2016. december 5., hétfő

KI A FRANCOT ÉRDEKEL A HALÁLOS ÁGYAD, SEMJÉN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.05.


...A kurva életbe, Semjén! Az érv egy állami kitüntetés mellett, hogy az ember nem tagadja meg a barátját? Ha Bayer cigánygyerekeket reggelizne, akkor most azt vágtad volna a pofámba, hogy mégiscsak a legjobb barátod, jár neki az, ami? Kit érdekel a halálos ágyad, te pofátlan, erkölcstelen gazember? Mióta ér lovagkeresztet egy gyerekkori barátság? És ha nem azért járt a kitüntetés, hogy volt pofád ezzel érvelni egy hivatalos felszólalásban? Meddig tudtok még süllyedni, Semjén? És külön te meddig még? Ennyit sikerült érvként felhoznod a cégéres, néphülyítő Bayer védelmében? Hogy egy iskolapadban ültetetek? És te nemzetárulózól? Te, aki négy éve bomlasztani jártál Erdélybe, ma meg már te vagy a nemzetegyesítő kampányguru, aki tudja, hogy mi a jó a határon túliaknak? Te, aki pont azt művelted négy éve ilyenkor, amit ma nagy pofával elítélsz? Te döntöd el, hogy ki a magyar és ki nem az? Mielőtt nekiálltál volna kommunistázni körbenéztél jól a pártodban? Üdvözlöm Hoffmann Rózsát és a többieket.

Fasza országot építettetek ide, Semjén. Ahol ti döntitek el, ki a magyar, kitüntetitek az ivócimboráitokat, akik szintén azokat tartják magyarnak, akiket ti. És üzenitek mindenkinek: faszba a tehetséggel, szorgalommal, kitartással, munkával. Itt azokból lesz ember, aki a szomszédotokba született és az osztálytársatok volt. Mindenki más kussoljon. Vagy azért, mert MSZP-s, vagy azért, mert román, vagy azért mert Semjén Zsolt azt böfögte fel a mélymagyar lelke bugyraiból. A büdös kurva életbe, abba, hogy soha nem lesz vége ennek a pusztításnak. (A videót
ITT lehet megnézni amúgy.)

Ja, és a Gulágnak van hatvanadik évfordulója?


ITT OLVASHATÓ

HA NÉGY KERÉKKEL RÁD JÖN A SZÜKSÉG - WC-TAPASZTALATOK MOZGÁSKORLÁTOZOTTKÉNT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Czégé Imre Pál
2016.12.03.


Mint közismert, Budapesten nyilvános vécét találni igazi kihívás, és az egyéb lehetőségek is szűkösek, ha valakire jártában-keltében rátör a szükség. Mindez fokozottan igaz arra, ha valaki négy kerékkel (vagy egyéb segédeszközzel) szeretne oda eljutni, ahová a király is gyalog jár.

Előhang: Amikor mennél, de nincs hova...

Ez a leggyakoribb eset, hiszen Budapesten a fizetős, illetve ingyenes nyilvános illemhelyeknek csak egy része akadálymentes, igaz, ezek java része a közelmúltban készült, vagy lett felújítva jó minőségben, európai színvonalon. Az üzemeltetést a Fővárosi Csatornázási Művek végzi. Azzal segítik a szolgáltatásuk igénybevételét, hogy internetes térképen kikereshető az a
17 fővárosi akadálymentes illemhely, amelynek igénybevétele és megközelítése nem okoz gondot mozgássérültként.

Első felvonás: WC-kalandok

Nincs is bosszantóbb annál, mikor az akadálymentes wc-t megtalálod, és azzal kell szembesülnöd, hogy önállóan nem, vagy csak segítséggel fogod tudni használni. Ez pedig kényelmetlen, olykor megalázó helyzeteket is teremthet. Például egy kiírás fogad az ajtón: „Kérje el a kulcsot a gondnoktól/portástól/munkatársunktól!” Az egyszeri sérültnek pedig fogalma sincs, hol keresse az illetőt. Ez az akadály leginkább közintézményekben (pl. önkormányzati ügyfélszolgálatoknál) jellemző. De előfordul olyan is, hogy van az épületben akadálymentes mosdó, csak épp nem a földszinten. Ha ez esetben pont nem működik a lift, az hab a tortán...

Második felvonás: használnád, de hogyan?

Azt hihetnénk, ha találtunk akadálymentes mellékhelyiséget, amibe bejuthatunk, nagy meglepetés már nem érhet minket. Bárcsak így lenne! Sokszor már az ajtóval kezdődnek a gondok. A szabvány miatt kifelé nyíló, nagy, nehéz nyílászárókról van szó általában, amelyeket például egy izomsorvadással élő kerekesszékes alig tud kinyitni és bezárni. Kevés helyen alkalmazzák az egyébként kézenfekvő megoldást, a fotocellás ajtót...


ITT OLVASHATÓ

GENERÁCIÓS KÉRDÉS? VAGY ESETLEG MÁS?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.12.05.


Nagyon nem mindegy, hogyan tesszük fel a kérdést:

Ha most lennél fiatal, akkor mit csinálnál?

Vagy úgy, hogy:

Milyennek látod a mai fiatalokat? Mennyiben mások, mint ti voltatok?

Egészen más válaszokat kaphatunk, holott kvázi ugyanarról van szó. Persze, ha alapból van bennünk empátia, akkor nem biztos, hogy ellentmond a két válasz, de ha kevesebb együttérzés és önreflexió szorult belénk, akkor egészen fura dolog jöhet ki a két nézőpontból.

Ha én most fiatal lennék, biztos, hogy elmennék külföldre. Ott sokkal több a lehetőség, jobban megfizetik a munkát, a szakértelmet.

Ha én most fiatal lennék, biztos nem húznék le annyit egy munkahelyen, inkább többször váltanék. Mindig tovább mennék, ha jobb lehetőséget kapok.

Ha most lennék fiatal, nem biztos, hogy egyáltalán mernék családot vállalni. De az biztos, hogy nem szülnék előbb, minthogy felépítem a karrierem és a biztos egzisztenciát.

Ha fiatalabb lennék, sokkal bizonytalanabb lennék, mint voltam 20 éve, amikor… Valahogy akkor olyan egyértelműnek tűntek a dolgok, nem volt bennem kétség, mit akarok csinálni, mentem az utamon. Azt hiszem, ha most indulnék, akkor nagyon szoronganék.

Ha fiatal lennék és saját lábra kellene állnom, nem is tudom, mit csinálnék.

Nem is tudom, szeretnék-e most fiatal lenni.

 Nem vagyok már fiatal. Hallgatom a kortársaimat:

Nem találok rendes munkaerőt a mai fiatalok között: nem tudnak elköteleződni, állandóan váltogatnak a munkahelyek között. Kitanítok valakit a vállalkozásomban, aztán otthagy, lelép és máshol használja a tőlem tanultakat.

Mind mennek, vagy készülnek külföldre. Azt hiszik, ott meg lehet élni ezzel a mentalitással. Azt képzelik, ha itthon nem állták meg a helyüket, majd kinn sikerül...

Nem tudom a fiamat kipaterolni otthonról, élvezi a mama-hotelt. Már az ikszedik barátnő él nálunk, velünk, már szinte félek megkedvelni a lányokat. Többször is megéltem már, milyen rossz nekem is, amikor szétmennek.

Nem vágyom jobban semmire, mint egy unokára, de nem tudom, megélem-e valaha, a gyerekem még hallani sem akar róla, pedig már a harmincas évei derekán jár.

Azt látom, hogy megszokták, mindenük megvan és ebből nem hajlandóak engedni semmit.

Nem értem, miért nem lehet beérni kevesebbel. Mi ennyi idősen még albérletben laktunk, kocsiról álmodni sem mertünk és mégis családot alapítottunk. Lehet, hogy merő jóakaratból elrontottuk a gyerekünket azzal, hogy mindent megkapott tőlünk?
...
ITT OLVASHATÓ

A "POLITIKAI KORREKTSÉG" SZEREPE A NACIONALIZMUSOK FELEMELKEDÉSÉBEN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.04.


