2017. október 24., kedd

MI ELLEN LÁZADNAK A VILÁG LEGGAZDAGABB POLITIKUSAI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.10.24.Komoly ideológiai katyvasz kezd kialakulni a világban olyan vezetők regnálásával, mint Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Ilham Alijev, Recep Erdogan, Orbán Viktor, és végül, de nem utolsó sorban, a cseh választásokat a napokban megnyerő Andrej Babis. Ők ugyanis többnyire a politikai elitváltás szorgalmazói, ugyanakkor régi szereplői hazájuk politikai életének. A kisemberek félelmeire építenek, a népüket akarják megvédeni a gazdagoktól, bár ők maguk is a gazdasági elit tagjai. Nehéz kibogozni azt is, hogy tulajdonképpen ki, és mi ellen is harcolnak, amikor az illiberalizmus zászlaja alatt sorakoznak fel.

Azok számára, akik nem ismerik Andrej Babis életútját, álljon itt néhány furcsaság az ANO (Igen) nevű párt vezetőjéről. Babis a második leggazdagabb cseh üzletember, aki tulajdonképpen szlovák, és ez az általa használt furcsa keveréknyelvből is kitűnik. De nem is ez a legérdekesebb az ő pályafutásában, hiszen nem csupán az egyik legvagyonosabb ember választott hazájában, hanem állítólag a legkorruptabb is, hiszen annak ellenére, hogy az előző cseh kormány pénzügyminisztere volt, augusztusban felfüggesztették a mentelmi jogát, mert a cseh rendőrség és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is nyomozott utána. Számára tehát létkérdés volt a választások megnyerése, és úgy tűnik vádlott helyett most miniszterelnök lesz belőle.

Hrabal és Kundera országában ez a groteszk politikai életút nem is tűnik olyan hihetetlennek. Babis igazi pragmatikus politikus, akárcsak nagy elvbarátja, Orbán Viktor. Míg Babis a szociáldemokraták vezette kormányból szakadt ki, és csinált magának egy jobbközép pártot, addig Orbán Viktor a 90-es évek eleje óta fokozatosan jut el a liberalizmus eszméjétől a kirekesztő, sokszor gyűlöletkeltő jobboldali populizmus mocsarába, vagyis az illiberalizmus birodalmába. Babisnak is komoly médiabirodalma van, melynek lapjai sokszor dicsérték a magyar miniszterelnök menekültekkel kapcsolatos politikáját. Nem kétséges, hogy Babisban nagy cimborára lel majd Orbán. Mondhatni, méltó utódja lesz Orbán baráti körében egy másik legendás B betűsnek, Silvio Berlusconinak...


NEM ÁLLÍTOM, HOGY EGY NEMZETI ÜNNEPEN AZ LENNE BÁRKINEK A DOLGA, HOGY NÁCIZZA AZ ISTENKIRÁLYT ÉS MOCSKOSFIDESZEZZEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.10.24.


...Miközben a demokratikusan megválasztott politikusok átlátszó kampánybeszédekké, némelyek buszokkal szállított tömegre támaszkodó népgyűlésekké züllesztették az ünnepet (jó, tudom, ez mindig így volt, választások előtt pont miért ne lenne így), miközben a szabadság szót annyiszor vették a szájukra, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele, miközben névtelen, de igazi hősökkel helyezték egy mondatba saját, silány emberi önmagukat, ez itt közben történik velünk, körülöttünk. Esernyőkkel és zacskókkal, vagy esernyők és zacskók nélkül, sípokkal, vagy sípok nélkül, árpádsávos sálakkal a nyakban, vagy azok anélkül.

A helyzet az, hogy az Orbán-Fidesz-féle politikai kommunikációs agresszió jótékony hatásait – bármivel vigasztaljuk is magunkat – nem lehet megúszni. Akkor sem, ha ez itt nem a társadalom egésze, hanem annak egy parányi szeletkéje. Mégis tünet. Kórtünet. Egy olyan országban, ahol a regnáló hatalom azzal házal évek óta (nyugi, ellenzékben is ezzel házalt), hogy harcban állunk, hogy egy perc nyugtunk nem lehet, mert folyamatosan áskálódnak ellenünk az újabb és újabb ellenségek, hogy vagyunk mi, a jók, és vannak ők, a gonoszok, a sötét oldal, ott nemigen lehet más kimenetele a szemünk előtt zajló történelmi eseményeknek.

Merthogy senki nem szeret igazán a sötét oldalhoz tartozni, akkor sem, ha a propagandisztikus lebegtetéseken túl soha nem nyert bizonyítást, hogy ki mindenki rejlik a sötét oldal mögött, miért sötét az az oldal, és főleg mitől vagyunk mi ehhez a sötétséghez képest a jók, a népmesei hősök, akiknek az a küldetése, hogy legyőzzék a gonoszt. Az illiberális önkénnyel szükségszerűen együttjáró népnemzeti kiskorúsítás gyümölcsei itt rohadnak körülöttünk mindenfelé.

Bármennyire elcsépelt, aktualitása okán ne söpörjük szőnyeg alá: ezeket a geciző, buzizó, kurvaanyázó, árulózó, gyalázkodó, embertársaikra gyűlölettől eltorzult arccal, öklöt rázva támadó, hadonászó, fröcsögő polgárokat elnézve (remélem, jól látom, hogy Jurák Pesti Srác Kata próbálkozik jobb belátásra bírni a tisztelt vezető polgári-nemzeti-keresztény rajongótáborának kemény magját), tulajdonképpen azt láthatjuk, hova vezet az, ha egy politikai párt földhözragadt politikai-gazdasági érdekből, minden jóérzést és gátlást félretéve egymás ellen uszítja az ország lakosságát, és nem ítéli el az erőszakot, hanem ellenkezőleg: semmi kivetnivalót nem lát benne.

A híveit uszítja mindenki másra. Hát hiszen nekik küldetésük van: legyőzni a gonoszt. Hát hiszen ha a Viktor éjt-nappallá téve harcol értük, megvédi őket, nem ülhetnek karba tett kézzel, nem igaz? Az elmaradt rendszerváltást követő vérszegény demokrácia súlyos évtizedeiben a puskapor szépen lecsordogált, és folyamatosan csordogál a társadalom legaljára, ahol emberek a saját életükben is követik a gennyes politika harci utasításait. A foszlott esernyőjükkel, a kezükben szorongatott zacskóval, elkeseredett dühvel a szemükben. Úgy értem, a keresztényi szeretet, a soha senki által el nem vehető magyar kultúra és a szeretve tisztelt nemzeti értékek jegyében...

ZAKLATÁS, A FÉRFIAK VÉDELMÉBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.10.24.


Áll a bál kékbarisnyáéknál, megvan az ügyeletes áldozat, most éppen Marton Lászlónak hívják.
Nem is tudom miért jut eszembe a falkavadászat, amikor az ebek fogukat csattogtatva rontanak rá az űzött vadra, esélyt se adva a védekezésre, menekülésre meg aztán végképp nem.
Jelen esetben is valami ilyesmi folyik, a recept ismerős a Gyárfás-ügyből, melyet sokan - tévesen - Kiss László ügynek hívnak, mely arról szólt, hogy egy ötven évvel ezelőtti esemény tettesét üldözték majdnem halálba a széplelkek, akik büntetésért ágáltak, jóllehet a bűncselekmény elkövetője letöltötte büntetését és azóta számtalan eredményt ért el, még ha pénzbedobásra működő beszélő fókát nem is tudott kinevelni.
Mindenesetre már felhangzott a hallali, már az áldozat is érzi, hogy az ő bőrére megy a játék, már felsorakoztak honunk csillagkeresztes szüzei, a zaklatás áldozatai, a méltóságukban sértett nők, akik a Neves Rendező - továbbiakban N.R. áldozatai.
A botrányt kirobbantó áldozat tegnapelőtt még húszonéves volt, ma már tizennyolc, de bátran prognosztizálhatjuk, lesz még tizenhat, sőt tizennégy éves is, hiszen Kiss Lászlóból is sikeresen farigcsáltak pedofilt (" az én másodikos gyerekem is abba az uszodába jár, ki kell onnan seprűzni a rohadtat!")

