2018. szeptember 18., kedd

NAPI ELMEBAJ

SÚLYOS SZAVAK BLOG
Szerző: Paduc
2018.09.18.A vezér elméje lassan meglágyul. Ez nem lenne baj, ha nem egy egész ország, egy egész nemzet, egy egész társadalom inná meg ennek a levét. A hazugságokon már nem csodálkozunk, hiszen az a nemzeti szégyen kormányának büszkén forgatott fegyverei tartozik évtizedek óta. De azt nem fogadjuk el, amikor a szellemi és lelki kútmérgezés már olyan fokra hág, ami rettenetes kárt okoz a magyar nemzetnek...

MEGLEPŐ, DE ORBÁN DEMOKRÁCIÁBAN ÉRZI JÓL MAGÁT

HVG ONLINE
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.09.18.


Orbán Viktor nem akar minden magyar atyja lenni, nem akar népvezér lenni. Ebből a szempontból nem olyan, mint Putyin. Ő a megosztó, aki a legszervezettebb kisebbség vezetője. Aki nem diktátor, neki kell a választók visszajelzése. Neves amerikai lapban jelent meg magyar kutatók tanulmánya:...


NINCS ÚJ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.09.18.


Olvastam valamit, eszembe jutott valami más. Idézek egy részt (Molnár Bálint - Akárki van kormányon...):

A csávó tényleg kinyír mindent és mindenkit, aki az útjában áll, tényleg beköltözik a Várba és nem csak materiálisan, de erkölcsileg is kiforgatja mindenéből ezt az országot. Leginkább a méltóságából.

2016. januárjában írtam erről a kérdésről valamit, gondoltam, megkeresem, ahhoz képest változott-e valami.

Próbálok meghatározni egy fogalmat. Nem akar sikerülni. Úgy vagyok vele, mint a szépséggel, arról Kant azt mondta, szép az, ami érdek nélkül tetszik. Igaz. Csak nem erről van szó. Minden idők egyik legkiválóbb tanárának harmadik gimnáziumban mondtam, hogy szerintem nem jó Kant meghatározása, Bánhegyi tanár úr erre azt mondta, szerinte sem, találjunk ki együtt valami jobbat. Soha nem fogom megtudni, gúnyolódott-e vagy komolyan mondta, mindenesetre maradtunk az eredetinél, egyikünk sem talált ki használhatót. Ma már bizonyosan tudom, hogy nekem volt igazam, dehát nem könnyű Kantnál jobbnak lenni, egyelőre maradok az érdek nélkülinél.
Az most sokkal élénkebben foglalkoztat, hogy leírjak valami használhatót arról, mit jelent a méltóság. Tudjuk, persze, mindannyiunknak van valami fogalma róla, de sehol nem találtam olyat, ami egyetlen mondatba tudná foglalni, mi a méltóság úgy, hogy semmi kétségünk ne legyen, egyazon fogalomról beszélünk.
Azért szeretném ezt a definíciót, mert a múltkor felületes voltam és elhamarkodottan ígértem valamit, amit nem tartottam be.
Azt kérem szépen, tessék szíves lenni elolvasni a Jóreggelt Európa január 3-i bejegyzését. Igen, akkor is, ha már tetszett olvasni, arról lesz szó, itt van ezen az oldalon:...

TGM: EZT MÁR NEM!

HVG ONLINE / KULT
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.09.18.


Fölszólítjuk a kulturális (meg egyéb) állami intézmények munkatársait: tanúsítsanak polgári engedetlenséget, amelyet utólag igazolni fog az alkotmányos helyzet visszaállítása.

„Az összes állami fenntartású kulturális intézmény mától csak akkor tarthat bármilyen »sajtónyilvános« eseményt, akkor nyilatkozhatnak munkatársai, ha negyvennyolc órával korábban engedélyeztetik az Emberi Erőforrások Minisztériumával” – írja a hvg.hu.

„Sem sajtótájékoztatót, sem interjút, de még közleményt sem adhat ki az Operaház, a Nemzeti Múzeum, a Müpa, illetve az Emmi alá tartozó bármelyik intézmény, ameddig jóvá nem hagyta a minisztérium. [...] Nemcsak a nyilatkozó személyét, beosztását és a médium nevét kell beírni előregyártott táblázatba, hanem az interjú témáját, és a nyilatkozat »fő üzenetét is«. A minisztérium azt is megmondja a magyar kultúra csúcsintézményeinek, hogy »egész mondatban« írják le, miről fogják tájékoztatni a közvéleményt.”

Ez a törvényes magyar kormány egyik minisztériumának az utasítása.

Az utasítás alkotmányellenes, sérti a szóban forgó intézmények és köztisztviselők szólásszabadságát, akik kétségtelenül nem árulhatják el a hivatali és az államtitkot, de ezen túl megbízóiknak – a magyar népnek – nyíltan elmondhatják a véleményüket a munkájukról és bármi másról. Nyilván nem nagyon nevezhetik begyöpösödött idiótának a fölötteseiket, és nemigen mondhatják, hogy aki ezt a kormányt támogatja, elvesztette a józan eszét: ez talán fegyelmi vétség lenne, de ha emiatt elbocsátanák valamelyiküket, azért még ezt a tárgyszerű nyilatkozatot is megvédhetnék a munkaügyi bíróság előtt.

Az abszolút monarchiák bukása óta a kormányzás és a közigazgatás alapelve a nyilvánosság – enélkül egyébként a felelős (a parlamentnek, vagyis közvetve a népnek felelős) kormány se lehetséges –, ami azt jelenti, hogy az adófizetők által eltartott állami intézmények nem működhetnek titokban, hanem csak a honpolgárok szeme láttára. Az intézmények vezetői, képviselői, alkalmazottai az állami fölsőbbség által – hiszen szólás- és sajtószabadságot ír elő az alkotmány és számtalan, hazánkban ratifikált és becikkelyezett nemzetközi egyezségokmány – nem ellenőrzött sajtóban szabadon vitathatják szakterületük problémáit, közzétehetik a releváns információkat, és más tekintetben is arról beszélhetnek, amiről akarnak, jelezve persze, hogy hol válik el magánvéleményük az intézményük hivatalos álláspontjától. Ahhoz a minisztériumnak semmi köze, hogy a munkájukat szorgosan végző, kötelességtudó állami alkalmazottak miféle sajtónak nyilatkoznak.

Addig is, ameddig a független magyar bíróság meg nem semmisíti ezt a gyalázatos és ostoba utasítást, fölszólítjuk a kulturális (meg egyéb) állami intézmények munkatársait, hogy ne vegyék tekintetbe. Tanúsítsanak polgári engedetlenséget, amelyet utólag igazolni fog az alkotmányos helyzet visszaállítása.

Tehát – teszem azt – nyugodtan mondják el, hogy a kulturális kormányzat vagy a külügy hány magyar írótól (és kiktől) vonta meg menet közben a kilátásba helyezett anyagi támogatást, amely nélkül nem vehetnek részt az egyik legfontosabb nemzetközi könyvvásáron – bár ott már számítottak rájuk külföldi olvasóik –, mert a hivatal ráébredt: ezek a jeles szerzők nem a jobboldali magyar kormányzat föltétlen támogatói. Ezt a döntést a lelkiismeretes köztisztviselő bizonyára nem tudja megmásítani, de nyugodtan a közvélemény tudomására hozhatja, hogy mi folyik a kultúraigazgatásban. („Hírünk a világban” rovat.) Ehhöz joga van, sőt: ez a kötelessége.

De ez csak esetleges példa.

A lényeg ez: a jogtalanságot nem kell és nem szabad eltűrni. Ráadásul: az érintett kulturális intézmények (elvben) maguk is szabadok és önkormányzók, tevékenységük teremti meg a szabadság egyik legfontosabb közegét. A róluk szóló információ és vita teljes szabadsága közérdek, s aki korlátozni akarja, nem méltó arra, hogy fontos állami tisztséget töltsön be, és illenék őt haladéktalanul elmozdítani – hiszen tudomásunk szerint az alkotmánysértés nem bocsánatos vétek.

