2017. március 15., szerda

TÖRTÉNET EGY NAGYSZERŰ TANÁRRÓL


ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.03.15.


Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy hölgy, aki nagyon szerette és nagyon értette az olasz nyelvet. Az egyetemen már komoly tisztelet övezte, saját nyelviskolát vezetett, de valamiért az volt az ötlete, hogy középiskolában is akar tanítani. Nekem ez volt a szerencsém, neki - ha jól tudom - a balszerencséje.

Hajlandó volt könyvtárosként kezdeni, először csak szakkört tarthatott (egyetemi tanárként), majd sorát kivárva és kiállva kapott egy kicsi, pár fős csoportot is, hátha. Hatalmas lelkesedéssel fogott bele a munkájába. Annyira jó tanár volt, annyira szívvel-lélekkel végezte a dolgát, hogy a következő évben annyian akartak hozzá jelentkezni, hogy a többi tanárnak nem lett volna ki az óraszáma. Ezért - jobb a békesség-alapon - nem adtak neki többé egyetlen csoportot sem. Gyarkolatilag kirúgták, de a meglévő csoportját még végigvihette és becsületből szinte mindenkit nyelvvizsgáig vagy érettségiig vitt. Régen volt, talán igaz se volt.

Három éve ugyanazon a napon debütáltam az Operaházban nem csak énekesként, operafordítóként is. Az előbbiről - ami egy előadás-mentő beugrás volt - hamarosan mesélek még, most az utóbbi van soron. Mert ez a fordítás nem jöhetett volna létre, ha abban a négy évben ez a tanár feladja és nem tart ki mellettünk...

ÓVATOSAN AZZAL A VAD SZERELEMMEL!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.03.15.


„– Az elnök számos politikai erénye igencsak felértékelődött 2017-re – mondja Lengyel László. – Például a megbízhatóság, a párthűség, a szorgalom és a terhelhetőség. Az, hogy végig tisztességes tudott maradni. De ha államférfi lenne, akkor föllépne az országot behálózó korrupció és úrhatnámság ellen, a szegények, a civilek és környezetünk ügyei mellett. És második ciklusában minden kockázat nélkül párbeszédbe kezdhetne azokkal, akiknek köztársasági elnöke: a magyar néppel.” (A horgonyember – Áder János, a lojalitás szobra)

Lengyel László honfitársammal rengeteg mindenen keresztülmentünk azóta, amióta ez az Isten csapása NER elkezdte felzabálni Magyarországot. A politológus naivitásának mértéke azonban egészen megdöbbentő.

A gyakorlati tapasztalatok alapján mára már bátran kijelenthető az, hogy a Fideszben, illetve a KDNP-ben politizálni nagyjából egyenlő a megrögzött aljassággal. Kár mellébeszélni, pironkodni és mindenféle derék államférfiakról álmodozni, akik alkalomadtán majd a magyar néppel kvaterkáznak. Utóbbiból a végére általában amúgy is mindig valami vad kalamajka kerekedett. Nem olyan népség vagyunk mi.

A Fidesz-féle franchise egyáltalán nem így működik. Nevezett széplelkek maguknak alakították ki azt a rendszert, amit hatékonyan és önmaguk számára jövedelmezően működtetnek. A becsületességet azonban ide nem nagyon lehet begyömöszölni, mivel az rögtön szét is vetné az egész korrupt Monarchiát. Iszonyatos látványt nyújtana a véres cafatokra, zsigereire szakadt, Mészáros-féle nemzeti holding bomló hullája. (Lásd. Charles Baudelaire - Egy dög)

Áder nem lépett ki feldúltan a pártjából, amikor az gátlástalan működésbe és megállíthatatlan gazdagodásba kezdett. Nagyon szépen elüldögélt a legfőbb atyafi megélhetési köztársasági elnökként. Az, hogy tisztában van a magyar helyesírás szabályaival nem elég erény ahhoz, hogy derék ember váljon belőle. A magánéletében lehet, hogy rendkívül kedves, barátságos fickó, de itt valami névleges közjogi méltóságról, pontosabban méltatlanságról lenne szó, amit ő testesít meg. Vagy nem. A jelenlegi köztársasági elnök önálló gondolkodásának határait Habony Árpád és vidám kompániája határozza meg.

Köztársasági elnöksége alatt Áder János nagyjából olyan mértékű jellemfejlődésen ment keresztül, mint egy remekbe sikerült Yorkshire pudding. Most folytatja megkezdett semmitevését. Áder esetében teljesen felesleges azt nézegetni, hogy miként tüsténkedik valami hülye parádén. A lényeg az, amit nem csinál...

A FIDESZ 12 PONTJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Majláth Mikes László
2017.03.15. 


