2020. március 22., vasárnap

RÁADÁS: FOLYAMATOS INGYENES KÖZVETÍTÉSEK ÉS KORLÁTLANUL ELÉRHETŐ SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, KONCERTEK

PAPAGENO
Szerző: Papageno
2020.03.18.A koronavírus idejére több intézmény nyitotta meg digitális archívumát ingyenesen, több színház tesz elérhetővé előadás-felvételeket különböző csatornákon, színművészek olvasnak fel regényeket, meséket, mondanak verseket. Böngésszenek!KULTURÁLIS PROGRAMAJÁNLATUNK OTTHONI IDŐKRE:


- Színházi és/vagy koncertközvetítések ide kattintva.
Itt találtok ingyenesen elérhető könyveket
- A virtuális kiállítások listája itt található
- Budapest múzeumait itt barangolhatjátok be.
- Ha filmet néznétek, ide érdemes kattintani.
- Családi programot itt találhattok .
Operaházak
- A Magyar Állami Operaház O/A OTTHONRA sorozata március 14-én indul, és hétvégenként 19 órától a Papagenón látható.
- A New York-i Metropolitan Operából március 16-tól minden este 19:30-tól (New York-i idő!) ingyen nézhetünk egy-egy operát, ami aztán 20 órán keresztül elérhető lesz a honlapon. Az első hét teljes műsora itt érhető el.
- A Müpa március 14-én reggel nyitotta meg médiatárát, amely ide kattintva érhető el.
Operarajongóknak ajánljuk az OperaVision oldalt, ahol jelenleg 22 opera, klasszikus és kortárs, ismert és kevésbé fókuszban levő operaházak előadásai közül lehet választani ingyenesen.
- A bécsi Staatsoper weboldalán március 15-től visszavonásig régebbi opera- és balettközvetítéseit teszi elérhetővé ingyenesen, de regisztrációkötelesen. A napokra lebontott, néhány Wagner-opera kivételével este 7 órakor kezdődő közvetítéssorozat programja ide kattintva böngészhető végig.
- A Staatsoper unter den Linden weboldalán március 17. és április 19. között minden nap elérhető lesz egy-egy operafelvétel.
- Az Opéra de Paris folyamatosan frissíti az elérhető felvételeket a honlapon.
- A barcelonai Liceu archívumából közzétett néhány felvételet, ezeket a myoperaplayer.com oldalon regisztráció után, az OperaEnCasa kóddal lehet ingyenesen megnézni.
Bajor Állami Operaház – Hétfői koncertek március 23-tól.
- Olasz operaházak gyűjtőoldala
Szimfonikus zenekarok és koncerttermek

Hazai Együttesek

- A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai március 16-tól a tervek szerint minden nap Karanténesteket tartanak, hogy a nagyzenekari hangversenyek hiányában is zenei élményt biztosítsanak a közönségnek. Az online követhető kamarakoncerteket, amiket a zenekar próbaterméből közvetítenek, azoknak ajánlják, akik a bezártság időszakát tartalommal, szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni. A Karanténestek megtekinthetők ide kattintva és a zenekar Facebook-oldalán – amíg lehetséges – minden este 19:45-kor. A következő napok programja ide kattintva érhető el.
- Az elmúlt években rögzített koncertfelvételeiből indít közvetítéseket a Zeneakadémia a honlapján és közösségi oldalán hetente három alkalommal, szerda, péntek és vasárnap esténként. Első alkalommal március 22-én vasárnap este fél 8-tól két Dohnányi-mű hallható.
- Az Óbudai Danubia Zenekar korábbi, zeneakadémiai koncertjei március 28-tól minden héten szombaton este fél nyolctól lesznek láthatóak az együttes Facebook-oldalán.

Német együttesek
A Berlini Filharmonikusok Digital Concert Hall nevű weboldalán ingyenesen érhetők el korábbi koncertfelvétele:...

RÁADÁS: ARCANUM - INGYENES VÁLOGATÁS

ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR
Szerző: ARCANUM
2020.03.22.


Ingyenes válogatás.

ITT OLVASHATÓ

MEDDIG MARADHAT ORVOS NÉLKÜL A LAKOSSÁG?

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2020.03.22.


Az egészségügyi ellátó rendszer hatástalanítása az ország összes polgárát veszélyezteti.

Az operatív főtörzs szerint március 18-ára 58-ra nőtt a korona-vírus fertőzöttek száma Magyarországon. Nem tudhattuk, hogy ez sok vagy kevés, azonban, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy előző napig még csak 52-en kapták meg a rémvírust, eddig nem igazán ijesztő a ragály itthoni terjedési sebessége. (Március 22-én 113 beteget jelentenek a hivatalos hírek.)

„A Törzs” – nem véletlenül, hiszen szinte mindannyian egyenruhás emberek – jól bevált katonai taktikát és stratégiát választott.

Kiril Ilarionovics Kutuzovét:

visszavonulás utolsó vérig! Erőink konzerválása addig, míg az ellenség éhen nem hal, meg nem fagy, vagy el nem megy a kedve az egésztől. Nem rossz taktika ez, csak éppen kell hozzá hátország és hatalmas szerencse. Kiril Illarionovicsnak volt, és Napóleonnak akkor nem. Bízzunk benne, hogy Orbán Viktornak és Pintér Sándornak is lesz! Egyebet úgysem tehetünk, hiszen nemhogy nem kérik az egészségügy és a tudomány véleményét, meg sem hallgatják azt.

A hősies visszavonulásnak különböző felvonásait adták elő. A legfontosabb a kommunikáció, amelynek alapmotívuma a teljes hozzá nem értés, a kifürkészhetetlen szándék. Megvalósulása a legfontosabb tények eltitkolásából, a nem fontos, de valós információk ködbe burkolásából és szokásos, közönséges hazugságokból bontakozott ki. Vegyünk néhány példát!

Első kérdés: Hol vannak a fertőzöttek? Mi bizonyítja, hogy koronavírussal fertőzöttek? Alighanem mindannyian a Szent Lászlóra keresztelt ragálykórház foglyai. De hol vannak, hányan vannak, mit csinálnak a „kontaktjaik”? Fertőződtek-e? Kik és hol vannak az első koronás halottnak mondott idős férfi kontaktjai, akik a Jahn Ferenc Kórházban hetekig ápolták, lélegeztették, látogatták. És mikor derült ki, hogy koronás? Biztosan az volt?

Lényegében megszüntették a járóbeteg-ellátást azzal, hogy megvédik (ismét valamit megvédenek!) az idős egészségügyieket. Valójában

nem voltak képesek megfelelő védőfelszereléseket és teszteket beszerezni...

ORBÁN TELJHATALMAT AKAR, NEM CSELEKEDNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.22.


Most már sokan leírták: nem sokáig közölhetünk olyan mondatokat, mint, ami a címben szerepel, mert az új, felhatalmazásinak nevezett – én inkább teljhatalmazásinak nevezném – törvény fontosnak tartotta beiktatni a rémhírek terjesztőinek fenyegetettségét. Nem vagyok jogász, azt azonban tudom, hogy ilyen szabályozás már eddig is létezett a magyar jogrendben, de nem szankcionálta oly súlyosan, ahogy most Varga Judit és Semjén Zsolt – az előterjesztők – tennék, azaz öt év börtönbüntetéssel.

Természetesen nem vitatom, vészhelyzet idején – és most kétségkívül az van –, hogy a rémhírek különösen nagy károkat, katasztrófákat is okozhatnak, megkontrázhatnak egy-egy kormányzati döntést, de abban már korántsem vagyok biztos, hogy ezt a büntetési tétel emelésével kell elérni.

Ráadásul, ha jól értem a benyújtott szöveget, a kormány ezt a vészhelyzet utáni időkre is fenn akarja tartani, ki tudja miért. A rémhír nem egzakt fogalom, egy demokráciában biztosan nehéz lenne olyan bírót találni, aki hajlandó volna bárkit ilyesmiért börtönbe küldeni. A mai joggyakorlat – ismétlem: a tervezett változáshoz képest demokrácia van; lám minden milyen relatív –a szakemberek szerint is, csak akkor mondana ki ilyen verdiktet, ha a (rém)hír terjesztése tényleges katasztrófához vezet. Ez a szöveg, illetve az Orbán-féle hatalomgyakorlás egyértelműen azokat fenyegeti, akik következetesen próbálnak ellenőrzői lenni a kormányzati munkának, döntéseknek, vagyis elsősorban az újságok, internetes portálok munkatársai...

