2019. március 7., csütörtök

FUKUYAMA: AZ NYOMASZTÓ GONDOLATOM TÁMADT, HOGY A TÖRTÉNELEM VÉGE NEM DÁNIA HANEM OLYASMI, MINT MAGYARORSZÁG

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.03.07.


„Az a nyomasztó gondolatom támadt, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország.”

Andrew MacDowell szerint ezt mondta a bécsi előadásán Francis Fukuyama amerikai politológus és filozófus, aki korábban is világossá tette, hogy nem éppen híve az illiberalizmusnak. A mostani kijelentésével arra utalt, hogy lehetséges, hogy az illiberális rendszerek emelkednek felül a liberális demokráciákon.

Fukuyama 1989-ben azzal az elméletével vált világhírűvé (és az egyik leginkább félremagyarázott politológussá), hogy a fasizmus és a kommunizmus bukásával a szabadpiaci liberalizmus vált az uralkodó eszmerendszerré, ezzel pedig beteljesült a nagy német idealista filozófus, Hegel jóslata, aki szerint a világ egyre komplexebbé válik, majd egy ponton a tökéletesen racionális társadalom és állam győz. (Ezt sokan vitatták, közülük a legismertebb Samuel P. Huntington amerikai politológus volt, aki az A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című könyvével reagált Fukuyamára.)

Ma már úgy tűnik, a liberális demokrácia és a szabad piac nem olyan erős, mint Fukuyama hitte, de annak idején jókor adott vonzó magyarázatot egy éppen zajló társadalmi átalakulásra, ráadásul a 19. századi angol filozófus és közgazdász, John Stuart Mill nyomán feltett egy érdekes kérdést is: amikor minden politikai erőfeszítés a technikai problémák megoldására, a környezetvédelmi ügyekre és a mesterkélt fogyasztói kereslet kielégítésére irányul, nem fogunk-e nosztalgiát érezni a régi vágású bátorság, képzelet és idealizmus iránt?

...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁNNAK MENNIE KELL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.03.07.


Ennél jobb és fontosabb dolog nem tarthatja egyben Európát, mint a magyar mintától, az orbáni illiberális posztfasiszta rendszertől való félelem. Ez a félelem ugyanis nem más, mint minden fontos emberi érték tisztelete, ami az embert emberré teszi.

Tamás Gáspár Miklóst megtéveszti a történelmi-filozófiai felkészültsége, amikor hosszú elemzést ír a Nyugat és a Kelet, többség és kisebbség viszonyáról, aminek semmi köze ahhoz, ami ma Európában zajlik. Ezt pedig igazolja ő maga, amikor írásának utolsó két mondatában összefoglalja a lényeget, s azzal felesleges szócséplésnek minősíti mindazt, amit előtte írt. Orbánnal szemben nem azért vannak kifogások, mert a Nyugat tradícionálisan lenézi és nem érti meg a Keletet, hanem azért, mert Orbán fasiszta. Ez nagy különbség.

Ez a két mondat pedig így hangzik: “Mindenesetre pillanatnyilag Európa „magvát” csak a félelem tartja egyben. A félelem: nehogy olyan legyen Európa, mint Magyarország.” Tökéletes meglátás, és ez Európa legnagyobb dicsérete.


Az Orbán által nyújtott magyar minta mindennek az ellentéte. Ha van mitől félni Európának és a világ minden polgárának, akkor az az, hogy Európa és a világ nehogy olyan legyen, mint Magyarország. Erre jött létre az Európai Unió, ez a félelem őrizte meg békében Európát a II. világháború óta. Ezek azok a ki nem mondott, soha el nem mesélt emberi és “európai” értékek, amelyekre hivatkoznak. Orbán embertelen, az ember nembeli lényegét, minden pozitív tulajdonságát, értékét, becsületét sárba taposó, az emberi méltóság szikráját is felszámoló rendszere a világra leselkedő legnagyobb veszély, és az ettől való félelem a legpozitívabb félelem, amely egy embert hatalmába keríthet. Ez a jogos félelem alkalmas arra, hogy mozgósítson, hogy felébresszen, hogy elindítsa a védekezési ösztönt.

Mert Orbán G. Viktor az ördög legocsmányabb pofáját megjelenítő, az embert önmagából kivetkőztető, lealacsonyító, és méltóságából, pozitív értékeiből kiforgató ocsmány rendszere magát a poklot hozza fel a földre. Nincs a földön fontosabb poziítv érzelem, mint az ettől való félelem. Ennek a félelemnek kell növekednie azzal, hogy nem irkálunk ostoba cikkeket a történelem különböző párhuzamairól, szétszórva a lényeget és a felelősséget, mintha egy félkarú rabló karját húzogatnánk, amely mindig új kombinációt ad ki. Hanem megmutatjuk, milyen az orbáni Magyarország (amire például TGM méltatlanul kevés, bár igaz szót szentel). Mi az, amitől nemcsak félni, de rettegni kell. Ez a rettegés az, amely képes feltámasztani az önvédelmi reflexeket, az ellenállást a hazugságokkal, a csúsztatásokkal, a sátáni szócsavarásokkal szemben, mert ezek a tények. A felszámolt jogállam, a joguralom hiánya, a korlátlan hatalom, a zsarnokság, az önkény, egy ember totális uralma, ahol még az életet sem a jog, hanem az ő kegye adja, amíg ez az érdeke...

KI KÉPVISELI A ZSIDÓSÁGOT? - MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.03.07.


A Magyar Hang 2019. évi 10. száma jelenik meg március 8-án, pénteken! Keresse a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– Ki képviseli a zsidóságot? Nem ismerik el egymást a zsidóság legitim érdekképviseleteként, eltérően viszonyulnak a kormány emlékezetpolitikájához, másként vélekednek a szélsőséges közbeszéd jelentette veszélyekről. Ám egyaránt jó viszonyt ápolnak Orbán Viktorral, és kimondottan kedvezően ítélik meg a magyarországi zsidóság helyzetét mind kulturális, mind vallási szempontból – Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökével és Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjével beszélgettünk

– Nem valószínű a bébibumm – Makay Zsuzsanna demográfust kérdeztük a hétpontos családvédelmi akciótervről

– Milyen ország ez, milyen élet? Interjú Grecsó Krisztiánnal, akivel új könyve mellett szóba került az is, hogy mit gondol hatalmi helyzetbe került régi barátairól

– Ezt levezekelni nem lehet! – Negyvenhét késszúrással megölt egy rendőrt 19 évesen, életfogytot kapott, jó magaviselet miatt 20 év után szabadult, letette az italt, felküzdötte magát a hajléktalanságból, most pedig súlyos betegségekkel küzd. Ő Vilmos, aki – ha van bűnbocsánat – talán mára példakép lett

– Újratervezés – Alaposan átrajzolhatják a Liget-projektet, mert az eredeti elképzelések alig megvalósíthatók, így a civilekkel való küzdelem épp kapóra jött a Városliget Zrt. számára, hogy időt nyerjenek.