Mit kíván a magyar nemzet.
Legyen béke, szabadság és egyetértés.
(Béke van. Csak küzdenünk kell az utolsó csepp vérünkig a rezsicsökkentésért és az Erzsébet-utalványért. Csatázni az Unióval. Harcolni a hátérhatalmakkal. Küzdeni a sorosista álcivilszervezetek ellen. Szabadság is van. Minden állami alkalmazott azt mondhat, amit szabad. Egyetértés is van. Ez a NER rendszere. Ha nincs egyetértés, a mocskos ellenzék miatt vissza kell vonnunk az olimpiai pályázatunkat.)
1) Kívánjuk a sajtó szabadságát, censura eltörlését
(Sajtószabadság van. Az M1 és a Kossuth azt mond, amit mondunk neki. A Népszabadság hűlt helye, a vidéki lapok többsége és az Echo tévé Mészárosé. Az Origo új szerzemény. A TV2 és a Rádió1 tulajdonosa „andrjúvajna” koma. A Figyelő Schmidt Mariska nénié. A Magyar Hírlap tulaja is kebelbarát. A Hír Tv, a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Lánchíd rádió még „simicskával” fertőzött, de vagy fel lesz vásárolva, vagy ki lesz készítve. Tévéinknél, rádióinknál, lapjainknál a cenzúrát eltöröltük, mindenki tudja, mit írhat, hogyan, miképp s mit hamisíthat.)
2) Felelős ministeriumot Buda-Pesten
(A követelés kipipálva. A Miniszterelnökség, továbbá két minisztérium, a Belügy és a Nemzetgazdasági felköltözik a budai Várba.)
3) Évenkénti országgyűlést Pesten
(Évenként? Túl van teljesítve! Hetenként. Bár Kövér azt szeretné, hogy csak háromhetente ülésezzenek, mint a Fidesz első ciklusában. Bár akkor kevesebb fenyítést tudna kiosztani.)
4) Törvény előtti egyenlőség polgári és vallási tekintetben
(A követelés megvalósult. A törvény előtt egyenlő minden korrupcióval vádolt egykori kormánypárti politikus. A törvény előtt egyenlő minden kormánypárti politikus, senki ellen nem indul eljárás korrupció, sikkasztás, offshorozás, vízumpanamázás, stb. gyanúja esetén. Felelős: Polt Péter. Vallási tekintetben mindenki egyenlő, kivéve a háttérhatalmi, sorosista idegenszívűeket. Ellenük a rendőrség azonnal páncélautóval kivonul.)
5) Nemzeti őrsereg
(A nemzeti őrsereg két lábon áll. Az első a hivatásos honvédség, fegyverzete 1945-ös szovjet mintájú. Kivéve – a néha lezuhanó – gyanús körülmények között lízingelt Gripeneket. A második láb a TEK. A TEK ahol tud segít. Ahol nem tud, ott is. A harmadik láb a határőrség, ami nincs. A negyedik láb a déli határokon menekülőkre vadászó határvadászok. Az ötödik láb a Katasztrófavédelem, amelyik védi a katasztrófákat. A hatodik láb Kövér Parlamenti őrserege. A hetedik láb egymaga Bakondi György, belbiztonsági főigazgató.)
6) Közös teherviselés
(A teherviselés közös. Ugyanúgy viseli a terheket egy felcsúti gázszerelő, mint egy szabolcsi közmunkás. A kormányzati tényezők közös terhe, hogy magukon kell viselniük a középnehéz Louis Vuitton táskákat, arany Rolexeket, dunakeszi palotákat, Pasa-parki lakosztályokat.)
7) Urbéri viszonyok eltörlése
(Ez a kitétel eredetileg azt jelenti, hogy a jobbágynak egyenlő jogai legyenek a földesúrral. Amíg a földesúr beszántathat egy biogazdaságot, addig a jobbágy rőzsét szedhet az uraság erdejéből, vagy lesújthat egy rossz galambfiat, amíg szabálysértés nem indul ellene.)
8) Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján
(Esküdtszék még mindig nincs, csak az amerikai filmekben, amelyek szennyvízként árasztják el az álmagyar multiplexeket. A követelés második fele arra utal, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, kivéve az egyenlőbbeket. Kimondja még a bírói függetlenség elvét, kivéve, ha a miniszterelnök vagy egyes miniszterek bírálják, minősítik a bíróságok munkáját.)
9) Nemzeti Bank
(A Magyar Nemzeti Bank egyenlő Matolcsy Györggyel. Előfordul, hogy a legnagyobb NATO-tag összeesküvést sző az MNB, a kormány és a magyar nemzet ellen, meg akarja puccsolni drága hazánkat, ekkor Matolcsy kiáll a gátra és egymaga megvédi a forintot, az alapítványait és barátnőjét.)
10) A katonaság esküdjön fel az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk
(A követelés lényegében teljesült, eskü van, a taszári néger amerikaiak már rég elmentek, néhány tucatnyi magyar rendfenntartó működik külföldön, mindenki megelégedésére.)
11) A politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak
(A terrorizmussal vádolt, első fokon 13 évre ítélt Budaházy Györgyöt kiengedték a börtönből, s most háziőrizetben van. KGBéla ellen még nem fogalmazódott meg konkrét vád.)
12) Unio
(Az eredeti követelést felejtsük el, azt hagyjuk a Jobbikra. A szó az Európai Unióra vonatkozik. Az Unióval semmiben sem értünk egyet, csak egy dologban: ide a suskát!)
Egyenlőség, szabadság, testvériség!
(Egyenlőség van. Mint az Állatfarmban. Vannak egyenlők és egyenlőbbek. Szabadság van, de még mekkora. Holnap már csak mikroszkóp alatt látszik. Testvériség! Egyelőre még nem tartunk ott, hogy egymást testvérnek szólítsuk.)

A SZABADSÁG ELLENSÉGEI PEDIG MA LEVESESTÁNYÉR-MÉRETŰ KOKÁRDÁVAL A MELLÜKÖN SZÓNOKOLNAK A BELTERJES ÜNNEPSÉGEIKEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.15.


...Így igaz. Orbánék pontosan értik és tudják, hogy mennyire fontos az ember, a közösség függetlensége. Hiszen az maga a szabadság. Ezért minden eszközzel harcolnak ellene. Naponta tapossák sárba ezt a szabadságot, amikor kiszolgáltatottá teszik az embert és pusztítják a közösséget. A jogbiztonság megszüntetése, a munkavállalók jogainak eltörlése, a szakszervezetek megbénítása, a közmunkára épülő foglalkoztatottság, az alacsony bérekkel konzervált szegénység és kilátástalanság, a rokkantak, betegek ellátásának brutális csökkentése, az ingyenes gyermekétkeztetés öntömjénező szavai mögé rejtett sunyi hazugságok megtörik az ember büszkeségét. Az oktatás szabadságának teljes összezúzása, a minden területen jelenlévő, mindenhová beszivárgó megfélemlítés pusztítja a lelket. Az összehangoltan, kötelékben támadó propagandamédia, az egymást váltó papagájkommandók nagyobb kárt tesznek ebben az országban, mint bárki más.

A kormány gyámság alá vonta ezt az országot. Nem azért, hogy megvédje bárkitől, vagy bármitől, hanem azért, hogy azt tegyen vele, amit csak akar. Kiskorúsította ezt az országot az a kormány, amelynek szolgálnia kellene.

