2018. február 18., vasárnap

VASÁRNAP ESTI RÁADÁSYOUTUBE
Szerző: Youtube
2018.02.18.Phil Collins | Finally... The First Farewell Tour

Live at Bercy, Paris 1. Drums, drums & more drums 2. Something happened on the way to Heaven 3. Against all odds 4. Don't lose my number 5. Chat to audience 6. You'll be in my heart 7. One more night 8. Can't stop loving you 9. Hang in long enough 10. True colours 11. Come with me 12. Groovy kind of love 13. I missed again 14. Another day in paradise 15. No way out 16. Separate lives 17. In the air tonight 18. Dance into the light 19. You can't hurry love 20. Two hearts 21. Wear my hat 22. Easy lover 23. Sussudio 24. It's not too late 25. Take me home Directed by Hamish Hamilton Produced by Jim Parsons Executive producer: Tony Smith Coordinator: Carol Willis

ITT NÉZHETŐ MEG

ÍGY KEZDŐDÖTT


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.18.


Előbújtak a gyávák, a rejtőzködők, akik minden kicsit is veszélyesnek látszó helyzetben meglapulnak, mert kimondva (de leginkább kimondatlanul) azon az alapon élik az életüket, hogy jobb az ilyesmiből kimaradni. Elbújni, kibekkelni, egy félreeső, védett helyen meghúzódni, lehetőleg nem látni, nem hallani, de legfőképpen nem beszélni és nem cselekedni. A veszély majdcsak elmúlik. Vagy nem. Ha nem, hát nem, teendő nincs, naná majd kockáztatom a családom biztonságát. És él tovább a sötét sarokban, valaki előbb-utóbb talán tesz valamit.


És akkor jött ez a Gorbacsov és tett valamit. Ki lehetett óvakodni, körül lehetett nézni. Lehetett egyet szellenteni, amikor a házmester elment az ablak előtt a gangon, és nem volt retorzió. Jött egy ifjú szakállas, aki egy kicsit hamarabb észrevette, hogy itt most nem lesz semmiféle megtorlás, kiállt a Hősök terére, és hihetetlenül bátor dolgokat mondott. (A rejtőzködőknek, a kibekkelőknek nem tűnt fel, hogy semmi bátor nem volt abban, amit az a szakállas mondott, egész egyszerűen csak ízléstelen volt majdnem minden mondata, mert lehetett tudni, hogy nincs semmi kockázat ezeknek a mondatoknak a kimondásában, mert lehetett tudni, hogy ez a szakállas ifjú éppen olyan, mint Széchenyi Zsigmond szafarijában az általam már korábban emlegetett teherhordók, akik röhögnek a döglött oroszlánon. Voltunk akkor néhányan, akiknek feljött a gyomrából a savanyú, de erre itt, ami mostanra lett belőle, egyikünk sem számított.)

Azoknak, akiknek idejük sok, idegeik elszakíthatatlanok, íme: a bujkálók lassan rájöttek, hogy ők most végre megszólalhatnak, cselekedni is lehet, következmény nincs, és akkor elkezdték ököllel verni a szűk kis mellüket, toppantottak a lábacskájukkal, hogy elérkezett a becsületes emberek ideje, és majd most ők… Vártak kicsit, senki nem mondta, hogy tűnés, akkor aztán elszabadult az évtizedeken át mélyen elfojtott bosszúvágy. Kicsike, vékonyka kis bosszúvágy volt az, nem nőtt az elfojtás idején, csak csöndben sorvadozott, de megvolt még. És nagyot lehetett kívánni, olyan hatalmasat, hogy nem is látszott a teteje, de még mindig senki nem szólt, bármit lehetett kívánni. Például hivatalt is, magasat. Ahonnan például lehet parancsolni. Mindenkinek. És lehet bosszút állni. Mindenkin. Azért mindenkin, mert egyes emberek vagy csoportok nemigen voltak, akik megjelölhetők lettek volna mint a bosszú célpontjai, mert ezeket az alakokat voltaképpen senki nem bántotta, hiszen a létüknek éppen az volt a lényege, nem okot adni, nem feltűnni...

ORBÁN ELÁRULTA: ENNÉL JOBB NEM LESZ, AMI MOST VAN, AZT NYÚJTJA TOVÁBBRA IS A RENDSZERE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.02.18.


A kampánynyitó alkalmából narancssárga nyakkendőt öltő miniszterelnök elkerülte az oktatás, az egészségügy és a korrupciós botrányok említését, hallgatásával jelölve meg gyenge pontjait. Huszadik évértékelője biztatás volt a híveknek, az eredmények katalógusa, ám egyúttal arról is szólt: Orbánnal ilyen marad az ország, akinek most nem jó, annak az ő uralma alatt nem is lesz jobb.

A választási harc küszöbén a kormány és az ellenzék nem csak másképp ítéli meg a helyzetet, de teljesen eltérő az is, amiről beszélnek.

Rég túl vagyunk azon, hogy az ellenzék szerint a kormány rosszul végzi a munkáját, a kormány viszont elégedett önmagával. Ehelyett az ellenzék a rendszerváltás szükségességéről, az alkotmányosság helyreállításáról, a korrupt rezsim működtetőinek elszámoltatásról, az Orbán-rezsim kárvallottjainak kárpótlásáról, a súlyos társadalmi igazságtalanságok mielőbbi enyhítéséről beszél. A kormányfő viszont egy másik dimenzióban egyrészt saját működését méltatja átfogóan, leszólva az ellenzéket, főként pedig történelmi veszélyekről, küzdelmekről, felismerésekről szónokol, a magyar önazonosságról és a világméretű küzdelemről elmélkedik.

Világképek csatája zajlik, amit nem lehet azzal elintézni, hogy Orbán hazudik. Ha úgy vesszük, a miniszterelnök féligazságokból állít elő politikai tény
eket, miközben az ellenfelei nem tudnak tőkét kovácsolni a valóságból...

ITT OLVASHATÓ

MUNKA, MUNKA...

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.02.18. 


Minden változásnak az alapja lenne. A megfelelő munka, bérezés. A leszakadó régiókban is. Ahol a legtöbben az állami intézményrendszerben dolgoznak, és a közfoglalkoztatásban. A szolgáltatások szűkre szabottak, kevés a szakember, ők mobilisak, és, ha nem is költöznek el, de nem itt keresik a boldogulás lehetőségeit.

Az Igazgyöngyben mi is kiemelten fontosnak tartjuk a munkához való hozzásegítést. Segítünk, hogy máshol munkát vállalhassanak, és próbálunk valamit kezdeni a helyhez kötött itthon maradókkal is.

A héten voltam egy beszélgetésen, ahol a romák foglalkoztatása is szóba került. Volt olyan, egyébként logikus vélemény, miszerint a romáknak ez a mostani helyzet egy kitörési pont, hiszen mindenhol munkaerőt keresnek. Ez nyilván igaz azokra, akiknek a munkavállalói kompetenciái megfelelőek, tudnak dolgozni, képesek tanulni is, ha kell. De az is látszik, hogy ez nincs meg mindenkinél. Legalábbis nekem, nekünk az látszik, hogy nagyon sok embernél nincs meg.

Volt, aki elmondta a beszélgetésen, hogy a településéről 80 fő mondott fel a közmunkán, és helyezkedett el a környéken, valamilyen üzemben. Más pedig arról beszélt, hogy ő romákat is foglalkoztat a vállalkozásában, akik szárnyalnak, szinte versenyeznek, hogy minél jobban megfeleljenek a munkáltató elvárásainak.

Én nem tudtam ilyen szép eredményekről beszámolni. Így megint csak az a kép alakult ki bennem, mint sokszor, amikor ilyen fórumokon óhatatlan az összehasonlítás másokkal, hogy vagy nagyon rosszul csináljuk, vagy mi, valami másik világban élő romákkal foglalkozunk. Mert nekünk nem sikerül ekkorát mozdítanunk rajtuk, pedig nagyon igyekszünk.

Rengeteg megkeresés jön hozzánk is, mindenféle remek konstrukcióval a munkavállaláshoz, távolabb, olyan fizetésekkel, amihez ezen a vidéken a több diplomával rendelkezők sem jutnak hozzá. Mégsem jelentkezik rá senki, mi meg már nem nagyon merünk felelősen ajánlani senkit, mert tudjuk, nem lenne hosszú távú az elköteleződés a távoli munkahely iránt. Az ok pedig sokféle. Az egyik legfontosabb, hogy itt kell hagyni a családot. A nők nem tehetik meg, a férfiak próbálják, de hosszú távon nem megy. A gyerekek elkanászodnak, a család kettészakad. Itthon a napi gondok azonnali beavatkozásokat igényelnek, inkább visszajönnek hát azok is, akiknek a munkahely távol jobb fizetést adna. És ez általában nem az első hónap, hanem a második, vagy harmadik, a munkáltatóknál is sok a rossz tapasztalat, próbálnak az első pillanattól vonzóbb lenni, mint a minimálbéres állások, de azért legalább négy hónapra szeretnék bebiztosítani magukat egy-egy személy esetében. Mert így, mire betanítják, már el is tűnik.