MI IS EURÓPA? HOMOSZEXUÁLISOK, SZENTEK, NACIONALISTÁK ÉS SENKIHÁZIAK KÖZÖS TERMÉKE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.09.18.


Leszboszi Szapphó, (régies átírással) Harmodius és Aristogiton (az athéni demokrácia tkp. megalapítói), Szókratész, Platón, Nagy Sándor, Vergilius, Hadriánus, Szent Anzelm, II. Edvárd angol király, Donatello, Marsilio Ficino és Giovanni Cavalcanti, Michelangelo, Leonardo Da Vinci és Fioravante di Domenico, Arcangelo Corelli and Matteo Fornari, Cellini, Montaigne, Francis Bacon, Shakespeare, VI. Jakab skót (I. Jakab néven angol) király, Caravaggio. Winckelmann, Humboldt, Byron, Gogol, Emily Dickinson, Csajkovszkij, II. Lajos bajor király, Rimbaud, Wilde, Friedrich Krupp, Thomas Mann, Virginia Woolf, Arábiai Lawrence, Garcia Lorca, Margaret Mead, John Gielgud, Luchino Visconti, Auden, Warhol és Martina Navratilova (az "és"-sel elválasztva azok ott párok, akiknek az élete nem tetszik Hoppál Péternek, kár hogy ők az emberi civilizáció nagy alakjai maradnak akkor is, amikor Hoppál Pétert már Pécs is rég elfelejtette, tán Pécs sincs).

Mármost én nem akarom a KDNP-s appendixet kirekeszteni Európából, na de ezeket? Hát ezek, ugye, maga Európa. Akkor most mi lesz? A szenteket, nacionalistákat és a senkiháziakat most nem citálom, mindegyik könnyebb eset, jobban szájra jönnek kis hazánkban. És nem citálom azt a sok mindenki mást, quel horreur, zsidókat, franciákat (!), hollandokat (!!), svédeket (!!!), nem etnicista magyarokat (!!!!!), akik ennek a csodálatos civilizációnknak az én szememben mással összehasonlíthatatlan értékét még létrehozták. Biztos nem bánja az olvasó, hogy nem vetem velük össze Bayer Zsoltot és Rétvári Bencét. De mint mondtam, Európát a senkiháziak is csinálták és csinálják. Ez is belefér.

ORBÁN VIKTOR LENÉZETT A NAGY SEMMIBE, ÉS SZÉDÜLNI KEZDETT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.09.18.


Orbán Viktor valószínűleg jobban tenné, ha elengedné a Sargentini-jelentést, de ő igyekszik belőle belpolitikai ügyet kreálni. Nem veszi észre, hogy minél jobban belemászik ebbe a történetbe, annál inkább elszigetelődik az európai politikai színtéren, azok pedig, akik most a hátát lapogatják, nem tudnak majd többet nyújtani neki, mint elvi támogatást a kirekesztő, a liberális demokráciát pocskondiázó politikájához. Pedig Orbán rendszerének nem üres szavakra, hanem pénzre van szüksége, amit csakis az EU tud biztosítani számára olyan mennyiségben, mint amennyire szüksége van a Nemzeti Együttműködés Rendszerének fenntartásához.

Arról már korábban értekeztünk, hogy a vártnál jobban zokon vette Orbán Viktor azt, hogy a Sargentini-jelentés kétharmados elfogadásával lényegében kiközösítette pártját és kormányát az a brüsszeli politikai közösség, amely ellen évek óta szabadságharcot vív. Az még benne volt a pakliban, hogy egy darabig majd rugózik a témán a kormányfő, de az, hogy most a magyar parlament kétharmadával akar nekimenni a brüsszeli kétharmadnak, egyenesen ostoba lépés, amit nyilván személyes sértettsége miatt nem képes elkerülni.

Pedig jól tenné, ha ezúttal nem az érzelmeire, hanem az értelmére hallgatna. A jövő év tavaszi uniós választáson és a várhatóan ősszel sorra kerülő önkormányzati voksoláson kívül most semmilyen szorító tényező nem indokolja, hogy a szélsőjobbos jelszavakra ugró szavazótáborát mozgósítsa. A Parlamentben megszavaztatni kívánt határozat már a címében is azt sejteti, hogy Orbán azt igyekszik megetetni a sajátjaival, amiben maga sem hisz igazán...


ITT OLVASHATÓ

ÚJ JELENTÉS SZEDI SZÉT JÁRÓKA LÍVIA ÁLLÍTÁSAIT A MAGYARORSZÁGI ROMÁK HELYZETÉRŐL

MÉRCE
Szerző: BERNARD RORKE
2018.09.18.


Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke és a Fidesz tagja a Sargentini-jelentés múlt heti parlamenti vitája során azt állította, hogy az EU saját legitimitását ássa alá azzal, hogy romaellenes diszkriminációval vádolja Magyarországot: „Valójában meg kellene köszönniük a magyar kormánynak mindazt, amit a roma közösségért tett” – mondta felszólalásában.

Roma Civil Monitoring Riport épp akkor vált nyilvánosan elérhetővé, amikor az Európai Parlament megszavazta, hogy beindítja a hetes cikk folyamatát Magyarországgal szemben a magyar kormánynak a médiával, kisebbségekkel és igazságszolgáltatással szemben indított támadásai miatt. A szavazást megelőző parlamenti vita során Járóka azt állította, hogy a magyar kormány jelentősen hozzájárultaz EU roma programjához – egészen pontosan azt mondta, „megterveztük, támogattuk” azt – elutasította a Sargentini-jelentésben megfogalmazott, a romákkal szembeni diszkriminációról szóló állításokat, és arra szólította fel a képviselőket, hogy szavazzanak a jelentés elfogadása ellen. Amint tudjuk, nem ez történt.

A romák magyarországi helyzetével kapcsolatban pedig a legfrissebb monitoring jelentés azt találta, hogy bár a diszkriminációellenes törvényi szabályozás megfelelő, a mindennapi életben „a romák az életük számos területén továbbra is hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak a rendőri bánásmódtól kezdve a foglalkoztatáson és lakhatáson át egészen az iskolai szegregációig és diszkriminációig.

A riport állítása szerint a diszkriminációellenes törekvéseket a „közvélemény kevéssé támogatja, egyre elterjedtebb jelenség, hogy a diszkriminációval sújtott egyéneket hibáztatják és túlérzékenynek bélyegzik őket.”..

MEGKEZDHETJÜK AZ AGGÓDÁST

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.09.18.


Szép jó estét mindenkinek! Orbán Viktornak ma nagy napja volt, nem elég ugyanis, hogy megszületett harmadik unokája is – Ráhel a boldog anyuka – hanem találkozhatott jó barátjával, Vladimir Putyinnal is. Nem volt elég az, hogy pár hete a keleti országok diktátorainak nagy többségével összefutott Kirgizisztánban, az orosz elnök ott sajnos nem volt jelen. Ezt azonban sikerült bepótolni a mai napon, amikor is a honvédség nemkormány gépével elutazott Moszkvába, hogy fontos dolgokat beszéljenek meg. Mint például:

Mindenfajta nehézségek felvetődnek, és még fognak is. Ezért a haatáridőket igyekszünk tratani, de én azt másodlagosnak tartom ahhoz képest, hogy a nagy ügyet, amelyet én komoly dolognak tartok a Kelet-Nyugat együttműködés szempontjából, sikerre vigyük. Úgy látom, hogy ebben mind a ketten legalább száz százalékig elkötelezettek vagyunk. Ezt meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz. Nem csak a magyar-orosz kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is. Messze túlmutat az ügy fontossága Magyarország keretein. Ezért is az érdeklődés, ezért a sok ellenfél és ezért a sok támogató.

