2017. október 19., csütörtök

ADDIG JÓ, MÍG ORBÁN ÉL - AKI MAGYAR, VELÜNK FÉL! NINCS KENYERE? MEGETETIK MASZLAGGAL!

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / B1 blog
2017.10.19.


Nekünk addig jó, míg Orbán él. Mondtam már, ugye? Mert mit ad nekünk Orbán? A gyűlölet szabadságát. A gyűlölet szabaddá tesz. S szabad ember tesz csuda dolgokat. Például megveszi a Mátrai hőerőművet, mert üsd a vasat és a fémet ezzel is a pénzed véded.

A mi emberünk, a mi közbeszerzésünk. Épül az újabb saját láb, még ha kicsit füstöl is. Le a napenergiával. Abcúg sorosista, sátánista szélenergia.

Sugározza minden tekintet a Paksba vetett hitünket.

Éljen a szabad lehetőségek hazája. Ma még vidáman gázt szerelsz, tömítést igazgatsz, holnap meg tiéd ez a tejben vajban fürdő, hét tenger határolta, aranyló rónákkal teli, árvalányhajas kis haza.

Haza. Hóhó.

Itt mindenki annyit ér, amennyije van.

Mészáros gazdának sok, az ő birtokain és disznóhízlaldái felett sosem nyugszik le a nap. Amely reá fényesebben süt, mint másra. De tudott e Csák Máté bekötni Héra gázmelegítőt? Na ugye? És különben is, ki az a Csák Máté? Le az iskolával! Hülyének lenni állampolgári jog – majd mi segítünk ebben. Éljen a nemzeti nevelés. Virágozzék minden virág – a tantermek helyett is. Szántsuk be az oktatást, s szórjuk be CEU-val a helyét is. Lőteret minden iskolába.

Vége az áltudományok korának.

Egyet tanulj meg pajtás.

Parírozni és félni – ehhez meg minek egyetem?

Félni ma hazafias kötelesség. Aki magyar, velünk fél. Éljen a békemenet, a gyávák menedéke. Férfinek félni hősies kiállás a kormány mellett, nőnek kötelesség, leánynak dicsőség.

Festéket dobálnál? Mikor szép csendben imát is mondhatsz a bonzai duce-ért?

Tudott te, hol a helyed? Légy szegény, maradj buta –de azért annyi eszed még legyen, hogy Semjén Zsoltnak be tudd fizetni az ebadót. Mert eb a lelke mindennek...

"A KORMÁNY SZÖVETSÉGESEI FOKOZATOSAN ÁTVETTÉK AZ ELLENŐRZÉST ÉS A BEFOLYÁST A MÉDIAPIAC FELETT"

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.10.19.


David Kostelancik amerikai ügyvivő, a legmagasabb rangú amerikai diplomata Magyarországon keményen odaszólt a magyar kormánynak és a médiapolitikájának. A Külügy belpolitikába való beavatkozásnak minősítette az amerikai ügyvivő véleményét. Közben kirúgták a NER-nek nem tetsző főszerkesztőket az újonnan felvásárolt lapoktól. 

A Magyar Újságírók Szövetségénél tartott beszédében David Kostelancik három dolgot említett, ami eltorzítja Magyarországon a sajtószabadságot:
  1. A kormányhoz köthető gazdasági és politikai szereplők felvásárlásai, tulajdonszerzése;
  2. Az állami hirdetések a haveri médiának;
  3. A haveri média túlkapásai.
A 444 tudósításában kiemelte: amerikai diplomata nyilvánosan valószínűleg még sosem beszélt ilyen egyértelműen Andy Vajna, Habony Árpád, a Matolcsy-klán és a többi kormánybarát médiafelvásárló nyomulásáról.

„A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen” - mondta Kostelancik, aki szerint ugyan ma is van lehetőség a kormánnyal ellenkező vélemények kifejtésére, de az utóbbi években rossz irányba változott a helyzet...

VENDÉG: AZ AKKORI DIKTÁTOR VASBA VÉSTE AZ ÁRAKAT, EZ A MOSTANI MEG GRÁNITBA A JOBBÁGYTÖRVÉNYT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: H.A.
2017.10.19.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Fantomfájdalom

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Megnyugvással vettem híradását, mely szerint nem akar hazajönni kend egyhamar. Vágyódik-vágyódik kend, mintha ahol mi vegetálunk, az a hazája lenne, méghozzá Európában. De az eszével tudja, ez már nem egy európai ország, csak egy leamortizált azeri hűbérbirtok. Főleg nem haza, és Európából ide csak az euró csordogál, mint cselédnek a savó. (Tényleg, kendék minek nevezték a túró csináláskor a hevítés után kicsöpögő folyadékot, írónak vagy savónak?)

Jaj, ezt el kell mesélnem. Az azeriről eszembe jutott a balta. Az azeri baltáról meg a mi baltánk, amit a tata örökölt az apukájától. Tessék elképzelni annak a kutya Rákosinak az idejében olyan fix árak voltak, hogy a balta vasába melegében van belesütve, hogy ára 12 Ft, úgyhogy tényleg nem volt szabadság akkor, mert a boltos nem adhatta drágábban, mint ahogy ez a diktátor kiszabta. Bizony.

Hiába, na: „megfelelő távolságból lehet jól rálátni a dolgokra” – mondta a tata és tényleg; én látom, hogy az akkori diktátor vasba véste az árakat, ez a mostani meg gránitba a jobbágytörvényt, ahogy kend látja. Mi ketten (na, meg persze a tata) távlatosan látunk. Nem úgy, mint a szegény nagyi. Mert ő mindent a templom periszkópján keresztül lát.

Tessék elképzelni, mikor nagyon ájtatosan kiprédikálta a papminiszter, hogy az üldözött keresztényeket vendégül látja a kormány, akkor az én nagymamám rögtön ment sorba állni az ingyen csirkefarhátért, de kiderült, hogy a magyar kormány által üldözött magyar keresztények most se kapnak semmit, hanem továbbra is kirabolják őket Isten nevében. Tudta azt kend például, hogy az egyházi fenntartásba átpasszolt szegényházba vénségére úgy juthat be, hogy 1, vagy 1,5 millió forintot „adomány” címen számla nélkül le kell perkálni előre, természetesen a havi térítési díjon felül?

A migráns keresztényeknek is csak azért ígérik az ingyen szállást, mert tudják, hogy egy sincs olyan bolond, hogy ide jöjjön!

A tatám is mindig tudja a tutit. Apu is mondta. „Az elméleti felkészültség és a gyakorlati tapasztalat együtt az igazi. Az a tudás, a többi csak erőlködés.” Anyu emlékszik – mert ott volt Pesten, a téren, mikor a kis szőrmók ágált a koporsónál -, hogy a tatám csak csóválta a fejét a lelkes beszámolója után: hogy szabadság lesz, meg demokrácia, pluralizmus meg még egy csomó idegen szó is lesz, és majd többek között én is leszek, meg a tesóim, meg nem tudom hány szoba, meg hány kerék és satöbbi. Az erőszakos hittérítésről, a devizahiteles szívatásról, a kilakoltatásokról egy mukk se! Na, az én nagyapám olyan, de olyan csúnyát mondott, ami ebben a szabadszájú világban is kiverné a biztosítékot. Apu lájtos fordításában kb. úgy hangzik, hogy „sok önimádó aljas kis akarnok szaladgál a világban, de szerencsére a többi nem ilyen szorgalmas, mert a mohóságukkal már rég elpusztították volna a Földet”...

VAN MÉG FEGYVER A CEU KEZÉBEN, CSAK EDDIG NEM AKARTÁK HASZNÁLNI

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2017.10.18.


Jönnek a Nobel-díjasok, hogy mit tegyenek, de eddig csitítgatták őket. Most viszont egyre nyíltabban derül ki, hogy kampánycélok miatt csuklóztatnak egy egyetemet. Interjú Enyedi Zsolttal, a CEU rektorhelyettesével.

Nagyon úgy néz ki, mintha a kormány nem szeretne önökkel megegyezni.

A legutóbbi hír, hogy okafogyottá nyilvánították azt a megállapodást, amit New York állammal kellene megkötniük, miközben korábban folyamatosan sürgettek minket abban, hogy segítsünk megfelelő fogadókészséget teremteni a másik oldalon, valóban arra utal, hogy vagy el akarják tolni a döntést, vagy egyáltalán nem akarnak megegyezni. Ez teljesen érthetetlen, hiszen a nemzetközi megállapodásnak semmilyen feltétele nincs, mindössze arra szolgál, hogy a magyar állam világosan láthassa, hogy van-e az itt működő egyetemek mögött olyan állam, ami igazolja, hogy komoly egyetemről van szó.

