2017. május 26., péntek

13 MÁSODPERC, AMI TÖBBET MOND EZER SZÓNÁL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.05.26.


Tegnap májust írtunk és 25.-ét, ez némely naptárakban Orbán, vessző, Urunk mennybemenetelének napja volt. És tényleg (jó, tudom, az Orbán ezúttal nem családnevet jelöl). A november óta dédelgetett álom valóra vált. Igaz, egy normálisabb országrész süllyedt el szégyenében az egy főre jutó két büdös tahó látványától, de mégiscsak történelmi pillanatok voltak ezek.


Szerintem legalább 250-szer megnéztem ezt a felvételt, de ezzel sajnos nem lehet betelni. Pedig a szekundér szégyenérzet (amikor szemlélőként, kívülállóként mások helyett érzed úgy, hogy elsüllyednél) erőteljesen hatalmába kerített. Nézzük meg még egyszer...

Hát így alakult. A kisember a nagyember közelébe került. Ágaskodott, eltorzult fejjel vigyorgott, a kötelező nyelvcsapkodások sem maradtak el. Az a lányos zavar, az az óvodás örömködés, az a kényszeres, a nagyember által kitakart zakó-nyakkendő igazgatás, köhécselés. Lenyűgöző. Lássuk be, neki élete napja volt. Hát hiszen a legmagasabb világi hely néhány pillanatra rávetette pojáca tekintetét, tán még dörmögött is mellé valamit.

Viktorka csak úgy sugárzik, mint Mészároslölö a Roszatomban. Mimagyarok háztartási géniusza (kösz, Robi), szemünk világa, a kimosakodott párttitkár elvtárs túlmozgásos fia végre feljutott a csúcsra. Nekik ez a csúcs. Az ország kifosztása járulékos, több életre szóló haszon. Azt hiszem, ez itt a lényeg. Egy levegőt szívni minden idők legtahóbb amerikai államelnökével, aki olyan szinten idegen a diplomáciai késsel-villával evéstől, mint alacsonynövésű rajongója a jobboldalon...

ORDAS KAMU, HOGY AMERIKAI MINTÁRA ÍRTÁK ÁT A CIVIL TÖRVÉNYT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.05.26.


„Enyhébb civil törvényt terveznek, mint az amerikai” címmel ment le egy propagandaanyag az M1-en egy hónapja, ami azt a kormányzati hazugságot reklámozta, hogy a magyar civil törvényt az amerikai civil törvényről másolták. Ezt a hazugságot előszeretettel hangoztatják fideszes beszelő fejek Gulyás Gergelytől Kovács Zoltánig, veszik át ész nélkül az újságírást messziről sem ugatópropagandatermékeknél, és a tudatlanságát leghangosabb hirdető lovagkeresztes is futott egy felesleges kört ez ügyben (is). Kár, hogy amiről beszélnek, az nem az „amerikai civil törvény”, hanem valami egészen más, úgyhogy nyugodtan nevessük ki azokat, akik a FARA-törvénnyel példálóznak, ha a civil törvényről esik szó.

Az amerikai törvény tényleg az átláthatóságról szól

A külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act – FARA) 1938-ban született, hogy az Amerikai Egyesült Államokban más országok képviseletében eljáró személyeket és szervezeteket számon tartsák. A második világháború előtti paranoid légkörben elfogadott törvény kezdetben kifejezetten a felforgató náci- és kommunista propaganda ellen irányult, de azokat sem tiltani akarták, csak felcímkézni, hogy az amerikai állampolgárok a forrás ismeretében dönthessék el, mit gondolnak azokról.

A FARA-t azóta rengetegszer módosították, de a legnagyobb változáson 1966-ban ment át: ekkor csináltak egy külföldi lobbistákat listázó törvényt a korábbi anti-propaganda törvényből. A hidegháború közepén nagyobb szükség volt egy olyan törvényre, amely a direkt propagandánál szofisztikáltabb módszerekkel dolgozó „ügynökökre” koncentrál. Az elsődleges cél az volt ezzel, hogy igyekezzenek megfigyelni és kordában tartani azokat a külföldről finanszírozott embereket és csoportokat, akik igyekeznek saját országuk érdekeit érvényesíteni az amerikai törvényhozásban.

ITT OLVASHATÓ

A POLGÁRI POLITIKA LÉNYEGE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.26.


A polgári politikai berendezkedés -- amely, a biztonság kedvéért hadd szögezzem le, nem azonos a konzervativizmussal -- az autonómiákra épül, jelesül a személyek és a közösségek autonómiájára (önrendelkezésére). Ám a kép ennél lényegesen bonyolultabb, ha nem csak az alapokat nézzük.

A személyek autonómiája például nem egyenlő a "mindent megtehetsz, ami másoknak nem árt" liberális elvével. Az autonómiát (önrendelkezést) az önművelés, az önműveléssel és tudással elsajátítható komplex erkölcsi képesség és az önálló létfenntartás együttesen hozzák létre, ami jóval nagyobb felelősséget követel az ember saját személye iránt, mint a szabadság. Rendelkezni tudni önmagunk felett olyan hatalom a szabadságon túl, ami csak hosszú évtizedek (önmagunk feletti) munkájával alakul ki, nem jogi garancia vagy mások engedményének függvénye. Ezért a polgári berendezkedést sem az írott jog hozza létre, hanem -- ideális esetben -- egy évszázadokon keresztül érlelt makroközösségi (társadalmi) kultúra, amelyben dominálnak az autonóm egyének. Ennek híján legfeljebb tudhatjuk, milyen lenne a polgári társadalom, és törekedhetünk rá, de nem vagyunk a birtokában.

A polgári társadalom és vele a polgári politika kialakítása tehát az egyének autonóm életformáira való törekvéssel kezdődik, az ilyen törekvésekkel rendelkező emberek kis közösségeivel (asztaltársaságokkal, klubokkal, egyesületekkel, körökkel, egyházakkal és gyülekezetekkel, önkormányzatokkal, polgári fórumokkal stb.) folytatódik és csak hosszú idő után áll össze domináns társadalmi gyakorlattá. Ennek okán azonban a polgári társadalmak óhatatlanul, kisebb-nagyobb mértékben konzervatívok is: hosszú, ismétlődő, fejlődő gyakorlat -- erkölcsi rend és hagyományok -- mentén stabilizálódnak, illetve amennyiben folyamatos újításban érdekeltek, annyiban ezt organikusan, a létező képességeikből kiindulva vagy ezek közé illesztve végzik.

A polgári társadalomtól nem véletlenül elválaszthatatlan a kapitalizmus és a piac. Ezek biztosítják ugyanis az autonóm létfenntartáshoz szükséges kereteket (a termelés és a csere lehetőségét), amelyek ráadásul intézményesen, visszatérően összehozzák az embereket, ezzel a kis közösségek kialakításához is hozzásegítenek, illetve lehetővé teszik az emberek nagy hányada számára, hogy a közösség szempontjából értékes életet találjanak maguknak, miközben fejlesztik önmagukat. A piac engedi meg egyúttal, hogy a dogmatikus államcentrikus radikalizmusokkal szemben a létező közösségi képességeiből táplálkozzon egy nemzet felemelése, ahogy azok megjelennek a versenyben és a nyilvánosságban..
.

