2019. január 7., hétfő

ÖT ÉRV AMELLETT, HOGY A FIDESZNEK ÉRDEMES LENNE ÁTGONDOLNIA A RABSZOLGATÖRVÉNY VISSZAVONÁSÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.07.


Szinte a semmiből kapott új esélyt a magyar ellenzék arra, hogy megizzassza a harmadik kétharmadát a választókat sokkoló törvények meghozatalára használó kormánypártot. A kiélezett helyzet még abszurdabb kormányzati kommunikációt, ugyanakkor egyre tudatosabb ellenzéki akciókat eredményezett. A január 5-i tüntetésen bejelentett érdekképviseleti lépések után érdemes elgondolkodnia azon Orbán Viktor kabinetjének, hogy a közelgő uniós választások előtt nem lenne-e taktikus lépés tőlük, ha a demonstrálók folytonos leszólása helyett együttműködési készséget mutatnának. Az érvek emellett eléggé egyértelműek.

1. A Fidesz jelenleg magasan vezeti a pártok népszerűségi mutatóit, ám a számok a kormánypárti tábor elbizonytalanodását mutatják. Vannak ugyanis olyan hagyományosan jobboldalra szavazók, akik számára már túl sok volt a közigazgatási bíróságok létrehozásáról rendelkező törvény, a CEU elűzése, és természetesen nem szimpatizálnak a nyugati multik érdekeit kiszolgáló rabszolgatörvénnyel sem. Ezt a támogatói bázist nem lehet olyan nyilvánvaló butaságokkal megnyugtatni, hogy Soros György ügynökei tüntetnek Budapesten és a vidéki településeken. A mostani demonstrációk kézzelfogható ügyek mentén szerveződnek, és a követelések egy részével az áprilisi választásokon a kormányra szavazó polgárok egy része is egyetért. Mivel ezek közül a rabszolgatörvény érinti a legtöbb embert, és ezt a rendelkezést nem lehet egyszerű migránsozással és sorosozással megmagyarázni, az ellenzék megerősödését, illetve a kormány támogatásának meggyengülését e törvény visszavonásával tudnák megelőzni.

2. Szorosan idetartozik az az érv is, hogy a rabszolgatörvény beáldozásával elterelnék a figyelmet a többi, a polgárokat szintén meglehetősen hátrányosan érintő jogszabályról. Így például már nehéz lenne demonstrációkat szervezni a közigazgatási bíróságok létrehozása ellen, a CEU elűzésébe pedig szép lassan beletörődne a magyar társadalom is. A kormánynak nem érdeke a helyzet eszkalálódása, hiszen nem lenne jó üzenet sem az uniós szövetséges Európai Néppárt, sem a hazai választók felé, ha állandósulnának a tiltakozások a kormány intézkedései nyomán. Ilyen puskaporos levegőben nem tanácsos újabb irritáló törvényeket meghozni, az ellenzéket becsmérlő kijelentéseket tenni, vagyis a kormány önmagát köti gúzsba, ha csak arra vár, hogy kifulladjanak a tüntetések...

ORBÁN VIKTOR VÉGRE FONTOS AKAR LENNI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.01.07.


Terjedelmes cikk jelent meg a New Yorker magazinban Orbán Viktorról, amely szerint a magyar miniszterelnök konfliktusról konfliktusra halad előre, és Magyarországon már annyira megszilárdult a hatalma, hogy egy kicsit beleunt az egészbe, ezért megcélozta Európát.

Hosszú, de annál érdekesebb cikket közöl Orbán Viktorról és politikájáról a világ egyik legtrendibb amerikai magazinja, a The New Yorker. Elisabeth Zerofsky cikkének a címe

Orbán Viktor szélsőjobboldali víziója Európáért.

Már az írás bevezető gondolata az, hogy a konfliktusokat élező és élvező magyar miniszterelnök saját hazájában már megerősítette hatalmát, most ráfordult az Európai Unióra.

Az elsősorban az amerikai olvasóknak szánt cikk bevezetőjében leszögezi, hogy az európai parlamenti politizálás keszekusza, már-már kifürkészhetetlen terep az amerikai érdeklődők számára, egymáshoz hasonló nevű nemzeti pártok és megannyi koalíció. Zerofsky felvezetőjében ugyan az uborka hajlásszögét nem is említi, de arról szól, hogy az európai politikusoknak olyan, komolynak távolról sem mondható dolgokkal is van idejük foglalkozni, mint a roquefort sajt szabályozása.

De szó esik fajsúlyosabb dolgokról is, Orbán Viktor magyar miniszterelnök például 2011 óta rendszeres vendég az Európai Parlamentben, legutóbb a Sargentini-jelentés vitája idején, szeptember közepén járt Strasbourgban, emlékezetes, el is késett az ülésről, amiért a holland zöldpárti politikus fel is horkant kicsit...

ORBÁN VIKTORNAK MÉG AZ EGYSZERŰ ÉTKEZÉS IS GONDOT OKOZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.07.


Szép jó estét mindenkinek! Nézzük és lássuk mindenek előtt a mai kiemelt kommenteket:

És persze, mi lesz, ha nem teljesíti az ultimátumot? Akkor végre elfoglalja a parlamentet a tüntető tömeg? Akkor végre a hatalom tüzelni fog a tüntető tömegre? Vagy mi a búbánat lesz, ugyanis az ultimátumot garantáltan a kukába dobják, mint mi a konzultációs levelüket. Ébredjen már fel valaki, és legyen eléggé hangos, hogy végre a nép igazán megmozduljon és lerázza magáról ezt a rabló bandát! (Virág)

Azt szeretném látni egyszer, hogyan reagálna pártunk és kormányunk, ha bármelyik szomszédos ország állami költségvetésből finanszírozna, akármilyen beruházást Magyarországon. Nagy összegű fogadást kötnék rá, hogy a toporzékolásügyi miniszter a gazdájával együtt, magából kikelve utasítaná vissza az ország belügyeibe való durva beavatkozást. (Mamari)

Nerhimédész törvénye: “Minden közpénzbe mártott test emberi tartásából annyit veszt, amennyi az általa zsebre baszott uniós projekt súlya”. (Aegean)
...

KARMELITÁK: ÍGY ALÁZKODUNK MI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2019.01.07.


