2018. október 30., kedd

ULTIMÁTUM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.10.30.


Csúnya dologra készülök, de talán azok is megbocsátják, akik ennek az írásnak a "szenvedői" lesznek, ők fogják belátni ugyanis leghamarabb, nem tehetek mást, fogy az idő.
Egyelőre általános alannyal operálok, nem írok le neveket, de ha rákényszerítenek, és záros határidőn belül hozzá nem kezdenek a szemmel látható és füllel hallható munkának, meg fogok nevezni mindenkit, akit illet mindaz, amit most leírok - azaz olyanokat készülök "kikezdeni", akiket különben becsülök, akiket viszont noszogatni kell, mert maguktól nem mozdulnak. Nem tudom, érthető-e, azokhoz beszélek, akiknek a tettekben nyilvánítható felelőssége ezért a szerencsétlen, gyalázatos és megnyomorított népért nem dugdosható tovább, akik nem állhatnak széttárt karokkal, hogy ők tehetetlenek, mert nekik senki nem szólt. Én most szólok. Mindenekelőtt szeretném rögzíteni, Magyarországon a törvényekre hivatkozni már régen a valóság elől való képmutató menekülés, minthogy ez az ország már régen törvénytelenül funkcionál, törvényekre hivatkozni egyet jelent a felelősség hárításával és milliók kínjainak fokozásával.
Előre bocsátom, lehet, hogy némely részletben tévedek. Az is lehet, hogy mindenben. Az is lehet, hogy még számtalan megoldási lehetőség van. De én csak azt az egyet látom, amit most leírok. Ezen lehet vitatkozni. Le is lehet söpörni. De csak lesöpörni és továbbra sem mozdulni (ami különben valószínűleg bekövetkezik), az már a bűnsegédi bűnrészesség tényállását fogja kimeríteni - hogy finom jogi bikkfanyelven szóljak.
A csúti elmebeteg tombolása választásokkal nem állítható meg - ezt javaslom axiómaként kezelni, bár éppen indokolható volna, de fölösleges szócséplésnek vélem, ez egyszerűen alapigazság.
Mint ahogyan az is, hogy az utcán sem, mert az uralkodó gazembereknek nem volnának skrupulusaik a tömegbe lövetni - arról nem beszélve, hogy az apátia mértani haladvány szerinti növekedésével egyre kisebb a valószínűsége többszázezer ember összegyűjtésének.
Egy persorozat elindításának itthon annyi esélye sincs, mint hógolyónak a pokolban. Hágában meg akkor jutna el a dolog az érdemi tárgyalásig, amikor már nem volna mit tárgyalni, a szovjet eszme, ami a csúti briganti segítségével lódulna meg a világhatalom visszaszerzése felé, addigra eltüntetné Magyarországot és vele a népet, nyilván a falusi futballistával együtt.
1989 tavaszára a Szovjetunió, mint őzmama a gidájának, már körbenyalogatta a magyar "ellenzék" ürítőnyílását, ezek a bátrak márciusban már maguk alá merték ereszteni az Ellenzéki Kerekasztalként megörökített négyszögletes asztalokat. Most nincs Gorbacsov nevű őzmama, utódja a roggyant világbirodalom élén a csúti dagadékot biztatja anyagcseretermékének kibocsátására, ez a szerencsétlen ostoba parasztproli meg nem látja, hogy ő csak eszköz az Európa testébe való könnyű behatoláshoz, meg a NATO szétrombolásához, ha netán győzne is a porbafingó cáratyuska, a csúti primitív még menedéket sem kapna az Újbirodalomban, az elsők között végeztetnék ki. Ami különben nem volna jó, mert mint már sokszor mondtam, a halál nem büntetés.
Mi marad? Mindenekelőtt a pártok és pártpolitikusok elhallgattatásával együtt egy szabályszerű kormány felállítása. Mely kormány az összes lehetséges fórumon (van még ilyen) felszólítja a jelenlegi, álfelhatalmazással, súlyos választási csalással győztes bitorlót a hatalom átadására, természetesen ultimátum megjelölésével. Ennek a jogi háttere megteremthető, például a két BP monogramú nem politikus, akik már kormányoztak ebben az országban, és kiválóan bizonyították alkalmasságukat, rövid időn belül elő tudja állítani a szükséges feltételeket, a saját programjuk részletes ismertetésével együtt. Amiben magától értetődően nincs politikusi öblögető mellébeszélés. Nem szorulnak rá sem ők, sem az általuk összeválogatott közgazdászok, mérnökök, orvosok, tanárok és más szakemberek az én éceszeimre, de helyből ajánlom a már sokszor emlegetett Radbruch-formulát mint kiindulási alapot, valamint annak tudatosítását, hogy a jogbiztonság eszméjének legfontosabb elemei: az emberi méltóság, az emberi szabadságjogok tisztelete és a jogegyenlőség elve. Nem szükséges pufogtatni, illiberálisozni és egyéb fölösleges részleteivel belemenni a jelenlegi kurzus elemezgetésébe, átvenni a falusi szájszélnyalogató ostoba kifejezéseit, a fenti mondathoz hasonló alapok bőségesen elegendők ahhoz, hogy legyen honnan elindulni egy totálisan illegitim banda eltávolításához vezető úton.
Nem állítom, hogy könnyű lesz. Nem állítom azt sem, hogy ez jobb, mint az általam megjelölt státuszú emberek anyagi és szellemi függetlenségével élni a napokat rendes egymásutánban. Csak azt állítom, hogy azok a napok fogynak. Hogy felelősségünk nekünk van.
Még valami. Ez a fórum, ahol ez az írás megjelenik nem a legnagyobb látogatottságú az országban. De nem is ezres vagy tízezres nagyságrend, ahhoz bőven elég, hogy széles körben elterjedjen, azaz nem lehet tovább úgy tenni, mintha még mindig nem szólt volna senki. Azaz ne tessék a pártokra várni, azokat tekintsük annak, amik - nemlétezőknek.
Azt mondtam az elején, most még nem nevezek meg senkit (kiírtam egy monogramot, az vagy valós embereké vagy nem). De rólam lehet tudni, kicsoda, aki ezt itt leírta. Úgyhogy azt már névvel együtt felajánlom, hogy hajlandó vagyok részt venni az akcióban. Pontosan tudom, hogy vannak nálam alkalmasabbak, hiába igyekszem követni a kommunikációs eszközök és technikák fejlődését, az már régen volt, amikor egyike lehettem a legalkalmasabbaknak. De ez a felajánlásom addig él, amíg csak beszari alkalmasak vannak, azokkal ugyanis nem megyünk semmire.
Nem tudom megmondani, mikor kezdem sorolni a neveket, akiket felelősnek tartok az ország sorsáért, ha továbbra is hallgatnak. Csak két dolgot tudok bizonyosan: nem hónapok fognak eltelni addig, és e nevek között nem lesz egyetlen "gyakorló" politikus sem. Ők ugyanis már akkor eljátszották az utolsó sanszukat is, amikor beültek a parlamentbe.

ORBÁN VIKTOR TOVÁBBRA SEM A NÉP, HANEM EGY PITIÁNER ENYVESKEZŰ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.10.30.


Orbán Viktor csodálatos beszédet mondott a felújított Szépművészeti Múzeum megnyitóján. Mint azt a miniszterek elnöke elmondta mi, mindannyian a magasba törekvő, szellemi természetű nagyság hívei vagyunk. Orbán a maga kb 164 centiméteres magasságával mondjuk nehezen is törekedhetne másképp a magasba, mint szellemi természetű nagyságával, jelentsen is ez bármit. 

Orbán kitért arra is, hogy szerinte a magyarok a saját nagyságukat nem abban látták, hogy el tudnak venni valamit mástól. Ez mondjuk így igaz is, azonban a kormányra már kevésbé az. Orbán és tettestársai a magyar adófizetőket lopják meg napi rendszerességgel, hogy az ő pénzükből palotákat és luxusrepülőket vásároljanak. De ha ez nem lenne elég, még az Európai Unió adófizetőit is szépen kizsebelik, amikor kamu tendereken nyernek euró milliókat. Orbán Viktor jobban tenné, ha továbbra sem beszélne a nép nevében, ugyanis ő nem Széchenyi István, hanem egy piti enyves kezű. ..

