2023. március 9., csütörtök

ORBÁN MA VISSZAVÁGHAT MATOLCSYNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.09.


Orbán megengedő lépései ismét csalódást okoznak Putyinnak, miután Hende Csaba viszont bejelentette, hogy záros határidőn belül megszavazza a parlament Svédország NATO-s csatlakozását. Az lenne a legtisztességesebb, ha Magyarország kilépne az Európai Unióból és a NATO-ból is - írják a NATO-szimpatizáns ukránok. Példátlan, ahogy Matolcsy direkt Orbánnak címezve bírálta a magyar gazdaságpolitikát: mit lép erre Orbán? Nemzetközi lapszemle.

Matolcsy György jegybankelnök a magyar gazdaságpolitikát kritizáló kijelentéseivel bekerült a nemzetközi médiába, szerinte Orbán Viktor stratégiai hibák sorozatát követtel el az utóbbi időszakban – írja a Bloomberg. Orbán egykori tanácsadója nem titkolta, hogy elvi különbségek vannak a kormány és az MNB között. Pedig hát, írja a Bloomberg, az elmúlt 10 évben mindenki hozzászokott, hogy a két intézmény tandemben dolgozott.

Egyes törvényhozók példátlannak nevezték Matolcsy, direkt Orbánnak szóló bírálatát, aki az elmúlt évtizedet arra használta fel, hogy megerősítette  a hatalmát és a riválisait taccsvonalra küldte.

Matolcsy kifogásolta a tavalyi választások előtti kiköltekezést is, bírálta az árstopokat is, jó előre figyelmeztetve miniszterelnököt, hogy mindez bumerángként visszaüt a gazdaságra. A mostani kritika árnyként vetül a javuló inflációs adatokra, ami a legdrámaibb az összes európai uniós ország között. Nem beszélve arról, hogy a külföldi befektetők árgus szemekkel nézik a jegybank minden lépését, mikor vét egy olyan helyzetben, amikor jelenlegi politikájával 18%-on, úgymond uniós csúcson tartja a kamatlábat.

A Bloomberg által megkérdezett londoni pénzügyi elemző szerint Matolcsy kijelentései feszültséget szíthatnak az MNB és a kormány között, és a vita hatására feltehetően kormányzati nyomás alá kerül a jegybank, ami miatt kénytelen lesz csökkenteni a kamatot. Azonban ez megkérdőjelezné az MNB függetlenségét.

A magyar gazdaság recesszióban, a jelek szerint nagyobb bajban van, mint azt előre sejtették, Orbán ezért is szeretne kamatvágást. Orbán szeretné megszerezni azokat az uniós forrásokat, amelyeket Brüsszel a korrupt kormányzati politika, valamint a jogállami normasértés miatt tart vissza. Orbán tervek szerint csütörtökön vág vissza majd Matolcsynak azon gazdasági kamarai fórumon, amelyen eddig egy pódiumon álltak – jelképesen kifejezve viszonyukat. Ide most nem hívták meg Matolcsyt.

Reuters hangsúlyozta, hogy a 2021 februárja óta mélyülő infláció most végre mérséklődni látszik. Az írás szerint Matolcsy köntörfalazás nélkül elmondta a szerdai bizottsági meghallgatáson, hogy Orbán Viktort évek óta elengedi füle mellett az MNB figyelmeztetéseit, miszerint szükség lett volna a gazdaság versenyképességét biztosító reformokra.

Orbán megengedő lépései ismét csalódást okoznak Putyinnak – ezzel a címmel írja meg a Newsweek a svédek és a finnek NATO-tagsága körül körvonalazódni látszó pozitív fejleményeket. Pedig korábban Putyin kedvében járt az Oroszország elleni uniós szankciók mérséklésével és folyamatos bírálatával az Ukrajnának küldött katonai segítség miatt. Orbán akadályokat gördít Ukrajna és a NATO partnerségi kapcsolatainak építése elé, akárcsak az Ukrajnának szánt katonai szállítmányok eljuttatása elé. Hende Csaba viszont bejelentette, hogy záros határidőn belül megszavazza a parlament Svédország NATO-s csatlakozását. Pedig Putyin nem egyszer elmondta, hogy a különleges hadművelet oka a NATO keleti terjeszkedése.

