2015. december 4., péntek

ZABÁLJ FÉNYT! – AZ ÚJ LÉTMINIMUM-SZÁMÍTÁS MARGÓJÁRA

REZEDA VILÁGA
Szerző. RezedaJövőre eljő a Kánaán kietlen honunkba, csak pár hét türelem. El fog tűnni a létminimum alatt élők fele ugyanúgy, ahogyan már az egymillió új munkahely is szuszogva várja a ’zembereket, hogy menjenek bele. Kiderült, mire jó az, ha különféle szerveket, esetünkben a statisztikákat gyártót politikai felügyelet alá vonja a kurzus, ekkor ez úgy tud működni, mint a varázspálca, vagy tükör. Belenéz a girhes, beesett szemű éhező polgár, és kigyúrt, agyonszolizott alak les vissza rá. Mert a hatalom azt szeretné. A minimalisták jelenlegi 3,6-3,8 milliós száma redukálódhat 1,2 millióval. A létminimum alatt élők jelenleg azok, akik a kilenc alapvető anyagi javak közül háromban hiányt szenvednek, úgymint például: hiteltörlesztési gondjaik vannak, nem tudnak évente nyaralni menni, de egy váratlan kiadás is nehézséget okoz nekik.

A CÁR, A SZULTÁN ÉS A CSÁSZÁR

NEMGOGOL BLOG

Szerző: Toadwart66


Putyin dzsúdózik, Erdoğan és Orbán futballozik. Mindhárom ilyen vagy olyan elnök megveti és gyűlöli a demokráciát. Ebben többek között közrejátszhat az a praktikus tapasztalatuk is, hogy ezek a dicső, lánglelkű és rettenthetetlen  férfiak a demokráciának köszönhetik a hatalmukat. Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy ez bizonyos esetekben milyen alattomos fenyegetést jelenthet a jól megérdemelt uralmukra. Esetleg váratlanul felbukkanhat valahonnan egy másik dicső, lánglelkű és rettenthetetlen férfiú.
Orbán ráadásul - Soros György sötét és istentelen machinációi miatt - megalázó módon még ellenzékbe is kényszerült 8 nyomorúságos évre. Erdoğan pedig a legnagyobb rémületére, pár pillanatra elvesztette az egyensúlyát és az abszolút többségét.
Ha a gyalázatos Soros Györgynek nem sikerül az álnok terve, és rövid időn belül nem számolja fel az európai nemzetállamokat - a britek kivételével, mivel azok elvannak maguk között -, akkor elképzelhető, hogy hatalmas birodalmak újjászületésének lehetünk fakultatív módon lelkes szemtanúi, illetve szenvedő alanyai.
Putyin visszaszerezheti az Orosz, Erdoğan pedig  az Oszmán Birodalom dicsőségét. Orbán Viktorra vár az izgalmas feladat, hogy visszaállítsa Napóleon császárságát, úgy, hogy elődjével ellentétben,  menet közben, hatalmas önuralommal, tartózkodik Oroszország leigázásától. A császár már megvan, azon nem kell a fejünket törnünk. A császárság központja természetesen Felcsút lenne, mivel Párizs már nagyon elavult és tele van bevándorlókkal. Persze London is, de a britek jól elvannak ezzel...
 

BICSKÉRE JÁRT ISKOLÁBA A NEMZET MŰVÉSZE, A KÉTSZERES KOSSUTH-DÍJAS, JÓZSEF ATTILA-DÍJAS KÖLTŐ

BICSKE BLOG

Szerző: Bicskei Szó

Juhász Ferenc 1928. augusztus 16-án született Bián, a magyar–sváb faluban. Számomra teljesen új adat volt Juhász Ferenc címben látható bicskei kötődése. Őt volt szerencsém az életben is látni egy felolvasó esten. Kiváló irodalomtörténész baráttal beszélgettem ma délután egy novemberben megjelent könyvről, amiből 30 oldal van még nekem hátra. Hétfőn kezdtem olvasni. Juhász Ferenc többször is szóba kerül a 85 éves Réz Pál életéről és munkásságáról szóló Bokáig pezsgőben című memoárban. A tudós barát mondja: Juhász Ferenc 1938-1942 között Bicskére járt iskolába. Vagy sosem hallottam, vagy elfelejtettem. Képeket is láttam róla a visszaemlékezésben, amit hétfőn kezdtem, szeretettel emlegetik Őt, szerdán pedig a www.tiszatajonline.hu oldalon olvastam halálhírét.  Ezért aztán amikor ehhez a géphez ültem, első dolgom volt a keresőbe írni: Juhász Ferenc, Bicske. A Petőfi Irodalmi Múzeum honlapjára jutottam, a 2015. december 2-án elhunyt költőnk életrajzáig.  Ajánlom a bicskei irodalomkedvelők szíves figyelmébe...

