2022. május 8., vasárnap

L. RITÓK NÓRA: MINDEN GYEREK SZÁMÍT

DEMOKRATIKUS IFJÚSÁGÉRT ALAPÍTVÁNY
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.


A könyvben szereplő írások az elmúlt években születtek, de az írást kiváltó helyzetek, okok nem változtak. A könyv első két része az okokat járja körül, a harmadik rész az Igazgyöngy modell működésével és módszertanával foglalkozik. Mivel az oktatás mindenkit érint közvetve vagy közvetlenül, ezért nem csak a szakembereknek lehet érdekes a könyv tartalma.

A magyar oktatási rendszer megbukott. Esélykiegyenlítés és esélyteremtés helyett inkább a különbségek növelése a jellemzője. Miért? Mik az okok? L. Ritók Nóra az okokat kutatja, napi munkájában pedig azért harcol, hogy a feltárt vagy éppen nyilvánvaló okokat megszüntesse. Egy civilnek soha nincs annyi eszköz a kezében, hogy rendszerszintű változásokat érjen el, de a terepi tapasztalatait, módszertanát felhasználva tehetünk a leszakadás ellen. A tanulók ne kötelező rossznak éljék meg az iskolát, legyen az a gondolkodásra, önállóságra, kreativitásra nevelő, sikerélményt biztosító iskola, ahova tanár és diák egyaránt szívesen megy.

Jó lenne, ha a könyvben szereplő írások többsége néhány év múlva csak egy rossz pillanat lenyomatai lennének, egy kor dokumentumai, amit szívesen elfelejtünk.

"Javaslata az, hogy a leendő pedagógusok tanulmányaik alatt ne csak az átlaggyerekre fókuszáljanak, hanem kapjanak felkészítést a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésére is. … Jelen kötet tökéletesen alkalmas arra, hogy egy ilyen kötelező kurzus kötelező irodalma legyen. Mindent tud és mindent elmond a hátrányos helyzet okairól és kezelési lehetőségeiről. Közérthető, olvasmányos stílusa miatt azonban nemcsak a szociális szférában dolgozó szakembereknek és pedagógusjelölteknek ajánlott az elolvasása, hanem kiváló érzékenyítő olvasmány lehet a többségi társadalom minden tagjának is."

Dr. Iványi Zsuzsanna nyelvész, intézetvezető egyetemi docens

"Az ember közelről nézve érti meg – írja Nóra. Csakhogy nem nagyon akar senki sem elég közel menni, elég sokáig ahhoz, hogy az élethelyzetek, folyamatok komplexitását megérthesse. A rizikó kettős: nem csupán derék középosztályi komfortzónák elhagyása borsództat, hanem a szembenézés következtében beálló esetleges kényszer: akkor bizony sok mindent gyökeresen másképpen kell csinálni. Másképpen a támogatásnak nevezett intézkedéseket, másképpen az iskolát, másképpen az ellátórendszerek szervezését, másképpen a foglalkoztatást…"

Ercse Kriszta oktatáskutató

LETÖLTÉS (PDF)

OLVASS BELE!

T A R T A L O M J E G Y Z É K:

A VÁLTOZÁSOK SODRÁSÁBAN 13 

SZEGREGÁCIÓ ÉS OKTATÁS 37 

Leszakadóban?! 38 

Egy szelet a szegregátumok világából 59 

Egy helyi deszegregációs kezdeményezés tapasztalatai: Biharkeresztes, Komádi, Berettyóújfalu 83 

A nyomor kiöli az álmokat a gyerekekből 109 

Mi lesz veled Brigitta? 119 

21. századi szegénység 130 

A konzervált leszakadás - közéleti vita 2. 138 

PEDAGÓGUSSZEREPEK VÁLTOZÁSA 147 

Szegregáció 148 

Szegregációs körkép 152 

Szociális készségek az iskolákban 160 

Pedagógiai munka szociális látásmóddal 166 

Oktatás szociális nézőponttal 171 

Eszköztelenségtől a kiégésig 186 

A VIZUÁLIS NEVELÉS MINT HÁTRÁNYKOMPENZÁLÓ MÓDSZER 193 

Művészeti nevelés és hátrányos helyzet 194 

Mire jó a vizuális nevelés? 212 

A látványhűség karrierje és torzulásai 243 

Művészettel az integráció felé 248 

“Jó gyakorlatok”, avagy az innovációk temetői 263 

Óvodások az Igazgyöngyben 267 

A születéstől meghatározott gyerekesély 273 

JELEN ÉS JÖVŐ 287 

Kiterítenek úgyis…. 288 

Minden mindennel összefügg 293 

Hogyan képzelem a jövőt? 295

VISSZA A JÖVŐBE… VAGY A MÚLTBA? RENESZÁNSZUKAT ÉLIK A HIDEGHÁBORÚS KIFEJEZÉSEK

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2022.05.08.


Vlagyimir Putyin orosz elnök hosszú uralmát a Szovjetunió iránti nosztalgia is táplálja. Ebbe a nagy ügyektől kezdve – mint a szigorú, felülről irányított politikai rendszer visszaállítása és a média állami uralma – olyan szimbolikus intézkedések is beletartoznak, mint a szovjet himnusz dallamának visszaállítása módosított szöveggel.


Most, hogy Moszkva Ukrajna elleni háborúja a harmadik hónapjához közeledik, és a nyugati szankciók éreztetni kezdik a hatásukat, számos hidegháborús kifejezés lopakodik vissza a mindennapi életbe. Sok orosz most elgondolkozhat azon, pontosan mi után is nosztalgiázott.

A szovjet kultúra egyik utolsó nagy lélegzetvételű alkotása az 1988-ban bemutatott, hatalmas népszerűségnek örvendő Kis Vera (Malenykaja Vera) című film volt, amelyben az alkoholizmus, az erőszak, a nemi erőszak kísérlete és a kétségbeesés együtt jelenítette meg azt a pesszimizmust, unalmat és cinizmust, amely a végéhez közeledő Szovjetuniót jellemezte. A film helyszíne mára világhírűvé vált mint az ukrajnai háború egyik legtragikusabb helye: az azovi-tengeri Mariupol kikötője.

A várost akkoriban Zsdanovnak hívták, névadója a sztálini ideológus Andrej Zsdanov volt – aki a következő mondást alkotta: „A szovjet kultúrában az egyetlen lehetséges konfliktus a jó és a legjobb közötti konfliktus.”

A szovjet összeomlás után Mariupol újjáéledt a független Ukrajnában, és az invázió előtt virágzott. Ma azonban ismét szimbólum – ezúttal annak a szenvedésnek, halálnak és pusztításnak a jelképe, amelyet Oroszország a háborúban Ukrajnára zúdított.

A Szabad Európa az alábbiakban összegyűjtötte azoknak a szavaknak, kifejezéseknek és fogalmaknak a részleges listáját, amelyekről sokan azt hitték, hogy a múlttal, „1984 világával” együtt eltűntek, de amelyek feltűnő módon visszatértek. Egy példa: az oroszországi Ivanovóban nemrég megbüntettek egy üzletembert „az orosz fegyveres erők lejáratásáért”, pedig mindössze annyit tett, hogy kiállt az utcára, és George Orwell disztópikus regényének példányait osztogatta ingyen...