Patrioti Donbasza, azaz Donbasz Patriótái honlapján az Ukrán-NATO Polgári/Civil Liga elnökének Magyarországra vonatkozó, lesújtó véleményét olvashatjuk. Az lenne a legtisztességesebb, ha Magyarország kilépne az Európai Unióból és a NATO-ból is – véli a liga vezetője, Szergej George. Folytasson inkább ezektől a szervezetektől független külpolitikát, "értsen egyet Moszkvával és legyen boldog".

Szerinte Magyarország mindkét szervezetből csak hasznot húz, de nem a közösség, hanem saját önös érdeke miatt. Az Ukrán-NATO Polgári/Civil Liga 2003-ban jött létre, és George Robertson, akkori NATO-főtitkár is ellátogatott már hozzájuk.

FAZ szerint azért vonta meg Putyin a magyar diplomaták eddig biztosított vízummentes beutazását, mert megorrolhatott Orbánra: miután megtudta, hogy Orbán nem tartja kizártnak, hogy elfogadja Zelenszkij elnök meghívását Kijevbe, másrészt eldőlt, hogy megszavazza a parlament a svédek és finnek NATO-s csatlakozását.

Washington Post részletesen beszámol a magyar delegáció stockholmi és helsinki útjáról, és azt írják, hogy Jens Stoltenberg egyelőre óvatos optimizmusát táplálja az is, hogy ma kerül sor Brüsszelben a török-svéd-finn háromoldalú találkozóra, aminek kimenetele egyelőre kétséges.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

„AZ OROSZOK LÁBON ELLOPTAK EGY ATOMERŐMŰVET” – ASZÓDI ATTILA AZ UKRAJNAI NUKLEÁRIS HELYZETRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.03.09.


Zaporizzsjából nem lesz európai fukusimai tragédia, a taktikai atomfegyver bevetésének esélye viszont nem nulla Ukrajnában – mondja podcastunkban Aszódi Attila professzor. A BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárát arról is kérdezzük, a háború árnyékában megépíthető-e még Paks II. Műsorvezető: Borbás Barna, Vörös Szabolcs.


Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt foglalták el az orosz csapatok az ukrán zaporizzsjai atomerőművet. Mi a fő kockázat a létesítménnyel kapcsolatban?

Aktív harci cselekmények zajlanak ott. Az oroszok rendszeresen és szisztematikusan pusztították az ukrán villamoshálózatot. A zaporizzsjai atomerőmű villamoscsatlakozásait is szisztematikusan leszedték: négy nagy távvezetéki kapcsolata volt a telephelynek, és azokat egymás után szépen szétlőtték. Aztán ahogy az ukránok újraépítették ezeket a kapcsolatokat, az oroszok újra szétlőtték. Hosszú hónapok óta nagyon instabil hálózati helyzetben van az erőmű.

Mi lehetett az oroszok célja Zaporizzsja elfoglalásával?

Erre nem lehet biztos választ adni. […] Nyilván a villamoshálózat megfelelő átirányításával felhasználhatják az áramot az elfoglalt területeken. Az is a célok között lehetett esetleg, hogy érzékeny infrastrukturális veszteséget okozzanak Ukrajnának. Azért ez mégiscsak hatezer megawattos, vagyis nagyon nagy kapacitású objektum, hatalmas vagyoni érték. Az oroszok tulajdonképpen lábon elloptak egy atomerőművet. […] Kiadtak egy elnöki rendeletet, hogy a létesítmény Oroszországhoz tartozik, miközben ezt rajtuk kívül senki sem ismeri el. Szeptember óta a Roszatom üzemelteti, sőt az orosz nukleáris hatóság szakembereit is odatelepítették, hogy hatósági szempontból felügyeljék a műszaki feladatokat. Egészen abszurd dolog, hogy Oroszország úgy gondolja, hogy joga van a terület fölött, és joga van ezt a létesítményt nukleáris biztonsági szempontból ellenőrizni...

MIKÖZBEN MILLIÁRDOK REPÜLNEK A TÖRTÉNELMI EPOSZOKRA, LEÉPÜL A MAGYAR FILM JÖVŐJE

TELEX
Szerző: KLÁG DÁVID
2023.03.08.


