2019. október 18., péntek

MEGREPEDT A FIDESZ, DE MÉG NEM ESETT SZÉT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.18.


Karácsony Gergelyről, Budapest új, 44 éves főpolgármesteréről közöl portrét a müncheni Süddeutsche Zeitung. A cikk szerzőjének megfogalmazása szerint a választási siker nyomán „fénylő látomás” tűnt fel a Kaczyński, Babiš és Orbán uralta középkelet-európai tájon - azon a Magyarországon, amelyre Orbán Viktor kormányfő az „illiberális demokrácia” címkét ragasztotta, „baloldali zöld sziget” emelkedett ki. A bajor lap megemlíti a szexvideó hatását, mint amit a nemzeti konzervatív kormánypárt az ideológiailag nem eléggé szilárd választóknak nem tudott kielégítő módon megmagyarázni.

Karácsony a Fidesz-elit ellentéte

Karácsony, akit öt évvel ezelőtt a 14. kerület polgármesterének választottak, megjelenésében sokban a nyakkendős Fidesz-elit ellentéte – írja a Süddeutsche, és kitér a főváros új vezetőjének vidéki származására, valamint szociológus-politológus végzettségére. A kicsiny zöld liberális párt, a Párbeszéd politikusa, aki felismerte, hogy Orbán nagyrészt az „oszd meg és uralkodj” elvének, az ellenzék megosztottságának köszönheti hatalmát, azon túl, hogy a nagy pártok számára kedvező módon változtatta meg a választási rendszert. A több baloldali és liberális párt közös jelöltjeként fellépő Karácsony előtt Isztambul példája lebegett – azé a török nagyvárosé, ahol az ellenzéki polgármesterjelölt nemrégiben legyőzte az Erdoğan-pártnak, az AKP-nak a jelöltjét. A török kormánypártról – írja a Süddeutsche – Karácsony azt mondta, hogy annak agresszív, illiberális hatalma sokban emlékeztet az Orbán-rezsimre.

Megrepedt az Orbán-rezsim, de a szétesése még messze van

Most – állapítja meg a müncheni újság – a derűlátók azon örvendeznek, hogy a budapesti főpolgármester-választás a startlövés volt az ellenzék 2022-es parlamenti választási győzelméhez. A kétkedők azonban utalnak arra, ami Lengyelországban történt: Varsó tavaly liberális, Európa-párti polgármestert választott, most viszont ettől függetlenül a parlamenti választáson ismét a jobboldali nacionalista PiS kormánypárt szerezte meg az abszolút többséget. Az kétségtelen, hogy Karácsony választási sikere megrepesztette az Orbán-rendszert, de a repedés és a szétesés között még nagyon hosszú az út – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung.

A Fidesz legyőzhető

Szintén az új budapesti főpolgármesterrel foglalkozik a londoni Guardian, hasonló hangütéssel, itt-ott eltérő megfogalmazásokkal. Így például míg az Orbán-kormány minősítő jelzője a német lapnál nemzeti konzervatív, addig az angolnál szélsőjobboldali. A Guardian a Budapesten és a több vidéki városban elért ellenzéki sikerről megállapítja, hogy azt több mint egy évtizede kizárólag kudarcok előzték meg. Orbán Fidesze tavaly a harmadik egymást követő alkalommal nyerte meg a parlamenti választást, és nagyrészt uralja az országban a médiát...

KIŰZNÉ A GAZDAGOKAT A FŐVÁROSBÓL KARÁCSONY: VALÓBAN BEVEZETHETIK A LUXUSINGATLAN-ADÓT?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.10.18.


...Egy, a Portfolio által megkérdezett ügyvéd szerint az önkormányzatok a helyi adókról szóló törvény keretei között állapíthatnak meg adónemeket és az adómértéket. Ezek az önkormányzat által megállapított adók lehetnek helyi adók és települési adók. A helyi adókat szabályozza a rendelet (telekadó, építményadó, ipa, ifa), a települési adókat pedig szabadon választja és veti ki az önkormányzat, de nem vonatkozhat olyan adótárgyra, amire közteher vonatkozik, tehát mivel az épületekre már vonatkozik az építményadó, így az ügyvédi álláspont szerint az épületekre nem vethető ki szabadon települési adó.

- A fővárosban az építményadót a kerület vezetheti be, tehát ez nem fővárosi határkör, kivéve, ha az érintett kerületi önkormányzat képviselőtestülete előzetes beleegyezését adta ehhez – tehát kerületi felhatalmazások alapján vezetheti csak be a főváros ezt az adófajtát.
- Az építményadó a törvény keretei és a törvényi maximumok figyelembevételével vezethető be, az adó alapja az önkormányzat döntésétől függően az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete, vagy az építmény korrigált forgalmi értéke.

Az adó évi mértékének felső határa az adóalap-megállapításnál 1100 forint négyzetméterenként, vagy az adóalap-megállapításnál a korrigált forgalmi érték 3,6%-a. A fentiek szerint arra van lehetőség, hogy a nagyértékű (előzetes nyilatkozatok szerint 500 millió forint felett) ingatlanokra a törvényi maximumot állapítják meg építményadóként – vagy a kerületek, vagy felhatalmazásuk alapján a főváros.

Mit jelent ez a lakáspiacra nézve?


Mivel a teljes fővárosi lakáspiacnak elenyésző részét teszik ki az 500 millió forint feletti ingatlanok, ezért a lakosság legnagyobb részét nem érintené a bevezetni tervezett adó. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa szerint az új építésű lakások mindössze 0,5 ezreléke, vagyis minden kétezredik lakás kerül csak ennél többe. Ez ma Budapesten 7 darab új lakást jelent, melyek az V. és a XII. kerületeben vannak.

EZ HOZOTT 10 SZÁZALÉKOT EGY ÉV ALATT - CSÖKKEN A PÉNZKIÁRAMLÁS AZ ALAPOKBÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.18.


Szépen teljesítettek az elmúlt egy évben a hosszúkötvény-alapok, akár 10 százalék feletti hozamot is termeltek a kitartó befektetőknek. Három hónap alatt is jóval több pénzt hoztak, mint a szuperállampapír.

Szeptemberben a hazai állampapírpiacon megállt a hónapok óta tartó hozamcsökkenés. A hozamgörbe elején és közepén alig mozdultak a hozamok, míg a hosszú végén 10–20 bázispontos emelkedést láthattunk. A fejlett piacok hozamai is emelkedtek a korábbi hónapok durva hozamesését követően. A korrekció annak ellenére következett be, hogy a jegybankok, így a Fed és az EKB is lazítást jelentett be szeptemberi kamatdöntő ülésén. A Fed 25 bázisponttal csökkentette a kamatokat, az EKB pedig 10 bázispontos kamatcsökkentés mellett jelezte az eszközvásárlási program újraindítását is – áll az OTP Alapkezelő szeptemberi portfoliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

A magyar jegybank nem követte a kamatvágást, de növelte a jövőben kiszorítandó likviditást, ezzel némileg lazítva a monetáris kondíciókon, és jelezve, hogy lefelé mutató inflációs és növekedési kockázatokat lát. A forint árfolyama rekordszintre gyengült szeptember végén, az euróval szemben 336, a dollárral szemben 308 felett állt meg.

Szeptemberben korrekció és nagy volatilitás volt a kötvénypiacokon. A hónap közepére jelentősen megemelkedő hozamok végül a hó végén csökkentek ugyan, de kötvényalapok árfolyama összességében nagyjából a hó eleji szintekre tért vissza...

EGY BAJOR SULI BELÜLRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.18.


A címben nem véletlenül szerepel a bajor a német helyett, hiszen (mint a mai poszt szerzője, Évaaa írja) Németországban tartományonként változnak a követelmények, a színvonal, sokszor maga a rendszer is. Szóval gyerünk, lessünk be egy bajor iskolába!

„Németországban nincs egységes iskolarendszer, tartományról tartományra más az oktatás tartalma, színvonala, követelményei. Időnként feltűnnek olyan hangok, amik sürgetik az egységesítést, vagy hogy legalább az érettségi legyen egységes, de eddig ezeket a követeléseket mindig sikerült lesöpörni az asztalról. Bajorország különösen büszke viszonylag szigorú, magas követelményeket támasztó rendszerére.

