2022. január 10., hétfő

RÁADÁS: KITERJESZTETT KRESZ-VALÓSÁG (1-3. RÉSZ) - FOLYT. KÖV.

KRESZ TV
Szerző: Kreszprofesszor
2022.Bódi Gergővel járjuk a várost, és beszélgetünk KRESZ-ről, autózásról, közlekedésről. Illetve válaszolunk nézőink kérdéseire.
TRUMP RECEPTJE

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.01.10.


Gondolatkísérlet következik, éspedig nem a népszerűség keresésének jegyében. Kommentháború biztos, hogy lesz belőle, amit őszintén sajnálok, azonban elhallgatni azt, amivel foglalkozom majd, bűn volna, sőt: hiba. És egyáltalán nem érdekelnek azok az érzelmi alapú megnyilvánulások, amelyeket kivált. Sötét jövőnek nézünk elébe...

...Az ellenzéki közbeszédben 2014 óta minden választás előtt megjelenik az, hogy „nem fog minden simán menni”. Persze, hogy nem, csak mindenki azzal számolt ezekben az esetekben, hogy ha ilyen vagy amolyan táncrend és felállás szerint esetleg bekövetkezik egy ellenzéki győzelem – mely, valljuk meg, a legkedvezőbb csillagállások esetén sem lenne kétharmados – és nem akad áruló párt, ami kilépve az ellenzéki koalícióból átállna a Fideszhez, hogy vele kormányt alakítva annak meglegyen a többsége, akkor furcsa dolgok következnek.

Utcai tüntetésektől (2006-os mintára) egészen gazdasági háborúig, hiszen tudjuk: a magyar gazdaság legnagyobb része Fidesz-közeli kezekben és zsebekben van. Ne feledjük azt sem, hogy bár Simicska pénzügyi tehetségét kiaknázva, de 2002-2010 között képesek voltak vasfegyelemmel kezelni minden hozzájuk közeli forrást, olyan médiabirodalmat kiépítve, amiben még saját tévécsatorna is volt (az akkori kormányok meg tojtak a médiára, illetve követelték a támogatását – ingyen). Szóval, egy kialakuló társadalmi-gazdasági káosz lehetősége időről időre bizony felmerült az ellenzéki közbeszédben. Ne tessék most azt mondani, hogy ezt megoldaná, ha „elkoboznának minden vagyont” mert az is relatív, mi a vagyon – egy hajléktalannak vagyon annyi is, amennyi most nálam van, egy felső középosztálybélinek meg villamospénz – de azért sem megoldás ez, mert nem Péterváron vagyunk, ez nem a Putyilov-gyár és Lenin ez idő szerint a mauzóleumában tartózkodik, betonnal alaposan kitömve, nem Finnországban vagy Svájcban. Ezt a receptet különben is próbáltuk már korábban, nem jött be. Nagyon nem.

A mostani felvetés azért lélegzetelállítóan modern, mert olyasmivel számol, ami a magyar ellenzék fejében meg sem fordult: nálunk mindenki úgy gondolta, vereség esetén átadják a hatalmat, mint 2002-ben és majd ellenzékből indítanak offenzívát, de minden fronton.

De mi van, ha át sem adják? Ha Trump receptjét veszik elő?

Akkor piszok nagy baj van, és meghalnak az érvek, majd esetleg az érvelők is. Mert egy állítás (az ellenzék megnyerte a választásokat) áll majd szemben egy tagadással (az ellenzék a Háttérhatalom, a gyíkemberek, a CIA és minden hasonló izé segítségével elcsalta a választásokat, amiket a Fidesz nyert meg igazából).

Ebben a helyzetben ugyanis hiába ellenőriznék az eredményt a legelfogulatlanabbul, hiába tennék transzparenssé a teljes szavazási folyamatot, hiába volna minden: a magyar társadalom menthetetlenül két részre szakadna szokás szerint vélt vagy valós érdekei, politikai szekértábora és elvárásai mentén. Ez már most is így van, csak épp nem mindenki köteleződik el: aki a munkahelyén „viselkedik”, mert muszáj neki, az ha máshol nem, a kocsmában vidáman szidja kormányt. Egy választási eredmény megkérdőjelezése azonban a teljes népességet színvallásra kényszerítené, kiengedne minden, eddig így-úgy féken tartott gonosz szellemet a palackból, elszabadulna az összes kisebbség elleni gyűlölet mindkét oldalon, és igen: elszabadulna másodpercek alatt az erőszak is.

Azt tudjuk, mert láttuk, hogy a Fideszt szükség és igény esetén semmiféle szélsőség nem taszítja, és ugyanígy: semmiféle szélsőségest nem haboznak megtagadni, ha későbbi érdeük úgy kívánja, ebben a helyzetben is elfogadnának bármilyen szalonképtelen támogatást a hatalom érdekében. Hatalmat akarnak, legfeljebb nem lesz benne szalon. De hinnének-e nekik?

Aki akarna, hinne. Pont azok akarnának, akik most is lapáttal szórják a mocskot viszonylag ártatlan írások, nézetek, gondolatok alá, akiket nem az zavar, hogy mi van oda írva, hanem az, hogy egyáltalán még le lehet írni – ezt el is szokták magyarázni, hogy örüljünk, mert még nem lógunk a lámpavasról – ők azonnal el is indulnának jó erős lámpavasakat keresni a kínálkozó, ünnepélyes alkalomra.

Hinnének azok is, akik féltik, amijük van, már, amennyi van nekik, hinnének sokan, akik az állásukat féltik, hinnének, akik egy nagy győzelem utáni jutalomban, osztogatásban reménykednének, hinne, akinek a közmunkája a kormánypárti polgármestertől függ és egyébként sem nagyon érdekli a politika a napi gondok miatt, szóval komoly tömeg hinne, hisz most is.

Csak ebben a helyzetben aki hisz, annak már tennie is kéne, és ha már a hitig eljutottak, eljutnának a tettig is.

Miért sikerülhet ez Magyarországon és miért nem sikerült Amerikában?

ITT OLVASHATÓ

KICSIT BEFÉKEZETT A KORMÁNY 2021 VÉGÉN, DE CSAK AZÉRT, HOGY A VÁLASZTÁSOK ELŐTT A GÁZRA TAPOSHASSON

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.01.10.