A politikai korrektség olyan fegyver, amelyet a progresszivisták az egyenlőség legpotensebb eszközeként forgattak, de végül önmagukat sikerült lekardozniuk vele. Politikai korrektségnek azt az eredetileg kommunista iróniát nevezzük, miszerint vannak a tények, de van a politika is (a Párt), és csak egyedül ez utóbbi fényében szabad a tényeket értelmezni. Azaz lehet, hogy van igazság, de a Párt érdeke felülírja ezt: politikailag korrektnek lenni egyenlő a Párt igazságának, a legfőbb Igazságnak a képviseletével.

Miután a kommunizmus eszménye (a gyakorlata által lejáratva) kimúlt, a gyökerében lévő egyenlőség-eszme szilánkokra esett, és egy-egy darab beékelődött a progresszivista elméletekbe: ha már senki nem is hisz a "mindenkitől a tudása szerint, mindenkinek a szükségletei szerint" forradalmi narratívájában, egyes darabjai az egyenlőségnek megőrződtek a nemi egyenlőség (anti-szexizmus), a "fajok" egyenlősége (anti-rasszizmus), az esélyegyenlőség, a vagyoni és jövedelmi egyenlőség (antikapitalizmus), az erkölcsi egyenlőség (minden ember azonos erkölcsi képességekkel rendelkező lény, de döntéseiben a körülményeinek foglya, azért a társadalom felelőssége a döntéseiben legalább akkora, mint a saját felelőssége, így a rossz döntésekért kirovott büntetés helyett végső soron a társadalmi felszabadítás vezethet sikerre a nevelésben), a kultúrák egyenlősége, az értékek egyenlősége (relativizmus) és az identitások egyenlőségének formájában, amelyek -- illetve mindösszesen az egyenlőség -- konstrukciói máig a baloldali-progresszív politikai programjának lényegét alkotják...

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR: AZ URALKODÓK ÉS A JEDI LOVAGOK

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva 
2016.12.04.


Egy csoport választott vezetője leképezi a csoport átlagát, ez azonban még nem elég ahhoz, hogy egy csoport vezetője lehessen valaki. Akár egy osztály, akár egy vállalat, akár egy ország vezetéséről van szó, a társas-vezetői hatékonyság sokféle lehet, és a csoportfolyamatokba történő tudatos beavatkozáshoz fontos ismeret a szociálisan legfontosabb jellemzőcsoportokként leírt Big Five (Nagy Ötös), és az ártalmas, de társas-vezetői státusz szempontjából igen hatékony Dark Triad (Sötét Hármas).

A Big Five1

A Big Five, a személyiség öt univerzálisnak tartott dimenziója, amelyek az egyéni különbségeket jól azonosíthatóvá teszik.

1. Érzelmi stabilitás: Az érzelmi kiegyensúlyozottság által az ember képes a stressz- helyzetekkel higgadtan szembenézni, megfontoltan átgondolni a lehetőségeket. Ennek ellentéte a neuroticizmus, az irreális gondolkodásra, alacsony önértékelésre, szomatikus tünetekre, ösztönös megoldásokra való hajlam.

2. Extraverzió: A magas extraverzió pozitív érzelmi beállítottságot, asszertív, társaságkedvelő személyt jelez. A másik véglet a csendes, visszahúzódó, tartózkodó ember, aki szeret egyedül lenni.

3. Nyitottság a tapasztalatokra: A tapasztalatok iránti nyitottság olyan személyeket jellemez, akik szeretik az új ötleteket, helyzeteket és tevékenységeket. Ezzel szemben állnak azok, akik az ismerős terepet kedvelik, gyakorlatiasak, a hagyományos megoldásokat többre tartják, mint az újat.

4. Barátságosság: A barátságosság faktor abban a személyben lelhető fel, aki mások érdekeit figyelembe veszi, szívből jövően kedves és figyelmes. A másik végen a saját érdekei által vezérelt személy található, aki könnyedén képes átgázolni másokon.

5. Lelkiismeretesség: A lelkiismeretes személyiség dimenzió a felelősségteljességre, alaposságra utal. Az ilyen személyek szeretik befejezni, amit elkezdtek, kitartóak. Ezzel szemben a másik végleten áll a túlzott spontaneitás, a felületesség és multi-tasking jellemző. Ez azt jelenti, hogy az illető több mindenbe belekezd, de nem fejezi be a feladatait.

A fenti felsorolásból könnyen az a benyomás adódik, hogy létezik egy afféle szuper személyiség, akire a Big Five dimenziók pozitívnak tekinthető faktorai jellemzők. Szépen hangzik ugyanis, ha valaki érzelmileg stabil, társaságkedvelő, nyitott, barátságos és lelkiismeretes.

Mégsem feltétlenül minden helyzetben ez az ideális személy. Nagyon sokszor adódik úgy, hogy ösztönösen kell cselekedni. Egy visszahúzódó ember nem feltétlenül ellenséges, csupán introvertált, és az új megoldások sem mindig üdvözlendők. Az sem jó, ha valaki a saját érdekeit mindig háttérbe szorítja, s a spontaneitásnak és a multi-taskingnak is megvan a maga szerepe, hiszen adódhat olyan helyzet, amikor a túlzott alaposság akadályozza a megoldást.

A természet vigyáz is arra, hogy sokfélék legyünk, és így sokféle helyzetben legyen esélyünk a hatékony megoldásra. Ráadásul a Big Five dimenzió szélsőséges formái ritkák, és mint bármi, ami túlsúlyba kerül, valószínűleg nem is igazán adaptívak.

Az ember társas lény, a sokféle személyiségvariáció pedig nagy előnyt jelent az együttműködésben. Ha egy csoportban jelen vannak az egyes Big Five dimenziók eltérő szintjei, akkor a csoport nagy biztonsággal talál a legkülönbözőbb problémák kezelésére, megoldására alkalmas együttműködési formákat...

ITT OLVASHATÓ

A BUDAFOKI ÚTI HÍD CSAK ÁLOM MARAD A CSEPELIEKNEK? A SEMMIBE FUTNA AZ OLIMPIÁRA TERVEZETT HÍD PESTEN?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.12.05.


Az Albertfalvai (Budafoki úti) híd Pesterzsébet központját kötné össze a csepeli lakótelepeken keresztül az albertfalvai központon át Budafokkal. Az Albertfalvai híd emellett egy régóta tervezett, és hiányzó úthálózati elem, a Körvasútsori körút fontos szakasza lenne az északi Aquincumi híddal. Ennek a két hídnak a megépítése (a körúttal együtt) a Galvani híd előtérbe kerülésével a jövő homályába vész.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázatot írt ki két új Duna-híd tervezésére. A hidakat akkor építik meg a Galvani útnál és a Soroksári útnál, ha Budapest elnyeri jogot az olimpia megrendezésére. A Galvani híd eddig a fővárosi fejlesztési tervekben a 3. helyen állt a tőle délebbre tervezett Albertfalvai és az északi Aquincumi híd mögött. Megépítésével ugyanabba a csapdába léphet a főváros, mint az 1991-ben a tervezett Expo miatt erőltetett Lágymányosi híddal. Részletek:
 

KÍMÉLETLEN RABLÓBANDA URALJA AZ ORSZÁGOT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.12.05.


Elrabolnak, megszállnak, magánosítanak (azaz „államosítanak”, azaz fideszesítenek/orbánosítanak) mindent. Egyáltalán nem törődnek azzal, mi lesz utánuk – idegen hódítók sem viselkedhetnének komiszabbul. S ráadásul dölyfösen, kéjesen vigyorogva, kihívó pofátlansággal hazudnak az arcunkba.

Kezdjem az elejétől..? Elrabolták a magánnyugdíjakat, fölszámolták a jogbiztonságot (például visszamenőleges „törvényekkel”), magát a köztársaságot, annak polgári demokratikus jogrendjét; fideszesítették a közmédiát, a jegybankot, az ügyészséget, a közigazgatást, a kultúrát, a versenysportot; szétverik, illetve a maguk igényeihez alakítják az oktatást, az egészségügyet. Kisemmizik a nélkülözőket, csorbítják a munkavállalók jogait, sértegetik a rokkantakat; rablott pénzből próbálják megvásárolni a nyugdíjasokat… És valamiért betegesen gyűlölik, irtják a fákat.