VESZÉLYESEBB, MINT A JÁRVÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.03.22.


...Hát nem tudom, én még soha a büdös életben nem kerültem kórházba egy kellemetlen influenza tüneteivel, igaz, hogy éles lőfegyverrel kellene kergessenek ahhoz, hogy ilyen közveszélyes baromságokat beszéljek a számmal, mint Gulyás professzor. Viszont így a korlátlan teljhatalom kiterjesztésének (amiben az pláne, hogy kurvára nem ér véget automatikusan, amikor vége a veszélyhelyzetnek, mert majd az egyélőisten dönti el, hogy mikor lesz vége), és különösképpen a valótlan tények híresztelése és a valós tények elferdítése büntethetőségére irányuló egészen penetráns önkényuralmi szándéknak a jeges és fenyegető árnyékában – erről a reggeli műszak részletesen és félreérthetetlenül állást foglal – már egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy a legnagyobb veszélyt erre az országra a járvány jelenti. Hanem sokkal inkább az a brutális államberendezkedés, amit a veszélyhelyzetre hivatkozva tető alá ügyeskednek maguknak az elvtársak és elvtársnők. Külön áldassék Varga Judit asszony neve, nem kevésbé Semjén Zsolté, aki bármit, bármikor a nevére vesz és beterjeszti, ahova kell. Ha minden jól megy, hétfőn négyötödös többséggel nyomják le a torkunkon, vagy ha véletlenül úgy nem megy, akkor 8 nappal később kétharmaddal is jó lesz. A lényeg, hogy Kocsis Mátétól tudjuk: mindenképpen összehozzák a mindenre felhatalmazásukat. A fideszes frakcióvezető állításával szemben az állampárt törvényi felhatalmazása azonban nem csak hogy nem lesz szükséges és arányos mértékű, hanem egyenesen és kizárólagosan a regnáló bűn- és dacszövetség hatalmi érdekeit szolgálja. (Ezért az állításért most még nem jár börtön, de ami késik, az jön.)

Az elég világos, és egyáltalán nem a koronavírus járvány magyarországi felbukkanása óta, hogy ezeknek a kiváló hazafiaknak sokkal faszább hely lenne ez az ország, ha csak egymás között lehetnének, ha nem volna kritikus nyilvánosság, ha nem volna média, amely azoknak a közfelháborodás-kompatibilis ügyeknek jár utána, amelyeket az elvtársak nem óhajtanak a köz orrára kötni, és pláne ha nem volnának jogvédő civilek se, akik időről időre idétlenkednek és a korrupció legfőbb politikáját büszkén a zászlajára tűző kormány viselt dolgait feszegetnék. Külön borzasztónak találom, hogy az egybites seggnyalóikkal és propagandistáikkal összekapaszkodva, a saját alaptörvényüket a trambulinról pofán vizelve, egy kvázi humanitárius katasztrófát ki- és felhasználva rontanak neki a még le nem mészárolt médiának. Amelyre simán ráfogják majd eztán, és börtönnel honorálják lehetőleg (a veszélyhelyzet elmúlása után is), hogy rémhíreket terjeszt és megzavarja a köz nyugalmát, amikor közérdeklődésre számot tartó kérdéseket tesz fel mindenhatóéknak. Egyszerűen nem hiszem – sem békeidőben, sem háborúban nem vagyok képes erre még mindig -, hogy létezik ország, ahol médiának nevezik azt az üzemegységet, amely a kormány önkritikátlan kiszolgálásából él, és válogatás nélkül támad le mindenkit, akinek kérdései vannak...

BÁRÁNDY PÉTER: ERRE A TÖRVÉNYRE EGYÁLTALÁN NINCS SZÜKSÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.03.22.

„A mostani rendelet az országgyűlés egyetlen érdemi cselekvőképességét, korlátozó jogát szünteti meg. Értelmezhetjük bárhogyan, a parlamentnek ez az egy joga maradt a rendkívüli jogrend idején – az alaptörvény szerint. Most ezt szüntetik meg, az országgyűlés lényegében nem létezik, működése illúzióvá válik. Ennek következtében, a politikai aktorok cselekvése is értelmezhetetlen. Másként: megszűnik a politizálás” – ezt nyilatkozta Bárándy Péter, volt igazságügy miniszter a Hírklikknek. Azt is elmondta: a kormánynak legalább a törvény nevére ügyelnie kellett volna: 1933-ban Hitler törvényét nevezték így.

Olvasta a Varga-Semjén-féle törvénytervezetet?

– Igen, ami megjelent belőle.

Nem jelent meg teljességében?

– Nem tudom. Ha van huszonnégy órájuk, akkor még változtatnak rajta.

Megtehetik?

– Persze.

És változhat előnyére?

– Markánsan akkor, ha elmarad.

Úgy, ahogy van az egész?

– Igen.

Mert ön szerint nincs is szükség egy ilyen felhatalmazási törvényre?

– Abszolút nincs. De legalább a címére vigyáztak volna. Ugye?

Mert?

– 1933-ban volt felhatalmazási törvény, Németországban.

Méghozzá éppen március 21-én.

– Igen. Hitler kapta ezt a felhatalmazást, ezért is mondom, hogy legalább a törvény címére vigyázhattak volna.

És tartalmilag? Miért nincs rá szükség?

– Végigmondom, amit gondolok. A legfontosabb: egy járvány kezelésére megvoltak a rendes jogrenden belüli megoldások: az elkülönítések, megfigyelések, zárlatok, ellenőrzések megfelelő kezelésére vonatkozó szabályok. Ezt az egészségügyről és a katasztrófavédelemről szóló törvény tartalmazza, és z e két területen belül kialakított hatóságok, valamit az ilyen esetekben mozgósítható hatóságok meghozhatják a feltétlenül szükséges intézkedéseket. Ez az állam egyik legősibb kötelezettsége járványok esetén. Az intézkedési körbe tartoznak a szabadságjogokat és mindenféle jogokat korlátozó lépések. De: a járvány-ügyön belüli szükségszerű döntésekről beszélek. Nem kellett volna, vagy nem kellene tehát új jogszabály; a meglévők pontosan elengedőek lennének a helyzet kezeléséhez.

De nem ez történik…

– Nem, hanem azonnal ugrottunk egyet, és az azonnali különleges jogrendbe helyezte át a helyzetet a kormány. Ennek hat különböző típusa van, ezek közül az egyetlen, amit a kormány rendelhet el, elemi csapás, és ipari katasztrófa esetén...

SZABAD SZEMMEL - MIRE KELL ORBÁNNAK A KÜLÖNLEGES FELHATALMAZÁS? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.03.22.


Yahoo/Reuters 

A magyar kormány különleges felhatalmazást akar kapni a válság miatt, mégpedig meghatározatlan időre. Kéri a parlamentet, hogy az hosszabbítsa meg a rendkívüli állapotot, ideértve, hogy a végrehajtó hatalom felfüggeszthessen bizonyos jogszabályokat és azokat a saját rendeleteivel helyettesítse. A nacionalista Orbán Viktor már eddig is egy sor korlátozó intézkedést hozott. Political Capital szerint az új javaslat azért aggályos, mert gyakorlatilag korlátlan hatalmat adna a kabinetnek, minden időkeret nélkül. Pedig igazából nincs ésszerű magyarázat arra, miért kellene kiterjeszteni a szükségállapotot. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy 5 éve, a migrációs hullám tetőpontján bevezették a válsághelyzetet és az azóta is érvényben van, noha már alig érkezik menedékkérő a déli határhoz. 


