2022. március 27., vasárnap

FENYEGETŐ A HÁBORÚ TERJEDÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2022.03.27.


A Fehér Ház magyarázkodik, mert nem akarja, hogy Biden szavai tovább rontsák az amerikai-orosz viszonyt. Zelenszkij eközben tankokat és vadászgépeket sürget Lengyelországtól, mivel szerinte az oroszok rakétákkal lőhetik akár még Magyarországot is. Moszkvában pedig bejelentették, hogy új szakaszába lépett a háború.


A Fehér Ház magyaráz

Az amerikai elnök nem Putyin megbuktatására buzdított. Ezt állítja a Fehér Ház közleménye, amelyben a hivatal Joe Biden szavainak élét igyekszik tompítani. Az elnök Varsóban mondott beszédében kijelentette, „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon" A Fehér Ház később sietett hozzátenni, Biden nem az orosz elnök eltávolítását szorgalmazta, hanem arról beszélt, hogy Putyin nem uralkodhat Oroszország szomszédai felett. A Kreml szerint nem Bidennek kell eldöntenie, hogy ki kormányozza Oroszországot. Megfigyelők úgy vélik, Biden kijelentése azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Putyin úgy érezheti, az amerikaiak megpróbálják sarokba szorítani. Márpedig ez rendkívül veszélyes lenne, hiszen az orosz elnök hatalmas nukleáris fegyverarzenállal rendelkezik. Joe Biden Varsóban egyébként azt is hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek szent kötelességük megvédeni a NATO területének minden darabját...

JOE BIDEN VARSÓBAN PUTYINRÓL: „AZ ISTEN SZERELMÉRE, EZ AZ EMBER NEM MARADHAT HATALMON” – HÁBORÚS ÖSSZEFOGLALÓ

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2022.03.27.Joe Biden Varsóban: „Az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”

Rakétatalálat érte a lengyel-ukrán határtól nem messze fekvő ukrán várost, Lviv-t, nem sokkal azután, hogy Joe Biden amerikai elnök a lengyel határra látogatott. A támadásban öten sérültek meg, a a célpont egy repülőgép-javító üzem lehetett.

Nem sokkal ezután a határ túloldalán Joe Biden mondott beszédet. Az amerikai elnök támogatását fejezte ki Ukrajnnak, továbbá felajánlott egymilliárd dollárnyi humanitárius segítséget, 100 000 ukrán menekült befogadását az Egyesült Államokba, és természetesen azt, hogy segíteni fogják Európát az orosz gázfüggőség mérséklésében (feltehetőleg amerikai LNG gázeladással). Putyin felelősségére rátérve Biden „hentesnek” nevezte Oroszország elnökét, és kijelentette, hogy

„az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon.”

Így Joe Biden szakított azzal a hagyománnyal, hogy az amerikai fél – a háborús eszkalációt elkerülendő – nem beszél Putyin hatalomból való eltávolításáról...

SZÍVHANG

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2022.03.26.


Kedves Fidesz-szimpatizáns barátaim, volt osztálytársak, hittestvérek, kormánypárti választópolgárok! Az elmúlt napok beszélgetéseiből az szűrődik át, mintha nehézséget okozna, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújában hova kellene – legalább érzelmileg – felsorakoznunk, vagy egyáltalán, van-e közünk hozzá.

Nehéz dilemma (már akinek nehéz), de van egy kérdés, amelyet ha őszintén megválaszolunk, legalább magunkban, egy pillanat alatt megoldja. Így hangzik: ha Magyarországot támadná meg hadüzenet nélkül Putyin hadserege (kórházakat bombázva, nőket erőszakolva, fosztogatva, magyarok ezreit deportálva), mire szólítana fel vajon Orbán Viktor? Arra-e, hogy adjuk meg magunkat mielőbb a további vérontás megelőzése, a világbéke és a – mondjuk – szlovákiai, ausztriai stb. rezsicsökkentés érdekében? Vagy inkább arra, hogy védjük meg a magyar hazát, küzdjünk meg minden négyzetméterért, és kérjünk segítséget mindenkitől, aki hisz a szabadságban?