Fű alatt, kívülről nem észrevehető módon a Filmintézet egy hirtelen huszárvágással elintézte, hogy egy csapat fiatal rendező ne tudja elkészíteni a filmjeit egy olyan programban, ami még a Vajna-korszakban indult. Az Inkubátor Program történetében először lesz olyan, hogy zöld utat kapott filmek nem fognak elkészülni.


Ha az utóbbi évek filmgyártását úgy vesszük, mint egy háromsávos autópályát, ahol száguldozhattak a nagyobb költségvetéssel készülő filmek, ahol százmilliók vagy milliárdok mentek el állami támogatásra, akkor az Inkubátor Program volt a kanyargó mellékút, amire nem kellett vármegyei matrica. A 2015-ben indított program lényege az volt, hogy elsőfilmesek prezentálhatták egy zsűrinek a filmterveiket, ezeket pedig egy átlagos játékfilmhez képest sokkal kevesebb pénzből elkészíthették.

Az Inkubátor gyártási folyamata a következő: a Nemzeti Filmintézet (NFI) mindig meghirdeti az esedékes pályázatot, a beérkezőkből a legjobbakat az alkotók az úgynevezett Inkubátor Pitch Fórumon prezentálják egy szakmai zsűrinek. A zsűri és a meghívott szakmai közönség ezekből kiválasztja szintén a legjobbakat, amik aztán egy külön, kisebb keretösszegű finanszírozásra pályázhatnak. Pál Ákos, az NFI vezérigazgatója a 2022-es Pitch Fórumon úgy fogalmazott, hogy az intézet kiemelt figyelmet fordít „a magyar film jövőjére, a pályakezdőkre.”

És ahogy egy autópályáról nehéz belőni, milyen egy ország, egy kisebb útról már jobban: az Inkubátor Programban készült filmek gyakran politikusabbak, kritikusabbak voltak, rejtett vagy kevésbé rejtett társadalmi üzenettel. Ezek a filmek voltak azok, amik eljutottak nagyobb nemzetközi fesztiválokra is, bár pár kivétellel nem tódultak rájuk a magyar nézők, fontos részei voltak a hazai mozgóképes felhozatalnak: a kevés állami pénzből finanszírozott szabad kéz képes volt meglepő dolgokra. Csak pár cím: FOMO, Zanox, Egy nap, Veszélyes lehet a fagyi, Kilakoltatás, Legjobb tudomásom szerint, Magasságok és mélységek...


ZENTAI PÉTER: A HARMADIK ÚT A POKOLBA VEZET

KLIKKTV / TÍZ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2023.03.08.


A nemzet nevében a nemzetet szisztematikusan leszegényítették, hogy aztán körbecsalják, túszként fogva tartsák és kialakítsanak egy Stockholm-szindróma-szerű jelenséget, amikor a népnek nincs más mentőangyala, mint maga az, aki őket ebbe a helyzetbe sodorta. Ugyanakkor mindazt, amit csináltak, azt a nemzet nevében csinálták, arra hivatkozva, hogy ez a nép választotta meg őket. Ami azért történt, mert egyrészt átverte őket az első fordulóban, a második fordulóban pedig azért, mert gyakorlatilag lélegeztető készüléken tartja a népet a rendszer, és a nép nagyjából ezzel tisztában is van – hangzott el a Klikk Tv Tíz című műsorában, ahol Zentai Péter újságíróval a venezuelai helyzetről is beszélgetett Bolgár György.

HIÁBA JELENTKEZTEK IDÉN TÖBBEN PEDAGÓGUSKÉPZÉSRE, SZAKTANÁRBÓL NEM LESZ ELÉG

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.03.09.


A PSZ alelnöke szerint sokan kész tényként kezelik a kormánykommunikáció állítását, miszerint a következő években soha nem látott béremelés lesz a pedagógusoknál, holott az erre szánt pénzeket az uniós támogatásoktól tették függővé.