Amikor a kormány, Lázár, vagy bármelyik tagja a családnak Brüsszel ellen hörög Petőfi Sándor szobra előtt, amikor az Unió közösségét elnyomó hatalomként mutatja meg, amikor a közösséghez tartozást önfeladásként, az indentitásunk elvesztéseként ábrázolja, akkor túlmegy minden eddigi aljasságon. A kormány és Lázár a saját hatalmukat féltik, a személyes vagyonukat, a személyes jövőjüket, a törvények felett álló korlátlan mindenhatóságukat. Például Brüsszeltől féltik és minket próbálnak élő pajzsként maguk elé tolni. Pedig Brüsszel hallgat.

A politikus kifejtette, ahhoz, hogy mi legyünk Közép-Európa legsikeresebb nemzete, sokkal több munkára, bátorságra, hazafiasságra van szükség.”

Bizony, ez így van. Bár nem hinném, hogy bárminek is a legsikeresebb nemzete kellene, hogy legyünk. Azt viszont hiszem, hogy szabad, demokratikusan működő, fejlődő, élhető, szolidáris, befogadó, az európai közösségen belül nem idegen-testként jelen lévő, hanem családtagként otthon lévő országot akarunk. Ennek a legnagyobb gátjai pedig ma levesestányér-méretű kokárdával a mellükön szónokolnak a belterjes ünnepségeiken.

KIFÜTYÜLIK ORBÁNT, MEGTAPSOLJÁK MAJTÉNYIT? - MÁRCIUS 15. PERCRŐL-PERCRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.03.15.


A Mérce, mint minden évben, most is ott lesz a március 15.-i politikai kavalkádban, hogy beszámoljon a legfrissebb fejleményekről. Kövesd nálunk a nap legfontosabb eseményeit!
8.45 - Képekkel, videókkal és élő közvetítésekkel követjük a nap eseményeit ezeken a helyszíneken:

  • 9.00 Zászlófelvonás a Kossuth téren
  • 10:00 Juhász Péterék fütyülő gyülekezése
  • 10.30 Díszünnepség a Nemzeti Múzeumnál, beszédet mond: Tarlós István és Orbán Viktor
  • 13:00 A Párbeszéd megemlékezése 
  • 13:30 A Jobbik megemlékezése
  • 14:00-20:45 Momentum: piknik a Városligetben
  • 14:30 Séta az új köztársaságért
  • kb 16:00 Majtényi László beszéde.

8.22 - A bíróság szerint Juhászék sípolhatnak az ünnepség alatt

A bíróság feloldotta a rendőrség tiltását, így Juhász Péterék bejelentett tüntetés keretében végül oszthatnak sípot az állami megemlékezés környékén.

8.00 - Már a márciusi ifjak se tisztelték az ünnepeket.

Így tiltakoztak annak idején Léderer Ignác várkapitány ellen Jókai Mór részvételével

"A pesti egyetemi ifjúság ezért május 10-én a Szent György téren lévő várbeli lakása előtt – a korban szokásos tiltakozási formával – macskazenével (füttyekből, miaukolásból, fazekak stb. összeveréséből állt) tüntetett az eljárás ellen. Lederer előre értesült az ifjúság tervéről, ezért a szomszéd házak udvarán néhány osztály katonaságot rejtett el, akik a tüntetéskor rejtekhelyükről előretörve, megrohanták a tüntető fiatalokat és közülök sokat megsebesítve, átszorították Pestre. A következő nap vizsgálat indult Lederer ellen, ami elől titokban Bécsbe távozott."...

NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLT TRUMP 2005-ÖS ADÓBEVALLÁSA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.15.


Az MSNBC kedd esti műsorában nyilvánosságra került Trump2005-ös adóbevallásának egy része. Ez az ún. IRS 1040 form két oldala, s a szövetségi adó (tax) bevallást tartalmazza. A dokumentumot Rachel Maddow hozta nyilvánosságra a műsorában, de a szivárogtatás a Daily Beast kolumnistájától, oknyomozó riporterétől, a műsorban is megjelenő David Cay Johnston újságírótól származik, aki elmondása szerint a postaládájában találta.

A nyilvánosságra került adóbevallás valódiságát a Fehér Ház nem cáfolta, hanem azt meg is erősítette, hogy Trump 2005-ben 150 milliós bevétel után 38 millió dollár adót fizetett. Ez nagyon kevés, és igazolni látszik a Trump adóügyeivel kapcsolatos kételyeket. A Fehér Ház szerint Trump a kiszivárgott federal (szövetségi) adón kívül még több tízmilliós adót fizetett más adóformákban. A nyilatkozat szerint minden törvényes, csak annyit fizetett, amennyit a törvény kötelezővé tett számára. De az biztos, hogy most majd szakértők vizsgálják az adóbevallást....

ITT OLVASHATÓ

MA A VIZES VB ÓRIÁS UGRÓTORNYÁNAK KÖLTSÉGE EMELKEDETT 600 MILLIÓ FORINNTAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.03.14.


Az eredetileg tervezettnél drágábban, 1,9 milliárd forintért építi meg a West Hungária Bau (WHB) Kft. a vizes-vb óriás ugrótornyát. A minap a szállodaköltségek nőttek, valamint további 3 milliárdot szánnak uszoda-felújításra, 1 milliárdot a biztonsági szolgáltatásokra, illetve 3,8 milliárdot a nyitó és záróünnepségre. Összességében már 100 milliárd fölött jár a vb költsége...

HOGYAN NÉZNE KI A MÁRCIUS 15-ÉN ELHANGZOTT 12 PONT 2017-BEN?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.15.


1. Kívánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.

1. Kívánjuk a sajtó szabadságát 
Az első pontban sajnos ugyanazt követelnénk, hiszen a propaganda média (köztévé,TV2,  Origo, 888, Habony média művek...stb) ijesztő méreteket öltöttek és gyakorlatilag napi szinten találkozunk manipuláló és hazugnak titulált (az ellenzéki sajtó állítása és bizonyítása alapján) riportokkal, jelentésekkel. 
2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten
2. Független és szakmai minisztériumokat
Szerintem sokaknak van elege abból a gyakorlatból, hogy az éppen aktuális hatalom felelős minisztériumi szakpozíciókba hozzá nem értő rokonokat, haverokat helyez el. Holott komoly szakági döntéseket kellene hozni, amik erőlteljesen befolyásolják a lakosság életét, az ország jövőjét. Szívesen látnák mostmár elismert szakembereket felelős pozíciókban, akik szakmai döntéseket hoznak.
3. Évenkénti országgyűlést Pesten
3. Az országgyűlés bezárását
Az elmúlt 15 évben a poltikai elit gúnyt űzött a parlamentből. Volt időszak, amikor a fizetésük felvétele mellett egyszerűen kivonultak pártok a teremből, a részvételi arány brutálisan alacsony. A parlamenti gyűlések gyakran hasonlítanak valami morbid gittegylet óvodai gyűlésére, ahol primitív szinten megy egymás céltalan sértegetése és visszaszólogatása. Az egész egy baromi drága bölcsöde, ahol semmi érdemleges nem történik másfél évtizede. 2/3-dal úgyis az van, amit a kormánypárt a herepárttal együtt kitalál. Előtte pedig az MSZP rémuralom alatt egyedül arra volt jó a parlament, hogy a saját politikai fizetésemelést egyöntetűen megszavazzák. Minden más országot érintő kérdésben az ellenzéki Fidesz kivonult és megbénította a gittegyletet.
4. Törvény elötti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben
4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben
Úgy viselkednek a felelős döntéshozók, mintha az országot kizárólag hithű templomba járó keresztények laknák. Nem akarnak tudomást venni az ateistáktól, a passzív keresztényekről és más felfogású emberekre. Mindent rá akarnak eröltetni a másképpen gondolkodókra. Ilyen a közoktatásba betuszkolt hittan/erkölcstan vagy az országot időlegesen megbénító vasárnapi boltzár.
A törvény előtti egyenlőség a hétköznapi élet számos pontján lenne szükséges. Kezd unalmassá vállni, hogy van akiknek mindent szabad, míg másokat három forintért is meghurcolnak. Mindenki tudja, miről beszélek...
5. Nemzeti őrsereg
5. Független adóhivatalt és alkotmánybíróságot
NATO tagként nem feltétlenül a hadviselés a legnagyobb kihívás jelenleg az országban. Mielőtt megint hadat üzennénk valakinek, jó lenne ha a saját hazánkban tennénk rendet. Olyan időszakban, amikor napi szinten derülnek ki az extrém és indokolatlan politikusi vagyongyarapodásokról a történetek (Szijjártó, Habony, Mészáros, Rogán...stb), meglepő, hogy még senki ellen nem indult vagyonosodási vizsgálat, egyetlen hivatal sem mert beleállni a történetbe. Üdvözítő lenne, ha egyszer ez is megtörténne és a kisember nem azt látná, hogy a nagyokat békénhagyják, miközben a kisemberen 10.000 forintot is kíméletlenül behajt a rendszer.
6. Közös teherviselés
6. Közös teherviselés
Örülnénk, ha nem a szegény emberekkel fizettetnék meg az urak életét. El kell törölni a TAO-t és egyéb olyan trükközéseket, amikkel végső soron sértik a közös teherviselésről szőtt álmokat. Az sem járható út, hogy az adócsaló off-shore lovagok olcsóbban moshatják tisztára állami számlákon a pénzüket, mint amennyi adót Mari néninek kell fizetnie a minimálbér után...

BELPOLITIKAI HELYZETELEMZÉS 2017

SZÉLSŐKÖZÉP BLOG
Szerző: Puzsér Róber
2017.03.11.


A közvéleménykutatások szerint a biztos szavazóknak körülbelül negyven-negyvenöt százaléka támogatja a Fideszt – ami nagyjából két-két és fél millió embert jelent. Ezek a választók láthatóan nem rettennek meg a nemzeti együttműködés rendszerének lelkétől – ami a korrupció –, ezek a választók alighanem még akkor is Orbán Viktorra szavaznának, ha a Fidesz vezérkara nyilvános orgiákat rendezne a Budavári Palotában, ha Magyarországot az életszínvonal tekintetében megelőzné Románia – ahogy azt Lengyelország és Szlovákia már megtette –, vagy ha a magyar szabadság védelmében Orbán orosz csapatokat hívna az országba. A Fidesz tábora idős, de végtelenül elkötelezett.


Az ellenzéki többség a biztos szavazatok ötvenöt-hatvan százalékának birtokában sem ér sokat. Egyrészt azért nem, mert a parlamenti választás egyfordulós, és túlkompenzálja a nyertest, másrészt azért nem, mert az amúgy is megosztott ellenzéken belül egyrészt húzódik egy jobb-bal törésvonal a Jobbik és a többi párt között, továbbá Gyurcsány személye mentén egy másik, majdnem ilyen mély árok is felhasítja az ellenzék sorait. Az eddig említett nehézségeken túlmenően: egy polgári programmal induló pártnak rendkívül nehéz lehet együttműködni mondjuk azzal az MSZP-vel, amely jelenleg épp az alapjövedelmet készül zászlajára tűzni, hogy szélsőségesen neoliberális alapállásából néhány röpke év alatt neomarxista ígérgetésbe forduljon át.

Minden józan számítás azt jelzi, hogy a Fidesz egységes szavazótábora és karaktergyilkosságokban várhatóan bővelkedő kampánya bőven elég lesz a végső győzelemhez, sőt: akár a parlamenti kétharmadhoz is. Vona lejáratása már folyamatban van, és ha egyértelművé válik, hogy Botka a baloldali kihívó, akkor őt is célbaveszik majd a kommunikációs ütegek, előkerülnek a korrupciós ügyek, és ő is el lesz hordva mindenféle idegenszívű, buzi gazembernek. Az ellenzéki kihívókat le lehet járatni, Orbánt már huszonöt éve démonizálja a hazai közélet – rajta nem fog golyó.

