2017. április 14., péntek

MAGYARORSZÁG NEM A FIDESZ HŰBÉRBIRTOKA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.04.14.Az elmúlt napokban valami megmozdult Hunniában. Egy új generáció, a rendszerváltás után születettek ezrei tiltakoztak a lex CEU ellen, emelték fel hangjukat a civil szervezetek érdekében. A sok tízezres tömegben ott voltak a korábbi tüntetéseken résztvevő civilek, együtt a demokratikus ellenzéki pártok szimpatizánsaival. A békés, emelkedett hangulatú demonstrációkon résztvevők egyértelműen jelezték, hogy elég volt a Fidesz önkényuralmából, az ország tönkretételéből.

A magyar emberek többsége nem kíván gyűlöletben, félelemben élni, a szabadság tiszta levegőjére vágyik. Elegük van az ország szétlopásából, a fideszes helytartók uralmából. Elegük van abból, hogy a nemzet gázszerelője, a hatalom csókosai soha nem látott mértékben gazdagodtak meg – mindezt közpénzből. Nem felcsúti kisvasutat, üresen álló stadionokat, presztízsberuházásokat akarnak. A magyarság jövőjének záloga a tudás, a magas színvonalú, önálló gondolkodásra nevelő oktatás. Kiművelt emberfők sokasága kell hazánk felemelkedéséhez.

Olyan egészségügyet akar a magyar nép, amelyben – az anyagi helyzettől függetlenül – azonos esélyei vannak mindenkinek a tisztességes ellátásra, a gyógyulásra. Nem halhat meg senki azért, mert mire a várólistán rákerül a sor, esélye sincs a gyógyulásra.

Be kell fejezni az ország szétlopását, fel kell számolni az élet minden területén jelen lévő korrupciót. Magyarország, nem lehet a Mr. 20 százalékok országa. Az EU-tól hazánkba érkező, eredetileg a gazdaság felzárkóztatását segítő milliárdok a hatalomhoz közelállók szabad prédái lettek. Naponta mintegy 2,2 milliárd forint uniós támogatás érkezik az országba.

Ennek ellenére, a gazdaság fejlődésének üteme a béka feneke alatt van. A közbeszerzések túlárazása a rendszer működésének természetes velejárója; zsákszámra öntik a közpénzt a párt-közelinek mondott oligarchák, Pasa-parki cimborák, rokonok, sógorok, és egyéb jóbarátok zsebébe. A miniszterelnök kebelbarátja, a nemzet „örökös” gázszerelője, talán már maga sem tudja, hány cég van a nevén, hol szerzett éppen befolyást. Ügyes ember lehet, hiszen az elmúlt évben már az ország egyik leggazdagabb embere volt. Vagyonánál talán csak az arroganciája nagyobb...


NARANCSSÁRGA FESTÉK FRÖCCSEN A FIDESZ KÉK PKLAKÁTJAIN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.04.14.


Korai egyelőre festékforradalomról beszélni, ám az biztos, hogy az amúgy is hibát hibára halmozó hatalom ezúttal jobban járt volna, ha nem izmozik a Gulyás Mártont és Varga Gergelyt támogató tömeggel, és nem hergeli azzal a tárgyalásukra érkezett szimpatizánsokat, hogy bilincsbe verve, vezetőszáron viszik őket a rendőrök a bíró elé. Az ügyész finoman szólva is koncepciós jellegű vádjai után a bíró által kiszabott összesen 500 óra közmunka pedig újabb festékdobálást indított el a felháborodott szimpatizánsok táborában. Az eddig önmérsékletet tanúsító kormány úgy látszik, már nem ad a látszatra, és a megfélemlítés útjára lépett. Üdvözöljük a Fideszt Vlagyimir Putyin erőszakos világában!

Orbán Viktor nem először néz farkasszemet ellene tüntetőkkel, ám arra mindig ügyelt, hogy „kesztyűs kézzel” bánjon a hol a Parlament épületénél, hol a Fidesz székházánál demonstrálókkal, így például nem volt komolyabb következménye az internetadó ellen tüntetők Lendvai utcai kerítésmászásának sem, pedig akkor komolyabb volt a „tényállás”, mint Gulyás és Varga festékdobálásánál. Orbán az agresszív hatalom stigmáját szeretné meghagyni Gyurcsány Ferencnek, hiszen a hívei a 2006 őszi eseményeket még most is a volt miniszterelnök „szemkilövéses” bűneként tartják számon. Azt már kevésbé hangoztatják, hogy autókat gyújtottak fel a tüntetések hangadói, betörtek az MTV akkori Szabadság téri székházába, majd az ismétlődő demonstrációk miatt gyakorlatilag megbénították a közlekedést a fővárosban.

Egy dologban azonban nagyot tévedett Gulyás és Varga, ugyanis a narancssárga színt már régen levedlette magáról a Fidesz, hiszen már évek után a gyűlölt SZDSZ-től lenyúlt mélykék a kormánypárt háttérszíne.

Ehhez képest most nem futballhuligánok, hanem zömmel egyetemisták, középiskolások vonultak az utcára, akik igazi bulihangulatban demonstrálnak a bezárásra ítélt CEU, az újból megtámadott civil szervezetek mellett, valamint a magyar kormány oroszbarátsága és EU-ellenessége miatt. A demonstrációk olyannyira spontánok, hogy igazából azt sem lehet tudni, kik szervezik a megmozdulásokat. Erre persze sok fideszesnek bekattanna az a kormányzati mantra, mely szerint a Soros György által pénzelt háttérhatalom áll a megmozdulások mögött, és természetesen buszokon és repülőkön szállították ide külföldről (merthogy belföldi repülőjárat nincs) az elégedetlenkedőket. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a kormánykommunikációt szajkózó lakájmédia a helikopteren szállított tüntetőkről egy szót sem szólt, pedig mondjuk, Nyíregyházról tömegével lehetne helikoptereztetni a kormányellenes erőket...

FÉLELEM A HIBÁZÁSTÓL

OFOE BLOG
Szerző: Gönczöl Erika
2017.04.13.


A hagyományos oktatás egyik legnagyobb bűne annak sugalmazása, hogy a kérdésekre és a problémákra egy és csakis egy helyes válasz létezik: a tanáré – állítja A. J. Hoge az angol nyelvtanulás megújítását célzó, de egyben az iskolarendszer egészét is bíráló Effortless English című könyvében. Szerinte ez az üzenet, amely számos rejtett tanterv részét képezi, a tankönyvek és tesztek használatának a következménye. Ehhez egy másik súlyos probléma is társul: a félelem a hibázástól. Talán ebből ered az a leginkább negatív és traumatizáló hatás, ami az iskolák sokaságának felróható.

A tanár felteszi a kérdéseket, a diákoknak pedig meg kell adniuk a „helyes” válaszokat. A nem az elvárásnak megfelelő feleletet a rendszer rossz osztályzattal bünteti. De a diákok nem ostobák. Hamar felfogják, hogy az iskolában hibázni rossz dolog, amit lehetőség szerint el kell kerülni. Azt is könnyen belátják, hogy az igazság nem feltétlenül fontos. Az iskolai sikerhez vezető legbiztosabb út: azt a választ adni a kérdésre, amit a tanár elvár...

 • Neked mindegy? Nekem nem!
 • Neked mindegy? Nekem nem! 2. - Családi túlélési stratégiák
 • Neked mindegy? Nekem nem! 3 – Kiért van az iskola?
 • Neked mindegy? Nekem nem! 4 – Váljanak az iskolaigazgatók kulcsszereplőkké!0

 • 100 EZERBE KERÜL ÁDERT LETEGEZNI

  B1 BLOGCSALÁD
  Szerző: nickgrabowszki
  2017.04.14.


  Kövér még fiatal, szüksége van a pénzre. 

  Eddig csak azt tudtuk, hogy Kővér házmester megbünteti a szocialistákat, mert megsértették a Parlament méltóságát, és hogy súlyosbító körülménykét kezeli, hogy a köztársasági elnök urat per Jánosnak merték szólítani. Most már azt is tudjuk, mennyi lesz a szankció.

