültek egy kecskeméti plázában: egy vadász próbálta megölni élettársát, akivel pár hete szakítottak. A férfi nem tudta elfogadni a döntését, többször megfenyegette a nőt, akivel a szakítás után többször is erőszakosan viselkedett. A nő annyira félt exétől, hogy testőrt fogadott. Mint kiderült, jól tette, a testőr volt az, aki a földre teperte, és a rendőrök kiérkezéséig ott is tartotta a fegyverest. Áprilisban egy forráskúti férfi délelőtt megölte a feleségét, majd magával is végzett. Februárban halálra vert egy nőt az élettársa az V. kerületben. A lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián ellen többféle bizonyíték is volt, és a támadás után rögtön őrizetbe vették, később mégis elengedték a rendőrök, és megpróbálták megszüntetni az ellene folyó nyomozást, ami csak azután indult újra, hogy az áldozat panaszt tett.

A sort akármeddig lehetne folytatni akkor is, ha csak az elmúlt néhány évben ismertté vált ügyek közül válogatnánk. Magyarországon átlagosan hetente egy nő veszíti életét bántalmazás miatt, az elkövető a leggyakrabban a férj vagy az élettárs. A legtöbb ügyről legfeljebb akkor értesül a közvélemény, amikor a bíróság ítéletet hirdet, nincsenek sajtótájékoztatók, nem szólal meg a Belügyminisztérium, sőt, a kormánymédiában készségesen el is nevetgél a riporter egy olyan emberrel, aki tűzifával verte agyon a 16 éves barátnőjét.

Múlt héten egy férfi egy budai lakásban megölte élettársát és közös, 4 éves gyereküket, majd magával is végzett. Azóta k
iderült, a családban egy ideje már rendszeresek voltak a hangos veszekedések, és ez feltűnt a szomszédoknak is. A gyilkosság után ellentmondásos hírek jelentek meg a sajtóban, a környéken lakók közül többen is azt mondták, voltak próbálkozások, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a veszélyesnek látszó helyzetre. A 444.hu ezért péntek este kérdéseket küldött a BRFK-nak, arra vártunk választ, összesen hányszor keresték a rendőrséget a családdal összefüggésben, hányszor és ki kért intézkedést, és az hány esetben történt is meg. Másnap délelőtt kaptuk meg a válaszokat, ezekből kiderült, hogy összesen háromszor érkezett bejelentés.

Először - augusztus 20-án - maga a nő hívta a rendőrséget, mert élettársa állítólag elvette a kulcsait. „A járőrök a helyszínen meghallgatták a 31 éves nőt és 35 éves élettársát, akik elmondták, hogy szóváltást követően rendezték a köztük lévő vitát, tettlegesség nem történt. A helyszínen további rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel” - írják...

GÁLÁNSABB IS LEHETETT VOLNA A KORMÁNY A NYUGDÍJASOKKAL

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.08.27.


A nyugdíjasoknak némi macerával járhat a 9 ezer forint érvényesítése a rezsiszámlában. Az érdekképviseletek vezetői hangsúlyozták, minden forint jól jön a kisnyugdíjasoknak, de ha valóban a gazdaság jó teljesítménye felett érzett örömét szerette volna érzékeltetni a kormány az idősekkel, akkor gálánsabb is lehetett volna. A választások előtti időzítést sem tudták szó nélkül hagyni.

A nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek kihagyásával döntött a kormány az önkormányzati választás elé időzített háromszor 3000 forintnyi rezsiutalványról – tudtuk meg a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnökétől. Karácsony Mihály szerint számos olyan kérdés van, amit előre tisztázni lehetett volna ahelyett, hogy a válaszokat utólag próbálják kiolvasni a nyugdíjasoknak járó juttatásról szóló kormányrendeletből.