Inkább politikai, mint jogi szöveg.

A törvény indoklása eredetileg félig szakmai volt. Azt mondták, ők nem tudhatják, hogy egy távoli országból érkező egyetem kamuegyetem vagy komoly intézmény. Ha nemzetközi egyezmény van mögötte, az garancia, hogy ez nem egy csaló intézmény. Most megvan ez a garancia, New York állam nemcsak mögénk állt, hanem még erősebben állt mögénk, mint Maryland állam a McDaniels College esetében.

És ott mégis sikerült megegyezni.

Teljesen érthetetlen, hogy a mi esetünkben miért nem fogadják el ugyanazt. A nemzeközi megállapodás kapcsán az amerikai oktatási tevékenységre hivatkozni eleve visszás, mert az nem a megegyezésnek, hanem a működési engedély meghosszabbításának a feltétele. Ráadásul már van is kint oktatási programunk.

Ha jól értem, nem minden Magyarországon futó szak indul majd el a Bard College-on.


Nem, de ez sem feltétel, a törvény ilyet nem ír elő.

Három nagy problémája volt az Oktatási Hivatal híres jelentésének a CEU működésével kapcsolatban. Az egyik az volt, hogy nincs államközi megegyezés az egyetem működéséről. A másik, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet külföldön. A harmadik pedig az, hogy a Közép-Európai Egyetem neve túlságosan hasonlít a Central European University nevére, miközben az egyik elvileg magyar, a másik amerikai egyetem, csak egyben működik. Ezt sikerült megoldani?

Úgy tűnik, hogy igen. Az a megegyezés, amit a magyar és amerikai fél többször áttárgyalt, az olyan módon rendezné ezt, ami számunkra is elfogadható.

Nevet változtat az egyetem?

Úgy tűnik, hogy nem lesz rá szükség, de nem szeretnék erről részletesen beszélni, mert ez nem a mi megegyezésünk, hanem a két kormányé. A lényeg, hogy maga a megegyezés nem tökéletes. Ránk számos terhet ró, olyan feladatokat, amik nem mindig indokoltak, de ennek ellenére elvégezzük őket, és elfogadjuk azt a megállapodást, amit a magyar kormány az amerikaiakkal végigtárgyalt. Úgy tűnik, a saját munkájukkal szemben mutatnak tiszteletlenséget, mert ők alkottak meg egy keretmegállapodást, ami nekünk nem ideális, de együtt tudnánk vele működni, ha végre megállapodnánk...

A MAGYARSÁGRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.19.


...Ha nem bánják, azt én most nem határoznám meg, mit jelent magyarnak lenni. Vannak elképzeléseim, de azokat nem vélem alapvetőknek. A liberális felfogás szerint magyar (német, francia, hottentotta) az, aki annak vallja magát. Lehet. Nekem ez így egy kicsit kevés. Egy bizonyos, a melldöngető magyar, aki a "diaszpórából" üzeni nekem, hogy miképpen kell élnem és mihez kell tartanom magam, az annyira azért nem rokonszenves. Nem kis részben azért sem, mert például egy Kanadában élő kanadai állampolgár, aki az ottani törvények által szabályozottan él, az én szememben kanadai. A magyarság nevű betegség okozta fájdalmas rohamok ellen meg egyféleképpen lehet védekezni: felvenni (ha már nincs meg) a magyar állampolgárságot és ideköltözni. Haza, ha úgy tetszik.

Mint ahogyan a tusványosi magyar magyarságát is keveslem ahhoz, hogy ott viselkedjék tüntetően ellenem, amiért én arra szavaztam, hogy neki ott Romániában ne lehessen magyar szavazati joga.

Ezt is sokszor elmondtam már, semmiféle kötelezettséget nem érzek az idegenbe szakadt magyarok iránt, mert semmit nem tettem azért, hogy ők idegenbe szakadjanak. Sem az országhatárokat nem rajzoltam át, sem lehetetlenné nem tettem az életüket - és ezzel pontosan ugyanígy van az 1945. utáni, mindenkori magyar kormány, azaz ugyanígy kellene lennie. A másik országba szakadás nem természeti katasztrófa, ami magától értetődően fölkeltené minden tisztességes emberben a szolidaritás megnyilvánulásának igényét. A szülőföld ugyanis nem változott, csak másképp hívják. A hajdani Jugoszláviába szakadt hazánkfiai remekül érezték magukat például Újvidéken (Novi Sadon) és környékén a miénkhez képest nyugati életformában, és bár sokkal gazdagabbak voltak, nem támadt fel bennük az igény, hogy adományokkal segítsék az óhazában rekedteket. A ’45. után kitelepítettek meg éppen a szülőföldjüket veszítették el, odarakták őket, ahol a honfitársaik éltek – magyarországi svábokat Németországba, szlovákiai magyarokat Magyarországra és így tovább. Mindez fölháborító. De nem lehet tenni ellene. Ahogyan az inkvizíció ellen sem lehetett és az egymásnak hadüzeneteket küldő politikusok ellen sem, pedig ezek embermilliók halálához vezettek. Amíg isten haragjával fenyegethetnek a papok, és nemzeti érzéseket szíthatnak a politikusok, addig könnyű lesz ezen a síkon intézni a birkanyájként kezelt emberiség ügyeit, addig számítani fog, hogyan lehet gyűlöletet plántálni egy romániai polgárba egy magyarországi polgár ellen.

Nincs lelkiismeret furdalásom, nincsenek érzelmeim sem a Romániában élő román állampolgárokkal, sem a Szlovákiában élő szlovák állampolgárokkal kapcsolatban, bármi jó vagy (istenőrizz) bármi rossz éri őket, annak az országnak a törvényes rendjére tartozik, amelyik országnak az állampolgárai. Azt is sokszor mondtam már, a román, a szlovák, a szerb kormány dolga, országa belügyeibe való beavatkozásnak tekinti-e a jelen magyar kormány különféle, idegenben élő magyar nemzetiségek manipulálását vagy nem, gondolom, azért inkább nem, mert a szavazatvásárlásra odaöntött pénz végülis Romániát, Szlovákiát, Szerbiát gazdagítja.

Alaphelyzet, hogy amit a csúti bornírt tesz, az csak rossz lehet, de ez a határon túli magyarokkal való "törődés" nemcsak azért undorító, amiről mindig mindenki beszél, akinek agyvelő van a koponyacsontja mögött. Hanem azért is, mert az állandó zaklatással akadályozza azt a természetes, mindenki érdekét szolgáló asszimilációt, amivel nyugodtabbá és kényelmesebbé tehetné minden magyar nemzetiségű életét: akadályozza az állampolgárrá válás mentális folyamatát. Hogy az Erdélyben élő végre tudomásul vehesse, ő román állampolgár. Ha valaki folyton azzal nyaggatja, hogy ő mennyire magyar, az csak lelkiismeret furdalást, hamis önismeretet ébreszt.

1919. január 1-én született egy lengyel zsidó apának és egy ír katolikus anyának egy kisfia. Jerome Davidnek nevezték el. Nem tudom, az apja hányszor verte bele a kisfia orrát abba, hogy ő egy lengyel zsidó, a mamája meg abba, hogy ő alapjában véve írnek született (valószínűleg egyszer sem), de tény, a kisfiú felnőtt és 31 éves korában egy könyvkiadónak átadta a The Catcher in the Rye című regény kéziratát, amit magyarul később Zabhegyező címen ismerhettünk meg. Jerome David Salinger a világirodalom egyik legnagyobbja, amerikai író. Ha valaki nagyon akarja, megtudhatja, honnan származik. De ő sosem mondott mást, mint hogy ő amerikai.

Nem tudom, mi lett volna belőle, ha az életét azzal tölti, hogy keresi az igazi identitását a lengyelség és az írség között. Csak azt tudom (mindent, tényleg mindent elolvastam, amit ő írt vagy róla írtak), hogy nagyon sok baja volt a körülötte lévő világgal, de az nem tartozott ezek közé, lengyel-e vagy ír.

Tudok ám még sok ilyen példát. Csak azért nem mondok, mert nem akarnám azt a látszatot kelteni, mintha ebben a kérdésben létezne valamilyen, minden helyzetre vonatkoztatható igazság és azt én birtokolnám. Bár azt be kell ismernem, a Salinger-történetet ilyen alapigazságnak tartom.

