2019. augusztus 15., csütörtök

RÁADÁS: KETTŐ: BECK ZOLI - SÁRKÖZY PAPA (30Y) PÓDIUMEST - FISHING ON ORFŰ 2018 (TELJES KONCERT)

FISHING ON ORFŰ
Előadók: BECK ZOLTÁN, SÁRKÖZY ZOLTÁN
2018


  A Kettő: Beck Zoli - Sárközy Papa 
  2018- as koncertje a Fishing on Orfű 
  fesztiválon. 

  Rendezte: Kálocz Tamás és Fekete Gyula 
  (FOO FILM

  Vágás/színezés: Fekete Gyula 

  Hangkeverés/master: Kálocz Tamás 

  Felvétel: Pogácsás István, Tér Sebestyén

BALAVÁNY: AZÉRT UTÁLOM A FIDESZT, MERT KERESZTYÉN VAGYOK

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2019.08.15.


A pólómra írhatnám, hogy FHKMNBF, vagyis Fehér, Heteró, Keresztyén, Magyar, Nagycsaládos, Budai Férfi. És mégis. 

Akkurátusan meg vagyon határozva NER-részről, sulykolják is feszt, hogy milyen a számukra ideális ember. Volt a napokban Kövér László közjogi méltóság megnyilvánulása arról, hogy az a jó magyar, aki hármat-négyet is nemz. Hogy másik példát említsek, a Coca-Cola melegplakátjai keltette identitásviharban akadt kormánypárti megmondóember, aki a pólóján hirdette, hogy ő bizony, nézzünk csak oda, igazi FHF, vagyis Fehér, Heteró Férfi.

Minden politikai ideológiának van saját, eszményített emberképe. A komcsik annak idején az acélöklű munkást éljenezték, a nácik az árja harcost, az anarchovitalista, neohuszadikszázadi Orbán-rezsim ideálja pedig az, aki
- fehér bőrű,
- heteroszexuális,
- nagycsaládos,
- keresztény
- és férfi.

Túl azon, hogy például a bőrszín meglehetősen rossz emlékű rendszerekben számított utoljára érdemnek, még a szívem is ökölbe szorul, mikor valaki az adottságaival büszkélkedik. Amennyire igaz, hogy senkit nem szabad bántani azért, amiről nem tehet – ez a társadalmi erkölcs legfontosabb parancsolata –, annyira igaz a fordítottja is: senkit nem kéne felmagasztalni azért, ami nem az ő teljesítménye.

Amiről nem tudsz dönteni, azzal tök abszurd büszkélkedned, ahogy tök abszurd szégyenkezned is miatta.

Nyilván nem emelhetjük föl a társadalom egy csoportját anélkül, hogy meg ne aláznánk a többit. (Kivéve, ha eleve hátrányból induló csoportról van szó, melyet a többi mellé lehet segíteni.) Az ideálosdi arra szolgál, hogy a „minden ember egyenlő” elvet kikukázhassuk, mégpedig úgy, hogy a hatalom majd jól megmondja, kiket preferál és kiket felejt az út sokat emlegetett szélén. Egyértelmű, hogy a NER-kultúrában
- a nők,
- a kiscsaládosok,
- a gyermektelenek,
- az örökbefogadók,
- az elváltak,
- az egyedülállók,
- az ország peremvidékein élők,
- közülük is a nem fehér bőrű nagycsaládok, valamint
- a szegények,
- a melegek,
- az ateisták, illetve
- a nem keresztény vallásúak

így, vagy úgy kívül rekednek az igazak, a „jó magyarok” kasztján...

SZENT ISTVÁN ERÉNYE MA BŰNTÉNY MAGYARORSZÁGON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Magyar Békekör Egyesület
2019.08.15.


Magyarországon ma bűnténynek számít ami Szent István erénye volt. Államalapító királyunk azt parancsolta fiának, Imre hercegnek “Hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak”. Orbán Viktor kormánya a törvény erejével sújt le azokra, akik követik Szent István intelmeit, idegent fogadnak be, és segítenek a menedékjogi kérelmek benyújtásában. A kormány szócsövei idegenellenes hangulatkeltésükkel, a más vallásúakkal szembeni türelmetlenségükkel, rasszista megnyilatkozásaikkal alantas ösztönöket táplálnak. Intő példának tartjuk, ami El Pasóban történt: 22 mexikói rasszista indíttatású lemészárlását. A magyar nép történelmi tapasztalattal rendelkezik arról, hová vezet a gyűlöletszítás más népek ellen. Lélekrombolás és kútmérgezés helyett a kormánynak tanulnia kellene Szent Istvántól: “Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot”. Tiltakozunk a tranzitzónák lágeresítése, gyermekek szögesdrót mögé koncentrálása ellen, elítéljük a szövetséget azokkal a szélsőséges politikai erőkkel, amelyek semmibe veszik az életet, és a legembertelenebb módszerektől sem riadnak vissza a menekültekkel szemben – áll a Békekör nyilatkozatában...

A DAKOTA ROSSZ LÓRA SZÁLLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.05.15.


...A Fidesz nem az embereket akarja szolgálni. Sem a településeken, sem az Európai Unió különféle szerveiben nem ez a cél. Soha a büdös életben nem is ez volt a cél. A hatalom megkaparintása és megtartása, erről szól minden. Ezért akarják tönkretenni mindazokat, akik az útjában állnak ennek a törekvésnek. Egyáltalán nincsenek gátak. Morális gátak sem. Ezért dolgoznak a legalja szennyportálok – a Ripost, a nyolcaska, a PestiSrácok -, az eggyel magasabb szinten ücsörgők (mármint a saját hierarchiájukon belül magasabba szinten ücsörgők), mint a Magyaridők Nemzet és a zorigó átveszi és terjeszti az aktuális hazugságot, rágalmat, soha nem bizonyított mocskot. Tipikus fideszes szar, évek óta ezzel operálnak. Aztán hiába nyer meg Juhász Péter akárhány pert, rajta marad a feleségét véresre verő vadállat bélyege. Hadházy sokak fejében a luxusrepkedő mágnás marad, akinek a szülei strómanok.

Ahogy nő a tét, ahogy szorul a hurok, úgy durvulnak az eszközök. Amit Donáthékkal csinálnak, az minden képzeletet felülmúl. És ez nem lesz jobb. Az önkormányzati választások most fontosabbak, mint bármikor voltak. A maffia egyszerűen nem engedheti meg, hogy megtörjék a hatalmát. Márpedig ha az ellenzéki pártok összefogása működik, akkor sok települést vissza lehet foglalni. Az LMP kellemetlenkedni tud, segíteni már nem. A Fidesz magára maradt.

Ráadásul úgy tűnik, új éhesekkel akarja lecserélni a régi elvtársakat. Gondolom, etetni kell a klientúrát, de ha nincs másik torta, az eddigit kell újraosztani. Ezzel csak az a baj, hogy a régiek is enni akarnak. Nem fogadják el szó nélkül, hogy kivegyék a szájukból a sütit. Sorra borulnak a bilik, egész önkormányzatok lépnek ki a Fideszből, sértett párttagok pakolnak ki arról, hogy is működik a bűnszervezet.

Elkezdődött a kapkodás. Az EP-választás nem Orbán tervei szerint sikerült. Igazából mostanában semmi nem úgy működik, ahogy a nagy látnok előre elgondolta. Most rossz lóra szállt fel a botcsinálta dakota, és nem tud leszállni. Ha már Európát nem kaphatta meg, a saját gyűlölt, lenézett, megvetett kis szemétdombját meg akarja őrizni. Bármi áron. És a cselédek dolgoznak, hogy a gazda megnyugodjon...

