2021. február 6., szombat

LESZ-E 370 FORINT FELETT AZ EURÓ?

G7.HU
Szerző: PLOSZ DÁNIEL JÁNOS
2021.02.06.


A koronavírus-járvánnyal, az oltások széleskörű elterjedésével, illetve a korlátozások feloldásával kapcsolatos bizonytalan környezetben jogosan merül fel a kérdés, hogy mire számítsunk az euró-forint árfolyam vagy a BUBOR*-ráták alakulása kapcsán az idei évben, illetve 2022-ben. Az MKB Elemzési Központja – az MKB Bank Nyrt. és a Danube Capital R&A Zrt. közötti együttműködés keretében készített Negyedéves Makrogazdasági Kitekintővel párhuzamosan – nemrég elkészítette friss árfolyam- és hozam-előrejelzéseit.

A 2020. októberi előrejelzés óta fokozatosan szigorodtak a járványügyi intézkedések Magyarországon és a szomszédos országokban is. A második hullám során az első hullámmal szemben – amikor gazdasági leállásra is sor került – a járvány elleni védekezés során kiemelt figyelmet kap a gazdasági működés fenntartása. A védekezés fő eleme a kötelező védőeszközök használata, a megfelelő távolságtartás elrendelése, illetve a tesztelések számának növelése, valamint a lokális gócok azonosítása és kezelése.

A járvány körüli bizonytalanság továbbra is fennáll, ugyanakkor a jövőt illetően bizonyos tényezők bizakodásra adnak okot. Számos nagy múltú gyógyszeripari vállalat védőoltása megkapta a szükséges engedélyeket, egyes országokban már megkezdődött a lakosság oltása, az Európai Unió és Magyarország is több forrásból jegyzett elő vakcinákat. Az oltottság szélesebb körben történő megjelenésével párhuzamosan a járványügyi intézkedések fokozatos feloldása is lehetővé válik. Ennek eléréséig azonban a koronavírus következtében megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak, szereplőknek, illetve az ellátási láncoknak is...

MAGYARORSZÁGON A MÁSODIK LEGALACSONYABB A MINIMÁLBÉR AZ EU-BAN A 2021-ES ADATOK SZERINT

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2021.02.05.


Kivételesen egészen friss, 2021. januári adatokkal dolgozott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat, amikor összeállította a tagállamok minimálbérének statisztikáit.

A pénteken közzétett számokból kiderült, Bulgária után Magyarországon a második legalacsonyabb a nominális minimálbér. Az árszínvonalat is figyelembe vevő vásárlóerő-paritáson számolva kevésbé rossz a helyzet, úgy hátulról az ötödikek vagyunk Bulgária, Litvánia, Észtország és Szlovákia után.

A magyar helyezés sokat romlott az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, akkor még – nominálisan nézve – a bolgár mellett a román és a lett minimálbérnél is magasabb volt a magyar.

A 27 tagállamból csak 21-ben létezik minimálbér, Dánia, Olaszország, Ciprus, Ausztria, Finnország és Svédország ezért szerepel kékkel az alábbi térképeken. Általánosságban elmondható, hogy a 700 euró alatti havi minimálbér a keleti, az 1500 fölötti pedig az északnyugati tagállamokra jellemző...

7+1 JOGI TÉVHIT A HÁZKUTATÁSRÓL

INDEX
Szerző: SEREG ANDRÁS
2021.02.06.


Pénteken házkutatást tartott a rendőrség Szász János filmrendező otthonában. Az intézkedés több kérdést is felvetett a témában járatlanokban. Kell-e engedély a házkutatáshoz? Kinek a jelenléte kötelező? Ki mit tehet, és mit nem? Lehet-e nyilatkozni vagy rögzíteni az intézkedést? És még néhány hasonló kérdés, amire nem biztos, hogy tudjuk a választ.


1. A magyar jogban van házkutatás.

BÁRMENNYIRE HIHETETLEN, DE NINCS.

Pontosabban: már nincs. Korábban házkutatásnak nevezték ugyanis azt a kényszerintézkedést, amelynek célja az eljárás eredményessége érdekében a ház, lakás, egyéb helyiség vagy azokhoz tartozó bekerített hely, továbbá az ott elhelyezett jármű átkutatása, illetőleg számítástechnikai rendszer vagy ilyen rendszer útján rögzített adatokat tartalmazó adathordozó átvizsgálása volt. Az új büntetőeljárási törvény, a 2017. évi XC. törvény (Be.) 2018. július 1-jétől viszont már egyszerűen csak kutatásnak nevezi ezt a nyomozati cselekményt:

A kutatás a büntetőeljárás eredményes lefolytatása érdekében a lakás, az egyéb helyiség, a bekerített hely vagy a jármű átkutatása. A kutatás információs rendszer, illetve adathordozó átvizsgálására is kiterjedhet.

2. Bármilyen indokkal elrendelhető a (ház)kutatás.

KORÁNTSEM.

Kutatást akkor lehet elrendelni, ha megalapozottan feltehető, hogy az a

- bűncselekmény elkövetőjének elfogására;

- bűncselekmény nyomainak felderítésére;

- bizonyítási eszköz megtalálására;

- elkobozható, illetve vagyonelkobzás alá eső dolog megtalálására vagy

- információs rendszer, illetve adathordozó átvizsgálására vezet...

MAGYAR VIROLÓGUS PROFESSSZOROK KÖZT SEM EGYÉRTELMŰ, MELYEK A LEGJOBB VAKCINÁK

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra Online
2021.02.06.


Duda Ernő és Rusvai Miklós szerint az mRNS a legjobb és az elölt vírusos nem annyira, Tóth Sándor viszont épp ez utóbbit teszi az első helyre.


Egy dologban mindenki egyetértett, bármilyen vakcina sokkal jobb a betegségnél, ezért, ha van rá mód, mindenképp be kell oltatni magunkat.

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzora ideálisnak azokat az oltóanyagokat tartja, melyek minél kevesebbet tartalmaznak a vírusból. Ide sorolja a hírvivő RNS-re épülő vakcinákat, melyek néhány óra alatt nyomtalanul eltűnnek a szervezetből, és jónak tartja az adenovírust tartalmazó vektorvakcinákat is, melyekben csak a vírus fehérjéjének egy darabja van, ebben az esetben ugyanis az immunrendszer csak arra összpontosít. Ha egy oltóanyag az egész vírust tartalmazza, szerinte akkor van a legnagyobb esélye, hogy valamilyen hosszú távú mellékhatása lehet, ami akár csak hónapok vagy évek után jelenik meg...

NAVALNIJ BÖRTÖNBEN, ELDURVULHAT AZ ERŐSZAK – VENDÉGÜNK SZ. BÍRÓ ZOLTÁN [HETIVÁLASZ 58]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.02.04.