Oroszországtól energiát vásárolni tehát azt jelenti, hogy modernizálódunk. Jó tudni. Meg azt is jó tudni, hogy a találkozót és megbeszéléseket ellenzők csak féltékenyek az Oroszország és Európa közötti energiapolitikai modernizációra. Ilyen modernizáció például az is, hogy Magyarországon atomerőmű épül, annak ellenére is, hogy a legtöbb nyugati ország megpróbál más alternatívák felé mozdulni. Mi persze nem, Magyarország kitart...

JELENLEG AZ INDEX: FÜGGETLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.09.18.


Akadt olyan fideszes képviselő, aki órákkal a bejelentés előtt azzal viccelődött, hogy tulajdonosváltás történt a hírportál környékén.

Évek óta a frontvonalban érezzük magunkat. Mint egy világháborúban. Hol a Vörös Hadsereg söpör át rajtunk, hol a Wehrmacht, mi meg csak kapkodjuk a fejünket. És van, amikor vészjósló a csönd. Talán ez a legrosszabb – így kezdte Az Index marad, ami volt című „szolgálati közleményét” Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő. 

A portálon kedd délután megjelent írásában a főszerkesztő konstatálta: a csönd most tört meg. Szerinte az a legfontosabb, hogy a kiadói jogokat gyakorló Index.hu Zrt. részvényei a Bodolai László vezette Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradtak. Ami változott: az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. 

Tegyük hozzá: Oltyán József személye joggal kelthet aggályokat. Bemutatása szerint – bár korábban baloldali szakszervezeti aktivistaként az MSZOSZ-ben vállalt szerepet – jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke. A 444.hu válogatást közölt azokból a megnyilvánulásaiból, amelyekben a megszüntetett Népszabadságnak, az Indexnek vagy éppen az ellenzéknek szúrt oda. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal „fakenews-gyárnak” nevezte az Indexet, akkor nehéz elhessenteni a gondolatot, hogy Oltyán felbukkanása a kormányzati nyomulás jele. 

Utólag több mint érdekes, hogy hétfő délelőtt, órákkal az Indexet érintő változások bejelentése előtt Kerényi János fideszes politikus a Képviselői Irodaházból kilépve viccelődve odaszólt az Index videoriporterének: biztosan azért váltott „olyan konszolidált fazonra”, mert tulajdonosváltás történt az Indexnél. Az újságíró kérdésére, tud-e esetleg erről bármit, csak annyit mondott: „Dehogy, én nem tudok semmit”. Kerényi János amúgy Oltyán József földijének is tekinthető, hiszen soltvadkerti, azaz Bács-Kiskun megyei illetőségű. (Kérdéseinket elküldtük Oltyán Józsefnek, válaszát keretes írásunkban olvashatják.)

 „Megszerezni nem tudják az Indexet, de arra kísérletet tehetnek, hogy megfojtsák” – vázolt pesszimista forgatókönyvet egy sajtóügyekben jártas, az Indextől független szakértő. Ahhoz azonban, hogy megalapozott véleményt lehessen mondani, szerinte ma még túlságosan kevés az információ. Komolyan majd akkor kell aggódni – vélekedett –, ha Bodolai László távozik az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványból. Számára ugyanis Bodolai garancia a kormánytól független működésre...

ORBÁN VIKTOR A PAKSI BŐVÍTÉSRŐL: ILYET MÉG SENKI NEM CSINÁLT, LEGALÁBB SZÁZ SZÁZALÉKIG ELKÖTELEZETTEK VAGYUNK

168 ÓRA ONLINE 
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN 
2018.09.18.


Orbán Viktor kedden utazott el Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz tárgyalni Moszkvába, ami után sajtótájékoztatót tartottak. Ezen a magyar miniszterelnök elmondta, Magyarországnak kiszámítható partnerekre van szüksége, ő pedig örül, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország viszonya.
Ennek a viszonynak nem mindig kedvezett a nemzetközi környezet, de Orbán Viktor szerint a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzék őket, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat.
Az energetikai együttműködésről a miniszterelnök azt mondta, sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is...

ÍGY GYŰLNEK A BIZONYÍTÉKOK AZ OROSZ KAVARÁSRÓL TRUMP KÖRÜL - IDŐVONALRA RAKTUK, MI DERÜLT KI EDDIG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2018.09.18.


Az új elnök 2016. november 8-i megválasztása óta röpködnek az indulatok és az erős jelzős szerkezetek a Russian meddling, vagyis az amerikai választásokba történt orosz beavatkozás ügyében. És nem csak indulatok és jelzős szerkezetek, de három hivatalos vizsgálat is folyik az ügyben. A Képviselőház és a Szenátus illetékes bizottságai mellett az igazságügyi tárca egy volt FBI-igazgató különleges ügyészt is kinevezett Robert Mueller személyében, aki hatalmas és felkészült apparátussal vizsgálódik. Idővonalon az amerikai elnök, csapata és a hibridháborús beavatkozók cselekedetei döntően amerikai forrásokból. Vágvölgyi B. András összeállítása.

Ahogy múlik az idő, és lassan feléhez közeledik Donald Trump első elnökségi ciklusa, s szinte minden nap hallunk egy-egy hírfikarcot az egykori összeműködésről, trükközésről, hasznos lehet egy ilyen idővonal, mely segít az eseményeket rendszerbe szervezni. Pláne most, mikor résztvevők (James B. Comey) és bulvárszerzők (Michael Wolff) mellé egy igazi nagyágyú is bejelentkezett egy tényfeltáró könyvvel.

Bod Woodward nem akárki, legyen csak annyi elég róla, hogy a közelmúltban nyugdíjba vonult hollywoodi legenda, Robert Redford alakította mozivásznon – társát, Carl Bersteint pedig Dustin Hoffman –, és persze, hogy a Watergate-ről van szó, az egyetlen eddigi esetről, hogy amerikai elnöknek jogsértései miatt idő előtt távoznia kellett hivatalából...

EURÓPA EGYETLEN BEVÁNDORLÁSPÁRTI POLITIKUSA: ORBÁN VIKTOR

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.09.18.


Orbánnak állítólag a bevándorláspárti politikusok az ellenségei, pedig valójában Európában ma már ő az egyetlen, aki fenn akarja tartani az ellenőrizetlen, illegális migrációt. Nem véletlenül: a hatalma függ ettől.

Eddig okkal-joggal hittük azt – hisz sűrűn és hittel olvastuk a propagandát –, hogy Soros György – már persze nem azért, mert zsidó, csak úgy – keresztény kultúránkat és hazánk szent földjét akarja ármánnyal (értsd: mirgáncs) elvenni. De már más a terve: a kapukulcsra fáj a foga. Ennek érdekében fogadtatta el a Sargentini-jelentést is. Mert ha azt megszavazzák, bizony oda a kapukulcs, pedig azt hittük, biztonságban van Orbán Viktor kispárnája alatt. A szent ember még azt is vállalta érettünk, hogy estéről estére, a mi gondjaink megoldásától megfáradt fejét kulcs nyomta párnára hajtsa. Mert ő ilyen jó hozzánk.

De nem csak hozzánk: egész Európához. Ugyanis eddig ő védte egyedül az EU határait a migráncsokkal szemben.

Az senkit ne zavarjon meg, hogy:

– a 174 km-nyi kerítés még a magyar schengeni határnak is alig huszada,

– a törökökkel kötött uniós egyezségnek hála a balkáni útvonal mára alig használt migráció útvonal lett,

– 2015-ben magyar rendőri kísérettel haladt át az országon az EU felé 400 ezer migráns, akiket a magyar hatóságok zömmel nagyvonalúan nem ellenőriztek.

Orbán így véd.

De nem csak tettekben, szavakban is erős a mi vezérünk. Már 2015 óta közös, uniós fellépést sürget a migrációs válság megoldása érdekében. Felvetette, hogy az EU nyújtson segítséget a magyar határvédelemhez. Meg azt is: a küldő országokat támogassa az EU, hogy senki ne is akarjon elindulni.

Majd mindennek szellemében: minden eszközzel megakadályozza, hogy az Unió egységesen léphessen fel a krízis kezelése érdekében. Miként azt is sikerült megfúrni, hogy az EU egyezséget köthessen Afrikával a migránsok helyben tartása érdekében.