Mivel a magyar kormány kétes javaslatot terjesztett elő, hogy rendeleti úton irányítsa az országot, a lap felveti, vajon Orbán Viktor nem a diktatúrát igyekszik-e bevezetni a válság ürügyén. A ragály ugyan jelenleg még nem sújtja túlzottan a magyarokat, de akkor meg mire kell a különleges felhatalmazás? Mert az igaz ugyan, hogy az egész világon messzire ható intézkedéseket hoznak, ám Magyarországon mély változásokat eredményezhetnek a készülő törvénymódosítások. Így az, hogy a hatalom a parlament felhatalmazása nélkül is tetszés szerint meghosszabbíthatja a különleges állapotot. Jogot akar kapni arra, hogy bizonyos jogszabályokat dekrétumokkal helyettesítsen. Feltehetőleg nem ok nélkül tartanak a bírálók attól, hogy a hatalmi szerkezet a kormány javára tolódik el az Országgyűlés ellenében. Külön is gondot jelent, hogy az egyik pont értelmében Orbán ülésszünetet kényszeríthetne ki. Hivatalos magyarázat nincs a szöveghez. A lap a cikkhez mellékeli a svájci Tages-Anzeiger volt budapesti tudósítójának megjegyzését, amely azt kérdezi, hogy miért hallgat az EU, amikor Orbán arra használja ki a ragályt, hogy meghonosítsa a diktatúrát.

Kelet-Európa nem sok mindent tud felsorakoztatni a koronavírus ellen. Ezek az országok nem állnak jól a fertőzés elleni harcban, úgyhogy a térség a bezárkózásban keres menedéket. A következmény az, hogy a Balkántól a Baltikumig leállt az élet. Elsőként Lengyelország zárta le a határokat, amivel iskolát teremtett a térségben. Viszont az igazságügyi miniszter nap mint nap kiáll a nyilvánosság elé és bár nem éppen egy néptribun, elmondja a legújabb adatokat, hozzátéve, hogy a helyzet csak rosszabb lesz. Nem szépít semmit, de ezt a javára írják. Még az ellenzék is dicséri, ami kivételesnek számít a teljesen megosztott országban. Ezek az államok kénytelenek voltak beutazási tilalmat elrendelni, mert egészségügyi ellátórendszerük nemigen terhelhető. Az orvosok és ápolók jelentős része kivándorolt, ezrével. Ráadásul a kormányok jó ideje alig-alig költöttek az ágazat fejlesztésére. Magyarországon, amely a menekültválság idején elsőként eresztette le a határsorompókat a nemzeti-populista Orbán Viktor alatt, az operatív törzs vezetője kénytelen volt beismerni, hogy ez olyan járvány, amely nem ismer határokat. A lengyeleknél viszont elemükben vannak a közelgő elnökválasztás előtt a nemzeti konzervatívok, hiszen a nép védelmezőiként jelenhetnek meg a válságban. Ennek megfelelően a konzervatív Rzeczpospolita elemzője döbbenten állapította meg, hogy Duda államfő a vírusra építi a kampányát.

„Hadigazdálkodás Orbán-módra”. Így konferálja be az újság, hogy a katonaság veszi át az ellenőrzést 140 kulcsfontosságú magyar vállalatnál. Megjegyzi, hogy ilyen radikális húzáshoz még egyetlen más EU-állam sem folyamodott. Ez az első lépés, hogy az ország a koronavírus okozta válságban átálljon a haditermelésre. Ott azonban még nem tartunk, hogy a katonák átvegyék ezeknél a cégeknél az operatív irányítást. De mostantól kezdve bármikor megtehetik, ha a kormány úgy látja helyénvalónak. Az intézkedés célja, hogy ezek az egységek minden körülmények közepette működőképesek maradjanak, még akkor is, ha netán elvben csődbe is mennek a ragály miatt. Ezért embereket kellene elbocsátaniuk, vagy többé nem tudnának eszközöket beszerezni a piacon a gyártáshoz. Fontos tovább, hogy ily módon szavatolják ezeknek a cégeknek a „fizikai biztonságát”, ami alighanem azt jelenti, hogy senki ne lopjon vagy fosztogasson. A lista arról tanúskodik, hogy a legtöbb vállalatot egyébként is az állam tartja kézben. Az illetékes államtitkársághoz tartozó 150 gazdasági egység a GDP jó felét állítja elő. De ami fura, hogy a jegyzékbe belekerült a közmédia is. Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy péntektől a hadsereg járőrözik az utcákon, ám aznap délután még nem lehetett katonákat látni a budapesti utcákon.

Magyarországon a külföldieket teszik felelőssé a járványért. Ehhez elég volt annyi, hogy a fertőzést először két iráni diáknál mutatták ki. Onnantól kezdve Orbán Viktor összekapcsolta a migrációt és a betegséget, a Covid-19-et külföldi vírusnak nyilvánította. A baj csak ráerősített a hatalom által gondosan karbantartott idegengyűlöletre. A kormányfő azonnal kettős harcot hirdetett a kórokozó és a bevándorlás ellen, hozzátéve, hogy a vírust idegenek hurcolták be és az közöttük terjed. Időközben már leállították a menedékkérelmet átvételét a tranzitövezetben, éspedig arra hivatkozva, hogy kétségtelen összefüggés van a ragály és az illegális migráció között. Azóta csak még inkább bűnbaknak számítanak az idegenek. Ám hogy ujjal mutogatnak rájuk, az időnként ellentmond az elemi logikának. Így pl. az a pakisztáni diák, akit vírushordozóként keresnek, még azelőtt tűnt el, hogy az országban felütötte volna a fejét a betegség. Ezért hiába állítják a kormány hívei, bizonyosan nem az vezérelte, hogy megússza a karantént, akármi is történt vele. Ugyanakkor akik elhagyják az országot, hiába van tartózkodási engedélyük, nemigen tudnak újra belépni. Orbán a koronavírus és a bevándorlás összekapcsolásával ismételten igazolja migránsellenes politikáját, egyben eltereli vele a közvélemény figyelmét az egészségügy állapotáról. Az ország a GDP-nek csupán 4,6 %-át költi az ágazatra (A franciáknál ez az adat: 8,6 %), miközben a lakosság egyre öregszik és több ezer orvos települt át nyugatra...

VALLOMÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: HORN ANNA
2020.03.22.


Be kell látnom, néha képtelen vagyok felvenni a fonalat, amelyet a magyar kormány lebegtet, ráncigál az orrunk előtt. Még mindig a járványról van szó, vagyis inkább arról, mennyire képtelenek felelősen és szakszerűen kezelni egy olyan problémát, amelyről hónapok óta tudható volt, hogy fel fog merülni. A világon mindenütt megjelent a vírus, és bár tudom, hogy a magyar miniszterek elnöke mindentől is, na meg mindenkitől is megvéd minket, azért abban biztos vagyok, hogy ezt a maszlagot ő maga sem gondolta komolyan. Ennyire nem ostoba – ugyanakkor valószínűsítem, hogy sokkal nagyobb bajokkal volt elfoglalva az elmúlt hónapokban.

Mert a vírus csak az embereket pusztítja, szóval, tegyük a dolgunkat, barátaim, és harácsoljunk még, ameddig lehet. Sokára ér ide az a nyavalya, meg majdcsak lesz valahogy, különben is, úgyis azokat viszi majd el, akik ellenem vannak. A híveimet majd megnyugtatom, hogy a helyzet magaslatán állok, lenézek rájuk a teraszomról, oszt jó napot. A csicskáim nem értenek egy ilyen helyzet kezeléséhez, de nem is ez a feladatuk, hanem az, hogy kövessék az utasításaimat. Ha meg nagy gáz lesz, majd bedobjuk a katonaságot. Maszk, gyorsteszt, más országok tapasztalatai? Minek? Megvéd minket nagy magyarságunk, meg az értékeink (basszus, azok a hülye svájciak is mennyien betegek, de a bankárom még jól van, nincs tehát baj).

És lőn: ott vannak a katonák az utcán. Vajon minek? Akkor, amikor mindenkit arra kérnek mindenhol a világon, hogy maradjon otthon – a zseniális magyar kormány katonákat vezényel ki. Lelőni a vírust, ha szembejön? Vagy a hordozóját? Vagy ők fognak gyógyítani zsebkéssel? Minek ez, de tényleg? Fosztogatják a boltokat, betörik a kirakatokat, Molotov-koktélokat dobálnak a betegek? Mi keresnivalójuk van a katonáknak akárhány cég vezetésében is? Válságmenedzserek ők, egytől egyig?