MIRŐL MESÉL LÁZÁR JÁNOS ÉS MZP BARÁTKOZÁSA?

HÁROMHARMAD
Szerző: 24.HU
2022.05.07.Hogyan viszonyuljon az ellenzék a Fideszhez, és hogyan viszonyuljon a Fidesz az ellenzékhez. A Háromharmadban Bita Dániel, Pető Péter és Nagy József.

A HUMANIZMUS ÉS A MÉLYMAGYARSÁG ÚTVESZTŐI - BABITS MIHÁLY–NÉMETH LÁSZLÓ

OLVASÓKÖR / PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.05.07.Németh László Kisebbségben című irodalomtörténeti pamfletje és Babits arra írt válaszcikke, a Pajzzsal és dárdával (1939), valamint, ugyancsak Babitstól, Az írástudók árulása (1928), nemcsak irodalomtörténetünknek, hanem a szélesen vett magyar kulturális emlékezetnek is sarokkövei. Válságszövegek. Prófétikusan bejelentik, hogy a történelem folyamata végzetesen rossz irányt vett. De más-más történelmi folyamatokról szólnak, ezért aztán másban látják a krízist is. Babits az egységes Európa eszméjének felszámolásáról beszél, és az univerzális igazságnak a nacionalista aláaknázását tekinti válságosnak, míg Németh a (mély)magyarság kibontakozásának az akadályoztatását panaszolja; az ő szemében a „híg- és jöttmagyarok” (zsidók, svábok, kommunisták) aknamunkája okozta a bajt, a tragikus veszteséget: azt, hogy a „magyar szellem” nem volt képes megvalósítani önmagát. – Ma már tudjuk, hogy a történelem mindkettőjük (rém)látomásait felülmúlva oldotta fel mindkét krízist. Mit tanulhatunk belőlük? Miért őrizzük őket a kulturális archívumunkban? Egyáltalán: mit őrzünk? Hogyan érvel Németh és Babits? – Ez az Olvasókör eddigi legborúsabb adása. 

Az évadban olvasott szövegek ingyen elérhetők itt: https://drive.google.com/drive/folder...

MÉSZÁROS LŐRINCÉK KAPTÁK AZ AUTÓPÁLYA-KONCESSZIÓT, BALÁSY GYULA CÉGEI 50 MILLIÁRDOS TENDERT NYERTEK AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.05.06.


Napi.hu: A Themis vezette konzorcium nyerte meg 35 évre az autópályák kezelését

A Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte el a nemzeti autópálya-koncessziót a következő 35 évre – jelentette be Rogán Antal kabinetminiszter a Nemzeti Koncessziós Iroda eljárásáról. A győztes RAD-rendszerben kezelheti és építheti a magyar autópályákat. A Mészáros Lőrinc és Szíjj László vállalkozók érdekeltségeivel felálló konzorcium sok feladatot vállal magára.

Magyar Hang: 50 milliárdos kormányzati tenderen nyertek Balásy Gyula cégei

Nincs nagy meglepetés, ezúttal is Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó cégek nyertek a Nemzeti Komunikációs Hivatal (NKOH) rendezvényszervezési tenderén. A keretszerződés értéke nem kevesebb mint 50 milliárd forint – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A pályázatra két versenyző – a Moonlight Event Kft. és a Visual Europe Zrt. tandeme, valamint a Roxer Kommunikációs Ügynökség Kft. – jelentkezett. A Moonlight Event tulajdonosa egyértelműen a kormány kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula, de a Visual Europe is az ő holdudvarába tartozik, hiszen a cég fő tulajdonosa a közismerten Balásy-tulajdon New Land Media Kft.

444: A magyar kormány támogatásával 2024-re megépülhet a Kassai Labdarúgó Akadémia

Kassa Tóváros részében, egy 8,2 hektáros területen, a magyar kormány támogatásával a következő két évben megépülhet a Kassai Labdarúgó Akadémia. Az FC Košice – amibe 2019 végén vásárolta be magát a Leisztinger Tamáshoz tartozó Arago Csoport – sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy sikerült megvásárolni a létesítménynek otthon adó földterületet, amin a magyar tulajdonú Slovak Sport Development s.r.o. finanszírozásában és beruházásában, a magyar kormány támogatásával valósul meg a projekt.

Mfor.hu: Repülőgép- és űrhajó-javító cég került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe

Új társasággal bővült Mészáros Lőrinc céghálója, ezzel együtt egy új ágazatban is érdekeltséget szerzett – bár azt nem állítanánk, hogy ne illene a portfóliójába az új szerzemény. A debreceni székhelyű Drone Agro Kft. – mint a neve is jelzi – alapvetően mezőgazdasági területen, annak is egy speciális ágában tevékenykedik. Ennek lett az Agrolink Kft.-n keresztül tulajdonosa Mészáros Lőrinc április 28-án – vettük észre az Opten adatbázisában.

Média1: Elbocsátják a 168 Óra teljes szerkesztőségét, leépítés a Pesti Hírlapnál is

A 168 Óra szerkesztőségének elbocsátását Milkovics Pál, a fele részben Schabi Michaeli érdekeltségében lévő Michaeli, Schwartz & Brit Media Zrt. vezérigazgatója üzleti okokkal, költségoptimalizálással magyarázta a Media1 érdeklődésére szombaton. A vezérigazgató azt ígéri, a lap a tömeges elbocsátás után is megjelenik, az újságot ezután külső szerzőktől vásárolt tartalmakkal töltik meg. Megerősítették azt is, hogy a kiadó másik termékénél, a Pesti Hírlapnál is elbocsátások voltak a hetilapos megjelenésre való átállás miatt.

TÖBB MINT 50 SZÁZALÉKKAL DRÁGULT A TÉSZTA, A KÁVÉ, A PARADICSOM ÉS A TOJÁS EGY ÉV ALATT

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.05.08.


Tavaly áprilisban egy kilogramm spagetti tészta 398 forintba került, ha négy nagy boltlánc (Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco) átlagát nézzük. Idén április végén azonban ugyanez már 753 forint volt, vagyis a termék egy év alatt 89 százalékkal drágult. Ugyanígy számolva az őrölt kávé 70, a tojás 56, a paradicsom pedig 52 százalékkal lett drágább, a G7 saját mérései szerint ez a négy termék drágult több mint másfélszeresére az elmúlt 12 hónapban.

Ezen kívül majdnem másfélszeres áron kapható ma a zsemle, a kifli, a trappista sajt, a kígyóuborka és a félbarna kenyér is. A 42 terméket vizsgáló listánkon mindössze négy olyan van, amelynek az ára egy év alatt csökkent: a fehérrépa és a sárgarépa egyaránt 15, a vöröshagyma 5, a burgonya pedig 4 százalékkal olcsóbb most, mint 12 hónappal ezelőtt.

A százalékos eltéréseknél talán jobban megfogható a forintban mért konkrét árváltozás, ezért a 42 termék adatait az alábbi grafikonon mutatjuk be. Kékkel látszik a 2021. április végi (négy bolt alapján számított) átlagos ár, rózsaszínnel pedig az egy év alatt tapasztalt változás – vagyis a jelenlegi árat a kettő összege (csökkenés esetén különbsége) adja meg. A kurzort a grafikon oszlopaira vezetve megjelenik a termék neve és az adat értéke, a kék és rózsaszín összetevőt pedig a jelmagyarázatra kattintva lehet ki- és bekapcsolni...

