2019. november 27., szerda

A KORMÁNY 5 ÉVE NEM RATIFIKÁLJA AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNYT, AMI SEGÍTENE A BÁNTALMAZOTT NŐKNEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.11.27.


Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a gyerekek 36%-át érzelmileg, 23%-át fizikailag bántalmazzák, míg a lányok 18%-a legalább egyszer szexuális erőszakot él át még 18 éves kora előtt. Múlt szombaton a Néma Tanúk felvonulással kezdődött a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen elnevezésű nemzetközi kampány, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a nőkkel és gyermekekkel szembeni visszaélésekre. A magyar kormány 2014-ben aláírta, de azóta sem tette a hazai jogrendszer részévé az Isztambuli Egyezményt, ami a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza

A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, és december 10., az emberi jogok világnapja között rendezik meg, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról.

Magyarországon november 23-án a piros sziluettjeiről ismert Néma Tanúk felvonulás nyitotta meg a programsorozatot, melyet a NANE, a Patent Egyesület és a K11 kulturális központ szervezett. Az ezt követő bő két hétben filmvetítésektől kezdve képzéseken, olvasókörökön, kerekasztal-beszélgetéseken át egészen a szakmai konferenciáig számos program várja az érdeklődőket, majd december 10-én a Ráolvasás c. darab premierjével zárul az eseménysorozat. Az előadás a tanárok által diákjaikkal szemben elkövetett visszaélésekről, és az ezt lehetővé tevő társadalmi problémákról szól.

Az idei kampányban a gyerekek védelme kiemelt figyelmet kap. Sokan hiszik, hogy a párkapcsolati erőszak elsősorban a partnerre irányul, így nem veszélyezteti a háztartásban élő gyermek fejlődését. Valójában azonban a párkapcsolati erőszak súlyos stressznek teszi ki a gyermeket. Károsan hat fizikai, lelki és társas fejlődésére, még akkor is, ha közvetlenül nem őt éri a bántalmazás. Poszttraumás zavarok, testi problémák, a stressz okozta tanulási és teljesítményzavarok az előre látható következményei. Az, aki bántalmazza a partnerét vagy volt partnerét, nem lehet megbízható szülő...

PAKS 2 - NEM A BIZTONSÁG A LEGFONTOSABB - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.11.27.


A kormány már nekiugrana a gödör kiásásának, csak hát Brüsszel szigorú. De milyen is lesz Brüsszel, illetve az Európai Unió? Változtatna rajta a német és francia politika is. Nemzetközi lapszemle.

A New York Times internetes oldala is átvette a londoni székhelyű Reuters hírügynökség budapesti keltezésű, tegnapi jelentését, ami este már forgott a hírekben, miszerint a magyar kormány Brüsszel jóváhagyását kéri olyan nukleáris biztonsági előírások szigorának az enyhítéséhez, amelyek felettébb lassítják a paksi erőmű bővítését. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára megerősítette a Reutersnek az unióval való konzultációról szóló értesülést. A hírügynökség úgy tudja: a magyar kormány az Európai Bizottsággal az engedélyezési szabályok olyan módosításán dolgozik, ami gyorsabbá teheti a folyamatot. Bizonyos munkákat – így például magának a reaktorgödörnek a kiásását – meg lehetne kezdeni, mielőtt az egész projekt zöld fényt kap. A Reuters által idézett szakértők azonban megjegyzik: a reaktorgödör többszáz méter átmérőjű, akár száz méter mélységű lehet, és egy méter vastag betonfal venné körül. Elkészítése akár egy évet is igénybe vehetne, és többszáz millió euróba kerülhetne. Ha azonban később a teljes projekt végleges engedélyezési dokumentumai változást írnának elő az eredeti tervekhez képest, akkor az utólagos beavatkozás még több költséggel járna.
Változó Európa, változó szerződések