Mint ez férfikörökben közismert, egy nőt két esetben lehet vérig sérteni: ha kardélre hányod, mikor nem akarja, vagy ha nem hányod kardélre, mikor akarja.
De aztán van olyan is, amikor a nő maga sem tudja, mit akar, mert az is tetszik neki, hogy a N. R. - t eszi utána a fene, és ennek érdekében mindent meg is tesz, de meg is ijed, mert például kapcsolatban él, vagy ő csak viccelt, mikor meggyujtotta a kanócot a bombán, és most lám ott "limbálja" előtte a csúnyáját.
Persze ehhez nem kell sem színésznősködésre vágyó szűznek lenni, sem N.R.-nek, lehet ez a helyzet boltvezető és eladó, munkáltató és munkavállaló, igazgató és titkárnő, igazgató és takarítónő, eladó és vevő, orvos és paciense között is, a lényeg, hogy az aktuális történet legalább egyik szereplőjét szexuálisan vonzónak találja a másik.
A vonzalom hőfoka szinte mellékes, mint ahogy a mágnesnek is közömbös, hogy svédacélról vagy szarvas emblémás dunaújvárosi rozsdásról van szó - a mágnes is és a vas is saját természetének megfelelően fog viselkedni.
Ami nem mellékes, az a társadalmi státusz, mely alapvetően befolyásolja a leendő kapcsolat természetét.
Ez pedig a hatalommal van összefüggésben.
„A hatalom a legtökéletesebb afrodiziákum” – válaszolta Henry Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadó, amikor Mao Ce-tung elnök az kérdezte tőle, hogy egy ilyen kövér férfi, mint ő, hogyan jut annyi nőhöz.
És hát kinek volna nagyobb hatalma egy színházban a rendezőnél, he egy színésznőre szexuális hatással van a hatalom, csak rendezőt választ.A hatalom mértéke csak akkor számít, ha egy új versenyző jelenik meg a pályán - nagyobb hatalommal, ami nagyobb szexuális vonzerőt is jelent.
Erről egyszer egy beosztottam mesélt, aki a Habselyem Kötöttárúgyárban volt művezető, és úgy emlékezett élete eme időszakára, mint a bőség és boldogság korára...

"MIGRÁNSMENTES ÖVEZET"

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.10.24.


Orbán Viktor éppen október 23-án tartotta fontosnak kimondani eddigi legnagyobb aljasságát. Miért is ne – hiszen minden hétköznapunkat, minden igazi ünnepünket meggyalázza, nap mint nap. Hívei pedig keresztényileg üdvözült arccal és tapsviharral fogadták a kénköves bűzű kifejezést: migránsmentes övezet…

Idézem Kovács M. Mária szószedetét, amelyet Orbán Viktor tavaly március 15-én elmondott beszédéből állított össze:

„Vérvonal”, „vérgőz”, „végveszély”, „emberjogi harcosok falkái”, „gazdaállat”, „magyar anyaföld”, „szellemi és politikai infúziós segélyszállítmány külföldről”, „velejéig magyar”, „kitervelt és irányított akció, ránk irányított embertömeg”, „kiadják az utunkat a saját országunkból”, „be is teljesedik rajtunk a végzet”;

Vágó István kiegészítése: és a minap: „idegen népelemek”.

Magam most csak kettőt teszek hozzá. Régebbről: vizeinkben úszkáló nagy testű ragadozó; az „ünnepi” beszédből pedig kicsit hosszabban: „Ez a pénzügyi spekuláns birodalom foglyul ejtette Brüsszelt és jó néhány tagállamát is… Ez a birodalom hozta nyakunkra az újabb kori népvándorlást is, a migránsok millióit és az új bevándorlók invázióját. Ők dolgozták ki azt a tervet, amellyel Európát kevert földrésszé akarják alakítani. Már csak mi állunk ellen. Oda jutottunk, hogy Közép-Európa maradt az utolsó európai migránsmentes övezet.

Őrült szavak, őrült beszédek – de van bennük rendszer. Olyan rendszer, amely elfedi a brutális embertelenségeket, bornírtságokat, hazugságokat, a pőre uszítást az egyatábor lakói elől. Vagy éppen nyíltan kínálja azokat az embertelenségeket, hogy a hívek mocsokban dagonyázva, ember voltukból kivetkőzve kéjelegjenek...

KERTES VILLÁT VÁSÁROLT TIBORCZ ISTVÁN, A MINISZTERELNÖK VEJE KÚTVÖLGYBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.10.24.


Kertes villát vásárolt a nyáron Tiborcz István, a miniszterelnök veje, Orbán Ráhel férje Budapest egyik legdrágább környékén, a 12. kerületi Kútvölgy virányosi részén. A környéken több százmillió forintért hirdetnek ehhez hasonló villákat. A helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanon szorgos átalakítás zajlik.

Nem nagyon van előkelőbb környék Magyarországon a XII. kerület Kútvölgy városrésznél. A Zalai út magasabb házszámai pedig még a luxuson belül is prémium kategóriának számítanak. A György Aladár utca kereszteződése után zsákutca a közterület, a szembeszomszéd Japán nagykövetsége, ami nyugalmat és biztonságot ígér.

A telket az oroszlános kapuval ugyanakkor könnyű megtalálni, még ha kicsit zavarba ejtő is a házszámozás. A földhivatal “per A, B, C” leválasztás nélkül tartja nyilván az ingatlant egyetlen számon, helyben nézve, illetve a kerületi önkormányzat odalán található térkép szerint ugyanakkor létezik az A, B, C kapu is...

ÍGY LESZ ELÉG NYUGDÍJAD

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.10.24.


Minél korábban vágunk bele a nyugdíjcélú megtakarításba, az időarányosnál jóval több pénzt tehetünk majd zsebre. Mindez a kamatos kamat hatásnak köszönhető. Ráadásul az állam adókedvezménnyel is segíti a takarékoskodást, amit mindenképpen érdemes bezsebelni.

A most nyugdíjba vonulók még azzal számolhatnak, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70 százalékát kapják majd nyugdíjként. Az öregedő társadalmunk miatt viszont arra kell számítanunk, hogy ez a helyettesítési ráta a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog, 2060 körül már 30-40 százalékra fog esni.Ugyanakkor tovább élünk majd nyugdíjasként, hiszen folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, és a nyugdíjban töltött évek száma emelkedik...

CSUPASZ POPSID A FALHOZ ÉR, KEZED PEDIG MÁR BELE IS LÓG AZ ÉJJELIBE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2017.10.23.


Képzeld, mi történik! A harmadik évezred elején, 2017. október 23-tól Magyarországon kiegyezik a bal és a jobboldal. A pannonhalmi főapát jelenti be, tizenhét percig egyfolytában szól majd a déli harangszó. Összefognak. Törölnek minden eddigi sérelmet.