BÉKESI LÁSZLÓ: A TÁRSADALOM JELENTŐS RÉSZE ÉRDEKELT ABBAN, HOGY A REZSIM FENNMARADJON

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: HVG
2019.08.14.Az Orbán-rezsimet az ingathatja meg, ha 2020 után csökkennek az elosztható források, ezért érdekek sérülnek – mondja a HVG-nek adott interjúban Békesi László, aki pénzügyminiszterként Magyarország két kritikus időszakában is a gazdaságpolitika fő irányítója volt.

A rendszerváltás éveiben és a kilencvenes évek közepén is krízisközeli helyzetben irányította pénzügyminiszterként a magyar gazdaságpolitikát Békesi László, akit a HVG nem csak erről az időszakról, de a 2010 utáni unortodoxiáról is kérdezett. A politikus-közgazdász arról beszél, tévedett abban, hogy „a multik torkán le lehet nyomni mindazt, amit a kormány tett a bankrendszer megsarcolásával, az ágazati különadókkal, külön kedvezményekkel a barátoknak, hadjárattal mások ellen”. Egy másik tévedését is megemlíti: „azt hittem, hogy az Európai Unió nem nyeli le a magyar kormány pofátlanságát, a korrupciót, a visszaélések sorozatát, a demokratikus jogok csorbítását.”

„Úgy látom, hogy a társadalom hihetetlenül fogékony az érzelmi politizálásra, és az Orbán-rezsim ennek minden eszközét, minden attribútumát ügyesen, nagyon gátlástalanul kihasználja. […] Bár velejéig hazug, a történelemhamisítás már ipari méreteket ölt, de nincs meg az alternatívája. Ellenzéki oldalról nincsenek olyan modernizációs válaszok, amelyeket az érzelmi politizálással szembe lehetne állítani. Ez a hajó elment. Idetartozik a kereszténység, a hit is” – fogalmaz Békesi. Azt is kiemeli, a társadalom nagyon jelentős része ma már érdekelt abban, hogy a rezsim hosszabb távon fennmaradjon. Egyre több a haszonélvező, és nem csupán az oligarchák, a maffiacsalád.

Az interjút teljes terjedelmében az e heti HVG-ben olvashatja
...

KIMUTATHATÓAN ÉS EREDMÉNYESEN HERGELIK A MAGYAROKAT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.08.15.


Habár már nem láthatók az utcákon, a köztereken, az utak mentén a „Ha Magyarországra jössz...” plakátok, azok beleégtek a magyarok agyába...és lelkébe is. Lélekromboló és humánumleépítő hatásait mi sem mutatja jobban, mint a Pew Research felmérésének az eredménye, amely az elmúlt huszonnégy órában végigszáguldott a magyar sajtón. A helyzet – a magyarok negatív hozzáállása a menekültekhez és a bevándorlókhoz – egyre rosszabb, ahogy az feketén-fehéren kimutatható a különféle felmérésekből, amelyek részben a 2015-ös menekültválság előtt, részben azóta készültek. Míg 2010-ben a magyaroknak csak a 29 százaléka volt idegenellenes, 2­017 elején már 60. Tavaly – egy másik felmérés szerint – 76 százalék elutasította több menekült és 68 százalék több bevándorló befogadását.

A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont” – ezzel a mondattal indította el Orbán Viktor 2015 januárjában a kormány bevándorlás- és menekültellenes kommunikációját.

Csak pár hónapot kellett várni, s megjelentek az ennél már sokkal durvább elutasítást közvetítő kék plakátok, majd következett a „Nemzeti Konzultáció a bevándorlásról és terrorizmusról”, majd a kormány szándékait hűen követő CÖF „migránssimogató” ellenzék – és persze a menekültek – ellenes hangulatot korbácsoló plakátkampánya, párosulva a határok lezárásával, s a folyamatosan sulykolt idegengyűlőlettel...

ORBÁN AZ OROSZ KÉMBANKKAL BECSAPJA AMERIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.08.15.


Orbán a szokásos pávatáncot járja (magyarul ezt megtévesztésnek, álnokságnak és hazudozásnak nevezik) a Moszkvából Budapestre települő Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) ügyében. Az ellenző országok szerint az orosz bank alig leplezetten a Kreml és az orosz titkosszolgálat irányítása alatt áll, kémtevékenységet folytathat, és fedőszerve lehet az orosz hírszerzésnek. Budapestre költözése egyrészt bizonyítéka annak, hogy Magyarország Putyin kezében van, Orbán kalandorpolitikája és zsarolhatósága miatt orosz gyarmat: nem tud egy ilyen költözési “ajánlatot” visszautasítani. Másrészt bizonyítéka annak, hogy Orbán rendszere ötödik hadoszlop lehet mind az EU, mind a NATO ellen irányuló orosz agressziónak.

Orbán azzal hitegeti az amerikaiakat és nyugati szövetségeseit, hogy a magyar hatóságok majd nem tartják be az egyezményt, amely diplomáciai mentességet ad az orosz bank alkalmazottainak, és gyakorlatilag korlátlan fedezéket nyújthat egy orosz kémbank által folytatott ellenséges hírszerzésnek. A valódi szándékról az tanúskodik, hogy Orbán dezinformálja nyugati szövetségeseit az orosz bank valódi tevékenységét és funkcióját illetően. Hogyan akar kontrollt gyakorolni, ha maga is részt vesz a bank “álcázásában”?

Orbán garanciája az lenne az orosz hírszerzés célpontjai felé, hogy majd a magyar titkosszolgálat ellenőrzi és szigorúan kontrollálja a bank munkatársait. Ha ettől nem nevetett fel és nem rémült meg az összes nyugati külképviselet, élén az Egyesült Államok nagykövetségének szakembereivel (nagykövetéről nem beszélünk, mert David Cornstein bácsi tökéletesen alkalmatlan a posztra, amit betölt), akkor nem ismerik sem az orosz módszereket, sem Orbán ezerszer bizonyított megbízhatatlanságát, nem beszélve a magyar kémelhárítás összetételéről és szakmai hiányosságairól.

Nemcsak arról van szó, hogy Magyarország képtelen kontroll alatt tartani és korlátozni az orosz titkosszolgálat Európai Unió területére helyezett legfőbb bázisának működését Budapesten, hanem az orbáni hamis ígéretekkel szemben a magyar állam nem is kíván semmiféle kontrollt gyakorolni, mert az oroszok e területen korlátlan mozgásteret követeltek és kaptak. Orbán kiszolgáltatott helyzetére több jel utal, a keleti nyitással, az oroszokkal való együttműködéssel ő csapdába esett, és minden jel szerint elveszítette az ország az önrendelkezését az oroszokkal szemben. Az antiliberális, nyugatellenes és oroszbarát politika, amely a szélsőjobboldal európai hatalomátvételét szolgálja, orosz befolyás alá helyezte Magyarországot Orbán európai szélsőjobboldali szövetségeseivel együtt...

RENDŐRSÉG: NEM ÜTKÖZIK A MAGYAR JOGGAL A KÜLFÖLDIEK ÉHEZTETÉSE A TRANZITZÓNÁBAN

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.08.15.


(...) az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna.”

Ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek, aki a magyar tranzitzónákban történt rendszeres éheztetések miatt tett feljelentést. A rendőrség visszadobta Szél feljelentését, és többek között ezzel érvelnek, hogy a magyar törvények nem írják elő, hogy ételt kellene adni a tranzitzónában lévő, "idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek" részére, így ha éheztetik is őket, az nem törvénysértés.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a feljelentés elutasításában arra is kitér, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyan eddig minden esetben arra kötelezte a magyar hatóságokat, hogy hagyják abba a külföldiek éheztetését, de ebből nem szabad általánosítani, és arra következtetni, hogy ezeknek az embereknek ételt kellene adnunk.