Orbánnak a tömeges emigráció is kedvez. Ha az a hétszázezer fiatal magyar polgár, aki kénytelen volt elmenekülni az itthoni viszonyok elől, még itt lenne, döntően ellenzéki pártokra adná le a szavazatát, és ezzel negyven százalék alá rugdosná a Fideszt, arról nem is beszélve, hogy az utcai megmozdulásokról, a kormány elleni civil fellépésből mennyire hiányoznak ezek az aktív, fiatal energiák. Ezért kulcsfontosságú a hatalomnak, hogy miközben az elszakított országrészekben élő kettős állampolgárságú magyaroknak biztosítja a levélben szavazás lehetőségét, addig a nemzet Nyugat-Európában gürcölő tagjaitól megtagadja ugyanezt. Ezeket a magyarokat Orbán Viktor kitaszítja a politikai nemzetből, nem tekinti őket a magyarság részének. Épp ugyanolyan árulás ez, mint amikor Kádárék a testvéri szocialista országok magánügyének tekintették a magyar kisebbségek sorsát. A helyzet jelenleg annyival rosszabb, hogy míg a tömeges jogfosztást Kádár még Ceaușescura bízta, addig Orbán maga követi el...

A VÁROS MINDENKIÉ 12 PONTJA 2017-BEN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.03.15.


1. A kriminalizáció eltörlése

Töröljék el az életvitelszerű közterületen tartózkodásra vonatkozó szabálysértési tényállást és helyezzék hatályon kívül a „hajléktalanmentes zónákat” kijelölő helyi rendeleteket. Az Alaptörvényből távolítsák el a hajléktalan emberek üldözését lehetővé tevő paragrafust.
2. A lakhatás alapvető jog

Az Országgyűlés foglalja törvénybe a kikényszeríthető lakhatáshoz való jogot, és határozza meg a törvény végrehajtásának konkrét feltételeit, a felelősségi köröket és az ehhez kapcsolódó határidőket. A törvény jelölje meg azokat a társadalmi csoportokat, amelyek esetében a törvényt először be kell vezetni (pl. gyermekes családok, idősek, betegek, fogyatékkal élők), és a többi társadalmi csoport fokozatos bevonásának ütemét is.
3. Az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalma

Az Országgyűlés módosítsa a végrehajtási törvényt, a lakástörvényt, a gyermekvédelmi törvényt és a szociális törvényt úgy, hogy senkit se lehessen megfelelő elhelyezés nélkül kilakoltatni. A szabályozás tartalmazzon garanciákat arra, hogy egyetlen gyereket se emeljenek ki a családjából csak azért, mert szülei elveszítették lakhatásukat.

4. Átfogó lakáspolitika, amely a rászorulókat részesíti előnyben

A kormány dolgozzon ki olyan átfogó lakáspolitikai stratégiát, amely nem a lakástulajdonlást, hanem a biztonságos és megfizethető lakhatást támogatja. A lakáspolitikai stratégia elsődleges célja a lakás nélkül és lakhatási szegénységben élők helyzetének javítása, és a lakásvesztéssel fenyegetett emberek védelme legyen. Alakítsanak ki olyan átmeneti lakhatási formákat (pl. szobabérlők háza, emberhez méltó körülményeket biztosító munkásszállók), amelyek az alacsony jövedelmű embereknek is önálló lakhatást biztosítanak. Ahhoz, hogy a leginkább rászoruló emberek is biztonságban tudjanak élni, vissza kell állítani a normatív lakásfenntartási támogatást és radikálisan meg kell emelni összegét.

5. Kiterjedt szociális bérlakás-hálózat kialakítása


A kialakítandó lakáspolitika központi eleme kell, hogy legyen a szociális bérletű lakások számának radikális növelése. Ez egyszerre jelenti új lakások építését, a meglévő önkormányzati lakásállomány fejlesztését, felújítását és az üresen álló magánlakások szociális célú hasznosítását. Az önkormányzati lakásállomány bővítése mellett szükség van a szabályozás átalakítására is egy központi lakbértámogatási rendszer kialakítása, és a lakások elosztási szempontjainak az egységesítése érdekében. Elengedhetetlen, hogy ezeknek a lakásoknak az elosztása során a leginkább kiszolgáltatott helyzetű igénylők előnyt élvezzenek.

6. A bérlakás-szektor szabályozása

Az albérlet árak az egész országban az egekbe szöktek, ami miatt még több embernek vált bizonytalanná a lakhatása. Emberek tömegei költik jövedelmük nagy részét lakhatásra, ami a magánbérleti szektor alulszabályozottsága miatt továbbra is gyakran indokolotlanul sok bizonytalansággal jár. Olyan országos és helyi szabályozást kell bevezetni, amelyek egyszerre ösztönzik a lakások bérbeadását, védik a bérlők és a tulajdonosok jogait, és korlátozzák az albérleti árak szélsőséges emelését...

AZ EMBERI JOGOK BÍRÓSÁGA SZERINT KÉTSZÍNŰ A MAGYAR MENEKÜLTPOLITIKA - SZELESTEY LAJOS LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.15.


New York Times

1. A vezércikk úgy látja, hogy a jobboldali európai populistáknak kapóra jön az a gusztustalan szócsata, amit a török elnök mérgesített el a németekkel és a hollandokkal. Erdogan meg akarja szerezni a nacionalista törökök támogatását az egy hónap múlva esedékes népszavazáshoz, amelynek célja, hogy kiterjessze az államfő már eddig is jelentős tekintélyelvű jogkörét. A politikus gyalázatos módon náci gyakorlattal vádolta meg Berlint, a hollandokat pedig náci csökevényeknek nevezte. A harcias taktika alighanem jól jön a bevándorlás- és muzulmánellenes jelölteknek a mai hollandiai választáson. Amit vezérük, Wilders a vitával kapcsolatban mondott, az ellentétben áll az Európa által képviselt nyílt társadalommal. Ugyanakkor Rutte miniszterelnök az EU felhívására jelezte, hogy ők hajlandók visszafogni a hangot, de a vásár kettőn áll. Egyszóval a labda most Erdogannál van.

