2019. szeptember 16., hétfő

RÁADÁS: HUNLAND - A KAMIONOS EGY NAPJA OROSZ MELÓ 1-3. RÉSZ)

YOUTUBE
Szerző: St22Lacika
2019.09.  Hunland - A kamionos egy napja 

RÁADÁS: SZILI FURGONNAL VLOG

YOUTUBE
Szerző: Szili
2019.09.Új autó, új cég, régi utak, új gondolatok Ha gondolod, gyere velem, a cél
Barcelona...persze most is beszélek pár
dologról....íme a lista. 00:00:00 – kifakadtam 00:00:05 – főcím 00:00:31 – indul a mandula 00:00:57 – zenés menet Veszprémbe 00:02:02 – Zirc (zenés átautózás) 00:02:39 – rakodás, Veszprém Valeo 00:06:09 – na most köpni-nyelni nem tudok
ezen viselkedés miatt 00:07:38 – ítéljétek ti meg ezt a hozzáállást 00:10:03 – zenés menet, Bucsu határátkelő, Ausztria hegyek-völgyek 00:12:54 – tankolás, AdBlue tankolás, 00:15:03 – mekkora hegy bakker, megmutatom hol vagyok 00:17:20 – Osztrák-Olasz határ ellenőrzés 00:18:21 – Olasz határ, Olasz himnusz 00:18:40 – zenés menet Olasz pálya 00:19:00 – első olasz fizetőkapu 00:20:17 – zenés tovább menet (gyönyörű látvány) 00:22:30 - pihenő, kv és mutatom hol vagyok 00:24:30 – olasz fizetőkapu 00:25:34 – francia fizetőkapu (jegy átvétel) 00:27:04 – francia tankolás 00:28:35 – francia fizetőkapu kifizetés 00:29:37 – francia ébredés, Intermarché parkoló, brutál festékszagú az áru, 00:33:40 – új szögben a kamera és egyből reagálok is egy kommentre 00:40:33 – idős pár veterán autóval 00:41:09 – kicsit gyorsabban megyek a megengedettnél 00:43:56 – két kamerás zenés menet 00:46:34 – El Perthus, a spanyol határ, 00:50:29 – tankolás, La Jonquera 00:51:05 – zenés menet, spanyol bundesz 00:52:16 – találkozások Kemenes József Joci 00:55:34 - Barcelona – ébredés 00:56:55 – indulás lerakodni 01:02:38 – érkezés a lerakóra 01:05:33 – találkoztam egy magyar furgissal 01:06:45 – lerakodás 01:11:20 – folyt.köv.

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: MÉG RÉGEBBI UTAKON IRÁNY ANGLIA

YOUTUBE / KAMIONOS VIDEÓK
Szerző: KÓTAI ZOLTÁN
2019.09.


  Még régebbi utakon irány Anglia.

RÁADÁS: A HOSSZÚ PÁRKAPCSOLAT TITKA - ZSÍROS DESZKA VLOGJA

YOUTUBE
Szerző: Zsíros Deszka
2019.


A hosszú párkapcsolat titka

ITT NÉZHETŐ MEG

AKI EGYEDÜL NEVELI A GYEREKÉT, ANNAK A CSALÁDBARÁT KORMÁNY ALATT IS FELKOPIK AZ ÁLLA

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.09.15.


- A gyereküket egyedül nevelők nem nagyon profitálnak a kormány bőkezű családtámogatási rendszeréből. 

- Annyira nem, hogy évről évre egyre többen élnek közülük szegénységben. A családi pótlék és az árvasági díj nem nő, a családi adókedvezményből alig jut nekik, a tartásdíjat pedig vagy megkapják, vagy nem.
-  Pedig indokolt lenne figyelni rájuk, mert egyre több gyerek él csak az egyik szülőjével.

A kormány az elmúlt években látványosan odaállt a legalább három gyereket vállaló párok mellé, ami meglátszik a nagycsaládosok anyagi helyzetén is. Közben úgy tűnik, mintha az egyszülős családok már nem lennének ilyen fontosak, hiába nehezebb egy fizetésből megélni. Az egyszülős központokat leszámítva nem nagyon céloznak rájuk családpolitikai intézkedéseket, a többi támogatás pedig nem nagyon húzza ki őket a bajból. Így az ő helyzetükben nem is látszik előrelépés, inkább egyre jobban lemaradnak.

Mindez a Demográfia című folyóiratban, Monostori Judit tanulmányában olvasható, amely az egyszülős családok magyarországi és európai helyzetét elemzi. Ebből derül ki az is, hogy

2017-ben a dolgozó, gyereket nevelő párok hat százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, míg a gyereküket egyedül nevelő, szintén dolgozó szülőknek 24 százaléka. Ráadásul az évek során folyamatosan romlott a helyzetük: 2005-ben 13, 2010-ben 12, 2015-ben pedig 21 százalékuk élt szegénységben...

"ORBÁN LENÉZI A MAGYAR NÉPET"

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.09.16.


Már az interneten árulják a rezsiutalványokat, a kilencezer forintos szelvényt már öt ezer forintért is kínálják, mások viszont licitet is kezdeményeztek. Simonovits András közgazdász szerint az egész üzletnek egyetlen nyertese Orbán Viktor.

Professzor úr, mit szól ahhoz, hogy a nyugdíjasok az interneten árulják a rezsiutalványokat?

Örülök neki, mert legalább botrány lesz az egészből.

Viszont a 9 ezer forintba kerülő utalványt 5 ezerért adják!

Persze, mert sokaknak iszonyú macerás az utalvány felhasználása. Egyébként, ha a kormánynak tényleg fontos lenne a kisnyugdíjasok sorsa, akkor ezt az összeget hozzácsapta volna a szeptember havi nyugdíjhoz és akkor semmilyen költsége nem lett volna ennek az egésznek. Ugyanis a rezsiutalvány kinyomtatása, postázása komoly pénzbe került az államnak.

Van tippje, hogy miért nem készpénzzel igyekezett a kormány segíteni?

Nyilván, csak a rezsiutalványok mellé tudták odabiggyeszteni Orbán Viktor szívhez szóló levelét a nyugdíjasoknak. Tehát annak érdekében, hogy a miniszterelnök levelét továbbíthassák még az önkormányzati választás előtt, kieszelték ezt a hihetetlen bonyolult módszert.