Összesen 18 673-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami több mint hatezerrel nagyobb számú felvételizőt jelent, mint tavaly – derült ki a felvi.hu friss felsőoktatási felvételi adataiból. Emelkedett azoknak a száma is, akik első helyen jelöltek meg valamilyen pedagógiai szakot, ők most 14 234-en vannak, míg tavaly 8678-an voltak. Összességében mindez jelentős javulást jelent az elmúlt évek negatív tendenciájához képest: a legkevesebben 2020-ban jelentkeztek, 11,1 ezren, ami 36 százalékos visszaesést jelentett a 2019-es 17,4 ezerhez képest...

A pedagógusképzésen belül idén a legtöbb jelentkezőt

az óvodapedagógus képzés vonzotta, ide 4667-en adták be a jelentkezésüket.

Ezt követi a gyógypedagógia alapszak 4502 jelentkezővel, a harmadik helyen pedig az osztatlan tanári képzés áll 3357 jelentkezővel.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor lapunknak azt mondta, örömtelinek tartja, hogy népszerűbb lett a pedagógusképzés, különösen az óvodapedagógus és a gyógypedagógiai képzés a fiatalok körében, hiszen ezeken a területeken is nagy hiány van képzett szakemberekből. Ugyanakkor véleménye szerint az ötéves osztatlan tanári képzésekre (itt képzik elsősorban a közismereti, vagyis például magyart, történelmet, matematikát, biológiát, kémiát, fizikát, idegen nyelvet oktató tanárokat) jelentkezők száma továbbra is alacsony. Különösen a reál tantárgyak iránt érdeklődnek kevesen,

például az ELTE Tanárképző Központba ötéves fizika-matek tanári szakra 34, biológia-fizika szakra három, fizika-kémia szakra pedig mindössze egy fő jelentkezett.

A jelentkezők közül pedig nem vesznek fel mindenkit, így Gosztonyi Gábor szerint a fontosabb kérdés az lesz,

idén szeptemberben mennyien kezdik majd meg tanulmányaikat a pedagógusképzésben - és később mennyien fejezik be azt, hiszen ezen a képzési területen nagy a lemorzsolódás.

Ráadásul számolni kell azzal is, hogy pedagógus diplomával nem mindenki ezen a területen helyezkedik el...

RÓNA PÉTER: A POLITIKA SZTEROIDKÉNT HASZNÁLTA A PÉNZBŐSÉGET A GDP NÖVEKEDÉSÉHEZ

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.03.08.


Róna Péter közgazdász Matolcsy György beszédére reagálva azt mondta: a magyar gazdaságpolitika nem ’21-től, hanem jóval régebb óta súlyos tévúton van. Ennek lényege, hogy mániákusan üldözték a GDP növekedését, amihez "szteroidként használták" a pénzbőséget, mindig nagyobb likviditást bocsátottak a nemzetgazdaság rendelkezésére, mint amennyire az egészséges működéshez szükség lett volna. Ez "egészen beteg" méreteket öltött például a választási pénzszórással, és ebből jött az inflációs helyzet.

Matolcsy György szerdán tartotta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) esedékes beszámolóját az Országgyűlésben. Sok egyéb mellett kijelentette, hogy 2021-re utat tévesztettünk, és a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre, Orbán Viktornak pedig nincs igaza abban, hogy a teljesítményt nem kell mérni. Az MNB elnöke szerint muszáj feltenni a kérdést, hogy miért vagyunk az utolsó ötben az EU-ban.

Róna Péter közgazdász, jogász, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának korábbi tagja az Esti gyorsban erről azt mondta: nem tudja, milyen sértettség van jelen Matolcsy és a kormány viszonyában, a lényeg, hogy a magyar gazdaságpolitika nem ’21-től, hanem jóval régebb óta súlyos tévútra került. Ennek lényege, hogy mániákusan üldözték a GDP növekedését, mert azt hiteles mércének tartják a társadalmi jólétre nézve. Ehhez „szteroidként használták” a pénzbőséget, mindig nagyobb likviditást bocsátottak a nemzetgazdaság rendelkezésére, mint amennyire az egészséges működéshez szükség lett volna. Abban igaza van Matolcsynak, mondta, hogy ez „egészen beteg méretet öltött” ’21-től a választásig. Elárasztották az nemzetgazdaságot hatalmas likviditási többlettel, ebből jött az inflációs helyzet, amellyel most küszködni kell.