– „Boldogok lennénk, ha miattunk zárnák ki a Néppártból a Fideszt” – Interjú Kreso Beljakkal, az Európai Néppártot elhagyó Horvát Parasztpárt elnökével

– Lovagiatlan, rút hálátlanság – Lajos Iván, a legitimista pécsi történész birodalmak haragját vívta ki, eközben viszont tisztában volt az igazságával magyar miniszter, náci kihallgatótiszt, sőt még az is, aki egy egész ellenkönyvet írt a művéhez.

– Munkahely nélkül hiába szabad a falusi csok

– Globális diktatúra – A kínai technológia nem ismer határokat, amikor az emberek azonosításáról és viselkedésének elemzéséről van szó

– Kivégezték a kulturális közmunkát – A kormány döntésével kétezer nehéz helyzetben lévő embert tett az utcára

Egerben már van összefogás – Mirkóczki Ádám a jelölt, de pártlogó nélkül indul

– Folyton Hendére várva – A hatalomra nem jellemző módon a vezetés már elfogadta a szombathelyi ellenzék néhány javaslatát

– A konzervatív ódzkodik a forradalomtól – Csaknem kilencven konzervatív értelmiségi négy évig tartó munkájával elkészült egy több mint 600 oldalas politikai enciklopédia. Pásztor Péter műfordítóval, az enciklopédia főszerkesztőjével beszélgettünk

– Ukrán elnök lesz-e a népszerű komédiás? Volodimir Zelenszkij győzelmi esélyeit illetően az elemzők óvatosságra intenek

– Újra szennyez Székelyföldön a magyar állam cége

– Gyökérvilág – Ha Vajda Lajos Nyugatra születik, talán híresebb lett volna, mint Picasso

– Nemcsak zseniális, máig ható festő volt a flamand barokk egyik legismertebb alakja. Egy géniusz kettős élete: Rubens, a kém

Európai közszolgálati televízió: identitásmegőrzés, harc az álhírek ellen

– Hiányzik a sportra költő szurkoló

– Nemzeti sportsikerek magyarok nélkül

Publicisztika: 

– Dévényi István: Anti antiháború – ismét lecsapott a Facebook
– Ficsor Benedek: A gonosz Cooper ügynök
– B. Molnár László: Militarizált övezet
– Torkos Matild: Orbán tehertétellé vált Brüsszelben
– Rab Kálmán: MTA kontra kormány?
– Kalmár Benedek: A kézműves politika esélyei
– Reichert János: Hamis a baba – Semmi sincs úgy, ahogy Orbán ígérte
– Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (39. rész)
– Vass Norbert: Tejfogak
– Gazda Albert: Kente tegnap délután
– Pethő Tibor: Őfelsége csúszpájza
– Puzsér Róbert: Kamera és projektor
– Marabu: Ügy az egészségügy?

Kritika:
Guerilla
Free Solo
Breslin és Hamill: Határidőművészek
Grecsó Krisztián: Vera
Steven Pinker: Az erőszak alkonya
Mesterházy Balázs: Gesztenyeplacc

ANNO 2017

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.04.09.


1. Ők megállítják Brüsszelt, ti pedig oda mentek dolgozni – Ezért van munkaerőhiány Magyarországon

2. Ők stadionokat építtetnek, a ti házaitokat meg elárverezik a bankok – Ezért nem teljesít jobban Magyarország.

3. Ők helikopterrel járnak, ti rettegtek a 3-as metrón, hogy ne gyulladjon fel a szerelvény – Ezért nem kell Budapestnek olimpia.

4. Ők egyetemeket zárnak be, ti nem tudjátok kifizetni a tandíjat – Ezért gyűlöli a kormány az értelmiségieket.

5. Ők nemzeti konzultációt hirdetnek, a ti véleményetekre viszont senki sem kíváncsi Paks ügyében – Ezért ne add el magadat az oroszoknak!

6. Ők megvédték a nyugdíjakat, ti ezért féltek a nyugdíjas évektől – Ezért ne higgy el mindent a selypítős szőke nőknek.

7. Ők földeket és kastélyokat vesznek, te pedig közmunkásként dolgozhatsz a kastélykertben és a földeken – Ezért ne higgy a munkanélküli statisztikáknak.

8. Ők újságokat, rádiókat és tévéket vesznek, te pedig soha nem fogod tudni, mi történik valójában az országban – Ezért nincs kiegyensúlyozott tájékoztatás Magyarországon.

8. Ők letelepedési kötvényeket árulnak gazdag külföldieknek, ti pedig elmentek mosogatni Londonba – Ezért hazug a kormány migránsellenes kampánya.

9. Ők megvédik az országot a migrásoktól, ti nem tudjátok megvédeni magatokat a saját kormányotoktól – Ezért gyűlöli a kormány a jogvédő civil szervezeteket.

10. Ők beszedik a TAO pénzeket, ti soha nem fogjátok megtudni, hogy kitől jött a támogatás, ki kapta, és mire fordította – Ezért fertőzte meg a korrupció a sport világát is.

11. Ők megálmodták a vizes vb-t, ti pedig kifizetitek a számlát – Ezért ne higgy el egyetlen számot sem, melyekkel a kormány dobálózik.

12. Ők a várba költöznek, ti meg nem tudjátok kifizetni a gázszámlát – Ezért érdemes volt a Fideszre szavazni!

13. Ők azt ígérik, hogy kolbászból lesz a kerítés, ti viszont azt látjátok, hogy szögesdrótból van – Ezért ne dőlj be az idegengyűlöletnek.

14. És végül egy dakota közmondás ebből a témakörből: „Ők a washingtoni kormány ellen kampányolnak, ti viszont azt látjátok, hogy egy láda tüzes vízért eladják a népeteket a sápadtarcúaknak. – Ezért ne bízz soha a törzsfőnökökben!”

ORBÁN: NAGYANYÁM ARRA TANÍTOTT, LEGYEK ALÁZATOS

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.03.07.


A miniszterelnök azt mondta, nem fél a brüsszeli perektől. „Mindezt el kell viselnem. Nincs más, mint hogy a Jóisten kezébe kell tennem magamat.”

A legborzalmasabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy huszonkilenc évvel azután, hogy a láncra vert nemzetek felszabadultak, és a kontinens újra egyesült, Európa újra birodalomépítő célkitűzéseknek lesz kitéve, amelyek már nem kívülről, hanem saját belsejéből fakadnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök abban a beszélgetésben, amelyet Philippe de Villiers francia politikus és esszéista a minap megjelent könyvében ismertetett, és amit az MTI idéz.

Philippe de Villiers, aki a nyolcvanas években a Chirac-kormány kulturális államtitkára volt, majd európai parlamenti képviselő, később pedig a szuverenista Mozgalom Franciaországért párt alapítója és köztársasági elnökjelöltje, a héten publikálta „Meghúztam a hazugság szálát, és minden jött vele” című kötetét, melynek egyik fejezetében tavaly decemberi budapesti látogatásáról és a magyar kormányfővel készített interjújáról ír.