ANNO III. KERÜLET

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Panxnotded Miklós
2022.05.08.Már a régi rómaiak is tudták, hogy van egy hely Budapesten, ahol érdemes élni. Óbuda 1873 óta a főváros része, de vajon miért nem lett Óbudapest a neve a magyar metropolisznak?


Ezúttal a III. kerületbe látogat el az Anno Budapest. A Klubrádiónak is majdnem 20 éven át otthona volt Óbuda, még mindig kötődünk a városrészhez érzelmileg. De a III. kerület nemcsak Aquincum, része neki a Római-part, Pünkösdfürdő, a Filatorigát, Újlak, Kaszásdűlő, Békásmegyer, Csillaghegy és a sziget, ami már nem Hajógyári. Szigetes élmények, a III. kerületi (T)TVE, a gázgyár, a Goldberger, a harisnyagyár, a csillaghegyi strand, a szentendrei HÉV, a Vörös és Kék Lyuk, a lakótelepek legjobbja (a Pók utcai), az amfiteátrum, a Flórián, a Fő tér, a Zichy-kastély, az AKG, a zsinagóga, a virágpiac mind-mind olyan helyek, amelyekhez számtalan emlék és személyes sztori kapcsolódik.

A HÁBORÚ 74. NAPJA – (FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE)

FÜHÜ
Szerző: FÜHÜ
2022.05.08.


Azok után, amit Oroszország tett, már nincs közös múltunk, csak más jövőnk.

Alexander Vilkul

- Az ukrán vezérkar közölte: “A helyzet Besszarábia irányában továbbra is feszült. A Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában a fegyveres erők és az orosz csapatok bevetési egységeinek egységei teljes harckészültségben állnak.”

Déli hadműveleti parancsnokság jelentette, hogy Bayraktari drónnal megsemmisített egy orosz Serna leszállóhajót és két Raptor rohamhajót Zmiiino közelében.

- Külföldön az ukrán hadsereg tűzéreiit megtanítják kezelni a brit hordozható Starstreak SAM-eket és a 155-ös kaliberű tüzérségi fegyvereket, és tárgyalások folynak pilóták kiképzéséről is.

A The Guardian Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozatára hivatkozva írta, hogy Nagy-Britannia további katonai segítséget nyújt Ukrajnának 1,6 milliárd dollár értékben.

- Odesszában és Ukrajna 21 városában is légiriadót rendeltek el. A városok között található a főváros, Kijev is.

- Adon Gebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója (WHO) elmondta, hogy a béke az az orvosság, amelyre most Ukrajnának a legnagyobb szüksége van. Megjegyezte, hogy a WHO nem tudja ezeket biztosítani.

- Szerhij Volina, aki más ukrán harcosokkal együtt továbbra is a mariupoli Azovstal bunkerekben védekezik, Facebookon elmondta, hogy a védők egy pokoli valóságshow-ban találták magukat, amelyet az egész világ néz. És továbbra is remélik, hogy megszületik a döntés megmentésükről.

- William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója elmondta, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Oroszország nukleáris csapásra készülne Ukrajna területén.
Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes Facebook oldala szerint, hogy minden nőt, gyermeket és idős embert evakuáltak a mariupoli Azovstalból.

- “Az oroszországi gáz visszautasítása kevesebbe kerül az EU-nak, mint a covid első éve.” Mondta Andriy Pyshny, a szankciócsoport tagja, meg azt is, hogy amire szükség van az oroszországi olaj- és gázembargóhoz, az az összes orosz bank SWIFT-ről való leválasztása és a teljes kereskedelmi blokád.

- Az Egyesült Államok akár 15 millió dolláros jutalmat ígért az orosz Conti hackercsoporttal kapcsolatos információkért, amelyeket világszerte rosszindulatú cselekményekkel vádolnak – mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője. Az FBI becslései szerint több mint 1000 áldozat fizetett a Conti zsarolóinak több mint 150 millió dollárt.

„MAGYARORSZÁG EGY VÁGÓHÍD, CSAK SOKKAL TÖBB BENNE A MARHA”

HVG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2022.05.07.


Alföldi Róbert kezében fergeteges komédiává válik a sötét középkor, meg a mai magyar valóság is: az egyik legjobb magyar drámaíró új bemutatója a 14. századi Magyarországon játszódik, de korántsem az Anjou-k lesznek azok a politikusok, akik eszünkbe jutnak róla.


"Punk Bán"

– ez is lehetne a címe a többek közt a Bányavidék-trilógiáról ismert Székely Csaba új, történelmi drámájának, az Adidas-susogósba bújtatott magyar fejedelmek és királyok popoperájának, a 14. századi Magyarország rizspor helyett vérrel megfestett, heavy metal nagyáriájának, a Mária országának. Mintha Székely Csaba lefordította volna Shakespeare egyik királydrámáját, de nem nyelvi értelemben: kitörte az aranyfüsttől csillogó angol trón egyik lábát, és a billegő széket letette a magyar ugar sarába. Ha Shakespeare-nél zengő jambusokból áll össze a költészet, akkor Székelynél fokhagymaízű káromkodásokból és disznóbélbe töltött profanitásból.

A magyar néplélek minden tekintetben Székelyföldről indult bárdja, Székely Csaba (a marosvásárhelyi drámaíró első három, mesteri színdarabja székelyekről szólt) a magyar történelem egy rövid, de talán jellemző szakaszát írta meg. Nagy Lajos király halott, és hát szegénynek nem sikerült fiú örököst produkálnia, márpedig csak kellene egy király az ország élére. Lajos ugyan fiúsította lányát, Máriát – ezzel is bizonyítva, hogy a kiskorúak nemének megváltoztatása tényleg ősi magyar szokás, csak 750 évet kellett várni, hogy valaki megindítsa ellene a küzdelmet –, de az ország főnemesei még sincsenek kibékülve azzal, hogy egy nő üljön a trónra, azaz hogy egy nő parancsoljon nekik.

Úgyhogy beindul a trónok harca: megannyi lehetséges királyjelöltről kell eldönteni, hogy kinek milyen érdeke fűződik a megkoronázásához, amivel csak az a baj, hogy minden három érdekre jut négy ellenérdek, az ilyesmit pedig fondorlatos intrikákkal, kígyónyelvű lobbitevékenységgel és ha minden kötél szakad, karddal szokás elintézni – ahogy arra a Nápolyból behívni készült királyjelölt anyja is rámutat: „Magyarország egy vágóhíd, csak sokkal több benne a marha”. Ami az országnak talán nem olyan jó, de a színháznak igen, pláne, ha az illető intrikálás, lobbizás és kaszabolás épp Alföldi Róbert rendezői kezeibe kerül. Mint történt az most a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol Barnák László igazgató nem először mutatja meg, milyen serényen – sok budapesti kollégájánál is serényebben – kíván részt venni a magyar színházszakma folyamatainak minél inkább előremutató alakításában, például az egyik legjelentősebb kortárs magyar szerző nagyszabású új drámájának ősbemutatójával és az egyik legjelentősebb magyar rendező meghívásával...