Professzor úr, akkor is örül a kiárusításnak, ha áron alul árusítják a rezsiutalványt, tehát ha kilenc ezer helyett már ötezerért kínálják, nem túl nagy leértékelődés ez?

Nézze, ez pusztán részletkérdés, az uzsorakamatnál is a kölcsön sokszorosát kell visszafizetni, ez a politikai irracionalitás ára. Az sem világos, hogy a miniszterelnök úr emberei mi alapján számolták ki a támogatás összegét. Mindenesetre egy nagyon szegény embernek, akik közel lakik a postához, a kilenc ezer forint nagyon nagy segítség...

HA SZIGORÚ A TÖRVÉNY, KEVESEBBEN KÁBÍTÓSZEREZNEK?

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2019.09.14.


Vannak-e legális drogok? Mitől függ, hogy mekkora a büntetés?

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint drog minden olyan szer, amelyik a szervezetbe kerülve annak működését befolyásolja. Drogon tehát nem csupán a kábítószereket értjük, hiszen ezt a szót használják a gyógyszergyártásban és megjelenik az illatszereket, háztartási szereket árusító bolt, a drogéria nevében is. E definíció alapján drog az alkohol, a kávé, a cigaretta is. Kábítószernek viszont csak azokat a drogokat nevezzük, amelyeknek a termesztése, kereskedelme, fogyasztása illegális. Így azután a kábítószerrel foglalkozó tudományos munkákban a szó többértelműsége miatt nem is használják a drog kifejezést. Ez a cikk azonban nem tudományos értekezés, ezért a kábítószert és a drogot azonos értelemben fogom használni.

A drogokat hatásuk alapján szokták csoportosítani. A narkotikus/nyugtatószerek közé tartozik az alkohol, a heroin, a morfium és a metadon. Ezek között van legális szer (az alkohol), az utóbbi kettőt csak orvosi célra szabad használni, a heroint arra sem. Hallucinogén szer az LSD, a látnokzsálya, a kannabisz és a meszkalin. Serkentő vagy stimuláns szer az ecstasy, a nikotin, a koffein, a kokain, a speed és a poppers. Ez utóbbi csoport is vegyesen tartalmaz legális (nikotin, koffein) és tiltott szereket. A poppers a kábítószerek történetében fiatalnak számító parti- és szexdrog, sokan csak az „ütős flashe” miatt használják, mert a folyadék gőzét belélegezve rögtön hat. Messze nem veszélytelen szer: hirtelen csökkenti a vérnyomást, eszméletvesztést és tartós látáskárosodást okozhat.

Egyes drogok hatását az emberiség évezredek óta ismeri, az egyiptomiak háromezer évvel ezelőtt már fogyasztottak marihuánát. Az 1900-as évektől kezdve jelentek meg a piacon új drogok, leginkább a hallucinogén szerek. Hogy a történelem nagyjai sem voltak mentesek a kábítószerek használatától, azt számos feljegyzésből tudjuk. Drogfogyasztó volt Viktória királynő, Stevenson, Freud, Churchill, Csáth Géza, de az 1848-49-es szabadságharc honvédtábornoka, Klapka György sem feküdt le úgy, hogy el ne szívott volna egy hasisos cigarettát (a hasist a marihuána gyantájából készítik).

De térjünk vissza a mához és Magyarországhoz. A büntető törvénykönyv (Btk.) Az egészséget veszélyeztető bűncselekmények című fejezetben szabályozza a kábítószerrel visszaélés minden formáját. Hogy érzékeltessem, mennyire bonyolult a szabályozás, a Btk.-án kívül még vagy tíz egyéb jogszabályt is ismerni kell annak eldöntéséhez, mikor mi minősül kábítószernek, vagy kábítószer-prekurzornak. (A prekurzor olyan vegyület, amely egy másik vegyületet előállító reakcióban vesz részt.) De maga a Btk. is oldalakon keresztül sorolja a különböző elkövetési magatartásokat, jogi kifejezéssel tényállásokat, alap- és minősített, illetve kedvezményezett eseteket. Ráadásul egy olyan hétköznapi kifejezés, mint a kereskedés, jogilag számos magatartást jelent: „kínál, átad, forgalomba hoz, kereskedik”, a kábítószer birtoklása kifejezés pedig a „termesztést, előállítást, megszerzést, tartást, az ország területére való behozatalt, onnan kivitelt vagy azon átszállítást” is jelenti. Mindemellett a bíróságnak tisztáznia kell, hogy az előtte lévő ügyben mennyi a kábítószerben lévő tiszta hatóanyag, mert annak mennyiségétől is függ a cselekmény minősítése és a kiszabható büntetés mértéke...

EMBERTELENSÉG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BÓTA GÁBOR
2019.09.15.


Hihetetlen milyen érzés nélküli, sablonokból álló, szokvány dicshimnuszt darál rezzenéstelen arccal, Goneril és Regan, amikor rögtön a Lear király elején, a debreceni Csokonai Színház előadásában az ország elosztására kerül a sor - a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Tháliában.

Kapásból észlelhető, hogy nincs bennük semmi meggyőződés, szeretet, konganak a szavaik, üres a tekintetük. Lear mégis hisz nekik, amikor nyilvánvalóan érdekből, hozsannáznak neki. Már annyira megbuggyant, hogy képtelen tisztán látni, az otromba hízelgés elveszi a józan eszét? Esetleg soha nem volt neki, csapnivaló uralkodó volt? Mindenesetre, amikor hebehurgya módon osztozkodik, még egyben az ország, még nem tudunk véres viszályokról, amikor azonban a két lánya között ketté osztja, és a harmadiknak, Cordeliának nem ad semmit, kitagadja, rögvest elindul a mindent szétdúló polgárháború. Ez a király ősfőbűne, megbocsáthatatlanul tragikus vétsége, ezt akkor is kell tudnunk, amikor kiszolgáltatottságában szánjuk: ő hozta népére a sokak életébe kerülő viszályt. Ilja Bocsarnikovsz rendezésében, aki már harmadik alkalommal dolgozott Debrecenben, egy országot jelképező, hatalmas papírt hasogatnak hirtelen darabokra, az osztozkodásnak megfelelően. Ez meglehetősen jól ábrázolja, hogy a hatalom, a föld széttrancsírozása, milyen végiggondolatlanul, pillanatnyi indulatból történik, csöppet sem eldilemmázva azon, hogy milyen következményekkel jár. 

