2016. július 1., péntek

ROHADT NAGY BAJBAN VAGYUNK, DE FEL A FEJJEL, MERT LESZ EZ ROSSZABB IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.01.
 
 


 
 

13 ABSZURDÍTÁS A "RÖSZKEI ZAVARGÓK" ELLENI BŰNPERBEN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.07.01.


Ma befejeződött az ún. „röszkei zavargók pere”. Tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott megsértése miatt indított büntetőeljárásban most először született ítélet. Mind a tíz vádlottra szabadságvesztést és kiutasítást róttak ki. Hat vádlott 1 év 2 hónap letöltendő börtönt kapott, a hetedik három évet. A Helsinki Bizottság három szíriai ügyfele 1–1 év börtönbüntetést kapott felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős.
 
2016. szeptember 16. óta tartottak fogva 10 embert, menekülőt, akinek büntetőügyében ma született ítélet a Szegedi Járásbíróságon. A Helsinki Bizottság három ügyfele közül egyedül az oltalmazottként elismert nőt nem utasították ki. Még a másik kettő 2, illetve 4 éves kiutasításra ítéltek, de ők – mint menedékkérők – szabadulnak. A 3 évre ítélt fiatalember továbbra is letartóztatásban marad. A többi hat esetében az idegenrendészeti hatóság dönt arról, hogy elrendelik-e az idegenrendészeti őrizetüket. A bíró mindenesetre nem tartotta szükségesnek. 
 
Az ügyész súlyosításért, az elítéltek és védőik felmentésért fellebbeztek, azért az ítélet nem jogerős. 
 
Összefoglaljuk, ügyfeleink vonatkozásában miért tekintjük az egész eljárást súlyosan alaptörvény-ellenesnek és minden ízében abszurdnak:
 

KINEK JÓ AZ ÖSSZNÉPI HERGELÉS AZ EU ELLEN A BREXIT UTÁN IS?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.07.01.


Jól mutatja Orbán gyenge képességeit és az abszurd hazai viszonyokat, hogy arra a Lázár Jánosra van bízva több ezer milliárd nekünk szánt uniós pénz, aki Magyarország kilépésére szavazna az uniós tagság ügyében. A hazai fejlesztéspolitikát, az építésügyet és a műemlékvédelmet is Mekk Elek színvonalán szétgányoló Lázár  csütörtökön ismét felkapaszkodott a játszótéri pad tetejére, hogy L. Simon alkalmatlansága mellett saját magáról is bemutasson egy újabb elégtelen bizonyítványt.

L. Simon ügyéről most csak annyit, hogy valóban alkalmatlan volt a műemlékvédelemmel kapcsolatos feladatok ellátására. Elég csak arra gondolni, hogy legalább háromszor adták át a Várkert Bazárt, hogy a nemzeti várporgram fejlesztési listájának élén álló szigetvári várban a Zrínyi Emlékév csúcsának ígérkező töröl-horvát-magyar államfői találkozó előtt két hónappal még egy kapavágás sem történt, viszont cserében életveszélyessé lett nyilvánítva. Sajnos ez az alkalmatlanság nem csak L. Simonról, hanem az egész Orbán-kormányról elmondható, beleértve Lázár "Mekk Elek" Jánost is...

ITT OLVASHATÓ

POLITIKAI "ORGYILKOSOK" NYERHETNEK A BREXITEN?

MANDINER BLOG
Szerző: Hörcher Ferenc
2016.07.01.


Boris Johnson legfőbb riválisa az utolsó pillanatban hagyta cserben harcostársát. A brit konzervatívok bosszút állnak Cameron megbuktatóján.

A kívülálló elszörnyed, ha elolvassa azt a Telegraph anyagot (How Boris Johnson was brought to his knees by the 'cuckoo nest plot'), amely összefoglalja a Konzervatív Párt háza táján lezajlott csütörtöki drámát. A politikában és Shakespeare színműveiben kevésbé járatos olvasó ugyanis nem képzelné, milyen köpönyegforgatásra képesek a brit konzervatív politikai elit tagjai a hatalmi ambícióik kielégítése kedvéért.

Lássuk röviden a történetet: Michael Gove, a Cameron-kormány igazságügyi államtitkára egyike volt Boris Johnson legfontosabb szövetségeseinek. Johnson, a volt londoni polgármester ugyanis a kormányon kívül volt, ezért kulcsfontosságú lehetett számára, hogy legyenek olyan kormánytagok, akik hajlandók őt támogatni. Állítólag épp Gove tudta meggyőzni egyáltalán Johnsont, hogy beleálljon az Exit-kampányba. Nos, ugyanez a Gove még néhány napja is úgy nyilatkozott, hogy ő magát nem tartja alkalmasnak a vezetői feladatra; majd csütörtökön, amikor a versenybe beszállóknak hivatalosan be kellett jelentkezniük, váratlanul bejelentette, hogy Borist alkalmatlannak tartja a feladatra, s maga indul el helyette.