Hátraarcot ugyan nem hajtott végre a magyar gazdaságpolitika, de az elmúlt nagyjából egy hónap gyakran váratlan költségvetési bejelentéseit egymás mellé téve a kormányzat érezhetően visszaváltott egy-két fokozatot, miután az elmúlt két évben – a költségvetési kiadásokat nézve legalábbis – padlóig nyomta a gázt. A fokozatok visszaváltása mellett ugyanakkor bőven marad a választások előtti osztogatásra, sőt

valójában éppen azért volt szükség a tavalyi és az idei költségvetés átszabására, hogy erre legyen tér.

A gazdaságpolitika főszereplőinek, Varga Mihály pénzügyminiszternek és Matolcsy György jegybankelnöknek a civakodását követők számára pedig az is érdekes fejleménye az év végi eseményeknek, hogy a jelek szerint Orbán Viktor miniszterelnök több pontban is Matolcsy Györgynek adott igazat, aki hónapot óta nyilvánosan kritizálta a szerinte túl nagy költségvetési hiányt, és ezen belül is a „versenyképességet nem erősítő” állami beruházásokat.

Az év végi (fél)fordulat azért is érdekes, mert Varga Mihály az utolsó pillanatig tartotta magát ahhoz az álláspontjához, amivel kapcsolatban a nyáron egy interjúban úgy fogalmazott, hogy figyelembe veszik mindenki javaslatát, de „a költségvetés marad úgy, ahogy van”. Decemberben ehhez képest két lépésben, Matolcsy elképzeléseinek megfelelően megvágtak több mint 1100 milliárd forintnyi beruházást az idei és a tavalyi költségvetésben, ráadásul Orbán a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlása ügyében is visszavonulót fújt, aminek az ötletét Matolcsy szintén nyilvánosan kritizálta.

Az év végi eseményeket a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója – aki októberben úgy fogalmazott, hogy a költségvetési és monetáris politika széttartása „explozív rezsimet alkot” – a Magyar Nemzetnek adott januári interjúban arról beszélt, hogy „egyértelműen javult a két gazdaságpolitikai ág koordinációja, divergencia helyett konvergencia a jellemző”, és hogy „a nemzetközi pénzügyi környezet kedvezőtlenné válása a monetáris után elhozta a fiskális korrekciót is”...

DUNAJCSIK MÁTYÁS: "ÉN VAGYOK DEMETER SZILÁRD LEGROSSZABB RÉMÁLMA"

MAGYAR NARANCS
Szerző: KRUSOVSZKY DÉNES
2022.01.10.


Pályája ígéretesen indult, dolgozott fordítóként, kritikusként, ki­adói főszerkesztőként. Néhány éve elhagyta az országot, Izlandon, majd Németországban élt. Idén megjelent első regénye, a Víziváros kapcsán beszélgettünk az anyanyelvről, a nyelvváltásról, a homofób gyűlöletkampányól és a buborékról, amelyben élünk.


Magyar Narancs: Drezdában működsz már évek óta, de Berlinben a Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként német nyelvű verseken dolgozol. Miért kezdtél el németül írni?

Dunajcsik Mátyás: Az utóbbi egy-két évben elkezdtem az Elveszett versek című cikluson dolgozni, amelyet párhuzamosan írok angolul, németül és magyarul. Aztán a különböző változatokat mindig átdolgozom mindhárom nyelvre, vagyis ezek a szövegek nem egymás fordításai, hanem az adott nyelven különálló művek lesznek. A magyar és az angol mellé azért sorakozott fel a német, mert az itteni közönséggel szeretnék majd idővel kapcsolatot teremteni, és olyan szövegeket írni, amelyeket a német barátaimnak is meg tudok mutatni. Mivel hosszú távon tervezek itt maradni, magától értetődik, hogy az irodalmi tevékenységem egy részének is muszáj német nyelven létrejönnie.

MN: A nagy irodalmakban nem ritka egy-egy nyelvet váltó felbukkanása. De nálunk mintha a nyelvváltást némi gyanakvással kezelnék.

DM: Az, hogy az ember csak és kizárólag az anyanyelvén képes irodalmat csinálni, egyike azoknak a látszólagos evidenciáknak, amelyeket örökérvényűeknek gondolunk, holott történelmi léptékkel mérve egészen új fejlemény ez az emberi kultúrában, és valahol a 19. századi nemzeti romantikában gyökerezik. Miközben a középkor és a reneszánsz művelt udvaraiban néha még az egyes irodalmi műfajoknak is megvolt a maguk külön nyelve: fohászkodást például latinul, trubadúrlírát provanszálul, pajzán dalokat népnyelven írtak. De hogy mást ne mondjunk, Janus Pannonius is latinul írt, Széchenyi naplója pedig német nyelvű. Ha pedig ma végignézel a 21. század valóságán és az abból adódó élethelyzeteken, inkább kivételesnek tűnik, ha valaki az egész életét a saját anyanyelvi környezetében élheti le – és arról még nem is beszéltünk, mekkora kiváltság, ha a szülőhazádban még meg is tudsz élni az irodalomból, amelyet az anyanyelveden hozol létre...


HOGYAN JUTOTTUNK EL A VESZÉLYTELEN OMIKRONTÓL A NAPI 200 HALOTTIG?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.01.10.


Az omikron variáns megjelenésével a világ egy enyhe lefolyású, akár a pandémia végét is elhozó járványhullámban reménykedett. A biztató dél-afrikai tapasztalatok alapján sokan már náthaszerű, minimális egészségügyi, és még kevesebb gazdasági problémát okozó hetekre számítottak. Ám ahogyan érkeznek a fejlett nyugati országok adatai, egyre borúsabb a kép, egyre több szakértő az eddigi legnagyobb járványhullám lehetőségét sem zárja ki. Mi történt?


Az omikron variáns a korábbi koronavírus-változatokhoz képest enyhe megbetegedést okoz, az embereknek kevés problémájuk lesz vele, az egészségügyi ellátó rendszerek pedig alig érzik majd a terhelés növekedését.

Magyarországon az ötödik hullám csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések és 8-9 ezer a kórházban ápoltak száma, és 200-an is meghalhatnak.

Az alábbi két vélemény között mindössze néhány hét telt el. Az előbbi, optimista értékelés szinte konszenzusosnak számított decemberben, de legalábbis az egyik legvalószínűbb forgatókönyvként tartották számon a szakértők. Az utóbbi Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének tegnapi hazai előrevetítése a következő hetekre. Márpedig napi 200 elhunyttal az omikron járványa ugyanolyan magasra csapna fel, mint a második (2020 végi) és negyedik (2021 végi) hullám, csak a harmadik lenne nála érdemben halálosabb...