Felszentelték Orbán új irodáját. Önmagában egy uborkaszezonra való hír is lehetne, ha nem lenne meg a maga szimbolikája. A kereszténységre hivatkozó, de számos inkább embertelennek tekinthető törvénytől a felszentelést végzőig bezárólag. Az előbbi simán belefér az eddigi decibelkeresztény retorikába. De az utóbbi…

Mert az sem semmi, hogy találtak olyan szerzetest, aki egy decibelkeresztény miniszterelnök irodáját egyáltalán felszenteli. Függetlenül a saját rendjétől, annak külön küldetésétől. Ám számot vetve azzal, hogy a jelenlegi törvények, rendeletek közé nem egy olyan került, amelytől Pál, ha a Bibliában leírtaknak hinni lehet, hidegrázást kapna. Amúgy, a Biblia alapján az irodaszentelés, mint olyan is megcsúfolása a Szentírásnak. Ha figyelembe vesszük azt, amit Máté közvetít a nagyérdeműnek. Ami kifejezetten tiltja a hittel, imával való hivalkodást:
„5. És mikor imádkozol, ne légy olyan, mint a képmutatók, a kik a gyülekezetekben és az utczák szegeletein fenállva szeretnek imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony mondom néktek: elvették jutalmukat.
6. Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.
7. És mikor imádkoztok, ne legyetek sok beszédűek, mint a pogányok, a kik azt gondolják, hogy az ő sok beszédükért hallgattatnak meg.”
(Mt. 6)...

ORBÁN VIKTOR ANNYIRA SZEGÉNY, HOGY CSAK 300 FORINTOT TUD KIFIZETNI EGY FÜSTÖLT CSÜLKÖS BABLEVESÉRT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.01.07.


...Elég sokan vannak Magyarországon akik nem engedhetik meg maguknak, hogy kifizessék a Gundel 2-15 ezer forintos ételeit, nem biztos, hogy Orbán Viktornak és nyilván nem rosszul kereső munkatársainak kedvezményét kéne a magyar államnak kiharcolnia.

Abban az országban, ahol a dolgozók 20 százaléka él dolgozói szegénységben, ahol egyébként a dolgozók negyede van minimálbérre bejelentve, és ahol egyébként a bérek kevésbé nőnek, mint az uniós átlag (kivéve persze a leggazdagabbakat), miért mindig a leggazdagabbak járnak jól?

Ennél a menünél tényleg nincs szimbolikusabb: hogy Orbán Viktornak jár a 300 forintos csülkös bableves ebben az országban, közpénzzel megtámogatva.

Szégyelljétek magatokat!

KÉT LÉPÉSSEL KÖZELEBB KERÜL A NER BUKÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.01.07.


Alakul Orbán rémálom-forgatókönyve.

Az egyik, az első a közelebbi: jövő szerdán tárgyalja az Európai Parlament az európai uniós támogatásoknak a jogállamiság helyzetéhez kötött felfüggesztését. Azaz Brüsszel 2012-től megszünteti a klientúrát és magát a rezsimet is fenntartó pénzek áramlását, ha Orbán tovább folytatja az autokrácia ki-, a jogállamiság leépítését.

A javaslat parlamenti elfogadásához - látva az azt megalapozó Sargentini-jelentés néppárti támogatását szeptemberben - nem fér kétség, így a kormánypropaganda máris elkezdte annak értelmezését. Ifjabb Lomnici a félhivatalos agitpropkának máris
- "önkényes forrásmegvonásról",
- a "jogállamiság szubjektív értelmezéséről",
- "költségvetési terroról"
- és "Sorosék bosszúpolitikájáról"

beszélt, ami alapot ad arra a következtetésre, hogy a Fideszben és a NER-ben jól tudják,
véget érnek számukra a jó idők, amikor az Unió maga finanszírozta saját ellenségét.

A javaslatot Orbán a Tanácsban sem tudja megvétózni, még a másik érintett kormánnyal, a lengyelekkel közösen sem, mert annak elfogadásához elég a minősített többség: 15 tagország és az Unió lakossága 65 százalékának képviselete.

A javaslat elfogadását és a pénzmegvonást Orbán alighanem már be is árazta. Minden bizonnyal ennek következménye az utóbbi fél év drasztikus kormányzati restrikciója, beleértve például a fideszes propagandamédia centralizálását és nonprofittá tételét is. A NER-t uraló klikk 2 év múlva 2 dolog közül választhat:

- Elveszíti az általa felhizlalt oligarchák támogatását. Ezért kellett elvenni tőlük a médiát: ha szembe fordulnak vele, ha maradjon ott propagandasajtó nélkül, mint 2014-ben a Simicskával való szakításkor.
- Vagy pedig a magyar költségvetésből kell táplálni a klientúra éhes szájait. Ekkor pedig érzékeny választó csoportoktól (nyugdíjasoktól, orvosoktól, tanároktól, etc.) kell elvonni forrásokat, ami nyilván tömegeket hajtana át a rendszerellenes táborba.

Ez utóbbi még mindig nem lenne akkora probléma, ha az ellenzék továbbra is megosztott maradna. Hiába szavaztak ugyanis a Fidesz, Orbán és a NER ellen Magyarországon 200 ezerrel többen áprilisban, mint mellette, ez kényelmes parlamenti többséget jelentett számára a Fideszre szabott választási rendszer és az ellenzék fragmentáltsága miatt...

ORBÁN VIKTORRA TIZEDÁRON FŐZ A GUNDEL ÉTTEREM

HIRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.01.07.


Somlói pohárkrém 2700 forint, somlói galuska (Orbán Viktornak) 260 forint. Magyarán, több mint tízszeres áron kínálja ugyanaz a legendás magyar étterem a nagyon hasonló – vélhetően leginkább csak tálalásában más – desszertjét a Városligetnél a hétköznapi embereknek, mint a Várban a miniszterelnöknek.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a HVG arra az „érdekességre” bukkant, hogy a legendás magyar étterem, a Gundel üzemelteti a Karmelita kolostorba költözött Miniszterelnökség menzáját. A közbeszerzésen elnyert verseny eredményeként már üzemelő menzán eszik Orbán Viktor is – legalábbis annak a fotónak a tanulsága szerint, amelyet egyik sajtósa küldött el a hetilapnak.

Elküldték továbbá az étlapot is, illusztrálandó, hogy semmi luxus nincs abban, ha egy Gundel főz a kormányfőre és stábjára. Hát...tény és való, a közétkeztetés normáit is alulmúló árakat kell csak fizetniük az ott menzázóknak, ahogy ezt az étlap is illusztrálja:...