Más ha postán, más ha a szolgáltatónál használják fel a nyugdíjasok


A rezsiutalványt a postán a csekkek befizetésére lehet használni, és a rendelet szerint vissza nem adnak belőle, így érdemes annyi csekket vinni, hogy az összeget teljesen fel tudják használni a kedvezményezettek. Ha nem elég az utalvány a csekkekre, akkor bankkártyáról nem, csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Annál viszont, aki közvetlenül a gáz- vagy áramszolgáltatónál használja fel, nem baj, ha az utalvány összege több, mint a fizetendő számla – jóváríják a túlfizetést a következő számlán. Aki tehát kevesebb, mint 3 ezer forintnyi számlát fizetne be a rezsiutalvánnyal, annak érdemes a szolgáltató ügyfélszolgálatára mennie, vagy ha ragaszkodik a postához, több csekket összevárni.

Arról nem tesz említést a rendelet, hogy miként használja fel a rezsiutalványt az, aki egyedi átutalással, csoportos beszedéssel fizeti a számláit A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, Némethné Jankovics Györgyi úgy tudja, közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán érvényesíthetik az utalványukat, és ezt mondta Fónagy János államtitkár is...

GULYÁS MÁRTONÉK OKNYOMOZÓ VIDEÓBAN BUKTATTÁK LE A KÖZMÉDIA HÍRMANIPULÁCIÓJÁT


MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.08.26.


A Partizánhoz juttatott el valaki két emailt, amelyek elég szépen bizonyítják, hogy a közmédiában megfelelő alanyokat keresnek, hogy a Fidesz szája íze szerint tematizálják a híreket.

Az első email szerint a kormány bejelentése után, hogy rezsiutalványokat fognak kapni a nyugdíjasok, keresnek a közmédiába olyan interjúalanyokat, akik elmondják, hogy ez egy jó intézkedést. Tehát a közmédia dolgozói nem elmennek, és keresnek nyilatkozó nyugdíjasokat, hanem olyan nyugdíjasokat kell keresni, akik dicsérni fogják a kormány intézkedését. A másik email is hasonló, eszerint az email szerint olyan méhészeket kell keresni, akik egy másik kormányzati támogatás haszonélvezői, hogy dicsérjék a kormányt...

TALÁN TÚLÉLIK TRUMP ELSŐ CIKLUSÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.27.


Macron francia elnök jó politikusnak bizonyult a G7 csúcson. Azzal, hogy Trump amerikai elnök egóját ápolta, sikerült elkerülnie számos konfliktust. Nemzetközi médiaszemle.

Megkönnyebbülés és rettegés – ezzel a két címszóval összegzi a Politico című amerikai hírportál európai kiadása a világ legnagyobb fejlett nemzetgazdaságait tömörítő G7 országcsoport tegnap véget ért biarritzi csúcstalálkozóját. Az a tény – vélekedik a Politico –, hogy a következő, 2020-as csúcsot Miamiban rendezik, egyfelől azt jelenti, hogy Donald Trump amerikai elnök mintegy átrajzolja a G7 cégérét, másfelől viszont úgy is lehet értelmezni, hogy a G7-nek legalább sikerült túlélnie Trump első hivatali ciklusát, amely többek reménye szerint egyben az utolsó lehet. Az amerikai portál elismeréssel állapítja meg, hogy a biarritzi csúcs házigazdájának, Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek sikerült kivédenie azokat a konfliktusokat és kudarcokat, amelyek az előző két G7-es csúcsot jellemezték, különösen a tavaly a kanadai Québecben tartott találkozót, illetve az azután egy hónappal megrendezett brüsszeli NATO-csúcsot.
Trump egója

Macron győztesnek mondhatja magát, és ebben nagy szerepet játszott a Politico szerint, hogy gondosan ápolta Trump egóját, megkülönböztetett figyelmességgel kezelte az amerikai elnököt. Személyesen ő várta Trumpot a szállodájában a szombati érkezéskor, és azonnal közös ebédre invitálta, de aztán végig az egész programsorozat alatt szorosan a közelében maradt. A francia államfő vállalt bizonyos kockázatot, amikor a G7-es csúcs helyszínére meghívta az iráni külügyminisztert is, de ezt csak a Trumppal való konzultáció után tette. Az persze, hogy Trump arról áradozott Biarritzban, mennyire jól érzi magát, nem változtat azon, hogy az amerikai elnök álláspontja eltér a többiekétől kereskedelmi ügyekben, a klímapolitikát illetően, az iráni atomalkuval kapcsolatban, illetve Oroszország megítélésében.

