2019. április 6., szombat

ORBÁN MINDIG HAZÁRDJÁTÉKOS VOLT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.04.06.


„Az Unióval való szakítás a Nyugattal való szakítást jelenti, és egy olyan keleti orientációt hozna magával, amit eddig csak egy külső hatalom kényszere miatt tett meg az ország” – nyilatkozta Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet a Hírklikknek. Az egykori diplomata azt is kifejtette, hogy a magyar kormány retorikájának vajmi kevés köze van az európai valósághoz. Itthon pedig a Tízparancsolatból különösen két pontot kellene betartania, az egyik, hogy ne lopj, a másik pedig, hogy ne tégy hamis tanúbizonyságot, azaz ne hazudj. Jeszenszky egyébként úgy látja: Orbán realitásérzéke csökkenőben van, de azt is hozzáteszi: a miniszterelnök mindig is hazárdjátékos volt a politikában.

- Bő másfél hónap van még hátra az Európa-parlamenti választásokig. A kérdés az, többek között persze, hogy elválnak-e egymástól Európa és Magyarország útjai?

- A rövid válaszom az, hogy Isten mentsen. Ez tényleg végzetes lenne, és az ember el sem akarja hinni, hogy ilyesmi megtörténhet. Lehetnek bármilyen belpolitikai viták, ha az elválásnak akár csak a veszélyét egy felelős politikus nem érzi át, vagyis azt, hogy Magyarország jövője múlik ezen. Egyrészt ezer éves nyugati kultúránk megőrzéséről van szó, másrészt arról , hogy az elmúlt harminc év európai kötődéseit, a rendszerváltozás eredményeit megőrizzük-e. Ha egy politikus ezt nem látja, akkor alkalmatlan a feladatára...

ELINDULT A KAMPÁNY! KIÉ?

GONDOLATVILÁGBAN 
Szerző: Andrew_s
2019.04.06. 


Elindult az uniós választási kampány. Elég sok párttal a startvonalnál. Névleg. Az emberek pedig nyugodtan találgathatják némelyikről, hogy valójában kicsodák, és mi a fenét is akarnak. Mert vannak nagyon jól hangzó jelmondatok, és vannak eddig sosem hallott nevű gittegyletek is. Némelyik ismertebb szervezet meg szintén kezd olykor gittegylet-szerűnek látszani. De a politika valószínűleg már csak ilyen. Vagy mégsem.

A „politika”, mint olyan valószínűleg inkább olyan, amilyenné a politikusok, és a holdudvarukban lihegők teszik. Az utóbbiak ténykedése nyilván nem független attól, hogy a rájuk befolyással bíró politikusok kara mit enged. A politikusok ténykedése meg egyáltalán nem független attól, hogy az ország lakossága mit visel el tőlük. Ezért aztán könnyedén válhat röhejessé, amikor olyanok fanyalognak a választások eredményein, akik esetleg el sem mentek szavazni. A feltételes mód egyébként annak szól, hogy néha, vagy nem is csak néha, nyugodtan érezheti valaki úgy, hogy teljesen mindegy, hogy kire szavaz. Amolyan endékásan. Ahol elvileg több párt rendszere volt. De azért valójában teljesen mindegy volt, hogy kire szavaztak. Amikor pedig az ember már úgy érzi, hogy teljesen mindegy, hogy kire szavaz, akkor érezheti úgy is, hogy felesleges elmenni a szavazásra. Az akárcsak informálisan kialakított pártszövetségek úgyis lezsírozzák egymás között. Amellett az „Unió” rohadt messze van, miközben a mindennapok itt sorakoznak egymás után.

Egy zsákfaluban, közmunkán tengődő család tagjának például bárki nyugodtan ugathat az uniós minimálbérekről bármit, amit akar. Ha nem kergetik el az illetőt vasvillával, akkor sem okvetlenül fogják tudni, hogy miről pampog. Mert esetleg a legközelebbi nagyobb városban sem igazán járnak. Azok, akik generációsan szakadtak le. Szinte mindentől. Azok, akiknek már az is értelmiségi csibészség, hogy „demokrácia”, vagy királyság van. Érthetően. A hatalom forrása számukra pontszerű, és a nem is feltétlenül átlátott értelmű szavak feletti vita akár egy másik galaxisban is folyhatna. Ezért volt szerintem már a 2013-as választási felkészülésnél is biztos bukóforduló, amikor az ellenzéknek nevezett konglomerátum felült a saját retorikájának. Amit értelmiséginek nevezett közjelölt közszereplők egy levéllel is megtámogattak. Gyakorlatilag végképp elszakítva a szavazók tömegeit az ellenzéki kínálattól...