Gove támogatói – parlamenti képviselők, de állítólag a kormánynak is több tagja – részben szintén Johnson csapatából kerültek ki. Őket is szisztematikusan átcsábította ugyanis a pártütő, arra hivatkozva, hogy Boris tehetséges ember, de nem való az ország élére, mindenféle kormányzati tapasztalat nélkül. Így történhetett aztán, hogy pár perccel a jelentkezési határidő után Boris Johnson az összehívott újságírókkal és megmaradt híveivel azt közölte, hogy az Egyesült Királyság előtt álló feladatokra pillanatnyilag nem ő az alkalmas ember. Vagyis a Brexitnek nem csak az Egyesült Királyság regnáló prime ministere, hanem annak legfőbb politikai ellenfele is áldozatául esett. Cameron mellett most már Johnson is béna kacsa...

ITT OLVASHATÓ

MARADUNK ELVTÁRSAK ÉS REMÉLHETŐLEG NEM FOGJÁTOK MEGÚSZNI A TETTEITEKET, NEM TUDTOK ELSUNNYOGNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.01.
 
 


 

 

IRRACIONÁLIS TUDATLANSÁG - AVAGY MI HASZNA VAN TÁJÉKOZOTTNAK LENNI EGY TÖMEGDEMOKRÁCIÁBAN?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL  - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2016.07.01.


...A közgazdaság- és politikatudomány régóta ismeri a racionális tudatlanság jelenségét. Ez röviden a következőt jelenti. Egy állampolgár az egyéni érdekei alapján dönt. Akkor jár el racionálisan, ha egy döntés meghozatala előtt a kínálkozó alternatívákat egyfajta költség-haszon elemzésnek veti alá, azaz számba veszi, hogy az egyes lehetőségektől mennyi hasznot remélhet, illetve mekkora költséggel járnak, és végül ezeket egybevetve hozza meg a döntését.

Ezen a ponton azt gondolhatnánk, hogy a Brexit-ügyben nem tájékozódó, de mégis szavazó polgárok irracionálisak voltak: az alternatívák mérlegelése nélkül döntöttek. De ez tévedés. Egy állampolgár érvelhet ugyanis úgy, hogy neki végső soron csak egy szavazata van – azaz az egyéni ráhatása egy végeredményre elenyésző. Ezzel szemben ahhoz, hogy tájékozott legyen, rengeteg időt és energiát kéne arra áldoznia, hogy kövesse a híreket, meghallgassa a különböző politikusi és szakértői nyilatkozatokat, netán utána is olvasson az adott kérdésnek és így tovább. Épp ezért – és erről szól a racionális tudatlanság – az egyén szempontjából egyszerűen nem éri meg tájékozottnak lennie: a haszon, amit a hosszas mérlegelés alapján leadott szavazata révén remélhet, a költségeihez képest aránytalanul kicsi.

Nem a fönt idézett brit férfit kell tehát kinevetni azért, mert úgy vélte: a szavazata úgysem fog számítani. Nem is azokat a milliókat kell lehülyézni, akik nem tájékozódtak a szavazás előtt. Sőt: valójában sokkal inkább a többiek viselkedése szorul magyarázatra. Miért törekszik valaki arra, hogy tájékozottan szavazzon? Mi haszna van tájékozottnak lenni egy tömegdemokráciában? Avagy végső soron: miért irracionális a tudatlanság?

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG MEGÚSSZÁK FEJENKÉNT KÉTSZÁZEZER FORINT BÍRSÁGGAL AZ MNB ALAPÍTVÁNYAI A KÖZBESZERZÉSEK NÉLKÜLI PÉNZKÖLTÉST?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: M. Tóth Balázs
2016.07.01.


Pár napos hír, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) hat jegybanki alapítvány kapcsán valamiféle jogsértést állapított meg, és megbüntette kétszázezer forintra őket. És nagy a felháborodás, hogy tényleg ennyivel megússzák? Megpróbáljuk röviden elmagyarázni, miről is szólt a KDB döntése, és hogy mi várható még az ügyben. Annyit kijelenthetünk, hogy a sztorinak biztosan nincs vége. Ebben a pillanatban közel negyven eljárás folyamatban van a KDB előtt jegybanki alapítványi jogsértések gyanúja miatt, az eljárások vége pedig lehet több szerződés semmisége is.

Előzmények

Az MNB alapítványai kivonják magukat a közbeszerzés és a nyilvánosság alól – de sikerült?

