2017. május 6., szombat

NŐK A SZEGREGÁTUMOKBAN

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.05.05.Nőként dolgozom velük. Értük. Meg persze a gyerekeikért, de jól tudom, hogy nélkülük nem megy. Próbálom érteni őket, és hozzásegíteni ahhoz, hogy a gyerekeik más munícióval tudjanak elindulni az életben. Hogy ne ugyanazt az utat járják be az életük során, mint a szüleik.

Sokat tanultam tőlük.
Már sok mindent értek, de van, amit nem érthetek. Mert nem vagyok cigány. És nem mélyszegénységben szocializálódtam. Nincs tudásom rá, sem a roma identitás megélésére, sem a szegénység túlélésére. Hogy mit keresek mégis ott? Behúzott a probléma. Mondhatnám úgy is, hogy sokkolt. Nem bírtam nem belevonódni.

Változtatni akarok.

Mert nem akarom, hogy a szegregátumok lányai előtt a főállású anyaság legyen az egyetlen karrier. Nem akarom, hogy gyerekként szüljenek, az elsőtől, akivel az élet összehozta őket, és szüljenek gyorsan egymás után, oda, ahol sosincs elég pelenka, és ismeretlen a bébiétel. Nem akarom, hogy szó nélkül tűrjék a pofonokat, igazságtalanul, csak, mert így szokás. Hogy a családban a legtöbb teher rajtuk legyen, ők szerezzenek be mindent, főzzenek, mossanak, menjenek az iskolába, ha „felhívatják” őket. És ha valami nem úgy alakul, hogy mindenkinek jó legyen, akkor rajtuk adja ki a mérgét bárki a családban.
Nem akarom, hogy harmincéves korukra hiányozzanak a fogaik. Hogy dohányozzanak. Kikezeletlen betegségeik és a rajtuk levő terhek miatt negyvenévesen az öregség jeleit mutassa arcuk, megtört tekintetük. És krónikus betegségek végezzenek velük akkor, mikor más nők előtt ötven fölött, meg a nyugdíj után még kinyílik az élet.

Szeretném, ha tudnának mosolyogni
. Nevetni. Egymást támogatni. Büszkének lenni.

Nem akarom, hogy úgy érezzenek, természetes számukra a kirekesztés, a félrefordulás, a hátuk mögötti összesúgás, a táskák szorosabbra markolása. Hogyha a gyerekeik megnőttek, ne legyen más nekik, csak a közmunka lehetősége. Hogy normális munkalehetőségről, munkahelyről ne is álmodhassanak.

Nem bírom megtapasztalni, ahogy anyaként büszkén nézik a prostituálódó lányukat, a bűnözésből élő fiukat, mert közben azt érzik, jó úgy nekik… hiszen úgy van pénzük. Úgy nem nélkülöznek...


AZ OKTATÁSRÓL


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.05....A kérdés az, hogyan kerülhetnek magas fizetésű állami állásokba a jellemtelen, minden erkölcsi tartás híján gátlástalanul megnyilvánuló kétlábúak? Közvetlen-e a kapcsolat az iskolázatlan, nyomorban élő ember választása és a gerinctelenség megállíthatatlan nyomulása között? Ha ezt a minden nap másnapos szakállal a közönség elé álló, hajléktalannak is túl koszos kormányszóvivőt összeeresztenék a nép szomorú legaljával, azok valószínűleg undorral fordulnának el tőle.
Akkor? Mire megyünk az oktatás fejlesztésével, ha a CEU-n ilyen ócska lények kaphatnak amerikai diplomát?
A kérdésekre sokféle válasz lehetséges. Talán több helyes válasz is van.
Nem ismerem az igazán célravezetőt. De az a gyanúm, először annak a lehetőségét kellene megszüntetni, hogy állati sorban tartott emberek tengődjenek ebben az országban. Azért lehet tenni.
Az ilyen kormányszóvivővel akkor majd csak elbánunk valahogy.


ILLÚZIÓ A FIDESZ 2018-AS LEVÁLTÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.04.


2018-ban nem lehet "leváltani" a Fideszt. Ennek az esélye gyakorlatilag zérus. Abban az értelemben nem lehet, ahogy az ellenzék gondolja: hogy a Fidesz "eltűnjön" a politikai palettáról, de még abban az értelemben sem, hogy ellenzékbe szoruljon. Ehhez az kellene, hogy a mai (a Medián legutóbbi kutatása után is) bőven kétmilliós biztos szavazói tábora kb. 1,3 millió alá csökkenjen, és ezzel párhuzamosan a szavazói nagy része vagy a Jobbikhoz, vagy a az MSZP(-DK)-hoz áramoljék. Akarjuk az előbbit? Hát az utóbbit? De még ezt követően sem volna világos, milyen koalíció jönne létre a parlamentben, amely kormányozni is tudna.

Hozzáteszem, nem is szabad ilyen vágyakat táplálni, mert a Fidesz -- a maga rendíthetetlen, 1998 óta stabilan kétmilliós táborával -- igényt elégít ki, amit nem lehet megerőszakolni. Kész, ez van, a Fideszre szüksége van a kollektívumnak.

Ellenben sokan vetik fel, ej, de jó lenne, ha egy jobbközép párt felnőne, na az tudná csak a Fidesz táborát tartósan erodálni. Ez valószínűleg így is van. De egy jobbközép párt nem tud úgy felnőni, hogy a baloldali-liberális-posztideologikus szavazók voksaira ácsingózik, hanem annak a mai Fidesz-szavazók és néhány százezer bizonytalan fejébe kell "beférkőznie" és azon belül, a saját a kliséiket és meggyőződéseiket átrendezve kell alternatívát nyújtania. Másképp nem megy, nem is szabadna mennie. A balos -- "európai" jobbközépre áhítozó -- közvéleményben ellenben egy balos kép él az ilyen jobbközépről, amelyik alapvetően comme il faut, centrista, szolidáris, legalább enyhén progresszív, sorolhatnám -- csupa baloldali jelző, kicsit kvalifikálva, kicsit "toleráns", megértő kiadásban.

Tovább megyek, ha megjelenik egy ilyen párt, pl. a MoMa, az lesz is olyan hülye, hogy attól kezdve a baloldali vezetőkkel parolázik, és együtt fújják a balos kulturális krédót. Az ilyen párt maga is (piaci-) konstruktivistává válik: azt kezdi hirdetni konzervativizmus és jobbközép címén, amilyennek látni akarja a jobbközepet; és nem véve a fáradságot arra, hogy a létező kompetenciákból építsen magának hátországot, doktrínákkal nyomul az ilyen táborral szemben. "Ezzé kell válnod", tehát "ezt várom el tőled": piaci ésszerűséget, európai viselkedést, nyugatos értékrendet. Hiba. Ez a párt sosem lesz elfogadható a mai magyar jobboldalon, ahol szavazatokat kellene gyűjtenie, pontosabban éppen annak az 50 ezer embernek fog megfelelni, amelyik valójában libertárius-felvilágosult-posztmodern. Egy jelentősen premodern, polgárosulás előtti Magyarországon.

Végül pedig, ha jelentkezik egy olyan párt, mint a PKP, amelyik vállalja annak az ódiumát, hogy kimondja: a Fidesz még itt lesz a belátható időben valamilyen formában, mert vaskos igényt elégít ki, és a Fidesz leváltani nem, csak visszaszorítani lehet, ezért adott esetben -- világos feltételek mellett -- érdemes megfontolni a koalíciót is vele, az ilyen párt a fentebb idézett, sóhajtozó üzemmódban lévő közvéleménytől rögtön megkapja a magáét. Az értelem nagyobb dicséretére persze...

HOGYAN TOVÁBB DEMOKRATA PÁRT?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute / Daam Alexandra
2017.05.06.


A Demokrata Párt állami, illetve szövetségi szinten egyaránt súlyos veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt években. „Bizonyára eljött az idő, hogy a pártvezetés határozott megoldásokat kínáljon az amerikai szavazók problémáira” – írja Clare Foran a The Atlanticban megjelent írásában.

A Demokrata Párt számára ez meglehetősen nagy kihívást jelenthet, hiszen szavazóik úgy gondolják, hogy képviselőik és a kormány nem hallgatja meg őket. A The Washington Post és az ABC News felmérései szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a Demokrata Párt nem foglalkozik az átlagos amerikai polgárral. Igaz, egyetlen felmérés nem feltétlenül mérvadó, viszont több kérdést is felvet annak kapcsán, hogy miért gondolják az amerikai polgárok, hogy a Demokrata Párt eltávolodott a többségi társadalomtól.

Ohio állam egyik kongresszusi képviselője, Ryan Tim szerint ha az ország háromnegyede úgy gondolja, hogy a realitástól elszakadt a párt, az a jövőre nézve is komoly problémának bizonyulhat. Továbbá kifejtette, hogy a felmérések remélhetőleg felébresztik a „rozsda-övezetből” érkező demokrata képviselőket, akiknek államait Trump ragadta magához a novemberi elnökválasztáson.