Kedden letöltendőre változtatták Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista felfüggesztett börtönbüntetését, 2 év 8 hónapot szinte biztosan rács mögött lesz. Mihez kezdjenek most az érte utcára vonulók? Mire számíthatnak a hatalom részéről? Miért ennyire nyugtalan a Putyin-rezsim, és miért vált elnyomóvá egy olyan elnök, akiről hatalomra lépésekor még áradoztak a nyugati vezetők? Erről is kérdezi hetente jelentkező podcastunkban, a HetiVálaszban Sz. Bíró Zoltán történészt, Oroszország-szakértőt Vörös Szabolcs.


Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található...

GAZDASÁGI ÚJRANYITÁS - RÉGI GONDOKKAL

KLIKKTV
Szerző: NÉMETH PÉTER / PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2021.02.06.


Orbán szerint túl vagyunk a gazdaság védelmén, most a gazdaság újraindításának akciótervéről beszélt a miniszterelnök a – egyáltalán nem ellenséges – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén.

„Engem meglepett, hogy ezt mondta, hiszen a ‘21-es költségvetésben is benne van a gazdaságvédelemi alap. Ezt vagy nem tudja Orbán Viktor, vagy fittyet hány rá” – jelentette ki Petschnig Mária Zita a Klikktv-nek adott interjújában. „Szerintem ez az egész csak látszattevékenység, ahogyan a nyitásra vonatkozó nemzeti konzultáció is az, hiszen pontosan április eleje környékén lesz eredménye, amikor már amúgy is részleges nyitásra lehet számítani” – mondta.

KI NYER A BREXITTEL? - JOGI ABSZURDUM, DE TÉNY: A TÁRGYALÁSOK A SZERZŐDÉS RATIFIKÁLÁSA KÖZBEN IS ZAVARTALANUL FOLYNAK.

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IMRE
2021.02.06.


Nagy-Britannia elveszítette az Európai Uniót. A The Economist 2021. január 2-i száma ezekkel a drámai szavakkal köszöntötte az új évet, ami egészen mást jelent, mint amiről a brexitisták a 2016-os népszavazás óta beszélnek. A december 30-án kapkodva aláírt szerződés a no deal-nél (vagyis a megállapodás nélküli kilépésnél) alig jelent többet. Michel Barnier, az EU főtárgyalója maga is elismerte, hogy a többéves alkudozás nem volt más, mint egymás kölcsönös gyengítése.

A legújabb Brexit-szerződés terjedelme (1334 oldal) nagyon imponáló, de nem elegendő ahhoz, hogy egy gazdasági nagyhatalom és az Unió egységes piacának bonyolult viszonyait – a brit szuverenitás „visszaszerzése” jegyében – rendezze. Az EU teljes joganyagának, a nevezetes közösségi vívmányoknak a terjedelmét mintegy 100 000 oldalra becsülik. Téves feltételezés, hogy e gigantikus szabálytömeg mindennapos alkalmazása csupán a „brüsszeli” bürokraták hóbortja. Ahol nem igyekeznek a környezetet védeni, vagy nem ügyelnek az élelmiszerek biztonságára, ott természetesen nincs szükség ilyen mennyiségű jogszabályra.

Jogi abszurdum, de tény: a tárgyalások a szerződés ratifikálása közben is zavartalanul folynak. Többek között azért, mert például a pénzügyi szolgáltatások ügye még rendezetlen. A londoni City elveszítette az európai piacokhoz való automatikus hozzáférés jogát, ami gazdaságilag az Uniónak kedvez. A világlapok elemzői abban is egyetértenek, hogy az örökké euroszkeptikus britek távozása az EU-ból a huszonhetek számára egyfajta felszabadulás-élményt is jelenthet...

KINEK A KAMARÁJA?

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.02.06.


„A gazdasági válságban valamennyi szektor érintett és a bevételek csökkenése miatt igenis minden forint számít. A KSH adatai szerint 2020. decemberében 1.810.356 vállalkozás működött hazánkban és mivel a kicsiknek és a nagyoknak is egyaránt meg kell fizetni a tagdíjat – mindenkinek ugyanannyit, a kamarához több mint 9 milliárd (!) forint folyik be „kamarai közfeladatok ellátásához”. Ebből 900 millió forint pedig a törvény erejénél fogva egyenesen Parragh Lászlónál landol. Itt az ideje, hogy az Orbán-kormány kézzelfogható támogatást nyújtson minden (!) hazai vállalkozásnak. Ezért követeljük a vállalkozások évi kötelező kamarai hozzájárulásának eltörlését!” (Potocskáné Kőrösi Anita – Jobbik)


A fent idézett szövegrész a T/14891. számú – A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását célzó – február 5-én benyújtott képviselői indítvány általános indoklásában olvasható. Világos és közérthető a szándék: a képviselő asszony a kötelező kamarai hozzájárulás azonnali eltörlésére tesz javaslatot. Indoklásának további részében „köszönetet mond” az MKIK elnökének korábbi javaslataiért, amelyeknek következtében a KATA-s vállalkozók 3 millió forint feletti bevételének 40 százalékos büntető szankciója bevezetésre került. Szintén Parragh-i sugalmazásra fosztották meg a települési önkormányzatokat egyik fontos bevételi forrásuktól, a helyi iparűzési adótömeg jelentős részétől.

Potocskáné Kőrösi Anita előterjesztésében felteszi a kérdést, hogy „hogy egyáltalán mire is fizetik a cégek ezt a pénzt, hiszen értékelhető szolgáltatás nincs mögötte.” A magyar vállalkozói közösség egy évtizede nem kap választ arra az egyszerű felvetésre, hogy miért kell évi 5.000 forintot leperkálni a kamarának, amely a kötelező hozzájárulás szigorú behajtásán kívül semmit nem tesz az érdekkörébe tartozó milliónyi kisvállalkozóért. Azt persze látják, hogy az elnök magas körökben forog, pertu viszonyban a miniszterelnökkel és imád reprezentálni. De továbbra is megválaszolatlanul marad az a mindig vissza- és visszatérő kérdés: mi a bánatáért kell fizetnem egy olyan köztestületnek, amely nem tesz értem semmit?! Nem az összeg nagysága a bosszantó, hanem az ellenszolgáltatás nélküli fizetés. Nem véletlen, hogy a kötelező kamarai hozzájárulást a vállalkozó társadalom csak egyszerűen „kamarai adónak” nevezi. Sajnos joggal...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ AZ IGAZI OLTÁSI TERVTŐL A MIANMARI PUCCSIG

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.02.06.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra...

„A MAGYAR HATÓSÁGOK SZINTE PECSÉTNYOMÓ HELLYÉ DEGRADÁLÓDTAK” – INTERJÚ SVÉD TAMÁSSAL, AZ ORVOSI KAMARA TITKÁRÁVAL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.02.06.


A központosítás, a fizetésemelés és a hálapénz tiltása még nem fogja megoldani az egészségügy összes gondját, sőt további visszásságokat tárhatnak fel – nyilatkozta a Népszavának Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára.


Az önök realitás-projektje jelenleg az egyetlen fórum, amely módszeresen mutatja, mi történik az egészségügyben. Változott valami attól a rendszerben, hogy ezt elindították? 