2. A mai holland választásokkal indul a nagy próba, mármint hogy Európa mennyire hajlandó átrendeződni bevándorlás-ellenes, oroszbarát földrészként, amelyet az erősödő nacionalizmus, az új jobboldal türelmetlensége és az unió széttöredezése jellemez. A legrosszabbra kell felkészülni, mert a liberális rend már nem jelenti a súlypontot. Olyan emberek nyomulnak, akiknek nem kell a szabad világ, ha az keveredést és migrációt jelent. Wilders már korán megtanulta, miként kell bánni a félelemmel. Most pedig úgy áll, hogy mind Putyin, mind Trump az ő győzelméért szurkol.

Az amerikai elnök fő ideológusának a eszmerendeszerében a holland vezető, Le Pen, Orbán és Kaczynski annak az előőrsnek a tagjai, amelyben Bannon a brutális és véres viszály eljövetelét látja a fehérek uralta keresztény rendért, a muzulmánok, a migráció és a fajok keveredésével szemben. Wilders persze az erőviszonyok miatt nem lehet kormányfő, de ha pártja lesz a legerősebb, az kedvezően hathat Le Pen esélyeire Franciaországban. Rutte miniszterelnök jól tette, hogy nem engedte a török választási gyűléseket, mert az szélsőséges vetélytársa malmára hajtotta volna a vizet. És okosan cselekedett akkor is, amikor úgy reagált Erdogan náci kijelentésére, hogy eddig és ne tovább! Mert nincs idő érzelgősségre, amikor Európa a liberális rendért harcol. A török vezető immár Putyin autoriter táborában van. És ha Hollandia elesik, akkor már Franciaországnak sem lehet sok hátra...

EGY ALKOTÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.14.


...Széchenyi Zsigmond mondta egyszer az úriemberséget taglalva, hogy a család birtokain jónéhány intelligens paraszttal találkozott már, a saját társadalmi osztályában pedig számosan vannak az intelligenciától totálisan mentes, ócskalelkű bugrisok.

Az intelligencia nem készség, nem tehetség, nem olvasottság, nem műveltség - az intelligencia a világ megértésének és a környezethez való alkalmazkodásnak az egyes emberben meglévő lehetősége és gyakorlati felhasználása.

Hiába erőlködik mindenféle neves pszichológus, az intelligencia vagy van vagy nincs. Aki nem született intelligensnek, az megtanulhat szabályokat és megpróbálhatja azokat az adódó helyzetekhez illeszteni, de ettől nem lesz intelligens. (Mint ahogyan a rendkívül magas IQ tesztet - úristen, mekkora baromság - produkáló emberek között is kevés az intelligens.)

Amit a pszichológus úr összezagyvál, az a tehetség és a tanulhatóság közötti összefüggéseknek a különben tényleg nagyon bonyolult rendszere, mely rendszerek kiterjedt halmazai pillanatnyilag a teljes sötétségben való tapogatódzást jelentik, azaz a pszichiátriának (ami azért a pszichológiához képest mégis inkább közelíti a tudományos diszciplína fogalmát) még jelentős adósságai vannak annak feltárásában, mi okozza a különbséget például Vang Judzsa és például egy kozmetikus zenei képzettségében. Azaz mi a tehetség, és ha ez egyszer meglesz, akkor már csak az van hátra, hogy megállapítsuk, vannak-e tehetségtelen emberek, vagy esetleg minden egyedben van valamilyen feltárható tehetség. És akkor már csak az lesz hátra, hogy rájöjjünk, ez a tehetség miképpen tárható fel. Ha ez már ismert módszer volna a tudományban, akkor a kis Howard Gardner már esetleg tízéves korában tudta volna, hogy remek aranyműves válhat belőle, és akkor most nem terhelné az amúgy sem túlságosan tájékozott közvéleményt a kártékony marhaságaival.

ITT VAN A TÉTELES LISTA A 2016-OS OLIMPIAI ÉS PARALIMPIAI JUTALMAKRÓL, NEVEKKEL


ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.03.14.A 2016-os riói olimpián nyújtott teljesítményükért az olimpikonok összesen 989 millió forint, a paralimpikonok 356,5 millió forint, a sportszakemberek 925,5 millió forint jutalmat kapnak a magyar államtól. Négy éve még pereskednünk kellett érte, most az EMMI rögtön kiadta az Átlátszó adatigénylésére a 2016-os riói olimpiai jutalmak teljes listáját.


A 2012-es olimpiai jutalmak listáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak egyéves procedúra és pereskedés után volt hajlandó kiadni:

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

Most szerencsére nem kerestek kifogásokat, hanem az Átlátszó február végi adatigénylésére határidőben és korrekten megküldték a 2016-os riói olimpia kapcsán kiosztani szándékozott jutalmak listáját. A 25 oldalas dokumentumban szerepelnek az olimpikonok, paralimpikonok, és az őket felkészítő sportszakemberek is...


EGY MALOM, KÉT MALOM

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.15.


Örülhetek annak, hogy létezik olyan Olvasóm, aki hajlandó időt és energiát fordítani arra, hogy elolvassa a demokráciaelméleti és jogfilozófiai eszmefuttatásaimat. Ezek nem könnyű olvasmányok, ezért én egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy nem olvassák el azokat tízezrével, ahogy egy bulvársajtóban megjelent cikket arról, hogy mondjuk valamelyik celeb éppen mit reggelizett az előző nap. Sohasem törekedtem arra, hogy bulvárblogot hozzak létre, mert az már számomra semmi szellemi megterhelést, vagy igazi kihívást sem jelenthet. Annak pedig nem sok értelmét látom, hogy az Olvasók létszámát gyűjtsem csak azért, hogy azzal esetleg dicsekedni tudjak.