ITT OLVASHATÓ

JUHÁSZ FERENC DIGITALIZÁLT MŰVEI ITT OLVASHATÓK

KIEGYEZÉST!

ÖRÜLÜNK, VINCENT?

Szerző: Kettes


Magyarország végletesen megosztott. A magyar társadalmat kibékíthetetlen ellentétek szabdalják fel és ez - most már mindenki számára világosan láthatóan - az ország felemelkedésének legfőbb akadálya.
A legfontosabb törésvonal ma Magyarországon abban van, hogy Orbánék minden el akarnak lopni. Nem, újrakezdem. Ebben pont hogy ötszáz éve nem látott nemzeti egyetértés van. A nézetkülönbség abban van, hogy helyes-e vagy káros, hogy Orbánék mindent el akarnak lopni. Ebben nem ért egyet kormánypárti és ellenzéki, szegény és gazdag, fiatal és idős, cigány és fradista. Mi itt a Vincenten nem szeretnénk állást foglalni ebben a vitában, mert nem szeretnénk megsérteni azokat az olvasóinkat, akik maguk is az Orbán-rendszer korrupt haszonélvezői vagy reménytelenül retardált nyálcsorgató idióták.
Ehelyett az alábbi konstruktív javaslatot bocsátanánk az ország közvéleménye elé.
Oké, lopjanak, amennyit csak akarnak. Beleírjuk az alkotmányba, belevéssük a Lánchíd pilléreibe, hogy ez nekik jár. Itt van, így nézne ki a költségvetési törvény:
 

MÁR AZ EGYETEMEK KAPUJÁT DÖNGETIK A FIDESZES ÁLCIVILEK

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG

Szerző: atlatszookatatas


Az Alapjogokért Központ körül már megalakuláskor is sok rejtély volt. Az oldalon nem volt feltüntetve ki vagy kik írják a tanulmányokat. Csupán annyit lehetett tudni a szerzőkről, hogy “egy fiatal joghallgatókból és jogászokból álló szakmai munkaközösség”. 2013-ban aztán kinyomoztuk és megírtuk, hogy az önmagát amúgy teljesen függetlenként (sic!) definiáló szervezet erős személyi átfedésben van mind a KDNP mind pedig a Fidesz ifjúsági szervezeteivel.
Mikula Klaudia a Központ irodavezetője, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, azaz a KDNP ifjúkeresztény gittegyletének II. kerületi alelnöke, 2013 végéig a Gyere Haza Alapítvány menedzsere, aki korábban Rétvárinál gyakornokoskodott a KIM-ben, majd Gál Kingánál Brüsszelben. Szánthó Miklós, aki többször is a Központ nevében, annak igazgatójaként nyilatkozott, szintén IKSZ-tag, de képviselte már a Fidelitas-t is az Európai Néppárt ifjúsági tagozatában. A Központ kutatási igazgatója, Törcsi Péter pedig az IKSZ volt alelnöke, aki később a Fidesz-KDNP színeiben lett solymári önkormányzati képviselő.
A Központ anyagi hátteréről májusban megjelent cikkünkig nem igazán lehetett sokat tudni. A honlapjukon mind a mai napig semmilyen információ nem áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy kiktől vagy miktől kapnak támogatást működésükre. Ezirányú megkeresésünkre pedig korábban sem kaptunk érdemi választ. Azonban a céginfó adatbázisában keresgélve megtaláltuk az AK igazgatóját, Szánthó Miklóst, aki 2013 júniusában jegyezte be a Jogállam és Igazság Kft.-t. A cégadatokból látszik, hogy 2013-ban a júniusban alapított, és egy éven keresztül négy munkatárssal működő cég 13,3 millió forintot fordított személyi kiadásokra, de a cégnek 2014 decembere óta már hét munkatársa van, idén márciusban pedig NAV végrehajtás alá került.
Amint az Átlátszónak a Fidesz pártalapítványa által nyújtott támogatásokat vizsgáló cikkéből kiderült, a Kft. 2013-ban 31,6 millió, 2014-ben pedig több mint 49 millió forintot kapott a pártalapítványtól működési költségekre. Ez mindkét évben a Polgári Magyarországért Alapítvány által kiosztott legmagasabb összeg volt. A Kft-től közérdekű adatigényléssel megszerzett  éves beszámolóból pedig kiderült, hogy a kapott pénzt az Alapjogokért Központ működtetésére használták fel...
 

TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINTBÓL DÜBÖRÖG A FIDESZES KLIENTÚRAÉPÍTÉS SZLOVÁKIÁBAN

ÁTLÁTSZÓ.HU

Szerző: Bőtös Botond


54 millió forintot ítélt oda a Bethen Gábor Alapítvány a Sine Metu Polgári Társulásnak a szlovákiai „Tusványos” néven ismert gombaszögi tábor területéül szolgáló, tízezer négyzetméteres krasznahorkai kemping megvásárlására és felújítására. Az eset kapcsán betekintést kaphatunk a Fidesz határon túli klientúraépítésébe és a határon túli civil világ einstandolásába is...

ITT OLVASHATÓ

A MEGBÁNTOTT KISFIÚ: ORBÁN BEISMERTE, HOGY KIHAJÍTJÁK AZ ORSZÁGOT SCHENGENBŐL, DE NEM Ő A HIBÁS

VILLÁMNARANCS

Szerző:

Szokott péntek reggeli rádiós magánszámában Orbán Viktor arról tájékoztatott, hogy közel már az idő, amikor nemcsak szimbolikusan leszünk kizárva Európából, de újra sorompókkal is.
Persze súlyos igazságtalanság az egész, mint azt megtudtuk a miniszterelnöktől, hisz mi voltunk az egyetlenek Európában, akik meg tudtuk védeni a schengeni határainkat – itt nyilván arra gondolt, hogy nonstop buszokkal fuvaroztuk a menekülteket Magyarország „megvédett” schengeni határáról Hegyeshalomra. Ilyenformán különösen felháborító és gyalázatos, amire az EU alapító államai készülnek. Mindközönségesen megint báncsák a magyart...

ITT OLVASHATÓ

EZ A NŐ MÉG A FIDESZNEK IS NAGYON KÍNOS VOLT

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD

Szerző: nickgrabowski


Itt a karácsony, ezt csalhatatlanul jelzi, hogy ömlenek a karácsonyi hírek. Vagy a tavaly karácsonyi hírek. Most például az, hogy egy tavaly karácsonyi Hvg-címlap miatt pert veszített egy volt fideszes képviselő. Ékes Ilona szerint a Hvg "a totalitárius diktatúrák vallásellenes propagandáját idéző, indokolatlanul bántó karikatúrával nagy nyilvánosság előtt súlyosan megsértette a különböző keresztény felekezetekhez tartozók emberi méltóságát". A mellékelt képpel...

ITT OLVASHATÓ

A MINISZTER ÚR KOMCSIZIK

PROSZEKTÚRA BLOG

Szerző: Proszektura


Lázár János megint elemében volt a sajtótájékoztatóján. Miközben úgy vigyorgott, mint szűzlány a tarlón, azt fejtegette, hogy: "míg mi 5 milliárdot költöttünk tanácsadásra 5 év alatt, a komcsik, bocs, szocik 17 milliárdot" Szerinte a Századvég tanulmányainak firtatása pedig nem más, mint szimpla politikai támadás a kormány ellen. Mindeközben talán fel sem  figyelt arra, hogy a komcsizáson kívül a mondandójának volt egy rejtettebb jelentése is.
Mert a megjegyzésével valójában ismét azt üzente nekünk, hogy az éppen kormányon lévők mindig lopnak, vagyis tulajdonképpen már rég nem azon folyik a vita, hogy ki lopott és ki nem, hanem, hogy egységnyi idő alatt ki lopott több milliárdot.
Jellemző, hogy amikor Medgyessy Péter is a minap azt mondta, hogy a mostani kormányzás nem korruptabb a korábbiaknál, a Fidesz tájékán senki sem tiltakozott, hogy ők egyáltalán nem korruptak. Örültek az ex-miniszterelnök által megajánlott döntetlennek...
 