ITT OLVASHATÓ

ÁNGYÁN JÓZSEF KÉT ÉVE MEGJÓSOLTA A "FÖLDESÚR-TÖRVÉNYT" - JÖNNEK A KORMÁNY ÁLTAL KIJELÖLT AGRÁRINTEGRÁTOROK

ÁTLÁTSZÓ  BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.05.25.Az Agrárkamara koncepciója alapján megkezdik a termelők integrációját, gyakorlatban a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező oligarchák alá szervezését. Ángyán József erről már 2015-ben elmondta a véleményét egy az Átlátszó által szervezett nyilvános beszélgetésen. Az idő őt igazolta.

A Népszava birtokába került az a mezőgazdasági integrációról szóló törvénytervezet, melyből kiderül, hogy az új termelési rendszer politika által vezérelt lesz. Az integrátoroknak előjogokat ad, viszont a gazdákra főként kötelezettségeket ró ki.

Ettől a törvénytől a feudális viszonyok felélesztése várható.

2012-ben módosították úgy az alaptörvényt, hogy “az integrált mezőgazdasági termelésszervezéssel” kapcsolatos szabályozást kétharmados törvénybe kell foglalni. Akkor ez módosítás a Fidesz több agrár vonalon dolgozó képviselőjét is váratlanul érte. Ők a választási ígéretek alapján arra számítottak, hogy a családi gazdaságoknak lesz kitüntetett szerepe az alkotmányban, és nem a tőkeérdekeltségeknek.

Ángyán József, a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára nem sokkal ezután az alkotmánymódosítás után lemondott posztjáról. Szerinte a kormány kivételez néhány agrároligarchával, és úgy alakítja a törvényeket, hogy egy-egy régió teljes mezőgazdaságát ők tudják majd irányítani integrátorként.

Az integrátorok ebben a rendszerben a főszereplők, a profit java részét ők viszik, a gazdáknál meg marad a kockázat. Az integrátor biztosítja a szaporítóanyagot, a gépet, a műtrágyát, és ő vásárolja fel a termést is. Az időjárási viszontagságok, illetve a kártevők jelentette rizikót a földművesek viselik.

Az Agrárkamara elkészített a kétharmados szabályozási koncepció mindenben alátámasztja azokat az aggodalmakat, melyeket Ángyán József már az Átlátszó által 2015 őszén rendezett fórumon megjósolt, előre jelzett:..


JOGOSAN CSINÁLNAK BELŐLE SZIVIÉP ROLEX KORALLZÁTONY LACIT?

INDEX.HU
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.05.26.


Össztűz alá vette a Fidesz Botka Lászlót, mióta bejelentkezett Orbán Viktor kihívójának. A Fidesz-világban Botka a halastavába dobálja a Szeviép-pénzből vásárolt Rolexeit. A valóság nem ennyire fekete-fehér, de politikailag pár dolog mégis kínos lehet Botkának. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta az Indexnek: a Fidesz meg akarja semmisíteni, mert tudja, le fogja váltani Orbánt.

Botka Lászlót szombaton választja meg az MSZP kongresszusa hivatalosan is miniszterelnök-jelöltnek. A szegedi polgármestert azonban már hónapok óta keményen támadja a kormánypárt és a hozzá közel álló sajtó.

A fideszes felszólalásokból, sajtótájékoztatókból, illetve a kormánypárti médiából tájékozódva egy olyan Botka László képe rajzolódhat ki előttünk, aki mást se csinál, mint a Szeviépből kilopott pénzből naponta bővíti a Rolex-gyűjteményét, és a korallzátonyok között búvárkodva luxusterepjárózik.

Botka már több helyreigazítási pert is megnyert hamis állítások miatt, ugyanakkor politikailag bizony kellemetlenül érinti néhány nyilvánosságra került információ. Mivel a politikus szombattól hivatalosan is Orbán Viktor kihívójává válik, érdemes pontról pontra, ügyről ügyre megnéznünk tényeket, és hogy mit állít ő a róla terjedő/terjesztett dolgokról:

TRUMP LEALJASOZTA A NÉMETEKET ÉS MEGFENYEGETTE MERKELT, HOGY LEÁLLÍTJA A NÉMET AUTÓK IMPORTJÁT

444.HU
Szerző: kasnyikm
2017.05.26.


Donald Trump amerikai elnök majdnem hibátlanul végigcsinálta élete első elnöki külföldi útját, de aztán az utolsó napra úgy tűnik, mindent elrontott. Már az elvesztett kézfogás-csatán és a montenegrói miniszterelnök félreállításán túl.

Nem sült el túl jól a NATO-vezetők előtt mondott beszéde sem. Korábban azt szivárogtatták a Fehér Házból, hogy az elnök meg fogja említeni a NATO 5. cikkelyét, ami arról szól, hogy a szerződés tagországai bármelyikük elleni támadást valamennyiük elleni támadásnak tekintenek. Trump korábban kétségbe vonta, hogy ezt a jövőben automatikusan betartanák, amivel kisebb pánikot okozott a Balti-térségben.

Ehhez képest Trump szándékosan nem mondott egy szót sem az 5. cikkelyről, viszont hosszasan gyalázta azokat azokat a NATO-tagokat, amelyek védelmi kiadásai nem érik el a GDP 2 százalékát. A NATO-s állam- és kormányfők kővé vált arccal hallgatták...

SZÁZEZER BIZTOSÍTÁS NÉLKÜLI AUTÓ ROHANGÁL AZ UTAKON - VIGYÁZZON, HOGY EZEKKEL NE ÜTKÖZZÖN!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Lovas Judit
2017.05.26.


Legalább 100 ezer autó rohangál az utakon kötelező felelősségbiztosítás nélkül évente 5-6 ezer kárt okozva, amelyek kárértéke összesen több milliárd forint – tudta meg az Azénpénzem.hu. A Kártalanítási Számla kifizeti a kárt, azt azonban - ha kell, bíróságon – behajtja a károkozón a MABISZ. Erősebb hatósági fellépés és komplex megoldás kellene.

Legalább 100 ezerre tehető az érvényes kgfb-szerződés nélkül közlekedők száma az utakon – válaszolta az Azénpénzem.hu kérdésre a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Erről pontos adatok nincsenek, csak közvetett becsléssel tudtak portálunknak szolgálni a biztosítók átlagos kárgyakorisági adatai, illetve a Kártalanítási Számla terhére történt bejelentések és kárrendezések alapján.

Mint ismert, a MABISZ kezeli a Kártalanítási Számlát, ami a károsultaknak akkor fizet, ha a kárt biztosítással nem rendelkező jármű okozza. A KSZ-hez évente több mint 5 ezer bejelentés érkezik. A biztosítással nem rendelkezők között van olyan jármű, amelyet kivonattak a forgalomból, de időnként mégis használják, olyan is, amelyik 25-35 éves jármű - „a kert sarkában áll” -, és nem használják, olyan is, amelyet behoztak külföldről, de nem helyeztek forgalomba – mondta portálunknak a MABISZ.