TITKOLJÁK, HOGY LEGUTÓBB MIVEL MENT ORBÁN MECCSET NÉZNI, DE NEKÜNK VAN EGY TIPPÜNK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.10.30.


Múlt csütörtökön, október 25-én este a Vidi 2:0-ra nyert Görögországban a PAOK ellen. Orbán Viktor miniszterelnök a meccset a helyszínen tekintette meg Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Mivel aznap csak egyetlen magánrepülőgép ment Budapestről Thesszalonikibe, majd repült másnap reggel vissza Budapestre, elképzelhetőnek tartjuk, hogy azzal volt szurkolni Orbán Viktor. Sajnos a miniszterelnök sajtófőnöke ezúttal sem árulta el nekünk, hogy mivel utazott a főnöke Görögországba.

Orbán Viktor miniszterelnök 2018. július 25-én a Vidi bulgáriai meccsére egy 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel utazott, és sikerült lefotóznunk, amikor kiszállt a gépből Budapesten. Az ügyből elég nagy botrány lett a közpénzek sorsa iránt érzékenyek körében, de a kormány igyekezett elkenni az egészet. Orbán sajtófőnöke azt mondta, hogy a luxusrepülést a Vidi tulajdonosától, Garancsi Istvántól kapta ajándékba a miniszterelnök, Orbán pedig október elsején azt válaszolta egy ezzel kapcsolatos parlamenti kérdésre, hogy

30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!

Október 25-én este a Vidi a görög PAOK ellen játszott és nyert az Európa-liga harmadik csoportkörében. Az előzmények ismeretében várható volt, hogy a miniszterelnök ismét a helyszínre utazik szurkolni. A 444 figyelte is a szeptemberi cikkünkben bemutatott luxusrepülőt, mert az OE-LEM lajstromjelű osztrák magángép október 25-én délután háromnegyed egy körül felszállt Budapestről. Azonban a várakozásokkal ellentétben nem Görögország, hanem Svájc felé vette az irányt. Délután kettő körül szállt le Zürichben, és onnan csak október 27-én tért vissza Ferihegyre.

Szóba jöhetett volna még a görögországi meccs kapcsán Csányi Sándor OTP-elnök magángépe is, mert az a repülő október 15-én kint volt Tallinnban, ahol Orbán Viktor akkor épp Csányival nézte a magyar-észt válogatott labdarúgó-mérkőzést. Csányi Sándor magánrepülője azonban október 24-én először Ljubljanába, majd onnan Egyiptomba repült, és csak 26-án késő este jött vissza Budapestre. Orbán Viktor viszont október 26-án délután már Budapesten tárgyalt a Nemzetközi Birkózószövetség elnökével.

Tehát egészen biztos, hogy nem ezzel a két ismert magánrepülővel ment ki a magyar miniszterelnök a Vidi görögországi meccsére. De az is biztos, hogy Orbán a helyszínen volt, mert többen lefotózták a lelátón Garancsi István és Adnan Polat üzletemberek társaságában. Fényképeket közölt róluk a görög Iefimerida című lap, és két nagy fotóügynökség, az EPA és az AFP is. Emellett Twitter-bejegyzések is megörökítették őket a stadionban...

SZEMÉTKÁOSZ: JÖTT EGY KATASZTRÓFAVÉDELMIS AUTÓN ÉS SOK HELYEN MEGÁLLT A FALUBAN

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2018.10.30.


A Dunakanyarban, Kismaroson ma volt kukanap, meg is jelent délelőtt a kukásautó, de csak az óvoda és a többi közintézmény edényét ürítették. A házak előtt állnak a tele kukák.

– számolt be egyik olvasónk az első olyan nap tapasztalatáról, amikor hivatalosan is összeomlott a központosított szemétszállítás. Az ország egyik legnagyobb hulladékgyűjtő cége, a 116 településen 360 ezer ember szemetét elvileg begyűjtő és elszállító Zöld Híd forráshiányra hivatkozva (mert az állami kukaholding a kelleténél kevesebb pénzt utalt a Zöld Hídnak jó ideje) bedobta a törölközőt, és a lakosok vegyes, kommunális hulladékát már nem szállítja el, csak a közintézmények elől, és onnan is csak addig, amíg van üzemanyag a kukásautókban.

Másik olvasónk a Pest megye északi részén található Kóspallagon lakik, ezt írta délután 1 órakor:

még nem vitték el, viszont volt egy katasztrófavédelmis személyautó és sok helyen megállt a faluban. Az emberek értetlenül állnak a helyzet előtt.

A katasztrófavédelmis autó megjelenését az magyarázza, hogy amikor leáll a szemétszállítás, ott elvileg a katasztrófavédőknek kell átvenni a feladatot – valahogyan meg kell oldani, hogy el legyen szállítva a hulladék. Ez inkább azt fogja jelenteni, hogy fel fognak kérni egy másik céget, vagy ha nem lesz, úgy kijelölik, hogy az szállítsa el. Ugyanis ha napokig ott bűzölög a szemét a házak előtt, akkor a patkányok is megjelennek...

"SIMI, BAJ LESZ EBBŐL": A BÉKÉSI FIDESZESEK BOSSZÚJÁRÓL SUTTOGNAK SIMONKA-ÜGYBEN

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.10.30.


A Fideszen belüli leszámolást sejtenek egyesek Dél-Békésben Simonka György mentelmi jogának felfüggesztése mögött, mások szerint ez még csak a jéghegy csúcsa, és volt, aki kiosztotta Simonka „talpnyalóit”. Viszont a milliárdos csalási ügy a helyiek számára túl szövevényes, a saját boldogulásuk van terítéken.


"Lerakták a díszburkolatot, megépült a játszótér"

– sorolja az elmúlt évek újdonságait egy férfi Pusztaottlakán, amikor a hétfőn a parlament által az ügyészségnek kiadott, országosan hírhedtté vált helyi politikus, Simonka György ügyeiről kérdezősködünk. „Azok ilyen üzleti dolgok, ha elkövette, akkor büntessék meg. Ha nem, akkor hagyják békén” – zárja később rövidre a témát, amikor kiderül, hogy a másfél milliárdos csalási ügyet hoztuk szóba.

A politikus dél-békési választókörzetében van olyan, aki szerint a gyanúsításban feltételezettek csak a jéghegy csúcsát mutatják, még Hadházy Ákost is megkeresnék, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Mások szerint viszont az egész ügy mögött a megye másik felében működő fideszes politikusok párton belüli bosszújáról szól az ügy, előlük ugyanis Simonka György az ebben az uniós ciklusban a térségnek járó pénz jelentősebb részét elhappolta a Viharsaroknak. A helyieket azonban jobban érdekli mindezeknél az, hogy lesz-e munka, lesz-e tüzelő a télire.

Két hete adott ki a Központi Nyomozó Főügyészség egy közleményt, amelyben közölték, hogy kezdeményezik Simonka György parlamenti képviselői mentelmi jogának felfüggesztését...

EGYÉNI BOSSZÚ A SZEMÉTKÁOSZBAN?

MINDEN, AMIRŐL BESZÉLNI KELL
Szerző: A Polgi
2018.10.30.


A Zöldhíd története 2002-ben, még az EU csatlakozás előtt kezdődött. Már azzal a céllal ültek össze az alapítók, hogy a majd megnyíló környezetvédelmi pályázatokon indulni lehessen és egy új, a mai kor igényeinek megfelelő hulladékártalmatlanító üzem jöjjön létre. 116 település önkormányzata által létrehozott nonprofit társulás 2007-ben közel 6 millárd forintot nyert az EU-tól és felépült a rendszer.

Vadonatúj kukásautók vitték a szemetet. A településeken előbb szelektív szigetek épültek, majd később megjelent a háztól való szelektív szállítás. Nagy újítás volt a kerti zöldhulladék (levágott fú, összegyűjtött falevél) elszállítás. Mindez természetesen benne volt az EU-s pályázati vállalásban, aminek a fenntartási ideje 10 év volt. Jól működött a rendszer. Az emberek rászoktak a szelektív gyűjtésre, egyre jobban közelítettünk Európához. Majd jött a 2014-es választás csodafegyvere a rezsicsökkentés. Amivel nem is lett volna gond, de azért, hogy a kormányköltségvetés ne boruljon, a mérleg másik oldalon megjelentek az olyan különadók, mint a felügyeleti díj, a lerakási járulék, a banki tranzakciós járulék. Sőt a közszolgáltató kukásautóknak e-útdíjat kellett innentől fizetni.