Véget nem érően hosszú bűnlajstromot készíthetnek a majdani demokratikus Magyarország ügyészei…


Addig..? Addig, ha tiltakozol valami ellen, azt meghosszabbítják; ha kétes alakok eltávolítását követeled, annál jobban bíznak benne… A képedbe röhögnek...

ITT OLVASHATÓ

HOGY NEM SÜL LE A BŐR A KÉPÜKRŐL - A BKV EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ MÓDON MAGYARÁZZA A REGGELI BALESETET

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.05.


Egy görkorcsolyát nem bíznánk arra, aki ezt a közleményt kiadta, nemhogy a budapesti tömegközlekedést.
Reggel a Pillangó utcánál összeütközött két metrószerelvény: nyolcan könnyebb sérülést szenvedtek. Nem sokkal az eset után a BKV ezt közölte:

„Valószínűsíthető, hogy a baleset a téli  időjárás, azaz nem műszaki hiba miatt következett be, annál is inkább, mert a járműnek olyan korszerű fékrendszere van, mely megfelel minden vonatkozó szabványnak és előírásnak, valamint NKH engedéllyel is rendelkezik”.

Ez most komoly?

Egymásba futhat két metrószerelvény száraz, szinte szélcsendes időben, kb. -3 fokban?

Úgy tűnik, igen.

Úgy tűnik, ha a BKV-nak papírja van arról, hogy egy szerelvény megfelel minden vonatkozó szabványnak és előírásnak, akkor csak az időjárás lehet a ludas.

És akkor mire számítsunk, ha tényleg rossz idő lesz?

ITT OLVASHATÓ

ÚT A FOSZTOGATÓ ÁLLAMTÓL AZ OSZTOGATÓ ÁLLAMIG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.05.


Nagy igazság a politika világában, hogy egy kormányzati ciklus elején a megszorításokat kell levezényelni, a végén viszont vissza kell adni a polgároknak annak egy részét, amit korábban elvettek. Ha egy gazdaság nem működik hatékonyan, akkor az elején sokat kell elvenni, a végén pedig keveset lehet visszaadni. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a magyar gazdaság ilyen, így a mostani osztogatás komoly kockázatokkal jár. Az Orbán-kormány ugyanis képtelen beismerni, hogy közgazdasági értelemben nincs mit szétosztani az ország polgárai között.

Magyarország a szűk nadrágos, szűk zakós politikusok és technokraták irányítása alatt olyan állammá vált, ahol
már nincs is min felháborodni. Az úgynevezett politikai elit ugyanis nyíltan mutyizik a Parlamentben, a helyi önkormányzatokban, a képviselők nem fáradoznak azon sem, hogy palástolják önös érdekeiket. Ott nyúlnak bele a mézes bödönbe, ahol csak tudnak, jólétüket és hatalmi arroganciájukat nem szégyellik senki előtt.

A társadalom
szociális és morális szétszakítása tudatos kormányzati politika eredménye, így nem csoda, ha egy-egy odavetett morzsáért cserébe sokan esküdnek hűséget a mostani rezsimnek. A hatalom megtartásának kulcsa tehát az, hogy minél több polgár fogadja el a helyzetét olyannak, amilyen most, ne szőjön álmokat, ne akarja megváltani a világot, érje be a segéllyel, a közmunkával, a minimálbéres fizetéssel, a romló közegészségüggyel, az elbutult közmédiával, a mélyrepülésben lévő közoktatással.

"Ha egy országban elég annyit ígérni a győzelemhez, hogy "folytatjuk", akkor ott vagy nagyon jó a kormány, vagy nagyon hiszékenyek az emberek
..."

ITT OLVASHATÓ

KARÁCSONYI TÁRGYURALOM - HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK ÉS HOGYAN NE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kovács Vera
2016.12.05.


...Segíteni szuper dolog, és a használt holmikat újrahasznosítani is szuper, a kettőt összekapcsolni végképp. Senkit ne ingassanak meg a szempontjaim adakozókedvében, sőt, inkább megerősítésként írok, hiszen ahogy fent is mondtam, sajnos nagyon nagyon sok ember életének elengedhetetlenül fontos része, hogy adományokat kap. Épp ezért legyen itt végül pár támpont, ami segíthet abban, hogy még jobban segítsen az, aki eladományozná holmijait.
  • Olyan dolgokat vásárolj, amire valóban szükséged van!
  • A hideg idő nem egy földrengés, ami váratlanul sújt le, és Karácsony is minden évben van. Ha Karácsonyra adakoznál, akkor időben készülj rá, és a téli holmikat lehetőleg ősszel add le segítőknél, csak a karácsonyi ajándékokkal várj a télre.
  • Ha viszont nem kimondottan téli holmit, vagy karácsonyi ajándékot adnál, gondold meg, nem jobb-emáskor megtenni, például januárban, amikor még az ételből is hiány van, nemhogy más felajánlásokból. A rászoruló embereknek a legtöbb holmi az év bármely szakában jól jön, élelemre vagy a számukra, és az időjárásnak megfelelő, hordható ruhára pedig nekik is mindig szükségük van... bár a ruhaadományozás egy komoly, külön történet lehetne, szóval most maradjunk a többi holminál.
  • Ha valamit továbbadsz, lecserélsz vagy olyasmit örököltél, amire nincsen szükséged, jó, ha nem túl sokáig rakosgatod, hanem időben továbbadod, mert akkor még sokkal sokkal több eséllyel fogja valakinek az életét megkönnyíteni ahelyett, hogy - a leggyakrabban - tönkremenne, vagy végül költözködéskor a szemétben kötne ki.
  • A segítő szervezetek többsége a legkönnyebben és leghatékonyabban a pénzadományokat tudja felhasználni, de a tárgyadományok is fontos szerepet játszanak a legtöbb segítő szervezet életében. Ha nem pénzt adsz, akkor tiszteld meg a használati tárgyaiddal megkeresett szervezetet azzal, hogy nem kötöd ki, hogy a használt gáztűzhely mellé egy doboz könyvet is el kell vinni, hiszen nem biztos, hogy ezek a kérések teljesíthetőek.
  • A használt holmik továbbadása sokszor kölcsönös segítséget jelent a felajánlónak, és a megajándékozottnak. Ezzel semmi baj nincs, sőt! Ezzel szemben, ha valamit kidobsz, az általában pénzt, vagy munkát jelent neked, vagy valakinek, ráadásul feleslegesen terheled a környezetet, és magadat is vele. De gondold meg, hogy vajon annyi munkával, vagy pénzzel, amennyit a kidobásra rá kéne szánnod, meg tudod-e oldani, hogy a nem használt holmid új életet kezdjen másoknál.
  • A segítő szervezeteknek nagyon sok munka az adományok begyűjtése. Ha teheted, vidd el valakinek te magad, amit odaadnál.
  • +1: Ne hagyd, hogy a felesleges tárgyak beszűkítsék a gondolkodásod. Ha segíteni szeretnél, akkor gondold meg, hogyan tudod ezt megtenni. A fenti átgondolni valók mellett nagyon jó, sőt csodás dolog, ha odaadod valakinek a már nem kellő tárgyaidat, de képzeld el, milyen lenne, ha esetleg eljönnél önkénteskedni? Akár csak egy napra is, és akár abban is lehet segíteni, hogy a télen befolyó adományokat egy-egy szervezetnél szortírozd, vagy éppen eljuttasd azokhoz, akiknek azok kellenek. Egész biztos, hogy, ha korábban nem csináltál még ilyet, más szemmel néznél a világra utána, és ha esetleg mérges lettél a cikk elolvasása után, akkor az is elmúlna.
ITT OLVASHATÓ


TASNÁDI LÁSZLÓ BELETENYERELHETETT VALAMIBE, AZÉRT KELL MENNIE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.12.05.


Bejelentette távozását a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Tasnádi László, aki Pintér Sándor tárcavezető egyik bizalmasának számít. Az egykori III/II-es operatív tiszt döntésének hivatalos magyarázata azonban alig hihető. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy olyan ügyekbe ütötte bele az orrát, amelyekben a fidesz-biznisz felülírta a nemzetbiztonsági kockázatokat.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a hivatalos indoklás szerint azért adta be lemondását, mert Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető
miniszter az egyik kormányinfón beszólt altábornaggyá való előléptetése miatt, kifogásolva, hogy az egykori III-as csoportfőnökség egyik tagját ismeri így el a polgári kormány.