Visszaengedik Putyint?

Míg a legtöbb G7-es vezető az Ukrajnával szembeni orosz katonai fellépés miatt hevesen ellenzi Moszkva visszafogadását a klubba, addig Trump azt fontolgatja, hogy a Miamiban tartandó jövő évi csúcsra meghívja Vlagyimir Putyint, bár elismeri, lehet, hogy az orosz elnök ezt vissza fogja utasítani, mert nem vendégként, hanem teljes jogú, visszafogadott tagként kívánna csak megjelenni. A záró sajtóértekezleten Trump agyondicsérte Macront, és azt is elárulta, hogy felesége, Melania nagyon kedveli a francia borokat. Arra a riporteri megjegyzésre már nem reagált, hogy korábban a francia bort is említette, mint olyan európai terméket, aminek a behozatali büntetővámmal sújtását megfontolás tárgyává tette.
Boris Johson tartozása

A Politicónak egy másik cikke arról szól, hogy Boris Johnson, az új brit miniszterelnök ugyan nagy zajt csapott, de kevés vizet zavart Biarritzban. Előzetes sajtójelentések szerint azzal a szándékkal érkezett, hogy majd jól megmondja az ott levő uniós tagállami vezetőknek, esze ágában sem lesz kiegyenlíteni az EU-nak azt a közel 40 milliárd fontra rúgó pénzügyi kötelezettséget, amivel az esetlegesen megállapodás nélküli kilépésre készülő Egyesült Királyság még tartozik Brüsszelnek. Uniós tisztségviselők szerint azonban ez a kérdés végül fel sem merült a megbeszéléseken, sem azok oldalvizén...

JÓ HELYRE KERÜLNE A REZSIUTALVÁNY ÉS ANNAK ELLENÉRTÉKE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.08.26.


Akár magukat az utalványokat, akár azok ellenértékét is hasznosítani tudják szociálisan rászorulók támogatására Iványi Gáborék – az utalványokat vagy a pénzt postai úton vagy átutalással, illetve személyesen is el lehet hozzájuk juttatni hozzájuk – tudtuk meg Ónodi Györgytől, az Oltalom Karitatív Egyesület gazdasági igazgatójától. Közel tízezer családot támogatnak heti, havi vagy éves rendszerességgel, erre évente legalább 80-100 millió forintot költenek – mondta.

„A jogászunk alaposan megvizsgálta a Magyar Közlönyben pénteken megjelent vonatkozó kormányrendeletet, s ennek alapján immár bizton tudjuk állítani, hogy a mástól kapott rezsiutalványokat bármely magánszemély használhatja, ha van a nevén gáz- vagy villamosenergia-szolgáltatói szerződés – ez pedig azt jelenti, hogy tudjuk fogadni ezeket az utalványokat” – mondta a gazdasági igazgató. Iványi Gábor lelkész már korábban beszélt erről portálunknak, s megígérte, hogy pontosan utánajárnak annak, hogy milyen lehet ennek az átruházásnak a technikai lebonyolítása.

Ónodi György elmondta: ha magukat a 3000 ezer forint címletű utalványokat kívánja valaki rajtuk keresztül átadni a rászorulóknak, akkor azt kétféle módon teheti meg. Vagy postára adja („volt, aki korábban az Erzsébet utalványokat így adományozta tovább rajtunk keresztül”), vagy személyesen beviszi a Budapesten lévő központjukba. Ott, azaz a Dankó utca 11. szám alatt éjjel-nappalos portaszolgálat működik, s tervezik, hogy egy erre a célra felcímkézett gyűjtőedényben gyűjtik majd azokat. „A rezsiutalványokat szociális munkások segítségével tudjuk eljuttatni a leginkább rászorulóknak, akiknek ez valódi segítséget jelent, ráadásul nincs korlátozás, akár többet is fel tud használni az a magánszemély, aki kap ilyet” – mondta...