AKKOR PÖRÖG FEL LEGJOBBAN ORBÁN PÁVATÁNCA, AMIKOR SAROKBA VAN SZORÍTVA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.03.06.


A Fidesz úgy tesz, mintha nem is rúgta volna össze a port saját pártcsaládjának tagjaival. Használják ugyanis az Európai Néppárt nevét, logóját, eszközeit, mintha nem kiabáltak volna kígyót, békát, Soros Györgyöt az EPP politikusaira azután, hogy nagy többséggel felfüggesztették a magyar kormánypárt tagságát a pártszövetségben. Mindezt megspékelik azzal, hogy az EP választási kampányra olyan programmal fordulnak rá, amely finoman szólva sem kompatibilis az európai kereszténydemokraták által vallott nézetekkel.

Bár a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által szervezés alatt lévő populista, szélsőjobbos nemzetközi politikai formációhoz egyelőre nem csatlakozik a Fidesz, a barátkozás tovább folyik Orbán Viktor és az Északi Liga vezetője között. Kövér László házelnök (a nemzet bajsza) római látogatásán azt nyilatkozta, hogy a Fidesz az Európai Néppártban képzeli el a jövőjét, Matteo Salviniék új szövetségével is jó viszonyt fognak ápolni. Kövér szerint az álláspontjuk ott találkozik, hogy az EPP-nek nyitottnak kell lennie a tőlük jobbra lévő politikai erők felé is, nem csak balra. Ezzel részben az EPP-t is felértékelik, részben alternatívákat is nyithatnak a választók előtt, hogy milyen Európát is akarnak valójában.

Eléggé fából vaskarika az, amit Kövér mond, de a lényeg benne van. A Fidesz ugyanis arra számít, hogy az EPP idővel felhagy azzal az elvével, hogy nem fogad maga közé rasszista pártokat, illetve kiveti maga közül azokat, akik tevékenyen részt vesznek saját hazájukban a demokratikus intézményrendszer leépítésében. Kövér, és természetesen Orbán is hisz abban, hogy a szélsőjobb, valamint a jobbközép között létre lehet hozni egy hidat, amelyen oda-vissza lehet közlekedniük olyan politikusoknak, mint például ők. Ez a felvetés hasonlatos lenne ahhoz, hogy a kommunista gyökerű, proletárdiktatúrában hívő pártok természetes szövetségesei lehetnek a szociáldemokrata pártoknak...

RENDSZERKRITIKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Mogorva
2019.04.06.


Avagy: nevezzük nevén a gyereket, ha már.

Van az a pillanat, amikor visszafordul a kazán felső ajtajánál kidőlő füst: valamelyik idióta kőműves rakott egy negyvenöt fokos elhúzást a kéményembe, ezért nem rögtön van huzatja neki, hanem adott kéményhőmérséklet után egyszer csak lesz. Na, idén én át akarom rakni ezt a kéményt egyenesre, ha az Ég a Földdel kétnaponta egybeér, akkor is. Kicsit trükközni kell hozzá a tetőszerkezettel, de jelenlegi formájában most már rohadtul elegem van belőle.
Ha szarul gyújtok be, órákig sűrűn gomolygó füst üli meg a kazánházat, ámde ha jól csinálom, akkor a lobogó láng egy egészen kellemes folyamatot (értsd: a ház felfűtését) indítja el. Jogi képviselőm Dezső úr szerint én ezzel megint csak homályosan célozgatok, szerintem meg Dezső úr egyszerűen túl részeg már a fizika alapvető törvényeinek széleskörű megértéséhez.