Ezentúl együtt fognak működni mindenben a hazáért. Nem használnak többé semmiben nemzeti jelzőt, hiszen az már okafogyottá válik, természetes lesz, magától értetődő, hogy minden, ami a továbbiakban történik, az nem más többé, mint a nemzetért való nemzeti cselekedet, nemzeti módon.

Áder János átadja helyét Nagy Bandó Andrásnak, Polt Péter székét meg egy robotos, feddhetetlen kerületi ügyész foglalja el. Független lesz mindenkori kormányoktól az igazságszolgáltatás és a rendőrség, azt teszik majd, ami a dolguk, egyszerűen csak a törvény szellemében járnak el. Nem szivárogtatnak ki többé politikai megfelelési kényszerből nyomozási adatokat, és nem lesznek többé koncepciós eljárások, és abbamarad a velük járó pórázon vezetettség. A belügyér sofőr lesz megint. Villamossal jár majd minden kormánytisztviselő.

Megszűnik a párttagok kiváltsága. Nem lesznek többé csókosok. Összeölelkeznek majd keresztények és a liberálisok. Bigott hívők keblére borulnak a melegek. Nemzeti Korrupció Ellenes Hivatal áll fel, vezetője Sándor György humorista lesz, tagjai között ott van Bach Szilvia, Farkasházy meg Hajós Bandi. A CÖF egyesül a Szolidaritással, az FTC „B” közép beolvad az Ökumenikus Segélyszervezetbe, és az Új Magyar Gárda vigyázza ezentúl rendezőként, kopasz izomagyúakkal együtt a Roma Pride-ot. Nevének megfelelően vendéglátós lesz megint Boros.

Vágó István, mint a kormány örökös szóvivője, bejelenti, hogy Orbán Viktor kormányfőként Gyurcsány villájába, Kötcsére vonul vissza a télre, kidolgozni az új NER-t, száműzetésben. Hajdú János kíséri el, miután bekerítették NATO dróttal, műveleti területté nyilvánítva Kötcsét és Nagycsepelyt. Eltörlik az áfát és szolidaritási adóval sújtják az évi ötven millió feletti jövedelmeket. Amnesztiát kap minden csaló, sikkasztó és közvagyont dézsmáló, ha Karácsonyig önként beszolgáltatja azt az összeget, melyet törvénysértő módon szerzett, harácsolt. Portik cella társa lesz a pasaparki letelepedési kötvényterjesztő, az ibizai pedig korona helyett fegyőr, ott osztogathatja majd életviteli tanácsait.

Vitézi címet kap az összes tizenöt éves gyakorlattal rendelkező tanár és adómentességet az orvosok. A csókosok meg a kegyencek átadják ebül szerzett ingatlanjaikat a Quaestor-károsultaknak, az unortodox, piros pontos popsis jobb kézzel együtt az arra inkább rászorulóknak, míg a belügyér, mielőtt ismét volánhoz ül, százmilliókat oszt szét vagyonából a hajléktalanoknak. A kaszinók pedig mindenkori bevételeiknek 10%-át kötelesek majd a közvagyon gyarapítására fordítani. Ámulj világ, bámulj nap, a világ új Sámsont kap! Örök béke lesz a honban, nem háború, meg szabadságharc, gyarmatosítás, meg efféle baromságok, új és végleges, örökké tartó kiegyezés ideje jön. Nem lesz többé menekültügy, se kerítés, se népszavazás, se gyűlölködés, csak szeretet, megbecsülés, egészség és jólét. Wittner Mária meg Thürmer Gyulával együtt fog kézen fogva kirándulni a pilisi hegyekben, és megpihenni majd a Rám-szakadékban...

NE NAGYON VÁRJ MEGÉRTÉST

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.10.23.


...Megbecstelenítés. Mit jelent ez az értelmetlen szó? Mihez kezdhetünk őkelmével? Miért használjuk még mindig? Honnan ragadt itt? A XIX. századi leányregényekből? Akit megerőszakolnak, az ezek után becstelenné válik? És mi van a főhőssel? Ő fogja magát, majd nagy becsesen továbbsétál?

Az, aki elmondja, ami vele történt, ne nagyon várjon megértést. Leginkább magára számíthat, ha meg mer szólalni. Neki kell eldöntenie, hogy vállalja-e azt procedúrát, amelynek során a kívülállók pellengérre állítják és határozott ítéletet mondanak felette. Ez van, de nem szívesen beszélünk erről.

A társadalom – amelyről jórészt nem lehet tudni, hogy mit is jelent, csak kitaláltunk rá egy szót, meg egy rakás definíciót (valahol rengeteg ember tevékenykedik valamilyen okból, néhányan utasításokat osztogatnak, majd jó sok pénzt kérnek érte) – álszent és igazságtalan. Szent tehénként tiszteli a nemzeti büszkeséget, de egy fikarcnyit sem törődik az emberi méltósággal.

Ahol alá- és fölé rendeltségi viszony van, ott gyakran megjelenhet a zaklatás valamilyen formája. Biztos nem kötelező érvényű tevékenység, vagy munkahelyi előírás, de valószínűleg jóval gyakrabban megtörténik annál, mint amennyi ezekből nyilvánosságra kerül.

Hogy mit lehetne ez ellen tenni? Tudja a fene. Elsőként talán nem nem kellene becstelennek tekinteni az áldozatokat.

Az elkövetőre pedig mondja ki a „társadalom”, hogy, kérem ez az illető minimum egy „Schweinhund”, illetve vaddisznó. Lehet, hogy ügyes kezű vízvezeték-szerelő, aki ördögien tud bőrözni, valamint vidám cimbora, de akkor is.

OTT, AHOL EGY HATALOM NEM ELTAKARÍTHATÓ, OTT NINCS DEMOKRÁCIA, NINCS SZABADSÁG. OTT SEMMI SINCS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2017.10.23.


Végigolvastam, hallgattam ma sorra, egymás után az ünnepinek álcázott politikai kampánybeszédeket. Az MTI szerencsére mindent elkövetett azért, hogy egyetlen kormánypárti patetikus szólam se maradjon ki az életemből.

Kivétel nélkül minden megszólaló tudja, hogy mit jelent nekünk, magyaroknak 1956. október 23.

Azt is tudja, hogy mit nem jelent.

Ők megmondják, hogy kire emlékezzünk, és kik azok az árulók, akiket érdemes, sőt kötelező leköpni ezen a napon.Ők értik 1956 üzenetét, jól bele is rágják a szánkba a pártszékházban összefércelt egyenpropagandát.

Ők beszélnek a szabadságról, az önfeláldozásról, a többpártrendszerről és a mai virágzó demokráciáról.

Ők nem felejtik el a kötelező párhuzamokat sem megvonni ’56 hősei és saját maguk között.

Ők döntik el ennyi év után, hogy kit illet meg a hős jelző, és kit kell megfosztani tőle, mert már más szelek járnak.

Ők a kizárólagos ismerői annak, hogy mi köti össze a magyarokat, éljenek bárhol a világon.

Ők a tudói annak is, hogy ki méltó ma ’56 örökségéhez és ki az, akitől hivatalból meg kell vonni a jogot, hogy ma egyáltalán megemlékezzen, fejet hajtson, ünnepeljen.

Nem tegnap, és nem is tavaly óta lettek nyomasztóak, foltokban egyenesen elviselhetetlenek nemzeti ünnepeink.

Nem tegnap és nem is tavaly óta igaz az – és ez az 1956-os forradalomra emlékezés esetében hatványozottan érvényes -, hogy mióta a nemzethez tartozás egyetlen kritériuma a fideszes elköteleződés, mióta a nemzeti szimbólumokra rátette enyves kezét a NER...