Most pedig váltsunk más témára, kissé bővebben. A Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása berlini keltezésű beszámolójában arról a – tervek szerint két éven át tartó - konferenciáról ír, amelyet egy, a diplomáciai zsargonban „non-paper”-nek minősülő feljegyzés tanúsága szerint Németország és Franciaország közösen kezdeményez az Európai Unió jövőjének a megvitatása céljából. Berlin és Párizs eszerint immár egyetért abban, hogy az EU működésének csaknem minden vonatkozását célszerű áttekinteni, felülvizsgálni, és annak során az uniós szerződések esetleges módosításától sem lenne helyes visszariadni. A reformkonferenciának az lenne a célja, hogy egységesebbé és szuverénebbé tegyék az Európai Uniót. A németek és a franciák úgy vélik, hogy a konferenciára vonatkozó elképzeléseket az EU-országok csúcsvezetőinek mielőbb, már a december 12-ikén kezdődő évzáró tanácskozásukon meg kellene vitatniuk.
Intézmények egymás között

A megbeszéléssorozat két fő fázisból állna. Az első a jövő év elején venné kezdetét, és arról szólna, miként lehet javítani az EU demokratikus működését, különös tekintettel a választásokra és a kulcspozíciók betöltésére. Ez a kitétel arra a konfliktusra utal, ami idén robbant ki az Európai Parlament és a tagállami kormányok fóruma, a Tanács között, amikor is a tagországok vezetői figyelmen kívül hagyták azt, kik voltak az egyes pártcsaládok jelöltjei az Európai Bizottság élére. A parlament által szorgalmazott, úgynevezett csúcsjelölti rendszer értelmében az európai parlamenti választások kimenetele alapján a sikeresen szerepelt pártcsaládok előre megnevezett csúcsjelöltjei közül kellett volna kiválasztani a bizottsági elnököt. Ez azonban meghiúsult, jórészt Emmanuel Macron francia államfő jóvoltából, és végül egészen más személyre, Ursula von der Leyenre esett a választás. Egyébként éppen ma szavaz a parlament az általa irányítandó, nagy nehezen összeállított végrehajtó testületről. A német-francia elképzelések szerint végig kellene gondolni, mit kezdjenek a csúcsjelölti koncepcióval, valamint emellett azzal a macroni elgondolással is, miszerint nem kizárólag az egyes tagállamokon belüli pártok, hanem nemzetek fölötti, európai pártlisták is versenghetnének egymással a jövőbeli európai parlamenti választásokon. Ugyancsak megvitatandónak nevezi a Politico által ismertetett non-paper a működés demokratikus jellegét illetően az állampolgárok részvételének a kérdését...

PISTA BÁCSI MIT AKAR?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.27.


Azt írja az újság, hogy már 791 000 000 000 forintot tolhatott a fociba az Orbán-kormány. Tessenek utána számolni a nulláknak, szerintem ez 791 milliárd, azaz ennyiszer ezer millió. Ennyi pénz szerintem nincs is. Ez már olyan virtuális dolog, mint például, hogyha fölkelek, nem fáj minden tagom, azt sem hiszi el senki. Én legfőképp. Én olyankor azt akarom, hogy teljék le a reggeli üzembe helyeződésem – két-három bögre kávé, pár cigaretta, fél-, háromnegyed óra -, ennyi kell, hogy elérjem az üzemi hőfokot. 
Én ilyenkor nem akarok semmi egyebet.

Ez az akarat dolog nem azért ütött szöget a fejembe, mert Arthur beleverte (Die Welt als Wille und Vorstellung, tehát a világ mint akarat és képzet), á, dehogy, hanem, mert Gulyás Gergely szóba hozta, amikor indokolni próbálta az indokolhatatlant, hogy miért csesztek (loptak) el ilyen temérdek pénzt, és ezt mondta: “Ezek a pénzek nem az élsportba mennek, vagy nemcsak az élsportba mennek, hanem természetesen a tömegsportba is és az utánpótlásba is. És ha egyszer valóban egy nagyon jó magyar válogatottat akarunk, akkor azt az utánpótlás támogatásán keresztül lehet megvalósítani.”

Mire hivatkozik ez a szerencsétlen? Ki akar egyszer egy nagyon jó válogatottat? Volt erről nemzeti konzultáció? Megkérdezték a Mari nénit? Pista bácsit? Senkit sem kérdeztek, Orbán akarja, s ekképp az ő óhajai, mint a nemzet óhajai jelennek meg, és máris félre siklott a kormányzás. A nép kakaót szeretne, de teát kap. Ideig óráig megy ez, aztán előtör a kakaó utáni olthatatlan vágy, és még csak a nyuszira sem kell ráfogni. Ha nem ilyen debil módon mesélném el, akkor azt lennék kénytelen mondani, ez a diktatúra alapja, a kedves vezető a népre mutogatva csinál azt, amit csak akar...