A felmérésekből viszont további tanulságokat is le lehet szűrni, miszerint bár az amerikaiak többsége érzékelte a Demokrata Párt eltávolodását az átlagembertől, a demokraták szűk többsége, mintegy 52%-a nem értett egyet ezzel a megállapítással. Összehasonlításképpen a republikánusok 60% úgy gondolta, hogy saját pártvezetésük megfelelő figyelmet szentel szavazói bázisának.

A felmérések eredményei talán úgy értelmezhetők, hogy a demokrata szavazók igyekeznek magyarázatot találni az elvesztett elnökválasztás eredményére, míg a republikánus szavazók éppen a győzelem miatt gondolhatják úgy, hogy pártjuk sikeresebben tudja megszólítani a szavazókat. Továbbá az is elképzelhető, hogy az Obama-adminisztráció alatt a demokrata képviselők drasztikusan csökkenő száma az állami törvényhozásokban azt az érzést erősítheti, hogy a demokraták elszakadtak az átlagemberek mindennapi ügyeitől.

Egyes demokrata törvényhozók szerint egy új gazdasági programmal lehet visszanyerni elvesztett szavazókat. A Michigan állambeli demokraták képviselője, Debbie Dingel szerint a munkások érdekeiért kéne kiállnia pártjának. Dingel szerint Clintonnak, hasonlóan Trumphoz, nem szabadott volna támogatni a csendes–óceáni partnerséget, mert az amerikai munkások jogosan féltették megélhetésüket...

ÉS PICSÁN KELL RÚGNI AZT A KORMÁNYT, AZT AZ ILLETÉKES MINISZTERT, AZT AZ ÁLLAMTITKÁRT, AZT AZ INTÉZMÉNYVEZETŐT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.05.


A gödi TOPhÁZ Speciális Otthonnal kapcsolatos cikk első része ITT olvasható.

Igen, tudjuk, milyen horrorisztikus állapotok vannak egyes kórházakban. Itt is, ahogyan az idősotthonokban, vagy a mentálisan sérült emberek ellátását végző intézményekben, vannak kivételek. Sőt, intézményen belül is találunk végtelenül hivatásszerető, emberséges orvosokat és ápolókat és találunk olyanokat, akikre egy cserép muskátlit sem bíznánk rá nyugodt szívvel. Az a baj ezekkel a történetekkel, hogy szemet hunyunk. Mindannyian. Elfogadjuk, hogy ez van, mert mindig is ez volt, tehát ez a dolgok rendje.

Ezzel párhuzamosan a szakma is szemet huny. Mert kevés az ember, mert kevés a fizetés. És mert kevés a fizetés és mert az egészségügyi dolgozók Európában mindenhol keresettek és sok országban megbecsültek is, ezért egy egészen érdekes szelekció alakult ki. Ahogy én látom, zömmel azok az egészségügyben, vagy szociális területen dolgozó ápolók és orvosok maradtak a rendszerben – ez az egyik véglet -, akik végtelenül hivatásszerető, elkötelezett emberek és a betegekért, ápoltakért mindent megtesznek. Akkor is, ha alig élnek meg a fizetésből, akkor is, ha a saját szabadidejük, magánéletük, egészségük rovására megy.

A másik véglet pedig az, aki máshol nem igazán talál munkát, aki sem emberileg, sem szakmailag, sem sehogy nem alkalmas arra, hogy embereket ápoljon, gondozzon. Egyszerűbben: a legalja és a teteje marad.

A tárgyi feltételekről valóban nem a dolgozók tehetnek. De senki nem is mondta, hogy ők tehetnek róla. Az anyagi és tárgyi feltételek biztosítása az állam feladata. Lenne. De az állam jobbnak látja eldugni szem elől ezeket az embereket, mert ők nem lesznek soha hasznos tagjai a társadalomnak, legalábbis gazdasági értelemben. Csakhogy ezek az emberek nem önkéntes alapon születtek betegen. Őket is boldogan várta egy anya és egy apa, készültek az érkezésükre, izgatottan, reményekkel telve. És megérkezett egy sérült kicsi ember, akin nem lehet segíteni és akiről biztosan tudni lehet, hogy így fogja leélni az életét.

Az állam, az egészségügy, a család, a társadalom, a szociális ellátórendszer semmi mást nem tehet, mint biztosítja számukra az emberhez méltó élet alapvető feltételeit. Ez pénzbe kerül. Ezt hívjuk szolidaritásnak, hogy aki már-, aki még-, vagy aki soha az életben nem fog gazdasági hasznot hajtani önhibáján kívül, arról gondoskodunk. Vagy eldugjuk és életben tartjuk, mert a Tajgetosz már kiment a divatból...

LEVÉLFÉLE A SZABÓ LÁSZLÓ NEVŰ FIDESZNYIK SZARDARABNAK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.06.Szeva!

Neked annyi. Nőt nem bántalmazunk. Újságírót nem bántalmazunk. Újságírónőt ebből következően fokozottan nem bántalmazunk. Nem lökdössük le a lépcsőn, nem csavarjuk ki a kezéből a telóját. Nem játsszuk a menő csávót védtelen szöszi lánnyal szemben. Ha macsózni vágysz, elmész a nyolckerbe, beállsz a Diószegi utca közepére, lehugyozol egy fekete Audit, és akkor meglesz a napi keménységi rátád. Ha érted, mire gondolok. Most híres lettél, tele van a képeddel a sajtó, és ebben én is segítséget nyújtok. 

Tekintsd ezt egyfajta nevelési kísérletnek.

Tudod, az a baj veletek, ifjú fidesznyik parazitákkal, hogy még rosszabbak vagytok, mint a nevelőapáitok. Titeket még a Kövérlaca is kitilt a Parlamentből, mint épp legutóbb tette. Egyszerűen lesír rólatok a gondolkodásmentes, elvet, erkölcsöt nem ismerő gátlástalan karrierizmus. Lézerjankó és Rogántóni honosította meg ezt az új létformát a Fideszben, mindenhová beültetve Titeket, asszisztens, tanácsadó, kabinettag, vagy épp vezető-helyettes, mint esetedben. Kamuállások persze mind, a főnökeitek is tudják, hogy érdemi munkára alkalmatlanok vagytok, de veletek elvégeztethető a piszkos munka.

Gucciöltöny, krokodilbőr cipő, meg egyéb kellékek. Az emberben fölmerül, hogy Kubatov áll egy pöcegödör mellett, és merőkanállal adagolja onnan a formaruhába a szart, így gyártanak Titeket sorozatban. Hozott anyagból dolgozik, értelmes fiatal régóta nem csatlakozik már a Keresztapa sleppjéhez, be kell érnie veletek. Aztán néha kibuggyan az öltönyből a barna biomasza. Mint esetedben. És ez roppant kárt okoz a pártodnak, mert pont megmutatja, amit oly nagyon szeretnének eltitkolni. Itt egy mosolyoffenzívába csomagolt diktatúra épül, aminek egyik verőlegénye megmutatta a rendszer valódi arcát...

ELVISZI A PÁNIK A PÉNZEDET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.05.Örülhetnek azok a kötvényalapokba fektetők, akik az elmúlt időszakban nem menekítették ki a pénzüket. A hozamok ugyanis két hónapja emelkednek, így szépen gyarapodott a vagyonuk. A pénzpiaci alapok között viszont egyre több a mínuszos hozamú.

Az elmúlt hónapokban kiemelkedően sok pénz távozott a kötvényalapokból a zuhanórepülésbe forduló hozamok miatt. Főként a rövid kötvényalapokat hagyták ott a befektetők, de a hosszú kötvényalapokból is távozott a pénz. Februárban és márciusban 30 milliárd forint körüli vagyont csoportosítottak át innen a befektetők, pedig márciusban például összességében nőtt a befektetési alapokban tartott pénz a korábbi hónapok pénzkivonása után. 


Tény, hogy a rövid kötvényalapok tavaly év végi 2,6 százalékos átlaghozama sem okozhatott nagy elégedettséget, de az utána következő hozamesés nem kevés megtakarítót bizonytalaníthatott el. A hosszú kötvényalapok hozama feleződött. Viszont azok, akik kitartottak, március második felében és áprilisban is már emelkedő árfolyamokat és emelkedő hozamokat tapasztalhattak. Így akik nem bizonytalanodtak el, egy kis türelemmel több pénzt tehettek zsebre az elmúlt hónapokban, mint akik elhagyták ezt a befektetést. (A pénzpiaci és kötvényalapok legfrissebb hozamai itt találhatóak.(A cikk a Befektetési alapok rovat része, a korábbi hozamokat ott megtalálja.)...

ITT OLVASHATÓ

ÖRÖKRE RETINÁNKBA ÉGETT A HINDENBURGOT ELEMÉSZTŐ LÁNGTENGER


INDEX - TUDOMÁNY
Szerző:NAGY ATTILA KÁROLY
2017.05.06.


Éppen nyolcvan éve, 1937. május 6-án történt a légi közlekedés egyik legismertebb balesete: New Yorktól nem messze, a New Jersey-i Lakehurstnél leszállás közben kigyulladt és lezuhant a német birodalom egyik büszkesége, a Hindenburg léghajó.