  Lendvai Ildikó korábbi frakcióvezető (sőt, egy darabig pártelnök) Facebook-posztjából kiderül, 

  • a büntetés fejenként 50 ezer forint lesz az MSZP-frakció tagjainak "engedély nélküli szemléltető eszközök" használta miatt,
  • fejenként 100 ezer azoknak, akik a "Ne írd alá, János!" feliratot tartották.
  Tehát 50 ezer VÉTÓ-tábláért, 100 ezer, mert keresztnéven szólították a Jánost, sőt, le is tegezték.

  És még mindig jobban jártak, mint Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője, akit a házmester örökre(!), de legalább a ciklus végéig kitiltott a Házból, mert összeragasztotta a Nándorfehérvári terem ajtaját, azét a teremét, amelyet Orbán miniszterelnök kisajátított magának, amíg el nem készül az új irodája a Várban...

  RÓZA NÉNI MEGMONDJA: REZSISZILI KARRIERJE

  KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
  Vendégszerző: Forgács Erzsébet
  2017.04.14.


  A Parlament nemzetbiztonsági bizottságának hét tagja közül három fideszes, egy KöDöNöPös, aztán van egy eLeMPés, egy jobbikos, valamint van még Molnár Zsolt elnök az MSZP részéről. Az alelnök pedig nem más, mint az izomagyúnak látszó Németh Szilárd, akinek úgy tűnik, hogy tömérdek feladata van a FIDESZ és a kormány háza táján.

  Szóval, ennek a bizottságnak a hétfői (április 10-i) napra tervezett ülésén ez lett volna a napirendje, bármit is jelentsen:
  Tájékoztató a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat 2016. évi tevékenységéről
  Döntés a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/D. § (9) bekezdése alapján benyújtott panaszügyben (Nbb-40/57-1/2017.)

  De, amint Szél Bernadett beszámolt egy Facebook posztjában, ez az ülés botrányba fulladt, éppen Bernadett kíváncsiskodása kapcsán, az oroszoknak továbbított inkonzultációs adatok miatt. Történt ugyanis, hogy Németh Szilárd alelnök, jelenlévő haveri körével úgy otthagyta a közös ülést, hogy a bizottság menten határozatlanná vált. Ja nem, inkább határozatképtelenné.

  Egy keményen dolgozó kisember pedig feltette magában a kérdést, hogy akkor most Szilárdunknak jár-e fizetés ezért a (nem)munkáért? Mert hát ugye, mégis csak ellógott. Tőle ezért nincs levonás, csak a kisemberen kérik számon a hiányzást?

  De mennyit is kereshet egy ilyen kaliberű lángelme? Mondjuk ezért az alelnöki pozícióért mennyit kaphat? Vagy például mennyit kapott az ELTE kancellárjának pályázatához adott ajánlás fejében? Mert hogy így fényezte ő azt, aki most fenyegeti az ELTE előadóit, hallgatóit: „szakmailag és emberileg is minden előzetes várakozásnál nagyobb segítséget nyújtott az önkormányzat számára”.

  Igen, ez volt a csepeli önkormányzat, ahol 1998-tól, volt előbb képviselő, aztán 2010-től polgármester – ilyen előélet után: 1982–1996 között egy csepeli iskolában dolgozott, először képesítés nélküli napközis nevelőként, majd tanítóként, tanárként, igazgatóhelyettesként. Aztán a civil életben volt még:

  • iskolaigazgató
  • könyvtáros (!!), miután könyvtár-tanítói szakon szerzett oklevelet, aztán
  • szerzett közoktatási szakértői oklevelet is
  • környezetpedagógus szakképzésen is részt vett
  • volt humán erőforrás és szervezési osztályvezető a Vasutasok Szakszervezeténél
  • a Környezetgazdálkodási Intézet európai integrációs igazgatója, aztán
  • a jogutód VITUKI Nonprofit Kft. szakági igazgatója, oktatási részlegvezetője.

  Párhuzamosan, a képviselősége mellett voltak még politikai funkciói, mint:sporttanácsnok
  • FIDESZ-KDNP önkormányzati frakcióvezető
  • a Fővárosi Közgyűlés tagjaként kulturális és turisztikai tanácsnok, aztán lett belőle
  • „beugró” országgyűlési képviselő, míg végül
  • 2009-től Deutsch Tamás megüresedett helyén ő lett a Fidesz első csepeli parlamenti képviselője
  • 2010-ben Csepel egyéni országgyűlési képviselőjévé,
  • majd ősszel Csepel polgármesterévé és
  • a Fővárosi Közgyűlés tagjává választották
  • jelenleg országgyűlési képviselő
  • 2013-tól rezsibiztos
  • 2015-től a Magyar Birkózószövetség elnöke
  • és ki tudja, még mi más (ja, fidesz-alelnök is)
  Hát szóval… amint látszik, Németh Szilárd tud ám élni, halmozva az élvezeteket. Ha már nem lett belőle matematikus, hogy perverz módon élvezze inkább a halmazokat…

  A BOLDOGSÁG KULCSA: MEGTALÁLNI ÉLETÜNK ÉRTELMÉT

  LELKIZÓNA BLOG
  Szerző: SzabóElvira
  2017.04.14.


  Összefüggések a stressz, a boldogság és az értelmes élet között

  The purpose of life is a life of purpose.” /Robert Byrne/

  Ahány szellemi irányzat, vallás és ideológia, annyiféle választ találhatunk arra a kérdésre, hogy mi az élet értelme – az elmúlt évezredek nagy gondolkodóiban egyvalami közös: mindannyian feltették maguknak ezt a kérdést. De vajon a hétköznapi ember számára van értelme eltöprengeni ezen a velős feladványon, és nem csak egy megfejthetetlen rejtély körül körözünk egyfolytában? Hasznos egyáltalán a miérteken töprengeni – jobb lesz attól bármi, ha felteszünk magunknak néhány kérdést? Ezekre a kérdésekre egyértelmű választ kaptam Kelly McGonigal amerikai egészségpszichológustól: igen!

  A stressz és az értelmes élet


  Habár a tudományos kutatások, ha jól tudom, még nem szolgáltak pontos meghatározással az élet értelmével kapcsolatban – bár ha úgy vesszük, az evolúció tanából levonhatunk egy-két következtetést –, Kelly McGonigal egy kutatások által bizonyított fontos tanulságra hívja fel a figyelmet A stressz napos oldala című könyvében: nem az a fontos, hogy mi az értelme az életünknek – a lényeg, hogy legyen.

  A stresszkutatások rendre fontos összefüggést találnak aközött, hogy az emberek mennyire szenvednek a stressztől, és hogy látják-e értelmét annak, amiért (meg)szenvednek. Úgy tűnik, akik úgy érzik, van értelme az életüknek, a küzdelmeiknek, azok jobban viselik az élettel és a küzdelmekkel szükségszerűen együtt járó stresszt.

  „Vajon miért kapcsolódik össze ennyire szorosan a stressz és az élet értelme? Ennek az az egyik oka – írja McGonigal –, hogy a jelek szerint a stressz elkerülhetetlen következménye a szerepek mentén megélt életnek, amelyben különböző, de értelmesnek tartott célokat követünk.”...

  AZ ELEVEN JOG FÁJA - GULYÁS MÁRTON ÉS VARGA GERGŐ ÍTÉLETÉHEZ

  KETTŐS MÉRCE BLOG
  Szerző: KAPELNER ZSOLT
  2017.04.14.


  Gulyás Mártont és Varga Gergőt elítélték. „Helyes” – mondják sokan – „rendnek kell lenni; és egyébként is, mit érünk el azzal, ha festékes flakonokat dobálunk?” Valóban, mit érünk el vele? A dolognak semmi jelentősége nincs, a festéket másnapra letörlik, az esetet elfelejtik, és Gulyás Márton nem lenne több, mint egy kevés fantáziával megáldott graffitiművész. És mégis, a hatalom fejvesztve rohan megállítani a rendbontást, elfogni a festékdobálókat és azonnal bíróság elé állítani őket, mintha pusztán ezen múlna a rend, mintha Gulyás festékes flakonjaiból a káosz és anarchia szelleme fröccsenne szét az utcakőre. Miért retteg a hatalom ennyire ezektől a látszólag értelmetlen, következmények nélküli performanszoktól?