Ha kicsit ellentmondásosnak tűnik Orbán hősi védelme, segítünk: a magyar miniszterelnöknek az egyetlen érdeke, hogy a válság minél tovább fennmaradjon, a menekültek és migránsok helyzete megoldatlan legyen, és úgy általában, ne történjen semmi, ami elmozdulás lenne a jelen helyzetből. Orbán Viktor ugyanis jóideje ebből szerzi hatalmát, és esze ágában sincs változtatni a jól bejáratott úton. Sőt, a Magyarországon már bevált módszerrel most épp az EU-t próbálja meghódítani.

Ha ehhez hazudni kell, mint a vízfolyás, az sem probléma számára....

"S ELHULTANAK LEGJOBBJAINK A HOSSZÚ HARC ALATT"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.09.16.


Tudom, túl patetikus a Szózatot idézni azért, mert egy bíró megint lemondott. Nekem mégis ez ugrott be, amikor hírét vettem, hogy Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája felmentését kérte a köztársasági elnöktől. Akkor is ez a verssor csengett a fülemben, amikor az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai és póttagjai egymás után, viharos gyorsasággal mondtak le a bírók által demokratikusan választott tisztségükről.

Szepesházi sok szempontból nem „egy adag” átlagos bíró. Az ilyen típusra szokták mondani, hogy az „örök ellenzék”. Szepesházi erőteljesen bírálta mind a régi – Lomnici féle – bírósági igazgatást, mind a mai, Handó Tünde nevével fémjelzettet. De ha egyszer mindkettő rossz, antidemokratikus, kiszámíthatatlan, mi mást is tehetett volna?

Már évekkel ezelőtt is beszélt „a nem átlátható ügyelosztásról, a felső vezetést körülvevő szervilis és hízelgő emberekről, az előre lezsírozott vezetői pályázatokról, belső kiskirályokról és arról, hogy azok, akik tenni próbálnak mindez ellen valamit, "véletlenül" alkalmassági vizsgálatot kapnak a nyakukba. Szepesházi az „eredendő bűnt” még 2011-ben követte el, amikor nem szavazta meg egy, a vezetők által támogatott kollégája kinevezését, majd mindezt tetézte azzal, hogy egy – ma már volt bírótársával együtt –egy bírósági reform-tervet dolgozott ki, és ezt még terjesztette is a kollégái között...

SPÉDER ZOLTÁN KIVONULT AZ INDEX MÖGÜL, AZ EDDIGI IGAZGATÓ ÉS EGY KDNP-S ÜZLETEMBER VETTE MEG A CEMP-ET

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.09.17.Hétfőn kora este a szerkesztőségben bejelentették, hogy tulajdonost vált az Index.hu hirdetéseit szervező CEMP Sales House értékesítési ügynökség, és az Index mellett több portált tömörítő Cemp-x Online Zrt. Mindkét cég idáig Spéder Zoltán üzletember tulajdonában volt. A hírről közlemény is érkezett a 444-be.

A Spéder tulajdonában lévő két CEMP-cég előbb megszerezte az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, majd Spéder eladta az egész csomagot Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyeknek.

A tranzakció a közlemény szerint nem érinti a szerkesztőséget foglalkoztató Index.hu Zrt.-t, amely továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonában marad.

„Az index szerkesztőségi függetlensége a kiadó alapítványi tulajdonlásnak köszönhetően garantált”

- írta a közleményben az alapítvány kuratóriumát vezető Bodolai László.

Az első blikkre nem egyértelmű, miért vették bele az alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t is az üzletbe, amelynek (elvileg) nem lehet ráhatása már az alapítványi tulajdonban lévő kiadócégre.

Ezzel egyidőben változik az Index.hu kiadó igazgatóságának összetétele is. Távozik Simicska Lajos volt jogi képviselője, Nagy Ajtony Csaba, valamint Kereszty Gábor igazgatósági tag. A három fős igazgatóságot Bodolai vezeti, mellette tag maradt Szombathy Pál televíziós újságíró, és mellé kerül majd az Index (mindenkori) főszerkesztője.

A Cemp-x online alá tartozik többek közt a Dívány, a Femina, a Port., a TotalCar, és a Napi is, ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft. Ezek a lapok és az értékesítő cég is mennek az új tulajdonosokhoz.


Spéder Zoltán, aki 2006 óta tulajdonolta különböző vállalatokon keresztül a céget, a felszínen kivonul a lap életéből, és ezzel párhuzamosan megszűnik Simicska Lajos és embereinek közvetett befolyása is az újság felett. 


Régi barát a két új tulajdonos: egy eddigi igazgató és egy KDNP-s figura

Az egyik új tulajdonos, Ziegler Gábor a 2000-es évek eleje óta van az Index kötelékében, 2008 májusában lett a cég értékesítési igazgatója, a lap igazgatóságának tagja, később pedig az újság mellé kiépített CEMP Sales House értékesítési vezetőjének nevezték ki.

Az elmúlt négy évben ő volt a sales house ügyvezető igazgatója is, a hvg.hu pedig múlt héten írta meg, hogy júliusban Ziegler vette át annak a cégnek az irányítását is, amely a kiadót tulajdonló alapítvány alapítójaként lett ismert (NP Nanga Parbat Zrt.). Ziegler a Spéder vezette cég egyik legfontosabb beosztottja volt az elmúlt tíz évben.

Oltyán József szerepe még érdekesebb. A CEMP-ből az ő életrajzát is elküldték a szerkesztőségnek, ebben az áll, hogy jelenleg a vidéki hírportálokat üzemeltető, milliárdos forgalmú Regon Média Zrt. tulajdonos vezérigazgatója, de korábban dolgozott a Winterthur Pénztárszolgáltató Zrt. vállalati tanácsadójaként és Ziegler Gáborhoz 20 éves barátság köti.


A kecskeméti illetőségű Oltyán ismert arról is, hogy övé a magyarepitok.hu építési hírportál is, ahol több vitatott kormánybarát építkezést is védelmébe vett. A közleménybül kiderül, hogy a korábban az MSZOSZ-ban aktív Oltyán jelenleg a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke, aki nem rejtegette kormánypárti elkötelezettségét az elmúlt időszakban sem.

Arról, hogy Ziegler és Oltyán milyen forrásból fedezte a két több milliárd forintos forgalmú cég vételárát, a közlemény nem szól...

TRIESZT, 1938. SZEPTEMBER - MUSSOLINI BESZÉDE A FAJI TÖRVÉNYEKRŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FRIED ILONA
2018.09.14.


1938. szeptember 18-án a trieszti Audace (Vakmerő) mólón kikötött a szintén beszédes nevű Camicia nera (Fekete ing) torpedónaszád: Mussolini, a Birodalom első marsallja, kikötővárosról lévén szó, a tenger felől érkezett. 1936-ban az etióp háborúban Addisz-Abeba elfoglalása után kiáltották ki a Birodalmat – igaz, nemzetközi tiltakozások kereszttüzében, melynek következménye az elszigetelődés lett. A mítoszok a fasiszta diktatúra hatalomgyakorlásának alapvető eszközei közé tartoztak. Az etióp hódítással a Duce beteljesítve látta a dicső múlt újraélesztésének, az új birodalom megalapításának mítoszát.

Az Anschluss és Hitler 1938. májusi olaszországi látogatása után már elkészül A fasizmus és a faj problémái című kiáltvány, hamarosan megjelenik a Difesa della razza (A faj védelme) című antiszemita folyóirat is.