Az Átlátszónak ajánlotta fel fizetése egy részét a vs.hu-tól távozó újságíró

A norvégbűnözőkön edződött KEHI-vel vizsgáltatnák a jegybanki alapítványokat korrupcióellenes szervezetek

Százmilliók egy semmiből jött cégnek az MNB-alapítványoktól

Tiltott jegybanki finanszírozás is felsejlik az MNB alapítványok szerződéseiből

Az igazságügyminiszter irodája ügyvédkedik a Matolcsy-alapítványoknak

103 millió forintot kapott az egyik MNB-alapítványtól az Eiffel Palace-t felújító cég

Hűtlen kezeléssel vádolt zugbankár az MNB festményüzlete mögött

Amicus Curiae az Alkotmánybírósághoz az MNB-törvény módosítása ügyében

Most az MNB alapítványainak adatait titkosítanák törvénnyel

Böngésszen MNB igazgatósági határozatokat, hogy lássa, hogyan veszti el közvagyon jellegét a pénze

ITT OLVASHATÓ

ÉSZNÉL KELLENE LENNI, MERT HA EZ ÍGY MEGY TOVÁBB, BELEFULLADUNK EBBE A BŰZÖS MOCSÁRBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.07.01.
 
  

ÜT A KÖZÉP-EURÓPAIAK ÓRÁJA - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.07.01.


Az Eurasia Csoport nevű kutató intézet vezetője úgy értékeli a Time magazinban, hogy a Brexit tönkreteszi mindazokat az értékeket, amelyek meghatározzák Európát. Ian Bremmer a kilátásokról azt írja, hogy a britek kemény választás előtt állnak, mert az nem lehet, hogy továbbra is élvezzék az egységes piac előnyeit, közben viszont korlátozzák a bevándorlást az uniós országokból.

De nem könnyebb Európa helyzete sem. Angela Merkelnek két dolgot kell szem előtt tartania: ha túl szigorú feltételeket szab Nagy-Britanniának, azzal árt a német üzleti érdekeknek. Ha ellenben túlzott engedményeket tesz, az felbátoríthatja az EU-ellenes erőket Franciaországban és másutt. Végül a brit kiválás lökést ad a populista magyar és lengyel kormánynak. Látván az unió meggyengülését és hogy mások is követhetik az Egyesült Királyság példáját, ezek az államok keményen alkudozhatnak a migráció és más, fontos témakörök ügyében. Főleg a lengyelekkel nem lesz egyszerű, mivel ők most nagy vitában vannak Brüsszellel a Legfelsőbb Bíróságon tervezett nagyarányú személycserék miatt. A Brexit hatalmas veszteségeket okozott a tőzsdéknek és megkérdőjelezte Nagy-Britannia jövőjét. De tartós károk az uniót érik és azokat az értékeket, amelyeket képvisel...

ITT OLVASHATÓ

ÚGYSEM HISZI EL, HAVONTA MENNYIT KÖLTÜNK OROSZ ÉS UKRÁN NYUGDÍJASOKRA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2016.07.01.


Rétvári Bence, az Emmi államtitkára írásban válaszolt a független képviselő, Varjú László kérdésére, mely így szólt: Meddig fizetünk nyugdíjat ukrán és orosz állampolgároknak? Itt az államtitkár válasza:

Rétvári Bence államtitkár azt írta válaszában, hogy tavaly decemberben a Nyugdíjbiztosítási Alap terhére a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján összesen 1117 millió, (vagyis: 1,117 milliárd) forintot fizetett ki a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Ez a szám egy ma is hatályos, de még 1963-ban hozott törvény erejű rendelet alapján jön ki  (mely szerint "az ukrán vagy orosz állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában, vagy az Oroszországi Föderációban megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik át"), de a szám változó, és az államtitkár szerint "általában növekedést mutat".)

ITT OLVASHATÓ

AZ EU SZÉTVERÉSÉNEK RECEPTJE

INDEX HU
Szerzők: Joób Sándor és Mészáros R. Tamás
2016.07.01.


„Az EU megszünteti az államokat. Az EU tehetetlen a terrorizmus ellen. Az EU miatt veszítik el az emberek a munkájukat, csökkennek a bérek és emelkednek a lakbérek” – végignéztük, milyen lózungok vezettek a britek Európai Unióból való kilépéséhez, és ezek mennyire megalapozottak. Tegye el jól ezt a cikket, mert ugyanezekkel az érvekkel fog még találkozni, amikor több ország is elkezd kampányolni a kilépés mellett...

ITT OLVASHATÓ

EZ NEM NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY, ŐK BIZONY EGYSZERŰ HŰBÉRURAK

ÁTLÁTSZÓ - FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: vagogabor
2016.06.03.