VASÁRNAPI BOLTZÁR - MIÉRT FÉL A FIDESZ A NÉPSZAVAZÁSTÓL?

TÉNYTÁR BLOG

Szerző: Ténytár


A vasárnapi zárva tartás bevezetése olyan intézkedés volt a kormány részéről, amely minden magyar embert közvetlenül érint. Több szinten is megvizsgálhatjuk az intézkedés hatásait. Az új helyzet egyénenként is rendkívül bosszantó, hiszen sok embernek pont a vasárnap az egyetlen nap, amikor van szabad idejük vásárolni. Rendszerszinten az rajzolódik ki, hogy eddig bizonyíthatóan mintegy ezerötszáz ember veszítette el a munkáját a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt.
A lakosság döntő hányada nem támogatja a zárva tartást. A kereskedelemben dolgozóknak ráadásul emiatt leépítésekkel és fizetéscsökkenéssel (vasárnapi pótdíjak kiesése például) kellett szembenézniük. Mindemellett a törvény az olyan népszerű turista célpontokat is érintette, mint például a Balaton, ahol nyáron jelentős forgalomkiesés volt a kötelező bezárás miatt...

ITT OLVASHATÓ

A KSH SZERINT AZÉRT OLYAN SOK A SZEGÉNY MAGYARORSZÁGON, MERT EZ ITT A PANASZKULTÚRA TÁRSADALMA

KETTŐS MÉRCE BLOG

Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA


Úgy tűnik, a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) ismét sikerült találnia néhány újító ötletet, hogy megmagyarázzák a magyar emberek szegénységének kézzel fogható, számszerűsíthető tényét. Valamiért a jelenlegi kurzus nem szereti azt hallani, hogy Magyarországon van szegénység. Még akkor sem, ha ennek egyik oka épp az, hogy rendelkezéseik százezreket hajtanak ebbe az irányba. Mi is lenne jobb példa erre, mint a legutóbb bűnbaknak megtett dolgozói szegénység. Mert igen, ilyen is van, ahogy azt a minap Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese kiemelte a 2014-es, a háztartások életszínvonalát összegző kiadványuk bemutatásakor...

ITT OLVASHATÓ

LÉVAI ANIKÓ, AZ "EGYSZERŰ HÁZIASSZONY"

EURÓPA KÁVÉZÓ

Szerző: Európa Kávézó


“Nézze, én egy egyszerű háziasszony vagyok…” - mondta Lévai Anikó múlt héten az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági mézeskalács-sütésén a 24.hu kamerájába. Azt nem tudjuk, hogy Orbán Viktor feleségét is Habony Árpád látja-e el kommunikációs tanácsokkal, de azt biztosan tudjuk, hogy a magyar, átlagos “egyszerű” háziasszony életkörülményei, lehetőségei köszönő viszonyban sincsenek Lévai Anikó irigylésre méltó életével. Azt régóta láthatjuk, hogy a milliárdos Orbán köré tanácsadói tudatosan az egyszerű ember image-ét építik, hogy érezhesse minden magyar ember: “végtére ő is csak egy közülünk”, aki hétköznapjaiban kockás favágó ingekben vagy épp bermudanadrágban fényképezkedik és mindig valamelyik gyereke által kinőtt hátizsákkal jár a Parlamentbe. Ó, de szép, mondhatnánk, ha éppen nem a közelmúltban került volna fel az Orbán-család a 6,9 milliárd forintosra becsült vagyonával a tekintélyes Forbes gazdasági magazin legvagyonosabb családjait rangsoroló listára. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt 5 évben a szemünk előtt annyi közpénz, EU-s fejlesztési pénz vándorolt már Orbán apjához, vejéhez, gázszerelőjéhez, fogorvosához, edzőjéhez és barátaihoz, amennyi egy komolyabb város éves költségvetését fedezné...