ALIG FÉLTUCATNYI MAGYAR AKAD MÉSZÁROS LŐRINC ESZÉKI FUTBALLKLUBJÁNAK UTÁNPÓTLÁSÁBAN, MÉGIS MILLIÁRDOKAT KAP AZ ORBÁN-KORMÁNYTÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD
2019.01.07.


Horvát játékosokkal kereskedne a felcsúti zseni, csakhogy a világbajnoki ezüstérmes válogatott tagjai közül mindössze egyvalaki kezdte a karrierjét az NK Osijekben.

Mindössze hét magyar családnevű vagy keresztnevű játékos van a horvátországi Eszék elsőosztályú csapata, a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő NK Osijek utánpótláscsapataiban, holott eddig 3 milliárd forintot kapott a klub futballakadémiája az Orbán-kormánytól - derült ki a 444 összesítéséből.

Hivatalosan a határon túli magyarok sportéletét támogatja a kabinet Eszék mellett csaknem tucatnyi, kisebb vagy nagyobb arányú magyar lakossággal rendelkező erdélyi, felvidéki vagy kárpátaljai magyar város futballakadémiáját támogatja, amelyre három év alatt összesen 30 milliárd forintot költöttek.

Csakhogy Eszék 106 ezer fős lakosságából mindössze 979-en vallják magukat magyarnak a legutóbbi népszámlálási adatok szerint. Az egész régió 300 ezer lakójából pedig összesen 8235-en magyarok.

Ráadásul az eszéki futballcsapat különböző korosztályú utánpótláscsapataiban talált, magyar, illetve magyaros hangzású családnévvel rendelkező játékosok sem kifejezetten magyar identitásúak. Sokuknak lényegében nincs magyar ismerőse a közösségi oldalakon, illetve nem használják a magyar nyelvet.

A magyar kormány támogatása elvileg arra a beruházásra megy, amivel Eszéken 15 hektáros területen 7-9 focipályát alakítanak ki, és építenek egy 3500 fős fedett stadiont is. Ez nagyjából a felcsúti minta, ráadásul itt is, ott is magyar közpénzből finanszírozzák a beruházásokat. Ezen felül épül egy nagy stadion Eszéken Mészáros „saját” pénzéből, amiben Magyarország leggazdagabb embere a szaunából nézheti a meccseket...

TELJES A ZŰRZAVAR A BREXIT KÖRÜL - TÖBB TERVEZETT INTÉZKEDÉS NEM VEHETŐ KOMOLYAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.07.


Nagy-Britanniának az unióból kilépésével (Brexit) kapcsolatban szaporodnak a katasztrófa-forgatókönyvek. Elemzők szerint a brit kormány a megállapodás nélküli kilépést követő káoszt tárgyalási aduként használja, de ez nem más, mint egy „drága blöff”. A tervek vagy titkosak, vagy kifejezetten irreálisak.

Kevesebb mint 100 nap van hátra a Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépéséig. - Az új év hagyományosan a megújult remény és a magasztos elvárások ideje – jegyzi meg némi iróniával Brexit-hírlevelében a Bloomberg, - de sajnos úgy tűnik, hogy Theresa May nem változtatott álláspontján, ami azonban továbbra is népszerűtlen. A brit miniszterelnök és környezete rendületlenül igyekszik meggyőzni a képviselőket, hogy a Brüsszelben aláírt kilépési megállapodás, ha nem is tökéletes, de a lehető legjobb. Ennek ellenére kevés esély látszik arra, hogy sikerrel jár a parlamenti szavazáson, amit decemberben januárra halasztott, hogy időt nyerjen. A kormányát kívülről támogató ír DUP továbbra sem bízik az észak-ír határkérdés kielégítő megoldásában, és pártjának elégedetlen kemény brexit-hívői sem látszanak engedni...

"VILÁGOS, HOGY MAGYARORSZÁG NEM DEMOKRÁCIA"

444
Szerző: plankog
2019.01.06.


Magyarország példáján keresztül mutatja be a versengő autoriter rendszereket a Washington Postban megjelent cikkében Steven Levitsky és Lucan Ahmad Way. Way a University of Toronto politikatudomány-professzora, Levitsky pedig a Harvardé, és hozzájuk kötődik a Magyarországon is sokat emlegetett versengő autoriter rendszer elnevezés - azokat a hibrid berendezkedéseket hívják így, ahol van pártverseny, és a hatalom elvileg le is váltható, de az egyenlőtlen játéktér miatt mégis szinte behozhatatlan előnyben van. (Steven Levitsky-vel tavaly interjúztunk is.)

2010-es hatalomra kerülése óta Orbán Viktor aláásta a demokrácia kulcsintézményeit, de nem azokkal a módszerekkel, amik általában az autokráciát jellemzik”, írják a Washington Postban. Nem tiltották be ellenzéki jelöltek indulását, nincsenek politikai foglyok, viszonylag tiszta többpárti választásokat is tartananak, ahol nincs nyilvánvaló csalás.

Pedig világos, hogy Magyarország nem demokrácia, írják. De annak megértése, hogy miért nem, a demokrácia és az autokrácia közötti határvonal alapos ismeretét igényli, a lényeg pedig az egyenlőtlen játéktér...

ONKOTURIZMUS KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN: KIRÁNDULÁS ÉLET ÉS HALÁL KÖZÖTT A ROMÁN-MAGYAR HATÁRON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.01.07.


Nő a nemzetközi hálózatban működő onkológiai magánklinikák száma, forgalma: Románia a kelet-közép-európai paradicsoma ezeknek az intézeteknek. A magánklinikák egy része ösztönzi a nemzetközi betegforgalmat, a fizetőképes betegek külföldi kezelését Törökországtól Nyugat-Európáig, egyúttal forrásokat szívnak el a közegészségügyi intézményektől. Miközben Magyarországon és Romániában nőnek a közellátásban onkológiai fejlesztésre fordított uniós támogatási összegek, egyre nagyobb a gyógyulási esélyegyenlőtlenség a térségben. Magyar-román viszonylatban a kiskapuk kihasználásnak különböző formái jelennek meg: errefelé keresnek gyógyulást a kevésbé tehetős, de esetenként jó kapcsolatokkal rendelkező betegek.