Ráckevei Anna életerős, egyáltalán nem agg Leart alakít, felhevültségén kívül semmi baja, látszólag nyugodtan uralkodhatna tovább, energiája bőven van hozzá. Lelkileg fáradt el, esetleg unja a „banánt”? Ez tán nincs igazán eljátszva. Az viszont igen, hogy amikor kiderül, nem megy minden simán és oda a magabiztossága, ha nem hódolnak neki, akkor felbőszül, elveszti a kontrollját, elszáll az agya. Ráckevei megmutatja, hogyan villan rémülten a szeme, hogy esik az addig első ember kétségbe, aztán ez miként csap át agresszivitásba, villámló tekintetbe, kiabálásba, rusnya fenyegetőzésbe. Mindehhez adott a zengzetes, messze vivő hang, mint egy klasszikus hősszínésznél. 

Bocsarnikovsz viszont nem engedi, mint a régi, patinásan poros előadásokban történt, hogy a színészek lecövekelve, öblös hangon bömböljenek. Az még egy nyugodtabb világ lenyomata volt. De a mostani zaklatottan kiszámíthatatlan közeghez jobban illik az ideges mozgás, fel-alá lófrálás, futkosás, akár olyan gyorsan, mintha valaki ki akarna szaladni a világból. A Három nővér rendezésében sem üldögéltek a Csehov darabokban megszokottan komótosan a szereplők. Jelezve, hogy kicsúszott a lábuk alól a talaj, alaposan megmozgatta őket, mintha földrengés lenne. Ezúttal néha ezek a vad mozgások sötét tónusú állóképekké rendeződnek össze, ami látványban akár egyenesen festői, de olykor statikussá, némiképp monotonan letargikus hangulatúvá teszi a produkciót. A rendező és fénytervezője, Tumanian Narek, művészi módon bánnak a világítással, ott tobzódnak a deszkákon a lidérces árnyak, és a beléjük rémisztő módon hasító fények, sajátos, kiismerhetetlen, hátborzongatóan félelmetes, nyomasztó világot teremtve. 

Bocsarnikovsz arról beszél, hogy az ország szétcincálásával „minden egész eltörött.” Nem lehet bízni ismerősben, barátban, családtagban, adott szóban, bárki nekironthat bárkinek, itt is ellenség van, meg amott is. A bizalmatlanságnak nagyon is van valóságalapja, de már kórossá válik, és ez szétzúz mindent, kő kövön nem marad. Mondják, hogy a háborúskodás, emancipáció ide vagy oda, leginkább a férfiak mestersége. Hát most, miután nő formálja meg Leart, egy nő a kirobbantója, és egy anya tagadja ki a lányát, ami tán még borzasztóbb. El lehet persze töprengeni azon, játszhatja-e nő Leart? Hogy ezúttal miért is Leart alakítja, arra az előadásban nem találtak ki semmi különöset. De hát miért is ne? Learnek nem a neme, a férfiassága fontos, hanem a pozíciója, hogy király, és utána a totális kiszolgáltatottsága, kisemmizettsége, megcsalatása, az, hogy bárki bármikor letaszítható a valós és a képzeletbeli trónról, és akit addig körülzsongtak, azzal ekkor már szinte a kutya sem törődik. Ahogy a Bolond esetében sem a neme fontos, hanem ugyancsak a pozíciója, az, hogy akad valaki, akinek ott ahol „körbehazudják" egymást az emberek, megengedik, hogy kimondja az igazságot...

KIHALNAK A LIBERÁLIS DEMOKRATÁK, A SZELLEM ÓRIÁSAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.14.


Felbecsülhetetlen a veszteség, a biológia is az illiberális fasiszta rendszer kezére dolgozik. Miközben az iskolákat államosították, központosították, állami kontroll alá helyezték, lassan felnő egy agymosott generáció, amely az egyentankönyvekből történelemhamisítást, butaságot és hazugságokat tanul, kihalnak az ország liberális demokratái, gondolkodói. Felszámolták a Magyar Tudományos Akadémiát, a közéletből már régóta száműzték a gondolkodó emberfőket, a sajtót megszállták, értelmes és tisztességes ember nagy nyilvánossághoz nem juthat. Eközben emblematikus értelmiségiek hunynak el.

Magyarország egyik legsötétebb éve az idei. Nemcsak azért, mert Orbán immár konszolidált fasiszta rendszere zavartalanul működik, és a “kereszténység” nevének meggyalázásával a hazugságáradat mindent elborít. Hanem azért is, mert a magyar szellemi élet kiválóságai távoztak sorban az élők közül. Nemrégiben hunyt el Heller Ágnes. Most kétnapos különbséggel Rajk László és Konrád György. Ez megdöbbentő és ijesztő, mert máris érezhető a szellemi űr, amit maguk mögött hagytak. S még csak szeptember van.

Sokan talán nem is gondolták komolyan, amikor azt mondták 2010 után, hogy nem tudják, megélik-e azt, hogy újra demokrácia, szabadság és jogállam lesz Magyarországon. Most azt látjuk, hogy a NER, amely az alkotmányos rend megdöntésével, államcsínnyel jött létre, bebetonozódott. Kiépült, él és virul, az emberi jogokért küzdő liberális demokratikus értelmiségiek pedig újra diktatúrában halnak meg. Talán maguk sem gondolták volna, hogy a kommunista diktatúra után ilyen hamar fasiszta diktatúra következik a demokratikus rendszerváltást követően, és nem szabad országban halnak meg.

Orbán, aki ezekkel az emberekkel együtt lett politikus, majd őket elhagyva, ellenük fordulva, felszámolta a liberális jogállamot, túléli őket az aljas rendszerével együtt. Megalázva kell elhunyniuk, egy olyan rendszerben, amely megcsúfol mindent, és naponta lélekben meghal minden tisztességes, normális ember. Vajon mennyivel lesz rövidebb a demokraták élete, akik tehetetlenek, de el kell tűrniük ezt az undorító, hazug és mocskos rendszert? Hány embert rág halálra, hány kiváló demokrata megy el szó nélkül?
...

MIÉRT NEM TUD BESZÉLNI AZ ELLENZÉKI POLITIKUS?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.09.15.