Az EJEB által meghozott ideiglenes döntés ugyanakkor nem értelmezhető
kiterjesztően, csak egyedi esetekre vonatkozik és ellenkező döntésig a hazai jogrendszer szerint kell eljárni


- írta Szélnek a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség azt is hozzáteszi, hogy a Szél Bernadett által becsatolt bírósági iratokból, amikben a külföldiek nevét anonimizálták, és csak kezdőbetűvel jelölik, nem derül ki pontosan azoknak a külföldieknek a jogi státusza, akik nem kaptak enni a tranzitzónában, mintha ugyan a nyomozás keretében nem az ő dolguk lenne az eset körülményeit kideríteni.

A rendőrség leszögezi, hogy a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, így az ott lévő emberek semmiképpen sem minősülnek fogvatartottnak, ez azért fontos, mert ha azok lennének, akkor muszáj lenne enni adni nekik...

MAGYAR GAZDASÁG: TÚL A CSÚCSON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.08.15.


A várakozásokra rácáfolva a második negyedévben 4,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Jövőre négy százalék alá kerül az ütem.

Minden uniós államot lekörözve folytatódott magyar gazdaság növekedése a második negyedévben is: a KSH adatai szerint éves szinten 4,9, szezonálisan és naptárhatással tisztíva pedig 5,1 százalékkal volt magasabb a bruttó hazai termék (GDP) értéke mint egy évvel korábban. (Az elemzők előzetesen 4,6 százalékos nyers növekedési adatot vártak.) Ezzel az 5,1 százalékkal a magyar gazdaság meg is szerezte az első helyet az Unióban, a második helyen a román gazdaság tudott nőni leginkább, éves szinten 4,6 százalékkal. A hazai gazdaság az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt – ezzel is a lista élén vagyunk. A KSH gyorselemzése szerint a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. 

Az elemzők szerint ugyan a magyar gazdaság túljutott a növekedési csúcson, ám a lassulása jóval visszafogottabb lesz, és az idei bővülése elérheti a 4,5 százalékot. A növekedést lassítja a romló uniós környezet, ám a belső motorok még húznak. Míg az elemzők szerint az idei növekedés valahol 4,5-4,9 százalékos sávban lesz, a kormány nevében nyilatkozó Varga Mihály pénzügyminiszter szerint 4,3-4,4 százalékkal nőhet az idén a magyar gazdaság a kormány által a korábban várt 4 százalékkal szemben – ezzel a kormány adta a legpesszimistább előrejelzést. A pénzügyminiszter közleményében első ízben megosztotta azt is, hogy a tárca számításai szerint a kormányzati keresletösztönző intézkedések - a hatéves bérmegállapodás, a kormány versenyképességi programja, a magyar családok otthonteremtésének elősegítése, valamint a beruházásösztönző gazdasági környezet - együttesen 1,6 százalékponttal járultak hozzá a mostani növekedéshez. Ráadásul az ilyenkor szokásos államháztartási hiánynövekedés is elmaradt, vagyis most tényleg minden összejött a magyar gazdaságpolitikának...

TÁBLÁKON KIVIRÁGZOTT PENÉSZ VÁRJA A SZÉTÁZTATOTT KAPOSVÁRI ISKOLA DIÁKJAIT?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.08.15.


Sajátos helyi szokás lett Kaposváron, ahogy a májusban özönvízszerűen elázott iskola diákjainak családja és a kétségbeesett tanárok kívülről azt figyelik, dolgoznak-e a tönkrement épületen, lesz-e helyük, ahol becsöngetnek szeptemberben. Még az is felmerült, hogy az országban egyedülálló módon itt a nyári vakáció után kapásból iskolaszünettel indul a félév. Kérdés, hogy a helyi nagy beruházásoknál rendre befutó cégnek vajon miért nem volt elég egy egész nyár a károk elhárítására. Az önkormányzattól ezt hiába próbáltuk megtudni, a polgármester lapít.

„Óvodákat és iskolákat újítottunk fel a legkisebbeknek, hogy ők, s az őket tanítók méltó körülmények között készülhessenek” – így dicsekedett a kaposvári polgármester, Szita Károly azon a szórólapon, amivel nemrég városszerte telepakolták a helyi választópolgárok postaládáját valószínűleg már az őszi önkormányzati választásokra gondolva.

A kampányanyagban a fideszes városvezető pont a három éve elindított, de rögvest „évszázados”-ként emlegetett fejlesztési terv eredményeit sorolta vég nélkül, így hozta fel a gyerekeknek „méltó” körülményeket biztosító beruházásokat is. Ahogy politikusi pátosszal cukiskodott: ugyan „a követ kicserélhetjük, építhetünk újabb csodákat, ám a köveket a szívek, a gyermekek mosolya, a családok jóléte (…) tartja egyben igazán, ezért építjük most is a jövőt!”.

Csakhogy van egy iskola a megyei jogú városban, amelynek több száz diákja és családjuk arcára fagy a mosoly, ha az alig pár hét múlva induló tanévre gondolnak, és "csodák építése" helyett beérnék azzal is, ha egy rendes tető alatt, egy száraz iskolát sikerülne összehozni a nyáron. Ugyanis a Gárdonyi Géza Tagiskola még májusban teljesen használhatatlanná vált: éppen az intézmény energetikai fejlesztése zajlott, amikor a tető- és hőszigetelés cseréje közben az országosan gondot okozó, heves esőzés lecsapott a városra.

Ahogy megírtuk, az építési munkák miatt éppen akkor megbontott tető miatt szabályosan ömlött be az esővíz, a termeket, folyósokat, tornatermet eláztatva, ráadásul az álmennyezet annyira megszívta magát, hogy attól féltek, az is bármikor leszakadhat. Így a gyerekek nem mehettek be az iskolába, először rendkívüli szünetet rendeltek el, majd a város egy távoli pontján lévő középiskola kollégiumától kölcsönkért termekben fogadták be az egész tagiskolát. Naponta buszoztatták a több száz gyereket, de úgy gondolták, pár hetet kibírnak a tanévzárásig, nyáron pedig bőven lesz idő a károk elhárítására...

SOKBA KERÜL A PROPAGANDA, EGY ÉV ALATT 65 MILLIÁRD MENT EL ÁLLAMI KOMMUNIKÁCIÓRA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.08.15.


Egyetlen év alatt több mint 65 milliárd forintot költöttek kommunikációs tevékenységre különböző állami szervezetek és vállalatok. Ez nagyjából a két és félszerese annak, amit korábban a kormány célként jelölt meg. Bár az eredeti összeget lényegében a kezdetektől nem sikerül tartani, ilyen nagy mértékben azonban még sosem lépték át.

Ráadásul a legnagyobb pénzköltő éppen maga a kormány: a különböző minisztériumok közel 44 milliárd forintot kommunikáltak el, a propagandáért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig egyedül több mint 35 milliárdot költött 12 hónap alatt. A trendekben nem látható változás, sőt, épp a közelmúltban kötöttek egy 30 milliárdos keretszerződést, hogy a rendezvényszervezést már ne a kommunikációs keretből kelljen fizetni.

Azért néztük át a kommunikációs megrendeléseket, mert június közepén volt egy éve, hogy aláírták az új keretmegállapodást, amiben elvileg három évre 90 milliárdot különítettek el ilyen célra. Ám ebben a 12 hónapban látványosan felpörgött az amúgy sem visszafogott kormányzati propaganda-gépezett, így biztosnak tűnt, hogy nem sikerült tartani a korábban 25 milliárdban korlátozott, később csendben 30 milliárdosra emelt éves keretet...