„Magyarország az orvosi kezelések eldorádója” – román állampolgárok tízezrei mennek külföldre kivizsgálásra, kezelésre, hírelte öt éve a romániai sajtó, azt állítva, hogy különösen a magyarországi onkológiai ellátás iránt van kereslet, mert a romániai átlagos paraszolvencia feléért akár világhírű orvosok kezelését lehet igénybe venni.

A betegvándorlás megindulását segítette, hogy 2011-ben megszületett az az uniós irányelv, amely alapján az unió állampolgárainak minden tagállamban joga van igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, úgy, hogy a költségeket vagy azok egy részét az ellátást nyújtó államnak a beteg saját állami egészségbiztosítója megtéríti.

„Inkább Magyarországon, mint a román magánellátásban” – ezzel a mottóval indultak a direktíva megjelenése után a reklámkampányok. Ebben az időszakban különböző határmenti együttműködések is születtek, többek között Temesvár és Szeged, Nagyvárad és Debrecen között a térségbeli betegek ellátására.

Romániában a közegészségügyben biztosított onkológiai ellátás elmaradott volt, fejlesztésre szorult, Magyarországon viszont már akkor is túlterhelt volt a rendszer, ami ma is komoly kapacitásproblémákkal küszködik: a nyilvános várólisták alapján van olyan beteg, aki az Országos Onkológiai Intézetben 2020. januári időpontot kapott CT-vizsgálatra; de ugyanitt egy rosszindulatú nőgyógyászati daganat műtétéjére is két hónapot kell várni.

A betegexodus tehát a két nem megfelelően működő rendszer között kereste és keresi a kiskapukat. Mindeközben a megfelelő ellátáshoz való hozzáférés, az egészségügyi esélyegyenlőség terén Magyarországon is nőttek a területi és a jövedelmi helyzet szerinti különbségek: a fejlettebb magyarországi régiókban és a felső 60 százaléknál javuló tendenciát látni, a az alacsonyabb jövedelműek és a hátrányos térségek esetében viszont látványos a romlás.

A román-magyar határon való átjutás, és a magyarországi ellátórendszerbe való bekerülés gyakran csak attól függ, ki milyen gyorsan és könnyen szerez magyar társadalombiztosítási jogosultságot, azaz „TAJ-számot”. Drámai helyzetekben viszont nincs idő várni: egy hónapra ígértek diagnózist Bukarestben annak az öt éves erdélyi gyereknek, akit életveszélyes állapotban, negyedik stádiumú daganattal szállítottak az egyik legnagyobb román állami központba, a Marie Curie kórházba. Ha nincs nemzetközi szakmai összefogás, és a gyerek nem kerül napokon belül Budapestre, állítják a szülei, meghal, mielőtt Bukarestben diagnosztizálják...

A MEGÉLHETÉS NEM LEHET ERKÖLCSI KÉRDÉS

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Enikő
2019.01.07.


Enikő tanár volt Magyarországon, most pedig Ausztriában él és dolgozik. Arra a felvetésre reagálva írt, hogy mi lenne az az összeg, amiért visszaköltözne Magyarországra, de leveléből egy olyan kép rajzolódik ki, amiből kiderül, hogy mindez nem csupán (vagy nem elsősorban) pénzkérdés. Írása rövid, de szerintem megér egy posztot.

„Úgy szeretném, hogy egyszer ez a kérdés komoly legyen. :) Tanító néni vagyok, fél éve élek Grazban. Hihetetlen lelki válság volt a felmondás, de akármennyire szerettem az osztályomat, a megélhetés nem lehet erkölcsi kérdés.

Ennek az oktatási rendszernek az elszenvedője és később a szenvedtetője lettem.

Tanultam, hogy tanítsak, de így hogyan? Nem csak az oktatási rendszerrel van baj, nem csak a tanári presztízzsel, hanem az odáig vezető úttal is.

Huszonéves fiatalok kerülnek a pályára 104 000 Ft-os fizetéssel és a saját hibánk hogy későn vállalunk gyermeket? Vagy szüljek a szüleimnek?

Egy évnyi munkaviszony után jár a fizetés 75%-a. Ebből tartson fent egy szülő lakást és biztosítson egy újszülött számára élhető környezetet?

Hülye lennék hazamenni, mikor itt a minimálbér 400.000 Ft. Nem a keresetem, a minimálbér. Persze egy harminc feletti első gyerekes anyukát meg már kinéznek maguk közül az emberek.

Komolyan el kellene gondolkodni, hogy hova tart így ez az ország...

A történetemhez az is hozzátartozik, hogy közben 120 ezer Ft-ra emelkedett a fizetésem és nem azért, mert valaki észhez kapott, hogy egy diplomás napi 12 órát dolgozó pedagógus nehogy már 104 ezret keressen.

Valójában azért, mert a minimálbér emelkedett. Így a felmondásom előtt pontosan annyit kerestem, mint az iskolában dolgozó takarítók, de kevesebbet, mint a konyhán dolgozók.

Ha otthon maradtam volna, felmerült bennem az a gondolat is, hogy felmondok és felvetetem magam takarítónak... kevesebb a felelősség.

Szerintem a kérdés is komolytalan sajnos. Hazamegyek, ha megbecsülnek!”
...

SOHA NEM VOLT EKKORA LEHETŐSÉG A NER LEROMBOLÁSÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.01.06.


A történelem váratlan esélyt kínált: az Orbán-kormány most megroppantható, talán meg is törhető. A megoldás amennyire kézenfekvő, annyira képtelen – de csak első pillantásra: ha az egész ellenzék közös EP-listát állít, az olyan tökéletes csapda a Fidesznek, amelyből lehetetlen kimenekülni.

Azóta egyértelmű, amióta az Orbán-kormány átírta a választási törvényt és maga alá gyűrte a sajtót: ezt a hatalmat, ha egyáltalán legyőzhető, kizárólag olyan választáson lehet leváltani, ahol egyetlen erő áll szembe vele (vagyis akkor, ha a választáson arról, és csak arról kell dönteni, hogy mennie kell-e Orbán Viktornak).