  Gulyás és Varga esete teljességgel érthetetlen. Józan ésszel nehéz felfogni, hogy egy politikai nézeteit festékdobálással kifejező embert miért kell napokig étlen-szomjan fogva tartani. Miért kell egyiküket az éjszaka közepén hét rendőrnek elhurcolni a lakásáról – hány közönséges utcai firkálóra törte rá az ajtót egy féltucat rendőr, akik még csak nem is a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták? Miért kell aztán lóhalálában el is ítélni őket, időt sem hagyva a védelemnek a felkészülésre?

  Ezek nem pusztán ironikus kérdések, melyekkel rá akarunk mutatni az eljárás mélységesen igazságtalan voltára. Ténylegesen nehéz felfogni, hogy miféle érdeke fűződik a hatalomnak ahhoz, hogy ezeket a rendbontó elemeket kézre kerítse. Miféle veszélyt jelentenek ők az államhatalomra? Lehet persze mondani, hogy az eljárás pusztán a magyar jogrend szabályait követte, és fölösleges mögötte politikai indokokat keresni – lehetne ezt mondani, csak senki épeszű ember nem mondja ezt.

  Hiszen még ha az eljárás betűről betűre követte volna a törvényi előírásokat, azt akkor sem tarthatnánk függetlennek a fennálló hatalom politikai érdekeitől. A magyar jogrend ugyanis mára nem egyéb, mint a kormány hatalomgyakorlásának és politikai érdekérvényesítésének eszköze – ezt éppen annak a törvénynek, a lex CEU-nak az esete mutatta meg napnál világosabban, amelynek aláírása miatt Gulyásék tüntettek. A magyar jog ma nem létezik másért, mint hogy a kormány érdekeit kiszolgálja és ennek érdekében egy hét alatt, egy nap alatt tetszés szerint átalakítható; a bíróság pedig – ezt meg épp Gulyásék esete mutatja meg – mindehhez készséggel asszisztál. Ez persze a hatalmi ágak szétválasztásának végét jelenti – de erre nem most került sor...

  EZ A KICSI ÉN NEM TŰRI , HOGY A SZABADSÁGÁBAN GÁTOLJÁK - BESZÉLGETÉS NÁDAS PÉTERREL

  ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
  Szerző: Károlyi Csaba
  2017.04.13.  Megjelent a Világló részletek, Nádas Péter memoárja, alcíme: Emléklapok egy elbeszélő életéből. A könyv alapvetően az 1942–1956 közötti évekre koncentrál, az első 14 évére annak az elbeszélő-főhősnek, aki a szerző maga. De elkalandozunk a családi emlékezetben visszafelé, a személyes emlékezetben előre is. A kezdőpont a vasárnapi ebéd az anyai nagyszülőknél, a végpont az 56-os forradalom, mindkettő életre szóló élmény. Tillai Tamás borítóján egy zátonyra futott acélhajó látható, dr. Literáti-Nagy Ferenc fotója. De vajon szimbolizál-e valamit ez a megfeneklett hajó? Mikor a legutóbbi regény, a Párhuzamos történetek motívumainak az önéletrajzhoz való viszonyát firtattam egy interjúban (Mindig más történik, ÉS, 2005/44., nov. 4.), akkor beszélgetőtársam azt mondta, talán egyszer megírja az önéletrajzát, „hogy látható legyen a különbség a realitás és a fikció között”. Most végre jól látható. Új művében most valóban a saját életéről van szó. Olyan izgalmas, olyan sokrétegű, olyan artisztikus, mint egy Nádas-regény.

  A könyvborítón egy megfeneklett hajót látunk. Ez azt akarja sugallni, hogy a mű kudarctörténet?

  – Ha az olvasó akarja, olvashatja annak is. A megfeneklés persze nem csak rám vonatkozik. De rám is, amennyiben nincs kérdés, amelyre világosan válaszolni tudnék. A megfeneklés minden bizonnyal az egész baloldali, liberális és demokratikus világra vonatkozik, arra az ántivilágra, melyet a felvilágosodás alapozott meg, és a keresésre, a kutatásra, az egzakt tudományokra épített, a személy önrendelkezési jogára, azaz a szabadságra. Ez a világ már az esetlegesre és tetszőlegesre épített posztmodern politikai ideákon megfeneklett. Úgy látom, hogy most aztán tényleg korszakhatárra értünk. Modernek és posztmodernek hirtelen egy populista világ közepén találták magukat. Ami azért már többször megtörtént a világtörténelemben. Az athéni demokráciában is, a Római Birodalomban is többször. A népgyűlésben azok győznek, akik többet ígérnek, és a teljesíthetetlen ígéretből aztán a plebs legnagyobb meglepetésére diktatúra lesz.

  Úgy gondolod, hogy a felvilágosodásnak, a liberalizmusnak, a racionalizmusnak vége van?

  – Nem, ezt egyáltalán nem gondolom. Csak a hajó most éppen megfeneklett, és a megfeneklett hajó ez esetben én vagyok. Az ember általában ragaszkodik ahhoz, amit feltalált. A kereket vagy a dugattyút például nem tudja elfelejteni. A demokráciát sem.

  A könyvből úgy látszik, mintha minden pozitív társadalmi utópia kudarcot vallott volna. A mű az 56-os forradalom élményével ér véget, és az utolsó oldal erős lezárása azt mondja: „a kettős kivérzés jegyében telt el az életem”. „Azóta nemcsak az önkényuralmat gyűlölöm, de a respublika és a demokrácia gyengeségei, olcsó színjátékai és önveszélyes elfogultságai láttán sem tudom a fejemet elfordítani.” Szkeptikus vagy?

  – Dehogy vagyok szkeptikus. A kétely vagy a kérdezés kötelezettsége nem vonhatja kétségbe magát a tudást, amely változatlanul nem azonos a véleménnyel. Akik a felvilágosodás érvényességét kétségbe vonják, csodálatos módon mégis orvoshoz mennek, s azt várják el az orvostól, hogy egzakt módszerekkel diagnosztizálja betegségüket. Vagy amikor villamosra szállnak, akkor furcsa módon mégsem vonják kétségbe az elektromos energia hatásmechanizmusát. Fake newsból soha nem lesz kutatás, legfeljebb a fake news jelensége kutatható...