Ha ez nem lenne elég, véletlenül pont most tartanak kiképzést egy nagyszerű díszegységnél, ezért a páncélozott járműveikkel pénteken el kellett árasztani Budapestet. Na jó, csak „áthaladtak” (sic!), békés, rendezett sorokban. Ha még nem elég nagy mértékű a rettegés, nosza, toljunk egyet a dolgon. Erőt kell demonstrálni, akkor is, ha sem elegendő védőfelszerelés, sem lélegeztető gép, sem szakszemélyzet nincs a kórházakban. Sem korrekt tájékoztatás – szinte semmiről – a sajtótájékoztatókon csúfolt önfényező rendezvényeken...

A KÖVETKEZŐ LÉPÉS ORBÁN RÁHEL MEGKORONÁZÁSA LESZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.21.


Miután Orbán a koronavírus ürügyén formálisan Magyarország teljhatalmú ura, diktátora lesz, a járvány elmúltával a bevezetett szükséghelyzet nem változik. A koronavírus elmegy, a diktátor marad. Ilyen lehetősége nem lesz még egy, hogy a rendeletekkel való kormányzást bevezesse, és senki nem szólhat ellene. Még tömeggyűlést sem lehet tartani, tiltakozni sem lehet, mert az olyannak tűnne, mintha a vírus elleni harcot akadályozná bárki. Zseniális lépés a maga szempontjából, soha vissza nem térő alkalom, a csillagok szerencsés együttállása.

Amikor a magyar nép majd megtudja, hogy a koronavírus elment, mert Orbán legyőzte azt (akik meghaltak, azok amúgy is meghaltak volna), és mindezt a bevezetett új intézkedési rendnek köszönhettük (ami megteremtette az igazi nemzeti kormányzást, amikor nem kellett a nemzet fizetett ellenségeivel alkudozni, vesződni, hanem azt tehette a magyar nemzetet képviselő kormány, amit akart), megszületik a javaslat, hogy ne változtassunk ezen. Ami bevált, mondja majd Orbán, azt ne rontsuk el. Járvány is jöhet bármikor és a nemzetre mindig leselkednek veszélyek. A magyarok pedig tudomásul veszik ezt...

FALUS FERENC VOLT TISZTIFŐORVOS: A HIVATALOS ADATOK SEMMIKÉPPEN SEM TÜKRÖZIK A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.03.22.


Számos becslés van arról, hogy valójában mennyi lehet a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Miközben a miniszterelnök szinte naponta jelentett be egyre szigorúbb intézkedéseket, azt is mondta, eddig az egyedi megbetegedések voltak jellemzők, de ez át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. A Magyar Orvosi Kamara már ezer fertőzöttel számol, ebből pedig a statisztikai modellek szerint egy hét múlva hét-nyolcezer, két hét múlva pedig ötven-hatvanezer is lehet, ha az ország nem teszi meg a szükséges lépéseket. Hétfői lazártáinkig itthon 1436 tesztet végeztek el, ami jóval kevesebb, mint az uniós országok többségében, Ausztriában például 8167 tesztet végeztek el. Dél-Korea példája különösen figyelemre méltó, hiszen az 51 milliós lakosságú országban több mint kétszázezer teszt készült és naponta tízezer ember fertőzöttségét vizsgálják saját kérésre.

„Elhibázottnak és felelőtlennek tartom azt az esetdefiníciót, amelyet a még mindig érvényes tisztifőorvosi utasítás tartalmaz a koronavírusteszt elvégzésének feltételeként.” Így nyilatkozott a 168 Órának hétfőn délben Falus Ferenc, aki 2007 és 2010 között vezette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Szerinte az esetdefiníciónak már nem szabadna tartalmaznia azt a feltételt, hogy az adott beteg járt-e külföldön vagy találkozott-e olyan beteggel, akinek igazolták a betegségét. Ha valakinek a tünetei azt jelzik, hogy valószínűleg fertőzött, vagy a környezetében van sok beteg, akkor ez önmagában is elég indok kellene hogy legyen a tesztek elvégzésére. A volt tisztifőorvos szerint már az is műhiba, ha valaki kórházba kerül tüdőgyulladással, de elmulasztják nála a koronavírustesztet. Részben ez áll annak hátterében, hogy már hat egészségügyi intézmény dolgozóit kellett karanténba zárni, mert védőfelszerelés nélkül vizsgáltak tüdőgyulladásos betegeket.

Falus szerint a hivatalos adatok semmiképpen sem tükrözik a fertőzöttek számát, hiszen a vírushordozók többsége egyelőre alighanem tünetmentes, így nem kerül az egészségügyi hatóság látókörébe. A volt tisztifőorvos és kórházigazgató tízszeres szorzóval számol, de szerinte azoknak is vannak méltányolható érveik, akik inkább százszoros arányra gyanakszanak. Falus Ferenc úgy gondolja: jó lenne, ha sokkal nagyobb számban tesztelnék az embereket, hiszen így pontosabb adatokhoz lehetne jutni, és a dél-koreai példa azt bizonyíthatja, hogy a lakosság sokkal tudatosabban viselkedik, saját higiénés magatartását is képes felülvizsgálni, ha mód van a tesztek elvégzésére...


TIBORCZ KÉT LÉLEGEZTETŐGÉPET ADOMÁNYOZOTT, MÉSZÁROS LŐRINC SZÁLLODÁI BEZÁRNAK A JÁRVÁNY MIATT

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.03.20.


Index: Egy hét alatt 335-ről 360-ig gyengült a forint az euróval szemben

A koronavírus-járvány hatalmas gazdasági visszaesést okozott az egész világon, szakértők szerint a válság nagyobb lehet a 2008-asnál is. Magyarországon a pénzügyi szektorban uralkodó káoszt az euróárfolyam rendkívüli mértékű és gyorsaságú emelkedésén lehet leginkább észrevenni: rövid időn belül borzasztó sokat romlott a forint az euróval szemben, és elérte az eddigi abszolút negatív rekordnak számító 360-at.

MagyarHang: Ideiglenesen bezárnak Mészáros Lőrinc szállodái

A válság a NER nagyágyúit sem kíméli: a miniszterelnök barátjának tőzsdei cége, az Opus értéke nagyot esett – írta meg a Forbes -, és az Opus tulajdonában lévő szállodalánc bezár, mert a turisztikai szektort lenullázó koronavírus-járvány miatt a Hunguest Hotels forgalma is visszaesett, illetve közleményük szerint óvni akarják a vendégek, alkalmazottak egészségét. Elbocsátásokról egyelőre nem döntöttek, hanem karbantartásokat végeznek a bezárt szállodákban.

444.hu: Megjelentek a honvédelmi irányító csoportok a létfontosságú magyar vállalatoknál

A koronavírus-járvány miatt létrehozott Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, aminek elnöke Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a héten azonosította az ország működése szempontjából elengedhetetlen, létfontosságú szolgáltató és gyártó kapacitásokat. Eddig 140 céget választottak ki, és ebből 71-nél csütörtökön meg is jelentek az ún. Honvédelmi Irányító Törzsek. A céglistán főként állami tulajdonú, közműszolgáltató (víz, gáz, áram, pl. MVM, NKM), pénzügyi (pl. MNB), közlekedési (pl. MÁV) és kommunikációs (pl. MTVA, Antenna Hungária) vállalatok/intézmények vannak, de az Auchan és a Bosch is szerepel rajta.

24.hu: Tiborcz István lélegeztetőgépeket vett az Uzsoki kórháznak

A miniszterelnök vejének tulajdonában lévő BDPST Group ingatlanfejlesztő társaság azonnali adományt adott az Uzsoki kórháznak, amely a pénzből többek között két ultramodern lélegeztetőgépet vásárol. Az EU-s csalás elleni hivatal figyelmét is felkeltő közvilágítás-projekteket végző Elios Zrt. egykori tulajdonosának, Orbán Ráhel férjének BDPST nevű cégcsoportja budapesti belvárosi paloták felújításával foglalkozik. A fiatal milliárdos az adományról azt mondta, hogy “A jelenlegi helyzetben összefogásra van szükség.”

Infostart: Kiadhatók a koronavírus területi adatai? – itt a NAIH válasza

A közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályrendszer formálisan nem változott meg, a jelenlegi veszélyhelyzetben azonban a rendes jogszabályi rendelkezésektől eltérő szabályok is érvényesülhetnek – fogalmazott az InfoRádiónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Az InfoRádió azért kérdezte erről a NAIH elnökét, mert Magyarországon a korábbi gyakorlattal és más országokkal ellentétben a hatóságok nem hozzák nyilvánosságra a koronavírus-fertőzöttek területi adatait.