ITT OLVASHATÓ

A MINISZTERELNÖK SCHENGEN-HAZUGSÁGA

1000 A MI HAZÁNK

Szerző: HaFr


Orbán addig maradhat hatalmon, amíg a magyarok túl nagy többségben a nemzetük védelmezőjének, és nem elárulójának tartják...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ FELSZÁMOLTA A SZEGÉNYSÉGET! MAGYARORSZÁG OKOSABBAN TELJESÍT!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG

Szerző: Farkas Norbert


Örömteli hír az újkori Atlantisz állampolgárának lenni/válni. Akkora a jólét az országban, hogy mostmár boldog boldogtalan kap egy stadiont (legújabb befutó Szeged), miközben a pofádba rohad az átlag magyar kórház csempéje, miközben kimankózol a fürdőbe tisztálkodni. Elgondolkoztam, hogy mi baja van ennek a kormánynak, hiszen minden mutyival együtt rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amik révén ha egy picit kevesebb menne zsebbe (tényleg csak egy picit), akkor végre az egészségügyet helyre lehetne tenni (mondjuk 5 felesleges stadion árából...). Nem értem miért nem foglalkoznak az egyik legkomolyabb demagóg blamával, ami ezt a kormányt (is) éri. Tényleg komolyan vette a vezetés a tescozást? "A legkisebb is számít". De legalább 2016-tól megszűnik a mélyszegénység :)

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEOMOLHAT A FOCI KORRUPT VILÁGA - NÉMET OKNYOMOZÓ A MANDINERNEK

MANDINER BLOG

Szerző: Novák Tamás


A foci világa mágnesként vonzza a bűnözőket, akik dollármilliókat csinálnak e háborítatlan szigeten manipulációból, pénzmosásból és emberkereskedelemből – állítja a Mandinernek Thomas Kistner, a Süddeutsche Zeitung oknyomozó újságírója, aki szerint ha a futball világa nem kap külső kontrollt, akkor hamarosan összeomlik. Ezért is örül most a FIFA ellen indult nyomozásnak. Kistner – aki szerint '54-es magyarverő német csapatot is beinjekciózták – lassan húsz éve ír könyveket manipulációról, korrupcióról és doppingról, amik a pénz által hatalmasra hízott sportipart halálos ölelésben tartják. A szerző FIFA maffia című könyve a napokban Magyarországon is megjelent. Interjú:

ITT OLVASHATÓ

KELET-EURÓPA TÉESZCSÉ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
A hajdani téeszcsé szervezések jutnak az ember eszébe, amikor elnézegeti Orbán mozgását Európa ügyeiben.
Jóska bácsi először vonakodott belépni a
szövetkezetbe, mert be kellett volna adnia a kehes lovát is a közösbe, de aztán - jobb híján - beletörődött a sorsába.
Így aztán megnézte, hogy mibe lép
bele és döntött.

A nagyobb falvakban általában legalább két szövetkezet volt, az egyikben a módos gazdák csoportosultak, itt a lovak szőre fényesebb volt, a gazda tudta, hogy vetés után nem célszerű szántani, továbbá nem arra szocializálódott, hogy ami megterem, annak árát azonnal fel kell élni.
A másikban az újgazdák csoportosultak, akik a politikai változások során földhöz jutottak, de a gazdaszemlélet nem társult hozzá.
Itt maradt a cseléd-mentalitás, a szűklátókörűség, a szakértelem hiánya, a máról-holnapra élés tradíciója, a pazarlás és herdálás.
Nem volt kétséges, hogy melyik lesz az eredménnyesebb, és az évek során melyik lesz az, amelyik kiírhatja a major kapuja fölé, hogy Vörös Nagyhal Termelőszövetkezet, mielőtt
megeszi a kishalakat...


ITT OLVASHATÓ

NEMZETI TÉLAPÓ DAL

MOST ÉS ITT BLOG

Szerző: Föld S. Péter


Van zsákodban minden jó,
tőlünk loptad Télapó

Munkát segély helyett, millió munkahelyet,
alacsonyabb adót, élhetőbb életet,
ígértél hideget, a fázósnak meleget,
hogy kellemessé varázsolod a nyarat, és a telet.