Mussolini trieszti látogatásának minden mozzanatát gondosan megtervezték, körültekintően koreografáltak. Még a város főterének (ma Piazza dell’Unità) szökőkútját is elbontották, hogy ne legyen a Duce tribünjének útjában. A rezsim rituáléiban igen fontos szerepet kaptak a „terek”, amelyek a mitikussá emelt félisten-vezér beszédeinek helyszínéül szolgáltak. A gyűléseken elvárt volt a részvétel. A híradó szerint Triesztben 150 ezren hallgatták és éljenezték a gyújtó hangú beszédet, melyben a „birodalom alapítója” a faji törvényeket jelentette be. Még ha a szám feltehetőleg túlzott is, mivel Trieszt lakossága ekkoriban mintegy 250 000 fő volt, a korabeli propagandafilm óriási részvételről tanúskodik. Mussolini nyilván nem véletlenül választotta Triesztet az állami szintre emelt antiszemitizmus bejelentésének helyszínéül.

Trieszt szimbolikus város: régiók kereszteződésében különböző etnikumok, vallások éltek itt együtt, s ha nem mindig konfliktusoktól mentesen, az I. világháborúig sikeresen és békésen. Az Osztrák–Magyar Monarchia negyedik legfontosabb városa lesz Bécs, Budapest és Prága után, s a legjelentősebb kikötője. Gazdag kereskedelme mellett a XX. század eleji amerikai kivándorlás egyik kapuja, később pedig a Palesztinába induló hajók számottevő kikötője lett. Zsidósága már korán emancipálódott, s a jó munkalehetőségek reményében a későbbiekben az Osztrák–Magyar Monarchia különböző területeiről, valamint Kelet-Európából az üldözések elől is érkeztek bevándorlók a városba. Több zsidó származású politikus, vállalkozó, gazdasági szakember játszott fontos szerepet a város gazdaságában, politikai életében, a város polgárságának megbecsült tagjai voltak. Bár gazdasági érdekei Triesztet elsősorban a Monarchiához kötötték, sokan rokonszenveztek az újonnan egyesült Olaszországgal. Ebben része volt annak is, hogy a XIX. század második felében, illetve a XX. század fordulóján Olaszországban, ellentétben Ausztriával, nem érezték az antiszemitizmust, még zsidó származású miniszterelnökük is volt. 1918-ban, a Monarchia felbomlásakor Trieszt Olaszországhoz került, így a zsidóság olaszpárti része a fasiszta rezsimhez is többnyire pozitívan viszonyult, hiszen 1922-től a fasiszta Olaszország polgárai lettek. Róma és Milánó után Olaszország harmadik legnagyobb lakosságszámú városa volt, népességének számarányában az első: az 1931-es népszámlálási adatok szerint 5025 zsidóként számon tartott személy élt Triesztben. 1938-ban 6 937 főt tartanak számon, igaz, közülük 1628 külföldi állampolgárságú, részben menekülők, akiktől a triesztiek már sokat megtudtak a náci Németországról.

Pedig az olasz fasizmus a kezdetekkor nem mutatkozott antiszemitának, Mussolini politikájában a cionizmus támogatása is helyet kapott, számított a külföldi „zsidó nagytőkére” is. Az 1932-ben kiadott Enciclo­pedia Italianában Mussolini neve alatt jelent meg a „fasizmus doktrínája” címszó, mely a fasizmust „spirituális eszmeiségű”-ként aposztrofálja, nem szól biológiai megközelítésről. Eszerint „a nemzeti büszkeségnek nincs szüksége a faj delíriumára”. Igaz, az ember tökéletesedésének elengedhetetlen feltételeként a harcot jelöli meg. A hazai numerus clausus idején számos magyar zsidó egyetemi hallgató folytatta tanulmányait abban az Olaszországban, ahol 3000 embert befogadtak a náci üldöztetések elől menekülők közül. A fasizmust támogató nagytőkések s a politikusok között egyaránt voltak zsidó származásúak, sőt 1935–1938 között egy zsidó származású miniszter is volt. Mások, ellenkezőleg, antifasiszták lettek, némelyek vezetők, rájuk viszont lecsapott a hatalom, ahogy más prominens antifasisztákra is. Többen az életükkel fizettek, mint a Rosselli testvérek, Carlo és Nello, akiket 1937-ben Franciaországban gyilkoltattak meg. Egyes mai kutatások felfedeznek már a fasizmus korai szakaszaiban antiszemita előzményeket, amelyek azonban csak később, sokak számára váratlanul teljesednek ki.

A fokozatosan kiszélesedő totalitárius diktatúra 1936-tól már a birodalmi aspirációk miatt nagyobb teret engedett a rasszizmusnak, a xenofóbiának, s a XIX. és XX. század elejének antiszemitizmusa létrehozta a maga korszerűsített olasz változatát...

KÍMÉLETLEN JELENTÉST ADOTT KI AZ ET: VERIK ÉS KÍNOZZÁK A MENEKÜLTEKET A MAGYAR RENDŐRÖK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.09.18.


...A CPT-dokumentum legmegrázóbb része az embertelen bánásmódról és a Szerbiába való visszatoloncolásokról szóló fejezet. A jelentéskészítők ugyanis több menekülttel beszéltek, hét részletes beszámolót pedig le is írtak. Mindegyik mesélő átjutott a határkerítésen, azonban a magyar rendőrök elfogták és visszakísérték őket Szerbiába – elmondásuk szerint jellemzően ekkor, az elengedés előtt közvetlenül történtek a bántalmazások. Általánosságban elmondható, hogy – a menekülteken megvizsgált sérülések és az elmondások alapján – a legtöbben ütéseket, rúgásokat szenvednek el a testükön, beleértve a fejet is. Több jel mutat gumibot és paprika spray használatára is, valamint kutyaharapásra.

- Egy menekült egy tizenöt fős csoport tagja volt, amikor elfogták őket a rendőrök a magyar oldalon. Ő arról számolt be, hogy a rendőrök leültették, majd hason és a jobb bordáin többször megrúgták. Ezt követően kutyákkal próbálták megfélemlíteni a csoportot. A delegáció orvosa egy 10x5 centis, halványuló sérülést talált a jobb oldalán.
- Egy másik menekült azt állította, hogy egy magyar rendőr a jobb térde alatt rúgta meg, miután átjutott a kerítésen. Az orvosi vizsgálat során egy nagyjából 5x4x4 centiméteres, háromszög alakú sérülést találtak az említett helyen.
- Volt, aki azt mondta, a rendőrök arcon ütötték, miután megállították a furgont, amiben Magyarországra csempészték. A vizsgálat során a bal és a jobb szeme körül is feketés, lilás véraláfutást találtak.
- Egy menekült arról számolt be, hogy amikor elfogták, egy rendőrkutya megharapta a bal felkarját. Az orvosi vizsgálat kutyaharapásra utaló, lyukacsos sérülést talált az említett területen.
- Tavaly október 18-án, hajnali kettő körül egy menekült átjutott a határkerítésen a magyar oldalra. Beszámolója szerint hosszú percekig ütötték, amikor elkapták a rendőrök. A bal fülére is nagy ütést kapott, mielőtt visszaengedték volna a szerb oldalra, átmeneti halláskárosodásról számolt be. Mikor a delegáció orvosa megvizsgálta, négy kisebb méretű sebet talált, amelyek közül három a nyak baloldalán és a bal fül alatt helyezkedett el. (Őt nemcsak a CPT orvosa vizsgálta meg, hanem október 19-én, tehát Szerbiába való visszatoloncolása után egy szerb orvos is, ő is arra jutott, megverték.)
- Két fiatal menekült, 14 és 16 évesek, egy őszi napon reggel 7-kor jöttek át a határzáron, de elkapták és egy furgonba zárták őket a rendőrök, azt állítva, hogy Röszkére viszik őket. Ott egy szobában öt órán keresztül várakoztatták a fiatalokat, étel és ital nélkül. Délután kettőkor szabadultak, elengedésük előtt paprika spray-vel fújták arcon őket, majd néhány rúgást is kaptak. Egyiküknek összetörték a telefonját is, majd azzal fenyegették, levágják az ujját.
- Egy másik megkérdezett azt mondta, tagja volt egy néhány fős csoportnak, amely átvágta a kerítést. Órákon át gyalogoltak Magyarországon, mielőtt elkapták volna társaságot. 15-20 rendőr vette őket körül, köztük több nő is. Elmondása szerint a férfiak ököllel, a nők gumibottal ütötték őket, ő a fejére is kapott ütéseket az eszközzel. Órákon át kellett a földön ülniük, mielőtt visszajutottak volna Szerbiába...