Az ellenzéki szereplőket a pontatlanság, a követés és az elfogódottság jellemzi akkor is, ha beszélnek és akkor is, amikor cselekszenek. Míg ez utóbbi mostanában valamelyest oldódik, az előbbi nem. Ez itt a pontatlan, körülményes, tétova, a lényegre vak beszéd egyik szép példánya. A pontatlansága és a tétovasága (pleonazmus, verbózus körülírás, a jelzők nem megfelelő használata, a centrális gondolatok hiánya és a fókuszált fogalmazásra való képtelenség, unalom és sekélyesség) pedig a szisztematikus gondolkodás hiányából fakad.

Sok minden mellett különösen nem igaz abból, amit Orosz Anna állít a Mandinernek adott interjújában, hogy a Fidesz "felépített egy olyan rendszert, amelyben emberek csak azért, mert négyévente a szomszédjuk más párt logója mellé húzza az ikszet, le tudnák köpni egymást. Ebben a Fidesznek óriási felelőssége van."

Ez nem több, mint bornírt klisé. A Fidesz nem ezt csinálta, ez már 1990-ben és azt megelőzően másfélszáz éve is így volt, a Fidesz és a korábbi kormányerők hatása közötti különbség ellenben nem csupán kvantitatív. De eleve problémás az "építés" szót használni a Fidesszel kapcsolatban, sőt eleve problémás a Fidesz szót használni bármivel kapcsolatban, ami itt történik...

A FIDESZ LEGALÁBB TÍZ ÉVE LISTÁZZA A VÁLASZTÓKAT, MÉGIS PIKÓÉK ELLEN NYOMOZNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.09.16.


Ha azt hallja: lista, kinek a neve ugrik be elsőre? Pikó Andrásé. Ja, nem. Csak a Facebookra kell felmenni például, hogy lássunk egy ismert „biztonsági szakértőt”, amint a közösségi oldal kétmilliárd felhasználójának mutat be egy különös webhelyet. Olyat, amin akár a híres Kubatov-listát is őrizhetik.

Pikó András újságíró Józsefváros polgármester-jelöltje. Kampányfőnökét, Udvarhelyi Tesszát jelenleg tanúként faggatja a rendőrség személyes adattal visszaélés miatt indult büntetőügyben. Az akció a lakájmédiában indult, amely szerint „a józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta”.

A rendőrséget annyira feldúlta a közlés, hogy szerdán órákon keresztül házkutattak Pikó kampányközpontjában. A Pikó-csapat melletti pénteki ellenzéki tüntetésről élőben közvetítettünk, a videó itt tekinthető meg.

Ez az az ország, ahol büntetlenül lehet százmilliókat húzni kamupártokkal, sőt, a főkamupártos Seres Mária újra indul Mátraverebély polgármestereként.

És az az ország, ahol a Fidesz nevű párt két varázsszóval (migráns+rezsicsökkentés) és egy szépen felépített idegen-barát felismerő adatbázissal 3026-ig bebetonozta a hatalmát.

A Pikó-stáb zaklatásának fényében az adatbázis-gondozás az érdekesebb.

A politikai szlengben Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóról elnevezett lista létezése a 2009-es pécsi időközi önkormányzati választások során a fideszes csapatnak dolgozó, de később kiábrándult Gery Greyhound videójának köszönhetően vált letagadhatatlanná. A videó belső használatra készült, és remekül mutatja a választói mozgósítás mindennapos gyakorlatát...

TÖBB MINT SZÁZEZER LAKÁSHITELES VAN BAJBAN - HIÁBA AZ INGATLANPIACI ROBBANÁS, RAJTUK EZ SEM SEGÍTETT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.16.


Közel 110 ezer bedőlt jelzáloghiteles-szerződést tartott nyilván tavaly év végén az MNB. Az adósok döntő többsége azok közé tartozik, akiknek nem jutott segítség. A bankok mérlege ettől még szépen mutat, a legtöbb problémás hitel követeléskezelőknél van. Ugyanakkor van további 210 ezer jelzáloghitel, amivel a jövőben gondok lehetnek.

Hiába dicsekszik a kormány a bajba jutott adósok megmentésével. Az MNB adataiból arra lehet következtetni, hogy valójában továbbra is százezrek lakhatása van veszélyben, akik nem kaptak segítséget a bedőlt lakáshitelük megmentésére.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Fogyasztóvédelmi jelentéséből az derül ki, hogy 2018 végén 109379 volt a nem teljesítő jelzáloghitel-szerződések száma. Bár az MNB azt hangsúlyozza, hogy a számok fokozatos javulást mutatnak, valójában ezeknek az adósoknak a helyzetére senki nem kínált megoldást.

Az MNB adatai szerint 2013 végén 164 ezer késedelmes jelzáloghitel-szerződés volt, amiből közel 40 ezer a Nemzeti Eszközkezelőhöz került. Ezek az adósok voltak a szerencsések, az ő lakhatásuk ugyanis megoldódott. (Mint megírtuk, ők éppen most vásárolhatják vissza otthonukat.) Az ingatlanpiac élénkülésének köszönhetően többen önkéntesen értékesítették az ingatlanokat, de a kényszerértékesítések is tovább csökkentették a késedelmes szerződések számát. Így az 5 évvel korábbi 164 ezerből körülbelül 80 ezer nem teljesítő jelzáloghitel-szerződés maradt...

MERRE TOVÁBB KISGYEREKKEL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.16.


A mai egy rendhagyó poszt lesz, hiszen Tímea és családja a ti segítségetek, tanácsotok kéri. Levele nem hosszú, de a blog egyik célja mégiscsak az, hogy az övékhez hasonló helyzetben a közösség ha tud, segítsen. Szóval ha tudtok, segítsetek tanáccsal, ötletekkel!

„Kedves Határátkelők!

Tanácsot szeretnék kérni Tőletek! Párom és jómagam 30+-osok vagyunk, van egy 1 éves gyermekünk, Budapesten élünk, albérletben.

Tizenéve együtt vagyunk, becsülettel dolgozunk, nem szórjuk a pénzt, azonban lassan nemhogy egyről a kettőre nem jutunk, úgy érezzük, egyre távolabb kerülünk a saját otthon-biztonságos megélhetéstől. Tény, nem hajszoltuk a pénzt, azonban az élvezeteket sem.

Szeretnénk még egy babát, és szeretnénk számukra jövőt, így hiába nagy a rizikó, gondolkodunk a határátkelésen… viszont… itt jöttök képbe TI!

A párom jól ért a szerverekhez, viszont nincs kommunikáció képes nyelvtudása. Nekem közelít az intermediate szinthez az angolom, plusz befejeztem a fősulit HR-szakon, nyelvvizsga hiányában még nincs meg az oklevelem és tapasztalatom sincs.