Az LZ-129 lajstromjelű hatalmas légi járművet és idősebb testvérét a Graf Zeppelint (LZ-127) a magyar Schwarz Dávid terveinek felhasználásával tervezte és építette meg Ferdinand Zeppelin. A két merev testű, kormányozható, motorral hajtott és gazdaság(osság)i okokból hidrogéngázzal töltött német léghajó a korszak technikai fejlődésének szimbóluma volt, a távolsági repülés jövőjét sokan bennük látták.

Az 1928-ban elkészült Graf Zeppelin még abban az évben átrepülte az Atlanti-óceánt, 1929-ben pedig 3 hét alatt körberepülte a Földet. 1936-ra és 1938-ra épült meg a német léghajóflotta két új tagja, a Hindenburg (LZ 129) és a Graf Zeppelin II (LZ 130), mindkettőt a transzatlanti légi közlekedés szolgálatába szánta a Deutsche Zeppelin Reederei léghajó-közlekedési vállalat.

Ezek a léghajók voltak az ember által valaha készített legnagyobb repülő szerkezetek, háromszor hosszabbak mint például egy Boeing 747-es. Belső vázuk dúralumíniumból készült, szivar alakú testüket 16 cellára osztották, ezeket az emelőerőhöz szükséges levegőnél könnyebb gázzal töltötték meg. Az eredeti tervek szerint veszélytelen nemesgázzal, héliummal akarták üzemeltetni a léghajókat, azonban akkor még csak az Egyesült Államok gyártott ipari mennyiségben héliumot, ami ebből adódóan elég drága is volt, ráadásul az exportot az USA 1927-ben be is tiltotta.

A héliumról a robbanásveszélyes hidrogénre való kényszerű átállás azonban derékba törte a léghajózás meredeken fölfelé ívelő karrierjét. Pedig az óránként 135 kilométeres sebességgel repülő, a Titanicnál csak 22 méterrel rövidebb Hindenburg maga volt a megtestesült luxus. Frankfurtból a New Jersey-i Lakehurstbe feleannyi idő alatt ért el, mint ahogy egy óceánjáró átszelte akkoriban az Atlanti-óceánt, a két és fél napos út alatt a léghajó utasai a legjobb szállodák éttermeit is lepipáló kiszolgálásban részesültek. A 72 utas pazar kilátásban és rendkívül stabil repülési élményben részesült, a fejenként négyezer dollárba kerülő jegyekért cserébe.

A Hindenburg a tesztrepüléseket is beleszámítva 61-szer emelkedett a levegőbe, rendszeresen ingázott Németország és Amerika között, legtöbbször a New Jersey-i Lakehurst és Rio de Janeiro szerepelt a célállomások között. Utoljára 1937. május 6-án hajnalban érkezett meg Amerikába 36 utassal és 61 főnyi személyzettel a fedélzetén.

A rossz időjárás miatt először elhalasztották a landolást, a kapitány Max Pruss a kora reggeli órákban New York és Boston fölé vitte utasait városnézésre. A kényszerű sétarepülés után a leszállást végül reggel 7-kor megkezdték a lakehursti repülőtéren, annak ellenére, hogy a viharos időjárás nem igazán kedvezett a landolásnak.

A leszállómanőver közben a kapitány kétszer is hidrogént engedett ki, hogy kiegyensúlyozza a járművet. A horgonykötelek kiengedése után pecsételődött meg a léghajó sorsa: nem sokkal fél nyolc előtt hirtelen lángok csaptak föl a jobboldali függőleges vezérsík közelében, az ötös számú gázcellánál. A Hindenburg pillanatok alatt lángba borult, lezuhant majd teljesen kiégett. A katasztrófának 36 halálos áldozata volt: tizenhárom utas, a személyzet 22 tagja és a repülőtér egy alkalmazottja vesztette életét a lángtengerben. A léghajón lévők közül 62-en túlélték a pokoli balesetet, leginkább azok, akik a kilátófedélzeten tartózkodtak és ki tudtak ugrani az ablakokon, mielőtt a lángoló Hindenburg a földnek csapódott volna...

HEKKERTÁMADÁS ÉRTE MACRON KAMPÁNYCSAPATÁT, TÖBB TÍZEZER LEVÉL KERÜLT KI A NETRE

444.HU
Szerző: sarkadizs
2017.05.06.


Hekkertámadás érte Emmanuel Macron francia elnökjelölt kampánycsapatát, és ennek eredményeként a belső levelezésből több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten - közölte péntek éjjel Macron mozgalma.

Az En Marche! mozgalom közleménye szerint a stáb jelentős és összehangolt számítógépes támadás áldozata lett pénteken este, aminek következtében különféle belső információk kerültek nyilvánosságra a közösségi médiában. A párt azt írta, hogy a Facebookon többhelyütt úgy terjednek a dokumentumok, hogy

eredeti szövegrészleteket kevertek össze hamisakkal, így pedig alkalmasak a súlyos dezinformációra, és ez is az összehangoltság látszatát kelti.


Nagyjából kilenc gigabájtnyi adatot töltött fel egy magát EMLEAKS-nek nevező felhasználó a Pastebin nevű dokumentummegosztó portálra.

A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás vasárnap megrendezendő második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt, így Macronnak korlátozottak a lehetőségei arra, hogy érdemben válaszolni tudjon, ha esetleg olyan dolgok derülnek ki a pártja levelezéséből, amik reakciót követelnének tőle.

A választás eredményének befolyásolására alkalmas bármilyen közlést megtiltó kampánycsend pénteken éjfélkor lépett életbe. A belügyminisztérium megkérdezett illetékese a Reuters hírügynökség érdeklődésére a kampánycsendre hivatkozva nem kommentálta a számítógépes támadás hírét.

Az En Marche! közleményében kiemelte, hogy a támadás a hivatalos kampány utolsó órájában történt, és több tízezer levél, fénykép és más belső dokumentum került nyilvánosságra.

Értékelésük szerint a támadás a demokrácia destabilizálására irányul, ahogy az az Egyesült Államokban is történt a legutóbbi elnökválasztás alatt.

Macron stábja április 26-án arról számolt be, hogy hackerek több alkalommal is megpróbálták feltörni a levelezésüket, de sikertelenül.

Az En Marche! a Trend Micro biztonsági cég elemzésére hivatkozva azt állítja, hogy a Pawn Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre az internetes támadást. Az orosz kormányzat következetesen tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában.

Az Egyesült Államokban is hasonló történt, az elnökválasztási kampány demokrata jelöltjét, Hillary Clintont egy szintén orosz hekkerekhez kötött támadás hozta rosszabb helyzetbe, miután a több demokrata párti vezető levelezése kiszivárgott...

SZAREZÍGY

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.06.


Most pedig bemegyünk a műhelyembe, és megnézzük, hogyan készül a lecsó. Ránéztem valami véletlen miatt az oldalam számlálójára, és meglepve tapasztaltam, három éve sincs, hogy útjára indult a rezedavilága, és mindjárt ott tart az ezredik dolgozatnál. Hinnye, mondtam volna magamban, ha arra lett volna érkezésem, de nem volt rá módom. Nyakon öntött a valóság ugyanis.

Én úgy vagyok már százezer éve, hogy egészen elvetemült módon nézgelődök a világban. Ez az aljas szándék működik bennem, amikor leszegett fejjel hajnalonta a boltba osonok, és ott tanulmányozom a színjáték szereplőit, mondatfoszlányokból következtetek, és látom, miképp zakkan meg mindenki körülem, még a szomszéd Józsi is.

Nem vagyok se Istene se magamnak, sem senkinek. Albérleti szuterénban élve tőlem semmit nem vehetnek el, a drága kis szigemet három éve elveszítettem, és senki nem szólt, hogy hiányozna neki. Nekem meg pláne. Kint vagyok az életből, így nézem alulról a világot, és a napjaim azzal telnek, hogy mivel újságíró volnék, vagy mi a rosseb, hogy gyűjtögetem az anyagot, amely majd materializálódik kósza billentyűkön.

A matéria volnának az írások, amelyek arról szólnak, mi a gondolatom a köröttem zúgó életről. Nem akarok én megváltani, se nem utat mutatni, csak fölskiccelem, egy sokat megélt manus szemével, hogy mi folyik itt. Az egész napom a világ figyelésével telik, hogy aztán nagy általánosságban olyan éjjel egykor- kettőkor odaüljek a géphez, és kifolyjon belőlem a massza.

Dokumentumaim vannak, amelyek a gondolatcsírákat tartalmazzák, különféle munkaneveken, hogy Béla, Józsi, Jenő, képek, etc., ahová a dologtalan nappalokon beírom, hogy mi történt a világban, hogy minek kell utána nézni, hogy az éjszaka csodás magányában megszülessen az aznapi mise, amely hol hallelúját, hol meg azt hozza magával, hogy menjek én a picsába.