P.S.: Mielőtt túlzott következtetéseket vonnának le: nézetem szerint az egyén kulturális vonzalmai nem befolyásolják egy nemzet kultúrájának a sorsát. Még az egyének összességének a kulturális identitása sem. Fölösleges nagyképűsködni, például az erdélyi magyar kultúra fennmaradása nem az egyes székely paraszt szándékaitól függ. A teljes magyar kultúra meg aztán végképp nem. Legkevésbé attól, mennyire hagyjuk magunkat belehajszolni a kölcsönös gyűlöletbe.

Aki meg elment, azért ment el, mert másképp, jobban akart élni. A zsidóüldözés elől menekülők kivételével ez úgyszólván mindenkire igaz. Másképp élni akkor lehet, ha valaki tudomásul veszi, hogy egy másik nemzet kultúráját választotta. Attól ugyanis még megtarthatja a magyart. Senki nem tiltja.

KORMÁNYVÁLTÁS: KÉT ESZKÖZ MARADT AZ ELLENZÉK KEZÉBEN?

ATV.HU - ITTHON
Szerző: ATV
2017.10.18.


Fél évvel a választások előtt sok a nyitott kérdés még a választási stratégiákat illetően. A baloldali és liberális pártokat leginkább az együttműködés lehetséges formái kötik le, miközben a Jobbik érthetően járja a maga útját. A Policy Agenda azt nézte meg, hogy a jelenlegi kutatási adatok alapján milyen hőfokú kampány szolgálná leginkább a kormány illetve az ellenzék érdekeit.

A közvélemény-kutatásokból egyértelműen látszik, hogy nagyon hasonló a mostani helyzet a négy évvel ezelőttihez. 2013 első kilenc havi adatai alapján a kormányt támogatók aránya az összes választó körében 27,3% volt, míg az ellenzékre szavazók aránya 31,4%.

Azaz a kormányváltást akarók a választani tudók körében többen voltak, mint a kormányt támogatók.


Ebben az évben – hasonló időszakot összehasonlítva – 31,7% a kormányváltást akarók, és 29,5% a kormányt támogatók aránya. Különbség persze van az ellenzéki oldal „tortáján” belül. Egyrészt a Jobbik lett a legnagyobb ellenzéki párt, bár támogatottsága nem érte el a 2013-as MSZP szintjét. Érdekes adat, hogy nem a MSZP veszített arányait tekintve a legnagyobbat, hanem a 2013 őszéig a baloldali-liberális szavazók között gyakran megváltónak tekintett Együtt-PM támogatottsága esett 4%-ot. És már alatta vannak még együtt nézve is a 1,5%-nak.

Az ellenzéki torta újra osztásával a DK (+2,3%), LMP (+0,6%) jár a legjobban, és megjelent új erőként a Momentum, amely az év eddigi adatai alapján 1,6%-os támogatottsággal bírt a teljes választói körben. Egyértelműen nem igaz tehát, hogy a teljes lakosságot nézve új, vagy megújuló ellenzéki pártok bővíteni tudták volna az ellenzéki tábor nagyságát.
Sőt, a bizonytalanok aránya 41,3%-ról 38,8%-ra való visszaeséséből lényegében egyedül a kormánypártok profitáltak.

A másik fontos állítás, hogy 2013-ban sem és 2017-ben sem tud az ellenzék mit kezdeni azzal a választási törvényből következő helyzettel, amit a Fidesz-KDNP előállított. Nincsen garancia arra, hogy egy közös lista, egy koordinált egyéni jelöltállítás, vagy önálló indulás jobb eredményeket hozna.

Mi következik ebből?

A MEGVILÁGOSODÁS ÁRA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: TÖLGYES PÉTER
2017.10.18.


Szombat óta tudjuk, hogy “Gyurcsány kormányzása nem csak gyenge, hanem elvszerűtlen is volt”. Ez a megfogalmazás mindenképpen a relevancia erejével kellene, hogy hasson, elvégre nem a Fidesz, hanem a szocialista párt vezető testülete, a Választmány előtt hangzott el a sommás kijelentés és - senki sem tiltakozott ellene. Legalábbis nyilvánosan nem. Pedig a jelenlévők többsége, beleértve a zord vádlót, nem szimpla szemlélője és ezek szerint elszenvedője volt az “elvszerűtlenségeknek”, hanem bizony tevékeny részese és alakítója.

Vagyis úgy hamis ez az egész megvilágosodás, ahogy van. Egyszersmind méretes öngól. Akárcsak Botka László irányváltása. Noha azt követően, hogy tavaly az MSZP választmányi elnöki tisztségéért vívott harcban nem is akármilyen arányban alulmaradt Hillerrel szemben, hosszú ideig azzal a pikírt megjegyzéssel utasította el a miniszterelnök-jelölti esélyeire szóló utalásokat, hogy ha egyszer a saját pártjának nem kellett, hogyan lehetne jó az országnak, egy decemberi nap reggelére kelve olyannyira átértékelte saját álláspontját, hogy a 168 Óra hasábjain üzente meg még a szoci vezérkarnak is, hogy bizonyos feltételekkel - amelyek "amúgy" totális szakítást jelentenének az új pártelnök, Molnár Gyula nyertes téziseivel - vállalná a demokratikus ellenzék közös (?) miniszterelnök-jelöltségét.

Ritkaság, hogy valaki egyetlen éjszaka ennyire megvilágosodjék. És csak úgy magától. Anélkül, hogy előtte gondosan feltérképezné, kezdeményezése nem talál-e merev elutasításra saját pártja berkeiben. Arról nem is szólva, hogy rögvest a nagy nyilvánossággal osztja meg terveit, amelyek megtorpedózzák a háttérben eredményesen zajló és az alapmegállapodás aláírásához közeledő többpárti egyeztetéseket, mint ahogy belerondítanak az addig a szocik által is szorgalmazott előválasztási elképzelésekbe.

Ez bizony puccs volt a javából. Hatalomátvétel az MSZP-n belül, nem véletlen, hogy a vezérkar két hétig egyáltalán nem kommentálta a történteket, utána viszont úgy fordult szembe addigi irányvonalával, mintha az nem is létezett volna. Teljhatalmat adva a szegedi polgármesternek, ezzel gyakorlatilag saját bukásának. Sokra megyünk azzal, hogy az ilyenkor szokás szerint működésbe lépő suttogó hírügynökség "jelentése" arról számol be: a színfalak mögött egyre többen bírálják Botkát és szövetségi politikáját, ha közben elszáguld mellettünk az idő. Ami a szövetségi politika megfogalmazást illeti, arra amúgy is ideje lenne valami más kifejezést találniuk a szociknak, mert az, hogy a “jelölt” nagy-hirtelen Szent-Iványi Istvánnal íratja most meg az ugyebár december óta kész programja egyik-másik fejezetét és hogy maga mellé állít még egy-két, pozícióra ácsingózó más pártbelit, legfeljebb megelőlegezett kamarillapolitikának vagy idétlen és szánalmas paraván műveletnek nevezhető...

SOKAKAT KIZÁRNAK A NYUGDÍJTAKARÉKOSSÁGBÓL - MÁR NEM IS KELL A KIS PÉNZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.19.


Az idősebb korra spórolás egyik jó lehetősége az önkéntes nyugdíjpénztár. Nem mindenki választhatja azonban ezt a takarékoskodási formát, az évek során ugyanis folyamatosan emelkedett a minimálisan elvárt havi tagdíj összege. Ez a folyamat pedig érzékelhetően nem áll meg.

Havi kétezer forinttal mostanra már csak egyetlen apró önkéntes pénztárnál lehet tag valaki. Év közben még akadt olyan kassza is, amely kevesebbel is beérte, de a Gyöngyház mostanra már megemelte a minimális tagdíjat 1,5 ezer forintról 3 ezer forintra. Idén már az év elején is folytatódott az elvárt befizetések növekedése, ami sokakat kizárhat az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások közül. (Azt, hogy mekkora befizetéssel melyik pénztárhoz lehet mennyi, és ott évente az mennyit hoz, itt kalkulálhatja.)

A Honvéd Önkéntes Nyugdíjpénztárban az egységes tagdíj évente a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60 százaléka. A minimálbér jelentős emelése miatt a havonta elvárt tagdíjfizetés a Honvéd tagjainak a tavalyi 5550 forinttal szemben 2017-ben már 6374 forint lett, ez az összeg pedig a következő évben tovább emelkedik. A Generali is az idén emelte az egységes tagdíj összegét háromezerről négyezer forintra.