Szembeötlően gyarapodik pártucat ember a tűz körül. El is indult egy társadalmi vita a nemzeti tőkésosztály szerepéről. Csakhogy a friss multimilliárdosok, nem is tőkések, és még csak nem is osztály. Egyszerűen hűbérurak, akik a király kegyelméből gazdagodtak és őt is szolgálják.

Milyen pályázaton vitt el milliárdokat Mészáros Lőrinc? Mit vett ma meg Tiborcz István? Milyen médiát indít ma el Andy Vajna? Olyan ütemben zajlik a nem túl eredeti tőkefelhalmozás, hogy fel sem kapjuk a fejünket egy újabb elsíbolt milliárdra. Az értelmiség berkein belül elindult egy vita az újdonsült nemzeti tőkésosztály szerepéről. Szerintem az alapfogalommal van a baj. Nem a kapitalizmus fogalmait kellene használni, hanem a feudalizmusét.

Orbán Krisztián, aki már 2007-ben lerántotta a leplet a féltudású magyar elitről, ma azt mondja, hogy mivel Magyarországon minden hatalom lopással hizlalja fel a saját elitét, ezért az elitcserék során mindig veszélybe kerül a „szajré”. A nemzeti elitről szóló konferencián elhangzott beszédében a nyugathoz való felzárkózás lehetséges forgatókönyveit is vázolja, első lépésként a  járadékvadászat felszámolásának látna neki. Hasonlóképpen látja Csillag István liberális ex-miniszter, mivel szerinte ha az európai forrásokra épül a vagyonosodás, és nem versenyképes módon működő helyre ömlenek a pénzek, akkor úgysem lesz hosszú életű az új tőkésosztály.

Csakhogy, lehet-e egyáltalán az állami javak elosztásánál tülekedőket tőkésosztálynak nevezni? Mivel tőkéjüket nem a kapitalizmus klasszikus játékszabályai szerint szerezték, és nem is aszerint fektetik be, ezért nem tőkések, csak vagyonosok. Nem a magas kockázatú és magas hozamot ígérő iparágakban fialtatják az államtól ömlő milliárdokat, hanem földet és kastélyt vesznek. Akárcsak a középkori hűbérurak...

ITT OLVASHATÓ

AHOGY AZ INFORMATIKA MEGESZI A POLGÁRI PEREKET...

ARRA JUTOTTAM... BLOG
Szerző: Csonka Balázs
2016.06.30.


A digitális pervitel bevezetése
Július elsejétől új időszámítás kezdődik a bíróságokon. A jogi képviselővel (ügyvéddel) rendelkező ügyfelek ezt követően írásbeli anyagot kizárólag digitális úton, internetes kapcsolattal juttathatnak el a bírósághoz – papír alapú levelezéssel, személyes iratbeadással nem.

A rendszer kidolgozói jópofáskodva csak „e-per”-nek nevezték el azt. (Valószínűleg az a fickó találta ki a nevet, aki a mozifilmek címét szokta magyarra fordítani. Gagyi mami.)

A rendszer azonban alapelveiben téves, a technikai struktúrájában pedig szinte használhatatlan.

A sajtó erről sajnos semmit sem ír, az átlag állampolgár pedig aligha fog ebből bármit is észrevenni (egyelőre), de tudnunk kell, hogy ami veszélyben lesz holnaptól, az nem kevesebb, mint a jogállam egyik legfontosabb pillére, a polgári bírósághoz való hozzáférés.

Miért?

A rendszert természetesen úgy dolgozták ki az informatikusok, hogy sem a bírósági ügykezelőket, sem az ügyvédeket, sem a bírókat nem kérdezték meg. (Ez ugyebár a NER lényege.)


ITT OLVASHATÓ

MIRE MEGTUDJUK, MIBEN SÜNDÖRÖG LÁZÁR, MÁR MAJDNEM MINDEGY LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.30.
 
 


 

 

HUXIT? A MAGYAROK KI AKARNAK LÉPNI AZ UNIÓBÓL? ÉRVELEK, MERT NEM GONDOLNAK BELE...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.06.30.


A BREXIT, azaz a 21. század leghatalmasabb öngólja után felerősödtek a popularista megélhetési politikusok hangjai, akik belecsimpaszkodnak a sztoriba és ezáltal akarnak mégelőbbre jutni, bebetonozni a helyüket. Persze, hogy vevő erre a nép Magyarországon is, hiszen végre lehet megint valakit okolni azért, mert minden szar. Az EU a nagy gonosz, és persze mellette elsikkad a magyar politikai elit napi nokiásdobozos procedúrája, ahogyan talicskával tolják ki minden áldott nap a közpént. Szóval mibe nem gondol bele a nép, amikor erősödnek a hangok? HUXIT? Lépjünk ki mi is?