A Magyarország ellen indított brüsszeli eljárásokról és a személyét ért politikai támadásokról Orbán Viktor azt mondta: „a brüsszeli perektől nem félek, (.) nagyanyám arra tanított, hogy a megpróbáltatásban legyek alázatos. Mindezt el kell viselnem. Nincs más, mint hogy a Jóisten kezébe kell tennem magamat.” Úgy folytatta:
"ami ellenfeleinket leginkább lesújtja, az, hogy alkotmányunkba beírtuk: Magyarországnak keresztény gyökerei vannak; a multikulturalizmusnak nincs helye nálunk; egy gyermeknek joga van, hogy apával és anyával rendelkezzen, továbbá, hogy népünknek joga van megvédeni határait, melyek egyébként az Európai Unió határai is."...

INTER-EURÓPA TV - KONCEPCIÓ

INTER-EURÓPA TV
Szerző: ietv.eu
2019.03.07.


Az INTER-EURÓPA TV alapításának célja,hogy az Európai Unió polgárai
– megőrizve saját nemzettudatukat – büszke és tudatos európai polgárrá válhassanak.

- Ki ne szeretné megmutatni önmaga és szülőhazája legszebb, legjobb arcát?

- Ki ne szeretne – legalább virtuálisan – kalandozni, s nap- nap után új- meg új tájakra, országokba utazni?

- Ki ne szeretné otthonában, nap mint nap, Európa legjobb, legsikeresebb filmalkotásait nézni, megismerni?

Miként szolgálhatja e célokat az INTER-EURÓPA TV ?

Az INTER-EURÓPA TV egy az Európai Unió valamennyi országába sugárzott televíziós csatorna koncepciója, amely egy kötelezően, s a lehető leghozzáférhetőbb, ingyenes, avagy a legolcsóbb kábeltelevíziós, és/vagy földi sugárzással juthatná el műsorait valamennyi európai háztartásba.

Az INTER-EURÓPA TV egy szórakoztató, -tájékoztató televíziós csatorna, mely műsorainak egy-egy napját havi 1-1 alkalommal a 28 (ill. a megvalósuló Brexit esetén 27) tagállam maga szerkeszti. A műsorok központi műholdas sugárzással a tagállamok nyelvére szinkronizálva/feliratozva jutnak el valamennyi tagállam valamennyi polgárához.

Az INTER-EUROPA TV hírműsorait az EURONEWS hírtelevízió szolgáltatja.

A hónap fennmaradó 28 (27) napjain túli napokon havonta 1 Európa napot, ill. a különböző szintű európai partner országok, ill. az EU tag várományos országok számára egy-egy vendégnapot biztosítunk. (Svájc, Norvégia, Szerbia, Ukrajna, Macedonia, stb.)

ÚJ ÍRÁS / IRODALOM, MŰVÉSZET, TÁRSADALOM - 5. SZÁM, 2019. MÁRCIUS

ÚJ ÍRÁS
Szerző: Új Írás
2019.03.06.TARTALOMJEGYZÉK 

versek

Benke László: Az újabb népvándorlásra


A FELÚJÍTOTT ÚJ ÍRÁS MARGÓJÁRA

MÉDIANAPLÓ
Szerző: ZÖLDI LÁSZLÓ
2019.03.07.Tegnap délután 14.21-kor figyelemre méltó küldemény érkezett a világhálón. Farkas László föltette a netre a digitális Új Írás legújabb számát. Kollégám és barátom hosszú éveken át szerkesztette a régi, még papírra nyomtatott Új Írást, 2016-ban pedig könyvet is írt az alapításáról és az első éveiről Deres március címmel. Az 1961-ben indult folyóirat három évtizednyi működés után szűnt meg, nemrégiben Laci támasztotta fel.

Körülbelül fél évvel ezelőtt meghívott néhányunkat egy belvárosi presszóba, és fölvázolta, hogy miként ápolná a hajdani főszerkesztő, Juhász Ferenc szellemi hagyatékát. Mondandójához listát is mellékelt, de ahogy elnéztem, ő örült a legjobban, amikor leszavaztuk a címjavaslatait. Ha ugyanis tőke híján világhálón képzeltük el a folytatást, akkor meg kéne csinálni a XXI. századi Új Írást. Azóta az ujiras.hu-nak öt száma jelent meg, és a szemünk láttára kezd körvonalazódni, formálódni, kikristályosodni. A legfrissebb számban az immár szokásos rovatok: versek, prózai írások, kiemelt témakör, tanulmányok, egyéb művészeti ágak...


A PÉNZÜGYMINISZTER, AKI MEGADÓZTATTA VOLNA A GAZDAGOK VAGYONÁT

FOUCAULT INGÁJA
Szerző: Pendulumblog
2019.03.07.


Ma, amikor a progresszív vagyonadó kérdése újra a nemzetközi viták kereszttüzébe került, érdemes megemlékezni az őszirózsás forradalom pénzügyminiszteréről, aki száz éve "a történelem legnagyobb vagyonadóját" vezette volna be.

A demokratikus baloldal történelmi örökségnek a kollektív emlékezetből való száműzését a köztereink átalakításán tudjuk a legjobban lemérni. Egyes esetek, mint például a Nagy Imre szobor eltávolítása, viszonylag nagy felháborodást keltettek, míg mások felett csendben napirendre tért a közvélemény. Ez utóbbi kategóriába tartozott egy belvárosi kis utca nevének megváltoztatása, ami 1947 óta viselte Szende Pál nevét. Róla ma már kevesen tudják, hogy nem csak polgári radikális politikusként és az első köztársaság pénzügyminisztereként, de nemzetközi hírű közgazdászként és a tudásszociológia egyik alapítójaként is beírta a nevét a történelembe. Száz évvel az első demokratikus köztársaság bukása után illő megemlékezni arról a sziszifuszi küzdelemről, amit a társadalmi igazságosságért és a vagyonok újraelosztásáért folytatott.

Szende, egy vidéki orvos gyermeke, fiatal jogászként csatlakozott Jászi Oszkár és a Huszadik Század köréhez a századfordulón. Nevét először a Werbőczyről írott tanulmánya tette ismertté, amelyben a magyar közjogi-alkotmányvédő hagyomány ünnepelt hősét úgy mutatta be, mint a hivatalával visszaélő, jobbágyait kizsákmányoló törtetőt. "Minél nyomorultabb lett az ország, annál jobban gazdagodott Werbőczy," mutatott rá. Ady Endre is felfigyelt a tanulmányra. "Ülj törvényt, Werbőczy" című versét Szende Pálnak ajánlotta: "Még magasról nézvést/Megvolna az ország,/Werbőczi-utódok/Foldozzák, toldozzák./A Föld nem tud futni,/Csak a Földnek népe/S ezer Kinizsi sem/Térülhet elébe."

Bár Szende szimpatizált a szociáldemokráciával és a munkásmozgalommal, mégis a polgári radikálisokhoz csatlakozott. Hitt ugyanis abban, hogy az elnyomott osztályok, a munkásság és a parasztság felemelkedése a polgári demokratikus átalakuláson keresztül vezet. Ezért vállalta el az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesülés (OMKE) főtitkári pozícióját is. A szociáldemokrata vezetőkétől két ügyben is jelentősen eltérő álláspontot foglalt el. Egyrészt az önálló vámterület kialakításának híve volt, mivel látta, hogy a vámunió csak a vagyonos elitek gyarapodását szolgálja. Korán felismerte ezenkívül a radikális földreform (földosztás) szükségességét is egy olyan elmaradott agrárországban, mint amilyen Magyarország volt.