VESZTEGETÉS MIATT VÁDAT EMELTEK AZ ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT ELNÖKE ELLEN

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2019.08.15.


Szeptemberben a vádlottak padjára ültetik az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét, vesztegetés bűntette miatt kell felelnie a bíróság előtt – tudta meg a 24.hu. Balogh Jánost egy titokban rögzített hangfelvétel buktatta le, amelyen az hallható, hogy fiktív kampányrendezvényeket akar lepapíroztatni egy vállalkozóval, akinek pénzt ajánl cserébe. A 2018-as országgyűlési választás előtt a Magyar Nemzet által közzétett felvételen Balogh a többi közt azt mondta:

"nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit."

Az elhangzottak szerint két rendezvény kiszámlázásáért 3,5 millió forintot utalt volna Balogh a közpénzből működő Országos Roma Önkormányzat költségvetéséből. Az elnök aprólékosan elmagyarázta a részleteket és nyomatékosította a vállalkozónak, hogy csak annyit kell az ügyletről megírnia a szervezet gazdasági igazgatójának, hogy „elnök úrral egyeztetve”.

Balogh arra is kitért, hogy ez bevált csalási forma, és hozzátette, hogy az ibrányi romanapokon számla nélkül, zsebbe ad majd egy kis pénzt a vállalkozónak. Szó szerint azt ajánlotta:

"ha ötszázat [500 ezer forintot] kapol kereken? Hármat [3 milliót] visszahozol nekem. (…) Gondold át, figyelj ide, lásd, hogy nem szarrágó vagyok, akkor kapol hatszázat. Tisztán."

A felvételen az is szóba került, hogy a valaha MSZP-közeli Balogh a körzetében inkább a fideszes Vinnai Győzőt támogatja a 2018-as parlamenti választáson a súlytalannak tartott DK-s és jobbikos jelölttel szemben, mondván, hogy a Fidesz-kormánynak hála 12 milliárd forint támogatás jön a városba. Balogh a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnökeként még 2013-ban együttműködésre lépett az MSZP-vel, nem sokkal később azonban az MCF Balogh vezetésével a fideszes Farkas Flórián-féle Lungo Dromhoz csatlakozott. Akkor Balogh jelezte, hogy támogatja a jobboldali roma szervezet Fidesz-KDNP kormánnyal közös munkáját az ORÖ-ben, amelynek 2014-ig Farkas volt az elnöke.

A felvételen az ORÖ-elnök azt is egyértelművé tette, hogy a szóban forgó 3 millió forintból a Fidesz jelöltje mellett kampányolna...

MOST LETT CSAK IGAZÁN FONTOS, HOGY ÁTGONDOLJA, TÖRLI-E MAGÁT A FACEBOOKRÓL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.15.


...A Facebook nem csak lehallgathatott bizonyos beszélgetéseket a Bloomberg szerint, de ezekről leiratot is készített, az oldal pedig alvállalkozók százainak fizetett azért, hogy a szövegek pontosságát ellenőrizzék, amihez meg kellett hallgatniuk a felvételeket, amelyeket a vállalat anonimizált.

A Facebook azzal védekezett, hogy a hallgatózáshoz a felhasználók beleegyezésére is szükség volt, így Zuckerbergék értelmezése szerint mindez tulajdonképpen engedélyezett körülmények között zajlott. A történethez azonban hozzátartozik, hogy a Bloomberg által megszólaltatott munkatársak soha nem tartották etikusnak, amit tesznek, már csak azért sem, mert a Facebook nem kötötte az orrukra, hogy mihez kezd a hanganyagokkal.

Ha az eset után inkább végérvényesen törölné magát a szolgáltatásból, itt talál hozzá közérthető segítséget. Jól gondolja meg, hogy maradni szeretne-e, a New York-i és a Stanford Egyetem ugyanis azt mondja, hogy már egy hónap Facebook nélküli élet is boldogabbá teszi az embert...

ORSZÁGOMAT EGY ELLENSÉGÉRT!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2019.08.12.


Szomorúnak látták a Kedves Vezetőt a szolgálatába szegődött lakájok. Nem szerették, ha az uraság szomorú, mert olyankor hamar méregbe gurult. Ha pedig megmérgesedett, akkor nem ismert se istent, se embert. Olyankor meneküljön, ki merre lát. Szerencsére, tudták, hogy mi lehet gyógyír a Kedves Vezető bajára. Ellenség kell neki, mert semmi mást nem szeret jobban, mint harcolni. Háborúzni, ha úgy tetszik. Egyedül ahhoz ért, abban leli örömét.

A háborúhoz, legalábbis úgy tudjuk a régiektől, három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Csak hát a régiek is tévedhetnek olykor. Kell hozzá egy negyedik dolog is: ellenség.

Ellenséget kellett keresni a Kedves Vezetőnek, mert nem volt neki nyugodása. Voltak neki korábban ellenségei számosan, és amikor végzett valamelyikkel, egy darabig el volt tünetmentesen. Legyőzte az oligarchákat például. Nem mindet, csak azokat, akik nem neki gyűjtögették a pénzt. Aztán elintézte a bankokat, háborúzott a filozófusokkal. A kockás inges tanárokkal a fekete ruhás nővérekkel. Mindegyik csatát megnyerte a Kedves Vezető, legalábbis, ezt mondták neki az udvari hírlapírók.

Nem akarták bosszantani fölöslegességekkel.

Lassanként ő maga is elhitte, hogy legyőzhetetlen. A migránsok ellen is, hogy megvédte Magyarországot! Hát még Európát! Egyedül a Világegyetemet nem védte meg, de azt is csak azért nem, mert nem jutott az eszébe.

Rövid ideg tartott az újabb nyugalom, ám aztán megint jöttek azok a csúnya elvonási tünetek. Ellenséget nekem azonnal, verte az asztalt a Kedves Vezető! Harcolni akarok, győzni!

Lett nagy sürgés-forgás az udvarban! Ki tud gyorsan kéz alól egy alig használt, működőképes ellenséget? Megszerezték neki a Sorost a háttérhatalmával együtt, bonuszként a civileket.

A Kedves Vezető legyőzte azokat is, mind egy szálig...

CHOMSKY TÍZPARANCSOLATA

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2019.08.14.


...
1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.

2.) A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet („majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naiv lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.

ITT OLVASHATÓ

MA IS SZÜKSÉG LENNE EGY WOODSTOCKRA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.08.15.


A Fidesszel szembeni frusztráció egyre erősebb. Középkelet-Európa, bár EU-ellenes, ragaszkodik az uniós tagsághoz. A rockzene az ellenállás jelképe lett. Nemzetközi lapszemle.

Dél-Korea legnagyobb hírügynöksége, a Yonhap News Agency fotóval illusztrálta azt a hírt, hogy Hajdu János, a TEK vezetője megköszönte a Hableány-tragédia áldozatainak megtalálásában segítő dél-koreai búvárok munkáját, és ez alkalomból emlékplakettet is küldött a hat mentőnek. A május végén, a Dunán történt tragédia 28 áldozatot követelt, ebből 25 dél-koreait megtaláltak a folyó mélyén, egy továbbra is hiányzik. A hajó magyar kapitányának és matrózának holttestét is megtalálták.