Simán mehetnek biztosítás nélkül


A közelmúltban számoltunk be egyik olvasónk kálváriájáról, aki hiába adta el gépkocsiját, még hónapokig kapta a rendőrségtől és a parkolási társaságoktól a büntetéseket az új tulajdonos szabálysértései után, aki nem íratta át az autót a saját nevére. A gépkocsit végül a hatóság – mintegy 6 hónappal a tulajdonosváltás után – ideiglenesen kivonta a forgalomból, de nagy a valószínűsége annak, hogy az új tulajdonost ez sem nagyon izgatja. Az mindenesetre biztos, hogy mintegy fél évig vidáman használta a gépkocsit anélkül, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezett volna, hiszen ilyet az átíratás hiánya miatt nem is köthetett.

A jelenség – mint megírtuk – információnk szerint elég gyakori, és véleményünk szerint a hatóság jóval hatékonyabban is felléphetne az ügyben. Az eladóknak így okozott kellemetlenségek ugyanis csak a probléma egy részét jelentik. Sokkal súlyosabb ugyanakkor a közlekedésben részt vevők számára, hogy biztosítás nélküli autók tömegével szaladgálhatnak az utakon...

ENNYI VOLT A NAGY BRIT KALAND?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.26.


A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy sokan igennel válaszolnak a címben feltett kérdésre, elindult ugyanis az uniós határátkelők elvándorlása az Egyesült Királyságból.

A brit statisztikai hivatal friss és ropogós előzetes adatai szerint két és fél éve nem volt olyan alacsony a szigetországi nettó migráció (ez ugye az oda érkezők és az onnan elvándorlók számának különbözete), mint tavaly.

Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy 2016-ban 588 ezren érkeztek és 339 ezren mentek el az Egyesült Királyságból – a 248 ezres különbség 84 ezerrel alacsonyabb, mint egy évvel korábban (azaz a Brexit népszavazást megelőző évben) volt.

Ez a 84 ezres szám gyakorlatilag pontosan felerészben áll össze a bevándorlás mérséklődéséből és az elvándorlás növekedéséből – magyarul kevesebben érkeznek, viszont többen mennek el...

DRÁMAI MÉRTÉKŰ SZEGÉNYSÉGRŐL TANÚSKODNAK A LÉTMINIMUM ÉRTÉKEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.26.


A magyar családok háztartási adataiból készített létminimum-index elkeserítő képet fest a magyarországi helyzetről. A családok egyharmada él a létminimum alatt, tehát a mindennapi létfenntartáshoz szükséges cikkek beszerzése is problémát jelent számukra. A problémákat csak tetézi, hogy sem a nyugdíjminimum, sem a családi pótlék összege nem nőtt évek óta. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a dolgozói szegénység leküzdésére további béremelésekre van szükség.

A létminimumérték meghatározása és kiszámítása


A létminimumértékek indexének készítését 2015-ben abbahagyta a KSH, úgy döntöttek, nem publikálják tovább ezeket az adatokat, mivel szerintük ez nem megbízható számítási mód és módszer. A munka folytatását a Policy Agenda vette át a KSH számítási módszerét alkalmazva.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. A létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

A létminimumérték kiszámítását az élelmiszerfogyasztás normatív értékéből kiindulva, az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adatainak felhasználásával végzik el.

Egy aktív korú felnőtt élelmiszer normatívájának kiszámított értéke 24 ezer 584 forint. Ehhez képest a 14 éven aluliak élelmiszer normatívája 77,8 százalék, a 60 évnél idősebbeké pedig 88,2százalék.
A létminimum.érték az élelmiszer-normatíván túl tartalmazza az élelmiszereken kívüli szükségletekre fordítandó forintösszegeket is.

Az érték kiszámításakor figyelmen kívül hagyták a népesség legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmű 5 százalékát, továbbá azokat a háztartásokat, ahol gépkocsit vettek, vagy lakásberuházást végeztek. Így a résztvevők közül 1798 háztartást vettek alapul a számításokhoz...

A FIDESZ BEKEBELEZI A VIDÉKI SAJTÓ MARADÉKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.05.25.


A Fidesz beélesítette a néhány hónapja már egyszer alapos munkát végző Heinrich Pecinát, aki még tavaly – először felvásárolta, majd – a Fidesznek, pontosabban Mészáros Lőrincnek passzolta át a vidéki sajtó nagy részét, 12 megyei lapot és néhány országos periodikát, de előtte bezárta a 60 éves Népszabadságot, amely addig az ország legnagyobb ellenzéki, országos politikai napilapja volt.

A kalandor osztrák most Media Development Management Kft. néven hoz létre kiadói vállalkozás Magyarországon, amely – a 24.hu értesülései szerint – arra készül, hogy megszerezze a maradék vidéki sajtót a Fidesz számára. Jól értesültek biztosak abban, hogy – bár a Development Management Kft. formális tulajdonosa a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limiteded – valójában Pecina kezdett hozzá a Fidesz sajtóbirodalmának teljessé tételéhez, aminek célja, hogy még a 2018-as választások előtt az egész vidéki sajtó a Fidesz irányítása alá kerüljön.

A HVG az üggyel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy a ciprusi CPS már szerepelt a Népszabadság-történetben is. Erre a cégre írták át annak idején a Népszabadságot kiadó Mediaworks Zrt-t tulajdonló QDW Beteilingungen GmbH-t mielőtt a Népszabadságot bezárták. A Mediaworks most már Mészáros Lőrinc Optimus Press Zrt-jének a része. Azt természetesen senki nem tudja, ki a ciprusi cég valódi tulajdonosa ma, ki rejtőzik a magyarországi napilapok mostani felvásárlása mögött, de a sor végén csak a Fidesz vagy valamelyik Fidesz-közeli médiamilliárdos állhat. Még mélyebbre ásva, minden kétséget kizáróan a magyar adófizetők pénzére bukkannánk.

Pecina célkeresztjében a kelet-magyarországi lapkiadó piacot uraló Russmediát sejtik, amely a borsodi Észak-Magyarország, a Hajdú-Bihari Napló és a szabolcsi Kelet-Magyarország, továbbá a boon.hu, a haon.hu és a szon.hu portálok kiadója. Ezek megszerzésével tovább szorul a hurok a magát demokratikusnak nevező parlamenti ellenzék nyakán. A Fidesz-győzelem a 2018-as parlamenti választásokon már zsebben van...

ÚGY MOSSA A FIDESZ A VIDÉKI OLVASÓK AGYÁT, HOGY HABZIK

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.05.26.


- Heti legalább háromszor négyoldalas konzultációs "melléklet" jelenik meg a megyei lapokban.

- Ezek közel egymillió emberhez jutnak el.
- A Mediaworks stratégiai igazgatójának stábja állítja össze ezeket.

- És akkor még emellé jönnek az egészoldalas hirdetések, Soros-képpel, vagy a konzultációs kérdések bemásolásával egy az egyben.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda bejelentette, hogy a Fidesz kérésére és a világraszóló sikerre való tekintettel kitolja a Nemzeti Konzultáció határidejét, így akiknek nem sikerült személyes adataikkal együtt visszapostázni a megküldött íveket Rogán Antal hivatalának, azok május 31-ig kaptak további haladékot.