Az Matolcsy álláspontjának lényege, hogy ezt az inflációs problémát a nemzeti bank egyedül nem tudja kezelni. Ehhez sokkal szorosabb költségvetési fegyelemre lenne szükség, de erre a kormány nem hajlandó. Lásd a februári költségvetési deficitet, amely történelmi csúcsot jelent, ilyen még nem volt – jegyezte meg.

Tehát a költségvetés túlköltekezik, továbbra is fűti a nemzetgazdaságot likviditással, amit a jegybank igyekszik valamilyen módon kiszippantani a rendszerből, de a rendelkezésére álló eszközállomány ehhez már kevés – ismételte meg. Róna Péter helyesnek tartja, hogy az MNB bevezette a kötelező tartalékrátát, bár már rég meg kellett volna lépniük. Ráadásul az infláció tompítása is sokba kerül: egynapos kamattal, veszteségesen tudják csak visszavenni a bedobott pénzeket.

Dávid Ferenc közgazdász, a DK országgyűlési képviselője szerint vádiratba csomagolt önvallomást tett Matolcsy György, amikor szerdán a Parlamentben kijelentette a költségvetés hozzájárult a jelenlegi inflációhoz.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY: A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJA UTAT TÉVESZTETT

444.HU
Szerző: 444HU
2023.03.08.Nincs célja a kabinetnek, miközben növekedési és felzárkózási válságban van Magyarország, jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés előtt.

BÉKEMENET HELYETT HUSZÁRMENET MÁRCIUS 15-ÉN – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.09.


Orbán Viktor helyett is “csak” Csák János fog felszólalni Budapesten


Kiskőrösön nem éri meg Bayeréknak menetelni?

Még itt: Rezeda: Apánk tyúkja

Hende Csaba némi önellentmondásba keveredett

Papíron az égegyadta világon semmi akadálya nincs annak, hogy a március huszadikával kezdődő héten a magyar Országgyűlés is ratifikálja Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz. Hende vetít.

Hende Csaba nem tudott épkézláb magyarázatot adni arra, hogy a látogatásuknak mi köze Finnország NATO-csatlakozásához

A fideszes politikust kicsit megpörgették a finn újságírók, akiket a magyar viszonyoktól ellentétben nem lehet csak úgy megkerülni a törvényhozás épületében.

„A finnek most már értik, hogyan zajlik a jogszabályalkotás a NER-ben”

Mi meg azt értjük, hogy normál körülmények között ezek itthon pillanatok alatt eltűnnének a porondról – egyetlen sajtótájékoztató után. Mehetnének a balettbe ugrálni.

Hadházy: Firenzében tanuló lányához repült Orbán a Honvédség gépével

“A kormányfő tehát egy családi program miatt tett kitérőt, ami csak a repülőgép üzemeltetési költségét tekintve legalább 3-4 millió forintba került az adófizetőknek. Hogy pontosan mennyibe, azt továbbra sem hajlandó elárulni a Honvédelmi Minisztérium, inkább játsszák a hülyét, hogy ők nem tartják számon, mibe kerülnek a gépek repült óránként.”

Trump legnagyobb kihívójával találkozott Novák Katalin

Másik eb… DeSantis az elmúlt években több politikai döntésével is látványosan a magyar kormány példáját követte, főleg ami az Orbán-kormány „gyermekvédelmi” és LMBTQ-ellenes intézkedéseit illeti.

SMS-e szerint gyűlöli Trumpot a mellette korábban nyíltan kiálló Tucker Carlson

A választógépeket gyártó cég megszerezte a Fox vezetőinek, illetve újságíróinak belső levelezéseit, amikből kiderül: ők maguk is tudták, hogy hazudnak, amikor választási csalásról beszélnek. A Fox News mindent tagad az ügyben.

Levelet írt az Európai Parlament elnöke Várhelyi Olivérnek

Még mindig várja a magyarázatot az Európai Parlament, miért hülyézte le Várhelyi Olivér a képviselőket. (Csak/Nem is hülyéztem le/Kellemes húsvéti ünnepeket!)

Magyarország már megint nem hagyja magát!

Varga Judit ellenkérelmet nyújtott be az EU Bíróságához a gyermekvédelmi törvény miatt.