SZAVAKON TÚL #24 (2022.01.09.): POGÁNY JUDIT - KADARKAI ENDRE MŰSORA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Riporter: KADARKAI ENDRE
2022.01.09."Pogány Judittal most beszélgettem először. Nem is értem, hogy eddig hogyan kerültük el egymást. Fantasztikus beszélgetőpartner. Elmeséli, miért nem mer emberek közé menni, kikbe tudott beleszeretni, miért tartja magát öntelt színésznek és miképp képes egy seregnyi állatot gondozni" - így ajánlja Kadarkai Endre a Szavakon túl 2022-es első, január 9-i adását, melynek vendége Pogány Judit színésznő. Az adásban 20 fogalmat/kifejezést kap a vendég, és ő választja ki, melyekről beszélgessenek, de ő maga sem tudja, milyen kérdés is húzódik a kifejezés mögött, mely valamilyen módon kapcsolódik az életéhez.


VIGYÁZÓ SZEMETEKET ALMATIRA VESSÉTEK!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.01.10.


Akár a NER történetének utolsó fejezete is lehet a következő néhány hónap, de az is elképzelhető, hogy soha nem látott módon megerősödik a Fidesz a tavaszi választásokat követően. A bizonytalanság tapintható mindkét térfélen, a védők és csatárok egyaránt úgy gondolják, hogy soha nem volt még olyan fontos szerepük egy mérkőzés végkimenetelében, mint most. Az elemzők sok tényezőt mérlegelnek, ám elképzelhető, hogy egy olyan esemény fogja eldönteni, merre halad tovább az ország a következő években, amelyre most még senki se gondol.


A politikusok szeretnének mindent előre tudni, hiszen így fel tudnának készülni a várható eseményekre, de épp a napokban Kazahsztánban zajló események bizonyítják, hogy a legváratlanabb időpontokban és helyszíneken robbannak ki konfliktusok a világban. A politológusok, tanácsadók és közvélemény-kutatók hiába igyekeznek megadni a politikusoknak azt a mire leginkább vágynak, azt senki se tudja megjósolni pontosan, mi jár majd az emberek fejében 3-4 hónap múlva, illetve, milyen reakciókat vált majd ki a tömegekből a parlamenti választás eredménye.

Egy dologban tehát biztosak lehetünk: a bizonytalanságban. Ez az állapot egyszerre nyújt reményt és kételyeket. Hajlamosak vagyunk ilyenkor a legjelentéktelenebb információknak, eseményeknek, megnyilvánulásoknak is túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Az emberek ösztönösen nyúlnak valós vagy csak képzelt kapaszkodók után, hogy a saját reményeiket vagy elképzelésüket erősítsék. Ilyenkor túlértékeljük a közvélemény-kutatások mutatóit, túl nagy jelentőséget tulajdonítunk egy-egy bejelentésnek, túlbecsüljük a politikusok ballépéseit.

Pedig van egy stabil adatbázisunk, amelynek mutatói alig változnak hónapok óta. Mióta egy tömbbé formálódtak a jelentősebb ellenzéki pártok, majd lezajlott az ellenzéki előválasztás, a kormányt leváltani szándékozó választópolgárok száma stabilizálódott. Ez a tömb körülbelül ugyanannyi elszánt szavazót számlál, mint a Fideszt támogató mintegy kétmilliós tömeg. Ez a két egymásnak feszülő csoport a mostani választási rendszerben a döntetlenhez hasonló eredményt hozhat ki a tavaszi választásból...

ÖN AZT HITTE, VÉDETT? GONDOLJA ÁT, EZ ITT AZ OMIKRON!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.01.10.


Megkezdődött. Több mint duplájára, 120 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma az elmúlt hét napban az azt megelőző héthez képest. Nálunk is berobban az omikron hullám, ezért sok ponton át kell alakítanunk a viselkedésünket. Nem könnyű elfogadni, hogy az oltottak sem védettek a fertőzés ellen, és még három adaggal is érdemes maszkkal védekezni, akárcsak a járvány elején. Ám ez csak egy dolog, amin változtatnunk kell. Van több is.


December elején a világ tudósai már sejtették, hogy az eddigi legnagyobb koronavírus-járványhullám vár ránk, a kérdés csak az volt, vajon az omikronnak elnevezett dél-afrikai mutáns súlyosabb tüneteket okoz-e, mint a delta. Nigériából, ahonnan először jelentettek súlyos járványhelyzetet, ezt nem lehetett megítélni, Dél-Afrika abban segített, hogy legalább azt meg lehetett mondani, milyen gyorsan válik dominánssá a vírus. (Nagyon, a felfedezésének november végi bejelentése után néhány nappal már az volt.) Ám arra, hogy milyen arányban okoz súlyos vagy halálos szövődményt, nem volt alkalmas az ország eseteinek vizsgálata. Ahol a sürgősségi osztályokon tesztelteknek az első hullámok idején 68-69 százaléka súlyosnak bizonyult, mert túl későn fordultak az emberek orvoshoz.

A világ szeme tehát a legtöbb dél-afrikai kapcsolódási ponttal rendelkező, fejlett egészségügyi rendszerű államra szegeződött. Óriási megkönnyebülés volt, amikor kiderült: az Egyesült Királyságban az omikron 50-70 százalékkal kisebb arányban okoz súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedést, mint a delta. Hollandia hasonló számokat jelentett. Miközben karácsony előtt égbe kúsztak a fertőzési adataik, 23 százalékkal kevesebb beteg került kórházba, mint egy héttel korábban.

Ám nemcsak megkönnyebbülést hozott, de félreértést is. A lakosság jelentős része képtelen arányokban gondolkodni, vagyis megérteni, mit jelent a kisebb arányban súlyos és a sokkal fertőzőképesebb jellemzők összekapcsolása. Ha az új termésnél például a piros almák aránya kilencről háromra csökken, akkor ugyan száz almánál kilencről háromra esik vissza a piros almák száma is, de ha sokkal több almánk terem, akkor az arány csökkenése ellenére is több piros almát szüretelhetünk...

RÉTVÁRI BENCE SZERINT A DIAGNOSZTIKAI RENDSZER MIATT UGROTT MEG AZ SNI-S GYERMEKEK SZÁMA AZ OKTATÁSBAN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.01.09.


Ungár Péter úgy véli az új iskolaérettségi törvény nem veszi figyelembe a sajátos nevelési igényű gyermekeket.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, tavaly soha nem látott mértékben, több mint 6 ezerrel ugrott meg a sajátos nevelést igénylő (SNI) gyermekek száma az oktatásban. Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője írásban kérdezte meg az Emberi Erőforrások Miniszterét, hogy számba vették-e az SNI-s gyermekek érdekeit az iskolaérettségi törvény új szabályozásának meghozatalánál.