VESZPRÉM FIDESZES VEZETÉSE LILA CSŐDTÖMEGET CSINÁLT A TÖMEGKÖZLEKEDÉSBŐL

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF, MOLNÁR ZOLTÁN
2019.11.27.

- Óriási bukás lett a helyi tömegközlekedés átalakításából Veszprémben – akkora, hogy padlóra küldte a város költségvetését.
- A fideszes vezetés tavaly úgy vágott bele a projektbe, hogy megmutatják a többi megyeszékhelynek, hogyan kell önkormányzati menedzselésben megoldani a buszos közlekedést.
- A régi Ikarusokat lecserélték, de a polgármester már a nyáron kénytelen volt beismerni, hogy elszámolták magukat.
- Az önkormányzati cégre decemberben harmadszor kell százmilliókat költeni, hogy ne menjen csődbe.
- Az év végére a kaland csaknem hatszor annyiba kerül majd, mint amennyit korábban az állami Volánnak fizettek a helyi járatok üzemeltetésért.

A helyi tömegközlekedés finanszírozása fontos kérdéssé vált mind a kormánypárti, mind az ellenzéki vezetésű nagyvárosok számára, miután a kormány bejelentette, hogy törvénymódosítással előrerangsorolják a közlekedést az önkormányzatok feladatai között. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára két hete közölte, hogy az önkormányzatoknak a legnagyobb bevételi forrásukat, az iparűzési adót elsődlegesen erre a célra kell fordítaniuk. A változtatás ellen már tiltakozott Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint a javaslat szembemegy azzal a megállapodással, amit még elődje, Tarlós István kötött Orbán Viktorral.

Korábban írtunk arról, hogy Győr, a legnagyobb iparűzésiadó-bevétellel rendelkező vidéki város a régi kondíciók között arra jutott, hogy jobban megéri az állami tulajdonú Volán-társasággal, majd annak regionális utódjával, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központtal (ÉNYKK) szerződni, mint buszokat vásárolni és saját üzemeltető céget létrehozni.

Veszprémben szintén a Volán, majd az ÉNYKK működtette a buszközlekedést, de Győrrel ellentétben itt

2018 nyarán a fideszes Porga Gyula vezette önkormányzat úgy döntött, hogy megszabadul az ÉNYKK-tól...

RÉMI BRAGUE: „BELSŐ KERESZTÉNY HARCNAK VAGYUNK TANÚI”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: POGRÁNYI LOVAS MIKLÓS
2019.11.27.


Nem akarjuk meghallani Kelet-Ázsiából, hogy nem élhetünk munka nélkül. Nem akarjuk meghallani Afrikából, hogy nem élhetünk túl gyermekek vállalása nélkül. És nem halljuk Amerika üzenetét sem – figyelmeztet az európai elit szellemi kiüresedésére Rémi Brague. A francia konzervatív filozófusprofesszor, a „római modell” gondolat megalkotója kulturális és civilizációs kérdésekről beszélt vendégszerzőnknek, Pogrányi Lovas Miklósnak. Eszmetörténeti mélyfúrás és interjú...

RETTEGNEK AZ EMBEREK A MÁTRAI ERŐMŰ KÖRNYÉKÉN

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY

2019.11.27.


Az egészségre ártalmas gázok az erőmű mögötti tározóból szabadulnak fel. A tározó vizét tehát felhígítják és leeresztik. Hogy hová? A több településen átfolyó Bene-patakba. Az erőmű környéki településeken a félelem az úr.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
A Mátrai Erőmű szerint akkor is érezni a bomlástermékek szagát, ha semmit nem mutatnak a műszerek
Szennyezés a Mátrai Erőműben: kiszivárgott egy belső levél
Mindenki az erőműre fogja, de igazából a Viresol Kft., a gabonafeldolgozó a ludas – véli egy erős alkatú férfi, aki a detki kocsma előtt toporog. Hűvös van, párafátylakat lehelünk, de már nem köhögök. Bő fél órája jött rám a köhögésroham, amikor a szennyezés útját követve eljutottunk a Detken átkanyargó Bene-patak boltíves kőhídjához, lementünk a lépcsőn, és odaguggoltam a vízhez.