SZÉKELY ÉVA ÁTÉLTE A LEGNAGYOBB CSODÁT, AMI EMBERREL MEGTÖRTÉNHET

INDEX / ALAPVONAL BLOG
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2020.03.22.


Szőke Kató győzelme után két nappal jött Székely Éva aranyérme az 1952-es helsinki olimpián. Az sem lett volna meglepetés, ha három magyar áll a dobogón a 200 méteres mellúszásban, de Killermann Klára végül egy hajszállal lecsúszott a bronzról. Székely 1956-ban, Melbourne-ben a második helyen zárt, nagyon hiányzott neki az itthon maradó kislánya, Andrea.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet szerzett. A tokiói olimpia július 24-i nyitányáig a győztesekről emlékezünk meg.

Székely Éva 11 éves volt az 1936-os berlini olimpia idején, és nagy hatással volt rá az a rádióközvetítés, amely Csik Ferenc 100 gyorson szerzett aranyát kürtölte világgá. A siker hatására még ott, a csillaghegyi strandon elhatározta, hogy egyszer majd neki is el fogják játszani a Himnuszt.

ZSIDÓ SZÁRMAZÁSA ÉS AZ ELFOGADOTT DISZKRIMINÁLÓ TÖRVÉNYEK MIATT AZ USZODÁBA NEM MEHETETT 1940-TŐL. A HÁBORÚ ALATT MUNKASZOLGÁLATOS LETT, VECSÉSEN TANKCSAPDÁKAT KELLETT ÁSNIA. CSONTIG SEBES VOLT A LÁBA, KUTYAÓLBAN LAKOTT NOVEMBERBEN, KONZERVES DOBOZBÓL MOSAKODOTT.

Amikor terelték őket, felpattant egy villamosra, és nem vették észre, így szökött meg. A villamoson őt kiszúró férfinak annyit mondott, ha feljelenti, lelövik a nyilasok. A férfi nem szólt semmit, csak hogy vegye le a kabátjáról a sárga csillagot. Ha nem így tesz, lehet, hogy ő is a Bergen Belsen-i koncentrációs táborba kerül, ahogy sokan mások sorstársai közül.

Megsúgták neki, hogy a Benczúr utcába menjen, van ott egy védett ház, ahol nem eshet bántódása. Ott is edzett, lépcsőzött fel és le, azt hitték, megtébolyodott, holott csak karban szerette volna tartani kondiját, így erősítette a lábait. Az olimpiai győzelem lebegett akkor is a szeme előtt...

„NE ÖLJ! MARADJ OTTHON!” – EGY MAGYAR FELHÍVÁSA AZ OLASZ HALÁLVÁROSBÓL

VÁLSZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.03.20.


Tegnap sokkoló képek, videók érkeztek a koronavírus európai epicentrumából, az észak-olaszországi Bergamóból: mivel a helyi krematórium-kapacitás már nem elegendő, katonai konvojjal szállították máshova a holttesteket. Ma a város túlzsúfolt kórházában forgatott drámai riport járta be a nemzetközi sajtót. A Válasz Online egyik előfizetője jelezte, hogy 30 éve Bergamóban élő magyar barátnője mindannyiunknak üzenne haza. Amikor felhívtuk, éppen egy mentő- és egy tűzoltóautó állt meg az utcájában, hogy a második emeletről kiemeljenek egy mozgásképtelen beteget. Ez ott most nem extrém, hanem mindenórás eset. Hosszan beszéltünk Gázner Anitával, majd öt pontba szerkesztettük a legfontosabb mondatait. Ő csak mesélni akart, de a szöveg felhívásszerű lett. Merthogy nincs mese: szembe kell néznünk a valósággal!

1. A szüleinket, nagyszüleinket háborúba vitték, sokan közülük haza sem jöttek. Neked csak magaddal kell harcolnod, magadat kell legyőznöd: maradj hát otthon, ha megteheted, és örülj, hogy a saját falaid között lehetsz! A mi küzdelmünk a vírussal is egyfajta háború, de legalább nem egymást ölik az emberek. Pontosabban: akik most képesek fegyelmezni magukat, akik potenciális fertőzöttként és fertőzőként tekintenek önmagukra, biztosan nem ölnek. Csak ők nem ölnek biztosan! Ezt a temperamentumos olaszok egy hónap alatt értették meg. Te értsd meg azonnal!

2. Ne csak akkor maradj otthon, ha öreg vagy – és ne is hidd el senkinek, tényleg senkinek, hogy a vírus csak az idősek dolga! Nálunk, Bergamóban vannak 40-es, 50-es éveikben járt halottak is, akiknek semmilyen más ismert alapbetegségük nem volt. Az igaz, hogy a fiatalabbak túlélési esélyei jobbak, de csak ha megfelelő orvosi ellátásban részesülnek. Tehát ők is ott fekszenek a kórházak szobáiban, várótermeiben, folyosóin, azaz „terhelik” az egészségügyi rendszert. Nehogy már össze kelljen omolnia az ellátásnak, hogy elhidd: ez nem nemzedéki kérdés, hanem össznemzeti, összemberi! Én itt élek Olaszországban – a mindenki által gazdagnak ismert északi részen. El sem tudom képzelni, mi lenne ma velünk, ha a koronavírus valamelyik szegény, rosszabb kórházakkal rendelkező déli tartományba tört volna be...

A JÁRVÁNY JÓ OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.03.22.


Közhely, de ettől még alighanem igaz, hogy minden rosszban akad valami jó. Nincs ez másként az életünket jelen pillanatban évtizedek óta nem látott módon felforgató új koronavírus-járvánnyal sem. Persze sok függ attól is, miként reagálunk a körülöttünk zajló eseményekre hosszú távon

Akár úgy is felfoghatjuk, hogy egy globális próbatétel ez, amire a mi életünkben még nem volt példa. Vajon innentől ez rendszeres lesz? – tette fel a kérdést a Norvég életünk szerzője.

„Tanulhatunk például, hogy hogyan viselkednek a különböző társadalmak, mennyire fegyelmezettek (már olvasni is ilyen cikkeket, hogy az ázsiai országok lakói sokkal inkább tudnak társadalmilag gondolkodni, mint például az európai népek), mennyire lehet számítani az adott közösség összetartására, mennyire szarunk bele, kivel mi fog történni.

Vagy, hogy egy ilyen világjárvány mennyire fogja taccsra tenni a gazdaságot, hol mekkora károkat fog okozni, melyek azok a területek ahol (turizmus) semmi esély sincs ilyen esetben a károk enyhítésére.

A gazdagok a feleslegesen összeharácsolt vagyonukkal vajon fognak valamit visszatörleszteni a társadalom nagylelkűségének? Ez tudom, erős így ebben a formában, de attól még szerintem igaz.

Itt jön el az igazság pillanata, hogy mik azok a foglalkozások, illetve ágazatok, amelyek kellenek a társadalmak, az élet, a Föld működéséhez. Mi a luxus (turizmus, ha így nézzük tök fölösleges, szinte csak a baj van vele), mi az, ami nélkül simán tud élni az ember.

Jó, nem olyan egyszerű ez, mert vannak összefüggések, van, ami függ a másiktól, de belátható, hogy leginkább a szolgáltatóipar az, ami nem szükséges az élethez.

Az egy luxus ilyen téren, tehát kell sajnálni? Kell megmenteni, még ha rengetegen is dolgoznak benne? Mert mit mondjon akkor egy olyan valaki (orvos, kutató, ápolónő, rendőr, tűzoltó, tanár, földműves, élelmiszergyártó, stb., de a politikus nem) akinek igencsak nagy felelőssége van a társadalom működésében, mégsem ennek megfelelő (tudom a piac szabályoz, persze, mert nincsen megfelelően szabályozva, a tőkésréteg a befektetők diktálnak, nem a társadalom a politikusokon keresztül - vagyis a politikusok nem jól végzik a dolgukat) a megbecsülésük mértéke erkölcsi és anyagi értelemben...