Én is tudom, mindenki tudja: csak egyféle tisztességes válasz létezik. Ha nem világos, miért van az, hogy amennyiben a fiatalokon múlna, április 3-án kétharmaddal váltanák le a kormányt – hát ezért. Azért is, persze, ami a friss európai oligarcha-jelentés magyar fejezetében van (miért bízzunk valakinek az erkölcsi értékítéletében, aki a hetedik parancsolat ügyében ennyire nagyvonalú önmagával), de az csak a lenyomat, nem a lényeg. Az igazság olyasmi, ami esténként, az M1 lekapcsolása után sem okoz lelkiismeret-furdalást. A becsületbe annak a beismerése is beletartozik, hogy időnként nem nekünk van igazunk. A kereszténység azt jelenti, hogy a felebaráti szeretet nem csak egy értelmetlen szókapcsolat, áldozatvállalás nélkül.

A „hallgass a szívedre!” ma is a legjobb tanács, ami választás előtt adható. De meghalljuk-e, miközben egyre közelebbről dörögnek a fegyverek?

EGYÉRTELMŰEK AZ OROSZ HÁBORÚS BŰNÖK, DE NEHÉZ LESZ IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATNI

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.03.27.


Február 24-én az orosz fegyveres erők úgy vonultak be Ukrajna területére, hogy a krízis békés megoldásán dolgozó ENSZ Biztonsági Tanács (BT) éppen ülésezett. Orosz tankok lőttek ukrán célpontokat a szuverén ukrán állam területén abban a pillanatban is, amikor a BT-ben Oroszország képviselője kijelentette: nem indít háborút Ukrajna ellen. Az Ukrajnát képviselő diplomata az ülésen a feszült szóváltás végén azt mondta:


"A háborús bűnösöknek nincs purgatórium. Közvetlenül a pokolba jutnak"

Az orosz fegyveres agresszió első napjaitól egyértelmű: a támadás nem pusztán Ukrajna, hanem a világ által a második világháború óta felépített globális jog- és szabályrendszer ellen is irányul. Konszenzus van a teljes nyugati világban arról, hogy Oroszország megsértette a globális biztonságot szavatoló nemzetközi jogrendet. Az ENSZ Közgyűlésének 193 országából 141 megszavazta – 35 ország tartózkodott, 5 ország nemmel szavazott – az 1982 óta először összehívott sürgősségi tanácskozáson azt, hogy Oroszország megszegte az ENSZ alapokmányait, és vissza kell vonnia a csapatait Ukrajna területéről.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország háborús bűnöket követett el az invázió kezdete óta, és Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is azt nyilatkozta, az orosz hadsereg háborús bűntetteket követ el az ukrán lakosság ellen. Biden magát Putyint is háborús bűnösnek nevezte újságírói kérdésre, ami a Kreml szerint megbocsáthatatlan retorika.

De a politikai kijelentéseken és a retorikán túl hol és ki szolgáltat igazságot, ha az igazságtalanságot a világ legnagyobb területű állama követi el? Ki vonható felelősségre és ki által, pontosan miért, ha az agresszor és a háborús bűnöket elkövető ország nemcsak atomhatalom, de az ENSZ BT állandó tagja is?
...

A KÖZVÉLEMÉNYT MÉRGEZIK - BESZÉLGETÉS MICHAŁ KACEWICZCSEL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.03.25.