Paragrafus azok közé tartozik, aki rendszeresen elolvassa a cikkeimet és néha kemény vitát folytatunk egymással. Legutóbb egyebek mellett a „forradalmi jog” fogalmával kapcsolatban volt ilyen nézeteltérésünk, amit a jelek szerint ma sem sikerült teljes mértékben lezárnunk. Nem baj, mert meglehet, hogy most azt egy más szemszögből lehet megvilágítani. A szombati cikkem kapcsán ezt írta: „Megint két malomban őrlünk. Azt állítottam, hogy (önmagamat idézem): A forradalmi jog kifejezést, terminológiát a jogrendszer nem ismeri, ez ismeretlen fogalom, ezért az nem értelmezhető. Az, hogy mit fejtett ki Molnár Gyula, Szilágyi Péter, vagy éppen te magad, az semmiképpen sem tekinthető jogi normának, legfeljebb csak véleménynek. Mindannyiótok részéről. Úgyhogy továbbra is fenntartom: jelenleg nincs olyan hatályos jogi norma, amelyik ismerné a "forradalmi jog" terminológiát. (egész pontosan arra utaltam, hogy maga a jogszabály szövege nem tartalmaz ilyen fogalmat.) Abból, hogy a jogszabályból valaki mégis kiolvassa a benne nem lévő "forradalmi jog" terminológiát, még nem következik, hogy az a jogi norma része lenne ténylegesen. Az továbbra is csak értelmezés, vélemény. Még akkor sem része a jognak és akkor is csak vélemény, ha te - önmagad szerint - megindokoltad, hogy miért van szükség erre a nem létező jogintézményre.” Elsőként azt kell rögzítenem, hogy nem Molnár Gyuláról, hanem Moór Gyuláról van szó. Paragrafus nyilván összetévesztette az MSZP pártelnökét a jogtudóssal. Végzetes tévedés, mert én a két személyt még egy lapon sem említeném. De nem ez a lényeg...


POLITIKA A "KÖRÚTON TÚL"

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.03.14.


A magyar politikában bevett toposz a Nagykörúton kívülre látni nem képes véleményformáló, újságíró, politikus képe. Legutóbb a Momentum Mozgalom kezdett „nagykörutazásba” a sikeres NOlimpia kampány után meghirdetett országjárás kapcsán. A Momentum saját bevallása szerint nem kíván a többi ellenzéki párt mintájára a „Nagykörúton belül ragadni”, budapesti párt maradni – már ha a többiek annak tekinthetők.

A magyar politikában a szinte állandósult csodavárás és az általánosan jellemző posztmodern unalomérzet miatt viszonylag könnyű felkelteni az országos média figyelmét. A hosszú távú jelenlét, a megkapaszkodás érdekében azonban a szervezetépítés, terjeszkedés, új támogatók megtalálása elkerülhetetlen. A hatékony szervezet garantálja továbbá, hogy egy párt országos listát és mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet tudjon később állítani. Ez utóbbi már csak a kampánytámogatás szempontjából is életbe vágó, hiszen jóval több állami forrásra jogosult az a párt, amelynek minden egyéni választókerületben van jelöltje.

Az országos szervezetépítésnek azonban számolnia kell a helyi politika realitásaival. Ez egyrészt megmutatkozik abban, hogy milyen politizálási, aktivitási minták jellemzők egy térségre, továbbá abban is, hogy melyek a jellemző konfliktusok, törésvonalak. A helyi politika ugyanakkor nem egységes: az egyes régiók, megyék legalább akkora különbséget mutatnak egymáshoz képest, mint a főváros és az ország többi része. A „körúton túli világot” egészében a belpesti élethelyzetekkel szembeállító vélekedések ezért hamisak. A helyi politikát számos olyan törésvonal metszheti, amelyek országosan ismeretlenek. A legjellemzőbbek közé tartoznak – Tamás Veronika tipológiájában – az egyes településrészek közötti, a helyi megosztó személyiségek kapcsán kialakuló, az etnikai és az ipari-infrastrukturális konfliktusok. A Momentum pragmatikus, ügyközpontú szervezetépítése ezekre a konfliktusokra, törésvonalakra építhet. Ennek azonban az a feltétele, hogy helyben ne legyen „gazdája” az adott ügynek – kérdés, hogy a félnapos kitelepülések során megtalálhatók-e ezek az ügyek és az érintettek, illetve hogy ők maguk a Momentumhoz fordulnának-e, ha még helyben sincs szövetségesük. Mit jelent ez a gyakorlatban? Képzeljük el, hogy a polgármester személyével elégedetlenek vagy a cigánysoron nélkülözők, vagy a szemétégető megépítését ellenző kis helyi zöld csoport egy külső, bár országosan ismert és eddig sikeres csoportra hagyatkozna teljes egészében..
.

ITT OLVASHATÓ

NE A VARANGYKIRÁLYT NÉZD, HANEM SEGÍTS A HASBA RÚGOTT ÁPOLÓNAK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.14.


Órásit ment az interneten az Alinda című műsorból kirakott részlet, amelyben Kiss Tibi, a Quimby frontembere egy verset ad elő. Egy verset, amely ellenzéki szemmel Orbán Viktorról szól. Kormánypárti szemmel meg gondolom Soros Györgyről. De valójában a hasba rúgott ápolóról, a szamárpadra ültetett tanárról, a szájbaszart álmodóról, a szétbaszott országról.

Alig fél éve a Quimby egy fél ország ellensége lett, mert felléptek Tusványoson, majd ezután valaki betagelte a Facebook-oldalukon az erről készült kép mellé Orbán Viktort és a Fideszt. Bár a hiedelem az, hogy ők, de valójában külső személy is tagelhette a képeiket, és a zenekar tagjai is azt nyilatkoztál, hogy nem ők voltak. Árulásnak, meghunyászkodásnak, dörgölőzésnek mondták sokan azt, ami akkor történt. Mi sok cikket írtunk arról, miért nem volt az.

De érthető volt, ami történik, egy végletekig kettéosztott, feltüzelt országban. És most is érthető, miért Orbán Viktorra asszociál mindenki. mert ráillik, mert sokan azt akarják látni, hogy végre beszól valaki a hatalomnak.

Kiss Tibi saját bevallása szerint korábban egy darabhoz írta ezt a szöveget. Azt akarta bebizonyítani Alinda műsorában, hogy igenis politizál, de nem azt mondta, hogy pártpolitizál. Persze könnyen lehet, hogy a versben szereplő Varangykirályt a költő Orbánról mintázta. De én nem tudom mit akar a költő. Kiss Tibi szerint egyszerűen a világ jelenlegi politikai viszonyairól szól a varangykirályos vers...

SZÉGYENSZEMRE ORBÁNÉ AZ ÜNNEP

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.14.