A minimálisan elvárt tagdíjak megugrása évekkel ezelőtt kezdődött (ezt megelőzően még ezer forinttal is lehetett tag valaki). Tény persze, amit a szakemberek sokszor hangsúlyoznak, hogy az aktív kor után érzékelhető megtakarításhoz biztosan nem elég a havi néhány ezer forint félretétele. Az is igaz viszont, hogy a kevés is több mint a semmi. Azoknak sem kell korábbi pénzükért aggódniuk, akik a tagdíjemelés miatt kipottyannak ebből a rendszerből. Megtakarításuk nem vész el, bár némiképp folyamatosan csökken. Az előírások szerint ugyanis a nem fizetők hozamából az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányada levonható. Ez egyébként némiképp indokolhatja a minimálisan elvárt havi tagdíj összegének emelését is.

Ha nincs hozam, nincs kényszerlevonás sem


Jó hír lehet az is, hogy csak akkor van ilyen levonás, ha van hozam. Az pedig mostanában bőven akad. Nem akármilyen mutatványra voltak képesek tavaly a nyugdíjpénztárak, de panaszra az idén sem lehet ok. Közben pedig már alig akad példa arra, hogy a pénztárak költségszintje emelkedjen. Az idén az Aranykor rendezte át teljesen felosztási szisztémáját. Az alacsonyabb összeget megtakarítók valamivel jobban járnak (kalkulátorunkban így az Aranykor feljebb lépett korábbi sereghajtó helyéről). Például azonban a havonta 20 ezer forintot félretevők egyéni számláján az éves összesítés szerint mintegy 2,5 ezer forinttal kevesebb gyűlik a korábbinál. Összességében azonban az Aranykor a változás után is az olcsóbb kasszák közé tartozik (a díjterhelési topokról részletesen itt írtunk)...

ÚGY ÖNTI AZ ÁLLAMI TANUSZODÁKBA A PÉNZT, MINTHA AZZAL AKARNÁK FELTÖLTENI A MEDENCÉKET

444.HU
Szerző: haszanz
2017.10.19.


Egy tanuszoda építéséhez Magyarországon két dolog kell: sokkal több pénz és sokkal több idő annál, mint amennyiért eredetileg szerződtek a munkára. És kell hozzá a bőkezű és türelmes állam, amelyik nem törődik a határátidőkkel és bátran emeli a vállalkozó díját az el nem készült munkák ellenére. 

Szeptemberen írtunk az állami tanuszoda és tornacsarnoképítés programról, ami több éves késésben van a magabiztos kormányzati bejelentéshez képest, miszerint 2015-ben átadják a 24 tanuszodát. Eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, hogy aztán a győztesek közül senki ne tartsa be a határidőket. Megtehetik, kötbér helyett a Nemzeti Sportközpontok a pályázatokban vállalt összeget emeli meg, így aztán lassabban, de drágábban készülnek a gyerekek úszástanítására felhúzott épületek. A győztesek között pedig olyan, a közbeszerzések dús legelőin a semmiből felbukkant cégek vannak, mint a Hanley Service, amelyik tíz épületre szerződött, de egyiket sem adta át az eredeti határidőre és az eredeti áron...


ELSŐ ALKALOMMAL ÜLT LE VACSORÁZNI JUNCKER A V4-EK MINISZTERELNÖKEIVEL - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.19.


Kiszivárgott információk szerint a Brexit-tárgyalások kimenetele mégsem lesz olyan kőkemény, mint amelyet most ígérnek az uniós vezetők, élükön Jean-Claude Junckerrel – írja a brit The Sun.

Miközben Angela Merkel is legutóbb úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások az összeomlás szélén vannak, a napvilágot látott háttérinfók szerint a német kancellár csak blöffölt. Ő is a további szoros kereskedelmi kapcsolatok fenntartásában érdekelt. S ehhez még hozzájárult az is, hogy Boris Johnson a hétvégén találkozott Szijjártó Péterrel, s a magyar külügyminiszter elmondta, amit az uniós kollégáinak is, hogy átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kell kötni az Uniónak Nagy- Britanniával, különben mindenki rosszul jár. Az uniós vezetők viszont egyelőre úgy gondolják, hogy amennyiben nem fizeti meg a kilépés árát és nem hajlandó a munkaerő-piacon rugalmasságot mutatni London, addig nem enyhülnek a kilépés feltételei. S ezen forgatókönyv esetén az igazi vesztes nem az Unió, hanem alapvetően a brit királyság lesz - számol be a The Sun.

A Szcientológia budapesti központjában történt rendőrségi razziáról számol be a Voice of America - számos egyéb hírportállal egyidőben. A Nemzeti Nyomozóiroda az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, személyes adatokkal való visszaélés egy egyéb bűncselekmény miatt indult nyomozás az egyház magyarországi székhelyén. A cikk azonban megjegyzi, hogy az egyházközösség nem kapott hivatalos státuszt az Orbán-kormánytól a 2012-ben elfogadott, jogvédők által azóta is vitatott vallási törvény szerint.

A Washington Post fontosnak tartotta, hogy beszámoljon az Wiesmeyer Emilnek szentelt emléktábla avatásról a Páva utcai Holokauszt központnál, ahol vezetője tartott ünnep megemlékezést, és amelyen részt vett a MAZSIHISZ elnöke is. Wiesmeyer nyomdája először Raoul Wallenberg munkáját segítette, neki 4000 útlevelet, személyi okmányt nyomtatott. Majd vállalva a felelősséget saját maga is segítette a zsidók menekítését, s további 20 ezer hivatalos iratot nyomtatott ki. A kijevi oktatási miniszter asszony hamis információk terjesztésével vádolta meg a Magyarországot – számol be a kisebbségi nyelvek közép és felsőfokú oktatását betiltó törvény újabb fejezetéről az Ukrán Központi Hírügynökség. A tárcavezető hozzátette, hogy tudja, választásokra készül a kormány, és azt is, hogy kárpátaljai szavazatokra van szüksége, de ez nem indok arra, hogy politikai ügyet csináljanak a törvényből. Szerinte a jogszabály megfelel az uniós gyakorlatnak is, mert számos európai országban hasonló törvény van érvényben...

MITŐL LESZ ORVOS AZ ORVOS?

MAGYAR NARANCS
- MATERIA MEDICA BLOG
Szerző: FALUS FERENC
2017.10.18.Az orvosi egyetem elvégzése után diplomát kap a sikeresen vizsgázó fiatal. A neve is megváltozik. Új személyi igazolványt, új dokumentumokat kap. A neve előtt két új betű, ami azt jelenti, hogy viselője doktor. Ennyi lenne?
...
Mitől válik valaki orvossá?

Mi az a pont, amikor valaki átváltozik, amikor földi halandóból mások élete, sorsa felett döntő, vagy legalább azt befolyásoló doktorrá válik? Jogilag ez majdnem egyértelmű: amikor kézbe kapja a diplomáját. Igaz, ez még nem jogosítja önálló munkára, mert még nem szakorvos. A végzés után régen többnyire négyéves segédorvosi munka következett, ami ma már rezidens programmá nemesedett.

Ezek szerint a tudás, és bizonyos mennyiségű gyakorlat révén már tényleg orvos lesz valakiből? Jogilag és a munkaköri leírása szerint biztosan, de emberileg még nem biztos.

Mire van akkor még szükség ahhoz, hogy az emberek, a betegei nagybetűs ORVOS-ként gondoljanak rá, akiben megbíznak, akire rá merik, rá akarják bízni az életüket, egészségi állapotuk befolyásolását?

Ehhez legalább két dolog biztosan szükséges:

  • az egyik, hogy hihető legyen róla, hogy a megszerzett tudását használni tudja és akarja. Ha éppen nem tudja, akkor utána olvas, megtanulja.
  • a másik, hogy tudja, eltanulta, hogyan kell a beteggel, klienssel beszélni, kommunikálni. Ezt is lehet az iskolában, vagy a képzéseken tanulni, fejleszteni, de igazán csak akkor válik automatikusan működő készséggé, ha van kitől tanulnia, van olyan mestere, tanítója, akinek a mintáját követni tudja...

LENDVAI ILDIKÓ VÁLASZA RÓNA PÉTERNEK - RÓNA PÉTER VÁLASZA LENDVAI ILDIKÓNAK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MNO
2017.10.18.