Az orosz–ukrán háború idején élesen megmutatkoztak a visegrádi országok – pontosabban Magyarország és a másik három ország – közötti kül- és belpolitikai választóvonalak. Csehország, Szlovákia és Lengyelország fegyverrel, illetve lőszerrel támogatja a hazájukat védő ukránokat – a magyar kormány erre nem hajlandó. A polgárok igyekeznek minden segítséget megadni a menekülteknek, de a kétmillió embert befogadó lengyelekre kiváltképp mint példaképre tekintenek világszerte. Daniel Fried veterán amerikai diplomata az ottaniak büszke megfogalmazását idézi: „Lengyelország a világ legnagyobb humanitárius civil szervezete.” Mi van emögött, és milyen a kelet-európai helyzet Lengyelországból nézve? Erről kérdezzük a térség szakértőjét, Michał Kacewicz újságírót és politikai elemzőt, aki könyvet írt az Euromajdanról és a donbászi háborúról, életrajzot Lukasenkáról és Putyinról. Jelenleg a varsói belarusz és orosz nyelvű tévéállomás, a Belsat kommentátora...


SZELE TAMÁS: HA EGYSZER MÉG TÜKÖRBE AKARUNK NÉZNI…

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.03.26.


Most meg kell állnunk egy szóra az Ukrajnában zajló orosz megszállás ügyében, mert ugyan nem az aktuális harci cselekményekről fogok beszélni – azokhoz minden kommenthuszár jobban ért nálam, mármint a saját vélekedése szerint, kár, hogy rendre az történik, amit én feltételezek –, de jó lenne, ha komolyan vennénk az eseményeket, ha még tükörbe akarunk nézni.

Persze ugyanannyian hülyéznek majd le, mintha több oldalról alaposan dokumentált összecsapásokról írnék, hiszen az ilyen emberek tükröt akarnak, nem hírlapot: ha nem saját magukat, a tulajdon véleményüket látják benne viszont, vagy hülye szerintük a szerző, vagy hazug. De aki esetleg még nem vált ilyenné, annak mondanám, hogy Magyarország most épp a jövőjét teszi tönkre. Nagy, hazafias lelkesedéssel.

Hagynám különben, bárhogyan is kapálózik ellene a józan ész, de már megtanultam, hogy aki nálunk az értelemre hivatkozva tiltakozik bármi ellen, az pusztába kiáltja a szavát, azonban most elegem lett. Jött nekem egy e-mail a kormánytól – az oltási regisztrációkor szerezték meg a mailcímemet – amiben egy vak hang nincs koronavírusról, de annál több hazugság van benne Ukrajnáról és a nemzetközi helyzetről. Mivel pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ adta fel, feltételezem, hogy a hivatalos álláspontot képviseli. Azt mondja a járványügyi tájékoztatásra szolgáló intézmény, miszerint:...

SZÁZMILLIÓ DOLLÁRT AD WASHINGTON AZ UKRÁN POLGÁRI VÉDELEMNEK, A LENGYEL ELNÖK SZERINT ORBÁN AZ OROSZ ENERGIA FÜGGŐJÉVÉ TETTE MAGYARORSZÁGOT

TELEX
Szerző: TELEX
2022.03.27.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

Eltalálták másodjára is a harkivi Fizikai és Technológiai Intézet kísérleti reaktorát, Lvivet pedig a város polgármestere szerint a Krím-félsziget felől érte rakétatámadás.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjeli beszédében egy újabb Holokauszt-emlékmű elleni támadásról számolt be, amiért szerinte az oroszoknak a nácik mintájára kell bűnhődiük.

- Andrzej Duda lengyel elnök egy hírtelevíziónak arról beszélt, Orbán függővé tette Magyarországot az orosz energiától, a magyar kormány politikája pedig nagyon sokba fog kerülni a magyaroknak.

- 100 millió dollár értékben ad támogatást Ukrajna polgári védelmi erőinek az Egyesült Államok, közölte az amerikai külügyminiszter.

- Az Egyesült Királyság azt ígéri, ha Oroszország visszavonul Ukrajnából, a britek is visszavonják a szankcióikat.

- Percről percre követjük az eseményeket az orosz–ukrán háború 32. napján.


PARTI NAGY LAJOS: A VERBÁLIS AGRESSZIÓÉRT AZ A FELELŐS, AKI LEURALJA A NYILVÁNOSSÁGOT, EZ PEDIG A NER, ORBÁN VIKTOR ILLIBERÁLIS REZSIMJE

NÉPSZAVA
Szerző: HEIMER GYÖRGY
2022.03.27.