Az első két év

Az általános iskola 4 évig tart. A mi iskolánkban az egyik választható modell szerint az elsősök-másodikosok egy osztályban tanulnak. Minden másodikosnak van egy elsős „pártfogoltja”, akinek igény szerint segíteni, magyarázni kell. Ez az elsősöknek jó, a másodikosokat viszont gyakran már zavarja a munkában a kérdezősködés.

Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az önálló munkára, mindenki a saját tempójában halad. Így előfordulhat, hogy az egyik diák a munkafüzet 35. oldalát csinálja, a szomszédja meg még a 25.-nél tart.

Nagy vonalakban itt se nagyon csinálnak mást az első két évben, mint írás, olvasás, számolás tanulása.

Ami nekem tetszik: nagyon fontosnak tartják a helyes, egészséges táplálkozást, a gyerekek több táblázatot is készítettek a hízlaló, nem hízlaló ételekről, elmentek a helyi szupermarketbe körülnézni, közös reggeli volt a témában, stb. Ezen kívül évente 3-4-szer van közös barkácsolás, süti sütés, kirándulás, ahova a szülők is mehetnek.

Az olvasás gyakorlása egy az egyben otthonra marad, a szülői értekezleten minden szülőt tisztelettel megkértek, hogy legyen szíves gyakorolni a gyerekkel, erre az iskolában nincs idő.

Sok nebuló azonban otthon semmilyen segítséget nem kap, mert a szülők vagy nem tudnak németül, vagy nincs kedvük-idejük gyakorolni, így ezek a gyerekek már az elején lemaradnak a többiektől.

Kötelező olvasmány nincs. A mi osztályunkban ki lehet kölcsönözni kis, vékony füzeteket kezdő olvasóknak, amihez kérdéseket lehet megválaszolni. A másodikosoknak vagy egy
 láda könyv, ők az Antolin-rendszert is használhatják.

Ez azt jelenti, hogy elolvassa a gyerek a könyvet és online tud a kérdésekre válaszolni, amiért pontokat lehet szerezni. Ez se kötelező...ÉLET ÉS IRODALOM 2019/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.18.P U B L I C I S Z T I K A 

Széky János: Törökülés Bakuban

A Török Nyelvű Országok Együttműködési Tanácsa, amit nálunk röviden Türk Tanácsnak hívnak, ülést tartott Bakuban. Bár Magyarország nem török nyelvű, megfigyelőként ott volt a magyar delegáció is. Orbán Viktor, talán, hogy indokolja jelenlétét, elmondta, hogy „sok magyarban van kipcsak vér”, a kipcsak vérű magyaroknak van önkormányzatuk, majd – mintegy zavarában megigazgatva inggallérját – közölte, hogy „Nazarbajev úr elnöke a mindenkori magyar kipcsak törzseknek is, és minden évben küldünk neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van Magyarországon”.

A bakui videót idehaza önfeledt kacaj fogadta, pedig tulajdonképpen, logikailag minden szava igaz. A kunok egy Kárpát-medencébe – illetve a mai Románia és Moldova területére – vetődött török, ezen belül nyugati kipcsak csoport voltak, sok magyarban van tehát kipcsak vér, és bizonyos értelemben önkormányzatuk is van, ideszámítva a Bács-Kiskun és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlést. Magyarországon ugyan néhány száz éve nincsenek kipcsak törzsek, de ha bármikor lennének, Nurszultan Nazarbajev nyugodtan lehetne a mindenkori elnökük. (Apróság, hogy Kazahsztánnak már nem elnöke, idén márciusban hivatalosan lemondott. A bakui tanácskozáson mint „alapító elnök” vett részt, de ez önmagában nem volna akadálya a Duna–Tisza közi és Közép-Tisza-vidéki törzsfőségnek.) Továbbá valószínű, hogy a magyar kormányzat minden évben küld neki üzenetet, már csak udvariasságból is; lehetséges, hogy nagyjából akkor, amikor a Kunszövetség nevű civil tömörülés – van ilyen – éves gyűlését tartja. Orbán Viktor mindig igazat mond...


Molnár Erzsébet: Hortenziák

Csizmadia Ervin: Miért nyert Karácsony?

Valki László: Trump és az iráni atomalku


Trump időnként felhív egy-egy külföldi politikust, mostanában hol az ukrán államelnök, hol az ausztrál miniszterelnök, hol pedig a kínai pártfőtitkár számát tárcsázza. A beszélgetések kiszivárgott tartalma világszerte nagy érdeklődést váltott ki, otthon, Amerikában pedig egyenesen impeachment-eljárás indult az elnök ellen. Félő azonban, hogy mindez elhomályosítja az elnök más érdemeit, például azt a nagyfokú következetességet, amelyet az iráni atomalku felbontásával kapcsolatban tanúsított...

Kovács Zoltán: Belehíztak

Hanák András: Boszorkányüldözés
Impeachment Donald Trump ellen

Eörsi László: Újpest, 1956
A tömeg megmozdul

Bombitz Attila: „Mindezt majd megírom még pontosabban is”

IRODALMI NOBEL-DÍJ

Pálfalvi Lajos: A sziléziai beavatásregénytől a Nobel-díjig

IRODALMI NOBEL-DÍJ

Bodolai László: Szex, hazugság, videó

Körner Gábor: Pálfalvi Lajos 60 éves

Gadó Gábor: Az adó neve

Vágvölgyi B. András: I love nyolc

Hatvanhárom éve, ugyancsak ősszel, járta egy vicc Budapestet. Kohn találkozik Grünnel, Hacsek a Sajóval, mindegy. „Mondja, tudja maga, mik a világ katonai nagyhatalmai? – kérdi egyikük. Hát hogyne tudnám – válaszol a másik. A Szovjetunió, Amerika, Anglia, Franciaország – és itt elbizonytalanodik, tekinget jobbra, balra, pörögnek az agyféltekék, mi lehet még. Grün (Sajó) ránéz szúrosan, felemeli jobb kezének mutatóujját: – Valamint Budapest nyolcadik és kilencedik kerülete! (Forrás: Eörsi László.) No igen, a Corvin és a Kilián, a Tűzoltó és a Tompa utca, Iván Kovács László és Maléter, Angyal István és a Bordó sapkás Jancsi (Bárány János), ha csak néhány napra is, de kiverték a ruszkikat a városból. Nem kis túlerőt...

Mitrovits Miklós: Keserédes kormánypárti győzelem Lengyelországban

Trencsényi László: Vekerdy Tamásra emlékezem

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba: „A múlt mérge bűzlik körülöttünk”
Beszélgetés Végel Lászlóval


F E U I L L E T O NL. Varga Péter: Skizofrén tartományok
Dr. Schrödinger és Mr. Miéville

V I S S Z H A N G 

Gadó Gábor: Válasz

Fábri Ferenc: Vorkuta

Gyárfás Endre: Karig Sára utcát!

Lázár György: Volker


P Á R A T L A N

pá-ti-: BABÁK

Márton János: „OLVASSUNK ADYT”

(nyerges): HAZAÁRULÓK, ANNO

-pé-: SZERENCSÉTLEN?

-skó. MÁR HAZUDNI SEM?

Róna György. NEM AZ ELSŐ

-yi: KÜLDETÉS

Lévai Júlia: ADYT? BÁRHOGY!

msz: ÖSSZEOMLÁS

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/42. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.10.18.