Igen, néhány esetben, miután nyilvánosságra kerültek dolgok, egy-egy helyen volt valami változás. Bár az ok-okozati összefüggést nehezen tudnánk igazolni. Egyértelmű visszaigazolásokat csak a sajtó munkatársaitól kaptam, számukra hasznos, ők ezekből a bejegyzésekből sok részletet eljuttattak a nagy nyilvánossághoz. 

A kormányzattól vagy az intézményektől kapott visszajelzést? 

Nem! 

Retorzió sem érte azokat, akik segítették ezt a munkát? 

Szerencsére nagyon ritka esetben volt csak beazonosítható, hogy kitől származott az információ. Ritkán követtem el azt a hibát, hogy egyértelműen megneveztem intézményt. Tudatosan törekszem arra, hogy rendszerhibákra hívjam fel a figyelmet, és ne konkrét intézményeket vagy embereket állítsak célkeresztbe. 

Mostanra realitássá vált a hazai oltóorvosok számára az orosz és a kínai vakcina is, bár valójában egyikről sincs meggyőző dokumentációja a hazai hatóságoknak. Mit javasolnak az orvosoknak? 

Azért van némi különbség. Az orosz Sputnyikot és a dokumentációját a magyar hatóságok, ha ellentmondásos körülmények között is, de legalább vizsgálták. Emellett remélhető, hogy előbb-utóbb uniós hatósági engedélye is lesz, vagy legalábbis az ottani vizsgálatot követően tisztábban látunk majd. A kínai, Sinopharm vakcina – amelynél elsősorban hitet várnak el tőlünk – behozataláról és felhasználásról lényegében a külügyminiszter dönt. A magyar hatóságok szinte pecsétnyomó hellyé degradálódtak. Így a Sinopharm és más, esetleg a továbbiakban ugyanezen elvek szerint engedélyezett vakcinák beadása vagy nem beadása komoly lelkiismereti válságot okozhat majd sok-sok magyar orvosnak. Egyrészről legtöbbünk úgy tudja, hogy a beadott vakcina a jó vakcina, az eddig is rengeteg áldozatot szedő járvány csak így állítható meg. Másrészt: hogyan világosítsuk fel és győzzük meg polgártársainkat, ha a beadandó szerről magyar nyelvű, az összetevőket, mellékhatásokat, azok valószínűségét, illetve a hatékonyságot tartalmazó leírat egyelőre nincs? Ajánljuk vagy ne? Ha igen, kiknek? Veszélytelen-e az idősebbeknél? Egyáltalán, jogszerű-e a járvány ezen stádiumában létező, de elegendő menyiségben csak esetleg később érkező alternatívák helyett egy nem teljesen végigvizsgált vakcinát beadni? Ki viseli ilyenkor a felelősséget? Ha a jelen stádiumban valamilyen tanácsot a dilemma előtt álló kollégáknak mégis csak adni kellene, azt mondanám, mindenképpen várják és követeljék meg az egyértelmű, hivatalos magyar gyógyszer leiratot. Ha ennek birtokában és szellemében járnak el, ez alapján világosítják fel az embereket, ők már nem marasztalhatók el. A kamara is arra kérte közleményben a kormányt, hogy csak a hazai és az európai gyógyszerbiztonsági szabályok szerinti bevizsgálás után engedélyezzen vakcinákat...

A MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2021.02.03.


A SZERK.: El a kezekkel!


Igen, el a mocskos kezekkel a magyar katolikus anyaszentegyháztól! Nem tűrjük tovább a zaklatást, az abúzust, a papság könyörtelen üldözését!

A SZERK.: Helyedre

Február 1-jétől Stumpf István volt alkotmánybíró kormánybiztosként koordinálja a felsőoktatás ún. modellváltását, bármit takarjon is ez a job description.

A SZERK.: Világhírű oktatók

A Színház- és Filmművészeti Egyetem élére kijelölt katonatiszt legnagyobb csúsztatása talán az volt, hogy az egyetem korábbi vezetését tette felelőssé a szegényes körülményekért, az elavult infrastruktúráért; mintha a korszerű oktatás eszközeinek biztosítása a szenátus munkaköri kötelessége lett volna, nem pedig a fenntartó feladata.

PUBLICISZTIKA

VÁRADI BALÁZS: A bitcoin-sztori: régi problémát oldott meg, de bűnös célokra használták
A bitcoin tündöklése és tündöklése I.

Váradi Balázs közgazdász meséli el a földön túli világból érkezett "varázseszköz" történetét.

BELPOL

INTERJÚ

Pálinkás József: „A Fidesz megtagadta a polgári világot”

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke

A volt akadémiai elnök szerint pártja tudna új szavazókat hozni az ellenzéknek.

AZ OGYÉI, A KORMÁNY SÜRGETÉSE ÉS A VAKCINÁK ENGEDÉLYEZÉSE
Túl nagy nyomás

A koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák engedélyezése miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az érdeklődés középpontjába került. Az intézmény tagadja, hogy nyomást gyakorolna rá a kormány. Valóban nem teszi?

A BUDAPESTI HEGYVIDÉK ÁTALAKULÓ TELEPÜLÉSKÉPE
Telek, veszek, intézkedek

Régi hegyvidéki villákat dózerolnak le, hogy a helyükre modern házakat húzzanak fel. Ha valaki befolyásos, az építésügyi eljárás nem jelenthet számára akadályt. A haszon akár 100 milliós is lehet egy-egy projekten.

TANÚVALLOMÁS IRÁNYÍTOTT KÖZBESZERZÉSEKRŐL
Zsebbe tenni

A gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő rágalmazási pert indított egykori párttársa és volt helyettese, Galbács Mihály ellen. Galbács a tavalyi önkormányzati kampányban korrupciót hányt Görgényi szemére, Görgényi az állítólagos hamis vád miatt támad vissza. Most egy írásbeli vallomás borzolja a kedélyeket.

MÉDIAHATÓSÁGI JÁTSZMA A KLUBRÁDIÓVAL
Csak másnak szabad

Időhúzásra játszhat a médiahatóság a Klubrádió frekvenciapályázatánál, ez viszont a csatorna hagyományos sugárzásának megszűnéséhez vezethet. Egyelőre a bíróságon múlik, az adó használhatja-e az eddigi frekvenciáját február 14. után is.

ÖTVEN ÉVE HALT MEG RÁKOSI MÁTYÁS
Egy mondat

Rákosi Mátyás halála nem esemény, csak napihír volt – és még annak is csupán mínuszos. Ötven esztendeje bekövetkezett elhunytáról egyetlen mondat jelent meg csupán a hazai sajtóban.

KÜLPOL

INTERJÚ

„Az is-is megoldásokat szereti”
Wolfgang Schroeder politológus a CDU új elnökéről és Németország jövőjéről

A CDU új elnöke Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lett: nagy valószínűséggel benne tisztelhetjük Németország következő kancellárját is. Ki ő és mit akar? Merre tartanak a német konzervatívok, és mit várhat tőlük Európa? Az Universität Kassel professzorát, a Wissenschaftszentrum Berlin munkatársát faggattuk.