Ezzel természetesen maga a társadalmat illetve a magyar államot foglyul ejtő Orbán Viktor is tisztában van: az elmúlt nyolc évben számtalan szabálymódosítás szolgálta azt az egyedüli célt, hogy az ellenzéki pártoknak eszükbe se juthasson közösen indulni. Ők pedig értettek is a szóból, és arra tettek fel minden tétet, hogy egyszer majd egyikük kiemelkedik a többiek közül, és egyedül is képes lesz megverni a Fideszt. Hogy ez mennyire naiv ábránd volt, azt legutóbb a Jobbikkal demonstrálta a kormánypárt: ha valamelyik ellenzéki erő túlságosan megerősödik, akkor Orbán ráküldi a Számvevőszéket, a NAV-ot, elveszi a médiáját, az állami támogatását – addig üti minden törvényes és törvénytelen eszközzel, amíg vissza nem gyengül oda, ahol a centrális erőtérben az eleve elrendelt helye van...

SÍRÁS, ÁTKOZÓDÁS A PATIKÁKBAN: AZ ORVOSOKAT NEM ÉRTE UTOL A RECEPT FELÍRÁSÁRÓL SZÓLÓ JOGSZABÁLY MÓDOSÍTÁSÁNAK HÍRE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.01.07.


Ezúttal azok estek a kapkodó jogalkotás áldozatául, akik szeretteik gyógyszereit próbálják kiváltani a patikákban. Öt munkanapnyi felkészülés ugyanis nem volt elegendő ahhoz, hogy minden orvos értesüljön egy fontos változásról.

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. Bár a friss hosszabbítás nyomán ez év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok orvos enélkül engedi el a páciensét. Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait. Így járt az az asszony is, aki a budai bevásárló központ patikájában percekig hasztalan könyörgött a gyógyszerésznek. Daganatos apjának jött a fájdalomcsillapítóért, és az ünnepek alatt összeszedett tüdőgyulladására ható készítményekért. A nő hozta az apja e-személyijét, meghatalmazást két tanú aláírásával, hogy megbízta lányát a gyógyszerek kiváltásával. Felírási igazolása, receptje azonban nem volt, azt nem kapott az orvostól. A gyógyszerész viszont enélkül a bizonylat nélkül nem adhatta ki a készítményeket. Az asszony egyre dühösebb lett, nem értette, mi a fene történik itt. Apja képtelen felkelni az ágyból. Erős fájdalmai vannak, az pedig létkérdés, tüdőgyulladására megkapja-e a gyógyszereket, ráadásul a nő azt sem tudja, mikor rendel megint az orvos, aki rendelte a pirulákat. A patikus hiába ismételte: együtt érez, de mást nem tehet: vagy a beteg megy oda, vagy visznek receptet.
Csak ebben a budai patikában naponta többször ismétlődik ez a jelenet. Nem ritka a sírva-átkozódás – mondja lapunknak a gyógyszerész...

ITT OLVASHATÓ

A VICC ÉS VISZONYA A TUDATLANOKHOZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.07.Az Orbán farából kilógó sajtótermékek identitási válságban vannak mostanában. Miután a hagyományos fegyverzetük elfogyott, kifogytak a gyalázkodó jelzőkből, Schmidt Mária pedig kijelölte az új irányt a viszonyuláshoz, miszerint az ellenérdekelt fél debilis bagázs, tudatlan és ostoba csürhe, zsigeri félelmüket úgy óhajtják leplezni, hogy igyekeznek nevetségessé tenni és kiröhögni a földrengést, ilyen jóvan Pistike, csak duzzogj kicsi hülyém attitűddel.

Tüntikéznek, írja a valagból lafogó sajtó, még helyesen sem tudnak írni a nyomorult tábláikon, és egy napkeleti bölcs óriási arcával igyekeznek meggyőzni magukat és néhány olvasójukat arról, hogy csupán a tudatlan aljanép lázad ellenük Soros pénzén és vezérletével. Nem értenek ezek semmit. Nem ehhez vannak szokva, hanem trombitaszóhoz meg ágyúdörejhez, valamint a tagolatlan üvöltéshez, amiért kitüntetéseket és érdemrendeket oszt a gazdájuk.

Én magam is egész jól szórakozok azon, hogy amikor irányosan és módszeresen használom másként a nyelvet, mint azt Kásler előírja, mindig megkapom, ez még helyesen sem tud írni a böszméje, mit is várhatnánk tőle. Az ilyenek nem olvastak Füst Milánt a külön bejáratú írásmódjával, ami ölég messze van az akadémikustól, viszont arra szolgál, hogy meglegyen a mondata sajátos ritmusa és lejtése. Ő is mi a francot akar a nyomorult, ugye.

Mindezzel nem arról meséltem, hogy én vagyok a helikopter, hanem, hogy a valagból kandikáló csahosok nem értenek semmit a világból. Még, hogy emlékeztessek a furcsaságokra, az előző bekezdésben a szórakozik igét, amely ikes, direkt használtam más ragozásban, mert a nyelv nem örökéletű és változatlan totemoszlop, hanem élő organizmus, és ilyképp rugalmas is, ha úgy akarom. Ez csak a tüntetés plakátjainak nyelvezete miatt jutott eszembe...


HARMADRENDŰ SZOBROK TÖMEGEI ÁRASZTJÁK EL AZ ORSZÁGOT

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2019.01.06.


Az elmúlt huszonöt évben egyre gyűltek az országban a furcsa köztéri alkotások. Most összegyűjtöttük a legérthetetlenebbeket.

Ha valaki köztéri szobrokat emleget körülöttünk, a legtöbbünknek jó eséllyel olyan klasszikusok jutnak eszünkbe, mint a Hősök terén álló vezérek és uralkodók, a Múzeumkertben ülő Arany János, vagy épp az Erzsébet téren álló Danubius-kút – teljesen érthető módon, hiszen ezek mellett évtizedeken át sétáltak el a budapestiek, így rengeteg idejük volt rögzülni a fejekben....

A PARKOLÓAUTOMATÁKBÓL IS PINTÉR KAMERÁI PÁSZTÁZHATJÁK AZ ARCOKAT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.01.07.


Gigantikus mennyiségű költségvetési pénzt emészt majd fel a Belügyminisztérium központi figyelőrendszere, mire elkészül. Pintér Sándor belügyminiszternek azonban nem kell sajnálnia a pénzt az infrastruktúraépítésre, Orbán Viktor kormányfő támogatásával olyan hardverek és szoftverek beszerzését tűzte ki célul, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy a hatóságok másodpercek alatt kiderítsék egy-egy keresett személyről vagy járműről, hogy éppen benne van-e az országos rendszer bármelyik kamerájának látóterében, vagy hogy egy korábbi időszakban ki merre járt.