A képviselő úgy véli, a a 2019-ben módosított köznevelési törvény jelentősen hozzájárult a kiugró adatokhoz, amely alapján hatéves kortól kötelezővé vált a beiskoláztatás, így nehezebb lett elhalasztani azt. Ungár szerint sok gyermek ebben a korban még nem áll készen az iskolakezdésre. ,,A hatéves gyermekek 20 százalékának még nehezen megy a beszédhangok megkülönböztetésének képessége és plusz időre, valamint felkészítésre lenne szükségük. A tanulási zavarok sok tanulónál kiküszöbölhetőek lennének, ha a számukra megfelelő felkészítéssel érkeznének meg az iskolarendszerbe” -fogalmazott Ungár...

NYUGALOM, NEM KELETKEZIK FLURONA SZUPERVÍRUS A COVIDOS ÉS INFLUENZÁS KETTŐS FERTŐZÉSEKBŐL

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2022.01.10.


A koronavírusok és az influenzavírusok alapvetően eltérő működésű RNS-vírusok, amelyek nem képesek egymással kombinálódni. Maga a kettős fertőzés viszont egyáltalán nem ritka: a SARS-CoV-2 koronavírus felbukkanása előtt is számtalanszor előfordulhatott, hogy valamelyik nátha-koronavírus és szezonális influenzavírus valakit egyszerre fertőzzön meg.


Ahogy az északi féltekén beköszöntött a tél, a szigorú járványügyi korlátozások hiányában a koronavírus mellé megérkeztek a megszokott légúti megbetegedést kiváltó kórokozók, így az influenza is. Az elmúlt napokban a nemzetközi és a magyar médiát is bejárta az úgynevezett flurona híre, vagyis az olyan esetekről szóló beszámolók, amikor egy-egy emberben egyszerre mutattak ki koronavírusos és az influenzás fertőzést.

Nem új jelenségről és nem a vírusok kombinálódásáról van szó, de a viszonylag kevés eddigi esetszám miatt felvetődik a kérdés, hogy mi az ilyen kettős fertőzések lefolyása és klinikai hatása. Eközben arról is egyre több információnk van, hogy a covidos betegeknek a gyakoribb, másodlagos, baktériumok által okozott fertőzések nagyobb kockázatot jelenthetnek.
Egyszerre fertőzhet az influenza és a koronavírus, de kombinálódni nem tudnak

Magyarországon elsőként a Neumann Labs diagnosztikai cég január 3-i közleményéből lehetett fluronás esetekről hallani – a beszámoló szerint két 30 év alatti betegnél egyszerre mutatták ki a koronavírusos és az influenzás fertőzés jelenlétét –, míg külföldön izraeli és amerikai esetek nyomán merült fel a különösen hangzó kifejezés.

A fluronás eseteknél teljesen különálló fertőzésekről van szó, amelyekért két eltérő légúti vírus felel. A szezonális influenzát az Orthomyxoviridae víruscsaládba tartozó alfa (A) és beta (B) influenzavírusok, a covidot pedig a beta-koronavírusokhoz tartozó SARS-CoV-2 okozza. A koronavírusok és az influenzavírusok alapvetően eltérő működésű RNS-vírusok, amelyek nem képesek egymással kombinálódni, így egyáltalán nem kell a flurona szupervírus megjelenésétől tartani. Maga a kettős fertőzés viszont egyáltalán nem ritka: a SARS-CoV-2 koronavírus felbukkanása előtt is számtalanszor előfordulhatott, hogy valamelyik emberi nátha-koronavírus és szezonális influenzavírus valakit egyszerre fertőzzön meg...

OFFSHORE CÉGEK HELYETT MAGÁNTŐKEALAPOK MÖGÉ BÚJIK A NER-ELIT, EGYRE TÖBB SZEKTORT HÁLÓZNAK BE A TITKOS PÉNZGYŰJTŐK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2022.01.10.


Az elmúlt években egyre többször lehetett hallani a gombamód szaporodó hazai magántőkealapokról, amelyek számos iparágba bevásárolták magukat cégek megvételével, ám az alapok mögött álló befektetők kiléte titokban maradt. Cikkünkben utánajárunk, miként fordulhatott elő, hogy a magántőkealapok mára gyakorlatilag felváltották az offshore cégeket. Emellett azt is megmutatjuk, hogy milyen jelentős hazai alapok vannak, és ezek milyen politikaközeli szereplőkhöz köthetők.


Eredetileg nem a pénz eltüntetése volt a cél

Magyarországon régóta léteznek befektetési alapok, az első egészen pontosan 1992-ben jött létre. Mégis, a magántőkealapokra csak az MKB privatizációja irányított nagyobb figyelmet 2016 nyarán. Azóta pedig tovább nőtt a számuk, nem véletlen, hogy az „új offshore” néven emlegetik őket, pedig eredeti céljuk egyáltalán nem a vagyon eltüntetése volt...

EZ VÁRHAT AZ IDÉN A LAKÁSPIACRA - MINDENT ÁTÍRHAT AZ INFLÁCIÓ

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.10.


A kormányzati támogatások lejáró határideje jókora lökést adhat idén a lakáspiacnak. Közben általános vélemény szerint a megugró infláció a befektetők figyelmét ismét erőteljesebben vonzhatja erre a területre. A már most is magas árak így tovább nőhetnek.


Míg 2018 óta, a különböző otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően, jelentősen bővült az első lakásukat vásárlók aránya, tavaly a Duna House (DH) adatai szerint megtört a korábbi emelkedő trend. A befektetési célú vásárlás magasabb, mintegy 30 százalékos arányt ért el. A Takarék tavaly kimutatta, hogy a járvány jelentősen mérsékelte az ingatlanokkal elérhető hozamokat. A kép azonban mostanra megváltozott.

Mint néhány napja megírtuk, jelenleg esélyünk sincs arra, hogy biztonságos megtakarításban megőrizzük a vagyonunk értékét, az elszálló inflációt ugyanis nem követték sem a bankbetétek, sem az állampapírok kamatai. A tapasztalatok szerint az ilyen időszakok még erőteljesebben az ingatlanpiac felé terelhetik a befektetőket. A Balla Ingatlan már tavaly arról adott hírt, hogy szállingóznak vissza a befektetők a lakáspiacra. Nemcsak Budapest belvárosába, hanem például a balatoni területre is...

A COVID ÉS AZ ELVESZETT BIZALOM

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SARKADI BALÁZS
2022.01.07.