1918-ban az őszirózsás forradalom hatalomra jutásával Szendét először pénzügyminisztériumi államtitkárrá, majd pénzügyminiszterré nevezték ki. Gyakorlatilag megoldhatatlan feladatok álltak Szende előtt. Önálló adó- és pénzpolitikát, önálló nemzeti bankot kellett létrehozni, miközben a gazdaság összeomlott. Egy munkáscsalád kiadásai 1914-hez képest ötszörösére növekedtek. Míg a háború előtt a dollárt öt koronáért lehetett váltani, a háború után több mint 11 koronát ért egy dollár. A forgalomban lévő koronamennyiség folyamatosan nőtt. A háború alatt az állam eladósodott különféle magáncégek felé, amelyek most benyújtották a számlát. Az utódállamok pedig elkezdték felülbélyegezni a pénzjegyeket, ami teljes káosszal fenyegetett. "Az ország ezer sebből vérzik," jelentette ki Szende a Világ c. lap szerint 1918 decemberében a Radikális Párt gyűlésén. "Napok alatt kell elvégezni azt, amire normális viszonyok között évtizedek kellenek."

Ebben a helyzetben próbálta megvalósítani a korban rendkívül merész újításnak számító progresszív vagyonadón alapuló pénzügyi reformot, amelytől az ország fiskális egyensúlyának helyreállítását remélte. Szende már a háború idején írt tanulmánykötetében hevesen bírálta a dualizmus elavult adópolitikáját, ami a földbirtokos osztályon kívül gyakorlatilag a társadalom minden más csoportja számára hátrányos volt. A háború ezenkívül óriási anyagi károkat és 35 milliárd koronás adósságot okozott az országnak. Eközben éppen a háborús profitok következtében kevés ember kezén hatalmas vagyonok halmozódtak fel. Két lehetőséget látott az államháztartás egyensúlyának helyreállítására: a devalvációt és a vagyonadót. Az előbbitől, joggal, azért tartott, mert a társadalom széles rétegeinek elszegényedéséhez vezetett volna. A vagyonadó szükségessége tehát nem idealizmusból fakadt, hanem realizmusból...

PARKOLÁSI PÉNZEKEN NYUGVÓ, OLDALAKON ÁTÍVELŐ KORRUPCIÓBAN FOLYIK EL A BUDAPESTIEK JÖVŐJE


MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.03.06.


Az év egyik legjobb filmjét hozta össze a 444 és Ács Dániel a budapesti korrupt parkolási rendszerről. De ez a film nem csupán mint film vagy médiatermék fontos. Persze el kell mondani, hogy mennyire fontos, hogy közösségi támogatásból készült, mennyire zseniális az alacsony költségvetéshez képest. De háromnegyed évvel az önkormányzati választások előtt, van még pár tanulság amit le kell vonni.

Nem akarok nagyon szpojlerezni, mindenki nézze végig a filmet. De az kiderül belőle, hogy 9 évvel a Fidesz hatalomátvétele után Budapesten még mindig a kormány-ellenzék törésvonalon átívelő korrupciós üzlet a parkolás.

Méghozzá ugyanazokkal a szereplőkkel, mint 20 évvel ezelőtt. Budapesten az oligarchizmus és a kétpárti bizniszpolitikai helyzete változatlan.

Ami pedig még ennél is szomorúbb, az önkormányzati választás előtt, nem is látszik, hogy ez változna, sőt...

KÖTÖTTFOGÁS 30. - ULTIMÁTUM ORBÁN VIKTORNAK


MAGYAR HANG / KÖTÖTTFOGÁS
Szerző: Magyar Hang
2019.03.06.


Témák:

- Hova tart a Fidesz? – Színjáték az Európai Néppárt keménykedése?
- Európai Egyesült Államok – Orbán Viktor örül, hogy végre van miről vitázni.
- Összellenzéki összefogás vagy a Centrum leszalámizza az MSZP-DK-t?
- És amit nem terveztünk: zsarolás, vagy nem zsarolás, az itt a kérdés!


A Kötöttfogás korábbi adásai a Magyar Hang Youtube-csatornáján megtekinthetők.

GRECSÓ KRISZTIÁN: EZ NEM NÁTHA AMI NYOMTALANUL ELMÚLIK

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2019.03.07.


Interjút adott a Magyar Narancsnak Grecsó Krisztián, akinek a napokban jelent meg Vera című regénye. A súlyos betegséggel küzdő író őszintén beszélt arról, hogy mennyire megváltoztatta a betegség.

"Egy másik test maradt utána. Alázatot igényel, hogy ezt elfogadd. Nem érzek ízeket, nincs nyálam, nincs nyirokkeringésem, az egyensúlyérzékemmel problémák vannak. Ez nem nátha, ami nyomtalanul elmúlik"

– fogalmazott az író, aki hozzátette, van pozitív hozadéka is a betegségnek: sokkal jobb kedélyű ember most, mint korábban.

"Tele vagyok szeretettel. Előtte is akartam ezt, csak nem ment. Most megy."

Sokat vacillált azon, hogy felvállalja-e betegségét a nyilvánosság előtt. Végül onkológusa győzte meg, aki azt mondta, nem szégyen ez a betegség, és ha beszélne róla, az sok emberen segíthet.

"Megmaradhatok abban a hitben, hogy úgy nem vagyok azonos ezzel a betegséggel, ha eltartom magamtól, vagy beláthatom, hogy attól, mert vállalom, csak több leszek, mert hallgatni álszentség. Hiszen ellenkező esetben úgy kellene tennem, mintha nem látnám, hogy akkor is mindenki tudja, ha nem mondom."

Vera című regényéről azt reméli, arról szól a könyv, hogy egy kislány extrém nagy terhelést kap az élettől, de felnő a feladathoz, és a felnőttek helyett is megoldja a dolgokat. A Verában is megvan az alanyiság – mondja.

"A mániáim ugyanazok: családi elhallgatás, titkok."

Elárulta, hogy feleségével szeretne örökbe fogadni.
"A folyamat egyik állomásaként négynapos tanfolyamon kellett részt vennünk. A többi örökbefogadóval együtt szituációs gyakorlatokban kellett feldolgozni, mi van akkor, ha például a gyereket azzal csúfolják, neked nincs anyukád. Mit mondasz erre? Ebből az élményből született a Vera."

A kritikák és díjak kapcsán Grecsó Krisztián azt mondta: 2006-ban kapott József Attila-díjat, ez az első és utolsó állami elismerése. Tíz éve nem tudok olyat csinálni, hogy az állami tévében csak egy mondatra méltó legyek – tette hozzá...

AZ ELFOGADÁSHOZ KELL HÁROM ÉV

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS
Szerző: PÉTERFY GERGELY
2019.03.07.


Kilépő. Újabb történet arról, miért megy külföldre valaki, talán végleg. S, hogy miért vicces a magyar politika.

Intenzív terápiás szakápoló volt itthon, nem is rossz helyen. A pécsi klinikán jó volt a felszerelés, viszonylag jó a fizetés, de mégsem jutottak egyről a kettőre. Hosszas gondolkodás után Kovács Tamás Zsolt és a párja úgy döntött, hogy irány Németország. Egy közvetítő cég segített.