Parti Nagy Lajos számára egyértelmű, hogy a nyelvi gátlástalanságért, a verbális agresszióért túlnyomórészt az felelős, aki leuralja a nyilvánosságot, ez pedig a NER, Orbán – Putyin nyomában – illiberálisnak kikiáltott rezsimje. Az orosz-ukrán háború is nyelvi agresszióval kezdődött, mondja a Kossuth-díjas író, az ellenség verbális kijelölésével, csepülésével, létjogának kétségbevonásával folytatódott, s aztán a propaganda-hadosztályok helyett megjelentek a tankok.

A politikai diskurzusainkat eluraló nyelvi agresszióról akartunk beszélgetni, de közben egy másfajta agresszió, a putyini mindezt felülírta. Mit gondol, az Ukrajnában dúló háború csapás a hazai közbeszédre is?

Putyin gyalázatos agressziója óta a világ más fényben és árnyékban mutatkozik. Innen nézve minden, amiről beszélünk, a közbeszéd durvulása, a nyelvi gorombaság, lényegében a nyelv illemtana, jelentéktelen, békebeli dolognak tetszik. És hát az is, hisz emberek ezrei halnak meg, civilek és katonák, s a menekültek száma meghaladta a kétmilliót. Háború van, ami nem nyelvi kérdés, noha az óvatlan nyelvhasználatot Orbán nagy példaképe börtönnel bünteti: háború helyett „speciális katonai műveletek”-et kell mondani – mindezt a Háború és béke hazájában. Annyiban persze nyelvi kérdés, hogy Putyin részéről is nyelvi agresszióval kezdődött, mint Hitler háborúi, az ellenség verbális kijelölésével, csepülésével, létjogának kétségbevonásával folytatódott, s aztán a propaganda-hadosztályok helyett megjelentek a tankok, a rakéták, fürtös bombák, s az összes szörnyűség, aminek tanúi vagyunk, és ijedten figyeljük, ami történik.

Nekünk is vannak érzékletes tapasztalataink, hová vezethet a verbális agresszió. A rendszerváltás hajnalán még hüledeztünk, amikor a közszereplők olyanokat kezdtek egymás fejéhez vágni, „hazudik, hazaáruló, mongyonle”. Ma a trágár gorombáskodásokra is csak legyintünk. Miért, ki tehet a romlásról?

Számomra egyértelmű, hogy a nyelvi gátlástalanságért, a verbális agresszióért túlnyomórészt az felelős, aki uralja, leuralja a nyilvánosságot, ez pedig a NER, Orbán – Putyin nyomában – illiberálisnak kikiáltott rezsimje. Veszélyes spirál ez, a tromfkényszer devalválja a szavak értékét, kampányban is, azon kívül is, pontosabban nincs azon kívül: 12 éve kampány van, a vezér erről gondoskodott. A népszerűség-hajhászó kattintásra, a hívek feltüzelésére kihegyezett politikus-megszólalások a közbeszéd részei, de nem azonosak vele. Persze hatnak és mérgeznek. Ha a Fidesz uralta közmédiában mindennapi a briganti-tempó, ha hergelnek és mocskolódnak, ez könnyen mintájává válhat a civil feszültségek, indulatok nyilvános levezetésének. Le lehet menni kutyába, kommentköpködésbe, ha azoknak szabad, én miért ne tehetném, gondolja bárki a mindennapi életben. De azért hadd tegyem hozzá, a nyelvhasználónak van választása, politikusnak is, civilnek is. Ha az ember sokszor hall valamit, a legordasabb hülyeségnek is jelentést tulajdonít, egy darabig tudja, hogy hülyítik, aztán nem akarja tudni, s ha nem is teljesen, de elhiszi, ami a közmédiában a szeme elé kerül. Vajon hány millióan hiszik el Putyinnak a háború okaként a nácitlanítást és a népirtást, és hányan hiszik el itthon a vezér által előráncigált stratégiai nyugalmat, aminek értelme nincs, célja annyi, hogy elfedje, külpolitikája megbukott, a nagy barát hülyét csinált belőle, a világban végképp annak nézik, ami: bajkeverőnek, kétkulacsos sunnyogónak, és legfőképpen, nem bíznak meg benne. Csak sajnos ez nem az ő magánügye, Magyarországot írják le, a magyarokat, ahogy Putyin galád, aljas háborúja is az oroszokon csattan. A hétköznapi nyelvhasználat nem disztingvál sehol a világon...