A társulási üléseken a polgármesterek érezték a bajt. Azon imádkoztunk, hogy ne csődőltesse be az állam a fenntartási idő alatt a társulás, mert akkor a településeknek részarányosan vissza kell fizetni az EU támogatást. Nekünk pl. 90 millió lenne a sarunk, ami rohadt nagy pénz. Meg sem tudnánk fizetni. A társulási üléseken úgy tűnt, hogy a kormánypárt minden ciklusban megbízott egy-egy fideszes polgármestert, aki azt a lemezt játszotta le minden alkalommal, hogy a rossz gazdálkodás miatt van a hiány. Vajon korábban ezt a szerepet a szadai Vécsey László vitte, majd miután ogy-i képviselő lett a feladatot Balassagyarmat polgármester kapta meg? És te azt gondold, hogy nem lesz a jövőben olyan polgármester, aki némi apróért ne vállalná fel a Júdás szerepét? Ezek az emberek több alkalommal kezdeményeztek belső számviteli vizsgálatot. Mikor a belső ellenőrzés mindent rendben talált, akkor külső könyvvizsgáló cég megbízását követelték. Ez meg is történt sokmillió forintból, de akkor is mindent rendben találtak.

Lehet, hogy több megbízásuk is volt? Talán a másik feladatuk - a gödöllői polgármestere - Gémesi kicsinálása volt? Gémesi ugyanis a megbízott társulási elnök. Ahogy korábban írtam, ez egy nonprofit a szervezet. A társulás vezetői is díjazás nélkül látják el feladatukat. Akkor nem az állás kell! Mégis mi lehet a gond Gémesivel? Miért indítottak ellene a múltkori önkormányzati választáson ezt a lejárató kampányt:..

ÍGY TÖRNEK SZÉT A TÁRSADALMAK

DANUBE INSTITUTE 
Szerző: Danube Institute
2018.10.30.


Phillip Blond brit filozófus 2009-ben alkotta meg a Vörös Tory fogalmat, válaszként az általa érzékelt legégetőbb társadalmi problémákra. Mint azonos című könyvében kifejti, szükség van egy mozgalomra, ami „vörös, mert a hátrányos helyzetűek igényeiről gondoskodik és hisz a gazdasági igazságosságban, és tory, mert hisz a erényekben, hagyományban és a jó elsőbbségében”. A továbbiakban a témában elhangzott egyik beszédét szemlézzük a The American Conservative oldaláról.

Társadalmunk egyre szűkülő körökből áll. Kevesebb és kevesebb embert ismerünk, emberi kapcsolataink gyengülnek, sokszor a technika váltja fel őket, a nagycsaládok széthullásával egyre kevésbé tudunk megfelelően gondoskodni időseinkről és gyermekeinkről. Az oktatási lehetőségektől elzárt férfiak tömegeire vár magányos élet a társadalom peremén, miközben a nők számára egy sikeres karrier egyre gyakrabban jelent gyermektelenséget.

Bárhová nézünk, a társadalmat összekötő kapcsok gyengülnek, és a biztonságos, boldog élet alapjai alá vannak ásva.

Mi állhat a leépülés hátterében? Az elmúlt 30 évet vizsgálva könnyen felfedezhetjük, milyen gazdasági tényezők kényszerítették az embereket ebbe az életmódba. Növekvő munkaórák, stagnáló bérek, a társadalmi szakadék soha nem látott mértékű mélyülése…

Ám egy egészséges társadalom megbirkózott volna a változó körülményekkel. A kisebbségi politikák prioritizálása, az alternatív életmódok támogatása, a piac monopolizálása azonban tönkretette a fenntartó és fenntartható társadalmat.

A szerző szerint erre a problémára sem a jobb-, sem a baloldal nem tud megfelelően reagálni, mégpedig azért, mert mindkét ideológia egyszerre omlott össze, s mára összeolvadtak. A hatvanas évek újbaloldali mozgalmai, válaszként a baloldali totális államokra, megalkották az egyéni szabadság zónáit. Ez a szabadság ellentmond minden kontrollnak és felelősségnek.

Ma ez a választás szabadságában manifesztálódik. Senkinek nem lehet megmondani, mit válasszon, mert a paradigmánk nem egy választható érték, hanem a választás maga. Ugyanezt az ideált képviseli a jobboldal gazdasági szempontból. A jobboldal ideálja az egyéni érdekét követő személy, ám ez a valóságban hatalmas tőkekoncentrációhoz, pénzügyi buborékokhoz és növekvő különbséghez vezetett szegény és gazdag között, folyamatos válságokat generálva. Nincs tehát valódi különbség a baloldal kulturális és a jobboldal gazdasági libertarianizmusa között, hiszen mindkettő ugyanabból a káros neoliberális ideológiából táplálkozik.

Ezt az ideológiát David Cameron megválasztásával érte kihívás Nagy-Britanniában. Cameron bevezette az „eltört Anglia” fogalmat a helyzet leírására, és a konzervatívok hirtelen elkezdtek a társadalmi igazságosságról beszélni, visszanyúlva ezzel a tory párt gyökereihez...

MIT TEHET AZ EGYÉN A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.10.30.


A felmelegedés hatásaival foglalkozó GIEC-jelentés után Seth Wynes és Kimberly nicholas, a lundi egyetem kutatói az Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmányukban arra a kérdésre keresnek választ, hogy mit tehet az egyén a felmelegedés csökkentéséért.

Szerintük a ház hőszigetelése, az energiatakarékos háztartási gép, vagy égő használata, a komposztálás és a faültetés nem elég. A vegetariánus étrendre való áttérés viszont személyenként évi 0,8 tonnával kevesebb CO2 kibocsátását eredményezné. Ez 4-szer több, mint a reciklálásból vagy az égők kicserléséből adódó csökkentés.

Egy óceánon túli repülőútról való lemondás személyenként 16 tonnával kevesebb CO2-kibocsátást eredményez, nyolcszor többet, mint a hulladék reciklálása vagy az energiatakarékosság. Az autó mellőzése átlag 2,4 tonnával kevesebbet, és ez 13-szor több, mint amit a ház szigetelésével el lehet érni.

A két svéd kutató egy meglepő módszert is ajánl, amellyel úgy gondolják, az egyén is tehet valamit a közös célért: kiszámították, hogy ha eggyel kevesebb gyermeket vállal, egy fejlett országban legalább 58,6 tonnával kevesebb CO2-t küld a levegőbe...

INFLUENZA: NOVEMBERTŐL LEHET OLTANI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.30.


Az idén ugyan központi tájékoztatást nem tettek közzé, de a háziorvosoktól az Azénpénzem.hu megtudta: már Budapesten és környékén is megérkezett a háziorvosokhoz az influenza oltóanyag. Az oltást itt és az országban még több helyen novembertől lehet igényelni.

Tavaly a 43. héten (most a 44. van) az egészségügyért felelős államtitkár jelentette be, hogy megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz. Akkor összesen 1,3 millió adag volt elérhető térítésmentesen. Az idén (egyelőre?) ilyen központi tájékoztatás ugyan nem volt, de már több megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is figyelmeztetett az oltás fontosságára.

Az influenzaszerű megbetegedések többnyire decembertől jelentkeznek (járvány pedig általában januárban tör ki), de a szövődmények kialakulása ellen – hangsúlyozták a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal tájékoztatóján – legbiztosabb a megelőzés, a védőoltás időben beadása. Ebben a megyében összesen harmincnyolcezer felnőtt és száznegyven gyermek oltására van lehetőség térítésmentesen. Ebbe a csoportba tartoznak például a krónikus légzőszervi, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a várandósok és a hatvan év felettiek, továbbá az ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi, illetve szociális intézmények dolgozói.

Az előző szezon megbetegedési adatait elemezve határozzák meg az új oltóanyag összetételét, az influenzavírusok jellemzője ugyanis a nagyfokú változékonyság. A védelem kialakulása az oltást követően 2-3 hetet vehet igénybe.