Így ment ez eddig, amikor a napközbeni begyűjtés során és nyomán arra nem bukkantam, hogy egy kollégát bántalmaztak, akadályoztak abbéli igyekezetében, hogy megmutassa a mocskot, amiben élünk, azoknak, akik még kíváncsiak rá. Szarezígy, ezzel a tempóval vált érdektelenné a „Józsi” munkacímen futó feljegyzés Steven Segal ukrajnai kitiltásáról, és a „Béla” fedőnevű, más örömökről...

HA MEGOSZTOD, MEGOLDOD...

JÁRÓKELŐ BLOG
Szerző: Járókelő blog
2017.05.06.


A Járókelő oldal 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön...

...A problémákat a főoldalon található Probléma bejelentése gomb segítségével küldheted el nekünk. Ehhez rövid címet és leírást kell adnod az esetről. Azt is jelöld meg, milyen kategóriába tartozik a probléma (pl. forgalomtechnika, kátyú stb.), a térkép segítségével pedig add meg a probléma helyét és tölts fel egy vagy több fényképet, vagy akár linkelhetsz videót is róla...

...Miután elküldted a bejelentést, honlapunk adminisztrátorai ellenőrzik azt, majd a probléma felméréséhez és megoldásához szükséges információkkal együtt továbbítják az illetékeseknek...

...Ha esetleg további információra van szükségünk, mielőtt továbbítjuk a bejelentéset, azt is jelezni fogjuk neked.

Már 10952 megoldott bejelentés.
Ebből 10096 Budapesten.
Kiemelt bejelentések
Friss bejelentések

AZ IDŐ MÁSKÉPP TELIK KÉT NYELVET BESZÉLVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.06.


A két- (vagy több)nyelvűségről már többször esett szó érthető okokból, úgyhogy az alapokkal most nem is nagyon foglalkoznék, ám a minap olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a legalább két nyelvet beszélők időérzékelése is más, mint azoké, akik csak az anyanyelvükön tudnak, és ez elég érdekesnek tűnt, hogy belekapjunk kicsit a témába...

A kétnyelvűséggel kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel, kezdve attól, hogy milyen nyelven gondolkodnak, képesek-e „menet közben” váltani, illetve hogy milyen nyelven álmodnak.

A kérdések nem is olyan egyszerűen megválaszolhatók, ráadásul a lancasteri és a stockholmi egyetem friss kutatása szerint a kétnyelvű emberek másként gondolkodnak az időről is, mint a többiek.

Egészen pontosan arról van szó, hogy ahhoz képest váltanak az időről való gondolkodásukban, hogy éppen melyik nyelvet használják. Tudom, ez még mindig elég bonyolultnak tűnik, de mindjárt elmagyarázom. (Akit inkább egy nagyon izgalmas, egyedi történet érdekelne, az görgessen le egy kicsit… :) ).

A Journal of Experimental Psychology szaklapban megjelent tanulmány szerzői (Panos Athanasopoulos és Emanuel Bylund professzorok) azt állapították meg, hogy a kétnyelvű beszélők tudatosan és tudat alatt is oda-vissza váltanak a két nyelv között.

Ráadásul a nyelvvel az időre való utalás és az érzékelés is változik. Például míg mondjuk a svéd és az angol nyelvben az idő mértékegységének kifejezésére a fizikai távolságra utaló kifejezést használnak („Taking a short break”, azaz „rövid szünetet vesz ki”), addig a spanyolban mennyiségi jelzőt (a rövid helyett ott a kicsit) használják...

FÜGGETLENEK, CIVILEK, INDEX ÉS MAMMON

BENDERIK ELMÉLKEDIK BLOG
Szerző: Benderik
2017.05.05.


Függetlenség. Kinek honnan jön a pénz. Felkapott téma lett -- úgy civilszervezetek mint sajtótermékek tárgyában.

Mert végülis e kettő ugyanarról szól: melyik honnan kapja a pénzt, és van-e olyan, amelyik sehonnan, csak úgy van neki. Mert a függetlenség szigorú értelemben végülis ezt jelentené.

S ha ezen ellentmondást átgondoltuk, hamar arra jutunk, hogy az igazi kérdés nem is az, honnan kapja, mert valahonnan kapja, hanem hogy befolyásolja-e és mennyire, hogy honnan kapja.

Szóval:

A kormányoldali elmélet mostanság a civilek kapcsán úgy szól, hogy a civil szféra szereplői nem választások útján jönnek létre, ugyanakkor pénzük erejével befolyásolni tudják egy ország életét, így létük valójában egy kiskapu, amin át a pénzemberek (multik, oligarchák, ízlés szerint) demokratikus felhatalmazás nélkül hatalmat gyakorolnak.
Hát ez így elsőre tényleg nem hangzik jól.

S ez persze eddig még minden civil szervezetre igaz lenne, ám minap egy cikk a Magyar Időkben (Péterfalvi Attila tévedése) elmagyarázta, miért csak a külföldről pénzeltekkel van baj, és miért lenne súlyos hiba a finanszírozás kötelező nyilvánosságra hozása a belföldi civilekre is...

KELL-E NEKÜNK A KÍNAI VASÚT?

ORGANIKUS KÁOSZ BLOG
Szerző: Mach Péter
2017.05.05.


Év elején még úgy tűnt, 2015 novemberében nemcsak felháborító, környezetünket romboló és egészségünket veszélyeztető volt, de ráadásul értelmetlen is a fák kiírtása Pesterzsébeten, a vasúti vágányok mellett. Akkor rekordgyorsasággal vágta ki a MÁV a pesterzsébeti vasútállomás melletti töltések mentén az összes fát. Kezdődik a MÁV körvasút déli fejlesztése is - ígérték - az eddigi egy vágányt, kettő váltja, s megújulnak a megállók is. Ráadásul a vasútállomás melletti „Könyöklő” néven ismert műintézmény bontásáról is döntött az Önkormányzat, így a teljes terület megújulhat írtam akkor.

A fejlesztéseket a természeti környezet gaj(lly)ra vágásával kezdték, minden fát kivágtak. Ezzel egyrészt a Soroksári út mentén sikerült jelentősen növelni az amúgy is jelentős légszennyezettséget, másrészt tönkre vágták a Duna-part zajvédelmét.

Azóta eltelt másfél év, kedden munkába menet örömmel tapasztaltam, hogy hosszadalmas jogi procedúrák lezárulta után valóban megkezdték a leromlott állapotú pléhkocsma bontását.

S innen ment minden mint a karikacsapás, másfél év Csipkerózsika-álom után felgyorsultak az események: megszavazták a parlamentben, így már idén elindulhat a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai tehervagonok számára történő kibővítése - írja a Világgazdaság. Azt, hogy komolyan gondolják a dolgot, már áprilisban le lehetett szűrni abból, hogy a Metrans kínai áruk dömpingjére tervezett csepeli terminálját kiszolgáló Gubacsi vasúti-híd felújítása is megkezdődik.

De mit is jelent ez nekünk Pesterzsébetieknek:

Egyrészt:
  • kényelmesebb és biztonságosabb kerékpáros hidat,
  • stabil és biztonságos vasúti hidat.
  • megújuló megállót, fedett padokat.
Másrészt:
  • növekedő teherforgalmat a vasúti hídon, ami várhatóan komolyabb dugókat okozhat majd a közúti forgalomban is.
  • növekedő zajterhelést, zajszennyezést, zajvédelemre a beruházó pedig nem hajlandó költeni, - a pesterzsébeti kéréseinket - legalábbis lesöpörte az asztalról.
  • a személyforgalom további leépítését, ha az itt élők nem fognak össze.

De nézzük meg külön is a két fejlesztést!

AZ ÖNRENDELKEZŐ ÉLET CSAK ÁLOM MAGYARORSZÁGON

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.05.


Az önálló élet európai napján, melyet május 5-én ünneplünk kontinens szerte, ki kell mondanunk: Magyarországon ma, tíz évvel a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezmény ratifikálása után, a mozgássérült emberek számára még mindig elérhetetlen álom az önálló, önrendelkező élet.

Az önrendelkező élet alapvető eleme, hogy a mozgássérült emberek szabadon eldönthessék: hol, kivel és hogyan akarnak élni, önálló életükhöz pedig milyen segítséget szeretnének igénybe venni. Ezzel szorosan összefügg az épített környezet, a közlekedés akadálymentessége, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, mint az egészségügy, az oktatás, a speciális támogató szolgáltatások.

De nincs önálló élet megfelelő támogató technológiák nélkül sem, amelyek köre jóval szélesebb, mint a Magyarországon ma ismert gyógyászati segédeszközöké.

Hazánk tíz éve ratifikálta a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, amellyel vállalta, hogy számos intézkedést tesz az önrendelkező élet feltételeinek biztosítása érdekében. Mindezt az egyezményt átható emberi jogi szemléletben, amely azt mondja: a fogyatékossággal élő emberekre nem pusztán a különböző támogatások címzettjeiként kell tekinteni, hanem úgy, mint jogalanyokra, akik számára egyenlő hozzáférést és egyenlő választási lehetőségeket kell biztosítani...

SZÁZALÉKOK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.05.06.