DTK: ELVISZLEK MAGAMMAL – OLÁH IBOLYA

WMN MAGAZIN
Szerző: D. TÓTH KRISZTA
2022.05.05.Oláh Ibolya énekeső nevét 2003-ban, a Megasztárnak köszönhetően ismerte meg az egész ország. Ibolya a tiszadobi nevelőotthon (ahol korábban nevelkedett is) takarítónőjéből lett szupersztár, legfőbb segítője ezen az úton Anyácska volt, aki a nevelőotthont vezette. A tehetségkutatós második helyezés után beindult a bulvárspirál, idegösszeroppanásról, kezelhetetlenségről, függőségről is írtak Ibolyával kapcsolatban, halálhírét keltették, majd lefotózták a barátnőjével... Közben ő leginkább színpadon állni és énekelni szeretett volna. Az elmúlt években Presser Gábor írt neki dalokat, készült egy színházi előadás is belőlük, majd az Elviszlek magammal forgatása után nem sokkal új albuma egyik dalával megnyerte A Dal című műsort. Új nagylemezét éppen ma mutatja be, a koncertről itt találtok részleteket: https://magyarzenehaza.com/esemeny/ol... Az Elviszlek magammal adásában pedig mesél arról, hogy milyen érzés még közel 20 évvel a Megasztár után is megkapni egy beszélgetés után, hogy milyen „kellemes csalódás”, hogy nem olyan „hisztis” mint amilyennek gondolták. És arról is, hogy kiért és miért kel fel hajnali négykor és mit csinál, ha nem tud visszaaludni.


MIK EZEK A „BALESETEK”, AMELYEK ÉPP AZ OROSZ TERÜLETEK ÉRZÉKENY PONTJAIN TÖRTÉNNEK?

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.05.08.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


- Az elmúlt hetekben legalább tucatnyi oroszországi katonai és ipari létesítmény, raktár szenvedett károkat.

- A károk egy részéért jól dokumentálhatóan ukrán helikopter- vagy rakétatámadás a felelős, de több súlyos esetnél a mai napig nem derült ki, támadás, szabotázs vagy egyszerű baleset történt-e.

- Túlzás, hogy Oroszország is hadszíntérré vált volna, a támadásoknak inkább lélektani jelentőségük lehet – de az incidensekből mind az ukrán, mind az orosz propaganda tőkét tud kovácsolni.

Miközben az orosz fegyveres erők szisztematikusan gyalulják a sztyeppébe Kelet-Ukrajna településeit, és kevésbé szisztematikus módon támadják az ukrán katonai infrastruktúra kulcslétesítményeit, ötletszerűen pedig ráküldenek néhány rakétát a hátországra is, a háború az orosz határon is kezd átszivárogni.

Az elmúlt hónapokban több, az ukrán határ közelében található város, Kurszk, Belgorod vagy Voronyezs környékén is robbanásokra, felcsapó lángoszlopokra ébredhettek a helyiek. A Telegramon terjedő felvételek és hírek alapján elemzők minimum egytucatnyi különálló incidenst azonosítottak, melyek során több üzemanyag- és lőszerraktár, Brjanszknál pedig egy kőolajvezeték rongálódhatott meg. Két, Kurszk közelében történt esetben a felvételeken az ukrán légierő által átütő sikerrel használt Bayraktar TB2-es drónok maradványai is látszanak, de néhány helyszín közelében ukrán helikoptereket, rakéták becsapódását is észlelték...


AZ ELNÖK, AKIT NYUGODT SZÍVVEL ELENGEDÜNK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.05.08.


Áder János azt mondja, nyugodt szívvel távozik a köztársasági elnöki posztról. Lelke rajta! Az biztos, hogy a magyar közélet utóbbi 30 esztendejének talán legszürkébb alakjától veszünk búcsút, ami valószínűleg a kormány szimpatizánsai szemébe se csal könnyeket. Áder János teljesítette a feladatát. Kár, hogy ennek nem sok köze volt a nemzet egyesítéséhez, sokkal inkább a Nemzeti Együttműködés Rendszerének háttérmunkásaként igyekezett legitimálni a jogállam lebontását Magyarországon. A most leköszönő köztársasági elnök végig szereptévesztésben volt, és nem sokban múlta felül elődjét, Schmitt Pált.


Kétségtelen, hogy Magyarországon inkább szimbolikus a köztársasági elnök hatalma, mégsem mondhatjuk, hogy édes mindegy, ki a Sándor-palota ura. Egyrészt komoly kontrollt gyakorolhatna a törvényalkotás felett, másrészt megszólalásaival ellensúlyozhatná a parlamenti szereplők szélsőséges megnyilvánulásait. Az elmúlt 32 éveben minden regnáló köztársasági elnök felmondta a kötelező leckét: a nemzet egységének megjelenítője, a törvényesség és a társadalmi egyenlőség őre stb. Kár, hogy ezek főleg az utóbbi két közjogi méltóság esetében csak üres szavak maradtak.

Mint ismert, tíz éve Schmitt Pál lemondása nyomán választották köztársasági elnökké a Fidesz egyik alapítóját, parlamenti frakcióvezetőjét és uniós képviselőjét. Áder János beugróként igyekezett megfelelni azoknak az elvárásoknak, melyeket elsősorban Orbán Viktor támasztott vele szemben. Ekkor még volt néhány szimbolikus döntése, melyek jelezni kívánták, hogy a Schmitt által lejáratott hivatal tekintélyét kívánja visszaállítani. Azért túlzás lenne azt állítani, hogy sok gondot okozott a kormányzó Fidesznek, de azért valamit felvillantott Áder a jogászból és egykori EU-s képviselőből...

FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYEREKKEL A NÉGY FAL KÖZÖTT – KARANTÉN ALATT NYÍLT KI A VILÁG AZ ANYA ELŐTT, AKI FIÁVAL PERT NYERT AZ ÁLLAM ELLEN

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.05.08.


Míg másnak a Covid-járvány idején bezárult, neki kinyílt a világ. Élvezte, hogy végre színházi előadásokat nézhet a neten. Schilling Magdolna 38 éve ápolja otthon súlyosan mozgás- és értelmi fogyatékos gyermekét, Ferkót. Magdi egyike annak a hat szülőnek, akik áprilisban immár másodfokon, a Fővárosi Ítélőtábla előtt is hét nehéz év után pert nyertek az állammal szemben. Kezdeményezésükre a bíróság fejenként 5 millió forint kártérítést ítélt meg és arra kötelezte az állami szervezeteket, hogy az otthonuktól, szeretteiktől távol eső, személytelen tömegintézmények helyett kis létszámú, támogatott lakásokat hozzon létre a fogyatékkal élők számára. Amire immár 14 éve törvények kötelezik őket, ám eddig nem tettek eleget feladatuknak.

MÉG 2018-NÁL IS DURVÁBB, AMIT MOST LÁTUNK A NYUGDÍJPÉNZEKNÉL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.05.07.


Legutoljára 2018-ban láttunk olyat, amit áprilissal bezárólag idén: szinte mindegyik nyugdíjpénztári portfólió mínuszban van, ráadásul a 2018-ast jóval meghaladó negatív teljesítménnyel. Az inflációs félelmek, a geopolitikai viszályok, a hozamemelkedés, a részvénypiacok gyengülése és a recessziós félelemek is mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy eddig nem sok hozamot tudtak zsebre tenni idén a nyugdíjra gyűjtők. A jó (vagy rossz?) hír az, hogy még nincs vége az évnek.