A 2018/2019. évi influenza szezonban Heves megye területén 41 ezer felnőtteknek való 3FLUART, a 6-35 hónap közötti gyermekek védőoltásához pedig 120 adag Vaxigrip Tetraáll rendelkezésre. Ugyanez Veszprém megyében 46 ezer felnőtt és 200 gyermek adag.

Az elmúlt 8 évben évről-évre csökkent az influenza elleni oltóanyag felhasználása – tudatta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos –, de a 2017/2018. évi influenza szezonban 11százalékkal emelkedett az oltottak száma. Ebben a megyében 50 ezer adag vakcinát biztosít térítésmentesen a kormány. Az oltóanyag kiszállítása megkezdődött, terveik szerint 2018. október 31-től áll majd rendelkezésre valamennyi háziorvosnál, házi gyermekorvosnál, foglalkozás-egészségügyi orvosnál...

SKIZOFRÉNNEK HITTÉK, INTÉZETBE ZÁRTÁK, ELEKTROSOKKOT KAPOTT, PEDIG CSAK MAGYARUL BESZÉLT

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2018.10.30. Amikor a magát egy riport kedvéért őrültnek tettető újságírónő, Nellie Bly történetéről írtam cikket, anyaggyűjtés közben egy másik érdekes sztoriba is belebotlottam. Miután Bly beépült egy New York-i elmegyógyintézetbe, a tapasztaltak alapján rengeteg visszásságot tárt fel a cikksorozatában. Ezek egyike az volt, hogy sok páciens valójában nem is volt mentális beteg, csak bevándorló lévén nem nagyon tudott angolul, nem értették, mit mond, ezért azt hitték, összevissza beszél. Márpedig egy kellően túlzsúfolt és túlterhelt korabeli intézményben ez olykor elég is volt ahhoz, hogy elmebetegnek titulálják.

VALAMI ILYESMI TÖRTÉNT EGY MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ BEVÁNDORLÓVAL IS:

A DÉL-ALFÖLDTŐL DÉL-KELET ÁZSIÁIG


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Anita
2018.10.30.Vannak helyek az ember életében, melyek azonnal „bekattannak”, rögtön otthon érzi magát és akkor már elég nehéz elszakadni. A helyzet akkor különösen érdekes, ha ez az adott hely a világ másik felén van – például Anita esetében Vietnámban. Ahová eredetileg csak 3 hónapra ment volna, most viszont már fogalma sincs, meddig marad.

„Évekkel ezelőtt álmodni sem mertem volna arról, hogy ide sodor majd a szél, aztán felgyorsultak az események. Először csak három hónapot terveztem maradni, de azóta már visszatértem, és csak a Jóég tudja meddig maradok.

Sosem voltam Európán kívül, és nagyon féltem a hosszú repüléstől. Nem is gondoltam arra, hogy egyedül leszek a világ másik felén, inkább izgatottan vártam az új élményeket.

Április végéig még egy irodában dolgoztam, aztán májusban elrepültem Hanoiba. Eredetileg három hónapot terveztem itt maradni Vietnámban, beköltöztem egy úgynevezett „Homestay”-be, ahol több házizsákos utazóval együtt vietnámi diákokat tanítottunk angolul.

A Workaway oldalon bukkantam rá a lehetőségre, és miután éveket dolgoztam a számítógépen, rettentően vágytam arra, hogy emberekkel foglalkozhassam, hogy taníthassak. Nem voltam biztos benne, hogy menni fog, de tudtam, hogy akarom és mindent megtettem azért, hogy sikerüljön.

Kezdeti kultúrsokkok


Megérkezés után azért ért egy kis kultúrsokk, de a tanárok és diákok kedvessége segítőkészsége meggyőzött arról, hogy itt kell maradjak.

Emlékszem, amikor beszálltam az autóba a reptéren és az úton bámultam kifelé az autóból. A Hanoi reptértől körülbelül fél óra autóút volt az új otthonom. Úgy éreztem, mintha egy másik bolygóra érkeztem volna.

A sok motoros az utcán nem lepett meg annyira, de az a sok rakomány, amit egy motorra fel tudnak pakolni, na az igen! Nem beszélve arról, hogy itt négyszemélyes egy motor, és néha olyan anyukát láttam, aki bal kezében a kisbabát tartotta, jobb kezével meg a gázt húzta.

Aztán ott vannak azok, akik szekrényt, másik motort, vagy tv-t szállítanak a motoron, de azok sem kispályások, akik oldalt ülnek a motoron utasként és közben mobiloznak...

ITT OLVASHATÓ

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN MEGY A HUNGA-BUNGA, DE AZ ORBÁN-KORMÁNY NEM AKAR TUDNI RÓLA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B. M.
2018.10.29.


Úgy tűnik, Orbán Viktorra és az állami vezetőkre nem vonatkoznak a törvényben rögzített összeférhetetlenségi és korrupcióellenes szabályok.

A kormány nem vezet nyilvántartást a magyar állampolgárok magánprogramjairól. Nem is lenne helyes, ha így tenne.

közölte írásbeli válaszában Dömötör Csaba a miniszterelnök megbízásából. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára ennyivel rendezte le az Orbán Viktor és állami vezetőtársainak luxusutazgatásait, továbbá azok korrupciós kockázatait taglaló kérdést.

A DK-s Vadai Ágnes még október elején fordult a meglehetősen szórakoztató

Horvátországi közpénzes (H)unga-bunga partyk?

című írásbeli kérdéssel a miniszterelnökhöz. A DK-s politikus a NER prominens képviselői által jachton és magánrepülőgépen tett luxusútjai kapcsán azt akarta megtudni a miniszterelnöktől:

Indít-e vizsgálatot az Átlátszó által feltárt összefüggések nyomán – persze nem is Orbán saját magángépes hobbiútjai, de legalább a súlyos korrupciós összefüggésekre rávilágító egyéb állami szereplők esetében.

Vadai felidézte, hogy az Átlátszó heteken át követte egy Benetti Crystal 140 típusú jacht (Lady M, 6,8 milliárd forint), valamint egy, Orbán Viktor számára is ismerős Bombardier Global 6000 típusú luxus-magánrepülőgép (OE-LEM, 17 milliárd forint) útjait, amelyek sokszor keresztezték egymást...


ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY GYŰLÖLETGENERÁTORT MŰKÖDTET

SZTÁRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2018.10.30.


Hetvenezer migráns közeledik a magyar határhoz, állítja a kormány, Pardavi Márta szerint viszont ez nem igaz, és az ilyen hatalmas szám említése csak arra jó, hogy fokozza a gyűlöletet a bevándorlók, az idegen, valamit Soros György és azon civilszervezetek ellen, amelyek segíteni akarnak a legális bevándorlókon. A Helsinki Bizottság társelnöke szerint a bosnyák-horvát határon, feltehetően kétezernyi menekült gyűlt össze.

- A magyar kormány azt állítja: hetvenezer migráns közeledik a magyar határhoz, ezért Pintér Sándor belügyminiszter el is rendelte a déli határ megerősítését. Ön tud erről a nagylétszámú hullámról?

- Igyekeztem ennek utána nézni, és igen, láttam, hogy Kovács Zoltán kormány szóvivő beszélt erről, bár lehet, hogy más politikusok is szóltak róla. Azt, hogy az információik honnan származnak, azt pontosan nem részletezték. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságánál és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnél (IOM) fellelhető adatok alapján ez a szám elképesztően eltúlzottnak tűnik. A nyugat-balkáni útvonalon tartózkodó migránsok létszáma, amiről pontos számunk nincs, becslések alapján, ismétlem a nemzetközi szervezetek adatai alapján, körülbelül a kormány által említett létszámnak nagyjából a fele lehet a Görögországban, Boszniában, Szerbiában tartózkodók száma. Tehát ez maximum 35-40 ezer embert jelent.

- Akkor miért beszélnek hetvenezerről?

- Hát igen, jó lenne tudni, hogy miért ezt a számot említi a kormány, illetve – szinte mindegy is, hogy mennyien vannak -, azt honnan veszik, hogy pont Magyarországra igyekeznének. Nézze, én azt gondolom, hogy ez pontosan ugyanaz a riogatás, amit most egyébként az amerikai elnök és egyes republikánus képviselők végeznek a közép-amerikai karaván kapcsán, csak itt nem karavánról beszélnek, és a földrajzi régió is más, de a retorika teljesen megegyezik. Vagyis a kommunikációs sémát tekintve nincs különbség...