Az a kendőzetlen igazság, főnök, hogy ebben az országban még soha senkinek nem volt akkora hatalma jól szelelő kéményeket építeni, mint neked. Másokkal ellentétben téged egy nép ilyen meg olyan hozzáállása juttatott a te kényelmes székedbe bele, és amikor ez megtörtént, akkor a cimboráiddal együtt nagy ígéretek sokaságát tetted mindannyiunk felé. Mint egyes kőművesek egyes tulajdonosok felé, valaha.

Ámde ahogy a tetőlécek vonalát kicselezték azok az egyes (szakmából egyes) kőművesek, úgy cselezted te ki ezt a rád bízott országot. Próbáltam én ezt szépen megfogalmazni, de nem sikerült túl jól, ne haragudj. Mégsem írhattam azt, hogy sátáni kacajjal telibe szartad a csodaváró szájakat… Magam sem értem, miért használok múlt időt, hiszen te folytatólagosan ezt csinálod.

Fene tudja, de Matolcsy és Varga nevű szolgáid ténykedésében néha látni vélem a logikát. Amit viszont te csinálsz, hovatovább erőltetsz, az – biztosra mondom – mindent el fog baszni, a rád bízott nép jövőjén és reményein túl még az előbb említettek időnként értelmes dolgait is el fogja baszni. Tudod, alapvetően egy tégla sem volt szar a kéményemhez, csak jött az a hülye kőműves, és egy egészen elbaszott dolgot épített belőlük...

KŐSZEG FERENC: REMÉLEM, NEM KELL VILÁGHÁBORÚ AHHOZ, HOGY ORBÁN MEGBUKJON

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.04.06.


A rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék kiemelkedő alakja, az SZDSZ egyik alapítója azt mondta, bár létezik parlamentáris rendszer, amely lehetővé tenné a politikai váltógazdálkodást, mégis egyetlen párt uralkodik, s az folyamatosan korrumpálódik. A Magyar Helsinki Bizottság alapítója a hvg.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, ez Móricz Zsigmond és a Rokonok országa.

hvg.hu: „Jó, hát akkor itt fogunk élni” – hangzik el az 1982-es Megáll az idő című filmben a mára szállóigévé vált mondat. A rendszerváltás után 30 évvel még mindig aktuálisnak hat az idézet. Hol rontották el?


Kőszeg Ferenc: Őszintén mondom, nem tudom. A rendszerváltás története ugyanis jól indult. A demokratikus ellenzék már a ‘80-as évek elejétől, pontosan a hadiállapot lengyelországi bevezetésétől kezdve megfogalmazta, hogy hosszú távú stratégiára van szükség. Gondolatok a közeljövőről című cikkében Kis János írta le, hogy össze kell állítani azokat a megvalósítható követeléseket, amelyekről tárgyalni lehet és kell a hatalom egyre inkább elbizonytalanodó uraival.

hvg.hu: A Társadalmi szerződésben le is írták, Kádárnak mennie kell.

K. F.: Igen, mert Kádár személye akadálya volt a változtatásnak.

hvg.hu: A dolgok aztán nem várt irányt vettek, mert két év múlva összeomlott a rendszer, az egész szovjet tömb megszűnt.

K. F.: De ez nem változtatott azon, hogy Magyarországon évek óta volt egy csoport, amelyik azt szorgalmazta, hogy a változásokról tárgyalni kell. A tárgyalásos megegyezés elgondolása bevált, de a szovjet rendszer összeomlása következtében sokkal többet el lehetett érni, mint amennyit a Társadalmi szerződés megírása idején lehetségesnek tartottunk. Modellváltás helyett rendszerváltást.

hvg.hu: Tamás Gáspár Miklós 1990-ben azzal a címmel írt a Beszélőben, hogy Új reformkor vagy új Horthy-korszak következik. Melyikhez vagyunk ma közelebb?

K. F.: A Horthy-korhoz, kétségtelen. Erre célozva írtam nemrég:

Bárcsak új Horthy-kor lenne a mostani.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Horthy-kor annyira jó volt. Távol áll tőlem, de szociálpolitikájában több ma is alkalmazható elemet is tartalmazott az a rendszer. Gondoljon csak arra, hogy a reakciós-nacionalista Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszterként el tudta érni, hogy a költségvetés tíz százalékát oktatási és kulturális célokra fordítsák. Ma ettől nagyon messze vagyunk..
.