KENDE TAMÁS
Miért nincs elég oltóanyag az EU-ban, és mi köze ehhez a Brexitnek?

Az Európai Unió 2020 nyarán elhatározta, hogy központosítja a Covid-19-vírus ellen védő vakcina beszerzését – tulajdonképpen beszerzi a tagállamok számára ezeket az oltóanyagokat.

KIKNEK MUTATNAK AJTÓT A NAGY TECHCÉGEK?
A vállalhatatlanok

A politikai szereplőket a pénzügyi platformok eddig kesztyűs kézzel kezelték, de a helyzet változni látszik, a Capitolium ostroma után az Amazon és a Shopify is lépett. A szélsőséges politikai aktorok mellett azonban bárkinek megnehezíthetik az életét a nagy internetes szolgáltatók. Aki ma platformokra költözteti az üzletét, azonmód kiszolgáltatottá is válik nekik.

SZÍNHÁZ

NEKROLÓG
Minden jól állt neki
Börcsök Enikő (1968–2021)

És akkor arra gondoltam, hogy Marie-val kellene kezdenem ezt a siratót; Börcsök Enikő fehér ruhás Marie-jával a Woyzeckben, mert ez a fehér ruha valahogy... De nem.

NEKROLÓG
Börcsi, zsötem!
Börcsök Enikő (1968–2021)

Az első filmemre készültem, és az ilyenkor szokásos köröket futottam, hogy megtaláljam a három főszereplőt.

HOL TART AZ ONLINE SZÍNHÁZ?
Különben is időszerű

A járvány okozta online-tartalom-megosztási fordulat alighanem kultúrtörténeti jelentőségű. A szűk egy év tapasztalatai alapján úgy tűnik, mind a szakma, mind a közönség képes volt a váltásra. De mit mutatnak a számok?

ONLINE SZÍNHÁZ
Itt járt Greta
Gimesi Dóra: Emma csöndje

Autizmus és klímaválság: két igen aktuális, a kisgyerekek életét is erősen érintő témát dolgoz fel a Kolibri Színház előadása. A nagy vállalást az alkotók és az előadók kis döccenőkkel teljesítik.

RÉS A PRÉSEN
„Nem beszélnek virágnyelven”
Tilly Anna társszervező, Finnagora

Tilly Annával, a Finnagora társszervezőjével beszélgettünk

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„A Szent Ego súlya alatt”
Jagicza Patrícia képzőművész

Új egyéni kiállításán az identitáskeresés és a személyes történetmesélés elemei állnak a középpontban. A Blank Space cím egy olyan lélektani síkra utal, ahol az egyén új, eddig ismeretlen, személyes rétegeit fedezheti fel és értelmezheti újra emlékek, álmok, kognitív struktúrák segítségével.

SORKÖZ

KÖNYV
Magánügy
Tamás Zsuzsa: TövismozaikMagánügy marad, ami ebben a regényben le van írva. Az elbeszélőnek az lenne a szerepe, hogy kimozgassa, ami a magánemberekben benne szorul, kitágítsa a bennrekedt világokat, felképezze a tág vonatkozási rendszert, egész a csillagokig.

KÖNYV
Therese Anne Fowler: Z – Zelda Fitzgerald regénye

Akinek saját művészi ambíciói vannak, nem éri meg nagy íróhoz feleségül menni; aki mégis így tesz, még a saját életéről szóló regényben is csak másodhegedűs lehet – jó esetben.

KÖNYV
Kácsor Zsolt: Cigány Mózes

A kezdetek kezdetén nem az Úrnak lelke táplálja vala az vizeket, hanem a nulla terjed szét és kezd pörögni, ebből lesz az anyag, az idő, a hő, a szerves élet és „a multiverzum legnagyobb kreténje”, az ember.

KÖNYV
Székelyhidi Zsolt: A kékkőkúti csillag

A két kisregényből álló könyv olvasása közben „valószínűleg mindenki fejében ugyanaz a két, magától értetődő gondolat futott át: 1. nonszensz és 2. alkohol”.

ZENE

OPERA
Ennyi jó kevés
Mozart: Szöktetés a szerájból

Lidérces álmaimban olykor operát kell rendeznem, de persze nem vagyok rá képes, hiszen ehhez a mesterséghez nem értek. Ám ami az egyiknek feszélyező fogyatékosság, azon a másik könnyen túlteszi magát – akár ébren, valós körülmények között is.

INTERJÚ
„Nem szerettem volna édesapám árnyékában élni”
Horváth Ákos zenész

Horváth Charlie fiának, Horváth Ákosnak zenekara, a Stardust most a melodikus rockzenével törhet be Európába. Interjú.

MI A KOTTA?
Szemben a parasztsággal

Klasszikus zenei programajánló a 2021/05. hétre

LEMEZ
Bicep: Isles

A klubokat és fesztiválokat egyaránt süket csendre kárhoztató lockdown 2021. január 30., szombat nem könnyíti meg a stúdiójukban babráló előadók dolgát sem.

LEMEZ
Johnny Cash and the Royal Philharmonic Orchestra

Amire valaha csak Rick Rubin, Jack White vagy Ethan Johns volt képes, azt ma könnyedén elvégzik a királyi filharmonikusok.

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Lakótelepi dühöngő
Puzsér Róbert és társai a Spirit FM-en

A műsor most úgy fest, mintha egy kocsmai beszélgetésre a kocsmák sajnálatos zárva tartása miatt egy rádióstúdióban kerítettek volna sort.

TÉVÉSMACI
Kengurulépcső

Tévéműsor-ajánló

Egy hét tudomány 2021/05.


Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/05.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/05.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

MÁTYÁS KIRÁLY AZONOSÍTÁSA
Modern genetika Kásler szolgálatában: mire juthatnak Mátyás csontjaival?

A miniszter bevallottan egy hiedelmet is szeretne verifikálni: mi van, ha Mátyás luxemburgi Zsigmondtól származik?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Flan de Coco

Kókusztejes crème caramel – a francia és a spanyol konyha népszerű desszetje másként.

ÉTEL, KIHORDÓ
Attaboy Streat Food Bistro

De mit jelent az Attaboy?

MIKROFILM

INTERJÚ
„A sikolya bennmaradt”
Ólafur Darri Ólafsson színész

Egyike a legnagyobb izlandi színészeknek, de Hollywood is számon tartja az elérhetőségeit. Most épp a NOS4A2 horrorsorozatban látható, de honfitársa, Baltasar Kormákur is előszeretettel foglalkoztatja. A széria amerikai forgatásán beszéltünk vele.

TÉVÉSOROZAT
Nagy fa
Steve McQueen: Kis fejsze

Ezt az Amazon és a BBC gyártásában készült ötrészes művet csak jobb híján, illetve a bemutatásának módja miatt lehet sorozatnak nevezni. A legrövidebb rész is hosszabb, mint egy óra, a nyitó epizód pedig a maga 128 perces játékidejével valóban mozifilmes terjedelemmel bír. Az összhatás mégis akkor jön ki a legjobban, ha szériaszerűen halad egyik részről a másikra a néző.