Az ország legszegényebb helyére, Mecklenburg-Vorpommern tartományba, egy kisvárosba kerültek. 500 ágyas a klinika, még érződik a volt NDK-s szellem, konzervatívabbak az emberek, mint délen. Ám volt fix munkahely, szállás, nyelvtanfolyam.

Az első idő egy kicsit nehéz volt Zsoltéknak, egy ideig nem ismerték el a szakképzettségüket, a munkájukban jószerivel csak a hibákat keresték. Három év alatt beilleszkedtek, immár külön-külön. Zsoltnak van honvágya, a család, a barátok hiányoznak, félévente hazajön 2-3 hétre, de eszében sincs végleg visszatérni. Meg akarja várni, míg német nyugdíjat kaphat.

Az utolsó választás óta egyáltalán nem érdekli a magyar politika. Kintről nézve úgy látta, vicces volt, amit a pártok akkoriban csináltak.

Péterfy Gergely interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

ELÁRULVA ÉS ELFELEJTVE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GERVAI ANDRÁS
2019.03.01.Raoul Wallenberget 1944-ben Budapesten a közvetlen munkatársai elnevezték Wallenbergus Sanctusnak. „Szentté” avatták, de a mártíriuma még hátra volt. A szovjetek elrabolták, bebörtönözték, majd meggyilkolták. A Wallenberg klán – a svéd gazdasági, politikai, társadalmi életben meghatározó szerepet játszó leggazdagabb család – (Raoul közeli rokonai kivételével) szinte semmit nem tett érte. A hazája is elárulta – s aztán évtizedekre elfelejtette.

1946. június 15-én Sztálin fogadta a kétévi szolgálat után végleg hazatérő Staffan Söderblom követet, aki azt a „személyes véleményét” adta elő, hogy Raoul Wallenberg szerencsétlenség vagy rablótámadás áldozata lett Magyarországon. Nyilvánvalóan stockholmi utasításra nyilatkozott így, hogy a Wallenberg-ügy ne veszélyeztesse az ekkoriban folyó svéd–szovjet hitel- és kereskedelmi tárgyalások sikerét. A hárommilliárd korona volumenű szerződéseket – amelyek részeként a Szovjetunió nagy összegű kárpótlást fizet a Baltikumban elvett svéd javakért – 1946 októberében aláírták. Novemberben Östen Undén svéd külügyminiszter New Yorkban az ENSZ közgyűlésén találkozott szovjet kollégájával, Vjacseszlav Molotovval, de ő sem hozta szóba a Wallenberg-ügyet.(1) (1947 májusáig a moszkvai svéd követség Raoulról nyolc írott és öt szóbeli jegyzékben tudakozódott. A szovjet illetékesek mindig azt válaszolták, hogy nem tudnak Wallenberg hollétéről.)...


VABANK


PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.03.07.


Azt mondják, bankot rabolni nagy üzlet, de hol van ez egy bankalapításhoz képest?
Szeretett Vezérünk a bankrabláson már túl van, már ez is jelentős előrelépés volt a tradicionális lótolvajláshoz képest, de most szintet lépett.
Új bankot alapít, mely úgy lesz magyar, hogy nem lesz magyar, viszont az Unió és Amerika kéz a kézben fog tüzet okádni, merthogy ez a szövetségi rendszer egyértelmű arculköpése.
Tulajdonképpen semmi meglepő sincs a dologban, már amennyiben elfogadjuk azt a nagyon egyszerű elvet, amit az angolok úgy fejeztek ki: Angliának nincsenek barátai és nincsenek ellenségei, Angliának érdekei vannak.

A dolog Putyin oldaláról szemlélve úgy áll, hogy az orosz érdek egy gyenge Uniót feltételez, ehhez pedig kell némi segítség, még ha az Unió az ősi magyar mintát követve nem is várja meg, míg más kezében eldördül a colt, még időben tökön lövi önmagát.
Ebben segít Putyin, aki megkereste és láthatólag meg is találta az Unió leggyengébb láncszemét, legnagyobb sajnálatunkra a mi Szeretett Vezérünk személyében, akit számos más emberi tulajdonsága és mentális állapota is alkalmassá tesz erre a szerepre.
Persze, szerintem inkább arról van szó, hogy a hajdani Szovjetunió hagyatékát felleltározva Putyin szert tett néhány magyar titkosszolgálati dossziéra, melynek segítségével egy csendes elbeszélgetés során rá tudta venni Orbánt, hogy úgy táncolja a magyar csárdást, ahogy ő fütyüli a kazacsokot, az orosz guggolós táncot.
Ha nem úgy táncolja, akkor garantálja, hogy ő fog guggolni, és amit Putyin garantál, az úgy is szokott lenni.
Namármost lehet szörnyülködni, hogy mecsoda dolog ez, de nem érdemes szem elől téveszteni, hogy Putyin orosz, mégcsak nem is grúz, így a világ legtermészetesebb dolga, hogy saját hazája szekerét tolja.
Ha ehhez az attrakcióhoz talál egy ökröt, aki húzza is azt a szekeret, hát részben eteti, részben ösztökéli az ostoba barmot.
A fagyi most éppen úgy nyal vissza, hogy Putyin pontosan azt az eljárást alkalmazza, amit az angolszászok alkalmaztak a létező szocializmus idején, nevezetesen a fellazítási taktikát, melynek oly avatott művelője volt Soros hajdan.
Hiába, ki miben vétkezik, abban bűnhődik...

BANKHADOSZTÁLY? AZ OROSZ NEMZETKÖZI BERUHÁZÁSI BANK KÖZPONTJÁNAK MAGYARORSZÁGRA KÖLTÖZÉSÉRŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2019.03.07.


A magyar Országgyűlés 2019. március 5-én megszavazta azt a törvényt, amely a Nemzetközi Beruházási Bank (Mezsdunarodnüj Inveszticionnüj Bank) központjának Budapestre költöztetéséről szól. Ha a törvény változatlan formában kerül kihirdetésre, az több olyan, elsősorban biztonsági problémát is felvet, amelyek kapcsán helye lett volna a társadalmi vitának és érdemi érdekegyeztetésnek is.

A bank eredetileg 1970-ben jött létre és célja a KGST-n belüli árucsere és hitelezés segítése volt. Eredeti funkcióját azonban a tervgazdasági rendszer sajátosságai miatt csak korlátozottan tudta betölteni, amint azt David R. Stone 2008-as kiváló tanulmányában részletesen leírja. Mivel azonban széleskörű, kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkezett, nem volt meglepő, hogy a szovjet titkosszolgálat, a KGB igen gyakran használta a bankot fedőszervként. Illusztris példa lehet erre Georgij Matyuhin, aki a Szovjetunió felbomlása után az orosz nemzeti bank elnöki posztját is betöltötte, a hidegháború alatt viszont, a KGB tisztként tizenhárom évig dolgozott a Nemzetközi Beruházási Bankban betöltött állásának fedésében: két évet a bank állandó alkalmazottjaként, további tizenegy esztendőt pedig tanácsadói minőségben.