BANKKÁRTYÁS FURCSASÁGOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.18.


Összeszedtünk néhány meglepő friss kártyahasználati adatot. Elképesztő például, hogy jóval több mint kétszeresére nőtt a készpénzbefizetések száma és értéke. Megdöbbentő az is, hogy az ide második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest közel 40 százalékkal nőtt a külföldi készpénzfelvételek értéke. Az Azénpénzem.hu néhány konkrét történettel mutatja be, (részben) mi is lehet ennek a hátterében.

A fizetési kártyás vásárlási forgalom – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – 2018 második negyedévében dinamikusan, 25 százalékkal bővült. Közben folytatódott (nem véletlenül, hiszen a bankok egyszerűen lecserélik a régebbi plasztikokat ilyenre) az érintéses technológia térnyerése. Az adatbázisokból kigyűjtöttük, mi milyen mértékben változott, az eredmény pedig minket is meglepett...

Elképesztő mértékben, jóval több mint kétszeresére nőtt a készpénzbefizetések száma és értéke. Ezt a megugrást egészen biztosan a depozitos bankjegykiadók (ATM) elterjedése magyarázhatja. Elsőre elég megdöbbentő, hogy az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest közel 40 százalékkal nőtt a külföldi készpénzfelvételek értéke. Megjegyezzük, azért a külföldi kártyás vásárlások is igen látványosan emelkedtek.

A bankjegykiadók felpörgetése az Azénpénzem.hu szerint részben a gyengülő forinttal lehet összefüggésben. Pont a második negyedévben esett történelmi mélypontjára a forint. A nyaralási szezon előtt – mint az árfolyamokat bemutató cikkünkben leírtuk – bosszankodhatott, aki nyaralására nem szerezte be korábban a közös európai pénzt. A határon túli ATM-ek kedveltségének növekedését azonban részben indokolhatta: több pénzintézet is megtartotta azt a korábbi jó szokását, hogy csoporton belül a határon túli ATM-ek kedvezményesen, sőt akár díjmentesen használhatók...

FURA UFÓK AVAGY ÉLET AZ ÓCEÁNJÁRÓKON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsékettő
2018.09.18. 


Zsékettő 12 éve dolgozik a vendéglátásban, ebből jó párat különböző hajókon húzott le, úgyhogy közelről ismeri ezt az egészen sajátos világot. Posztjában sok mindenről szó lesz, kiderül, milyenek a különböző nemzetiségű kollégák (köztük mi, agyarok) és vendégek, mire érdemes figyelni, és még sorolhatnám, de inkább átadom neki a szót.

„A legutóbbi hajós posztra szeretnék reflektálni mint öreg tengeri medve. Úgy érzem, hogy a posztoló, bár túlélt négy szerződést, meglehetősen elavult a posztja és a hajózás sava-borsát nem kapta el, így szeretném ezt a kissé mostohán kezelt szubkultúrát jobban bemutatni. 
Végigolvasva a hozzászólásokat elképesztő információhiányt és kásozt láttam, úgyhogy először tegyünk rendet a fejekben! :)

Minden hajó, ami úszik, tartja a köznyelv. Mégis, kis túlzással ezerféle formájával lehet találkozni, és persze így dolgozni rajta, ezért csak a három legfontosabb kategóriát emelném ki:
- óceánjárók
- kompok
- jachtok

Az óceánjárók

Az óceánjárók többféle osztályba sorolhatók, ezért kezdjük a méreteknél! Valahol 8000 BRT körül kezdődnek (ilyen pici az én ladikom is, erről bővebben később) és valahol 230.000 körül végződnek.

A méret a lényeg, mondhatnám viccesen, hiszen a méretbeli sajátosságokból egyből el is dől a munkakörnyezet, az életkörülmények és a többi apróság. Vegyük is szemre jobban!

A kicsiken max. 100-120 fő a legénység a kapitánytól az utolsó mosogatóig beleértve, a legnagyobbakon ez elmegy 2500-ig is.

A szórakozási formák is ennek megfelelően változnak. A kicsiken egy közösségi tér válik multifunkcionális eszközzé. Napközben itt eszik a crew, este munka után ebből lesz mozi vagy crewbár, esetleg bingóest.

A nagyokon mindenhol van külön-külön, akár több is, sőt, egyes társaságoknál csak néhány speciális terület tiltott, minden más uniformisban látogatható (fizetős éttermek mondjuk az Oasis of the Seas Atrium Halljában) például hajnali 2-ig.

Mi tiltott? Mivel az emberek alapvetően nem képesek önkontrollra zárt térben egy idő után (éljen az emberi psziché!), ezért a pótcselekvések erősen korlátozottak.

Például kaszinó, hogy a delikvens ne játszhassa el első este több havi fizuját. Speciális bárok - ne szivarozzon már együtt a penthouse-ból az öreg az egyik pincérrel (hol marad az exkluzivitás?) stb.

A legtöbb cégnél újabban a tömény alkohol vásárlása is tiltott, felvinni a hajóra is az. Ha elkapnak, bünti. Ha többször kapnak el, mehetsz haza.

A kompok

Jellemzően limitált verziói a fentebb felsoroltaknak, egészen rövid utazási időkkel. A személyzet erősen változó, 50-200 fő között.

Jachtok

Nulla vagy minimális privát térrel, mérettől függően 8-30 fős legénységgel.

Az alaphelyzet: vendég jön nyaralni, ki kell szolgálni (majdnem) minden óhaját.

A munkát képzeljük el egy nagy tortaként, ez fog majd feloszlani a legénység közt. Mindig minden körülmények között, hiszen a hajók általában 24/7-ben róják a vizeket, így termelve pénzt a tulajdonosoknak.

Útvonalak

Mérettől, utasközönségtől, időjárástól függően a logisztika miatt.

Pillangó utak

Jellemzően egy adott területre bejáratott nagyhajók teszik egy adott fix központinak hívott kikötőből, hol jobbra, hol meg balra írnak le egy nagy kört, bejárva az adott szigetvilágot.

Tipikus útvonalak: Kelet-Karib, Nyugat-Karib, Dél-Karib, Földközi-tenger, Kanári-szigetek, Francia Polinézia, Ázsia...

ORBÁN RÁHEL OLYAN ÓRÁT VILLANT, AMELYNEK AZ ÁRÁÉRT EGY OTTHONÁPOLÁST VÉGZŐNEK 17 ÉVEN ÁT KELL DOLGOZNIA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: H.Sz.
2018.09.18.


Ellenzéki képviselők „Az otthonápolás munka!” feliratú pólóban ültek be az Országgyűlés hétfői plenáris ülésére.

Országgyűlési képviselők öltötték magukra az első őszi ülésnapon az otthonápolók legfőbb üzenetét hirdető, „Az otthonápolás munka!” feliratú pólót - írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében az aHang.

Magyarországon ma több mint 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Az ő „fizetésüknek" a kormány által elismertek szerint – mint megírtuk – az alapösszege a 2010. évi 28 500 forinthoz képest 2018-ra 32 600 forintra, az emelt összegű ellátás 37 050 forintról 44 250 forintra emelkedett. Ezzel egyidejűleg bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díj, amelynek havi összege 2018-ban 58 680 forint.

Vagyis a legmagasabb összeg, amelyet ezért a munkáért kapnak, havonta 58 680 forint.