Előzmény:

Tisztelettel figyelem Róna Péter megnyilatkozásait. Akkor is, ha ezúttal vitánk van. Múlt heti írásában „uszítás”-nak minősíti figyelmeztetésemet, amelyet a Vona Gábor által megszólított baloldali választóknak szántam. A Jobbik elnöke Botka László visszalépését követően táborába hívta a szocialista szimpatizánsokat. Csakhogy nekünk nem Orbán személye, hanem a rendszere az ellenfelünk. A politika lényegét tekintve pedig a Fidesz és a Jobbik kevéssé különbözik egymástól. Gyakran épp a jobbikos politikusok panaszolják el, hogy a Fidesz lopja a programjukat. Miért támogatnánk akkor a Fidesz1 helyett a Fidesz2-t?
...

HARVEY WEINSTEIN HOSSZÚ ÁRNYÉKA (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.10.18.


...Majd pont én fogom megmondani, hogy hol kell meghúzni a határt, hogy a prostituáltak vagy a sugarbabyk beleegyezése valóban beleegyezés-e, milyen viccet tűrhet el egy nő, ha éppen szőke a haja, vágják-e pofon a demegező sutyerákot az utcán. És ha igen, nem fog ez az egész rólam szólni, ha mégis beszélek róla, mert sajnos kiváló öndefiníciós lehetőséget kínál ez a borzalom.

Igen, itt egy kulturális háború is folyik, Weinstein a liberális Hollywood reprezentása, szemben pl. Donald "Grab them by the pussy" Trumppal. A progresszív erők hashtagjeit a konzervatívok überfeminista morális pánikként írják le, mindenki megtalálhatja a történetben a csatlakozási pontot.

Mit tehetek akkor, amikor egyszerre látom a totális kiszolgáltatottságot, a kihasznált, megalázott, az öngyilkosság határára sodródott fiatal nőt és azokat, akik ebből a kihasználtságból, megalázottságból, szörnyűségből ideológiai hasznot remélnek, és néha összecsúsznak a képek a szemem előtt, nem tudom hol van kezdetük és végük.

Vannak könnyen leírható mondatok. Azokat már régen leírták. Vannak nehezebben leírható mondatok, amelyekhez nincs bennem elég bölcsesség és lelki erő.


ITT OLVASHATÓ

ISMÉT NÉPSZABADSÁG-MELLÉKLETTEL JELENT MEG A FEDÉL NÉLKÜL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: atlatszo
2017.10.19.


Csütörtök délután ismét a Népszabadság egykori szerzőinek írásaival kibővítve, tizenkét plusz oldallal jelenik meg a Fedél Nélkül. A kiadással járó pluszköltséget az egykori Népszabadság munkatársai, illetve a Népszabadság Egyesület állja; a bevétel továbbra is az árusoké. A kiadványt ismét meg lehet majd vásárolni digitális formátumban is.

A hajléktalanok lapja először tavaly adott otthont a megszüntetett lap munkatársainak, közvetlenül a Népszabadság bezárása után. Sokan akkor jogi okokból még álnéven kellett, hogy publikáljanak, ma már azonban mindenki saját nevén írhatott a közelgő október 23-i ünnepről, magyarságáról vagy épp saját magáról.

A szerzők között van N. Kósa Judit, Ónody-Molnár Dóra, Danó Anna, Krajczár Gyula, Pető Péter, Tamás Ervin és Uj Péter is. A kiadványba Kőműves Anita is írt, aki ma már az Átlátszó munkatársa.

A tavaly megjelent „népszabis” Fedél Nélkülből 37 ezer példány fogyott. Az árusok által eladott példányok mellett akkor a Menhely Alapítvány kétezer megrendelést kapott postán, illetve a digitális formátumra, ami 3 millió 600 ezer forint bevételt hozott.

ELÉG A FÉRFIGYŰLÖLETBŐL - IS!

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.10.18.


12 éves vagyok. Bele vagyok zúgva egy lányba. Tudja ezt, ezért nyeregben érzi magát és rengeteget csúfol. Időnként fizikailag is belém rúg, amikor elmegyek mellette a folyosón. Nem állhatok ki magamért, mert lány és a lányokat nem bántjuk, ugye…

18 éves vagyok. Az első szakításom után a lány bosszúból azt hazudja, hogy gyereket vár tőlem. A barátaimnak is elmondja, hogy most 9 hónapig nem látjuk őt újra és időnként becsempész valami a témára utalót, például egy gólyát ábrázoló képet a lakásunk ajtajára kötve. Hazudott.

24 éves vagyok. Egy barátomnak a lány szakítás előtt azt mondja, hogy terhes lett tőle. A srác tisztességből elveszi feleségül. A lány hazudott, de már nem védekeznek - hiszen minek is - és a lány tényleg terhes lesz. Kirúgja a srácot, aki fizeti a gyerektartást.

Az évek alatt nem egy barátomról derül még ki hasonló, hogy a lány tabletta helyett mondjuk vitamint szedett, állapotos lett és ezzel akarta magához kötni a srácot. Csak a személyes ismeretségemben legalább négy ilyet ismerek.

Kaptam már pofont, öntött már le nő nyilvános helyen úgy, hogy nem érdemeltem meg, de számára jó heccnek tűnt.

28 éves vagyok, amikor egy pincehelyiségben ülve két lány arról magyaráz, hogy én az elnyomó társadalom tagja vagyok, aki tönkreteszem a hozzájuk hasonlókat és meg kell értenem, hogy én bűnös vagyok. Mert herém van. Ekkor értem meg, hogy a nőpárti és nem egyenlőségpárti feminizmus a rasszizmus egy új fajtáját hozta létre, amikor születésétől fogva tartanak valakit valamilyennek, azért, mert más neműnek született. Férfinak.

30 éves vagyok, amikor elindítom a blogomat és kifejezetten a célok közé tűzöm ki a két nem egyenlőségének kérdéséről való párbeszéd elősegítését. Számos cikk és videófordítás mellett még egy videót is közzéteszek, amelyen a saját arcommal, a saját szavaimmal kérek bocsánatot minden megerőszakolt nőtől - úgy, hogy én sohasem követtem el erőszakot:...

"ÉN IS" - INTERJÚ EGY ÁLDOZATTAL

CIVILHETES NET
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2017.10.19.


Harvey Weinstein színt valló áldozatainak száma napról napra növekszik. E folyamattal egy időben több hazai színésznő is nyilvánosság felé fordult ugyanezen sérelmeiket vállalva. Sárosdi Lilla és Sándor Erzsi is nyíltan beszélt a  megalázó helyzetről, amibe egyébként köztiszteletnek örvendő rendezők kényszerítették.


Így jelent meg itthon is a Me too.”, vagyis az  „Én is.” hashtag. Lényege a nyilvánosság ereje, olyan közösség vállalása, ami addig tabu volt. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni új sorozatunkkal. Első alanyunk a 19 éves Kriszta, keresetlen egyszerűséggel mesél élete korai szakaszának meghatározó és sajnos komoly következményekkel járó élményéről.
Civilhetes: Mesélj magadról, mit kell tudni rólad?
Kriszta: Az utolsó évemet töltöm a gimnáziumban. Ez a második sulim, egy katolikus iskolából jöttem át ide. Sokszor kilógok a sorból. Nagyon művészeti beállítottságú és mondhatni "felvilágosultabb" vagyok mint a kortársaim, így több szempontból sem illettem bele abba a közegbe. Zenéléssel foglalkozom a suli mellett, és jó lenne majd abból is eltartanom magam, de emellett még sok minden más is érdekel.
C7: Hogyan kezdődött?
K.: Anyukám szülei közel laknak hozzánk, míg apukámé szinte az ország másik felében. Így mikor meglátogatjuk őket több napot töltünk ott. Ezek a nyaralások maximum 7 naposak voltak. Nagyszüleim rettentő furcsák. Míg nagyapám sokszor egy óvodás szintjén beszél, viselkedik, hízeleg, addig a mamám igazi minden lében kanál, persze csak a maga kimért módján. Egy a lényeg, nem tűnnek túl megbízhatónak. Sokat játszottam a papámmal, mindent az égvilágon megkaptam tőle, amit csak akartam. Mindent. Amikor anyukám fürdetett mindig jött, hogy ő a postás és hozott nekem valamit. Anyukám nem lelkesedett a dologért, ám én annál inkább imádtam, hogy finom cukorkákat ad be nekem a fürdőszobába
C7:  Említetted, hogy édesanyád nem nézte jó szemmel nagyapád "mókáit"? Tudtad, miért?
K.: Óvodás voltam ekkor és nem igazán értettem az összefüggéseket, de semmi másra nem is figyeltem, csak az ajándékra, meg a sok felesleges kacatra amiket kaphatok. Voltak azonban alkalmak, amikor anyukám fele is tett lépéseket, aki zavartan nevetve elutasította, és akkor láttam rajta, hogy betegesnek és őrültnek találja őt. Viszont számára a család összetartása minden felett áll és ha kicsapja a balhét, felborul az egyensúly.
C7: Mikor döbbentél rá, hogy ez több egyszerű „mókázásnál”?
...