EGY LÉPÉSSEL MEGINT KÖZELEBB A 43 MILLIÁRDOS KORCSOLYA KÖZPONT

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.10.30.


Számos, a kivitelezéshez nélkülözhetetlen munkára írt ki pályázatot a Nemzeti Sportközpontok, így a kormány egy lépéssel megint közelebb került egy olyan sportcélú beruházáshoz, ami eszementen sokba kerül.

Újabb munkák elvégzését indítja meg a Nemzeti Sportközpontok (NS) a Nemzeti Korcsolyázó Központ kapcsán. Az NS a lebonyolítói, a mérnöki, a tanácsadói, a tervellenőri és az építési műszaki ellenőri feladatok ellátására és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzésére írt ki közbeszerzési eljárást.

A nyertesnek a beruházás két üteméhez kapcsolódóan el kell végeznie – a kiírás szerint – a többi közt

- a beruházás előkészítésével kapcsolatos feladatokat,
- az engedélyezési tervek elkészítéséhez kapcsolódó munkákat,
- a költségellenőrzésekkel, elszámolásokkal kapcsolatos ügyintézést,
- a projekt időbeli ütemezésével kapcsolatos teendőket,
- vagy a kiviteli tervek elkészítéséhez kapcsolódó feladatokat.

Ezeken felül a beruházás kivitelezésével kapcsolatos műszaki ellenőri munkák és az üzembe helyezéshez kötődő feladatok is a pályázat nyertesére várnak.

A tervek szerint a Nemzeti Korcsolyázó Központ a Puskás Ferenc Stadion mögött, a Budapesti Olimpiai Központ területén épülne fel. A csarnok miatt elbontják – a többi közt – a Millenáris Velodrom pályát és a Kisstadiont.

Ezzel a kormány egy újabb sportközpontú beruházása gyorsulhat fel. Tavaly év végén már tudható volt, miként is nézne ki a Nemzeti Korcsolyázó Központ. Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, valamint a bíráló bizottság vezetője akkor hirdette ki, hogy a BORD Építész Stúdió nyerte az épületre kiírt nemzetközi tervpályázatot. 

Az összeg pedig, amibe kerül a csarnok, egyáltalán nem aprópénz, hiszen az akkori értékbecslésben 43 milliárd forintot jelöltek meg...

LÁNCZI REKTOR ESETE A CEU-VAL, A POLCCAL ÉS A LEKVÁRRAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.10.29.


Lánczi András egy szellemes aforizmával magyarázta meg, miért kell nekiesni a CEU-nak és az MTA-nak.

A tudás hatalom - mondta Kierkegaard. Valójában nem ezt mondta, hanem azt, hogy - Jesper, adj még féldecit a vadabbikból!- de világért sem korlátoznám a rektor urat episztemológiai kalandozásaiban. A tudás hatalom, a CEU és az MTA az intézményesített tudást képviseli, tehát neki kell esni, mint tót az anyjának - vagy, ahogy Kierkegaard mondta volt, mint norvég a gárdakapitány feleségének. A vekkerórák gyártását is ezért kell a nemesfém-forgalmazási törvény hatálya alá rendelni.

Igényes okfejtése közben a rektor úr elpanaszolta azt is, hogy micsoda gyalázat, hogy az egyetemi tanársághoz nagyon tanácsos az MTA doktorának lenni, miközben amúgy Lánczi András egyetemi tanár és nem az MTA doktora. Vannak, akik ilyenkor felvetik, hogy a probléma inkább az, hogy ideológiai seggnyalásra sajnos nem lehet nagydoktorti kapni, de tőlük elhatárolódom. Tudom, vannak még rosszabbak is, akik egy frusztrált pöcsnek tartják Lánczi urat, aki úgy érzi, hogy végre eljött a hozzá hasonló tehetségtelen komcsik ideje. Persze nem itt, a Szent Vincentről, az Illiberális Jótevők védőszentjéről elnevezett blogban.

Lánczi rektor úr azt is elmondja, hogy ő ugyan nem fog ezekkel a libsikkel vitatkozni, akik még a természetjogot sem értik, ő bezzeg annyira érti, hogy szinte már helikopter...

SAJTOS, PIRÍTOTT EGÉR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.10.30.


– Jájj, megpusztulok, evisz a devla. – így vernyogott Rezső, a részeges macska, ahogyan ült a szakadt foteljában a ház előtt, mert ugyan lomtalanítás nem volt, de a szemetet sem vitték el már napok óta – Evisz a devla, tüzel a gyomrom, lüktet a szívem, szomjan halok. – így nem állt be a szája, de Matild, az asszonya végtelen türelemmel és bölcsességgel csak annyit mondott neki.

– Nem kellett volna annyi kumiszt inni. – mire Rezső, az ura fölhorgadt, csak úgy rezgett a bajsza és ágaskodott az összes szőre is neki, hogy valami tekintélye legyen otthon, de olyanja már régóta nem volt egyáltalán.

– Kumiszt? Kumiszt? – harsogott és felejtette el egyszerre, hogy éppen halni készül – Nincsen nekünk ahhoz kancánk, egy kicsit fröccsöztünk a cimborákkal, már azt se lehet? – így ment át támadásba Rezső, de Matildot nem kellett félteni egyáltalán, a homlessz élet megedzette, meg az urát is ismerte, mint a mancsát, csak odaszúrt neki.

– Ott vernyogtatok a szemközti tetőn, fölvertétek az egész utcát. Melyik ribancnak ordítoztatok, a Micinek, mi? Egész nap itt tekeri a valagát, nem szégyelled magad a te korodban? – ez mélyütés volt, de Rezsőt nem olyan fából faragták, hogy csöndben maradjon.

– Mit az én koromban, azt se tudjuk, hány éves vagyok. – így akart védekezni Rezső, de ezt elcseszte.

– Hát ez az. – csapta le a magas labdát Matild, és látványosan zörgött a lukas fazokakkal.

Rezső belátta, hogy vesztésre áll, elkezdett hát megint óbégatni, istenhez sóhajtozott, sajnáltatta magát, nyögött és suttogva mondta.

– Ha csak egy kis pirított egér lenne. – de ezt nem kellett volna, Matildban elpattant egy húr, és macska-életének összes keserve egy óriási és főleg hangos monológban szakadt ki belőle:...

AKI INTERNETEZIK, AZ FEJLŐDNI IS AKAR

IT CAFÉ
Szerző: IT café
2018.10.29.


Bár a digitális kompetenciák terén a felnőtt magyar internetezőknek van hová fejlődniük, viszont háromnegyedük számára kimondottan fontos a digitális képességeinek folyamatos fejlesztése.Digitális jártasság: van hova fejlődnünk, de törekszünk is a változtatásra


Az Európai Bizottság 2018-as DESI (Digital Economy and Society Index) jelentése szerint (melyet szorosan kiegészít egy másik frissen megjelent jelentés is, mely az EU-s országok állapotát globális szinten veti össze a világ többi részével) Magyarország rendszeres internethasználat és digitális képességek terén elmarad az EU átlagától (bár szinte minden területen a középmezőny felső részében tartózkodunk - a szerk.).

Az adatok alapján 2017-ben a magyar lakosság 76 százaléka használta rendszeresen (hetente legalább egyszer) az internetet (az EU28 átlaga 81 százalék). Digitális kompetencia szempontjából a magyar lakosság 26 százaléka átlagon felüli, 24 százaléka átlagos, 27 százaléka pedig alacsony digitális kompetenciával rendelkezik. 23 százalék azok aránya, akik egyáltalán nem rendelkeznek digitális képességekkel.

De mi a helyzet a rendszeres internetezők körében? Ők vajon mennyire használják tudatosan és magabiztosan a netet és a digitális eszközöket?