A FŐHŐST NÉZVE ELSZÉGYELLTEM MAGAM, HOGY NEM IGYEKSZEM ELÉGGÉ

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.08.26.


Mit gondolnak a szegénységből és kilátástalanságból való kitörésről azok a hátrányos helyzetű szabolcsi fiatalok, akik megnéznek egy erről szóló, de Budapesten játszódó dokumentumfilmet, amiben egy elszánt edző a profi bokszolói karrier kapujáig visz egy fiatal roma srácot? Vannak, akik elszégyellik magukat, hogy nem dolgoznak elég keményen a sikerért, de vannak olyanok is, akik jó adag szkepszissel fogadják a sporton keresztüli felemelkedéses sztorikat. A Gettó Balboa című, új magyar dokumentumfilm kifejezetten hátrányos helyzetű fiataloknak szervezett egyik vetítésén jártunk, és a film után a saját kitörési stratégiáikról beszélgettünk a közönségben ülő srácokkal.

Száz, szegénysorból való kitörésről szóló hollywoodi filmet is levetíthetnének 25 hátrányos helyzetű szabolcsi fiatalnak, akik erről álmodoznak, mégsem tudnának velük mit kezdeni.

Ellenben, ha egy magyar kitörés-történetet ismernek meg egy dokumentumfilmből, attól már könnyebben beindulhatnak a gondolataik. Ha pedig a saját környezetükben is be tudják azonosítani azokat az embereket, akik segítőik lehetnek abban, hogy egyről a kettőre jussanak, az a legideálisabb helyzet.

Ez motiválta a Gettó Balboa című, tavaly bemutatott dokumentumfilm alkotóit, hogy filmjüket hátrányos helyzetű fiatalokhoz is elvigyék, akik ugyanúgy keresik a kiutat kilátástalanságból, mint a filmben szereplő központi karakter. A Gettó Balboa egy budapesti bokszedző, Sipos Mihály történetét dolgozza fel, aki 15 éve egy fegyveres támadás túlélése után megtért, úgy döntött, felhagy alvilági életével, és kallódó fiatalokat kezdett a küzdősporton keresztül felkarolni...

HIÁBA ORBÁN ÍGÉRETE, A MAGYAR KORMÁNY MIATT ÚSZHAT EL A CEU BAJOR TÁMOGATÁSA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.08.27.


A magyar kormány játszmái sodorhatják el a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem megállapodásához szükséges bajor támogatást. A müncheni minisztérium azt írta a hvg.hu-nak, hogy amíg a magyar fél nem teljesíti a feltételeket, a részükről nem működik az egyezség. A Fidesz szerint viszont éppen a bajorok miatt nincs előrelépés. Pedig a két intézmény a szakmai kérdésekről már mindenben megállapodott.

Minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány miatt fog meghiúsulni a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) között korábban megkötött együttműködési megállapodás. Ezzel a bajor kormány pénzügyi támogatása is elúszhat – tudta meg a hvg.hu. A két intézmény ettől szakmai alapokon még dolgozhat együtt – mint ahogy azt tervezi is. Manfred Weber és Orbán Viktor bejelentésének azonban nem sok realitása van.

Weber tavasszal a Fidesz Néppártban maradásának feltételéül szabta a CEU jogállásának rendezését, illetve Budapesten tartását. Márciusi látogatásán bejelentette, hogy a bajor kormány és a TUM segítségével mentenék meg az egyetemet. Az általa vázolt konstrukció szerint Bajorország két tanszék finanszírozásába szállt volna be, egy harmadik esetében a képzést alapítványi formában, a TUM koordinációjával valósították volna meg.