ITT OLVASHATÓ

SZABADSÁG ELVTÁRSAK

KLUBRÁDIÓ 
Szerző: Klubrádió / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.04.05.

Szabadság elvtársak – Harmincéves a rendszerváltás. Négy arc, négy történet, négy változata annak, amit a 90-es évek elején átéltünk. Szalai Erzsébet, Bozóki András, Rajk László és Debreceni József meséltek arról, hogyan emlékeznek a rendszerváltásra...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

ÍGY LETT A NER-LOVAGOKÉ A MAGYAR FOCI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.04.06.


Hamarosan az utolsó élvonalbeli focicsapat is a NER-hez kerülhet, ha igaznak bizonyul a pletyka az Újpest eladásáról. Azt viszont már tényként kezelhetjük, hogy A Kispest is a Fidesz közelébe került. Magunk elé vettük az NB I tabelláját, és megnéztük, hogy néz ki a tizenkét klub tulajdonosi köre, mi mindenre jutottak a mostani tulajdonosokkal:...A BÉKA CSAK TŰR ÉS FŐ - BESZÉLGETÉS A FELSZÁMOLT JOGÁLLAM UTÓVÉDHARCAIRÓL BÁRÁNDY PÉTERREL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: NAGY N. PÉTER
2019.04.05.


A bírósági rendszert szisztematikusan meg akarja törni a magyar kormányzat, de az igazságszolgáltatáson belül lényegében egyedüliként az még tartja magát, állítja Bárándy Péter ügyvéd, a terület egykori minisztere. Ezzel együtt szerinte lehetetlenség arra számítani, hogy a bírói függetlenség tartósan ellenállhat a hatalom nyomásának. A testület függetlensége nem abszolút, a társadalomtól például nagyon is függ. Ez pedig nem érzékeli, mi történik vele, ezért hagyja is. Mint a béka, amelyet szép lassan megfőznek. Csakhogy a főtt békaság irreverzibilis állapot. Eljutottunk oda Bárándy szerint, hogy csak förtelmes vége lehet ennek.

Néhány napja hozták nyilvánosságra, hogy Balázs Péterrel és Donáth Lászlóval létrehozzák a Bölcsek Tanácsát. Az Európai Néppárt három tekintélyes egykori politikusából álló csapatával konzultálnának a magyarországi helyzetről. Az EPP saját testületét csak evaluation committee-nek, értékelő bizottságnak nevezi. A jogállamiságot fogják vizsgálni, a kormány egész másról, bevándorlásról és kereszténységről beszél. Van ennek értelme így?

– Kezdjük az elején, mert ez nem egészen pontos így! Nem bölcsek tanácsa ez a csapat a mi szemünkben, hanem értékelő bizottság. A tavalyi választásra létrehozott, azóta V21-gyé alakult V18 testületünk két alelnöke, Balázs Péter és Bod Péter Ákos kezdett gondolkodni azon, hogy létrehoz egy ilyen partner csapatot. Tagokat keresve ugyanarra a holdudvarra gondoltak, amely akkor állt össze, ezen belül felvetődött még Jeszenszky Géza és az én nevem is. Az MSZP csatlakozott az ötlethez, és ajánlotta még Donáth Lászlót. Így volt miniszterekből és egy, a társadalom lelkiismeretét képviselő lelkészből összeállt egy csapat...


ÁLLAMI BANK HITELEZI TIBORCZ INGATLANCÉGÉT, A MIGRÁNSKERÍTÉS SZÁLLÍTÓJA VEHETI MEG A HONVÉDOT

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.04.06.


Új Szó: Guinea budapesti tb-konzulja adott útlevelet a szlovák újságíró-gyilkosság felbujtójának

Első alkalommal hallgatták ki Marián Kočnert a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban. A férfit a szlovák hatóságok azzal gyanúsítják, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását. A nagyvállalkozónál tartott házkutatás során a páncélszekrényében egy útlevelet találtak, és kiderült, hogy 1999 és 2004 között a Guineai Köztársaság tiszteletbeli budapesti konzulja volt. (Ezt magyar források az Átlátszónak cáfolták ugyan, azt ellenben elismerték, hogy az afrikai ország budapesti konzulátusán kiállított útlevelet kapott a szlovák férfi.) Az útlevélben az áll, hogy az afrikai ország állampolgára. Egyelőre nem tudni, hogy az útlevél valódi-e vagy hamis. Kočner ügyvédje megerősítette, az afrikai útlevél volt az egyik oka annak, hogy a Markíza Televízióval kapcsolatos váltóhamisítási ügyben elrendelték őrizetének meghosszabbítását. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy Kočner külföldre menekül.

24: a határzárkerítés-gyártó Fidesz-közeli cégé lehet a Honvéd

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa többször is azt nyilatkozta, minden tulajdonában lévő cég, így a kispesti csapat is eladó, ha van jó ajánlat. Most feltűnt egy komoly vevő, méghozzá egy fideszes politikus, Bozó Zoltán cége, a Metalcom Zrt. A távközlési technikával foglalkozó vállalat tavaly azzal került a hírekbe, hogy évi 6,5 milliárd forintért üzemelteti a Magyarország szerb határán felhúzott kerítést. A 2014-es szentesi önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjeként vereséget szenvedő Bozó jelen állapotban nem kívánta kommentálni az értesülést.

Magyar Hang: nem tudott győzni a Fidesz, megszüntették a miskolci körzetet

Felforgatta Miskolc választókerületeit a lakosság fogyása: eggyel kevesebb mandátumot oszthatnak ki, így 28 helyett 27 képviselője lesz a város közgyűlésének az ősszel kezdődő ciklusban. A fideszes önkormányzat jegyzője által vezetett Helyi Választási Iroda éppen egy olyan körzetet számolt fel, amelyet – bármivel próbálkozott – a Fidesz képtelen volt bevenni: 1994 óta mindig a szocialista Bartha György nyerte meg. A körzetet úgy tüntették el, hogy annak utcáit, tereit négy másik választókerülethez csatolták. De csak olyanokhoz kerültek, amelyeknek jelenleg fideszes képviselője van.

Válasz Online: ismét állami banktól kapott gigahitelt Tiborcz cége

A Tiborcz István-féle BDPST Zrt. az állami tulajdonban lévő Budapest Bank 2,99 milliárd forintos kölcsönének segítségével újítja fel pesti Szabadság térre néző Adria-palotát. Tiborcz ezzel ismét állami források közelében találta magát, noha négy éve éppen azért szállt ki több vállalkozásából, hogy sikereit még véletlenül se lehessen összefüggésbe hozni a „központi akarattal”. A gigahitelhez kapcsolódó szerződéseken a BDPST képviselőjeként Sájer Gábort jelölték meg. Ő korábban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által körberajzolt Elios vezéreként működött. Az újság ezen felül közölte azt az iparági pletykát is, hogy a papíron Mészáros Lőrinchez tartozó, de Tiborcz István köreivel is rokonítható informatikai mamut, a 4iG Nyrt. a közeljövőben felvásárolhatja a T-Systems Magyarország Zrt.-t.

24: Bayer Zsolt szuper ingatlanbizniszeket köt a budavári önkormányzattal

A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be egy önkormányzati bérlakásba, amit mindössze 32 ezer forintért bérel az I. kerületi önkormányzattól. Az újságíró lakáscserével jutott hozzá az önkormányzati bérleményhez. Kérdésünkre akkor azt közölte, hogy egy budai agglomerációban lévő, 70 négyzetméter alapterületű kertes házat adott cserébe, ám annak helyét nem közölte. A 24.hu kiderítette, hogy Bayerék egy pilisszentkereszti faházat adtak a vári ingatlanért cserébe, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után ismét a fideszes publicista családja – egész pontosan egyik fia – tulajdonába került. A csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, magyarán pénzért nem megvásárolható. Bayer azt nyilatkozta: visszavásárolták az ingatlant, és ezzel szerinte nincs is semmi probléma, hiszen „az új tulajdonos annak adja el, akinek akarja”.

ITT OLVASHATÓ

ÁLLAMI TERÜLETET IGÉNYELT SEMJÉN ZSOLT VADÁSZCIMBORÁJA, 50 MILLIÓS, NÉMET RENDSZÁMOS MERCIBEN TERPESZKEDIK TIBORCZ ISTVÁN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.04.06. 


A Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István, aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy bagóért bérel önkormányzati lakást a budai Várban. Halmágyi-Takács Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fűződő jó kapcsolatára támaszkodhatott a magánakció során. Szemfüles olvasónk eközben lencsevégre kapta a miniszterelnök vejét, aki nem akármilyen új verdát hajtott éppen: A Mercedes-AMG G63 első példányait tavaly júniusban dobták piacra, alapára mintegy 160 ezer euró, azaz mintegy 50 millió forint.

Több ezer hektár vadászterületet igényelt a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke

Tagtársai szerint a Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István, aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy az I. kerületben lévő 165 négyzetméteres önkormányzati bérlakásáért 64 ezer forintot fizet havonta. A Halmágyi-Takács által elnökölt egyesület vezetőségi tagjai lemondásra és kilépésre szólították fel az elnököt, aki egyes vélemények szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez fűződő jó kapcsolatára támaszkodhatott a magánakció során.

Tiborcz István 50 milliós, német rendszámos Mercedes-AMG G63 terepjáróval közlekedik

Olvasónk március végén fotózta le a miniszterelnök vejét egy Mercedes G-osztályos terepjáróban Budapesten. A Mercedes-AMG G63 első példányait tavaly júniusban dobták piacra, alapára mintegy 160 ezer euró (50 millió forint).

A héten emellett:
szakértőnk írásával jellemeztük a Magyar Honvédségnek a NATO-csatlakozás óta eltelt 20 évét. Egyebek mellett így: pimpós bor új palackban,
háromezer török migránssal riogattuk Tiszaújvárost, ahol a MOL új üzemét építik majd konténervárosban lakó vendégmunkások,
regisztráltuk, hogy a fák nem nőnek az égig: Erdogan pártja bukta a városi szavazatokat,
folytattuk Ki kap új szolgálati autót? sorozatunkat. Ezúttal a Nemzeti Választási Irodára mosolygott a szerencse,
elbüszkélkedtünk vele, hogy adatvizualizáló csapatunk, az Átló posztereit is kiállították a CEU-n.

A SZEGÉNYEK OLDALÁRA ÁLL A HATALMASOKKAL SZEMBEN, ÉS HIÁBA HÍVJA AZ ORBÁN-KORMÁNY, NEM JÖN MAGYARORSZÁGRA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.04.06.


Ferenc pápa sokkal befolyásosabb híve a menekültek befogadásának Soros Györgynél, és szerinte csak akkor lehet béke, ha a kereszténység és az iszlám megfér egymás mellett a világ minden kontinensén. Aközben akar globális közösséget építeni, hogy a katolikus egyház modern történetének legnagyobb válsága, a papi pedofília ellen küzd.

– Ha egy meleg ember jó szándékkal Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem?

Egyszerre elgondolkodtató, megindító és mulatságos volt ez az újságírói kérdést követő visszakérdezés, hiszen a földkerekségen élő több mint hét és fél milliárd közül az egyetlen ember reagált így, akinek papírja van arról, hogy csalhatatlan. Ha a pápa megítél valakit, valamit, azt minden hívő katolikus embernek el kell fogadnia. Csakhogy Ferenc kerüli a kinyilatkoztatásokat. „Most először teológus helyett pap került a pápai székbe” – mondta Jorge Bergoglio atya megválasztása után korábbi, Buenos Aires-i sajtótitkára, és az egyházfő ezt a csak félig tréfás megjegyzést nap mint nap igazolja. Természetesen tiszteli és követi az egyház dogmáit, de – nemhiába volt pszichológiatanár a felszentelése előtt – szenvedélyesen érdekli az ember. A tépelődő, gondokkal küszködő ember, aki az egyház segítségét keresi. Van miért és kikért aggódnia, az 1,2 milliárd hívet számláló egész egyházi szervezet sorsa is az ő vállát nyomja...

NÉGYSZÁZ A KÁPOSZTA IS MÁR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.06.


Egy szlovén lap karikatúrája náci vezérként ábrázolta Orbánt, amitől a rendszer működni kezdett saját értékrendje, megszokásai és reflexei szerint, így Magyarország ottani nagykövete jegyzéket intézett a szlovén kormányhoz, hogy az ilyesmi skandalumot a jövőben akadályozza meg. Ez sok mindent megmagyaráz a NER-ről, de egyelőre örüljünk annak, hogy a Mladina (a szlovén lap) nem jutott a Charlie Hebdo sorsára, és magyar huszárok nem lőtték rommá a szerkesztőséget miheztartás végett.

A szlovénok hümmentettek egyet, és közölték, náluk nincs szokásban beleszólni abba, ki és mit jelentet meg a lapokban, amit Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet asszonyelvtárs nem értett meg. Az ilyen jelenség ugyanis teljességgel idegen attól a közegtől, amely kitermelte őt, mint nagykövetet. Mifelénk ugyanis a vezér még ki sem mondja, csak gondol rá, és máris legyalulnak mindenféle szerkesztőséget, beszántják vagy megveszik és váltót állítanak rajta, amelyik szórakozni mer a mi nagyhatalmú zsírdisznócskánkkal.

Nem vagyunk egyformák, Krisztusban testvéreim. Illetve teljesen mások vagyunk, amit viszont királyságunk nehezen tolerál, a minket körülölelő országok azonban üdvözölnek, úgyhogy ebből még gondok akadhatnak a jövőben, mint most is. Nagyon hülyén bír kinézni egy sivatag az oázis közepén, sőt, ilyen képződményt a földtörténet nem is ismer. Párhuzamos univerzumokban azonban minden bizonnyal akad rá példa, már csak a nagy számok törvényszerűségei szerint is, amit viszont avatatlan lelkek véletlennek neveznek.

De nem az. Törzsfejlődés eredménye, valamint gondos munkáé, hogy nekünk ilyen tuskó lett az országunk, hogy nagyjaink leginkább belehugyoznak a zongorába a klubban. Sok mindent ki lehetne hüvelyezni ebből a jegyzékből a sajtószabadságra, demokráciára és egyéb ilyen cukiságokra nézvést, de nem vagyunk fölnyírt hajú kiscsoportosok, tudunk már mindet, mert ez az életünk. Az incidens után a szlovén lap megállapította: „Egy ország, amely fel mer szólítani egy másik kormányt, hogy lépjen fel újságírók ellen, komoly biztonsági fenyegetést jelent az egész régióra.”...

TIMMERMANS: ORBÁN NEM TEKINTHETI MAGYARORSZÁGOT A SAJÁT SZEMÉTDOMBJÁNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.06.


- Orbán Viktor szélsőjobbos klisékhez folyamodott, amikor megindította a Fidesz európai korteshadjáratát; 

- A magyar állásponttal ellentétben Szlovénia nem gondolja, hogy bele kellene ütnie az orrát a szabad sajtó munkájába;
- A PiS nem közösködik a populista-nacionalista pártok összefogásán ügyködő olasz Ligával.

Die Presse

A Bizottság alelnöke szerint Orbán Viktornak nem szabad azt hinnie, hogy Magyarországon azt csinálhat, amit csak akar. Timmermans Bécsben nyilatkozott, ahol az osztrák szociáldemokraták oldalán kampányolt az európai választások közeledtével. Hangsúlyozta, hogy az uniós tagság jogokkal is jár, azokat pedig a magyar kormányfőnek is tiszteletben kell tartania. Úgy értékelte, hogy Brüsszelnek korábban be kellett volna avatkoznia, mert mára Orbán az egész lakosságba beoltotta a félelmet. Ily módon valósággal megbilincselte az embereket, de ennek a szabadság az ára, amint az Oroszországban is lehetett látni.

A politikus abban nem talál semmi különöset, hogy az új tagállamok egy idő után arra törekednek: vegyék komolyan őket. Ám meg kell húzni számukra a vörös vonalat, mármint hogy meddig mehetnek el. Így nem szabad politikát csinálni nemzet fogalmával, miközben másokat kirekesztenek abból. Viszont ha nem akarja, hogy a nacionalisták és a jobboldali radikálisok kerekedjenek felül, akkor az EU-nak nagyobb optimizmusra kell hangolnia az embereket, mert az bizalmat kelt és arra építeni lehet. Azt viszont nem gondolja Timmermans, hogy megoldást jelentene a szélsőséges pártok betiltása, mert a káros ideológiákat eszmékkel kell visszaszorítani. Pl. az olyanokat, amelyek azt hirdetik, hogy nyomulnak egyes kultúrák, illetve népek. Már kérdés viszont, ha ezek az erők jogot sértenek, akkor a törvény erejével közbe kell avatkozni. Ugyanakkor a migráció, ha megfelelő keretek közé terelik, gazdagítja a befogadó államokat, mutatott rá a politikus.

Arra is kitért, hogy az EU igen keményen kíván fellépni a román szociáldemokraták ellen, ha azok felvizezik a küzdelmet a korrupció ellen. És az európai szociáldemokraták nem fognak ez esetben 10 évet várni, mint tette az a Néppárt, míg végre felfüggesztette a Fidesz tagságát. Mert nincs helye a pártcsaládban olyan tagnak, amely átlép a jogállami szabályokon. Jelezte, hogy a Bizottság elnöki tisztéért folyó csatározásban semmiképpen sem kíván jobboldali radikális, illetve szélsőséges körökre támaszkodni.

Yahoo/AFP

Kampánynyitó beszédében ismét az Európai Néppárt kulcsfiguráit támadta Orbán Viktor. Nekiment Junckersnek, mondván, a Bizottság elnöke a felelős, amiért a britek mennek, a migránsok viszont jönnek. De élesen bírálta Webert is, amiért az a napokban kijelentette, hogy nem óhajt Juncker utódja lenni, ha az csakis a fideszes képviselők voksaival volna lehetséges. Szerinte a bajor politikus ezzel megsértette a magyarokat. Utalt arra is, hogy pártja kiválhat az EPP-ből a májusi választás után. A kormányfő azt mondta a migrációs biztosról, hogy az lakosságcsere-programot hajt végre az unióban, amivel a magyar vezető átvette a szélsőjobbos mantrát. A beszámoló emlékeztet arra, hogy a magyar kormány kampányt folytatott Soros és a Bizottság első embere ellen. Továbbá a napokban jelezte, hogy új pártcsalád megalakításán gondolkodik – a konzervatívoktól jobbra.

New York Times

A lengyel kormánypárt nem megy el az olasz Liga vezére által meghirdetett májusi nagy tömeggyűlésre az európai választások előtt. A PiS, amely gyanakodva figyeli Salvini, valamint Le Pen szoros barátságát Putyinnal, kampányigazgatója útján azt közölte, hogy pár hete pontosan megmondták az olasz politikusnak, milyen elképzelésekkel vágnak neki az erőpróbának. A jövő hónap végéig már nem is kívánnak találkozni vele. Ugyanakkor az AfD ott lesz holnapután Milánóban, ahol Salvini meghirdeti az euroszkeptikus-populista-szélsőjobbos erők szövetségét. A német párt vezére azonban arra figyelmeztetett, hogy ugyan a bevándorlás kérdésében igencsak hasonló véleményen vannak, mint az olasz párt, ám egészen eltérően ítélik meg pl. az olyan, kulcsfontossságú gazdasági témát, mint az EU pénzügyi szabályainak betartása. A jelentés emlékeztet arra, hogy a Liga elnöke meg akarja nyerni a szövetségnek Orbán Viktort is.

Washington Post/AP

A szlovén Külügyminisztérium visszautasította a ljubljanai magyar nagykövet tiltakozását az egyik hetilap címlapjának karikatúrája ellen, amely úgy ábrázolja Orbán Viktort, hogy az éppen náci üdvözlésre lendíti karját, miközben szlovén jobboldali politikusok törleszkednek hozzá. A válasz hangsúlyozza, hogy Szlovénia ragaszkodik a sajtó- és szólásszabadsághoz, nem avatkozik bele a média dolgába, és nem is értékeli a szerkesztőségek munkáját. Kovács Zoltán szóvivő ehhez képest arról értekezett, hogy itt ismét a mai baloldal intoleranciáját lehetett tetten érni. Szerinte a másik oldal mindenkit szélsőségesként bélyegez meg, aki elutasítja a liberális ideológiát, illetve a multikulti „ortodoxiát”. A szlovén Újságíró Szövetség viszont bírálta a magyar jegyzéket, mondván, hogy az abban példátlan módon a sajtó ellenőrzésének és megfegyelmezésének elképzelése nyilvánul meg...