A kormány március utolsó napjaiban hirdette meg a konzultációt, aminek a lényege, hogy "felhatalmazást kér" az állampolgároktól a "Brüsszel" elleni harchoz. Meg akarják védeni a rezsicsökkentést, az adópolitikát, a munkahelyeket, az országhatárokat, szóval mindent, plusz szembe akarnak szegülni a Soros-hálózat ügynökszervezeteivel. Az egésznek persze a világon semmi értelme nincs, azt leszámítva, hogy 

- a kormány tovább folytathassa évek óta szüntelenül zajló háborús kampányát újraválasztása érdekében,
kifizesse az állami hirdetések nélkül életképtelen médiumokat és médiaügynökségeket,
- és begyűjtse a választópolgárok adatait....

"A FIDESZ JÖVŐRE AKÁR ÚJABB KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZEREZHET, PEDIG MEGÉRETT A HELYZET EGY KOMOLYABB ÁTRENDEZŐDÉSRE" - KARDOS ERNŐ INTERJÚJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Kardos Ernő
2017.05.26.


Ha az Orbán kormány folytatja jelenlegi politikáját, akkor az ország összeomlik - nyilatkozta a B1 blognak a neves katolikus értelmiségi Horányi Özséb.

A Pax Humana elnökségi tagja, több egyetem tanára korábban a Hír Tv Alinda című műsorában már beszélt arról, hogy Magyarországot nem a keresztény elvek szerint vezetik. A miniszterelnököt hatalomban tartó értelmiségi körök jól látják ugyan a kormány hibáit, de az egzisztenciális félelmek miatt ma már egyre kevesebben merik nyilvánosan bírálni. Pedig ami az oktatás területén történik az egyenesen nemzetellenes, véli Horányi, aki a menekültekkel szemben hiányolja a kötelező irgalmat.

B1 blog: A kormány már évek óta menekültellenes politikát folytat, ami ellen most felemelte a hangját. Miért most szól?

Horányi Özséb: Nézze, azt ma is helyeslem, ha a kormány igyekszik megvédeni az ország rendjét, lakóit a káosztól. Ez is dolga. Az viszont már elfogadhatatlan számomra, ha a hatalomból hiányzik a menekültekkel szembeni irgalom és a szolidaritás.

A sietve kiépített szögesdrótra, vagy árammal teli kerítésre gondol?


A kormány nemcsak fizikai, hanem jogi akadályokkal is próbálja útját állni a politikai, vagy gazdasági menekülteknek. Még ez is rendben lenne, de a hatalom a végveszély ellen menekülő idegent is igyekszik kiszorítani, ami borzasztó. Ezek a földönfutók ráadásul nem is nálunk akarnak véglegesen letelepedni, csak némi táplálékra, menedékre szorulnának. Ezért állítom ma, hogy a kormány nem keresztény értékek szerint vezeti az országot.

Közben persze a kormánypropaganda azt dübörgi, hogy itt az egész keresztény Európa védelme zajlik. Ezt elutasítja?


A szavak nagyon béketűrőek, de a valódi szándék talán egészen más. A magyarság társadalomképében régóta van egy toposz: a törökök ellenében valóban védtük a keresztény Európát. Az efféle megközelítésnek a XXI. századi Unióban semmi értelme, egységes megoldásokat kéne találni, de ehelyett csak szerencsétlenkedéseket látunk. A helyzet megoldatlansága nem csak a magyar kormány, hanem az egész Európai Unió tehetetlenségét jelzi.

Ha nem keresztény szellemben vezetik az országot, akkor miért nem emelték fel hangjukat időben a keresztény egyházak, vagy a holdudvarában a keresztény értelmiség, esetleg ön személyesen?

A közpolitikában nem veszek részt, de követem az eseményeket, ha kérdeznek, akkor elmondom, hogy mire jutottam...

AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT NEM BŰNCSELEKMÉNY, HOGY NEM AZ ALÁÍRÁS DÁTUMA SZEREPEL SEMJÉN ÜGYIRATÁN

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.05.25.– 2017. április 3-án, április 3-i dátummal Semjén Zsolt aláírásával beterjesztették az Országgyűlésnek, hogy a Lex CEU-t sürgősséggel kívánják tárgyalják
– Csakhogy aznap már Semjén Zsolt Iránban bizniszelte az atomot az irániakkal
– A Miniszterelnökség elismerte, hogy Semjén az előző héten, március 31-én írta alá a beterjesztést
– És szerintük “az ügyirat kelteként pedig nem az aláírás, hanem a benyújtás napja került feltüntetésre, amelyet semmilyen szabály nem zár ki.”
– Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint “valaki valahol közokirat-hamisítást követett el, ami a Büntető törvénykönyv 342-343 szakaszai szerint bűncselekmény, hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel.”
– Tényi István feljelentést tett
– Amit a kerületi ügyészség áttett a Központi Nyomozó Főügyészséghez...

APRÓBAN: NÉMETH SZILÁRD NŐÜGYÉBEN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.25.


Most, hogy a nemzet fallikus szimboleumainak egyikemegmondta a tutit, szinte minden világos. Tudjuk, korábban is voltak nagy kezdeményezések. Névleg a népességnövelés tekintetében. Voltak párválasztó partik. Annak érdekében, hogy a Párt megmondhassa mindenkinek, hogy kivel. Himmler ezt másként csinálta, de változnak az idők. Nálunk olyanok a NER-lombikok felelősei, mint Kövér László, vagy Németh Szilárd. Aki, mint említettem, megmondta a tutit...KOLLEKTÍV ELMEBAJ

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.05.25.


Régóta meggyőződésem, hogy Magyarországon a kollektív őrület ciklusokban támad, két-három napos hullámokban hatalmasodik el mindenkin: most is egy ilyennek a csúcsán lovaglunk épp, magánemberek, politikusok egyaránt. Mondjuk én kimaradtam a roham felívelő szakaszából, internet-szolgáltatómnak köszönhetően, ezért vagyok képes hűvösen szemlélni a történéseket – de mi köze mindehhez a szélsőjobbnak?

Annyi mindenképpen, hogy ők is elkapták az össznépi őrjöngést. Vagy esetleg nem kaptak el semmit, hanem minden a terveik szerint zajlik. Továbbmegyek: még az sincs kizárva, hogy ez a káosz tervezett, csak nem ők tervezték, hanem más. Vagy bármi más is elképzelhető, ha elég paranoiásan hangzik.

Egyszóval, napok óta kerülgeti a magyar sajtó az alakuló vagy nem alakuló új szélsőjobb erő vagy párt kérdését. A kormányoldal örül neki, az ellenzéki pártsajtó látszólag nem örül, a független lapok enyhén szólva is döbbenten néznek, ugyanis ez egy olyan állat, amilyen nincs, vagy legalábbis nem lehetne.

Hát, ha létrejön ez a valami, tényleg méhében hordja a véres verekedések nem pusztán lehetőségét hanem bizonyosságát. Miről is van szó?