Feltételezett szennyezés, így mondják „korrektül”, hiszen még tart a folyamatos mintavétel és vizsgálat, több mint két hete, és – mint este a visontai falugyűlésen megtudtuk – még tartani is fog hetekig.

A feltételezett szennyezésnek szúrós szaga van, igaz, csak közelről, persze én vagyok a hülye, hogy belehajoltam, könnyezik a szemem, és köhögnöm kell. A feltételezett szennyezés szürkéskékre festi a Bene-patak vizét, ami volt már fekete is, a nyáron, amikor halpusztulás miatt aggódhattak a helyiek.

A feltételezett szennyezésről kérdezgetjük a Miskolci Vízügyi Igazgatóság munkatársait, akik mobil laboratóriummal épp a parton dolgoznak kék munkaruhában. Nem mondhatnak semmit, egyikük betelefonál a központba, hogy jelentse, újságírók mentek a közelükbe, és megkérdezi, fotózhatunk-e.

A műszer épp mutat valamit, azt pont ne fotózzuk, legyünk szívesek, és őket is csak hátulról...

KÓRHÁZAKBAN HAGYOTT RÓZSÁKKAL HÍVTÁK FEL A FIGYELMET A SZÜLÉSZETI ERŐSZAKRA AZ AZT ÁTÉLŐ NŐK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.11.26.


November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a családon belüli erőszak által megölt nők mellett sokan a szülészeti erőszak áldozataira is emlékeztek.

A szülészeti erőszak a strukturális, intézményi erőszak egy formája. Ide tartozik minden olyan beavatkozás és bánásmód, amit a nő engedélye nélkül, akarata vagy tudta ellenére végeznek rajta vagy újszülöttjén a szülészeti ellátás bármely szakaszában, a várandósgondozástól a gyermekágyig.

Mindez az emberi méltóság, a betegjogok, az önrendelkezési, kapcsolattartási jog hatalmi pozícióból való megsértésével jár.

Egységes szülészeti protokoll hiányában sok az egyenlőtlenség a magyar ellátásban, intézményeinket magas gátmetszési, magas császármetszési arányok és számtalan megszokásból, kényelemből, félelemből, forráshiányból, vagy a korszerű szakismeret hiányából eredő ártalmas rutinbeavatkozás jellemzi.

Nem ritka, hogy a nőkön vagy gyermekükön a tudtuk nélkül alkalmaznak beavatkozást, illetve a kórházban való tartózkodásuk idején megfélemlítést, verbális, illetve szülészeti erőszakot alkalmaznak velük szemben.

Magyarországon a Másállapotot a szülészeten! mozgalom hirdette meg a Rózsák forrdalmát, aminek lényege, hogy a szülészeti erőszakot átélő nők a fájdalmukat jelképező rózsaszállal, üzenettel, történettel térnek vissza a trauma színhelyére...

KISS AMBRUS: A TIBORCZ-ADÓ NEM ÚJ JAVASLAT, A TÁRSADALMI EGYENLŐTLENSÉGEKET ÚJRAELOSZTÁSSAL LEHET ORVOSOLNI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2019.11.26.


Várhatóan január közepén ül össze az új Fővárosi Érdekegyeztető Tanács – mondja Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, aki levelet írt a vasárnapi boltzárat kezdeményező szakszervezetnek, hogy először konföderáción belül vitassák meg a javaslatukat. Azt mondja, Kiss Péter néhai szocialista kancelláriaminisztertől tanulta meg, hogy egy rendszer működtetése nem látványos munkából áll, ezért ő is a háttérfeladatokra koncentrál majd. A kormány ötletéről, mely szerint az iparűzési adót elsősorban a tömegközlekedésre kell fordítani, azt mondja, nem lehet egy várost veszélyeztetni, a javaslat gazdasági károkat okoz az egész országnak.

Nincsenek képek az irodája falán. Még nem rendezkedett be?

– Nem volt rá időm. Látja, mindenhol vannak papírjaim. Körbe-körbejárom a szobát miattuk.

Még ismerkedik a rendszerrel?

– Nem. Van igazgatási rutinom. Mielőtt beléptem a hivatalba, már találkoztam a szakterületek felelőseivel. A Policy Agendánál végzett munkám során sem távolodtam el ettől a világtól, a cégnél sokat elemeztük az önkormányzati költségvetéseket.