  BESZÉD A CEU-ÉRT

  HELSINKI FIGYELŐ BLOGJA
  Szerző: presshelsinki / Kirs Eszter
  2017.04.13.  ...A kormány visszatérő panellel utal a CEU-ra, mint „Soros-egyetemre”. Párhuzamos univerzumukban az intézmény démoni liberális elveket valló Soros-katonák keltetője. Meghökkentő ez a sugallt üzenet olyan emberektől, akik között van, aki maga is tanulhatott a CEU-n, és személyesen tapasztalhatta, hogyan működik az intézmény valójában. Az én univerzumomban, az úgynevezett valóságban a CEU független, tehetséges oktatók és autonóm gondolkodásukat fejlesztő hallgatók széleskörű szakmai elismertségnek örvendő szellemi műhelye.
  13 doktori programjával, 19 kutatóközpontjával a fiatal egyetemek világszintű ranglistáján a 39. helyen szerepel. Az intézmény oktatói által vezetett, jelenleg folyamatban lévő kutatási projektek 9 milliárd forintnyi Európai Uniós támogatást hoznak be az országba. A CEU hallgatói – éppen az Amerikában is elismert diplomának köszönhetően – a legjobb amerikai doktori programokba léphetnek tovább. Az intézmény az ország egyik leggazdagabb társadalomtudományi könyvtárát működteti, amit bármely magyarországi felsőoktatási intézmény oktatója és hallgatója látogathat.
  És az intézmény kapui nemcsak elit családok gyermekei előtt állnak nyitva. A CEU számos ösztöndíjprogramot hirdet meg minden évben, köztük külön ösztöndíjprogrammal segítik elő a roma hallgatók bejutását. Több magyar ismerősöm, kollégám van, akiknek soha nem lett volna lehetőségük a világ élvonalába tartozó oktatási intézménybe járni, ha nincs a CEU valamelyik ösztöndíjprogramja, és egyáltalán: ha a CEU nem Budapesten lenne. Ők okos és tehetséges magyar emberek, akik nem akarnak elvándorolni, az ország jövőjét szeretnék építeni a tehetségükkel, tudásukkal.
  Ha hagyják nekik.
  Én, mint egy magyar oktató és kutató nem akarom, hogy elveszítsük ezt az értékes intézményt és a vele járó szakmai lehetőségeket.
  A kormány párhuzamos univerzumában a CEU valamiféle liberális indoktrináció, agymosás helyszíne. Elmondom, a saját univerzumomban hogyan látom ezt. Az általam látogatott CEU-s szemináriumokon autonóm gondolkodásra képes, tehetséges fiatalokkal találkozom, akiket ha bárki akarná is, sem tudná besorozni a maga megrendíthetetlennek vélt nézetei mögé. Ezek a fiatalok kérdeznek, gondolkodnak, vitatkoznak. Az oktatóik pedig ösztönzik őket ebben tudván, hogy ez a jövő záloga. Nem az előre megírt stratégiának megfelelő, kétségbevonhatatlan szólamok mantrázása.
  A vita, a szabad gondolkodás vezet a fejlődés irányába.
  Ezek az értékek célkeresztbe kerültek most. És a kérdés: ki lesz a következő? Meddig lehet elmenni a felsőoktatási autonómia csorbításával? Én személy szerint örülök, ha minél több végrehajtási szerv olvassa az emberi jogi tárgyú publikációimat, és jól jön minden hivatkozás, de nem szeretném, ha ezt azért tennék, hogy aztán szankcióknak nézhessek elébe, mert kérdéseket teszek fel, és kritikus gondolatokat fogalmazok meg. Elmehet-e eddig a kontroll? A kormány párhuzamos univerzumába vajon ez is belefér? Nem dőlhet senki hátra. Ma a CEU, holnap akár a Miskolci Egyetem kerül porondra. Az öncenzúrával járó, túlélési stratégiák elfogadhatatlanok és hosszú távon nem biztosítanak be senkit. Ki kell állnunk a kritikus gondolkodás szabadsága és az oktatási intézmények autonómiája védelmében! Ezek a mi egyetemeink, a mi fiataljaink, a mi fejlődésünk, a mi jövőnk!
  Nem akarok egy olyan országban élni, ahol öncenzúrát gyakorolnak az oktatók, kutatók, csak hogy intézményük bőrét mentsék. Nem akarok egy olyan országban élni, ahol az oktatók nem sarkallják vitára a fiatalokat. Nem akarok egy olyan országban élni, ami elzárkózik a nemzetközi együttműködéstől, a fejlődéstől, és ahol mindenkinek egy követ kell fújnia.
  Szabad országot akarok és szabad egyetemet, itt, ma, Magyarországon!

  TISZTELJÜK JÁNOST? A TÖBBIT...

  GONDOLATVILÁGBAN BLOG
  Szerző: Andrew_s
  2017.04.13.


  Ne írd alá János!” üzenték a szocik a Parlamentből. Amiért aztán a házmester kiosztott egy nagyvirtuális taslit az MSZP frakció tagjainak. Mert szerinte igazán tiszteletlenség, hogy a köztársaság elnökét keresztnevén szólították. Még akkor is, ha abban csak egyet lehet érteni a párt tagjaival, hogy a tiszteletet nem adják kimérve. Azt kiérdemelni kell. S egy kicsit mégis egyet kell érteni Kövérrel.

  Mert a János, mint keresztnév igazán nem a legritkábbak közül való. Így aztán lehet egy csomó János az országban, akik hirtelen talán azt sem tudnák, hogy mit ne írjanak alá. S akik igazán nem tehetnek róla, hogy a nemzeti csicskásnak ezt a keresztnevet adták annak idején. Ezért teljesen rendben van, hogy valamilyen módon mégis csak pontosítani kellett volna a demonstrációs anyagokat. Mert így megtévesztésre alkalmas. Ahogy az is az lett volna, ha Jancsinak titulálják. Ha ugyanis valakinek véletlenül Kukorica Jancsi ugrana be, az maga lenne a skandalum, és megalázás. A mesehősnek. Elvégre ő egy igazán tisztességes, olykor hősies, és holtig hűséges szereplője a nemzet költészetének. Még akkor is, ha nem tudjuk pontosan, hogy a nevét tisztességesen alá tudta-e írni. Viszont maga volt a tisztesség. Ellentétben azzal a Jánossal, aki a nevét pompásan le tudja írni. De hogy maga volna a tisztesség...?...

  AZ ANGOL JÖVŐT ÉPÍTEM

  HATÁRÁTKELŐ BLOG
  Szerző: Határátkelő / Mick
  2017.04.14.


  Pedig mindenki jobban járna, ha rendes körülmények között a magyart építené Mick, de ezt már én teszem hozzá, és szerintem mire a poszt végére értek, ti is így gondoljátok majd. Elszántság, kitartás, tervezés – mindez együtt van a történetben, no meg a végén egy csattanó is. (A képeket köszönöm a szerzőnek.)

  0. Előzmények

  „Csapásokat adunk és csapásokat kapunk.” (A tanú)

  Nálunk 2014 októberére vált olyanná a helyzet, hogy a korábbi években (!!!) az El_Innen könyvtárba gyűjtött, határátkeléssel foglalkozó weboldalakat már célirányosan látogattam.

  A döntés még mindig nem született meg, nem szúrt eléggé a szög, de napról-napra érlelődött, hogy valaminek történnie kell, mert romló életkörülményeink, a kilátástalan jövő (egyéni és társadalmi) ellehetetlenítette magyarországi életünket.

  Címszavakban: kereskedelmi főiskola, felsőfokú német, középfokút meghaladó angol nyelvtudás, 5 év multi (értékesítési vezető), saját KKV, a 2008-as válság kezdetekor az addigi legjobb év 100 M Ft nettó árbevétellel.

  Onnan a lejtő: elmaradt céges fejlesztések, elhibázott üzleti döntések, végtörlesztéssel eladott CHF hiteles budai lakóparki lakás. Banki hitelek (céges és magán) visszafizetve, a lakás 10 M Ft-os önrésze elbukva, ahogy kell.

  Mivel első cégem volt, és szerelmes voltam bele, egy időnek el kellett telnie, amíg felfogtam, hogy a korábbi elképzeléssel ellentétben nem a cégemből megyek nyugdíjba, és bizony fogok még alkalmazottként dolgozni, bár ez sem szerepelt terveim között.

  Ha 2006-ban valaki azt mondja nekem, hogy 2016-ban tetőtől-talpig építőipari jelmezben (full PPE, lásd Diggerdriver posztjai) Anglia közepén General Site Operative-ként, kevésbé cizelláltan Labourer fogok tevékenykedni, csúnyán szemközt röhögöm. „Az élet nem habos torta, Pelikán.”

  A magyarországi munkakeresés csoportos interjúkat, ügynöki munkákat, csodálatos lehúzásokat hozott – úgy tűnik a munkáltatókban az maradt meg az önéletrajzból, hogy tönkrement a vállalkozása = alkalmatlan, és nem az a rész, hogy elindította, felfutatta, évekig működtette, munkahelyeket teremtett = tapasztalt, tulajdonosi szemléletű...

  MÁSFÉL MILLIÁRDOS JÉGCSARNOK ÉPÜL BIATORBÁGYON TAO-PÉNZBŐL

  ÁTLÁTSZÓ BLOG
  Szerző: Erdélyi Katalin
  2017.04.13.


  A beruházás nagy részét TAO-pénzből fizeti a negyedosztályú hokicsapat, az önkormányzat pedig 300 millió forintot ad bele. A testületi jegyzőkönyvek szerint a Magyar Jégkorong Szövetség ötlete volt az egész, a Viadukt SE-nek pedig van kapcsolata olyan cégekkel, amik a szükséges 1 milliárd forintot “át fogják tudni vezettetni a NAV-on”. A képviselőtestület megszavazta a projektet, pedig tudták, hogy valószínűleg veszteséges lesz, ráadásul a biatorbágyi iskolások és óvodások egy része konténerekben tölti a napjait.