A BÉKE UTCAI HARCOSA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.03.27.


Valami megmagyarázhatatlan okból a mostanság békepapként fungáló – kimaradni, sunyítani, menekülni – Orbán Viktor szombaton szükségét érezte harcos énje megvillantásának. Váratlan volt ez a stratégai nyugalomba ájult országban, hogy míg keleten csapataink visszavonulóban vannak – illetve oda sem mentek –, észak, északnyugat felé új front nyílt, habár ott ellenség nincsen. Orbán Viktor elnézhette a térképet, vagy fejtetőn fogta, esetleg térképje sincs, csak ösztönből irányítja a hadakat. Ez olyan ismeretlen az egyenletben, mint a harminc évre titkosított akármi, mondjuk a Budapest-Belgrád vasútvonal, vagy, hogy 
mennyi TAO-t kap a felcsúti futballcsapat.

Nem értjük (pedig de), miképp illeszkedik a kialakított kontextusba és az események sodrásába, hogy miután a nagy formátumú hadvezér pénzt kunyerált az Ursulától, akinek a munkahelye Brüsszelben van, milyen indíttatásból tette közzé az alábbiakat Facebook-oldalán: „Április 3-án üzenjük meg: nem vagyunk jámbor lúzerek, akik megijednek a nemzetközi médiától vagy Brüsszeltől. Harcolni fogunk!” Ez a csatakiáltás valahogyan légüres térbe került, mintha Orbán Viktor számos énje közül (vö: hazugság és köpönyegváltás) valami régebbi bukott volna föl az árból, egyet kiáltott, és aztán alámerült. Ez történhetett csak, hogyan is lehetett volna másként.

Különben is zavaros napokat élnek a propagandaközpontban. Szijjártó is óránként magyarázkodik az orosz gázról és olajról zsebében a kitüntetéssel, és elszabadult például Budai Gyula is. Ő nagy valószínűséggel saját erejéből fejleszti tovább a kiadott direktívákat, emlékezve arra, régebben milyen szabadsága volt a feljelentések gyártásában. Egy sem ért célba, egy balos ellenfelet sem sikerült lecsukatnia, viszont sorra veszíti el a sajtópereket. Ez azonban Budait nem zavarja, áll a vár fokán, és harcol tovább ő is, bár célt téveszt rend szerint. „Zelenszkij ukrán elnök nyíltan beavatkozik a magyar választási kampányba, a baloldali ellenzék mellett!”

Ezt mondta mindannyiunk szeretett Gyulája. Így azért mégsem kellett volna, de, ahogyan tegnap már megállapítottuk, kies hazánkban a téboly intézményesült, abba pedig minden belefér. Belefér, de néha hülyén néz ki, és ezzel a lemondó legyintéssel térünk vissza Orbánhoz, akinek megidézzük az eltelt napjait, hogy valamiképp eredőjét találjuk annak, a békepap miért ment át Csák Norriszba megint, hogy ez milyen terv része, vagy tényleg csak úgy kicsúszott a száján, mint valami titkolni óhajtott puki a renyhülő farpofák közül. Nem megyünk sokat vissza a végtelen időben, csak pár órácskát, hogy megrajzoljuk a kedves vezető gerince ívének változását...

ÚGY TŰNIK, VÉGLEG LŐTTEK A LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁGNAK– HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.26.


Kaczynski a lengyel közrádióban kelt ki Orbán Viktor ellen

“Nem elégedett” Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos álláspontjával…

Nem jön a budapesti V4 miniszteri találkozóra a cseh védelmi miniszter

„Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.”