A költségekről a kormányzat eddig nem nyilatkozott, csupán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság bírálatából tudható, hogy mekkora összeggel számolnak. Péterfalvi Attila hivatala szerint a projektben 35 ezer kamera képfolyamainak folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban. A 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené, derült ki a NAIH Belügyminisztériumnak írt leveléből, amelyet a hvg.hu ismertetett..
.

ITT OLVASHATÓ

A RABSZOLGÁK HADA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.01.04.


Nincsen abban semmi csodálnivaló, hogy a köztársasági elnök aláírta a munka törvénykönyve – rabszolgatörvényként elhíresült – módosítását. Ha egy baráti társaság elfoglalja egy ország legfőbb közjogi méltóságait, vezető pozícióit, az események menete nem is lehet más. Gondolják végig a köztársasági elnök sanyarú sorsát: az elfogadott törvény aláírására öt napot engedélyeztek számára az Alaptörvény összeállítói. Nem számít, az adott törvény miről szól, nem számít, mekkora a terjedelme, 
nem számít, naponta hányat küldenek át neki.

Elvárható lehetne, hogy a köztársasági elnök apparátusa a törvényhozás ideje alatt is dolgozzon, s mire megkapja a dokumentumot, már naprakészek legyenek. Lehetne, de nem teljesíthető ez az elvárás, miután sokszor az utolsó tárgyalási napon írják át a törvényjavaslatot, máskor pedig egy nap alatt fogadják el a törvényt. Már az is vitatható, hogy az Országgyűlés alkothat-e ilyen regulát. Vitatható, de minek, hiszen a köztársasági elnök is vastagon szerepet vállalt abban, hogy kiüresedjen a pozíciója, miután cinkos a jogállam diktatúrává szervezésében.

A tavalyi eseményekben sincs új, meglepő. Karácsony előtt több mint egy tucat törvényt küldött át szignálásra a köztársasági elnöknek a jó barát, a házelnök. Helyet kapott a csomagban az új egyházügyi, a közigazgatási bíráskodást szentesítő, a közigazgatást alapjaiban újraszervező törvény. Ezek méretüknél fogva is hosszabb átfutási időt érdemelnének, tartalmukról nem is szólva. Ezért a legészszerűbb megoldást választotta a legfőbb közjogi méltóság, nem habozott, nem várt öt napot, aláírta majdnem az összeset (a Számvevőszék foglalkozatási ügyeire vonatkozó törvény kivételével), köztük a munka törvénykönyve néhány pontját érintő, két képviselő által, előzetes egyeztetés nélkül benyújtott módosítást is. Nem talált kifogásolnivalót a köztársasági elnök, pedig jelen volt, amikor az Országgyűlés a törvényalkotás eljárási rendjét súlyosan megsértve – például a levezető elnök nem a házszabályban meghatározottak szerint vezette a parlament ülését, a szavazásnál nem alkalmazták a képviselői jelenlétet igazoló kártyákat – elfogadta ezeket a törvényeket. Valószínűleg osztja a másik két legfőbb közjogi méltóság-cimbora álláspontját, az ellenzéknek nincs joga egységes fellépéssel megakadályozni az ország érdekeit durván sértő törvények elfogadását...

TGM MAGÁNYOSSÁGÁRÓL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.01.06.


Tamás Gáspár Miklós - Isten éltesse, kellett volna írnom valamit a hetvenedik születésnapja alkalmából - gyakorlatilag egyedüli klasszikus "public intellectual"-ként áll abban az intellektuális shitstormban, amelyben Magyarország élni kénytelen.

TGM furcsa lelkiállapotai, exklúzív nézetei, bizarr olvasottsága, különösen alkalmassá teszik arra, hogy magányos hősként próbálja nem idézni a renegát Kautskyt a mínuszokban. Nem tudom, hogy sikerült-e neki. Szerintem az átlagmagyar rajongó egy szót nem ért Nicki Minajból, miért kellene akkor minden egyes szavát érteni TGM-nek, ha egy kicsit même chose-olni akar,hadd même chose-oljon már.

Káslermagyarországon a félműveltség is teljesen elérhetetlen magasságokban van, imbecillis tahók magyarázzák el ennek a szerencsétlen népnek a televízióban, miért lenne üdvös neki a seggén maradnia és halkan, de azért elég határozottan, gyűlölnie egy nyolcvannyolc éves New York-i zsidó bácsit. Erre itt van a TGM, aki Karl Marx és Marie-Alphonsine Chaumier bárónő levelezését magyarázza el dühös bányászoknak. Ez az ő személyes ezerkilencszázhatvannyolca, és nem fogom kicsi sárgább, kicsit savanyúbb Sartre-nak nevezni, a lényeg, hogy a mienk. És nincs más. Nincs más, aki kiálljon a sarokra, hogy elmagyarázza az empiriokriticizmust a dolgozó tömegeknek, nincs más, aki tényleg érdeklődik az albán, montenegroi és koszovai munkásmozgalmi problémák iránt, aki valóban elolvassa az indiai lapokat. Ha TGM bemegy egy televízióba, akkor oda be lesz menve, ő nem akar mindent megúszni, nem akar "jókat mondani", direkte nem akarja illegetni magát, ő pofán akarja magyarázni a Bokrétát.

Hogy ő markcista. Ja. És a Tomanek Nándor (emlékeim szerint nála néztem meg gyerekként a Csepel-Rába ETO meccset a Katona József utcában) az mi volt? Mit tudom én és nem is érdekel. Erdős Pál egyszer mesélt nekem nézeteiről egy Észak-Karolinai bárban, de annyira meg voltam illetődve, hogy gyakorlatilag nem is emlékszem rá. Nem mindegy, hogy mit gondolt az Erdős Pál az Antall Józsefről? Ha nagyon komolyan venném TGM-et, akkor valószínűleg idegesítene, ezt azért gondolom, mert már volt rá precedens, hogy nagyon komolyan vettem és akkor elég rendesen felidegesített. Nem fogom nagyon komolyan venni, sem őt, sem mást, sem sajátmagam. A Nagy Komolyanvétel kurvára passzé. Azt akarom, hogy érdekeljen amit mond, hogy rezonálhassak rá, hogy megmozgasson, hogy azt érezzem, hogy még él Kurvaország. És ez megy neki.

AZ ÁLLAMELNÖK, MINT OLYAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.01.06.