A keleti blokk széthullása után a bank lényegében feladat nélkül maradt, Magyarország az első Orbán-kormány alatt ki is lépett az addigra tetszhalott állapotba került szervezetből. A bankot csak a 2010-es évek elején élesztik újjá, új menedzsment került a szervezet élére, 2015-ben pedig a bank Pozsonyban megnyitotta első külföldi kirendeltségét is. Magyarország ugyancsak 2015-ben csatlakozott újra a szervezethez.

A jelenlegi tagok Oroszország, Bulgária, Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia, Kuba, Mongólia és Vietnám. A befizetett tőke alapján Magyarország a harmadik legnagyobb részvényes a maga 12,27%-os részesedésével, Oroszország 46,03%-os és Bulgária 12,95%-os részesedése után.

Fontos részlet ugyanakkor, hogy a bank szerepel az Oroszországi Föderáció hivatalos kormányzati és igazgatási szerveinek hivatalos regiszterében (71014-es számmal, Международный инвестиционный банк ) Másképp fogalmazva tehát a bank az orosz államigazgatás szerves része. Ebből adódóan legalábbis tévesek azok a kormányközeli sajtóban megjelent értelmezések, hogy a magyar részesedés miatt ez valamiféle részben magyar bank lenne.

Ami a most aláírt törvényt illeti, a magyar sajtóban kiemelt figyelmet kapott a bank kormányzója, az 1955-ben született ifjabb Nyikolaj Koszov, és főleg családjának KGB-s múltja. Kétségtelenül van bizonyos pikantériája, hogy az a Koszov jön Budapestre, akinek az édesapja több, mint egy évtizedig vezette a KGB magyarországi rezidentúráját...

AZ IDETELEPÍTETT, BANKNAK ÁLCÁZOTT OROSZ KÉMKÖZPONT CSAK A JÉGHEGY CSÚCSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Mirtill
2019.03.07.


Tárgy: Passzol

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Meneküljön! Még messzebbre. A budapesti székely bálozók tiszteletbeli székellyé nyalták a bennszülött magyarokat kifektető ájtatos Mengelét. Kend nekik felesleges székelymagyar! Felvilágosult elme, a mennybemenőknek csak láb alatt lenne. Nem passzol kend ezekhez. A fizikoterápia előtti folyosón, amikor a Samu bácsi nagyon csúnya káromkodások között hangosan nem csak felolvasta ezt a hírt, hanem rögvest kommentálta is, akkor a felnőttek tudták, hogy a szaporasági felelős némberrel egyetemben miért nem kendet akarják hazahozatni, hanem itthon csinálnak maguknak kedvükre való székelyt.

Nagyon sok szót tanulok itt. Már azt is tudom mi a spoilerezés. Mióta a nagyit kísérem a delejezésre. Tata úgy mondja „melegcsákányos rendszerben betegek a nagyival”. Ez azt jelenti, hogy a fájdalom hol a nagyit, hol a tatát gyilkolja váltásban. Időre megyünk. Csak annyit kell a nagyinak várni, amíg az előtte lévő kikászálódik a mágnes alagútból. Néha ez időigényes tud ám lenni. Én is azért megyek a nagyival, mert ő is nehézkesen mozog. Gyalog se könnyű neki leküzdeni a légellenállást, de én vele vagyok és húzom/vonom, csak hát sziszeg, mert mindig utólag derül ki, hogy melyik volt a rossz mozdulat.

Várok. Könyvolvasást mímelve ücsörgök a folyosón. Hallgatom a felnőtteket, mintha ott se lennék. Általában bekajálják. Nekem direkt nincs okos telefonom, amit unalmamban birizgálhatnék, mert az apu szerint sántának kell mankó, buta gyereknek meg okos telefon. Én orvosi szakvéleménnyel tudom igazolni, hogy nem vagyok buta. Sőt!

Sőt irányomban a sajátos nevelési igény leginkább abban mutatkozik meg mostanában, hogy a saját érdekemben a szüleim és nagyszüleim kánonban korlátozzák az okosságom és főleg a memóriám, hogy meg tudjak felelni az egyházi iskola követelményeinek, mert bármikor lecsaphat ránk a gondolatrendőrség. Anyu meg a kevés szabi, na meg a túlórázás miatt nem járhat állandóan raportra miattam. Tegnap be is pöccent. Én „hivatalosan” nem tudok róla, de a bátyám hallotta az anyu és a nagyi sutyorgását a „mi volt már megint az iskolaigazgatónál”napirendről. Azt mondta az igazgatónak az anyu, hogy nem a szám, hanem a fejem miatt pikkelnek rám; a számmal én csak kérdezek, a fejemmel gondolkodom és ez a zavaró nekik. A végén még kitagadják a famíliát az egyházból és mehetünk Izraelbe Soros ösztöndíjjal beilleszkedési tréningre a Lölö bácsi valamelyik palesztin kibucába turulos focimezt varrni, mert az iránt nagy most a kereslet, nekünk meg itt nem veszi a hasznunkat...

KIZSIGERELIK AZ EGYETEMEKRŐL ELCSÁBÍTOTT DIÁKOKAT A CÉGEK

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.03.07.


A munkaerőhiány az egyetemi oktatásban is érezteti hatását: informatikai és gazdasági szakokon figyelhető meg, hogy egy jól fizető állás kedvéért a hallgatók már az alapszakot sem fejezik be, inkább elmennek dolgozni. Nem tudni, hány hallgatót érint a jelenség, mivel kevés egyetem elemzi külön a lemorzsolódás okait. Egyébként is egyre több egyetemista dolgozik tanulás mellett, főleg a szegényebbek kényszerülnek erre. Probléma lehet, hogy jellemzően rutinszerű, képzettséget nem igénylő munkakörökben tudnak elhelyezkedni. Ezzel is a munkáltatók járnak jól, mert könnyen és olcsón foglalkoztatható munkaerőhöz jutnak.

Nem újdonság, hogy a fiatalok már egyetemi éveik alatt elkezdenek dolgozni, de számos felmérés, mint például a fiatalok munkaerő-piaci helyzetéről szóló legutóbbi KSH-kutatás is azt mutatja, hogy egyre többen tesznek így: míg 2006-ban a nappali tagozatosak 11 százaléka, 90 ezer hallgató nyilatkozott úgy, hogy dolgozott tanulás mellett, 2010-ben ez az arány már 20 százalék volt, ami 138 ezer hallgatót jelentett. Még nagyobb növekedést mutat azok aránya, akik egész évben dolgoznak: a két felmérés között megháromszorozódott a számuk. Eközben egyetemi vezetők, oktatáskutatók azt tapasztalják, hogy a munkaerőhiány miatt kevesebb hallgató megy mesterképzésre, sőt, akár már az alapszak alatt otthagyják egyetemet egy jól fizető állás kedvéért...

MNB-JAVASLAT: ELTŰNNÉNEK A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK A JELENLEGI FORMÁJUKBAN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.03.07.