TÉVÉSOROZAT
30 ezüst

Hívőként és nem hívőként tekintve is van a kereszténységben valami hátborzongató.

FILM
Ásatás

„Az a szép zöld gyep!” – tört fel Rajz Jánosból 1979-ben a filmtörténetileg jelentős sóhaj, a legjobb mondat, ami parkőr száját filmen csak elhagyta.

FILM
Radioactive

„Ön a tanszéken a mindössze 23 női kutató egyike.” „Az egy prímszám.”

„A HATALOM ALIG BECSÜLI A KULTÚRÁT” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2021.02.05.


A TARTALOMBÓL:

– Szégyen a válságkezelés – Nagy lett a költségvetési hiány, beomlott a gazdaság, és sokan meghaltak – mondja Zsiday Viktor. Interjú

 A hatalom alig becsüli a kultúrát – Osvárt Andrea a bölcs és hangos kommentelőkről, az ideológiai besorolásról, a nőkkel szembeni előítéletekről és a bátor színészekről. Interjú

– Probléma vagy megoldás akarunk lenni? – Többen keresik Washingtonban az együttműködés új lehetőségeit, mint gondolnánk – mondja Szemerkényi Réka volt nagykövet. Interjú

– Kőbánya különb, mint Párizs – Az orbánista nyilvánosság tele van azzal, hogy Magyarország felől fog megújulni Európa, de ha valaki hallotta a Világslágerek Pataky-módra kazettát, csak kételkedhet ebben – mondja Csunderlik Péter történész. Interjú

– Önként és dalolva – Megszavazták az egyetemek alapítványi működésbe adását az intézmények szenátusai

– Róna Péter: Az új agráregyetem nem jelent garanciát a kitörésre – Félő, hogy a magyar vidék felemelésére szánt ezermilliárdok részben haveri zsebekbe kerülnek

– Kiűzték a várból, politikai kihívó lehet belőle – Berecz Mátyást, Eger napokban távozott alpolgármesterét – a Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatóját – szavai szerint a politikai machinációk üldözték a politikai életbe. Várhatóan a DK jelöltje lesz az előválasztáson. Interjú

– Muszáj először az időseket beoltani – Az ő oltásuk csökkenti leggyorsabban a koronavírus-fertőzésből fakadó halálozás mértékét – mutatta ki a ELTE Biológiai Intézet elméleti biológusa

– A leggazdagabb magyar tankjai és gyarapodása –  A pénzeső az elmúlt időszakban sem állt le

– Hősök ter(v)e – A vendéglátósok küszöb alatti, demagóg pártok által kisajátított tüntetésein leginkább nevetni lehetett, végül mégis eredményt hoztak

– Nyolc lépcső, harmincöt év – Az ország egyetlen munkáspárti polgármesterével beszélgettünk Borsodbótán Orbánról, Sorosról, Kádárról

– Orosz stresszteszt – Az ellenzéki politikus, Navalnij letartóztatása miatti tüntetések próbára teszik a putyini rendszer stabilitását

– Puccshoz nyúltak a vesztesek – Mi lesz Mianmarban?

– Megreguláznák Zuckerbergéket – Miként lenne lehetséges törvényileg számon kérni feltételezett „ideológiai” tiltásokat, korlátozásokat egy közösségi oldalt működtető cégen?

– A zene apoteózisa – A Magyar Állami Operaház felújításán Zoboki Gábor építész és Kiss Vámosi Tamás főépítésvezető kalauzolt minket végig

– Veszedelmes cukorkagyártás – Tímár György, akinek nevéhez fűződik a kakasos nyalóka, és ő mártotta elsőként csokoládéba a szaloncukrot

– Egy Magyar Köztársaság bukása – Hetvenöt éve, 1946. február 1-jén kiáltották ki a második Magyar Köztársaságot

– Kísérlet a hegyen – Szabad egyetemek a múltban is többször próbálták már szétfeszíteni a hivatalos kereteket, az egyik leghíresebb kísérlet az amerikai Black Mountain College volt

– Négy hét műtüdőn – Immár a rehabilitáció szakaszába lépett annak a koronavírus-fertőzésen átesett kismamának a gyógyulása, akinek életét a Semmelweis Egyetem orvosai mentették meg példátlan, 69 napig tartó küzdelem során

– Hányan haltak volna meg korlátozások nélkül? – Meglepő módon az emberek viselkedését olyan modellek is jól képesek szimulálni, amelyekkel eddig csak molekulákat és sejteket vizsgáltak. Így jött létre Szeged virtuális mása.

– A csodatevő citrom – Mi mindenre jó ez a ma már Magyarországon is termelt gyümölcs?

– A kecske ünnepe – Újra a bajnoki címért száll harcba Tom Brady, minden idők legjobb amerikaifutball-játékosa

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Tömeggyilkosok emlékezete
– Reichert János: Katasztrofális családpolitika
– Szerető Szabolcs: Az Isten pénze – Álláspont
– Szathmáry István: Holokauszt és Instagram
– Antalóczy Máté: Szatíra koronavírus idején
– Lukácsi Katalin: Az ember tragédiája
– Pápay György: Jobbról előző miniszterelnök-jelöltek – Több a zászló
– Gulyás Balázs: Krumpligazdasági és Kolompérminisztérium – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Híd Jenő rajzol: Nem árt az óvatosság!
– Wekerle Szabolcs: Hajaz – Újbeszél
– Gazda Albert: Klasszikusok vívmányok idején
– Szerető Szabolcs: Csillagos ötös – Szotyola
– Dévényi István: Örök hálám, Varga Judit, miniszter asszony!
– Marabu: Egyenlőség

Tárca:
– Lanczkor Gábor: Balatonhenye, Öreghegy
– Benedek Szabolcs: Szerkesztői üzenetek – Az én hangom mélyebb

Kritika:
– Közérthetően a Horthy-korszakról – A Horthy-korszak vitatott kérdései
– Önmegvalósítóknak – Szántó Péter: Válj valóra!
– Csinálj úgy, mintha vicces lennél – Mintha egy városban lennél. Rendező: Martin Scorsese
– Hol vannak a tűzoltóautók? – Max Porter: A bánat egy tollas állat
– „Ez a hely egy nagyon jó konzervdoboz…” – Gyimesvölgyi népzene Kostelekről

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.02.05.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Hanyatt a pocsolyában

Amikor Szijjártó moszkvai tárgyalásainak kezdetén a tolmács jegyzeteléshez kivette a tartóból az e célra kikészített íróeszközt, Lavrov orosz külügyminiszter mosolyogva félreszólt egy munkatársának, hogy „rögtön lopják a tollat”. Amit nagyon kényelmes volt úgy értelmezni, hogy az orosz diplomata a magyarok lopós természetéről tett gúnyos megjegyzést, mert ilyen a hírünk még Moszkvában is (vö. burgenlandi bolt, 1989-ben: „magyar, ne lopj”). De valójában semmiféle lopás nem történt, és Lavrov végképp nem kritikus éllel mondta, amit mondott (igazságtalanul belekeverve a fordítói szakma jelen lévő kiváló és tapasztalt képviselőjét), ugyanis a két kleptokratikus rendszer együttműködése pontosan azon a mindkét fél számára üdvös tényen és információn alapul, hogy a lopás – egy másik szakmát nézve – mindkét ország politikusainak életformája; ha nem így volna, nem lenne ilyen gyümölcsöző számukra az együttműködés. Lavrov nyilvánvalóan nem akart volna ennek véget vetni.