Azon felül, hogy gyúrjunk rá a nyelvre, mit ajánlotok számomra? Irodai munkám van és szeretnék családbarát munkakörben elhelyezkedni majd. Szívesen átképzem magam… de mivé?

A német nyelvet nem szeretjük, de el nem zárkózunk. Nincs konkrét úti cél, bár Írország, a skandináv vidék jobban vonz minket.

Családos tanácsok kiemelten érdekelnének bennünket.

Köszönjük szépen, hogy megosztjátok velünk a gondolataitokat!

Tímea”

LEGYEN LOMTALANÍTÁS!

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2019.09.13.


Nagyon örvendetes, hogy Karácsony Gergely egyik „szövetségese”, a liberális párt várospolitikusa meghirdette a Szabadság térre suttyomban fölállított rémemlékmű eltávolítását, abban az esetben, ha októberben új, valódi városvezetés állna föl. Remélem, ez a bejelentés többet ér, mint annak szó szerinti tartalma. A Gábriel arkangyal és a birodalmi sas fémjelezte förtelem ugyanis nemcsak városcsúfító vakító giccs, hanem az Orbán-rendszer ideológiai fundamentumának szimbóluma. Ahogyan az ideológia ostoba, hazug és gonosz, a tákolmány is az. Tudnunk kellene, hogy ugyanez az ideológia kétszer már (félig) megsemmisítette az országot. A hazug emlékezetmű a második katasztrófa okozójaként a birodalmi sast jelöli meg azoknak, akik elhiszik a huszadik század legnagyobb magyar hazugságát. Sokan vannak. Orbánnak elegen. Ennek az önbecsapásnak az első manifesztáció­ja vezetett Trianonhoz, amire jövőre fognak emlékeztetni bennünket a mai hazugok. Természetesen a Szabadság téri városdísz stílusában, vagyis ízléstelenül és gonoszul. Az Alkotmány utcában a földbe vájt nagy-Magyarország szellemvasút már épül. Ezzel az egész Kossuth tér végleg elidegenül Budapesttől. Ezt bűn volt nem magakadályozni. És persze ki meg kellene szabadítani a politikától a budai Várat is, amely már ugyanazt a nyomasztó huszadik századi végzetes magyar hazugságot árasztja Pestre, amit Horthyék idején. Ha majd lesz valódi kormánya az országnak, annak új kormányzati negyedet kell építeni, a város határain kívül! Budapest (kulturálisan) már elég nagy ahhoz, hogy megszabaduljon a politikától, és legyen az, ami: szabad metropolisz.


A FIDESZ DURVULÓ KAMPÁNYA ARRA UTAL, HOGY VAN MIT VESZTENIÜK OKTÓBER 13-ÁN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.09.15.


Eddig úgy tűnt, hogy jelentéktelen helyi csetepaték sorozataként fogja fel az állampárt a közelgő helyhatósági választásokat. A miniszterelnök magához rendelt ugyan néhány vidéki polgármester-jelöltet a sajátjai közül, el is készült egy-egy gyors fotó Orbán Viktorral állva, ülve, zászlóval, zászló nélkül, ennek ellenére úgy tűnik, a futószalag mellett folyó munka egyhangúságával készül a kormányfő az októberi eseményekre. A háttérben azonban közvélemény-kutatásnak álcázott lejárató kampányok, a rendőrséget a kampányban is tevékenyen bevonó pártemberek játszmái alakítják egyre durvábbá a küzdelmet.

Kezdenek elszabadulni az érzelmek a választási kampányban, amit nem pusztán Tarlós István egyszemélyes megafonos performansza jelez. Már nem csak a határkerítés lebontásával riogatnak a kormánypárti politikusok az ellenzék jelöltjeinek győzelme esetére, de burkoltan (vagy tán nem is annyira burkoltan) családon belüli erőszakkal is vádolják őket, no meg természetesen a keresztény szellemiség is eltűnne azokról a településekről, ahol nem a Fidesz adná a polgármestert.

Most már úgy tűnik, hogy a szociális demagógia, a rasszizmus és az ellenfelek befeketítése épp úgy szerepel a kormánypárt kampányeszközei között, mint annak hangsúlyozása, hogy csakis olyan település számíthat kormányzati támogatásra, ahol narancsos többségű testületet választanak a helyiek. Még majdnem egy hónap van a választásokig, de már most beélesítette szinte minden rakétáját a kormányzati propagandagépezet...

AZ ÉLETEMET KAPTAM VISSZA A ZUGOLYDÁBAN

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS, PIVARNYIK BALÁZS
2019.09.16.


Megoldatlan a halmozottan sérült gyerekek ellátása: kevés olyan intézmény van, ahol fogadják őket és a megfelelő fejlesztést is megkapják. A családokat leküzdhetelen akadályok elé állítja ez a probléma: nehezen mozdulnak ki otthonról, alig van szabadidejük. Ezen próbált meg változtatni pár sorstárs szülő, közös víziójukból született meg a Völgyzugolyház ötlete. Olyan helyet akartak, ahol a gyerekek közösségben lehetnek és közben gyógypedagógusok foglalkoznak velük. A családoknak is nagy könnyebbséget jelent, mert végre lélegzetvételnyi időhöz juthatnak. 2018 decemberében nyitott meg a zugolyda, jelenleg négy gyereket látnak el, de szeretnének bővülni a jövőben. A kezdeményezésért a Völgyzugolyház Alapítvány a Kacinfántosokért 2018-ban Jószolgálat-díjban részesült.

HA A BÉREMELKEDÉST AKARJÁK ELTÜNTETNI, JÖHET A 444 FORINTOS EURÓ

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.09.13.


Nyílt titok, hogy a Magyar Nemzeti Bank elsősorban azért hagyja gyengülni a forintot, mert az intézményben azt gondolják, hogy ettől javulni fog az ország versenyképessége. Ha a forint gyengül, akkor olcsóbb lesz Magyarországon gyártani más országokhoz képest, hiszen devizában számolva kevesebbet kell fizetni az itteni munkásoknak. Ez főleg az olyan, elsősorban az alacsony bérek miatt ide költöző nemzetközi cégeknek fontos, mint a minap tömeges leépítést bejelentő Electrolux vagy éppen a magyar ipar gerincét adó autógyárak.