Tasnádinak a hírek alapján leginkább az fájt, hogy nem védték meg a miniszter ellen, a rendészeti államtitkárnak ez a hivatkozása azonban eléggé valószínűtlen, ugyanis nem először érték támadások a múltja miatt. Sőt, amikor 2014 júniusában kinevezték, emiatt már sajtótájékoztatón is kellett magyarázkodnia. Az államtitkár akkor vállalta korábbi munkáját, hogy korábban III/II-es operatív tiszt volt, és hogy Nagy Imre újratemetéséről
egy volt ÁVH-s ügynök jelentett neki.

Akkor
nem fordult meg Tasnádi fejében, hogy lemondjon. A Fidesz politikusait akkor ez a múlt nem is érdekelte, mert szerintük az államtitkár korábban is a szakmáját gyakorolta...

ITT OLVASHATÓ

BÚVAL ÉS BÁNATTAL ÖRVENDEZZÜNK!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.12.05.


Vannak dolgok, amelyekért érdemes élni, vannak dolgok, amiért jó, ha van fülünk a hallásra, vannak dolgok, amelyekkel a bennünket körülvevő, egyre kevésbé emberbarát világot is könnyebb elviselni. Ez pedig a zene. Ebben az esetben a blues. Tudjátok az, amely akkor is itt van bennünk, ha minden kötél szakad, amikor minden elmúlik, minden elhagy.

Rohadt egy év volt a rock-zenében. David Bowie-t és Paul Kantnert a rák vitte el, Keith Emerson főbe lőtte magát, Prince-szel a fájdalomcsillapítók végeztek, elment a fehér blues-nagyapó Leon Russell, Scotty Moore, Elvis gitárosa, Mose Allison. És akkor még nem szóltunk a külön műfajnak tekinthető Leonard Cohenről, és a mi veszteségeinkről, Somló Tamásról, Laux Józsiról, Danyi Attiláról, vagy legutóbb Dévényi Ádámról. A klasszikus kor nagy figurái, különleges egyéniségek távoztak. Még jó, hogy itt van a Rolling Stones, amely újabb tanújelét adta elpusztíthatatlanságának.

A Stones már régen ott tart, hogy ha egyetlen új lemezük sem jelenne meg, ha egyetlen koncertet sem adnának, akkor is bőven ott vannak a 20.-21. század zenei világörökségében, amelyhez a végítélet napja előtt néhány perccel is visszanyúlhatunk. (Persze, ha elhallgatnának, alighanem pillanatok alatt meg is halnának). Erre 11 évvel utolsó stúdióban készült remekművük, az A Bigger Bang után kiráztak a kisujjukból egy elképesztő rhythm and blues-lemezt, amelyben egykri tanítómestereik, Howlin’ Wolf, Willie Dixon, Little Walter, Memphis Slim előtt tisztelegnek. Az öreg bluesman-ek adták meg nekik az első lökést annak idején, az ő dalaikkal tették le névjegyüket, mostanra már ők is öreg bluesmanek lettek, és visszatértek azokhoz a forrásokhoz, amelyekből egykor jó volt meríteni, és amelyek a mai napig kristálytiszták.

Gyaran előfordul velem, hogy úgy érzem: a jó zenében nincs idő. A 60-as, 70-es évek legjobb lemezei abszolút mértékben a jelent képviselik számomra és attól tartok, nem vagyok ebben egyedül. És talán éppen ez az időtlenség a titka annak, hogy a „nagy generáció” legjobbjai máig képesek marandandót alkotni. Ha egy idegen számára becsempésznénk a Blue and Lonesome című, 2016-os Rolling Stones lemezt a korai Stones-ok közé, talán észre sem venné, legfeljebb arról, hogy Mick Jagger hangja mélyebb, érettebb lett...


ITT OLVASHATÓ

A NEMZETIETLEN PIRÉZEK TÁMADÁSA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.12.04.


...Ahmed H. tehát, valószínűleg, legalább részben szembement a kormányzati provokációnak, és ezzel bűnt követett el. Januárban még a terrorizmus is hiányzott a vádpontok közül. Holott a koncepciós per vádját nagyon gyorsan el lehetne oszlatni az ott készült vágatlan, és nem manipulált hangfelvételek közzé tételével. Valószínűleg elegen tudnak külföldiül ahhoz, hogy közkézre kerülhessen egy hitelesnek tartott leirata annak, amit a megafon szétkürtölt Röszkén. De valamiért sem a vágatlan felvétel, sem annak leirata nem kering a neten. Látszólag még a kormánypárti fórumokon sem. Vajon miért? Valószínűleg ugyanazért, amiért folyamatosan elhallgatják az Orbánnak aligha kedves tényt: a népszavazása megbukott. Egy érvénytelen népszavazás pedig pontosan az, ami: egy érvénytelen népszavazás. Egy érvénytelen népszavazás kisebbségének eredményére hivatkozva hozni hatalmi törvényeket nem több egy, a bolsevik diktatúrákat idéző hatalomtechnikai csalásnál.

Nagyjából azt közölve a társadalommal, hogy „tök mindegy mit akartok, a Ti kegyes uratok azt csinál amit akar”. Amikor az ellenzék, akármilyen indíttatásból, de nem biztosította a parlamenti többséget ehhez, akkor nem tett többet, mint azt, amiért a választók odaküldték. Annulált egy illegitim kezdeményezést, és ezzel tükrözte a népszavazás eredményét. Egy érvénytelen népszavazásra hivatkozó javaslatra egy érvénytelenítő szavazással. Amellyel, érthetően kivívta a kedves vezető haragját. Tekintettel arra, hogy a személyes felelősséget talán még a mellékhelyiségben sem vállaló vezető színes, szagos,
körbenyalt világában nincs helye semminek, ami nem illik bele a koncepcióba. Az éppen aktuálisba. Abba, ami éppen az aktuális pillanatban érvényes. Így aztán előkapták a Fidesz kommunikációs igazgatóját, és némi késedelemmel közleményt írattak vele.

Arról, hogy az ellenzékre nem lehet számítani nemzeti ügyekben. Mert nyilvánvaló: a népszavazás eredményének parlamenti tükrözése az nem nemzeti. Ellenben a belföldi magyarokat a határon túliakkal
szembeállító támogatások teljesen nemzetiek. A pénzért árusított letelepedési engedély pedig már annyira, de annyira nemzeti, hogy annál nemzetibb már nem is lehetne. A Fidesz szerint. A jelek szerint.

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNYNAK SEMMI SEM DRÁGA, HA AZ EMBEREK JÓLÉTÉRŐL VAN SZÓ

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.12.04.


Orbán postást csinál az ország hivatalnokaiból. A budapesti szavazók le tudnák nyomni a Fideszt, az osztrákoknál pedig fordulat állt be. Híreink.

Sima napi rutin lesz
a hivatalnokoknak néhány nap leforgása alatt (december 21 és 24 között) 2,8 millió nyugdíjasnak személyesen kézbesíteni Orbán Viktor karácsonyi ajándékát – derül ki az index Miniszterelnökséggel folytatott levelezéséből. A hivatali dolgozóknak egyébként azért kell saját maguknak házhoz vinniük a tízezer forintos Erzsébet-utalványokat, mert a postai úton történő kézbesítés drágább lenne az államnak, a kormány pedig felelősen osztja be az adóforintokat: ezért jutottak arra a döntésre, hogy a hivatalnokok munkaidőben futárkodjanak.
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint azonban ez lehetetlen küldetés, az így is leterhelt dolgozóknak nem lesz kapacitásuk a feladatra. „A járási kormánytisztviselőknek a kézbesítés nem tartozik a munkakörükbe.  Az eredeti feladatukban kell helytállniuk, mert ha nem intézik el megfelelő időben az ügyiratot, akkor rendbírsággal kell számolniuk" – nyilatkozta az inforádio.hu-nak az elnök. Kovács Zoltán kerületi közigazgatásért felelős államtitkár azonban azzal nyugtat mindenkit, hogy „megfelelő munkaszervezéssel” biztosítani tudják a normál hivatali ügyintézés zavartalanságát. Üres hivatalokkal ez nagy kihívás lesz.
 