K R I T I K A


Selyem Zsuzsa: Szavad sincs szépség tériszonyára

Kovács András Ferenc: Requiem tzimbalomra. Örömzene – darabokban. Megjelent Kovács András Ferenc hatvanadik születésnapjára. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2019, 81 oldal, 2999 Ft

Első olvasatra a szép hangzás mögött felsejlő elmúlás fölötti jól ismert szomorúság van megénekelve, de annyira más, mint amit unásig ismer az ember e témában, hogy újra elolvassa, és akkor a vers egy-egy pontján megáll, vesz pár lélegzetet, és megkérdi magától, mert ki mástól, hogy milyen is a „fénypárás ég”, aztán rájön, hogy pontosan tudja, hogy milyen, csak azt nem tudta, hogy így is lehet mondani. Az efféle ahák csak úgy bele vannak tékozolva a sorokba, és már megyünk is tovább, és a tizenvalahányadik olvasatnál megajándékoz a vers annak a szándék- és moralizálásmentes érzékelésével, hogy a civilizáció milyen otromba tud lenni a nem-emberi, örömteli létezők iránt. Pusztán azzal, hogy szó- és ritmuskapcsolatokat talál, amíg el nem jut a nem találhatóig. És egyszercsak fölvillan, teljesen váratlanul, mondjuk egy versolvasás utáni sétán, hogy Mozart Varázsfuvolája is ezt érzékeltette a Monostatosnak szerzett bájos, bumfordi dallamokkal...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.
Forgách Kinga: Ex libris

Sally Rooney: Normális emberek
Anne Cathrine Bomann: Agathe
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Jeroen Olyslaegers: Védőr

Weiss János: Operett-tanulmányok?

Kálmán C. György: „Dehogyis terem citromfán”. Irodalomelméleti írások. Balassi Kiadó, Budapest, 2019, 238 oldal, 2600 Ft

Kétségtelen, hogy a tanulmányokon érezhető az alkalmi megszólalások könnyedsége és spontaneitása. De az elemzések ettől még az elmúlt évtizedek legsúlyosabb irodalomelméleti problémáival (is) foglalkoznak. Én azt mondanám, hogy a tanulmányokat nem az operettszerűség jellemzi, hanem inkább a kérdések burjánzása (amit a szerző is említ). „Amin nem – vagy alig – tudtam változtatni, az a kérdések mértéktelenül túltengő száma; ezek sokszor »költői« [...] kérdések, de sokszor valódi dilemmákat fogalmaznak meg.” (9.) Adorno elemzéseit követve azt mondanám, hogy a könnyű műfajok, így az operett, nem szeretik a kérdéseket. Fogadjuk el, hogy a sztenderdek alkotják a tömegkultúra meghatározó elemeit. („A sztenderdek eredetileg a fogyasztók szükségleteiből jöttek létre: ezért akceptálják őket minden ellenállás nélkül.” (Adorno: Gesammelte Schriften, 3. 142.) És ha igaz, hogy bennük a „manipuláció és a visszaható szükségletek” egyetlen körré fonódnak össze, akkor mondhatjuk, hogy a sztenderdek azt sugallják, hogy már mindig is mindenre meg vannak a válaszaink...

Branczeiz Anna: Az okoskütyü és Gerdája


Nagy Gerda: Who Ai Am? Gon­do­­lat Kiadó, Budapest, 2019, 60 ol­­dal, 2500 Ft

A Gerdát és okoskütyüjét dicsérő szövegek leginkább a dadaisták véletlenszerűen létrejövő verseit idézik. Nem ritkák az olyan meghökkentő képek, mint többek között: „[s]zíntelen vízzel telik az idő is” (29.), „[a] vonaton üstökösök biciklivel jönnek” (30.), „partra vetett halandzsanyelveken” (35., kiemelés tőlem). A szövegfolyamok mondattanilag helyesek, a különös szófordulatok és gondolati társítások azonban ellentmondanak a logikának, amit egyes esetekben a központozás elhagyása is hangsúlyoz. Nagy Gerda szerkesztői kezének nyoma továbbá az olyan játékos elválasztásokban érhető tetten, amelyek az egyes sorok között is megmutatják az értelmi furcsaságokat: „barna hajam színe fakul-/tatív programokkal várja vendégeit” (36.), „Mappába kell rendeznem / a zsebre dugott dühöt, hogy / széles körben elterjedjen a nyugati / nyűg alatt kuksoló lehetőség.” (38.), „Klinikai vizsgálatok alapján / az észlelés nem visszájára fordított / kabátok zsebre dugott / kezében keresi a választ.” (51.)...

Fűzfa Balázs: Térben, időben

Tőzsér Árpád: Lélekvándor. Nap­­­kút Kiadó, Budapest, 2019, 76 oldal, 1990 Ft

A Kis testamentum (41–42.) villonos címfelütése és Ajánlása között pedig egy olyan ív húzódik meg, amely nemcsak a magyar irodalomtörténet egyik legfontosabb szövegét, József Attila Eszméletét alludálja több helyütt, hanem még a költészetben is ritkán látott mélységébe ás a nyelvnek. „Már rég nem ok és okozat a kint s bent…” – mondja, majd így írja tovább önmagát a következő szakasz elején: „Végződném, mint tegnap is…” De ez még rendben is volna, akkor hökkenünk meg igazán, amikor tizenöt sorral később ezt olvassuk: „végződjek ki és végződjem be, végleg”. Vajon mi értelme lehet annak, ha egy költő ugyanazt az igét egyszer ikesen, másszor iktelenül ragozza – egyetlen soron belül?...

Bazsányi Sándor: Hanem tégla

Az ÉS könyve októberben – Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba. 2016–2019. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2019, 112 oldal, 2499 Ft

És ha most nem is szedem ízekre, kötetekre bontva, a teljes költői pályát, azért megpróbálom óvatosan latra tenni a megmérhetőt, a jelen pillanatban megmérendőt, a 2019-es kötet egyöntetű voltában is rétegzett és tagolt szerkezetét, amely látványosan tanúsítja a kamaszkorában építészmérnöknek készülő Térey forma- és formátumteremtő szenvedélyét. Térfoglaló, téralkotó, tértagoló erejét. Hadd idézzem kiindulásul a Protokoll című verses regény (2010) Emil Cioran-mottóját (Réz Pál fordításában): „Élni annyi, mint teret veszíteni.” Nos, Térey alkotóként éppenhogy az idézett aforizma életbölcsessége ellenében terjeszkedett, terjesztette ki jellegzetes nyelvi és szemléleti térerejét. Földrajzi síkon is (Varsó, Drezda, Kalinyingrád…), és történelmi időben is (második világháború, századforduló, Krisztus kora…), akár képzelt terekbe és időkbe nyúlva (a Nibelung-lakópark a vastagon átrajzolt Wormsban). És ez a poétikai műveletsor tette belakhatóan világszerűvé, mégpedig egyszerre reálisan, mitikusan és személyesen világszerűvé a költészetét....

Wagner István: Macke-közelkép


(August Macke – ganz nah, Sauerland-Museum, Arnsberg, megtekinthető december 8-ig.)

Sokoldalúságának elismerése mellett a festőt tiszteljük benne elsősorban, olajképei és akvarelljei nyomán a remek koloristát, de ezen belül a tematikus változatosság is erényei közét tartozik: könnyű kézzel feldobott, remek portréktól a tájakon át a csendéletekig vagy enteriőrökig, figurális kompozícióin aktoktól a parkokban vagy állatkertekben sétálókig szóródnak a szereplők, elegáns hölgyei kertvendéglőkben üldögélnek, kirakatok előtt álldogálnak, divatszalonokban vagy kalapüzletekben időznek...

Mélyi József: A FUGA 10 éve

A FUGA tíz éve alatt az egyik legbiztosabb pont volt Budapest kulturális életében. Egy igazi hely, pontosabban olyan hely, amely a jövőre nézve megtestesítette azt, amit a múltban helynek neveztünk. Azért olyan furcsa ez az időszerkezet, mert az elgondolásaim tíz év alatt lassan, de gyökeresen átalakultak, s ez nem csak az öregedésnek köszönhető. Az elmúlt tíz év során korábbi elképzeléseim szétfoszlottak, a kultúra korábban elgondolt jövője eltűnt. Velem együtt pedig generációm sok tagja nemcsak a naivitását vagy az illúzióit vesztette el, hanem egyszerre értett meg sok mindent abból, amit korábban mondtak neki, vagy amit elhallgattak előle, és egyszerre kezdte differenciáltabban látni, amit korábban ab ovo elvetett...

György Péter: Ziffer Sándor – 2019-ben

(Ziffer Sándor Van, aki marad című kiállítása a székesfehérvári Városi Képtár–Deák Gyűjteményben látható december 11-ig.)