Bár a jegybank maga kevés eszközzel tudja gyengíteni a forintot, a napokban néhány feltörekvő piaci probléma és a globális feldolgozóipari recesszióra utaló jelzések miatt soha nem látott mélypontra esett a forint, már 333 forintot kellett fizetni egy euróért. (Igaz, az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő lépéseinek tegnapi bejelentése után erősödött valamelyest a forint, most éppen 331-332 között van az árfolyam.)

Persze a dolog nem ilyen egyszerű, az MNB-nek más oka is van arra, hogy gyengítse a forintot. Egyrészt ennek módja, az alacsony kamat szintén pörgeti a gazdaságot. Másrészt az évek folyamán a jegybank szép – százmilliárdos nagyságrendű – nyereséget ért el a devizatartalék átértékelésén. De ez a két tényező most már kevésbé fontos, különösen ha számításba vesszük, hogy a piac nézőpontjából elég lenne egy gyakorlati lépés nélküli, szóbeli intervenció is, ha a jegybank jelezné, hogy fontos számára a stabil árfolyam. (Ezt minden további nélkül meg lehetne tenni, hiszen elég lenne a romló árfolyam inflációt erősítő hatására hivatkozni; az infláció féken tartása az MNB törvénybe foglalt kötelessége).

Ezt azonban olyannyira nem teszi meg, hogy a napokban Matolcsy György jegybankelnök példátlanul éles kirohanást intézett Varga Mihály ellen, legfőképpen azért, mert a pénzügyminiszter fontosnak nevezte az árfolyam stabilitását. „Szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját” – írta Matolcsy, utalva arra, hogy a fejlett világban a jegybankok nem a túl gyors, hanem a túl lassú inflációval küzdenek jó ideje.

A ki nem mondott leértékelési politikának azonban más célja is lehet. A nagy magyar béremelkedés 2015 elején kezdődött, ekkortól téma a magyar gazdaságban – legalábbis a nyugati és központi régióban, illetve a jobban menő ágazatokban – a munkaerőhiány, és innentől kezdve tudtak a magyar munkavállalók évről évre kétszámjegyű fizetésemeléseket kiharcolni maguknak.

Az alábbi két ábra azt mutatja, hogy mennyire nőttek a bruttó bérek forintban a legfontosabb feldolgozóipari ágazatokban, és hogy ugyanebben az időben mennyit gyengült a forint euróban nézve...

AMERIKÁBAN REGISZTRÁLT CÍMRŐL MŰKÖDIK AZ ONLINE "KUBATOV-LISTA"

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.09.16.


Éppen egy nagyon kedves választónkkal beszélgettem, és mondta, hogy három szavazópolgár is van a családban és mind a hárman el fognak jönni, és értelemszerűen a Fidesz-KDNP-t fogják támogatni, tehát ez nagyon nagy öröm volt, hogy rögtön hárman is eljönnek vasárnap.

Egy 2018. április 6-án megjelent facebookos videó végén mondja ezt a kamerának csillogó szemekkel Georg Spöttle, fideszes médiaszereplő. Az egy percnél alig hosszabb klipet Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke töltötte fel saját nyilvános oldalára

Georg Spöttlével telefonálunk :)

címmel, és az látható rajta, amint ő és Spöttle számítógépek képernyője mögött ülve, telefonon keresik fel a választópolgárokat, és biztatják őket a Fidesz támogatására a kampány hajrájában.

A facebookos videó legutolsó másodpercében egy pillanatra látszik a Spötléék által használt egyik számítógép képernyője, azon pedig kitakarás nélkül a hívott választópolgár neve, telefonszáma és más adatai. A választók adatainak a politikai elkötelezettségükkel összefüggő ilyen bemutatása természetesen sérti a vonatkozó jogszabályokat, de itt aligha van szó szándékosságról: a videó készítőinek nem az volt a célja, hogy konkrétan a legutoljára Spöttle által felhívott emberről bemutassák, hogy név szerint ő és a családja fideszes, hanem gondatlan módon nem takarták ki a személyes adatokat a klipből...

ORBÁN FELKAVARÓ DICSÉRETE MEG A BÁRÁNYBŐRBE BÚJT BARÁTJA - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.09.16.


A brit és az ausztrál sajtó egy része nem tér napirendre Tony Abbott volt ausztrál kormányfő budapesti látogatása felett, amikor a demagóg Orbán Viktort dicsérte.A külföldi újságok foglalkoznak Orbán bárnybőrbe bújt osztrák barátjával is, de még többet a pénteken elhunyt Konrád György érdemeivel. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Timothy Garton Ash, brit történész, az oxfordi egyetem professzora a The Telegraph Indiaban megjelent véleménycikkében a Brexit lehetséges forgatókönyveiről ír. Szerinte válaszút elé érkezhet a demokrácia Nagy Britanniában, hazája vagy a nacionalista populista hordához fog tartozni vagy a brit demokrácia megerősödve, győztesen kerül ki a küzdelemből.

Utóbbi forgatókönyv megvalósulásához nemcsak a britek bölcs belátására van szükség, hanem az általában alkalmazott taktikai szavazás helyett, egzisztenciális szavazásra a a leendő választásokon. Ha nem így lesz, a szigetország talán rosszabb helyzetbe kerül, mint Orbán Viktor Magyarországa, vagy Donald Trump amerikai elnök áldozatául esik, aki át akarja alakítani a világrendet – véli a brit történész.

Megjegyzi, hogy magyar vagy akár török és orosz mértékkel nézve a brit populista politika még messze van ezektől, de ami a Westminsterben történt, az egyenesen sokkoló. Szerinte, ha Boris Johnson miniszterelnök nem tartja magát az alku nélküli uniós kilépés elvetéséhez, akkor törvényt sért, és egyenesen börtönbe kerül. Végigfut a referendum illetve az általános választások lehetséges forgatókönyvein, s végül oda lyukad ki Timothy Garton Ash, hogy megvan az esély, s ez feltehetően az utolsó, hogy a sérülékeny demokráciák képesek legyenek végérvényesen visszaszorítani a világtrenddé vált nacionalista populizmust.

Konrádra emlékeztek külföldön is

A világszerte népszerű Konrád György, magyar író a világsajtóban méltóan sok helyet kapott a halála utáni napokban.. A Washington Post széles körben ismert, halk szavú, radikális író képét festi meg, az autoriter, elnyomó rendszerek kíméletlen kritikusát.