Azt mondtad, hogy szép vagy, azt mondtad, hogy jó vagy,
elhittük, ha felállsz, akkor még nagyobb vagy,
magasabb, mint ülve, s most el vagyunk hűlve,
hogy lehet, hogy ilyen sokan meg voltunk hülyülve.
 
Van zsákodban minden jó,
adjad vissza Télapó!
 

WIE GEHT'S?

HUPPA BLOG

Szerző: Lévai Júlia


A nyelv, lássuk be, a világ legnagyobb szajhája. Hol itt lép fel koronatanúként, hol ott. Amikor azt kell bizonytani, hogy mekkora képtelenség a normális emberi együttélés, az olyan szavait teszi ki corpus delictiként az asztalra, amelyek sikerrel gúnyolják ki a lenézhetőeket, a jövevényeket, a kisebbségeket, a bármilyen szempontból gyengébbnek minősíthetőeket, és teszik azok nevét lopás, csalás vagy viszolyogtató betegségek jelképévé. Ha viszont éppen ellenkezőleg: az idilli összeolvadásokról van szó, akkor azzal jön elő, hogy hiszen nála jobban senki és semmi nem képes kifejezni a tökéletes integrációt. Ami pedig kétségtelenül igaz.
Bizonyíték erre a minden köteléket szétverő háború utáni, csöndes megbékélés időszaka, amelyben a nyelv egy ideig még békésen őrizte a soknemzetiségű Monarchia integratív arcát. Ez különösen vasárnap reggelenként vált jól érezhetővé, amikor is a bérházak udvarain a legkülönfélébb hátterű és portékájú házalók, koldulók hangjai harsantak fel. Ilyenkor valaki mindig beszaladt a konyhából, és jelentette, hogy éppen melyik érkezett meg.
– A handlé jött – mondták nálunk a leggyakrabban, pedig a handlék akkoriban már nemigen szerették ezt a jiddis eredetű kifejezést, inkább a hosszan elnyújtható, régies szavakból összerakott „óóóószeres” nevet preferálták. Ugyanígy a sváb vigéceket is kezdték felváltani a sokkal komolyabb és tiszteletreméltóbb nevű ügynökök. Akik közül pedig már senki sem köszönt be azzal a lakásokba, hogy „Na, wie geht’s Ihnen?” („Hogy megy neked?”), hogy azután ezt az integrációra mindig kész nyelv az otthonos és vidám „vigéc” szóvá formálja át, majd használja ettől kezdve magyaros foglalkozásnévként. A szónak a fordulat évétől már csak azért is el kellett halványulnia, mert a házaló vigécek között épp a svábokból volt a legkevesebb. Azok jó részét addigra már szépen kitelepítették a hazájukból, s a házaló kereskedők létszámát inkább a mindenüktől megfosztott osztályellenségek tagjaival töltötték fel...

ITT OLVASHATÓ

10 PORTRÉ A CANNES-I NAGYDÍJAS SAUL FIA CÍMŰ FILM FORGATÁSÁRÓL

MAI MANÓ HÁZ

Szerző: Mai Manó Ház


Hermann Ildi fotográfus a Saul fia című film forgatása alatt – Nemes Jeles László rendező és Erdély Mátyás operatőr koncepciója alapján – portrékat készített a film szereplőiről: a nemzetközi színészgárdáról csakúgy, mint a statisztákról. Ezek a fotográfiák a forgatás szüneteiben, köztes időben, különös határmezsgyén készültek. A színészek nem játszanak éppen, de a szerepüket még nem hagyták el és az sem hagyta el őket. Ők maguk és a filmbeli énjük eggyé válva néz a kamerába. A portrék így utat nyitnak a múlt irányába, a szerepek szerinti valóságba, ugyanakkor egy teremtett-konstruált világban, a film színterében is léteznek. Különös erejük többek között ennek a kettősségnek a művészi megörökítéséből fakad.
A kiválasztott harmincegy, szinte életnagyságú portré alkotta kiállítást három olyan archív felvétel egészíti ki, amelyeknek a negatívjait az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban őrzik. A film egyik jelenetében Saul egy fényképezőgéppel az ajtónyíláson keresztül készíti el ezt a néhány felvételt, amelyeket aztán szerencsésen el is tud rejteni, mint ahogyan az a valóságban is történt 1944 nyarán. A kiállításon részletek láthatók azokból a szövegekből is, amelyeket auschwitzi foglyok és Sonderkommandósok írtak és rejtettek el. „Kedves megtaláló, keress mindenütt, minden kupac földben. Tucatjával ásták el itt a dokumentumokat, az enyémeket és másokét is, fényt derítenek ezek mindenre, ami itt történt.”