A TUM elnöke és CEU elnök-rektora május elején alá is írta a részletes együttműködési tervet a két intézmény között, egyben arra kérte a magyar kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik ennek megvalósítását, vagyis az amerikai diplomák kiadását...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN EGY HŰSÉGES RABBI SEGÍTSÉGÉBEN BÍZIK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.27.The Washington Post 

Orbán Viktor azt reméli, hogy egy rabbi megmentheti az átszámítva 23 millió dollárért megépített, ám vitatott Sorsok Házát. A 3 éve elkészült létesítmény megnyitását folyamatosan gátolják a körülötte kirobbant ellentétek. Történészek és múzeumi profik úgy értékelték az eredeti elképzelést, hogy az a holokauszt revíziójával egyenlő. A miniszterelnök ezután vonta be a programba Köves Slomót. A tudósító rámutat, hogy az intézmény különösen éles fényben láttatja, bizonyos közép-és kelet európai kormányok – Magyarországon, Lengyelországban és Litvániában - miként próbálják újraírni a náci kollaboráció történetét, hogy ily módon javítsanak hírükön a világban. Ám ezek a próbálkozások még sosem érték el a kívánt hatást. Az érintett zsidó közösségeknek viszont el kell dönteniük, hogy mi a fontosabb számukra: a fájdalmas múlt pontos megértetése a nyilvánossággal, vagy a politikai biztonság egy bizonytalan jelenben. Kövesnek semmiféle tapasztalata nincs múzeumi ügyekben. Befolyása abból ered, hogy egy engedelmes hitközség vezetője, amely azonban nem tagja a Mazsihisznak. Egyben Orbán hűséges támogatója, noha az homokzsákként használja Soros Györgyöt a migráció kapcsán, illetve a szélesebb szociális bajok leplezésére. A rabbi azt mondta a lapnak, hogy a miniszterelnök semmiképpen sem antiszemita. Ám a felmérések azt igazolják, hogy igenis van kapcsolat a Soros elleni retorika és a zsidóellenes érzelmek felerősödése között. Kőszeg Ferenc pedig egyértelműen antiszemitának minősíti a politikust. Mivel már létezik a Páva utcai központ, sokan megkérdőjelezik a Sorsok Házának értelmét, illetve úgy látják, hogy annak segítségével a hatalom igyekszik ellenőrizni, miként emlékezzenek a múltra. Ennek érdekében már megváltoztatták az alaptörvényt és olyan szobrokat állítottak, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy az ország áldozat volt, és egyáltalán nem felelős a német megszállás után történtekért. A kormány befolyásolta a vonatkozó tudományos kutatásokat is, és fasiszta írók műveit vette be a kötelező tananyagba. Továbbá megpróbálja rehabilitálni Horthyt. A Sorsok Házáról sem a kormányszóvivő, sem Schmitt Mária nem kívánt nyilatkozni. Az egyelőre nem világos, mennyi marad meg az Orbán bizalmasának számító történésznő elképzeléseiből. Ugyanakkor Heiszler András, a Mazsihisz elnöke azt mondja, az EMIH engedte, hogy a hatalom a saját céljaira használja fel. Mindenesetre Kövesnek sikerült több tekintélyes szakértőt is bevonnia az illetékes bizottságba, és azt állítja, hogy a múzeum két év múlva nyitja meg kapuit. Ám három professzort, aki nem volt hajlandó nevét adni a programhoz, kiraktak a hitközséghez tartozó Milton Friedman Egyetemről, bár a rabbi tagadja, hogy a két dolog összefügg egymással. Egyben azt közölte, hogy szerinte a zsidó érdekeket úgy lehet a legjobban megvédeni, ha együttműködnek a kormánnyal. Meg hogy a zsidó vezetőknek nem kell politizálniuk. Heiszler ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy különösen a múlt század tapasztalatai alapján nem szabad megfeledkezni a méltóságról. Hiszen éppen azt kell visszaadni a zsidóknak. Ezért kár visszariadni attól, hogy időnként más véleményen legyenek, mint a hatalom.