...A magyar egészségügy a járvány megjelenésekor szinte azonnal széthullott: ami „békeidőben” még úgy, ahogy működött, most a szakemberek hiánya és az infrastruktúra lezüllöttsége miatt rögtön használhatatlanná vált, s az egészségügy képtelen volt nemcsak a járványban megbetegedettek, hanem az egyéb ok miatt kezelésre szorulók ellátására is. A területet irányító, felügyelő hivatalos szervek nemcsak hogy nem álltak a helyzet magaslatán, de egymásnak ellentmondó, logikátlan intézkedéseikkel hol kapkodásra kényszerítették például a mentősöket és a háziorvosokat, hol politikai gyávaságból nem vezettek be kemény intézkedéseket. Az orvostársadalomra és az egészségügy egészére különösen nagy súllyal nehezedett a járvány, állandó készültséget, rohammunkát, a leromlott infrastruktúra mellett súlyos fizikai és érzelmi megterhelést okozott. A miniszterelnök magabiztos állításával („mindenkit meggyógyítunk”) szemben mára Magyarországon csaknem negyvenezren (lakosságarányosan a világon az egyik legmagasabb számban) haltak meg a járvány következtében, és az elmaradt megelőző és gyógyító munka következményei még csak ezután várhatók. Az egészségügyi dolgozók bizalmát tovább gyengítették a járvány kellős közepén bevezetett, alig meggondolt és egyeztetett „reformintézkedések”, az orvosok munkahelyi biztonságát és megbecsülését is kikezdő hirtelen változások. A háziorvosok, rendelők indokolatlan túlterhelése és az információhiány miatt a cérna itt is elszakadni látszik.

Különösen látványos kudarc (volt?) a kormány és az egészségügyi hatóságok, járványügyi, immunológus szakemberek együttműködése. A kezdetben „operatív törzs”-ként indult tájékoztató fórum irányítását az elnéző sajnálkozás vagy a rosszindulatú tréfálkozás (két katona közt álldogáló „nyunyóka néni”) céltáblájává vált, csaknem laikusként bevetett országos tiszti főorvos vette át, majd máig is a mindentudó és mindenható miniszterelnök heti nyilatkozatai, esetleg a kormányszóvivő mellébeszélései adják az egyedüli hivatalos adat- és információszolgáltatást. Most is hiányzik olyan, a kormányt és az orvoslást egyaránt megbízhatóan, komoly háttértudással és napi információkkal felvértezve képviselő járványügyi szakember, aki munkatársaival folyamatosan és felelősen válaszolna mind a területen dolgozó orvosok, mind a laikusok kérdéseire, megteremtené a járványkezelés iránti bizalmat. Sajnos nem elérhetők a részletes, napi szintű járványügyi adatok, nincs hiteles kommunikáció. Bizonyított tény, hogy a kormánykommunikációval szemben például egyáltalán nem egyforma a vakcinák védőképessége, a több száz ezer hazai Sinopharm-oltott idős ember csak további, modern vakcina alkalmazásával válhat valóban védetté. Az RNS- és a vektoralapú vakcinák mostanra több száz millió alkalmazásban bizonyították hatékonyságukat, és bár ismételt vagy kissé megváltoztatott oltásokra is szükség lehet (lásd alább), és kis számban mellékhatások is felléphetnek, ezt az utat kell az eredményes védekezéshez választani.

A járványkezelésre rátevődtek a nehezen megmagyarázható, erősen korrupciógyanús, rendkívül drága és szakszerűtlen ügyletek, mint például a hatalmas mennyiségű (valószínűleg részben nem is működő, de mindenképpen felesleges) lélegeztetőgép több száz milliárdos, közvetítőkön keresztül történt megvétele vagy a kínai (Sinopharm) és az orosz (Sputnik V) vakcina beszerzése és engedélyeztetése körüli, még mindig csak részben feltárt kormányzati akciók. Éppen a napokban kerültek napvilágra azok a (Transparency International által) kiperelt iratok, amelyek jól mutatják, a kormány hogyan erőszakolta keresztül a hazai engedélyezést – a Sinopharm esetében meglévő háttéranyagok és minden hazai vizsgálat nélkül, míg a Sputnik esetében a hazai, számos hiá­nyosságot feltáró vizsgálatok ellenére. Az egészségügyi vezetés alaposan félresikerült, bizalomrontó lépése volt a kivizsgálatlan Favipiravir hazai alkalmazásának ajánlása és széles körű bevezetése is, a háziorvosok rábírása arra, hogy szinte cukorkaként osztogassák a patikákban ingyen kapható, remélten vírusellenes szert. Mára a világszerte elvégzett klinikai vizsgálatok egyértelműen mutatják, hogy a Favipiravir a COVID–19 fertőzés megelőzésére vagy a betegség súlyosságának csökkentésére nem alkalmas, szedése felesleges.

A bizalom elveszítésére mégis a legfőbb okot az elhallgatás és a hazugság szolgáltatta: sem a szakemberek, sem az átlagpolgár nem kaphatott hiteles, érthető, pontos tájékoztatást annak érdekében, hogy jól végezhesse a munkáját, vagy hogy okos döntéseket hozhasson a saját életéről...


ÖSSZEÜLTEK AZ ELLENZÉKI ELNÖKÖK MÁRKI-ZAY NÉLKÜL, AZTÁN KIEGYEZTEK VELE

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, DULL SZABOLCS
2022.01.10.


- Múlt hétfőn és kedden az ellenzék pártelnöki szinten egyeztetett a vitás kérdésekről.

- Eközben jelentette be Márki-Zay Péter, hogy eláll a hetedik frakcióról szóló kérésétől, győzelem esetére azonban a pártok hagytak egy kiskaput számára.

- A pártvezetők belementek, hogy kifejezett kampányügyekben, annak napi, operatív kérdéseivel kapcsolatos döntésekben 

Márki-Zay Péter és csapata döntsön, ha nincs egység.

- A vitatott programpontoknál is a legtöbb esetben a miniszterelnök-jelölt szempontjai érvényesültek, Márki-Zay harminchárom módosítóját fogadták el, és nagyjából összeállt az ellenzéki csomag.

- A közös lista még nem dőlt el, de abban egyetértenek, hogy az első öt helyen az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei szerepeljenek, hatodik helyen az MSZP-s Tóth Bertalan, a hetediken pedig az LMP-s Ungár Péter következik majd.

- Ezen a héten látványosan elkezdenék felpörgetni a kampányt: hárommillió példányban terjesztenek egy kampányújságot, és ezer óriásplakáton is megjelenik az egységes ellenzéki arculat.