Tíz éve dolgozott utoljára igazgatásban, akkor szakállamtitkár volt a Miniszterelnöki Hivatalban, utána végig elemzőként dolgozott. Egy évtized alatt az igazgatásban nem felejtik el az embert?

– Nem, meghívtak önkormányzati konferenciára, vezető előadó voltam. És az önkormányzatok sokszor megkerestek, ha szakértőre volt szükségük...

JÖVŐRE SEM EMELIK AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJMINIMUMOT, MARAD 28 500 FORINT

PRIVÁTBANKÁR
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2019.11.25.


Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban sem változik az öregségi nyugdíjminimum 28 500 forintos összege. Nincs a kormány napirendjén emelésről szóló javaslat - közölte Gulyás Gergely miniszter.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban sem változik az öregségi nyugdíjminimum 28 500 forintos összege. Ennél kisebb teljes ellátást nem lehet megállapítani azoknak, akik rendelkeznek a szükséges szolgálati idővel és elérték a nyugdíjkorhatárt (a résznyugdíj lehet ennél kisebb is).

A nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlan, Ez idő alatt a minimálbér például 69 ezer forintról 149 ezer forintra emelkedett, míg a havi bruttó átlagkereset az akkori 198 964 forintról 329 943 forintra a tavalyi adatok alapján. Az infláció pedig 26,4 százalékos volt ebben az időszakban, ráadásul az idősek kosarában meghatározó élelmiszerek az elmúlt években nagyobb mértékben drágultak, mint a társadalom teljes kosara...

SZIGORÍTANÁK A TB-SZABÁLYOKAT: AKI NEM FIZETI RENDESEN AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉKÁT, ELVESZÍTI A TÉRÍTÉSMENTES ORVOSI ELLÁTÁSÁT

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2019.11.27.


A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint három havi tartozás (ez jelenleg 22500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát.

Két társadalmi csoport egészségügyi ellátásán is szigorítana az új társadalmi biztosítási törvény. A jövőben „büntetné” a rendszer azokat a külföldi munkát vállalókat, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak, valamint azokat is, akik nem fizetik rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ők a jövő nyártól elveszíthetik a térítésmentes orvosi ellátást... 

A RENDŐRÖK OLYAN HÜLYÉNEK TETTETTÉK MAGUKAT, MINT VALAMI VICCBEN, HOGY EREDMÉNYTELENÜL ZÁRHASSÁK LE EGY KORRUPCIÓS ÜGY A NYOMOZÁSÁT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2019.11.27.


Kevés annyira vicces rendőrségi dokumentumot írtak a rendvédelem magyarországi történetében, mint a BRFK Korrupciós és Gazdaságvédelmi Főosztályának egyik friss, nyomozást megszüntető határozata, amit most fogok bemutatni.

A dolog humora akkor jön ki igazán, ha az ember ismeri az alapsztorit, amiben nyomoztak, az ugyanis már eleve az egyik legviccesebb leleplezett hazai 
korrupciós ügy.

Többek között azért humoros, mert annyira átlátszó és nyilvánvaló, miközben bárki számára könnyen érthető.

Az Emberierőforrás-minisztériumnak volt egy Türr István Képző és Kutató Intézet nevű, felnőttképzéssel foglalkozó háttérintézménye. Ennek a TKKI-nak egy rakás telephelye volt vidéken. Hadházy Ákos, a korrupcióleleplezésben utazó független képviselő szúrta ki még 2015-ban, hogy a TKKI abban az évben, illetve kettővel korábban közbeszerzési eljárásban keresett és talált olyan vállalkozót, aki eltakarítja a havat pár telephelyének udvaráról és parkolójából.

2013-ban 25 millió 600 ezer forintot fizettek ki egy cégnek két telephelyük udvarának hó- és síkosságmentesítéséért.

2015-ban, amikor Hadházy kiszúrta az ügyet, egy újabb közbeszerzésben kerestek hóeltakarítót három telephely, a miskolci, az ózdi és a kecskeméti tisztán tartására.