A Jobbik cukikampányával (saját szóhasználatuk szerint: néppártosodásával) sokak nem értettek egyet, mármint a Jobbik volt tagjai és szavazói közül. Abszurd is: hiszen ez a pártalakulat a magyarországi kisebbségek ellen jött létre (és, hogy ki vagy mi a kisebbség, azt ők mondják meg), ha egyszer csak se zsidózás, se cigányozás, se gárda, akkor oda az attrakció, marad egy átlagos politikai párt, semmivel sem vonzóbb a gyűlölködő szavazók számára, mint bármelyik másik. Ráadásul időközben a baloldal pártjai is találtak maguknak gyűlölhető és gyűlölendő kisebbségeket, így akit pusztán a rosszindulat hajt, és nem különösebben finnyás, egész széles politikai palettáról válogathat – legfeljebb baloldalon nem zsidózás és cigányozás folyik (de ott is előfordul azért).

Kérem, a Jobbik gyűlölet-boltja megváltozott kereskedelmi elvek miatt átcsúszni látszik a Hatvannégy Vármegye és a Betyársereg, nemkülönben az Identitesz kezébe. A régi, állandó vevők már hozzájuk járnak...

TELESZÜLNI A KÁRPÁT-MEDENCÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2017.05.25.


Néhány évvel ezelőtt, az immár követhetetlen sorszámú átkosban, az akkori miniszterelnök elsütött egy „öregecske feleségek” lecseréléséről szóló szerencsétlen és szellemesnek semmiképp sem mondható poént. Volt nagy felzúdulás. Az akkor még országosan fogható Klubrádió telefonvonalai izzottak a felháborodott hallgatók, keresztény magyar asszonyok szövetsége, katolikus konzervatív nők egyesülete és hasonló, soha nem hallott és – feltehetőleg – nem létező nőegyletek hívásaitól. Indulatos lányok, asszonyok magukból kikelve rikácsoltak szegény műsorvezetőnek az őket ért hatalmas sérelem miatt.

Mindez régen volt, kevesen emlékeznek már rá, sok víz lefolyt azóta a Dunán, a Klubrádió sugárzási körzete is beszorult a főváros területére – kivéve a budai hegyek által beárnyékolt környékeit, ahol ugyanúgy nem hallható, mint vidéken.

Hetedik éve a felcsúti államférfi aggódó, immár árammal is megerősített, szögesdrótkerítéssel körülvett védelme alatt áll az egész ország, a teljes lakosság, minek következtében 5-600 ezren külföldre távoztak, s egy nemrégiben készített felmérés szerint, további 370 ezer ember – főleg fiatalok – tervezi, hogy a közeljövőben elhagyja pannon hazáját.

A népesség fogyatkozásának veszélyeit néhány hónappal ezelőtt felfedezte a hatalmas Duna-parti épület házmestere is, amikor „unokák szülésére” szólított fel, majd elment felfegyverezni saját 300 fős testőrségét. Hasonló gondolatok foglalkoztatják a miniszterelnöki székben ülő felcsúti államférfit is, aki szócsöve által üzent:

“A miniszterelnök úr világosan fogalmazott, 2030-ra azt szeretné elérni a kormány, hogy 30 ezerrel nőjön a magyar lakosságnak a száma, tehát 2030-ra növekedést kell produkálni. Nagyon nehéz lesz megfordítani, de minden döntést ez alá kell rendelni, minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el, nagyon egyszerű ennek a magyarázata, aki teleszüli a világot, azé a világ” – fogalmazott a kormánypárt alelnöke, a megjelenésében is intelligenciát, felvilágosultságot és műveltséget sugárzó rezsibiztos. A „teleszüli” kifejezés önmagában is sokat elmond a magát keresztény-polgári-konzervatívnak tartó politikai vezetés nőszemléletéről. Ha azzal számolunk, hogy maradt még cca. 9 millió ember Magyarországon, akkor ennek valamivel több, mint a fele nő, vagyis 4,5 millió embert sértett meg egyetlen mondatával. Ez önmagában is szép teljesítmény. Ennél már csak az a szembeötlőbb, hogy ezúttal senki sem háborodott fel a 4,5 millió nő közül, egyetlen női klub, egylet, szövetség képviselője sem ragadott telefont, nem írt nyílt levelet sehova, hogy kikérje magának ezt a stílust, hogy tiltakozzon azért, amiért csupán tenyészállatnak, szülőgépnek tekintik...

DEMENCIA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.26.


Itt, minálunk vidéken a választópolgár különösen ki van téve az ártó szellemeknek. A megyei napilapban látok ám a minap egy tudósítást valamely hagyományőrző – nem átvizsgálandó – civilekről, és a leadnél már nem is kellett tovább erőlködnöm, hogy kiderüljön a baj.

Azt írta az újság, hogy ma is naponta meg kell küzdenünk függetlenségünkért és szabadságunkért. Arra már kíváncsi sem voltam, hogy ez a slapaj polgártárs saját gondolata, jellemezvén a vészterhes időket, vagy a hagyományőrzők dilije, mert végül is, mindegy is. Kifolyt belőle a kék plakát mocska.

Hirtelen olyan érzésem támadt, mint amikor a „Szellemirtók” névre hallgató böszme filmalkotásban a kisded ott heverészik a múzeumban, és éppen kúszik beléje sűrű folyamként a gonosz, hogy új alakot nyerjen. Aztán megérkeznek a hősök, és minden pitypalattyos lesz megint.

A különbség annyi csupán mese és valóság közt, hogy itt soha nem jön felmentő sereg, és a romlás voltaképp már megtelepedett. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akkor most ők a világ romlására törnének, sokkal inkább védelmezik a kivívott leépülést, amely a rendszer veleje.

Mintegy fölülről szivárog alá az elhülyülés, amióta a Fidesz vezérkar vészesen fölhígult, és megállapodott a Németh Szilárdok szintjén, amelyben tagolatlan mondatok szakadnak ki az emberből a butaság bátorságával. Valaha, nem is oly rég még értettek ezen a vidéken magyarul, ma már csak a harci kürtök jeleit képesek fölfogni, igaz, azt oda-vissza.

A röhej az, hogy nem időskori bajról van szó. Ebben az országban már az óvodában kívánatos fogatlan vénemberként fungálni, beállni a sorba, a határra menni migráncsot csodálni, hülye képviselőtől pöttyös labdát kapni, első áldozáson sorban állni, hogy ne érje szó a ház elejét. Szivárványba öltözni veszélyes üzem.

A bambaságra épül a rendszer. Sokszor, sok mindent kikiáltottam már a regnáló hatalom legfőbb bűnének, de végül is megleltem az igazit. Ez az. Tanulmányozva a történelmet, régebben nem értettem, hogy Hitler bácsi hogyan volt képes oly rövid idő alatt elhülyíteni egy teljes társadalmat. Hát, így...

ELEFÁNT A PORCELÁNBOLTBAN - TRUMP JÖTT, LÁTOTT, SZÓNOKOLT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.05.26.