Az idei eddigi hozamokat látva kijelenthetjük, hogy határozottan szenvednek az önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók:

ELVÉTVE TALÁLNI OLYAN PORTFÓLIÓT, AMELY 1% KÖRÜLI HOZAMOT TUD FELMUTATNI ÁPRILISSAL BEZÁRÓLAG, A TÖBBIEK VISZONT CSÚNYA MÍNUSZBAN VANNAK.

A gyenge teljesítmény persze érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a piaci környezet sem éppen a nagy nyugdíjhozamok leakasztását támogatja:

- világszerte egyre nagyobb gondokat okoz az infláció, amelyet az élelmiszer ellátási problémák és az energiaválság csak tovább fokoz.

- Utóbbiak nagyban az orosz-ukrán háborúnak köszönhetőek, a geopolitikai feszültségek a részvénypiacokat is nyomasztják.

- Ha mindez nem lenne elég, a jegybanki szigorítások miatt egyre többen tartanak a világgazdaságot érintő recessziótól.

- Mindeközben a kötvénypiaci hozamok is emelkednek, amely így a kötvénybefektetési lehetőségeket is beszűkíti.

- Úgy tűnik, nincs olyan szeglete a piacnak, ahova menekülni lehetne, a kevés kivételek egyike a nyersanyagpiac, ahol most kiemelkedő teljesítményekkel találkozhatunk.

A fentieket figyelembe véve tehát nem meglepő, hogy a nyugdíjpénztári portfóliók sem tudják kivonni magukat a piaci hatások alól, ez pedig visszatükröződik a hozamokon. Igaz hogy még csak 4 hónap telt el az évből, de a mostani teljesítmények 2018-at idézik, amikor a szintén turbulens és alulteljesítő piacoknak köszönhetően a legtöbb portfólió mínuszban zárt. Tegyük hozzá, jóval kisebb mínuszban, mint amit idén már most látunk...

MERRE TOVÁBB ABORTUSZJOGOK: SZIGORÍTÁS VAGY LIBERALIZÁLÁS?

HVG
Szerző: DEUTSCHE WELLE
2022.05.08.


Zöld jelzést adhat a több mint 50 éve hatályos szövetségi szintű irányadó ítélet megsemmisítése az abortuszszabályozás szigorításának az Egyesült Államokban. Texasban már tavaly óta a terhesség hatodik hetétől kezdve tilos a művi terhességmegszakítás. Sokan félnek attól, hogy ez lesz a minta a konzervatív államokban. Közben világszerte ugyanúgy van példa liberalizálásra, mint szigorításra is. A Deutsche Welle összefoglalója.


„Az Alkotmánybíróság korábbi, mérföldkőnek számító elvi állásfoglalása kezdettől fogva égbekiáltóan rossz volt” – írta az amerikai Legfelsőbb Bíróság konzervatív bírája, Samuel Alito abban a közel száz oldalas határozattervezetben, melyet a Politico szivárogtatott a héten. Az USA legfelső szintű fellebbviteli bírósága, amely egyben az alkotmánybírósági funkciót is ellátja, már az idén nyáron megsemmisítheti az abortuszjogok védelmének eddigi közel ötven éves szövetségi szintű alkotmányos garanciáit, visszaadva a szabályozás jogát az egyes államoknak...

BOLDOGULÁS ROMA MENEKÜLTKÉNT | TELEPJÁRÓ #14

TELEPJÁRÓ / PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.05.07.Sokan továbbutaznak, még többen hazamennek, de akik itt maradnak, azok munkát keresnek és be akarnak illeszkedni. Megnéztük, mi történt a kárpátaljai menekült romákkal az elmúlt két hónapban. Az adás vendégei: - Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese - Léderer Tamás és Balogh Boglárka önkéntesek

MAGYARORSZÁG A POPULIZMUS CSAPDÁJÁBAN

G7.HU
Szerző: PAPP JÓZSEF
2022.05.07.


(A szerző a Corvinus Egyetem nyugdíjas oktatója. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Orbán Viktor negyedszerre alakíthat olyan kormányt, amely mögött kétharmados többség áll. Ez ideális helyzet minden politikusnak: összes elképzelését valóra válthatja, országa szárnyalhat. Orbán Viktor tizenkét éves kormányzása alatt azonban Magyarország elveszítette relatíve jó pozícióját a térségben, a teljesítménymutatók szerint leszakadt a gazdagabb Csehországtól és Szlovéniától, a legszegényebbek pedig megközelítik vagy beérik (Románia, Bulgária).

Hogyan lehetséges az, hogy az egymást követően háromszor újraválasztott politikus – ilyen háttérrel – gyenge kormányzati teljesítményt nyújtson? Úgy, hogy Orbán Viktor nem a minden tettével a köz javát szolgáló államférfiak mintáját követte, hanem a populizmus veszélyes útjára lépett.*


De mi is valójában a populizmus? Erről egy nagyon pontos összefoglaló olvasható a portfolio.hu-n. E szerint a populizmus a társadalmat két homogén és egymással antagonisztikus ellentétben álló csoportra osztja: „egyszerű emberekre” és „korrupt elitre”. (Orbán esetében ez a balliberális oldal.) A populizmus „a politikai hatalmat korlátozó intézményeket, fékeket és ellensúlyokat a népakarat érvényesülését gátolni akaró korrupt elit eszközeinek tekinti. Igyekszik azokat felszámolni vagy megkerülni.” A populisták „olyan politikai környezetet és intézményrendszert építenek ki maguk körül, amely védi őket a kívülállók fenyegetéseitől. Ebben a környezetben a „törzsi” vezető autoritása megkérdőjelezhetetlen, véleménye kinyilatkoztatás. „A populista politikai rendszert könnyen fel lehet ismerni a »néppel« folytatott kommunikációjáról.”

Ezek az ismérvek tökéletesen illenek Orbán rendszerére: az maga a vegytiszta populizmus. De a populista gazdaságpolitikának súlyos következményei vannak: „A gazdasági populizmus …. hajlamos figyelmen kívül hagyni elemi közgazdasági összefüggéseket. Ez utóbbiakat nem egyszer antiglobalista ellenségképbe terelt nemzetközi szervezetek diktátumaként tüntetik fel. A »neoliberális főáram« megnevezést definiálatlan szitokszóként használja az irányzat, és vele szemben minden, esetenként kellően át nem gondolt gazdaságpolitikai alternatívát pártol. Inkonzisztens jellege miatt a gazdasági populizmus végső soron gyengíti a piacgazdasági intézményrendszert.”

Ez az oka annak, hogy az elmúlt évtized kedvező világgazdasági környezetében a magyar gazdaság lemaradt a térség országaitól, hiába a kétharmados háttér. A gazdasági racionalitás mellőzésének súlyos következményeit jól szemlélteti az, ahogy a populizmus vegykonyhájában csodafegyverként kitervelt rezsicsökkentés Oroszország váratlan ukrajnai agressziójának hatására visszafelé sült el, és hogy ez mennyire gúzsba köti a populista ígéretek rabjává tett kormány kezét.