„....vagy nevetsz a világ ostobaságain, vagy elsiratod őket, mindkettőt megbánod. (…...) Ez, uraim, minden életbölcsesség foglalata.” (Soren Kierkegaard: Vagy-vagy.)

Most már csupán egy év, vagy annál is kevesebb van a „mindent eldöntő” országgyűlési választásokig, ezért érdemes körültekinteni a nagy politikai harcmezőn, hogy miként áll a pártok közötti egyre élesebb verseny. Ez a választás több szempontból is történelmi választás lehet. Egyrészt azért, mert ha a Fidesz fog nyerni, amire minden esélye megvan, akkor sorrendben immár harmadjára fog hatalomra jutni, amit eddig 1990 óta egyetlen párt sem tudott megvalósítani. A második mérföldkő lehet az, hogy a balliberális oldal, amelyik alaposan széttagolt, több közepes és törpe pártból áll, egyszerűsödni és egységesülni fog, mert többen kieshetnek a versenyből, aminek nyomán a talpon maradó pártok később megerősödhetnek. Hasonlatos ez a sakkból ismert végjátékhoz, amikor a fölös és zavaró figurákat egyszerűen leveszik, hogy tisztább képhez jussanak a versenyzők. A harmadik jellemzője lehet a választásoknak az, hogy megjelenhet a parlamentben olyan politikai erő is, amelynek a vezetői már a rendszerváltozás után születtek, és a modern liberális demokráciák gondolkodásmódját vihetik be a parlamenti munkába.

A pártok közötti versenyt legjobban a közvélemény kutatási adatok mutathatják. A legutóbbi, tehát az áprilisi adatok szerint a Fidesz változatlanul vezeti a mezőnyt, ami talán nem jelent meglepetést. A párt támogatottsága 24 és 33% között ingadozik a teljes népesség körében, attól függően, hogy melyik közvéleménykutató intézet adatait vesszük figyelembe. A magasabb támogatottságot jellemzően a Fideszhez közel álló cégek mérték, míg az alacsonyabb támogatottságot jellemzően az ellenzéki pártokhoz politikailag közel álló intézmények mérték. Nehéz ezt helyesen értelmezni, mert bennem azt a képzetet kelti, hogy maga a felmérés, de különösen annak feldolgozása és értelmezése tendenciózus és ezért arra enged következtetni, hogy ezek az intézmények mintha a politikailag támogatott pártot akarnák segíteni ezzel is.

Most természetszerűen mondhatnánk azt, hogy ez az egész semmit sem érhet, hiszen az így megállapított százalékokkal lehet manipulálni a választókat. Az kétségtelen, hogy egy statisztikai felmérést lehet különböző módszerrel elvégezni, ami nyilvánvalóan különböző eredményekre vezethet. Ezért nem vállalkoznak a hivatásos közvélemény-kutatók sem arra, hogy a saját módszereikről véleményt mondjanak és azt szembesítsék más cég által alkalmazott módszerekkel. Elvégeznek egy felmérést, amit közreadnak és elemeznek a közönség számára, de nem vizsgálják meg azt, hogy ez mennyire lehet kompatibilis más felmérésekkel és mennyire tükrözi a tényleges valóságos. De van ezekben a felmérésekben egy hasznos dolog is: ha egy módszert következetesen és kellő szakszerűséggel végeznek el, akkor mindig ugyanazt az eredményt kell adnia olyan értelemben, hogy az vagy mindig felülméri a cég által preferált pártokat, vagy mindig alulméri a nem preferált pártokat. Ilyen módon azonban kimutatható egy tendencia, amit már el lehet fogadni tényként is, hiszen feltételezve a helyes szakmaiságot, az a cég által gondolt valóságot mutatja. S ha ezt vesszük alapul, akkor a Fidesz vezető szerepe nem kérdőjelezhető meg. Az biztosnak tekinthető, hogy a párt veszíthetett a támogatói közül félmilliót, amint azt a Medián is jelezte, hiszen ugyanez az intézet januárban a magas 37%-os támogatottságot mutatta ki. Ennek az áprilisban jelzett csökkenésnek megvoltak a reális okai is, hiszen a CEU és civil szervezetek működésével kapcsolatos intézkedései nagy felháborodást váltottak ki, ami nyilván a támogatottság visszaesését jelenthette...

LERÁNGATTÁK A LÉPCSŐN A 444 TUDÓSÍTÓJÁT, ÉS ELVETTÉK A TELEFONJÁT A FIDESZ KONZULTÁCIÓS FÓRUMÁN

444.HU
Szerző: 444
2017.05.05.


Csütörtök délután kollégánk, Halász Júlia videóriportot akart készíteni a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásáról. Ezt az eseménysorozatot múlt héten jelentették be, Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató azt mondta, 120-130 helyen tartanak nyilvános fórumokat országszerte a nemzeti konzultáción feltett kérdések témájában.

Csütörtökön Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter tartott fórumot a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban.

"Leültem az előadóteremben és vágóképeket készítettem, majd három fiatal férfi felszólított, hogy menjek el, mert regisztráció nélkül nem lehet forgatni. Kérésem ellenére nem mondták el, hogy kik ők, Ludányi Attila önkormányzati képviselő lépett oda, megígérte, hogy bemutatnak a szervezőnek Szabó Lászlónak" - írta le a helyzetet Júlia.

Szabó László az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.

"Szabó elmondta, hogy nem forgathatok, de meghallgathatom a fórumot, ezért visszamentem a terembe és a második sorban leültem, felvételt a kamerámmal nem készítettem. Mivel a közönségből többen is fotóztak a mobiljukkal, ezért én is készítettem 3-4 fotót a telefonommal."

Varga Mihály beszéde után, a hallgatói kérdések közben Júliát telefonon keresték, ezért kiment a folyosóra.

"A kameraállványomat viszont bent hagytam a teremben, mert később vissza akartam térni. Szabó László követett a folyosóra, becsukta a terem ajtaját és fenyegetően megállt mögöttem. Mikor befejeztem a hívást, közölte, hogy nem mehetek vissza a fórumra. Elmondtam neki, hogy bent van az egyik eszközöm, de ekkor rámtámadt, kicsavarta a telefont a kezemből és agresszívan felszólított, hogy hagyjam el az épületet. Azzal gyanusított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam" - írja Júlia. Ennek ellenére senki sem segített neki, sőt, a folyosón állók közül is többen rátámadtak..."

A TRÓJAI NYALÓ

HVG.HU - NYÜZSI
Szerző: Révész Sándor
2017.05.04.


Tanulni kellene a köpönyegforgásból, mert lesz még ilyen.

Már mindenki tudja, aki nem akarja nem tudni, hogy a Fidesz egykoron pont az ellenkezője volt a mostaninak. Soros-faló helyett Soros-nyaló. És az ő helye a demokratikus ellenzék oldalán magától értetődött. De azt nem tudjuk, hogy akik most a demokratikus ellenzék részeként tartatják magukat nyilván, hová alakulnak a jövőben. Milyen nyalóból lesz milyen faló, milyen falóból lesz milyen nyaló. Hiszen most már látjuk, hogy akik a legkeményebben álltak a nyugatos polgári demokrácia és Soros György mellett, azok is állhatnak a legkeményebben velük szemben.

1989-ben, amikor Orbán a CEU mostani rektorhelyettesével álmodozott Soros-pénzen Oxfordban egy budapesti CEU-ról, a Népszabadság hűvösen idézte „egy amerikai bevándorló” Magyarországnak szánt „receptjét” az International Herald Tribune-ból. Egyebek között ezt: „'A Fideszt fogjuk támogatni, azt az ifjúsági szervezetet, amely az ország legfontosabb alternatív csoportjává vált' — mondta Soros úr, aki a szervezetet védőbástyának tartja arra az esetre, hogyha a párt és a kormány bármilyen engedményt vissza akarna vonni. A Fidesz részben egy korábbi, Soros-alapítványi segítségnek köszönheti létét. Ezt Magyarország három vezető oktatási intézményének munkatársai kapták.”

A Fidesz az önmagáról kiadott 1992-es kötetbe beleszerkesztette az 1991 októberében Soros Györggyel készített interjút, melyben „az amerikai bevándorló” azt nyilatkozta, hogy azért távolságtartó a viszonya a magyar kormánnyal, mert Antall József azt hiszi, hogy anyagilag támogatja az ellenzéket. S bár „ennek a feltételezésnek nincs semmi alapja”, kiderül, hogy még lehet: „Nem is rejtem véka alá, hogy én eszmeileg a Fidesszel szimpatizálok. Tény, hogy a Soros-alapítványnak is szerepe van e tehetséges fiatal politikusgárda kinevelődésében. Én őket tartom a jövő ígéretének, és politikai értelemben a legéletképesebb gárdának. S ha úgy döntenék, hogy anyagilag is támogatom a Fideszt mint pártot, ezt nyilvánosan fogom tenni, s nem suba alatt.”