Csaknem mindenütt Donald Trump szerepel a világsajtó címlapjain és ekként az amerikai elnök maga a megtestesült globalizáció, akár önnön világfelfogása ellenére is. Viszont a különböző tájakon más és más összefüggésben került a hírek élére a Fehér Ház lakója.


A Los Angeles Times vezető anyaga szerint – amelyet egyébként Rong Gong-lin nevű újságírója jegyez - Trump elnök meg akarja vonni a szövetségi pénzügyi támogatást az Egyesült Államok nyugati partvidékének nyugalmát szolgáló földrengés-előrejelző rendszer fejlesztésétől, és ezzel valószínűleg halálra is ítélné az egész projektet, hiszen ha van valami, ami első pillantásra legalábbis nem mondható gyorsan megtérülő, vonzó befektetésnek, az a földrengés-előrejelzést szolgáló, költséges tudományos program, bár az óceáni cunamifigyelő állomások hasznosságát adott esetben a tényleges érintettek nyilván tudják értékelni.

Ha átröppenünk a keleti partra, azt találjuk, hogy a Washington Post vezető híre szerint Trump elnök veje, Jared Kushner áll legújabban annak az FBI-vizsgálatnak a gyújtópontjában, amely azt hivatott tisztázni, illetéktelenül befolyást gyakorolnak-e az oroszok amerikai belügyek alakulására. A lap értesülése szerint a nyomozók leginkább arra kíváncsiak, mi hangzott el Kushner tavaly decemberi találkozóján az orosz nagykövettel, illetve egy moszkvai bankárral.

Jött, látott és szónokolt. Ez a kitétel is Trumpról szól természetesen, de már az Európába, a NATO-csúcstalálkozóra ellátogató amerikai elnök programját összegzi tömören, mégpedig a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadásának beszámolója élén. A Politico szerint Donald Trump erőteljes belépővel jelent meg Brüsszelben: felszólította a szövetségeseket, hogy rendezzék a tartozásukat azok, akik hosszú évek óta nem tesznek eleget annak a közös célkitűzésnek, hogy bruttó nemzeti termékük legalább 2 százalékát védelemre fordítják. Megjegyzendő, korábbi amerikai elnökök is mondhatni rituálisan nehezményezték, hogy az európaiak zöme nagy élvezettel húzódik meg az Egyesült Államok katonai védőernyője alatt, miközben saját maga nem kíván érdemleges erőfeszítésekkel hozzájárulni a közös biztonsághoz. Csakhogy ezek a korábbi amerikai elnökök azt sem hagyták ki nagyívű beszédeikből, hogy Washington magára nézve továbbra is kötelezőnek tekinti a NATO-szerződés ötödik pontját a kollektív védelemről. Aki egyikünk ellen támad, az mindannyiunkkal kerül szembe – ez volt és ez ma is az euratlanti védelmi közösség krédója. Nos, ez az ötödik cikkelyre való közvetlen hivatkozás – ez volt az, ami Trump brüsszeli beszédében nem hangzott el, és ez a körülmény Európában most aggodalmakat kelt...

ORBÁN VÉGRE KÖZEL KERÜLT TRUMPHOZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.05.25.


Sőt, azt is elmondhatjuk, hogy ő áll mögötte. De az arckifejezéséből ítélve ez nem teszi különösebben boldoggá. Biztos már nagyon unja az amerikai elnökökkel való örökös találkozókat. (Nem.)

A csoportkép a NATO-vezetők brüsszeli csúcsértekezletén történ, ahol a miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország megnégyszerezi(!) a védelmi költségvetését, ami jelenleg 300 milliárd forint évente. Ezt pár éven belül 1200 milliárdra (évente!) tervezi emelni.
Ha ezzel se lopja bele magát Trump szívébe, akkor semmivel.

Az új amerikai elnök elsőszámú elvárása a NATO-tagállamokkal szemben, hogy mindenki emelje a hozzájárulását, ne Amerika állja a költségek többségét. Trump a GDP 2 százalékát követeli minden tagállamtól, ennek csak kevesen tesznek eleget.

A magyar GDP 2016-ban 35 ezer milliárd forint volt, ennek a 2 százaléka se kevés, de csak 700 milliárd lenne. Orbán ezt tervezi majdnem a duplájára emelni (ha hihetünk az ígéretének).

Pedig eddig nem volt katonai költségvetés nagy barátja: 2010-hez, a Bajnai-kormány utolsó költségvetéséhez képest 2011-ben, a második Orbán-kormány első büdzséjében 60 milliárd forinttal csökkentek a katonai kiadások. Ez azután tovább esett: 2013-14-re a GDP alig 0,8 százalékára.

De Orbán mostantól nekilát a millitarizációnak. Úgy tűnik, bár még egy évi 1200 milliárdos költségvetésből sem lehet nemzetközi összehasonlításban jelentős, ütőképes hadsereget építeni, az már azért komoly terhet tudna jelenteni az ország költségvetésének.

Viszont túl nagy koalíció állt össze Orbánnal szemben: Washingtontól Brüsszelen, Berlinen és Párizson át a magyarországi ellenzékig mindenki ellene van. Ha valakit ki tud billenteni ebből a pozícióból, akkor meg kell tennie, hogy hatalmon maradhasson...

UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉS AMERIKÁNAK: TESSÉK TÁRGYALNI ORBÁNNAL, MOST AZONNAL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.05.25.


Utójjára figyelmeztessük az Egybesült Államokat! Szálljatok le a CEU-ról! Az a mi egyetemünk, úgy tesszük tönkre, ahogy mi akarjuk. Ne üssétek bele az orrotokat a mi belső ügyeinkbe. Mi sem mondjuk meg nektek, hogy milyen kaja legyen a Harvard büféjében.

Remélem, értve vagyunk. Velünk lehet tárgyalni. Találkozzál Trump a mi vezérünkkel, örüjjé’ neki, hogy hajlandó egy asztalhoz ülni az Egybesült Államok elnökével.

De csak abban az esetben, ha ő is ott lesz.

Azt akarjuk, Trump, hogy üjjé’ le Orbán miniszterelnökkel és beszéljétek meg a CEU ügyét. Vagy bármi mást. Nekünk teljesen mindegy, hogy miről beszéltek. Az se baj, ha nem akarsz Orbánnal beszélni, mert undorodol tőle, és bottal sem piszkálnád. Akkor legalább egy közös fotót kérünk. Igen, olyat, amin te, Trump is rajta vagy. Nem elég egy fényképes kulcstartó, amilyent a múltkor küldtetek nekünk.

Ragaszkodunk a közös fotóhoz, ebben nem engedhetünk. Büszkeség is van a világon, tartás. Ha nem tudnád Trump, Orbán Európa erős embere. Sőt, leendő vezetője. Ezt az egyik kormánypárti lapban olvastuk, miután lediktáltuk nekik a cikket...

PUNCIPOLITIKA I.: HÁLAPÉNZ, AVAGY A JÓINDULAT-KERESKEDELEM SZABÁLYOZÁSA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAPP RÉKA KINGA
2017.05.25.