Hogy kézzelfoghatóan el tudjuk képzelni a feladatot: a három érintett udvar összterülete 7670 négyzetméter, ami nagyjából akkora terület, mint egy szabványos focipálya a mellette körben húzódó pár méter széles sávval, ahol a cserepadok találhatók és a cserék melegítenek. Vagyis durván egy focistadion belső részét kell elképzelni.

Tehát ennek a futballpályányi területnek az egy idényen keresztül történő hólapátolására és sózására keresett vállalkozót a Türr. És talált is. Egy reklámcéget, a budapesti Lightboard Outdoor Kft.-t 25 millió forintért. Ugyanazt a céget, amelyik 2013-ban is nyert.

Hogy világos legyen, milyen extrém és nyilvánvaló túlárazásról van szó, jöjjön néhány - pár perces online kutatással talált - összehasonlító példa.

- Pécs városának éves hó- és síkosságmentesítése 60 millió forintba kerül.

- Békéscsabán ugyanez évi 50 millió forint.

- Szekszárd erre a célra a kérdéses tender előtti, 2014-es évben 40 milliót költött.

Tehát 163, 194 és 96 négyzetkilométer területű megyei jogú városok éves hóeltakarítása - nagy gépekkel, sószórókkal, hóekékkel és kézi erővel - kerül durván kétszer annyiba, mint amennyit a TKKI egy focipályányi felület tisztán tartásért kifizetett...

SZABAD SZEMMEL: RETTENETES JÖVŐBE TASZÍTANAK AZ ORBÁNHOZ HASONLÓ POPULISTÁK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS

2019.11.27.


Guardian 

Trump, Farage, Orbán és a többi populista olyan embereket vonz, akik azt akarják, hogy a világ térjen vissza a múltba, ám ezeknek a politikusoknak az a küldetése, hogy olyan zűrzavaros, rettenetes jövőbe taszítsanak bennünket, amilyet még csak elképzelni sem tudunk. Ez a következtetése annak az elemzésnek, amely kimutatja, hogy az eltelt időszak a politikai nosztalgia és a leszámolás folytán lehetett az egyre erőteljesebb (jobboldali) populizmus kora. 2010 óta olyan erős emberek jöttek fel, mint Orbán Viktor, akik fajtájuk új egyedeként elutasítják a demokratikus hagyományokat, ugyanakkor örömmel felkarolják az előítéleteket és a fanatizmust. A csúcs persze Trump, aki beveti az összes, szégyentelen eszközt: így a rasszizmust. Elutasítja a szabad kereskedelmet és a globalizációt, önnön céljait követve megveti a feltételezett hatalmi elitet, ami roppant nevetségesen hangzik egy milliárdos szájából. Arról nem beszélve, hogy értelmetlen, egymásnak ellentmondó dolgokat zagyvál össze, de így is hatott a jelszó: tegyük ismét naggyá Amerikát! Nem véletlen, hogy a populizmus a 2008-as pénzügyi válság után jelent meg újra a színen. Hiszen annak folyományaként nagyon sokaknak elbizonytalanodott a helyzete. Ők azok, akik fogékonyak az érvelésre, hogy vissza kell szerezni az ellenőrzést, vissza kell térni a nemzetállam dicsőséges korszakához. Továbbá, hogy el kell utasítani a globalizálódást, a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat, valamint – nyilvánvalóan – az EU-t. Természetesen, a világ közben a gazdasági helyzet és a technológiai változások következtében az ellenkező irányban halad. Az élet magától értetődő jelensége, hogy az emberek egyik országból a másikba költöznek, ezzel együtt jár a sokszínűség és a változás. Ám ez egyeseknek nem tetszik, ezért volt vízválasztó az európai populisták számára a 4 évvel ezelőtti menekültválság. A muzulmánok visszatérően bűnbaknak számítanak, mint ahogy a zsidók is. Ebben részben a régi fasizmus és antiszemitizmus tükröződik vissza, de a populizmus egyben mélyen korszerű. A közösségi média nagyszerű ugródeszkát jelentett számára. Az eltelt évtized arról árulkodik, hogy sok millióan nem kívánnak igazodni a változásokhoz, így valószínűleg továbbra is elégedetlenek lesznek a világgal. Ez pedig jól jön a megalkuvó politikusoknak, akik azt hangoztatják, hogy ezeket az embereket karolják fel.