  A biatorbágyi képviselő-testület 2016. április 7-i ülésén határozatot hozott arról, hogy támogatják a városba tervezett Jégcsarnok-központot, amelyet a helyi Viadukt SE nagyrészt TAO-támogatásból akar megépíteni. A negyedosztályban játszó jégkorongcsapat grandiózus ötletéhez összesen 300 millió önrész-támogatást ad az önkormányzat: a 2016-os költségvetésből 15 millió forintot, a 2017-esből pedig egy augusztusi határozat értelmében 285 milliót...

  A DIPLOMACSALÓ SEMJÉN A KATOLIKUS ÜGYNÖKSZERVEZETEKRŐL BESZÉLJEN

  AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
  Szerző: AN
  2017.04.13.


  Semjén Zsolt, aki az összes diplomáját csalással szerezte, a HírTV-nek azt mondta, hogy a “népnek joga van tudni, hogy az NGO-kat ki finanszírozza”. Csakhogy az NGO-k maga a nép, a civil társadalom. Semjén Zsolt azt hiszi magukról, hogy ők a nép. A szenteltvíz szökevény azt akarja elhitetni, hogy nekik bármi közük van a néphez azon kívül, hogy kifosztják őket. A nép nekik csak akkor jut eszükbe, ha valami mocsoksághoz hivatkozni kell valakire.

  Emellett az NGO-k gazdálkodása teljesen nyilvános és átlátható, aki akarja, megtudhatja, mert minden adomány, s az adományok felhasználása is nyilvános, nem úgy mint az Orbán rezsim gazdálkodása, mert az cseppet sem átlátható. Állandóan úgy kell kiperelni tőlük az adatokat. Emellett már azt sem lehet tudni, hogy milyen mértékben fonódott össze Orbán a Roszatommal, amelynek pénzén akarta felvásárolni az RTL Klubot.

  A nép inkább arra lenne kíváncsi, hogy őket mennyiben finanszírozza Putyin, de azzal is el lehetne számolni, hogy Brüsszeltől mennyi pénzt kapnak és azt mire költik. Miért is kellene megállítani Brüsszelt, amely eltartja az országot? Azt mondja Semjén: „Én nem értem, hogy ezeknek a szervezeteknek, mint a Helsinki Bizottság, Transparency International, miért probléma ez…” Nekik nem probléma az átláthatóság, eddig is átláthatók voltak. Nekik az a problémájuk, hogy a közérdekű tevékenységüket “ügynöki” munkának bélyegzik s uszítanak ellenük.

  Mi viszont azt nem értjük, hogy a külföldről támogatott “ügynökszervezetek” közül miért hagyja ki a törvény egyházakat? Miért csak a zsidó Soros támogatása probléma, a katolikus ügynökszervezetek külföldi támogatása miért nem az? Vajon miért probléma ez a katolikus egyháznak? – kérdezzük Semjén szavaival.

  Annál is inkább, mert a katolikus egyház oly mértékben beavatkozik a magyar belpolitikába, hogy a miniszterelnök-helyettes is egy Opus Dei katolikus ügynök. A katolikus ügynökök befolyását mutatja, hogy még a törvénytelen alaptörvény is a katolikus vallással azonosítja a magyar identitást, s ebből vezetnek le minden törvényt...

  CSÉRDI KÖZSÉG FACEBOOK OLDALA
  Szerző: Bogdán László
  2017.04.14.


  Kedves Barátok!
  Szót emelni másokért és méltó helyen kezelni.

  Úgy érzem, beszélni kell egy nehéz témáról és fel kell emelni a szavamat, ahogy Amerikában tettem az ENSZ-ben a női egyenjogúság ügyével kapcsolatban. A „cigány, macsóférfi” szemléletünkkel ártunk legtöbbet a cigány nőknek és ezzel saját magunknak is. Javaslom, hogy gondoljuk újra a szerepünket. Ma a világ sok részében az egyik legégetőbb probléma a női nemnek a helyzete, egyenlő jogú emberként kezelése. Azt gondolják sokan, hogy itt nálunk ez nem kérdés. Nagyon is fontos kérdés. A cigány nők a korai férjhez menetelükkel elveszítik a lehetőséget arra, hogy a siker és tudás élményét átéljék. Természetesen ennek, nincsen kulturális alapja, a szegénységben tapasztalható mindez. Nem kell, nem szabad 14 évesen férjhez adni lányainkat, hogy 16 -18 évesen több gyerekkel, 30 éves korban már nagymamaként, negyven évesen mentálisan tönkrement emberként éljen, s az elmúlás legyen a jövőképe. Ha a hűség témakörét megvizsgáljuk, gyakran tapasztaljuk azt, hogy a pasik saját magukra vonatkozóan megengedőek a félrelépés tekintetében, de ha azt, a nő tenné…

  Minden férfinak vannak az életében fontos nők: az édesanyja, lánya, lánytestvére, és mégis a párja sokszor.. Megnézhetnénk szavaink súlyának barázdái, mit alkotnak mások lelkében, legalább úgy, mint mikor fizikai fájdalmak futnak a testünkön. Azt gondolom, egyikhez sincs jogunk. Ideje ennek véget vetni és teret adni a Nőknek, hiszen a háttérben ők irányítják a napi életet (nevelés, gondoskodás, odaadás, kedvesség, rend). Sorolhatnám a pozitív dolgokat, de mi, pasik ezeket pontosan tudjuk. Nincs más választásunk. Nem minősíteni, ítélkezni és általánosítani akarok a macsó férfivilággal szemben, de végre be kell látnunk, hogy mennyit ártunk a társadalomnak. Magyarországot egy női miniszterelnök tenné helyre, és minőségi változásokra lenne képes a hazánk. De, ehhez nekünk is változni kell a mindennapokban.
  Nagyon sok nő, példa arra, hogy tudásával és tehetségével elért az életében sikert, hírnevet. Ezek a cigány nők régóta úton vannak és tapossák el azokat a különbségeket, ami a tudatlanságból fakad. Az élet minden területéről gyűjtöttem ezeket a nagyszerű nőket. Sokan lehetnek még, akik nem szerepelnek ezen a listán. A kiválasztásban sem ideológiai sem politikai szempontok nem szerepeltek. A diákon felsorolt nevekre igazán büszkén tekintek és ajánlom minden férfinek tegye félre a kicsinyes hímsovinizmusát és álljon az ügy mellé!

  Kérem, ha valaki úgy érzi, aki a listán szerepel, hogy nem azonosul a kezdeményezésemmel jelezzen és természetesen törlöm. Ha bővül a lista, annak nagyon örülni fogok.
  Őszinte, mély tisztelettel készítettem!
  BLc

  EGYÉBKÉNT JÁNOS

  SZTÁRKLIKK
  - CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
  Szerző: Ceglédi Zoltán
  2017.04.14.


  Egy év sikerei Áder János naptárából.

  Itt jön Egyébként János, megint, és próbálja, hogy nézzétek, harcolok én itt a természetért, a bokrokért meg fákért, na jó, a Fidesszel szemben nem, pedig ők vágják ki tonnaszám, de úgy egyébként, na, szeressetek. És nézd, hát fölszólamlottam a megbékélésért és párbeszédért, legyen béke és konszolidáció, jó, hát ezt a Viktornak így nem mondom, de egyébként, na, szeressetek.

  Ha száz rossz törvény kerül elém, százat fogok visszaküldeni, mármint, ha nem kérte a Viktor, hogy írjam alá, de hát végül csak az utolsó napon tettem meg most is, kapott egy szép, hosszú hétvégét pluszban a CEU, éljen az oktatás, na nem ott, nem úgy, hanem egyébként, na, szeressetek.

  Megnyitom az Arany János-emlékévet is, csak A walesi bárdok nehogy szóba kerüljön, más verset keressünk, egyébként, egyébként, na.

  Ott állok konszenzuálisan és nemzettestileg a Honvédelmi Minisztérium éves értekezletén, és mondok szépeket, azt speciel nem, hogy a saját népét elgázosító diktátort már csak Putyin és az én pártom védi, hanem ilyen biztonságos Angyalbőrben-paródiát, hapták, olajbogyók, Mária főhadnagy, operetthuszár, egyébként, egyébként.