Közszájon forog, hogy borítékot adni kötelező, hogy a jószerencsén múlik, kivel hogy bánnak a kórházban. A szabad szülés úttörőjét, Geréb Ágnest ugyanakkor legalább annyian tartják sarlatánnak, mint védőszentnek. Puncipolitika című ötrészes sorozatunkban a hazai szülészeti horrort járjuk körül. Ítélkezés helyett megvizsgáljuk, mekkora pénzbeli és hatalmi tétje van a szülés ellenőrzésének, hogy hogyan gyűrték uralmuk alá a hagyományosan független női bábaszakmát a szülészorvosok, hogy valójában mit tett Geréb Ágnes, mi köze mindehhez Mária Teréziának és a nyelvi ábrázolásnak, és hogy miért kísérti a hazai szülészetet még mindig Semmelweis Ignác szelleme. Sorozatunk első részében a hálapénzzel foglalkozunk.

A Kárpát-medence azoké lesz, akik teleszülik azt – mondotta Nicolae Ceaucescu, a Kárpátok előző géniusza. Nemrégiben Németh Szilárd fogalmazott éppen ugyanígy, majd hozzátette, 2030-ig háromszázezer gyereket óhajt anyakönyvbe venni, és ezért bármit meg fog tenni. Már többször megírtam a Kettős Mércén, hogy miért menthetetlen ökörség ez a hozzáállás, meg azt is, hogy mit kellene csinálni helyette, hogy több gyerek születhessen. A korábban felsorolt bölcsődebűnözés, családtámogatási agyrémek és kereseti egyenlőtlenségek mellett hasonló súllyal esik latba a hazai szülészeti ellátás állapota. Az orvoslásnak ez a különösen hierarchikus területe sokat tesz azért, hogy a nők kevesebb gyereket merjenek vállalni. Erről, ahogyan mindjárt látni fogjuk, legtöbbször az orvosok sem tehetnek.

Hé csajok, hát ti meg miért fizettek?

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk. A hálapénz adására a páciens nagyon is észszerű motivációja az, hogy a magyarországi szülészeti ellátás általános teljesítménye köztudottan rossz. Ennek konkrétan mérhető faktorai is vannak, a statisztikák lesújtóak.

Az OECD országok között stabilan a listavezetők között vagyunk a császármetszések arányában. A WHO által ajánlott 5-15 % helyett 2014-ben 35,7 százalékon állt és azóta tovább növekedett. Ez a jelenlegi ajánlott értéknek több mint duplája.

A gátmetszések ügye hasonlóan rosszul áll. Ezt a beavatkozást a gátrepedés megelőzésére szokás alkalmazni, annak azonban egyik fő okozója azonban éppen a hanyattfekvő szülő pozíció, amely szakmailag ritkán indokolható gyakorlat, mert a legtöbb esetben nehezíti a vajúdást és a kitolást, a fájdalmat fokozza, a vérkeringést rontja és jelentős felesleges terhelésnek teszi ki a szülés által érintett összes szervet, élen a hüvelyt és a végbélnyílást elválasztó gátizommal. A WHO ajánlás 10% alatti értéket tart elfogadhatónak, ehhez képest a legutóbbi ismert magyarországi adat 61,96 százalékos arányt mutat, első szülések esetében pedig 80% fölött valószínű ez a beavatkozás. Számos kórház kötelezően előírja a gátmetszést első szüléseknél, dacára annak, hogy a nemzetközi szakirodalom ennek ellenében foglal állást.

Ezeknél is fontosabb azonban az a sok keserű tapasztalat, amit az ellátásban jellemző bánásmódról gyűjtött be több generációnyi szülő. A gyermekes tematikájú webes rovatokban külön horrorirodalma alakult ki a szülésbeszámolóknak. A beszámolók nem hagynak kétséget maguk mögött: ha az ember csak úgy beszalad egy kórházba szülni, valószínűleg rosszul fognak bánni vele.

Ezt a nők tudják. Fiatal felnőttek már stabilan hallottak róla, hogy a szülésre ennyi-annyi tíz- vagy százezer forintot kell rászánni, illetve hogy a terhesgondozásra magánorvoshoz szokás járni.

A hálapénz olyannyira a rendszer integráns része, hogy egyes kórházak, illetve rendelőintézetek büféiben árulnak kis alakú borítékot...

ENNYIRE HÜLYE VAGY ÉS ENGEM IS ENNYIRE HÜLYÉNEK NÉZEL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.25.


Összeolvastam a mai nap híreit (egyetlen nap híreit, ez fontos!), és ha nem szégyellném, meg lenne értelme és haszna neki, a fejemet verném a falba, hogy mivé lett ez a békésen tűrő ország, hogy a hívek és trollok elszánt seregei minő lelkes vehemenciával védik a bálványaikat és öklendezik vissza szóról szóra a jól betanult szólamokat. Mindeközben:

– Mészáros Lőrinc félanalfabéta disznószerelő éppen a Roszatom partnercégébe vásárolja be magát, hogy megkerülhetetlen tényezővé váljon az új paksi atomerőműblokkok építésében. Amint ez összejön, mindenki biztos lehet abban, hogy a 100 milliárdos zsírosodás aprópénz ahhoz képest, amit akkor hasítani fog az üzleten. Az évszázad üzletén, amelynek hatszáz évre titkosított költségvetését nem ismerhetjük meg, pedig mi fogjuk fizetni.

– Polt Péter főelsikáló művész úr frissdiplomás lánya a véletleneknek köszönhetően Matolcsy Rómeó MNB-jének jogi osztályán talált melót, 400-600 ezret vihet haza havonta. Polt anyu is ott dolgozik éjt nappallá téve. Személyzeti ügyekért felelős ügyvezető igazgatóként havi bruttó közel 5 millió forintot keres.

Lázár János mindeközben senkinek a pofátlan geci gazdagodásával nem foglalkozik, még a sajátjára sincs ideje. 4 és fél millió munkavállalót szembehányva mondja bele a sajtó és az érintett alattvalók pofájába: ennyi ember sorsát végképp nem követi nyomon, Polték lányának munkahelyével kapcsolatban semmiféle összeférhetetlenség nem merül fel...

MÁGIKUS REALIZMUS

MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mértékblog
2017.05.25.


Márciusi szúrópróbánk alkalmával két alapvető megfigyelést tettünk: egyrészt meg kellett állapítanunk, hogy – még ha csak egy-egy (külpolitikai) összeállítás erejéig is – az állami hírműsor képes a közszolgálati médiaszolgáltatótól elvárható széleskörű tájékoztatásra. Másrészt azt is tapasztaltuk, hogy az állami média az alternatív valóság lefestésében odáig jutott, hogy csodákat is képes bemutatni.

Az állami hírműsorokban a kormányüzenetek kritika nélküli közvetítése zajlik a mára már jól kialakult recept szerint. A szerkesztési gyakorlatban számos, a propaganda eszköztárából jól ismert elem megjelenik: a tények elhallgatása, a hírek, információk központi üzenetnek megfelelő interpretálása, az ellenzék lejáratását célzó feldolgozásmód, és tematika, illetve alternatív valóság építése.