Szabadságában állott eldöntenie, hogy mikor milyen kompozíciót, festésmódot, színegyütteseket alkalmaz a megőrzésre, hiszen az expresszionizmus, a posztimpresszionizmus és egyes pontokon a konstruktivizmus normái felidézhetőek voltak, ha ugyan nem álltak össze mind egyetlen sajátos világot szolgálni. Az ismerősség, Nagybánya vizuális gazdagsága Ziffer fényben úszó városképein igazi utópia...

Stőhr Lóránt: Kopott, kosztümös

(Tóth Barnabás: Akik maradtak)

Tóth Barnabás rendező klasszikusan szépelgő kamaradrámát rendezett a szentimentális meséből. A szereplőgárdából kiemelkedik a kezdő tizenéves színésznő, Szőke Abigél, aki sokarcú, széles érzelmi regisztert jár be a többnyire bájosan csacsogó kamasz lány szerepében. A másik főszereplő, Hajduk Károly elkötelezett nőgyógyászként olyan mélabúsan mozog és gesztikulál az egész filmben, hogy a nézőtérre is átragad végtelen enerváltsága. Nagy Mari butácska, jókedélyű, a gyeplőt lazán tartó nevelőanya, Lukács Andor a hatalommal megalkuvó régi barát szerepében profi alakítást nyújtanak...

Csengery Kristóf: Újabb feltámadás

(Maddalena and the Prince. Deutsche Grammophon)

Mindezek tudatában aligha csodálkozunk, ha a lemezt végighallgatva egyik első észrevételünk: milyen egységes a hat mű stílusa annak ellenére, hogy négy különböző zeneszerző műveit halljuk! Érthető, hogy az, hiszen egy és ugyanazon rezidenciális muzsikusi környezet uralkodó hangja szólal meg. Ennek a környezetnek Haydn volt a középpontja: ő volt, aki a hangvételt és a mércét meghatározta...


Herczog Noémi: Bambi és Csipkerózsika

(Gerhart Hauptmann: Bernd Róza. R.: Tarnóczi Jakab, Thália Színház, Arizóna Stúdió; Kosztolányi Dezső: Édes Anna. R.: Szenteczki Zita, Örkény Stúdió)

A Tháliában nem nevetünk, bár a tólószékhez kötött feleség szerepében Schell Judit szellemes. De ez most a tragédia terepe: Mentes Júlia Virginia drámai tehetségű címszereplő. Alighanem sokat fogunk még róla hallani. Romantikus hős, aki mindent magába fojt: játékában és szerepe szerint egyaránt...

Fáy Miklós. Nem róla van szó

(Claudio Abbado – Early Recordings, Warner Classics, 2019)

A lemezt három Tartini-hegedűverseny zárja. Abbado helyett a hallgató inkább Tartinire csodálkozik rá, hogy mennyivel több, mint szobor Piran főterén, és hogy nem csak az Ördögtrilla-szonáta szerzője. Hangszerközpontú szerző, de a virtuozitásnak jelentősége van. A virtuozitáshoz meg ott a szólista, Franco Gulli, aki sokkal jobban elfelejtett vagy talán meg sem jegyzett zenész, mint Claudio Abbado, pedig nagyszerű hegedűs, tisztán és, ha szabad így mondani, teli szájjal játszik, nagy hangon és nagy lélekkel, varázslatosan egyszerűen és keresetlenül...

Siba Antal: Kispaládi történet

(Választás Kispaládon – A Partizán filmje.)

A hosszú, mély hallgatást egy tetovált helyi ember töri meg. Azt magyarázza, hogy ezeknek a szavazóknak semmi közük Kispaládhoz, már azon kívül, hogy ezek a határon túliak valamikor bejelentkeztek a községbe. Most átjöttek szavazni, aztán vissza is mennek. Ez az összes, faluval kapcsolatos teendőjük. Semmilyen kispaládi kötődésük nincs. Végül a fogyatkozó helyiek közül egy dörgedelmes hang visszaszól: „Ukránokkal nyeretitek meg a választást, Gabi.” Hogy a Gabi kicsoda, az nem derül ki, vélhetően a település egyik vezetője...

Králl Csaba: Flow

(Collective Dope: [D]OPEN your move – Trafó, október 4.)

A tánc sohasem tud akkora flow-élményt nyújtani, mint amikor jó kezekben van az improvizáció, és itt szinte kivétel nélkül jó kezekben volt, nem is tudom, hogy élhettünk eddig a [D]OPEN your move nélkül, az az igazság. Volt selejtező, középdöntő, döntő és győztes páros is (a cseh Kristián Mensa és Esterházy Fanni személyében), de persze nem ez a lényeg. A lényeg sokkal magasztosabb: megélni táncban a pillanatot a szó legteljesebb értelmében, benne lenni lábujjtól fülcimpáig a mozgás legsűrűjében, áttörni a határokat, kilépni a komfortzónából, reakciókat kiváltani, interakciókat kezdeményezni, elfogadni és méltányolni a másikat, a mást, együttműködni, összecsiszolódni, közös hullámhosszra kerülni a partnerrel, és őrizni a kialakult kémiát. Ez a valami.
   

I R O D A L O M

Turi Tímea: Attila

Akinek nincs hajléka, annak nem lakása nincsen. Nem a fedél, ami valóban hiányzik a számára, nem a meleg víz, ami folyik a csapból, a hűtő, benne az étel. Csak az szabad, akinek van hova hazamennie. Akinek több szerepe van, és minél több, annál könnyebb azok között járkálnia, az egyiket letennie, a másikat felvennie. Aki válogathat a szerepek között, az beszélhet összevissza. Attila nem volt szabad, és nem azért, mert nem volt váltás ruhája. Hanem mert nem volt más a világ szemében, mint egy féllábú, tolószékes hajléktalan. Aki látta, látott-e mást? Volt-e története ezen kívül? A mélygarázs, ahova esténként aludni tért, egy hely volt, ahol nem fújt a szél, vagy egy hely, ahova visszahúzódhatott?

Amikor egy kiszolgáltatott helyzetben lévő embertől elfordulunk, amikor egy kiszolgáltatott helyzetben lévő emberrel jótékonykodunk, gyakran ugyanazt tesszük: a kiszolgáltatottságát totálisnak hisszük, egyetlen vonásából ítéljük meg az embert magát. Pedig a sajnálat és a közöny is lehet vak. Abban a pár napban, amíg mindenkinek a kötés miatt kellett magyarázkodnom, ebből sejtettem meg valamit. Hogy nem biztos, hogy akkor látjuk meg a másikat, amikor a baj szembetűnő. A baj néha épphogy nem megmutatja, hanem csak eltakarja azt, akik vagyunk.

Miközben felemeli szíveink a hétköznapok háromszögkötése...

Győry Domonkos: Amaris

Odateszek egy teát, felforr a víz, beleöntöm abba a cégjelzéses, öblös csészébe, amelyet tőle kaptam, belelógatom a filtert, fekete tea, néha gyümölcsöset iszom, most ehhez van kedvem, érezni az aromát, amit nem rontok el cukorral, csupán pirinyó mézet teszek hozzá. Kevergetem, még tüzes, amikor kortyolom, égeti a szám, vaníliás karikát majszolok hozzá, a telefont figyelem.

Csönd van, az utca kihalt, álmos fény harapdálja a hirdetőoszlopot, a postás kerékpározik, jó napja lehet, kevés küldeménnyel, belátható távon le se száll. Behúzom a sötétítőfüggönyt, de csak félig, hol a szófán csücsülök és kortyolok, hol az ablakon nézek kifelé.

Gizus hív, azt mondja, ne legyek bolond, szaladjak a rendőrségre, tegyek őszinte, feltáró vallomást, azzal csökkenthetem a bajt. Beszélt egy munkatársának az anyósával, aki a fővárosban bíró, azt mondta, hogy gyorsan kell lépnem. Persze Gizus nem érti a lényeget, túlzásba viszi az aggódást, és haragszik Amarisra, sőt, ha jobban belegondolok, akkor ez is intrika lehet. Azt mondta, hogy Amaris önző és önfejű, mindenki fél tőle, ha valaki ellenkezik, annak leordítja a fejét, sőt ellehetetleníti az illetőt, hiszen remek kapcsolatai vannak, és nem rest használni azokat...