A NAV vezér nem hallott még az adóról
Kínos interjút adott a HírTv-nek Tállai András adóügyekért felelős államtitkár. Arról kérdezték ugyanis a NAV vezetőjét, hogy az államnak miért kerül végül a tízezer forintos Erzsébet-utalvány darabonként tizenötezer forintba. Az adószakember ahelyett, hogy a juttatások adókötelességéről kezdett volna beszélni, azt hitte, hogy a kormány időközben ötezer forinttal megemelte az utalvány összegét. Egyébként Tállai szerint az államnak semmi sem drága, ha az emberek jólétéről van szó. „Az embereknek lesz ezzel több, jobb. Nem azt kell vizsgálni, hogy valami költséges vagy nem.” De akkor az utalványokat miért nem a postás viszi?
...

NEM VAGYUNK HÜLYÉK, ÉS KURVÁRA UTÁLJUK, AMIKOR EGY ILYEN BUTA MEGÉLHETÉSI SENKIHÁZI AKAR KIOKTATNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.04.


...ha már olyan okos vagy, Szilárd, mint két Kósa Lajos, kérdezek én valamit. Aztán az mégis hogy lehet, hogy Varsóban, Prágában és Bécsben is olcsóbb a rezsi, mint Budapesten? Vegyük egy 85 nm-es lakás havi rezsiköltségét (elektromos áram, gáz-, víz- és szemétdíj), amely így alakul ebben az eszmei pillanatban a régióban: Budapest 45,801.64 Ft.-, Prága 45,047.66 Ft.- (-1,67%), Varsó 43,575.18 Ft.- (-5,11%), Pozsony 52,544.93 Ft.- (+12,83%), Bécs 45,702.13 Ft.- (-0,22%).

Vágod, Szilus? Zárójelben egyébként azt látod, hogy Budapest – Pozsonyt leszámítva – mennyivel drágább hely rezsiügyben, mióta ti a nyugdíjasok kedvéért, a nyugdíjasok szavazataira ácsingózva csökkentitek a rezsit. Csak azért kérdezem, hogy vágod-e, mert ezek az országok gazdaságilag úgy leköröztek minket, hogy bottal üthetjük a nyomukat, nekem úgy tűnne logikusnak, hogy miután ők meg sem próbálkoztak ezzel az Európában egyedülálló módszerrel, akkor ott kurvára drágább kellene legyen a rezsi. De amint látod, nagypofájú Szilárd, egyáltalán nem drágább, hanem milyen? Olcsóbb. Mennyire normális ez szerinted, nagyokos?

Mi lenne, ha a lábszagú, hazug propaganda helyett egyszer legalább férfiasan kitennétek a lapjaitokat az asztalra és elmesélnétek, hogy mekkora üzletet kötöttetek a MET-tel, és mivel a MET-csoport talicskázza kifele a pénzt az országból, a büdös életben nem lesz itt olcsóbb a rezsi. A nyugdíjasok háta mögé bújás szégyentelen húzása helyett miért nem meséled el, Szilárd, hogy volt az, amikor az állam (akik ti vagytok, a szájbatekert pártállam) megbízta az állami MVMP-t azzal, hogy a stratégiai gáztárolókból adjon el kötött áron gázt?

Miért nem esik szó soha arról, hogy ezt a gázt pótolandó kapta meg az E.ON és az MVM a HAG-vezeték (vagyis az osztrák-magyar határon átmenő gázvezeték) 2/3-ának használatát? Akkor mondom én –
ITT egy fasza tanulmány az egész mocskos korrupt üzletről, ebből szemléztem -, hogy az osztrák határon az MVMP (az MVM leányvállalata) átvette a gázt a METI-től (MET International AG), és az államtól rendeleti úton kapott jogosultságával áthozta a HAG gázvezetéken, majd a magyar oldalon az MVMP ugyanannyiért, amennyiért megvette a METI-től a földgázt, eladta a MET Magyarországnak. A MET ezek után pedig szabadon rendelkezett az így visszavásárolt gázzal, bárhol értékesíthette. Vagyis, lényegében, a MET vállalat csoport használta verseny nélkül a HAG vezetéket.

Igaz, hogy ez csak a gázra vonatkozik, de azért tettem ide, mert soha senki nem fog 130 oldalt elolvasni azért, hogy megtudja, hogy miközben ti a rezsicsökkentés fénykardjával hadonásztok, és a de facto nem létező csökkentést védelmezitek (én már annak is örülnék, ha nem csökkentenétek, nem védenétek meg nagy pofával, csak simán kevesebbet fizetnénk), a Garancsi-félék milliárdokkal gazdagodnak Orbán Viktor akaratából.

Elhiszem, hogy mindent meg fogtok tenni a hatósági energiárak megtartásáért, mert még a végén kevesebbet kellene fizetnie a nagyon hülyének nézett magyar fogyasztónak. Hiába csökken évek óta az olaj, gáz világpiaci ára, a lakossági ár nem követte ezt a tendenciát. Miért? Lásd fent. Hasonló okokból nem lesz olcsóbb az üzemanyag sem, de legalább drágább lesz. Mert a trilliárd beépített adóval küzd a kormány az árcsökkenés ellen. Hogy aztán Szilárd őprimitív csicskasága verhesse a mellét, hogy már nem 2, de talán 5 kiló csirkefarhát is kijön a kib*szott rezsicsökkentésből.

Az energiaárak ott csökkennek érezhetően, ahol a kormány nem propagandára használja a világpiacon egyébként is csökkenő árakat. És ahol nem közbeékelt szereplők fölözik le vastagon azt a hasznot, ami valódi csökkenést jelenthetne a végső fogyasztóknál. Szerintem szállj le a nyugdíjasokról, Rezsiszilárd! Nincs annyi hatóság, amennyi csak negyedannyira kizsebelné ezt a rohadt országot nyugdíjasokkal együtt, mint ti. Amihez hozzányúltok, amit ti megvédtek, annak reszeltek (lásd, a hús ÁFA-jának csökkentése után elszabadult árakat, vagy a valószínűleg semmit meg nem oldó béremelés szemfényvesztését). Ha a rezsimet (hehe) átszövő korrupció ellen csak feleannyira harcolnátok, mint ezért a mindenkire nézve megalázó rezsicsökkentésért, már egy fokkal jobb hely lenne ez itt.

Nem vagyunk hülyék, és kurvára utáljuk, amikor egy ilyen segghülye megélhetési senkiházi ki akar oktatni. Majd ha a világrekorder 27%-os ÁFA-t sikerült érdemben csökkenteni, nem csak Rogán hőre táguló ingatlanának és Szijjártó fűtött medencéjénekek rezsijét, akkor gyere a hülyeségeiddel, Rezsiszilárd! Addig inkább maradj csendben, mert kilóg az összes lóláb a segged alól.
 

KÉZCSÓKRA FEL, NYUGGEREK!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Aczél Gábor
2016.12.04.


A nagy ötlet vitathatatlanul Orbánunké. Szabadalmaztatni kellene, hogy felhasználása esetén bármely más országtól rengeteg pénzt lehessen besöpörni érte.
 
A leendő világszabadalom lényege, hogy egy ország nyugdíjasait karácsony előtt egymástól nem megkülönböztetve, egyazon – nem túlzottan nagy – összeggel ajándékozza meg az állam. Ezt az ajándékösszeget viszont a nyugdíjtól szigorúan megkülönbözteti, elválasztja tőle. Nem csapatja hozzá – amint azt a kósza értelem diktálná –, nem is a postással kézbesítteti, aki a címzettet nyugdíjasként ismeri. Nem, nem, nem! Ez különleges, amolyan igazi karácsonyi ajándék, amelynek nem az értéke a fontos. Tehát nem az a lényeg, hogy mennyit ér. Ennél sokkal lényegesebb, hogy az őt szívből szerető ajándékozója – akit az ajándék hordozója hivatott megszemélyesíteni – maga a magyar állam. Azaz a magyar állam foglalkoztatottja keresi fel karácsony alkalmából a magyar államért nyugdíjazásáig munkálkodó, ugyan már nem foglalkoztatott, de örökké hálás, a magyar állam által nagyra becsült polgárát. Találkozásukkor az állami foglalkoztatottat a már nem foglalkoztatott megölelheti, „magyarember a magyarembert”, mint testvér a testvért, a báty az öccsét, aki most az államért és – a szeretet jegyében – lám, érte is cselekszik...
 