Más kérdés, hogy a nem hivatalos epizódocska azonnali nyilvánosságra hozatalával az orosz kormányzat mit akart rejtve mondani a magyaroknak. Lehet, hogy semmit, az a pár másodperc csak úgy figyelmetlenségből maradt a Facebook-videóban, Lavrovnak és főnökének már csak ilyen őrmesterhumora van, ezt megszokhatta a világ, ahogy megszokta az egyéni gyilkosságokat és a háborús cselekményeket is...

Standeisky Éva: A köz társaságai

Pályi András: Varsó: újra abortuszháború

Benda László: Ezt örökli Biden a Távol-Keleten

Valki László: Becsapta a Nyugat Gorbacsovot?


Egyes vélemények szerint a nyugati politikusok a hidegháború lezárásáról 1989 és 1991 között folytatott, történelmi jelentőségű tárgyalásokon félrevezették Gorbacsovot. Állítólag azt ígérték az SZKP akkori főtitkárának, hogy a NATO nem veszi fel azokat az államokat, amelyek távoznak a Varsói Szerződésből. Mások szerint ilyen ígéret a tárgyalásokon nem hangzott el, a NATO tagjainak a száma pedig csak akkor kezdett növekedni, amikor Gorbacsov már régen lemondott. A vita sok éve tart, annak ellenére, hogy időközben nyilvánosságra kerültek a bővítéssel kapcsolatos, korábban titkosnak minősített diplomáciai iratok...

Darvas Béla: Szükség

Kovács Zoltán: Mindennapos hitelügyek

Bartusz-Dobosi László: A könyvek titkos élete

Simonovits András: Magyar csalafintaság

Berend T. Iván: Védőoltás és társadalom

Lady Montagutól Karikó Katalinig

Karsai László: Egy emlékműről

Magyar Péter: Forgó köpönyeg

Domány András: Támadni kell!

Molnár Erzsébet: K. az oltóponton

F E U I L L E T O N 

Pócsik Andrea: Akaratlagos felejtések és emlékezetek
Varga Ágota dokumentumfilmjeiről

I N T E R J Ú

Simon Andrea: „Meglátom a hibákat”
Beszélgetés Gál András korábbi válogatott vízilabdázóval, ügyvéddel

V I S S Z H A N G

Földényi F. László: Díszvacsora

Kenyeres Zoltán: Csoda?

Szilasi György: Ave Maria

Dobozi István: Antidiplomata

Takács Géza: Önismeretünk

Bogdán fejezetéről

Szőnyi Andrea: Közös térben

P Á R A T L A N

[Közreadja: Szilágyi Ákos]: DE SZERETNÉK...
Posztpetőfi Sándor

(avar): KÉRDEZZÜNK BÁTRAN

B. Gy.: CSAK EGY OPERATŐR...


aha: AMAZONOK

jos: SANDHURST

jobbi: FELIKSZ

Cöfös Béla: GÖDÖRBEN

Nyerges András: VISSZAVÉTEL


imsz: PERCEMBER

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.02.05.


K R I T I K A

Sinkó István: Oh, azok a...

(A kort idéző dokumentumok az Artpool archivum kiadványában találhatóak. Kemény György kiállítása a Vintage Galériában február 19-ig látogatható.)...

Wagner István: Hétköznapi hősök

(Stephan Balkenhol, Lehmbruck Museum, Duisburg, február 28-ig tart, a járvány miatt átmenetileg zárva. A müncheni Schirmer/Mosel Verlag katalógusával, 120 oldalon 70 színes képpel, a múzeum honlapján online tárlatvezetésekkel, a WDR (Westdeutscher Rundfunk) tévé Westart kultúrmagazinjában videó egy éven át.)...

György Péter: Celeb „kurátorok”, többféle festővel

(HUN20, Lobenwein Galéria)...

Stőhr Lóránt: Üldöztetés idején

(David France: Isten hozott Csecsenföldön! Bemutató: Verzió Filmfesztivál. Forgalmazó: HBO)

Hogyan történhet meg mindez Oroszországban, tehetnénk fel a naiv kérdést. Ha nem tudnánk a választ, segítenek megtudni a dokumentumfilm szereplői. Felvételeket láthatunk arról, hogyan vernek agyba-főbe melegeket agresszív férfiak, akiket aztán a rendőrségnek sehogy sem sikerül kézre kerítenie. Moszkvában a rendőrség még csak félrenéz, Csecsenföldön már a hivatalos erőszakszerveké az LMBTQ közösség megkínzásának és kiirtásának feladata. Természetesen a Kreml jóváhagyásával...

H. Orlóczi Edit: Az államtitkár cirkusza

(Online gálaműsor a Fővárosi Nagycirkusz új épületének 50. születésnapján.)

A mostani, évfordulós műsorban túltengett a szöveg. Az államtitkár ünnepi szólamai a szokásos NER-panelekből épültek fel, a szakmai közeget a két konferanszié képviselte. Közülük a hölgyet emelem ki, mert kínálkozik az összehasonlítás az öccsével, Ócsai Gáborral, az ezredforduló évtizedeinek FNC-s műsorvezetőjével. Volt, aki nem kedvelte őt, de én Pucut tartom a tökéletes konferansziénak. Kicsi gyerekkorából eredeztethető akrobata rutinjával, mint hal a vízben mozgott a manézsban, és az oda illő bugyuta kis riposztjait adta el/ő a kivételesen megnyerő orgánumán. Ehhez képest Böbe, a magyar újcirkusz nagyasszonya feszengett, és olykor alig lehetett érteni a bárgyú szövegeit...

Molnár Zsófia: Digitális fesztiválturizmus

(Lessingtage 2021 Digital, online, január 20–31.)

A hamburgi Thalia Theater és a stockholmi Dramaten (Királyi Drámai Színház) összekapcsolódásával tető alá, helyesebben képernyőre hozott digitális Lessingtage célkitűzéseit tekintve eleve „levédte” magát: a beharangozó szolidaritási gesztusként „esztétikák és stílusok eklektikus panorámáját” ígérte, és a „fesztivál” nagyjából ezt is adta. A második nap egy kisfilm erejéig (Voices of Europe) érdekes volt rendezőktől, színházvezetőktől hallani, mennyire másként fest a jelen és a jövő színházképe Moszkvában, Antwerpenben vagy Nagy-Britannia zöldellő rétjei mellett. Majd az előadás-felvételeken újra és újra szembesülni azzal, milyen más a fénytörés két és három dimenzióban (amihez most volt élő összehasonlítási alap, legalábbis azoknak, akik látták színpadon is Székely Kriszta a programban szereplő, 2016-os Nóra-rendezését)...