„A Fidesszel szembeni frusztráció egyre erősebb”

A baloldaliak szövetségre lépnek a nácikkal, csakhogy megállítsák az idegenek bevándorlását Magyarországra – címmel közöl elnagyolt elemzést a David Horowitz nevével fémjelzett FPM portál, azaz a Frontpagemag. S itt alapvetően a Jobbikhoz pártolás teóriáját adja elő a maga módján Daniel Greenfield, a cikk szerzője, aki szerint a rasszizmus a Jobbik DNS-be van kódolva. Mert nézzük csak Schneider Tamást, aki skinhead múltját és azt sem tagadja, hogy vasrúddal vert meg 1992-ben egy roma embert. Vagy itt van Gyöngyösi Márton, aki össze akarta írni a zsidókat, mivel nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. De manapság nagyot fordult a világ. A Fidesszel szembeni frusztráció egyre erősebb – tekintve, hogy az acélmarokkal kapaszkodik a hatalomba. Mindennek következményeként egy hónapja összeállt az a szövetség, amelybe a Jobbik és azok a pártok tartoznak, amelyek egykor könyörtelen kritikusai voltak a pártnak. Kitalálták, hogy az októberi helyhatósági választás erejéig a mögé a jelölt mögé állnak, aki a legesélyesebb a Fidesz jelöltjét legyőzni, bárki legyen az, akár jobbikos. A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder már februárban hangot adott súlyos aggodalmának. Annak ellenére, hogy a Fidesz továbbra is a legnépszerűbb párt, a baloldal hajlandó arra, hogy ily módon megossza a jobboldalt. S a cikk szerzője belátja, hogy ez akár be is jöhet. De ha bejön, a történelem maga alá temeti őket. Mint ahogy például a baloldal is együttműködött a nácikkal a háborúban. Vagy például miért hallottunk keveset arról is, hogy a baloldaliak miként nyomták el a náciellenes filmeket Hollywoodban?! (A cikk után sok kérdőjel marad bennünk, például az, hogy a címben megfogalmazott állításról végül egy szó sem esik).

Varga Mihály győzelmi jelentése

A kanadai Financial Post Varga Mihály pénzügyminisztert idézi, aki 2019-re is kiváló mutatókat prognosztizált, mint mondta: 4,3-4,4% GDP növekedést vár. Az első két negyedévben hazánk GDP-emelkedése 15 éves csúcsot döntött, s a tendencia az év hátralevő részében sem szakad meg..
.

ITT OLVASHATÓ

FERIHEGY VISSZAÁLLAMOSÍTÁSI TERVEI: VAGY GULYÁS, VAGY ROGÁN NEM MONDOTT IGAZAT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: BODACZ PÉTER
2019.08.14.


Míg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter váltig állította, hogy az állam nem tett ajánlatot a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, Rogán Antal a gazdasági bizottság júniusi ülésén elismerte: megpróbálták visszavenni a a légikikötőt, de nem sikerült. Valaki tehát nem mondott igazat...

A MAGYAR NARANCS 2019 / 33. SZÁMÁNAK. (2019. 08. 15.) TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MAGYAR NARANCS
2019.08.15.


Interjú
„Égő tűz a betegségből”Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító

Hogyan lehet irodalmat csinálni egy súlyos betegségből? Mi a közös a homofób dühöt kiváltó Coca-Cola-kampányban és Proust erotikus írásainak megjelenésében? Mennyiben más egy pártrendezvényen zenélni, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeumban beszélgetni? Ilyesmikről beszélgettünk a nagy nyári hőségben.

VÉLEMÉNY

Sajó László: Öt és feles

Itt volt május elseje (Tour de Csepel) Tévésmacinak

Schneller István
Műemlékkonzerv vagy hitelesség
Megmarad-e világörökségnek Budapest?

Az UNESCO Világörökség Bizottságának júliusi döntései nyomán felmerült, hogy a budapesti világörökségi helyszínt veszélyeztetetté minősítsék, és ellehetetlenült az egykori római limes világörökségi listára kerülése is.

A szerk.
Buszon

Vélnénk, nem túl nagy elvárás az A pontból a B pontba hőség idején eljutni igyekvő fővárosi polgárság részéről a főváros és az ország választott képviselői, vezetői irányába az, hogy eljutás közben ne legyenek rosszul, ne főjenek meg, ne akarják magukat és utastársaikat rosszullétükben összehányni.
A szerk.
Mocsokban

Donáth Lászlót feljelentette valaki. Semmi ok az izgalomra, a feljelentő és Donáth László is nyugodt lehet, ügyük a legjobb kezekben van, a rendőrség vizsgálja.

POLITIKA

Gátlástalan építkezés a Belvárosban, fideszes hátszéllel
Barbároknak lehet!

Egy több mint százéves V. kerületi társasházban a magyar állam nem tud érvényt szerezni a törvényeknek. A háttérben egy volt FTC-elnök és a fideszes Becsó Zsolt alakja sejlik fel – utóbbi üzlettársa akar vendéglátóhelyet nyitni a Hold utcában.
Fogyatékossággal élők, akik önállóságra vágynak
Másokra utalva

Sok fogyatékossággal élő személy segítséggel képes lenne az önálló(bb) életre is. A legtöbb támogató szolgálat azonban csak hétköznap érhető el 8 és 16 óra között, mert a 24 órás ügyelethez rengeteg szakember hiányzik.
Hazavághatja a felsőoktatást a kormány új nyelvvizsga-követelménye
Időzített bomba

A középiskolások mellett egyes egyetemek és szakok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, miután jövőre kötelező lesz a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. Sokan arra számítanak, hogy az utolsó pillanatban enyhülni fog a kormányzati szigor.
Interjú
„Most azt rombolják le”Bozóki András politológus, egyetemi tanár

Új könyvében az értelmiség rendszerváltásban betöltött szerepét, majd háttérbe vonulását elemzi. Kutatásai szerint a döntő változások kezdeményezéséhez szükséges kritikus tömeg alkalmanként nem is olyan nagy.

Hozhatnak-e újra győzelmet Donald Trumpnak a rasszista kirohanásai?
Az út El Pasóig

Július közepén Donald Trump négy színes bőrű demokrata képviselőnőnek üzente meg a Twitteren, hogy „menjenek haza”, és inkább azokat az országokat segítsék rendbe tenni, ahonnan származnak. Az alig burkolt rasszizmus erős vitát váltott ki, melynek során még az is felmerült, hogy mindez egy jól megtervezett stratégia része.

KULTÚRA

Lemez
Lise Davidsen: Wagner, Strauss

Koncert
Richard Ashcroft

Lemez
World music: királynők...

...hercegnők és más ékes címek – a hónap istennői.
Koncert
Trónfosztás 
Franz Ferdinand

Érdekes megfigyelni, hogy egyes zenekarok státusa hogyan változik az évek során: például nyolc éve a The National még a kora esti sávban lépett fel a Szigeten, míg az idén már a headliner pozíció jutott nekik, míg ennek pont az ellenkezője történt a Franz Ferdinanddal.
Koncert
Introvertált rocksztárok
The National

Aki csak lemezről ismeri az értelmiségi melankólia amerikai helytartóit, az meglepődhetett, milyen energikus, az idei Sziget egyik legjobbjának bizonyuló koncertet adott a The National.

Tánc
Drew Dollaz

rés a présen
„Néha hiányzik a nagyszínpad”
Czeizel Gábor rendező

Színház
Petőfi, a zászló
Balázs Ágnes: Petőfi-játék

Valljuk be őszintén, egy ideje már nemigen keressük Petőfit. A 2023-as újévig kerek évforduló sem késztet minket erre, és egyelőre még a kultúrharc matadorai sem bélyegezték meg posztumusz a költő bűnös világforradalmiságát, hogy ezzel akaratlanul is (újra)olvastassák a közönséggel e 19.