Ha megvalósítják az MNB Versenyképességi Programjában felvázolt, az önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket érintő javaslatokat, akkor az önkéntes pénztárak megszűnnének jelenlegi formájukban - ez derül ki az MNB Portfolio-nak küldött tisztázó válaszaiból. Azt viszont továbbra is homály fedi, hol és milyen szerepe lesz a nyugdíjbiztosításoknak a jóléti alapok új rendszerében.

Azt az MNB Versenyképességi Programja kapcsán már korábban is megírtuk, hogy a jegybank jóléti alap felállítását szorgalmazza, amely a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket tömörítené egybe. A cél az lenne, hogy a munkáltatói, állami és egyéni forrásokat egyszerre csatornázza be a nyugdíjcélú megtakarításokba az alap. Ez azonban több szempontból is homályos:

- nem tiszta, hogy egy vagy több ilyen alap létrehozásáról van-e szó, mint ahogy az sem, hogy
- a meglévő szolgáltatókat tömörítené egybe vagy új alapokat hoznának létre, amelyek a piacon már meglévő szereplőkkel versengenének,
- illetve mi lesz a szerepük és helyük a nyugdíjbiztosításoknak ebben az új felállásban...

MI LESZ AZ INGATLANALAPOKKAL? - A FEBRUÁR NEM HOZOTT PÉNZT SOK BEFEKTETŐNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.07.


Februárban többnyire stagnált a kötvényalapokban a befektetők pénze, az állampapírpiacon sem igen változtak a hozamok. Az ingatlanalapoknál a hírek szerint nagy változások jönnek, a visszaváltási időt fél évre emelné az MNB.

Míg az egyéves és a féléves állampapírpiaci referenciahozamok nem vagy alig változtak februárban, az ötévesnél és a tízévesnél már több bázispontos emelkedést láthattunk.

Az MNB a várakozások szerint nem emelte az alapkamatot. A kamatdöntő ülés után ugyanakkor jelezte: az infláció változékonysága az elmúlt negyedévekben számottevően növekedett, ezért a Monetáris Tanács a kilátások megítélésében a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatók alakulására. Az adószűrt maginfláció emelkedése a tartós inflációs folyamatok erősödésére utal. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

OLASZORSZÁG MEGTANÍTOTT LÉLEGEZNI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.03.07.


Az egyik leginkább zavaró sztereotípia a magyar határátkelőkkel kapcsolatban, hogy alantas munkát végző, hónapos szobákban kuporgató emberekről van szó. Nyilván akad ilyen is, de a külföldön élő magyarok között vannak olyanok is, mint például Hanna, aki tényleg a (nem is akármilyen) álmát valósítja meg egy kifejezetten izgalmas szakmában.

„Hannának hívnak, egy 27 éves magyar lány vagyok, és lassan öt éve élek Olaszországban. Régóta olvasom a Határátkelő blogot, és úgy döntöttem, megosztanám itt az olasz életemet.

Budapesti vagyok, egy többgenerációs építész-családba születtem – ennek ellenére, vagy pont ezért soha nem akartam építész lenni. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanultam látványtervező (díszlet- és jelmeztervező szakon), a képzőművészet, a film, a tánc, a színház, a zene, az irodalom mindig is érdekelt, kicsi korom óta.

Nagy csalódás volt számomra a Képző, de megtanított harcolni, leginkább kiállni az ötleteimért és önmagamért. Nem találtam a helyem és szerettem volna külföldre menni tanulni.

Jelentkeztem az Erasmus-ösztöndíjra és Berlint jelöltem meg, amit az utolsó pillanatban lemondtak, de felajánlották helyette Milánót. Én akkor már ott tartottam, hogy csak el innen, de bárhova, és bár nem beszéltem olaszul, belevágtam. Tehát tulajdonképpen véletlenül kerültem Olaszországba és eddigi életem legjobb véletlen eseménye volt.

Milánóban kinyílt számomra a világ

A Balatonnyi léptékű magyar valóság után itt egy tengerbe lehetett fejest ugrani. Fél évig az Accademia delle Belle Arti di Brera-n tanultam (szintén díszlet- és jelmeztervezést), majd úgy döntöttem, hogy maradok még fél évig.

Elhalasztottam otthon a diplomafélévemet, és egy milánói díszlet-kivitelező műhelyben kerestem magamnak munkát, mert bár Milánó csodálatos város, de nagyon drága...

NÉHA MÁR BŰNTUDATOM VAN, MERT EGYEDÜL NEVELEM A GYEREKEM

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2019.03.07.


"Az orvosok azt mondták, hogy nem lehet kisbabám, a próbálkozások ellenére nem is estem teherbe egyik komoly kapcsolatomban sem. Aztán kialakult egy futó viszonyom, és mégis terhes lettem. Három héttel később megismertem egy másik férfit, akivel viszont együtt képzeltük el az életünket, azt mondta, nem számít, hogy nem ő a vér szerinti apa, együtt fogjuk felnevelni a kisfiamat, és lesz majd közös gyerekünk is. Néhány héttel a szülés előtt mégis elment. A most kilenc hónapos kisfiam biológia apja sem hajlandó tudomást venni rólunk, amikor megkerestem, még az ismerősei közül is törölt, és letiltott mindenhonnan." – meséli Éva.

"16 évesen, életem első nagy szerelmétől teherbe esetem, nyilván nem így terveztük. Eleinte mindenben támogatott, de már a terhesség alatt szakított velem. Bár akkor még kibékültünk, amikor a lányom egy hónapos volt, végleg elhagyott. Egyetlen egyszer jött el meglátogatni, a lányom jövőre érettségizik, de azóta sem látta" – osztotta meg a történetét Sára.

"A házasságomban nem sikerült teherbe esnem, utána egy másik férfival viszont elég hamar összejött a baba. Ő kezdetben azt mondta, nagy családot szeretne, de a terhességem negyedik hónapjában teljesen eltűnt, még a telefont se vette fel többé. A szülésre, ami egy SOS-császár volt a nyolcadik hónapban, bejött a kórházba, az elmúlt tíz hónapban azonban nem kereste velünk a kapcsolatot. Az a szerencsém, hogy az édesanyám eltart minket, a gyed ugyanis egy az egyben elmegy a rezsire és a lakáshitelre."– mondja Kata (a keresztneveket mindhárom esetben megváltoztattuk).

Anna, Sára és Kata egyaránt egyedüli neveli gyermekét, amivel egy korántsem elhanyagolható társadalmi csoporthoz tartoznak. Ma Magyarországon mintegy 300 ezer egyszülős család él, és körülbelül félmillió gyereket egy szülő nevel, mondja az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke, Nagy Anna. (A KSH legutóbbi témába vágó kutatása alapján 503 ezer egyszülős családot tartanak számon az országban, ebbe azonban a szüleikkel együtt élő, de már nagykorú emberek is beletartoznak.) Az egyedülálló szülők fele szegénységben vagy mélyszegénységben él, tudtuk meg Nagy Annától, az egyszülős családok magasan felülreprezentáltak a szegények körében, az anyagi ellehetetlenülés és a társadalmi kirekesztettség egyaránt fokozottan fenyegeti őket.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy

ők a leginkább védelemre szoruló családok, a kormány nagyszabású családvédelmi programja azonban nem rájuk fókuszál.