No meg persze van más is. A napokban volt itt egy baromfifeldolgozó cég toborozni, mindent megoldanak, buszt küldenek hétfőn, pénteken haza is hozzák őket, lesz szállás, egy hét után bér is, hónapról hónapra kínálnak mindig többet, csak maradjanak a munkavállalók. Mi is próbáltuk népszerűsíteni őket, nem tudom, végül hány embert sikerült bevonzaniuk. Minden esetre a csütörtöki bemutatkozás után már pénteken jött egy asszony, ő jelentkezett, de segítséget kér, főleg annyi élelemben, amivel el lesz az első jövedelemig, no meg tisztálkodószerben, olyan holmikban, ami másnak természetesen van meg, ha egy hétre elutazik valahova. Ilyen feltételhiányosan indulva nem tudom, mennyire lesz tartós az elköteleződése.

Aztán itt van, ami nálunk nagyon erősen jellemző, a tartozások elképesztő rendszere. A behajtócégek követelései, melyek elől menekülnek, olyan áron is, hogy ne legyen bejelentett munkájuk. A településen, ahol a 80 ember elhelyezkedett, egy nagy, országos szervezet adósságkezelést csinált… megszabadítva őket a gúzsba kötő tartozásoktól. Mindenkit. Ami nyilván csodálatos.

Mi ilyenre forrás híján nem vállalkozhatunk. Bár most mi is megcsináltunk egy adósságrendezést, egy személynél, aminek a következménye egy óriási konfliktus lett a csapaton belül, pedig egy olyan tartozáselemről volt szó, amiről ő nem is tehetett, egy házcserével kapta, tudatlanul.

És mi küzdünk az általunk teremtett munkahelyekkel is. Pedig adjuk a garantált minimálbért, mégis sok a felmondás, lassan már minden családból megfordultak nálunk. Ma egy minimálbéres alkalmazása több mint 8 ezer Ft-ba kerül naponta a munkáltatónak. Ennyit meg kellene termelnie mindenkinek, hogy a munkahely fenntartható legyen. Ettől még messze vagyunk. Ha a tempón, a hatékonyságon emelünk, sokaknak megterhelő a munka. Ha a minőségen, akkor is. A munkafolyamatok egymásra épülése pedig az együttműködés hiánya miatt örökös konfliktusforrás. Mindenre az első reakció, hogy „felmondok”. És a faluban is ez terjed: nálunk túl sokat kell dolgozni, nagyon kell figyelni. Pedig messze vagyunk az Igazgyöngyön túli nyílt munkaerőpiac elvárásaitól, hiszen tudjuk, akikkel dolgozunk, azok fejlesztésre szorulnak. Nálunk a munkára képes ember az igazi termék, a többi csak a fenntartást segítő elem. A társadalmi vállalkozásunkkal az a célunk, hogy egyszer majd elhagyható legyen belőle a társadalmi jelző, és ők maguk tudják működtetni, akiket most próbálunk erre képessé tenni.

Ezért, amikor elkezdtük a munkahelyteremtést, a munkahelyen dolgozó csapatot is igyekeztünk mindenbe bevonni, a döntéseket együtt hoztuk meg. Hogy érezzék, nem nekünk, hanem maguknak építik ezt az egészet. De most úgy hozta a helyzet, hogy ezen változtatnunk kell. Mert nem tartunk még ott, hogy közösségként működjenek.

Most három változást is behoztunk: 1. ) A döntéseket a helyi vezetőkkel hozzuk meg, a többieket nem vonjuk be, tőlük azt kérjük, hogy a nekik kiadott feladat végrehajtására koncentráljanak csak. 2.) Ha valaki felmond, és elrohan, azt így nem fogadjuk el. A döntését meg kell, hogy beszélje a pszichológusunkkal. Mert az indulatból meghozott döntést sokszor két nap múlva visszavonják, aztán rá két napra egy újabb munkatársi vitában mégiscsak a mellett döntenek. Nem épült be, hogy egy munkahely nem olyan, mintha átszaladna a szomszédba valamiért, másnap meg nem megy, mert megsértődött. Egy szakemberrel történő átbeszélés szükséges lesz az indulatkezeléshez, a végső, átgondolt döntéshez. 3.) A munkahelyet megnyitottuk a szomszédos települések felé. Mert máshonnan örömmel dolgoznának nálunk, mert itt megkapják a minimálbért, és még egyéb támogatásokat is a problémáikhoz. Hátha akkor ebben a zárt kis faluban is más lesz ennek a mi munkalehetőségünknek az üzenete. Frissítést, új impulzusokat hozhatnak be mások, mert úgy tűnik, újra ugyanazokat a köröket futjuk az itt élőkkel.

Talán ezek a változtatások is mutatják, milyen nehéz a helyzet a generációs szegénységben élő, háztartásbeliként, vagy alkalmi- és feketemunkán szocializálódott felnőttekkel, akik az iskolarendszerből alapkészség-hiányosan, szakma nélkül kerültek ki. Nem a munkafolyamat betanulása a nehéz.. az előbb-utóbb sikerül. Hanem a többi: a kitartás, a felelősség, a többiekkel való együttműködés, kommunikáció. Ezzel a munkát ajánlók nem számolnak, hogy ez is hiányzik. Folyamatosan keressük a fogást ezen a rémesen bonyolult problémán. Néha visszalépünk, mint most is. Mert néha muszáj.

Mindig azt mondom, ha egyszerű lenne, már megoldódott volna. Egyszerűen pedig a megoldások csak elméletben fogalmazódnak meg. Mert leírni, jó messze, egy íróasztalnál mindent le lehet. Szép, logikus rendszereket lehet felépíteni, ami valahol, lehet, működhet is. A valóság azonban más. Az nagyon gyakran másfele kanyarítja a történeteket.

A FASISZTA VILÁGNÉZET LEPLEZETLEN DÍCSÉRETE

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.02.18.


Minden beszédnél beszédesebb, hogy mennyire mosolyog a közönség, amikor tapsol. Nos, Orbán évértékelője alatt a kivezényelt nézők többsége nem mosolygott. Akkor sem, amikor úgy érezték, most már illene tapsolni.

Szó sem esett a lényegről
Mindig fontos mutató, hogy mennyire szól az évértékelő arról, amiről szólnia hivatott: az év értékeléséről. Az ország teljesítménye – tele hazugsággal, a tények tisztelete nélkül – csak 15 percet érdemelt.

Kétszer ennyi időt kapott egyetlen téma, a hóbortos vezér kedvence, a bevándorlás.

Itt először a hazugságok sorakoztak:
 1. Fidesz összetartozása = a nemzet összetartozása. Nincs széthúzás, széthullás.” Valóban, a bűnszövetkezetből nincs kilépés, de még kibeszélés sem. A maffia egységes, de hogy jön ide a nemzet?
 2. A magyar politika hallatán mindenki a Fideszre gondol.” Valóban, a jogállam sárba tiprására, Európa kicsúfolására, a folyamatos lopásra.
 3. Magyarország jócskán felértékelődött, súlyunk jóval nagyobb, mint az ország mérete”. Tényleg, az Európai Csalás Elleni Hivatalnál és Azerbajdzsánban.
 4. Megszűnt a politikai korrektség”. Vele együtt halt hősi halált az erkölcsi korrektség és az emberi méltóság tisztelete is.
 5. Visszaküldtük a szájkosarat Brüsszelbe, a pórázt pedig az IMF-nek”. És az évi 1000 milliárd forint támogatást mikor küldjük vissza?
 6. Demokrácia, jogállam, piacgazdaság közös marad.” Hol van nálunk demokrácia, jogállam? A nemzeti közművállalat netán a versengő piacgazdaság jelképe?
Aztán jött a fasiszta ideológia kibontása:
 1. Európa utolsó reménysége a kereszténység. Mi vagyunk a nyugat utolsó bástyája. Persze az ortodoxok is küzdenek.” Értsd: az iszlám vallású ember biztosan nem ember.
 2. London nem kakukktojás, hanem az első fecske.” Kódolatlan, őszinte beszéd: Az iszlám vallású londoni polgármester életveszélyes. Nem hagyható, hogy ez máshol is megtörténjen. A vallások nem egyenjogúak.
 3. "A nyugat tőlünk különböző fejlődési útra tért. Nincs politikai erő, ami vissza tudná fordítani a keresztény kultúra hanyatlását, a népesség fogyását és az iszlamizációt.” Tehát keletről jön a fény és a Fidesz a legragyogóbb fény.
 4. A Soros-féle pénzéhes, felforgató birodalom mindenhová beültette saját embereit. Brüsszel, Berlin és Párizs a veszély.” Igen, mert ott van civilizáció, türelem, megértés, befogadás és multikulturalizmus. Mint Erdélyben. Legyen Erdély csak a románoké?
 5. Hazánk győzelemre áll. Akik belénk haraptak, mind eltűntek: Faymann és Kern osztrák kancellárok, és Martin Schulz. Jöjjön Berlusconi, Forza Italia!” Igen, az új osztrák kormányban már benne vannak a fasiszták és ott ülnek a Bundestagban is. Berlusconi jó, mert Ő Putyin barátja és nagyon sok kárt okozott Olaszországnak.
Testőr, kerítés, biztonsági rendszer. Szűk és eltorzult, embertelen világnézet. Ez a Fidesz.