Ez alapján a családi pótlékkal együtt is maximum 75 810 forintból kell két embernek (ápoltnak és ápolójának) megélnie, ami egyszerűen lehetetlen Magyarországon.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője a hétfői plenáris ülésen azt mondta, hogy közpénzt nem ellopni, hanem az otthonápolókra kellene fordítani, erről pedig javaslatot is beadott az MSZP-Párbeszéd. Csak remélni tudja, hogy ezzel egyetért a fideszes Mátrai Márta is, aki tíz évvel ezelőtt még kezdeményezte, hogy ismerjék el munkaként az otthonápolást – fűzte hozzá a Párbeszéd politikusa. Kitért arra is, hogy annak a 12 millió forintos órának az áráért, amelyet Orbán Viktor lánya, Orbán Ráhel a kötcsei pikniken villantott, egy kiemelt ápolási díjért dolgozó otthonápolónak 204 és fél hónapon át, több mint 17 éven át kell dolgoznia.

Válaszában Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta, hogy amíg 2010 előtt nem emelkedett az otthonápolási díj, az Orbán-kormány volt az, amelyik bevezette az emelt összegű ellátást. A politikus szerint ennek az összege, az 58 680 forint kevesebb, mint amennyit a kabinet szeretne adni, de az érintett szervezetekkel egyeztetve már dolgoznak a megoldáson...

NEKIK MÁR CSAK A TÉL MARAD

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.09.17.


Elkezdődött az országgyűlési valami. Munkának végtelenül sok jóindulattal sem vagyok képes nevezni azt a nyíltszíni bohózatot, ami ott zajlik. Nem sok változás történt az elmúlt évekhez képest. Talán csak a miniszterek elnöke váltott zakóméretet, de Semjén Zsolt éppen olyan áthatóan szerelmes ábrázattal csodálja a főnökét, mint eddig. Gyurcsány Ferenc a fő ellenség, az ellenzéki képviselő szerepkörében fellépők hazaárulók. Szóval semmi különös, a cirkusz folytatódik.

Miközben a Fidesz a KDNP-nek nevezett piócapárttal karöltve ócsárol mindent és mindenkit, az ellenzékinek nevezett pártok ellenzékinek nevezett képviselői úgy tesznek, mintha valóban ellenzékiek lennének és mintha tennének valamit – meg kell szolgálni a megemelt fizetést és az egyéb juttatásokat -, idekint a való világban közeledik az ősz. Most ugyan még meleg van, de ez hamarosan változni fog, még a globális felmelegedés ellenére is. Az ősz után hamar megérkezik a tél, amit onnan lehet felismerni, hogy olyankor hideg van. A Parlamentben persze nincs hideg, hiszen ott égetik el az adófizetők forintjait. A képviselők otthonaiban sincs hideg, telik a rezsire a megemelt fizetésekből, a lakhatási támogatásokból. De mindenhol máshol hideg lesz. Idén is. Egyre hidegebb, egyre tovább.

A Parlamentben vihorászó urak és hölgyek vajon gondolnak-e azokra az emberekre, akiket képviselniük kellene? Akikért harcolniuk kellene. Nem, nem Soros ellen, nem Brüsszel ellen, nem a migránsok ellen és nem Sargentini ellen kell harcolni, hanem ennek az országnak a kitaszítottjaiért. Azokért, akik önmagukért nem tudnak kiállni. Azokért, akiknek a hangját nem hallja meg az identitást és a keresztény gyökereket oly bőszen védelmező kormány, sem a kollaboráns ellenzék. Azokért kellene harcolni, akik nem számítanak. Akik nem biztos, hogy szavaznak. Azokért, akik nem fogják bejuttatni a képviselő hölgyeket és urakat a jól fizető biztos állásba. Őket kellene védelmezniük foggal és körömmel. Értük kellene harcolni tíz acélkeményre görbített ujjal, tajtékzó szájjal. Értük kellene ordítani, utcára hívni az embereket, a nyilvánossághoz fordulni, a sajtó segítségét kérni, az emberség erejét követelni. Értük, akik számára lassan már csak a véget érni nem akaró tél marad. Semmi más...

VISZIK VODICKÁT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.18.


Saccperkábé negyvenezer éve pingál az emberi faj mamutot, gazellát és ilyesmit barlangok falára, feltehetően azzal a céllal, hogy az ábrázolt állatokat ezáltal is könnyebben tudja legyilkolászni, hogy aztán megegye őket. Viszont Zsigó Róbert államtitkártól azt is megtudhattuk, a vadászat egyidős a magyarsággal. Ebből pedig az következik, hogy az egész nyüves világ tőlünk koppintotta, amikor megérkeztünk a Szíriuszról, nélkülünk tehát kipusztult volna az emberiség, mert nem lett volna mit zabálnia. Innentől Semjén elvtárs szarvasa is más fényben csillog, ahogyan viszi őtet a helikoffer.

Mi vagyunk tehát az alfa és az omega, az egész redves univerzumnak állva kéne pisálnia tisztelete jeléül, ha csak ránk gondol. Ehhez képest mindenféle kommunista, gender Sargentinik tiszteletlenkednek nemzetünkkel, és el akarják venni a kerítés kulcsát. Hogy direkt utaznak sokat szenvedett népünkre, amely pedig az egész világért hullatta a vérét meg Szent István, valamint Szűz Mária, abból is látszik, alig, hogy Kövér elvtárs együtt örült a lépcsőházában ugandai vendégével, az ő országuk belügyeibe is beavatkozott ez a Sargentini meg a Soros, mer’ ez a kettő egyáltalán nem bír magával, csak emberkednek az állatok között.

Pedig csak két ellenzéki politikust tartóztattak le és kínoztak meg most épp a testvéri Ugandában, és máris azt mondják nekik, hogy ezt hagyják abba. Ilyen illetlen már ez az EU, csak dönti a pénzt az ugandákoknak útra, hogy utolérjék azokon az antilopokat, és elvárja, hogy azokat gyilkolásszák és ne az ellenzéket. Semmi férfiasság nincsen bennük, ellenben a magyar rendőrökben igen, a fülükön csurog ki már a tesztoszteron. Tegnap hajnalban is elvittek két tucat tüntetőt a Kossuth térről, mert háromkor – reggel vagy éjfél után tetszés szerint – védett vezető járt-kelt arrafelé, hogy nyitva van-e már a pékség...

ORBÁN HIÁBA PRÓBÁLT BOLTOLNI STRACHÉVAL, AZ EU GYORSAN LENYOMTA A JOGI ÁRMÁNYKODÁST - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.18.


- Az Európai Tanács szakértői szerint a magyar rendőrök igenis verik az illegális migránso
kat 

- A német kancellár és a francia elnök sajnálatos módon épp azt támogatja az EU-s csúcs előtt, amit Orbán legújabban kézzel-lábbal ellenez

- Kovács Zoltán: Ugocsa non coronat!

Kurier

Felsült az osztrák alkancellár, aki a Gulyás Gergellyel folytatott bizalmas megbeszélés után azzal akart segíteni a magyar kormánynak, hogy az EU jogi szolgálatától kért szakvéleményt arról, mennyire volt jogszerű a strasbourgi szavazás. Strache azt szerette volna kimondatni, hogy a tartózkodásokat is figyelembe kellett volna venni a voksok összeszámlálásakor, ám a szakértői testület azt válaszolta a hivatalos bécsi megkeresésre, hogy nem illetékes a kérdésben. Az érvelés úgy hangzik: nem szokás a Tanács részéről eljárási kérdésekben más uniós intézmények gyakorlatát megítélni. Azon kívül nem vitás, hogy az Európai Parlamentnek jogában állt jogállami eljárást kezdeni a 7-es cikk alapján, ám hogy miként jutott el odáig, az nem a Tanács dolga. A Bizottság pedig úgy reagált az osztrák próbálkozásra, hogy az EP független. Amúgy az európai ügyekkel foglalkozó Tanács akkor tűzi napirendjére a strasbourgi döntést, amikor befut hozzá Tajani elnök levele a fejleményekről, ám ez még nem történt meg.