Rádió
Honnan indultunk?
A rendszerváltásról a Klubrádióban

Néhány éve szántunk már pár szót a rendszerváltás emlékezetének egy műsorsorozat apropóján (lásd: Beleborzongtak, Magyar Narancs, 2014. június 26.). A Kossuthon futott Rendszerváltók – 1989-ről olyanokat írtunk, hogy ez „egy fontos és rossz műsor”, s így nincs sok értelme beszélni az egészről.

Kiállítás
Az ember, aki ott sem volt
Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr

1969. július 20-án landolt az Apollo 11 a Holdon, a sikeres leszállást és a két űrhajós, Neil Armstrong és Edwin Aldrin első sétáját a televízió élőben közvetítette.

Könyv
Élni tovább
Arnon Grunberg: Anyajegyek

Nyilvánvalóan önéletrajzi ihletettségű, bár néhány pontján erősen abszurdba hajló mű Arnon Grunberg magyarul legújabban kiadott – az életmű többi darabjához hasonlóan Wekerle Szabolcs lendületes fordításában olvasható – regénye, az eredetileg 2016-os Anyajegyek.
Könyv
Újracsomagolt történelem
Mary Beard: SPQR – Az ókori Róma története; Dan Jones: A templomosok

Brit tudósok – ha mára valamely kedélyes félreértés folytán megmosolyogtatóvá és enyhén lekicsinylővé is vált ez a szókapcsolat, azért egészen nyilvánvaló, hogy a tiszteletteljes kalaplengetés sokkalta indokoltabb reakció lenne.
Vita a Szépírók Társaságában a szervezet szerepéről
Helykeresés

Az állami erőirodalom térnyerése és az ellenzékinek tartott írószervezetek kivéreztetése miatt éles viták zajlanak a Szépírók Társaságában: hogyan őrizhető meg a hitelesség és tartható felszínen a társaság?

ÉLET + MÓD

Zöld Sziget
Betelt a repohár

Kipusztultak az unikornisok, kisebb a hippikoszorú, a mikroműanyagoktól rettegvén pedig megritkultak a csillámszakállas férfiak is. Egy divatjelenség volt idén: a tudatosság. A tavalyi Love Revolution üzenete a Föld megmentésére szűkült.

Gyerekek és a klímaszorongás
A sokk után

A szakértők egyre borúlátóbban beszélnek az emberiség és a bolygó jövőjéről, a legpesszimistábbak (vagy legrealistábbak) alig néhány évtizedet prognosztizálnak az összeomlásig. Hogyan élik meg a mai gyerekek a klímakatasztrófával fenyegető, sötét jövőképet?

Hőhullámok és halálozás
Kritikus állapot

A kitartó hőség nemcsak merő kellemetlenség, de szinte észrevétlenül szedi az áldozatait is.

BLOG

Quentin Tarantino pályaképe
Képeslapok a papa mozijából

Kicsit olyan, mint mi, nézők. Érti, mit akarunk látni és azt rendezi, amit – ő nyíltan és mi titkon – látni szeretnénk. Abból csinál viccet, amiből nem volna szabad és mi hálásan nevetünk – aztán néha kicsit el is szégyelljük magunkat.
Film
Elvis él?
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy… Hollywood

Mindenekelőtt tisztázzuk: a művész új filmje nem szól semmiről.

ÖLDÖKLŐ ACSARKODÁS UTÁN ELINDULT A FERENCVÁROSI ELŐVÁLASZTÁS

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.08.14.


Viharos előzmények után Ferencvárosban szerdán reggel nyolckor elindult az ellenzéki előválasztás. Augusztus 14. reggeltől – augusztus 16. 14 óráig szavazhatnak a IX. kerületiek, hogy a Momentum, az MSZP és a Jobbik támogatását bíró ex-LMP-s Jancsó Andrea önkormányzati képviselő vagy az Együtt volt politikusa, az LMP, a Kulcs Egyesület és a Kutyapárt támogatásával induló Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő legyen-e Bácskai János fideszes polgármester kihívója az őszi önkormányzati választásokon

Ferencváros (a budapesti főpolgármester-választás mellett) az egyetlen hely Magyarországon, ahol az ellenzéki jelöltek előválasztáson döntik el, hogy ki induljon a Fidesz ellen. (Ettől függetlenül, majd ne csodálkozzon senki, ha a voksolást követően egyéb jelöltek is felbukkannak! Nem lenne példátlan az eset. Elég csak a szomszédos Józsefvárosra gondolni.)...

KITÁLALT A GYULAI EXFIDESZES VEZETŐ A VÁROS ELITJÉRŐL

INDEX
Szerző: DA
2019.08.15.


Állítása szerint a Fidesz vezetőinek, köztük Orbán Viktornak szánta egy volt fideszes politikus azt a dokumentumot, amelyben Gyula város belső politikai-gazdasági viszonyait és egy, a helyi vezetéssel állítólag összenőtt üzleti kört leplezett le, csakhogy a dolgozat végül kézről kézre járt, még az Indexhez is eljutott. Gyula fideszes polgármestere rágalmazás miatt feljelentette a szerzőt, aki nem tekinti magát árulónak, de ha a Fidesz első emberei nem lépnek az ügyben, függetlenként indul majd az őszi önkormányzati választáson.

VOLT OLYAN ÉV AZ ELMÚLT ÖT ÉS FÉL ÉVBEN, AMIKOR A GYULA VÁROSA ÁLTAL KIÍRT KÖZBESZERZÉSEK 93 SZÁZALÉKÁT EGY OLYAN CÉG NYERTE EL, AMELYIKNEK A TULAJDONOSA 2010 ÓTA ÖSSZE VAN NŐVE A HELYI FIDESZES VÁROSVEZETÉSSEL.

Ez az egyik, de még csak nem is a legerősebb állítása annak a több mint húszoldalas írásnak, ami újabban felborzolta a kedélyeket a gyulai fideszesek körében és úgy általában a helyi közéletben.

Persze nem azért, mert a közbeszerzéseket és a helyi politikát kicsit is jobban ismerők eddig nem tudták volna, hogy a jelenlegi rendszer haszonélvezőit melyik vállalkozók között kell keresni, hanem azért, mert az ominózus dolgozat írója, Galbács Mihály korábban maga is befolyásos fideszes figurának számított: a jelenlegi fideszes polgármester, Görgényi Ernő helyetteseként évekig ő volt a gazdasági alpolgármester. Aztán tavaly tavasszal az összes pozíciójából kiszorították, miután nyílt konfliktusba keveredett a helyi vezetéssel.

A június végén íródott Galbács-dolgozat, amelyet a szerző saját aláírásával is ellátott és elsődlegesen a Fidesz felső vezetőinek, köztük Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak szánt, valahogyan sokszorozódott és több helyre, köztük az Indexhez is eljutott. Galbács lapunknak azt mondta, nem tudja, hogyan került a dokumentum végül másokhoz, köztük a jelenlegi polgármesterhez, de állítja: nem a nyilvánosságnak szánta...

AZ ORVOSI KAMARA HADÜZENETE AZ ELNÖK POZÍCIÓJÁNAK MEGŐRZÉSÉT SZOLGÁLJA

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.08.15.


Veszélyben van a biztonságos betegellátás Magyarországon! - húzta meg a vészharangot a Magyar Orvosi Kamara. A szakmai szervezet honlapján közleményben jelezte, hogy azonnali változásokat követel a kormánytól. Az egymást érő egészségügyi botrányok ugyanis már jó ideje jelzik, hogy a jelenlegi körülmények között hiányzik a gyógyító munka feltétele. Az orvoshiány miatt a betegeket sokszor csak önként vállalt túlmunkával képesek gyógyítani, ami azonban már veszélyezteti a dolgozók egészségét, ráadásul sérti az érvényben lévő munkaügyi szabályzatot. A szaporodó kórházi botrányok miatt az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált a túlmunka megtagadása is.