...egy HUXIT, azaz Magyarország kilépése az EU-ból lebontaná az utolsó védőfalat és független ellenőrzési metódikát a politikai szabadrablás hordái előtt. Odáig jutott Magyarország, hogy ma már csak tényleg azért nem viszik ki kézben a Nemzeti Múzeumból a kincseket (vagy inkább a habony-k azért hozzák még vissza...), mert még az EU valamilyen szinten kontroll alatt tartja a dolgokat. Bár így is sikerül pofátlanul sok összeget elvinni és megnyomorítani generációk életét. Magyarország természetesen nem maradna egyedül, hanem gyorsan ki nem mondott orosz gyarmattá válnánk. Lehet választani, hogy melyik a jobb nekünk. Amíg az EU vissza nem térítendő támogatást ad (többet, mint amennyit befizetünk), addig az oroszok magas kamattal terhelt hitelt adnak-adnának...
Téves feltevés, hogy Magyarország valaha olyan független miniállam lehetne, mint Svájc.Magyarország közel sem jelentéktelen földrajzi elhelyezkedéséből és nyersanyagkészletéből eredően. Értünk mindig megy a harc, és amíg  ezt a demokráciába csomagoljuk, addig vérrontás nélkül. Ha lebontjuk ezeket a társadalmi "korlátokat", akkor pedig máshogyan fognak velünk beszélni... Nekünk mindig kell valakihez tartozni, mert mi mindig az alsósok leszünk, akiket körbevesznek a nagyok...

Ráadásul az elmúlt 10 évben Magyarország bármilyen nemű gazdasági fejlődése és fejlesztése nem valósult volna meg az EU támogatása nélkül. Értsd: hiába fizeted Európa legmagasabb adóját, semmit még egy utat sem építene a kormány, ha nem fizetne az EU. És ennek morális okai vannak leginkább...

Magyarország jövője pedig a magyar fiatalok mentális fejlődésének a függvénye. Ilyen értelembe rendkívüli lehetőség, hogy az EU-n belül szabadon integrálódhatnak a fiatalok mindenfele. Így elkerülhetetlenül magukba szívják az európai kultúrát és látásmódot. Ha pedig hazajönnek pár év múlva, akkor kevésbé lesznek kitéve az éppen aktuális magyar politika "elnyomottak vagyunk 1000 éve balsors" eszmének és annak minden hazugságának. Megtapasztalnak egy jobb világot, egy felvilágosultabb világot, amit aztán itthon meg tudnak honosítani. Miután Magyarországon végérvényesen szétverték az oktatást, talán ez az egyetlen igazi esélyünk a változásra. Ha HUXIT, akkor ezt adjuk fel és a jobb jövő lehetőségét. Aki a HUXIT-ra szavaz, az a jelenre és a múltra mond igent illetve a "magyar mentalitásra", ami nem vezet sehova...

ITT OLVASHATÓ

FELÉPÜLT A TAJGETOSZ, MÁR KI IS PRÓBÁLTÁK. MŰKÖDIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.06.30.
 
 


 

 

SZÉTROBBANTJA A BREXIT A BRIT MUN KÁSPÁRTOT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2016.07.01.


Az EU-népszavazás után az elmúlt években élőhalottnak tetsző munkáspárti közép- és jobbszárny most ismét föltámadtak, és végre elszánták magukat arra, hogy az általuk „szektavezérnek” és „megválaszthatatlannak” bélyegzett munkáspárti vezetőt, Jeremy Corbynt eltávolítsák. Ezzel azonban minden bizonnyal végveszélybe sodorják saját pártjukat is.
A gondosan összehangolt képviselői, PR- és médiaakció már hónapok óta készen állt, a szerdai sikeres bizalmatlansági szavazáson 81% utasította el Corbynt), a hatalomátvétel mégis akadozik. Hiába egyértelmű ugyanis, hogy a gyenge EU-párti kampány miatt a képviselők bizalma megrendült a vezetőben, kihívót nagyon nehezen találnak. Pedig épp azért, mert a népszavazás a munkásosztály lázadásaként is értelmezhető, gyorsan rendezni kellene a baloldal sorait, ha egyáltalán parlamenti erő akar maradni egy talán közelgő előrehozott választáson...

ITT OLVASHATÓ

EURÁZSIAI UNIÓ VS. NATO

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.07.01.


Az egész kicsit orwelli bukéja nem véletlen, csak még azt nem tudjuk, hol van Óceánia.