Aki nem érti a világot, az fél tőle. Akitől fél, azt meggyűlöli. Akit gyűlöl, az ellen harcol. Ha közben Magyarország lecsúszik, netán beledöglik, akkor is.

Ma hallottuk az önmaga csalhatatlanságába belecsavarodott vezér félelmét a jövőtől.

Van rá oka.

De nem azért, amit elmondott.

NEKIK A HATALOM CSAK A KIEMELKEDÉS ÉS A MEGSZEREZHETŐ VAGYON MIATT KELL

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2018.02.18.A hazugság alapú társadalomról.

Ádáz a vita magyar földön, hogy vajon diktatúrában élünk már, vagy csak rohanunk a diktatúrába. Nehéz erre a kérdésre jól válaszolni. Annyiféle diktatúra van, hogy mindenki igazolni tudja példák sorával a saját véleményét. De ha találnánk is egy pontot, ahol már biztosan önkény az önkényesség, akkor sem jutnánk előbbre. A legszélesebb körben ismert és elismert definíció szerint, ahol a vezetés leváltható, az még nem önkényuralom. Igen ám, deelméletben kell leválthatatlannak lenni, vagy gyakorlatban?


Ha elméletben, akkor még hosszan élvezhetjük a Fidesz ravaszságait. Ha gyakorlatban, akkor (csak) az idők végezetéig. 


Miért legyőzhetetlen a Fidesz? Azért, mert rendszerét a nemzeti hazugságokra építette fel. Mégpedig azokra a hazugságokra, amelyek egy teljesen torz, egyoldalú nemzeti öntudatot képesek táplálni. Orbán és tanácsadói pedig úgy tüntetik föl magukat, mint ennek az öntudatnak leghitelesebb képviselői, legerősebb védelmezői. Mindezt megspékelik a kereszténység kisajátításával. Az ő (állítólagos) kereszténységük azonban – mint nemzetképük – torz és hazug. Kizárólag a „jóistenben” való hitet és a neki (pontosabban a magyar katolikus egyháznak) szóló engedelmességet jelenti. Krisztustól és a keresztény erkölcstől távolabb vannak, mint Hódmezővásárhely Jeruzsálemtől. Ne tévedjünk: nem arról van szó, hogy személyükben (és tisztségükben) lopnak, csalnak és hazudnak, úgy, hogy fütyülnek a sánta kutya esetére. Ez csak a poshadt hab a mérgezett tortán. Mert a torta mérgezett. Tisza István keverte, Horthy sütötte meg. A magyarok megették és két vesztes világháború után kezdhettek a nulláról. Azaz kezdhettek volna! De nem!

Hol van már a nulla? Megyünk vissza a mínuszok felé.

Noha már romantikus költőink (Arany, Vörösmarty) szívesen hivatkoztak „nemzeti nagylétre”, ami már kóros, hiszen a középkori magyar királyság sem nagy, sem nemzeti nem volt. Mégis talán Trianonnal kezdődött az ön(gyilkos nemzeti)félrevezetés. Ne időzzünk sokat áldatlan emlékű kormányzó urunknál, akit maga az Antant ültetett a teljesen meg sem üresedett trónra, és aki – egészen a hírhedett frankhamisítási botrányig – hűségesen teljesítette nyugati megbízói parancsait. Például Budaörsön lövetett koronás királyára, akinek előzőleg örök hűséget esküdött. (Ennek tizedéért végezték ki Aradon a magyar tábornokokat.) És persze – valójában – ő írta alá a „kárhozathozó” békeszerződést, gyáva ravaszul egy nímand államtitkárát delegálva a kis Trianon palotába...

BRAZILOK

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.04.06.


Ezt a harcot meg kell végre vívni, és jobb, ha erre a focipályán kerül sor, és nem az utcán – mondja a Brazilok című magyar filmben a pap a cigányok és a nem cigányok közötti konfliktusról. És nagyjából erről szól az egész film, erről a harcról, csak sokkal kedvesebben és vidámabban, mint ami a legtöbb magyarnak eszébe jutna arról a szóról, hogy cigánykérdés.

„Győzzön a jobbik! Vagyis, izé, a legjobb.” Ez az egyetlen egy olyan mondat a filmben – a polgármester mondja, amikor kihirdeti a falusi focibajnokságot –, ami az aktuálpolitikára utal, és ez, mármint
AZ AKTUÁLPOLITIKA HIÁNYA PONTOSAN KI IS JELÖLI A BRAZILOK HANGVÉTELÉT.

Ez nem egy szociodráma, ami a mélyszegénységben élő cigányok és a rasszista többségiek összetűzésének mélyére ásva próbálja feltárni egyrészt a bűnözés, másrészt a fajgyűlölet okait és motivációt. Még akkor sem, ha egyébként a Brazilok tényleg ábrázolja a mélyszegénységet, a rasszizmust és a bűnözést is. Nem hazudik el semmit a mai – és tegnapi és holnapi – magyar valóságból, nem próbálja erővel megváltoztatni a nézői előítéleteit, hanem egyszerűen csak szerethető és esendő emberekként mutatja be a cigányokat és a falu népének jó részét, a negatív figurákat pedig egyszerűen rossz döntéseket hozó egyénekként. És ezzel nemcsak minden propagandafilmnél okosabban beszél az elfogadásról és arról, hogy jobb az általánosítások helyett az egyes szituációkat nézni, de mérhetetlenül szimpatikussá is válik. És egy ilyen jó szándékkal teli filmnek még a hibáit is sokkal könnyebb megbocsátani...

GENERÁCIÓS SATUBA SZORULT ORBÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu / vasarnapihirek.hu
2018.02.18.


Generációs satuba szorult Orbán Viktor. Sem az idősek, sem a fiatalok többsége nem kér belőle. A Publicus Intézet úgy találta, hogy a hatvan év felettiek 50 százaléka búcsúztatná az Orbán-rezsimet, azaz a szociális transzferekkel nem sikerült megvásárolni az időseket. Ennél jóval nagyobb a rendszer elutasítottsága a 18-29 éves korosztályban, e csoport tagjainak 80 százaléka nem kér a jelenlegi kormányból. A rendszer mázlija, hogy a fiatalok körében a legkisebb a szavazási hajlandóság – alig 57 százalékuk ígér választási részvételt a Vasárnapi Hírekben közölt adatok szerint.

Soha nem volt még ilyen képlékeny a helyzet az utóbbi három évtizedben: ötven nappal a választások előtt még nem tudni, miképp épülnek ki a frontvonalak. Nem csoda, ha az emberek - pillanatnyi benyomásoknak engedve – ellentmondó válaszokat adnak lényegében azonos tartalmú kérdésekre. Hiszen csak az biztos, hogy a Fidesz már beásta magát és várja április 8-át. Amit Orbán Viktor szerint 2,2 millió vokssal meg lehet nyerni. Senki ne tévesen, ez nem azt jelenti, hogy a miniszterelnök alig 50-55 százalékos részvétellel számol (mintegy 8,2 millió választópolgár van). A kormányfő azzal kalkulál, hogy a baloldal töredezettsége miatt a voksok megoszlanak (és sok százezer el is veszik), illetve a független jelöltek miatt sok töredékszavazat megy a kukába, és nem az ellenzéki pártok listáját erősíti. Azaz a kormányfői képlet mintegy 5,2 milliós részvételnél még működik. És mégis a függetlenek jelentik Orbán rémálmát, ugyanis ők képesek csúcsra járatni a mozgósítást és az urnákhoz csábítani a kritikus tömeget.

Három a baj

Ami elvileg adott, hiszen az emberek több mint 70 százaléka ígéri biztosra, hogy választ – ezt mérte Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet. Ez mintegy 5,8 millió ember. Igaz, a szavazni vágyó sokaság mintegy 300-400 ezer fővel csökkent, ám durva baj csak akkor van, ha ez az arány 66 százalék alá esik. A szavazási kedv lanyhulását három dolog indokolhatja. Az egyik, hogy a kormány egyre pörgeti a migráns-, Soros-, Brüsszel-propagandát – ami ugyan arra nem elég, hogy pluszvoksokat hozzon, arra viszont igen, hogy elbizonytalanítson és otthon tartson szavazókat. A másik tényező, hogy a választások közeledtével tisztul a kép, és sok ember (például a bizonytalanok között), aki eddig lebegtette részvételét, úgy döntött, hogy nem megy. A harmadik ok pedig az, hogy az ellenzék továbbra sem képes egységes ajánlatot tenni. Például a DK lekollaboránsozza az LMP-t, majd hirtelen közli, hogy hajlandó visszaléptetni jelöltjét abban a Pest megyei választókerületben, ahol Szél Bernadett indul, hajlandó visszaléptetni jelöltjét. Illetve miközben a Tiborcz-Olaf-ügy dübörgött, az MSZP azzal került be a hírekbe, hogy Gyöngyösön a legesélyesebb jelöltje visszalépett különböző kavarások miatt...

ORBÁN: A BALKÁN JÓ, A NYUGAT ROSSZ

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.02.18.