ÉS MI VAGYUNK AZOK, AKIK ENNEK A LEVÉT MEGISSZÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.10.18.Soros György az ördög maga, a rózsafüzérek félője és nem mellesleg a Fidesz-KDNP legnagyobb kreált ellensége. Tegnap bejárta a világsajtót az a hír, hogy magánvagyonának nagy részét – 18 milliárd dollárt – átutalt a saját maga által irányított Open Society Foundation bankszámlájára. Erre ma délután Hollik István nagyon keresztény és még inkább demokrata képviselő azonnal reagált is.


Sajtóhírek szerint Soros György több mint 18 milliárd dollárt, azaz 4716 milliárd forintot utalt át vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak. Ez egy veszélyes lépés, azt jelenti, hogy Soros György, illetve az alapítványai be fognak lépni a magyar választási kampányba.
Csupán egy dolgot felejtettek el megemlíteni, hogy ezt Soros György az elmúlt 10 évben tette meg – évről évre egyre többet utalva – nem tegnap! Soros György nem úgy kelt fel reggel, hogy hmm… támadt egy jó ötletem, ma megdöntöm a magyar kormányt, majd azzal a lendülettel át is utalt 18 milliárd dollárt az általa vezetett szervezet számlájára. Az utalás oka egyszerű, köze nincs kicsiny országunk lerombolásához, meg ahhoz a fideszes uszító lebegtetéshez, hogy migránsok millióit kell befogadnunk, akik megerőszakolják asszonyainkat és gyermekeinket. (Ha szabad így fogalmaznom, megoldjuk azt mi házon belül, elég néhány pillantást vetni a napi hírekre. Sajnos.)

Egyszerűen arról van szó, hogy az amerikai kongresszus 2008-as döntése alapján az ottani fedezeti alapok 2017. december 31-ig kaptak haladékot arra, hogy „hazavigyék” a pénzüket, és kifizessék a felgyülemlett adóikat. Itt annyi történt, hogy ennek a döntésnek Soros György is alávetette magát. Pont. Se több se kevesebb. Mert a törvényeket még a milliárdosoknak is be kell tartaniuk, ugye. Na, de Hollik itt még nem hagyta abba ész nélküli agymenését...KIDERÜL-E, HOGY KI JELENTETTE FEL ANNE FRANKOT ÉS CSALÁDJÁT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.10.19.


Hetven évvel naplójának megjelenése után egy volt FBI-ügynök meg akarja találni Anne Frank és családja feljelentőjét – írja a Le Nouvel Observateur.

Anne a családjával és közeli barátokkal egy amsterdami raktár forgó könyves állványa mögé rejtett helyiségében várta a háború végét. 1944 augusztus 4-én rájuk törtek és deportálták őket. Annét először Auschwitz-ba, majd Bergen-Belsenbe hurcolták, ez utóbbi lágerben halt meg tífuszban 1945 elején. Tizenöt éves volt. Naplóját két évvel később adták ki először. Azóta 67 nyelven jelent meg és több mint 30 millió példány kelt el belőle.

Az, hogy ki jelentette fel őket, máig nem derült ki. A rejtély most megoldódhat. Thijs Bayens holland rendező és Pietzer Van Twisk újságíró összegyűjtött egy 19 szakértőből álló csapatot, amely Vince Pankoke volt FBI-ügynök vezetésével újra nyomozni kezd, ezúttal a legújabb technológiák és a big data segítéségével.

Az amsterdami Anne Frank Ház már rendelkezésükre adta archívumát, üdvözli a kezdeményezést, a Cold Case Diary című honlapja közli az eredményeket. A múzeum egyébként a múlt év decemberében közzé tett erről a témáról egy saját tanulmány, amelyben leírták, hogy több évtizedig kutattak, de eredményt nem értek el és azt sugalmazzák, hogy Frankékat inkább véletlenül találták meg és nem rosszindulatú feljelentés alapján.

A történészekből, kriminológusokból álló csapat bizakodó. Pankoke azt állítja, hogy nemrég talált a titkosítás alól kivont olyan dokumentumokat, amelyeket a II. világháború után küldtek az USÁ-ba, köztük feljelentés alapján letartóztatott zsidók, feljelentők listáit, Amsterdamban működő Gestapo-ügynökök nevét. Pankoke felszólított mindenkit, aki valamilyen információ birtokában van, hogy jelentkezzen.

Az eredményeket 2019. augusztus 4-én, Frankék letartóztatásának 75. évfordulóján szándékoznak nyilvánosságra hozni.

„Célunk nem ujjal mutatni valakire, vagy bíróság elé állítani, egyszerűen csak meg akarom oldani pályám utolsó esetét” – nyilatkozta Pankoke, aki aktív korában a kolumbiai drogkereskedők elszánt üldözésével tette ismertté a nevét...

LEHET-E JOGSZERŰ A KORMÁNYPROPAGANDA BOJKOTTJA?

INDEX.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: VISSY BEATRIX - SZABÓ MÁTÉ DÁNIEL
2017.10.18.


Van-e, és ha igen, mi a jogi különbség a sajtó és a kormánypropaganda között? Mik a kormánypárti politikusok kötelességei a sajtóval szemben? Ki kell-e szolgálnia a kormánypropagandát az ellenzéknek? Miért kötelesek a bíróságok vizsgálni, hogy független lapot vagy propagandaorgánumot perelt be valaki? A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vitacikke (az eredeti szöveg itt olvasható).

1. A kormányzati propagandamédia nem az ellenőre a hatalomnak, hanem az eszköze

A kormánypropagandát első látásra nem könnyű felismerni, mert az anyagai látszatra nem különböznek a független sajtóéitól: mindkét esetben egy szerkesztőség publikál közérdeklődésre számot tartó témákról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kettő között nincs jogi különbség, csak azt, hogy a megértéséhez mélyebbre kell ásni.

Hogy a különbség világos legyen, először azt kell tisztázni, hogy a demokráciák miért védik a sajtót: a közéletet ellenőrző, tényfeltáró és véleményformáló szerepe miatt. A sajtó a közhatalom társadalmi kontrollját, az ország sorsát alakító döntéshozók intézkedéseinek és cselekedeteinek megismerését és megvitatását, a társadalmi viták tény- és tárgyszerűségét biztosítja.

A sajtónak álcázott kormánypropaganda nem alkalmas erre. A kormánypropaganda nem ellenőrzi a kormányt, hanem szolgálja, nem világnézeti meggyőződésből ért vele egyet, hanem mert eleve ezért működtetik. A tényeket és információkat szelektíven, a kormánypártok érdekei szerint használja. A független véleményalkotást nem elősegíti, hanem ellehetetleníteni, a közéleti vitákat nem élénkíti, hanem gátolja.


A média nem fekete-fehér, a független sajtóban is jelenhetnek meg propagandaanyagok, ezek azonban működési anomáliák, nem rutinszerűek. Annak eldöntéséhez, hogy egy orgánum független vagy propagandacélt szolgál, azt kell megvizsgálni, hogy a szerkesztőséget miként irányítják, a tartalom össze van-e hangolva a kormány kommunikációjával, utalnak-e jelek a közhatalom számára rendelkezésre álló bennfentes információk privilegizált használatára, és hogy a működéshez szükséges pénzügyi háttér biztosításában mekkora a kormány szerepe.

2. A sajtószabadság nem a közhatalomnak nyújt védelmet, hanem épp a közhatalommal szemben

A sajtószabadságnak az a rendeltetése, hogy védelmet nyújtson az olyan kormányzati beavatkozásokkal (pl. a cenzúrával, az újságírók megfigyelésével, a munkájuk akadályozásával) szemben, amelyek korlátozzák a közügyekről szóló szabad vitát és tájékoztatást. A sajtószabadság ezért értelemszerűen csak az államtól ténylegesen független újságírókat és szervezeteket illetheti meg.