RETTEGJ, MAGYAR!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2020.03.20.Nem segített a kerítés, hiába kapott csinos szögesdrót gallért, csak átjött rajta a fránya vírus. Természetesen onnan érkezett, ahonnan minden rossz érkezhet, Délnyugat-Ázsiából. Igaz, legálisan lépték át a határt a vírushordozók, hiszen fizettek, hogy bejussanak egy olyan országba, ahol egyébként szívből utálják őket. Itt tanulnak, egyetemisták. Legyünk pontosak, nem címzetten ez az ország – Irán – gyűlöletes a magyarnak, hanem mindenki, aki más bőrbe bújt születésekor, aki érthetetlen nyelven locsog, aki kendőt, turbánt, csadort visel, aki nem keresztény, aki messze földről érkezett, amelyről az itt élők többsége jószerével semmit sem hallott, csupán a köztévé képernyőjén látja a nap minden órájában, hogy koszos csordába verődve próbálnak betörni Európába. Az irániak egyébként jó állapotban vannak. Nincs nevük, nincs arcuk, csak vírusuk.

A miniszterelnök-pártelnök élt is az alkalommal, szép beszéddel köszöntötte híveit s azokat is, akiket meg akar győzni arról, hogy nálánál jobban senki nem törődik azokkal, akik még nem kerestek maguknak új hazát. „Amíg engem láttok, addig nincs baj, a kormányrúd jó kezekben van” – sugározta tekintete biztatóan. Bejelentette: van már operatív törzs, élén egy tábornokkal, üléseznek, ha kell, éjjel, nappal. Ki lenne alkalmasabb a közdelem levezénylésére, mint egy harcedzett hadfi? Ha van tábornok, van törzskar, és Isten is velünk van (erről a feltételről a biztos kezű, szarvasölő miniszterelnök-helyettesnek kell gondoskodnia), akkor nincs az a vírus, amelyik megtörhetné ezt a büszke, megalázott, csonkaságában is nagyszerű népet. (Nem ártana, ha a miniszterelnök-pártelnökért gyakorta az Úrhoz fordulók hada térdre ereszkedne az itt élőkért. Legalább azokért, akik a nemzeti együttműködés rendszerének hívei. A többiekért nem is kár. Pusztulásuk kikövezné az újabb kétharmadhoz vezető utat.)

A miniszterelnök-pártelnök rugalmasságát, alkalmazkodóképességét jól tükrözi, hogy fenséges ajkait elhagyta egy mondat, amely lényétől teljesen idegen: „eljött a védekezés időszaka”. Igaz, nem az Európai Unió, nem a finánctőke, nem Soros György, nem az ellenzék szorította defenzívába, csupán egy vírus, amely nem is látható, s amelynek névadóját szívesen látná a fején. A vírustámadást kivédjük, a vírushordozó migránsokat leküzdjük, a határunk közelébe sem engedjük őket.

A miniszterelnök-pártelnök tehetséges, okos politikus. Tudja, rettegve jó a magyar. Amíg a magyar retteg, addig semmi nem érdekli. Ki figyel oda, hogy – búcsúcédulaként – a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának ajándékozza Budapest VIII. kerületének legértékesebb ingatlanait (Pollack Mihály tér 8., Bródy Sándor utca 5–7., Szentkirályi utca 25./a, Szentkirályi utca 25./b, Szentkirályi utca 27., Pollack Mihály tér 10. [a volt Károlyi-palota], Pollack Mihály tér 4–6. [a volt Esterházy-palota] ). Emlékszik még valaki Sukoróra? Kit érdekel, hogy a miniszterelnök-pártelnök a lányának szívéhez és zsebéhez oly közel álló turisztikafejlesztés céljára, az ügy gazdájának, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek 394 milliárd forintot utalt ki a 2021–2030. évekre (elismerésre méltó ez az önbizalom)? Kit érdekel, hogy különböző sportesemények támogatása ürügyén ez az ügynökség további milliárdokat kap a miniszterelnök-pártelnöktől? Valóban családbarát ez a kormány, csak az a baj, hogy e területen sem érvényesül a diszkrimináció tilalma.

Rettegj, magyar, itt a vírus, de bízva bízzál, mert a miniszterelnök-pártelnök tettre kész. Igaz, az akkor kihirdetett kormányhatározatok között még nem található olyan rendelkezés, amelyik pénzt juttatna a vírus elleni véderőknek. Nem baj. Miután van operatív törzs, van vezénylő tábornok, feltehetően lesz az utcákon tűzoltó, rendőr, katona elég. Ha nem a vírus, akkor a békétlenkedők megfékezéséhez. Miután az Alaptörvény szerint az állam és az egyházak együttműködnek, rájuk biztosan lehet számítani a vírusűzéskor.

Mellesleg Palkovics miniszter tevékeny szerepet vállal abban a folyamatban, amelyek az állami egyetemeket magánjellegű alapítványokba viszik. A cél világos, aki diplomát akar, az fizessen. A fizetős kuncsaftok jelentős részét azonban arról a területről várják, ahonnan a vírusos migránsok is érkezni szeretnének. Miután a hírek szerint tíz egyetem kiárusítását készíti elő, nem nehéz kitalálni, hogy egy sikeres egyetemi hallgatói börze esetén több lehet a turbános fejek száma az egyetemek és diákszállók környékén, mint a cilindert viselőké. Annál is inkább, mivel a cilindert még nem sikerült visszahozni a Hor­thy-korszakból, lévén, hogy a mai uralkodó osztály tagjai nem tartoznak az úri közönség közé. A reményt ne adják fel a kalapkészítők, mert gyermekeik viszont a legjobb nyugati egyetemeken csiszolhatják személyiségüket, s így szert tehetnek némi jó modorra, és ízlésük is meghaladhatja a hivatalos közízlést. Nekik érdemes visszajönni, hiszen friss diplomával a zsebükben egyetemi pulpitust kaphatnak, s tanulmányi területükhöz kapcsolódóan fontos gazdasági szerephez juthatnak. Presztízsük az egekbe szökhet, lévén Magyarországon a boldogulás egyetlen útja a protekció. Így, aki családi kötelékben él azzal, akitől minden függ, olyan befolyásra tesz szert, amit tisztességes úton nemigen lehet elérni...


ÉS AKKOR KEZDHETJÜK VISSZASÍRNI A 2008-AS VÁLSÁGOT - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2020.03.21.


Nem csak az egészségügy, hanem a gazdaság szempontjából is katasztrofális héten vagyunk túl. A járvány miatt sorra állnak le az ország legnagyobb gyárai, a forint félelmetesen nagyot zuhant, megugró munkanélküliségtől félhetünk. A kormány mentené a menthetőt, de még nagyon sok a bizonytalanság a már bejelentett lépések körül is. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Óriási baj van a világban, és ezt mi sem ússzuk meg. A koronavírus egyelőre megállíthatatlanul terjed, egyre több a magyarországi megbetegedés. Az sem kérdés, hogy a gazdaság számára ez a legnagyobb mélyütés a 2008-as válság óta. Sokáig jogosan kapta a kritikákat a kormány, hogy miért nem mondanak semmit a gazdasági lépésekről, végül szerdán hallgathattuk meg Orbán Viktor bejelentéseit. A magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztési moratóriumot kaptak az év végéig – igaz, a szabályokat elolvasva bőven maradtak megválaszolatlan kérdések -, a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbították, a csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek thm-jét az alapkamat fölött 5 százalékponttal maximálták...

SZARHÁZIAK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.03.22.


Varga Juditnak úgy két évvel ezelőtt túl sok érdeme nem volt. Hogy nő létére ügyesen tudott labdázni, az maximum cirkuszi mutatvány, de annak se nagy vaszisztdasz, más nők lehet, ügyesebben dekáznak. Ilyen korú bírósági fogalmazó is rengeteg van, nő is sok van köztük, ám lehet, nem mindegyiknek ilyen náci, acélhideg a szeme, mint az övé. Ez azt is mutatja, ilyen készségekkel miért lehetett hirtelen-gyorsan miniszter, aki most Hitlerhez méltó felhatalmazási törvényeket terjeszt be olyan kitételekkel, hogy aki nekik nem tetszőt mond, minden skrupulus nélkül lecsukható.