A március 29-i elemzett két hírműsor első része az aznap hivatalosan is megkezdődött Brexittel foglalkozott. A Duna Televízióban is sugárzott 18 órakor kezdődött 24 perces hírműsor 10 percben, az 57 perc időtartamú fél nyolcas nagyhíradó bő 17 percben járta körül a brit kilépés témáját. Az összeállításokban felidézték azt a folyamatot, amely e döntéshez vezetett, megszólaltak uniós és brit politikusok, szakértők, a brüsszeli tudósító részletezte a kilépési procedúra menetrendjét, latolgatták az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalásokon a megállapodási esélyeket, a várható engedményeket. Megkerestek Angliában élő magyarokat, akik elmondták, milyen változást tapasztaltak a saját életükben a népszavazás után és milyen körülményekre számítanak a jövőben. Az átfogó tájékoztatást nyújtó műsorelemet vezető hírként szerkesztették a műsorba. A Brexittel kapcsolatos híradás közérdeklődésre számot tartó eseményt mutatott be, a nézők tájékozódását, a kérdésben a saját álláspont kialakítását számos információval segítették.

Amit azonban a hírműsorokban nem követett több ilyen, a közszolgálati követelményeknek megfelelő átfogó, kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú tájékoztatás...

A MAGYAR KORMÁNY IDŐHÚZÁSSAL AKARJA SAROKBA SZORÍTANI A CEU-T - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.26.


- Orbán az uniós jogi mechanizmus nehézkességét lovagolja meg, mert tudja, hogy ily módon időzavarba tudja hozni a Közép-Európai Egyetemet.

- A csehek sem szeretnének a perifériára kerülni, pedig jön a kétsebességes Európa

- Lehet, hogy ősztől Csehország is csatlakozik a közép-európai populizmushoz.

- A világ könnyen búcsút inthet a demokráciának, ha nem elég éber a populistákkal szemben.

Bloomberg

Lehet, hogy a magyar válasz folytán perre kényszerül az EU a vitatott felsőoktatási törvény miatt, amely a külföldről finanszírozott egyetemeket veszik célba. Lázár János arra hivatkozva utasította vissza a Bizottság kívánságainak teljesítését, hogy a kifogások között nem volt egyetlen sem, amely érdemben alátámasztotta volna a jogszabály megváltoztatásának szükségességét. A jelentés felidézi ugyanakkor, hogy az Európai Parlament a múlt héten határozatban mondta ki: Magyarországon komoly kockázatok leselkednek a jogállamra. A képviselők nagy többsége egyúttal eljárást kezdeményezett az Orbán-kormány ellen. A miniszterelnök rendszeresen azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az a multikulturalizmust, az emberi jogokat és az átláthatóságot hirdető civil csoportok támogatásával az ő hatalmát próbálja meg megrendíteni. A mostani jogi huzavona a magyar demokráciáról zajló vita része.

New York Times/WSJ/Washington Post/AP


A hírügynökség Lázár Jánosra hivatkozva jelentette, hogy a kormány nem lát okot a felsőoktatási törvény megváltoztatására, miközben a jogszabály miatt távozásra kényszerülhet a CEU. A tudósítás kiemeli a Miniszterelnökséget vezető politikus nyilatkozatából, hogy szerinte hisztéria folyik az egyetem körül. Továbbá, hogy Soros György sikeresen vetette be magát az ügyben az Európai Parlamentnél, illetve a Bizottságnál. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a CEU körüli vita beleilleszkedik a kampányba, amely azzal vádolja az üzletembert, hogy az bele akar avatkozni a magyar politikába. Ezzel párhuzamosan civil csoportok, amelyek közül több támogatást kap Soros alapítványaitól, nos, ők úgy értékelik az NGO-k ügyében kidolgozott törvénytervezetet, hogy az megpróbálja megfélemlíteni őket...

ELEGEM VAN: BRÜSSZEL MEGÁLLT

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2017.05.25.


Mostanában több - jellemzően ballib - elemzés kesereg azon, hogy Brüsszel mégsem Moszkva, ezért nem képes megállítani Viktor egyre autokratikusabb hatalomgyakorlását. A kesergőknek bőven van igazsága abban, hogy a centrális erőteret gründoló Viktor veszélyes a magyar társadalomra, mert ez a hatalomgyakorlási mód az elmúlt száz évben háromszor bukott be magával rántva az országot. Brüsszeltől várni a megoldást azonban sekélyes és lusta gondolkodásra vall. Mégis, mit képzelnek? Hogy Jávor Benedek egy EU-s tankból kiszáll a Kossuth téren, miközben a rádióban beolvassák a tatai nyilatkozatot a Magyar Forradalmi Pizzafutár-Árufeltöltő Kormány megalakulásáról? (Szanyi kapitány ki sem tudna szállni.) Nem értik ezek az EU-t. Hát segítsünk szegényeknek.

Valamikor a '90-es évek végén lazultunk a kedves Krétán. Felkerestük az egyik nevezetességet, a rózsaszín homokjáról elhíresült Elafonissit. Kanyarogtunk át a szigeten, mindenféle szurdokokon, szerpentineken, míg végül egy meglepően jó minőségű, teljesen új autóúton gurulhattunk nagyjából húsz kilométert. A frissen készült autóút már azért is meglepetésnek számított, mert infrastrukturális beruházást Krétán utoljára a fritzek eszközöltek a világháború alatt egyéb gondjaik mellőzésével. A csoda autóút aztán, amilyen hirtelen elénk toppant, olyan sebességgel el is tűnt, az utolsó tíz kilométert egy hepehupás földúton kellett megtenni. A folytatás lehetősége megvolt, mert látszott, hogy a talaj egy darabig még elő volt készítve, és munkagépeket is lehetett látni a környéken. A legszebb persze a magyar szemnek akkor még furcsának tűnő plakát volt, mely büszkén hirdette görög és angol nyelven, hogy itten az EU-finanszírozta út épül Athén és Brüsszel dicsőségére. Öt-hat év múlva ismét Krétát választottuk a nyaraláshoz, immáron gyermekekkel. Gondoltuk lássák a gyerkőcök is a rózsaszín partot, nézzük meg újra Elafonissit! Az út odáig tartott, mint korábban, a tábla pedig továbbra is hirdette a nagyszerű beruházást. A kb. harminc kilométeres útból úgy tízet elloptak a helyi erők. Nem tűnt fel senkinek. (Ha azóta valaki járt arra, tudósítson a fejleményekről.)

Az Elafonissihoz vezető út többet elmond az EU-ról, mint ezer tanulmánynak álcázott bullshit-gyűjtemény. Igen, vannak magasztos célok az EU-ban, és van az emberi természet. Ezt a kettőt kell összehangolni a mindennapokban. A magasztos cél az európai háborúk elkerülésével indult, és ebben jó teljesítményt nyújt az EU, hiszen hetven éve nincs háború mag-Európában. Ilyen hosszú, békés korszak nemigen fordult elő Európa történelmében, jár érte a dicséret. Erre az alapgondolatra fejlesztették aztán az európai versenyképesség gondolatát, amelynek ki kell forrnia magát, ennek sikere kétséges, majd meglátjuk...