A kormánypropagandát terjesztő orgánumok nem tekinthetők függetlennek az államtól, ezért amikor ezt teszik, nem hivatkozhatnak a sajtószabadságra. Ha egy médiaszolgáltató a közügyeknek csak a kormánypárti, kritika nélkül olvasatát közvetíti, és - utasításra vagy megfelelési kényszerből - a kormány kritikusait támadja, akkor nincs valódi különbség közte és a kormány között. Az államtól való függetlenség elsősorban nem tulajdonosi, hanem tartalmi kérdés: az a döntő, hogy az államnak van-e befolyása a tartalomra, a szerkesztőség képes-e a kiegyensúlyozott tájékoztatásra...

PÁRBESZÉDES AMNEZIOLÓGIA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.18.


Hoppá! A Párbeszéd Magyarországért üdvözölni látszik, hogy a Közös Ország Mozgalom mindenkit szeretettel lát az október 23.-i eseményére. Hurrá! Háromszor. Valamint hipp és hipp! Hogy átadja a helyét a hüpp-hüppnek. Mély sajnálkozással. Ha nem is a részvételi felhívás miatt.

Inkább amiatt, hogy a PM prominensein sajnálkozzunk kicsit. Vagy a választókon. Most az üzenték, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, illetve a párt vezetői, tagjai, szimpatizánsai ott lesznek. Korábban azonban azt üzenték, hogy ők aztán nem. Ugyanakkor nem rémlik a széles körű kommunikációja annak, hogy „bocsánat, tévedtünk”. Felvetve, hogy vagy a híreket olvasókat nézik egy kicsit hibbantnak, vagy a PM háza táján harapódzott el az amnéziás roham. Amitől függetlenül még akár üdvözölhetnénk is a közös részvétel ígéretének vízióját. Már csak valami értelmesen kommunikálható program kellene. Olyan, amit nem kétszázan, hanem több millióan éreznek támogathatónak. Amihez, lássuk be, kicsit kevés az üres és nem túl időszerű szólamok ismételgetése.

Ugyanúgy kevés a választások megnyerése előtt a választási rendszer nyomorát emlegetni program helyett, mint a pozitív üzenetekkel meg nem támogatott tucatnyi tanárpont sokszorosan repetázott világgá kiáltása. A színpadon megjelent „civilek” részéről. Mert azért szakszervezeti vezetőket, szervezeti tisztségviselőket ugyanúgy nehéz „civilként” tekinteni, mint amikor az LMP-ből télakot vett politikus lépett fel, korábban, mint „csak” magyar állampolgár. A civil megszólalás az én, talán tév-, képzetem szerint az, amikor azok szólalnak meg, akik a tömegből fel akarnak szólalni. Ahogy az a Népszabadság búcsúztatásakor már majdnem kialakult. Bár azzal, hogy „Gulyás Márton ma reggeli bejelentésének” alapján a „színpadra civileket várnak, de a közönség soraiban minden párt szimpatizánsait jó szívvel látják”, szinte mindegy...

MAGYAR CÉGVEZETŐKÉNT MOSZKVÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2017.10.19.


Pontos számot nem tudok mondani, de az biztos, hogy egy kezemen meg tudnám számolni, hány poszt érkezett a több mint 6 év alatt Oroszországból. Úgyhogy Gábor posztja már csak ezért is érdekes, ráadásul sajátos formát is választott, hiszen öninterjút készített. Egy magyar kézműves csokoládékat gyártó és forgalmazó cég moszkvai vezetőjeként beszél az ottani mindennapokról.


„Az alábbi írás meglehetősen skizofrén jellegű lesz, mert (jobb híján) saját magammal sikerült csinálnom egy interjút. Semmiképp nem elbeszélést akartam írni, hanem inkább megpróbáltam beleélni magam egy „képzeletbeli riporter” (KR) szerepébe, aki hidegen és talán valamelyest objektívebben próbálja a feladatot megoldani. 
Furcsa érzés volt, és a felénél már tudtam: ilyet az életben soha nem csinálok többet. Remélem, azért sikerül betekintést nyújtanom az itteni környezetbe! 
KR: Bemutatnád magad pár szóban? 
T: Turóczi Gábor vagyok, 40 éves, oroszországi cégvezető. A chocoMe magyar kézműves csokoládé oroszországi képviseletét vezetem 2013 óta, a vállalat életében a „mínusz egyes” szinttől részt veszek, a megalakulás, tehát 2010 óta. 2013-tól élek kint Moszkvában és felügyelem az orosz piacot. Összesen már 18 évet éltem Oroszországban. 
Mi kell ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon valaki ebbe az óriási országba? 
Szerintem 4 dolog erős és jó kombinációja: egy versenyképes termék, némi piac-hely- és gazdasági ismeret, alázat, és pénz. 
A magyar idevágyó termékek legtöbbjével viszont az a baj, hogy „még ha maguk a gyártók így is gondolják”, az itteni felvevőpiac nem feltétlenül van ezzel így. 
Ergo: nem elég magamnak magamról azt gondolni, hogy jó vagyok, hanem meg kell kérdezni „független” emberektől, cégektől, piackutatóktól is, ők hogyan vannak ezzel. És a legtöbb cég nem jut el idáig se...

HOGYAN VÁSÁROLHATTA FEL A FIDESZ HOLDUDVARA SZINTE AZ EGÉSZ SAJTÓT?

INDEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2017.10.19.


Miközben a Fidesz felvásárolja a magyar sajtópiac túlnyomó többségét Andy Vajnán vagy Mészáros Lőrincen keresztül, egy dologról meglehetősen kevés szó esik. Ezeket a bevásárlásokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hivatott elbírálni az alapján, hogy az akvizíciók mennyire torzítják a piacot vagy éppen az állampolgárok sokszínű tájékozódását. Miért nem zavarja a Médiatanácsot a megyei lappiac teljes központosítása? Hogyan segíti a fideszes média erősödését? És miért csak az RTL Magyarország bevásárlását akadályozta meg az NMHH az elmúlt hét évben? Ezekre a kérdésekre próbáltuk megkeresni a választ.

Meglehetősen egyszerű dolguk van mostanában egyeseknek, akik a Médiahatóság kezébe adják a döntést a médiás terjeszkedésüket illetően. Andy Vajna is sorra nyeri a rádiós pályázatokat, és vásárolhatja fel a lapokat, Mészáros Lőrincnek sem tesznek keresztbe az NMHH-nál. De nem volt ez mindig így, az RTL és a Centrál Média fúzióját, vagy még korábban a Ringier és az Axel Springer fúzióját például elkaszálta a hatóság.
Pedig ránézésre pont ugyanarról van szó: fontos médiaszereplők akarnak még nagyobbá válni.

Hogy mire hivatkozva dönt a hatóság? "Ha az információforrások sokszínűsége veszélybe kerül a fúzió eredményeként" - említi meg Polyák Gábor, a Mérték Médiakutató Intézet vezetője az egyik olyan gumiszabályt, amelynek köszönhetően a Médiatanács gond nélkül támogathat vagy gáncsolhat el kérelmeket. Fontos leszögezni, hogy a magyar törvények szerint a GVH nem bírálhatja felül a Médiatanács döntését, tehát, ha nemmel szavaznak valamire, azzal a Gazdasági Versenyhivatal sem tud érdemlegesen mit kezdeni. Na, nem mintha a GVH nem döntött volna rekordidő, mindössze nyolc nap alatt Mészáros javára...

KI HATALMAZTA FEL ORBÁNT, HOGY ISTENT JÁTSSZON?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.10.18.


Most a rákbetegek nem kapják meg a gyógyulásukhoz szükséges legjobb gyógyszereket, mondván, nincs rá fedezet... Holnap vajon melyik társadalmi csoportot pécézi ki a hatalom? Ne legyen kétségünk, lesz folytatás! A szegénybe ott és akkor rúg bele a Fidesz, ahol és amikor úri kedve éppen diktálja. 