A mostani Soros-bashing eszmei mondanivalóját legszebben az Orbán Viktort 1990-ben a Ferencvárosban (legnagyobb bánatomra) legyőző Zacsek Gyula MDF-es képviselő foglalta össze az MDF alelnökének, Csurka Istvánnak a lapjában 1992 őszén „Termeszek rágják a nemzetet, avagy gondolatok a Soros-kurzusról, és a Soros-birodalomról” címmel. Ennek az volt a lényege, hogy liberális-kozmopolita-kommunista töltetű támadás folyik Soros vezérletével a magyar nemzet és annak hivatott vezetője, a magyar kormány ellen. Ezen támadás részeként pedig Soros terveinek középpontjában áll Orbán Viktor finanszírozása. „Kifejezetten felháborítónak tartom, ami Soros Györgyről napvilágot látott, ez szerintem a civilizált dolgok keretein túl van. Az MDF-en belül alapvetően sürgősen öntisztulásra van szükség.” Ezt nyilatkozta akkor Szájer József a Népszavának. Amikor Hanák Péter a Zacsek-dolgozat kapcsán észrevételezte, hogy korábban hálásan elfogadták Soros támogatását azok, akik most gyalázzák, Zacsek erre igen figyelemreméltó választ adott, amely eléggé időt álló ahhoz, hogy a Fidesz a jelenben is hasznosíthassa. Zacsek szerint ugyanis éppen ez a lényege a termesz hadviselésnek: „Olyan harcmodorról van szó, amire akkor ébred rá az üveggyönggyel elkápráztatott ellenfél, amikor a termesz már szétrágta otthonát és az összedőlt.”

Akik akkor Zacseket látták igazmondó hősnek, most Orbánt látják annak...

ÜZENET A FIDESZNEK: MINDEN ADÓBÓL ÉPÍTSÜNK STADIONT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.05.05.


Na ez a legjobb megoldás, és akkor nem kell minden sportba áramló pénzt külön megmagyarázni.

Most, hogy a nagy ellenség bankok is felajánlhatnak (beszarok, felajánlhatnak) az adójukból a látványsportokra, már nem is lehet tudni milyen módszerrel kellene még tovább baszogatni az ország tűrőképességét. Ha ezt is benyeli a jó nép, akkor a lehetőségek korlátlanok, tök felesleges mindenféle magyarázat, minden mehet egyből a kijelölt számlákra, nem kell külön a költségvetéssel bajlódni. Legfeljebb elfogad az országgyűlés egy olyan törvényt, ami lehetővé teszi hogy az adó elveszítse közpénz jellegét, és máris egyszerűbben lehet akár kastélyt vásárolni, vagy újságot, televíziós csatornát, borászatot, keményítőgyárat, részvényt, erőművet, helikoptert.

Egy csomó dolgot, és melót meg lehet vele spórolni a kormánypártnak, ha csak stadiont építünk az adókból. Nem kell állandóan bért emelni az egészségügyben, a beteg majd csak meggyógyul ha élni akar, az orvosok és az ápolók egyszer meg csak elfogynak már végre, és akkor nem fognak állandóan elégedetlenkedni a lerobbant kórházak, meg az alacsony bérek miatt. Az oktatásban is egyből megoldódna minden. A KLIK faszául el tudja irányítani az üres iskolákat, ahol nem kellene a fenntartásra költeni, így a tanároknak kötelező lenne a stadionokban oktatni a diákokat, akkor is ha meccs van, ezzel lehetne növelni a néző számot is...

HÁNYINGER, GYALÁZAT, LEGALJA: FIDESZ A NEVED

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.05.


Tegnap este még csak félhangosan dohogtam magamban, amikor olvastam, hogy az Index, a HVG és a 444 munkatársait nem hogy nem engedték be, de meg se hívták a Schmidt Terror Gyalázat Mária vezette intézmény falai között megrendezett, CEU-vitának csúfolt szégyenletes kormányzati önfelszopó, az ideológusasszony puszta jelenléte okán hisztérikusra sikeredett, de legalább tök értelmetlen süketek párbeszédére. Ahova – még egyszer – csak az mehetett be, akit meghívtak. Vagyis a lakájok, seggnyalók, parancsot teljesítő szalagmunkások. Pont.

Ma már nem dohogok, csak egyszerűen értetlenül és megsemmisülve szemlélem: nem az a legalja, hogy a kormány és népes csürhéje munkájukat végző újságírókat lehetetlenít el és foszt meg közérdekű (!) információktól, közpénzen szervezett faszverésekre nem engedi be őket, kitiltogatja őket a parlamentből, megtiltja a pártkatonáknak, hogy nyilatkozzanak, de mostmár erőszakot is alkalmaznak, kezet emelnek rájuk, rángatják, lökdösik őket.

A Fidesz nevű állampárt budapesti, XI. kerületi nemzeti konzultációs népbutító rendezvényén – miután megtiltották a 444 újságírójának, hogy felvételeket készítsen Varga Mihály közepes tehetségű könyvelő és Simicskó István hasonszőrű káder előadásáról – az ügyeletes csinovnyik lerángatta a lépcsőn, kicsavarta a kezéből a telefonját, és arról képeket törölt ki. Történt ez nem sokkal azután, hogy Fideszék melldöngetve bejelentették: országszerte több mint száz helyen tartanak nyilvános fórumokat a nemzeti konzultáción feltett kérdések témájában. Azt nem mondták, de mostmár világos: a nemzetnek nem része az a sajtó, amelyik nem a propagandát szolgálja.

Most akkor lehet jönni megint, lehet moralizálni, lehet eltartani azt az átkozott kisujjat, lehet Bayer Zsoltikát simogatni. Csak most már extrában meg kellene válaszolni a kérdést, hogy hova a picsába süllyedt ez az ország, miközben finnyásan-undorodva patikamérlegre helyeztük az erkölcsöket? Minek kell történnie még ahhoz, hogy már senki ne a stílust keresse a rezsim ellen küzdő másik emberben, hanem befejezze az önáltatást, és felfogja: egy maffiaszervezet irányítja az országot, a napi kormányzati uszítás és a viszkető tenyerek politikája pedig a közös sírunkat ássa.

2017. májusában egy évvel a parlamenti választások előtt, egy nyilvánosan meghirdetett eseményre (konzultáció, lakossági fórum) a Fidesz azt enged be, akit akar, előzetes regisztráció alapján szelektálja a jelenlévőket. Ezek ugyanazok, akik a magyar emberek mögé bújva hazudták nemrég Brüsszelben, hogy ők megkérdezik a népet, ők folyamatosan kapcsolatban állnak a néppel. Ők a példa. A követendő jó példa. És most ott tartunk, hogy egy Szabó László nevezetű, egyébként triplanévtelen senki, az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese kezet emel egy nőre? Azért, mert a munkáját végzi? A nőügyekkel nem foglalkozó, büszkén és hangosan fingó, vak komondorokra mutogató, nőket bántalmazó államférfiak ide jutottak? (Amúgy meg tökmindegy, hogy nő vagy férfi a megráncigált, megalázott újságíró.)

És nem elég, hogy lökdösi és rángatja, de a jelen lévő tisztelt polgári-nemzeti-keresztény érzelmű fajmagyarok gyülekezete nem a bántalmazott segítségére siet, hanem rátámadnak valamennyien az áldozatra (!!!) és megpróbálják megfélemlíteni. És nem arról van szó, hogy a gyáva senki a hátsó ajtón távozik az épületből (de, ott távozott valószínűleg), hanem a kiérkező rendőrség érvelése az igazán mellbevágó: nem tudták azonosítani a támadót (aki az újságírót az épület elé lökdöste ki férfiasan) és mivel a szervezők nem látják szívesen, ezért nem mennek vissza vele az épületbe, hogy együtt keressék meg. Vagyis mivel a bántalmazott az állampárt rendezvényén nem kívánatos személy, ezért a rendőrség nem hajlandó azonosítani az állampárt színeiben keménykedő trógert? Ezután ez lesz? A Fidesznek előjoga lesz arra, hogy önkényeskedjen, önbíráskodjon, kényszerítsen, kezet emeljen?

4 FONTOS PRÓBATÉTEL AZ ÉLET KÖZÉPSŐ SZAKASZÁBAN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.05.04.


„Boldogan éltek, míg meg nem haltak” – így érnek véget jellemzően azok a mesék, amikben az ifjú hős próbatételeken átverekedve magát végül elnyeri a királylány kezét és fele királyságát (hogy legyen mit a tejbe aprítaniuk, persze). S hogy mi történik ezután? Mindenkinek a fantáziájára bízzák. Talán sokan hasonlóan éreznek, amikor megkapják a diplomát vagy a szakmai végzettséget igazoló oklevelet, vagy épp összebútoroznak a párjukkal. Ám az élet az ifjúkor lezárultával nemcsak boldogságot tartogat, hanem buktatókat és kihívásokat is…

A legtöbb modern mese és animációs film a gyerek- és ifjúkor próbatételeit mutatja be, esetleg felbukkannak bennük jó szándékú, bölcs öregemberek és öregasszonyok. A köztes időszak, vagyis az élet középső harmada mintha nem kapna figyelmet… pedig ezt se épp könnyű végigcsinálni. Allan B. Chinen jungi analitikus szerint a gyerektörténetek mellett a múltban minden kultúrkörben megtalálhatók voltak az életközép szakaszához köthető történetek és mesék is – pontosan azért, hogy útmutatást és megnyugvást nyújtsanak a felnőtt években az élet viharai közepette. S e mesék ősi kultúrkincséből megtudhatjuk azt is (sokszor inkább érezzük, mint tudjuk), hogy mik az élet középső harmadának elkerülhetetlenül felbukkanó kihívásai, hogy mik azok a fejlődési lépcsők, amiket végig kell járnunk...