EGY MAGYAR FOTÓS BANGKOKBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gergely
2016.12.05.


Képzeljük el azt a helyzetet, hogy egyszer csak kapunk egy levelet, amiben megkérdezik, hogy lenne-e kedvünk ezekben a nem túl szívderítő téli hónapokban Bangkokban és Balin dolgozni pár hónapot! Mindezt természetesen a szakmánkban, normális fizetésért, és úgy, hogy mindez még szakmai előmenetelt is jelent. Biztosan lenne, aki nemet mond, de én simán bevállalnám – így tett a fotós Gergely is, aki a kulisszatitkokba is beavat ma bennünket, miközben pár képét is megnézhetitek.

„Hiszek abban, hogy a kép történetet mesél. Mióta eszemet tudom a fényképezés az életem, talán a világ legszerencsésebb emberei közé tartozom, akik a munkájuk minden egyes percét élvezik.

A fotózás egyik speciális ágával foglalkozom, építészeti fotózással, közérthetőbben enteriőr fotózással, ebbe beletartozik a szállodák, luxusvillák, apartmanok, de egyszerű ingatlanok fotózása is.

Egy videóblogot vezetek erről, ahol fotózás kulisszatitkai mögé kalauzollak titeket, megmutatom, milyen kalandokba keveredek a munkám során.

Én szeretem Magyarországot. Csak a szakmai lehetőségek igen korlátoltak. Hilton, Ritz Carlton és a többi szállodaláncok jelen vannak mindenhol, de ezekből kis hazánkban kevés van.

Szerencsére az én munkám olyan, hogy huzamosabb ideig nem kell távol legyek Magyarországtól, pár hétről vagy hónapról van csak szó, semmiképp sem évekről, egyelőre.

Novemberben Bangkokba kaptam szerződést, decemberben pedig Balin, Indonéziában..."...

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN ÖKÖR VIKTORBÓL!

ELEGEM VAN. BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.12.04.


...Az Úr 2014. évének végén járunk, mely évben a mi Viktorunk egy kissé átalakított választási rendszer révén hatszáz-ezerrel kevesebb szavazattal ismét kétharmadot szerez. A dicsőség a fejébe libbent őnékije. Be akarja vezetni az internetadót. Akinek esze van, azt tanácsolja neki, hogy ne tegye. Viktor azonban ökör módra következetes, csak nem ért a szép szóból. Erre tüntetések ütnek ki az országban, kormányzati káosz, politikai vereség, kényszerű visszavonás, kudarc. Viktor el akarja fedni a pofára esést, csak azért is megmutatja ki a legény a gáton. Ő. Leporolja a KDNP senki által soha komolyan nem vett vasárnapi boltbezárást követelő kretén programját, és végig veri pártjain. Mindenki rimánkodik neki, hogy ezt a hülyeséget engedje el. Nem, Viktor dafke kicseszik boltossal, alkalmazottal, vásárlóval, nagyjából az ország népével. Mikor a vörösök meglovagolják a népszerűtlen döntés politikai hullámát, és úgy néz ki, hogy népszavazásra viszik az ügyet, ökör Viktor megint pofára esik. A szitu amúgy vicces, mert miközben az Országgyűlés egyik termében Jani bohóc éppen beleáll Viktor hülyeségének védelmébe, a másik teremben hazug Tóni Viktor nevében felhúzza a fehér zászlót a vörösök előtt. Ekkor Viktor ismét előre menekül a kudarc elől, és behozza a migráncs népszavazás ötletét. Értelmes emberek ismét eldünnyögik, hogy Vikikém nem kéne ezt forszírozni, mert ostobaság. Viktorból azonban megint előjön az ökör következetessége, és csekély 15-20 milliárdot költ politikai vereségére. Viktornak azonban ez nem elég, és személyesen nyújt be Alaptörvény-módosítást egy újabb saller begyűjtése érdekében. Még az ilyen hülyegyerek blogger is megírja három héttel a szavazás előtt, hogy Viktor könnyen bebukhatja újabb marhaságát. De az ökör Viktor senkire sem hallgat, a Jobbik feltörli vele a Parlament folyosóját. Viktor mostan újból előre menekül, és a csillagokat is leígéri az égről az ő szeretett népének járulék- és adócsökkentés formájában. Ám - ahogy Vajda Zitácska - sugar daddyje klasszikusan megfogalmazta: Blöff, blöff, blöff. Látják, hová vezet az ökör következetessége?
 
Nézzünk egy a társadalmat még jobban irritáló témát, a korrupciót. Viktor kinyilatkoztatja, hogy nem tűri, ám Voldemort nagyurat a nyomozóhatóság nem meri tetten érni az alkotmányos költség átvétele közben, Viktor pedig azóta sem vágja ki a Fideszből, szolidan védi. Farkas Flórián, aki harminc éve köztörvényesként ült, huszonéve pedig az SZDSZ-es Göncz eljárási kegyelmének köszönhetően nem kellett felkeresnie ifjúságának meghatározó helyszínét, szakmányban tünteti el a cigányság felemelésére adott közpénzeket. Viktor meg sem rezdül. Rogánról naponta bizonyítják be oknyomozó újságírók, hogy törvényes jövedelméből nem futja életvitelére, de Viktor védi egykori táskahordozóját. Miért ez az ökörszerű következetesség? Ezek az emberek nem hoznak szavazatot Viktornak, viszont visznek. Ha kenyér lesz is, a cirkuszt az ellenzék tudja adni a népnek. Ki ne szavazna arra a pártra, amely megígéri, hogy a Barátok közt előtt látható lesz a szipogó Tóni, ahogy a bíróság folyosóján vezetgetik. Vagy börtönrealityt adnak exfideszesek szereplésével. Egyre többen szeretnének látni ilyen műsort.
 
A stadionépítési láz ugyanez. Viktor negyven évvel ezelőtti világképben ragadt, amikor országszerte a férfinép szombat/vasárnap délután százezrével özönlött a lelátókra meccset nézni. Értem az életérzést, volt részem benne. De a fenébe is, megváltozott a világ, a magyar foci hétvégenként összesen ha tizenötezer nézőt vonz. Egy fél stadiont. Ám Viktor ökör következetességével százmilliárdokat csesz el közpénzből erre az eredményt nem produkáló hülyeségre. A másik kedvenc az akadémiai rendszer, amely annyira keveseket érdekel, hogy külföldről kell hozni gyerekeket a gladiátorképzőbe. A Puskás Akadémia Viktor házi kudarca. Hétvégi kecójából nézegetheti az üres stadiont, mint ökör következetességének tárgyiasult szimbólumát.
 
Miért ez a folyamatos kudarcokhoz vezető ökörre jellemző következetesség Viktorban? Nincs politikai oka. Azt hiszem, jellembeli okot kell keresnünk. És ebben segítséget nyújt egy Lévai Anikó által elmesélt történet. A 2010-es rendszerváltoztatás előtt Viktor imidzsének waxolása érdekében Anikó asszony a következő sztorit osztotta meg a nyilvánossággal. Viktorral szerelmes fiatal párként bejárták Párizst. Viktor egy "itt a piros, hol a piros?" társaságnál lehorgonyzott, elkezdte nézni őket, majd - Anikó kérlelése ellenére - beszállt a játékba. Ki is fosztották, ahogy kell. Az utolsó frankig. Bánatosan ballagtak Anikóval, aki vigasztalásul elmondta, hogy van még nála egy kis dugi pénz. Viktor eltarhálta, és visszament játszani. Pár perc múlva utolérte Anikót a bankrobbantás sikere nélkül. Ekkorra már tényleg nem maradt egy centimes sem. Igazából ma sem tudom miért éppen ezt a történetet mesélte el Anikó, mert nem vet jó fényt Viktorra. Azt tippelem, hogy a bűnbánó Viktor valami nagyot alkothatott, mert Párizs mégis csak a szerelem városa, és ennek előjátékára emlékezett vissza Anikó. Huszonéves korára az ember - főleg ha jogász - megtanulja, hogy az "itt a piros, hol a piros?" csalás, ott a csalókon kívül senki nem nyerhet, ergo be sem áll játszani. De ha már, akkor az első veszteség után levonja a tanulságot, és odébb áll. Viktor azonban nem. A fiatal Viktor jelleme keveset változott az évek során. Képtelen felismerni egyszerű összefüggéseket, nem hallgat senkire, viszont ökör módjára következetes, aztán bukik. Mindent...
 