Azt viszont régóta lehet tudni, hogy Oroszország versenyképtelen gazdaság, és a belepumpált nyugati működő tőke hatását könnyedén felülírja a korrupt államigazgatás, a putyini autokrácia és a népesség korlátozott kulturális lehetőségei a versengő piacgazdaságba való beilleszkedésre. Putyin nyilván régóta küzd azzal a dilemmával, hogy még jobban integrálja-e államát egy nyugati logika és dominancia alapján működő világgazdaságba, amelyben országának a belátható száz évben kiszolgáló és összeszerelő szerep jut, és ez esetben egyre nehezebb eladni befelé az orosz nagyság álmát, vagy kitör az említett logikából, és afféle lator államként, hibrid katonai-titkosszolgálati-propaganda képességei birtokában -- a gazdaságival szemben -- egy átfogó politikai-hatalmi logikát próbál meghonosítani a nyugati-orosz viszonyban.

Legalább két-három éve, a hagyományos energiahordozók árának és stratégiai jelentőségének hirtelen esése óta világos, hogy az utóbbi mellett döntött, és idáig nagyon sikeresen teszi, amit tesz. Megszerezve a hasonló célokkal rendelkező magyar kormány támogatását, amelynek vezetője 2002-ben letett az ország polgárosításáról, és a maga módján ugyancsak lator államként viselkedik az EU-n belül; támogatva a szélsőséges, az EU föderalizációját ellenző nyugati pártokat; ösztönözve, majd a szövetségeseivel együtt manipulálva a migránshullámot és annak értelmezését; végül -- illetve ezekkel párhuzamosan -- meleg háborúkkal tesztelve a nyugati inkompetenciát Putyin sikeresen verekedte magát abba a helyzetbe, hogy mostanra komoly veszély legyen az EU felbomlása, illetve a mára egyre jobban kiéleződő belső megosztottságának hála újra legitim kérdéssé váljon a régebben bedobott közös gazdasági tér és politikai enyhülés az EU és Oroszország között...

ITT OLVASHATÓ

SOROS, VAZZE! NE MAGYARELLENESKEGGY MÁ...

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.06.30.


Sorosnak már megint terve van, pedig a Fidesz nem kérte meg rá! Ahogy mindenki sejthette, terve magyarellenes: erről maga Lázár János mindenminiszter tájékoztatta a médiát – márpedig Lázár János becses, derék egy férfiú.
 
Nem vitás, hogy a szervezet többi fontos tagja is becses, derék ember – történelmileg úgy alakult, hogy túlnyomó többségük férfiú. De valami hiányzik belőlük, ami Lázárban megvan: a kritika iránti érzék.
 
Mert Lázár néha a „kormány” döntéseit is bírálja; olykor meg le-levált embereket, mint most L. Simon Lászlót. Ez nagyon becses, derék tulajdonság, csak azért aggódom, túlzásba ne vigye: bírálja, váltsa le társaságának fontos embereit, hadd tudja meg mindenki: igazából csak a szervezet fontos. Bíráljon döntéseket is: tényleg, milyen perverz dolog az állami tisztviselőket szabadnappal jutalmazni! Küzdött e perverzió ellen, küzdött, de egyelőre nem nyert: úgy járt, mint malac a jégen. Sajnos, nincs az az egészséges szervezet, amely ebben-abban ne volna hajlamos holmi perverzióra. De csak tizedrendű dolgokban: a közpénzek fölhasználásában például nyomát sem lelni semmilyen perverziónak!
 

KOZMOLÓGIA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.01.


Lázár János csillagász. Vagy asztrofizikus. Esetleg filozófus, de mindenképpen vátesz, aki élénken látja a jövendőt. Viszont te is lehetsz kamikáze, mert Newton óta igen egyszerű a világ.
 
Stephen Hawking mesélte nekem, hogy a klasszikus fizika alapelve a determinizmus, amely szerint, ha egy időpontban ismerjük egy rendszer kezdeti paramétereit és mozgástörvényeit, akkor pontosan meghatározhatjuk bármilyen korábbi, illetve későbbi időpontbeli állapotát.
 
Mindezt lefordíthatjuk óvodásra is, ami így szól: az Univerzumban, amelynek részét képezi fatornyos hazánk természetszerűleg, mindent jól megszabott törvények – nem fideszesek, azok váltakoznak a széljárás szerint – irányítanak. Következésképp semmi sem véletlen. Látjuk tehát a múltat e törvények által meghatározva, és ebből teljes bizonyossággal következik a jövő is. Tévedni nem lehet.
 
Lázár János tegnap megtartotta szokásos szeánszát, és bebizonyította, hogy ismeri a newtoni tételeket, sőt, Hawkinggal is cimborál. Mindent tud, ami volt, és azt is, ami lesz...

ITT OLVASHATÓ

KIS SZÍNES KÖZÉLETI HÍR: LÁZÁR JÁNOS FINOMAN MÓSZEROLTA HABONY ÁRPÁDOT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.30.


Lázár János szépen óvatosan kezdi eláztatni Habony Árpádot. Nem előttünk, mert mi már tudjuk, hogy a miniszterelnök mindenek fölött álló tanácsadója nem ingyen őrizte a Szent Koronát, de lapot sem a saját vagyonából alapított, és az ibizai kiruccanásra sem három műszakban kereste meg a pénzt. Lázár offenzívája ismét csak arról árulkodik, hogy erősödik a belső harc a Fidesz vezérkarán belül, ami arra utal, hogy a Rogán-Habony irányvonal akár alul is maradhat ebben a vetélkedésben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a Klubrádióban faggatták aktuális kérdésekről, ami már önmagában is egy különleges alkalom. A lehető legellenzékibb rádióba bemenni ugyanis csak akkor érdemes, ha oda akarunk sózni a mieinknek legalább egy kicsit, hiszen Lázár tudja, hogy a Klubrádióban nem elég lenyomnia azt a „one man show-t” amit csütörtökönként Kormányinfó néven előad. Lázár dobni akart egy csontot azoknak, akiknek elegük van már abból, hogy Orbán Viktor és baráti köre lényegében a nyilvánosság teljes kizárásával dönt az ország sorsáról. Nem mellékesen, ha ő is ennek a belső körnek lenne a tagja, nyilván nem vetemedne olyan tettre, hogy megpendíti Habony Árpád érintettségét egy korrupciógyanús ügyben...

ITT OLVASHATÓ

KIRÚGTÁK L. SIMON LÁSZLÓT - ÍME, AZ EX-ÁLLAMTITKÁR LEGKÍNOSABB PILLANATAI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.01.


Bombaként robbant tegnap késő délután a hír, hogy Lázár János meneszti a posztjáról L.Simon Lászlót, mert elégedetlen az államtitkár munkájával. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy ő döntött L.Simon menesztéséről, Orbán Viktor pedig elfogadta a döntést. 

L.Simon kirúgásának apropóján összeszedtük az ex-államtitkár legkínosabb pillanatait: volt olyan, amikor kiderült, hogy fogalma sincs arról, mi is szerepel pontosan az általa benyújtott törvényjavaslatban. Egyszer annak ellenére mondta azt, hogy a Simon és Simon Kft. nem az övé, hanem a feleségéjé, hogy ezt az állítását a cégnyilvántartás mellett a saját vagyonnyilatkozata is cáfolta. Leginkább azonban azt nem lehet elfelejteni, amikor L.Simon azon okoskodott, hogy Magyarországnak azért nem megoldás a napenergia, mert nekünk esténként is szükségünk van áramra…. 

Simon László 2010 óta országgyűlési képviselő, illetve a Fidesz frakcióvezető-helyettese is volt. 2011 és 2012 között a Nemzeti Kulturális Alap elnökeként, 2012 és 2013 között már az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkáraként, majd a rákövetkező években kormánybiztosként dolgozott különböző területeken. 2014 júniusától ő lett a Miniszterelnökség államtitkára, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese is egy évig. Lázár most L.Simon Lászlótól, mint a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkártól vált meg, mivel „személyes barátság ide, személyes barátság oda”, de elégedetlen volt az államtitkár műemlékvédelmi munkájával...

ITT OLVASHATÓ

TAKARÉKOS VÁROSGAZDÁLKODÁS, VAGY ÓRIÁSMUTYI? SZERINTED?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.01.


Ezekről ne maradj le!

Stadionláz 3. rész: a stadionépítő cégek toplistája (Átlátszó)
110 millióért vásárol be helyi földekből a ceglédi polgármester és a városi Fidesz-család (444)
Óriásmutyitól paráznak a fővárosi cégvezetők (Index)

Ha van 3 perced:
 
Stadionláz 3. rész: a stadionépítő cégek toplistája
Nincs nagy meglepetés a stadionépítési láz nyertesei között. A közbeszerzések nettó értékei alapján a toplistán ők szerepelnek: Market, ZÁÉV, Swietelsky Magyarország, Mészáros és Mészáros, West Hungária Bau  – mind olyan cégek, amelyek sikerrel szoktak szerepelni az infrastruktúra-tendereken. (
Átlátszó)

110 millióért vásárol be helyi földekből a ceglédi polgármester és a városi Fidesz család
Takáts László ceglédi fideszes polgármester és felesége 65 millió forint értékben licitáltak Ceglédhez közeli földekre. A vásárlást 80%-ban hitelből fedeznék. A maradékot Takáts állítása szerint önerőből teremtették elő – ez jelenleg nem ellenőrizhető, vagyonnyilatkozata ugyanis nem található meg a város honlapján. A hivatalos indoklás szerint nincs ehhez elég tárhely. (
444)