ITT OLVASHATÓ

SPORT AZ IFJÚSÁG MÁMORA

RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM BLOG

Szerző: JTom


Szovjet sport és egészségmegőrzési plakátok az ötvenes évektől...

ITT OLVASHATÓ

200 OLDAL TITKOS DOKUMENTUM PAKSRÓL

JÁVOR BENEDEK BLOGJA

Szerző: Jávor Benedek


Már szinte sajnálom Lázár Jánosékat, ahogy a nyakukba dől az egész gigászi paksi hazugsághegy, amit összehordtak évek alatt (jó, én is löktem rajta kicsit, hogy könnyebben dőljön). Újabb eredménye van kitartó nyomásgyakorlásomnak az Európai Bizottságra: a napokban 200 oldal titkos dokumentumot, benne többek közt belső feljegyzéseket, a Bizottság és a magyar kormány közti levelezést illetve a Bizottság hivatalos kérdéseit és az arra adott magyar válaszokat küldték meg (a teljes anyag az alábbi levélre kattintva elérhető). Bár a „Bizalmas – üzleti titok” minősítésű iratokból jelentős részeket kitakartak, azok még így is rendkívül izgalmas kérdések sokaságát vetik fel és meg is cáfolnak néhány közkeletű kormányzati félrebeszélést. Mint ahogy az is érdekes, hogy bizonyos információkat miért is takartak ki, vagy tagadtak meg?

ITT OLVASHATÓ

MANIPULÁLT CELEBFOTÓKKAL HÍVJÁK FEL A FIGYELMET A NŐK ELLENI ERŐSZAKRA

LÁNYLÉTEDRE BLOG

Szerző: lánylétedre


Nemrég elárasztották az internetet Alexsandor Palombo aktivista képei: a fotókon celebek láthatóak, akiknek az arcát Photoshop segítségével manipulálta a művész, bántalmazott nőként megjelenítve őket. Palombo a nagyágyúkat választotta, itt van Kim Kardashian, Madonna, Miley Cyrus is,a kampánnyal pedig a nők elleni erőszakra szeretné felhívni a figyelmet és arra biztatni az áldozatokat, hogy merjék megtörni a hallgatásukat.
Kardashian és Kendall Jenner is megszólaltak az ügyben, miszerint egyetértenek a nemes szándékkal, de az engedélyüket a művész elfelejtette kikérni ahhoz, hogy használhassa a fotóikat. 
Ez ilyenkor elég necces helyzet, mert ha celebként felszólalsz az illetéktelen felhasználás miatt, előfordulhat, hogy félreérthetővé válsz, és könnyen rád sütik, hogy önös érdekekből nem akarsz részt venni egy társadalmi célú kampányban, meg hát az interneten annyi mém és gúnyolódás sarjadzik az összes híresség körül, hogy nem biztos, hogy megéri bármelyik miatt is szót emelni...
 
Ha bántalmazó kapcsolatban élsz vagy ismersz valakit, akinek segítségre lenne szüksége, hívd a NaNE segélyvonalát! 
 