Bartók Imre: CV

1985-ben születtem Nyírfaligeten, de a gyerekkoromat már Budapesten töltöttem. Szerető közegben nevelkedtem, ez azonban nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megóvjon attól a folyamatosan lüktető fenyegetéstől, amit úgy hívunk: világ. A depressziómon utoljára 13 évesen tudtam könnyíteni autofelláció révén: érdekesnek találtam a szájat kitöltő makkot, a nyomában ott maradó sós ízt. Sokat gondolkoztam azon, mi minden lakik egy cipőtalpon, Empedoklész saruján. Mindig is végtelenül feszélyezett, hogy az életemet más emberek tekintetétől övezve kell élnem, ennek ellenére megpróbálkoztam a polgári rendbe való beilleszkedéssel, megházasodtam, gyerekem született. A reggeleket éveken át írással töltöttem, nappal pedig irodai munkát végeztem, hogy gondoskodni tudjak a családomról. Sokáig az írásban igyekeztem menedékre lelni. Titkos kert volt ez számomra, amelynek egyedül én ismertem fáit-bokrait, és ahol nekem virágzott minden virág. Feleségem tanácsára kezdtem publikálásba, ami végzetes hibának bizonyult. A sikerek kergetése rányomta a bélyegét teljesítményemre, addigi, különösen éles, rurálisan bárdolatlan hangom folyamatosan finomodott és hozzáidomult az olvasók ízléséhez. Amikor nem kaptam meg egy jelentős irodalmi díjat, a feleségem elvált tőlem. Többek közt ez az esemény vezetett a mostani számvetéshez is. Azt mondta, nem neheztel rám, egyszerűen arról van szó, hogy csalódott bennem...

Lévai Júlia Míra: Nászéjszaka

Elege lett abból, hogy évek óta csak akadékoskodnak vele a hatóságok. Több mint tíz éve él itt, ráadásul az anyanyelve eleve magyar, és lassan többet tud az országról, mint aki ide született, az államtól mégsem sikerült egy rendes papírt kicsikarnia. Pedig ez nem a középkor, ez a hetvenes évek, sőt, azok is mindjárt lejárnak. És állampolgárság híján ő csak alkalmi megbízásokat kaphat, státusról, állandó fizetésről szó sem lehet. Nahát, ennek lesz most egyszer s mindenkorra vége. Lesz magyar házastárs, lesz magyar állampolgárság, és befejeztük a macerákat. Attól kezdve még kiküldetésbe is mehet, mint a vállalat képviselője. Nyugatra is utazhat, és nemcsak haza, a Vajdaságba...

Beck Tamás. Csodabogár

Névtelen szerelmesleveleiből áradt a másfajta élet utáni vágyakozás. Mellkasa a rátetovált sárkányfigurával gyorsabban emelkedett-süllyedt, pulzusa megtöbbszöröződött, ha az adatvédelmi törvényt megszegve el kellett lopnia egy-egy kiszemelt lány postacímét a könyvtári adatbázisból. Elkövetett helyesírási hibáit utólag a költői szabadsággal magyarázta a címzettnek. Tudniillik a nők általában szignó hiányában is megtalálták a feladót. Idővel a legostobább fruska is fel tudta vázolni az elkövető személyiségrajzát, amely egyértelműen a fiatalemberre illett. Kínosak voltak az effajta lebukások. Legyünk inkább barátok, kérték tőle a rajongástól megszédült libák. Ő ilyenkor sebesen bólogatott, zavarában aznap cukor nélkül hajtotta fel a kávét, a könyvespolcon pedig Semprun művei közé helyezte a Száz év magányt...

Balla D. Károj: Megoldások például

Balla D. Károj: Lassú játszma, lassú tánc

Markó Béla: Vaktöltény

Markó Béla: Tűszúrások


ITT OLVASHATÓ

SCHMIDT MÁRIA EGYIK KEZÉVEL A MÚLTAT ÍRJA, A MÁSIKKAL A JÖVŐT. A JELEN VALAHOGY MINDIG KIMARAD NEKI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.10.18.


Szép tavaszi reggelt, vidám napot! Tegnap olyasmi történt, amivel az elmúlt tíz év elmebajának árnyékában elsőre nem is tudtam mit kezdeni. Karácsony Gergely bicajjal ment be a polgármesteri hivatalba. Gondolkodtam, mi ezen a nagyon fura, mire rájöttem. Olyan emberi. Olyan normális. Mintha kultúrország lennénk, nem egy balkáni pattanás az isten hátsó felén. Láttam a videót a főpolgármesteri poszt átvételéről. Tarlóst én ilyen felszabadultan vigyorogni még soha nem láttam. Mint aki frissen húzta ki a nyakát a hurokból. Szerintem óriási kő esett le a szívéről. Speciel nekem is.

Jaj, nagyon izgulok, hogy mi lesz a Brexit vége. Attól függ ugyanis, hogy Népünk Bölcs vezére, Felcsút Fénylő Csillaga szónokol-e huszonharmadikán, vagypedig nem. Ha pont akkor kell megvétóznia a halasztást, akkor sajnos nem fog ránkérni, de ha lesz ideje, akkor felolvassa a spontán gondolatait. Ha szerencsénk van, még viccet is fog mesélni.

Most tudtam meg a PestiSrácoktól, hogy Karácsony Gergely megbukott. Kész, vége, totál alkalmatlan, ennyi volt. Egy nap után szép teljesítmény ezt megállapítani, de a propagandamédia csodákra képes. A propagandisták is. Meg nem mondom vadhajnalban, melyik tehetséges visította teli a világhálót Karácsony brutalitásával. Merthogy az új főpolgármester be akarja szüntetni a Lokál ingyenes osztogatását a BKK területén, tehát ez cenzúra. És főleg megtámadása a sajtószabadságnak. Szegény propagandista annyira egyszerű, mint a metróajtókat szabotáló fakocka. Nem a tartalmába akar beleszólni senki a Lokálnak, nem a szerkesztőséget foglalja el rohammal Karácsony, sőt, be sem tiltja. Egyszerűen a közterületről akarja eltüntetni a fideszes propagandakiadványt. Senki nem tiltja meg, hogy az újságosnál megvegye a szektatag, sem azt, hogy Pilhál és Pilhál házról házra járva bedobálja a postaládákba.

Azon agyalok, hogy mekkora pánik lehet most rokoni és baráti körökben. Mármint például azokban az önkormányzatokban, melyeket hirtelenváratlanul elveszített a NER. Gondolok itt például Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettesre, de persze nem csak rá, hanem arra a többezer pártszolgálatosra, akik a különféle önkormányzatokban húzták meg magukat, hűséges szolgálatuk jutalmaképpen. Ennyi helyettes államtitkári posztot csak nem csinál Orbán. És akkor még ott vannak a propagandisták, akik a különféle önkormányzatinak álcázott pártlapoknál koptatták az emberek idegrendszerét. Velük most mi lesz? Kiszorítják Manyika nénit a zorigótól? Ódeizgulok. És azokkal mi lesz, akik az önkormányzati lakásokba fészkelték be magukat nem egészen etikus módon?

Schmidt Mária elérkezettnek látta az időt, hogy kihirdesse: a liberális világ éppen az utolsókat rúgja, kész, vége. Jókor találta ki, nem sokkal az EP választások, és napokkal az önkormányzati választások után. Amikor sikerült ennek az ellenkezőjéről megbizonyosodni. Sőt, azt is elmagyarázta a New York Times olvasóinak, hogy Orbán Viktor és a populizmus mitől egy valóságos természeti csoda. Schmidt Mária egyik kezével a múltat írja, a másikkal a jövőt. A jelen valahogy mindig kimarad neki...

BÖDŐCS TIBOR: TEQUILÁT ORBÁNNAK!

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.10.18.