BARTUS LÁSZLÓ: AZ ELLENZÉK JÓL LETUDTA OKTÓBER 23-ÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NÉPSZAVA
2017.10.24.


Nem is volt különösebb ötletük, hogy mit mondjanak, ki mondja, ennek az október 23-nak még annyi üzenete sem volt az ellenzék számára, mint az eddigieknek. Mert korábban volt legalább valami aktuális ügy, ami kivitt embereket. Még szerencse, hogy a meteorológiai szolgálat becsapta őket, mert a levegőben semmiféle érdeklődés nem volt. Az nem jutott eszükbe, hogy ha valódi veszély lenne, akkor Orbán is lemondaná. Hülyét csinált belőlük.

Korábban sem ezek a pártok, hanem mindig civilek szerveztek nagyobb megmozdulásokat, egyes esetekben még az is kérdés volt, hogy pártpolitikus megjelenhet-e a tömegben. Az ellenzéki pártoknak soha nem volt sem igazi mondanivalójuk, sem arra érdemes vezetőjük, sem elég támogatójuk, hogy komolyan vehető nagygyűlést hozzanak létre.

Erejük csak arra volt, hogy kinyírjanak minden civil mozgalmat, vagy pedig a civilek vezetői lettek árulók, és a pénz a pártpolitikába vonzotta őket is. Ne mondjunk neveket, tudhatja mindenki. Most is egy civil szerveződés lett volna a házigazda, de olyan civil szerveződés, amely a pártokra és a pártok hazug választási részvételére építette volna a “tömeggyűlést”, ezért ez volt minden eddiginél érdektelenebb készülődés.

Az mindent elmond e pártok pénzért való vetekedéséről, hogy még egy közös gyűlésre sem nagyon akartak összeállni, de attól is joggal tartottak, hogy nem lesz elég ember. Így nem lehet lehazudni, hogy mennyire utálják őket, még azok is, akik nem látva más lehetőséget, esetleg elmennek a csaló, az Orbánt csak bebetonozó választásra, rájuk szavazni...

NE OKOLJUK TÖBBÉ A NÉPET!

MÉRCE
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2017.10.24.


Amikor Magyarország letért a liberális európai demokratikus orientációról, sokan nem voltak képesek másként magyarázni ezt a fordulatot, mint hogy a magyar társadalom kulturális orientációja, értékmintázata nem megfelelő. Az azóta eltelt évek során is sűrűn elhangzott, hogy Magyarország még a térség országaihoz képest is leszakadt, más, „ázsiai” útra tért.

Amikor Lengyelországban is hasonló fordulat következett be, akkor még mindig lehetett azzal érvelni, hogy hát ugye lengyel-magyar két jó barát, ez a két ország mindig is egy kicsit fejletlenebb volt. De bezzeg a szlovákok, mennyit fejlődtek, no meg a csehek, akik mindig is fejlettebbek voltak.
Mára azonban ez a kulturális determinizmuson alapuló kisebbségi érzés kifulladt.

(Helyesebben: sosem volt ez igazán kisebbségi érzés, hiszen a liberális, középosztálybeli elitek a helyi többség kulturális fejletlenségének erőltetésével minden fejletlen országban valójában arra törekednek, hogy saját magukat megkülönböztessék, eltávolítsák, kiemeljék a sikertelenségből. A tudatlan, maradi plebszhez képest ők „nyugatosak”, „modernek”, stb. stb. Minderről itt írtunk részletesebben.)

A cseh választások után már nem lehet tovább azzal érvelni, hogy a magyarok különleges eset lennének. A rendszerváltás nem csak a Balkánon mondott csődöt (Bulgária gyakorlatilag összeomlott állam, Romániában antikorrupciós fellépésnek álcázott tisztogatásokat hajtanak végre a továbbélő titkosszolgálatok…), hanem a komplett visegrádi térségben is. Az új cseh miniszterelnök ugyanis egy kommunista titkosszolgálati múlttal rendelkező oligarcha, aki felvásárolta a cseh médiapiac nagy részét, és könyvet írt a liberális demokrácia felváltásáról egy általa megálmodott rendszerrel… A prágai parlamentben pedig ugyanúgy ott vannak a szélsőjobboldaliak, mint a pozsonyiban. A menekültellenesség mindkét országban ugyanúgy központi téma, mint Magyarországon. Menekült, „migráns” pedig közben egyik országban sincsen...

MIÉRT KIABÁL?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.10.24.


 Anyu, miért kiabál az a bácsi?

– Melyik bácsi, kicsim?

Az ott, elől, amelyik a lukas zászló mellett áll.

– Nem lukas az a zászló, hanem lyukas.

Jó, tudom, Anyu. De miért kiabál?

– Nem tudom, kicsim. Fogalmam sincs. Nem vagyunk egyformák.

Karácsonykor is kiabál? Amikor otthon van a családjával? A Jézuskával is kiabál?

– Miért kiabálna karácsonykor a családjával? És főleg a Jézuskával? Honnan veszed ezt a butaságot?

Mert a karácsony is ünnep. És most is ünnep van. Gondoltam, ha ezen az ünnepen kiabál, akkor lehet, hogy más ünnepeken is ezt csinálja.

– Nem tudom, kicsim. Karácsonykor még sosem láttam ezt a bácsit. De nem hinném, hogy olyankor kiabálna.

Értem, Anyu. Akkor most biztosan mérges a bácsi.

– Miért lenne mérges, kicsim?

Hadonászik a kezével, csapkod és grimaszol. Felidegesítették?

– Nem tudom, kicsim. Nem hinném, hogy valaki felbosszantotta.

Akkor már tudom, hogy miért kiabál.

– Okos kislány vagy, kicsim. Miért kiabál?

Elromlott a mikrofonja. És azt akarja, hogy mindenki hallja, amit mond.

– Nem romlott el a mikrofonja, kicsim. Nagyon jó mikrofonjai vannak a bácsinak, és jól megfizetett technikai szakemberek állítják be a hangminőséget. Sokba kerül ez nekünk, de neki megéri. Úgyhogy, nem gondolnám, hogy ezért kiabál.

Értem, Anyu. Akkor azt hiszem, tényleg rájöttem, hogy mi van.

– Mondtam, hogy okos kislány vagy, jól vág az eszed.

Emlékszel arra a kutyára, amelyiket nyáron láttunk az üdülőben?

– Emlékszem, kicsim. Apró kis fehér kutya volt, kedves.

Igen, Anyu. És szinte sohasem ugatott, csak akkor, amikor nálánál nagyobb kutyákat látott. Még morgott is olyankor, mert azt hitte, hogy így nagyobbnak látszik. Félelmetesebbnek.

– Nagyon jó megfigyelő vagy, kicsim. De hogy jön ide az a kutya, amit nyáron láttál?

Nem tudom, Anyu. Csak úgy, eszembe jutott… Te, Anyu, lehet, hogy az a bácsi, ott a lukas zászló előtt, fél valamitől?

– Nem lukas, kicsim. Lyukas.

VISSZAVONUL A FRANCIA SEMJÉN ZSOLT

FRANCIA POLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.23.


73 évesen visszavonul a politikától Christine Boutin, a francia Kereszténydemokrata Párt tiszteletbeli elnöke. A volt politikus mostantól teológiai tanulmányokat kíván folytatni Párizsban.

Boutin mintegy negyven esztendeje politizált. 2002-ben elindult az elnöki posztért, de csak 1,19%-ot kapott az első fordulóban. 2007 és 2009 között lakhatásügyi miniszter volt Nicolas Sarkozy elnöksége alatt.

Boutin már korábban megígérte, hogy utolsó, nem teljesen kitöltendő mandátumát kezdi az Yvelines megyei közgyűlésben. 2017-ben Marine Le Pen támogatására szólított fel, nem meggyőződésből, hanem mert azt szerette volna, hogy Macron lehető legkisebb arányban győzzön.

A visszaemlékezések szerint Boutin a leginkább azzal vétette észre magát a francia politikában, amikor 1998-ban ötórás parlamenti beszédben támadta a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét (PACS), mivel az, vélekedett, homoszexualitásra buzdít. 2012 után ugyancsak erőteljesen lépett fel a Hollande-kabinet melegházasságot legalizáló törvénye ellen.

Miután “utálatosságnak” nevezte a homoszexualitást, elítélték gyűlöletre uszításért, pénzbüntetést kapott (Boutin a dologhoz hozzátette: a homoszexuális személy nem utálatos, csak a bűn, vagyis kis módosítással a Katolikus Egyház tanításainak megfelelően fogalmazott – az egy más kérdés, hogy az ügyésznek ez is sok volt, mivel szerinte a szétválasztás mesterséges, és utalt a nyilatkozat utáni feljelentés-cunamira).

Boutin a visszavonulásakor azt mondta, sajnálja, hogy megbántott embereket a melegházasságról szóló vita során (ha valakit érdekel a négy évtized nyilatkozat-termése, van itt pár idézet spermadonorokról, túl sok melegről, meleg barátokról, óvszerről és pedofíliáról, vagyis kimondható, hogy Boutint a katolikus jobbszárny szexuál- és bioetikai témái igen aktívan foglalkoztatták)..
.

ITT OLVASHATÓ

AZ EGYETLEN, AMITŐL A FIDESZ FÉLHET A VÁLASZTÁS NAPJÁN

INDEX.HU
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.10.24.


Formális együttműködés aligha lesz az MSZP-DK, illetve a Jobbik között, ezt rendre kizárják a pártvezetők. A szavazók azonban egyes körzetekben, pláne kiélezett helyzetekben nem ilyen finnyásak. Az időközi választásokból az látszik, hogy a balos, illetve jobbikos szavazók simán átszavaznak a másik jelöltjére Orbán ellen. Több körzetben omlik le a fal az ellenzéki pólusok között, és ettől joggal aggódhat a toronymagasan vezető Fidesz.

Október elejéig úgy nézett ki, hogy a gyöngyösi választókerületben lesz az egyik legnagyobb hármas csata 2018-ban. A Fidesz 2014-ben egy hajszállal nyerve elvitte a körzetet, de a most is induló Vona Gábor Jobbik-elnök csak egy százalékkal maradt le (37, illetve 36 százalékot kapott a fideszes és a jobbikos). Az MSZP akkor 22 százalékkal nem tudott beleszólni a győzelemért folyó versenybe, de pár hónappal ezelőtt bejelentkezett Hiesz György, Gyöngyös MSZP-s polgármestere, hogy ő bizony 2018-ban a parlamenti helyért fog indulni.

Vagyis egy erős hármas verseny kezdett kibontakozni a Fidesz-MSZP-Jobbik trió között. Ám Botka László visszalépése után Hiesz információnk szerint már jelezte, hogy mégsem hajlandó elindulni jövőre, így az MSZP-ben arról beszélnek, hogy helyben erős jelölt híján Vona magához csábíthatja a szocialista szavazókat is. És az ellenzéki szavazatokat összeadva a Jobbik elnöke már kényelmesen megverheti a fideszest.

A gyöngyösi példa jól jelzi, mi az az egyetlen dolog, amitől a Fidesz igazán tarthat 2018-ban.

A közvélemény-kutatások persze a Fidesz hatalmas előnyét mutatják, és a kormány kezében számtalan olyan eszköz van, amellyel tovább növelheti Orbán népszerűségét (a kormányzati reklámkampányoktól kezdve az Erzsébet-utalvány osztogatásáig). A jelenlegi számok és a tendencia alapján elképzelhetetlen, hogy ne a Fidesz nyerje a jövő évi választásokat...

EGY SZŰK TÁRSADALMI CSOPORT, A NAGY ANYAGI BŐSÉG MELLETT, ANNÁL BIZTOSABBAN MEGY TÖNKRE, MINÉL KISEBB AZ ERKÖLCSI TŐKÉJE

CIVILHETES
Szerző: PROF. DR. LAKATOS GYULA
2017.10.24.


Fogalmaink a társadalmi szélsőségekről.

Claudel világhírű drámájában, a „Selyemcipőben”, az egyik legeredetibb figura, szereplő, a spanyol kancellár.
A jelenetben, a szenvedélyes, fiatal király tanácsot kér tőle, hogy kit nevezzen ki az új világban helytartónak?
A kancellár előkelő szerénységgel jegyzi meg, hogy az öregeknek is van némi joguk beleszólni a szociális ügyek intézésébe, mert ők látják a dolgokat úgy, ahogyan azok a valóságban vannak, a megtévesztő, szenvedélyek káprázatától függetlenül, amibe a fiatalos tudatlanság és képzelet szokta öltöztetni az általa megérthető, szegényesen felfogott tényeket, a valóságot!
A műben a kancellár ezt azzal indokolta, hogy csak az idősebb, tanult és sokat tapasztalt emberek látnak tisztán, mert nekik már van gyakorlati, tapasztalati érzékkel megáldott látásuk!
Az előrehaladott kornak ezt kiváltságát szoktuk nevezni bölcsességnek és okos észjárásnak!
Közéletünkben már jó ideje látjuk és halljuk ennek a bölcsességnek az intő szavát a leselkedő, indulatos szélsőségekkel szemben. Lehet ugyan sejteni a műben, hogy kiknek van címezve a bírálat és a kemény hangú figyelmeztetés.
Azt viszont már nehezebb kitalálni, hogy a nagy perben, tárgyilagosan tekintve a dolgokat, kinek lehet igaza?
Azt ugyanis ebben az esetben sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a régi tapasztalatok szerint, erős szellemi, politikai ütközetekben, mind két fél, fiatal és idősebb könnyen túlzásokra ragadtatja magát.
Éppen ezért, ilyen esetekben hatványozottan szükséges venni a fáradságot (napjainkban nem szokás), hogy megpróbáljunk tisztázni olyan fogalmakat, amelyekkel valamilyen valós dolgot szeretnénk jellemezni, nem csal látszatra elnevezni!
Aki ma szélsőségekről beszél, lényegében bizonytalan, mit akar ezzel kifejezni?
Ez a fogalom klasszikus példája lehetne a tetszés szerint nyújtható homályos fogalmaknak. Kérdés, meg lehet-e találni a igazi, valós tartalmát?
Nem arra az általános, gyakorlati nehézségekre gondolok, hogy a legtöbb ember az igazságot keresi, főleg a mindennapi élet harcait ilyen közelről érintő kérdésekben, mert egyénenként a maga szent és tiszta meggyőződését akarja csak érvényesíteni...

SZILI KATALIN ORBÁN MEGBÍZOTTJAKÉNT BESZÉLT AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSRÓL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: MTI/HVG.HU
2017.10.24.


A kormánypárti Magyar Időknek beszélt a miniszterelnöki megbízott Szili Katalin arról, hogy a baloldal nem is baloldal, de a Jobbikkal nem kellene összefognia. A nemzeti konzultáció szerinte amúgy jogos kérdéseket vet fel.

Interjút adott a kormánypárti Magyar Időknek Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekben közreműködő miniszterelnöki megbízott, aki arról beszélt, hogy a baloldal és a Jobbik összefogása káoszba taszítaná az országot. Az MSZP egykori alelnöke, az Országgyűlés volt elnöke szerint az emberek Európa-szerte biztonságot és kiszámíthatóságot akarnak, így a magyar választók is oda fogják behúzni az ikszüket, ahol ezeket megkapják.

Szili a baloldal és a Jobbik esetleges összefogásáról azt mondta, szerinte nagyon furcsa, hogy azok kiáltanak most összefogásért, akik korábban a legdurvább kritikával illettek bárkit, aki egy szélsőséges párttal esetleg együtt szavazott a parlamentben vagy aláírt bizonyos kezdeményezéseket. Az ember azt várná, hogy nem érdekek, hanem értékek határozzák meg valakinek az álláspontját a szélsőségektől való elhatárolódással kapcsolatban.

Közölte, ezt rendkívül veszélyes játéknak tartja, de szerinte szerencsére ma sokkal felnőttebb a választópolgárok közössége annál, hogy egy ilyen "átverést" elfogadjon, mert szerinte akik ilyen, csupán matematikai megoldásokkal mázolnak, azok elfelejtik, hogy a választóknak szívük is van. Végül pedig azért is veszélyes mindez, mert egy országot nem lehet a káoszba taszítani. Arról ugyanis nem beszélnek a baloldal és a Jobbik összefogását sürgetők, hogy mi lesz a választást követő napon.

Szili emellett kifejtette azt is, hogy ma már egyébként nem érvényesek azok a fajta ideológiai, baloldal-jobboldal jellegű megkülönböztetések, mert a Fidesz vezette be például a bankadót, amit annak a baloldali politikai erőnek kellett volna megtennie, amely viszont szerinte (az MSZP volt alelnöke szerint) Magyarországon mindig a tőke oldalán állt...

1956, VAGY AMIT AKARTOK

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.10.22.


Én esküszöm, hogy készültem, mint egy patetikus Hamlet, én Faludyt olvastam, én elérzékenyültem, én meghallgattam az Egmont nyitányt, az én csapataim harcban álltak, az én kormányom a helyén volt.

Tanár úr kérem, én nem tehetek róla, én érckapoccsal zártam a szívemhez a nem tudom mit, de volt benne Krasznahorka véres csillaga és ezerbúfű, a Kárpátoktól az Adriáig.

Tanár úr, én tudom az eszemmel, hogy az, amire ma emlékezünk, a magyar történelem legszebb és legszomorúbb része, nemzetünk felemelkedett zsarnokai ellen, akik történetesen szintén nemzetünk szerves részei voltak, ily módon tehát ha a Szovjetunió nem száll be a szorítóba, akkor is megverjük saját magunkat minden külső segítség nélkül, csak akkor két héttel tovább tartott volna és véresebbre sikerül – tanár úr, minden tiszteletem azoké, akik akkor kiálltak a magyar szabadságért.

Még nagyobb tiszteletem azoké, akik utána is: és azoké akiket megaláztak, kivégeztek, akiket összedrótozott kézzel temettek jeltelen sírba, akik éveket töltöttek börtönben, fél életet mellőzésben.

Fejemet meghajtom hőseink előtt.

Éljen a magyar szabadság.

Éljen a haza.

Valamint az egyenlőség és a testvériség.

De tanár úr, biztos, hogy Nagy, Göncz, Mécs Imre, Donáth ezért az országért szenvedett? Ezért vállalta a – valljuk meg, baloldali – magyar Golgotát?

Tanár úr, én készültem, és nagyon szépeket tudnék írni erről a furcsa hazáról, mert mindig fellélegzek, mikor kiérek belőle, de jön velem, tanár úr, velem tart a szavaimban, az álmomban, az ikes igékben, abban az átkozott tárgyas ragozásban, nem szabadulok tőle… és tanár úr, én tudom, hogy ’56-nak annyi főszereplője volt, és annyi ’56 van, ahányan részt vettek benne. Más Mindszenty ’56-ja és más Nagy Imre vagy Bibó István ’56-ja. Más Snagov és más volt az akasztófa, más a fegyház.

És a csőcselék megint más volt, tanár úr, tudom...

MÁR NEM TUDOM, HOL AZ OTTHON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.10.24.


Miután az ember több (akár sok) évet eltöltött külföldön, és úgy érzi, ideje lenne hazaköltözni, azt várja, hogy a visszailleszkedés sokkal könnyebb lesz, mint amilyen anno a kinti életritmus felvétele volt. Aztán nem egyszer gyorsan kiderül, hogy nem feltétlenül igaz ez, és amikor erre rájön az ember, az nagyon kellemetlen tud lenni - derül ki az alábbi személyes sztorikból...

Újra gyökeret ereszteni ott, ahonnan egyszer már hosszú időre elmentél, nagy kihívás. Sok szó esett már itt, a Határátkelőn is a fordított kultúrsokkról, és annak nehézségeiről. Korábban a brit BBC is felvetette ezt a problémát, és akkor elég sokan megírták, miként is élték meg sok év (vagy akár több évtized) után a hazaköltözést.
"Van egyfajta otthontalanság, ami ezzel együtt jár. A sehol sem vagyok otthon érzése nagyon is valóságos” - írta például Wendy Skroch, aki a férjével akkor költözött Észak-Amerikából Ázsiába, amikor a gyermekeik még egészen kicsit voltak (a legnagyobb 3, a középső másfél éves volt, a legkisebb pedig még újszülött). 
“Érdekes volt látni, ahogyan a két nagyobb átment a kultúrsokkon. Ma már felnőttek, a húszas éveik végén járnak, és összesen 10 különböző országban éltek (ebből 9 volt nem nyugati), mindegyikben legalább 2-2 évig” - írta. 
“A kultúrsokk tulajdonképpen az életmódunk része volt, ráadásul kettőnek is külföldi a párja. Van egyfajta otthontalanság, nem nagyon merültem bele részletesen, de a sehol sem vagyunk otthon érzése nagyon kézzel fogható. A környezet, vagy az ország, ahol élünk, mindegy, az otthontalanság jelen van” - fogalmazott Wendy...
ITT OLVASHATÓ

KEDVES EGYHARMAD...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2017.10.24.


Mottó. Az igazság nem a tiéd, ha egyáltalán létezik. Talán csak olyan igazság van, amit a megismerés pillanatában magunkra szabunk. Vagyis az igazság ezerarcú és én ezt az igazságot nem keresem.

Október 23-n ülök az egyharmad romjain. Pontosabban a romok mellett. Az egyharmadból levonva a Jobbikot, a maradékot csokorba kötve talán egy hatod. Még csak nem is rom, egy csokor ibolya, mondanám szívemből, de nem virágcsokor, csak por és hamu; majd jön, és elfújja a tavaszi szél, vagy sárba tiporja a közöny és az önkény.

Kik Ők, hol vannak a nekem oly kedves demokraták, az egy hatod?* Mi bukásuk (bukásunk) oka?

Dédapák szégyellték, nagyapák mesélték, apák titkolták, a ma ötvenes fiúk tagadják a XX. század bűneit, az újra támadó bűnöket, amiknek alapja a kirekesztés, idegengyűlölet, az egyén elnyomása, a másság tiltása; másrészt a faj a haza, a monokultúra szentsége, a „mi jobbak vagyunk” kevélysége. Ez lenne az ok? És a demokrácia szabadságeszménye egy porba hulló szép üzenet, falra hányt borsó?

Érteni vélem a szélsőjobb mefisztói pragmatizmusát, vágyát a XX. század diktátorainak sikereire, a „mi biztos nem bukunk bele”-, és a „miattunk nem lesz világégés” hamis tudatát, de nem értem a demokraták hajlott derekát. Ismerve a diktatúrák történetét nem ússzák meg, igazán ráérnének letérdelni a hóhér előtt.

Négy éve százezren álltunk a rakparton, hallgattuk hét párt szónokát és kórusban kiabáltuk: „összefogás, összefogás, összefogás, …” aztán lett belőle szétforgácsolt egyharmad. Akkor mindegyik demokratikus pártot meghallgattam, és mindegyik mondott annyi jót, hogy a rosszat elfeledtem. Ma is meghallgatom Őket, és mindegyik mond annyi rosszat, hogy a jót elfeledem...

MARKÓ BEÁTA: VIHARÁLLÓ ORBÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2017.10.23.


Régóta nyilvánvaló, hogy a statisztikai hivatal a kormány propagandagépezetének egyik fontos láncszeme. Hihetetlen számítási bűvészmutatványokat, leleményes kalkulációkat prezentálnak úgy, mint „adatokat”. Aki heti fél órát dolgozott, az náluk nem munkanélküli, szintén a magyar munkaerőpiacot erősítik azok a százezrek, akik évek óta külföldön dolgoznak. Így számokban (is) kiválóan teljesít az ország, már nemhogy munkanélküliség nincs, de újonnan fellépett a munkaerőhiány. A magunk részéről emiatt egy percig sem aggódunk, hiszen a kormány ezt a problémát is éppúgy meg fogja oldani, mint az összes többit, amit ő maga kreált.

Viszont új tapasztalat, hogy az ’56-os forradalom alkalmából a kormány politikai eszközeinek sorába beállt az Országos Meteorológiai Szolgálat is. (Mellékesen felhívnánk a propagandaminisztérium figyelmét arra, hogy ennek az intézménynek a nevét elfelejtették nemzetivé keresztelni, ami elég komoly hanyagság, és közel nyolc év kormányzás után igazán elvárható lenne.) Tudható volt, hogy az ellenzéki pártok nagy közös tüntetésre készültek Közös Ország Mozgalom munkacím alatt október 23-án, de az ünnep előtt mintegy tíz nappal egyenként kezdtek kihátrálni és lemondani a részvételt. Elesett a „közös”, elesett a „mozgalom”, ország még van.

A divatjamúlt nevet viselő Meteorológiai Szolgálat október 22-re és 23-ra ítéletidőt jelzett, 11 fokos hideggel, orkánerejű széllel, özönvízszerű esővel és piros riasztást adott ki, elsősorban a főváros területére. A barikádon álló utolsó forradalmár, aki civilekkel szerette volna megtartani a pártok által magára hagyott összejövetelt, a résztvevők testi épségének védelmében, a várható időjárás miatt lefújta a megmozdulást.

Érdekes módon a piros riasztás nem befolyásolta a kormányfő Terror Háza előtti fellépését, s a viharos szél, a sűrű esőfüggöny sem a miniszterelnök, sem hívei testi épségére nem jelentett semmilyen veszélyt. A programot megtartották, nem fújták le, az ország első embere ezen a jeles napon is előadta szokásos uszító, hergelő beszédét...

VÁSÁRHELYI MÁRIA: DÓZSA (LÁSZLÓ) ORSZÁGA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.10.23.


Az a tény, hogy az 1956-os forradalomról szóló emlékév főszereplője a notórius hazudozó, egyszerre sírni- és nevetnivalóan szánalmas Dózsa László színész lett, megbízhatóbb lelet az ország mentális és morális állapotáról, mint bármilyen mérőszámokkal alátámasztott, szakszerű diagnózis. Az emlékév, amelyre alsó hangon legalább 15 milliárdot költött el a kormány, kizárólag a körülötte habzó botrányok okán keltette fel a közérdeklődést, és ezek közül is kiemelkedett a saját állítása szerint legalább háromszor hősi halált halt Dózsa László története.

Számos interjúmozaikból áll össze a színész pszichotrillerbe illő életútja, amelyben Háry János, Münchhausen báró, Sam Small, valamint a törökök által „sós vízbe tett, onnan is kivett, kerék alá tett, onnan is kivett” katicabogár története fonódik össze. Elmondása szerint 1956 októberében, 14 évesen Csepel bombázása idején (sic) elfogták, falhoz állították, szitává lőtték, majd a biztonság kedvéért még egy gránátot is rádobtak. Ezt követően kórházba, majd az ÁVH kezére került, az elvetemült smasszerek addig rugdosták, amíg mindkét hallócsontja eltört, agya telement csontszilánkokkal, és a klinikai halál állapotába került. Ezután tömegsírba dobták, ahol forró mésszel leöntötték, ám egy jólelkű sírásó kimentette.

E képtelenebbnél képtelenebb történetek, amelyek egy részét könyvben is megírta, és több állami kitüntetésre is érdemessé tették őt, önmagukban még nem verték volna ki a biztosítékot, a botrány akkor tört ki, amikor az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulójára rendezett megemlékezés sorozatarcának jelentkezett. Ám mivel saját fényképpel nem tudta dokumentálni forradalmár múltját, a nemzetközi sajtóban a pesti srácok ikonikus alakjává vált Pruck Pál Life magazinban megjelent arcképéről állította, hogy azon ő látható. A forgalmas köztereket elárasztotta a Pruck Pálról készült kép, amelyeken Dózsa László neve szerepelt. Dózsa pechjére azonban Pruck gyermekei itt élnek Magyarországon, és mivel nem akarták tudomásul venni apjuk képének elorzását, panasszal fordultak az eseménysorozatot szervező Terror Háza Múzeum vezetőihez. Ezt követően azonban nem az történt, hogy az intézmény igazgatója tévedésüket elismerve megkövette volna az érintett leszármazottait, hanem jól bevált fideszes szokás szerint elkezdődött a sértettek és a tanúk elleni gyűlöletkampány szítása. Először Pruck Pált próbálták holtában is megalázni és lejáratni; a Terror Háza igazgatónője köztörvényes bűnözőnek, hazudozónak, a kommunista rendszer kiszolgálójának nevezte nyilvánosan, az ügyében felszólamló gyermekeit ugyancsak hazugsággal vádolták, és kétségbe vonták, hogy képesek felismerni saját apjukat. A fénykép azonosítására felkért történészeket – akik egytől egyig Pruck gyermekeinek állítását igazolták – megpróbálták megfélemlíteni, majd adminisztratív eszközökkel léptek fel ellenük. Végül az ügy bíróságra került, ahol a Terror Háza hivatalos
szakfordítást akart kérni a Life magazinban megjelent kétmondatos képaláírásról, talán abban bízva, hogy Pruck Pál magyarra fordítva Dózsa László lesz, és egy rendkívül költséges számítógépes arcfelismerő program alkalmazását követelték, hogy bizonyítsák a bizonyíthatatlant. A per jelenleg is tart...

ITT OLVASHATÓ

A KIRÁLY MAGA JELENTETTE BE, HOGY MEZTELEN

444.HU
Szerző: MAGYARI LÁSZLÓ
2017.10.23.