Az eNET 2018 októberében végzett online kutatása második alkalommal vizsgálta a felnőtt magyar internetezők digitális képességeit. A kutatás során (a korábbi, 2015. júniusi kutatással megegyezően) a netezők hat-hat kulcstevékenység közül választhatták ki, hogy melyeket végezték már valaha eszköztől függetlenül az interneten; asztali számítógépen vagy laptopon; illetve okostelefonon vagy tableten. Az 1-2 megjelölt tevékenység alacsony, a 3-4 közepes, az 5-6 tevékenység pedig magas digitális kompetenciának felel meg. Minél több tevékenységet jelölt meg tehát valaki, annál inkább tekinthető hozzáértő felhasználónak. Internetezés terén a netezőknek 2015-höz hasonlóan továbbra sincs okuk szégyenkezni: jelenleg 41 százalékuk kompetenciaszintje tekinthető magasnak, szintén 41 százalékuké közepesnek, és csupán 18 százalékuké alacsony szintűnek...

ITT OLVASHATÓ

LÁTSZÓLAG ÖSSZEUGROTTAK A MAGYAROK ÉS AZ OROSZOK A SZKRIPAL-MÉRGEZÉS MIATT. A HÁTTÉRBE AZONBAN VALAMI MÁS TÖRTÉNT

DIREKT36
Szerző: PANYI SZABOLCS
2018.10.29.


Orbán Viktor kormánya látványosan szoros kapcsolatot épített ki a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországgal az elmúlt években, így meglepően keménynek tűnhetett az úgynevezett Szkripal-ügyre adott válasza.

Idén tavasszal Magyarország számos nyugati államhoz hasonlóan úgy döntött, hogy a Nagy-Britanniában élő egykori orosz kém, Szergej Szkripal megmérgezését követően szolidaritást vállal az Egyesült Királysággal, és kiutasít egy orosz diplomatát. Ez nemcsak a jó viszony miatt volt feltűnő, hanem azért is, mert volt több olyan európai uniós tagállam, amely nem utasított ki senkit. Ráadásul orosz diplomata hivatalos kitiltására 2010 óta, az Orbán-kormányok alatt még nem volt példa Magyarországon.

A Direkt36 nyomozása azonban kiderítette, hogy a Szkripal-ügyre adott magyar választ valójában szándékosan úgy vezényelték le, hogy az a két ország különleges kapcsolatát ne veszélyeztesse. Dokumentumok, valamint az ügyben folytatott háttérbeszélgetéseink azt mutatják, hogy mindkét ország nagyon is odafigyelt rá, hogy ne okozzon a másiknak valódi kárt, miközben a felszínen formálisan kölcsönösen elítélték egymást.

Egy, a Direkt36 által megszerzett diplomáciai jelentés szerint például az orosz külügyminisztérium biztosította a moszkvai magyar nagykövetet, hogy a magyar-orosz kapcsolatok nem fognak megromlani attól, hogy Magyarország kitiltott egy orosz diplomatát.

Több diplomáciai forrásból is úgy értesültünk, Magyarország egy olyan, a budapesti orosz nagykövetségen diplomatafedésben dolgozó GRU-st (katonai hírszerzőt) tiltott ki, akinek a kiküldetése legfeljebb pár hónapon belül amúgy is lejárt volna. Moszkva pedig cserébe egy olyan, nem kifejezetten fontos pozíciót betöltő magyar külgazdasági attasé hazaküldése mellett döntött, aki valójában már régóta ott akarta hagyni Oroszországot, és egy nyugati országba szeretett volna külszolgálatra menni. Végül az orosz válaszintézkedésnek köszönhetően épp ez történt, a kitiltott magyar diplomata kívánsága valóra vált...

CZEGLÉDY CSABA VISSZATÁMAD: MEGVÁDOLTA AZ ÜGYÉSZT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.10.30.


Küszöbön áll a vádemelés Czeglédy Csaba ellen, ő viszont pótmagánvádat terjesztett elő az ügyében eljáró csoportvezető ügyész, Szanka Ferenc ellen. Az előzetes letartóztatásban lévő baloldali politikus hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészt, amiért szerinte fontos bizonyítékok elhallgatásával érte el, hogy börtönben tartsák.

Pótmagánvádat terjesztett elő Czeglédy Csaba hivatali visszaélés bűntette miatt Szanka Ferenc ellen, aki csoportvezető ügyészként vesz részt az ellene többek közt költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárásban – derül ki a birtokunkba került vádindítványból. Ennek lényege, hogy az előzetesben ülő Czeglédy szerint Szanka szándékosan, tények elferdítésével, illetve elhallgatásával érte el, hogy szeptember elején még három hónapra meghosszabbítsák az előzetes letartóztatását, így a mai napig börtönben van.

A Csongrád Megyei Főügyészség még augusztus végén tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnak arra, hogy az előzetes letartóztatását hosszabbítsa meg. Az indítványt Szanka jegyezte, majd a bíróság szeptember 3-i ülésén is fenntartotta ezt, amellett érvelve, hogy a baloldali politikusnak rács mögött kell maradnia.

„Arra hivatkozott, hogy arra utaló jelek vannak, hogy védencem megpróbálja meghiúsítani a nyomozás sikerét. Ezt egy olyan tanúnak az elmondására alapozta, aki szintén gyanúsított az alapügyben, és furcsán ’váratlanul’ kezdett terhelő dolgokat állítani. Így többek közt azt állította, hogy Ceglédy Csaba utasítására az egyik szombathelyi cégénél tartott házkutatást lényegében meghiúsították, nem mutattak meg mindent a nyomozóknak” – magyarázta Hankó Faragó Miklós...

ISMÉT TERÍTÉKEN A VASÁRNAPI BOLTZÁR


444
Szerző: BOTOS TAMÁS
2018.10.30.


A Magyar Idők arról számolt be keddi számában, hogy Palkovics László tárgyalóasztalhoz ül a vasárnapi boltzár visszaállításáért lobbizó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezettel. Az érdekvédelmi képviselet még szeptember elején kereste meg az ötletével Orbán Viktort, aki az illetés Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz továbbította az ügyet. A lap hozzátette: bár korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, hogy

aktualitás híján a boltzár ügyében nem terveznek jogszabály-módosítást, az az a vasárnapi tilalom ismételt bevezetését,

két tárca képviselője leül a szakszervezettel. Az innovációs minisztérium és a pénzügyminisztérium illetékese a Magyar Idők szerint a napokban fogadja a KDFSZ elnökét. Bubenkó Csaba " örvendetesnek tartja, hogy a kormány meghallotta több százezer kereskedelmi munkavállaló igényét a foglalkoztatáspolitikai kihívások kezelésére."

"Hosszú ideje nem történik a lakosság napi fogyasztását ellátó kiskereskedelem szabályozásában semmi olyan, ami a cégeknek kiszolgáltatott munkavállalók mindennapjai, a családdal töltött pihenőidejük tervezése, életvitelük szempontjából vonzerőt jelentene az üres állások feltöltéséhez. Az aktuális kérdések konszenzusos megtárgyalására hivatott Kereskedelmi Ágazati Párbeszéd Bizottság évek óta nem ülésezett, nem tett semmit a megoldás érdekében, mert működése posztkommunista hangulatot idéz,"

mondta a szakszervezeti vezető.

VESZÉLYES SPIRÁLBAN A MAGYAR-AMERIKAI KAPCSOLATOK

NÉPSZAVA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.10.30.


Orbán Viktort kormányfőt ismerve csoda lenne, ha megnyugtatóan rendeződne a Közép-Európai Egyetem (CEU) ügye az intézmény keddi bejelentése után. Bár információink szerint a CEU kuratóriumában már többen azt sürgették, hogy az egyetem demonstratívan jelentse be, kivonul Magyarországról, Michael Ignatieff rektornak végül sikerült lecsillapítania a kedélyeket. 

Így „csak” azt közölték: ha december 1.-ig nincs megállapodás a magyar kormány és New York Állam között, akkor az új évfolyamok már Bécsben indulnak. Érdekes módon, a sajtótájékoztató előtt készült magyar-angol nyelvű sajtóközleményben szó sincs arról, hogy a CEU december 1.-ig még meggondolhatja magát, ha megszületik a megegyezés a kormánnyal. A közleményben tényként írnak a bécsi indulásról.