Műveit, és azok betiltását, illetve feketelistára kerülését bemutatva kiemeli Szelényi Ivánnal közös, a titkosszolgálat által elkobzott írásaikat, amelyek szamizdatban jelenhettek meg. Bemutatja, mint a nemzetközi írószövetség, a PEN Club, illetve a berlini művészeti akadémia elnökét, továbbá mint számos rangos, világhírű irodalmi díj kitüntetettjét. Műveinek népszerűséget az egyén szabadsága melletti feltétlen kiállása hozott...

TÓTA W.: TARLÓS ISTVÁNT VÁRJÁK A MIKROFONNÁL


HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2019.09.16.


Tarlóst azért szeretjük, mert nem olyan, mint a Fidesz. És aki nem olyan, az vitázik.

Zavarbaejtő jelenetbe keveredett a főpolgármester, aminek a végén mindkét tábor szégyenkezhetett a képviselője viselkedésén. A kölcsönös ordítozás témája az volt, miért nem áll ki vitázni Karácsony Gergellyel arról, mi legyen Budapesttel.

A provokáció nem öncélú, és nem is értelmetlen: nyilván érthető cél megmutatni, hogy Tarlós István nem hajlandó a vitára, és azt is, hogy kihívója viszont kész lenne rá. Bár a Fidesz, amióta teheti, szabotálja a nyílt vitát, ennek máig élő hagyománya van, és a nem totál elkötelezett választók el is várnák. A magyar demokrácia emlékezetes pillanatai voltak a nyilvános eszmecserék. Mára megvan a hagyománya a nyakatekert alibizésnek is, amelyben elmesélik, miért is nem érnek rá. Kommunistákkal nincs vita, bevándorláspártiakkal nincs vita, sőt a viták ideje lejárt. A zombikon kívül mindenki érti. A zombik is, csak ők szó szerint.

A helyzet érdekessége, hogy Tarlós Istvánnak nincs miért menekülnie. Ha kiállna vitázni Karácsony Gergellyel, akkor onnan Karácsonyt rossz esetben hordágyon vinnék ki, legjobb esetben pedig egészségeset ütközne az ellenzéki program és Budapest jelenlegi működése.

Amiben vannak szégyenfoltok, de alig volt városvezető a rendszerváltás óta, aki olyan nyugodtan aludhatna, mint Tarlós István. A város működik. Közlekedése, közterei, üzletmenete, kultúrája és turizmusa fejlődik és virágzik, ma is a civilizáció fellegvára Magyarországon, Tarlós István semmit nem tett tönkre, viszont sokat tett érte. Sem ő, sem családja nem lopott el a kasszából semmit – valószínűleg ki is röhögi ezért a Fideszben minden parkolásszervező segédhernyó, de mást ők sem tudnak a helyére.

A feladat ugyanis roppant nehéz. Budapest liberális, mint minden metropolisz. Amit a Fidesz mesél az országnak, az itt nehezen talál táptalajra, mert többen olvasnak újságot, láttak már külföldit saját szemükkel, és könnyebben észreveszik a síkbuta kommunikáció hazugságait. A hátuk közepére nem kívánják azt az ájtatos-bőgatyás-karikásostoros romantikát, amivel az állampárt kereskedik, mert nem így élnek, és nem is akarnak így élni.

Karácsony Gergely versenyelőnye éppen ebben áll, ahogy Somogyi Zoltán írta a HVG-ben: „a város karaktere sokkal jobban hasonlít rá, mint Tarlós Istvánra”. Az már igaz. Viszont Tarlós bizonyította már, hogy nem kívánja a saját karakterét rákényszeríteni a városra. Messze van ez Semjén Zsolt és társai alapállásától: „én egy korlátolt bunkó vagyok, tehát legyen mindenki más is az, meg a gyerekeik, hetedíziglen”. És messze van Orbán Viktor frusztrált, bosszúálló gonoszságától is, amely szerint beszólt egy csillagász, úgyhogy mától asztrológiát tanítunk az iskolákban. Tarlós városában elfér az is, aki nem olyan, mint ő. Következésképpen a mi városunkban elfér Tarlós István, akár mint főpolgármester. Ez a deal...

LÁTOGATÁS EGY FINN ISKOLÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / ANNYIT 
Szerző: ZSOOLT
2019.09.16.


Egy délelőttöt töltöttünk a finnországi Lappeenranta egyik általános iskolájában. Elina Virtanen 4. osztályának vendégei voltunk.

A filmben bemutatott LeaDO eszközről bővebb információ érhető el angolul és finnül az alábbi weboldalon: http://www.leado.fi/in-english

A videó elkészítésében közreműködtek:
Video: Jodee Lim

Finn szövegrészek fordítása: Nagy Krisztina

AMERIKAI FILOZÓFUS: ORBÁN EGYIKE A VILÁG BAJAINAK

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.09.15.Ahhoz képest, hogy nem akart Jason Stanley filozófus, a Yale Egyetem professzora Orbán Viktorról beszélni, sokszor ki kellett rá térnie a világpolitika meghatározó jelenségeit elemezve. A filozófus szerint ő az újkori etnonacionalizmus egyik úttörője is. A CEU-ra előadást jött tartani, ebből az alkalomból nyilatkozott a Klubrádiónak.

Nem akarok Orbánról beszélni – kezdi udvariasan Jason Stanley filozófus, a Yale Egyetem professzora, amikor teát rendelve leülünk a CEU kávézójában. No, akkor rögtön adódik is az első kérdés, miért nem akar Orbánról beszélni?

Azt gondolom, hogy Orbán egyike a világ oly sok problémájának – kezd belemelegedni a beszélgetésbe a CEU-ra az Egyesült Államokból előadni érkezett filozófus. – Először is van egy újkeletű és régebbi problémánk. Az új probléma a közösségi háló, amely összehozza az embereket és eközben megöli a hagyományos, nyomtatott médiát. A régi keletű probléma pedig az etnonacionalizmus, a nemzeti mítosz, mikor olyan múltat találnak ki, amely soha nem is létezett. Ennek vagyunk szemtanúi Magyarországon, Oroszországban vagy éppen Brazíliában. Orbán ebben a hamis mítoszteremtésben úttörő volt, ez tette őt erőssé, hatalmassá, és azon vesszük észre magunkat, hogy szinte egész Európában igehirdetésként üdvözlik a szeplőtlen, etnikailag egységes, keresztény múltat.