Csaknem hárommillió példányban jelenik meg a közös listán induló hat ellenzéki párt, valamint az előválasztáson diadalmaskodó miniszterelnök-jelöltjük közös kampányújságja ezen a héten – értesült a Telex. Úgy tudjuk, hogy Márki-Zay Péterrel készült interjún túl jelöltbemutatókat tartalmaz majd a kampányanyag, és a következő két hétben országszerte igyekeznek eljutni vele szinte minden háztartásba. Emellett az ellenzék mintegy ezer óriásplakáton is feltűnik majd Márki-Zay oldalán, vélhetően a minap bemutatott egységes dizájnt szemléltetve.

Mindez azt is mutatja, hogy a Márki-Zay győzelmét hozó előválasztás után csaknem három hónappal az ellenzéknek sikerült eljutni oda, ahová az előválasztást követő hétre ígérte: Egységben Magyarországért néven, azonos arculati elemekkel ezentúl közösen kampányolnak, maguk mögött hagyva az ellenzék választási programjának összefésülését, illetve a komoly vagy annak tűnő belső vitákat és a nyilvános üzengetéseket. Persze mindez aligha jelenti azt, hogy a hatok és Márki-Zay minden ellentétet, feszültséget rendezni tudott volna, ám – mint forrásaink állítják – múlt héten kétnapos maratoni pártelnöki értekezleteken, majd az abba bevont miniszterelnök-jelölttel folytatott tárgyalásokon sikerült legalább azt leütni: el kell kezdeni közösen kampányolni.

A legmagasabb, pártelnöki szinten tárgyaltak ugyanis múlt hétfőn és kedden az ellenzéki pártok arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat.

A Telex értesülései szerint Márki-Zay Péter tudtával, ám a közös miniszterelnök-jelölt nélkül ült össze a hat, közös listán induló ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnöke, hogy egyeztessen a kampányról, a programról, illetve egyesek szerint magáról Márki-Zay Péterről is.

Ezután szerdán a hat pártelnök találkozott a miniszterelnök-jelölttel is, mindezek nyomán erősíthette meg épp a Telexnek Márki-Zay Péter, hogy elengedi (egyelőre legalábbis) az általa szorgalmazott hetedik frakció igényét, ne ezen múljon az ellenzéki egység...

HA ENGEDJÜK ÉRZELMILEG ÁTÉLNI A BÁNTALMAZÁST, ABBA „BELEHALUNK”

24.HU
Szerző: FUTÓ CSABA
2022.01.10.


December 29-én 
Szilágyi Liliána Facebook-posztban vádolta meg apját, Szilágyi Zoltánt azzal, hogy korábban testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta, majd egy későbbi interjújában elárulta, hogy évekkel ezelőtt még az öngyilkosság gondolata is felmerült benne. Szilágyi Zoltán levélben közölte, hogy perelni fog, nyilvánosan üzent Szilágyi Gerda, Liliána húga is, aki az apjukkal él és az általa menedzselt Stamina TK-ban úszik. Szerinte a nővére hazudik. A Magyar Úszó Szövetség vizsgálatot indított az ügyben és létrehozott egy különbizottságot, amelynek dr. Papp Gábor ügyvéd az elnöke.

Szilágyi Liliána 2016-ban két árulkodó nyilatkozatot is adott az Eb-n, majd az olimpián, ezek most, a bejegyzés megjelenése után nyertek értelmet. Ebből is látszik, hogy hosszú évekbe telt, mire a nyilvánosság elé tudott állni ügyével (amelynek még most sem tudott minden részletéről beszélni), ahogy a közelmúltban Cseh László is a pályafutását lezáró interjúban nyilatkozott arról, hogy lelki terrorban éltek Turi György edzősége alatt. Többen is csatlakoztak a klasszishoz, majd Turi lemondott az úszószövetségben betöltött minden tisztségéről, ennek ellenére a MÚSZ vizsgálatot indított.

Szilágyi Liliána D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában megnevezett két pszichológust, Goschi Gabriellát és Pálvölgyi Ágnest, akik segítettek neki. Mindketten alapítói a Sport és lélek, Sport-pszichoterápiás Egyesületnek, kérdésünkre pedig Goschi Gabriella elmondta, Szilágyi Liliána négy éve kereste fel őt és egy hosszú terápiás úton mentek végig a gyógyulásig. Velük beszélgettünk a sportpszichológia magyarországi helyzetéről...

OLYAN MAGAS HALÁLOZÁSI CSÚCCSAL SZÁMOL KÁSLER AZ ÖTÖDIK HULLÁMBAN, AMI MEGHALADJA A MOST ŐSZI VESZTESÉGEKET

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2022.01.10.


Nem volt korábban ilyen, de Kásler Miklós előre felvázolta, hogy mire számít a koronavírus-járvány most induló újabb hullámában. (Megtettük ezt mi is, de Kásler most lényegében elmondta a hivalatos forgatókönyvet.)

A miniszter vasárnap az Inforádiónak nyilatkozott, ennek a legfontosabb megállapításait már megírtuk, de nézzünk pár részletet.

Az kicsit furcsa az interjúban, hogy Kásler szerint „a lecsengés fázisában vagyunk, nagyon meredeken csökkennek a különböző paraméterek, és január végérére az új fertőzöttek száma gyakorlatilag megszűnik, rendkívül alacsony lesz. A kórházi rendszer megterhelésére ugyanez az időpont február legeleje, ami vonatkozik a géppel lélegeztetett betegekre is. A halálozás minimalizálódása körülbelül februártól várható”.

Merthogy most már éppen ismét az erősen felfelé ívelő szakaszában vagyunk a járványnak, ma például két és félszer annyi új fertőzöttet jelentettek a hétvégéről, mint egy hete...

EBESZ VÁLASZTÁSI MEGFIGYELŐ:A MAGYAR ELLENZÉK ÓRIÁSI VERSENYHÁTRÁNNYAL INDUL A VÁLASZTÁSOKON - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.10.


Márki-Zay Péter sokkal inkább őrzi a keresztény értékeket, mint Orbán, aki a kommunista ifjúsági mozgalomban tevékenykedett, amikor ő már vasárnaponként templomba járt. Csernyánszky Judit lapszemléje.