A sajtótájékoztató után az amerikai követség kiadott egy közleményt, amiben továbbra is prioritásnak nevezik azt, hogy a CEU maradjon Budapesten, de már úgy fogalmaznak: egy kis esélyt látnak még a megoldásra. Ha az egyetem végül – akár részlegesen – elköltözik, az magának David B. Cornstein amerikai nagykövetnek is komoly személyes kudarc lehet, hiszen a diplomata még az elmúlt hetekben is többször nyilvánosan is optimizmusának adott hangot a CEU-val kapcsolatban. Legutóbb például azt mondta, „kérni fognak majd valamit” a magyar kormánytól az intézmény érdekében. 

Az egyetem ügye ráadásul csak egy tünete a magyar-amerikai kapcsolatok leépülésének. Az Egyesült Államoknak ugyanis négy konkrét ügy lenne fontos jelenleg Magyarországgal kapcsolatban – ezek olyannyira nem titkosak, hogy az amerikai diplomaták nyilvánosan is megfogalmazták őket. Az első a magyar energiabeszerzések „diverzifikálása” – Washington élénken lobbizik azért, hogy a Románia Fekete-tengeri gázmezőin amerikai cégek által kitermelt gázból vásároljunk be. A második a CEU ügye, a harmadik a magyar-ukrán kapcsolatok rendezése, végül negyedik a katonai együttműködés erősítése, amelynek keretében az Egyesült Államok hajlandó 55 millió dollárt adni a kecskeméti katonai légibázis fejlesztésére...

LÁTÁSHIÁNYBÓL ADÓDÓ KÉNYELEM

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.10.29.


Hallgassa meg

Vakok beszéltek a Konkrétban a szemre nem, de az egyéb érzékekre annál inkább ható színházukról, és az állapotukkal kapcsolatos, a látók számára talán meglepő fogalmakról.
Több tízezer vak és a több százezer látássérült embertársunkkal éljük közösen mindennapjainkat, mégis kevéssé ismerjük sorsukat, életüket, érzéseiket, beszélgetéseiket. A Konkrétban egy vak pár, Máj Krisztina és Pál Zsolt mondták el nem csak azt, mit gondolnak a vakok helyzetéről, mindennapi gondjaikról, hanem azt is, milyen különleges, művészi élményt adó és érzékenyítő projektet visznek.

Vakrepülés nevű színtársulatuk teljes sötétben játszik, és az előadás alatt azt, ami a szereplőkkel történik, köztük egy vak lánnyal, a közönség is közvetlenül átélheti. Ha a színészek szerepük szerint üdítőt isznak, akkor a szőnyegeken és ülőpárnákon figyelő publikum tagjai is szívószálat és italos dobozt kapnak a kezükbe, de a tengerrel való találkozást is átélhetik – fény nélkül.

Máj Krisztina és Pál Zsolt a színtársulat mellett rádiót üzemeltet, könyveket digitalizál, és nem utolsó sorban tanít. A műsorban azt is elmondták, miért nem olcsó mulatság vaknak lenni és mi az, hogy látáshiányból adódó kényelem.

A riporter Böcskei Balázzsal folytatott beszélgetésbe bekapcsolódott Horváth Nikoletta, a VakVagány- Élet vakon, néha vakvágányon nevű blog szerzője és Kiss Viktor politológus is.

A Konkrét október 29-ei, hétfői adásának hangfelvételét a műsor elején kattinthatja!

A RENDSZERVÁLTÁS NEM ÉRTE EL A MÉLYVILÁGOT - CSIZMADIA ERVIN: A RENDSZERVÁLTÓ NEMZEDÉKEN MÁR NEM LEHET SEGÍTENI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.10.30.


Sokkal kevesebb dolog változott a rendszerváltás óta ahhoz képest, amiben valaha reménykedtünk, így például újra van domináns kormánypártunk, erős vezetőnk, szinte leválthatatlan kormányzatunk – nyilatkozza a 168 Órának Csizmadia Ervin. A politológus szerint a politikatudomány „jelentörténetei” nem kis részben a megkerülhetetlen történelmi múlt leágazásai. A magyar politika (ahogy a gazdaság is) hatásoknak erősen kitett rendszer, az Orbán-kormány sem olyan független, amilyennek látni és láttatni szeretné magát.

Valamit tisztázni kellene, mielőtt bármit is kérdeznék. Amikor a munkásságában korszakhatárt jelentő, A magyar politikai fejlődés logikája című, tavaly megjelent könyvét írta, tudta, hogy a jelenlegi állás szerint Magyarország sikertelen ország?

– Minden azon múlik, mi az a szemléletmód, amit választunk. Lehetséges olyan megközelítés, amely az elmúlt harminc évből kiindítva vizsgál mindent. Kérdés, hogy a célok megvalósultak-e. Ez a megközelítés a jelencentrikus szemlélet. Létezhet más változat is. Ha nagyobb távlatból vizsgáljuk, ami Magyarországon a rendszerváltás óta történik, korántsem logikátlan. Én ez utóbbit vallom. Ha csak a fejlett országokat nézzük – például Franciaországot, mely az ötödik köztársaságot nyúzza –, látjuk, mennyit kínlódtak 1789 óta a saját rendszerváltásaikkal.

Már az is kérdés, Magyarország miként tagolódott be – most ne is vizsgáljuk a Nyugatot – a kelet-közép-európai, posztszovjet közegbe.

– Annak idején azt mondtuk, hogy a posztszovjet országok hasonló pályát futnak majd be. Hogy nem lesz jelentős különbség. Eltelt több mint harminc év, és azt tudjuk mondani, hogy a mai magyar politikai belvilág egyedinek mondható. Ilyen másutt nincs. Nem helyezhető ugyanoda a posztszocialista országok skáláján sem, mint a szlovákok vagy mondjuk a szlovének.

Azt írja: „Pályafutásom kezdetétől a történeti politikatudomány híve voltam”. 1986-ban döntött úgy, hogy megírja az akkori demokratikus ellenzék, gyakorlatilag a későbbi SZDSZ történetét.

– Azt hiszem, ők is úgy gondolták, jól jön nekik. Végül 1995-ben jelent meg, a választások után. A velük sok tekintetben párhuzamos úton haladó lengyel ellenzékről már a nyolcvanas években megjelent egy nagyobb munka.

Jelenlegi könyvéből kiindulva úgy tűnik, az utóbbi évtizedek legérdekesebb folyamata a Fidesz „hosszú vándorútja”, ami bizonyos értelemben még tart. A jelenlegi állapot prognosztizálható volt a kilencvenes évek folyamataiból, vagy önt is meglepetésként érte?

– Utólag hajlamos azt gondolni az ember, megdöbbentő az összefüggés a szabad demokraták hanyatlása és a Fidesz emelkedése között. Amellett, hogy érdekel a Fidesz felemelkedése, az is érdekes, miért tűnt el a rendszerváltás döntő ereje, az SZDSZ. Ahhoz, hogy erről mondhassunk valamit, meg kell fejtenünk azt is, miért volt a rendszerváltás döntő tényezője a Szabad Demokraták Szövetsége. Az a tény tette az SZDSZ-t erős párttá, ami aztán a hanyatlását okozta? Amilyen erős volt 1990-ben az SZDSZ ideológiai mondanivalója és hálózatépítő képessége, olyan fokozatosan tűnt el később. Gondoljuk meg, a nyolcvanas években pár száz emberről lehetett szó, akik képesek voltak arra, hogy a magyar rendszerváltás jellegét meghatározzák...


A KÁROLYI-KORMÁNY ÉS A MÁSODIK MAGYAR HONFOGLALÁS

MÉRCE
Szerző: ORBÁN ATTILA
2018.10.29.Az 1918-ban az őszirózsás forradalom nyomására hatalomra jutott Károlyi-kormány egyik legfontosabb programja a földkérdés volt. Miért volt ennyire életbevágó ez a kérdés és miért maradt megoldatlan a kormány törekvéseinek dacára?

A 20. század eleji magyar társadalom paraszti rétegének aránya a századfordulót követően a társadalom több mint kétharmadát adta. Az agrárszerkezetet alapvetően még mindig feudális vonások jellemezték. A nagybirtokosok kezében volt a földterület mintegy 40 százaléka, és ebből adódóan a parasztságon belül 1910-ben meglehetősen magas részarányt (40 százalékot) képviseltek a föld nélküli mezőgazdasági munkások és cselédek. Mezőgazdaságból élők aránya ugyan lassacskán csökkent (1860-as években elérte a 75 százalékot), ez 1910-es évekre 60-63 százalékra lecsökkent.