Fáy Miklós: Énekelt szavak

(Golden Renaissance – Josquin des Préz – Decca, 2021)

A dicsőséges test helyett a CD-n a központba a dicsőséges Josquin került, hiszen a misetételek közé nemcsak az egyházi szövegekre írt motettákat illesztették, de az El grillót is, ami, akárhogy nézem is, a tücsökről szól, aki híresen jó énekes. Persze, Josquin ehhez is értett, a chansonokhoz és frottolákhoz, de… Nem tudom, talán nincs is igazán de. Ez egy CD, nem egyházi segédanyag, miért ne lehetne a zenét és a zeneszerzőt ünnepelni vele?...

Grecsó Krisztián: Vezérkarok

(Litera.hu, a hét filmje, január 26., a Magyar Könyvhét író- és vezérkarának értekezlete, Nagy Gabriella jegyzeteivel)

Az e heti lehetne igazi kuriózum, izgalom, de ahhoz sajnos túl rövid, a hét filmje nem is olyan jó, mint amilyennek Nagy Gabriella író, a lap főszerkesztője látja. Az 1929-es filmhíradórészletet – melynek az a címe, hogy A Magyar Könyvhét író- és vezérkarának értekezlete – ő találta, és egy finom, okos, élvezetes jegyzettel megmutatta, honnan kell nézni. Valószínűleg így kellene vizuális kultúrát tanítani iskolában, ahogy Nagy Gabriella csinálja...

Torma Tamás: Szemben a Várral

(A játszótérrel, sportrészekkel felújított Tabán)

Lehet a civilekben nyűgöt látni, de nem érdemes: ők a legjobb helyszakértők. Mint például Saly Noémi, aki a bontás előtti régi Tabán térképével segítette a főkerteseket, hiszen új fát ültetni lehetőleg az egykori udvarok helyére érdemes, nem a bontási sitthalmokra. Vagy a Zöld Tabánért csoport képviselői, a kertészmérnök végzettségű Székely Kati és Őze Ildikó: mindketten kutyások, és másokkal összefogva már évek óta maguktól is ültettek emlékfát minden elpusztult tabános kutyának...

Csuhai István: Iskola a határon túl

Ben Lerner: Az iskola Topekában. Fordította Pék Zoltán. 21. Század Kiadó, Budapest, 2020, 317 oldal, 4290 Ft

Az iskola Topekában eredetileg 2019 októberében jelent meg, és talán nem egészen rugaszkodom el a valóságtól, ha megjegyzem, hogy a regény menet közben erőteljes kritikája az utolsó időszakát élő Trump-adminisztrációnak, annak a szellemiségnek, ami az az unortodox 45. amerikai elnök politikája volt, illetve mindannak, ami hozzá elvezetett -- anélkül, hogy maga az elnök feltűnne a könyv lapjain, vagy személye és tevékenysége az elbeszélők tudatában akár csak egyszer is erőteljesebben előkerülne. De tény, hogy a regény cselekményét a Trump-kérdés keretezi: egyik első epizódja Bob Dole szenátor felbukkanása egy russelli vitabajnokságon (a Bill Clintont második ciklusa előtt kihívó képviselő szülőhelyén; jellemzésében külön hangsúlyt kap, hogy az egyetlen republikánus elnökjelölt volt, aki személyesen vett részt a 2016-os, Trumpot jelölő konvención), a regény zárójelenete pedig New Yorkban játszódik, Trump a menekültek családegyesítését ellehetetlenítő törvénye elleni flashmob-tüntetésen. E két mozzanat között a társadalmi együttélés megannyi kérdése és problémája felsejlik – Az iskola Topekában nyíltan politizáló mű, noha megfigyelései, következtetései és tanulságai inkább kifinomultak, mintsem szájbarágósak...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Bartha Judit: Ex libris


Joseph O’Connor: Árnyjáték
Dacre Stoker és J. D. Barker: Dracul
Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete
Matt Ruff: Lovecraft földjén

ÉS-KVARTETT – Selyem Zsuzsa Az első világvége, amit együtt töltöttünk című novelláskötetéről


Károlyi Csaba Deczki Saroltával, Szolláth Dáviddal és Visy Beatrixszel beszélgetett 2021. január 26-án Zoomon. A felvételt meg lehet nézni jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb egy hónap múlva Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regényéről lesz szó.

I R O D A L O M

Szaniszló Judit: Fosztóképző

Az írónak a negyedik emeletről néhány napja egyáltalán nem volt jókedve, elhagyták. Patrónusom kockás műbőr szatyrában olcsó kannásbort látott, és akkor éppen nem volt hajlandó belegondolni abba, amibe máskor viszont igen, hogy józanul bizonyára ő sem bírna egy üveglapokkal körbezárt trolimegállóban vesztegelni nappal, és átmenetileg elkotródni onnan éjjel. Aznap gyenge akaratú rokkantnyugdíjas voltam, megérdemelt sorsa lealjasult elszenvedője, aki valaha gyárban dolgozott, de mára önmaga árnyékává lett. Mindegy, hogy milyen gyár volt az a gyár, az írónak ilyenkor minden gyár egyforma. Aznap a családi hátterem is érdektelen volt. Az önmaga árnyékávát, rosszkedvű napjain, az író a negyedik emeletről dőlttel írja, így adva nyomatékot a benne szimultán munkálkodó szociális érzékenységnek és iróniának...

Patak Márta: Rudi, a sírásó

A végén kezdem. Rudit tegnap temettük, bátran mondhatom, hogy vele egy legenda költözött a sírba. A munkájában nem is lesz egyszerű pótolni, ki akar manapság sírásó lenni, főleg olyan lelkiismeretes, mint amilyen Rudi volt. Még a múlt héten is megásta a sírját annak az elszármazott falubelinknek, akit jóformán nem is ismertünk, akitől a plébános úr szokásához híven szép gyászbeszéddel búcsúzott, és amikor a hívek meg a rokonok annak a lelki üdvéért imádkoztak, akit következőnek szólít majd el az Úr, Rudi magában megállapította, az bizony már én leszek.

Ha vissza lehetne forgatni az idő kerekét, pláne, ha adtak volna annak idején a pszichológiára, akkor Rudinak talán jobb sorsa lehetett volna, mint amilyen jutott neki, de az az igazság, közvetlenül a háború után akkora volt a szegénység még a faluban is, ahol azért mindig volt mit enni, hogy föl sem tűnt a sok szegény gyerek között a szerencsétlen Rudi problémája. Egyszerűen tudomásul vették, van ilyen, Rudi lánynak született, de valójában mégis inkább fiú, elég csak ránézni...