Az, hogy milyen okból (zsarolásból vagy Putyin és Orbán alkujából) is lett a rezsicsökkentés az orbáni uralom egyik legfőbb pillére, végül is mindegy. Tény, hogy a Putyinnal való együttműködés óvatlanná tette Orbánt, aki elmulasztotta – pedig kormányfőként az egyik legfőbb kötelessége lett volna – azt, hogy az ország orosz gáztól való függőségét enyhítse. Emiatt Magyarország orosz kitettsége a legmagasabb az Európai Unióban: a Qubit tanulmánya szerint 2020-ban a teljes energiafelhasználásból az orosz gázimport aránya nálunk elérte a 35 százalékot, miközben az uniós átlag nem haladta meg a 10 százalékot sem. Magyarországon az orosz behozatal részesedése a teljes gázimportból 95 százalék volt, az uniós átlag pedig 40 százalék alatt maradt!

Az Orbán-kormány szinte nem tett semmit 12 év alatt azért, hogy a gázfogyasztás mérséklődjön, és a lakosság energiafelhasználási szerkezete megváltozzon, sőt, sokáig kifejezetten abban volt érdekelt, hogy a gázimport ne csökkenjen, mert a kijelölt NER-cég hatalmas összegeket kereshetett azon, hogy az orosz gáz egy részét a hosszú távú egyezményben meghatározott ár alatt szerezhette be. (A saját zsebbe történő üzletelés is a populizmus egyik jellegzetes velejárója.)

Putyin háborúja és nyomában a tartósan magas szinten stabilizálódó gázárak azonban rávilágítanak az Orbán-kormány elképesztő felelőtlenségére, a rezsicsökkentés irracionalitására és egyben tarthatatlanságára is. Hiába van feltüntetve a rezsiszámlákon, hogy a kormány jóvoltából mennyi a felhasználási hely megtakarítása, előbb vagy utóbb mindenkinél világossá válik, hogy nincs ingyen ebéd. A hatósági ár és a piaci ár különbözetét az átcsoportosított adó és/vagy a felpörgő infláció formájában (a gázt piaci áron kapó felhasználók a pluszköltségeket beépítik az áraikba) mindenkinek meg kell fizetni. Csak erre az évre 1300 milliárd forintra becsülik azt az összeget, amellyel az államnak a gázt szolgáltató MVM-csoport veszteségét ellensúlyoznia kell.

A választásokra időzített pénzszórások, a rezsicsökkentés fenntartása, a megugrott államadósság kamatterhei és más, a választópolgárok korrumpálását szolgáló osztogatások a tavalyi, rekordméretű 5000 milliárdos deficitnél is nagyobb költségvetési hiányt fognak előidézni ebben az évben. A szaksajtó 1000-1500 milliárd forintos megszorító csomagot vizionál.

A populista narratívák csapdájában vergődő gazdaságpolitikáról nehezen hihető, hogy ennek a helyzetnek a hatékony kezelésére jó válaszokat tudna adni. A legnagyobb problémát okozó rezsicsökkentéshez egyelőre biztosan nem fognak hozzányúlni, mert ez óriási presztízsveszteség lenne. Vagy ha mégis, akkor Brüsszel lesz a felelős, mert az embargó elrendelésével „atombombát” dob a magyar gazdaságra. Orbán – vérbeli populistaként – az Európai Bizottságra próbálja kenni azt, ami teljes egészében az ő sara: az orosz kitettségre alapozott rezsicsökkentési trükk.

Vegyük sorra, milyen lehetőségek maradtak a populista kormány számára:...

VIDEÓAJÁNLÓ: ÍGY ISMERD FEL A FASIZMUST A 21. SZÁZADBAN

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.05.07.Ki?


Jason Stanley, a Yale Egyetem filozófiaprofesszora, a nyelvfilozófia és az ismeretelmélet szakértője, újabban a propaganda és a fasizmus kutatója. Legutóbbi két könyvét is e témákban írta: a 2015-ben megjelent How Propaganda Works után 2018-ban a fasiszta rendszerek ismérveiről értekezett könyvében, amit tavaly magyarul is kiadtak, Így működik a fasizmus - A "mi" kontra "ők" politikája címmel.

De akár onnan is ismerős lehet a neve, hogy ő volt az, aki 2018 decemberében a New York Times cikkében erős szavakkal illette a magyar politikai rendszert, amely szerinte már nem demokrácia, és Orbán Viktor csak annyiban tér el a fasiszta recepttől, hogy nincs Gestapója, és az állam feletti kontrollja kevésbé szól az erőszakról – még ha totális kontrollal is rendelkezik az állam felett. A cikk Kovács Zoltán kormányszóvivő figyelmét sem kerülte el: szánalmas ostobaságnak nevezte a leírtakat.

Mit?

„A fasizmus a vezető kultusza. A vezetőé, aki azt ígéri, megvédi a nemzetet attól a vélt megaláztatástól, amelyet a bevándorlók, baloldaliak, liberálisok, kisebbségek, homoszexuálisok vagy nők miatt szenved el. Megvédi azoktól az erőktől, melyek a fasiszta vezető szerint túlsúlyban vannak az ország médiájában, kulturális intézményeiben, iskoláiban. És ehhez nagyon is férfias, határozott, erőszakos válaszra van szükség. A fasiszta vezető azt mondja, majd ő megoldja a problémát” – így kezdődik Stanley összefoglalója a fasizmus 10 taktikájáról, vagyis azokról a jellemzőkről, amelyek alapján fel lehet ismerni egy fasiszta rendszert. Ezek között található a dicsőséges, mitikus múlt hangsúlyozása (az ezt az örökséget fenyegető erőkkel szemben), a propaganda, az értelmiségellenesség, a családok védelme a deviánsokkal szemben, vagy az ellenséggel szembeni megosztottság, a hierarchia sulykolása.

Hol?

Miután legutóbbi könyvének tíz pontba szedett kivonatát a Twitteren is közölte, a Big Think kérte fel őt, hogy tudományos magyarázó sorozatában, videóban is adja elő, milyen tíz szempont alapján lehet felismerni egy fasiszta rendszert. (A videón magyar feliratot is be lehet állítani.)

SZIA, URAM, KÖZPÉNZ ÉRDEKEL? – FIDESZES FINANSZÍROZÁSI FURMÁNYOK A TÁSKÁS TAOBRÓKEREKTŐL A MAGÁNTŐKEALAPI CÁPÁKIG

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2022.05.08.


Az Orbán-rendszer testes és éhes jószág. Lehet etetni törvényes eszközökkel, és akkor jól járnak a NER művészei, gondolkodói, sameszei, miközben „kulturális korszakba ágyazódik a politikai rendszer” (Tusványos, 2018). És lehet törvénytelenekkel, amikor szintén sokan jóllaknak, de közben példának okáért választási kampányt folytat a kormány (plakáterdőbe viszi a népet), vagy a Városi Civil Alapból fizeti a helyi jelöltet toló talpasokat. Mindezt közpénzből. Orbánék nem véletlenül akarták eltüntetni már a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak 260 milliárdját is (vö. Kósa Lajos híres „laokoonja” a közpénzfogalommal: addig közpénz, amíg nem teszik be alapítványba). A taoprogramnál is inaszakadtáig állították, magánpénz. Mára belejöttek: a vagyonkezelő alapítványokba és a tőkealapokba szinte hangtalanul csúsznak be az állami vagyonok.