Az újság igen hasznosnak tartja Simonyi András most megjelent könyvét abból a szempontból, hogy bárki könnyebben megértse, miként jutottak el a volt szocialista államok a mostani külön úthoz. A volt NATO- és amerikai nagykövet azt írta meg, hogy az általa imádott rockzene miként segített megrendíteni a korábbi rendszert. Azóta azonban a térségben már elszállt a derűlátás, átadta helyét a demokratikus visszalépésnek. De érdemes felidézni a kommunizmus árnyékát és időnként zaklatott kapcsolatát a Nyugattal, mert abból sok következtetést le lehet vonni a mára nézve. A recenzió kitér arra, hogy Simonyi már azelőtt kivált a diplomáciai szolgálatból, hogy Orbán visszatért volna a hatalomba. A miniszterelnök alatt Magyarország fokozta a sajtó és az igazságszolgáltatás ellenőrzését, és próbálja átvenni a kutató intézeteket is. A kötet arra emlékeztet, hogy nem szabad biztosra venni a szabadságot.

FAZ 

A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja, hogy legutóbbi kötvényvásárlási programja a kormány iparpolitikáját szolgálná, szerinte az az intézmény pénzpolitikájának szerves része. Így abba beletartozik az is, hogy a cégek által kibocsátott értékpapírok megvételével az MNB forráshoz juttassa az érintett vállalatokat. Ez ugyanis segíthet elérni az inflációs célokat. A Növekedési Kötvényprogram pontosan ezt kettős megfontolást tartja szem előtt. Ennek megfelelően számára teljesen közömbös, hogy ki a tulajdonos, melyik ágazatról van szó és mekkora az adott cég, vagyis teljesen versenysemleges. Az állásfoglalás arra is rámutat, hogy az egész konstrukció nagy mértékben igazodik az Európai Központi Bank hasonló programjához. Ideértve, hogy olyan vállalkozásokra is kiterjedhet, amelyek kockázati minősítése rosszabb, mint az országé, de a bankok számára még hitelképesek. A jegybank elismeri, hogy itt egy unortodox eszközről van szó, de fenntartja, hogy az a hagyományos módszerekkel együtt a piaci likviditás helyreállítását célozza meg.


Európában a szabadság láthatja kárát, amikor a populisták nagyobb biztonságot és egyszerű megoldásokat követelnek. Ezt emelte ki a hagyományos Alpbachi Fórumon, Tirolban a neves bolgár politológus, Ivan Krasztev. Példaként a migrációt említette, amivel bizonyos körök valóságos pánikot keltenek a lakosságban, noha azt a tényleges számok egyáltalán nem támasztják alá. Lásd Magyarországot vagy Lengyelországot, ám a következmény az, hogy nyomás alá kerülnek a demokratikus és szabadságjogok. Ezzel párhuzamosan nagyon sokan települtek át az új tagállamokból Nyugatra és ez a fajta migráció csak fokozta a válsághangulatot. Pedig az elvándorlás időzített bombával ér fel. A fejlődést ugyanis erősen hátráltatja, ha pl. hirtelen eltűnnek az orvosok. Ennek politikai következményei vannak, mivel ahol bekövetkezik, ott bizonyíthatóan nagyon feljönnek a jobboldali-radikális pártok. És a növekvő elégedetlenség, illetve félelem azután felerősíti az igényt a nagyobb biztonságra, a szabadság és a demokrácia csökkenése árán. És egyelőre nem lehet látni, mikor érnek véget a támadások Kelet-Európában a jogállam és az alapvető jogok ellen. Az EU pedig nem sokat tud tenni ellene. A tanácskozáson az osztrák kancellár kifejtette, hogy ha egy állam túlzottan épít a megfigyelő apparátusra, az veszélyezteti a szabadság, a biztonság és a demokrácia kényes egyensúlyát, legyen szó az adatok kezelésének biztonságáról vagy a migrációról. Bierlein hozzáfűzte, hogy a kormányoknak védeniük kell a lakosság biztonságát, de a szabadságjogokat is. Ám a stabilitás és a béke legfőbb biztosítékát a jogállam jelenti. A fórum megnyitóján felolvasták Heller Ágnes beszédét, amelyet ő maga már nem tudott elmondani. Eszerint az emberi civilizáció ősidők óta próbálja megtalálni a megfelelő egyensúlyt a szabadság és a biztonság között. Az biztos, hogy biztonság nem lehetséges szabadság nélkül. Utóbbihoz pedig szükséges alapként az alapjogok együttese, a jogállam. Ha megkérdőjelezik pl. az emberi jogokat, akkor ennek elsőként a szabadság és a liberális demokrácia esik áldozatául – állapította meg egyfajta szellemi végrendeletként a filozófus posztumusz dolgozata...