Alternatívája a köztársasági elnök, ami azért elég fura, mert egy köztársaságnak az elnöki státusz anakronisztikus. Róma köztársaság volt, de nem volt elnöke. Mindegy. Orbanisztánban ez a státusz meg teljesen értelmetlen, mivel nincs köztársaság.

Haladjunk.

Az állam elnöke – maradjunk ennél a státusznál – az elvek szerint a pártokon felül álló, a nemzet egységét szimbolizálni hivatott személy. Általában. Noch dazu, választás útján kerül ebbe a pozícióba, nem pedig egy pillanatnyilag hatalmon lévő párt érdeke szerint.

Mármint, jobb helyen választják. Orbanisztán nem jobb hely, itt kinevezik, méghozzá kormányzati – vagyis párbeli – többséggel. Még hogy a nép válassza, abszurdum, hiszen a nép mi vagyunk! Olyas valaki indikálja, akit szintén senki nem választott meg: a miniszterelnök. A csavar benne az, hogy előtte az államfő kéri fel kormányalakításra. Kölcsön kenyér visszajár.

A pártokon felül állás ettől kezdve ignorálva, marad a nemzet egységének képviselete. Már, ha lenne Orbanisztánban ilyesmi. Mert ugye, van a NER, ami csatlósok, hívők és birkák rendszere, de korántsem a nemzet egésze. Akkor most hol is az egység?

Jelenállamfőnk egy bizonyos Áder, aki világ életében pártkatona volt. Mostanában előre lépett marionett bábúvá. A madzag végén a nagy bábjátékos, Orbán Viktor mozgatja az Áder-bábút...

A POPULISTA FORRADALOM KORA

INDEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2019.01.07.


Túlzás lenne azt állítani, hogy 2018 a populizmus éve volt, de az biztos, hogy tavaly a populizmus volt az év legmeghatározóbb politikai jelensége. És nemcsak azért, mert lépten-nyomon olyan pártok és politikai erők sikereibe ütköztünk, akiket a szakértők meg a média „populistának” minősített, hanem azért, mert

AZ ÉV BEBIZONYÍTOTTA, A POPULIZMUS NEM CSAK A DEMOKRÁCIA MELLÉKTERMÉKE, AMI A PARTVONALRÓL KIABÁLVA RÁZZA FEL AZ ELKÉNYELMESEDETT POLITIKAI ELITET.

A populizmus meglehetősen tartós politikai jelenségnek, sőt, jobb- és baloldalon egyaránt valódi mozgalomnak tűnik. Elvégre az amerikai baloldal megújítója, Bernie Sanders és a volt görög pénzügyminiszter, Jánisz Varufákisz 2018 végén trombitálta össze a Progresszív Internacionálét, az év folyamán elkezdődött az európai migránsellenes pártok informális szövetségének építése, ami felett Donald Trump egykori stratégája, a nacionalista vízióját Európába exportáló Steve Bannon bábáskodik.

PRÓBÁLJA KI! MENJEN A NÉP KÖZÉ EGY KIS ALAMIZSNÁÉRT, ÉS MONDJA EL, HOGY ORBÁNNAK GYŰJT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.01.06.


Rétvári Bence bejelentő államtitkár megmondta: évi 42 ezer forinttal nőnek az átlagnyugdíjak Magyarországon az idén. Tessék már kiugrani a bőrükből. Ez naponta 115 forint. Körülbelül négy darab zsemle ára, talán marad 5-6 forint is belőle. Ez az igazi átlag spórolás, ügyesek a nyugdíjasok. Bírnak megtakarítani. Ha nem elég, tessék dolgozni – halálig, akkor megszűnik minden gondjuk, nekik is, az államnak is. Valljuk be, oltári nagy húzás. Lassan nem lesz, aki dolgozzon ebben az országban, aki itt marad, menjen túlórázni, és mire nyugdíjas lesz, kifizetik neki. Aztán dolgozzon tovább, akár betegen, rokkantan, százévesen is. Leginkább az Orbán bandának. Dolgozzon itt mindenki, hiszen ők nem szoktak. Melóundoruk van, mert megélnek belőlünk. Nem szarakodnak, maguknak ontják a milliókat, a kisembernek nem kell enni, nem kell lakni, egyáltalán semmit sem kell csinálni, csak imádni a nagy vezért. Imádjátok, és fizessetek neki! Minálunk úgy van, hogy a szegények segítik a gazdagokat, nehogy belepusztuljanak a nincsbe. Mert ugye, kormánycsórók sehol a világon nincsenek.

Azért majd a történelem könyvekbe állami koldusként is bekerülhet Orbán. Arról nem szól a Fidesz-fáma, ki fizeti az elküldött leveleket, amiben Orbán kéreget a híveitől. Meg azért is bekerülhet elrettentő példaként, mert nincs a világon még egy olyan ember, éppen miniszterelnök, aki hazája sorsát, jövőjét egy fantom ellenségtől félti, gyűlöleti politikáját egy emberre építi fel. Dühstratégia. Soros Magyar Diktatúrácia. Ennyit bír ez az egyre jobban eszét vesztett fickó. Mert ebben az országban minden rendben van, csak a Soros György garázdálkodik, ármánykodik a magyar emberek ellen. Őt kicsinálni kell a pénz az EP-választások előtt. Ha van egy csöpp józan eszük például a nyugdíjasoknak, széttépik a levelet – ebben az országban ők is, mint mindenki, évek óta fizetik a pojácákat. Nem tudom, Orbán elvtárs, miért nem Mészárostól, Tiborcztól, Garancsitól és a számtalan ingyenélő képviselőtől, minisztériumi tótumfaktumtól kunyerál. Annyian vannak, mint a luki nyulak. Így működik a rendszer:

Orbán: – Figyelj, miniszterem, államtitkárom, rokonom, te lophatsz. Sokat.

Miniszter: – Figyelj, polgármesterem, rokonom, te ott a megyétekben, városotokban, lophatsz. Ne túl sokat.

Polgármester: – Figyelj, beruházóm, igazgatóm, vezetőm, rokonom, te lophatsz. Azért módjával.

Így megy ez: van, aki lophat, más csak szophat...

A FELADAT AZ, HOGY ELŐKÉSZÍTSÜK AZ ÚJ MAGYAR KÖZTÁRSASÁGOT!

MÉRCE
Szerző: MISETICS BÁLINT ÉS UDVARHELYI TESSZA
2019.01.07.


Magyarországon zsarnokság van.

Zsarnokság van a „rabszolgatörvényben”, a munka törvénykönyvében és a sztrájktörvényben.