Annál nagyobb szégyen nem érhet egy nemzetet, minthogy a szabadság ünnepét a zsarnok dicsőíti. A cenzúra eltörlését olyan ember ünnepli, aki megszállta a közmédiát, a strómanjai révén elfoglalta a szabad sajtó kétharmadát, és Mészáros Lőrinc nevén kivégezte az ország legnagyobb napilapját.

Olyan önkényuralom ünnepli a szabadság ünnepét, amelynek minisztériumai nem felelősek a magyar országgyűlésnek, mert az országgyűlés a kormányzó hatalom uralma alatt áll. A hatalmi ágak szétválasztása megszűnt. Az országgyűlés paródiája a parlamentarizmusnak, ahol semmiféle jogai nincsenek az ellenzéknek, és ahol nem egyenlő választások révén jön létre a parlamenti többség.

Olyan ember mondja az ünnepi beszédet, aki felszámolta a törvény előtti egyenlőséget, mind polgári, mind vallási tekintetben. Aki felszámolta a közteherviselést, akinek kliensei gazdagodnak, az ország népe pedig szegényedik, milliók nyomorognak. Aki ellopta már az ország legjobb földjeit, szállodáit, a lakosság megtakarított pénzét, a nemzeti bankot, az adófizetők milliárdjait, és még nincs vége. Étvágya és arcátlansága nem ismer határt.

Olyan zsarnok ünnepli a magyar szabadságot, aki újra feudális viszonyokat hozott létre. A hűbéresi rendszer virágzik, a papok dőzsölnek és uralkodnak, talpnyalók híznak, az ország népe jobbágy a saját hazájában, közülük százezrek rabszolgasorsban közmunkások. Orbán beszélő szerszámnak tekinti őket, akik számára a szándékosan lepusztított egészségügyben a halál és a temető van fenntartva. Az iskola szándékosan elbutít és alattvalókat nevel...

MILYEN JOBBIKOT SZERETNE A FIDESZ MAGÁNAK?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.14.


Tulajdonképpen mi a baja Orbán szervezetének a Jobbikkal? Csak nem attól tart, hogy egyedül kell majd zsidóznia, cigányoznia..?

A „középre húzót” alakító Jobbikot színeváltozásáért kárhoztatja a Fidesz: az a szervezet, amely radikális liberális gúnyájából öltözött át a történelem szemétdombjáról összeguberált „nemzetikeresztény” rongyokba, hogy valamelyest azokkal takarja rablóbanda voltát.

Persze, komikus, ha éppen a Fidesz vádol más pártot korábbi önmaga „elárulásával”; az is mókás, hogy akármelyik pártot vádolja bármivel is, mindig nyilvánvaló: szokása szerint saját sarát igyekszik másokra kenni. Ezt akár a bűntudat megnyilvánulásának is vélhetjük.

Szót sem érdemelne a dolog. Bandaháború, saját közönségük szórakoztatására…

Hanem ebben az egészben van valami érdekes; valami olyan, amit azért a demokratikus ellenzéknek mégiscsak észre kellett volna vennie, és szóvá is kellett volna tennie.

Újra meg újra azzal vádolja a Fidesz Vonáékat, hogy elárulták híveiket: antiszemita pártból filoszemitát csináltak… Aztán maga a Kedves Vezető közölte:

„Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak”.

Azért ez mégiscsak elgondolkodtató, nem? Vagy nincs ebben semmi, amit szóvá kellene tenni..?...

BÍRÓSÁG: KI LEHET FÜTYÜLNI ORBÁN VIKTORT MÁRCIUS 15-ÉN

INDEX HU
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2017.03.14.


A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság eltörölte a rendőrség azon határozatait, amelyekkel megtiltották Juhász Péternek és pártjának, hogy kifütyüljék Orbán Viktort március 15-én. Így végül az Együtt tüntetése kedd délelőtt 10 órakor az eredeti tervek szerint kezdődhet meg a Nemzeti Múzeum közelében.

"A gyülekezési törvény értelmében a gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések tarthatók, amelyeken a résztvevők a véleményüket szabadon kinyilváníthatják."

– írja a Fővárosi Törvényszék keddi sajtóközleményében. Juhász Pétert a TASZ ügyvédje, dr. Hüttl Tivadar képviselte. A végzés jogerős.

GYÓGYSZEREM AZ ÜNNEPRE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Aczél Gábor
2017.03.14.


A patikus hiába ütötte be a gépbe az egyik receptre felírt tabletta neve helyett a vele azonos hatóanyagot tartalmazó, de olcsóbb tabletta nevét, a gép azt nem árazta be, hanem kiírta, hogy a helyettesítést jogszabály nem engedi. Néhány száz forint volt csupán az árkülönbség, de nem értettem a tiltást, hiszen a többi gyógyszerem esetében a receptre felírtak helyett ezúttal is megkaptam a rendszeresen vásárolt olcsóbb (és összességében több ezer forint megtakarítást eredményező) változatot.

Reggelenként, jobbára pontban nyolckor látok hozzá napszakokra porciózni aznapi (a feleségem szerint életmentő) tablettáimat. Ez ma is így történt, miután a kifogyottak helyébe tegnap vásárolt gyógyszeres dobozokat besoroltam.
A művelet során – miközben egy, a vásárláskor ért bosszantó körülményre gondoltam – hívott valaki telefonon.

Az illetőt nem zavarta, hogy a bemutatkozását követő szövege hallatán felröhögtem.

A tegnapi bosszankodásom oka, hogy a gyógyszerész hiába ütötte be a gépbe az egyik receptre felírt tabletta neve helyett a vele azonos hatóanyagot tartalmazó, de olcsóbb tabletta nevét, a gép azt nem árazta be, hanem kiírta, hogy a helyettesítést jogszabály nem engedi. Néhány száz forint volt csupán az árkülönbség, de nem értettem a tiltást, hiszen a többi gyógyszerem esetében a receptre felírtak helyett ezúttal is megkaptam a rendszeresen vásárolt olcsóbb (és összességében több ezer forint megtakarítást eredményező) változatot...