A fél világot bejárta a kutyákról szóló legújabb magyar tudományos eredmény híre, miután Laura Cuaya Mexikóból Budapestre látogatott két border collie kutyájával. Laura elmondta, hogy a magyarok roppant kedvesek és állatszeretőek – számol be hosszú riportban az NPR, az amerikai közszolgálati rádió. A magyar kutatókkal rádiónk már pénteken készített interjút, a történetet pedig például a CNN, az Illinois News Today is feldolgozta. Az ELTE Neuroetológiai Kutatócsoportja Andics Attilával az élen megállapította, hogy a kutyák (az idősek előnyben) meg tudják különböztetni – legalábbis agyműködésük, aktivitásuk jelzi – az értelmes beszédet az egybefolyatott gépi beszédhangoktól, sőt a különféle nyelvekre is másként reagál az agyuk. A Kis hercegből olvastak fel nekik spanyolul és magyarul, amikor ezekre a meglepő eredményekre jutottak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ szakértője, választási megfigyelője, Douglas Wake arról nyilatkozott az Eurasia Timesnak, hogy a magyar kormány hirdetési költségei alapján már most látszik, hogy az ellenzék nem tudja vele felvenni a versenyt, az egyenlő esélyek, egyenlő pályák elve nem érvényesül. Noha az alapvető jogokat és a szabadságjogokat általában véve betartják, azonban a megszégyenítés, a xenofób retorika, a média részrehajlása, és a homályos kampányfinanszírozás mind arra utaló jelek, hogy korlátozva van az információhoz és a szabad sajtóhoz való hozzáférés, illetve a gyülekezési jog, amelyeket nemrégiben jogszabályokkal és alábástyázta a kormány.

A cikk bemutatja Márki-Zay Pétert, akit a kormány, mint a liberális elit képviselőjét azzal igyekszik lejáratni, hogy nem veszi tekintetbe a tradicionális magyar értékrendet. Ám az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ezzel szemben épp azt hangoztatja, hogy ő sokkal inkább őrzi a keresztény értékeket, mint Orbán, aki a kommunista ifjúsági mozgalomban tevékenykedett, amikor ő már vasárnaponként templomba járt.

A szerkesztőségi cikk úgy véli, Trump támogatása nem egyértelmű, vegyes érzéseket keltett ez a Fideszen belül is. Ráadásul Márki-Zay előnyére válik, hogy párton kívüli jelölt, akit nem lehet összemosni a kommunista múlttal, de még Gyurcsány bábjának se nevezni. László Róbert, a Political Capital választási szakértőjének idézetével zárja az írás, hogy az ellenzéki kormányfőjelölt aligha tekinthető liberálisnak, ilyen tekintetben sokkal inkább fideszesekhez hasonlít.

Már nem is csodálkozhatunk azon, hogy Fareed Zakaria szokásos vasárnapi jegyzetében hazánkkal példálózik. Minden jel szerint nem veszi le szemét az Orbán-kormányról. Ezúttal a CNN-ben elmondott illetve a Foreign Policy folyóiratban is olvasható jegyzetében a Capitoliumon egy éve történt lázadás kapcsán beszél arról, sokba kerül Amerikának is megvédeni azt a demokráciát, amely ellen ostromot indítottak, és amely könnyen megismétlődhet a 2024-es elnökválasztás alkalmával is. HA szétnézünk a világban, Magyarországtól Lengyelországig vagy Törökországtól Indiáig, ugyanazt látjuk, recesszióban a demokrácia, a demokratikus értékek és intézmények óriási nyomás alatt állnak. Pedig hát szembe lehetne ezeket állítani azzal a német demokráciával, amely a hitleri rezsim után fel tudott épülni, és annak ellenére példamutató demokrácia, hogy a kelet-német Angela Merkel 16 éven át vezette az országot. A populista jobboldal nemcsak marginális, de teljesen hatástalan. Persze azt is látni kell, hogy míg korábban két nagy párt között oszlott meg ott is a szavazatok 90%-a,most már ez az arány csak 50%, mert erősödőben vannak az új pártok. A tendencia érvényes Európára, hisz az egykori erős francia szocialista párt is már csak árnyéka saját magának. A spanyoloknál négy év alatt négy választásis kevésnek tűnt, hogy végre összeálljon egy viszonylag stabil koalíció. Az olaszoknál is hasonló helyzet történt, s most végre lecsillapodott a rendszer Mario Draghinak köszönhetően. A hollandokat is felhozhatjuk példának. De Amerika mindezeknél is nagyobb bajban van, nagyobb veszély fenyegeti a demokráciáját. Hisz egy év kevés volt ahhoz, hogy a Trump féle hazugságnak véget vessenek. Sőt erősödött a nagyhazugság eszméje. Köszönhetően a technológiaváltásnak, a globalizáció felgyorsulásának és az etnikai sokszínűségnek. De legfőképp annak, hogy a republikánus párt beállt egy ember mögé és most olyan választási törvényeket fogadtak az államok többségében, amelyek valóban ennél is jobban aláássák a demokráciát, és megágyaznak az alkotmányos válságnak – véli Fareed Zakaria, a CNN, a Washington Post és számos újság kolumnistája.

Olasz hírforrások, elsősorban a Stampa szerint nem kizárt, hogy a pápa és az orosz pátriárka találkozójára Budapesten 2022 szeptemberében kerül sor. Igaz, Kazahsztán is felmerült a lehetséges helyszínek egyikeként, azonban az ottani jelenlegi helyzet aligha teszi az utóbbi forgatókönyvet lehetővé. Az értesülést a Vatikán nem erősítette meg, de az idei utazásokat a Covid-járvány is nagyban befolyásolhatja.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

CSÓRÓ VAGY?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.01.09.


A fogyasztói világ üzenetei ma a legerősebb. Eladni, mindenáron, részletre, ingyenes ajándékkal, árukapcsolással, helybe szállítva, mindegy, hogyan, csak vásárold meg. Birtokold, hiszen ez a fokmérő, az, hogy mid vagy, mit tudsz láthatóvá tenni, másoknak is, hogy bezsebeld az elismeréseket. És különben is: megérdemled. Erről szól a világ. Küzdünk ellene, de ez van.

Kezdődik a gyerekeknél, az osztályközösségben: “Mi van, neked nincs?!” “Neked csak ilyen van?!” Kinevetik, megalázzák azt, aki nem tudja felmutatni azt, amit a többi. Mobiltelefont, márkás ruhát, cipőt, tabletet. Még az uzsonna is lehet fokmérő. Aki valamit ad magára, az nem otthon készítettet visz, hanem vásárol.