Orbán Viktor talán még soha nem beszélt annyira keveset Magyarországról az évértékelőiben, mint az idén. A legtöbb időt egy világpolitikai fejtegetésnek szentelte, ami szerint az Afrikából érkező muzulmánok mindjárt elfoglalják Nyugat-Európát.

Szokása szerint egy kis viccelődéssel kezdte, aztán jöttek a statisztikai eredmények kormányzásának sikereiről, és a dicséretek. Utóbbiból Matolcsy Györgynek, Varga Mihálynak, Balog Zoltánnak, Fazekas Sándornak és később Pintér Sándornak jutott a miniszterei közül. Nem említette viszont a kormányából Lázár János, Rogán Antal, Seszták Miklós, Trócsányi László és Simicskó István nevét. Szijjártó Pétert a barátunknak nevezte, de ő csak feladatot, és nem dicséretet kapott. A kormányban a háta mögött osztályfőnöknek becézett miniszterelnök kiemelései azért lehettek izgalmasak az érintettek számára, mert a választás után újra osztja majd a pozíciókat.

Ennyi sok jót, mint ami itt van, még Orbán Viktor sem tudott elképzelni

A Magyarországgal kapcsolatos meglátásainak lényege az volt, hogy a kormány sokkal jobb állapotba hozta Magyarországot 2010 óta, mint amire maga Orbán Viktor számított.

Nagyon sok az új munkahely, többet szülnek a nők, mindenfelé toronydaruk építkeznek, csökkennek az adók és nőnek a fizetések, a felsőoktatásban több a roma, több a kisbirtokos, tele vannak a mozik, színházak és koncerttermek, jól mennek a fesztiválok, a devizahitelezés megszűnt. "Emberi számítás szerint ennél többet nem lehet kihozni" - vélekedett.

Orbán a saját politikai helyzetét az 1990-es magyar jobboldalhoz igazította most, éppen azokhoz a pártokhoz, amelyeknek akkoriban kérlelhetetlen ellenfeleként mutatkozott. Az Isten, haza, család kisgazda jelszót alig igazítva bejelentette, hogy az ő jelszava a munka, család, haza. Máskor pedig a Fideszt a "nyugodt erőnek" nevezte, utalva az MDF rendszerváltó szlogenjére.

A 49 nap múlva esedékes választások miatt a stand up műfaját idézve gúnyolódott a többi párton. Szerinte az MSZP ki fog esni a parlamentből (arra gondolhatott, hogy a Párbeszéddel együtt már kevesek lesznek a 10 százalékra), a DK-t lekommunistázta, az LMP-t zavarosnak nevezte, a Jobbikot pedig iszlamistának. Megjegyezte, hogy a Jobbik régen "szebb napokat látott", kifejezve ezzel, hogy a néppártosodás előtti, cigány-ellenes vonal jobban tetszett neki...

ORBÁN VIKTOR KINŐTTE MAGYARORSZÁGOT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.02.18.


A magyar miniszterelnök huszadik évértékelő beszéde olyan volt, mintha nem is Magyarországra politizálna, számára Európa lenne a terep. Hazai ellenfeleit alig nevezte meg, lenéző félmondatokat kaptak csak, míg a „legyőzött” európai politikusokon névvel élcelődött.

Negyvenkilenc nappal a választások előtt – az újabb kétharmad kapujában – Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjén mindössze annyit mondott a szerinte reménytelen helyzetben lévő kihívóiról, hogy az MSZP – egyedül ezt a pártot nevezte nevén – idegenlégióst igazolt (nevezhetnénk ezt felcsúti modellnek is, bár Orbán nem az elismerés szintjén szólt a szocialistákról) a lista élére, aki kivezeti a pártot a parlamentből, a DK pedig – bár Gyurcsány Ferenc pártját már nem nevezte meg – virtigli kommunista párttá vedlett vissza.

Az LMP és a Jobbik sem érdemelte ki, hogy a kormányfő kiejtse a nevüket, előbbinek csak annyi a zsenialitása, hogy lehet más a politika, de senki nem tudja, milyen is lenne az, utóbbi pedig a legabszurdabb párt mindközül, mert azzal állt elő, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye...

...Orbán előtt, szombaton három másik párt is évértékelőt tartott, a DK, az LMP és a Momentum.
A sok évértékelő és a kezdődő kampány kicsit elhalványította Tiborcz István fényét, de nem feledjük: az OLAF megnevezett hét céget és több magánszemélyt az Elios-ügy érintettjeként. Ráadásul a miniszterelnök veje – aki érettségivel aratta a szédületes gazdasági sikereit – 2015-ben eladta a cégét, erről az üzletről pedig most kiderült, hogy 3 milliárd forinttal gazdagította Tiborczot.

DE JÓ MA NYUGDÍJASNAK LENNI 1,4 HELYETT MÁR AKÁR 1,7 GÁZTŰZHELYET IS VEHET ÉVENTE!

VÁROSI KURÍR
Szerző: M. EMIL
2018.02.18.


Többet ér a nyugdíj a boltokban, az idősek ma többet tudnak vásárolni egyhavi juttatásukból, mint 2010-ben – örvendezik a Magyar Idők, levonva a következtetést, milyen jó, hogy Fidesz atya ezt is megadta nekünk!

Milyen jó?

Ha valaki úgy dönt, hogy inkább a szemének hisz, mint a pénztárcájának, ideális olvasmány a kormány-média szombati száma.

A kormány célja, hogy minden lehetséges módon minél nagyobb biztonságot nyújtson a nyugdíjasoknak a nyugdíjak értékének megőrzésével, a gazdasági eredményből biztosított új juttatásokkal.” -nyilatkoztatta ki a hétvégi penzumát Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, majd ráerősített, hogy ha azt akarja az ilyenkor igen tisztelt nép, hogy ezután se legyen másként, szavazzon a Fideszre:

A nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak a kormányra: idén januárban már a 3 százalékkal megemelt nyugdíjat kapta mintegy 2,7 millió érintett."

Az évtized nyertese: a nyugdíjas?

Egy kedves idős hölgy, cseppet sem kedves levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnöknek, akit ő nem hajlandó – mint írja – így szólítani. Tény, ami tény, ez a levél valószínűleg nem jelenik majd meg sem Orbán, sem fanjai oldalán:

Tisztelt Honfitársam!

Ön is ezzel kezdte levelét így azt hiszem ez elég jó megszólítás Önnek is. Bár én mélyen szégyellem, hogy Ön a hazám miniszterelnöke ezért nem is szólítom így. Nem tudom, hogy milyen törvények alapján vette a bátorságot hogy név és cím szerint írjon nekem. 
Tudomásom szerint szigorú szabályok alapján lehet csak egy állampolgárnak kiadni az adatait elérhetőségét. Ön ezt a szabályt nemes egyszerűséggel semmibe vette. Mérges is vagyok nem kicsit! Nem vagyok én bűnöző, hogy lekéresse az adataimat – erre Ön nem kapott felhatalmazást, a jog nem is engedné – bár értem én Önök semmibe veszik a jogszabályokat  Miből gondolja, hogy nem követem, követjük nyomon mi is történik kis hazánkban? Bár sikeresen megakadályozták, hogy láthassuk mi folyik a Parlamentben – pedig látja az érdekelt sokat segített 4 évenként a szavazásban – figyeltem, hogy az a képviselő aki az én és a környezetem érdekeit kellett volna, hogy képviselje éppen mit csinál – gyakran volt, hogy éppen aludt vagy be sem ment a munkahelyére. Próbáltam volna én ezt megtenni anno mikor dolgoztam. Úgy rúgtak volna ki fegyelmivel mint a huzat.
Tudja a nyugdíjas nem hülye úgy általában simán érti mi is történik körülötte. Ha esetleg még se akkor tájékozódik. Na nem csak az Önök által megvásárolt médiákból – időm van így bizony nézem ám a többi médiát s nem csak a magyarokat –. Döbbenettel nézem viszont ezt a sorosozást milliárdokért. Ön és kormánya engem szándékosan becsap! Ijesztget, idegesítene ha hagynám. Egy szó sem igaz abból, hogy Soros György lebontaná a kerítést, betelepítene ide Afrikai és Közel-Keleti migránsokat. Viszont nagyon haragszom én ismeretlenül is Soros Györgyre tudja miért mert pénzt adott maguknak ahhoz, hogy tanuljanak. De nem kérte vissza mert méltatlanná váltak arra támogatásra amit kaptak ahhoz a diplomához amijük van. Ne akarjon se engem se az országot képviselni. Ön még magát se tudja!

Szégyent hoz ránk, magyarokra. Néztem a hátizsákos utazását. Miért nem szólt, hogy nem telik bőröndre? Kiürítettem volna az enyémet. Tudja abba van összekészítve a motyóm ha kórházba vinnének mert az én koromba ez már sajnos így természetes. Esküszöm kirámoltam volna belőle és kölcsönadom. Az legalább rendesen néz ki. Bár lehet bántom feleslegesen és sürgősen a sportpályáról ugrott fel a vonatra és utazott ki Bécsbe. Ha nem így volt akkor csomagolhatott volna a felesége valami tisztességes szütyőbe. Tudja Kádár János is sokat utazott vonaton sohasem tette közszemlére mibe is van a motyója. Nem is voltunk rá kíváncsiak. Viszont arra miről tárgyalt és hol, kivel arra igen.Aztán jöttek sorba az új államfők, miniszterelnökök utaztak ide-oda ahova éppen kellett.