ORBÁN ÁTÍRJA A MÚLTAT IS: MAGYARORSZÁGON MÁR A SZÉLSŐJOBB IRÁNYÍTJA A DOLGOKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.05.05.


Hangos sajtószemle

Mediapart

A franciáknak nem kell messze menniük, ha látni akarják, hogy mit is művelne a Front National, ha hatalomra kerülne, hiszen Európa szívében, Magyarországon és Lengyelországban már a szélsőjobb irányítja a dolgokat. A két kormány nemzeti programot visz és ultrakonzervatív törvényeket fogadott el. Megvan minden eszköze, hogy a trónon maradjon. A jobbratolódás állatorvosi lovaként sok tekintetben ugyanazt képviseli, mint Le Penék. Orbán Viktor megszállta a sajtót, megnyirbálta a bírák függetlenségét, majd a menekültválság során meghonosította az állami idegengyűlöletet. Ugyanakkor a saját klánjának érdekeinek kedvez, miközben a választóknak azt hajtogatja, hogy csakis az országot védi. A hozzá közelállók igencsak meggazdagodtak az elmúlt években. A magyar Forbes magazin csaknem 7 milliárd forintra becsüli az Orbán-család vagyonát. Egyre több a korrupciós ügy. Az EU Csalásügyi Hivatala azt közölte, hogy Magyarország az első három tagállam között van, ha a közpénzek eltulajdonításának arányait nézzük.

A magyar rendszer sajátosságai közé tartozik az is, hogy Fidesz átírja a múltat.
Nosztalgiával tekint az I. világháború előtti Nagy-Magyarországra,
megkülönböztetett figyelmet tanúsít a határon túli magyarok iránt
és úgy állítja be, hogy az ország a történelem áldozata.
A közoktatást kiveszik a települések kezéből, előírják, hogy milyen tankönyveket kell használni.
Az egyetemek és a civil szervezetek a hatóságok célkeresztjébe kerültek.

De a Lex CEU az utóbbi 7 év legnagyobb megmozdulásait váltotta ki.

Ugyanakkor a Front National igyekszik mérsékelni a hangját, hogy megszerezze a hatalmat, a Fidesz és a PiS viszont már kormányon volt, amikor radikalizálódott. De ettől nem gyengült meg, hanem éppen ellenkezőleg. Sokat profitál abból, hogy nincs erős ellenzéke. Hogy birtokon belül van, az nagyban segíti nézetei terjesztését. Mind odahaza, mind az európai színtéren nagyban hozzájárul a választók jobbra tolódásához és a hivatalból űzött idegengyűlölet elharapózásához. Igen nagy és tartós politikai károkat okoztak a kvóták elutasításával. Az EU képtelen volt feltartóztatni a tekintélyelvű átalakulást a két országban. A cikk úgy összegzi a képet, hogy nem korlátozódik egyetlen törvényhozási ciklusra az a hatás, amelyet a szélsőjobb hatalomra jutása fejt ki.

Der Standard

A gödi fogyatékos intézet állapotait leleplező civil szervezet kampányigazgatója úgy gondolja, hogy itt nem kivételes esetről van szó, az egész magyar ellártó rendszer kudarcát tanúsítja. Azaz nem megfelelőek a törvények, rossz a politika és a szabályozás, továbbá hiányzik a hatékony és független ellenőrzés. Steve Allen hangsúlyozta, hogy nem csupán az otthonban élő 220 testi-lelki fogyatékos gyerek és felnőtt van kitéve a rossz bánásmódnak, sőt kínzásoknak, hanem az a több tízezer ember is, aki hasonló intézményekben él ma Magyarországon. Ám elzárják őket a külvilág elől, nehogy kiderüljenek a rettenetes viszonyok. A szakértő követeli, hogy haladéktalanul csukják be ezeket az állami menhelyeket. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a gödi Topházat és többi társlétesítményt nemrég jelentős uniós pénzekből felújították, ám pl. a mostani botrány helyszínén a tervezéskor nem voltak tekintettel a betegek biztonságára, étkeztetésére, egészségére, képzésére, illetve fejlesztésére. Ezért a brit-magyar NGO sürgeti, hogy az OLAF, az unió csalás elleni hivatala vizsgálja ki, nem tűntek- el kézen-közön közösségi források.

A tudósítás megemlíti, hogy az ilyen nagy intézetek a szocializmus örökségéhez tartoznak. De a szellemi fogyatékkal élőket 14 évvel az uniós belépés után sem kis közösségekre, vagy gondozókra bízzák, hanem elszigetelik a társadalomtól. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa már 3 éve javasolta, hogy zárják be a Topházat és a többi hodályt, és ne fordítsanak EU-s támogatásokat a renoválásukra.

NEM MEHETÜNK EBBE AZ IRÁNYBA TOVÁBB - KI KELL ÁLLNI AZ ERŐSZAK ELLEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.05.05.


Halász Júliát, a 444 újságíróját bántalmazták a Fidesz XI. kerületi fórumán. Miután a szervezők megkérték, hogy ne készítsen videófelvételeket, ő beült a közönség soraiba, és ahogy más résztvevők is, készített pár fotót. Mikor kiment a teremből egy telefonra, a Fidesz helyi kabinetvezető-helyettese megfenyegette őt, nem engedte vissza a terembe, lerángatta a lépcsőn, kicsavarta a kezéből a telefonját, és kitörölte belőle a fényképeket. Az újságíró hiába kért segítséget, a jelenlévők közül senki nem védte meg, sőt, volt, aki szintén nekitámadt. Ugyanezen a héten a kórházak fenntartásáért felelős központ vezetője próbálta a Hír Tv riporternőjének kezéből kicsavarni a mikrofont, hogy ne kelljen nyilatkoznia.

Ez elfogadhatatlan.


Már önmagában az is nehezen indokolható, hogy egy újságíró nem készíthet felvételeket egy nyilvános eseményen, egy olyan lakossági fórumon, ahol két kormánytag is részt vesz. De az végképp elfogadhatatlan, hogy megfenyegetik, akadályozzák mozgásában, a testi erőszak és kényszerítés, munkaeszközeinek elvétele pedig túlmegy minden határon.

A kolléganőnkkel történtek kapcsán nem lehet elvonatkoztatni attól, hogyan viszonyulnak a kormányzó pártok tagjai, köztük magas állami hivatalokat betöltő személyek is a sajtószabadság kérdéséhez. Ahogy attól sem, hogy a közpénzből finanszírozott, kormánypárti médiatermékek milyen minőségben végzik a feladatukat. És attól a gyűlöletkampánytól sem, amelyet ez a kormánypárti média folytat számos független sajtótermék ellen.

Kövér László kitiltásai, a 444 sorosozása, az Index elleni hecckampányok, a köztévé, a Pesti Srácok, a 888 gyűlöletkeltő információs háborúja mind részei egy olyan, eszkalálódó folyamatnak, amelynek egyenes következménye lehet az az önmagában is megengedhetetlen fizikai erőszak, amely itt ráadásul egy dolgát végző újságíró, azaz a sajtószabadság ellen is irányul.

Bízunk benne, hogy az erőszaktevő ellen a helyszínen nem eljáró rendőrség kivizsgálja az ügyben született feljelentést, és az erőszak elkövetőjét az igazságszolgáltatás megbünteti.

Reméljük, hogy a kormánypárt tagjai elhatárolódnak az erőszaktól, és fellépnek azért, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

Amennyiben a Fidesz még komolyan gondolja, hogy a demokrácia és a sajtószabadság látszatából fontos megőrizni valamit Magyarországon, felül kell vizsgálnia a sajtóhoz való viszonyát.

Természetesen az erőszak minden formáját elítéljük, bárki ellen is irányul, tehát azt is, ha a kormánypárti sajtómunkásokat éri erőszak munkájuk végzése közben, ahogy ez az utóbbi hetekben előfordult. De a sajtó megfenyítése, munkájának akadályozása közszolgák részéről megengedhetetlen.

Felháborítónak tartjuk, hogy az újbudai Fidesz, ahelyett, hogy kivizsgálna egy ilyen súlyos vádat, egy nő bántalmazását, aki ráadásul újságírói feladatát végezte, rágalmazási perrel fenyegetőzik. Ez a sietség is sokat elmond arról, hogyan viszonyul a nők elleni erőszakhoz és a sajtószabadsághoz a kormánypárt.

A Kettős Mérce szerkesztősége kiáll a bántalmazott újságíró védelmében és jogai mellett. Az elmúlt években egyre több megengedhetetlen lépés lett a normalitás része a közélet számos területén, így a sajtóban is.