Wall Street Journal 

A populista nacionalizmus felfutásával párhuzamosan az antiszemitizmus is erősödött Kelet-Európában, de a zsidók kettős lojalitásának meséjére nagy a kereslet olyan helyeken is, mint Spanyolország és Belgium. Az amerikai Rágalom-ellenes Liga (Anti-Defamation League) legújabb felmérése arra jutott, hogy a földrész középső és keleti felén az utóbbi 4 évben jelentősen megugrott a zsidóellenesség. Ez a lengyelek esetében a korábbi 32 százalék helyett 46 százalékot jelent. A magyaroknál viszonylag szerény, 2 százalékos az emelkedés, igaz, már eleve magas, 40 százalékos volt a kiinduló szint. Arra a régi közhelyre, hogy vajon a zsidók túl nagy hatalmat birtokolnak-e az üzleti világban, nálunk az emberek 56 százaléka bólintott rá. Továbbá 67 százalék értett egyet azzal, hogy túlzottan nagy a befolyásuk a nemzetközi pénzpiacokon. A magyarok fele gondolja úgy, hogy a zsidók túlságosan is kézben tartják a világot. 59 százalék szerint pedig nem kellene annyit beszélniük a holokausztról. A felmérés 14 államra terjedt ki, és arra jutott, hogy az antiszemitizmus javarészt a férfiakra jellemző. E tekintetben Magyarországon 11 százalékos a különbség a két nem között. Viszont nálunk az idősebbek általában sokkal kevésbé zsidóellenesek, mint a fiatalok, ami egyedi jelenség a kontinensen. Mindenütt erősen jelen van a vád, hogy a zsidók inkább kötődnek Izraelhez, mint a saját országukhoz. A közvélemény kutatás azt tanúsítja, hogy újra meg kell vívni a régi csatákat. A liberális demokrácia védelmezőinek a lehető leghatározottabban kell fellépniük a jelenség ellen, ha nem akarják, hogy újra sötét idők köszöntsenek ránk.

Politico 

Németország új elképzelést dolgozott ki a menedékkérők automatikus áttelepítésére, ám ezt Magyarország és több már közép-európai állam minden bizonnyal meghiúsítja, mert itt kötelező rendszerről volna szó, még ha ez a kifejezés nem is fordul elő a szövegben. A németek hangsúlyozottan vitaanyagnak szánják a tervet, amelynek lényege, hogy a menedékkérelmeket már a külső határokon elbírálnák, a tagállamoknak utána kellene átvenniük azokat, akik zöld jelzést kaptak a belépéshez. Ám mivel ez alól nem lehetne kibújni, továbbá a dolgozat nem tartalmaz semmiféle alternatív lehetőséget a szolidaritás kimutatására, az új tagállamok alighanem keresztbe fekszenek az ötletnek. Már csak azért is, mert akinél helyt adnak a folyamodványnak, az minden további nélkül mehet tovább. Márpedig ez várhatóan nem tetszik majd a magyar és a lengyel vezetésnek, mondván, hogy a rendszer felhívást jelentene táncra azoknak, akik még Európán kívül várakoznak, hogy bejussanak az ígéret földjére. Az elosztás egyébként úgy történne, hogy a lakosság és a GDP nagysága alapján szabnák meg, melyik tagállam hány embert vegyen át. Berlin különben az összes kormányhoz eljuttatta a tervezetet, hogy megkönnyítse a maga dolgát, amikor a jövő év 2. felében átveszi az EU soros elnökségét.

Süddeutsche Zeitung 

Ma alighanem véget ér az unióban a Juncker-korszak, amit olyan tényezők befolyásoltak, mint a populisták sikerei és a jogállam aláásása Romániában, Magyarországon és Lengyelországban. Az EU ugyan eljárást indított Budapest és Varsó ellen, hogy szavatolja a bíróságok függetlenségét, de az illetékes biztos gyakran nem tudott egyebet tenni, mint hogy nyilvánosan nyomást gyakoroljon az érintett kormányokra és felhívja őket, hogy térjenek vissza a demokráciához. Több tagállam ugyanis nem akart túl kemény lenni. Orbán Viktor ezért nyomtathatott óriásplakátokat Juncker képével, mint aki az elit bürokráciát képviseli. Ma azonban az Európai Parlament várhatóan megszavazza az új Bizottságot, így jön a von der Leyen-féle Bizottság...