Mindannyian nevetségesek vagyunk, én is az vagyok, apám is az, Orbán Viktor is az, csak próbálják eljátszani, hogy őt csak ájultan tisztelni lehet, ami persze egyre nehezebben megy – mondta Bödőcs Tibor. A humorista a két évvel ezelőtti irodalmi paródiakötete, az Addig se iszik után a Meg se kínáltak című regényével komorabb területre merészkedett, egy szobafestő, Magyar Oszkár monológjába csempészte Magyarország elmúlt évtizedeit, rendszerváltással, korrupcióval és személyes tragédiákkal együtt. Bödőcs Tibor az új kötet kapcsán a politikai korrektségről, a perzsa uralkodó éjjeliedényéről, a negyven éve napszemüvegben élő popzenészekről, Bukowski és Kazinczy közös tulajdonságáról, illetve a politikusok születésnapi tortába tolt arcáról mesélt. De kiderült az is, hogy van-e félnivalója a hatalomtól, hogy mit tenne a miniszterelnök hat tequila után, és hogy melyik hollywoodi sztár készítene filmet az új regényből.

Részletek a Magyar Hang október 18-i (2019/42.) számában megjelent interjúból!

Az új regényében ott a magyar valóság, a műsorában azonban sokkal hangsúlyosabban.

– Eddig sem finomkodtam, de most valóban bedurvult a dolog. Amikor a képmutatás kárpitja felszakad, és benézhetünk mögé – amikor a közélet a kokainról és prostikról szól –, akkor hogyan reagáljak? Ha a politikában prostik vannak, akkor nálam is repkednek a prostik. Mint szóképek. Bár ami jelenleg zajlik, az már régen nem politika. Eddig is tudtuk, hogy miként működik a korrupció, de egy ilyen videót nézve sokkal könnyebben átélhetővé vált ez: Aperol Spritz meg az Add ide a didit. Ez jutott nekünk, A Wall Street farkasa Fásy Ádám-féle kiadása...

BUBORÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.18.


Kövér László, mint valami mindenható Isten, tovább szigorítja birodalmában az újságírókkal való bánásmódot. Alig lehetnek ott, ha ott vannak, se kérdezhetnek, nem fényképezhetnek, mozgóképet alig készíthetnek. Ha szóba áll velük netán-esetleg, leereszkedik hozzájuk egy nagyságos képviselő, de rosszul érzi magát a kérdésektől, akkor joga van szó nélkül elmenni. Egyáltalán, a képviselő azt csinál, amit csak akar, az újságíró meg örüljön, ha luk van a seggén, netán szagolhatja a nagyságos képviselő Pitralonját, és ne nagyon kérdezgessen.

Mindenféle fontosságok vannak a kajla világon pedig. A lányok pólója az első tavaszi napsütésben, nagykabátja és csizmácskája jegekben, a véres köhögetés és a zokogások a kórházi váróban, a kukásautó a sarkon és a koldus a padon, egy kutya jóságos szeme meg a macska csapodársága. János bácsi bütyke, meg, hogy kilukadt a fazék, omlik a vakolat, odavannak a vetések, vagy döglenek a nyulak. Mind életbe vágóan lényeges dolog, Kövér László ellenben nem az. Egyáltalán nem. Nem fontos, kosz a köröm alatt, kitömött páva huszárgúnyában, kifeslik belőle a vatelin, abból potyognak kifelé a szavak.

Kövér László és mindenfajta tótumfaktumok meg képviselők ott lebegnek a valóság fölött egy arasszal, de nem mint Isten létének bizonyítása Nicanor atya által Marqueznél, hanem annak igazolásául, hogy ótvarosok. Ez rögtön ki is derül, amint a lábuk csöppet súrolja az anyaföldet, ott állnak Borkaiként csupasz seggel, köröttük tuccog a mulatós. Mindez mutatja nem az esendőségüket, mert akkor az orruk csöppenne el, hanem a romlottságot, amit az okoz, hogy valami tévedés folytán kiváltságosnak érzik magukat szolga helyett, elfelejtik, ki küldte oda őket, kit kellene képviselniük és kinek a pénzén élnek. A miénken...

A GYŐRI POLIP CSÁPJAI BALATONI LUXUSVILLÁKBAN ÉRNEK ÖSSZE

INDEX
Szerző: PINTÉR LUCA
2019.10.18.


Nem csak a Balaton partján, Polt Péter legfőbb ügyész szomszédságában van luxusapartmanja a győri polgármester barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak. Az ügyvéd Balatonfüred fő útjáról nyíló egyik kis utcájában is felhúzott egy ingatlant. De nem csak ő. A tulajdoni lapok szerint a Borkai szexbotrányát kirobbantó blog győri polipként emlegetett csápjai ugyanazon a telken, négy luxusapartmanban érnek össze.

Győriek, de nem nagyon van rendszer abban, mikor járnak erre

− a legtöbben az utcában mindössze ennyit tudnak az egy telken felhúzott két ikerház tulajdonosairól. Meg azt, hogy oda általában „szép nagy autókkal, Porschéval és BMW-vel jönnek”, de azokkal általában gyorsan be is állnak a házakhoz tartozó mélygarázsba.

Van, aki viszont az adriai szexhajó főszereplőit rögtön összekapcsolta a füredi kis utcában fel-felbukkanó arcokkal. „Az elmúlt években Borkai is többször megfordult itt, főleg akkor, amikor buli volt”− mondta az Indexnek egy férfi, akinek szintén az utcában van nyaralója. Ő azt mesélte, hogy Rákosfalvy gyakrabban megfordul a Balatonnál, mert "ha nem az Adrián, akkor itt vitorlázik"...

SZABAD SZEMMEL: LÉLEKTANILAG NAGY LÖKÉST AD AZ ELLENZÉKNEK, HOGY A FIDESZ KÉNYTELEN LEMONDANI A FŐVÁROSRÓL - A NÉPSZAVA NEMEZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.18.


Guardian

Karácsony Gergely bizonyítani kívánja, hogy Magyarország nem csupán a szélsőjobbos miniszterelnököt jelenti. Az új főpolgármester az interjúban elmondta: a választás szétrombolta a mítoszt, mármint hogy Orbán legyőzhetetlen volna, és ez igen fontos az egész ország számára. Beszélt arról is, hogy szoros együttműködésre készül liberális varsói kollégájával, de másokkal is a térségben, hogy közösen ellensúlyozzák a magyar és a lengyel vezetés Brüsszel-ellenes politikáját. Igen sajnálatosnak nevezte, hogy a két kormány eltávolodik az EU magjától, noha a régiónak az volna az elemi érdeke, hogy ne alakuljon ki kétsebességes Európa. Karácsony kitért arra, hogy nem tudja megváltoztatni a jogszabályt, amely miatt a CEU távozásra kényszerült, ám biztosítani kívánja az egyetemet, hogy azt a város szívesen látja. Egyben javasolni kíván egy új tudományos akadémiát, amely éppen erre az intézményre alapozva végezné munkáját a kutatás és az innováció területén. A kompromisszumok embereként majd meglátja, lehet-e együttműködni a kormánnyal, de neki az jutott, hogy harcoljon a békéért. Az értékekből azonban nem enged, és ha a Fidesz konfrontációt akar, akkor ő kész felvenni a kesztyűt. Legelső feladatai között javítani akarja a szociális hálót az alacsony keresetű családok számára, több pénzt ad a hajléktalan szállóknak és javítani igyekszik a tömegközlekedés minőségén. A lap a hivatalos győzelmi jelentésekkel ellentétben úgy véli: az, hogy a Fidesz kénytelen lemondani a fővárosról, lélektanilag nagy lökést ad az ellenzéknek. A főpolgármester szerint a győzelemben nagy szerepet játszott, hogy Budapesten egészen mások a sajtóviszonyok, ez segített lyukra futtatni a kormányzati propagandát.