Ez az egész, koronavírus-törvény fedőnevű háborús szükséghelyzeti cirkusz nagyon sok sebből vérzik. Mari néni egészségét enélkül is, az utcán grasszáló fegyveres katonák és börtönnel fenyegetés nélkül is meg lehetne óvni, vagy azzal sem, a Fidesznek (Orbánnak), aki most Varga Judit képében mutatkozik meg, következésképp hátsó szándékai vannak. A vírusra mutogatva hoznák az ország nyakára a nyílt diktatúrát, viszon a demokráciának annyi heges maradéka még megvan az országban, hogy ezt négyötöddel tehessék csak meg. Tudják, hogy nem fog menni, mégis meg fogják csinálni.

Azt mondja a Fidesz frakció vezetője, valami Kocsis Máté nevű, hogyha hétfőn nem megy át a koronavírus-törvény négyötöddel, akkor nyolc nap múlva úgyis meglesz kétharmaddal. Éppen csak azt nem tette hozzá, hogy mindenki be is kaphatja. Így gondolta bizonyára, csak nem merte kimondani, nem akarta egyelőre, majd a szavazás után fognak más szelek fújdogálni. Érezni, ahogyan ez a Kocsis most épp a fényes csizmájához ütögeti a lovaglóóstorát, a többi szarházi meg az ujjaira húzza a boxert, vagy szorosabban fogja a gumibotot. Eljött az az idő amit oly régóta türelmetlenül vártak.

Orbán is azt mondta annak idején, csak egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. Most is ez van, csak egyszer kell megszavazni, de alaposan, és indulhat útjára a fideszes gyönyör. Viszont, ahogyan Varga Juditban sem ismerhettünk fel túl sok érdemet, mielőtt miniszter lett – igaz, utána sem -, ebben a Kocsisban sem sok volt található a frakcióvezetést megelőzően, most pedig, mint kitetszik, élet-halál urai. Varga a hasára csapott, és azt mondta, kapjon öt évet, akinek nem tetszik a pofája, ez a Kocsis meg a képünkbe tolja, hogy akkor is megszavazzuk, ha behugyozik is a világ...

MIT NEM ÉRTESZ EBBŐL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.03.21.


...Nem régen, két hete, három hete alig tudtunk valamit erről. Nem régen még sokan csak legyintettünk. Aha, én is. Hiszen ez nem kolera, nem pestis. Tényleg nem az és lehet – nem tudjuk, nincsen elég adatunk -, arányaiban nem öl meg több embert, mint a szokásos influenza. Az is lehet, hogy meg kell tanulnunk együtt élni vele. De most, ebben a szakaszban kurvára észen kellene lennünk.

Figyelj, ember! Járvány van. Nem vicces és nem veszélytelen. Lehet, hogy te nem fogsz beledögleni sőt, talán csak tüsszentesz kettőt és már túl is leszel rajta. De a kurva vírus ott lesz a nyáladban, a bőrödön. Megfogsz valamit, akárhol. Egy kapaszkodót, egy bevásárlókocsi fogantyúját, egy kilincset, egy almát a boltban. Máris továbbadtad 2-3-10 embernek. Talán nekik sem lesz bajuk, fiatalok, erősek. De bennük, az ő nyálukban, bőrükön is ott lesz a vírus, szaporodik a szervezetükben. És ők sem fognak tudni róla, hogy terjesztik a kórt. És ők is ott fogják hagyni a boltban a bevásárlókocsin, az almán, a gyógyszertár kilincsén, a lépcsőkorláton, a lift gombján. Egyre többen és többen hurcolják szerte és a rohadék vírus egyszer rossz helyen lesz. Egyszer a te anyád vagy a nagyapád fogja meg azt a lépcsőkorlátot. Ha nem ő, akkor az a fiatalember, aki kedvességből bevásárolt neki. Mert az a kedves fiatalember nem tudja, nem is tudhatja, hogy nem két kiló krumplit vitt az idős hozzátartozódnak, hanem a halált. Amit lehet, hogy te indítottál el, mert bíztál a fiatalságodban, a szervezeted ellenállóképességében.

És akkor – talán hetekkel az után, amikor boldogan sütkéreztél a Balaton mellett, söröztél a haverokkal vagy beugrottál a boltba, mert úgy érezted, nem fogod túlélni a hétvégét egy kakaóscsiga nélkül, az anyádért, a nagyapádért megérkezik a mentő. Beviszik a kórházba, de a halálosan kimerült orvos mást nem tehet, csak ott fogja hagyni egy mély sóhajjal a folyosón, a többi ötven nagypapa és anya között. Mert akárhány lélegeztetőgép van is, annyi nincs, hogy egyszerre mindenkinek jusson.

Mert ez a vírus így öl. A gyorsaságával. Azzal, hogy nem négy hónap alatt kell az a kurva lélegeztetőgép kétezer embernek, hanem egyszerre. És lehet, hogy azon a gépen, amelyik az anyádat vagy a nagyapádat életben tartaná két hétig – akár ennyi ideig is szükséges segíteni a légzést – az a negyven éves doki van, aki ugyan egészséges és fiatal, de a héten a harmadik dupla műszakot csinálta végig néhány órányi alvással azért, hogy megmentse az én anyámat vagy szomszédot és a szervezete annyira kimerült, hogy a vírussal már nem tud elbánni. És nem fogják levenni a gépről azért, hogy a te anyád vagy nagyapád még élhessen. Ott fog fuldokolni a másik ember mellet, a túlzsúfolt folyosón. A másik ember is idős, egy hete még nevetett a víruson, lement fél kiló kenyérért a boltba minden másnap, mert kell a mozgás és kell a friss levegő, meg hát neki ne mondja meg valami kis takony, hogy mit tehet meg és mit nem. A másik ember, aki kikérte magának, hogy neki előírja bárki, mikor mehet ki a lakásából, éppen úgy fog küzdeni a korty levegőért, mint a te anyád, mint a te nagyapád.

És csak annyi kellett volna, hogy otthon maradj a picsádon és a másik ember is otthon maradjon a picsáján. Mert a vírus valószínűleg úgy is meg fog találni téged, a gyerekedet és talán az anyádat, nagyapádat és a másik idős embert is. Csak nem ugyanakkor. Két hét, egy hónap, két hónap múlva. Akkor, amikor van szabad lélegeztetőgép, van orvos, van kórházi ágy. Mert a másik, akit megfertőzött a vírus, már meggyógyult, volt rá ideje. Neki már nincsen szüksége orvosi ellátásra akkor, amikor az anyádnak, a nagyapádnak és a makacs idősnek igen. De az is lehet, hogy az anyád, a nagyapád már kapni fog oltást addigra, mire elér hozzá a vírus. És nem hal meg. Most pedig, ha a szervezete rosszul reagál a fertőzésre, meg fog halni. Te fogod megölni. Mert megfogtad azt a kilincset, liftajtót, korlátot. Mert ötször, ötvenszer annyit mászkáltál, mint amennyit szükséges lett volna, mert nem bírod a bezártságot, mert rád nem veszélyes amúgy sem. Lehet, hogy meghal a te idős rokonod, akit szeretsz. Nem valaki más, nem a tévében mondják. A te családodban. És ha meghal, arról te is tehetsz. Érted? Érted már?
...

BARTUS LÁSZLÓ: ÁLLAMCSÍNY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.03.21.


Orbán Viktor pártja hivatalosan is bűnszervezetté vált. Szervezett bűnözői csoporttá, amely a koronavírusra hivatkozó rendkívüli felhatalmazási törvénnyel nyíltan is államcsínyt követ el. Ez egy folyamat vége, amelyről már a kezdet kezdetén látni lehetett, hova vezet. 2010-ben megírtam, hogy Orbán illiberális állama akkor is fasiszta állam, ha még nem nyílt diktatúra, és nem látszik. A lényege az, és ahogy a magból kinő egy fa, a NER-ből egy totális diktatúra fog kinőni. De jellegét tekintve ez az első perctől kezdve az volt, amit most “törvénybe” is iktatnak: fasiszta diktatúra.