  Fogadom a történelmi egyházakat, dicsértessék, ámen, közben meg Iványi Gáborra és a mélység fölött egyedül az ő szakállába csimpaszkodó ezernyi szegény gyerekre távolról, a lazac mellől vetek keresztet, nem erről beszélek, van más, Semjénes téma, egyébként, ez vagyok én, Egyébként János...

  KONZULTÁLJ IDE, A FÜLEMBE, ÉDES


  KOLOZSVÁRI SZALONNA 
  - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
  Szerző: Swan Edgar
  2017.04.13.


  Kedves Viktor!

  Végre megérkezett az egyáltalán nem várt konzultációs szeretetcsomag. Már azt hittem, jótékonyan elfeledkeztél rólam, de nem. Kár. Ha már vetted a fáradságot és mind a nyolcmillió (vagy annyi, amennyi) levelet aláírtad a szorgos kis kezeddel, aztán fél napot álltál sorban a postán a borítékokkal, 
  nem tehetek mást, válaszolok neked.

  Vagyis nem válaszolok, mert hülye kérdésekre nem szokásom felelgetni, márpedig ebben az izében csak olyan van. De nem baj, buzog bennem a honfiúi segíteni akarás. Átírom neked a kérdéseket úgy, hogy értelmük is legyen. Legközelebb majd ezt küldd szét a népnek, garantáltan több válasz érkezik, mint most.

  Az eleje – bár az nem kérdés – máris tulokság. Miért kellene megállítani egy várost? Nem megy az sehová, legfeljebb földrengés idején. Akkor meg egy nemzeti inzultáció sem segít rajta. De nézzük a kérdéseket:

  SKATULYÁBA ZÁRT CIVILEK - AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAM BŰNBAKJAI

  TÉNYTÁR BLOG
  Szerző: OrianaF
  2017.04.13.  Hiába hajtogatják, hogy nem folyik boszorkányüldözés a liberális szellemiség ellen, mikor Orbán 2014-ben maga jelentett háborút a civil szervezetek ellen. Most pedig itt van a civileket vegzáló törvény, amely megbélyegezné azokat a szervezeteket, amelyek külföldről fogadnak el pénzt. Mindezt olyan indokokra hivatkozva, amelyekben a törvény egyáltalán nem segít. Egyvalamire azonban jó: hogy kontroll alatt tartsa és megnehezítse egy csomó szervezet működését
  A törvény ellen tegnap tüntettek a Hősök terén.

  Illiberális állam
  A CEU ellehetetlenítését célzó törvényt a magyar kormány igyekszik azzal védeni, hogy az nem a liberális szellemiség ellen van, szó sincs boszorkányüldözésről. Akinek kétségei támadtak a Fidesz érveit hallgatva, az emlékezzen csak vissza, mikor néhány hónapja Németh Szilárd a civilek eltakarítását szorgalmazta.
  Ez olyannyira célja a kormányzatnak, hogy maga Orbán Viktor jelentette be a 2014-es beszédében: „Ha újjá akarjuk szervezni a liberális állam helyett a nemzeti államunkat, akkor világossá kell tenni, hogy itt nem civilekkel állunk szemben, nem civilek jönnek velünk szemben, hanem fizetett politikai aktivisták, akik külföldi érdekeket próbálnak Magyarországon érvényesíteni”.
  Külföldi érdekek ide, vagy oda, a Závecz Research kutatása szerint háromszor annyian féltik az országot a kormányközeli oligarcháktól (77 százalék), és majd kétszer annyian az Orbán-kormánytól (51 százalék), mint a civil szervezetektől (28 százalék).

  ÚJABB JEREMIE-AKTÁK: HERNÁDI SZEXPARTNER-KERESŐS ÜZLETÉN KIAKADT AZ EU, TOMBORÉK BEFEKTETÉSÉT VIZSGÁLJA A NAV

  DIREKT36.HU
  Szerző: Szabó András
  2017.04.14.


  Amikor tavaly ősszel a Forbes közölt egy cikket egy uniós támogatási program visszásságairól, Csepreghy Nándor, az uniós forrásokért felelős Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV-ben határozottan visszautasította, hogy bármiféle visszaélés történhetett volna. „Ami a sajtóból eddig kiderült, az elvi síkon lehetetlen” – mondta, és védelmébe vette a Jeremie néven ismert, induló vállalkozások megsegítését célzó programot.

  Közben azonban az európai uniós hatóságok már több mint egy évvel korábban jelezték a magyar kormánynak, hogy súlyos szabálytalanságok történtek a Jeremie végrehajtása során. Egy márciusi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy ezek miatt az Európai Bizottság több milliárd forintos büntetést is kiszabott, most pedig további részleteket közlünk a vizsgálati anyagból, és a dokumentum fontosabb részeit nyilvánosságra is hozzuk.

  Az uniós ellenőrök kifogásolták például azt, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér alapkezelője egy szexpartner-kereső oldalakkal foglalkozó vállalkozást támogatott uniós források felhasználásával. Több problémát találtak egy olyan alapnál is, amelynek egyik résztulajdonosa Orbán Viktor korábbi tanácsadója, Tombor András. A magyar hatóságok közölték, hogy ennek az alapnak az ügyében egy büntetőeljárás is folyamatban van.

  A dokumentumból kiderül az is, hogy a brüsszeli hatóságok kifogásolták azt, hogy a pénzek szétosztására olyan cégeket választottak ki a magyar hatóságok, amelyek „egy bizonyos befektetői körhöz” tartoztak. Nem nevezték meg, hogy kiket értenek ez alatt, de a nyertes cégek között számos olyan van, amely jó kormányzati kapcsolatairól ismert üzletemberek – Hernádi és Tombor mellett például a miniszterelnökkel baráti viszonyban álló Garancsi István – érdekeltségébe tartoznak...

  MILYEN AZ A NÉP?


  AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
  Szerző: AN
  2017.04.13.


  A Budai Központi Kerületi Bíróság 300 illetve 200 óra közérdekű fizikai munkára ítélte Gulyás Mártont és Varga Gergőt amiatt, hogy a hétfői tüntetésen festékes palackot dobtak a Sándor-palota felé.

  Mások majd máskor megteszik az ítélet és annak indoklásának elemzését, amely hemzseg az önellentmondástól, a per, a fogva tartás körülményei pedig az eljárási hibáktól. Nem csak a diktatúrák, hanem az autokráciák végnapjaiban sem figyelnek már a formaságokra, az eljárások jogszerűségére. Éppen ezek hiánya –is– figyelmeztet a rendszer züllöttségére és rothadására. Nem egy koncepciós per áldozatai ők – a bíró, Hornyák Szabolcs ítélete szerint bűnösök –, hanem a véleménynyilvánítás szabadságának tevőleges kifejezése miatt elrendelt statáriális (még úgy nevezik: gyorsított) eljárásban ítélték el őket. Nem javallott párhozamot keresni a kirakatperek és a Gulyás-Varga ellen lefolytatott eljárás között, bármennyire is kedvünkre való lenne. Arra sem érdemes szót vesztegetni, a bíró remegő hangja az ítélet ismertetése közben mit jelez, ha jelez valamit egyáltalán. Kényelmes lenne ebbe is belehallani minden kívánságunkat, követelésünket és reményünket. Nem, nem a hatalom hangja remeg, mert a hatalom egyelőre eltűnt, hosszú hétvégét tart, vagy lelépett – még nem úgy, mint a Majdan téri megmozdulások közepette Janukovics –, ám az eljárás, a fogva tartás, a Polt-i ügyészség indoklása és perbeszéde jelzi a regnáló hatalom engesztelhetetlenségét. Merthogy Gulyás Mártonra felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyész üzenetet küldve mindenkinek – nem csak a tüntetőknek, hanem azoknak is, akik még magukban merészelnek morogni – a magyarországi autokráciában megszűnt a ius murmurandi szabadsága is.

  Az elmúlt hét esztendőben a ius murmurandi tevőleges megnyilvánulása morzsolódott fel. Nem csupán a rezsim erőszakszervezeteinek és a hatalomgyakorlásának, hanem a társadalom jelentős része belenyugvásának is köszönhetően. A csendes többség beletörődve, a maroknyi ellenzék félelemtől a maga irháját mentve egyezett ki a regnáló hatalommal. Ha nem is fogadta el, de tűrte a játékszabályait, alkalmasint asszisztált is hozzá, sőt, hajlandóságot is mutat a rendszer fenntartásában. Orbán a félelemre épített társadalmi szerződésében reménykedett – vajon észrevette-e már, hogy ezt a társadalmi szerződést éppen a napokban rúgta fel a már nem csendes többséget képviselő 70-80 ezer ember.