Simon Bettina Csendes rész

London egyik csendes részén jártunk, és egy központból, híd lábától indultunk. Már nem éreztem a lábaim, de jólesett mozgatni őket. A hatalmas fiú mellett egy kicsit szaladnom kellett. Úgy mozogtam, mintha én is egy nagyobb méretű fiú lennék. A vonzó nőkre szokás mondani, hogy a nyakukig ér a lábuk. Amikor már csak nadrág volt rajta, akkor éreztem olyat, mint a hosszú női combokkal a férfiak. Hosszú volt a felsőteste. És olyan elegánsan mozgott mégis, pedig nehéz lehet egy ilyen megnyúlt törzset tartani. Vannak tartásjavító pántok, övek, amiket ruha alatt kell hordani. Neki nem volt szüksége egyikre se...

Gáspár Sára: Angyalcsinálás

Anyám a tanfolyamról hazaér, de most elmarad a szokásos kérdezősködés, hogy sikerült a dolgozat, elég sós lett-e a rakott krumpli, kértek-e még valamit enni. Sietve vetkőzik, hogy ne legyen időnk letámadni, és bezárkózik a fürdőszobába, lopva veszi elő az arkangyalos kártyapaklit. Régen nem láttam ilyen izgatottnak. Bemegyek, mintha csak kezet akarnék mosni, ő csillogó szemekkel fordul felém: húzz egyet, mondja. Jeremiel arkangyal, olvasom, anyám boldog, nagyon jó, már veszi is elő a kézikönyvet: azt jelenti, hogy vége a nehézségeknek, és innentől csak jobb lesz minden. Akarsz nekem is húzni egyet? Örülök, hogy játszik velem, igyekszem jót húzni. Gábriel arkangyal...

Győry Domonkos: a félhelyes


(...) pár napja hamis tanú lettem, legalábbis alátámasztottam csutori sztoriját arról, hogy miért is kellett a művelődési házra nyert uniós pályázat pénzét a járdára fordítani, merthogy ugyebár az utcai rendezvények és a többi mégse mehet libafosban tipródva, és arról hallgattam, mint a süket disznó a búzában, hogy a járdának csutori veje volt a kivitelezője, és nem is fű volt ott, pitypanggal, papsajttal meg lóherével, hanem egészen tisztességesen megcsinált betonjárda, mivel az átkos végén kiosztották a lakosságnak e célra a téesz enyhén fagyott cementjét, persze azóta kicsit felrepedezett, meg minden, de attól az még tisztességes járda volt, de hát ide aszfaltozás kellett aranyáron...

Gömöri György: Emigránsok

Gömöri György: Tévhitek

Locker Dávid: Műsorterv

Locker Dávid: A Könnyen Barátkozók

Locker Dávid: Az empatikus barátok az egyetemről közbelépnek

„AZ EVILÁGI HATALOM ÓHATATLANUL KORRUMPÁLJA AZ EGYHÁZAT” – GÁJER LÁSZLÓ A LIBERALIZMUS ÉS A KATOLICIZMUS KIBÉKÍTÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.02.04.


Nem lehet csak az abortuszkérdés, de nem lehet csak a menekültkérdés alapján sem meghatározni, hogy melyik párt képviseli az igazságot – mondja Gájer László katolikus pap. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2-es számú Keresztény Bölcseleti Tanszékének vezetője elsőként írt magyar nyelvű monográfiát Lord Acton 19. századi angol történészről, aki kísérletet tett a politikai liberalizmus és a római katolikus tanítás összeegyeztetésére. A karácsonyra megjelent kötet kapcsán arról is kérdeztük Gájer Lászlót, hogy miért megosztó a liberalizmusnak már a kutatása is még mindig katolikus körökben, és hogy miért a „sötét középkornak” köszönheti Európa, hogy elkerülte a keleti típusú despotikus rendszerek kialakulását. Interjú...

TÓKA GÁBOR: VEZET AZ ELLENZÉK, DE EZ MÉG NEM ELÉG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.06.


„Még sok feladat áll az ellenzék előtt, mert mint említettem, jelenleg – szerintem – vezet a Fidesz a várható mandátumok megoszlásában. Ennek megfordításához jelentős előrelépésre van szüksége az ellenzéknek, és egy szűk vezetést nem lesz könnyű megtartani a választásokig. Ez nem elérhetetlen, de nagyon sokat kell dolgozni hozzá. Nem lehet abban bízni, hogy a másik fél tétlenül nézi a fejleményeket” – így nyilatkozott a Hírklikknek Tóka Gábor elemző, aki a kutatóintézetek adatai alapján méri a közvéleményt. Szerinte további négy-öt százalék javulásra van szükség ahhoz, hogy abból parlamenti többség alakulhasson ki.


Ön, a most elindított blogjában, a Vox Populiban, összegzi és elemzi a magyarországi közvélemény-kutatások eredményeit, és ezt a rendszerváltásig visszamenőleg megteszi.

– Eddig 2018-tól tettem ki minden kutatás adatait, de valóban látható lesz majd 1990-től kezdve.

Ezt én értem, de azt is olvastam, hogy ezen adatokért – mármint a többiekéért – nem vállal felelősséget, és azt szintén olvastam öntől, hogy nem is tartja őket megbízhatónak, mert erősen függnek a megrendelőiktől, azaz politikailag megkérdőjelezhetőek. Ettől még az ön összesítéséből kikerekedik egy hiteles kép?

– A közvélemény-kutatók adatait az hitelesíti – már amelyikét –, hogy a cégük tekintélyét, szavahihetőségét viszik vásárra a publikációikkal, és megadnak néhány technikai adatot a kutatásukról (mikor, milyen módszerrel, mekkora mintát kérdeztek meg). Én a személyes hitelemet viszem vásárra, plusz pontosan és részletesen megmutatom, hogy az összegzéseimben használt módszerekkel, milyen pontosan lehetett előre jelezni a közelmúlt választási eredményeit, és hogy 30 éves szakmai pályafutásom során, mennyi kutatást végeztem, milyen tudományos publikációim vannak a témában, ezeknek milyen a nemzetközi idézettsége...

„NEM A 24., HANEM MÁR NAGYJÁBÓL A 28. ÓRÁBAN VAGYUNK A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS TANÁRHIÁNY PROBLÉMÁJÁVAL”

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.02.06.


Nagyon sokat beszélünk arról, hogy mik a problémái a magyar természettudományos oktatásnak, hogyan lehetne javítani rajta, milyen tartalmakon, formákon kellene változtatni, de arról a kérdésről, ami szerintem a legfontosabb probléma, viszonylag kevés szó esik: egyszerűen nincsenek kémiatanáraink, nincsenek természettudományos tanáraink – mondta Szakmány Csaba, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium fizika-kémia szakos tanára, a Szabó Szabolcs Alapítvány szakmai vezetője az e heti G7 Podcastban.

Szakmány Csaba szerint a krízishelyzetekre szokták mondani, hogy már a 24. órában vagyunk, és valamit már nagyon kellene csinálni. „Én erre azt szoktam mondani, hogy nem a 24., hanem nagyjából a 28. órában vagyunk, hiszen ha hirtelen sikerülne elérni, hogy a fiatalok tömegei jelentkezzenek a tanárszakokra, annak a hatása is csak öt év után lehetne érezhető” – mondta.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket...