2023. április 26., szerda

HOGYAN HAT A HÁBORÚ A 2024-ES OROSZ ELNÖKVÁLASZTÁSRA? SZ.BÍRÓ ZOLTÁN, INFORÁDIÓ, ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA (POSCAST)
Szerző: Inforádió Kft.
2023.04.25.


Miért volt szüksége Moszkvának a mozgósítás feltételeinek szigorítására? Milyen hosszú háborúra készül Oroszország? Mennyire befolyásolja a háború ügye a 2024-es oroszországi választásokat? Van-e esélye bármilyen nyugati beavatkozásnak? Miért riogat ezzel Dimitrij Peszkov orosz kormányszóvivő? Számít-e bármit a külföldre menekült oroszok szavazata? A két nagy menekülési hullámban hányan mentek el Oroszországból az elmúlt egy évben? Mekkora győzelmi arány erősítené meg látványosan Putyin legitimitását? Vannak-e egyáltalán potenciális vetélytársai? Kik lehetnének potenciális vezetők a mostani hatalmi elitből? Miért lépett hátrébb a nyilvánosságtól Mihail Misusztyin miniszterelnök és Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester a háború alatt, és lehetnek-e egyéb ambícióik? Van-e bármilyen befolyása a politikai stratégiára ma az orosz üzleti elitnek? Van-e olyan orosz oligarcha, aki szembe tudna vagy akarna szállni az orosz elnökkel? Lehet-e bármilyen nyilvános politikai verseny, és demokratikus választási helyzet?

Ukrán tragédia és orosz katasztrófa: Mi az a három körülmény, ami befolyásolhatja a háború kimenetelét és lezárásának időpontját? Mi a Nyugat szerepe a háború és az ukrán gazdaság fönntartásában? Mi az új orosz világpoltikai doktrína? Milyen poszt-euroatlanti világrendben gondolkozik Moszkva? Az ukrajnai háború önálló cél vagy csak egy az új világrend potenciális műveleti területei közül? Hogyan hat az ukrajnai háború Moszkva befolyására a Független Államok Közösségének tagjaira? Új. Moszkvától függetlenedő utakat keres-e a Tokajev-vezette, Kína erős szövetségesének számító Kazahsztán? Mennyire fűzte szorosra Törökországgal katonai kapcsolatait Azerbajdzsán? Hogyan alakul az orosz-kínai kapcsolat? Miben áll és miben nem áll ki Peking Moszkva mellett? Hogyan próbálja Kína elkerülni, hogy az orosz kapcsolatok miatt gazdasági szankciók érjék? Hogyan jelenik meg a kétoldalú viszonyban a kínai gazdaság tízszeres fölénye, lehetnek-e egyenrangú szereplői egy kapcsolatnak? Mennyire fontos következménye a háborúnak Moszkvára nézve a nemzetközi bizalom teljes elvesztése, és mennyire tesz ez nehézzé bármiféle békemegállapodást?

ITT NÉZHETŐ MEG

HOVÁ TŰNHETETT AZ A 214 MILLIÁRDOS TARTALÉK, AMIT A FIDESZ ÉS A KORMÁNY KERES KARÁCSONYON?

TELEX
Szerző: NAGY BÁLINT
2023.04.26.


„Hol a pénz, főpolgármester úr?” – vonja kérdőre Karácsony Gergelyt a fővárosi Fidesz a Facebook-oldalán. A párt és a kormány is a Tarlós István által a kasszában hagyott 214 milliárdos tartalékról beszél, miután a főpolgármester bejelentette, hogy Budapest csődközeli állapotba kerülhet, ezért túlélőprogramot hirdet. De milyen több mint 200 milliárdos tartalékról beszél a Fidesz, és ha volt is ilyen, akkor hova tűnt?


A Fidesz szerint a főváros jelenlegi anyagi helyzete a pazarló gazdálkodásnak köszönhető, a főváros vezetése szerint pedig épp a kormányzati elvonások emésztették fel a pénzt. Közelebbről megnézve az adatokat, az látszik, hogy nemcsak a kormány, hanem az egymást követő válságok is szépen vitték a tartalékokat. Hová tűnt a Tarlós István korábbi főpolgármester által összespórolt 200 milliárd? Miért nem segítség, hogy nőtt az iparűzési adóból származó bevétel? Megnéztük, mit állít a Fidesz, mit tartanak pazarlónak, és azt is, hogy mivel magyarázza a főváros a tartalékok elfogyását...


ORBÁN VIKTOR OSZTOTTA AZ ÉSZT A SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁL SZÍNPADÁN

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2023.04.25.Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztivál színpadán osztotta az észt a diákoknak, miközben a tanárok sztrájkoltak, és a diákok is tüntetésre készültek.

ENYEDI ZSOLT: AHOL NINCS TANSZABADSÁG, OTT A DEMOKRÁCIA SEM MŰKÖDIK

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.04.25.Enyedi Zsolt volt a CEU rektorhelyettese a lex-CEU benyújtásakor és az egyetem Bécsbe költözését is ő vezényelte le. Mit hozott Bécs, és mit veszített Budapest? Hogy élte meg az egyetem elüldözését? Lehet-e még valaha budapesti egyetem a CEU? Interjú Enyedi Zsolttal.
00:00 Mennyiben változott az élet mióta Bécsbe költözött a CEU? 01:08 Mennyire maradt magyar egyetem a CEU? 04:24 Bécsben is szokták Soros-egyetemként definiálni a CEU-t? 06:16 Úgy ment el a CEU, hogy ott maradt? 07:56 Száműzött egyetem a CEU? Vissza fog még térni Budapestre? 09:32 Így, visszatekintve, miért történt az, ami történt? 11:49 Volt pozitív hozadéka a történteknek? 15:30 Hasznát vette bármely magyarországi egyetem a CEU távozásának? Iratkozz fel a 3 percre, a Szabad Európa hírlevelére, hogy minden reggel értesülj a nap legfontosabb tudnivalóiról: https://www.szabadeuropa.hu/Subscribe Ha pedig szeretnél előre értesülni fontosabb anyagainkról, vagy témaötleteket küldeni nekünk, csatlakozz a Szabad Európa Bennfenteshez: https://www.facebook.com/groups/szaba.

SZINTE BIZTOS ANYAGI NÉLKÜLÖZÉSRE ÍTÉL EGY GYEREKET MAGYARORSZÁGON A SZÜLEI ALACSONY ISKOLAI VÉGZETTSÉGE

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.04.26.


Magyarországon az alacsony végzettségű, vagyis maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek több mint háromnegyede él anyagi nélkülözésben, ez az arány csak két EU-s országban magasabb, Romániában és Bulgáriában. Ugyanakkor például Lengyelországban csak 9 százalék az Eurostat adatai szerint.

Mindent összevetve az EU-ban a gyerekek 11 százaléka élt meg 2021-ben anyagi nélkülözést. Átlagosan az EU-ban a maximum érettségivel rendelkező szülők gyerekeinek 39 százaléka, míg a magasabb, tehát minimum felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők gyerekeinek 4 százaléka élt anyagi nélkülözésben 2021-ben.

Magyarországon az adatok sokkal kedvezőtlenebbek az EU-átlagnál: az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekeinek 78 százaléka volt anyagi nélkülöző. Ez az arány csak két országban magasabb, Bulgáriában 83 százalék, Romániában pedig 85 százalék.

A skála másik végén Észtországot, Németországot és Lengyelországot találjuk. Lengyelországban az alacsony iskolai végzettségű szülők gyerekei közül csak 9 százalék tapasztalt anyagi nélkülözést...

NEM LÁZADÁS NOVÁK AKCIÓJA, ORBÁN ÉRDEKÉBEN JÁR EL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.26.


Azzal, hogy Novák Katalin úgynevezett feljelentési törvényt visszaküldte az Országgyűlésnek, nem feltételezhető, hogy most hirtelen fellázadt, hanem éppenséggel most is mestere, Orbán érdekében jár el – írja elemzésében a Die Zeit.


A magyar államfő vétója az LMBTQ-ellenes törvénnyel szemben úgy hat, mint ami lázadás Orbán Viktor ellen, ám a lépés akár a miniszterelnök érdekében is állhat – töpreng a német Die Zeit elemzője, Ulrich Ladurner abban a cikkében, amelyben kételyeinek ad hangot Novák Katalin rebellis mivoltát illetően.

Mint írja, Novák a kormányfő hűséges párttársa, ezért választtatta meg őt Orbán erre a meglehetősen súlytalan tisztségre. A köztársasági elnök most vétót emelt egy olyan törvény ellen, amely a gyermeket nevelő azonos nemű párok névtelen feljelentését teszi lehetővé, mondván, ez a törvény nem erősíti, hanem gyengíti az alkotmány előírásait. Orbán egyik ritka vereségéről lenne szó? – teszi fel a kérdést a Die Zeit szerzője, és emlékeztet arra, hogy Novák családügyi miniszter volt a nemzeti konzervatív kormányban. Szerinte nem feltételezhető, hogy most hirtelen fellázadt, hanem éppenséggel most is mestere, Orbán érdekében jár el. De miért akarna Orbán éppen most visszakozni Novák révén? – ez a következő kérdés, amire Ladurnernek nincs végleges válasza, csupán sejtése.

A német újságíró abból indul ki, hogy az Ukrajna elleni orosz támadással Orbán helyzete drámai módon megváltozott. Addig Lengyelországgal, Szlovákiával és Csehországgal együtt EU-kritikus frontot alkotott, az úgynevezett visegrádi csoport az elmúlt években újra és újra konfliktusba keveredett Brüsszellel, részben a migráció ügyében, de leginkább jogállamisági kérdésekben. Orbán úgy érezhette, ő a lándzsahegy az állítólagos EU-birodalom elleni harcban, és amikor keményre fordultak a dolgok, akkor mindig biztos lehetett abban, hogy a nemzeti konzervatív lengyel kormány az ő oldalán áll. Az orosz invázió óta ennek vége. Miközben Lengyelország kezdettől fogva egyértelműen Ukrajna pártját fogta, Orbán bírálta az Oroszország elleni uniós szankciókat, és kitartott a Putyin irányában barátságos politika mellett. Ezzel elszigetelődött, már nem számíthat a lengyelek támogatására, vagyis meggyengült.

Orbánnak emellett jelentős gazdasági nehézségekkel is meg kell birkóznia. A magyarországi infláció különösképpen magas. Orbán propagandagépezete igyekszik úgy beállítani, hogy ezért az Oroszország elleni szankciók felelősek, ez azonban kevéssé hihető, hiszen az inflációt az átgondolatlan, politikai szempontok által motivált kiadások okozzák.

Ráadásul az EU 2021-ben létrehozta azt az eszközt, amely lehetővé teszi, hogy visszatartson uniós támogatási pénzt az olyan tagállamtól, amely megsérti az EU alapértékeit. Ezt az eszközt az Európai Bizottság már alkalmazza is, Orbán csak akkor kap meg több milliárd eurót, ha visszatér a demokratikus útra. E háttér figyelembevételével okunk lehet azt sejteni, hogy Orbán megértette, nem mehet túl messzire, és ez lehet az oka Novák vétójának – írja a Die Zeit elemzője.

Mint hozzáteszi, most a fideszes parlamenti képviselőkön a sor. Ők a konfliktusnak véget is vethetnek, vagy akár tovább élezhetik azt. Ha változatlan formában még egyszer megerősítik a törvényt, akkor Novák már nem tehet ellene semmit. Ha ez történik, akkor az azt jelzi majd, hogy Orbán a lengyelek elidegenedése, a gazdasági válság és a brüsszeli nyomás ellenére is elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy folytassa homofób politikáját – vélekedik a Die Zeit.

Erős ellenállás Európában az Oroszország elleni nukleáris energetikai szankciók meghozatalával szemben

Nézzük még két további cikket, ennél jóval rövidebben. Egy másik német magazin, a Focus internetes változata azt taglalja, hogy milyen erős az ellenállás Európában az Oroszország elleni nukleáris energetikai szankciók meghozatalával szemben. Oroszország olajat és gázt már nem szállíthat a korábbi mennyiségben az EU-ba, de az uránt illetően eddig nincsenek korlátozások. Ezt az EU meg akarja változtatni, de néhány keleti tagállam olyannyira függ az orosz szállításoktól, hogy aligha fognak belemenni a tilalomba.

Miután Németország lekapcsolta az utolsó atomerőművet, gazdasági minisztere, a zöldpárti Robert Habeck amellett kardoskodik, hogy vegyék fel az orosz uránt is a szankciós listára. Ezt támogatná Lengyelország, Ausztria, Írország és a három balti állam. Ellenzi viszont Franciaország, valamint öt keleti tagállam, nevezetesen Nagyarország, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Szlovénia – olvasható a Focus áttekintésében.

Oroszország viselkedése a szovjet korszakot idézi

Végezetül arról, hogy Lendvai Pál a bécsi Der Standardban azt írja: ahogy Oroszország újabban a nyugati újságírókkal bánik, az a szovjet korszakot idézi. Példaként említi, hogy Jekatyerinburgban kémkedés vádjával őrizetbe vették a 31 éves Evan Gershkovich amerikai állampolgárt, a Wall Street Journal tudósítóját, aki orosz szülők gyermeke. Emellett távollétében több éves börtönbüntetést szabtak ki Ivo Mijnssenre, a Neue Zürcher Zeitung bécsi tudósítójára, aki így a továbbiakban nem teheti be a lábát Oroszországba. Az orosz érvelés szerint a svájci újságíró a Melitopolban, az oroszok által megszállt ukrán városban kifejtett ukrán ellenállásról szóló beszámolójával a terrorizmust próbálta igazolni.

ORBÁN A TANÁROKAT DICSÉRTE, MIKÖZBEN A RENDŐREI KÖNNYGÁZZAL FÚJTÁK LE A TANÁROKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.04.26.


Miközben tudható volt, hogy tanárok és diákok egésznapos tüntetést tartanak az oktatási rendszer csődje, szándékos lerombolása és a tanárokkal szembeni igazságtalanságok miatt, Orbán Viktor egy másik helyszínen válogatott hallgatóság előtt dicsérte a magyar oktatást. Olyanokat mondott, hogy „külön elismerés illeti a tanáraikat, akik időt és fáradtságot nem kímélve egyengetik diákjaik útját”. Ezzel egyidőben az „elismerésre méltó tanárok” a Karmelita előtt tüntettek, ahol Orbán rendőrei fizikailag bántalmazták és könnygázzal fújták le őket.

Az országos méreteket öltött tanárlázadás és a diáktüntetések hónapok óta zajlanak. Az Orbán-kormányzat pedig nem enyhíti, hanem súlyosbítja a helyzetet. Így akarja elérni, hogy a rendszernek nem megfelelő tanárok elhagyják a pályát. Orbán egy olyan helyzetben, amikor a tanárok – a nemzet legszelídebb napszámosai – már kordont döntenek a hivatala előtt, hogy felhívják a figyelmét a tarthatatlan helyzetre, Orbán nem a velük való tárgyalást választja, s nem a panaszolt helyzet megoldásán fáradozik, hanem egy hazug kirakatrendezvényt tart, mintha minden rendben lenne.

Orbán szelfizik a propagandacéllal összehívott diákokkal. Ezzel azt üzeni, hogy nem érdekli a tanárok és a diákok problémája, semmibe veszi őket. Azt a hamis látszatot akarja kelteni, hogy akik az oktatás katasztrofális állapota miatt tüntetnek, egy jelentéktelen kisebbséget képviselnek. Csupán bajkeverők, mert a „rendes” diákok és a „rendes” tanárok őt hallgatják arról, hogy milyen remek az oktatás helyzete. Vele szelfiznek. Csak a háborúpárti liberális Nyugat, az EU, a NATO és Soros ügynökei, a „dollárbaloldal” tanárai akarnak hangulatot kelteni, miközben minden csodálatos.

Ez az ember nem a nemzet szolgája, nem az „emberek miniszterelnöke”, nem egy felelős állami vezető, és messze nem egy államférfi, hanem egy cinikus ripacs, aki megalázza a kiszolgáltatott tanárokat és diákokat, akiknek az életét ő teszi tönkre. Orbán és hívei „szemkilövőnek” nevezték azokat a rendőröket, akik felfegyverkezett, köveket dobáló csőcseléket próbáltak megfékezni. De Orbán rendőrei ártalmatlan és szelíd embereket, tanárokat fújnak le könnygázzal, akik a rendszer képmutatása és hazugsága ellen tüntetnek, aminek jelképe a hivatala elé húzott kordon.

Orbán Viktor, a „nagy kordonbontó” nem tűri, hogy az ő kordonját lebontsák. Hozzá nem nyúlt senki, de ő simán megvereti és könygázzal lefújatja Hadházy Ákost, aki egy ugyanolyan parlamenti képviselő, mint amilyen ő volt a Kossuth téri kordonbontás idején. El lehet képzelni, mi lesz itt, ha az önkényuralom ellen fellázad végre a nép. Márpedig ő nem ad más esélyt nekik.

ALKOHOLIZMUSVITA: ÉPP A LEGFONTOSABB, LEGAGGASZTÓBB ADATOT NEM IDÉZI SENKI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.04.21.


Alaptalan a magyarországi alkoholizmus világelsőségéről beszélni, mert erről nincs friss adat, a fogyasztási toplistán pedig az első húszban sem vagyunk – szólt az ellenvetés februári interjúnk címe, majd a honi sajtón és Facebook-falakon pár hete végigfutott WHO-rangsor nyomán. A Válasz Online ezért közli az alkoholprobléma nagyságáról árulkodó legfontosabb kutatásokat: a májbetegséges halálozásban még mindig hazánk produkálja az egyik legrosszabb számot az EU-ban, a fogyasztásmérés pedig olyan kulcstényezőket nem érzékel, mint a házi pálinkafőzés. A sokat cincált világranglistával tényleg vannak gondok, de az alkoholbetegség így is Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi problémája...

SIMOR ANDRÁS: A "MAJD MI JOBBAN TUDJUK" POLITIKÁJA LESZAKADÁST HOZOTT

TELEX PODCAST
Műsorvezető: BRÜCKNER GERGELY
2023.04.21.A péntekenként jelentkező Témában Brückner Gergő vendége ezúttal Simor András volt jegybankelnök volt. A beszélgetésben szóba került, milyen hibákat követett el az MNB a kamatemelési ciklusban, és hogy miért kritizálta Matolcsyékat nyilvánosan annak ellenére, hogy korábban megfogadta, hogy nem megy bele ilyen körökbe. Kiderül, milyen következményei vannak Simor szerint a kormány elmúlt évtizedben folytatott, sok kockázat vállaló politikájának, miért ilyen magas az infláció, miért nem fog nagyon sokáig tartani, hogy lejjebb menjen, és hogy mivel tölti nyugdíjas napjait a volt MNB-elnök.

LEX LAKÁJMÉDIA: MÓDOSÍTANÁ A BTK. RÁGALMAZÁSRA ÉS BECSÜLETSÉRTÉSRE VONATKOZÓ PARAGRAFUSAIT A FIDESZ – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.26.


A Kocsis Máté és Halász János által jegyzett, kedden benyújtott módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására. Fideszes rutinpálya.

Rekordösszegű bírságot kapott a Ripost

Az ügy akár precedenst is teremthet. Ha…(ld. fentebb)

Mészáros régi bizalmasa lett a TV2 legnagyobb tulajdonosa

Ugyanakkor továbbra is van a felcsúti milliárdosnak részesedése a médiavállalkozásban.

Varga Judit bejelentette, ősszel érkezik Európa legszigorúbb „gyermekvédelmi” törvénye

“Az egyre nagyobb teret nyerő woke ideológiát üdvözlő erőknek sikerült 15 uniós tagállamot meggyőzniük, hogy lépjenek fel Magyarország ellen a folyamatban lévő uniós bírósági eljárásban. De ezzel csak azt érték el, hogy nyilvánvalóvá vált az Európai Unión belüli mély megosztottság” – mondta egy brüsszeli konferencián, és senki sem nevette ki.

Ázsiai típusú rabszolgatörvény készül az oktatásban

“…visszatartja a vidéki pedagógusokat az ellenállástól az is, hogy sokuk hozzátartozója a NER-rendszernek valamilyen vállalkozó beszállítója, és így függőségi viszonyban vannak. A harmadik oka annak, hogy nem vesznek részt a megmozdulásokban, a PSZ felmérése szerint az, hogy a pedagógusok többségének egy havi fizetésnél nincs több tartaléka. Ha valamelyik háztartási gépük például elromlik, már az is nagyon komoly kiadás számukra.”

Lázárék az egész országot tanyás területté nyilvánították

Az építész kamara a jogalkotóhoz fordul, az önkormányzati szövetség a katasztrofális következményekre figyelmeztet, és a rendelet visszavonását követeli. A szaktárca hallgat.

Még a Rezsivédelmi Alapból is sportra költ az Orbán-kormány

Az ötödik Orbán-kormány első évét összegző cikksorozatban a sportköltéseket vizsgálják meg.

Kínai céghez került az egyik legnagyobb magyarországi napelempark

Az Inárcs északi részén található hálózat, amely Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja, jelenleg még építés alatt áll, és várhatóan 2023 novemberében kezdi meg üzemét.

Évek óta nem látott tempóban számolják fel a magyar cégeket

Tovább folytatódott a cégek számának csökkenése márciusban is, így decemberhez képest már közel 5.000 céggel lett kevesebb a hazai társas vállalkozások száma.

A külföldi cégek kezdik megelégelni a fideszes cimborákat

Visszautasíthatatlan ajánlat, zsarolás, zaklatás, piaci manipuláció. Széles az Orbán-kormány eszköztára, ha a vagyontárgyak átjátszásáról van szó – hangzott el az EP-ben kedden.

Szolidan lehülyézett néhány képviselőt Parragh László kamarai elnök

A kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kormánypárti Hír TV-ben arra a felvetésre reagált, hogy sokak szerint indokolt lenne eltörölni a vállalkozások kötelező kamarai hozzájárulását.

A miniszterelnök marketingstábja belazult

Úgy érzik, jól sikerült az ostort csattogtató Orbán Viktorról készült videó. Hogy egy világ röhög rajta? Bánja a fene. Csak beszéljenek róla.

Egyelőre titkolják, mennyibe kerül Ferenc pápa látogatása

Semjén Zsolt „különböző biztonsági megfontolásokra” hivatkozva nem árulja el.

Titkolják, kinek adott el a Rába egy hárommilliárd forintos területet

Bruttó 3,175 milliárd forint értékben értékesítette az elektronikus aukciós rendszeren keresztül a Rába Járműipari Holding Nyrt. a társaság tulajdonában álló, használaton kívüli 4,2 hektáros győri területét.

Áll a bál Szolnokon

Az eddig politikamentes tiszaligeti majálist az idén fideszes egyesület szervezi egy arra alkalmatlan parkban.

Schmidt Mária a Terror Háza Múzeumban fogadta az amerikai nagykövetet

Ezek szerint – Németországgal szemben – az USA létezik a számára…

GÁBOR GYÖRGY: JÉZUS, A FIZIKAI ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ SZAKMUNKÁS

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.04.25.


Fogynak a tanárok, menekülnek a pályáról, fogynak a tehetséges, nyelveket beszélő fiatalok (már 16-17 évesen biztosak abban, hogy egyetlen lehetőségük maradt: el innen!), fogy a tudás megbecsülése, s a felkészültség presztízse, fogynak az alternatívák, a lehetőségek, s vészesen fogy a jövő.


Orbán Viktor egy szakképzéssel foglalkozó rendezvényen, miután önmagát is önfeledten szakmunkásnak nevezte (mondjuk Mészáros Lőrincet inkább nevezhette volna annak, ráadásul ezzel felvillantotta volna a diákok előtt azt a roppant életszerű, vonzó és mindenki előtt nyitva álló perspektívát, hogy Magyarország leggazdagabb embere akár egy gázszerelő szakmunkás is lehet), szóval Orbán igyekezvén megtalálni a közös hangot, bejelentette a hallgatóságának, hogy „Krisztus urunk is egy szakmunkás, ács volt, és ez aligha véletlen.”

Az rendben is van, hogy a Ferenc pápa érkezése előtti napokban az összes kormánytagból, pártelöljáróból és a holdudvar minden egyes kedvezményezettjéből hirtelenjében kitüremkedik a fene nagy transzcendens egója.

Csakhogy van itt némi probléma. Egyrészt Orbán elborzasztó felkészületlensége és velőtrázó cinizmusa. Ami a felkészületlenséget illeti, nem ártott volna, ha az Újszövetségben jártas környezete nem adott volna hülyeséget a miniszterelnök szájába. Manapság minden Jézusról szóló korszerű munka megemlíti, hogy legalábbis problematikus ez a „Jézus, az ács” meghatározás. Az Újszövetségben kizárólag Márknál olvasható egyetlen vers töredékében, amikor a hallgatóság gúnyosan rácsodálkozott Jézusra: „Nem az ács ez, Mária fia…?” (Mk 6,3a). Máténál már ugyanez a kérdés az apára vonatkozik: „Nem az ácsnak a fia?” (Mt 13,55), s Lukács egyenesen elhagyja a szakmai besorolást: „De hát nem József fia?” (Lk 4,22).

Másrészt ott van a szó maga, a tektón (τέκτων), amely a görögben jelenthet ácsot, asztalost (Aiszkhülosznál, Homérosznál, Platónnál stb.), jelenthet általánosságban kézművest (Homérosznál, Szophoklésznél stb.), jelölheti valamely művészeti ág mesterét (Pindarosz, Aiszkhülosz) és metaforikus értelemben jelenthet szerzőt, készítőt, előállítót (Euripidész, Aiszkhülosz). De a szó vonatkozhat arra a kézművesre is, aki olyan anyaggal dolgozik, amely a művelet során megőrzi keménységét, ahogy teszi ezt a fa, a kő vagy az elefántcsont.

Ugyanakkor a tektón leginkább az arámi naggar (נגר) szónak felel meg, ami mesterembert jelöl, ám a talmudi hagyományban metaforaként jelenik meg, a bölcs, az írástudó, a rendkívül tanult ember, Isten szavának képzett értelmezője jelentésében, vagyis amikor a Talmud (bAboda 50b, Zara, jKiddusin 66a, jYebamoth 9b) „az ács fiát” hozza szóba, akkor metaforikus értelemben egy roppant tanult embert kíván megemlíteni.

Persze nem itt van a helye a részleteknek – hatalmas ennek a szakirodalma – mindössze azt szerettem volna jelezni, hogy Orbán felkészületlenül, de nagyképű magabiztossággal állít valamit, ami legenyhébben fogalmazva is több mint problematikus, miközben Jézusról egészen bizonyosan állítható, hogy vándortanító volt, „mester”, azaz bölcs írástudó, valamint gyógyító szakértelemmel is rendelkezhetett.

Orbán azonban felkészületlensége mellett végtelenül cinikus is. Jézust szakmunkásnak nyilvánította, miközben a Várhegyen, a gyáván körbekordonozott irodája szomszédságában, marcona rendőrök sorfala között (akik közül egyiküknek-másikuknak látható zavar ült a tekintetén, elvégre ők is megalázó módon alulfizetettek – na persze, rossz szakmát választottak, lettek volna gázszerelők, ugyebár –, őket is tanították valakik, valahol, s az ő családjukban is előfordulhat középiskolás diák, nekik is lehet húguk vagy kisöccsük), szóval emitt diákok tüntettek, kiállva tanáraik emberi méltósága és szakmai elkötelezettsége mellett, s elutasítva azt, hogy Orbán és az őt végtelen engedelmességgel szolgáló Pintér a legaljasabb diktatórikus módszerekkel verje szét a maradék közoktatást, továbbá kiállva saját maguk és a nemzet jövője mellett, hogy ne kelljen előbb-utóbb véglegesen külföldre távozniuk, jóllehet az Orbán-rezsim a fennen hirdetett nemzeti elkötelezettségével teljes erővel ezen dolgozik.

Fogynak a tanárok, menekülnek a pályáról, fogynak a tehetséges, nyelveket beszélő fiatalok (már 16-17 évesen biztosak abban, hogy egyetlen lehetőségük maradt: el innen!), fogy a tudás megbecsülése, s a felkészültség presztízse, fogynak az alternatívák, a lehetőségek, s vészesen fogy a jövő.

Mindeközben a dzsentri-tudattól átitatódott, s az uram-bátyám világba belesüppedt Orbán ostoba, hazug és manipulatív módon a tudásalapú információs társadalomban Jézusból, a Mesterből szakmunkást próbál farigcsálni, mintha Jézus épp azt mondta volna: Ember, bizony mondom néktek, épp most jöttem a szakmunkásképzőből!

Amúgy vajon mi lehet annak az oka, hogy Orbánnak Jézussal kapcsolatosan mindössze egy képtelenség jutott az eszébe, ahelyett, hogy hivatkozott volna a Mester példázatára, amelyben a Tízparancsolat szövege nyomán a lopás tilalmát ismételte meg (Mk 10,19; Lk 18,20), vagy arra a szövegrészre, ahol Jézus arra hívja fel a figyelmet, hogy senki sem szolgálhat két urat, „nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is.” (Mt 6,24; Lk 16,13)

Orbán, Pintér és a többiek mindenesetre megnyugodhatnak: a szakmunkásképzőben a tanárok és a diákok legkevésbé Mammont fogják szolgálni.

RABSZOLGATARTÓ -TARTÓ TÁRSADALOM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.04.25.


Nem, nem elírásból származó szóismétlés, ez a mai magyar társadalom definíciója.
A rendszerváltás hajnalán optimizmusom ugyan nem volt parttalan, de a társadalomé az volt.
Szembefordulni az illúziók népével ugyan ki akart volna?
Eleinte bíztam benne, hogy ez csak az emberi haszonlesés korlátozott hatású akciója lesz, de amikor észlelni kellett, hogy amit a társadalom verejtékes munkával felhalmozott, azt pitykékért szórják pelyvaként a szélbe idióta múzeumigazgatók, a történelemből semmit sem tanuló történelemtanárok, a szürkegazdaság állami pozícióban vitézkedő kocsmárosai, akkor azért kicsit elkeseredtem, de még mindig reménykedtem.
Azt hittem, hogy majd kialakul egy modern kapitalizmus, szekuláris jogállammal, a civil szféra megerősödésével, a szociális kérdések emberbarát kezelésével, racionális, el nem kötelezett külpolitikával és az egyenlő jogokkal és kötelességekkel bíró állampolgárok jólétére, esélyegyenlőségére és magas életminőségére koncentráló belpolitikával.
Aztán felemeltem az egyik lábam és befogtam az orrom, gondoltam féllábon és levegővétel nélkül is kibírom azt a rövid időt, mely az átmenethez szükséges, hiszen minden feltétel parádésan adott volt.
Mielőtt megfulladtam és hanyatt estem volna, alapállásba helyezkedtem, és azt gondoltam: na jó, hát visszalépünk, mondjuk a Horthy-korszakig.
Nem lesz jó, de remélhetőleg megússzuk a fehérterrort, a botbüntetést se vezetik be újra.
Remélhetőleg megmartad az általános és titkos választójog, nem lesz vagyoni/nemi/iskolázottsági cenzus és a Népszava újságírói sem fognak úszóleckét venni a Dunában, mint szegény Somogyi és Bacsó hajdan.
Hát Istenem, végtére is félfeudális körülmények között is lehet élni, még ha jól élni csak keveseknek is, de hát az élet maga is kincs, becsüljük meg a páratlan lehetőséget és vágjuk súlyba a pofánkat.
Mára ez is ábránd maradt, az ország a gyűlölködés országa lett, lakóit a hatalom gondosan egymás ellen fordította, a közéletet szektaháborúvá silányította.
A társadalom meg lépett még egyet-kettőt hátra, a szervezett bűnözés hűbéri jellegűvé kalapálta át a társadalmat, a közösségeket szétporlasztotta.
A sok szerencsétlen apatikusan várja, hogy mi történik vele és leszármazottaival.
Kis egyéni ügyeskedésekkel, nagy kussolásokkal és sompolygó seggnyalásokkal próbál kivételezettje lenni korának, mely éppen a rabszolgatartó társadalomba lehel új életet.

Mai uraink minden társadalmi osztálytól és említésre érdemes rétegtől elvették jogait.
A munkásosztályt szétverték, ma az ipari munkásság két lehetőség közül választhat: vagy megy a multihoz szalagmunkásnak, vagy beáll valamelyik honi manufaktúrába adócsaló-asszisztensnek, de joga sehol sincs.
A multi megengedheti magának, hogy megakadályozza a szakszervezetek működését, a magánszférában fel se merül szervezkedésre a lehetőség, az állam rabszolgái meg képtelenek a hatékony érdekérvényesítésre, hála a szakszervezeti mozgalom megosztottságának.
És a tagság szektahűségének, a liberális doktrinereknek és azoknak, akik szerint a munkavállalók jogaiért vívott harcon a munkaadókkal folytatott végeérhetetlen és terméktelen egyeztetéseket kell érteni.
A sok okos magyar paraszt meg kivívta magának a jogot a zsellérséghez...

SZABADSAJTÓ KLUB: ORBÁN NEM BÉKEPÁRTI, HANEM HÓDÍTÁSPÁRTI

SZABADSAJTÓ KLUB
Műsorvezető: GULYÁS BALÁZS
2023.04.21.Témáink: • Furcsa építmények az európai orosz követségek tetőin • Amerikai szankciók alatt a budapesti orosz kémbank • Jön az állami akciózás • És a pedagógusok státustörvénye is • Karácsony Gergely perli a kormányt, és nem fizet be 25 milliárdnyi adót • Eltűnt egy kalasnyikov-lőszergyártó gépsor Mit mondtak Tóta W. Árpádnak a boltban, amikor egy karton tejet akart hazavinni? Milyen témában kapott Stumpf András e-mailt Rogán Antaltól? Kiderült az is, hogy Tompos Ádám az orosz nagykövetség mellett lakik. E héten is Gulyás Balázs volt a műsorvezető. Kövessék a műsor Facebook-oldalát...

ITT A NÉVSOR, VELÜK EVETT MEG 5,5 MILLIÓ FORINTOT SZIJJÁRTÓ PÉTER A KAIRÓ-MANÁMA REPÜLŐÚTON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.04.25.


Február elején a Honvédelmi Minisztériumtól megkapott adatok alapján megírtuk, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter egyik katonai repülőgépes útján 5,5 millió forintba került a fedélzeti fogyasztás. A külügy ezután azt közölte, hogy a miniszterrel egy 49 fős, vállalatvezetőkből álló delegáció utazott Egyiptom és Bahrein fővárosába, és az ő ellátásukról is gondoskodtak. Kikértük a listát, amin 49 ember és 47 vállalat neve szerepel. Van olyan cég, ahonnan ketten is mentek, és van olyan személy, aki egyszerre két vállalkozást is képviselt az úton.


Tavaly szeptemberben kikértük a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy milyen költségeket számoltak fel a politikusok katonai gépekkel való reptetése után a Miniszterelnökségnek, a Külügyminisztériumnak és a Köztársasági Hivatalnak. Decemberben soronként külön oldalra szkennelve megkaptuk az adatokat, amelyeket hosszas munkával táblázatba rendeztünk. A rekorder minden tekintetben Szijjártó Péter tárcája lett: a külügy rendelte a legtöbb utat, és a külügyes repüléseken került a legtöbbe az internet és a fedélzeti ellátás.

A 2021 eleje és 2022 szeptember vége között megtett 223 politikusi útra 644,4 millió forintot „számlázott ki” a Honvédelmi Minisztérium (HM), amiből az üzemanyag 273 millió, a repülőtéri kiszolgálás 172 millió, a fedélzeti internethasználat 106,3 millió, a delegációk fedélzeti ellátása (étel-ital) 36,4 millió forint volt. Az internetezésből 102 millió forint, az ellátásból pedig 33 millió a Külügyminisztérium által megrendelt utaknál merült fel...

KÓKA-FÉLE KORMÁNYZÁS, PÁPABARÁT BAYER – A FIDESZ VÉGLEG KIFORDULT ÖNMAGÁBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.04.24.


Világszenzáció! Egyetlen politikai közösség sem volt még képes erre, amire a Fidesz igen – hogy éppen annak a politikának a megvalósításával legyen népszerű, amelynek hangos ellenzésével hatalomra került. Kóka János álmodni sem merte talán, ami pedig mára valósággá vált: nyugodtan pusztulhat iskola, kórház, posta, vasút és múzeum, az állami pénz meg ömölhet magáningatlanok fejlesztésére. A négyszögletű magyar posztmodern persze nem lenne kerek Bayer Zsolt nélkül, aki épp a békemeneteseket invitálja az általa nem is olyan régen demens vénembernek, gazembernek nevezett pápa miséjére. A trükk itt is ugyanaz, ami az állami bolti akcióknál. Vélemény...

KISZIVÁRGOTT, HOGYAN MENTETTE OFFSHORE MILLIÁRDJAIT A SZANKCIÓK ELŐTT A BUDAPESTI OROSZ BANK VEZÉRE

DIREKT36
Szerzők: WIRTH ZSUZSANNA, PANYI SZABOLCS
2023.04.25.


Nyikolaj Koszov, az orosz hátterű budapesti Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) korábbi elnöke egészen idén áprilisig elkerülte, hogy számos befolyásos és gazdag oroszhoz hasonlóan amerikai szankciós listára kerüljön. Számíthatott azonban rá, hogy a helyzete bármikor változhat, ezért már tavaly év végén lépéseket tett, hogy összegyűlt vagyonát – egy dokumentum szerint mintegy 14 millió angol fontot, azaz csaknem 6 milliárd forintot – el ne veszítse.

A Direkt36 birtokába került belső banki dokumentumok szerint Koszov és családja azt tervezték, hogy Nagy-Britanniához tartozó adóparadicsomokban tárolt vagyonukat Dubajba viszik át. Ő és felesége éppen abban az időszakban leveleztek erről egy dubaji befektetési tanácsadóval és egy, az offshore cégügyeiket évtizedek óta intéző jersey-i könyvelővel, amikor Koszov munkahelye, az IIB már rendkívül kritikus pénzügyi helyzetben próbált küzdeni a csőd ellen.

A bank körül azóta még jobban felgyorsultak az események: április 12-én nemcsak Koszovot magát, hanem az IIB-t is szankciós listára tette az Egyesült Államok, másnap pedig az orosz pénzintézet utolsó európai szövetségese, Magyarország is bejelentette kilépését. Ezután az IIB bejelentette, hogy kivonul Magyarországról.

A bank már az orosz–ukrán háború kitörése óta állandó krízishelyzetben működött: egyszerre vált ugyanis nemkívánatossá nyugaton és veszítette el az orosz állam egyértelmű támogatását. Ebben a helyzetben a budapesti székhelyű pénzintézet egyik utolsó támogatója a magyar állam maradt – erről korábban részletes cikket készített a Direkt36 az IIB-től kiszivárgott több száz belső dokumentum alapján.

Ezek között a dokumentumok között szerepeltek azok az emailek és csatolmányok is, amelyek Koszov és családja magánvagyonának ügyeibe adnak bepillantást. Az is kiderül belőlük, hogy ebben a turbulens időszakban Koszov a bankvezéri állását is elvesztette, nem sikerült ugyanis újraválasztani az elnöki posztra, az IIB pedig ezt a dokumentumok alapján igyekezett elhallgatni a nyilvánosság elől.

Koszov régóta használt offshore cégeket. Erre évekkel ezelőttről is van bizonyíték: a Direkt36 már a Panama-iratokként ismertté vált offshore-kiszivárogtatásban is több tucat olyan dokumentumra bukkant, amely többek között Koszovék és könyvelőjük levelezését tartalmazza. Ezekből kiderült, hogy a bankárcsaládnak 2015 környékén legalább 6, még a 2000-es években alapított offshore cége működött. Ezeken keresztül Koszovék elsősorban londoni ingatlanokat birtokoltak. A Panama-iratokban felbukkanó jersey-i könyvelő azonos azzal, aki tavaly év végén is segítette Koszovék ügyintézését.

A vagyon Dubajba költöztetéséről szóló tervek vélhetően összefüggtek a háború miatt megváltozott geopolitikai helyzettel. A Direkt36-nak egy, az offshore üzleti világot kutató német politológus, Andrea Binder azt mondta, Dubaj máig üzletel orosz nagybefektetőkkel, akik a világ nagy pénzügyi központjaiból kiszorultak. Ráadásul a nyugati szankciók ellen is menedéket nyújt Dubaj.

Nyikolaj Koszov az orosz pénzügyi elit prominens tagja, több bank vezetőségében megfordult, és ezen a pályán a fia, Pavel is követte. A család KGB-s múlttal rendelkezik: Koszov szülei az orosz hírszerzés felső elitjének tagjai voltak, apja például a budapesti KGB összekötője volt a hetvenes években: Nyikolaj Koszov így a fiatalkorát is Magyarországon töltötte, hogy aztán 2019-ben az IIB vezetőjeként újra visszatérjen Budapestre.

Nyikolaj Koszov és Natalja Koszova nem válaszolt a cikkel kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Nem reagáltak a dubaji vagyontanácsadók és a jersey-i könyvelő sem...

14 millió angol font...

KARDOS ANDRÁS: A PISILÉS EMBERI JOG

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.04.22.


Nem hoztunk törvényt arról, hogy minden magyar állampolgár legfeljebb tíz percen belül nyilvános „illemhelyhez” juthasson anélkül, hogy a pisilés érdekében hamburgert, pörköltet, bort vagy bármi mást kelljen hogy fogyasszon. Sem a diktatúra önkénye, sem a demokrácia emberi jogi figyelme nem terjedt ki a nyilvános WC-re.


Megérkezel a metróval az Astoriához. Már mennél is tovább az antikváriumok irányába, ám ekkor… Ekkor úgy érzed, hogy kellene egy mosdó. Na de igen ám, hun is van az, gyorsan? Önálló WC sehun, ha bemész egy Burger izébe ottan rendelned kell, arra meg várni, ráadásul éhes sem vagy, nekem sietni kell civilizatorikus okokból, tehát oda nem. Sebaj, presszó, vendéglő, csak akad. Igen ám, de csak ülő vendégnek jár a vizelés kiváltsága, vagy fizess kétszázat, apród nincs, sajnáljuk. Kirohansz, civilizációs szinted egyre lejjebb, sehol egy Pláza, a veszély már tolakodik benned, nincs mit tenni. Kávét rendelsz, leülsz, kirohansz, megúsztad szárazon, és akkor… Akkor eszedbe jut, hogy egy világváros közepén neked csak ne legyenek szükségleteid.

Antikvár elintézve, metró, Déli. És ismét kapálózik a szükséglet joga. Ez valóban képzavar, de attól, hogy most Buda közepén nincs klozet, a szükségletek itt sem lettek kevésbé ingerlőek. Déli, pénztár, nem jegy kell, klotyó, na az a végén a vagonok után, mögött, akárhol. De azért vonatjegyet nem vesz? – kérdi a melegben csücsülő, szükségletemre csak relatív érdeklődéssel reagáló pénztáros hölgy, akinek persze a Hivatal zegzugaiban kell, hogy legyen munkamosdója. Ő otthon van, én meg rohanok a vágányok végibe, de a WC zárva. Omlás össze. Közeg jő, illem az van, szűkölés is van, mosdó meg nincs.

És még csak az sem igaz, hogy Marx szükségletelmélete ne tudna békén megférni a liberális ősatyák emberi jogi szemléletével, nem beszélve a nemzeti konzervatívok hagyománytisztelő szokásrendszerével. Sőt tovább megyek: a pisilés és egyéb efféle szükségletek a mindenkori társadalmi rendszerektől független entitások. Nem szívesen veszem egy kalap alá a bolsevista rémuralom, a polgári demokrácia, és a maffiaállam diktatúrájának millió szempontból egymással élesen szembenálló rendszereit, de mivel éltem mindhárom társadalmi formációban, ezzel empirikus bizonyítékaim vannak arról, hogy a mosdót pisilés, sőt (én istenem, segíts!) szarás céljaira mind a három rendszerben használni akarta a jámbor nép.

Csakhogy az a helyzet, hogy a bolsevista rémuralom alatt olyan fiatal voltam, hogy akár Pest, akár Buda bármely pontjáról simán el tudtam vergődni valamely „illemhelyig”, jelentsen ez bármit is. A húsz évig tartó polgári demokráciban pedig nem hoztunk törvényt arról, hogy minden magyar állampolgár, sőt minden hazánkban ideiglenesen állomásozó világpolgár, legfeljebb tíz percen belül nyilvános „illemhelyhez” juthasson anélkül, hogy a pisilés érdekében hamburgert, pörköltet, bort vagy bármi mást kelljen hogy fogyasszon.

Az önkényuralom magyar változatában volt egy halvány esély: amennyiben a Fidesz legfelső garnitúrája valamely okból igényelte volna a nyilvános klozeteket, mondjuk csak negyedannyira, mint a stadionokat, akkor a diktatúra védszárnyai alatt, világlátásra való tekintet nélkül, minden száz méteren állana egy Konzervatív Szükségleteket Kielégítő Nemzeti Klotyolda. De ebben a vonatkozásban is pechünk van: sem a diktatúra önkénye, sem a demokrácia emberi jogi figyelme nem terjedt ki a nyilvános wc-re.

Természetesen ebben a kapitális kérdésben az ellenzéki városvezetés felelőssége sem kicsiny. Sőt. Csak arra nem tudok rájönni, hogy a rendszerfüggetlen pisilés, mint szükséglet és emberi jog, miféle retardált okokból nem oldható meg ebben az országban. Az persze egy jó ellenzéki álláspont, hogy „csak nem fogok én ezeknek még pisálni is”, de lássuk be, hogy ez, figyelembe véve, hogy a diktatúra immár 13 éve, némi közakaratból is, csak nem akar megszűnni, ez kissé túl radikális álláspontnak látszik. Nem is beszélve a Békemenet kormánypárti rajongóinak szintén létező elemi szükségleteiről.

Magam, sok okból, nehezen tudom elképzelni, hogy még ebben a szó szerint elemi kérdésben is nemzeti közmegegyezés jöjjön létre, ezért szerényen azt javaslom, hogy a következő, előreláthatóan 97 százalékos Nemzeti Inzultáció egyetlen kérdése ez legyen: Akarja-e, hogy Ön és kedves Családja mindenik tagja, a lehetőségekhez képest arányos, kortól, nemtől, világnézettől függetlenül, az ország, de különösen a Főváros bármely pontján maximum tíz percen belül egy arra rendelt objektumban szabadon, mintegy a nemzeti szuverenitás szimbólumaként is, ingyen hozzájuthasson egy Nemzeti Ürüldéhez, függetlenül az amerikai dollárbubuk, és a brüsszeli székhelyű EU tiproncok esetleges akadékoskodásától?

PINTÉR NEM HISZ A KÖNNYEKNEK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.04.26.


Jó reggelt! Ez ismét a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (ez meg a többi). Az elmúlt 24 órában megint érdekes dolgok történtek.

RENDŐR, ÁLLAM

A státusztörvény ellen tiltakozó tanárok és diákok a Karmelitához mentek, ahol Hadházy Ákos és a Momentum kordont bontottak. De a rendőség most a szokásosnál keményebben lépett fel a tüntetők ellen, például könnygázt vetettek be. Hadházy szerint kimutatta a foga fehérjét a rendőrállam.

A rendőrség szerint ők csak az agresszív tüntetőket fújták le, ráadásul szerintük többször felszólították az embereket, bár eddig senki sem került elő, aki ezt hallotta volna. A TASZ szerint érthetetlen, hogy a rendőrök miért védték foggal-körömmel a jogszerűtlenül lerakott kordonokat, és aránytalannak tartják azt is, hogy figyelmeztetés nélkül vetettek be könnygázt.

Négy budapesti elitgimnázium oktatói is nyílt levélben tiltakoznak a státusztörvény ellen.

- Az Állami Számvevőszék szabálytalan pártfinanszírozást állapított meg a Kutyapártnál.


- Az osztrák külügyminiszter szerint a schengeni övezet már nem működik...

TILO SCHABERT: A POLITIKUS A BARÁTAIT HELYEZI POZÍCIÓBA, HOGY KORMÁNYOZNI TUDJON

24.HU / INTERJÚ
Szerző: PETŐ PÉTER
2023.04.25.


Ukrajnának kellene megnyernie a háborút – mondta a lapunknak adott interjúban Tilo Schabert. A Fidesz-modell egyik bibliájaként emlegetett Boston Politics című kötet szerzője szerint részben azért, mert a háború szuverenitási kérdés is: az érintett embereknek kell dönteniük a sorsukról. A német politikatudós, akivel az MCC Press közreműködésével beszélgethettünk, elmondta azt is, miért van szükségük a modern politikusoknak a demokrácián belüli autokráciára, és hogy miért Francois Mitterrand-t tartja megfelelő politikusi szerepmodellnek...

TIEN ÚR ÉS ORBÁN VIKTOR KÖZÖTT JÓL MŰKÖDIK A KUANHSZI, ÚJABB KÍNAI ÓRIÁSBANK TELEPÜLT MAGYARORSZÁGRA

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2023.04.26.


Összesen 350 ezer alkalmazottja van, és csak Kínában 14 500 fiókja működik a világ második legnagyobb bankjának számító China Construction Banknak, amely Magyarországon is fióktelepet nyitott. A CCB szerteágazó tevékenységet folytat, nagy ügyfeleit külföldre is követi, így várhatóan Magyarországon is részt vehet majd kínai hátterű infrastrukturális vagy akkumulátorprojektekben. A bank elnöke Tien Kuo-li, aki már 2013-ban személyes kapcsolatba került Orbán Viktorral, és a kormányfő 2014-es újraválasztásakor is meghívták Budapestre.


Megérkezett Magyarországra a világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank (CCB). Az elmúlt napokban nemcsak a bank fióktelepének megalapítása, de mindenféle tárgyalás, együttműködés is bekerült a hazai sajtóba, a Telex pedig azt tárta fel, hogy a CCB még a Vodafone-ügylet finanszírozásában is aktív.

Az Opten adatai szerint a hazai CCB a Szabadság tér 7. szám alatt működik, egyelőre 13 fővel. A vezető tisztségviselői kivétel nélkül kínai magánszemélyek, a könyvvizsgáló az Ernst & Young. A Telex tapasztalatai szerint nem könnyű megismerni őket, a hazai bankárok nem nagyon ismerik a zárt világban dolgozó hazai fióktelepet, a kínai kultúrát ismerő sinológusok pedig a bankot, a kínai bankrendszert ismerik kevésbé. Mindenesetre érdeklődésünket jeleztük a hazai CCB-nek, ha a kérdéseinket feltehetjük majd, beszámolunk a közvetlen tapasztalatainkról is.

A piaci kapitalizációja alapján a CCB ma a világ második legnagyobb bankja. Kínában több mint 14 500 fiókja van. Európai fióktelepet tart fenn Londonban, Barcelonában, Frankfurtban és Luxemburgban, de a világ más részeiben sokkal erősebb. A teljesség igénye nélkül jelen van Hongkongban, Johannesburgban, New Yorkban, Szöulban, Tokióban, Santiago de Chilében és Ausztrália nagyvárosaiban. Összesen 350 ezren dolgoznak a banknak. Nem egyszer terjeszkedett felvásárlásokkal is, Hongkongban, Makaón, Indonéziában is volt ilyen tranzakció...


ÁZSIAI TÍPUSÚ RABSZOLGATÖRVÉNY KÉSZÜL AZ OKTATÁSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.26.


Sikeresnek minősítették a pedagógus érdekképviseletek az oktatás ügyében szervezett hétfői tiltakozó akciókat. A sztrájkhoz ugyan többen csatlakoztak, mint korábban, a résztvevők létszáma mégis kisebb volt, mint a legutóbbi, március 16-i munkabeszüntetés alkalmával. Ennek okairól is beszélgettünk a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetőivel. Ők elég borúlátóan ítélték meg a tervezett státusztörvény helyzetét is, miután a kormány ragaszkodik hozzá.


Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a szakképzés kivételével minden nyolcadik oktatási intézményben sztrájkoltak a pedagógusok, ahol pedig vállalták a tiltakozásnak ezt a formáját, ott sokkal többen csatlakoztak hozzá. Sőt, most olyan intézmények is részt vettek a munkabeszüntetésben, amelyek eddig még nem tették.

Arra a kérdésre, hogy ezúttal csupán a pedagógusok 15-20 százaléka vett részt a meghirdetett akciókban, a PSZ alelnöke szerint két részre kell bontani a választ. Az elégedetlenség a fővárosban nagyobb, de nekik nagyobb a mozgásterük is. Vidéken – a PSZ fórumain is ezt tapasztalják -, nagyon nagy a félelem. Volt olyan, hogy egy könyvtárban tartották a fórumot, és az érdeklődő pedagógusok a könyvespolcok között elbújtak, hogy még csak ne is lehessen látni őket. Megkérdeztük az alelnöktől, hogy azok, akik nem vesznek részt tüntetésen, sztrájkban, szemmel láthatóan inkább a „nyaktiló alá hajtják a fejüket”, és pár százalékos fizetésemelésért is inkább a helyükön maradnak és szolgálnak? Totyik Tamás szerint ők valójában röghöz vannak kötve. A vidéki kisiskolákból nem tudnak hová menni, a lakásukat, házukat nem tudják eladni annyiért, hogy annak az árából valamelyik másik településre át tudjanak költözni, a fővárosban pedig még nehezebb letelepedni, noha ott a munkaerőpiacon találnának állást. De visszatartja a vidéki pedagógusokat az ellenállástól az is, hogy sokuk hozzátartozója a NER-rendszernek valamilyen vállalkozó beszállítója, és így függőségi viszonyban vannak. A harmadik oka annak, hogy nem vesznek részt a megmozdulásokban, a PSZ felmérése szerint az, hogy a pedagógusok többségének egyhavi fizetésnél nincs több tartaléka. Ha valamelyik háztartási gépük például elromlik, már az is nagyon komoly kiadás számukra...

ERRE SZÁMÍTSUNK SZÜLŐKÉNT, HA ELFOGADJÁK A STÁTUSZTÖRVÉNYT

SZÜLŐI HANG
Szerző: SZÜLŐI HANG
2023.04.


Rabságban tartott iskolák, óvodák


A kormány tervei szerint a pedagógusok elveszítik közalkalmazotti státuszukat, és ehelyett egy ún. státusztörvény fogja szabályozni jogállásukat. A kormányzat elsősorban a beígért béremelésről szokott beszélni, de szülőként tudnunk kell arról, hogy a törvény számos hátrányos elemet tartalmaz, melynek részleteit igyekeznek eltitkolni. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, milyen változásokkal szembesülhetünk szülőként, ha a tervezett státusztörvény hatályba lép...

A MAGYAR ALAPÍTVÁNYI EGYETEMEK EU-S KIZÁRÁSA MIATT AZ ÁLLAMI MŰEGYETEMNEK IS MAGYARÁZKODNIA KELLETT

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2023.04.25.Az egyik utolsó magyar állami fenntartású egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) legalább 20 aggódó levelet kapott külföldi pályázati partneregyetemeitől. Az iránt érdeklődtek, hogy a BME vajon továbbra is finanszírozható-e az EU-s pályázatokon keresztül – írta meg a Science Business. Az egyetemnek közleményben kellett tisztáznia a helyzetet.

Felsőoktatási szereplők korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az alapítványi egyetemek elvágása az EU legnagyobb tudományos és kutatási programjától nemcsak a kiszervezett egyetemeket, hanem az állami fenntartásban maradt intézményeket is hátrányosan érintheti – a jelentős kutatási pénzekért folytatott kiélezett versenyben minden részlet számít.

Több hónapja karanténban

A közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott, a kormány által az állami ellenőrzés alól kiszervezett – „modellváltó” – magyar egyetemek tavaly december óta formálisan ki vannak zárva az olyan EU-s felsőoktatási és tudományos együttműködésekből, mint az Erasmus és a Horizont program.

Az Európai Bizottság azért hozta meg a döntést, mert a közérdekű vagyonkezelői alapítványi fenntartásban nem látta biztosítottnak a források elköltésének transzparenciáját, többek között az alapítványok kuratóriumainak tág jogkörei miatt, valamint azért, mert ezekben kormánytagok is ültek, időben korlátlan mandátummal.

A miniszterek és kormányzati szereplők azóta lemondtak kuratóriumi tagságukról, a kormány azonban egyelőre nem oldotta meg az összes EU-s aggályt, a tárgyalások folynak, és a kizárás továbbra is érvényben van. Egy nemzetközi riport nemrég arra a következtetésre jutott, hogy a vagyonkezelő alapítványi egyetem modellje példátlan Európában, ehhez még csak hasonlót sem lehet találni. Az Európai Egyetemek Szövetsége rögzítette: az alapvető döntéshozatal kiszervezése olyan testületekbe, amelyeknek tagjait kizárólag a kormány nevezi ki, és a mandátum élethosszig tart, az intézményi önrendelkezés visszavágásának tekinthető, és nincs összhangban az Európában megfigyelt egyetemirányítási modellekkel...

ORBÁN, A SZAKI

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.25.


Most képzeljük el doktorminiszter urunkat svájcisapkában, a kis ágaskodó bigyó a közepén ferdén lelettyen, füle mögé tűzve valamely ceruzacsonk. De, ami a legfőbb, hogy mekkmesterként elcseszi. Jóvanazúgy, mondja a megrendelőnek, mint ahogyan legendák keringenek a magyar szakikról, bár a becsületesebbjét a világért sem szeretnénk megbántani. Doktorminiszter urunknál szokásban van, hogy akik előtt beszél, azokkal azonosítja magát, kijelenti, hogy egy közülük, és osztozik a sorsukban. Ilyen delíriumban volt ő már bérből és fizetésből élő kisember, már csak azt várjuk, hogy egyszer felavasson egy börtönt, és kijelentse, ő is rab, mindig is az volt. Minden továbbit tessenek gusztus szerint elképzelni.

Ezúttal a Szakma Sztár elnevezésű rendezvényen szónokolt doktorminiszter urunk, és mondott oly elképesztő dolgokat, hogy az ember arra gondolt, hülye ez, de minimum nem normális. Viszont, ahogyan az rend szerint történni szokott, a plafon sem szakadt le, ki sem fütyölték, sem más ilyen cuki kurvaság nem történt. Mindenki hallgatta a sok ökörséget, amit doktorminiszter urunk előadott, ahogyan most mi is önöknek tolmácsoljuk. Azzal a különbséggel viszont, hogy nem felemelni óhajtó, hanem elborzasztó szándékkal rávezetve a nyájas olvasót az egyetlen kérdésre, ami itt feltehető, miszerint akarja-e, hogy egy félnótás tróger vezesse az országot, amelyben él. És ha nem disszidál, majd halni is fog.

Mindezen alapvetések után nézzük, miből élünk. A Szakma Sztár rendezvényen delirált doktorminiszter urunk, hogy el ne feledjük, hallgatósága tehát szakmunkástanulók, magyari országunk leendő szakijai voltak, de még fiatal, s ilyképp valószínűleg romlatlan emberek. Így tessenek elképzelni, amidőn doktorminiszter urunk megteszi az alapvetést, hogy aszondja: „Mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk a problémáknak”. Nem túloztam hát talán, hogy ebben a kontextusban előttünk áll doktorminiszter urunk a svájcisapkájában (az antennája lefittyen), előtte a probléma, ő pedig megy neki újra meg újra. Ezen a ponton azonban még bizonytalan, hogyan sikerül összehozni ezt az egészet, de megoldja.

Kijelentette ugyanis még négyzetre emelve a dolgokat, „az ország vezetése is egy szakma”. Delikát, és mindenre magyarázat is, doktorminiszter urunk ilyen Mekk Mesterként vezeti az országot, mindig és egyfolytában elcseszi, de ez a kedvét soha nem szegi. Országunk állapotát látva és érzékelve elmondható ugyanis, ha doktorminiszter urunk a saját víziójában ilyen miniszterelnök-szakmunkás, akkor jobb érzésű ember nem kéri föl erre a feladatra, hanem inkább másra bízná, de ezt nem teheti. De nem is ez az érdekes ebben az egészben, hanem az a már beteges asszociatív bázis, amellyel doktorminiszter urunk mindent és mindenkit összetaknyoz, viszont őt ezért senki nem vágja pofán.

A szakmunkástanoncok is tátott szájjal hallgathatták ezt az ökörséget, amit azonban fokozni is tudott keresztényi bódulatában. „Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt, ez aligha véletlen”. No most, a Bibliában egy kurva szó nincsen arról, hogy Krisztus urunk ács lett volna, pláne nem szakmunkás, de itt, ezen a ponton sem szakadt le a plafon, és senki nem röhögte pofán doktorminiszter urunkat, hogy hagyja már a hülyeségeit. Nagy valószínűséggel a hallgatóság elaléva szítta magába a szavakat, konstatálva nagyon elégedetten, hogy egy polcra került a megváltóval, kiegészítve azzal a homályos utalással, „ez aligha véletlen”. Hát, nem az, mert ekkora baromságot más mondani nem tud, csakis az Orbán...

A DIE PRESSE SZERINT MEGVAN AZ OKA ANNAK, HOGY SIMICSKA HALLGAT, MINT A SÍR

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2023.04.24.


Miután Simicska Lajos kegyvesztett lett, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István jelenti az Orbán körüli oligarchaháló két legfőbb elemét. A miniszterelnök fokozatosan árnyékállamot épített ki gazdag kegyencekből, ennek legfőbb haszonélvezője a saját családja, valamint az egykori gázszerelő – írta a lap.

A politikus otthon spártai, tekintélyelvű neveltetést kapott, mégis lojális az apjához. Annak cége az állami autópálya építések egyik első számú beszállítója, így bár eredetileg szegény származású volt, vagyonát mára sok milliárd forintra becsülik. Ám ő csupán kis hal, sokkal jobban megy a nemzeti vő sora: Tiborcz az ország legvagyonosabb emberei közé tartozik.

Ő honosította meg a máig alkalmazott módszert: vagy valamelyik csókos cégre írják ki a pályázatot, vagy akad ugyan több jelentkező, de azok csupán a látszat kedvéért indulnak. Így azonban senki sem csodálkozhat azon, hogy az OLAF megkésve bár, de gyanút fogott. Mégis folytatódik a jól bevált társfinanszírozási gyakorlat, noha a Bizottság immár milliárdokat tart vissza.

Az ötlet szülőatyjának Simicska számít, aki a legenda szerint egy füstös kocsmában egy cédulán vezette le az álmélkodó Orbánnak, mit és hogyan is kell csinálni. Az államot az államban manapság NER-nek hívják, ám amilyen gyorsan emelkedett fel az értelmi szerző, olyan szélsebesen lett kegyvesztett. Hataloméhségében ugyanis éppen a legfőbb vezetővel akasztott tengelyt – és hát ő húzta a rövidebbet. A hatalmi gépezet kíméletlenül legázolta. Feltételezések szerint a miniszterelnök megzsarolta, ezért hallgat, mint a sír – írta a konzervatív bécsi lap.