  A svájci születésű francia filozófus, író Rousseau az ő Társadalmi szerződésében mondja, „Az ember szabadnak született, de mindenütt láncokat visel.” Ezt a szabadságszeretet és annak örök korlátozottságát írta újra az utolsó szó jogán Varga Gergő. Nem a hatalmat tette felelőssé. Nem az ügyészséget, a bírót vádolta. Varga egyetlen mondatával a megszilárdulni látszó orbáni társadalmi szerződést és azok alkujában résztvevőket, a beletörődő és már csupán magukkal foglalkozó ellenzéket, a csendes többséget állította a vádlottak padjára.

  „Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”....

  MINDANNYIAN GARÁZDÁK VAGYUNK

  TUAREG BLOG
  Szerző: Tuareg
  2017.04.14.


  Gulyás Marci és Varga Gergő tegnapi Rajk-per szintű tárgyalása óta összesen két lehetőség maradt: valaki vagy Orbánfan, vagy garázda.

  Kicsit jogászkodjunk. Fölteszem fényképen a BTK 339. pragrafusát, kicsit lejjebb, eredetiben. Rövid, és józan ésszel egyértelmű. Ám az Orbán Rezsim létalapja a fogalmak újraértelmezése, és a józan ész kifordítása. És tegnap, élő, egyenes adásban győződhettünk meg arról mindannyian, hogy ez már nem áll meg a politika határain. Tegnap óta az igazságszolgáltatás alapja is az Orbáni kifordított logika lett. Tegnaptól nem tudható, mit jelent a csoport, mit jelent az erőszak, és mit jelent a közösségellenes. Lemosható festékkel egy épületet megdobni - ráadásul még nem is sikerült - a józan ész szerint maximum köztisztasági szabálysértés. De nem Gecisztánban.  Végiggondolva eddigi tüntetési pályafutásomat: évek óta szupergarázda vagyok. Roppant erőszakos módon mentem sokszor olyan helyre, ahová nem akartak beengedni azok, akiket mindeközben e tetteim mélyen megbotránkoztattak, és ráadásul ezt csoportosan tettem. Súlyosan visszaeső módon valósítottam mindezt meg, minimum életfogytiglan a rám kiszabandó büntetési tétel. Mentőkörülmény, hogy mindezt abban a tévhitben tettem, hogy létezik a vélemény-nyilvánítás alkotmányos joga, a gyülekezésé, meg ilyesmik. Tegnap óta rá kellett jönnöm, hogy mekkorát tévedtem. Ezek a fogalmak ugyanis tegnap óta Gecisztánban kámforrá lettek...

  BŰNÖS

  KOLOZSVÁRI SZALONNA
  - NEHAZUGGY BLOG
  Szerző: Molnár Bálint
  2017.04.13.


  Lassan és tagoltan mondom, mindenki képzelje ide a hangot: festékes ruhájú, a nyilvánosságot nem vállaló rendőrségi tanúk, két hasra bilincselt kezű, egyenként hatvan kilós, gyorsított eljárásban bíróság elé állított fiatal srác, illetve a túlterhelt magyar bíróság és tökig a fennálló rezsim seggében lihegő ügyészség főszereplésével ma újraforgatták (ki tudja hányadszor már) A tanú című filmet Magyarországon. Nem egészen öt óra kellett hozzá.

  A festékes flakon-ügy (elvileg lemosható, vizes bázisú festék) pontosan megmutatja, micsoda gyalázatos hely lett abból az országból, ahol néhány (de legfeljebb hat darab) festékes doboz elhajítása (rongálási kísérlet) a példás gyorsasággal eljáró ügyészség szerint megbotránkozást és riadalmat vált ki. Ahol 23 ezer forintnyi kár miatt (a sérült útburkolatot és virágágyást Áderjancsi még nem árazta be) bilincsbe vernek és csoportos garázdasággal/rongálással vádolnak meg két fiatalembert, akik a szabad véleménynyilvánítás jegyében döntöttek úgy, hogy narancssárga festékkel dobálják meg a Sándor-palotát. A sikertelen akció közben néhány rendőr ruhája festékes lett. Ennyi a történet.

  Nem Farkas Flórián és nem is Rogán Antal gyorsított eljárású tárgyalása volt ez (a 250 milliárdos Tarsoly Csaba a szabad lábán röhög valahol a háziőrizetében vagy ki tudja, hol), hanem Gulyás Márton és Varga Gergő (a csoportossághoz legalább hárman kellene lenniük) kirakatperét nézhettük végig.

  Igen, ők azok a fiatalok, akiknek nem drágább rongy életük, mint az emberhez méltó lét és a szabadság. Akik úgy érezték, hogy a bajuszból és takonyból sodort gerincű államfő aláírása a lex CEU-n (jegyezzük meg jól: Áder János alkotmányjogászok figyelmeztetése ellenére írta alá a gazdájának oly fontos, alaptörvénybe ütköző gánymunkát), illetve a hatalom által rendre figyelmen kívül hagyott véleménynyilvánítás egyre kisebb területre való visszaszorítása ellen, tiltakozásul valamit tenniük kell. Nem fontolták meg előre, Varga Gergő a Gulyás Márton által beszerzett 2-3-6 darab festékes flakon célba juttatásában segédkezett. Nem a hatóság embereinek bántalmazása céljából, hanem a Sándor-palota rothadó narancs színnel való megkínálása okán. Hogy mindenkinek legyen világos, a nem létező köztársaság elnöki hivatala nem más, mint a Fidesz nevű állampárt meghosszabbítása, végrehajtója, közönséges nyúlványa.

  Bár 5-6 órát nem egyszerű, és nem is feltétlenül az én feladatom, próbálok zömíteni, egyébként szerencsére az internet úgysem felejt. (Aki gondolja, ITT talál egy korrekt összefoglalót.) Mindenki bármikor végignézheti, ajánlom is, nézze végig, milyen az, amikor egy államhatalom az ügyészség vasökle révén próbálja megleckéztetni és jobb belátásra bírni a politikai véleménynyilvánítás szabadságának jogával élni kívánó állampolgárait.

  Az én olvasatomban ez a koncepciós per, amit összerántottak itt az elvtársak – nem teljesültek az előzetes letartóztatás, az őrizetbe vétel, a bíróság elé állítás feltételei, sérültek a vádlottak állampolgári és alapvető emberi jogai (nem kaptak enni, inni, nem tudtak aludni), a tanúkihallgatás legalábbis jogellenes módja -, amelyben az ügyészség mindkét vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért, újabb mérföldkő a rothadó magyar demokrácia történetében...

  A SZABADSÁG OTT KEZDŐDIK, AHOL MEGSZŰNIK A FÉLELEM!

  GÉPNARANCS 
  - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
  Szerző: Budácsik Lajos
  2017.04.13.  Csütörtök este – hosszú idő után – Debrecen is hallatta hangját. „Szabad ország – szabad oktatás" ; „Mártont ki, Orbánt be" – zúgott a tömeg a Régi Városháza, a mai diktatórikus hatalom helyi jelképe előtt szervezett demonstráción. Több százan vettek részt az eseményen.

  Kossuth Lajos egykor a Szabadság őrvárosának nevezte Debrecent. Időközben a fény megkopott. Az utóbbi években Debrecenről nem a szabadság, hanem inkább a mutyi jutott az emberek eszébe. Valószínűleg a Mr.20 százalékról szinte mindenki ugyanarra politikusra gondol. Talán nem is véletlenül.

  Csütörtök este – hosszú idő után – Debrecen is hallatta hangját. „Szabad ország – szabad oktatás” ; „Mártont ki, Orbánt be” – zúgott a tömeg a Régi Városháza, a mai diktatórikus hatalom helyi jelképe előtt szervezett demonstráción. Több százan vettek részt az eseményen. Minden korosztály képviseltette magát. A budapesti tüntetésekhez hasonlóan, a cívis városban is a fiatalok, a 15-25 év közöttiek voltak többségben...