Zsarnokság van a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségekben: az ápolók, a pedagógusok és a szociális munkások éhbérében; az egykulcsos adóban és minden, a gazdagoknak újraosztott százmilliárdban; a kényszerközmunkában és a 22800 forintos munkanélküli segélyben; az iskolai elkülönítésben: a cigány magyar diákok tisztességes oktatástól való megfosztásában; és zsarnokság van az elhelyezés nélküli kilakoltatásokban, a fűtetlen lakásokban és a kihűléses halálban.

A zsarnokság ma – ma még – súlyos túlerőben van. Ez a túlerő azonban nem szabad, hogy eltántorítson bennünket.


Talán nem volt túlerőben a magát szocialistának hazudó Kádár-rezsim a demokratikus ellenzékkel szemben?

Talán nem volt túlerőben a zsarnokság 1956-ban?

És kicsoda Kósa Lajos, Polt Péter, Rogán Antal vagy Mészáros Lőrinc a szovjet hadsereghez képest?

Számot vetni ezzel az átmeneti túlerővel nem gyengeség, hanem előfeltétele annak, hogy felülkerekedjünk rajta: hogy képessé váljunk rá, hogy kivívjuk az egyenlőséget és a szabadságot...


MINDENKI ORSZÁGOS SZTRÁJKOT AKAR, DE VAN RÁ BÁRMI ESÉLY?

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.01.07.


A tüntetők országos sztrájkot követelnek a rabszolgatörvény ellen, követelik. a szakszervezeti vezetők munkabeszüntetés helyett inkább az ország megbénításáról beszélnek. Nem véletlenül.

Az egész országot megbénító demonstrációkat és/vagy országos sztrájkot helyeztek kilátásba a szakszervezetek, ha az Orbán-kormány nem fogadja el a követeléseiket. Azért a bizonytalanság, mert ahány szakszervezeti vezető, annyiféle fenyegetés. A szombati nagy tüntetésen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke közölte: ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket:
- a rabszolgatörvény eltörlését,
- tisztességes munkáért tisztességes bért,
- a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog visszaadását,
- emberi nyugdíjkorhatárt és normális megélhetést biztosító nyugdíjakat,

akkor január 19-én megbénítják az országot. Ezt egyesek sztrájkként értelmezték (bár 19. szombatra esik), mások pedig hídfoglalásokkal és útlezárásokkal súlyosbított demonstrációsorozatot.

A sztrájk követelése és kilátásba helyezése a tüntetésnek is fontos eleme volt, a menet elején kifeszített két nagy molinó egyike is általános sztrájkot hirdetett, sokan viseltek a szervezők által osztogatott SZTRÁJK feliratú kitűzőt...

A KORMÁNYFŐI REZIDENCIA SOKAK SZEMÉBEN ANNAK BIZONYÍTÉKA LEHET, HOGY A HATALOM MÁR NEM ÉRZÉKELI A VALÓSÁGOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.07.


- Orbánnak még bajt okozhat, ha az ellenzék össze tud fogni a helyhatósági választásokra, Európában viszont továbbra is fedezi a Néppárt, amely a magyar tüntetőket is elárulja ily módon 

- Lassanként beleütköznek saját korlátaikba a világ erős emberei, de az európai választások után a populisták még jócskán okozhatnak fejfájást az EU-nak, főleg ha Bizottságban nem egy árva Navracsics Tibor próbál akadékoskodni egy marginális terület gazdájaként

- Igazából a pártsovinizmus akadályozza meg, hogy a nagy európai pártok érdemben fellépjenek a demokráciatipró keleti rezsimek ellen

Süddeutsche Zeitung

Ellenszélbe került Orbán Viktor, miután széles szövetség mozgósít a rabszolga törvény ellen. A kormány ellenfelei az újévben folytatják a tiltakozásokat. A hideg időben a szombati tüntetésen a részvétel elmaradt a várttól, de a pártok ismét csak egységesen léptek fel. Az éveken át megosztott ellenzék a túlórák megemelését arra használja fel, hogy az embereket kivigye az utcára. Ilyen kitartó tiltakozás még nem volt Orbán ellen az elmúlt 8 évben, de vannak demonstrációk vidéken is. A felháborodás szól a korrupciónak, valamint annak is, hogy a hatalom kényszerzubbonyt húz a sajtóra. A logó: O1G. A kabinet továbbra is azt mutatja, hogy nem érdeklik a fejlemények és azokért ismét csak Sorost teszi felelőssé.

Der Standard

Általános sztrájkkal fenyegetnek Orbán ellenfelei és azt fontolgatják, hogy közösen indulnak az őszi önkormányzati választáson. Szombaton több mint 10 ezren gyűltek össze az Országház előtt, pedig nedves, kutya idő volt. Azaz többen voltak, mint a korábbi demonstrációkon, Karácsony előtt. Feltűnő, hogy teljesen zavartalan az ellenzéki pártok együttműködése. Ha sikerül összeállniuk az őszi helyi választásokra, akkor bizonytalanná tehetik a Fidesz sikerét Budapesten, illetve a legtöbb nagyvárosban. A legutóbbi közvélemény kutatások azonban még nem ezt igazolják. Az derül ki belőlük, hogy a kormánypárt népszerűsége változatlanul 50 % körül ingadozik.

Le Monde

Magyarországon sem a hideg, sem a szél, sem a hó nem tudja elriasztani a tiltakozókat, az év eleje óta sok ezren mennek ki az utcára, hogy megmutassák: elegük van a nacionalista Orbán Viktorból. A mozgalom lassan elnyeri a többség támogatását. Debrecenben szombaton több százan vonultak a Városháza elé, követve a szakszervezetek, a civilek és az ellenzéki pártok felhívását. A nagy autógyárak igencsak kedvelik Magyarországot, vonzzák őket az alacsony bérek. Az egyik felvonuló azt mondta, a hatalom a rabszolga törvénnyel a többi közt a BMW érdekében az emberek egészségét kockáztatja. Mások arról beszéltek, hogy a magyarok a csekély keresetek miatt vándorolnak Nyugatra, de ha nem növelik a kereseteket, akkor még többen húznak el. Kedvezőtlen visszhangot váltott ki az is, milyen luxusirodát alakítottak ki Orbánnak a Várban. A hivatal könnyen jelképpé válhat, mármint hogy a hatalom mennyire elszakadt a valóságtól...