Annak célja ugyanis elsősorban a hagyományos modell szerinti nagycsaládok támogatása és a gyermekvállalási kedv ösztönzése...

"IGÉNY VOLNA RÁ" - A FALUSI CSOK ESETE A FORDÍTVA MEGÜLT LÓVAL

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2019.03.06.Ángyán bírálata, Raskó receptje

Ángyán József, a Fidesz agrárpolitikáját erőteljesen ostorozó egykori államtitkár jelentéseiből az derül ki, hogy az elmúlt évek állami földpályázatain, majd a földárveréseken a tehetősebbek társadalmi rétegek jutottak területhez. Ezeken a birtokokon jellemzően szántóföldi tevékenységet folytatnak az új gazdák, ezzel viszont nem adnak munkát a helyben élőknek. Raskó György agrárközgazdász úgy véli, hogy a kormány faluprogramja nem menti meg a vidéket. Álláspontja szerint a falusi élet felvirágoztatásához nem elég utakat, közösségi tereket, bölcsődéket építeni, csok-ot osztogatni, hanem előbb vidéki munkahelyeket kell teremteni, tudomásul véve, hogy minden településen nem lehet gyárakat építeni. Üres portából, romos házból van vagy háromszázezer az országban, az ezekhez tartozó telkekkel együtt nagyjából hétszázötven ezer hektár hever parlagon. Raskó ezeket a területeket hasznosítaná, de a kormány egyelőre nem vevő a programjára.

Raskó György agrárközgazdász szerint előbb munkahelyeket kell teremteni vidéken, aztán jöhet a bölcsőde meg a csok. Pont fordítva, mint ahogyan azt a kormány gondolja. Vajtán lenne igény a programjára, csak pénz nincs rá.

„Huszonhét hektárunk van darabjaiban, a többi földet már szétosztották a környéken, abból nem tudunk megélni. Ezért fogtunk bele a marhába, folyamatosan alkudozunk a szomszéddal, hogy bővíteni tudjunk” – mutatja a házuk udvarán elindított gazdaságot Németh Sándor.

A Tolna megyei Vajtán több fiatal család is van, amely a saját portáján kezdett gazdálkodni, először munka mellett, aztán már főállásban. Mindegyiküknek az a gondja, hogy nem tudnak terjeszkedni, a környéken ugyanis már nincs szabad föld...

A TÁBORNOK SÉTABOTTAL BICEGVE SZÁLLT PARTRA NORMANDIÁBAN

MA IS TANULTAM VALAMIT
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2019.03.07.


A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt: öt helyszínen 156 ezer amerikai és brit katona ért partot Franciaországban. Nem csoda, hogy a háborús krónikák jó néhány hősies teljesítményről emlékeznek meg, de közülük is kitűnik egy 56 éves amerikai dandártábornok, Theodore Roosevelt Jr.

Theodore Jr. a korábbi amerikai elnök, Theodore Roosevelt fia, egyben az épp hivatalban lévő Franklin Delano Roosevelt unokatestvére volt. A hadművelet idején már nemcsak idősnek számított, de az egészségi állapotát megtépázták a háborúk: artritisz, tüdő- és szívbetegség gyötörte, és csak bottal tudott járni. Mégis ott akart lenni Normandiában, és bár többször is elutasították a kérelmét, végül 1944. június 6-án ott is volt a 4. amerikai gyalogos hadosztállyal az első hullámban a partraszállás legnyugatibb hídfőjénél, a Utah Beach nevű partszakaszon...

PLATÁNOK SÓHAJTÁSA - VÉGLEG KIŰZNÉK A FŐÚRI KÖRNYEZETBŐL A FÓTI GYERMEKOTTHON LAKÓIT

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.03.07.


Nincs mese, Bátori Zsolt főigazgató (a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője) 2017 tavaszán ott járt, és közölte, hogy a NER hamarosan bezárja a központot. Bátori Zsolt már nincs a posztján, sok víz lefolyt azóta a Dunán, a kocka is többször fordult. Kijelentették, Fót marad. Egy időben botránytéma volt, hogy lerobbant a használt, lepusztult kazán, de néhány tucat gyermek otthonát nem lehet csak úgy felkapni és gondozóstul odébb vinni. Pletykák keringtek ambiciózus NER-lovagokról, akik a parkban, a két halastóban, a lovardában, az íjászpályában nagy üzleti lehetőséget látnak. Amikor a lavinaveszély megszűnni látszott, a Magyar Hírlap hétvégi töltelékhírben írta meg, hogy Fót az év első felében visszavonhatatlanul bezár. Nagy volt a döbbenet. A gyerekek Aszódra, Kalocsára, Zalaegerszegre és budapesti intézményekbe költözhetnek.

– Ez lehetséges lenne? Elhiszed? – rémüldözik J. kolléganő, Fót elkötelezettje. – A bezárást legalább háromszor jelentették be eddig, de meglépni nem merték. Mégiscsak Fóton a legfejlettebb a pszichológiai, pszichiátriai gondozás. Budapestről pszichiáter is kijár. Jóhiszemű vagyok. Ilyen mértékű gonoszságra gondolni sem merek.

Pedig így van.

A dolgok tényleg nem állnak jól. E-mailjében az igazgatás jelzi, szakmai kérdésekre – ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának köreiben szokás – „csak a fenntartó engedélyével” válaszolhat. Addig is tekintsem irányadónak tartalmas honlapjukat.

Informátorunk mondja: ha Fótot be akarják zárni, politikai okból sem cicózhatnak túl sokáig. Minél gyorsabban mennek a dolgok, annál jobb. Beáll az államtitkári Audi, felolvasnak egy hivatalos papírt, érkezik néhány kamion, felpakolják a betyárbútort, és indulhatnak is. A dolgozókat nyilván rendelkezési állományba helyezik.

Már eddig is túl sokat vacakoltak. A feszültség nőttön-nő, a gondozók idegesek, valami titkos, piszkosszürke háló a gyerekekre is átterjed. Az igazgató tagad, titkolózik, hogy „összetartsa a maradék csapatot”. Fót mellesleg olyan hely, ahol a legelkötelezettebbeket leszámítva nagy a fluktuáció. A gyermekvédelemben dolgozni anyagi értelemben nem vonzó. A közalkalmazotti bértábla szerint jár a szűkös apanázs, cafeteria semmi, benzinpénz, néha egy kis pótlék. Pedig a gyermekváros valaha nyugdíjasállásnak, kiszámítható életpályának látszott. A park területén épült egykori szolgálati panelekben laknak ma is a fóti sztori nyugdíjas hősei. Nekik életük végéig stabil otthont ígértek. A lakbér ma is elenyésző (havi ezer forint), és csak a háztartási javítások árának felét kell kifizetniük. A régi lakókhoz néhány éve levél érkezett: a gyermekközpont vagyonkezelői jogát a jövőben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, írják alá, és punktum, kibővítve azzal a vállalással, hogy „a nyilatkozat visszavonásával kapcsolatos jogaikról lemondanak”. A nyugdíjasoknak eszük ágában sem volt aláírni, de riadalmuk érthető. Nyilvánvaló, hogy valamiért útban vannak. Zavarhatják az úri golfozókat?
...