Az Orvosi Kamara Közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy bár korábban ígéretes párbeszédet folytattak az állami vezetőkkel, de a kecsegtető tárgyalások ellenére nem született intézkedés, amely az egészségügy problémáit megoldhatná. Az egészségügyben dolgozók számára hiányzik a kiszámíthatóság és tervezhető jövőkép. Késik a bérfelzárkóztatás, legfeljebb ígéretek hangzanak el az egészségügyi államtitkárságtól. A propaganda szerint az ápolónők bérét 690 ezer forintra emelik majd, de a nyugdíj előtt álló orvos is legfeljebb 560 ezer forintot kap...

ÚJABB NÉPSZAVAZÁSI KÉRDÉSEKKEL BOMBÁZZÁK AZ NVB-T A NYUGDÍJASOK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.08.14.


Az elutasított júniusi csomag után újabb négy népszavazási kezdeményezés kérdését adja be szerda délelőtt az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület vezetője a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

Karácsony Mihály a többi országos nyugdíjas szervezet vezetőjével összefogva, az ő aláírásukkal is támogatva szeretné megkérdezni a felnőtt állampolgárokat, hogy akarják-e a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását és azt, hogy szervezetük delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését. 

Szerintük arról is népszavazáson kellene dönteni, hogy a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására is. Külön javaslat, hogy a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao – törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák. A felvetésre, hogy adóügyekben nem lehet népszavazást indítani, Karácsony Mihály azt felelte, adónemekről valóban nem, de értelmezésük szerint ezek mértékéről meg lehet kérdezni a lakosság véleményét. 

A negyedik népszavazási kérdés a milliós nyugdíjak kifizetésének akar gátat szabni a jelenlegi korlátok átalakításával. Karácsony Mihály arra emlékeztetett, hogy a nettó 372 és 420 ezer forint közötti fizetéseknek a mostani törvény alapján a 90, míg az e fölötti kereseteknek a 80 százalékát veszik figyelembe a nyugdíjak kiszámításakor, ezeket a mértékeket szeretnék 10 és 5 százalékra csökkenteni, amivel nagyjából 600 ezer forint környékén húzhatnák meg a nyugdíjkifizetések határát...

KÍSÉRLETI NYULAKKÁ TETTÉK AZ AKADÉMIKUSOKAT – ORBÁN VIKTOR ÁTVETTE AZ IRÁNYÍTÁST A TUDOMÁNYBAN IS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2019.08.15.


Maróth Miklós, az MTA-tól kiszervezett kutatóhálózat vezetője szinte nem is titkolja: mostantól a kormány, személy szerint Orbán Viktor határozza meg, miről is folyjék a tudományos kutatás. A Nature magazin a politika és a tudomány legkomolyabb konfliktusainak egyikeként tartja számon a Magyar Tudományos Akadémia szétverését.

Rendkívül erőteljesen nyitott új posztján Maróth Miklós, az MTA-ról leválasztott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) vezetője, aki legelső nyilatkozatai egyikében felelőtlennek nevezte és uszítással vádolta az Akadémia átszervezése ellen tiltakozó dolgozókat. Maróth ezzel lényegében megbélyegezte a teljes Akadémiát, amelynek közgyűlése tavaly decemberben elsöprő többséggel, kilencvenszázalékos szavazati aránnyal fogadott el több olyan határozatot, amely a kutatóhálózata jövőjével volt kapcsolatos. Az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete ugyanakkor feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, egyben kinyilvánította: „a kutatóintézet-hálózat szerkezetének változtatását az MTA csak akkor tartja elfogadhatónak, ha érdemi elemzés nyomán bizonyítható, hogy az az összmagyar tudomány érdekét szolgálja”.

Nos, ilyen érdemi elemzést még soha senki nem tett le az asztalra, épp ellenkezőleg: bár Palkovics László innovációs miniszter, a kutatóhálózat államosításának kiötlője és végrehajtója folyamatosan a németországi Max Planck intézet működésére hivatkozik a magyarországi átalakítások kapcsán, épp a legjelesebb német tudósok tiltakoznak az ilyesfajta összehasonlítás ellen. Ők nyílt levélben tették helyre Palkovics miniszter állításait. Az aláírók közt, mások mellett, szerepelt a Palkovics által hivatkozott Max Planck intézet egyik vezetője is. Ám leleplezett hazugságok ide vagy oda, mindez nem akadályozta az Országgyűlés fideszes többségét abban, hogy szétverje a magyar tudományt, aminek következtében már több magyar tudós is jelezte, hogy munkáját nem Magyarországon folytatja...

FURCSA ÜGYLETTEL SZEREZTE MEG A POSTAPALOTÁT AZ MNB

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.08.15.Az épület felújítása még nem készült el, ám kiderült: a jegybank nem csak a Postapalotát vette meg a Pallas Athéné alapítványoktól, hanem az egész céget, amely a projektet bonyolítja, jórészt a cég adósságának megvásárlásával. Az alapítványok rekordösszeget, majdnem 200 milliárd forintot fektettek a saját cégeikbe. Ugyanakkor százmilliónyi vagyonuk ragadt be a felszámolás alatt álló NHB Bankba, akárcsak a brókerbotrányban érintett ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 31-ével megvásárolta a jegybank Pallas Athéné-alapítványainak vagyonkezelő cégétől az Optimum-Penta Ingatlanbefektetési Kft-t, a Széll Kálmán téri volt Postapalota tulajdonosát – tudta meg a hvg.hu az MNB-től és a vagyonkezelőtől, az Optima Zrt.-től.

A Penta 2016-ban vette meg a Postapalotát 22,3 millió euróért (mai árfolyamon 7,1 milliárd forintért), miután az alapítványok 2031-ben lejáró vállalati kötvények formájában 7,8 milliárd forintot tettek a cégbe – ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Penta kötvényeket bocsátott ki, amelyeket az alapítványok vásároltak meg. A cég a felújításra közel ekkora összegű hitelt vett fel, ehhez pedig az alapítványok nyújtottak biztosítékot, eredetileg államkötvények formájában, de azok 2018 szeptemberében lejártak, így pénzzel pótolták őket egy, az MKB Banknál vezetett hitelfedezeti számlán.