Óriásmutyitól paráznak a fővárosi cégvezetők
A fővárosi köztulajdonú cégek és a fővárosi önkormányzat közbeszerzései egyetlen céghez kerülnek. Ez ellen a nagy volumenű kiszervezés ellen lázonganak a közműcégek vezetői, akik attól félnek, hogy ez egy kormányközeli gazdasági körnek kedvezne és a költségek növekedésével is járna. Már meg is jelentek az első kiírások. (
Index)
 
1,8 milliárd forintért keres tanácsadókat a Miniszterelnökség
Közbeszerzési és jogi tanácsadókat keresnek, augusztus 1-jéig lehet jelentkezni. A Miniszterelnökségnek nem ez az egyetlen hasonló kiírása, hiszen májusban 4,8 milliárdért már kötöttek egy keretszerződést ilyen jellegű munkákra. (
Átlátszó)

Még tízmilliárd az állami médiaóriásnak
Nem volt elég tavaly az MTVA-nak a már amúgy is sztratoszférikus 80,5 milliárd forint a költségekre, még 10,6 milliárd extra forrásra szorult. Azaz minden magyar bedobott még ezer forintot az állami média feneketlennek látszó kútjába. (
Népszabadság)

ITT OLVASHATÓ

GYÓGYÍTANÁNAK, HA HAGYNÁK ŐKET: MEGRENGETI SÁNDOR MÁRIA AZ EGÉSZSÉGÜGYET?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.06.30.


„Beteg az ország, gyógyítsuk meg együtt!” felkiáltással július elsején 18 órakor kezdődik a 12 órás gigademonstráció a Kossuth téren. A fellépők közt orvosok ápolók, betegek szólalnak fel. És tanárok, szülők és diákok is. Zenészek zenélnek, írók olvasnak fel műveikből. Az esemény linkjét ide kattintva találhatod meg.
 
Talán nem csoda, hogy félnapos, egész éjszakás gigademonstrációt hirdetett Sándor Mária, a feketeruhás nővér. Amekkora a baj jelenleg az egészségügyben, csoda, ha fél napba bele lehet zsúfolni a problémákat. Igaz, a cél nem is ez, ennél jóval előremutatóbb dolgokra lehet holnap számítani.
 
De ne szaladjunk ennyire előre. Inkább nézzük meg, hol is tartunk jelenleg.
 
Másfél éve folyik a küzdelem: egyetlen ápolónő akciójával kezdődött, mára azonban nincs az országban ember, aki ne hallotta volna Sándor Mária nevét. A feketeruhás ápolónő volt az első, aki kimondta a mindenki számára nyilvánvalót: rohad a magyar egészségügy, katasztrófa felé tartunk (ha nem vagyunk máris benne).
 
Népmesébe illő küzdelem az övé – egy ország várja remegve, hogy képes lesz-e egyetlen nő térdre kényszeríteni a rossz döntéseket sorra halmozó kormányt, és alkalmas lesz-e arra, hogy olyan változásokat kényszerítsen ki, amelyek javítanak a rettenetes helyzeten, tízezreket állít maga mögé, szövetségeket köt, építkezik, felszólal, demonstrál… Vagyis ezer vonalon küzd Sándor Mária – a kormány úgy tesz, mintha nem lenne itt semmi látnivaló.
 
Nem mintha nem ismernénk ezt a taktikát: a jelenlegi kurzus legfőbb fegyvere az őt támadó csoportok (legyenek akár pedagógusok, egészségügyisek vagy közszolgák) ellen az, hogy tudomást sem vesz róluk. Illetve annyiban persze úgy tesznek, mintha reagálnának a felgyűlő elégedetlenre, hogy időről időre bejelentenek valami hangzatos változtatást, amely ugyan leginkább csak ront a helyzeten. A hangzatos szavak mögött azonban többnyire álságos féligazságok, csúsztatások lapulnak...
 

PRIDE

ÖRÜLÜNK, VINCENT? (MEGJEGYZÉSPOSZT)
Szerző: jotunder
2016.07.01.


A magukat kereszténydemokratáknak nevező ifjú rezsimribancok kiadtak egy undorító, homofób közleményt  . Azon a napon, amikor Boris Johnson a búcsúbeszédében David Cameron egyik legnagyobb eredményeként a melegházasság legalizálását nevezte meg. BoJo egyszer rózsaszínű kalapban jelent meg a londoni Pride-on. Ferenc pápa mondta minap, hogy a katolikus egyháznak bocsánatot kellene kérnie a melegektől. Az amerikai hadseregben mától transzgender katonák is teljesíthetnek szolgálatot.

A magyar melegeket nem üldözik, csak éppen nem vállalhatják fel magukat, ahogy pár napja egy brit konzervatív képviselőnő tette, csendben kell tűrniük a hatalom kutyáinak acsargását.  Az ő szerelmük nem ér annyit, mint a másoké, mert Orbán Viktor így akarta...

ITT OLVASHATÓ