Vasárnap nagyjából Magyarországon is ugyanaz történt, mint korábban Törökországban: az autoriter vezető elvesztette a fővárost és emellett még egy sor más fontos településről is le kell mondania. A legtöbb kisváros és falu viszont a kormánypárt kezében marad. Nem valószínű, hogy Orbán követné Erdogan példáját, és új választást kényszerítene ki Budapesten. De a vereség megingatja a körülötte kialakult hitet, hogy egyszerűen legyőzhetetlen, aki jóformán tetszése szerint győzött az elmúlt 10 évben. A hatalom napjainkban azt a szinte egypártrendszert jelenti, amelyet a miniszterelnök alakított ki, megváltoztatva az alaptörvényt és a választási szabályokat, továbbá saját embereit állítva a legfőbb posztokra. Amit ő a Fidesz közösségének titulál, ellenben az ellenzék fideszes maffiának nevez, azt a vakhűség, az Orbán által létrehozott személyi kultusz, valamint a kedvező gazdasági helyzet és az alacsony adószint tartja össze. Ám Budapesten ennyi nem elég. A miniszterelnök környezetéből sokan önhittek, ami társul még az elit egy részének élvhajhász életmódjával, és ez a jelek szerint elriasztotta a hagyományos, jobboldali szavazókat. Nagy visszhangot keltett a Borkai-féle orgia, de csak a városokban, mert ott még sokan követik a független sajtót. Azon kívül Orbán éppen Európát járta és távollétében a párt nem tudta helyesen felmérni a botrány hatását. Az eredmény azonban valószínűleg a fővároson túl is megmutatkozott. Azt jelzi, hogy még a nagy embert is meg lehet verni, éspedig összefogással. Virág Andrea a Republikon Intézettől úgy ítéli meg, hogy a Fidesz kénytelen most már egy egészen más országgal szembesülni. Hiszen az ellenzék a jövőben jobban tud kommunikálni a szavazópolgárokkal. Orbán számára pedig az a dilemma, hogy ha megbünteti a hűtlen városokat, akkor ily módon nagy számban elidegenítheti az ott élő Fidesz-híveket. Ha viszont valóban az együttműködés mellett dönt, akkor az árt a harcias stílusának, pedig az idáig rendkívül fontos hatalma bebetonozására. A politikus alatt Magyarország az európai illiberális nacionalisták kísérleti műhelye lett, a rajongók folyamatosan látogatták. Ám Budapest a jövőben találkozó hely lehet azok számára, akik ellenpólust keresnek az orbáni populizmussal szemben. De ahhoz még nagyon sok minden szükséges, hogy a Fidesz veszítsen 3 év múlva.

FAZ 

Szex, kábítószer és korrupció – így vezeti be a konzervatív lap, hogy a magyar ellenzék látványos sikert aratott a Fidesz fölött. Ám azt még nem tudja megmondani, hogy csupán kisiklásról van-e szó, vagy netán tartósan meggyengült az idáig támadhatatlannak tűnő miniszterelnök. Érvek vannak mindkét eshetőség mellett. A legfontosabb, hogy Tarlós alulmaradt Karácsonnyal szemben, pedig ő még a saját táboron kívül is tekintélyt élvezett. Országosan persze más a kép: hatalom közeli szakértők úgy számolnak, hogy 1,8 millióan voksoltak a kormánypártra, és csupán 1,36 millióan az ellenzéki szövetségre. Az eredményben bizonyosan közrejátszott az orgia, amelyet a győri polgármester olyan üzleti partnerekkel szervezett, akik, ha minden igaz, tisztességtelen ingatlanügyletekből milliós nyereségre tettek szert a város, illetve az Audi kárára. Mráz Ágoston Sámuel, a kormányhoz közelálló Nézőpont Intézet vezetője úgy látja, hogy a botrány távol tartotta a fideszes szavazók egy részét, viszont az ellenzéket feltüzelte, de nem a korrupciós vádak miatt. A pornófelvételek védhetetlennek bizonyultak. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója nagy hibának tekinti, hogy a Fidesz nem határolódott el azonnal Borkaitól. Ráadásul a döntést személyesen Orbán hozta meg, szemben tanácsadóinak véleményével. Innentől kezdve pedig oda van a mítosz, hogy a politikus tévedhetetlen. Meg az is, hogy a Fidesz verhetetlen. És mindkettő igen komoly lélektani következményeket von maga után. Mindkét szakember utal ugyanakkor arra, hogy a kormánypárt vidéken megerősödött, Krekó szerint részben az ott élők konzervatív beállítottsága, részben a Fidesz tájékoztatási monopolhelyzete folytán. És akkor ott vannak még a helyi, félfeudális függésviszonyok. Arra is rámutat, hogy az üzenet az a Nyugat számára: nem tart örökké az orbáni rendszer. Ennélfogva Németországnak érdemes felülvizsgálnia azt, ami nemrégiben megindult, hogy ti. közeledjen a magyar kormányhoz. Mráz ezzel szemben azt mondja, hogy ha az eredményt átszámítjuk országos választásra, akkor a miniszterelnök csaknem kétharmadot ért volna el...

TUDJUK, MIT TETTÜNK MÚLT VASÁRNAP?

MÉRCE
Szerző: JÁVOR BENEDEK
2019.10.17.


Biztos vagyok benne, hogy utólag, évek távlatából is sorsdöntő fordulópontnak fog bizonyulni a vasárnapi önkormányzati választás, bár azt ma még nem tudjuk megmondani, hogy milyen irányú átrendeződés fog következni belőle. Az is egyértelmű, hogy csak alapos, választókerületi szintű elemzések, megfelelő módszertannal végzett további vizsgálatok nyomán lehet majd pontosan megérteni, hogy mi, és miért történt.

Néhány gyors következtetést azonban már most meg lehet próbálni levonni. Az alábbiakban 10 pontban foglalom össze azokat az állításokat, amelyek véleményem szerint már most megtehetők, majd levonom a Fideszre és az ellenzékre vonatkozóan is az ezekből adódó következtetéseket.
Tanulságok

1. Október 13-án nem a Fidesz omlott össze. Országosan továbbra is rendkívül erős maradt, szavazótábora pedig még azokon a településeken és budapesti kerületekben is stabil, sőt sokszor erősödött, ahol vereséget szenvedtek. Az ellenzék sikerének oka Budapesten, valamint egy sor megyeszékhelyen és egyéb vidéki városban maga az ellenzék volt.

A 2014-es eredményekkel összehasonlítva nem csupán egyetlen, közös jelölttel vágtak neki a választásoknak, és összeadták öt évvel ezelőtti eredményeiket, de számos helyen még ehhez képest is javítani tudtak. A vasárnapi relatív siker magyarázatait nem a Fidesz, hanem az ellenzék körül érdemes keresni. Az ellenzék volt más ezúttal, nem a Fidesz. Először az elmúlt kilenc évben nem az ellenzék követi le, és próbálja valahogy kezelni a Fidesz lépéseit, hanem a Fidesz kényelmesedett el, és maradt le a politikai realitás – az ellenzéki együttműködés jelentette helyzet – követéséről.

2. Merthogy az egyik legfontosabb ilyen magyarázat, hogy az ellenzéki összefogás működött.

Lezárhatjuk a kilenc éve folyó vitákat az együttműködés hatékonyságáról (ami persze az elvi alapú kritikák érveit nem ássa alá). Azok az érvek, hogy „a választók nem fognak átszavazni”, „az összefosás többet visz, mint hoz”, „nem lehet egyszerűen összeadni a szavazatokat”, „össze-Gyurcsányozódunk, és elvesztjük hitelességünket a választók szemében”, nem megalapozottak.

Nem csak az bizonyosodott be, hogy a választók számára ezek sokkal kevésbé fontosak, mint az ebben utazó politikusoknak, hanem az is, hogy az eddig gyakorlati alátámasztás nélküli állítás, hogy a közös ellenzéki fellépés önmagában mozgósító erővel bír („az erő erőt vonz”), megalapozott lehet.

Ezt mára belátta a hat éve ezen a kérdésen szétszakadt LMP másik fele, és az EP-választáson még a saját politikai tér megteremtését előnyben részesítő Momentum is (a Momentum javára legyen írva, hogy ez ügyben a kezdetektől teljesen nyíltak voltak, jelezték, hogy az önkormányzati választáson készek az együttműködésre, de az EP-választás tétje számukra más)...