Az MNB 2018 júniusában jelentette be, hogy a 22,1 millió euró értékű felújítás után 45,3 millió euróért „tulajdonába kerül” a budai épület. A Postapalotára két hónappal később 11,2 milliárd forint értékű jelzálogot jegyeztek be az MNB nevére. Vagyis a Penta az alapítványoktól kapott kvázi kölcsönből vette meg a Postapalotát, az alapítványok kezességével felvett hitelből látott neki a felújításnak, végül pedig a jegybank megvásárolta az egész Pentát Postapalotástul. Itt még érdemes megjegyezni, hogy az alapítványok 2014-ben az MNB-től kapták a kezdőtőkéjüket (nem aprópénzről van szó, hanem több mint 260 milliárd forintról), azóta azt forgatják – jelen esetben úgy, hogy ingatlanbefektetést csinálnak az MNB-nek...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN EGY AUTORITER DEMAGÓG, DE EGYÁLTALÁN NEM LEHET NYUGODT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.08.15.Tagesspiegel 

A kommentár úgy véli, hogy Nyugatról rosszul látszik és Kelet-Európában jobban áll a demokrácia, mint ahogyan azt sokan hiszik. Azaz a tekintélyelvű populistáknak egyáltalán nincs könnyű dolguk, ráadásul egy sor kedvező hír érkezik a térségből. De ettől még Magyarországon egy autoriter demagóg van hatalmon, aki rasszista jelszavakkal mozgósítja választóit a nem létező menekültek ellen és baj van Romániában, Lengyelországban, valamint Csehországban is. Ám nincs szó arról, ami nyugati politikai és gazdasági körökben, de a közvéleményben is járja a volt szocialista államokról, ti. hogy ott az emberek nem is akarnak mást, mert nem tudják, hogy mehetnének jobban is a dolgok. Valójában nagyon is tisztában vannak az alternatívákkal. A változások az új szlovák államfő megválasztásával kezdődtek. Caputová nyíltan szembeszáll Orbán illiberális túlkapásaival. Aztán a csehek mutatták meg, hogy nem tűrik a törvénytelen támogatásokkal megvádolt Babist. Majd a románok követték a cseh példát és tízezrek vonultak az utcákra, a kormánypárti korrupció ellen tiltakozva. De mutatkoznak kedvező jelek Szerbiában, Albániában és Ukrajnában is. Oroszországban Putyin beleütközik az elnyomás korlátaiba, egyre népszerűtlenebb. Vagyis nincs szinte természetesnek tekinthető megosztottság a tekintélyelvű Kelet és a demokratikus Nyugat között. Utóbbi állítást amúgy is hiteltelenné teszi Salvini felemelkedése. Természetesen semmiképpen nem biztos, hogy az ellenzéki mozgalmak sikerre jutnak, Moszkvától Tiranáig. Ezért igen sürgető, hogy sok nyugat-európai szabaduljon meg a felsőbbrendű tudatlanságtól, ami a Keleten folyó harcot illeti. Határozottan azok oldalára kell állni, akik a demokratikus jogok védelmében szót emelnek a hatalmi visszaélések ellen. A demokrácia nem állapot, hanem folyamat, amiért folyamatosan meg kell harcolni. Mind Keleten, mind Nyugaton.

A rugalmas kelet-európai gazdaságok bizonyítják az egyre gyengébb gazdasági eredményeket felmutató Nyugattal szemben, hogy hozhatnak eredményt az ösztönző programok. Ezzel együtt azért vannak kérdőjelek. Ám részben a nagy munkaerő kereslet és a kormányzati költekezés folytán az EU új tagjai átvészelték azt a globális vihart, amely visszaesésbe taszította Nagy-Britanniát és Németországot, még akkor is, ha a növekedés 3 év óta először lassult mind a hat országban. Sőt, Magyarország, Csehország és Románia felülmúlta a várakozásokat, ámbár mostantól valószínűleg csökken az ütem. De hát ezek a kormányok öntik a pénzt a gazdaságba. És Orbán máris megígért jövőre két kiigazítási csomagot, arról nem beszélve, hogy az MNB könnyíteni kíván a hitelfelvételeken, mind a háztartások, mind a vállalatok esetében. A hangsúly az exportvezérelt növekedésről a fogyasztás serkentésére tevődött át. A munkaerőhiány miatt emelkednek a bérek, az emberek jelzálogkölcsönöket vesznek fel és új autót vásárolnak. A nagy kérdés az, hogy a hazai intézkedések képesek-e ellensúlyozni a világgazdaság egészének lassulását. A JPMorgan máris visszavett regionális előrejelzéséből.

A konzervatív lap arra figyelmeztet, hogy nem szabad feladni a védekezést a diktátorokkal szemben, és noha ismét divatba jött az erőskezű vezetés gondolata, érdemes felidézni, hogy sokféle út vezethet az önkényuralomhoz. Éppen ebben segít a hong kongi egyetem egyik professzorának most megjelent könyve, a „Hogyan legyünk diktátorok”, amely 8 olyan, 20. századi politikus életútját tekinti át, aki Hruscsov szavaival személyi kultuszt hívott életre. A szerző, Frank Dikötter rámutat, hogy a jelenségtől még a demokratikus államok sem mentesek, mert ott is hatalomra kerülhetnek olyanok, akik narcisztikusak, illetve a személyiségük taszító, ám ez még nem jelenti azt, hogy az adott ország lejtőn csúszna a zsarnokság felé. Mert lehet, hogy Orbán Viktor leszalámizza a demokráciát, Trump megosztó egoista és Salvini uszít a migránsok ellen, ám az még messze van, hogy berekesszék a parlamentet, elnémítsák a sajtót és egy éjszaka a titkosrendőrség kopogtasson az ajtón. Megjegyzi azonban, hogy Kína azért már rátért erre az útra. És abban igencsak igaza van a kötetnek, hogy jobb félni, mint megijedni, azaz figyelni kell nagyon. Hiszen minden elkezdődött valahogyan. Az pedig különösen aggasztó, hogy minél távolabb kerülünk Mao és Mussolini évszázadától, sokak számára annál kevésbé tűnik aggasztónak, hogy miként is történt.

SEMJÉN PELENKÁJA ÉS MÁS TÖRTÉNETEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.08.15.


Úgy alakult az élet, hogy ma ismét Semjén elvtárssal kezdjük az elmélkedést, miután és aztán természetszerűleg egészen máshol érünk partot. Olybá tűnhetne, hogy én pikkelek a pátoszos gyilkosra, pedig dehogy. Csak nézegetem őtet, hallgatom a mérhetetlen bölcsességét neki, ahogy vinnyogva szeretne megfelelni a főnöke hóbortjainak, s ettől mindig beleszalad a kifent rohamkésbe. Nem lehet egyszerű a nyamvadt élete, ahogy huhogva köröz fölötte a rézfaszú bagoly, készen arra, hogy pokolra szálljon vele, mert aki Istent megcsalja, azt elviszi az Ördög.

De ez legyen Semjén gyilkos elvtárs saját bejáratú nyomora, én csak figyelem, ahogy most magyarkodik, szuszog és nekivicsorít a falnak. “Van olyan idő, amikor a fregolin száradó pelenka a nemzeti zászló jelentését is hordozza a magyar élni akarás szimbólumaként.” – Ilyet épeszű ember nem mond. Bár érteni vélem, hogy a költő jelképet akart alkotni, szimbólumot mintegy, amely egyként fejezi ki a nemzet, a haza, a születés, a család, a magyarság szentségét és Orbán valagát is, de ez a kísérlet nem sikerült valami jól, erős híja van benne az értelemnek.

Mondhatni, szarul sikerült, amit érthetünk szó szerint is, midőn a pelenkákat a fényes szellők lengetik és fújják, mint nemzeti lobogót. Ez a vég, azt hiszem, vagy a vég kezdete, és tényleg jobb lenne, ha Semjén elvtárs a puskáját olajozgatná csendben, farkasokkal táncolna, szarvasokkal repkedne, vagy akármi, csak fogná be végre, de erre vajmi kevés az esély. Másrészt meg, ha én Fidesz lennék meg pláne KDNP, és a szívem olyannyira nemzetien lobogna, mint amennyire hazudom, akkor tetemre hívnám Semjén elvtársat erősen.

Mégpedig, hogy ne szórakozzon Magyarország hivatalos állami jelképével, amit Alaptörvénybe foglaltunk – I. cikk (2) -, sőt, még hivatalos ünnepnapot is adtunk neki, március 16.-át – az Országgyűlés 44/2014. (XII. 17.) OGY határozata: “Az Országgyűlés, fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt…március 16. napját a magyar zászló és címer napjává nyilvánítja.”...