Senki sem poénkodott az utazásaival

Nem mentek hátizsákosan. Jól öltözötten, kulturáltan képviselték hazánkat a világban. Nem gyűrött öltönyben és főleg nem zsebre dugott kézzel! képzelje ez teljesen pártfüggetlenül tették. adtak a megjelenésükre, megtisztelték vendéglátójukat. Sohasem kellett hírek nélkül maradnunk az elmúlt évtizedekben. Ma az a divat Ön nem hajlandó válaszolni az újságírók kérdéseire. Tudja miért dolgoznak az újságírók? Elmondom. Azért, hogy nekünk, „pór népnek” felvilágosításokat szerezzenek és azt megosszák velünk. Már többször írtam nincs itt háború hála Istennek mi magyarok nem harcolunk senkivel. Önnek is le kéne állnia erről a szélmalom harcról. Bele fog fáradni fiam! Aztán hadd nyugtassam már meg.
Magyarország magyar marad!

Senki se akarja átnevezni. Viszont ha kis hazánkért harcolni kéne ez a nép egyként fogja megvédeni. Mint ahogy azt történelmünkben mindig is tettük. Mi nem szoktunk megfutamodni. Tehát nyugodjon meg Magyarországért majd kiállunk mi állampolgárok mert Ön és kormánya csak veszélyt hoz ránk. Azt a rengeteg pénzt amit elherdálnak hülyeségekre, emberek rémisztgetésére, levelezésre jobb lenne ha a szegényekre, egészségügyre, bérekre, nyugdíjakra és nem utolsósorban munkahelyek teremtésére fordítanák. Nem herdálnák el üres stadionokra, külföldi sportlétesítményekre, külföldi óvodák, bölcsődék építésére. Nem vásárolnák meg a határon túl élő magyarok szavazatát horrorisztikus nyugdíjakkal. Mi nálunk sajnos akik itt dolgoztunk és adóztunk a töredéke a nyugdíjunk annak az összegnek amit külföldre juttatnak egy olyan szerződés értelmében ami már jogilag nem is létezhetne.

Hiszen nincs Szovjetunió! Nem vették még észre? Pedig ideje lenne.

Képzelje itthon is kellenének modern óvodák, bölcsődék, hogy a kismamák vissza tudjanak menni dolgozni, hogy fejlődhessen az ország. Javulhasson a XXI. századi szintnek megfelelően minden. Ne legyen falu és város között akkora különbség, hogy kihalt falvaink maradjanak mert elmenekül onnan aki még képes rá mert semmi infrastruktúra nincs. Ne kelljen bezárni kis üzleteket falun – nem minden falu Felcsút ugye. Legyen elég már a nagyzolásból és lopásokból és akkor telik majd tisztességes nyugdíjra tisztességes bérekre és senki sem akarja majd kis hazánkat elhagyni és megélhetési menekült lenni. Ne egy 86 éves öreg emberrel rémisztgessen egy országot nem Soros György itt a veszély. Ha azt hiszi ő képes lenne lebontani a határzárat és betelepíteni ide milliókat akkor Ön egy másik világban él.

Az utolsó mondatával viszont egyetértek!
„Itt az idő. Álljunk ki Magyarországért!” Hozzáteszem, mi, normálisan gondolkozó állampolgárok, akiknek felelőssége, hogy áprilisban milyen jövőre szavazunk! Én nem akarok több ilyen levelet kapni sem Öntől sem majd a következő miniszterelnöktől. Nem akarom, hogy ijesztgessenek, hazudjanak nekem és Hazám lakosságának! Nyugalomba szeretném leélni még itt az életemet, hogy majd ha eljön az ideje itt is nyugodhassam.
Önnek erre nem sok esélye lesz mert egyszer eljön majd a számonkérés ideje!
Emlékezzen egy idős asszony szavaira.

Magyarország 2018. február 1. Rosta Ágnes...

AZ ORBÁN-CSALÁD BUKOTT MEG SZERVEZETT BŰNÖZÉSBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.02.18.


A magyar sajtóban nem kap kellő hangsúlyt az, hogy az Elios Zrt.-vel kapcsolatos OLAF-jelentés az Orbán-család szervezett bűnözői tevékenységét leplezte le. Igaz, a jelentésben nagy szerepet kapnak a hálózat tanácsadói, jogászai, de ők csupán végrehajtó emberek. A felállított rendszer és a kitalált módszer azonban Orbán nélkül nem működhetett volna, és a csalásból származó 13 milliárd forintnyi haszon az Orbán-családhoz került.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-család klasszikus maffiaként, szervezett bűnözői csoportként működik. Tiborcz István addig, amíg nem lett Orbán veje, csak a falopásig jutott, ennél nagyobb bűncselekményre nem adódott lehetősége. Miután azonban ráállt Orbán Ráhel és Orbán Viktor lábára, az Orbán-család egyik strómanjaként, szervezett módon rabolta ki az államot és a közvagyont az apósa segítségével, az általa felépített hálózatban.

Ez azt is jelenti, hogy Magyarország miniszterelnöke tolvaj bűnöző, aki a lánya, apja és a családja gazdagodását az államkassza és a közvagyon kirablásával biztosítja. Tiborcz és az Elios Zrt. lebukása az Orbán-család lebukása is egyben, mert Orbánnak minimum tudnia kellett erről, a szervezett csalásért, a lopásért miniszterelnökként is felel, minimum azért, mert elmulasztotta az ellenőrzést. De minden bizonnyal ez az ő tevőleges részvételével történt. Összeférhetetlen, hogy a miniszterelnök lányának képzetlen férje hatalmas állami megrendelésekhez jusson, szervezetten fosztogassa az uniós támogatásokat.

Az OLAF-jelentés után elmondható, hogy Magyarország miniszterelnöke egy “Keresztapa”, bűnöző család feje, aki nemcsak annak látszik, hanem az is. Miközben az OLAF-jelentés a jéghegy csúcsa, mert a magyar államot ez a maffia szervezett bűnözői csoportként uralja, irányítja és fostzogatja. Nem kívülről támadja, kívülről rohasztja a korrupcióval az államot, hanem elfoglalta az államot, és az egész ország működése a korrupcióra épül. A bűnözők megdöntötték az alkotmányos rendet, elfoglalták az államot és maffiaként működtetik saját hasznukra.

Mindezt jól bizonyítja, hogy a maffia tartja kezében a bűnüldözést is, Polt Péter a maffia és a szervezett bűnözői hálózat része, lefizetett tagja, akinek feladata, hogy eltussolja ezeket a bűncselekményeket. Bűnpártolást követ el, az ügyészséget a funkciójával ellentétes céllal működtetni, és a maffia érdekei szerint használja fel. Ezt bizonyítja, hogy ebben az ügyben sem történik semmi, nincsenek letartóztatások, ahogy a politikai ellenfeleknél ennél kisebb ügyekben, bizonyítékok nélkül is éveket töltenek börtönben. Polt elsimítja majd az ügyet...

TIBORCZ KÖRE VERSENYEZ GERENDAIVAL A KOLOSY TÉRI PIACÉRT

INDEX
Szerző: E. F.
2018.02.18.


Öt pályázat érkezett a Kolosy téri piac helyén kialakítandó új, gasztronómiai profilú létesítmény üzemeltetésére az óbudai önkormányzathoz – válaszolta az Index kérdésére az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. Az korábbi információk alapján úgy tűnt, Gerendai Károly lesz a befutó sörcsarnokos ötletével, de most kiderült, hogy komoly konkurenciát kapott a Sziget-alapító: a pályázók közt ott van ugyanis a Tiborcz-közeli vendéglátós nagyhatalom, Erdei Bálint cége, egy másik jelentkező pályázatát pedig a Főzdefeszt csapatával közösen rakták össze. 

Menő gasztrocsarnokká alakítanák a veszteséges piacot


A Kolosy téri piac az 1990-es évek elején építette az óbudai önkormányzat a későbbi bérlőkkel közösen, akik a beruházásba való beszállásukért cserébe alacsony bérleti díjjal juthattak üzlethelyiséghez. A piacot az önkormányzati vagyonkezelő üzemeltette, de nem túl sikeresen, az utóbbi években már évente több tízmillió forint mínuszt termelt, hiába emelték meg a bérleti díjakat 2006-ban. A helyi kereskedelem hanyatlásában szerepet játszott az Óbudai Promenád címen futó beruházás is, ami ugyan élhetőbb városi közteret csinált a Kolosy térből, de a piac körüli parkolóhelyeket például megszüntette...

A HAZAFISÁGRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.17.