Az egykori anekdotikus táskás taobró­kerektől – „Szia, uram, hoztam 100 millió támogatást, papíron 50” – eljutottunk oda, hogy a társasági nyereségadó-kedvezményekkel kikerüli a rendszer a közbeszerzési szabályrendet, és persze a parlamenti nyilvánosságot. Így írja le a 2011 óta mintegy 1000 milliárd forintnyi taopénz elköltésének fejlődéstörténetét Ligeti Miklós. A Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatója számos perben képviselte a magyar emberek érdekét az államhatalom szerveivel szemben. Egy hónapja révbe ért az Európai Bizottság felé tett jelzés, és kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben a közbeszerzési irányelvek megsértése ügyében.

Az eredményre persze akár évekig kell várni. Ahogy a postásra is, aki pár hete bekopogott a TI irodájába, hogy elhozza az Emmitől a taopénzeket érintő szabálytalansági eljárások iratait. Előtte a Kúriáig kellett vinni a pert, miután az állam 3,5 millió forintot kért a dokumentumokért. Végül ingyen kellett átadnia. A 600 GB négy DVD-n megérkezett. Az adatok feldolgozása óriá­si munka lesz.A szervezet 2019-ben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy gondok vannak a látványcsapatsport-támogatások, közkeletű elnevezéssel a taopénzek felhasználása körül. Mivel közpénzről van szó, az elköltésre közbeszerzési eljárást kellene kiírni. Ez azonban nem történik meg. Példaként a Szeged-csanádi egyházmegye stadionépítését hozták fel. A kormány szerint a vallási tevékenysége keretében az egyház általában mentesül a közpénzszabályok alól. Ami alapvetően rendben is van Ligeti Miklós szerint, hiszen a karitatív és vallásgyakorlási ügyekben szívtelenségnek tűnhet az adóforintok számolgatása. De az egyházmegyei stadion­építés azért kicsit más. A kormány most magyarázkodhat, miért nem érvényesíti a közbeszerzési jogi szabályokat a taopénzekből fizetett stadionépítkezéseknél...

„JAJ, DE FURCSA, MILYEN RÁDIÓ EZ?” - BESZÉLGETÉS WEYER BALÁZZSAL ÉS KŐRÖS JUDITTAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.05.06.


Másfél héttel a választások után jött a hír, hogy a médiahatóság nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió szeptemberben lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ilyen hosszabbítás a törvényi rendelkezéseknek megfelelően „kizárt”. Egyszersmind kiírja az új pályázatot a 90.3 MHz-es frekvenciára. A döntés várható volt, de személyesen is érint, minthogy évek óta van műsorom a Tiloson. Mégis viszonylag újoncnak számítok, ezért beszélgettem a rádió múltjáról, karakteréről és helyzetéről régi munkatársakkal.

Weyer Balázs újságíró 1997-től 2003-ig volt a Tilos Rádió ku­ra­tó­riumának elnöke, közben, 1998-tól 2002-ig a Közösségi Rádiók Világszövetségének alelnöke. Az utóbbi tíz évben zenei producerként és filmek zenei rendezőjeként dolgozik
.

Miben áll a Tilos Rádió ethosza, vagy egyszerűbben: szelleme?

– Ez olyan, mint az élet értelme: mindenki kutatja, de senki sem tudja megfogalmazni. Amiben a leginkább meg lehet ragadni, az a szabadság, és ezen elsősorban azt értem, hogy nincs még egy rádió, amelyik ennyire könnyen megközelíthető lenne, akár műsort akar csinálni valaki, akár hallgatóként beleszólni. Olyan hangosbeszélő, amibe bárki belekiabálhatja, amit gondol.

Mennyiben nemzedéki? Amikor a Klubrádiónak elvették a frekvenciáját, többen mondták, hogy sok nyugdíjas számára ez az egyetlen befogadható politikai média. Gondolom, a Tilos együtt öregszik a műsorkészítőkkel, de van-e valamilyen nemzedéki töltete?

– A rendszerváltáskor fiatal generációnak nyilván meghatározó szerepe van, de azért jóval nagyobb a fluktuáció, mint egy olyan médiumnál, amelyik munkahely is. Nagyon fontos, hogy mindenki szabadidős tevékenységként csinálja, hobbiként, és emiatt is állandóan cserélődik a műsorkészítői gárda. Egy része a társaságnak nagyon régen ott van, de közben állandóan jönnek-mennek az emberek. Ha a műsorkészítőket nézzük, akkor húsztól hetvenig biztosan minden korosztály megtalálható.

Az ügyvezetőnek, Papónak, azaz Csabai Gábornak most ünnepeltük a hetvenedik születésnapját...

– ...és még nem volt tízéves sem a rádió, amikor mindig arról beszéltünk, hogy jöjjenek újak, jöjjenek fiatalok. Ez most is állandó téma, és jönnek is, talán nem olyan ütemben, mint szeretnénk, de van egyféle folyamatos frissülés. Idetartozik, hogy miközben a Tilos a nagyon kevés médium egyike, amelyik gyakorlatilag a rendszerváltás óta változatlan formában működik, egy olyan korban indult, amikor még nem volt internet, nem voltak blogok, nem lehetett, mondjuk, kommentelni mások posztjait, és akkor mindent egyszerre helyettesített. Ilyen értelemben ma már sokkal kevésbé „forradalmi” a szerepe. Akkor a Tilos volt az egyetlen hely, ahol fiatalok különösebb rákészülés, ismeretség vagy médiadiploma nélkül meg tudtak szólalni a nyilvánosság előtt...


AZ ÉS 2022/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÁGH ATTILA: A FIDESZ A FELSZÍNEN PIRRUSZI GYŐZELMEKET ARAT, MIKÖZBEN RENG ALATTA A FÖLD

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.07.


A parlament alakuló ülése után több olyan ellenzéki képviselő is tisztség nélkül maradt, akiket pártjuk pozícióra jelölt. Őket a Fidesz, illetve Kövér László házelnök minősítette alkalmatlannak a posztok betöltésére. Ágh Attila szerint viszont a parlament elnökének semmilyen jogköre nincs a saját politikai minősítése után bárkit is kizárni. A politológus úgy véli, a Fidesz ezzel egy dekonszolidációs folyamatot indít el magával szemben. A felszínen pirruszi győzelmeket arat, miközben reng alatta a föld.Milyen alapon osztogat pozíciókat a Fidesz?

A parlament elnökének semmilyen jogköre nincs a saját politikai minősítése után bárkit is kizárni. A Fidesz most földobott egy magas labdát, konkrét alkalom volt arra, hogy az ellenzéki pártok együttesen tiltakozzanak a parlamenti szabályok megsértése ellen. De nem tették.

Ennek mi az oka?

A veszekedések és a viták után zűrössé és áttekinthetetlenné vált köztük a viszony. Elvileg általánosságban azt mondják: „igen, igen, tiltakozunk”, közben pedig a „ne lépj a lábamra” jellegű, apró dolgok miatt a nagy alkalmakat kihagyják.

Az alkalmatlanná minősítés oka a Fidesz, illetve Kövér szerint többek közt az volt, hogy az ellenzéki képviselők az országgyűlési választás előtt „lázítottak az alkotmányos rend ellen”, ezért nem érdemelték ki a parlamenti vezető pozíciót, illetve, nem tartják elég elkötelezettnek a posztra az illetőket. Lehet-e egyáltalán ilyen minősítést alkalmazni a posztok elosztásánál?