A századforduló első évtizedeiben a társadalomban egyfajta átalakulás ment végbe, új társadalmi osztályok jöttek létre. Elég csak a felszabadult jobbágyságra, a modern, ipari munkásságra vagy a részben a közigazgatás bonyolultabbá válásával fokozatosan növekvő szellemi foglalkozásúak rétegére gondoln. Az új társadalmi osztályok a még mindig meglévő feudális, rendies társadalmi rendszerrel alkottak egyveleget. Ezt napjainkban számos társadalomtörténész (Erdei Ferenc után) kettős társadalmi rendszernek nevezi. „Nem általánosan és egészében polgári társadalom […], hanem kapitalizálódással együtt fejlődött polgári társadalomnak és a kapitalista fejlődésben is fennmaradt rendiségbeli társadalomszerkezetnek az együttese.”

A társadalmi rendszer piramisának csúcsán a nagybirtokosság és a nagypolgárság ált.


A földterület 40 százaléka annak a körülbelül kétezer nagybirtokos család kezében összpontosult, akik birtokainak aránya többet tett ki ezer holdnál.

A piramis legalsó szintjén a mezőgazdasági napszámosok, cselédek valamint a segédmunkások és egyéb szakképzelten munkaerő állt. A teljesen vagyontalan emberek nagy része szélsőséges nyomorban és létbizonytalanságban élt. A helyzetükből adódóan (19. század második felétől kezdődően) a parasztmozgalmakat, gazdaköröket, szövetségeket hoztak létre (pl.: Országos Magyar Gazdasági Egylet, Magyar Gazdaszövetség), de parasztpártok vagy a parasztság követeléseit programjába emelő pártok is létrejöttek (Magyarországi Független Szocialista Parasztpárt, Országos Függetlenségi és 48-as Gazdapárt), a különböző érdekek mentén.

A parasztság képviselői alacsony adókat, földreformot és a – földnélküliek számára – kedvező munkaalkalmat követeltek. Eközben a liberális polgári középrétegek szélesebb szabadságjogokat, a szervezett munkások pedig elsősorban a kor meghatározó politikusa és többszöri miniszterelnöke, Tisza István által a végsőkig ellenzett szavazójogot szerettek volna. Megalakultak a nők egyenlőségéért küzdő feminista szervezetek is. Az 1913. XIV. tc. ugyan kis mértékben növelte, 8–9%-ra a választójogosultak arányát. A férfi ipari munkásság egy része választójogot kapott, de a törvény továbbra is a munkások kizárását irányzó műveltségi cenzust alkalmazott, a nőket pedig teljesen kizárták a szavazásból.A szavazás titkossága ráadásul továbbra is csak a városok egy részében tudott érvényesülni, ami tovább szűkítette a hatalom nélküliek érdekérvényesítési lehetőségeit.

Az I. világháború ezeket az ellentéteket csak még jobban kiélezte, felerősítette.
A háború elmélyítette a szociális különbségeket, hiszen a háborúban közvetlenül részt nem vevő vagyonosok továbbra is gondtalanul élhettek, sőt a háborúba beszállítók vagyona még tovább gyarapodhatott, miközben a bérből élő munkások fizetése elértéktelenedett
...

ORBÁN A NEM LÉTEZŐ HÁBORÚRA HIVATKOZVA MENTI FEL MAGÁT AZ EMBERI JOGI EGYEZMÉNYEK ALKALMAZÁSA ALÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.30.- Merkel már messze nem Európa erős embere és még az is elképzelhető, hogy a menekültügyben kénytelen lesz meghátrálni a kelet-európai nyomulással szemben 

- Ha valaki, akkor Orbán Viktor igazán sokat tett Európa megosztásáért

- Heisler András szerint ha valahol netán felüti a fejét a gyűlölet, pl, a bevándorlókkal szemben, akkor az onnantól kezdve irányulhat bárki ellen

New York Times

Hogy a német kancellár bejelentette közelgő távozását, az azt jelzi, hogy Németország sem tud kimaradni azokból a folyamatokból, amelyek egész Európában átrendezték a politikát, ideértve a politikai középen keletkezett krátert, a populisták felemelkedését, a migrációs válság visszacsapását, és az új politikai törésvonal kialakulását a liberális, EU-barát értékek hívei, illetve a nacionalista pólus között. A találgatások Merkel jövőjét illetően hónapok óta napirenden voltak, most mégis sokként érkezett a döntés. Aláhúzza, hogy újabban törékeny a politika Berlinben, illetve nagy a bizonytalanság az ügyben, mi lesz a földrésszel a kormányfő nélkül. Egy éve, az országos választás óta lehetett látni, hogy fokozatosan elillan a hatalma. Mostani nyilatkozata pedig helyenként úgy hangzott, mint egy búcsúbeszéd.

Hogy lelép a színről, az új fejezetet hozhat a németek, de a kontinens számára is. Németország instabilabbá válhat, amely kevésbé képes irányítani Európát, éppen akkor, amikor arra igen nagy szükség volna egy sor kérdésben. Ám sokan gondolják, hogy Merkel nem tud maradni az általa megjelölt határidőig, sőt, akár már jövőre új választásokat írhatnak ki. Pedig idáig kulcsszerepet töltött be, hiszen a konzervativizmus általa képviselt liberális változata bástyaként szolgált a többi közt a magyar és a lengyel jobboldali vezetők nacionalista nyomásával szemben. És ő volt az is, aki a leghatározottabban szembeszállt Trumppal a liberális rend védelmében. Hogy ki lesz az CDU új vezetője, az meghatározza a párt irányvonalát az olyan megosztó témákban, mint a migráció és a földrész további sorsa. De erősen valószínű, hogy a német belpolitika mindenképpen széttöredezik.

FT


Hogy Merkel alig egy hónap múlva másnak adja át a CDU irányítását, az megnehezíti az európai döntéshozatalt. És az is látszik, hogy hatalma gyengül az EU-ban. Hiszen idáig ő volt a hangadó, ám a 3 évvel ezelőtti menekültválság és a tavalyi gyenge választási szereplés kihatott a kancellár uniós pozíciójára. Mostanában többször is ő kérte a többieket, hogy segítsenek megoldani a hazai gondjait. Ezzel együtt befolyása továbbra is jelentős, még most, pályafutása alkonyán is. Azaz még mindig döntő módon bele tud szólna a Brexitbe, az euróövezet átalakításába, és hogy kik legyenek a kulcsposztok következő gazdái Brüsszelben. Viszont, hogy odahaza bajba került, az gátolja, hogy eleget tegyen a Macronnak tett ígéreteinek a kontinens jövője ügyében. Párizs aggódik, hogy az utód részéről még kevesebb támogatásra számíthat. Más kormányok, viszont, így a populista, erősen migránsellenes magyar és olasz vezetés örül, hogy Merkel trónja inog. És ha másvalaki kerül a német kereszténydemokraták élére, annak valószínűleg eltérő lesz az elképzelése Európáról.

Süddeutsche Zeitung

Hogy Merkel odahaza meggyengült, az kihat Európára is, és nem csupán a menekültkérdés kapcsán. Nem valószínű, hogy a kancellár ilyen helyzetben megszavazná az euróövezet vitatott reformját. De a legnagyobb ellentétek a migráció ügyében vannak, és a német vezetőre nehézségek várnak, ha ki akar tartani a gyakorlatias, de liberális bevándorlási politika mellett. Azaz hogy rendezzék a helyzetet és tegyék lehetővé a legális migrációt. Véleménye szögesen ütközik Orbán Viktor álláspontjával, aki szerint minden határt le kell zárni. Ám lehet, hogy a kancellár kénytelen lesz engedményeket tenni Kelet-Európának. Az osztrák miniszterelnök pl. a kvótán túl a szolidaritás más formáit is el tudja képzelni. Merkel ezt azért utasítja el, mert úgy gondolja, hogy nem szabad magukra hagyni a déli államokat.

A vita gátolja a menedékpolitika módosítását, és Merkel helyzetétől függetlenül nem rajzolódik ki semmiféle megoldás, mert Orbán és Salvini az európai választási kampányban olyan képet akar festeni, mintha az EU tehetetlen volna az ügyben.