De most ismét eljutottunk egy olyan pontra, amikor mindenki, aki úgy véli, az újságíró szakmán belül és kívül, hogy a sajtó szabadsága közügy, fel kell emelje a szavát. Ha egy olyan országban szeretnénk élni, ahol nem a központi bizottság írja a híreket, és ahol a félelem nem mindennapi kenyerünk, akkor nem engedhetjük meg, hogy az erőszak büntetlen maradjon...

EZ MÉG A FIDESZTŐL IS DURVA!

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: JÁSZ
2017.05.05.


Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott ma olyat mondott, ami egyszerűen minden képzeletet felülmúl.

A fideszes országgyűlési képviselő a magyar egészségügy helyzetéről szólva azt mondta, hogy most rakják vissza a költségvetésbe a 2010 előtt onnan kivont pénzeket.

Olyan érdekes mondat is elhagyta a száját, hogy "ennek a folyamatnak a része egyebek között az ápolónők három év alatt ütemezetten megvalósuló 65 százalékos béremelése is."

A miniszterelnöki megbízott hozzátette: az idén 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a szocialista kormányok utolsó költségvetéséből.

Ez annak a fényében kimondottan furcsán hangzik, hogy nem is olyan régen Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője egy sajtótájékoztatón szokatlanul őszinte érvekkel magyarázta, hogy miből adódnak a magyar egészségügy jelenlegi problémái...EGY KORMÁNYZATI SZINTEN TAGADOTT HOLOKAUSZT - AZ ÖRMÉNY NÉPIRTÁS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: PLT
2017.05.05.


“Ki beszél ma az örmények kiirtásáról?” – tette fel a kérdést Hitler 1939. augusztus 22-én Obersalzbergben a német hadsereg vezetői előtt – idézi Pető Andrea a hírhedt kijelentést a náci haláltáborokról írt cikkében. (Rubicon. 1999/5-6.) Az 1915-ös, örmények ellen irányuló népirtás sok tekintetben a zsidó vészkorszak prototípusa, illetve előfutára volt. Utóéletét tekintve viszont bizonyos tekintetben felül is múlja a zsidó holokausztot.

Természetesen a nyugati világban is vannak olyanok, akik tagadják a gázkamrák, illetve általában a náci tömeggyilkosságok létét. Komoly politikai és jogfilozófiai vita zajlik arról, kell-e büntetni az ilyesmit, vagy sem? De arra a nyugati kultúrkörben és annak határvidékén nemigen van példa, hogy a zsidók elleni genocídiumot maga az állam, illetve az azt képviselő mindenkori kormány tagadja évtizedek óta.

Az uniós csatlakozási szándékát hangoztató, az Unió előnyeire (munkavállalás, vízumkönnyítés, pénzügyi támogatás) igényt tartó Törökországban viszont az örmények sérelmére elkövetett tömeggyilkossággal ez a helyzet. Mi több, a világ legtöbb kormánya, így a magyar kabinet sem hajlandó azt népirtásként elismerni. De mi is volt az örmények elleni népirtás, amelyről jóval kevesebb szó esik, mint a náci vagy akár a kommunista bűnökről?

Április 28-án emlékezett meg Győrben a helyi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat a tömeggyilkosság 102. évfordulójáról. A rendezvény látogatói fotókiállítást tekinthettek meg, amely a tömegsírok és kivégzések megrázó vizuális bizonyítékait mutatta be. Ez volt a történelem első olyan népirtása, amelyet a modern fényképészet révén sikerült dokumentálni.

2007-ben “új fényképek kerültek elő a Deutsche Bank archívumából, amely az öldöklés megkezdésekor a térségben egy vasúthálózat kiépítésén dolgozott. A bank alkalmazottai által készített, a terrort megörökítő fotókat Robert Fisk díjnyertes háborús tudósító fedezte fel. A képeken fiatal férfiak láthatók, akik marhavagonokba zsúfolva várják, hogy a halálba vigyék őket. A törökök 90 éhező és rémült örményt tereltek egy vagonba, később a nácik is ugyanennyi kelet-európai zsidót zsúfoltak össze, amikor a haláltáborokba szállították őket.”

A kiállításon a képek mellett egy rövid szöveges összefoglalás is volt az eseményekről, valamint egy térkép a deportálások útvonaláról és a mészárlások helyszíneiről. A koponyahegyeket és csonthalmokat szemlélő utókor nehezen tudja eldönteni, miért kezdték el Törökországban gyilkolni az örményeket, akikkel évszázadokon keresztül éltek együtt? Valamit érdemes tudni – mert döntő különbség más országokhoz viszonyítva. 1914-ben gyakorlatilag valamennyi egymással szemben hadba lépő országban tömegek ünnepelték a hadüzenetet.

Egyetlen állam kivétel: mégpedig az akkor már régóta a földrész “beteg embereként” emlegetett Törökország. Ahol az ifjútörök kormány háborús szándékainak nyilvánosságra jutása után békepárti tömegtüntetések zajlottak le. “… a török vezetés és a lakosság egy része sem helyeselte az egyoldalú német szövetség gondolatát.” – állapítja meg Fodor Pál turkológus az Európa beteg embere, 1914-1915. című írásában. (História. XXVI. évfolyam 6-7. szám. 2004.) Persze az Antant oldalán hadba lépő Oroszországtól is sokan tartottak Isztambulban.

“A törökök a legveszélyesebbnek persze az oroszokat tartották, akik eltökélten támogatták a balkáni kis népek önállósulását, felkarolták a keleti örmények autonómiatörekvéseit, és hosszabb távon a tengerszorosok és Konstantinápoly megszerzését (ahogy ők mondták: “felszabadítását”) tervezték.” – írja Fodor. De a külső ellenséggel szembeni gyűlölettel önmagában nemigen lehetett felszítani a török lakosság háborús kedvét. A hátország elszántsága mellett pedig a török haderő felkészültsége sem volt a helyzet magaslatán. Ennek dacára Törökország a háború kitörésekor titokban szövetségre lépett a Központi Hatalmakkal.

“Érdekes, hogy a németek eleinte (hadseregük alkalmatlansága miatt) nem kívánták a törökök csatlakozását, de miután 1914. augusztus elején kitört a háború, sürgetni kezdték őket erre. Enver, Talat és Szaid Halim végül a kormány antantbarát és semlegességpárti tagjainak megkerülésével írta alá augusztus 2-án az említett titkos szerződést. A következő három hónapban a belső ellenzők érveit félresöpörték, pedig azok meggyőzően mutatták ki, hogy sem az ország anyagi helyzete, sem hadseregének állapota miatt nem engedheti meg magának a hadba lépést.” – világít rá Fodor az idézett cikkében.

Így aztán Törökország – mint a szövetséges németeknek alárendelődő, az antanthatalmakkal szemben pedig végül alulmaradó hadviselő fél – igazából csak a feltételezett, képzelt belső ellenséggel szemben tudott diadalt aratni. Ilyen ellenség lett az örményekből, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Oroszországgal rokonszenveznek, szeparatista törekvéseik vannak.

Az örmény kisebbség megsemmisítésére irányuló kísérlet a homogén nemzetállam megteremtésének legelső modern, XX. századi próbálkozása volt. (Melyek azért voltak előzményei: 1894-96 között, illetve 1909-ben is lezajlottak már örményellenes pogromok.) Akárcsak később a nácik, úgy a török nacionalisták is a belső hátországi árulók összeesküvésének, hátba döfésének tulajdonították a fronton elszenvedett vereségeket.

“A zsidó holokauszt előzményének tekinthető az 1915-ös örmény genocídium […] Itt is államilag szervezett tömeggyilkosságról volt szó, felhasználva a kollaboránsokat az üldözöttek köréből. Sok örmény a halálmenetek során pusztult el, hasonlóan az 1944-1945-ös zsidó deportáltakhoz. Mind a török, mind a náci vezetők megpróbálták eltüntetni a gyilkosságok nyomait. […] Yehuda Bauer és Aharon Weiss szerint az örmény genocídiumot és a zsidó holokausztot elsősorban az különbözteti meg, hogy a török nacionalisták nem voltak rasszisták. Az örményeket nem tartották általában a civilizáció, az emberiség ellenségeinek, az iszlám hitre áttérteket nem bántották, az elrabolt gyermekeket erőszakkal áttérítették, az örmény nőket megerőszakolták, a legszebbeket közülük háremekbe zárták. A zsidók áttéréssel nem menthették meg az életüket, de az is igaz, hogy a törökök elérték céljukat: az örmény nők, gyermekeik és az iszlám hitre tért felnőtt férfiak nemzeti-kulturális értelemben “meghaltak”, “eltűntek”, örményekké ismét csak akkor válhattak, ha sikerült megszökniük, kivándorolniuk. Ebben az értelemben a fizikai tömeggyilkosságot a kulturális népirtás csak “befejezte” Törökországban.”- írja Karsai László. (Holokauszt. Pannonica Kiadó 2001.14. o.)...