...Ez itt egy földterület, amely különféle asztalokon különféle papírokra rajzolt vonalak által meghatározottan különféle határok között valamivel több, mint ezer éve Magyarországnak neveztetik. Különféle szláv és germán néptörzsek által körülvéve tartja a maga idegenségét, mert tartatják vele puszta etológiai alapon, amennyiben az ősember csoportazonosságra épülő önmeghatározási képessége az évezredek során annyit fejlődött, hogy az idő előrehaladtával mind nagyobb távolságokról tudjuk ölni egymást. Olykor lett volna lehetőségünk, hogy idegenek helyett kedves szomszéddá váljunk, ám azon ritka alkalmakkor, amikor mi voltunk errefelé a legerősebbek, tehát megengedhettük volna magunknak, hogy nagyvonalúak legyünk, nekiláttunk nagyképűsködni, és törvények által lenézni tótbregyót, csuest, oláhot. A világátlagnál is ostobább és felfuvalkodottabb magyar politikai élvonal (ezeknek a mostaniaknak példaképül szolgáló elődök, akik egyebek között két háborúba vitték bele az országot) ezek elhitették a néppel, hogy a magyar különb mindenkinél – és mégis itt vagyunk.

Átrajzolták a vonalakat, megszabták, mit tehetünk, hol és mikor, megaláztak és közölték, hogy alábbvalók valók vagyunk mindenkinél – és mégis itt vagyunk.

Nem vagyunk sem különbek, sem alábbvalók, csak más a nyelvünk, és kicsit más a szellemi és civilizációs kincstárunk. Én ebbe a kincstárba születtem bele. A magyar nyelvet beszélem a legjobban, és ahhoz vagyok szokva, hogy általában körülöttem ezt a nyelvet beszélik mások is. Elfogadtam ezt a valamivel több, mint ezer évet olyannak, amilyen vélhetőleg volt, és igyekszem sokmindenkinek elmondani, hogy vélhetőleg milyen volt, megpróbálván a többi ember szemének szintjére irányítani az égre emelt, öntömjénnel elhomályosított tekintetet, és kiegyenesíteni a szolgálatra görbült gerincet. Itt voltam skarlátos, itt féltem, hogy hazafelé az iskolából megvernek, aztán amikor megvertek, már nem is olyan nagyon féltem. Magyarul tanultam írni, olvasni, és bár tudok még egy néhány nyelven, némelyiken írni-olvasni is megtanultam, az azért nem olyan, mert amikor magyarul tanultam, még kisgyerek voltam, és akkor itt hatalomátvétel volt, kitelepítés, porszag és az ápolatlanság változtathatatlannak látszó, áporodott lehelete. Meg voltak aztán napsárga színű, szalmaillatú nyarak, távolból vágyott lányokkal, akik megközelíthetetlenek, pontosan olyanok, ahogyan Karinthy Frigyes leírta őket a Tanár úr kéremben. És volt Karinthy Frigyes meg a Tanár úr kérem. Jó, volt Leacock, Milne, Thomas Mann és Montaigne, akik így együtt talán kitesznek egy Karinthy Frigyest, de amiről ők írnak, az egy kicsit más. Nem nagyon, csak éppen annyira, amennyire ez a mi szellemi és civilizációs kincstárunk különbözik az angoltól, a némettől meg a franciától. Nem jobb, mint azok, szerintem nem is rosszabb, de az bizonyos, hogy legalább egy szempontból más, abból a szempontból, hogy ez az enyém, mert jobban ismerem, mert itt éltem, ahol magyarul beszélhetek, és ahol általában körülöttem ezt a nyelvet beszélik mások is. Ez az én országom.

A fene egye meg, Ország Vezér úr, ne mocskolja be az én országomat. Én nem akarom szégyellni, hogy magyar vagyok!

AZ ARATEMETE-KATASZTRÓFA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.02.18.


Ide-oda rohangálunk ma (részben sílécen) a nagyvilágban, Japánban indulunk, ahol kiderül, mi a címben emlegetett aratamete-katasztrófa (nem, nem leves), aztán még mindig a Távol-Keleten kiderül, mit érdemes elolvasni egy levélből. Utána kiderül, a brazilok sem boldogok állandóan, végül síelünk egyet Norvégiában. Szép hosszú út lesz, induljunk!

Az aratamete voltaképpen annyit jelent japánul, hogy „újra”, „ismét”, illetve ennek egy kifejezetten udvarias formája. És éppen ez a baj. Hogy ez miként torkollhat katasztrófába (egyébként a kontextus miatt), azt a Tokyo Reloaded blog írta meg.

„Mert az úgy van, hogy a szakállas, magas, japánul úgy-ahogy beszélő gaijinra mindenki emlékszik, aki már csak egyszer is találkozott vele, de fordítva ez már korántsem igaz.

Így aztán, amikor egy business meetingre megyek és velem szemben felsorakozik 8-10 fekete hajú, középalacsony, szemüveges japán üzletember, már bocsánat a sztereotipizálásért, de hát valahogy ez így szokott lenni, akkor erősen zavarban vagyok, hogy ezek közül is kikkel találkoztam már és kiket látok először.

Előfordul ez persze Európában is, de ott nincs meg a névjegycserének az a kötelező ceremóniája, mint itt, ezért könnyebben el lehet sunnyogni a dolgot.

Márpedig névjegyet kínálni valakinek, akivel már találkoztam, enyhén szólva nem jön ki jól, nagyjából azt az üzenetet hordozza, hogy „nem vagy te olyan fontos ember, kispajtás, hogy emlékezzek rád!"

A japánok pedig udvarias népek lévén, nem térnek ki a névjegycsere elől, és beleállnak a dologba, csak éppen amikor szembe kerülünk egymással, a „hajimemashite” előtt megjegyzik, hogy „aratamete”, vagyis, hogy ő pontosan tudja, hogy már cseréltünk névjegyet, de ha ragaszkodom hozzá, hát tessék (köcsög).

A jóérzésű gaijin ilyenkor nagyon szeretné, ha lenne egy olyan kis fekete vakuja, mint a Man In Blackben és rávillanthatna az emberére, hogy akkor most az utolsó öt perc DELETE. De ha ez nem megy, akkor legalább nyíljon meg a föld és süllyedjen el benne nagyon gyorsan és nyom nélkül.

Mit lehet tenni az aratamete-katsztrófa elkerülésére? Többféle stratégia lehetséges. Elméletileg létezik olyan ember is, aki az összes valaha kapott névjegyét katalogizálja és a találkozó előtt elmélyed ezekben és kollégáival konzultálva memorizálja kik is azok, akiket már ismer a cégben.

Nos, egyfelől ez az ember nem én vagyok, másfelől pedig sokra mennék azzal, ha tudom, hogy ismerem Suzuki urat, ha az arca nincs meg. Azért a meetingre menet ki szoktam kérdezni a kollégáimat, hogy ki lesz ott és ezekből szerintük kit is ismer(het)ek, de azért ez korántsem atombiztos módszer.

Ugyanennek megvan a helyszíni változata is, amikor a már felsorakozott hadsereg előtt bökdösöm kollégámat, hogy akkor most kivel is kell csereberélni, erősen feltűnő, kevéssé praktikus módszer...

Lehet aztán passzívan várni, hogy ki jön oda hozzám névjegycserére, ez tkp. tökéletes lenne, a baj csak az, hogy így a nálam alacsonyabb rangúak nemigen mernek közelíteni, hiszen a meishi kókan-t a hierarchiában feljebb levőknek szokás kezdeményezni. Vagyis ezzel a módszerrel az a baj, hogy ez eleve rossz fényt vet a gajinra, ej, de fenn hordja az orrát! fogják mondani."

Mit tehetünk, ha bekövetkezik a katasztrófa? Kiderül az eredeti bejegyzésből...

NÉPSZAVAZÁS A BULINEGYEDRŐL: EGYSZERŰ VAGY JÓ MEGOLDÁST SZERETNÉNK?

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2018.02.17.


Miután az Alkotmánybíróság elutasította a népszavazás elleni beadványt, vasárnap helyi népszavazásra kerül sor Erzsébetvárosban (VII. kerület), arról, hogy a kerületben működő vendéglátó üzletek csak reggel 6 és éjfél között lehessenek-e nyitva. Kérdés, hogy ez a legjobb és leghatékonyabb módja annak, hogy pontosan feltárjuk az érintettek igényeit, a problémákat, és lehetséges megoldásokat keressünk rájuk.

A nyitvatartás korlátozása önkormányzati hatáskör, de ahogy a kerületi polgármester, Vattamány Zsolt (Fidesz) fogalmazott: „a képviselő-testület december 12-ei ülésén azért rendelte el a népszavazást, mert ebben a kérdésben nem tudtak dönteni”. Az önkormányzat – Vattamány állítása szerint – nem kampányol sem az igen, sem a nem mellett, egyszerűen az emberek véleményét szeretnék megismerni.

A Fidesz és a KDNP nem nyilvánul meg az ügyben, az ellenzéki pártok közül a Párbeszéd és a DK az igennel való szavazásra hív fel, a Momentum és a Liberálisok a nem mellett érvelnek, míg a Jobbik és az MSZP nem foglal állást a kérdésben, pusztán a részvételre buzdít. Az LMP, miután önkormányzati képviselőjük elsőként kezdeményezte a helyi népszavazást ebben az ügyben, hátrébb lépett és az igennel való szavazás helyett arra buzdítja a kerületi lakosokat, hogy menjenek el szavazni. (azonnali.hu)...

DROGOSOK VS. NYUGGEREK: HEVES VITÁK A BULINEGYEDRŐL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁS ELŐTT

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.17.