Pár éve, talán írtam már erről, egészen megdöbbentem, mikor egy fiú kimaradt a középiskolából. Segítettük bérlettel, így firtattam, hogy mi az oka. “Hát az, hogy nincs mit ebédeljen, és hosszú a nap, mire hazaér, este van.”-hangzott a válasz. “Miért nem készítenek neki egy szendvicset otthon, elvinné és megenné azt, úgy kibírná…”- próbáltam megoldást keresni. “Próbáltuk. De a többi kicsúfolta, hogy csóró. Csak a csórók visznek otthonról kaját. Aki nem csóró, annak telik egy hamburgerre. Addig cikizték, hogy most már nem is akar menni.” Ez egy szakiskola volt, zömében hátrányos helyzetű gyerekekkel.

Csórónak lenni nem jó. A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni. Az általuk diktált értékrendet pedig nem mindenki tudja követni. Aki nem tudja, az gúny tárgya. Sajnos, sokszor a szülők is rásegítenek otthon. Mert ők is abban nőttek fel, hogy cikizték, aki csóró. Miközben ők is épp olyan csórók voltak.

Mert ahol generációk óta jelen van a szegénység, ott a pénznek nagyobb jelentősége lett bármi másnál. A pénz ad hatalmat, rangot, láthatóvá kell hát tenni mindenki számára, hogy tudja, mindenki, hol a helye. A láthatóvá tétel formája sokféle lehet. Most jó erre a facebook, ott pl. gyakoriak a fotók a bankjegyekkel. Tízezresek, húszezresek, rakásra. Olyan szomorú ez… hogy ez lesz az érték, ennek a megmutatása, így. Pózolva a pénzzel. Mintha ez lenne az ember értékmérője.

Akinek nincs, az is meg akar felelni a körülötte levők elvárásainak. A piac pedig kiszolgálja ezt a vágyat. Kiszolgálják a bankok, a személyi hitelekkel, ügynökeik rendre járják a leszakadó falvakat. Ki tudna ellenállni a helyébe hozott pénznek? És különben is milyen jól hangzik pl. ez: 300 ezer Ft 110 hónapra, havi 3500 Ft csak… Kiszolgálják a szolgáltatók is: ingyen adnak egy telefont, oda is adják rögvest, ha aláírják az előfizetést, hűségnyilatkozattal. Hogy ez nem a legolcsóbb konstrukció, az szóba sem kerül. Ez egy jó terep az értékesítőnek. A vásárlónak meg ugrás a sötétbe. Itt tuti az üzlet.

Sosem értettem, de nyilván, mert nincs tudásom rá, hogy miért éri ez meg, mikor nyilvánvalóan behajtó cégnél fog kikötni a dolog, és leggyakrabban nincs miből behajtani.

Szóval, nagyon furcsa kép ez a 21.századi szegénység. Némely túlélési technikában 19.századi (pl. a fűtés tekintetében, de sokszor a főzésben is), de közben jelen vannak a modern fogyasztói világ jóléti attribútumai. Ez a karácsony is elhozott pár családba efféléket, mint a legnagyobb, több százezres televíziót, vagy a legújabb IPhone-t is. Olyan helyre, ahol ezer másra kellene költeni, hogy biztosabb, könnyebb, jobb legyen az élet, tervezhetőbb a gyerekek nevelése.

De ami most van, most kínálkozik, ott nincs számolgatás. Az kell. Mindenáron.

A héten lehetett olvasni a médiában, hogy felgöngyölítettek egy bűnesetet, diákhitellel próbáltak behúzni ebből a társadalmi csoportból minél több ember a felnőttoktatásba. Az, hogy mennyire pontosan ismerték ők is a helyzetet, a megvezethetőséget, azokat a gyenge pontokat, amelyeket meg kell célozni, hogy eloszlassák az esetleg felmerülő kételyeket, mutatták a feltételek, amelyeket eléjük tártak a tájékoztatón: havi 150 ezer Ft-ot kapsz, 10 hónapon át,, 10 év alatt kell visszafizetni, de a tartozások egy idő után elévülnek, olyan jelentkezzen, akinek a nevén nincs ingatlan, köztartozásmentesség kell, de ha valakinek van adóssága, rögtön ajánlanak egy ügyvédet, aki ötezerért ír egy papírt, hogy nem ismerik el a tartozást, és akkor megkaphatja a pénzt…Magáról a képzésről nem lehetett megtudni semmit, de nem is ez volt a lényeg, hanem a pénz. Annak a hívó szavára építettek, nem a szakmaszerzésére.

Ezt most úgy tűnik, időben elkapták, de sajnos nem mindig ilyen szerencsésen alakul. A tartozások pedig nőnek, megállíthatatlanul.

A kölcsönök ma csapdában tartják a leszakadókat. Védtelenek, a helyükbe vitt, az orruk előtt lengetett pénznek, árucikknek nem bírnak ellenállni. Ők is akarnak pénzt, holmikat, hogy érezzék: nem csórók, ugyanolyanok, mint akinek van. És eladósodnak. A behajtócégek pedig nem felejtenek. Éveken ét halmozódó kamatok, milliós tartózások, amelyeket lehetetlen visszafizetni a közmunkabérből. Ha bárhol elhelyezkednek, ami legális, a fizetésük 30-50%-át levonják. Éveken át, a tartozások sorban állnak. Ha egy lement, rögtön jön a következő. Ez is a feketemunka felé tolja őket. Mert ott nincs levonás. Maximum a munkaszervező fogja le a részét. A többi megy zsebbe.

A tartozásra pedig úgy néznek, mintha nem lenne. Nem vesznek róla tudomást. Az értékesítők pedig a végletesen eladósodott családban is megtalálják azt, akinek a nevére még fel lehet venni a kölcsönt, meg lehet kötni szerződést, meg lehet vásárolni részletre valamit. Mert nekik ez az érdekük. Hogy új ügyfeleket szerezzenek.Megteszik hát.

Azt hiszem, ez is egy olyan dolog, amiben egymásnak teljesen ellentétes folyamatok hatnak. És mindezt a világ hozza. A világ ellentmondásos változása. Amiben az értékmérő csak és kizárólagosan a pénz. Az vagy, amid van. Mutasd meg, hogy elhiggyék. Csóró vagy? Hát tegyél róla, hogy ne legyél. Az eszközök nem érdekesek. Csak az eredmény, hogy megszerezted. Hogy van neked is.

Ilyen világunk lett. Általunk, emberek által. És ebben kellene vonzóvá tenni a több éven át tartó tanulást azoknak, akik ezen az úton sosem próbáltak boldogulni. Nagy kihívás. És nemcsak az iskolán múlik…bár ma az sem fókuszál erre. Helyesebben erre sem.