Többet kellene Bibliát olvasnia a keresztény magyar népnek, mert akkor megértene olyan egyszerű igazságokat, hogy a mag természete meghatározza a fát, ami lesz belőle. A tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Egy magban benne van a fa természete, benne van a kódja, a programja. Egy diófa már akkor diófa, amikor még a mag a földben van, amikor csak venyige, és nem látszik rajta, hogy milyen fa lesz belőle. Orbán rendszerének magva az Alaptörvény preambulumában olvasható, és abból a magból csak nyílt diktatúra fejlődhet ki. Állama már akkor fasiszta állam volt, amikor még csak rügyezett.

Ezért neveztem kezdettől fogva fasiszta rendszernek Orbán illiberális államát, mert a természete szerint már akkor az volt, csak még nem fejlődött ki. Azt a hasonlatot is használtam, hogy amikor Pisti gyerek, ugyanaz az ember, aki felnőttként István lesz. Orbán rendszere kihajtott, szára megerősödött, mostanra kivirágzott, és kezdi hozni az első gyümölcseit. Locsolgatta a balliberális értelmiség, azok az újságírók, akik 2010-ben lehülyéztek engem, de ma már nincsenek is a szakmában, elveszítették a lapjukat, a mikrofonjukat, rádiójukat, televíziójukat. De bocsánatot még nem kértek, igaz, nem is tartok rá igényt. Akkor is tudtam, hogy nincs igazuk, és az elsők között lesznek, akiket a a fasiszta rendszer megfoszt még a megszólalástól is. Nem kellett ehhez börtönbe csukni őket. De megtörtént.

Orbán fasiszta rendszerének az volt az “újdonsága”, hogy politikai eszközökkel, alkotmányosnak látszó módszerekkel számolta fel az alkotmányosságot. Ezt nevezik államcsínynek. Patyomkin demokráciának álcázta a diktatúrát, a homlokzat megőrizte a jogállamiság látszatát, de mögötte a legalpáribb önkény uralkodott. A tényleges hatalom Orbán kezében volt eddig is, mindent a saját kezében összpontosított, és minden fontos döntést ő hozott meg. Ez a hatallom kizárólagos birtoklásának alkotmányban tiltott megvalósult formája volt eddig is, de az Európai Unió, a konfliktust kerülő és a megélhetését kereső magyar értelmiség, ellenzék ezt nem akarta észrevenni, hanem a hülyék számára szépen kifestett homlozatot bámulta. Úgy tett, mintha a jogállami díszletek mögött egy valóságos jogállam működne, enyhe deficittel...

EGY ELŐRE BEJELENTETT JÁRVÁNY KRÓNIKÁJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZALAI ANNA
2020.03.21.


Az év elején még nagyon távoli fenyegetésnek tűnt a koronavírus, mára azonban a fő rendezőelvvé vált. Egy budapesti család járvány-története.

– Van némi felesleges étolajam, adna valaki érte egy kis szárazbabot? A kicsit unalmas, szürke, de némiképp mégis feszült protokoll eseménybe úgy hasított bele a kérdés, mint egy rendkívül rosszul időzített coming out a kaviáros vacsorába. Zavart nevetgélés támadt az apró tüchtig szendvicsekkel és facsart narancslés poharakkal megrakott asztal felett. K. Margitba (a leírt események mind megtörténtek, de a neveket megváltoztattuk) belehasított a bűntudat. Nem vette komolyan ezt a fertőzés-dolgot. Otthon üres a kamra, a hűtő is meglehetősen levegős. Holott az egyetemista lánya már a hét elején pánikolt, hogy az egyetem felfüggeszti az oktatást, ki kell költözni a kollégiumból, nem tudja letenni a félévi vizsgákat, csúszik, átkerül a fizetősök közé és akkor abba kell hagynia az egyetemet, mert a másfél milliós tandíjat az orvosin nem tudják majd megfizetni. A végére eljutott az élet vége tábláig. 

Két nap múlva egy apró Fiatba tuszkolták be az ágyneműt, az edényeket és a Sobottát (az orvosi egyetemisták bibliáját). Az egyetemre bemenni tilos, minden más képlékeny, bár némely intézet jó előre szólt, hogy járvány ide-járvány oda, sajnos nem tudnak eltekinteni a gyakorlatoktól. K. Margit másik gyereke, az általános iskolás Gergő erre elmesélte minapi tréfájukat: az egyik osztálytársa hangosan köhögött, mire többen is pánikszerűen leszálltak a buszról. Másnap reggel már nem nevetett annyira. Ünneplőben iszogatta a teát, amikor befutott az általános iskola levele, amelyben arról értesítették a szülőket, hogy csőtörés van, senki ne menjen iskolába. Még kevésbé nevetett, amikor az iskolán kívüli programjait is sorra törölték a mozitól az edzésen át a baráti hamburgerezésig. A harmadik gyereknek, a gimnazista Katának már korábban szóltak, hogy szünet lesz. Bár akkor még kormányrendelet tiltotta az iskolabezárást. Nem sokkal később viszont kormánydöntés volt arról, hogy bezárnak az oktatási intézmények, sőt, az óvodák és a bölcsődék is. Majd jött egy levél az iskola által szervezett angliai utazás lemondásáról, a befizetett pénz jó részének elvesztéséről. Ezt is bekönyvelték a veszteségek közé, ahol már szerepelt néhány tétel: köztük az Opera-jegyek, a lemondott nápolyi út, a várva várt lengyel vendég fogadása, az elmaradó éves nagycsaládi találkozó. 

A nagyszülőkre vigyázni kell. K. Margit – anyukája listájával a kezében – a mindenféle háború és forradalom után születettek döbbenetével meredt a csaknem üres tésztapolcra, majd bizonytalanul elvette az utolsó orsótésztát, az utolsó előtti rizsdobozt és a többit. A hatalmas pakkot kiszállította a szülői házba és segített berámolni a kamrába, ahol sokkal több tészta, olaj, liszt és rizs volt, mint a szupermarket polcain. Ezen kicsit megnyugodott, ha netán karanténba kerülne a családdal, akkor se hal éhen anyuka (sőt a lábuk körül tekergő kutya se) legalább egy hónapig...

A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGTÓL A TANÁCSTALAN MAGYARORSZÁGIG...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.03.21.


A spanyolnátha éppen olyan pusztító volt, mint a koronavírus.
1918-ban tört ki a járvány, mely emberek millióinak életébe került, és végérvényesen felforgatta a társadalmakat, melyek egyébként sem voltak higgadt állapotban, hiszen folyt a Világháború.
A járvány még 1920-ban sem fejeződött be.
Ami hasonlóság a mai helyzettel, hogy az ország akkor sem volt felkészülve erre a példátlan egészségügyi kihívásra . és most sincs.
Mire vége lett a világháborúnak és a járványnak,már semmi nem volt olyan, mint annak előtte volt, és soha többé nem is lett olyan.
Sajnos, jobb nem lett, sőt, még romlott is a helyzet.
A baj soha nem jár egyedül, a járvány, háború, forradalom szentháromság bármelyik variációjában előfordulhat, jelenleg a háború és a forradalom még hátra van, de a világ öles léptekkel halad a megvalósítás felé.

A háború maga az iszonyat, emberi vágóhíd, mely elenyészően kevés embernek hoz kiemelkedő hasznot, és az egész vérfürdő felett nemzeti lobogók lengnek, azt hazudva az embernek, hogy van akárcsak cseppnyi értelme is annak, ha életét adja érte.
Rezesbandák, zászlóanyák, zászlókat megáldó papok, özvegyek, árvák, halottak, halottak, halottak.
És zsírosra hizlalt hadiszállítók, haszonleső politikusok.
Mikor a népnek elege van a dologból, akkor jön a forradalom.
Őszirózsa a sapkákon, szegfű a puskacsövekben, falhoz állított ellenfelek, fellógatott tisztségviselők, Dunába lőtt újságírók, megkínzott zsidók, felakasztott festőnők, nyakig földbe ásott kisemberek lóval tiportatott feje - a pénz és az ijedtében magát összecsinált hatalom kegyetlen bosszúja.
A forradalom csak messziről szép, a piros vér csak messziről dekoratív, közelről nyúlós és büdös.
A hóhérok kegyetlenek, és hóhér mindig akad, akár fehér glaszékesztyűben is szorgalmasan igazgatják a kötelet áldozatuk nyakán.
A járvány már csak ráadás, esetleg előleg, viszont felettébb demokratikus, maga a kommunista egyenlősdi, nincs kivételezés, legfeljebb csak szerencse...