NYUGDÍJEMELÉS ÉS EGYSZERI JUTTATÁS - MIRE ELÉG MINDEZ?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.05.


Orbán beígért 1,6 százalékos nyugdíjemelése és az egyszeri juttatás kommunikációs szempontból hasznos lehet, viszont nem változtat a tényen, hogy ez még mindig csak csepp a nyugdíjrendszert érintő problémák tengerében, amelyek hosszú távú stratégiákat kívánnak. A Nyugdíjasok Országos Képviselete szerint 4 százalékos emelés is lehetséges lenne, ha az Orbán-kormány nem változtatta volna meg az indexálási rendszert 2011-ben, holott a 4 százalék sem tűnik soknak, figyelembe véve, hogy a magyar nyugdíjasok több mint a fele nyomorog és a rendszerből hiányzik a társadalmi igazságosság.
 
1,6-os ígéret
 
Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában lengette be, hogy a jövő évi nyugdíjemelés mértéke 0.9 százalékról 1,6 százalékra nő.
 
A Pénzcentrum szerint ez a változtatás nem lehet véletlen, hiszen Magyarország a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő (vagyis az inflációval megegyező) mértékben kell emelni. A kormány által eddig várt 0,9 százalékos inflációval szemben viszont a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében 2,3 drágulást vetít előre, ez lehet az oka az emelésnek, természetesen amellett, hogy remekül cseng a nyugdíjemelés mértékének emelése.
 
Ám ez nem mindenkit hat meg. Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke az ATV-nek adott interjújában elmondta, hogy nem tudják elfogadni az emelést, mert, mint ahogy fogalmazott: számos szakértői kör lényegesen nagyobb inflációt vizionált a jövő évre vonatkozóan. A szakszervezeti vezető szerint egyébként a svájci indexálás szerint, melyet egyébként 2011-ben váltott fel a mostani rendszer, legalább 4 százalékkal lehetne emelni a nyugdíjakat.
 
De attól még a valóságban csak 1,6 százalékos lesz a nyugdíjemelés, így az öregségi átlagnyugdíj összegével számolva, ami 109 ezer 561 forint, ez az összeg  111 ezer 314 forintra emelkedne.
 
Ami amúgy is jár...
 

VADAK KÖZÉ VETNEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.12.05.

 
Ezt kaptam egy aggódó polgártárstól (sic!):
 
„SOSEM TUDOD A MAGYAR LELKET MEGFEJTENI MERT LÁTHATOAN NEM VAGY MAGYAR ÉS LELKE PEDIG SÖTÉT ISTENTAGADO. BIOZONYOS VAGYOK HOGY ESTE LEFEVÉS ELÖTT FELZAKLATOTT LIBERÁLIS ÉNED KAPSZKODNA VALAMIBE,GYAKRAN PESIG SIRÁSRA VAGY HAJLAMOS MERT MÉG MEGMAGRASDT LEKISMERETTED EGY DARABJA TILTKOZIK ÉLETED ÉS FEFOGÁSOD ELLEN. TÉRDLEJ LE EGYSZRE KÉRJ BOCSÁNATOT KÁRHOZTRA INDULT LELKEDÉRT,VULGÁRIS SZÖBEGEIDÉRT,NEMZETBELLENI GYÜLÖLETEDÉRT. VALAH BIZTOS KAPCSOATBA KERÜLTÉL A HITTEL, HA MÉSKOR NEM, HÁT KISGYERKKORBAN.LÉGY HIVÖ,CSAK EGYSZER,CSAK EGYETLEN EGYSZER IMÁDKOZZ HA MÉGTUDSZ IMÁT…VAGY SAJÁT SZAVAIDDAL VONJ VISSZA MINDENT AMIT ROSSZNAK ITÉLSZ. ÉN SZÓLTEM.SOSEM LESZ KÉSÖN MEGBÁNNI AZ ÉLETET,ÉS VISSZATALÁLNI ISTENHEZ,ÉS NEMZETHEZ.”
 
Megszívlelem, és este istentagado nem magyar lelke felzaklatottan letérdel lefevés elött, mert sötét és liberális, meg biozonyos, belekapaszkodok sirásra hajlamos énemmel a függönybe, és kárhozatra indult lelkem gyűlöletével keresem a kisgyerekkorban hivö valah meglévő nemzetbelleni méskort. Közben megbánom az életet, visszatalálok ez elveszett nemzethez, és tiltakozok a szöbegeim valah kapcsolatba kerülve. Rájövök, hogy sirásra hajlamos vagyok, vulgárisan mindent rossznak itélek, és saját szavaimmal visszavonok mindent, mert megmarasdt a lekiismerettem. Ez a felfogásom nekem, viszont mégis elveszek.
 
Ezt pedig egy másik polgártárs küldte, de ő nem aggódik értem:

„Te erkölcsileg a László Petra körme alatt lévő piszokhoz sem érsz fel, és ígérem, amint rend lesz ebben az országban (idő kérdése, és rend lesz…) egy népes szíriai családdal fogom összeköltöztetni a feleségedet és a gyerekeidet. Minden be lesz kamerázva, és Való Világ módjára, élőben nézheted majd a kálváriájukat. Aztán pár hét múlva, mivel Ők valószínűleg nem tehetnek arról, hogy te hülye vagy, Őket kihozom, és téged raklak be a vadak közé. Kicsit hagylak “megbarátkozni” az agyon ajnározott kedvenceiddel, majd miután a végbélnyílásod már kellően tág lesz, megkérdezem, hogy mi a véleményed erről a “szerencsétlen, polgárháború által üldözött, sokat szenvedett, de alapvetően szeretetre méltó” népről. De ne reménykedj! Téged nem hozlak ki…”

Most ezekre varrogatom a gombot, s ha már nem lehetek László Petra körme alatt piszok, leszek hát papucs orrán pamutbojt.

ITT OLVASHATÓ

TUDJA MÉG VALAKI, MI FOLYIK AZ ISKOLÁKBAN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.12.05.


Az oktatási rendszer köré falat húztak fel: megmászhatatlan, áthatolhatatlan, áttörhetetlen falat.

Nem véletlenül: az iskola olyan terep, ahol ma büntetlenül lehet bármit megtenni. Nem kell hosszan magyarázni – a központosítás lényege épp ez. Olyan állami felügyeletet vontak az oktatási intézmények köré, amelynek fő funkciója az, hogy se belátni ne lehessen, se ki ne jussanak érdemi információk arról, mi is folyik tulajdonképpen a falak mögött. És ez ideológiailag tökéletesen megfelel a jelenlegi rendszer urainak.

Leginkább azért, mert van takargatnivalójuk. Az átírt köznevelési törvény, az átírt alaptanterv, az átírt tankönyvek mind egy irányba mutatnak: ma az iskolákban olyan oktatás van rákényszerítve diákra és pedagógusra egyaránt, amely mindkettőjük számára káros. Tudjuk, látjuk, sokan tiltakoznak is ellene. De fárad az elégedetlen tömeg, ugyanis a szabályok egyre sokasodnak, a megfélemlítés pedig egyre erősebb.

Ma egy pedagógus sokkal súlyosabb megfigyelés alatt áll, mintsem gondolnánk. Figyel rá az igazgatója. A tankerülete. A KLIK. Tudni akarják, hogy pontosan azokat az utasításokat hajtja-e végre, amelyekkel megbízták. Egyen tankönyvekből tanít-e, egyen gondolatokat továbbít-e, adminisztrálja-e szorgosan, mennyi ideig ült az iskolában és mivel töltötte az idejét. És ha nem teszi, ha elhajlik, akkor van félnivalója. Nem sorolják feljebb. Nem hosszabbítják meg a szerződését. Elveszítheti a munkáját.