Minden évben a tavalyinál is durvábbat kell mondania Orbán Viktornak, nehogy úgy tűnjön, hogy már nincs mi ellen harcolni. Nehogy a közönség elhiggye, hogy nem a végóráit éli Magyarország. Nehogy ne nézzenek el neki mindent cserébe azért, hogy megvédi a lakosságot a teljes pusztulástól. 

Ez az idei október 23-i beszédében sem volt másképpen. A feladatot megoldotta, és közben olyan kulturális előképekhez nyúlt, amelyekkel még meglepetést is tudott okozni.

A végén már nyíltan öltött nyelvet a valóságra, büszkén mutatva, hogy az általa előadott katyvasz elemei semmit se számítanak, csak a hatékonyságuk a fontos.

Ismerős hazugságok


Elismételt jó néhány fontos motívumot korábbi beszédeiből, az országot fenyegető végítélet témában.

Ismét párhuzamot vont az 50-es évek Szovjetuniója és az Európai Unió közé. Most is nagyon bizarrul hangzott egy tízmilliókat legyilkoló totalitárius diktatúra összemosása egy erőszakszervezet nélkül működő, a szabadságjogok tiszteletére épülő, a konszenzuskeresést szabályaiban kódoló szervezettel. Ezúttal úgy mondta, hogy '56 előtt homo sovieticus-t akartak belőlünk csinálni, most meg homo brüsszelicust akarnak, és a tanulság az volt, hogy ugyanúgy ellent kell állnunk.

Szintén durva ötlet a mindenkori parlamenti ellenzéket a nemzethalállal azonosítani, ez a legkevésbé sem illik a polgári demokráciák logikájába, bár már 2013. október 23-án ugyanígy elmondta, mint most, hogy a következő választás a világ megmaradásáért vívott apokaliptikus küzdelem lesz. Ezúttal a Csillagok háborúja mitológiáját keverte ide, amikor úgy fogalmazott, hogy „Sose becsüljük le a sötét oldal erejét”. A fordulatot a Star Wars Bölcsességek című idézetgyűjtemény inspirálhatta. Beszédének ez a fordulata már jelezte, hogy lesz minőségi ugrás a korábbi szólamokhoz képest.

Azt is már végighallgattuk Orbán Viktortól több ízben – például pontosan egy évvel ezelőtt – hogy létezik egy világraszóló titkos összeesküvés a spekuláns globalizált nagytőke és a brüsszeli bürokraták között, hogy kevert népességet hozzanak létre Európában. Akkor a népesség hígításáról beszélt, most úgy mondta, hogy „egyenállagúvá akarják gyúrni” az embereket. Alig egy héttel azután, hogy Brüsszelben végigülte az Európai Tanácsnak azt az ülését, ahol a migráció ügyében európai kollégáival úgy döntöttek, hogy sokkal többet kell költeni a határok megvédésére, és szóba se hozták a betelepítési kvótákat. A szöveg idén is durván paranoiás hergelésnek hangzott, de még mindig hiányzott egy minőségi újdonság...

ORBÁN MEGINT BEINTETT AZ UNIÓNAK, FICO VISZONT NEKI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.24.


- Magyarország migránsmentes övezet, pedig Soros ármánykodik 

- Az Orbán-kormány szívóágra került a külföldi kiküldetések esetén fizetendő bérek ügyében

- Most dől el, fennmaradhat-e az egységes Európa, amely a szabadságon és az emberi jogokon alapszik 


New York Times/Washington Post/AP

A jelentés azt emeli ki Orbán Viktor ünnepi beszédéből, hogy Közép-Európa a földrész utolsó migránsmentes övezete, és ha egységet mutatnak az olyan államok, mint Magyarország, Csehország és Lengyelország, akkor képesek megállítani a globalizálódást és a tömeges bevándorlást. A tudósítás, amely a miniszterelnököt a migráció szívós ellenfeleként mutatja be, arra is kitér, hogy a politikus szerint Európának biztonságosnak, polgárinak, kereszténynek és szabadnak kell maradnia. Továbbá vissza kell térnie a multikulti előtti nagyságához. Ismételten bírálta az uniót, ugyanakkor nyilvánvaló utalással Soros Györgyre arról is beszélt, hogy egy spekulatív pénzügyi birodalom felel a földrészt sújtó emberáradatért.

Die Welt


A konzervatív újság színtén azt tartja a tegnapi Orbán-beszéd legfontosabb elemének, hogy a miniszterelnök migránsmentes övezetté nyilvánította Kelet-Közép-Európát. A politikus arra építette fel logikáját, hogy szerinte egy spekuláns birodalom vegyes földrészt akar csinálni Európából, ám ez a középső részen nem sikerül, mert a magyarok és szomszédaik ellenállnak. A beszámoló hozzáteszi, hogy a kormányfő kampányokat szokott folytatni a menekültek ellen, és azt állítja, hogy az EU hagyja magát befolyásolni ebben a kérdésben. Merthogy a már említett spekuláns birodalom túszul ejtette. Ezúttal azonban nem nevezte néven Soros Györgyöt, aki világszerte támogatja a civil társadalmat, benne olyan szervezetekkel, amelyek segítenek a menekülteknek. Az üzletember az első számú közelleneség Orbán számára, amióta csak kifejtette nézeteit a migrációról...

CZEGLÉDY MEG A VILÁGVÉGE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.24.


Jámbor nyugdíjasokból tomboló zombi vált tegnap az ünnep alatt, akik ököllel akartak móresre tanítani újságírókat. Nincs új a Nap alatt, volt már ilyen, és lesz is még, amíg a NER, s még hét nap. Még az is lehet, hogy a bunyósbálintok épp a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia feliratú busszal érkeztek meg a kirándulásra a világ közepéről. Fölvették a napidíjat, a kényelmes út közben elnyammogtak egy szendvicset, és belemerültek a Ripost című tudományos szaklapba.

Ebben pedig egészen elképesztő dolgokat olvashattak, amitől úgy döntöttek, most már minden mindegy, és nekiláttak ütni, verni, hörögni, ha már el kell pusztulni, azt dicsőséggel, a vezér nevével ajkaikon tegyék. A kormányközeli bulvármocsok azt is megmutatta nekik nyolc csöcs és ötven pina között, kit kell ütni, így lett teljes az autodafé horizontja szellemileg.

Azt írta ez a Ripost, hogy mindmeghalunk, mert jön a világvége. Egy bizonyos „X” bolygó közelít felénk, és „Számítások szerint a halálbolygó gravitációs tere miatt a Földön cunamik és a Richter-skála szerinti 9,8-as erősségű földrengések lesznek, amelyek romba döntik a világunkat. A tudósok még mindig csak kutatják a bolygót, és rendre arrébb tolják az érkezési dátumot. A legutóbbi számítások szerint már múlt hónapban ide kellett volna érnie a Nibirunak, most pedig már október végét jelölték meg. Más számítások szerint pedig november 20-december 20. között pusztulunk el.” Ezt mondta ez a Ripost. Csoda, ha elmegy a nyugdíjasok esze?

DULAKODTAK ÉS KÖLCSÖNÖSEN ANYÁZTAK AZ ORBÁN-BESZÉDÉRŐL ÉRKEZŐK ÉS A TÖBBIEK

CIVILHETES
Szerző: Propeller
2017.10.23.


Az Index stábja is forgatott az Oktogonon, ahol sűrű anyázások közepette esett egymásnak előbb verbálisan az ellenzéki és kormánypárti tábor, majd némi ráncigálás, lökdösődés is kialakult, amíg a rendőrök közbe nem léptek...