  NEM ÉN VAGYOK AZ IGAZI VESZÉLY A TÁRSADALOMRA - GULYÁS AZ UTOLSÓ SZÓ JOGÁN

  KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
  Szerző: Klubrádió
  2017.04.13.  Hallgassa meg

  Az utolsó szó jogán Gulyás Márton azt mondta, az a nagy kérdés, ha az a bíróság szándéka, hogy megakadályozza, hogy ilyen cselekmények előforduljanak. Mint mondta, egyetért, azzal az ügyészségi kijelentéssel, hogy az egy rossz állapot, hogy állampolgárok arra készülnek, hogy festékes flakonok dobálásával fejezzék ki politikai véleményüket. Kérdés, hogy az által fog-e felszámolódni ez az állapot, hogy őket elítélik vagy attól, hogy az ügyészség végre végzi a dolgát és utána megy azoknak a bűncselekményeknek, mely korlátozzák ma állampolgárok széles köreit abban, hogy legalapvetőbb szabadságjogokat gyakorolni tudják, mely megbénítja ezt az államot és köznevetség tárgyává teszi a legfontosabb közintézményeinket.
  Gulyás Márton azt szeretné, hogy olyan eljárásokat indítson inkább az ügyészség, mellyel a tényleges károkozásokat felszámolják. Azt hangoztatta, „nem év nagyok az igazi veszély a társadalomra” és hozzátette, ennek az esetnek az is a kérdése, hogy ha őt ma itt elítélik, kielégül-e a társadalom igazságérzete. Amennyiben a társadalmi igazságérzetet helyreállítaná, akkor ő börtönbe is menne és élete végig ott fog ülni, ha ezzel helyrebillen a társadalom igazságérzete.

  A civil aktivista azt mondta, évtizedek óta azt látni, hogy különböző csoportok és magánszemélyek kihívóan visszaélnek a rájuk bízott hatalommal és a közvagyonnal és ezekben az ügyészség soha nem mutat olyan proaktivitást, mint most az ő ügyében.

  Varga Gergely másodrendű vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, azért kell feszegetni a szólásszabadság határait, mert a közélet olyan szintre süllyedt, amit már nem lehet elviselni. Szerinte ha az, amit csinált garázdaság, akkor a politikai véleménynyilvánítás alaphangja lesz a garázdaság, minden más csak rosszabb lesz. "Büszkén fogom viselni, ha engem ma elítélnek garázdaságért" - hangoztatta.

  NYELVÉSZEK A PÁRTBAN

  REZEDA VILÁGA BLOG
  Szerző: Rezeda
  2017.04.14.


  Azzal egyáltalán nem mondok semmilyen újdonságot, ha kijelentem, ezek a mi mostani nagyjaink egészen bensőséges viszonyt ápolnak az ő édes anyanyelvükkel, és ez akkor lesz elborzasztó, ha tudjuk, a nyelv és a gondolkodás között nagyon szoros kapcsolat van.

  Ilyképp, ami a szájukon kifolyik, jól mutatja likacsos agyuk tartalmát, valamint azt is, hogy miféle latin-görög kultúrát őrizgetnek itt nekünk, és nem utolsó sorban jelzi, honnan fakad a zsigeri gyűlölet azokkal szemben, akik képesek megalkotni egy összetett mondatot.

  Origónk Kósa et. örökzöldje, a kupakokról szóló esszé, amely azért bugyogott ki belőle, mert nem volt fölkészülve kellőképpen arra a kérdésre, hogy az új adójogszabályok hogyan befolyásolják a keményen dolgozó kisember – akiért élnek és halnak – mindennapjait. A választ már röhögve őrzi a történelem, de azért nem árt feleleveníteni:

  „Inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét.”

  Ilyen erős kezdés után egészen meglepő, hogy Kósa et. mostanában szemantikával is foglalkozik, amikor így elmélkedik: „Az állítsuk meg Brüsszelt magyar nyelven nem jelent többet, mint hogy Brüsszel bizonyos szándékait állítsuk meg, hiszen ha úgy általában támadnánk Brüsszelt, akkor olyanokat írnánk a plakátra, hogy „le vele!”, vagy, hogy „elegünk volt Brüsszelből”, de az, hogy állítsuk meg, nem ezt jelenti. ”...

  ERŐSÖDIK A NYOMÁS, HOGY AZ EURÓPAI NÉPPÁRT SZABADULJON MEG ORBÁN PÁRTJÁTÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

  B1 BLOGCSALÁD
  Szerző: Szelestey
  2017.04.14.


  Time

  Orbán Viktor Európa fekete bárányát csinálja Magyarországból. Így látja az Eurasia Csoport kockázatelemző cég vezérigazgatója. Ian Bremmer szerint a kormányfő győzelmet aratott a külföldi támogatást élvező intézmények és cégek fölött, amikor az Országgyűlés felhatalmazást adott neki a CEU bezárásához. A lépés segít még jobban megerősíteni a hatalmát, egyben beharangozhatja az egyetem végét. És hiába a megmozdulások, a kormányfő nem hajlandó visszakozni. A vonalhű média neki kedvezően számol be az eseményekről, az ellenzék nemigen tudja hallatni a hangját. A politikus azt is tudja, hogy az EU sokkal inkább a francia és a német választásokkal, a Brexittel és az orosz, illetve török bajokkal van elfoglalva. Ráadásul nem valószínű, hogy a Fehér Ház komoly neheztelését fejezné ki. Ám jó volna, ha a tüntetések nagyobbak és dühösebbek lennének, továbbá az uniós vezetők is elhatározhatnák, hogy megvédik a tanszabadságot. Nemzetközi multik ugyancsak csatlakozhatnának a harchoz.

  A dolgok mai állása szerint Orbán fokozza a támadásokat a liberális ellenzék és annak nyugati szövetségesei ellen, ám ez azzal fenyeget, hogy veszélybe kerülnek az országban működő külföldi vállalkozások. Már a Parlament előtt van a civil-ellenes törvény, és ha nem fokozódik a nyomás a miniszterelnökre, akkor ez lesz a stratégiája a választásokig. Az erősödő csata megmutatja, mennyire elszántak az EU vezetői a szervezet megvédésére. Itt ugyanis egy politikus az integráció belül tapos a nyugati értékeken. A védekezés egyik módja lehet, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Ez esetben Brüsszel csökkentheti a magyarok uniós támogatását. Orbánnak villámgyorsan választania kellene aközött, hogy tiszteletben tartja-e a közös normákat, vagy inkább elveszti a tagsággal járó előnyöket.

  New York Times/Reuters

  Orbán Viktor már a választásokra kacsintgat a CEU-ellenes törvénnyel, ám az akkora tiltakozást váltott ki, hogy elképzelhető: ezúttal túl messzire ment. Mindenesetre az egyetemet a bezárás fenyegeti, de a bírálók szerint a jogszabály csupán egyetlen szelet, mert a hatalom szélesebb körben is le akar csapni az elégedetlenségre. A jobboldali-populista miniszterelnök már régóta kifogásolja a Soros által finanszírozott civil szervezetek munkáját. A felsőoktatási reformot ugyanakkor éles külföldi és hazai kritika érte, csak éppen a politikus 2010 óta gyakran erőt merített a konfrontációból. Az ellenfeleit, ideértve az EU-t, az NGO-kat és az IMF-et úgy állítja be, hogy azok az ország önállóságát fenyegetik. Idáig bevált a stratégia. Az Eurasia Csoport tanácsadó cég úgy látja, hogy a miniszterelnök politikai végjátékában a CEU jelentős akadályt képez - sok pénzével, nemzetközi tekintélyével és a liberális eszmék támogatásával. Ám a támadás egy átfogóbb Fidesz-kampány része a civil csoportok és alapítványok, mint liberális mumusok ellen, a választások közeledtével. Tóth Csaba a Republikon Intézet igazgatója szintén úgy látja, hogy a kormánypárt a saját szavazóit igyekszik befolyásolni, mindent jól kitervelt. Az viszont baj, ha Orbán nem veszi észre a hangulatváltást...