Ugyanez igaz a diákokra is. Túlterheltek. Fáradtak. Agyuk le van foglalva az irdatlan mennyiségű tananyaggal, de arra egyre kevesebb erejük jut, hogy gondolkodjanak. Hogy kérdéseket tegyenek fel. Hogy felismerjék azt: egy hatalmas kísérlet részei ők, annak a kísérletnek, amiben az államtól függő, kiszolgáltatott embereket nevelnek belőlük. Vesztenivalójuk talán nekik van a legtöbb, hiszen a jövőjük a tét. Ki látja, hogy mi történik épp velük?

A szülő nem mehet be az iskolába. Nem kísérheti be a gyerekét a tanteremig, nem vethet egy pillantást az omladozó falakra, nem ugorhat be csak úgy a mosdóba, nem sétálhat ki az udvarra, hogy lássa, hogyan is tölti a napja nagy részét a saját gyereke. Csak az arra kijelölt időpontokban mehet be, hogy egy szülői értekezleten megkérdezze a tanárt, hogy mi az ábra, nem láthatja, hogyan tanítják a gyerekét, fogalma sincs arról, mi folyik a tanórákon. Arra nincs jogosultsága, hogy kikérje magának ezt az ideológiailag ugyan passzentos, de a gyerek számára igenis káros oktatási rendszert. Szava nincs, vagy legalábbis senki sem akarja meghallgatni.

És elveszett a nyilvánosság ereje is. Újságíróként az utóbbi években a legnehezebb dolgom talán épp az iskolákkal volt. Nincs már olyan, hogy valaki csak úgy odatelefonál egy titkárságra, kéri az igazgatót, vagy a tanárt, kérdéseket tesz fel neki, aztán megírja a cikket. Nem, ez ma nem így megy. Bemenni az iskolába, beszélni egy pedagógussal néha nehezebb, mint a Parlament folyosóin belebotlani egy fideszes politikusba. Engedély kell a tankerülettől. Írásban. Talán válaszolnak rá, de akkor sem időben. Talán engedélyezik, hogy beszélj egy igazgatóval, előre megírt kérdések alapján, de utólag vissza kell küldeni a cikket, ellenőrzik, kihúznak, betoldanak. Örülhetsz, ha valami értelme marad még annak, amit írtál. Persze névtelen pedagógusok mindig vannak, akik kibeszélnek a rendszerből, de arctalanságuk sokkal beszédesebb annál, amit mondanak.

És akkor itt a legújabb:
titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került szakképzési centrumokban dolgozó tanároknak. Aki megszegi, a polgári törvény alapján akár büntethető. A legtöbben szó nélkül, megrettenve írták alá, bár fogalmuk sincs, miről is kéne titkot tartaniuk. A jelzés egyértelmű: a legjobban akkor járnak, ha semmiről sem beszélnek, senkinek. Így zárul be végleg a kör. Semmit sem tudunk már arról, mi folyik az iskolákban.

Mert pont ez volt a cél...


ITT OLVASHATÓ

GAZDAG KARÁCSONYA LESZ MÉSZÁROS LŐRINCNEK: EZÚTTAL ÚJSÁGOT ÉS TÉVÉT VETT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.12.04.


Ezekről ne maradj le!

Ingyen adta az állam a 17,5 milliárdot érő balatoni üdülőket (HVG)

Félrevezethették a bankok a közjegyzőket (Átlátszó)
Év végén megszűnő intézményhez szállították az Esterházy-kincseket (HVG)

Ha van 3 perced:

Ingyen adta az állam a 17,5 milliárdot érő balatoni üdülőketEgy törvénymódosítás tette lehetővé tavasszal, hogy az állam elpasszolja üdülőit. A zánkai és a fonyódi gyermeküdülő együtt 17,5 milliárdot ér, egy azóta egyházi kezekbe került alapítvány mégis nulla forintért kapta meg. Pedig az alapítvány, melynek vezetői között több kormánypárti politikus is van, ezután is állami forrásokból finanszírozza majd a gyermek-táboroztatást. (HVG)

Félrevezethették a bankok a közjegyzőketNem mindegy, hogy a bank vagy az ügyfél mondja fel a szerződést egy devizahitel esetében. Előfordultak olyan esetek, hogy miután az ügyfél elállási nyilatkozatot tett, a bank a közjegyzőnél úgy kért ténytanúsítványt, hogy ezt nem közölte, vagyis úgy mondhatta fel a szerződést, mintha az ügyfél azt nem kezdeményezte volna. Volt, ahol elrendelték a nyomozást. (Átlátszó)

Év végén megszűnő intézményhez szállították az Esterházy-kincseketMár két éve, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont megalapításakor felmerült, hogy az Esterházy-műkincseket a fertődi kastélyba szállítsák. A szakma tiltakozása miatt akkor erről lemondtak. Most, pont mielőtt az intézmény megszűnik, váratlanul mégis elszállították az Iparművészeti Múzeumból a 260 ötvöstárgyból álló műtárgyegyüttest. Az intézmény feladatait egy, a Miniszterelnökség tulajdonában lévő kft. veszi át. (HVG)

Újabb botrány a futballban: adóparadicsomba mentette pénzét RonaldoCristiano Ronaldo 150 millió eurós bevételt helyezhetett el adóparadicsomokban, a Manchester United edzője Mourinho csak szolidabb 12 millió eurót menthetett ki. Ronaldo képviselői cáfolták az értesüléseket és megjegyezték, hogy lopott információkon alapulnak az állítások.   Közben az angol fociban is tovább dagadt botrány: újabb ügynökről derült ki, hogy fontmilliókat keresett egy-egy leigazoláson. (Index, Origo)

Kirajzolódik az új médiatérképMészáros Lőrinc a napokban megvette az EchoTv-t és a Magyar Hírlapot. Úgy tűnik, a jövőben a komolyabb nyomtatott tartalmakért Mészáros felel, Habonynak marad a bulvár. Andy Vajna a TV2 mellett építheti a Rádió1-et, hogy az betölthesse az űrt, ami a Class Fm kiesésével keletkezett. Sikerült is leigazolni Sebestyén Balázst, aki milliós hallgatottságot hozhat, igaz talán némi rendszerkritikát is. (Vasárnapi Hírek 24, Heti Válasz)

Ha van még két perced:

Az Andy Vajna körüli cégháló négy nagy területen van jelen: ingatlan, média, szerencsejáték és szépségipar. A kormánybiztosnak a kedvezően változó jogi környezet is segít a növekedésben.(HVG)

Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagyról kiderült, doktorijának nagy részét plagizálta.
Azóta megjelent egy könyve, amelyben részben a doktori köszön vissza, de új plagizált részek is szerepelnek. (Átlátszó Oktatás)

Az egyre kínosabb magyar letelepedési kötvény programhoz hasonlóan Észtország is keresett pénzt EU-tagságának előnyein, csak ott nem a korrupció melegágya a projekt. (MNO, Annyit)

A magyarokat a migráció után a korrupció aggasztja leginkább, ami nem is csoda: a világrangsorokon egyre rosszabbul szereplünk, a közbeszerzéseknek nagyon magas a korrupciós kockázata. (Ténytár)

Egy brazil fellebbviteli bíróság az Európai Bírósággal szemben úgy döntött, nem lehet érvényesíteni a feledéshez való jogot a keresőmotoroknál, hiszen így a szolgáltatók digitális cenzorokká válnának. (Global Voices)

Rogán ígérete ellenére megint hazudott. Most éppen a több százezret érő táskájáról. Azt mondta a BÁV-tól vette, de ők nem foglalkoznak táskákkal. (24)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség reformprogramot fogadott el a korrupció és a doppingolás ellen. A szervezet korábbi vezetője ellen jelenleg is nyomoznak a hatóságok. (MNO)

Jön a választás Romániában. Az erdélyi magyarokat régóta képviselő RMDSZ-nek lenne elszámolni valója: kezeletlen korrupciós ügyek, függő helyzetbe hozott média. (Átlátszó Erdély)

Dél-Korea ellenzéki pártjai kezdeményezik a korrupciós botrányba keveredő elnök felelősségre vonását és leváltását. (MNO)

ITT OLVASHATÓ