Süddeutsche Zeitung

Az Európa Tanács Kínzás elleni Bizottsága azzal vádolja a magyar rendőrséget, hogy az súlyosan bántalmazza a menekülteket a déli határon. A testület megfigyelői a határtérségben készült jelentésben arról számolnak be, hogy nagyon sok megkérdezett szerint a magyar hatóságok gumibottal verték, rugdalták, illetve másfajta módszerekkel bántalmazták őket, miután bejutottak az országba a kerítésen keresztül. A szakértőkkel utazó orvos megállapította, hogy a sérülések veréstől származnak. Ily módon tovább fokozódik a nemzetközi nyomás, miután az Európai Parlament az uniós alapértékek miatt eljárást kezdeményezett Magyarország ellen.

Die Presse

Az osztrák kancellár berlini és párizsi látogatása után a lap azt jelentette, hogy a migrációs válság megoldásában a megerősített határvédelem jelenti a legkisebb közös nevezőt, de Kurz aggódhat a holnapi-holnaputáni salzburgi EU-csúcsértekezlet miatt, mert a tervvel szemben ellenállás bontakozik ki a déli és keleti tagállamok soraiban. A politikus azt reméli, hogy az egyeztetésen sikerül nagyot lépni előre, csakhogy az olaszok, spanyolok, görögök és magyarok nem szeretnék, ha bárki korlátozná a nemzeti szuverenitásukat. Már ha valóban az érintett kormányok beleegyezése nélkül lehet majd kirendelni a Frontex egységeit. Kurz azt mondta Párizsban, hogy a délieknek el kell fogadniuk a segítséget. Ugyanakkor Macron változatlanul a menedékkérők igazságos elosztása mellett van, ám a kancellár szerint ez csak önkéntes alapon lehetséges. Mint mondta, inkább az árkokat kellene betemetni, amivel főként a francia elnök és Orbán Viktor rossz viszonyára célzott. Kurz ma egyébként Rómába látogat a tanácskozás előkészítésére...

FERGE ZSUZSA: MÉG A HATALMON LEVŐK IS SZORONGANAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.09.17.Tudják, hogy elég egyetlen rossz szó, és körön kívül találják magukat. Kegyvesztések sorának vagyunk tanúi – mondja a szociológus.

Hogyan jellemezné a Fidesz-kormány szociálpolitikáját? 

Orbán Viktor közölte, hogy nem jóléti államot, hanem munka alapú társadalmat akar. Ennek lenyomata az adópolitika. Más országokban a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket szeretnék csökkenteni, nálunk pont ellenkezőleg: a nem kimondott, de valóságos cél az egyenlőtlenségek növelése. Milyen más magyarázat lenne rá, hogy Magyarországon gazdag és szegény ugyanakkora adókulccsal adózik? A progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. Idáig a Bokros-csomag megszorításai se mentek el a kilencvenes évek közepén. Jellemző az is, hogy a családi pótlék összege tíz éve változatlan, a családi adókedvezményeket viszont, amelyek nőnek, csak a magas jövedelemmel rendelkezők tudják igénybe venni. 

Perverz újraelosztás? 
Így neveztem el, igen. A piac egyedül is képes növelni az egyenlőtlenségeket, ehhez igazán nincs szükség állami segítségre. 

Nem lehet, hogy a szegényebbeket is magával húzza az erősödő középosztály? Ebben nincs ráció? 
Elvileg lenne létjogosultsága a középosztály megerősítésének. Csakhogy ilyen módszerekkel mameluk (szolgai) réteget hoznak létre, és nem független, saját lábon álló középosztályt, amely minden társadalomnak fontos tartóeleme. 

Ladányi János szociológus korábbi megállapítása szerint nincs még egy ország, ahol ennyire magasak a jóléti kiadások, mégis ilyen sok tartósan szegény, kirekesztett ember él. Egyetért? 
A második fele igaz, az első mára érvényét vesztette. A költségvetés egészéhez képest régebben valóban magasak voltak a jóléti kiadások, de ma már az Európai Unió átlaga alatt vagyunk...


FERGE ZSUZSA: ORBÁN CSOMAGJA DURVÁBB, MINT BOKROSÉ - AZ AKADÉMIKUS SZERINT 4 MILLIÓ MAGYAR SZEGÉNYSÉGBEN, 10 MILLIÓ SZORONGÁSBAN ÉL

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2018.09.17.A Népszavának Ferge Zsuzsa azt mondja, az adópolitika mindent elárul a kormány szociálpolitikájáról. Míg máshol a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket csökkentenék, nálunk inkább növelnék. Nincs más magyarázat rá, hogy gazdag és szegény egyféle adókulccsal adózik.

"A progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. Idáig a Bokros-csomag megszorításai se mentek el a kilencvenes évek közepén."

A családi pótlék összege tíz éve változatlan, de nőnek a családi adókedvezmények, amelyeket viszont csak a magas jövedelműek tudnak igénybe venni.

Perverz újraelosztás

A Széchenyi-díjas akadémikus a módszert azért nevezte el így, mert a piac, állami segítség nélkül is, képes növelni az egyenlőtlenséget. Elvileg lenne létjogosultsága a középosztály megerősítésének, de nálunk mameluk (szolgai) réteget hoznak létre, nem függetlent. A költségvetés egészéhez képest régebben magasak voltak a jóléti kiadások, de már az EU átlaga alatt vagyunk. A professzor arra nem emlékezett, hogy három és fél éve egy általa is aláírt felhívásban arra figyelmeztettek,

"a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek."
Ostoba szolgák kellenek

A társadalmi robbanás elmaradt, a rendkívül jó manipuláció miatt. Napjainkban a propaganda azt igyekszik elhitetni az emberekkel, hogy „ez minden világok legjobbika”. A manipuláció mindenütt ott van, de nálunk tökélyre fejlesztették, az iskolarendszer a minél ostobább generációk kinevelésére törekszik.

"Azt szokták mondani, hogy a tudás hatalom. Én teszem hozzá: a nem tudás viszont kiszolgáltatottság. Ezért van napirenden a Magyar Tudomány Akadémia szétverése is."

Azt reméli, ez nem fog sikerülni a Sargentini-jelentés elfogadása után. Az egyetlen szóval sem az országot, a magyar embereket bírálta, hanem az Orbán-kormányt, amiért lebontotta a jogállamot, amelynek a szociális jogok érvényesülése is része.
Az állam a szegénységet bünteti

Ferge Zsuzsa emlékeztet rá, a 2010 óta az elfogadott törvények több mint fele gyengítette valamiként a jogot, miközben az állam büntető jellege folyamatosan erősödött.

"Teljesen unikális módon létrejött a szegénységen bosszút álló állam."

A Fidesz által bevezetett közmunkának nem igazán volt pozitív eleme, a segélyhez képest ugyan némileg több lett a jövedelem, de a rengeteg pénzből fenntartott rendszerből csak a közmunkások 10 százaléka jutott be a nyílt munkaerőpiacra, miközben a közmunka

"ebben a formájában kiszolgáltatottságot, feudális függést teremtett, kéregetőket hozott létre szabad munkavállalók helyett."
4 millió magyar él szegénységben

A munkaerőhiány miatt új helyzet van. Mivel mintegy félmillióan elhagyták az országot, a kivándorlás után elindult az országon belüli vándorlás, ami bizonyos értelemben javulás, de ez sem a kormány szociálpolitikájának dicsérete. Az sem, hogy mára segélyezés megszűnt, csökkent vagy bizonytalanná vált.

"Amikor Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország nem lesz a segélyek országa, még nem tudtuk pontosan, mire gondol. Kiderült: ezt nem úgy kell érteni, hogy senki sem szorul majd segélyre, hanem úgy, hogy nem lesz segély."

A szegénységről nincsenek fontos, releváns adatok, de az a kép rajzolódik ki, hogy

"Magyarországon közel 4 millió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben."

David B. Cornstein amerikai nagykövettel ellentétben ő találkozik elégedetlen, és főleg szorongó emberekkel. Szerinte

"az országban mindenki szorong. Még a hatalmon lévők is."

Félnek nyilatkozni, tudják, elég egy rossz szó, elvesztik az állásukat, körön kívül találják magukat. A félelmük nem megalapozatlan.

ITT OLVASHATÓ