Teljes őrületben a magyar külpolitika

A magyar kormány azért dob be teljesen irreálisan dolgokat, hogy utána ha azok nem teljesülnek, akkor azt a magyar kormány győzelmeként adhassák el a hazai választóknak.

Morálisan nem igazolható katyvasz, amit Orbán csinál a háború ügyében (is)

“Orbán nem az üggyel foglalkozik, nem azzal, hogy mi legyen Magyarország Ukrajnával, a háborúval kapcsolatos álláspontja, állásfoglalása, inkább az egyik szemével Putyin felé kancsalít, a másikkal pedig az országgyűlési választásra.”

A megoldás: Szerbia

Ez a „megoldás” még 2014-ben született meg. Akkor, a Krím-félsziget elfoglalása miatt ugyancsak szankciókat vezettek be Oroszország ellen, ami persze nagyon rontotta az itthoni oligarchák üzleteit. A magyar cégek így Szerbián keresztül bonyolították oroszországi adás-vételeiket. A termékeiket kivitték Szerbiába, ott átcsomagolták, vagy csak átcímkézték, és máris mehetett az oroszokhoz. Meg persze onnan is a szerb közvetítőkön keresztül érkezett minden

Az EU-csúcson az oroszt kiváltó közös energiabeszerzés mellett döntöttek

A találkozón újabb, Oroszországgal szembeni szankciókról nem döntöttek az állam- és kormányfők.

Magyaroknak üzen egy hirdetés a New York-i Times Square óriáskivetítőjén

“Segíts a magyaroknak, hogy használhassák a legerősebb fegyverüket” – szól az üzenet, amelynek központjában a Bíró József által szabadalmaztatott golyóstoll áll.

Még itt: Vezető amerikai történészek diplomaták és újságírók “akcióznak” Magyarországért

Magyarország olyan mélyre süllyedt, amilyenre az EU-ban eddig csak egyszer volt példa

Összejött a szükséges létszám, így teljes körű lesz a nemzetközi választási megfigyelési misszió Magyarországon.

Még itt: Rezeda: Fidesz kontra EBESZ

Állítólag Szergej Sojgu szívrohamot kapott

Március közepén több napra eltűnt a nyilvánosság elől az orosz védelmi miniszter.

Még itt: Szele Tamás: 75 éves korában elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkij. Ja, nem…

Mariupoli polgárok kimenekítéséről tárgyalt Emmanuel Macron

150 ezer ember él katasztrofális körülmények között a városban, ezért Franciaország, Törökország és Görögország humanitárius akcióra készül a kimenekítésükre.

Egy orosz-ukrán fogolycserével visszajutottak Ukrajnába a Kígyó-sziget tengerészei

A hírek eredetileg úgy szóltak, hogy a Kígyó-szigetek összes védője meghalt, később azonban kiderült, hogy túlélték, de fogságba kerültek.

Megváltozhattak Putyin céljai Ukrajnában egy orosz jelentés alapján

Most a kelet-ukrajnai szakadár régiók teljes „felszabadítására” összpontosítanak, akármit is jelentsen ez.

Az ukrán gazdaság harmada megsemmisült a háborúban

Az ENSZ szerint Ukrajna olyan szegénységgel néz szembe, ami tízből kilenc embert érinthet a háború után.

Maga alá gyűrte az Orbán-kormány az egészségügyet

Megszűnt az önálló egészségügyi tárca, ahogy az ellátások minőségi kontrollját gyakorló, járványvédelmi hatóság, az ÁNTSZ is, az operatív irányítás mostanra a belügyminiszter feladata lett. Megroppantották a gyógyszerpiac hatósági ellenőrzésére és a gyógyszerbiztonság felügyeltére hivatott Országos Gyógyszerészeti Intézetet.

Mindent szabad, csak ártson

Talán sehol sem ártott annyit az ország érdekeinek és a jövőnek az Orbán-kormány, mint a környezetvédelemben.