Véleményem szerint ilyen jogi kategóriák nincsenek. Márpedig ahhoz, hogy valakit – akit egyébként megválasztottak képviselőnek – valamilyen parlamenti tisztségből ténylegesen kizárjanak, ahhoz nagyon súlyos, jogilag alátámasztott érvelés kellene. Sehol nincs ilyen. Sőt, a világ demokratikus pártjaiban sincs ilyen. Ebben az intézkedésben benne van Kövér László sajátos szubjektivitása: „aki nekem nagyon nem tetszik, azt kizárom”. Ráadásul, mást meg – aki hasonló kategóriában egy még erősebb kijelentést tett, de azt nem érezte főméltóságú uram olyan sértőnek – nem zár ki. Miféle demokratikus alapelv ez? Ez teljes parlamenti káosz...

AZ ÁLLAMNAK NEM FELADATA, HOGY FELLÉPJEN EGYES EGYHÁZFŐKKEL SZEMBEN, IGAZ, AZ SEM, HOGY FELLÉPJEN EGYES EGYHÁZFŐK MELLETT.

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.05.07.


Alig hiszem, hogy sokan lennének, akik nálam határozottabban utasítanák el Kirillnek, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának hitelességét, s nálam hangosabban vallanák az 1946-ban született, s Mihajlov fedőnéven komoly KGB-s ügynöki karriert befutott, a későbbiekben – kihasználva a cigaretta vámmentes importját – cigaretta- és dohánycsempészésből egyes becslések szerint 4 milliárd dolláros vagyonra szert tevő, Fidel Castróval meghitt baráti és elvtársi viszonyt ápoló, az amerikai imperializmus megdöntésében benne szövetségesére lelő, majd Putyin elnök hűséges barátjaként annak legközvetlenebb ideológiai harcostársává váló, a Krím annektálását és az Ukrajna elleni inváziót lelkesen támogató egyházfő túlzás nélkül állítható életveszélyes kártékonyságát.

Sajnálom, de most mégis Orbánnak kell igazat adnom, szemben az Európai Bizottsággal, amely szankciós listára kívánja helyezni Kirillt. Ne helyezzék szankciós listára! Nem kell hozzá jóstehetség – s ez hiteles források szerint már most mérhető – sok hívő fog elfordulni tőle, sokan konfrontálódnak majd az általa vezetett egyházzal, s ez így van rendjén. Az államnak nem feladata, hogy fellépjen egyes egyházfőkkel szemben, igaz, az sem, hogy fellépjen egyes egyházfők mellett. Kirillt lehet keményen bírálni, kíméletlenül leleplezni, bemutatni a dicsőnek aligha nevezhető múltját, KGB-s karrierjét, egyszerű kétkezi cigarettacsempész aktivitását és így tovább, ám az EU-nak nem kellene őt szankcionálni, legfeljebb akkor, ha bizonyítottan emberiség ellenes bűncselekményt hajtana végre. Ebben a kérdésben tehát Orbánnak van igaza.

Viszont, ha ezt ilyen jól tudja a magyar kormányfő, s ilyen érzékenyen reagál állam és egyház szétválasztásának, a szeparáció megsértésének fenyegető gyakorlatára, üdvözítő lenne, ha ezt az érzékenységét megtartaná abban az országban is, amelynek a végrehajtó hatalmát irányító állami szervnek, azaz a kormánynak ő maga a vezetője. Ugyanis ebben az országban az ő kezdeményezésére jött létre az az egyházi törvénynek nevezett galádság, amely a mindenkori politikai hatalom alá szervezte be az egyházakat, ezzel lehetőséget teremtve, hogy a hatalom saját kedvére, képére és legfőképp a kormányfő privát gyűlöletére alapozva visszamenőleges hatállyal szüntesse meg egyes egyházak státuszát, hogy a legrandább kommunista időkre emlékeztető módon üldözőbe vegye és ellehetetlenítse a neki nem tetsző vagy nem szimpatikus egyházakat és azok vezetőit, fittyet hányjon az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletére és így tovább. S ugyanez a miniszterelnök a szeparáció szellemiségéhez hűen végre befejezhetné a számára oly kedves egyházaknak és vezetőiknek a köz pénzéből és javaiból megvalósuló cinikus és gátlástalan támogatását, az állam és személyesen a kormányfő preferenciáinak tisztességtelen érvényesítését, meghálálva például a neki kedves egyházak és felekezetek politikai szolgálatait, hogy Krisztus egyházának egyes vezetőit a köz pénzéből luxuspüspökökké, s más felekezeteket luxusfelekezetekké magasztosíthassa

HODOSÁN RÓZA: A BESÚGÓBAN MINDEN OLYAN, AMI NEM TÖRTÉNHETETT MEG

TELEX
Szerző: FERENCI ÁRMIN
2022.05.07.


Veiszer Alinda műsorának e heti vendégei Hodosán Róza szociológus, a 1980-as évek demokratikus ellenzékének meghatározó alakja, illetve Rainer M. János történész, a II. világháború utáni magyar történelem szakértője voltak. A műsor témája A besúgó című magyar fejlesztésű HBO-sorozat történelmi hitelessége volt, de szó esett a jelenlegi magyar emlékezetpolitika hiányosságairól is.


– Wim Wenders német filmrendező mondta azt, hogy a magas filmművészet soha sem fogja tudni feldolgozni a történelmet, mert olyan esztétikai követelményei vannak, amik meggátolják, hogy őszintén nyúljon ezekhez a témákhoz. Amikor megnéztétek A besúgó című sorozatot, ti ráismertetek azokra a '80-as évekre, amikben éltetek? – kérdezte Veiszer Alinda Hodosán Róza szociológust és Rainer M. János történészt e heti műsorában (amelyet egy jelképes összegért itt tud megtekinteni)...„VAN VALAMI A LEVEGŐBEN, AMIÉRT NEKEM JÓ MAGYARNAK LENNI” – INTERJÚ A BESÚGÓ FŐ ALKOTÓJÁVAL, SZENTGYÖRGYI BÁLINTTAL

WMN MAGAZIN
Szerző: GYÁRFÁS DORKA
2022.05.06.


Huszonkilenc éves, és szinte példátlan siker birtokosa: a világ 61 országában debütált egyszerre A besúgó című sorozata (ami az ő ötletéből és forgatókönyvéből készült, részben az ő rendezésében), és bár a nézettségi adatok nem publikusak, annyit tudni lehet, hogy még az HBO reményeit is felülmúlta a fogadtatása. Szentgyörgyi Bálint nem lepődik meg ezen: világéletében erről álmodott. Huszonnégy évesen, diploma, tapasztalat és kapcsolatok nélkül sétált be az ötletével a streamingcsatornához – és ha komolyan vették, ha hittek benne, akkor valamit már akkor kellett tudnia. Amit még el szokott árulni magáról, hogy a szülei külképviseleteken dolgoztak, így az élete java részét ő is külföldön élte le, ma viszont már nem élne máshol, csakis Budapesten. Pedig a nemzetközi filmvilág kapui épp most nyílnak meg előtte – mint hamarosan elmeséli. Gyárfás Dorka interjúja...