- Durva összeesküvés-elméletek, politizálás és egymás minősítgetése – így zajlik a Bulinegyedről szóló vita az online térben

- Egy dologban azért egyetértenek a felek: az önkormányzat felelősségében
- A lakók maradnak, vagy a bulizók? – kutatás a vasárnapi népszavazás elé

A budapesti Rákóczi út, Erzsébet körút és Király utca által határolt bulinegyed körüli vita 2017 nyarára fajult el végleg. Augusztusban a VII. kerületi önkormányzat két ellenzéki képviselője, Szűcs Balázs és Ujvári-Kövér Mónika nyílt levélben kérték Vattamány Zsolttot, a kerület fideszes polgármesterét, hívja össze a helyi képviselőket, hogy megvitathassák a szórakozóhelyek által okozott kellemetlenségeket, valamint egyeztethessenek egy helyi népszavazás kérdéseiről. A kezdeményezés sikerrel járt: a helyi lakosok február 18-án szavazhatnak a vendéglátóüzletek nyitvatartását korlátozó rendeletről. Vagyis arról, hogy jegyzői engedélyhez kötnék az éjfél és reggel hat óra közötti nyitvatartást. A vita igencsak heves, és ez meglátszik az üggyel kapcsolatos online aktivitásban is.

Trend és kiugrás


Az Ynsight social listening kutatása szerint a február 18-ra kiírt erzsébetvárosi szavazással kapcsolatos diskurzus a különböző Facebook csoportok és hírportálok Facebook oldalaira koncentrálódott. Az online térben az úgynevezett organikus említések – olyan bejegyzések, kommentek, amelyeket nem Facebookon megjelenő cikkek vagy csoportok aktivitása generált – száma jóval kevesebb volt a vizsgált időszakban: mindössze 1,465 bejegyzés született, míg a különböző médiumok és közösségek Facebook oldalain 26,651 felhasználói véleményt osztottak meg (Hangsúlyos vizsgált csoportok és oldalak: Bulinegyed, Élhető Erzsébetváros, Civilek Erzsébetvárosért).

2017 augusztusában jelentek meg az első releváns bejegyzések, de a téma iránti figyelem október első hetében, a képviselő-testület október 3-i ülése után kezdett fokozódni. Az ülésen felvetődő, köztisztasággal és közbiztonsággal kapcsolatos javaslatok, de még inkább a nyitvatartást korlátozó lehetséges szigorítás felkeltette a bulinegyed-rajongók és a haragosok érdeklődését is. Sőt, az online kommunikáció elemzéséből kiderül, hogy a közösségi médiára is kiterjedő vitában olyanok is reszt vettek, akiket közvetlenül nem érintene a szigorításokról hozott döntés.

Október végétől január elejéig lenyugodtak a kedélyek, a népszavazást viszonylag kevesen említették. Miután a választási bizottság a bulinegyed nyitvatartásáról szóló helyi népszavazás kiírásáról döntött, nagy mértékben megnövekedett a diskurzus volumene. A két markánsan elkülönülő táborra szakadt felhasználók legtöbbször az őket képviselő Facebook csoportokban adtak hangot véleményüknek. A nyitvatartás korlátozását támogatók az Élhető Erzsébetváros csoporthoz csatlakoztak, míg az ellentábor az ebben az időszakban megalakult Bulinegyed csoportban foglalt állást. Meglehetősen agresszív viták alakultak ki, több esetben pedig kitiltás lett a vége, amikor a felhasználók a másik tábor csoportjában kommentáltak...

KAMPÁNY-ÜZEMMÓDBAN A POFÁTLANSÁG

VÁROSI KURÍR BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.02.18.


Egy sikeres filmben jó, ha van legalább egy kutya és egy gyerek. Amikor a kormánypárt a családokat, illetve a gyermekeket rángatja be a határokon átívelő pénzkidobás-politikába, akkor valami hasonló számítás vezérli őket.

17 milla a kárpátaljai Katolikus Karitásznak

Ki mondaná jó szívvel azt, hogy a gyermekek szűrővizsgálatára sajnálja a pénzt? Ne is sajnáljuk. Egy háborútól porig rombolt ország gyermekeit humanitárius kötelessége minden embernek támogatni. Ja, hogy éppen a háborús övezetek menekültjeit használja a magyar kormány félelemkeltésre, és a menekült gyermekek támogatása kapcsán is csak fogcsikorgatást hallunk?Ez biztos azért van, mert itt a közelben is van ilyen ország. Nevezetesen Ukrajna. Valószínűleg járványok és éhínség tizedeli a lakosságot, és a gyermekek orvosi vizsgálatára sem pénz, sem orvos nincs. Talán már az ukrán nyugdíj-turizmust is az éhhalál előli menekülés váltotta ki. Kár lenne belekötni abba, hogy a magyar kormány potom 17 millióval megdobta a Katolikus Karitász kárpátaljai egészségügyi programját. Mondjuk, ha az OLAF-jelentés szerint elsíbolt pénzekhez viszonyítjuk, akkor tényleg csepp a tengerben. Orbán ismeretségi köre a magánvagyonából is simán összedobhatta volna.

Közpénzből búcsúcédulát vásárolni elég snassz
:...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ ALTATJA A BIZONYTALANOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALASSA TAMÁS
2018.02.17.Hónapok óta alig mozdulnak a pártpreferenciák, és nincs ez nagyon másként a bizonytalanok között sem. A pártoktól távolságot tartó, a választókorú népesség 34-35 százalékát jelentő táborban azonban van egy aktív mag, 500-600 ezer ember, akinek a szavazata, különösképpen az egyéni körzetekben, sorsdöntő lehet.

A Fidesz masszív bázisa aligha bővíthető tovább, miközben a demokratikus ellenzéknek szerencsés volna nem egymás szavazóira vadászni: a választások előtt így rendre felértékelődnek a pártot választani nem tudó bizonytalanok. A kormány a jóléti transzferek alig leplezett kiáramoltatásával igyekszik megszólítani őket. A választási kampánypiacon jól megy a hálós krumpli, a tartós tej, az Erzsébet-utalvány, az előre hozott béremelés, ahogy a nemzeti színűre pántlikázott, uniós forrású beruházások (számítógépek, utak, sportcsarnokok) is.

De még ennél is nagyobb energiákat öl a kabinet a populista migránsriogatás Stop, Soros!-tervébe. Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója szerint azonban a bizonytalan, de aktivitást mutató választókra érzelmi jellegű kampánnyal nem nagyon lehet hatni, mivel van valamiféle affinitásuk, érzékenységük a közélet iránt.

„Ez nem az a bizonytalan csoport, amely távol került a politikától, és érzelmeken keresztül közelíti meg azt” – mondta Závecz Tibor. – „Ezek a választók a racionalitásokat keresik. A Fidesz Soros-kampánya ezeknél az embereknél nem tud az ésszerűség mezőjében működni. Ehhez tények kellenének, miszerint létezik Soros-terv, és egy nemzetközi ügynökhálózat valóban illegális migránsokat akar betelepíteni pénzt, fáradtságot és európai kultúrát nem kímélve. Ahhoz, hogy ezek a választók a Fideszhez menjenek, olyan tartalmi, kognitív elemek kellenének, amelyek racionális üzenetekkel töltenék meg a kampányt.”

Az aktív bizonytalan választókat kereső üzenetekről szólva Závecz Tibor elmondta: az ellenzéki oldalon sem igen találkozik a gazdasági vagy egzisztenciális tartalmakat határozottan felmutató kampánnyal. „Ha néha látok ebből valamit, az a médiafelület hiányában nem elég hangos. Az ellenzék által kitűzött célok, például Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének szociális demokráciája hasznos üzenet, és ennek a rétegnek jól csengő kifejezés, de önmagában kevés. Meg kellene tölteni konkrét elképzelésekkel, a többkulcsos szja tervével például, ami a tehetősek közteherviselését növelné. Ilyen üzeneteket kellene elővenni a tarsolyból. Ha a Fidesz mond ilyet, akkor az lesz erősebb, de a Stop, Soros!-ra beszűkült mondások mellett ez már kevésbé várható.”

Arra a kérdésre, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt korrupciógyanús ügyek kirobbanása mennyire mozdíthatja el a bizonytalanokat a kormányváltók tábora felé, Závecz Tibor azt mondta: erre kevés az esély. A felmérések szerint a választópolgárok elítélik a korrupciót, de nem látszik, hogy ezek az ügyek kizárólagosan a Fideszre hullanának vissza, mivel a választók fejében az egész politikai elit érintett a korrupcióban. „Nem látom, hogy különösebben differenciálnak az egyes ciklusok korrupciós ügyei között, és hát magasan van az ingerküszöb is, annyi visszaélést láttak” ‒ fogalmazott..
.

ITT OLVASHATÓ

HOSSZABBÍTSUK MEG AZ ELIOST BICSKÉIG!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2018.02.18.


1.

Hosszabbítsuk meg az Eliost Bicskéig!

Csak fényt akart lopni az életünkbe!

Nem égő a közvilágítási projekt!