Nos, itt volt nekünk a monarchia az orosz beavatkozással már 1848-tól kezdődően, a világháborúk, és Trianon utáni helyzet...

A Nagy-Magyarországról beszélek, amely nem volt egységes etnikai szempontból, sem nyelvileg. Multikulturális, soknemzetiségű, többnyelvű nemzet volt, hisz már akkor több nyelven beszéltek Budapesten is, és mind a mai napig Izrael után az egyik legnagyobb zsidó közösség is itt van. Hamis mítoszteremtés a Trianon előtti időkről azt állítani, hogy egységes keresztény közösség élt itt. Szerintem Nagy-Magyarországnak épp ez a sokszínűség, a vallások iránti türelem és a soknemzetiségű lét jelentette a legnagyobb értékét.

Még ha nem is igaz az a nemzeti mítosz, Orbán mégis nagyon népszerű ezzel az ideológiával. Vajon meddig tartható ez? Vele vagy nélküle? Mivel léphet túl egy ország ezen?

Rémisztő jelek egyike, ami miatt tulajdonképpen a demokrácia nem éleszthető fel, a hatalomnak a sajtóhoz való kapcsolata Magyarországon. A totalitárius rendszer másik ismérve, amikor a hatalmon lévő párt nem ad teret a többi pártnak. Amikor nincs ellenzéki párt.

Nálunk éppenséggel van, sőt túl sok is

Igen, de nincs egyesített, erős párt egy sem. Nem mindenki látja, milyen alternatíva kínálkozik ma az uralkodó párton kívül. A demokrácia eredendően azt jelentené, hogy a vezető politikusok az ellenzéket is hagyják vitázni, mozgásteret biztosítanak neki. De hát ne is csodálkozzunk ezen, amikor a világ egyre több tájékán látjuk, - Oroszországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában -, hogy erre a jelenségre ráépül a korrupció, és eközben a jogállamot szétdarabolják. Hogy ne menjek messzire: az Egyesült Államok elnöke a kormányból profitál, a saját üzleteit hizlalja kormányzati pénzen. A milliárdosait is eteti. Azt nem tudom, Magyarországon is ez a helyzet-e? De az amerikai elnök folyamatosan eteti és ezzel bővíti is az oligarchák körét. Egyre több barátja lesz és eközben táplálja a hamis etnonacionalista mítoszt, amellyel boldoggá teszi a népeket...


A SZABADSÁG GONDOLATÁRÓL NEM LEHET LESZOKNI – KONRÁD GYÖRGY AZ ÉRTELMISÉG ÚJ ÚTJÁRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.09.15.


Konrád György 2016 májusában interjút adott a 168 Órában annak a sorozatnak a részeként, amelyben a politikai és szellemi elit elfogadható vagy épp lehangoló teljesítményéről kérdeztünk közéleti személyiségeket. Ezzel az interjúval tisztelgünk az emléke előtt.

A balliberális értelmiséget jobboldalon utálni ma is program. A Lukács Archívum felszámolása is annak a társaságnak üzen, amely egy reformbaloldali korszak után másokkal együtt feltalálta nálunk a liberalizmust. De jöttek támadások balról is: ez az értelmiség rátelepedett a politikai elitre, félrevezette, és csődbe vitte a rendszerváltás eredményeit. Van ebben valami?

– A jobboldallal szemben veszteséget elszenvedett emberek sértettsége és bűnbakkeresése ez. A sértődés valóságos morbus hungaricus. Sokkal inkább játszmának kellett volna felfogni a politikai folyamatokat, az érvek mérkőzésének. Egyszer Japánban megkérdezték tőlem, végül is milyen „-ista” vagyok. Mire azt mondtam: komprehenzionista lennék. Ez jó szó, senki nem érti, nem tudják hova tenni, pedig a megértés világnézetét jelenti, nem is egyszerűen csak az elfogadást. Tőlem távol áll az az attitűd, ami inkább csak ócsárolni tud, goromba szavakat mondani egy jelenségre, anélkül hogy megpróbálná elemezni és megérteni, miért mond és tesz valamit egy ember, miben van igaza, miben nincs.

Nem lehet, hogy mindez visszaköthető a kilencvenes évek elejéhez, amikor egész Kelet-Európában a rendszerváltó értelmiség került hatalomra? Kiderült, jó részük lelkileg képtelen politikussá átalakulni, ezen a terepen tehát amatőr marad, álmodozó, esetleg tévutakat választ a közösségnek.

– Ez igaz is meg nem is. Ahhoz, hogy egy emberi sokaság valamiről érdemlegeset tudjon mondani, azt előbb másoknak meg kell rágniuk, le kell írniuk, olyan formában előadni, hogy az érthető és meggyőző legyen. A történelemben ez mindig így volt. Vagyis Luthernek előbb ki kellett szögeznie a templomra a téziseit, hogy aztán jöhessen a reformáció. Az újat gondolni képes, távlatosan látó hazai szellemi elit sem ebben nem mondott csődöt, sem a politikai masinériában játszott elemzői és törvényhozó szerepében, de a saját világnézeti családja érveinek a megfogalmazásában sem. Vagyis: egyáltalán nem járult hozzá a társadalom butulásához...

HETES CIKK: KELLEMETLEN KÉRDÉSEKRE KELL FELELNIE A KORMÁNYNAK BRÜSSZELBEN

INDEX / EUROLOGUS BLOG
Szerző: SZŰCS ÁGNES
2019.09.16.


Európai kollégáinak kell beszámolnia hétfőn a magyar jogállamiságról Varga Judit igazságügyi miniszternek. Ezzel új szakaszba lép a Magyarországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárás. Az új jogállamiságvédő eljárásokról és a 2021-27 közötti uniós költségvetésről is vitatkoznak az uniós miniszterek.

Az Európai Unió Tanácsában hallgatják meg hétfőn a magyar kormány képviselőjét a magyar jogállamiság helyzetéről, majdnem napra pontosan egy évvel azután, hogy az Európai Parlament elindította a 7. cikk szerinti eljárást. A hétfő kora délutánra tervezett ülésen először a finn uniós elnökség képviselője ismerteti a helyzetet a minisztereknek az Európai Parlamentben elfogadott Sargentini-jelentés és az elmúlt egy év egyeztetései alapján. Utána a magyar kormány mondhatja el az álláspontját, majd az Európai Bizottság képviselője egészíti ki a képet. Ezután az uniós miniszterek kérdezhetnek Varga Judit igazságügyi minisztertől...