Válófélben van Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó egyik lánya

A felcsúti mágnás és Homlok Zsolt közt is évek óta érlelődött a konfliktus, mert a nagy állami vasúti projekteket mind Mészáros érdekeltségei nyerték, a szakmában régi motorosnak számító Homlok pedig rendre alvállalkozói szerepbe szorult.

Még itt: Összeveszett Mészáros Lőrinc és Homlok Zsolt, ami milliárdokba fájhat az országnak

Blikk: Két évvel ezelőtt politikai körökből szóltak Varga Juditéknak, hogy még ne váljanak

Túl kényes lett volna, ha a választás előtt a kapcsolatuk végétől hangos a sajtó…

Nyomoznak a diszkós vállalkozó lómenhelyes földügylete miatt

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal ugyan helyi őstermelőként Barna György diszkós vállalkozót hozta ki első helyre, azonban a rendőrség hamis magánokirat felhasználása miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

A Rózsadomb tetején is értékes ingatlant kapnak az egyházak az Orbán-kormánytól

Az indoklás szerint a református egyház felsőoktatási tevékenységének fejlesztése és az ehhez szükséges beruházási célok megvalósításának elősegítése érdekében adnak át ingyen.

A fideszes médiagépezet ezt nem fogja megköszönni a volt ukrán külügyminiszternek

“Arra a kérdésre, hogy mi magyarázhatja az Orbán-kormány politikai viselkedését, Volodimir Ohrizko úgy felelt, hogy a magyar vezetés szorosan kötődik a Kremlhez, és ennek szerinte kevéssé a hasznos idiotizmus, mint inkább a korrupció az oka.”

FLECK ZOLTÁN: MAGYARORSZÁGON SENKI ÉS SEMMI SEM FÜGGETLEN ORBÁNTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.09.


Jogállamokban feltétel, hogy függetlennek kell lennie a jegybanknak, ráadásul úgy, hogy együtt kell működnie a kormánnyal. Fontos, hogy a pénzügypolitika és a gazdaságpolitika koherens legyen. Nálunk semmi nem független, nem tud igazán független lenni. Ami a jegybankban történik, az a miniszterelnök jóváhagyásával történik – mondta a Hírklikknek Fleck Zoltán. A jogszociológust Matolcsy György jegybankelnök újabb kemény kormány- és Orbán-ellenes beszédéről kérdeztük. Mint mondta, nem lenne akadálya, ha meg akarnának szabadulni Matolcsytól, de ha megtartják, a miniszterelnök hivatkozhat rá, hogy az MNB akadályozta a kormány politikáját.


Matolcsy György jegybankelnök parlamenti beszédében éles kritikát fogalmazott meg, és szembement a kormánnyal, most már Orbán Viktorral is. Mitől ilyen bátor a jegybankelnök?

Ennek többféle magyarázata is lehet. A dolog részleteiről, a személyiség belső vívódásairól, és egyéb szervezeti tényezőkről nyilván keveset tudunk, úgyhogy tulajdonképpen csak racionálisan találgathatunk. Ennek eléggé szűkek a körei, mert ezek a döntések nem mindig racionálisan következnek be. Nyilvánvalóan van egy súlyos szakmai vita, ami régóta tart. Varga Mihály pénzügyminiszter – tehát a kormány – és az MNB között egy másik típusú gazdaságpolitika körvonalazódik. Ennek azonban nincs sok jelentősége egy olyan rendszerben, ahol a kormánynak nem nagyon van se ellenlábasa, se kontrollja, és végső soron mindig neki lesz igaza. Ami – függetlenül az MNB elnökétől – általánosan a Parlamentben zajlik, az a magyar politikai rendszerben nem lényeges, hiszen az országgyűlés ki van iktatva. Ott bárki szabadon beszélgethet, ölelgethet parlamenti képviselőket, nevetgélhet a másikon, és mondhat akár kritikus dolgokat is, nem ez alapján fognak eldőlni a dolgok. Ugyanakkor Matolcsy György egy szakmai közegben is van – én ehhez nem értek, de azt mondják a hozzáértők, állítólag a Magyar Nemzeti Bankban még vannak szakemberek –, és nyilván van egy szakmai nyomás, hogy képviseljen valamilyen szakmai álláspontot a politikai arénában. Ám ennek a következményei a magyar kormány gazdaságpolitikájára nézve meglehetősen „vékonyak” lesznek, mert a kormány azt csinál, amit akar...