Mi pusztán a fenti pár szerény jelmondat közrebocsátásával szeretnénk fokozni a frakcióvezető úr káprázatos, sőt egyenesen korszakalkotó direktíváinak fényét, melyekkel mintegy a legyen világosság erejével bocsátott sugarat a nyílt társadalom éjszakájába, hogy elementáris fényözönnel világítsa meg a kommunikáció dzsungelének brüsszelita sötétjében a fény ösvényének útját. (Már ha jól mondjuk.)

Az Elios-jelentés egy elfogult kampányfogás, mellyel Brüsszel meg akarja akadályozni, hogy az illiberális demokrácia fénye ragyogjon be minden magyar ház ablakán. A teljeséggel alaptalan, hamis vádakon alapuló rágalom nem más, mint „kampányfogás, egy reménytelen helyzetben lévő párt kétségbeesett próbálkozása”. Bocsánat, ez egy másik brosúra. De illik ide is, mert jól megvilágítja Brüsszel politikai nyomásgyakorlásának ravaszságát, ahogyan bele akarnak avatkozni a magyar választásokba. Legszívesebben az ellenzéki pártok listavezetőjeként is Brüsszelt neveznék meg, hogy így próbálják befolyásolni a magyar választások eredményét. Pedig volt idő, amikor az OLAF tárgyilagos és hiteles jelentéssel volt képes előállni, mint a 4-es metró ügyében, amikor leleplezte a történelem legégbekiáltóbb, legbotrányosabb korrupcióját, a szoclib bagázs bűntetteit. Na de most a minden tényszerűséget nélkülöző, elfogult ELIOS-jelentéssel csak bele akarnak avatkozni a magyar választásokba, hogy kioltsák a NER messze világló fényét...

JÁNOSOM KASTÉLYOM

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.02.15.


Nagyon úgy néz ki, hogy az a vadászkastély, ott a Hódmezővásárhely melletti tanyavilágban, Lázár Jánosé. Igaz, nem az ő nevén van, tehát jogilag nem az övé, hanem Kulik Jenő ügyvédé. Utóbbi úr gyakornoktársa volt Lázárnak a vásárhelyi városházán, de a környező földek Lázáréké. Egy részük a miniszter nevén van, más területek a gyerekei, vagy az édesanyja nevén.

Ha valami olyan, mint egy kacsa és hápog, akkor az az állat nagyon nagy valószínűséggel kacsa. De arra mérget vehetünk, hogy semmiképpen sem zsiráf, vagy elefánt.

Ha a valóságban is Kulik Jenőé a vadászkastély, akkor az ügyvéd úr, aki foglalkozásából kifolyólag nézve nem lehet buta ember, nagyon rossz boltot csinált. Meg lehetne kérdezni persze, hogy Kulik úr, aki nem szeret vadászni, miért épített magának vadászkastélyt, és Lázár miniszter, aki viszont szeret vadászni, miért földeket vásárol vadászkastély helyett.

Sok mindent meg lehet kérdezni, de nincs semmi értelme, mert mindenre ugyanaz a válasz: a kérdező a Soros-tervet hajtja végre.

Úgyhogy, most az van, hogy az ügyvéd úr megvett egy drága telket, épített rá egy nagyon drága kastélyt, és mindezt csak messziről nézheti, mert nem tudja, hogyan megközelíteni. Hacsak Lázárék meg nem szánják, és nem adnak neki engedélyt az átjárásra. Amúgy meg biztosan adnak, mert Lázárék nem szőrősszívűek. Persze, az mégsem ugyanaz, amikor az embernek kérni kell, hogy bemehessen a saját kastélyába...

AZ ELJÖVENDŐ IRODALOM EMLÉKEI - A 75 ÉVES ORAVECZ IMRE ÉLETMŰVÉRŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: PATAKI VIKTOR
2018.02.16.Itt tehát nem pusztán arról van szó, hogy a Halászóember óriási vállalkozása mint az egykori és a környező világ (az apáké, gyermekkoré, Szajláé) precíz archívuma irányította volna rá az olvasói figyelmet az emlékezés különböző műveleteire és Szajla leírására vagy annak „szociografikus” rögzítésére. Az emlékezet munkája ugyanis már Oravecz Imre első, 1972-ben megjelent Héj című kötetében kiemelt jelentőségűnek bizonyult. Az egyes ciklusokat összekötő ikonikus kapcsolat, amely a kötet önértelmező gesztusaként is érthető, mintegy előre jelezhette az olvasás számára, hogy az emlékezeti stratégiák szerveződése ebben az esetben már nem egy autentikus múlt felidézésében érdekelt. A lírai beszéd „személytelensége” vagy annak lokalizálhatatlansága is arra utalt, hogy a különböző mnemotechnikai kísérletek csak emléknyomokhoz férhetnek hozzá. Tehát az emlékezés itt olyan asszociatív logikájú folyamatként érzékelhető, amely a lírai én pozíciójára irányuló „keresés” közben (rácsokon, nyílászárókon, felületeken keresztül) nem talál stabil pontokat. Ezért lehetséges az is, hogy a pályakezdő kötet kritikai fogadtatásában a verssorok „térbelisége”, a „pontszerűség” és a „töredékesség” kategóriái kerültek előtérbe.

Az emlékezet problémája tematikai és poétikai szempontból is olyan meghatározó pozíciót tölt be az Oravecz-recepcióban, hogy szinte semmilyen értelmezői eljárás nem kerülheti meg (a Halászóember megjelenése óta bizonyosan nem) az emlékezet működésével és reprezentációjával való számvetést, az emlékezés folyamatainak vizsgálatából adódó kérdések mérlegelését, azok megválaszolását. Oravecz Imre eddigi életművének vonatkozásában azonban korántsem arról van szó, hogy a napjainkban is „divatos” emlékezetkutatás szolgáltatott volna olyan megfelelő szempontokat vagy lehetséges utakat a szövegek irodalmi olvasásához, amelyek ezáltal biztos és „kockázatmentes” hozzáférést jelenthetnének a történeti kutatás számára is. Az emlékezet különböző működésmódjainak és mintázatainak Oravecz ugyanis olyan egyedülálló poétikai képleteit dolgozta ki, amelyek legalább annyival gazdagították az említett vizsgálódási és kutatási irányokat, mint amennyit az irodalomkritika azoknak köszönhet. Ezt jól mutatja, hogy a szerző irodalmi munkásságát, széles körű szakmai egyetértés mellett, az utóbbi három év alatt három díjjal is kitüntették (Szépirodalmi Figyelő, Prima, Aegon), legutóbbi, Távozó fa című kötete pedig már az életműkiadás első darabjaként jelent meg a Magvetőnél. Innen nézve az sem véletlen, hogy egyre többet és többen foglalkoznak Oravecz Imre szövegeivel, pontosabban: többeket foglalkoztat, ahogyan ezt Oravecz Imre monográfusa, Kulcsár-Szabó Zoltán laudációjában ki is emelte (Negatív szobrokból érzéki világokat)...

MÓKUSAINK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2018.02.18.


Van nekünk ez a népi bölcsességünk. Nem bő gatyás és fokosos meg karikás ustoros ugyan, de mégis összefoglal egy, a világ lényeges eleméről való fontos tudnivalót, mégpedig így: „Mi a különbség a patkány és a mókus között? Semmi, csak a mókusnak jobb a sajtója”.

Hát nem ez jutott az eszembe, midőn Nógrádi György örökös biztonságpolitikai szagértő és fideszbérenc legújabb ámokfutásáról olvastam? Dehogynem, és én kérek elnézést a kedves kis rágcsálóktól, hogy egy lapra kerültek ezzel a holdvilágképű és legalja emberszerű organizmussal.

Ezúttal nem a beltenyészeti televízióban, hanem egy pestszenterzsébeti fidesz-szeánszon bukott ki belőle a cro magnoni, de ezt is cseszhetem, tőle is bocsánatot kell kérnem. De legyen elég annyi, hogy elővette a két éves agymacskáját újra, hogy keresztényi hangulatba ringassa az esernyős-savas polgártársakat, és tűzparancsról ábrándolt.

Egészen pontosan 2016-ban azt mondta: „A tűzparancs lenne a megoldás a menekültválságra. De aki ezt először kimondja, azt a liberális média szétszedi.” Most ezt a reneszánsz megoldást újra leföstötte a híveknek, mondván megint, hogy a tűzparancs kiadásától az borzasztja el őket – így, többes szám harmadikban nyílt meg -, hogy akkor nekik fog menni a sajtó. Amúgy rendben lévő a félhomályban kitaposni felebarátunk beleit.

Aztán, hogy így elültette a szeretet kis magvait a gyűlölet burjánzó táptalajára – ez is milyen kép má’ megin’ -, azzal búcsúzott a nagyérdeműtől, akárha Móka Miki, hogy eljön még hozzájuk, elhozza nekik a nyomdaszagú könyvét is, sőt, beígérte, hogy a gyöngyöző nunájú amazonok akkor majd szelfizhetnek is vele. Aztán hazamentek a legények.

Ez az egész ganyé elgondolkodtatott engemet, hogy hol is élek. Első nekifutásra felrémlett bennem ezeknek a sajtóval való meglehetősen ambivalens viszonya, hogy az a része, amelyik mókusként ábrázolja őket, mert az övék, az überfasza, bár írni azokban nem igazán tudnak. Mégis kedves a szívüknek mindahány párt-kézikönyv...