Az egészségügyi kormányzat tervei szerint november elsejétől vaklicittel választanák ki a legsúlyosabb betegségekre az új gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy azonos hatásmechanizmusúak közül azt vásárolják meg, amelyiket a legolcsóbban adja a gyártója. Szakemberek szerint, ezt a módszert más országokban nem használják az onkológiai innovatív gyógyszereknél, mert hatóanyagaik nem azonosak, így egymással nem helyettesíthetők.
Két hét múlva, többek közt a tüdődaganatban, vastagbélrákban, melanómában szenvedő új betegek egy részének terápiáját nem mérlegelheti az orvos, hanem a legolcsóbb – és nem a legmegfelelőbb – készítményt kell első körben választania. Másikra csak akkor térhet át, ha a legolcsóbbnak túl sok a szövődménye. Akkor pedig már lehet, hogy késő lesz…

A stadionok építésére, az egyházak támogatására önti a milliárdokat a Fidesz. Lassan minden településen állnak az Orbán-rendszer üres, néző-mentes emlékművei, miközben a magyar foci a béka feneke alatt van. Kedves vezetőnknek ez mégis fontosabb, mint a magyar emberek élete, egészsége. A sport – elsősorban a foci – a kormány stratégiai ágazata, míg az egészségügyet a csőd szélére juttatta. Igaz, a kabinet tagjai, meg a kormánypárti vezérkar VIP kezelést kap. Számukra nem több hónapos a várólista daganatos betegségek esetén. A többi ember meg dögöljön meg, fideszes urak?!

A történelmi egyházak száját is szépen betömi közpénzzel a Fidesz-kormány, kussolnak is tisztességesen minden, Orbán számára kényes ügyben. Talán még megérjük, hogy ismét búcsúcédulákat árul a magyar katolikus egyház, hogy így váltsák meg a nemzet ellen elkövetett bűneiket a Fidesz urai, a párthoz közeli milliárdosok...

RÓMAI-PART - "HAMISKÁRTYÁS CSELLEL" LEHETETLENÍTETTÉK EL A NÉPSZAVAZÁST

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.10.19.


Már kedden híre jött: újabb referendum ellehetetlenítésére készül a Fővárosi Közgyűlés: az olimpiarendezés után a tervezett római-parti gátról sem mondhatnak véleményt a budapestiek. Már az aláírásgyűjtést is okafogyottá tennék. Mint a Klubrádió reggeli műsorában elhangzott, egy, a mai közgyűlésen elfogadott javaslattal - "hamiskártyás csellel" - sikerült ellehetetleníteni a népszavazást kikényszeríteni akaró aláírásgyűjtést. Erről Gadó György Pál, a Greenpeace Magyarország zöldterületkampány-felelőse tájékoztatta a rádiót. Az ellenzéki pártok értékelése szerint a Fidesz (ismét) gyáván megfutamodott a nép akaratának kinyilvánításától, és az aktus belezavart volna a kormánypárt sorosozós választási kampányába is.

A csel lényege: a közgyűlés először jóváhagyta, hogy visszavonja az áprilisi határozatát a gátépítésre vonatkozóan, majd a határozatot átszámozva, azonnal ismét elfogadta azt.


Juhász Péter, az Együtt elnöke győzelemként, illetve a Fidesz gyáva megfutamodásaként értékelte a történteket...

ÉLET, HALÁL, IGAZMONDÁS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: DR. VADÁSZ GÁBOR
2017.10.13.


Főldiekkel játszó / Égi tűnemény, / Istenségnek látszó / Csalfa, vak Remény!
Kit teremt magának / A boldogtalan, / S mint védangyalának, / Bókol úntalan.
(Csokonai Vitéz Mihály)


Ne ily halált adj, istenem, Ne ily halált adj énnekem!
(Petőfi Sándor)


Nagyon fiatal orvos voltam, amikor K. gyomorrákos fiatal férje, J. emberi méltóságának roncsain, iszonyú kínok között, otthonában haldokolt. K. férje kínjait nézve, halkan fülembe súgva kérdezte: nem tudnál tenni valamit?!

J. betegsége akkor két olyan etikai és emberi kérdéssel szembesített, ami sok orvost gyakran állít válaszút elé.

K. és J. családom tagjai voltak. J. a gyomra körül valami kellemetlenséget érzett. Az első panaszok után két héttel keresett meg. Kivizsgáltuk, és újabb két hét múlva már a műtőasztalon feküdt! Ott kiderült, hogy kezelhetetlen, a hashártyára is átterjedt áttétes gyomorrákja van, és emiatt igen-igen kevés ideje maradt hátra. Ez tény volt, mely tényről sokat tanultam, de érintettként és orvosként akkor szembesültem először ezzel az emberileg elfogadhatatlan és szinte kezelhetetlennek tűnő helyzettel.

J. felébredve, egészséget és gyógyulást remélve megkérdezte: mi a bajom, mikorra gyógyulok meg? Az egészségügyi törvény szerint a beteget kívánságára tájékoztatni kell az állapotáról.1 Hát nem ezt tettük! A családdal úgy döntöttünk, hogy arra a néhány hétre, ami élet még rá vár, meghagyjuk neki az ember legfőbb támaszát, a gyógyulás reményét. Ha már meg kell halnia, miért gyötörjük az elkerülhetetlen testi kínokon és emberi méltósága felőrlődésének megélésén túl a hiábavalóság tudatával is? Miért fosszuk meg a remény lehetőségétől, hisz a remény az emberi léleknek az a mankója, amely segíti elviselni az elviselhetetlent, akár hívő, akár hitetlen a szenvedő. Megneveztünk egy általa is ismert betegséget, mely hullámzó lefolyású, kezelhető, és megígértük, hogy a kezelés számára is előbb-utóbb elhozza a gyógyulást.

Kérdés, hogy helyesen cselekedtünk‑e. Jó tett vagy bűn volt megfosztani a tények megismerésének lehetőségétől és a saját hátra lévő élete felőli döntés lehetőségétől a haldoklót? Ma is úgy vélem, hogy helyesen cselekedtünk, cselekedtek szerettei, amikor szeretetből, szánalomból, emberségből a maguk kezébe vették, vettük a hátralévő rövid élete megszervezésének és megőrzésének jogát és terhét...

BÁCSKAI JÁNOS: ÉRDEMES-E MA FIDESZESNEK LENNI, EZ EGY SZÉP KÉRDÉS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.10.18.


Ferencváros fideszes polgármestere interjút adott az Átlátszónak a kerületi bérlakásügyekről. Szerinte az ellenzéki képviselők csak a kampány miatt kapták fel a témát, és a fideszesek nem bérelnek olcsóbban lakást másoknál. Nagyinterjú Bácskai Jánossal.

Előzmények

A önkormányzat által nyilvánosságra hozott adatok alapján Ferencváros az elmúlt két és fél évben 94 lakást adott el féláron vagy annál is olcsóbban. Összesen 1,39 milliárd forint forgalmi értékű ingatlantól vált meg így a kerület 668,5 millió forintért, vagyis a vevők összesen 722,5 millió forint engedményt kaptak. Ötvenöten 15 éves részletfizetési kedvezményt is kaptak, tehát a vételárat ráérnek 2030-32-ig kifizetni.

További részletek: 2015 óta 722,5 millió forint kedvezményt kaptak a ferencvárosi lakásvásárlók az önkormányzattól

Tavaly decemberben kezdett cikkeket írni a Magyar Nemzet arról, hogy Ferencvárosban mennyire kedvezményesen bérelnek önkormányzati lakásokat jelenlegi fideszes képviselők, illetve a korábbi jegyző, és egy korábbi képviselő. Ön akkor azt nyilatkozta, hogy ezt nem tartja sem összeférhetetlennek, sem aggályosnak. Ezt a véleményét még most is fenntartja?

Természetesen. Van egy friss adatunk, 19.637 darab lakást értékesített az önkormányzat a rendszerváltás óta. Most három fideszesről beszélünk, szemben a közel húszezer lakással.

Mészáros László jelenlegi képviselő, Görgényi Máté jelenlegi képviselő, Szabó József korábbi jegyző, és Veres László ex-képviselő, akikről most beszélünk.

Igen, és egyébként mi zárná ki, hogy ők egy nyilvános lakáspályázaton induljanak? Ha egy nyilvános lakáspályázatot meghirdet az önkormányzat, akkor arra bárki jelentkezhet. Azt gondolom, hogy ha akár egy képviselő, akár egy jegyző elindul ezen a pályázaton, nekem legfeljebb erkölcsi aggályaim lehetnek. De ezen túlmenően mit tehetnék velük? Beszéljem le őket róla? Azt tőlük kéne megkérdezni, hogy miért indultak.

Vannak emiatt erkölcsi aggályai?

Én nem indultam ezen a pályázaton...