MINDEN MÁSKÉPPEN VAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.09.


Elválik hát a Varga Judit. Olyan kijelentés volt ez a napokban Magyarországon, mint amikor annak idején Svejk Müllernéje kissé pontatlanul ugyan, de mégis a lényegre tapintva állapította meg a sorsfordító tényállást, miszerint „Nahát, agyonütötték nekünk ezt a Ferdinándot”. S mint ahogyan a derék katona korban innentől az elhallgatások, tiltások és fenyegetések léptek életbe a hírrel kapcsolatban, hogy az embert nehogy elvigyék a Pankrácba, akként mondta nekünk Varga nacsasszony, nem szeretné, ha a válása okán és miatt, annak kapcsán bárki is pletykálódna. Így hát nem fogunk. Eszünkben sincs az ilyesmi.

Mindemellett számtalan okunk volna elmélkedni felőle, de azt is mind felednénk, mintegy a múltbéli sérelmeket és keserveket, viszont az már döfi, illetve egyenesen delikát, hogy férjuram – mármint a nacsasszony élete eddigi párja – pár nappal azután közölte a válási hírt, miután a neje törvénymódosítást kedvezményezett arra bíztatva az alattvalókat, súgják be a hatóságoknak, ha valaki a házasság ideája – mármint ahogyan ők képzelik – felől falsul gondolkozik. Innentől fogva a válás kikürtölése voltaképp Varga Judit Szájer-féle eresze, ami az olvasatunkban a hazugság és szemforgatás szinonímája.

Valamint az aljas képmutatásé. A vizet prédikálásé és bort ivásé, illetve lehetne folytatni annak jellemzését, amikor lehull az álca, és szikáran áll előttünk a hazugság maga. S ha még volna is bennünk annyi gyerekszoba, hogy Varga nacsasszony válásával – mint magánügy – ne foglalkozzunk, mégis feljogosítva érezzük magunkat erre, mert ő annak a hatalomnak az ordas képviselője, amelyik a gatyánkban matat minduntalan, és szemforgató-ájtatos módon írná elő, hogyan is kellene élnünk. Mi több, hogy mit kellene gondolnunk. Leginkább azt, amit számunkra előírnak, miközben ők mást cselekszenek permanensen.

De néha lehullanak a díszletek. Mint most is, amikor férjuram a Facebookon jelenti be, hogy válik, világgá kürtöli mintegy, s innentől fogva elfordíthatnánk ugyan a fejünket, de ők tolták a képünkbe a hírt, miszerint a házasság mégsem akkora szentség, a család sem szakrális intézmény, azaz, érvénytelen minden handabanda. Sőt, mondhatnánk azt is, hogy innentől fogva kuss van, de tudjuk, hogy ezek arra képtelenek. Halkan rákérdeznénk ezen a ponton a nagy kereszténységre is, illetve arra, hogy az egyház hogyan viszonyul a válásokhoz, és könnyen belátható, ebből az aspektusból sem árt a pofákat befogni.

Meg peresze más megközelítésből sem. Orbán nagyvezírtől is azt hallottuk, hogy ő is a bérből-fizetésből tengődők keserves életét éli, mégsem hallottunk arról, hogy akármely iszonyú életű hivatalnok – akiknek a sorsától meg Novák elnök saját bevallása szerint megmenekült – állami röpülőn ment volna Rómába homárt zabálni közpénzen. Illetve legújabban szerelmesen andalogni Firenzében. Más a sorsunk. A hiba viszont ott van a készülékben, hogy a miénket ők szabják meg, míg viszont a sajátjukat teljesen másképp élik, mint ahogyan a tömegek számára kívánatosként és olykor törvényileg előírják...

ORBÁN APJA, ORBÁN LÁNYA - ÉS A KÖZPÉNZ - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.03.09.


Az orvosok ellenállása, a kultúrharcos vallomása, Matolcsy intelmei és egy robbantás rejtélyei. Napindító.