KLÍMAVÁLTOZÁS DAVID ATTENBOROUGH, A VILÁG EGYIK LEGISMERTEBB TERMÉSZETTUDÓSA SZERINT

ECOLIFE BLOG

Szerző: Berki Lili


Az elismert tudós példátlannak tartja az összefogást, amely a párizsi klímacsúcs kapcsán létrejött, mégsem biztos abban, hogy minden aktuális problémára megoldás születhet.
Attenborough fenntartásokkal kezeli a konferencia célkitűzéseit, mivel – véleménye szerint - az utóbbi 30 év során, a világ vezetőinek nem sikerült olyan globális méretű konvencióra jutni, amely megoldást jelentett volna az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákra. Mégis hisz abban, hogy a mostani kezdeményezés akár eredményt is hozhat.
Sir David meglátása szerint a globális felmelegedés veszélye egyre tisztábban látható jelenség, így elkerülhetetlenné válik, hogy az országok összefogjanak, és közös erővel visszaszorítsák a mindenkit érintő változásokat. 
Elmondása alapján az emberiség történelmében még nem volt arra precedens, hogy az emberek ténylegesen összefogjanak és megegyezésre jussanak egy adott problémát illetően, valamint releváns megoldást találjanak rá. Földünk veszélyeztetett helyzete nem újkeletű dilemma, mi mégis ekként kezeljük. Attenborough álláspontja a témával kapcsolatban inkább a prevenció fontosságát hangsúlyozza, az utolsó pillanatban történő cselekvés helyett. A bolygónk ellen elkövetett bűneink ugyanis nem válnak semmissé egyik percről a másikra...

ITT OLVASHATÓ 

A HUNVALD-ÜGY VOLT A BKV-PER FŐPRÓBÁJA?

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD

Szerző: Spactra


Az Orbán-rezsim alatt szinte már gyakorlattá vált, hogy a korábbi szocialista kormányok tagjait és az akkori kormánypártok prominens politikusait bíróság elé citálják, ha meglapozotta vád, ha nem.
Az elmúlt években Hunvald György volt VII. kerületi polgármester ellen is egy csomó eljárás indult. Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez hasonlóan az Orbán - elmúltnyolcév őt is megvádolta a klasszikus vesztegetés - hivatali visszaélés - csalás - hűtlen kezelés kombóval.
Hiába bizonygatta ártatlanságát Hunvald, hiába hoztak más ítéletet korábban elsőfokon, mint másodfokon. Hunvaldot végül áprilisban jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélték a példastatuálás jegyében. Valószínűleg az ő ügye lehet a BKV-per főpróbája...

ITT OLVASHATÓ

ÁKOS - KALAND AZ ÚJ KIRÁLLYAL

NEMGOGOL

Szerző: Toadwart66


Kovács Ákosról, a népszerű popikonról, semmiképpen sem szabad nagy nyilvánosság előtt kijelenteni azt, hogy pénzért vagy érdekből beszél teljesen értelmetlen ostobaságokat, sőt még azt sem, hogy saját önszántából. Valószínűleg pontos katonai, hírszerzési és geopolitikai ismereteknek lehet a birtokában már a szíriai polgárháború "első pillanatától" kezdve. Ez teljesen "egyértelmű". Az professzionális ikon azt önkényesen figyelmen kívül hagyta, hogy a "telepesek" (Product placement: Ákos, Indiántánc, 1995) csak kis része vesz részt az 742 milliós Európa  megszállására irányuló offenzívában. Nagy részük inkább Törökországot, Jordániát, Irakot és Libanont igázta le. Az ENSZ statisztikákhoz még a profi zenészek is könnyedén hozzáférhetnek és akkor nem kell a hasukra csapra nyilatkozniuk. (UNHCR - ENSZ Menekültügyi Főbiztosság)
Amiket – az ő szavával élve – „össze-vissza hablatyol” a kérdésről, az azt mutatja, hogy nem nagyon rázta meg a kialakult krízis és a menekültek sorsa. Próbálja ugyan egy flegma, cinikus, nagyképű stílussal leplezni, de ő is csak a miniszterelnök úr "think-thank" csapata által összeállított összeesküvés-elméletet népszerűsíti. Az, hogy ennek terjesztéséhez az ikon felhasználta a párizsi áldozatokat is, az céltudatosságára, profizmusára és jellemének különös jellegére világít rá. Ő keresztényként határozza meg magát, mint oly sok jámbor és jellemes „Ákos” az országban.
Orbán Viktor, az Európa minden táján közszeretetnek örvendő, keresztény, konzervatív, populista, felhasználóbarát miniszterelnök igazán előrukkolhatna már egy „Narancssárga Könyvecskével”. Ezt a művet az Unió minden tagállamának nyelvére le lehetne fordítani és ingyen ki is lehetne osztani, amolyan kötelező jelleggel. Abban szépen leírhatná, hogy miként kell gondolkodnia egy rendes „Ákosnak”. Aki, pedig nem hajlandó „Ákos” lenni, az vessen magára...