HAGYJATOK MÁ’ LOPNI!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.27.


Hagyjatok má’ lopni! Vagy inkább autentikusabban: Haggyatok mán lopni! Nagyjából így lehetne karakánul összegezni, amit Halász János – mint Fidesz-frakció szóvivő – és Hollik István – mint kormányszóvivő – egymásra feleselve összedelirált, majd Halász így vonta meg a mérleget: “Ez így nem mehet tovább!” – Az elkeseredett és fölháborodott, mintegy forradalmi ihletésű felvonyítás az Európai Unió vezetésének szólt, mert Brüsszel nem kellő mértékben járul hozzá a határok őrizetéhez. Drága a GYODA, na. Halász új vezetést akar az Unió élére, viszont szólni kéne neki, hogy a választások már megvoltak, és a gazdája elbukott.

Elmesélem azért, hogy min vergődött ez a két nyomorult. Hollik szóvivő bejelentette, hogy a határvédelemre 2015-től szánt költségeknek csupán mintegy egy százalékát, azaz 6,6 milliárd forintot térít meg Magyarország számára Brüsszel. Erre ordibált még aznap, tehát tegnap a sárkány másik feje, ez a Halász, hogy tarthatatlan ez már, ki sem lehet bírni. Megbeszélhették volna a vár menzáján is ezt akár, vagy a liftben, vagy egy kocsmában dülleszkedve, merengve a világ gonoszságán. Ilyen produkcióhoz fölösleges százmilliárdos médiát, plusz még további ötszázat tartani a KESMA kebelében csurig írástudatlan slapaj pártmunkásokkal.

Fideszi gondolkodással ezt is fizethetné Brüsszel, több maradna a gazdának és a haveroknak. Mert azért arra jó volt ez a mű-kifakadás, hogy az ember elkezdjen számolgatni a ducci kis – oder csontos, göcsörtös – ujjain, hogyha egy százalékot fizet Brüsszel a határi pénzekből, és az 6,6 milliárd pénz, akkor a bevallott költségek 660 milliárd magyar adóforintokra rúgnak. És akkor megkérdi az ember, mire, s ha nem látja, akkor, hogy: kinek a zsebébe. Egy vizes világbajnokság már ez a határvvédelem, viszont ezt megpróbálják pofátlanul Brüsszelre lőcsölni, s ha nem megy, hörögnek...

A HOLOKAUSZT-EMLÉKMŰVET LEKÖPŐ JOBBIKOST TÁMOGATJA A MOMENTUM, A JOBBIK ÉS AZ LMP DEBRECENBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.08.26.


A Jobbik nem épp "néppártos" frakciójához tartozó Kulcsár Gergelyt indítja az ellenzéki Jobbik-Momentum-LMP szövetség Debrecen egyik választókerületében.

A politikus korábban országgyűlési képviselő volt, ám antiszemita botrányai miatt lemondott mandátumáról. Mint ismert, Kulcsár volt az, aki beleköpött a nácik által a Dunába lőtt zsidók emlékét őrző bronzcipőkbe, valamint egy kiszivárgott e-mailben kamukausztnak nevezte a zsidók ellen elkövetett népirtást. Az egy időre a párt igazgatási ügyeit vivő politikus Debrecenben térne vissza a frontvonalba.

A Momentum részéről Soproni Tamás elnökségi tag a jelöltek hétvégi bemutatását követően azt mondta a közmédia érdeklődésére, hogy szerinte a Jobbik bemutatta, hogy képes a változásra. Hasonlóan reagált a 444 kérdéseire a fiatal párt debreceni szervezetének elnöke, Mándi László, hogy miért tartják elfogadhatónak számukra Kulcsár személyét:

amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években”...