SCHNEIDER ZOLTÁN: SZÖRNYŰ, AMI A FÜGGETLEN ÉS MAGÁNSZÍNHÁZAKKAL TÖRTÉNIK

168 ÓRA
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.10.17.


Nemrég mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban Székely Csaba Semmit se bánok című darabját, amely a mű hazai bemutatója is. Az előadást Sztarenki Pál rendezte, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra mellett a főszereplő Schneider Zoltán. A Jászai Mari-díjas színész tizennyolc éve a Radnóti Színház tagja. A társulat egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze, ritkán vállal vendégszereplést. A Rózsavölgyiben egy volt szekus tisztet játszik, aki meggyőződésből kínozta halálra a népi demokrácia ellenségeit. Vajon lehet a szörnyű múltból valamit jóvátenni? Egy kegyetlen gyilkosban is felébreszthető a bűntudat? A főszereplőről mindenesetre azt írta egy kritikus: „Schneider, a színészkirály.”

Saját színházában, a Radnótiban jelenleg tíz előadásban játszik. Kevesellte? Ezért vállalt pluszmunkát a Rózsavölgyi Szalonban?

– Dolgoztam már itt egyszer, Für Anikóval játszottunk A pasi a szomszéd sír mellől című előadásban. Nagyon szimpatikus volt a hely, és most, amikor Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi művészeti vezetője újra hívott, nem tudtam ellenállni neki és a darabnak sem. Elolvastam Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját, és úgy éreztem: ezt mindenképp szeretném megcsinálni. Ez már a második Székely-darab, amiben benne vagyok...

JÖN A TÖRÖK: ERDOGANÉK BUDAPESTEN NYITNAK ISKOLÁT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.10.18.


A fővárosi kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök lobbiszervezete hoz létre a magyar fővárosban – értesült a 24.hu.

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az idén szeptember óta aktív státuszú oktatási intézménynek minősül, bár egyelőre nem kezdődött meg a tanítás a IX. kerületbe tervezett intézményben. Az iskola az egykori ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén működik majd, ahol a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól bérel majd tantermeket és eszközöket.

Az iskola alapítói okirata szerint idén szeptemberben 80 általános iskolai diák tanítását kezdték volna meg, ám ismeretlen okok miatt mégsem kezdődött el az oktatás, mindenesetre nemrég még álláshirdetésben kerestek tanárokat az idei tanévre. Jövőre viszont már 240 tanulóval számolnak. A dokumentum szerint a 2020/2021-es tanévben:
- általános iskolai nevelésben 160,
- gimnáziumi oktatásban 80 diákot kívánnak tanítani...

FEKETEÖVES KERESZTÉNYÜLDÖZŐK ORBÁN BARÁTAI A TÜRK TANÁCSBAN, DE EZ ŐT LÁTHATÓLAG NEM ZAVARJA

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.10.18.


Orbán Viktor részt vett a Türk Tanács ülésén, pedig a testület tagjai kizárólag olyan vezetők, akik keresztényellenes politikát folytatnak.

A „közszolgálati” és a fideszes sajtó részletesen beszámolt Orbán Viktor kormányfő bakui útjáról és a Türk Tanács tagállami vezetőivel történt baráti találkozójáról, két fontos információ azonban kimaradt a tudósításokból. Nem szóltak arról, hogy az említett tanács kizárólag mohamedán többségű államokból áll, és arról sem, hogy mindegyik érintett kormány keresztényüldöző politikát folytat. 

A Türk Tanács hivatalos tagjai közé jelenleg Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán tartozik. Közülük Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán Azerbajdzsán szerepel az Open Doors nevű, amerikai újkeresztény hátterű szervezet keresztényüldözés-figyelő listájának élmezőnyében. 

De nem sokkal jobb a helyzet Kirgizisztánban sem: az Open Doors jelentése szerint az országban szintén rendszeresen előfordulnak a keresztények elleni fizikai támadások, templomgyújtogatások – ezek alatt a térségben azt kell érteni, hogy nem az üres épületet, hanem a templomot és a hívőket együtt gyújtják fel; legutóbb egy 40 fős baptista gyülekezet esett ilyen merénylet áldozatául. 

Az állam adminisztratív úton is korlátozza a keresztények vallásgyakorlását. Tilos a nyílt evangelizáció (vagyis a hittérítés és az igehirdetés). A keresztény hitűek kimutathatóan nehezen találnak munkát. Egy egyházi gyülekezet állami nyilvántartásba vételéhez 200 hívő szükséges, de a hatósági zaklatások és az egzisztenciális hátrányok miatt kevesen vállalják a regisztrációt, anélkül viszont maga a gyülekezet van kitéve a rendőrségi razziáknak és bírságoknak. A Türk Tanács összes többi tagországában a keresztények a kirgiz hívőknél is súlyosabb elnyomásnak vannak kitéve...

BORKAI ZSOLT NEM TETTE MEG, MI NYILVÁNOSSÁGRA HOZZUK A VAGYONNYILATKOZATÁT - PILLANATKÉP 2018-BÓL, AZ ORGIA ÁLLÍTÓLAGOS ÉVÉBŐL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.10.18.


"Az utazásomat nem közpénzből finanszíroztam"

- vallotta Borkai Zsolt győri polgármester azután, hogy az Ez az ördög ügyvédje blogon egymás után hozták nyilvánosságra az adriai luxusjacthon készült felvételeket, amelyeken Borkai szexuális aktus közben is látható. Miután a politikus azt állította, ez magánút volt, betekintést kértünk az újraválasztott polgármester vagyonnyilatkozatába, öt évre visszamenőleg. Azért öt évre, mert Borkai a bloggal szemben azt állította, a felvételek nem tavaly, hanem több éve készültek (más információk mégis arra engednek következtetni, hogy valóban 2018-ban történt a lefilmezett orgia).

Keddi levelünk után csütörtök reggelre kaptunk időpontot a győri Városházára, személyes betekintésre, de csak az idén leadott dokumentumot kaptuk meg. A városháza sajtósa illetve az alpolgármester is arra hivatkozott, hogy az önkormányzati törvény értelmében az új vagyonnyilatkozat benyújtása után a korábbit visszaadják a polgármesternek, így

az már nincs meg a hivatalnak.

Így viszont sajnos összehasonlítási alapunk sincs, Borkai ugyanis egyike azon polgármestereknek, akik soha nem teszik közzé a neten a vagyonnyilatkozatukat, és az Átlátszó korábbi kérését sem teljesítette, amikor a portál próbából elektronikus formában kérte ki az összes megyei jogú város polgármesterének vagyonbevallását. Borkai 2017-es vagyonnyilatkozata miatt a legutolsó hírek szerint perelnek, amelyet első fokon elvesztett a polgármester. Így van még remény az összehasonlításra: az érintett nyilatkozatot ugyanis a bíróság zárolta...

ORBÁN SZTÁLINGRÁDJA: ÖSSZEOMLÓBAN A MÍTOSZ

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.10.18.


Komoly, tájékozott szakértőket is meglepett a választások eredménye, de Csaba László közgazdász akadémikus szerint nem volt azért annyira váratlan.

A fák nem nőnek az égig – jegyezte meg a Klubrádió Reggeli gyors műsorában a CEU és a Corvinus Egyetem professzora. A kormányzás tartalma és stílusa már sokaknál elérte az ingerküszöböt. A stílus, a hangvétel nagyon fontos, kár fölösleges sérelmeket okozni. Annak hangoztatása pedig, hogy ezen a helyzeten nem lehet változtatni, örökre, de legalábbis nagyon sokáig így marad, no az sokaknál kiverte a biztosítékot.

A Fidesznél, már 2002-ben lehetett látni a túlzott magabiztosságot. 2018-ban még inkább, viszont az ellenzéknek még idő kellett, hogy felfedezze: ez egy kétpólusú választási rendszer, össze kell fogni. A választók pedig megértették, hogy itt nem szerelemről van szó, ezért szavaztak okosan. Arról azonban egy pillanatig nem szabad elfeledkezni, hogy a Fidesz így is a legnagyobb erő maradt, nem sikerült kiütni, az ellenzéknek most arra futotta, hogy egy megrendítő erejű ütést vigyen be...